Άνοιξε η πλατφόρμα για την ενίσχυση της εστίασης

Παρασκευή, Μαΐου 14, 2021
Άνοιξε η πλατφόρμα για την ενίσχυση της εστίασης Ιδιαίτερη απήχηση έχει το πρόγραμμα ενίσχυσης της εστίασης που η πλατφόρμα των αιτήσεων άνοιξε σήμερα το πρωί, ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου για την φαρμακευτική κάνναβη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Ο υπουργός ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι από τις 10 το πρωί που άνοιξε η σχετική πλατφόρμα και μέχρι τη μία το μεσημέρι είχαν υποβληθεί περίπου 2.000 αιτήσεις. Σημειώνοντας ότι δεν υποβάλλουν απλά αίτησή αλλά και τα σχετικά έγγραφα. Ρυθμός κατάθεσης που όπως είπε ο υπουργός είναι “πολύ ικανοποιητικός” και εκτίμησε πως και αυτό το πρόγραμμα θα πάει πολύ καλά.

Ανέφερε, επίσης, ότι από χθες το μεσημέρι ξεκίνησε το νέο πρόγραμμα εγγυοδοσίας για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις που έχουν τζίρο έως 200.000 ευρώ και μπορούν να λάβουν δάνειο έως 50.000 ευρώ ή του 25% του ετήσιου τζίρου τους. Πρόγραμμα που -όπως είπε- θα θεραπεύσει το γεγονός ότι στους δύο πρώτους κύκλους του προγράμματος εγγυοδοσίας εξ αντικειμένου οι τράπεζες κατεύθυναν τα 7,5 δισ. ευρώ κυρίως προς τις μεγάλες επιχειρήσεις που τις θεώρησαν πιο αξιόπιστες πελάτες. Υπολογίζουμε, σημείωσε ο υπουργός, ότι 8 με 10.000 επιχειρήσεις επιπλέον θα πάρουν δάνεια που δεν είχαν πάρει με τους δύο προηγούμενους κύκλους.

Περεταίρω, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως από χθες έχει ανακοινωθεί ότι 28-30 Μαΐου θα ανοίξει και η πλατφόρμα ενίσχυσης των γυμναστηρίων και των παιδότοπων, όπου η ενίσχυσής τους θα γίνει από το προηγούμενο ΕΣΠΑ (για αυτό και θα είναι διαφορετικός ο τρόπος καθώς η επιδότησή τους συνδέεται με τον αριθμό εργαζομένων). Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου επίσης θα ανοίξει και η πλατφόρμα για τους δικηγόρους.

«Είμαστε σε διαπραγμάτευση με την ΕΕ και αναμένουμε την έγκριση για ανακοινώσουμε το πρόγραμμα για τον τουρισμό. Παράλληλα στο υπουργείο έχουμε δεχθεί τις προτάσεις της ΕΣΕΕ και των επιμελητηρίων και εξετάζουμε τα αιτήματα για ενίσχυση κάποιων κλάδων του λιανικού εμπορίου και είμαστε στην φάση της αναζήτησης των πόρων» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων επισημαίνοντας πως «δεν υπάρχει ημέρα που να μην σκεπτόμαστε στο πώς θα βοηθήσουμε εκείνους που έχουν βρεθεί σε πολύ μεγάλη πίεση εξ αιτίας της πανδημίας».
Read More »
Άνοιξε η πλατφόρμα για την ενίσχυση της εστίασης Άνοιξε η πλατφόρμα για την ενίσχυση της εστίασης Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 14, 2021 Rating: 5

Μονοψήφιος ο αριθμός των κρουσμάτων σήμερα στη Θεσπρωτία - 42 σε όλη την Ήπειρο

Παρασκευή, Μαΐου 14, 2021
Μονοψήφιος ο αριθμός των κρουσμάτων σήμερα στη Θεσπρωτία -  42 σε όλη την Ήπειρο Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων
ΠΕ Άρτας 0
ΠΕ Θεσπρωτίας 4
ΠΕ Ιωαννίνων 36
ΠΕ Πρέβεζας 2Read More »
Μονοψήφιος ο αριθμός των κρουσμάτων σήμερα στη Θεσπρωτία - 42 σε όλη την Ήπειρο Μονοψήφιος ο αριθμός των κρουσμάτων σήμερα στη Θεσπρωτία -  42 σε όλη την Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 14, 2021 Rating: 5

Θετικά μηνύματα για τον τουρισμό στην Ήπειρο

Παρασκευή, Μαΐου 14, 2021
Θετικά μηνύματα για τον τουρισμό στην ΉπειροΜε την αισιοδοξία πως η φετινή τουριστική περίοδος θα είναι καλύτερη από την περσινή ανοίγει ο τουρισμός στην Ήπειρο.

Όλοι οι επιχειρηματίες, τόσο στις παραλιακές περιοχές όσο και στα ορεινά που αποτελούν εξαιρετικό εναλλακτικό προορισμό προετοιμάζονται, σύμφωνα με όλες τις οδηγίες, προκειμένου να υποδεχτούν και να καλύψουν όλα τα ζητούμενα των επισκεπτών.

Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Στράτος Ιωάννου μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις προσδοκίες της νέας σεζόν και τα πρώτα θετικά μηνύματα.

«Τα πράγματα, δείχνουν πως θα είναι καλύτερα από πέρυσι. Οι επιχειρηματίες είναι προετοιμασμένοι. Κάποιοι ανοίγουν άμεσα τα ξενοδοχεία η τα καταλύματά τους», τόνισε και αναφέρθηκε στις πτήσεις από εξωτερικό που ξεκίνησαν στο αεροδρόμιο του Ακτίου. ‘

Όπως είπε, ήδη φτάνουν πτήσεις από τη Γερμανία, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα (17 Μαΐου) αναμένονται και δύο αεροπλάνα από τη Σουηδία. Στις παραλίες έχουν γίνει οι απαιτούμενοι καθαρισμοί, ενώ τα μπαρ θα λειτουργήσουν με υγειονομικά κριτήρια.

Για τους ορεινούς προορισμούς, η τουριστική σεζόν ανοίγει με εσωτερικό τουρισμό κυρίως τα Σαββατοκύριακα, ενώ στη συνέχεια αναμένονται επισκέπτες από το Ισραήλ και τις σκανδιναβικές χώρες. Οι αφίξεις τουριστών από τα Βαλκάνια, όπως είπε ο κ. Ιωάννου, θα καθυστερήσουν λόγω μέτρων στα σύνορα.

«Για την περιοχή της Ηπείρου, ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους πυλώνες της οικονομίας της», υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως το πρόσημο της περιόδου θα είναι θετικό.Read More »
Θετικά μηνύματα για τον τουρισμό στην Ήπειρο Θετικά μηνύματα για τον τουρισμό στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 14, 2021 Rating: 5

Αίτημα Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας για δωρεάν διενέργεια όλων των self – test των εργαζόμενων και των εργοδοτών / αυτοαπασχολούμενων

Παρασκευή, Μαΐου 14, 2021
Αίτημα Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας για δωρεάν διενέργεια όλων των self – test των εργαζόμενων και των εργοδοτών / αυτοαπασχολούμενωνΑξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Σε εφαρμογή της ΚΥΑ Β΄1588/18.4.2021 οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται σε 8 κλάδους οφείλουν να διενεργούν υποχρεωτικά, από τις 10 Μαΐου 2021 και μέχρι να μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο, αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self-test) δύο φορές την εβδομάδα με την προμήθεια τους να γίνεται ως εξής: το ένα εξ’ αυτών παρέχεται από τον εργοδότη με δική του δαπάνη και το δεύτερο χορηγείται δωρεάν.

Στα πλαίσια της επιστροφής στην κανονικότητα και της ομαλής λειτουργίας της αγοράς είναι σαφές πως η απόφαση αυτή ναι μεν συμβάλλει στην προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά από την άλλη αποτελεί μια επιπλέον επιβάρυνση των εργοδοτών και των αυτοαπασχολούμενων, δεδομένου ότι τους επιβαρύνει όχι μόνο με την κάλυψη των δικών τους self-test αλλά και με την κάλυψη ενός εκ των εβδομαδιαίων self-test των εργαζομένων τους.

To Επιμελητήριο Θεσπρωτίας ζητά την απεμπλοκή των εργοδοτών και των αυτοαπασχολούμενων από τα ανωτέρω έξοδα, καθώς θεωρεί πως είναι αδύνατον να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε ένα ακόμα επιπλέον οικονομικό βάρος σε αυτές τις πρωτόγνωρες και εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες αγοράς που διανύει η παγκόσμια κοινότητα εδώ και ένα έτος.

Παρακαλούμε όπως εξετάσετε την λήψη άμεση απόφασης για δωρεάν διενέργεια και του δεύτερου εβδομαδιαίου self-test των εργαζόμενων καθώς και τη δωρεάν διενέργεια self-test για τους εργοδότες αλλά και τους αυτοαπασχολούμενους.

Εν αναμονή της απάντησης σας, ευελπιστούμε σε θετική σας ανταπόκριση στο ανωτέρω αίτημά μας.

Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας
Αλέξανδρος Πάσχος
Read More »
Αίτημα Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας για δωρεάν διενέργεια όλων των self – test των εργαζόμενων και των εργοδοτών / αυτοαπασχολούμενων Αίτημα Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας για δωρεάν διενέργεια όλων των self – test των εργαζόμενων και των εργοδοτών / αυτοαπασχολούμενων Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 14, 2021 Rating: 5

Επιχείρηση διάσωσης πελαργού που εντοπίστηκε τραυματισμένος στο Προδρόμι Θεσπρωτίας (+ΦΩΤΟ)

Παρασκευή, Μαΐου 14, 2021
Επιχείρηση διάσωσης πελαργού που εντοπίστηκε τραυματισμένος στο Προδρόμι Θεσπρωτίας (+ΦΩΤΟ)Το απόγευμα της Πέμπτης στις 13 Μαΐου 2021 το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Καλαμά – Αχέροντα – Κέρκυρας, ενημερώθηκε τηλεφωνικά από κάτοικο του χωριού και συγκεκριμένα από τον κ. Γεώργιο Μίνη για έναν πελαργό ο οποίος ήταν τραυματισμένος (πιθανόν από ηλεκτροφόρα καλώδια) κοντά στην οικία του στο Προδρόμι.

Το προσωπικό του φορέα μετέβη στην περιοχή και περισυνέλεξε τον πελαργό, ο οποίος τοποθετήθηκε προσεκτικά σε χαρτόκουτο για την ασφαλή μεταφορά του στα Ιωάννινα όπου επρόκειτο να τον παραλάβει ο κ. Κολόκας Θεόδωρος, συνεργάτης της Ορθολογικής Εταιρίας για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, ο οποίος και θα βοηθήσει να αποσταλεί σε κάποιο ειδικό κέντρο περίθαλψης το οποίο θα μας πληροφορήσει για την κατάστασή του.

Οι τραυματισμοί πελαργών είναι συχνό φαινόμενο και οφείλονται κυρίως σε πρόσκρουση σε ηλεκτροφόρα καλώδια, πτώση νεοσσών από τη φωλιά κ.α.

Η διάσωση των πελαργών είναι πολύ σημαντική για την Θεσπρωτία γιατί είναι τόπος αναπαραγωγής με μεγάλο αριθμό νεοσσών κάθε χρόνο.

Ευχαριστούμε θερμά για την πολύτιμη βοήθεια, τον κ. Γεώργιο Μίνη που εντόπισε τον πελαργό και κάλεσε άμεσα, τον κ. Κολόκα Θεόδωρο που ανταποκρίθηκε και προσφέρθηκε να δώσει τις πρώτες βοήθειες στο πτηνό, το προσωπικό της Εγνατίας Οδού Α.Ε που συνέβαλε στην μεταφορά του στα Ιωάννινα και το Αστυνομικό Τμήμα Παραμυθιάς για τις σημαντικές πληροφορίες.

Ευελπιστούμε στην άμεση αποκατάσταση του πελαργού έτσι ώστε να γυρίσει σώος στην φωλιά του.
Read More »
Επιχείρηση διάσωσης πελαργού που εντοπίστηκε τραυματισμένος στο Προδρόμι Θεσπρωτίας (+ΦΩΤΟ) Επιχείρηση διάσωσης πελαργού που εντοπίστηκε τραυματισμένος στο Προδρόμι Θεσπρωτίας (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 14, 2021 Rating: 5

Το πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων από το κοινωνικό παντοπωλείο δήμου Σουλίου

Παρασκευή, Μαΐου 14, 2021
Το πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων από το κοινωνικό παντοπωλείο δήμου ΣουλίουΗ διανομή τροφίμων για το μήνα Μάιο, πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο χώρο του Κοινωνικού Παντοπωλείου τις παρακάτω ημερομηνίες και ώρες :

Δευτέρα 17/05/2021 από 8:00 π.μ. έως 14:00
Τρίτη 18/05/2021 από 8:00 π.μ. έως 14:00 και
Τετάρτη 19/05/2021 από 8:00 π.μ. έως 14:00

Σε όλους τους ωφελούμενους θα σταλούν τα σχετικά sms όπως κάθε μήνα .

Το πακέτο για το μήνα Μαΐου περιέχει :
1 κιλό ζάχαρη,
1 κιλό αλεύρι,
1 πακέτο φακές ( 500γρ.),
2 πακέτα σπαγγέτι,
2 πακέτα ζυμαρικά τριβελάκι,
1 συσκευασία γραβιέρα ( 350γρ-550γρ),
1 συσκευασία ανθότυρο ( 500γρ.) για τις οικογένειες με παιδιά,
1 συσκευασία αλάτι,
1 συσκευασία ελληνικός καφές ( 100γρ.),
1 συσκευασία μαργαρίνη βιτάμ,
1 μέλι ( 500γρ.),
2 ανθρακούχα Ζαγόρι ( 0,5 lt. το ένα ) – 4 τεμάχια για τις οικογένειες με παιδιά,
1 χυμό ανάμεικτο ( 1lt.)

Με εκτίμηση,
Έρρικα Ντούμα
Σπύρος Καραγιάννης
Read More »
Το πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων από το κοινωνικό παντοπωλείο δήμου Σουλίου Το πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων από το κοινωνικό παντοπωλείο δήμου Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 14, 2021 Rating: 5

Επιμένουν για τα αδρανή μέσα στο λιμάνι - Απώλεια εσόδων στα λατομεία της Θεσπρωτίας

Παρασκευή, Μαΐου 14, 2021
Επιμένουν για τα αδρανή μέσα στο λιμάνι - Απώλεια εσόδων στα λατομεία της ΘεσπρωτίαςΣτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΗΓ Α.Ε. στις 8 Μαρτίου 2021, αποφασίστηκε η χωροθέτηση των προβλητών 3 και 4, που βρίσκονται εντός του λιμένα εξωτερικού και δίπλα στα σπίτια του Λαδοχωρίου αλλά και στο 3ο Γυμνάσιο, για τη μεταφορά αδρανών υλικών, κυρίως προς το λιμάνι της Κέρκυρας.

Η απόφαση αυτή, προκάλεσε την αντίδραση των μελών του συλλόγου ξενοδόχων, οι οποίοι προσέφυγαν στην Εισαγγελία και κατάφεραν να σταματήσουν τις μεταφορές, αφού η διοίκηση του Οργανισμού δεν είχε προηγουμένως εξασφαλίσει άδεια περιβαλλοντικών επιπτώσεων.


Όπως μαθαίνουμε όμως, η διοίκηση του Οργανισμού ετοιμάζει τον φάκελο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των δύο προβλητών, παρόλο που ο ΟΛΗΓ διαθέτει ήδη σε δύο άλλα σημεία αδειοδότηση για μεταφορά αδρανών υλικών.
Παρά τις αντιδράσεις της δημοτικής αρχής και της κοινότητας Λαδοχωρίου.
Ένα στην παραλία της Πλαταριάς, από όπου γινόταν εώς τώρα η μεταφορά και ένα στη θέση Τσιμέντα.

Και στα δύο σημεία βέβαια, πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες, ώστε να μπορεί νόμιμα και με ασφάλεια να προσδένει το πλοίο στο οποίο θα φορτώνονται τα υλικά.

Εργασίες που η σημερινή διοίκηση, ενώ είχε όλο το χρόνο να τις πραγματοποιήσει καθώς μετράει πάνω από 1,5 έτος στο τιμόνι του λιμανιού, δεν φρόντισε να τις υλοποιήσει.

Αποτέλεσμα αυτής της κωλυσιεργίας της διοίκησης του λιμανιού, είναι η σημαντική απώλεια εσόδων και των τριών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται και διαχειρίζονται λατομεία στην Π.Ε. Θεσπρωτίας, αλλά και των δεκάδων εργαζομένων και των οικογενειών τους που ζουν από αυτή τη δραστηριότητα.

Κύριε Πορφύρη


Μπορεί να υποσχεθήκατε στον κυβερνητικό βουλευτή Κερκύρας κ Γκίκα τον Φεβρουάριο, (ο οποίος κυβερνητικός βουλευτής τυγχάνει να είναι κολλητός του πολιτικού σας "προστάτη" και τοπικού κυβερνητικού βουλευτή κ. Γιόγιακα, που σας διόρισε σε αυτή τη θέση) πως θα δώσετε λύση ακόμα και εάν χρειαστεί η μεταφορά των αδρανών υλικών να γίνει μέσω του λιμένα εσωτερικού, μπροστά από την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσπρωτίας, με τα γνωστά αποτελέσματα (δείτε το βίντεο που ακολουθεί), αλλά πρέπει να καταλάβετε πως δεν μπορείτε να βάζετε τα όποια πολιτικο-οικονομικά συμφέροντα, πάνω από την υγεία των παιδιών μας.


Συμφωνούμε πως πρέπει να βρεθεί μία λύση και μάλιστα άμεσα. 
Αυτή η λύση όμως δεν μπορεί να λειτουργήσει σε βάρος της υγείας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Ηγουμενίτσας.

Υ.Γ. Μήπως μαζί με την αδειοδότηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τις προβλήτες 3 και 4, χρειάζεται και τροποποίηση του master plan του λιμανιού;
Read More »
Επιμένουν για τα αδρανή μέσα στο λιμάνι - Απώλεια εσόδων στα λατομεία της Θεσπρωτίας Επιμένουν για τα αδρανή μέσα στο λιμάνι - Απώλεια εσόδων στα λατομεία της Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 14, 2021 Rating: 5

Μόνο 28 οι χθεσινές παραβάσεις

Παρασκευή, Μαΐου 14, 2021
Μόνο 28 οι χθεσινές παραβάσεις


Στο πλαίσιο των ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο, βεβαιώθηκαν χθες (13-05-2021) από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου συνολικά (28) παραβάσεις.

Ειδικότερα, βεβαιώθηκαν:
(16) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους (300) ευρώ, ως εξής:
· 1 παράβαση στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
· 2 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
· 8 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
· 5 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

(12) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους (300) ευρώ, ως εξής:
· 2 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
· 7 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας και
· 3 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων. Οι έλεγχοι συνεχίζονται καθημερινά με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.
Read More »
Μόνο 28 οι χθεσινές παραβάσεις Μόνο 28 οι χθεσινές παραβάσεις Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 14, 2021 Rating: 5

Σύλληψη 27χρονου και 32χρονου στην Ηγουμενίτσα

Παρασκευή, Μαΐου 14, 2021
Σύλληψη 27χρονου και 32χρονου στην ΗγουμενίτσαΣτη σύλληψη δύο (02) αλλοδαπών ηλικίας 27 και 32 ετών προέβησαν, πρωινές ώρες εχτές, τα στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών και Γραφείου Ασφαλείας της οικείας Λιμενικής Αρχής στη χερσαία ζώνη λιμένα Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι οι ανωτέρω αλλοδαποί στερούνταν σφραγίδας εισόδου σε έδαφος SCHENGEN επί των ταξιδιωτικών τους εγγράφων, ενώ στις χειραποσκευές τους εντοπίστηκε ποσότητα λαθραίου χύμα καπνού, συνολικού μεικτού βάρους ενός κιλού και τετρακοσίων εξήντα γραμμαρίων (1,46 kg), στερούμενου ειδικής ταινίας κατανάλωσης.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε η ανωτέρω ποσότητα λαθραίου χύμα καπνού και πρόκειται να παραδοθεί στο Τελωνείο Ηγουμενίτσας.
Read More »
Σύλληψη 27χρονου και 32χρονου στην Ηγουμενίτσα Σύλληψη 27χρονου και 32χρονου στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 14, 2021 Rating: 5

Άρση περιοριστικών μέτρων - Τι αλλάζει από σήμερα

Παρασκευή, Μαΐου 14, 2021
Άρση περιοριστικών μέτρων - Τι αλλάζει από σήμεραΜια νέα περίοδος που θα την χαρακτηρίζει η πολύ μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, αλλά και συγχρόνως, η συνέχιση της τήρησης των ατομικών μέτρων προφύλαξης αρχίζει από σήμερα.

Αναλυτικά, από σήμερα 14 Μαΐου:
-Καταργείται η αποστολή μηνύματος στους αριθμούς 13032 και 13033.
-Παρατείνεται η κυκλοφορία έως μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα.
-Ανοίγουν τα μουσεία.
-Ανοίγει ο τουρισμός.
-Ανοίγουν τα καζίνο.
-Ανοίγουν τα γραφεία συνοικεσίων.
-Ανοίγουν οι υπερτοπικές - διαπεριφερειακές μετακινήσεις υπό προϋποθέσεις - αυτό που στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας την Τετάρτη ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος ονόμασε, ελληνική εκδοχή του «πράσινου πιστοποιητικού», για τις μετακινήσεις προς τη νησιωτική χώρα».

Ειδικότερα, για τη μετάβαση προς και από τα νησιά -με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα- είναι υποχρεωτική η προσκόμιση είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού, 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, είτε αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών, είτε self-test 24 ωρών, είτε τέλος βεβαίωση νόσησης, που θα ισχύει από τους 2 έως 9 μήνες μετά.

Ας σημειωθεί ότι ο έλεγχος θα γίνεται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες, ενώ τις παραπάνω προϋποθέσεις πρέπει να πληρούν όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες, 5 ετών και άνω.

Διευκρινιστικά, η δήλωση των self test θα πρέπει να γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, ενώ όσοι προσέρχονται σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές για PCR ή rapid τεστ αντιγόνου θα πρέπει να ζητούν την ψηφιακή βεβαίωση με το αποτέλεσμα του τεστ.

Επισημαίνεται, εξάλλου, ότι για τις χερσαίες μετακινήσεις από νομό σε νομό, απευθύνεται ισχυρή σύσταση για τακτικά διαγνωστικά τεστ.

Δεδομένης της κατάργησης των γραπτών μηνυμάτων, αλλαγές επέρχονται σήμερα και στη συμπεριφορά των καταναλωτών: το λιανεμπόριο επανέρχεται σε αυτό που ξέραμε, χωρίς ραντεβού, δηλαδή, (click in και click away), πλην όμως συνεχίζουν να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε ό,τι αφορά των αριθμό των πελατών: ένας πελάτης ανά 25 τετραγωνικά μέτρα. Αντιθέτως, μουσική δεν θα ακουσθεί στα καταστήματα εστίασης για όλο τον μήνα Μάιο.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, πιο συγκεκριμένα από τη Δευτέρα 17 Μαΐου, θα επαναλειτουργήσουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, λίγες ημέρες αργότερα (21 Μαΐου) οι θερινοί κινηματογράφοι, ακόμη τα ΟΠΑΠ PLAY (24 Μαΐου) και οι ανοιχτοί πολιτιστικοί χώροι (28 Μαΐου). Επίσης, τα γυμναστήρια, τα κέντρα αισθητικής και οι χώροι δεξιώσεων (από τις 31 Μαΐου), οι οίκοι ανοχής από τις 7 Ιουνίου, ενώ από τον Ιούνιο προγραμματίζονται γάμοι και βαφτίσια σε εξωτερικό χώρο, με ανώτατο όριο 100 ατόμων.

Ο τουρισμός ανοίγει κατ' ουσίαν σε δύο φάσεις: από σήμερα και ως το τέλος Ιουνίου περισσότερο προσεκτικά, και από τον Ιούλιο περισσότερο μαζικά. «Κλειδί» του κυβερνητικού σχεδίου είναι η ασφάλεια στον τουρισμό, με τον εμβολιασμό όλων των κατοίκων των νησιών αφενός, με την τήρηση συγκεκριμένων μέτρων από τους τουρίστες αφετέρου.

Στο πρώτο σκέλος, όλοι οι ενήλικες κάτοικοι των μικρότερων νησιών, έως 10.000 κατοίκων, έχουν ήδη εμβολιαστεί, κάτι που θα συμβεί και με τους ενήλικους κατοίκους των μεγαλύτερων νησιών το αργότερο σε 1,5 μήνα από τώρα. Κατά συνέπεια, «εντός του Ιουνίου όλα τα νησιά, εξαιρουμένης της Κρήτης, για προφανείς λόγους, θα έχουν εμβολιαστεί καθολικά στον πληθυσμό τους με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί τείχος προστασίας», σημείωνε σε συνέντευξή του την Πέμπτη ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Σε ό,τι αφορά τους τουρίστες, από την 1η Ιουνίου τίθεται σε λειτουργία το ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό, ταυτόχρονα με τον αλγόριθμο EVA θα συνεχίσουν οι στοχευμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας μας, αναλόγως του επιδημιολογικού φορτίου της χώρας προέλευσης κάθε επισκέπτη.

Σημειώνεται ότι οι επισκέπτες από το εξωτερικό θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τακτικά τεστ κατά τη διάρκεια της παραμονής τους και, πριν αναχωρήσουν για τις πατρίδες τους, να ξανακάνουν τεστ, έτσι ώστε να μην υπάρχει ανησυχία και στις χώρες προέλευσης, είχε την ευκαιρία να υπογραμμίσει, τέλος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, από το βήμα του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Read More »
Άρση περιοριστικών μέτρων - Τι αλλάζει από σήμερα Άρση περιοριστικών μέτρων - Τι αλλάζει από σήμερα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 14, 2021 Rating: 5

Σελίδες