ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ-Τροχαίο στην Εγνατία με ανατροπή αυτοκινήτου

Πέμπτη, Νοεμβρίου 10, 2016


Εκτροπή και ανατροπή Ι.Χ. αυτοκινήτου σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτη, στην Εγνατία οδό λίγο πριν από την Παραμυθιά Θεσπρωτίας. 

Ο οδηγός ενός επαγγελματικού αυτοκινήτου,έχασε τον έλεγχο του οχήματος λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος,με αποτέλεσμα το όχημα να εκτραπεί αρχικά της πορείας του και στην συνέχεια να ανατραπεί.


Read More »
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ-Τροχαίο στην Εγνατία με ανατροπή αυτοκινήτου ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ-Τροχαίο στην Εγνατία με ανατροπή αυτοκινήτου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 10, 2016 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Το τοστ και η κυκλοφοριακή αγωγή - Ζήτημα... προτεραιοτήτων

Πέμπτη, Νοεμβρίου 10, 2016Τέσσερις χιλιάδες ευρώ θα διαθέσει η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηγουμενίτσας προκειμένου να εφοδιάσει, μέσω ιδιώτη, τους μαθητές με βιβλίο κυκλοφοριακής αγωγής…

Και θα μπορούσε η πρωτοβουλία αυτή να αποσπάσει επαίνους αν πρώτα είχαν λυθεί τα πιο σοβαρά προβλήματα της μαθητικής κοινότητας…

Πληροφορίες, επιβεβαιωμένες μάλιστα, αναφέρουν ότι στην Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής κα Τζέλλου, που βάλθηκε να επιμορφώσει κυκλοφοριακά τα πιτσιρίκια, ετέθη ένα πολύ σοβαρό και ευαίσθητο πρόβλημα...

Το γεγονός ότι πενήντα μαθητές των δημοτικών, αδυνατούν να αγοράσουν ακόμη και ένα τοστ στο σχολείο τους. Γνωστό άλλωστε το πρόβλημα, όφειλε να το ξέρει και η ίδια, καθώς τα τελευταία τρία χρόνια φροντίζει για το κολατσιό των παιδιών αυτών ο Σύλλογος Δασκάλων με τη συνεισφορά του ΟΛΗΓ, επαγγελματιών της πόλης και την εθελοντική βοήθεια των εργαζομένων του ΠΑΚΠΟ!

Αλήθεια το γνώριζε η Πρόεδρος; Αν ναι τι έκανε μέχρι σήμερα;

Ενημέρωσε τον Δήμαρχο ώστε να αναζητηθεί και να βρεθεί λύση; Γιατί, αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, άνθρωπος με κοινωνικές ευαισθησίες, γνωρίζει το πρόβλημα εδώ και μέρες και δεν το έχει ακόμα επιλύσει!

Γιατί τόση πρεμούρα, λοιπόν, να αγοραστούν τα βιβλία;

Έχει μεγαλύτερη αξία για ένα παιδάκι να μάθει κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής, τους οποίους παρέχει μέσα από καλοσχεδιασμένα φυλλάδια και μάλιστα εντελώς δωρεάν η Τροχαία, από το να καλύψει τη στοιχειώδη ανάγκη του φαγητού;…

Όταν δεν υπάρχει το ψωμί είναι πολυτέλεια και μάλιστα μεγάλη να ζητούμε παντεσπάνι… Το γνωρίζει η κ. Πρόεδρος;

Αλλά, ως γνωστόν τα πάντα στη ζωή είναι ζήτημα ιεράρχησης... προτεραιοτήτων!

 
Read More »
Ηγουμενίτσα: Το τοστ και η κυκλοφοριακή αγωγή - Ζήτημα... προτεραιοτήτων Ηγουμενίτσα: Το τοστ και η κυκλοφοριακή αγωγή - Ζήτημα... προτεραιοτήτων Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 10, 2016 Rating: 5

Δήμος Ηγουμενίτσας: Η λοβιτούρα, της λοβιτούρας, ω λοβιτούρα

Πέμπτη, Νοεμβρίου 10, 2016

Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, δεν έχουν να κάνουν μόνο με τις λοβιτούρες που γινόντουσαν και συνεχίζουν να γίνονται, στη κεντρική πολιτική σκηνή (π.χ. εξοπλιστικά).

Είναι και όλα τα μικρά και καθημερινά που όλοι αντιλαμβανόμαστε (εάν θέλουμε) τριγύρω μας.

Όπως για παράδειγμα ένας διαγωνισμός για την επιλογή της εταιρίας ταχυμεταφορών, για τις ανάγκες ενός Δήμου.

Και εξηγούμαστε:

Την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, αναρτάται στο site του Δήμου Ηγουμενίτσας "ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΊΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΩΝ ΦΑΚΕΛΩΝ", όπως είναι ο τίτλος της.

Μία πρόσκληση - πρόκληση, που κανονικά θα έπρεπε να είναι διαγωνισμός για την επιλογή της πιο συμφέρουσας τιμής, προς όφελος των φορολογούμενων δημοτών.

Αλλά μακάρι να ήταν μόνο αυτό.

Στην πρόσκληση - πρόκληση, που δημοσιεύτηκε στις 2 Νοεμβρίου 2016, έχει ως καταλιτική ημερομηνία αποστολής των προσφορών, την Δευτέρα 31η Οκτωβρίου 2016.

Δηλαδή δύο ημέρες πριν από τη δημοσιοποίησή της στο site του Δήμου Ηγουμενίτσας, αφού δεν δημοσιεύτηκε σε καμία τοπική εφημερίδα, από τις τουλάχιαστον 3 που προβλέπει η νομοθεσία.

Και δεν είναι ούτε μόνο αυτό.

Όπως διαβάζουμε στη σελίδα του Δήμου Ηγουμενίτσας, η πρόσκληση έχει σαν αποδέκτη, μόνο μία συγκεκριμένη εταιρία, την «SKYWALK Α.Ε.  ΕΤΑΙΡΕΊΑ ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ»  με διεύθυνση "Σπίτι Φον Τσάκου, Κορωπί".

Μάλιστα "προτρέπει" την συγκεκριμένη εταιρία να μην ξεπεράσει τα 1500€. 

Επίσης, όπως αναφέρει η πρόσκληση - πρόκληση, "η ανάθεση θα γίνει για τις ανάγκες του Δήμου Ηγουμενίτσας, με κριτήριο κατακύρωσης  την  χαμηλότερη τιμή".

Την χαμηλότερη τιμή ποιόν προσφορών, όταν η πρόσκληση - πρόκληση απευθύνεται μόνο σε μία συγκεκριμένη εταιρία; 

Και φυσικά τη δουλεία την πήρε με απευθείας ανάθεση η εταιρία skywalk, με το ποσό των 1.498,91€ (έκπτωση 1,09€) , με απόφαση του Δημάρχου, που δημοσιεύτηκε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ του Δήμου Ηγουμενίτσας (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)

 

Φταίμε εμείς τώρα που κάνουμε λόγω για λοβιτούρα;

Εσείς πως θα το χαρακτηρίζατε κ. Δήμαρχε;

Υ.Γ. Στην πρόσκληση δεν αναφέρεται πουθενά το χρονικό διάστημα της εργασία!!! 

Read More »
Δήμος Ηγουμενίτσας: Η λοβιτούρα, της λοβιτούρας, ω λοβιτούρα Δήμος Ηγουμενίτσας: Η λοβιτούρα, της λοβιτούρας, ω λοβιτούρα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 10, 2016 Rating: 5

Το σπήλαιο της Ανεμότρυπας στα Πράμαντα ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα με πρώτο σταθμό την Παραμυθιά

Πέμπτη, Νοεμβρίου 10, 2016


Έναν πρωτότυπο τρόπο για να αυξήσει την αναγνωρισιμότητα του Σπηλαίου Πραμάντων «Ανεμότρυπα» και να δώσει το έναυσμα για προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών, επιλέγει ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων.

Με πρωτοβουλία της Κοινωφελούς Επιχείρηση και σε συνεργασία με την επιτροπή Τουριστικής Προβολής του δήμου, οργανώνεται μια φωτογραφική έκθεση, η οποία θα ταξιδέψει αρχικά σε πόλεις της Ηπείρου και στη συνέχεια στην υπόλοιπη Ελλάδα.


Πρώτος σταθμός της έκθεσης θα είναι η πόλη της Παραμυθιάς, όπου από σήμερα, Παρασκευή 11 έως το Σάββατο 26 Νοεμβρίου θα παρουσιάζονται εικόνες του πιο λευκού σπηλαίου στην Ελλάδα, καθώς φιλοξενεί στους κόλπους του καθαρό ασβεστόλιθο. Η έκθεση με φωτογραφίες του Βαγγέλη Γιωτόπουλου θα φιλοξενηθεί στον εκθεσιακό χώρο «Καρκαμίτσι» και θα λειτουργεί Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων ευχαριστεί το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Παραμυθιάς και τη Δήμαρχο Σουλίου Σταυρούλα Μπραίμη για τη φιλοξενία.

Το σπήλαιο

Βρίσκεται 3 χιλιόμετρα από τα Πράμαντα, δυτικά της Στρογγούλας και σε υψόμετρο 900 μέτρων. Μοναδικά σμιλευμένοι χρωματιστοί σταλαγμίτες και τρεις λιμνούλες σε αποχρώσεις του γκρι, του ορείχαλκου και του άσπρου, που έχουν σχηματιστεί με την πάροδο των χρόνων, συνθέτουν ένα ονειρικό περιβάλλον φανταστικών προσώπων και αρχιτεκτονικών αριστουργημάτων.


Το σπήλαιο έχει τρία επίπεδα. Το υψηλότερο και παλαιότερο, έχει καταρρεύσει και σώζονται μόνο κάποια τμήματά του. Το μεσαίο επίπεδο, έχει αξιοποιηθεί τουριστικά. Το τρίτο επίπεδο, είναι η κοίτη υπόγειου ποταμού, που φαίνεται στο τέλος του τουριστικού μονοπατιού, λίγο πριν δημιουργήσει ένα καταρράκτη 2 μέτρων, 10 μέτρα χαμηλότερα από το μονοπάτι. Το νερό του ποταμού εμφανίζεται ξανά σε πηγή που βρίσκεται στην χαράδρα, 25 μέτρα κάτω από την είσοδο της σπηλιάς.

Αμέσως μετά την είσοδο του σπηλαίου ο διάδρομος οδηγεί στον πρώτο θάλαμο μήκους 17 μέτρα, διακοσμημένο με όμορφους παραπετασματοειδείς σταλακτίτες που φτάνουν ως το δάπεδο. Αριστερά διανοίγεται ο θάλαμος του ποταμού. Η σκάλα οδηγεί από τον καταστόλιστο στενό διάδρομο στη μεγάλη σάλα με ύψος 6 μέτρα και διάκοσμο από σχηματισμούς λαμπάδων, τον καταρράχτη και την γκρίζα λιμνούλα. Στη συνέχεια, η διπλή σκάλα οδηγεί στο θάλαμο της λευκής λιμνούλας, πίσω από σειρά σταλαγμιτών. Ακολουθούν τα 52 μέτρα του διαδρόμου του Πλούτου με τον πιο εντυπωσιακό πολύχρωμο στολισμό.


Ο διάδρομος οδηγεί στο θάλαμο της κόκκινης λίμνης. Κλιμακωτές λιθωματικές λεκάνες δέχονται τα τρεχούμενα νερά της λίμνης που μαζί με λεπτότατα σε σύνθεση σταλακτιτικά στολίδια, διαμορφώνουν ένα μοναδικό θέαμα. Πιο πέρα, διανοίγεται κατηφορικός διάδρομος, που χωρίζεται στα δυο από τεράστιο ογκόλιθο. Αριστερά του, μια ακόμη θαυμάσια λιμνούλα.

Δεξιά, το δάπεδο καλύπτεται από όμορφα λιθώματα, που πάνω τους κυλούν τα λίγα νερά της κόκκινης λίμνης. Καταλήγουν στο τελευταίο, πολύ κατηφορικό, προσιτό τμήμα του σπηλαίου. Στα έγκατά του, κατοικούν διάφορα έντομα, όπως λεπιδόπτερα.

Ιστορία

Η ιστορία του σπηλαίου ξεκινάει κάπου στο έτος 1960. Έπειτα από εντολή του προέδρου της Κοινότητας δύο νέοι της εποχής εκείνης, ο Αποστόλης Λάμπρης και Γεώργιος Κ. Καρακώστας, διάνοιξαν μια σχισμή, από την οποία αναύλιζε δροσερός αέρας. Η διάνοιξη έγινε ώστε να εξερευνηθεί το εσωτερικό της σχισμής, με αφορμή την άφιξη της σπηλαιολόγου Άννας Πετροχείλου. Μπαίνοντας με μεγάλη δυσκολία, έπειτα από 10 μέτρα, διαπίστωσαν ότι υπήρχε ένα ευρύ κοίλωμα. Η έλλειψη φωτιστικών μέσων εκείνης της εποχής, δεν τους επέτρεψε να συνεχιστεί η έρευνα. Αργότερα μελετήθηκε και εξερευνήθηκε τμήμα του σπηλαίου, που έχει μήκος 270 μέτρα.


Read More »
Το σπήλαιο της Ανεμότρυπας στα Πράμαντα ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα με πρώτο σταθμό την Παραμυθιά Το σπήλαιο της Ανεμότρυπας στα Πράμαντα ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα με πρώτο σταθμό την Παραμυθιά Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 10, 2016 Rating: 5

Συνελήφθη 49χρονος στην Εγνατία με 20,5 κιλά κάνναβης

Πέμπτη, Νοεμβρίου 10, 2016


Οι συντονισμένες ενέργειες των αστυνομικών της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, οδήγησαν στη σύλληψη 49χρονου υπηκόου Αλβανίας, ο οποίος κατηγορείται για εισαγωγή στη χώρα, μεταφορά και διακίνηση ποσότητας κάνναβης.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο συντονισμένων δράσεων για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και κατόπιν κατάλληλης αξιοποίησης στοιχείων, σήμερα το πρωί στο 45,5ο χιλιόμετρο της Εγνατίας Οδού (στο ύψος της Τύριας Ιωαννίνων), πραγματοποιήθηκε έλεγχος σε Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο, με οδηγό τον 49χρονο αλλοδαπό, κατά τον οποίο διαπιστώθηκε ότι μετέφερε στο χώρο των αποσκευών, (19) δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (20.568) γραμμαρίων.

Συνολικά, κατασχέθηκαν :
-20- κιλά και -568- γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, που περιέχονταν στις -19- συσκευασίες
το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του 49χρονου δράστη
το χρηματικό ποσό των (350) ευρώ, ως προερχόμενο από διακίνηση ναρκωτικών ουσιών
τρία κινητά τηλέφωνα.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας ενώ την προανάκριση για την υπόθεση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.


Read More »
Συνελήφθη 49χρονος στην Εγνατία με 20,5 κιλά κάνναβης Συνελήφθη 49χρονος στην Εγνατία με 20,5 κιλά κάνναβης Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 10, 2016 Rating: 5

ΔΩΔΩΝΑΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ: Όταν η διδασκαλία των Γερμανικών γίνεται παιχνίδι!

Πέμπτη, Νοεμβρίου 10, 2016


 
Το Glossomobil -ένα «όχημα πολιτισμού», «φορτωμένο» με τον πλούτο της γερμανικής γλώσσας και κουλτούρας- επισκέφτηκε την πόλη των Ιωαννίνων και τα Δωδωναία Εκπαιδευτήρια, ύστερα από πρόσκληση της Διεύθυνσης των Εκπαιδευτηρίων και της καθηγήτριας των Γερμανικών κας Μαργαρίτας Κωνσταντίνου. 
Η ομάδα των εκπαιδευτικών του Glossomobil παρουσίασε στο σχολείο ένα ευφάνταστο και καινοτόμο πρόγραμμα εξάσκησης της γερμανικής γλώσσας. Πιο συγκεκριμένα, πρόβαλε τραγούδια και βίντεο, με αφορμή τα οποία οι μαθητές, χωρισμένοι σε ομάδες, κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια. 
Στη συνέχεια, σε κάθε ομάδα μοιράστηκαν χάρτες της Γερμανίας, στους οποίους τα παιδιά έπρεπε να εντοπίσουν πόλεις, με τη βοήθεια κάποιων συμπληρωματικών στοιχείων. 
Σε αυτή τη δράση οι μαθητές συγκέντρωσαν πολλές πληροφορίες για την ιστορία της χώρας και τον τρόπο ζωής των Γερμανών. 
Τέλος, αυτό με το οποίο διασκέδασαν όλοι ήταν το παιχνίδι με το πολύχρωμο αερόστατο στην αυλή του σχολείου. 
Τα παιδιά σχολίασαν τη δράση ως μία συναρπαστική εμπειρία, ενώ η κα Μαργαρίτα Κωνσταντίνου δήλωσε ότι «δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές να εξασκήσουν τη γερμανική γλώσσα μέσω ενός διαφορετικού και διασκεδαστικού τρόπου διδασκαλίας και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για τη χώρα και τον πολιτισμό της Γερμανίας».

 
Read More »
ΔΩΔΩΝΑΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ: Όταν η διδασκαλία των Γερμανικών γίνεται παιχνίδι! ΔΩΔΩΝΑΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ: Όταν η διδασκαλία των Γερμανικών γίνεται παιχνίδι! Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 10, 2016 Rating: 5

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Θεσπρωτίας καταγγέλει τη Σχολική Επιτροπή​ της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Ηγουμενίτσας

Πέμπτη, Νοεμβρίου 10, 2016

Η Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Θεσπρωτίας εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση στην απόφαση της Σχολικής Επιτροπής​ της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Ηγουμενίτσας βάση της οποίας ένα σημαντικό ποσό, άνω των τεσσάρων χιλιάδων ευρώ, θα δοθεί σε ιδιώτη επιχειρηματία για τη συμβολή του στην υλοποίηση προγράμματος κυκλοφοριακής αγωγής. 
Θυμίζουμε ότι τα χρήματα της κρατικής επιχορήγησης αφορούν την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων (θέρμανση, γραφική ύλη κτλ.) και στοιχειωδώς ανταποκρίνονται σ’ αυτό. 
Η υλοποίηση προγραμμάτων Κυκλοφοριακής Αγωγής για τους μαθητές μας είναι απαραίτητη και μπορεί να πραγματοποιηθεί από τη Διεύθυνση Π.Ε. Θεσπρωτίας (σύλλογοι διδασκόντων, τμήμα σχολικών δραστηριοτήτων), σε συνεργασία με την Τροχαία Θεσπρωτίας, τον Δήμο Ηγουμενίτσας (π.χ. επαναλειτουργία του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής) όπως πολλές φορές στο παρελθόν έχει συμβεί. 
Ζητούμε να ανακληθεί η σχετική απόφαση της σχολικής επιτροπής και το πρόγραμμα να υλοποιηθεί όπως αναφέρουμε παραπάνω. 


 
Read More »
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Θεσπρωτίας καταγγέλει τη Σχολική Επιτροπή​ της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Ηγουμενίτσας Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Θεσπρωτίας καταγγέλει τη Σχολική Επιτροπή​ της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 10, 2016 Rating: 5

Οι Αρβανίτες από ανθρωπολογικής σκοπιάς

Πέμπτη, Νοεμβρίου 10, 2016Οι Αρβανίτες είναι πασίγνωστοι στην Ελλάδα. Έγιναν διάσημοι για την συμβολή τους στην Επανάσταση του '21, αλλά και στους μετέπειτα πολέμους που ακολούθησαν. Μάλιστα, πολλοί κάτοικοι της Ελλάδας θεωρούν τους εαυτούς τους Αρβανίτες μέχρι και σήμερα. Συνεπώς, το ζήτημα της φυλετικής σύστασης των Αρβανιτών παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον.

Η μελέτη αφορά αποκλειστικά και μόνο στα ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά των Αρβανιτών. Δεν εξετάζονται τα περί εθνικής συνείδησης. Θα εστιάσουμε στα σωματικά και ψυχικά τους γνωρίσματα και θα βγάλουμε συμπεράσματα για την φυλετική τους υπόσταση.

Η κάθοδος των Αρβανιτών στον σημερινό Ελλαδικό χώρο ξεκινά στα τέλη του 13ου αιώνα, με αρχική κοιτίδα την περιοχή Άρβανον, δυτικά της λίμνης Οχρίδας. Μέρος τους έχει ήδη εγκατασταθεί στην Θεσσαλία περίπου το 1325, ενώ άλλο κομμάτι τους κατευθύνθηκε κάθετα, μέσω Ηπείρου, μέχρι την Αιτωλοακαρνανία. Περίπου το 1380-81 βρίσκονται εγκατεστημένοι στην κοιλάδα του Σπερχειού και το 1382 τους δίνεται η άδεια να εισέλθουν στο Φραγκικό Δουκάτο των Αθηνών, όπου εγκαθίστανται μεταξύ άλλων σε Αττική, Βοιωτία και Εύβοια. Βυζαντινές πηγές αναφέρουν ότι περίπου το 1404-05 ένας αριθμός 10.000 Αρβανιτών, μάλλον εκγαταλείποντας την Θεσσαλία, φτάνει στον Ισθμό της Κορίνθου και μετά από αρκετούς ενδοιασμούς τους επετράπη η είσοδος στο Δεσποτάτο του Μυστρά, εισερχόμενοι κατ' αυτόν τον τρόπο στην Πελοπόννησο. Είναι πιθανό πως ένα μέρος των Αρβανιτών εισήλθε στην Πελοπόννησο και μέσω θαλάσσης, από την Αιτωλοακαρνανία. Από τις αρχές του 15ου αιώνα και έπειτα, οι Αρβανίτες επεκτείνονται σε όλη την Πελοπόννησο και σε νησιά των Κυκλάδων.


Διάφοροι λόγοι οδήγησαν τους Αρβανίτες σε αυτές τις μετακινήσεις. Οι λόγοι αυτοί φαίνεται να ήταν πολιτικοί, οικονομικοί, κτλ. αλλά δεν θα υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες. Γίνονται δεκτοί για τις πολεμικές τους ικανότητες, αλλά με ενδοιασμούς, λόγω του απείθαρχου και ενίοτε ληστρικού χαρακτήρα τους. Οι τοπικοί ηγεμόνες με αυτόν τον τρόπο αυξάνουν τον πληθυσμό της περιοχής τους, την στρατιωτική τους ισχύ, καθώς και τα φορολογικά έσοδα. Οι Αρβανίτες ήταν αρχικά κτηνοτρόφοι νομάδες με έντονο πολεμικό χαρακτήρα, εξαρτώμενοι συχνά από τον αρχηγό της φάρας. Σταδιακά ασχολήθηκαν με την γεωργία, ειδικά όταν απέκτησαν μόνιμη εγκατάσταση.
Οι Αρβανίτες έγιναν γνωστοί κατά την Επανάσταση του '21, αναλαμβάνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στον αγώνα. Πολλές πληροφορίες είναι διαθέσιμες για τα ψυχικά τους γνωρίσματα. Περιγράφονται ως ισχυρογνώμονες, με το λεγόμενο «αρβανίτικο κεφάλι», συμφεροντολόγοι, μπαίνοντας σε διαμάχες για χρήματα ή λάφυρα και ευέξαπτοι, με τάσεις διαρκών εσωτερικών συγκρούσεων. Από την άλλη είναι ανδρείοι, ικανοί και ανθεκτικοί πολεμιστές και έχουν μπέσα, δηλαδή τιμή, κρατώντας τις προφορικές συμφωνίες τους. Τα γνωρίσματα αυτά των Αρβανιτών, όπως παραδίδονται από διαφόρους συγγραφείς, φωτογραφίζουν καθαρά τον Διναρικό τύπο. Οι Αρβανίτες συμμετείχαν σε μεγάλους αριθμούς στην Επανάσταση του '21 και αυτό οδήγησε στο να παραχθούν πολλά πορτραίτα αγωνιστών, στα οποία διαφαίνεται μια Διναρική τάση.
Όπως είδαμε, οι Αρβανίτες εγκαταστάθηκαν στην Ήπειρο, στην Στερεά Ελλάδα, ενώ στην Θεσσαλία υπάρχουν εγκαταστάσεις, αλλά αρκετοί από αυτούς έφυγαν, όπως προαναφέρθηκε, στα τέλη του 14ου αιώνα. Στην Πελοπόννησο εγκαταστάθηκαν τελευταία, αφού είχαν ήδη αφήσει αρκετούς πίσω τους στις προηγούμενες περιοχές. Αν εξετάσουμε τις μετακινήσεις των Αρβανιτών και τις αντιπαραβάλλουμε με την κατανομή του κεφαλικού δείκτη στις περιοχές αυτές, προκύπτει το εξής αποτέλεσμα:

Όσο πιο έντονο κόκκινο χρώμα, τόσο πιο έντονη η βραχυκεφαλία, δείτε εδώ για λεπτομέρειες. Από την σύγκριση των δύο χαρτών προκύπτει ότι οι κύριες περιοχές όπου εγκαταστάθηκαν, ειδικά η Ήπειρος και η Στερεά Ελλάδα έχουν έντονη βραχυκεφαλία προς υπερβαχυκεφαλία. Η Δυτική Μακεδονία και η Πελοπόννησος έχουν βραχυκεφαλία επίσης, αλλά λιγότερο έντονη. Η Θεσσαλία παρουσιάζεται σχετικά πιο δολιχοκέφαλη, αν και είναι γνωστή η ύπαρξη σημαντικού αριθμού Διναρικών εκεί, κάτι που υποδηλώνεται ακόμα και στα στερεότυπα για την περιοχή.
Συνεπώς, από τους δυο χάρτες προκύπτει ότι στις περιοχές που εγκαταστάθηκαν Αρβανίτες, έχει αυξηθεί σημαντικά ο κεφαλικός δείκτης. Αυτό ταιριάζει με την Διναρικότητα στην συμπεριφορά και την εμφανή Διναρικότητα στα πορτραίτα των Αρβανιτών αγωνιστών του '21. Προκύπτει ότι στην κεντρική και νότια Ελλάδα εισήλθε ένα έντονα βραχυκέφαλο Διναρικό στοιχείο, που έχει την απώτερη καταγωγή του από το Άρβανον, των νοτιοδυτικών Βαλκανίων. Αυτό είναι απολύτως λογικό από ανθρωπολογικής άποψης. Λόγω του αρχικού τόπου καταγωγής τους, δεν είναι παράξενο να υπήρχε και ένα ποσοστό Αλπικών μεταξύ τους. Οι Αρβανίτες ερχόμενοι στον σημερινό Ελλαδικό χώρο μίχθησαν με τους υπόλοιπους κατοίκους της Ελλάδας. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα πλέον οι απόγονοι Αρβανιτών να ανήκουν σε όλους τους Ελλαδικούς φυλετικούς τύπους, όπως Μεσογειακοί, Αλπικοί, κτλ, όμως ο αρχικός τους πυρήνας φαίνεται να υπήρξε Διναρικός και ίσως παραμένει μέχρι και σήμερα.
Έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες να εκτιμηθεί το ποσοστό των απογόνων των Αρβανιτών στον Ελλαδικό πληθυσμό. Οι μετακινήσεις ήταν πολυπληθείς και έχουν καταγραφεί ιστορικά, όμως δεν υπήρξε προφανώς λεπτομερής καταμέτρηση. Όταν ξεκίνησαν οι πρώτες απογραφές από την στατιστική υπηρεσία του νέου Ελληνικού κράτους, οι μετρήσεις για διγλωσσία έδειξαν μικρούς σχετικά αριθμούς, κάτι που δεν αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα, διότι η Αρβανίτικη γλώσσα είχε ήδη εγκαταλειφθεί από τους περισσότερους. Οι Αρβανίτες εκτιμώνται ότι αποτέλεσαν το 10-20% του Ελλαδικού πληθυσμού, μετά την μόνιμη εγκατάστασή τους. Βέβαια, αυτό αφορά μόνο στην κεντρική και νότια Ελλάδα. Ακόμα και αυτές οι εκτιμήσεις, μπορούν να δώσουν μια εικόνα για την είσοδο βραχυκέφαλων Διναρικών στην Ελλάδα. Φαίνεται ότι λόγω των Αρβανιτών, εισήλθε στην Ελλάδα ένα, διόλου ευκαταφρόνητο, διψήφιο ποσοστό Διναρικών. Η είσοδος Αρβανιτών κατά τον Μεσαίωνα είναι ένας από τους βασικούς λόγους που υποθέτουμε ότι η αρχαία Ελλάδα είχε σχετικά μικρό ποσοστό Διναρικών. Δηλαδή, το μεγαλύτερο μέρος των σημερινών Διναρικών της Ελλάδας, φαίνεται να εισήλθε πρώτη φορά με τους Αρβανίτες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί ο κεφαλικός δείκτης στην δυτική Ελλάδα, μέχρι την Πελοπόννησο.
Οι φυλετικοί χάρτες αποτυπώνουν συχνά την Διναρικότητα της δυτικής Ελλάδας, δείχνοντας την Διναρική επίδραση μέχρι την Πελοπόννησο, αλλά όχι στην κεντρική-ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στα νησιά του Αιγαίου. Όσοι είναι παρατηρητικοί και αναγνωρίζουν τους φυλετικούς τύπους, θα έχουν αντιληφθεί την έντονη παρουσία Διναρικών στην Ήπειρο, στην Δυτική Μακεδονία, στην Στερεά Ελλάδα και στην Πελοπόννησο.
Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι οι Αρβανίτες σχετίζονται ιστορικά με τον Διναρικό τύπο. Η μίξη όμως με τους υπόλοιπους λευκούς τύπους της χώρας έχει οδηγήσει στο να βρίσκουμε σήμερα Αρβανίτες που να ανήκουν σε όλους τους Ελλαδικούς φυλετικούς τύπους.

Read More »
Οι Αρβανίτες από ανθρωπολογικής σκοπιάς Οι Αρβανίτες από ανθρωπολογικής σκοπιάς Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 10, 2016 Rating: 5

Συνελήφθη 30χρονος για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών - Κατασχέθηκαν 206,89 γρ. κάνναβης

Πέμπτη, Νοεμβρίου 10, 2016


Συνελήφθη, χθες (09-11-2016) στο Κομμένο Άρτας, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, 30χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.


 
Ειδικότερα, απογευματινές ώρες χθες (09-11-2016), πραγματοποιήθηκε έρευνα στο σπίτι του δράστη, το οποίο χρησιμοποιούσε ως χώρο απόκρυψης και αποθήκευσης των ναρκωτικών, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
 • ποσότητα ακατέργαστης ινδικής κάνναβης, συνολικού βάρους (206,89) γραμμαρίων,
 • μία ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας,
 • ένας μεταλλικός τρίφτης,
 • το χρηματικό ποσό των (330) ευρώ, ως προερχόμενο από εμπορία ναρκωτικών ουσιών,
 • ένα κινητό τηλέφωνο, που χρησιμοποιούσε για τις παράνομες συναλλαγές του.

Ο 30χρονος θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Read More »
Συνελήφθη 30χρονος για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών - Κατασχέθηκαν 206,89 γρ. κάνναβης Συνελήφθη 30χρονος για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών - Κατασχέθηκαν 206,89 γρ. κάνναβης Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 10, 2016 Rating: 5

Συνεδρίασε η ΝΟ.Δ.Ε. ΝΔ Θεσπρωτίας (+ΦΩΤΟ)

Πέμπτη, Νοεμβρίου 10, 2016

Συνεδρίασε το απόγευμα της Τετάρτης στις 19.00 η Νομαρχιακή Διαρκής Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας Θεσπρωτίας, στα γραφεία της ΝΟΔΕ στην Ηγουμενίτσα.

Θέμα της συνεδρίασης ήταν ο απολογισμός των δράσεων των τομέων της ΝΟΔΕ καθώς και διάφορα οργανωτικά θέματα.

Από τη συνεδρίαση απουσίαζαν οι δύο Δήμαρχοι που έχουν εκλεγεί με τη στήριξη της ΝΔ, της Ηγουμενίτσας κ. Γιάννης Λώλος και Φιλιατών κ. Σπύρος Παππάς.Read More »
Συνεδρίασε η ΝΟ.Δ.Ε. ΝΔ Θεσπρωτίας (+ΦΩΤΟ) Συνεδρίασε η ΝΟ.Δ.Ε. ΝΔ Θεσπρωτίας (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 10, 2016 Rating: 5

Τα προβλήματα στο χώρο της Υγείας στο επίκεντρο συζητήσεων του Βασίλη Γιόγιακα

Πέμπτη, Νοεμβρίου 10, 2016

 
Το Υπουργείο Υγείας και τα Νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού» επισκέφθηκε ο Βασίλης Γιόγιακας ως μέλος κλιμακίου της Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλής τον Υπεύθυνο του Τομέα Υγείας του κόμματος, βουλευτή Λάρισας Χρήστο Κέλλα.

Στο Υπουργείο Υγείας το κλιμάκιο συναντήθηκε με υπηρεσιακούς παράγοντες και στελέχη του Υπουργείου με κύριο θέμα συζήτησης την υποστελέχωση των δομών υγείας και την ανάγκη βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών. 
Απεύθυνε επίσης ευχαριστίες προς τους εργαζόμενους για το έργο που προσφέρουν παρά την έλλειψη προσωπικού. 
 

 
Στα Νοσοκομεία Παίδων πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τη διοίκηση του Νοσοκομείου «Αγία Σοφία», την Πρόεδρο του Ιδρύματος «Αγλαΐα Κυριακού» καθώς και με εργαζόμενους. 
Τις συναντήσεις απασχόλησαν τα προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των δύο Νοσοκομείων σε συνδυασμό με την ανυπαρξία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ειδική Δημόσια Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πεντέλης για την παρουσίαση του Απολογισμού Πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής


 
Read More »
Τα προβλήματα στο χώρο της Υγείας στο επίκεντρο συζητήσεων του Βασίλη Γιόγιακα Τα προβλήματα στο χώρο της Υγείας στο επίκεντρο συζητήσεων του Βασίλη Γιόγιακα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 10, 2016 Rating: 5

Εξιχνιάστηκε υπόθεση διάρρηξης - κλοπής από σπίτι

Πέμπτη, Νοεμβρίου 10, 2016


Εξιχνιάστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών Ηπείρου, υπόθεση διάρρηξης - κλοπής από διαμέρισμα στην πόλη των Ιωαννίνων.

Σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή, σε βάρος ενός 29χρονου υπηκόου Αλβανίας, διότι από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση ευρημάτων, προέκυψε ότι εμπλέκεται σε διάρρηξη - κλοπή που έγινε κατά το χρονικό διάστημα από 8 έως 10-07-2014, σε διαμέρισμα δευτέρου ορόφου, απ’ όπου αφαιρέθηκαν διάφορα κοσμήματα και ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.Read More »
Εξιχνιάστηκε υπόθεση διάρρηξης - κλοπής από σπίτι Εξιχνιάστηκε υπόθεση διάρρηξης - κλοπής από σπίτι Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 10, 2016 Rating: 5

Συνεδριάζει την Τετάρτη η επιτροπή διαβούλευσης του Δήμου Σουλίου

Πέμπτη, Νοεμβρίου 10, 2016

 
Συνεδριάζει στην Παραμυθιά την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου στις 18:00, η επιτροπή διαβούλευσης του δήμου Σουλίου, με 2 θέματα στην ημερήσια διάταξη:

- Γνωμοδότηση για το τεχνικό πρόγραμμα έργων του δήμου Σουλίου για το έτος 2017

- Γνωμοδότηση για το υπό σύνταξη προσχέδιο του προϋπολογισμού εσόδων – εξόδων του δήμου Σουλίου, οικονομικού έτους 2017


 
Read More »
Συνεδριάζει την Τετάρτη η επιτροπή διαβούλευσης του Δήμου Σουλίου Συνεδριάζει την Τετάρτη η επιτροπή διαβούλευσης του Δήμου Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 10, 2016 Rating: 5

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για την καταβολή του ειδικού επιδόματος του ΟΑΕΔ

Πέμπτη, Νοεμβρίου 10, 2016Ξεκίνησε και θα διαρκέσει μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου 2016, η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για την καταβολή του ειδικού εποχικού βοηθήματος στις επαγγελματικές κατηγορίες εργαζομένων που περιλαμβάνονται στην παρ. 1 του άρθρου 22 του Ν. 1836/89 όπως ισχύει. 
Όπως τονίζεται από τον ΟΑΕΔ θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ούτως ώστε η πίστωση να ολοκληρώνεται μετά την πάροδο 15 εργάσιμων ημερών από την έγκριση της αίτησης. 
Δικαιούχοι του ειδικού εποχικού βοηθήματος είναι τα άτομα που παρέχουν την εργασία στην Ελλάδα, εφ’ όσον υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και ασκούν ένα από τα πιο κάτω επαγγέλματα. 
Συγκεκριμένα αυτά του οικοδόμου, λατόμου, ασβεστοποιού, πλινθοποιού, αγγειοπλάστη, δασεργάτη, ρητινοσυλέκτη, καπνεργάτη, μουσικού μέλους του οικείου επαγγελματικού σωματείου, υποδηματεργάτη, μισθωτού ναυπηγοεπισκευαστικης ζώνης, χειριστή εκσκαπτικών, ανυψωτικών, οδοποιητικών, γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιού, τεχνικού κινηματογράφου και τηλεόρασης, χείριστη και βοηθού χειριστή κινηματογράφου, ελεγκτή κινηματογράφου και θεάτρου, ταμία κινηματογράφου και θεάτρου , μισθωτού τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου και σμυριδεργάτη.
Επίσης σύμφωνα με την διάταξη του Ν. 3762/09 - ΜΕΡΟΣ Β - ΚΕΦ. Α - ΑΡΘΡΟ 14 παρ. 1 (ΦΕΚ 75 Α/15-5-2009) δικαιούχοι είναι και οι μισθωτοί της ναυπ/κής ζώνης, εφόσον υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ , όταν παρέχουν την εργασία τους σε επιχειρήσεις με έδρα στην Ελλάδα και δραστηριότητες σε μία ή περισσότερες χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Συνταξιούχοι, οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι και την 10/9/2016, που κατά το έτος 2015 ασκούσαν ένα από τα παραπάνω επαγγέλματα και έχουν τις προϋποθέσεις για την λήψη του βοηθήματος έτους 2016, δικαιούνται το εποχικό βοήθημα εφ’ όσον η σύνταξη που λαμβάνουν (κύρια και επικουρική) είναι μικρότερη από την κατώτερη σύνταξη που χορηγεί το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.


 
Read More »
Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για την καταβολή του ειδικού επιδόματος του ΟΑΕΔ Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για την καταβολή του ειδικού επιδόματος του ΟΑΕΔ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 10, 2016 Rating: 5

Η selfie του βουλευτή Θεσπρωτίας με την ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού

Πέμπτη, Νοεμβρίου 10, 2016

 
Γνωστός για τα Ολυμπιακά του αισθήματα ο Βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας, δεν έχασε την ευκαιρία μιας selfie με τους μπασκετμπολίστες της ερυθρόλευκης ομάδας!

Η συνάντηση, αν και απρόσμενη, έγινε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στα Νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαϊα Κυριακού» που πραγματοποίούσε κλιμάκιο του Τομέα Υγείας της Ν.Δ στο οποίο μετείχε και ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας.

Το κλιμάκιο συναντήθηκε με εκπροσώπους των εργαζομένων, με τον Διοικητή του Νοσοκομείου «Αγία Σοφία» καθώς και με τους μπασκετμπολίστες του Ολυμπιακού που ήταν εκεί συμμετέχοντας σε δράση κοινωνικής ευθύνης του ΟΠΑΠ!


 
Read More »
Η selfie του βουλευτή Θεσπρωτίας με την ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού Η selfie του βουλευτή Θεσπρωτίας με την ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 10, 2016 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Παρουσίαση του βιβλίου ''Ο Καλυβοδάσκαλος'' του Θόδωρου Γιαννακού

Πέμπτη, Νοεμβρίου 10, 2016Ο Δήμος Ηγουμενίτσας, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Θεσπρωτίας, ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Νομού Θεσπρωτίας και ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ν.Ημαθίας «Οι Σταυραετοί» σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Θεόδωρου Γιαννακού «Ο Καλυβοδάσκαλος» την Κυριακή 13 Νοεμβρίου και ώρα 6 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο «Πάνθεον» του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης, η Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας Μαρίνα Μπέση και ο συγγραφέας.

Την παρουσίαση θα συντονίσει η Αρχοντούλα Γιαννακού, δικηγόρος.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Χρόνια και ζαμάνια περιπλανιόνταν στα βουνά και τους κάμπους της πατρίδας μας και των Βαλκανίων οι νομάδες Σαρακατσιαναίοι. Από τον Μοριά ως τον Αίνο και τη Μικρασία. Χαρά τους ήταν τα βουνά. Κι αυτά τους καρτερούσαν. Ίσκιωναν τα βουνά, μέρευαν. Ολάκερη Ρωμιοσύνη ζούσε κι ανάσαινε ψηλά στα κορφοβούνια.
Αυτόν τον κόσμο τον παλιό ζωντανεύει μέσα στις σελίδες του βιβλίου του « Ο Καλυβοδάσκαλος » ο Θόδωρος Γιαννακός. Κόσμο αφκιασίδωτο. Κόσμο που έκρυβε στα φυλλοκάρδια του αρχοντιά και Ελλάδα˙ τον πανάρχαιο ελληνικό τρόπο ζωής, ο οποίος πάντα θωράκιζε την ελληνικότητα απέναντι στην αλλοτρίωση και τη φθορά.
Ο συγγραφέας, για να μας πει αυτά που θέλει, χρησιμοποιεί ως όχημα το δασκαλοκάλυβο, το «Κρυφό Σχο¬λειό» των βουνών. Ίσως το πρώτο ιδιωτικό σχολείο στον τόπο μας.
Οι καλυβοδάσκαλοι, με τις μικρές τους δυνάμεις, ήταν η χαραμάδα μέσα από την οποία περνούσε, σαν αύρα, η ανάσα του έξω κόσμου και μπόλιαζε την πρωτόγονη γνώση αυτών των απλών και περήφανων ορεσίβιων Ελλήνων.

Βιογραφικό Σημείωμα Θεόδωρου Γιαννακού

O Θεόδωρος Γιαννακός γεννήθηκε τον Νοέμβρη του 1958 στο Ζαγοροχώρι των Ιωαννίνων Ανθρακίτη, γενέτειρα του μεγάλου Διδάσκαλου του Γένους – περίφημου μαθηματικού- Μεθόδιου Ανθρακίτη.
Εργάζεται στην πόλη του Κιλκίς ως εκπαιδευτικός. Η σύζυγός του είναι δασκάλα και η κόρη του φιλόλογος.
Βίωσε την ποιμενική ζωή των προγόνων του νομάδων Σαρακατσιαναίων μέχρι την πρώτη του εφηβεία. Τραχιά ζωή που, μέσα στη σκληράδα της, έκρυβε μοναδικές πινελιές ομορφιάς.

Άλλα έργα του:
 • Σαρακατσιάνικη λαλιά
 • Τα Φέγινα πουλιά

 
Read More »
Ηγουμενίτσα: Παρουσίαση του βιβλίου ''Ο Καλυβοδάσκαλος'' του Θόδωρου Γιαννακού Ηγουμενίτσα: Παρουσίαση του βιβλίου ''Ο Καλυβοδάσκαλος'' του Θόδωρου Γιαννακού Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 10, 2016 Rating: 5

Συγκινεί η ιστορία του Διονύση Σαϊτα - Τον παράτησαν νεογέννητο σε πεζοδρόμιο και βγήκε νικητής με τη βοήθεια του ορφανοτροφείου Αρρένων Φιλιατών

Πέμπτη, Νοεμβρίου 10, 2016


Η συγκινητική ιστορία ενός ανθρώπου που ένα πρωί βρέθηκε πεταμένος πάνω σε ένα πεζοδρόμιο, στην περιοχή Πλατανάκι Αγρινίου, 12 ημέρες μετά τη γέννησή του...
Κάτοικος της περιοχής βρήκε το βρέφος τυλιγμένο με πάνες...
Διονύσιος Σαΐτας του Γεωργίου και της Θεοδώρας. Το όνομα δεν του ανήκει. Του δόθηκε ενδεικτικά από το Ληξιαρχείο Αγρίνιου, αφού κανείς δεν ήξερε τους γονείς του και κανείς δεν γνωρίζει ούτε σήμερα, 63 χρόνια μετά. Ήταν 09.00 το πρωί της Πέμπτης 10 Σεπτεμβρίου 1953. Η Κωνσταντίνα Φρίντζου, που έφυγε πριν λίγα χρόνια από τη ζωή, βγαίνοντας από το σπίτι της, προς το τέλος της οδού Αγίου Βλασίου στη διασταύρωση της με την οδό Θέρμου (ονομασίες της εποχής) στην περιοχή Πλατανάκι, αντίκρισε ένα τρομερό θέαμα. Ένα βρέφος λίγων ημερών βρισκόταν πάνω στο πεζοδρόμιο τυλιγμένο με πάνες και έκλαιγε ασταμάτητα. Αμέσως η γυναίκα το ζέστανε και του έδωσε να πιει λίγο γάλα. Τηλεφώνησε στην αστυνομία, άνδρες της οποίας ήρθαν και το παρέλαβαν. Λίγο αργότερα το έδωσαν στη νοθοτρόφο Χ.Ζ. Η νοθοτρόφος ήταν εκείνα τα χρόνια ένα είδος λειτουργήματος. Επειδή πολλά παιδιά εγκαταλείπονταν, υπήρχαν οικογένειες που δήλωναν ότι η σύζυγος προτίθεται να θρέψει και να μεγαλώσει νόθο παιδί. Το κράτος έδινε επίδομα σ’ αυτές τις οικογένειες...

ΦΩΤΟ από thebest.grΦΩΤΟ από thebest.gr
Όταν ο μικρός Διονύσιος έγινε 4 χρόνων, το πήραν και τον παρέδωσαν σε μια άλλη οικογένεια και συγκεκριμένα στην Θ. Κ. Εκεί έμεινε και μεγάλωσε μέχρι τα 10 του χρόνια. Μετά το πηγαίνουν στο ορφανοτροφείο Αρρένων Φιλιατών Θεσπρωτίας, όπου τελειώνει το Δημοτικό. Είναι 13 χρόνων. Το Ορφανοτροφείο τον στέλνει στη Θεσσαλονίκη για να μάθει κάποια τέχνη. Τότε ανεξαρτητοποιείται, φεύγει και γυρίζει στο Αγρίνιο, όπου κάνει κάποιες δουλειές -κυρίως σαν παραγιός σε μαγαζιά της πόλης.

Τα χρόνια περνούν. Είναι πλέον 17 χρόνων. Φεύγει για την Αθήνα, καταλήγει στον Πειραιά, όπου εργάζεται ως οικοδόμος. Εκεί τον περιμένει πάλι μια απίστευτη συγκυρία. Συναντά την οικογένεια της πρώτης νοθοτρόφου του, της Χ.Ζ., οι οποίοι είχαν μετακομίσει επίσης στον Πειραιά. Μετακομίζει στο σπίτι τους και μένει εκεί ως τα 20, οπότε φεύγει για να υπηρετήσει τη θητεία του στο στρατό. Όταν απολύεται, ξαναγυρίζει στον Πειραιά και στα 24 του παντρεύεται με τη σημερινή σύζυγό του Στέλλα Σφακιανάκη, από το Καστέλι της Κρήτης. Μετακομίζουν εκεί και εκείνος εργάζεται ως οικοδόμος.

Αποκτούν ένα αγοράκι, τον Νικόλα, το οποίο όμως αρρωσταίνει λίγο μετά τη γέννα και τελικά πεθαίνει 10 χρόνων. Όμως ο Θεός επιβράβευσε την υπομονή του και του χάρισε άλλα δύο παιδιά, ένα αγόρι και μια κόρη, από τα οποία σήμερα έχει έξι εγγόνια. Μα έχει έναν πόνο από παιδί κι έναν πόθο. Να βρει τη ρίζα του. Να μάθει για τους δικούς του. Για τους γονείς του, αν ζουν, για τ’ αδέλφια του, αν υπάρχουν, για ξαδέλφια. “Δεν θέλω τίποτε άλλο παρά μόνον να νοιώσω κι εγώ ότι από κάπου ήρθα. Κάπου ανήκω. Κάποια μητέρα με γέννησε. Δεν κρατάω ίχνος θυμού ή αντίθεσης. Δεν θέλω να ενοχλήσω καμία οικογένεια. Δεν διεκδικώ τίποτε. Μου αρέσει η διακριτικότητα και αν πράγματι κάποιοι άνθρωποι γνωρίζουν κάτι για μένα, θα είμαι ευγνώμων και απόλυτα εχέμυθος” λέει ο ίδιος.

Αν κάποιος γνωρίζει κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει, ο Διονύσης Σάιτας τον παρακαλεί να τηλεφωνήσει στο 6942-905086. Θα τον θεωρήσει ευεργέτη του…


 
Read More »
Συγκινεί η ιστορία του Διονύση Σαϊτα - Τον παράτησαν νεογέννητο σε πεζοδρόμιο και βγήκε νικητής με τη βοήθεια του ορφανοτροφείου Αρρένων Φιλιατών Συγκινεί η ιστορία του Διονύση Σαϊτα - Τον παράτησαν νεογέννητο σε πεζοδρόμιο και βγήκε νικητής με τη βοήθεια του ορφανοτροφείου Αρρένων Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 10, 2016 Rating: 5

Εξόρμηση του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Ηγουμενίτσας στους Πύργους της Αστράκας

Πέμπτη, Νοεμβρίου 10, 2016

Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας θα εξορμήσει στο όρος Τύμφη με δύο πορείες:

Μικρό Πάπιγκο - Καταφύγιο Αστράκας
Ώρες Πορείας: 5
Υψομετρική Διαφορά: 970μ.
Συνολική απόσταση: 11χλμ
Βαθμός Δυσκολίας: 1

Μικρό Πάπιγκο - Πύργοι Αστράκας
Ώρες Πορείας: 6
Υψομετρική Διαφορά: 1100μ.
Συνολική απόσταση: 15 χλμ
Βαθμός Δυσκολίας: 2

Αναχώρηση 6.00π.μ. από το Πάνθεον.

Εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια,φαρμακείο, αδιάβροχο/αντιανεμικό, μπατόν, νερό 2λιτ, κολατσιό, καπέλο, ρουχισμός κατάλληλος για την εποχή. {Δεύτερη αλλαξιά ρούχων στο λεωφορείο}

Δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του συλλόγου στην παλιά μαθητική εστία, 2ος όροφ. αριστερή πτέρυγα, 15/11-16/11-17/11 και ώρες 19.00-21.00

*Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΜΕ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ

*ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ.


 
Read More »
Εξόρμηση του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Ηγουμενίτσας στους Πύργους της Αστράκας Εξόρμηση του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Ηγουμενίτσας στους Πύργους της Αστράκας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 10, 2016 Rating: 5

Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος την Παρασκευή σε περιοχές του Δήμου Σουλίου

Πέμπτη, Νοεμβρίου 10, 2016

H ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. καταβάλλει διαρκείς προσπάθειες για τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοπιστία των δικτύων και εγκαταστάσεων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και για τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης ενέργειας.

Για το λόγο αυτό προγραμματίζει και υλοποιεί καθημερινά έργα συντήρησης, ενίσχυσης ή αναβάθμισης δικτύων, τα οποία απαιτούν προσωρινές διακοπές της ηλεκτροδότησης.

Προκειμένου να προγραμματίσετε τις εργασίες σας και να ελαχιστοποιηθεί η όχλησή σας, στον ακόλουθο πίνακα, μπορείτε να ενημερωθείτε για τις περιοχές και τις ώρες προγραμματισμένων διακοπών ηλεκτροδότησης.

Ενώ καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για τη συντομότερη επανηλεκτροδότηση, εντούτοις, επιβάλλεται μεγάλη προσοχή, θεωρώντας ότι σε όλη την προγραμματισμένη διάρκεια διακοπής, οι αγωγοί είναι υπό τάση! 


 
Read More »
Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος την Παρασκευή σε περιοχές του Δήμου Σουλίου Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος την Παρασκευή σε περιοχές του Δήμου Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 10, 2016 Rating: 5

Για πρώτη φορά στην Ήπειρο το πρότυπο Μοντεσσοριανό σύστημα εκπαίδευσης

Πέμπτη, Νοεμβρίου 10, 2016

Το thespro.gr για μια ακόμη φορά χορηγός επικοινωνίας σε δράση της Κιβωτού Εξέλιξης.
ΙΩΑΝΝΙΝΑ // 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016
"Πόσο επίκαιρο είναι σήμερα το Μοντεσσοριανό εκπαιδευτικό σύστημα"
 
Η Εισηγήτρια Μαρία Ζαφρανά , Ομότιμη Καθηγήτρια Ψυχολογίας της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ. και η συνεργάτιδα της Μαυρίδου Μαριάννα, Μοντεσσοριανή παιδαγωγός θα παρουσιάσουν θεωρητικά όσο και βιωματικά τον τρόπο χρήσης του Μοντεσσοριανού εκπαιδευτικού υλικού, στην μάθηση.
 
Παράλληλα θα επισημανθεί η χρήση του Μοντεσσοριανού υλικού και στη γλώσσα. Απευθύνεται σε κάθε εκπαιδευτικό (δάσκαλο, καθηγητή, παιδαγωγό), σε θεραπευτές (λογοθεραπευτές, ειδικούς παιδαγωγούς, εργοθεραπευτές) όλων των ειδικοτήτων γονείς και φοιτητές.

ΩΡΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ:
Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 09:30 - 15:00
 
ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ:
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ (ΔΩΔΩΝΗΣ 25), Ιωάννινα
 
ΓΙΑ ΕΓΡΑΦΗ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ:
http://kivotosexelixis.gr/seminar-modessoriano-system-ioannina
Read More »
Για πρώτη φορά στην Ήπειρο το πρότυπο Μοντεσσοριανό σύστημα εκπαίδευσης Για πρώτη φορά στην Ήπειρο το πρότυπο Μοντεσσοριανό σύστημα εκπαίδευσης Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 10, 2016 Rating: 5

Βράβευση και σημαντική διάκριση του 3ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας (+ΦΩΤΟ)

Πέμπτη, Νοεμβρίου 10, 2016Το 3ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας, συμμετείχε για 2η συνεχόμενη χρονιά στην πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία Open Discovery Space και στο Ευρωπαϊκό έργο Inspiring Science Education: Large Scale Implementation Scenarios to Mainstream eLearning in Science, Mathematics and Technology in Primary and Secondary Schools σχεδιάζοντας και πραγματοποιώντας καινοτόμες εκπαιδευτικές δραστηριότητες με την αξιοποίηση ψηφιακών μέσων και πηγών ηλεκτρονικής μάθησης. Την καθοδήγηση και υποστήριξη των δράσεων του πανευρωπαϊκού αυτού δικτύου έχει η Πρέσβειρα στην Ήπειρο κα Σούλη Αλεξάνδρα Σχολική Σύμβουλος Θετικών Επιστημών.

Το Σάββατο 5/11/2016 και στα πλαίσια του Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα: «Ένα ανοιχτό σχολείο σε μια ανοιχτή κοινωνία» - EDEN Open Classroom 2016: Open Schools for Open Societies, το 3ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας, ο Δ/ντής του Γ/σίου κ. Μητσιώνης Βασίλειος και η Φυσικός του σχολείου κ. Σιντόση Ουρανία βραβεύτηκαν για τις παραπάνω δραστηριότητες.

Το συνέδριο διοργάνωσε η Ελληνογερμανική Αγωγή (ΕΑ) σε συνεργασία με το πανευρωπαϊκό δίκτυο European Distance Learning Education (EDEN) και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις της Ελληνογερμανικής Αγωγής στην Παλλήνη, από 4 έως 6 Νοεμβρίου 2016.

Επιπρόσθετα, στα πλαίσια του προγράμματος Inspiring Science Education, το 3ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας επιλέχθηκε κατόπιν αξιολόγησης ως ένα από τα 5 σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τα οποία επιβραβεύτηκαν για την επιτυχή συμμετοχή τους και στα οποία θα εγκατασταθεί εκπαιδευτικός σεισμογράφος, πετυχαίνοντας έτσι μια πολλή σημαντική διάκριση.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους μαθητές-μαθήτριες που συμμετείχαν στις ειδικές εκπαιδευτικές διδασκαλίες, τους εμπλεκόμενους εκπαιδευτικούς καθώς και τη Σχολική Σύμβουλο ΦΕ κα Σούλη Αλεξάνδρα για την αμέριστη βοήθειά της
δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για παροχή γνώσεων υψηλού επιπέδου.

Ο Δ/ντης
Μητσιώνης Βασίλειος 


 
Read More »
Βράβευση και σημαντική διάκριση του 3ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας (+ΦΩΤΟ) Βράβευση και σημαντική διάκριση του 3ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 10, 2016 Rating: 5

Σελίδες