https://picasion.com/
https://picasion.com/
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1
Φωτογραφία 1
Φωτογραφία 1
Φωτογραφία 1

Η καταπράσινη και πανέμορφη Πλατάρια από ψηλά (+ΒΙΝΤΕΟ)

Σάββατο, Ιουλίου 01, 2023
Η καταπράσινη και πανέμορφη Πλατάρια από ψηλά (+ΒΙΝΤΕΟ)


Καταπράσινη και πανέμορφη η Πλατάρια, υπόσχεται στους επισκέπτες της αμέτρητες στιγμές απόλαυσης.
Σμαραγδένια νερά , μοναδικά ηλιοβασιλέματα, χρυσαφένιες αμμουδιές , μαγευτικοί όρμοι , ασημοπράσινες πλαγιές κατάφυτες με ελαιόδεντρα.
Αυτή είναι η Πλαταριά , το κοσμοπολίτικο χωρίο που σας προσκαλέι να ανακαλύψετε τις ομορφιές του

Η Πλαταριά είναι ένας τουριστικός προορισμός για όλους , νέους ζευγάρια , οικογένειες φυσιολάτρες . Είναι πολλοί εκείνοι που επισκέπτονται την Πλαταριά επί σειρά ετών.
Ο χώρος ασκεί πάνω τους μια ακατανίκητη έλξη στην οποία δεν μπορούν να αντισταθούν. Επιλέξτε την Πλαταριά για τις διακοπές σας και είναι βέβαιο ότι θα μείνετε μαγεμένοι με τις ομορφιές της

Το χωριό.
Η Πλαταριά Βρίσκεται στο μυχό του ομώνυμου όρμου , ο οποίος γεωγραφικά τοποθετείται μεταξύ των λιμένων Ηγουμενίτσας και Συβότων και διαχωρίζεται από τον όρμο Ηγουμενίτσας, από την χερσόνησο Ληοτριβιά.
Στο νοτιοδυτικό όριο του εκτείνεται η βραχονησίδα Ξερονήσι η Ιερονήσι η οποία καταλήγει στο ακρωτήρι Γουρούνι .
Το μέγιστο άνοιγμα του κολπου ξεπερνάει τα δυο ναυτικά μίλια ενώ η απόσταση του από τον μυχό είναι περίπου 3,5 ν.μ.
Απέναντι βρίσκεται η Λευκίμη της Κερκύρας και λίγο νοτιότερα, οι Παξοί και οι Αντίπαξοι.
Στο εσωτερικό του κόλπου τα βάθη είναι μεγάλα , ενώ οι ακτές είναι σχεδόν στο σύνολο τους βραχώδεις.
 
Προς την ενδοχώρα και στους πρόποδες των βουνών εκτείνεται ο κάμπος της Πλαταριάς έκτασης περίπου πέντε χιλιάδων στρεμμάτων.
Η εδαφική επιφάνεια της Πλαταριάς είναι περίπου 13 τετ.χλμ.
Σύμφωνα με την υπάρχουσα βιβλιογραφία, στη θέση της σημερινής Πλαταριάς προϋπήρξε η αρχαία Καλαμίνη ή Καλαμωνία του Στέφανου Βυζάντιου και κατά τον Πτολεμαίο η "Αλμίνη".
 Ο τόπος αυτός άρχισε να κατοικείται από το 1300 μ.Χ. με την κάθοδο νομάδων από τα γύρω υψώματα και από άλλες περιοχές, οι οποίες παρείχαν προστασία από τους πειρατές.
 
Το 1730 ήταν πια συγκροτημένη χριστιανική κοινότητα, η οποία μάλιστα άντεξε στο βίαιο εξισλαμισμό, τον οποίο επέβαλε σε δεκατρία χωριά της Θεσπρωτίας ο εγκατεστημένος από την Πύλη Οθωμανικής Βείζ Πλαταριάς, Αιγύπτιος στην καταγωγή.

Οσον αφορά την ονομασία της Πλαταριάς και σύμφωνα με τις μαρτυρίες των παλαιοτέρων αλλά και τοπικών ιστορικών ερευνητών εμφανίζονται δύο εκδοχές:
Η πρώτη εκδοχή είναι ότι η Πλαταριά ονομάστηκε έτσι λόγω του «πλάτους» του κάμπου.
Η δεύτερη πιθανή εκδοχή είναι ότι η Πλαταριά οφείλει το όνομα της στην ύπαρξη ενός μεγάλου πλατάνου.

Ο πληθυσμός το 1928 ήταν 128 κάτοικοι.
Το 1951 είχε 318 κάτοικους Το 1971, 450 ενώ στην απογραφή του 2001 αριθμούσε 955 κατοίκους .
Σήμερα ξεπερνά τους 1.000 μόνιμους κάτοικους ενώ κατά τους θερινούς μήνες ο αριθμός αυξάνεται σημαντικά.

Η Πλαταρία διοικητικά υπήρξε έδρα κοινότητας της άλλοτε επαρχίας Θυάμιδος του νομού Θεσπρωτίας και περιελάμβανε και τα χωριά Βρύση και Σκεπετό .
Στην πορεία υπήρξε η έδρα του Δήμου Συβότων ενώ σήμερα ανήκει ως δημοτικό διαμέρισμα στον Δήμο Ηγουμενίτσας.
Κατά την διάρκεια της δεκαετίας του ‘60 παρατηρήθηκε μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα από την Πλαταριά προς την Γερμανία ,το Βέλγιο και την Αμερική γεγονός το οποίο παρά τις πολλές αρνητικές επιπτώσεις του ωφέλησε οικονομικά και πολιτισμικά την περιοχή.
Μετά τον μεγάλο σεισμό του 1980 ο οποίος προκάλεσε σημαντικότατες υλικές ζημιές, οι περισσότεροι κάτοικοι της Πλαταριάς μετακινήθηκαν από τα «ορεινά» σημεία του χωριού και εγκαταστάθηκαν στην παραλία, δημιουργώντας έναν μοντέρνο οικισμό με σύγχρονη ρυμοτομία και καλαισθητες κατασκευές.


Σήμερα η Πλαταριά είναι ένα πολύ γραφικό χωριό, με μαρίνα υποδοχής σκαφών αναψυχής, , κοινόχρηστους χώρους και χώρους πρασίνου οργανωμένες παραλίες και άνετη στάθμευση.
Η ραγδαία τουριστική ανάπτυξη και οι ανάγκες για τη φιλοξενία των επισκεπτών , είχαν ως αποτέλεσμα την δημιουργία πολλών και σύγχρονων ενοικιαζόμενων δωματίων , ξενοδοχείων , εστιατορίων και καφέ που προσφέρουν χαλάρωση και ηρεμία γι αυτούς που αποζητούν ήσυχες διακοπές.
Oι οργανωμένες και πεντακάθαρες παραλίες της καθώς και οι σύγχρονες υποδομές την έχουν ανεβάσει στην προτίμηση των ελλήνων αλλά και ευρωπαίων τουριστών.
Στην ευρύτερη περιοχή, υπάρχουν πολλά όμορφα μέρη και αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφθείτε.
Η Πλαταριά μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο και για μια διαδρομή στα Ιστορικά και φυσικά μνημεία της Ηπείρου.Read More »
Η καταπράσινη και πανέμορφη Πλατάρια από ψηλά (+ΒΙΝΤΕΟ) Η καταπράσινη και πανέμορφη Πλατάρια από ψηλά (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουλίου 01, 2023 Rating: 5

Αχέροντας | Ζωντανό μνημείο της φύσης με δεκάδες είδη πανίδας

Σάββατο, Ιουλίου 01, 2023
Αχέροντας | Ζωντανό μνημείο της φύσης με δεκάδες είδη πανίδαςΣτην διαδρομή του Αχέροντα ποταμού, γνωστού από τη μυθολογία, σχηματίζονται νερόλακκοι και μικρές λίμνες, τόποι ιδανικοί για την διαβίωση ψαριών και αμφίβιων.

Σε άλλες πλευρές, ο ποταμός κυλά ορμητικά μέσα από κατακόρυφους και ψηλούς βράχους, το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 100 μέτρα, ενώ το πλάτος του ποταμού στα σημεία αυτά φτάνει τα δύο μέτρα.

Στα νερά του ποταμού αναπαράγονται περισσότερα από 9 είδη ψαριών όπως ο αχερωνογοβιός, η πέστροφα, η ντάσκα, η μπριάνα, 8 είδη αμφίβιων βατράχων όπως ο χωματόφρυνος, η κιτρινομπομπίνα, ο δεντροβάτραχος, 16 είδη ερπετά, όπως ποταμοχελώνα, τρανόσαυροι, κρασπεδοχελώνα, και άλλα ενώ 17 είδη θηλαστικών αναζητούν τροφή και καταφύγιο στις δασωμένες πλαγιές του φαραγγιού όπως τα αγριογούρουνα, οι αλεπούδες, οι νυφίτσες, τα κουνάβια, οι αγριόγατες, οι δασοποντικοί, οι λύκοι, οι μυοκάστορες και οι βίδρες.

Παράπλευρα διακρίνονται θάμνοι όπως το πουρνάρι και το φιλίκι , συστάδες από κουμαριές , φράξους και αριές, ενώ κατά μήκος του ποταμού συ- ναντώνται δάση πλατύφυλλης δρυός, ιτιές, ασημολεύκες, λυγαριές , πλατάνια και σκλήρθα. Ο συνολικός αριθμός των φυτικών ειδών στην περιοχή ανέρχεται στα 509 είδη. Αυτή η πλούσια βλάστηση αποτελεί έναν ιδανικό τόπο διαβίωσης και αναπαραγωγής για τα 196 είδη πουλιών που έχουν καταγραφεί στη περιοχή, μεγάλος αριθμός των οποίων προστατεύεται από διε- θνής συμβάσεις, μιας και ο συγκεκριμένος υγρότοπος αποτελεί μεταναστευτικό διάδρομο για τα πουλιά.

Στα παραποτάμια δάση παρατηρούνται στικτοπουλάδες,σαίνια, φιδαετοί, λασπότριγγες και μεσοτσικλιτάρες, ενώ αξιοσημείωτο φαινόμενο είναι οι περίτεχνες φωλιές της σακκουλοπαπαδίτσας που κρέμονται από τα κλαδιά των δέντρων. Στα βραχώδη στενά του Αχέροντα έχουν εμφανιστεί χρυσαετεοί, σπιζαετοί, πετρίτες αλλά και όρνια.

O Αχέροντας είναι ένα ζωντανό μνημείο της φύσης…Read More »
Αχέροντας | Ζωντανό μνημείο της φύσης με δεκάδες είδη πανίδας Αχέροντας | Ζωντανό μνημείο της φύσης με δεκάδες είδη πανίδας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουλίου 01, 2023 Rating: 5

Τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό στην Ηγουμενίτσα

Σάββατο, Ιουλίου 01, 2023
Τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό στην Ηγουμενίτσα


Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε, πρωινές ώρες σήμερα, επί των οδών Εθνικής Αντιστάσεως και 8ης Δεκεμβρίου Ηγουμενίτσας, όταν δίκυκλο όχημα με οδηγό 68χρονο ημεδαπό συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με ΕΔΧ όχημα με οδηγό 48χρονη ημεδαπή.

Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν ο τραυματισμός του οδηγού του δικύκλου, ο οποίος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών Ηγουμενίτσας για την παροχή των πρώτων βοηθειών και στη συνέχεια στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών για περαιτέρω εξετάσεις.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.
Read More »
Τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό στην Ηγουμενίτσα Τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουλίου 01, 2023 Rating: 5

Συγχαρητήρια Ντι Κάπριο με… δρακόλιμνη!

Σάββατο, Ιουλίου 01, 2023
Συγχαρητήρια Ντι Κάπριο με… δρακόλιμνη!


Συγχαρητήρια στην Ελλάδα για τις πρωτοβουλίες διατήρησης της βιοποικιλότητας δίνει ο σταρ του Χόλιγουντ Λεονάρντο Ντι Κάπριο.

Μαζί δημοσίευσε στο Instagram μία πανέμορφη φωτογραφία του Φώτη Καφετση από την δρακόλιμνη της Τύμφης.

Στη λεζάντα της ανάρτησής του, έγραψε: «Η Ελλάδα έγινε πρόσφατα η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αναγνώρισε Βασικές Περιοχές Βιοποικιλότητας (KBAs) στους νόμους και τις πολιτικές της.

 Τα KBA είναι τα πιο σημαντικά μέρη στον κόσμο για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη συνολική υγεία του πλανήτη».

Στη συνέχεια, συμπλήρωσε: «Αξίζουν συγχαρητήρια για την ελληνική κυβέρνηση να πρωτοστατήσει αναδεικνύοντας το #KeyBiodiversityAreas ως βασικό εργαλείο για την επέκταση ενός δικτύου προστατευόμενων περιοχών και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στη Γη».
Read More »
Συγχαρητήρια Ντι Κάπριο με… δρακόλιμνη! Συγχαρητήρια Ντι Κάπριο με… δρακόλιμνη! Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουλίου 01, 2023 Rating: 5

Η παραλία Κατσονήσι, στην Πέρδικα Θεσπρωτίας

Σάββατο, Ιουλίου 01, 2023
Η παραλία Κατσονήσι, στην Πέρδικα Θεσπρωτίας


Η παραλία Κατσονήσι αποτελεί ένα καλά κρυμμένο θησαυρό της Πέρδικας.

Βρίσκεται βόρεια της παραλίας Αρίλλα και νότια της παραλίας Σοφάς!

Εντελώς αποκομμένη από το οδικό δίκτυο, αποτελεί μοναδική ευκαιρία για αυτούς που θέλουν να απολαύσουν το μπάνιο τους σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον, μακριά από πολυσύχναστα μέρη!

Τα γαλαζοπράσινα, δροσερά νερά και το απότομο, άγριο τοπίο θα σας μείνουν αξέχαστα!

Η πρόσβαση στην παραλία γίνεται μόνο μέσω βάρκας ή σκάφους που μπορείτε να ενοικιάσετε στην παραλία Αρίλλα ή στα Σύβοτα.


Read More »
Η παραλία Κατσονήσι, στην Πέρδικα Θεσπρωτίας Η παραλία Κατσονήσι, στην Πέρδικα Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουλίου 01, 2023 Rating: 5

2 θεσεις μαθητών ΕΠΑΛ στον Δήμο Σουλίου στο πλαίσιο του προγράμματος “Μεταλυκειακο έτος – τάξη μαθητείας” Ειδικότητας "Τεχνικού Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων"

Σάββατο, Ιουλίου 01, 2023
2 θεσεις μαθητών ΕΠΑΛ στον Δήμο Σουλίου στο πλαίσιο του προγράμματος “Μεταλυκειακο έτος – τάξη μαθητείας”
Ειδικότητας  "Τεχνικού Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων"


Στους φορείς που μετέχουν στην υλοποίηση του προγραμματος “Μεταλυκειακού έτους – τάξη μαθητείας”, συμμετέχει για πρώτη φορά ο Δήμος Σουλίου και στο πλαίσιο αυτό, 2 μαθητές του ΕΠΑΛ Παραμυθιάς θα συμμετέχουν σρ πρόγραμμα μάθησης στον εργασιακό χώρο του Δήμου.

Το πρόγραμμα του Μεταλυκειακού έτους Τάξης Μαθητείας έχει συνολική διάρκεια έντεκα (11) μήνες, αρχίζει από την 1η Σεπτεμβρίου κάθε έτους και ολοκληρώνεται την 31η Ιουλίου του επομένου έτους και ειναι διάρκειας 8 ωρών την ημέρα

Οι 2 μαθητές του ΕΠΑΛ θα εχουν ειδικότητα Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και ΔικτύωνΟι μαθητευόμενοι λαμβάνουν ημερήσια αποζημίωση, που ορίζεται στο 95% επί του νόμιμου νομοθετημένου κατώτατου ορίου του ημερομίσθιου ανειδίκευτου εργάτη σε όλη τη διάρκεια του «Προγράμματος μάθησης σε εργασιακό χώρο».
Read More »
2 θεσεις μαθητών ΕΠΑΛ στον Δήμο Σουλίου στο πλαίσιο του προγράμματος “Μεταλυκειακο έτος – τάξη μαθητείας” Ειδικότητας "Τεχνικού Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων" 2 θεσεις μαθητών ΕΠΑΛ στον Δήμο Σουλίου στο πλαίσιο του προγράμματος “Μεταλυκειακο έτος – τάξη μαθητείας” Ειδικότητας  "Τεχνικού Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων" Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουλίου 01, 2023 Rating: 5

Μητσοτάκης προς Ράμα: «Η Ελλάδα δεν θ’ αφήσει έτσι το θέμα Μπελέρη»

Σάββατο, Ιουλίου 01, 2023
Μητσοτάκης προς Ράμα: «Η Ελλάδα δεν θ’ αφήσει έτσι το θέμα Μπελέρη»


«Απογοητευμένος και αγανακτισμένος» από τη στάση της αλβανικής κυβέρνησης και την προφυλάκιση του ομογενή δημάρχου Χιμάρας Φρέντη Μπελέρη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός απέστειλε αυστηρό μήνυμα προς τα Τίρανα και την κυβέρνηση Ράμα, ενώ προηγουμένως ενημέρωσε τους ομολόγους του για την υπόθεση του νεοεκλεγέντος δημάρχου Χιμάρας.

«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους ομολόγους μου για το τι συμβαίνει σήμερα στην Αλβανία με την περίπτωση του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας και να εκφράσω την απογοήτευσή μου, την αγανάκτησή μου για το γεγονός ότι ένας εκλεγμένος δήμαρχος συλλαμβάνεται ουσιαστικά δύο μέρες από την εκλογή του και βρίσκεται στη φυλακή -κατά την άποψή μας- με αμφίβολες δικονομικές προβλέψεις» δήλωσε.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την υπόθεση Μπελέρη «χτύπημα στο κράτος δικαίου και στην προσπάθεια που κάνει η Αλβανία να συμμορφωθεί με ευρωπαϊκό κεκτημένο», εκφράζοντας την ευχή για γρήγορη επίλυση διαμηνύοντας πως διαφορετικά «θα αποτελέσει στοιχείο της ελληνικής αξιολόγησης της ευρωπαϊκής πορείας» της χώρας. «Θεωρώ πως είναι χτύπημα στο κράτος Δικαίου και στην προσπάθεια που κάνει η Αλβανίας να συμμορφωθεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
 Προσβλέπω πολύ σύντομα το ζήτημα αυτό να επιλυθεί. Ένα ζήτημα το οποίο είναι πολύ σημαντικό για εμάς και η επίλυσή του ή η μη επίλυση, εύχομαι για το πρώτο το τονίζω, θα αποτελέσει στοιχείο της ελληνικής αξιολόγησης της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας, η οποία ξεκινά τώρα και πρόκειται για ένα μακρύ ταξίδι» τόνισε, συνεχίζοντας : «Η συμμόρφωση με τους βασικούς κανόνες του κράτους δικαίου αποτελεί αδιαπραγμάτευτή προϋπόθεση για οποιαδήποτε χώρα προβλέπει να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα έχει γίνει απολύτως κατανοητό και στην Αλβανία».

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση Ράμα ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η υπόθεση Μπελέρη δεν είναι ζήτημα που η Ελλάδα «θα το αφήσει να περάσει έτσι», αφήνοντας να εννοηθεί πως θα υπάρξει συνέχεια στην αντίδραση της Αθήνας προκειμένου να αλλάξει η στάση των Τιράνων. «Σέβομαι απόλυτα τη διάκριση των εξουσιών, θέλω να είμαι πολύ σαφής για αυτό, αλλά από την άλλη όμως δεν είναι ένα ζήτημα που πρόκειται να το αφήσω να περάσει έτσι, χωρίς να υπάρχει αντίδραση της Ελλάδας.
Και την πρώτη αντίδραση εκφράστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με την ενημέρωση. των ομολόγων μου για το τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα με την περίπτωση αυτή» κατέληξε ο πρωθυπουργός.


Read More »
Μητσοτάκης προς Ράμα: «Η Ελλάδα δεν θ’ αφήσει έτσι το θέμα Μπελέρη» Μητσοτάκης προς Ράμα: «Η Ελλάδα δεν θ’ αφήσει έτσι το θέμα Μπελέρη» Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουλίου 01, 2023 Rating: 5

ΥΠΟΙΚ: Τον Αύγουστο θα δημοσιευτεί η λίστα με τους φοροφυγάδες

Σάββατο, Ιουλίου 01, 2023
ΥΠΟΙΚ: Τον Αύγουστο θα δημοσιευτεί η λίστα με τους φοροφυγάδες


Για τον Αύγουστο μετατίθεται η δημοσιοποίηση της λίστας με τα ονόματα των μεγάλων φοροφυγάδων, καθώς όπως ανακοίνωσαν τα συναρμόδια Υπουργεία «μέχρι τις 4 Αυγούστου 2023 επικαιροποιούνται οι καταστάσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών:

«Με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης οι καταστάσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ για τα έτη 2020, 2021, 2022 και 2023 επικαιροποιούνται μέχρι την 4η Αυγούστου 2023.

Η απόφαση αυτή εκδίδεται προκειμένου να υπάρξει εναρμόνιση με την προθεσμία της 31ης Ιουλίου 2023, η οποία προβλέπεται στις διατάξεις του ν. 5036/2023, με τις οποίες παρέχεται η δυνατότητα επανένταξης στην ίδια ρύθμιση των οφειλών των απολεσθεισών ρυθμίσεων του ν. 4611/2019 ή του ν. 4738/2020».
Read More »
ΥΠΟΙΚ: Τον Αύγουστο θα δημοσιευτεί η λίστα με τους φοροφυγάδες ΥΠΟΙΚ: Τον Αύγουστο θα δημοσιευτεί η λίστα με τους φοροφυγάδες Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουλίου 01, 2023 Rating: 5

Στον πυλώνα ανάπτυξης “Πράσινη Μετάβαση” η πρόταση για το δίκτυο μονοπατιών του δήμου Σουλίου, πρ. 451.000€

Σάββατο, Ιουλίου 01, 2023
Στον πυλώνα ανάπτυξης “Πράσινη Μετάβαση” η πρόταση για το δίκτυο μονοπατιών του δήμου Σουλίου, πρ. 451.000€

;

Στην υποβολή πρότασης στον πυλώνα ανάπτυξης “Πράσινη Μετάβαση” του άξονα προτεραιότητας “Αειφόρος χρήση των πόρων, ανθεκτικότητα στη κλιματική αλλαγή και διατήρηση της βιοποικιλότητας” προχωράει ο Δήμος Σουλίου για την αναβάθμιση του δικτύου μονοπατιών

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, μαζί με τις δράσεις προβολής, ερμηνείας περιβάλλοντος και ενημέρωσης επισκεπτών, φτάνει τις 451.000€, και αφορά τις εξής διαδρομές:Πύργος Κούλια – Νότια είσοδο κάστρου Παραμυθιάς
Κοινότητα Σαμονίδας – Γέφυρα Ντάλα (συμβολή Τσαγγαριώτικου ρέματος με ποταμό Αχέροντα) – Τεμάχιο Αγροκτήματος 21 Γλυκή
Κοινότητα Ελαταριάς – Αναρριχητικό πεδίο – Κορυφή Χιονίστρα
Πολύδροσο – θεση Τζούρλοβο – θέση Παρκιό

H σχετική μελέτη εγκρίθηκε και παραλήφθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της οικονομική επιτροπής και εκτός τις παρεμβάσεις βελτίωσης και σήμανσης, προβλέπει παραγωγή ψηφιακού συστήματος ερμηνείας για έξυπνες συσκευές, υπαίθριους χώρους ερμηνείας περιβάλλοντος, παραγωγή εντύπων, σχεδιασμό ιστοσελίδας καθώς και δράσεις προβολής.
Read More »
Στον πυλώνα ανάπτυξης “Πράσινη Μετάβαση” η πρόταση για το δίκτυο μονοπατιών του δήμου Σουλίου, πρ. 451.000€ Στον πυλώνα ανάπτυξης “Πράσινη Μετάβαση” η πρόταση για το δίκτυο μονοπατιών του δήμου Σουλίου, πρ. 451.000€ Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουλίου 01, 2023 Rating: 5

Συνελήφθη ημεδαπός για καλλιέργεια ναρκωτικών Κατασχέθηκαν (23) δενδρύλλια κάνναβης

Σάββατο, Ιουλίου 01, 2023
Συνελήφθη ημεδαπός για καλλιέργεια ναρκωτικών 
Κατασχέθηκαν (23) δενδρύλλια κάνναβηςΣυνελήφθη χθες (30-06-2023) το πρωί από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Άρτας ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κατοχή και καλλιέργεια ναρκωτικών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφορίας πραγματοποιήθηκε έρευνα στο σπίτι του, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
· -23- δενδρύλλια κάνναβης σε γλάστρες, ύψους από (0,05) έως (1,73) μέτρα.
· πλαστικός τρίφτης
· ακατέργαστη κάνναβη βάρους 7,14 γραμμαρίων
· αποξηραμένο δενδρύλλιο κάνναβης ύψους 0,90 μέτρων

Ο κατηγορούμενος μαζί με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας.

Read More »
Συνελήφθη ημεδαπός για καλλιέργεια ναρκωτικών Κατασχέθηκαν (23) δενδρύλλια κάνναβης Συνελήφθη ημεδαπός για καλλιέργεια ναρκωτικών  Κατασχέθηκαν (23) δενδρύλλια κάνναβης Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουλίου 01, 2023 Rating: 5

Σύλληψη για ηχορύπανση από κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Σάββατο, Ιουλίου 01, 2023
Σύλληψη για ηχορύπανση από κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος


Συνελήφθη σήμερα μετά τα μεσάνυχτα στην Πάργα από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Φαναρίου ημεδαπή, διότι λειτουργούσε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στο οποίο διαπιστώθηκε να κάνει χρήση μουσικής παραβιάζοντας το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο θορύβου.
Read More »
Σύλληψη για ηχορύπανση από κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος Σύλληψη για ηχορύπανση από κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουλίου 01, 2023 Rating: 5

Ταυτοποιήθηκαν τρεις ημεδαποί για την εμπλοκή τους σε υπόθεση διάρρηξης Αφαιρέθηκε χρηματικό ποσό 3.338 ευρώ από γραφεία επιχείρησης

Σάββατο, Ιουλίου 01, 2023
Ταυτοποιήθηκαν τρεις ημεδαποί για την εμπλοκή τους σε υπόθεση διάρρηξης
Αφαιρέθηκε χρηματικό ποσό 3.338 ευρώ από γραφεία επιχείρησης


Ταυτοποιήθηκαν ύστερα από έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας σε συνεργασία με το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Άρτας τρεις ημεδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση ευρημάτων, οι κατηγορούμενοι εμπλέκονται σε διάρρηξη γραφείων επιχείρησης, η οποία έγινε την 26-5-2023 σε περιοχή της Άρτας, από όπου αφαιρέθηκαν το χρηματικό ποσό των 3.338 ευρώ και ένα χρηματοκιβώτιο που περιείχε διάφορα έγγραφα.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.


Read More »
Ταυτοποιήθηκαν τρεις ημεδαποί για την εμπλοκή τους σε υπόθεση διάρρηξης Αφαιρέθηκε χρηματικό ποσό 3.338 ευρώ από γραφεία επιχείρησης Ταυτοποιήθηκαν τρεις ημεδαποί για την εμπλοκή τους σε υπόθεση διάρρηξης Αφαιρέθηκε χρηματικό ποσό 3.338 ευρώ από γραφεία επιχείρησης Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουλίου 01, 2023 Rating: 5

Αύξηση 24,6% στη διακίνηση εμπορευμάτων με φορτηγά – «Πρωταθλήτρια» η Βόρεια Ελλάδα

Σάββατο, Ιουλίου 01, 2023
Αύξηση 24,6% στη διακίνηση εμπορευμάτων με φορτηγά – «Πρωταθλήτρια» η Βόρεια Ελλάδα


Αύξηση 24,6% καταγράφηκε στο βάρος των φορτίων /εμπορευμάτων που διακινήθηκαν με φορτηγά οχήματα ταξινομημένα στην Ελλάδα, το δ’ τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2021.

 Ειδικότερα, το βάρος των φορτίων που διακινήθηκαν με φορτηγά εθνικών και διεθνών μεταφορών ανήλθε σε 78.038,3 χιλιάδες τόνους έναντι 62.648,1 χιλιάδων τόνων το δ’ τρίμηνο του 2021. Τα τονοχιλιόμετρα ανήλθαν σε 5.411.464,3 χιλ., σημειώνοντας αύξηση 9,6% σε σχέση με το 2021, που είχαν ανέλθει σε 4.937.801,2 χιλ.

Σύμφωνα επίσης με την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, σε ό,τι αφορά στον τύπο φορτίου με τόπο φόρτωσης την Ελλάδα (είδος συσκευασίας μεταφοράς εμπορευμάτων), από την άποψη του βάρους των μεταφερθέντων φορτίων, παρατηρείται αύξηση σε όλες τις κατηγορίες με σημαντικότερη σε απόλυτες τιμές, στην κατηγορία «Στερεά χύμα (χωρίς μονάδα εμπορευμάτων)» κατά 7.829,6 χιλ. τόνους.

 Από την άποψη των τονοχιλιομέτρων, αύξηση παρατηρείται στις κατηγορίες «Εμπορευματοκιβώτια», «Λοιπές κατηγορίες συσκευασίας» και «Κινητές, αυτοκινούμενες μονάδες», με σημαντικότερη αύξηση σε απόλυτες τιμές στην κατηγορία «Εμπορεύματα σε παλέτες» κατά 617.332,9 χιλ. τονοχιλιόμετρα. Ενώ μείωση σε απόλυτες τιμές παρατηρείται στην κατηγορία «Στερεά χύμα (χωρίς μονάδα εμπορευμάτων)» κατά 120.998,7 χιλ. τονοχιλιόμετρα.

Κατά μεγάλη γεωγραφική περιοχή, από την άποψη του βάρους των φορτίων και των διανυθέντων τονοχιλιομέτρων, ποσοστό 39,5% των φορτώσεων πραγματοποιήθηκε στην Βόρεια Ελλάδα, σημειώνοντας αύξηση 72,8% σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο του 2021.

Ενώ, από την άποψη του βάρους των φορτίων και των διανυθέντων τονοχιλιομέτρων, οι περισσότερες εκφορτώσεις (ποσοστό 38,1%) πραγματοποιήθηκαν στην Βόρεια Ελλάδα, σημειώνοντας αύξηση 70,8% σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο του 2021.Read More »
Αύξηση 24,6% στη διακίνηση εμπορευμάτων με φορτηγά – «Πρωταθλήτρια» η Βόρεια Ελλάδα Αύξηση 24,6% στη διακίνηση εμπορευμάτων με φορτηγά – «Πρωταθλήτρια» η Βόρεια Ελλάδα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουλίου 01, 2023 Rating: 5

e-ΕΦΚΑ: Επιστροφή εισφορών 21 εκατ. ευρώ σε χιλιάδες επαγγελματίες

Σάββατο, Ιουλίου 01, 2023
e-ΕΦΚΑ: Επιστροφή εισφορών 21 εκατ. ευρώ σε χιλιάδες επαγγελματίες


Tην Τρίτη, 4 Ιουλίου 2023, πραγματοποιείται η δεύτερη – από τις διαδοχικές – καταβολές, ποσού 21.004.779,60 ευρώ, που αφορά στην επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών, κλάδων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας, για τα έτη 2019 και 2020, σε χιλιάδες επαγγελματίες.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο e-ΕΦΚΑ σε ανακοίνωσή του, αφορά σε δικηγόρους με έμμισθη εντολή του ιδιωτικού τομέα και των Ν.Π.Ι.Δ. και μισθωτούς μηχανικούς, καθώς και σε υγειονομικούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (Ι.Δ.Α.Χ. & Ι.Δ.Ο.Χ.), οι οποίοι:
υπέβαλαν αίτηση, μέσω της αντίστοιχης ηλεκτρονικής υπηρεσίας, μέχρι 27/06/2023 και
δεν έχουν από οποιανδήποτε αιτία οφειλή προς τον e-ΕΦΚΑ βεβαιωμένη στο ΚΕΑΟ.
 Σε αυτή τη δεύτερη καταβολή, το ανώτατο επιστρεφόμενο ποσό, που θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των 8.659 δικαιούχων, ανέρχεται στα 12.060,43 ευρώ.
 Οι αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ τονίζουν ότι συνεχίζουν την επεξεργασία των αιτήσεων των λοιπών δικαιούχων, καθώς και όσων υποβλήθηκαν από 28/06/2023 και μετέπειτα, προκειμένου τα αντίστοιχα ποσά να τους αποδοθούν – με την ίδια διαδικασία – σε επόμενη καταβολή.
Read More »
e-ΕΦΚΑ: Επιστροφή εισφορών 21 εκατ. ευρώ σε χιλιάδες επαγγελματίες e-ΕΦΚΑ: Επιστροφή εισφορών 21 εκατ. ευρώ σε χιλιάδες επαγγελματίες Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουλίου 01, 2023 Rating: 5

“Κυρα Βασιλική” διά χειρός Γεωργίας Καρλατήρα στο Αρχοντικό Μίσιου

Σάββατο, Ιουλίου 01, 2023
“Κυρα Βασιλική” διά χειρός Γεωργίας Καρλατήρα στο Αρχοντικό Μίσιου


Με μια παράσταση- ωδή στην ιστορία της Βασιλικής Κονταξή, κατά κόσμον Κυρά- Βασιλικής, συζύγου του Αλή Πασά, υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου,το Αρχοντικό Μίσιου ανοίγει τις πόρτες του και μας υποδέχεται στις 10 Ιουλίου 21.00, με ελεύθερη προς όλους είσοδο.

Η Σοφία Ζήση ερμηνεύει τον ομώνυμο ρόλο, ενώ η Γεωργία Καρλατήρα κρατά την σκηνοθετική μπαγκέτα της εν λόγω ιστορικής παράστασης.

Λίγα λόγια για την παράσταση:
Κατά τα χρόνια εκείνα "όπου τα ‘σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά" γνωρίζουμε ότι υπήρξαν περιπτώσεις ανθρώπων που δεν παραδόθηκαν στην μοίρα τους. Τέτοια φάνηκε και η Κυρά Βασιλική η οποία ήταν επίσημη σύζυγος του Αλή Πασά. Ένα πλάσμα σχεδόν μυθικό όπου κατάφερε να αναρριχηθεί και να επικρατήσει στο πλευρό του .Υπήρξε άλλωστε ,αν όχι η πλουσιότερη, μια εκ των πλουσιοτέρων γυναικών επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Με πάντα σεβαστή την άποψη της επί των θεμάτων που άπτονταν διαχείρισης και πολιτικής. Διατηρούσε στενές σχέσης με το Πατριαρχείο και έχτισε εκκλησιές παρότι ήταν σύζυγος του Πασά. Γλύτωσε πολλούς από το μαχαίρι. Είναι βέβαιο ότι και μετά το τέλος του Αλή θα μας είχε δώσει σπουδαία δείγματα της αξιοσύνης και της ευφυΐας της αλλά δυστυχώς έφυγε νωρίς. Δεν θα μπορούσαμε λοιπόν να μην καταπιαστούμε με μια τέτοια εξαιρετική περίπτωση γυναίκας θέλοντας να αποδώσουμε φόρο τιμής .Σε αυτήν και σε τόσες άλλες γυναικείες φιγούρες που δυστυχώς πέρασαν στα ψιλά γράμματα της ιστορίας .

Ταυτότητα παράστασης:
Συγγραφή-Σκηνοθεσία: Γεωργία Καρλατήρα
Ερμηνεία: Σοφία Ζήση
Πρωτότυπη Μουσική σύνθεση: Γιάννης Γαλίτης
Φωτογραφία: Πολυδεύκης Ασωνίτης
Κόμμωση: Χριστόδουλος Ζώης
Μακιγιάζ: Βούλα Κοντογιάννη

Επιστημονικός συνεργάτης της παράστασης: Χρήστος Γ. Δήμτσιος - Ιστορικός Νεοτέρων Χρόνων, με ειδίκευση στον 19ο αι. και ειδικότερα στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, παιδαγωγός, λογοτέχνης, ποιητής

Θεατρική Ομάδα Rektis
Διάρκεια παράστασης:50’
Τοποθεσία: Αρχοντικό Μίσιου ( Ασωπίου 13)
Ώρα: 21.00
 
Ευγενικές χορηγίες:
Εργαστήρι παραδοσιακών φορεσιών. Νίκου Πλακίδα, Κατοχή Μεσολογγίου
Χειροποίητη παραδοσιακή φορεσιά από τα χρυσά χεράκια του αείμνηστου Γιαννιώτη ράφτη, Διαμάντη Πλαχούρα, εις μνήμην.
Κοσμήματα Γιαννιώτικης τέχνης, Γεωργίου Μόσχου ,Αβέρωφ 65 Ιωάννινα.

Ευχαριστούμε θερμά για την πολύτιμη βοήθειά τους το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, τον καλλιτεχνικό διευθυντή κ. Χάρη Πεχλιβανίδη, τον κ. Χρήστο Δήμτσιο, Ιστορικό Νεοτέρων Χρόνων, με ειδίκευση στον 19ο αι. και ειδικότερα στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, επιστημονικό συνεργάτη της παράστασης, τον κ. Βασίλη Γουργούλη, τον κ. Νίκο Πλακίδα και τον κ. Πολυδεύκη Ασωνίτη.


Read More »
“Κυρα Βασιλική” διά χειρός Γεωργίας Καρλατήρα στο Αρχοντικό Μίσιου “Κυρα Βασιλική” διά χειρός Γεωργίας Καρλατήρα στο Αρχοντικό Μίσιου Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουλίου 01, 2023 Rating: 5

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 10,8% η ανεργία στην Ελλάδα τον Μάιο – Στα 506.184 άτομα οι άνεργοι

Σάββατο, Ιουλίου 01, 2023
ΕΛΣΤΑΤ: Στο 10,8% η ανεργία στην Ελλάδα τον Μάιο – Στα 506.184 άτομα οι άνεργοι


Συνεχίστηκε και τον περασμένο Μάιο η πτωτική πορεία της ανεργίας στη χώρα μας. Σε ετήσια βάση, μειώθηκε στο 10,8%, έναντι του 12,7% τον Μάιο 2022 και του αναθεωρημένου προς τα άνω 11,3% τον Απρίλιο 2023.

Οι άνεργοι ανήλθαν σε 506.184 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 95.166 άτομα σε σχέση με τον Μάιο 2022 (15,8%) και κατά 23.861 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο 2023 (4,5%).

Στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας διαμορφώνεται σε 14,4% από 16,6% τον Μάιο πέρυσι και στους άνδρες σε 7,9% από 9,6%

Κατά μεγάλες ομάδες ηλικιών, στην ομάδα 15- 24 ετών το ποσοστό της ανεργίας ανήλθε σε 24% από 32,7% τον Μάιο 2022 και στις ηλικίες 25- 74 ετών σε 10,1% από 11,6%.

Σύμφωνα επίσης με την έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.186.179 άτομα, σημειώνοντας αύξηση κατά 45.901 άτομα σε σχέση με τον Μάιο 2022 (1,1%) και κατά 22.512 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο 2023 (0,5%).

Ενώ, τα άτομα κάτω των 75 ετών που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό, ή «άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού» (τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία), ανήλθαν σε 3.111.516 άτομα, σημειώνοντας αύξηση κατά 18.599 άτομα σε σχέση με τον Μάιο 2022 (0,6%) και μείωση κατά 996 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο 2023 (αμελητέα μεταβολή).


Read More »
ΕΛΣΤΑΤ: Στο 10,8% η ανεργία στην Ελλάδα τον Μάιο – Στα 506.184 άτομα οι άνεργοι ΕΛΣΤΑΤ: Στο 10,8% η ανεργία στην Ελλάδα τον Μάιο – Στα 506.184 άτομα οι άνεργοι Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουλίου 01, 2023 Rating: 5

Πανδημία περονόσπορου στα αμπέλια της Ηπείρου

Σάββατο, Ιουλίου 01, 2023
Πανδημία περονόσπορου στα αμπέλια της Ηπείρου


Πανδημία περονόσπορου και άλλες ασθένειες λόγω των καιρικών συνθηκών απειλούν τα αμπέλια του Νομού Ιωαννίνων και τις βιολογικές καλλιέργειες.

Η προσωρινή διοίκηση του Συλλόγου Αμπελοκαλλιεργητών και Αμβυκούχων Ηπείρου περιγράφει την κατάσταση με τα μελανότερα χρώματα, εκφράζει φόβους για ολική καταστροφή και ζητά την στήριξη όλων των φορέων ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για τις πρωτοφανείς ζημιές που σημειώνονται.

Στην ανοιχτή επιστολή χαρακτηρίζουν πρωτόγνωρες για την περιοχή τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν τους τελευταίους μήνες.

Λίγες βροχές και υψηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα, κρύο και συνεχείς βροχοπτώσεις στη συνέχεια, παρατεταμένες βροχοπτώσεις τον Ιούνιο.

Η ιδιαίτερα υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία και οι χαμηλές θερμοκρασίες δημιούργησαν συνθήκες ιδανικές για την επιδρομή του περονόσπορου, ο οποίος σαν κερκόπορτα άνοιξε τον δρόμο και σε άλλες ασθένειες.

Η προσβολή των αμπελιών είναι σε έξαρση κάτι που οδηγεί σε ολική ή μερική καταστροφή της παραγωγής.

Ιδιαίτερα οι βιολογικοί αµπελώνες είναι αυτοί µε τα περισσότερα προβλήματα.
Παράλληλα καταγράφονται προσβολές και από άλλες ασθένειες.

«Περιοχές, όπου ο περονόσπορος ήταν άγνωστος, κινδυνεύουν να χάσουν την παραγωγή τους, το ωίδιο απειλεί τους αµπελώνες, η φόµοψη αρχίζει να αποτελεί σοβαρό πρόβληµα και τα έντοµα (ευδεµίδα, ακάρεα, κοκκοειδή), βρίσκουν τη χαρά τους» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Οι αμπελουργοί έγκαιρα έκαναν συνεχείς και επαναλαμβανόμενους ψεκασμούς (σε ορισμένες περιπτώσεις έχει καταγραφεί διπλάσιος αριθµός επεµβάσεων σε σχέση µε την αντίστοιχη περσινή περίοδο), με τις επεµβάσεις καταπολέμησης των εχθρών και ασθενειών να αυξάνει πολύ το κόστος παραγωγής, ενώ αυξημένο ήταν και το κόστος των υπόλοιπων εργασιών.

Οι εφαρμοζόμενες καλλιεργητικές τεχνικές σε συνδυασµό µε την έγκαιρη φυτοπροστασία, που αποτελούν τους ρυθμιστές της αντιμετώπισης των παθογόνων και της διάσωσης της ετήσιας παραγωγής δε στάθηκαν ικανές να αναστρέψουν την κατάσταση και το αποτέλεσμα ήταν αμελητέο.

«Αποτυπώνεται στην περιοχή μας κι όλη τη χώρα πανδημία περονόσπορου. Τα δε αποτελέσματα θα είναι εμφανή σύντομα στους αγρότες, τις τοπικές οικονομίες και την οικονομία της χώρας» καταλήγουν ζητώντας την στήριξη όλων για να αποζημιωθούν.
Read More »
Πανδημία περονόσπορου στα αμπέλια της Ηπείρου Πανδημία περονόσπορου στα αμπέλια της Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουλίου 01, 2023 Rating: 5

Ζαγόρι.. Σπουδαία γεωλογική ανακάλυψη.. Απολιθώματα θαλάσσιων όντων

Σάββατο, Ιουλίου 01, 2023
Ζαγόρι.. Σπουδαία γεωλογική ανακάλυψη.. Απολιθώματα θαλάσσιων όντων


Ένας σημαντικός γεώτοπος για την Ήπειρο αποκαλύπτεται στην Ιτέα του Ανατολικού Ζαγορίου. Μυστικά εκατομμυρίων χρόνων έρχονται στο φως και δίνουν τα πρώτα στοιχεία για μία εντελώς διαφορετική γεωμορφολογία της περιοχής.

Τα πρώτα στοιχεία δίνει ο Ευάγγελος Νικολάου, Προιστάμενος της Περιφερειακής Μονάδας Ηπείρου της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (πρώην ΙΓΜΕ) μετά από αυτοψία που πραγματοποίησε στην περιοχή.

Ανατολικά της Τ.Κ. Ιτέας εκεί που σμίγουν τα δυο ρέματα (Ρέμα Πέτρας και Ρέμα Αγ. Παρασκευής) στη θέση «Φατσιόρι» αποκαλύφθηκε ένα σημαντικό παλαιοντολογικό εύρημα.

Πρόκειται για απολιθωματοφόρο ορίζοντα εντός των ψαμμιτομαργαϊκών αποθέσεων της σειράς του φλύσχη στην φάση ανωτέρας σειράς στρωμάτων Ζαγορίου .
Ο γεωλογικός σχηματισμός σχηματίσθηκε την περίοδο Ηωκαίνου- Ολιγοκαίνου (50-25 εκατομμύρια χρόνια από σήμερα) γεγονός που προσδιορίζουν και τα απολιθώματα που βρίσκονται στον εν λόγω ορίζοντα (γαστερόποδα και τρηματοφόρα)

Σ αυτή την περίοδο που σχηματίσθηκαν οι προαναφερόμενες σειρές έζησαν και τα Γαστερόποδα (Gastropoda που αποτελούν μια μεγάλη ομοταξία των Μαλακίων (Molluska).Τα γαστερόποδα είναι υδρόβια Μαλάκια στην πλειοψηφία τους θαλάσσια βενθονικά .Το όστρακο των γαστερόποδων είναι ασβεστιτικής σύστασής και έχει την μορφή επιμήκη περιελιγμένου σωλήνα (όπως αυτά που συναντούμε στην Ιτέα). ) Επίσης στο στρώμα συναντούμε και τρηματοφόρα (foraminifera).

Όπως τονίζει ο κ. Νικολάου αναλυτικοί προσδιορισμοί θα ακολουθήσουν από εξειδικευμένους επιστήμονες.

Η διαβρωτική δράση των δυο χείμαρρων στην γεωλογική εξέλιξη δημιούργησε τομή του απολιθωματοφόρου ορίζοντα και αποκάλυψε τα απολιθώματα, πολλά των οποίων αποπλένονται και καταλήγουν στην κοίτη του ρέματος.

«Θεωρούμε σημαντικό γεγονός την ανακάλυψη αυτή τόσο από γεωλογικής όσο και από παλαιοντολογικής άποψης» σημειώνει ο κ. Νικολάου.

Τονίζει ότι η ανακάλυψη της θέσης δεν έγινε τυχαία αλλά μετά από υπόδειξη του δημοτικού συμβούλου και πρώην δημάρχου Βασίλη Σπύρου. Η αυτοψία έγινε με την συμβολή της Κατερίνας Νόλα κατοίκου των Μηλιωτάδων.

«Τα χώματα του Ζαγορίου γράφουν την δική τους γεωλογική ιστορία την δική τους παλαιογεωγραφία και σ αυτόν τον χώρο διαβάζουμε την χρονοστρωματογραφια της περιοχής.

Η θέση αυτή είναι σημαντικός γεώτοπος και αποκτά μεγαλύτερη αξία δεδομένου ότι βρίσκεται κοντά στο Γεωπάρκο Βίκου -Αώου και επομένως μπορεί να αποτελέσει ένα γεωτουριστικό προορισμό των επισκεπτών του γεωπάρκου.
 Σ αυτή την κατεύθυνση θα συνεργαστούμε με την Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε και τον Δήμο Ζαγορίου .Ευχαριστούμε την Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε. και τον Δήμαρχο κ. Σουκουβέλο Γεώργιο για την μακροχρόνια συνεργασία και την στήριξη τους στο έργο της ΕΑΓΜΕ.

Η ΕΑΓΜΕ έχει χρέος να αναδεικνύει και να προστατεύει την γεωλογική κληρονομιά του τόπου μας» καταλήγει ο κ. Νικολάου.


Read More »
Ζαγόρι.. Σπουδαία γεωλογική ανακάλυψη.. Απολιθώματα θαλάσσιων όντων Ζαγόρι.. Σπουδαία γεωλογική ανακάλυψη.. Απολιθώματα θαλάσσιων όντων Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουλίου 01, 2023 Rating: 5

ΤτΕ: Στο 2,2% η ανάπτυξη, στο 4,3% ο πληθωρισμός το 2023 – Οι 7 μεγάλες προκλήσεις για την οικονομία

Σάββατο, Ιουλίου 01, 2023
ΤτΕ: Στο 2,2% η ανάπτυξη, στο 4,3% ο πληθωρισμός το 2023 – Οι 7 μεγάλες προκλήσεις για την οικονομίαΑνάπτυξη 2,2% και πληθωρισμό 4,3%, προβλέπει για φέτος στη χώρα μας η Τράπεζα της Ελλάδος
Σύμφωνα με την Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, τα επόμενα χρόνια, η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να μεγεθύνεται με ρυθμό 3% το 2024 και 2,7% το 2025.

Σημειώνεται ότι οι επιδόσεις αυτές μπορούν να επιτευχθούν, υπό την προϋπόθεση ότι στο εξωτερικό περιβάλλον η γεωπολιτική κρίση θα έχει αποκλιμακωθεί, θα έχουν μειωθεί οι τιμές της ενέργειας και η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος θα έχει περιορισμένο αρνητικό αποτύπωμα στην οικονομία της ευρωζώνης.

Ο πληθωρισμός, βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 4,3%, δηλαδή σε αρκετά χαμηλότερο επίπεδο από εκείνο του 2022 (9,3%), κυρίως λόγω της καθοδικής πορείας των τιμών των ενεργειακών αγαθών. 
Αντιθέτως, τα είδη διατροφής, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά και οι υπηρεσίες αναμένεται ότι θα συμβάλουν αυξητικά στη δυναμική του πληθωρισμού, λόγω της ανελαστικότητας που εμφανίζουν οι τιμές σε αυτές οι κατηγορίες.
 Ο πληθωρισμός εκτός των τροφίμων και της ενέργειας προβλέπεται στο 6,1% το 2023 και εκτιμάται ότι θα παραμείνει υψηλός και το 2024, λόγω της ενσωμάτωσης έντονων πληθωριστικών πιέσεων από τις συνιστώσες των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών και των υπηρεσιών. 
O πληθωρισμός το 2024 αναμένεται στο 3,8% και για το 2025 στο 2,3%.

Για την επενδυτική βαθμίδα τονίζεται ότι: «το Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2023 δύο οίκοι μετέβαλαν τις προοπτικές της πιστοληπτικής αξιολόγησης σε θετικές από σταθερές, γεγονός που προοιωνίζεται την αναβάθμιση στην επενδυτική κατηγορία σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Ειδικά για την ανάπτυξη, η Έκθεση αναφέρει ότι: οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος είναι κυρίως καθοδικοί.

Κινδύνους για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αποτελούν: (α) η περαιτέρω επιδείνωση του εξωτερικού περιβάλλοντος, (β) ο υψηλότερος και πιο επίμονος πληθωρισμός, (γ) ο χαμηλότερος του αναμενομένου ρυθμός απορρόφησης των κονδυλίων του NGEU, (δ) τυχόν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, με αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, και (ε) η περαιτέρω άνοδος των επιτοκίων, η οποία θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάπτυξη και να οδηγήσει σε μια νέα γενιά ΜΕΔ. Τυχόν θετικότερη έκβαση σχετίζεται με την ταχύτερη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και την καλύτερη του αναμενομένου επίδοση του τουρισμού.
Προκλήσεις

Στις προκλήσεις συγκαταλέγονται:
*Επενδυτική βαθμίδα: Η βασικότερη πρόκληση για την οικονομική πολιτική είναι η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και, σε μεταγενέστερο στάδιο, η υπέρβασή της. Κάτι τέτοιο θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας σε εξωγενείς διαταραχές και επεισόδια μεταβλητότητας των διεθνών αγορών, θα περιορίσει το κόστος άντλησης κεφαλαίων για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και θα διευκολύνει τη διαχείριση του δημόσιου χρέους, την πραγματοποίηση επενδύσεων και την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης.

*Η διατηρήσιμη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού: Η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής είναι αναγκαία προκειμένου να συνεχιστεί η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη και να καταστεί εφικτή η επιστροφή του στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα. Για όσο διάστημα διαρκεί η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αντιμετώπιση των υψηλών πληθωριστικών πιέσεων, απαιτείται η διατήρηση της περιοριστικής κατεύθυνσης της δημοσιονομικής πολιτικής, έτσι ώστε να καταστεί ταχύτερη η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Σε αντίθετη περίπτωση, θα μπορούσε να καταστεί αναγκαία περαιτέρω αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής, με αρνητικές προεκτάσεις στη διάρκεια και την έκταση των αρνητικών συνεπειών της νομισματικής συστολής στην οικονομική δραστηριότητα. Παράλληλα, τόσο οι αυξήσεις των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών όσο και οι μισθολογικές αυξήσεις θα πρέπει να είναι συνεπείς με το μεσοπρόθεσμο στόχο του πληθωρισμού (2%), λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι τα περιθώρια κέρδους των εταιριών παραμένουν υψηλά.

*Υψηλό δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ: Tο δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ παραμένει το υψηλότερο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και το δεύτερο υψηλότερο διεθνώς. Οι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους παραμένουν οριοθετημένοι μεσοπρόθεσμα, υπό την προϋπόθεση ότι τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης έχουν προσωρινό χαρακτήρα και ότι αξιοποιούνται αποτελεσματικά οι ευρωπαϊκοί πόροι. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα εκτιμάται αυξημένη αβεβαιότητα, καθώς η σταδιακή αναχρηματοδότηση του συσσωρευμένου χρέους προς τον επίσημο τομέα με όρους αγοράς θα αυξήσει την έκθεση του Ελληνικού Δημοσίου στον επιτοκιακό κίνδυνο και στον κίνδυνο αγοράς, γεγονός που εξαλείφει τα περιθώρια χαλάρωσης των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων.

*Υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών: Σημαντική πρόκληση αποτελεί ο περιορισμός του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, παρά το ότι το υψηλό έλλειμμα που σημειώθηκε το 2022 (9,7% του ΑΕΠ) οφείλεται κατά 40% περίπου στις αυξημένες τιμές καυσίμων και αναμένεται υποχώρησή του στο 7% του ΑΕΠ το 2023. Μια οικονομία που βρίσκεται σε διαδικασία σύγκλισης προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των εταίρων της και η οποία επιδιώκει να αυξήσει το ποσοστό των εθνικών επενδύσεών της (σήμερα 14% του ΑΕΠ) στο μέσο όρο της ΕΕ (22% του ΑΕΠ) και επίσης δαπανά για την εθνική της άμυνα ποσοστό του ΑΕΠ πολύ υψηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ είναι αναπόφευκτο να έχει ελλειμματικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Ωστόσο, ένα έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών πάνω από 4% του ΑΕΠ που διατηρείται μεσοπρόθεσμα έρχεται σε σύγκρουση με τον έλεγχο των μακροοικονομικών ανισορροπιών (macroeconomic imbalances procedure) της ΕΕ, κυρίως όμως υποδηλώνει ότι η εθνική δαπάνη είναι σημαντικά και διαχρονικά μεγαλύτερη από την εγχώρια παραγωγή ή, ταυτόσημα, ότι οι επενδύσεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα είναι σημαντικά υψηλότερες από τις αντίστοιχες αποταμιεύσεις.

*Μη εξυπηρετούμενα δάνεια και υψηλό ιδιωτικό χρέος: Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων, παρά την αξιοσημείωτη αποκλιμάκωσή του, παραμένει σημαντικά υψηλότερος από το μέσο όρο των τραπεζών της ευρωζώνης. Παράλληλα, συνολικά το ιδιωτικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα και επηρεάζει αρνητικά τη δυνατότητα νέου δανεισμού και υλοποίησης επενδυτικών δράσεων.

Υψηλή ανεργία και αναντιστοιχία ζητούμενων και προσφερόμενων θέσεων εργασίας: Παρά την αισθητή μείωση της ανεργίας τα τελευταία έτη, αρκετές στρεβλώσεις συνεχίζουν να υφίστανται, καθώς τα ποσοστά ανεργίας των γυναικών, των νέων και των μακροχρόνια ανέργων παραμένουν σημαντικά υψηλότερα του μέσου όρου της ΕΕ, οδηγώντας στην απαξίωση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού. Σημειώνεται ότι το φυσικό ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα εκτιμάται κοντά στο 13%, διπλάσιο από ό,τι σε πολλές χώρες της ΕΕ, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ύπαρξης σοβαρών στρεβλώσεων και διαρθρωτικών προβλημάτων. Επιπλέον, παρατηρείται αναντιστοιχία μεταξύ ζητούμενων και προσφερόμενων θέσεων εργασίας, καθώς οι επιχειρήσεις σε ορισμένους κλάδους δυσκολεύονται να βρουν κατάλληλους εργαζόμενους για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Ελλείψεις προσωπικού καταγράφονται ιδιαίτερα στον τουριστικό τομέα και στις κατασκευές.

*Χρόνιες αδυναμίες: Παρά τη βελτίωση που σημειώθηκε την τελευταία πενταετία, η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να κατατάσσεται ακόμη σχετικά χαμηλά στους διεθνείς δείκτες διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας, λόγω χρόνιων εγγενών αδυναμιών. Τέτοιου είδους αδυναμίες, που περιορίζουν την ανταγωνιστικότητα και δημιουργούν αντικίνητρα στην πραγματοποίηση επενδύσεων είναι μεταξύ άλλων οι καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης, η γραφειοκρατία και η αναποτελεσματικότητα που εξακολουθεί να υπάρχει σε ορισμένους τομείς του Δημοσίου (λ.χ. στις μεταβιβάσεις ακινήτων, στην εκπόνηση χωροταξικών σχεδίων, στην ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου, στην ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών), η υστέρηση σε βασικές υποδομές, η ανεπαρκής καταπολέμηση της εκτεταμένης φοροδιαφυγής, οι οιονεί ολιγοπωλιακές συνθήκες σε συγκεκριμένες αγορές αγαθών και υπηρεσιών και οι στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας. Πρόσθετα παραδείγματα εγγενών αδυναμιών αποτελούν η μικρή συμμετοχή των γυναικών και των νέων στην αγορά εργασίας σε συνδυασμό με τη δυσμενή εξέλιξη του δημογραφικού, ο αυξημένος κίνδυνος φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, οι σημαντικές περιφερειακές ανισότητες, οι ελλείψεις στο λεγόμενο “τρίγωνο της γνώσης” (παιδεία – έρευνα ‒ καινοτομία) και η υψηλή εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από ορυκτά καύσιμα.

*Χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ: Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδος αντιστοιχεί περίπου στο 55% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ των χωρών της ευρωζώνης, έναντι περίπου 70% πριν από την κρίση χρέους. Για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος, απαιτείται η διατήρηση ρυθμών ανάπτυξης που να υπερβαίνουν κατά πολύ το μέσο ρυθμό της ευρωζώνης. Σε διαφορετική περίπτωση, μπορεί να χρειαστεί πάνω από μια δεκαπενταετία για να επανέλθει η ελληνική οικονομία στο επίπεδο όπου βρισκόταν σε σχέση με την ευρωζώνη πριν από την κρίση χρέους. Αυτή η αναγκαία διαρκής διαδικασία σύγκλισης προϋποθέτει την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων, οι οποίες είτε θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από εθνικές αποταμιεύσεις είτε θα πρέπει να καλυφθούν από εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό. Όμως, για την ενίσχυση των επενδύσεων και ιδίως για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων θα πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, δηλαδή φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, προσωπικό που διαθέτει υψηλή εξειδίκευση και τεχνικές δεξιότητες και υψηλού επιπέδου υποδομές και δίκτυα. H μη αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας την καθιστά ευάλωτη σε εξωγενείς διαταραχές που δύνανται να ανακόψουν εκ νέου τη διαδικασία σύγκλισης που έχει δρομολογηθεί τα τελευταία χρόνια.Προτάσεις

Λαμβάνοντας υπόψη τις αβεβαιότητες και τους κινδύνους που συνδέονται με το διεθνές οικονομικό περιβάλλον, τις νέες και τις προϋπάρχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, καθώς και την ανάγκη να επιταχυνθεί η πραγματική σύγκλιση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδος με το μέσο όρο της ΕΕ, προτείνονται τα ακόλουθα:

1ον Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ώστε να ενισχυθεί η συνολική παραγωγικότητα, ο ρυθμός αύξησης του δυνητικού προϊόντος και η διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα και να αυξηθεί έτσι η δυνατότητα της οικονομίας για μεγαλύτερες δαπάνες (κυρίως επενδυτικές) χωρίς επιδείνωση του εξωτερικού ισοζυγίου.

2ον Η αποτελεσματική και ταχεία αξιοποίηση των πόρων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ και από το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την τόνωση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων και τον περιορισμό του επενδυτικού κενού. Η διεύρυνση των επενδύσεων θα πρέπει να στηριχθεί και στην άνοδο της εγχώριας αποταμίευσης, χωρίς τη συμβολή της οποίας υπάρχει ανισορροπία μεταξύ εθνικών αποταμιεύσεων και επενδύσεων, η οποία και επηρεάζει αρνητικά το ισοζύγιο πληρωμών.

3ον Η αντιμετώπιση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μέσω της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της οικονομίας. Προϋποθέσεις για τη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών είναι η περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών, η υποκατάσταση των εισαγωγών και η προώθηση της ενεργειακής αυτονομίας ώστε να περιοριστούν οι ανάγκες εισαγωγών ενέργειας.

4ον Η περαιτέρω μείωση του λόγου δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ. Αυτό απαιτεί τη συστηματική επιστροφή σε πρωτογενή, κυκλικά διορθωμένα, δημοσιονομικά πλεονάσματα της τάξης του 2% του ΑΕΠ. Κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο μεσοπρόθεσμα, καθώς η αύξηση του κόστους δανεισμού και η υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξης και του πληθωρισμού περιορίζουν τη μειωτική συμβολή της διαφοράς έμμεσου επιτοκίου-ονομαστικού ρυθμού ανάπτυξης στη δυναμική του χρέους. Κατά συνέπεια, αποδυναμώνεται σταδιακά η αρχικά ευεργετική επίδραση του πληθωρισμού στη μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ, και άρα απαιτείται η δημιουργία διατηρήσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων ώστε να μην υπονομευθεί η συνεχής πτωτική πορεία του δημόσιου χρέους.

5ον Η διασφάλιση της περαιτέρω αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει: Πρώτον, ότι οι μισθολογικές αυξήσεις θα αντιστοιχούν στις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας, όπως αυτές προσδιορίζονται κυρίως από τις μεταβολές της παραγωγικότητας, και ότι θα αποφευχθεί μία φάση δευτερογενών πληθωριστικών πιέσεων, τροφοδοτούμενων από την άνοδο των μισθών. Δεύτερον, ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις και έλεγχοι στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών ώστε να αποφευχθούν υπερβολικές, δηλαδή μη συνεπείς με το μεσοπρόθεσμο στόχο του πληθωρισμού, αυξήσεις στις τιμές, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη τα ήδη υψηλά περιθώρια κέρδους σε αρκετούς κλάδους της οικονομίας. Σε βάθος χρόνου απαιτείται βελτίωση των συνθηκών ανταγωνισμού στις εν λόγω αγορές με άρση εμποδίων και στρεβλώσεων για να περιοριστούν οι ολιγοπωλιακές πρακτικές.

6ον Η περαιτέρω υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας και η αντιμετώπιση του προβλήματος της αναντιστοιχίας μεταξύ ζητούμενων και προσφερόμενων θέσεων εργασίας. Απαιτείται αναβάθμιση της τεχνικής και τεχνολογικής εκπαίδευσης και υλοποίηση στοχευμένων προγραμμάτων κατάρτισης του εργατικού δυναμικού. Εξίσου αναγκαίες είναι παρεμβάσεις για να ενισχυθεί το πλέγμα εναρμόνισης της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, για την ένταξη και παραμονή στην αγορά εργασίας του μη οικονομικά ενεργού πληθυσμού, με έμφαση στις γυναίκες και στους νέους. Θεσμικές παρεμβάσεις για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ή επιδότησή τους θα μειώσουν το μη μισθολογικό κόστος και θα συμβάλουν, σε συνδυασμό με την αύξηση των ελέγχων και ιδιαίτερα σε κλάδους με αυξημένη παραβατικότητα, στον περιορισμό της αδήλωτης ή υποδηλωμένης εργασίας.

7ον Η επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης και της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Η ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα προϋποθέτει, εκτός από νέες επενδύσεις, και αύξηση των δυνατοτήτων αποθήκευσης ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, κρίσιμη είναι η αξιοποίηση των πόρων του REPowerEU για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η μετάβαση προς την πράσινη ενέργεια και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας προϋποθέτει, πέρα από την υλοποίηση νέων επενδύσεων, και την ύπαρξη κατάλληλα εκπαιδευμένου προσωπικού στις νέες τεχνολογίες.

8ον Η περαιτέρω ενδυνάμωση του τραπεζικού συστήματος. Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας έχει σημειώσει αξιόλογη πρόοδο τα τελευταία χρόνια και είναι και πάλι σε θέση να συνεχίσει με επιτυχία το διαμεσολαβητικό του ρόλο και να επωφεληθεί από τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την αναμενόμενη επαναφορά του Ελληνικού Δημοσίου στην επενδυτική βαθμίδα αξιολόγησης. Ωστόσο, εξακολουθούν να υφίστανται προκλήσεις οι οποίες σχετίζονται με την ανάγκη διατήρησης ισχυρής κερδοφορίας και περαιτέρω μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ οι αναβαλλόμενες φορολογικές υποχρεώσεις (DTC) εξακολουθούν να αποτελούν μεγάλο μέρος των κεφαλαίων των τραπεζών.


Read More »
ΤτΕ: Στο 2,2% η ανάπτυξη, στο 4,3% ο πληθωρισμός το 2023 – Οι 7 μεγάλες προκλήσεις για την οικονομία ΤτΕ: Στο 2,2% η ανάπτυξη, στο 4,3% ο πληθωρισμός το 2023 – Οι 7 μεγάλες προκλήσεις για την οικονομία Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουλίου 01, 2023 Rating: 5

Eurostat: Στο 2,7% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο – Ανυποχώρητος ο τιμάριθμος στα τρόφιμα

Σάββατο, Ιουλίου 01, 2023
Eurostat: Στο 2,7% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο – Ανυποχώρητος ο τιμάριθμος στα τρόφιμα


Στο 2,7% (από 4,1% το Μάιο) υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat.
Στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 5,5%, έναντι 6,1% το Μάιο.

Αξιοσημείωτη για ακόμα ένα μήνα η διατήρηση του πληθωρισμού στα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό, σε υψηλά επίπεδα. Οι τιμές τους αυξήθηκαν τον Ιούνιο 11,7%, έναντι 12,5% το Μάιο, ακολουθούμενες από τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (5,5%, σε σύγκριση με 5,8% τον Μάιο), υπηρεσίες (5,4%, έναντι 5,0% τον Μάιο) και ενέργεια (-5,6%, σε σύγκριση με -1,8% τον Μάιο).

Ειδικότερα, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στο σύνολο της ευρωζώνης αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 5,5% τον τελευταίο μήνα, επιβραδύνοντας από το 6,1% που είχε παρουσιάσει τον Μάιο.

Στην Ελλάδα ο αποκαλούμενος δομικός πληθωρισμός υπολογίστηκε από την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία στο 5,4% τον Ιούνιο από 5,3% που ήταν ένα μήνα νωρίτερα.

Η μέτρηση ήταν ελαφρώς καλύτερη των εκτιμήσεων καθώς οι αναλυτές προέβλεπαν να επιταχύνει στο 5,5% ετησίως.

Σε μηνιαία βάση ο δομικός δείκτης στην Ευρωζώνη παρουσίασε αύξηση κατά 0,3% μετά το +0,2% μηνιαίως του Μαΐου.
Read More »
Eurostat: Στο 2,7% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο – Ανυποχώρητος ο τιμάριθμος στα τρόφιμα Eurostat: Στο 2,7% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο – Ανυποχώρητος ο τιμάριθμος στα τρόφιμα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουλίου 01, 2023 Rating: 5

Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», οι εκδηλώσεις στην Ήπειρο

Σάββατο, Ιουλίου 01, 2023
Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», οι εκδηλώσεις στην Ήπειρο


Παρουσιάστηκε από την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, και τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργου Κουμεντάκη, η φετινή έκδοση του προγράμματος-θεσμού «Ολη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός».
 Για τέταρτο συνεχόμενο καλοκαίρι το ΥΠΠΟ και η ΕΛΣ ανοίγουν την πολιτιστική δραστηριότητα στην περιφέρεια, χρηματοδοτώντας πρωτότυπες παραστάσεις θεάτρου, μουσικής, χορού, μουσικού θεάτρου και εικαστικών σε 12 περιφέρειες της χώρας, εκτός Αττικής.

Συνολικά 70 παραγωγές πρόκειται να παρουσιαστούν μέσα στο Ιούλιο και τον Αύγουστο σε ισάριθμους αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία της Ελλάδας, σε ένα πρόγραμμα συνολικού κόστους 2.200.000 ευρώ.
Οι εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Ήπειρο είναι οι ακόλουθες:
7, 8 Ιουλίου 2023
• Παράσταση για παιδιά και εφήβους
Δύο πέτρες με παράξενο σχήμα
Oμάδα Apparatus
Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης, Πρέβεζα
ΑΜΚΕ: APPARATUS
22, 23 Ιουλίου 2023

• Μουσικό θέατρο
Ίσως και να είμαστε αδέρφια τελικά
Σύλληψη, μουσική, ερμηνεία: Φένια Παπαδόδημα
Κόκκινη Εκκλησιά, Βουργαρέλι Άρτας
ΑΜΚΕ: ΜΑΡΙΝΑ
25, 26 Ιουλίου 2023

• Θέατρο
Μωρή Φύση!
Ομάδα C. for Circus
Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης, Ιωάννινα
ΑΜΚΕ: ΟΜΑΔΑ ΘΕΑΤΡΟΥ C. for Circus
27, 28 Ιουλίου 2023

• Θέατρο
Κουρά
Σύλληψη, επιμέλεια: Βασίλης Μπούτος
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης
Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων, Θεσπρωτία
ΑΜΚΕ: Ars Anima
29, 30 Ιουλίου 2023

• Χορός
Running Dry
Χορογραφία: Άρια Μπουμπάκη
Νεκρομαντείο Αχέροντα, Πρέβεζα
ΑΜΚΕ: ΣΕΡΕΝΤΙΠΙΤΙ
30, 31 Αυγούστου 2023

• Δράση για παιδιά και εφήβους
Ο εφιάλτης της Περσεφόνης #Τσερνόμπιλ
Ομάδα Ονειρόδραμα
Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας
ΑΜΚΕ: ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΟΙ

Έξι (6) ΑΜΚΕ παρουσιάζουν δύο θεατρικές παραστάσεις, μία χορού, μία μουσικού θεάτρου και δύο παραστάσεις/δράσεις για παιδιά και εφήβους.

Νέοι χώροι: Κόκκινη Εκκλησιά, Βουργαρέλι Άρτας· Νεκρομαντείο Αχέροντα, Πρέβεζα· Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας


Read More »
Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», οι εκδηλώσεις στην Ήπειρο Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», οι εκδηλώσεις στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουλίου 01, 2023 Rating: 5

Παρατείνονται μέχρι τέλος του χρόνου το «Καλάθι του νοικοκυριού»

Σάββατο, Ιουλίου 01, 2023
Παρατείνονται μέχρι τέλος του χρόνου το «Καλάθι του νοικοκυριού»


Η πρωτοβουλία «Καλάθι του νοικοκυριού» θα συνεχιστεί μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2023, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης.

Παράλληλα, θα επεκταθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 το μέτρο του μέγιστου περιθωρίου κέρδους για τις επιχειρήσεις που εμπορεύονται βασικά καταναλωτικά προϊόντα και καύσιμα προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας εις βάρος των καταναλωτών.
Read More »
Παρατείνονται μέχρι τέλος του χρόνου το «Καλάθι του νοικοκυριού» Παρατείνονται μέχρι τέλος του χρόνου το «Καλάθι του νοικοκυριού» Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουλίου 01, 2023 Rating: 5

Σελίδες