Νέο αίτημα Πάσχου για την επαναλειτουργία του Τελωνείου Μαυροματίου

Τετάρτη, Μαΐου 19, 2021
Νέο αίτημα Πάσχου για την επαναλειτουργία του Τελωνείου ΜαυροματίουΑξιότιμοι Κύριοι
Επανερχόμαστε στο θέμα της επαναλειτουργίας του Τελωνείου Μαυροματίου με αφορμή την επίσημη έναρξη της Τουριστικής Περιόδου στις 14 Μαΐου και την επικροτούμενη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού.

Τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμών στον Νομό Θεσπρωτίας, όπου έχουν διενεργηθεί 15.162 εμβολιασμοί με τουλάχιστον μία δόση (ποσοστό επί του πληθυσμού 34,79%) και 10.940 ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί (με ποσοστό επί του πληθυσμού 25,1%) όπως προκύπτουν από το emvolio.gov.gr/vaccinationtracker, αποτελούν ενισχυτικό στοιχείο του αιτήματος μας.

Σύμφωνα με την απόφαση Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 29925 (ΦΕΚ 1969/Β/14.05.2021) επήλθε χαλάρωση των μέτρων στους εν λειτουργία συνοριακούς σταθμούς, χωρίς να απαιτείται 14ήμερη καραντίνα για τους εισερχόμενους στην Χώρα, με απαραίτητη προϋπόθεση για μόνιμους κατοίκους Χωρών που δεν εντάσσονται στις εξαιρέσεις τις απόφασης, είτε την ολοκλήρωση του εμβολιασμού είτε το αρνητικό PCR test είτε τη βεβαίωση νόσησης ή θετικής διάγνωσης ισχύος δύο έως 9 μηνών.

Καθώς το Τελωνείο Μαυροματίου αποτελεί το δεύτερο δυναμικό σημείο επαφής με την Αλβανία και το μοναδικό ουσιαστικό σημείο που φέρνει σε άμεση πρόσβαση τις παραθαλάσσιες περιοχές της Νότιας Αλβανίας με την Ελλάδα και την Θεσπρωτία, στηριζόμενοι στα ανωτέρω στοιχεία, αιτούμαστε την άμεση επαναλειτουργία του, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν και στα υπόλοιπα χερσαία σημεία εισόδου στην Χώρα.

Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος
Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας
Αλέξανδρος Πάσχος
Read More »
Νέο αίτημα Πάσχου για την επαναλειτουργία του Τελωνείου Μαυροματίου Νέο αίτημα Πάσχου για την επαναλειτουργία του Τελωνείου Μαυροματίου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 19, 2021 Rating: 5

Στη Βουλή και πάλι το θέμα της απόδοσης της χερσαίας ζώνης του λιμένα Ηγουμενίτσας από τον Μ. Κάτση

Τετάρτη, Μαΐου 19, 2021
Στη Βουλή και πάλι το θέμα της απόδοσης της χερσαίας ζώνης του λιμένα Ηγουμενίτσας από τον Μ. ΚάτσηΜε Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, και Οικονομικών, ο Μάριος Κάτσης ζητά την άμεση απόδοση στο Δήμο Ηγουμενίτσας και στο Δήμο Φιλιατών των τμημάτων της χερσαίας ζώνης που δεν απαιτούνται για λιμενικές δραστηριότητες. Ο βουλευτής έκανε την ακόλουθη δήλωση για το θέμα:

Εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, η κυβέρνηση εμπαίζει τις τοπικές κοινωνίες που απαιτούν την απόδοση στο Δήμο Ηγουμενίτσας και στο Δήμο Φιλιατών, των τμημάτων της χερσαίας ζώνης, σε Ηγουμενίτσα, Σύβοτα, Πλαταριά και Σαγιάδα, που δεν απαιτούνται για λιμενικές εγκαταστάσεις.

Ο ίδιος ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Πλακιωτάκης, όταν επισκέφτηκε την Ηγουμενίτσα τον Φεβρουάριο του 2020, διαβεβαίωνε ότι τα εν λόγω τμήματα της χερσαίας ζώνης θα αποδοθούν το αμέσως επόμενο διάστημα και σίγουρα πριν το διαγωνισμό για την πώληση της ΟΛΗΓ Α.Ε., ενώ σε σχετική Επίκαιρη Ερώτησή μου στη Βουλή το Νοέμβριο του 2020, δεσμεύτηκε ότι πολύ σύντομα θα παρουσίαζε ολοκληρωμένη λύση. Όμως δυο χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα. Ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ προχωρά κανονικά με τη χερσαία ζώνη να συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο.

Με την Ερώτηση μου ζητάω το αυτονόητο από την κυβέρνηση, να αποδώσει άμεσα δηλαδή όλα τα τμήματα της χερσαίας ζώνης που δεν φορούν λιμενικές εγκαταστάσεις στους Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευτεί, εκκινώντας μάλιστα τη διαδικασία, να αποδώσει αυτά τα τμήματά, παρά το γεγονός ότι τότε δεν υπήρχε κανένας απολύτως κίνδυνος η χερσαία ζώνη να περάσει σε ιδιώτη, καθώς το λιμάνι δεν πωλούνταν. Η απόδοση μάλιστα θα είχε ολοκληρωθεί, όπως πράξαμε άλλωστε σε Πάτρα και Δραπετσώνα, εάν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν τα τίναζε όλα στον αέρα βγάζοντας στο σφυρί το λιμάνι.

Αναμένω από τους Υπουργούς, κ. Σταϊκούρα και κ. Πλακιωτάκη, γραπτές δεσμεύσεις και κυρίως πράξεις. Τέρμα πια οι δικαιολογίες και το κρυφτούλι. Ο χρόνος τελειώνει. Είναι πολιτική απόφαση της κυβέρνησης το αν τμήματα της χερσαίας ζώνης περάσουν στις τοπικές κοινωνίες ή αν θα πάνε ως προίκα στον ιδιώτη. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε το έγκλημα με την πώληση της ΟΛΗΓ ΑΕ, και η ίδια θα είναι υπόλογη στους πολίτες της Θεσπρωτίας και στις επόμενες γενιές, αν το ολοκληρώσει με την παραχώρηση και των φιλέτων της χερσαίας ζώνης στον ιδιώτη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Αθήνα, 19 Μαΐου 2021
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ. κ. Υπουργούς:
· Οικονομικών
· Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

ΘΕΜΑ: Άμεση απόδοση στον Δήμο Ηγουμενίτσας και στον Δήμο Φιλιατών, των τμημάτων της χερσαίας ζώνης που δεν απαιτούνται για λιμενικές δραστηριότητες

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ανέτρεψε τον σχεδιασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τα 10 περιφερειακά λιμάνια της χώρας, όπως αυτός είχε αποτυπωθεί στο ν.4597/2019. Αντί λοιπόν να προχωρήσει στην αξιοποίησή τους μέσω υποπαραχωρήσεων δραστηριοτήτων, χωρίς την πώληση των μετοχών και χωρίς απώλεια της διοίκησης από το ελληνικό δημόσιο όπως προβλεπόταν, αποφάσισε να πάει στη λογική του ξεπουλήματος ενός σημαντικού αναπτυξιακού και στρατηγικού εργαλείου της χώρας.

Για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, η κυβέρνηση επέλεξε την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΟΛΗΓ Α.Ε., μαζί με το οποίο εκχωρείται και η χερσαία ζώνη λιμένα, που έχει παραχωρηθεί από το 2001 με σύμβαση παραχώρησης από το Ελληνικό Δημόσιο προς την ΟΛΗΓ Α.Ε. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν δεν υπάρξουν οι ανάλογες προβλέψεις, το παράκτιο μέτωπο του Νομού Θεσπρωτίας, θα διαχειρίζεται από έναν ιδιώτη, καθιστώντας τον οιονεί μη εκλεγμένο «Δήμαρχο» στο πιο εμπορικό φιλέτο του νομού Θεσπρωτίας .

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι με τον σχεδιασμό της δεν υπήρχε ο κίνδυνος η χερσαία ζώνη να περάσει σε ιδιώτη, είχε δεσμευτεί εκκινώντας μάλιστα τη διαδικασία, να αποδώσει τα τμήματά της που δεν αφορούσαν λιμενικές εγκαταστάσεις, στους οικείους δήμους.

Είχε δώσει άλλωστε ανάλογα δείγματα γραφής, καθώς είχε ολοκληρώσει τις διαδικασίες απόδοσης της χερσαίας λιμενικής ζώνης στους οικείους Δήμους στην Πάτρα και στη Δραπετσώνα (λιπάσματα), ενώ σε άλλες περιπτώσεις είχε προχωρήσει στην απόδοση δημόσιας περιουσίας στις τοπικές κοινωνίες όπως στον Ασύρματο στον Άγιο Δημήτριο Αττικής, και στην απόδοση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη. Η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υλοποιεί μια διαφορετική στρατηγική όπου προτάσσει τις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας.

Έπειτα από την ανατροπή του μοντέλου αξιοποίησης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, η διαδικασία απόδοσης των τμημάτων της χερσαίας ζώνης στους οικείους Δήμους έχει παγώσει. Αυτό έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία, τόσο στις τοπικές κοινωνίες, όσο και στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτήν, καθώς και στην τοπική αυτοδιοίκηση που απαιτεί την άμεση απόδοση τμημάτων της.

Το Φεβρουάριο του 2020 ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κατά την επίσκεψη του στην Ηγουμενίτσα, διαβεβαίωνε ότι οι διαδικασίες για την απόδοση των τμημάτων της, που δεν αφορούσαν λιμενικές εγκαταστάσεις, θα προχωρήσουν πολύ γρήγορα και σίγουρα πριν τον διαγωνισμό για την πώληση της ΟΛΗΓ Α.Ε.

Το Νοέμβριο του 2020, σε απάντηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ Μάριου Κάτση, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής διαβεβαίωνε και πάλι σχετικά με το θέμα, ότι «πολύ σύντομα θα παρουσιάσουμε ολοκληρωμένη λύση προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών».

Τον Μάρτιο του 2021, θορυβημένοι από την απροθυμία της κυβέρνησης να δώσει οριστική λύση στο ζήτημα της χερσαίας ζώνης, πέντε πρώην Δήμαρχοι Ηγουμενίτσας μαζί με τον νυν, συνυπέγραψαν κοινή δήλωση με την οποία ζητούσαν την άμεση απόδοση των τμημάτων που δεν απαιτούνται για λιμενικές δραστηριότητες, στο Δήμο Ηγουμενίτσας.

Στις 22 Απριλίου του 2021, το ΤΑΙΠΕΔ με δελτίο τύπου που εξέδωσε, αφού πρώτα ενημερώνει για τα επενδυτικά σχήματα, τα οποία πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στη Β’ φάση (υποβολή Δεσμευτικών Προσφορών) για την απόκτηση συμμετοχής σε ποσοστό τουλάχιστον 67% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας «Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας» (ΟΛΗΓ ΑΕ), συνεχίζει αναφέροντας ότι, στην ΟΛΗΓ Α.Ε. έχει παραχωρηθεί από το ελληνικό δημόσιο το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης του λιμένος Ηγουμενίτσας, του αλιευτικού καταφυγίου Σαγιάδας, του αλιευτικού καταφυγίου Πλαταριάς και του καταφυγίου σκαφών αναψυχής Συβότων.

Επειδή η χερσαία ζώνη που διαχειρίζεται η ΟΛΗΓ Α.Ε. αποτελεί το εμπορικό φιλέτο της Θεσπρωτίας με μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα, και χώρο ζωτικής σημασίας για την καθημερινότητα και την αναψυχή των πολιτών
Επειδή η απόδοση των τμημάτων της χερσαίας ζώνης που δεν αφορούν λιμενικές εγκαταστάσεις στους οικείους δήμους, είναι μια διαχρονική και ομόθυμη απαίτηση τόσο των τοπικών κοινωνιών, όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης
Επειδή η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΟΛΗΓ Α.Ε. προχωρά, χωρίς να έχουν αποδοθεί τα ανάλογα τμήματα που δεν αφορούν λιμενικές εγκαταστάσεις στους οικείους Δήμους, όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση, με κίνδυνο να περάσουν στη διαχείριση του ιδιώτη
Επειδή δεν υπάρχει σαφής περιγραφή των τμημάτων που στοχεύει να αποδώσει η κυβέρνηση στους οικείους Δήμους, στην ευρύτερη περιοχή της Ηγουμενίτσας, στα Σύβοτα, την Πλαταριά και τη Σαγιάδα, και των τμημάτων που θέλει να παραχωρήσει στον ιδιώτη
Επειδή δεν έχει γίνει εντελώς ξεκάθαρο στους πολίτες, ούτε το σημείο που κολλάει η διαδικασία απόδοσης, ούτε και το αν και πώς θα προχωρήσει η κυβέρνηση

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Θα αποδώσετε τα τμήματα της χερσαίας ζώνης που ομόθυμα απαιτούν οι τοπικές κοινωνίες, πριν την πώληση της ΟΛΗΓ Α.Ε. όπως είχατε δεσμευτεί;
2. Ποια ακριβώς τμήματα της χερσαίας ζώνης σε Ηγουμενίτσα, Σύβοτα, Πλαταριά και Σαγιάδα, σκοπεύετε να αποδώστε στους οικείους Δήμους;
3. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία απόδοσης αυτών των τμημάτων, ποια βήματα απομένουν, και πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία;
4. Σε περιοχές της χερσαίας λιμενικής ζώνης όπου δεν έχει καθοριστεί αιγιαλός ή που απαιτείται επανακαθορισμός αιγιαλού ώστε να συμπίπτει με σημερινά φυσικά του όρια, μπορεί να γίνει εξαίρεσή τους από τη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου-ΟΛΗΓ, πριν την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της ΟΛΗΓ ΑΕ;
5. Τι προβλέπεται για τις προς απόδοση περιοχές της χερσαίας ζώνης λιμένα στην περίπτωση που ο καθορισμός και ο επανακαθορισμός αιγιαλού ολοκληρωθεί μετά την πώληση της ΟΛΗΓ Α.Ε. σε ιδιώτη; Τι προβλέπεται στην περίπτωση που καθυστερήσει ή δεν γίνει ο καθορισμός και ο επανακαθορισμός μετά την πώληση της ΟΛΗΓ Α.Ε.;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Κάτσης Μάριος
Σαντορινιός Νεκτάριος
Read More »
Στη Βουλή και πάλι το θέμα της απόδοσης της χερσαίας ζώνης του λιμένα Ηγουμενίτσας από τον Μ. Κάτση Στη Βουλή και πάλι το θέμα της απόδοσης της χερσαίας ζώνης του λιμένα Ηγουμενίτσας από τον Μ. Κάτση Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 19, 2021 Rating: 5

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη στην Ηγουμενίτσα ενάντια στο νέο νομοσχέδιο για τους σκύλους και τα ζώα συντροφιάς

Τετάρτη, Μαΐου 19, 2021
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη στην Ηγουμενίτσα ενάντια στο νέο νομοσχέδιο για τους σκύλους και τα ζώα συντροφιάςΚαλούμε όλους τους συναδέλφους κυνηγούς να δηλώσουμε την αντίθεση μας στο νέο νομοσχέδιο για τους σκύλους και τα ζώα συντροφιάς την Τετάρτη 19 Μαΐου στις 19:30 στην πλατεία δημαρχείου Ηγουμενίτσας.
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΜΑΣ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΤΡΟΦΗΣ

Κυνηγετικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας
Read More »
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη στην Ηγουμενίτσα ενάντια στο νέο νομοσχέδιο για τους σκύλους και τα ζώα συντροφιάς Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη στην Ηγουμενίτσα ενάντια στο νέο νομοσχέδιο για τους σκύλους και τα ζώα συντροφιάς Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 19, 2021 Rating: 5

Αρκετά τα κρούσματα και σήμερα στη Θεσπρωτία - 56 σε όλη την Ήπειρο

Τετάρτη, Μαΐου 19, 2021
Αρκετά τα κρούσματα και σήμερα στη Θεσπρωτία - 56 σε όλη την Ήπειρο Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων
ΠΕ Άρτας 1
ΠΕ Θεσπρωτίας 6
ΠΕ Ιωαννίνων 48
ΠΕ Πρέβεζας 1


Read More »
Αρκετά τα κρούσματα και σήμερα στη Θεσπρωτία - 56 σε όλη την Ήπειρο Αρκετά τα κρούσματα και σήμερα στη Θεσπρωτία - 56 σε όλη την Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 19, 2021 Rating: 5

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: ΔΙΑΚΟΠΗ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΛΟΓΩ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ

Τετάρτη, Μαΐου 19, 2021
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: ΔΙΑΚΟΠΗ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΛΟΓΩ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥH Δ.Ε.Υ.Α. Ηγουμενίτσας ενημερώνει τους πολίτες ότι την Πέμπτη 20 Μαΐου 2021 και από 09:00-14:00, θα διακοπεί η υδροδότηση στην Κοινότητα Λαδοχωρίου, λόγω εργασιών συντήρησης στο κεντρικό δίκτυο ύδρευσης.

Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.Read More »
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: ΔΙΑΚΟΠΗ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΛΟΓΩ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: ΔΙΑΚΟΠΗ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΛΟΓΩ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 19, 2021 Rating: 5

Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 12/5/2021 - ΤΟΥ ΑΛΚΗ ΦΑΤΣΙΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ

Τετάρτη, Μαΐου 19, 2021
Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 12/5/2021 - ΤΟΥ ΑΛΚΗ ΦΑΤΣΙΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣτις 12/5/2021 στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας συζητήθηκε το θέμα : ‘’ Η χερσαία ζώνη μετά την έναρξη της Β΄ φάσης του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης του ΟΛΗΓ και ο προσδιορισμός της στάσης μας ‘’.

Όπως είναι φυσικό και αυτός ο ίδιος προσδιορισμός του θέματος φανερώνει ότι εισάγεται ως θέμα που αφ’ενός μεν αποδεχόμαστε την πώληση του λιμανιού μας στους ιδιώτες , αφ’ετέρου να μη μας πάρουν και ΟΛΟ το παραλιακό μέτωπο , να μη μας πάρουν ( τα παρμένα … ) οι ιδιώτες αγοραστές και τα ίδια μας τα ΣΩΒΡΑΚΑ …

Τις απόψεις μου ( που θα έπρεπε κατά την γνώμη μου να είναι απόψεις κάθε υγιούς Δημοκράτη πατριώτη και συμπατριώτη Θεσπρωτού και όχι μόνο … ) έχω παραθέσει σε σχετικό δημοσιευμένο άρθρο μου ( περιέχεται και ως ανάρτηση και στο προφίλ μου ) την 23/10/2020 με τον τίτλο ‘’ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ‘’ ( ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΜΑΣ).

Συνεπώς δεν πρόκειται να τις επαναλάβω και στις οποίες μένω σταθερός … Ούτε πρόκειται να σχολιάσω όσα ειπώθηκαν στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο . Απλά θα σταθώ μόνο στο γεγονός ότι αποφασίστηκε κοινή σύσκεψη του Δήμου και φορέων για την αντιμετώπιση του προβλήματος δηλ. για την επικείμενη απώλεια και των ΣΩΒΡΑΚΩΝ … ( χερσαία ζώνη , παραλιακό μέτωπο … ) . Αν κατάλαβα καλά , η σύσκεψη αυτή θα γίνει ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ . Ανεξαρτήτως των απόψεών μου για το θέμα ( που όπως προανέφερα , είναι γνωστές και σταθερές ) , προτείνω η όποια σύσκεψη με τους φορείς για τις μορφές κινητοποίησης με συμμετοχή του λαού , να γίνει ζωντανά , σε ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ όπως π.χ. Κεντρική Πλατεία ή στον παραλιακό χώρο των Πλατανιών ( όσο μπορούμε ακόμα , εκεί ) …

Αντιλαμβάνεσθε νομίζω ότι οι όποιες ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ δεν μπορεί να γίνουν μέσω ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ δηλ. διαδικτυακά , έτσι πρέπει να συμβαίνει και για τις συσκέψεις που προηγούνται των κινητοποιήσεων … Προτείνω λοιπόν , τόσο στον Δήμο Ηγ/τσας όσο και στους φορείς , η όποια σύσκεψή τους να γίνει Δημόσια και με ζωντανή παρουσία , και γιατί όχι και με μέτρα Υγειονομικής Ασφάλειας .. Εκεί ας ειπωθούν τα ΠΑΝΤΑ … παίρνοντας ο καθένας , είτε αξιωματούχος , είτε πολίτης , τις ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ …

Ιδού για όλους μας λοιπόν , φορείς και πολίτες ΠΕΔΙΟ ΔΟΞΗΣ ΛΑΜΠΡΟ … Όσοι ξεπουλάνε την πόλη μας , τα συμφέροντα των ΠΟΛΛΩΝ σε αυτά των ΟΛΙΓΩΝ , θα πρέπει να λογοδοτήσουν …

Και θα λογοδοτήσουν … Να είναι σίγουροι γι’αυτό …

Σας καλώ λοιπόν γι’άλλη μια φορά , ΠΟΛΙΤΕΣ και ΘΕΣΜΟΥΣ , να σηκώσουμε ΑΝΑΣΤΗΜΑ …

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ … ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ …ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΤΟ ΘΕΛΕΤΕ …

Απευθύνω ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΚΚΛΗΣΗ στους γεννημένους και μεγαλωμένους στην πόλη μας …

Μην αφήσουμε να μας πάρουν τις ΜΝΗΜΕΣ ΜΑΣ , το ΤΩΡΑ ΜΑΣ και το ΑΥΡΙΟ ΜΑΣ …

Μην αφήσουμε να μας πάρουν τις ΖΩΕΣ ΜΑΣ , τις ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ και των ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ …

Ας είναι η ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΔΗΜΟΥ , ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ η εκκίνηση για το καλύτερο Αύριο της πόλης μας , για το καλύτερο Αύριο της περιοχής μας και των ανθρώπων της …

ΗΓ/ΤΣΑ - 17/05/21 ΑΛΚΗΣ ΦΑΤΣΙΟΣ - ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
Read More »
Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 12/5/2021 - ΤΟΥ ΑΛΚΗ ΦΑΤΣΙΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 12/5/2021 - ΤΟΥ ΑΛΚΗ ΦΑΤΣΙΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 19, 2021 Rating: 5

Η παραλία Αγία Παρασκευή στα Σύβοτα Θεσπρωτίας

Τετάρτη, Μαΐου 19, 2021
Η παραλία Αγία Παρασκευή στα Σύβοτα ΘεσπρωτίαςΗ παραλία Αγία Παρασκευή είναι μία πανέμορφη παραλία με βότσαλο και χαλίκι στη μέση κυριολεκτικά ενός καταπράσινου τοπίου, αφού ακριβώς απέναντι υπάρχει ένα καταπράσινο νησάκι. 
Φυσικά μπορεί κανείς να το επισκεφτεί κολυμπώντας. 
Σπάνια έχει κύμα και στην αρχή της παραλίας βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας-Παρασκευής.

Είναι ιδιαίτερα οργανωμένη με διάφορα beach-bar, όπου μπορείτε να απολαύσετε σνακ, ποτό ή καφέ. Επίσης, έχει ποικιλία η περιοχή σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, αλλά και σε ξενοδοχεία.

Να σημειωθεί ότι πηγαίνοντας προς Αγία Παρασκευή θα βρείτε μια μικρότερη οργανωμένη παραλία, το Καμίνι. Πρόκειται για μια γραφική, αρκετά δροσερή, πεντακάθαρη και πετρώδη παραλία. Εκεί θα βρείτε ταβέρνες με φρέσκο ψάρι, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξαπλώστρες με πλήρη εξυπηρέτηση.Read More »
Η παραλία Αγία Παρασκευή στα Σύβοτα Θεσπρωτίας Η παραλία Αγία Παρασκευή στα Σύβοτα Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 19, 2021 Rating: 5

Μ.Κάτσης: Η κυβέρνηση στερεί την ψηφιακή τηλεόραση HD για τα συμφέροντα των καναλαρχών

Τετάρτη, Μαΐου 19, 2021
Μ.Κάτσης: Η κυβέρνηση στερεί την ψηφιακή τηλεόραση HD για τα συμφέροντα των καναλαρχώνΚατά τη χθεσινή (17/5/2021) συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μάριου Κάτση προς τον αρμόδιο Υπουργό κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εξέθεσε την κυβερνητική επιλογή να παραμείνει η χώρα με ψηφιακές υποδομές εκπομπής τηλεοπτικού σήματος προηγούμενης δεκαετίας και να μη μεταβεί στην τεχνολογία DVB-T2. Κατέθεσε στο κοινοβούλιο την απόφαση της κυβέρνησης να αποζημιώσει με 2 εκατ. ευρώ την κοινοπραξία DIGEA των ιδιωτικών καναλιών για τη μη μετάβαση αυτή, η οποία επιπλέον τα απαλλάσσει από επενδύσεις σε εξοπλισμό.

Υποστήριξε ότι αυτές οι αποφάσεις αποτελούν άλλο ένα δώρο προς τους καναλάρχες, έπειτα από σειρά χαριστικών ρυθμίσεων και λιστών Πέτσα. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα καθίσταται ουραγός στην ποιότητα τηλεοπτικού σήματος στην Ευρώπη, ιδιαίτερα για τα περιφερειακά κανάλια. Μάλιστα, πολλές περιοχές της χώρας καταδικάζονται να πιάνουν μόνο Standard Definition, ενώ χώρες όπως η Τσεχία, η Αλβανία, η Εσθονία που κάθε τόσο αναφέρει ως πρότυπο ο Υπουργός, κ.ά., έχουν ήδη μεταβεί σε DVB-T2 που δίνει δυνατότητα να εκπέμπουν περισσότερα κανάλια και με σήμα καλής ποιότητας High Definition.

Ο Μάριος Κάτσης ζήτησε την χωρίς καθυστέρηση μετάβαση της εκπομπής τηλεοπτικού σήματος στην τεχνολογία DVB-T2, ώστε το Ελληνικό Δημόσιο να μην αποζημιώσει με 2 εκατ. ευρώ την DIGEA, αλλά και οι πολίτες ιδιαίτερα στην περιφέρεια να απολαμβάνουν ποιότητα σήματος υψηλής ευκρίνειας στους δέκτες τους, πρόταση που ο κ. Πιερρακάκης αποδέχτηκε, αλλά παρέπεμψε σε μελλοντικό χρόνο πέραν των 2 ετών, όταν η DIGEA θα έχει ήδη εξασφαλίσει όλο το ποσό της αποζημίωσης.

Σημειώνεται ότι ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός των τηλεοπτικών πομπών για την αποκλειστική εκπομπή σε High Definition είχε νομοθετηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως υποχρέωση των καναλιών που πήραν άδεια με τον διαγωνισμό, προκειμένου αυτή να ξεκινήσει από 1/1/2022. Από την υποχρέωση αυτή τους απάλλαξε η κυβέρνηση της ΝΔ με τροπολογία μόλις 3 μήνες μετά την εκλογή της. Τότε, όπως και σήμερα, ο κ. Πιερρακάκης ισχυρίστηκε υποκριτικά ότι δε θέλει να επιβαρύνει τους πολίτες με αγορά νέων τηλεοράσεων, επιχείρημα που ο Μάριος Κάτσης αντέκρουσε, καθώς πλέον ο αριθμός των πολιτών που δεν έχουν εξοπλισμό που υποστηρίζει DVB-T2 είναι τόσο μικρός που η κυβέρνηση θα μπορούσε να τους επιδοτήσει για τα 15 ευρώ που κοστίζει ένας αποκωδικοποιητής.

Από τις απαντήσεις του κ. Πιερρακάκη, η 1/1/2022 που είχε ορίσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον εκσυγχρονισμό των πομπών παραπέμπεται το νωρίτερο στα τέλη του 2023. Η δήθεν ψηφιακή μεταρρύθμιση που υποτίθεται πως θα έκανε η ΝΔ, παραπέμπεται σε χρόνο πέραν της 4ετίας της, όταν στην Ευρώπη θα προχωρούν σε ποιότητες τηλεοπτικού σήματος 4Κ.

Read More »
Μ.Κάτσης: Η κυβέρνηση στερεί την ψηφιακή τηλεόραση HD για τα συμφέροντα των καναλαρχών Μ.Κάτσης: Η κυβέρνηση στερεί την ψηφιακή τηλεόραση HD για τα συμφέροντα των καναλαρχών Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 19, 2021 Rating: 5

Σύλληψη ημεδαπού για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος

Τετάρτη, Μαΐου 19, 2021
Σύλληψη ημεδαπού για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος Συνελήφθη χθες (18-05-2021) το μεσημέρι στη Φιλιππιάδα, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ζηρού, ημεδαπός, διότι όπως διαπιστώθηκε, ύστερα από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε με ηλεκτρονική συσκευή (αλκοολόμετρο), οδηγούσε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο υπό την επίδραση οινοπνεύματος.
Read More »
Σύλληψη ημεδαπού για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος Σύλληψη ημεδαπού για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 19, 2021 Rating: 5

Ανοίγει η πλατφόρμα για επίδομα σε 100.000 επιχειρήσεις

Τετάρτη, Μαΐου 19, 2021
Ανοίγει η πλατφόρμα για επίδομα σε 100.000 επιχειρήσειςΑνοίγει, πιθανόν σήμερα, η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από επιχειρήσεις για το επίδομα που ξεκινά από τα 500 και μπορεί να φθάσει τις 4.000 ευρώ.

Η υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζονται οι δικαιούχοι, τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις καταβολής της ενίσχυσης δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και τις επόμενες ώρες αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους.

Το πρόγραμμα αφορά σε περίπου 100.000 επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές τον Απρίλιο λόγω πανδημίας με τη διορία για την υποβολή αιτήσεων να είναι έως την 1η Ιουνίου 2021.

Από τους 100.000, περίπου 10.800 δραστηριοποιούνται στους κλάδους του λιανεμπορίου.

Οι υπόλοιποι αφορούν στους κλάδους του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, τις μεταφορές, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, τα γυμναστήρια, τους παιδότοπους, και τους υπόλοιπους κλάδους για τους οποίους ανεστάλη η δραστηριότητά τους με κρατική εντολή κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα.

Να σημειωθεί ότι από το εν λόγω μέτρο στήριξης εξαιρούνται οι επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης.

Τα ποσά για κάθε κατηγορία επιχείρησης

Οι επιχειρήσεις που ήταν κλειστές όλον τον Απρίλιο θα λάβουν ενισχυμένη αποζημίωση ανάλογα με το αριθμό των εργαζομένων που διαθέτουν.

Ειδικότερα θα δοθούν:
- 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν από 0 έως 5 εργαζόμενους
- 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν από 6 έως 20 εργαζόμενους και
- 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν από 21 έως 50 εργαζόμενους.

Για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα για λιγότερες από 15 ημέρες, η αποζημίωση θα αναλογεί στο ήμισυ των προαναφερόμενων ποσών.

Αυτή η αποζημίωση:
-είναι μη επιστρεπτέα,
-είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων,
-δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά,
-δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Η καταβολή αναμένεται να γίνει εντός Μαΐου, αφού ολοκληρωθούν οι καταβολές του μέτρου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7.
Read More »
Ανοίγει η πλατφόρμα για επίδομα σε 100.000 επιχειρήσεις Ανοίγει η πλατφόρμα για επίδομα σε 100.000 επιχειρήσεις Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 19, 2021 Rating: 5

4 γαλάζιες σημαίες για το Δήμο Ηγουμενίτσας

Τετάρτη, Μαΐου 19, 2021
4 γαλάζιες σημαίες για το Δήμο ΗγουμενίτσαςΓαλάζια Σημαία για το 2021 κέρδισαν 545 παραλίες σε ολόκληρη την Ελλάδα, την ώρα που η χώρα μας έχει αρχίσει ήδη να υποδέχεται τους πρώτους ταξιδιώτες της, με το άνοιγμα του τουρισμού. H χώρα μας κατέκτησε την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 49 χώρες ενώ κατείχε το 13,5% των συνολικών βραβευμένων ακτών.Στην Ήπειρο με τη γαλάζια σημαία βραβεύτηκαν 11 παραλίες ως ακολούθως:

Π.Ε. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Δήμος Ηγουμενίτσας
 1. Αγ. Παρασκευή
 2. Δρέπανο
 3. Καραβοστάσι
 4. Μέγα Άμμος
Π.Ε. ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Δήμος Πρέβεζας
 1. Κυανή
 2. Μέγα Άμμος
 3. Μονολίθι
 4. Πλατάνια
Δήμος Πάργας
 1. Αμμουδιά
 2. Βάλτος
 3. Λούτσα

Read More »
4 γαλάζιες σημαίες για το Δήμο Ηγουμενίτσας 4 γαλάζιες σημαίες για το Δήμο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 19, 2021 Rating: 5

Η Πανηπειρωτική για το θάνατο της Σταυρούλας Δημητρίου

Τετάρτη, Μαΐου 19, 2021
Η Πανηπειρωτική για το θάνατο της Σταυρούλας ΔημητρίουΗ ΠΣΕ με θλίψη πληροφορήθηκε το θάνατο της Σταυρούλας Δημητρίου, Ηπειρώτισσα, δικαστικός και συγγραφέας.
Η Σταυρούλα Δημητρίου γεννήθηκε στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας.
Υπηρέτησε στο Δικαστικό Σώμα. Έχει εκδώσει ακόμη δύο ποιητικές συλλογές, μυθιστορήματα και διηγήματα. «Η ψυχή του καθρέφτη», «Η χώρα του κασσίτερου», «Τα ιοβόλα βέλη και η χειμερινή αθωότητα», «Η επιστροφή της κίχλης», «Στον λήγοντα των αστέρων». Κείμενα και άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και στον Τύπο. Έχει διδάξει Δημιουργική Γραφή στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τον Οκτώβριο του 2018 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Αλγέρι σε Διεθνή Συνάντηση Ευρωπαίων και Βορειοαφρικανών Συγγραφέων, που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Έργα της έχουν μεταφραστεί στα Γαλλικά (Michel Volcovitch), στα Ισπανικά (Natalia Moreleon) και στα Αλβανικά (Dash Malo).
Από το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ
Στο τελευταίο υπό έκδοση φύλλο (αριθμ.11) της εφημερίδας «Πανηπειρωτική» δημοσιεύεται κείμενο για το έργο της «Η επιστροφή της κίχλης»
Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΚΙΧΛΗΣ
Σταυρούλα Δημητρίου , εκδ. Λιβάνη, 2017)
«Μικρές ιστορίες σε ενότητες, κάποιες αποτελούν εικόνες στερεής πραγματικότητας, κάποιες άλλες λογοτεχνικά "παράδοξα" μιας εικονικής πραγματικότητας.
Αφήνεται στη διάθεση του αναγνώστη να μετακινήσει τις διαχωριστικές (όχι κακή ιδέα, όταν μάλιστα έχει κουραστεί από τις συμβατότητες).
Κάποιες από αυτές ιδωμένες και "υπό άλλην γωνίαν", αυτή του έμμετρου λόγου.
Τα πρόσωπα, ψυχές ανεμισμένες, άλλοτε γειωμένες, κινούνται σε αντιρομαντικά τοπία, στη γη τους, στον ουρανό τους ή στην κόλασή τους, εν μέσω ελέους και οριακών βιωμάτων.
Το "παρελθόν" συμπλέκεται με το "παρόν", όχι εριστικά, αλλά παραβολικά, για να διδάξει πως "η ζωή κάποτε ήταν κι αλλιώς".
Η μνήμη λειτουργεί ελλειπτικά για να περισώσει το διαφυγόν πάθος και τη νοσταλγία με τις αμφιθυμίες της. Μ' ένα πείραμα γραφής "άνευ όρων και ορίων", με γλωσσικό κώδικα ανάλογα με τη θεματολογία. Ενίοτε η γραφή βρίσκεται σ' επαφή με "φωνές" μιας γλώσσας από το παρελθόν ή από τις βαθιές ρίζες ενός ιδιωματικού λόγου.
Όλα, πάντως, συναιρούνται στο κείμενο για να μιλήσει το κυρίως σημαίνον, η ζωή». (Από το οπισθόφυλλο)
Η γραφή, αν δεν «αποπνέει» την αναπνοή του γραφιά, αν δεν ακούγεται το γκουσομανητό του, το φύσημά του, δεν είναι γραφή. Θέλω να πω πως, αν δεν ανακαλύπτεις με τα γραφόμενα το εγώ, το συναίσθημα, τη σκέψη και τη λογική του γράφοντος, τότε καταπώς θα έλεγαν και στην Ήπειρο «άπιαστα πουλιά, πέντε τον παρά». Ουδεμία σχέση με την τέχνη. Και η τέχνη απαιτεί συναίσθημα, καθώς η λογοτεχνία αποκρυσταλλώνει τα ανθρώπινα συναισθήματα και δίνει την καλλιτεχνική μορφή της αφήγησης, της περιγραφής, του διαλόγου και της διήγησης. Αν τα πετυχαίνει όλα αυτά, τότε μπορούμε να πούμε ότι είναι έργο τέχνης. Τότε μεταστοιχειώνει πνευματικά την πραγματικότητα. Τότε λυτρώνει και καθαίρει.
Και κάτι παραπάνω. Το δέσιμο. Το δέσιμο με την πραγματικότητα, ο αδιάσπαστος αυτός ιμάντας που δένει τον καλλιτέχνη με τη ζωή, το τότε με το τώρα, το θέλω με την πραγματικότητα. Σαράντα λέξεις φτάνουν για να σε πείσουν. «Οι νοικοκυραίοι του, προσωρινά, σάμπως έναν αιώνα τώρα, ένας ένας πετούσαν απ’ το παράθυρο. Από απελπισιά παρά από πόθο. Για το πουθενά, δίχως από πουθενά να ’χουν ποτέ γυρίσει. Μπορεί να πληγώθηκαν χτυπώντας παράθυρα ξένα. Ή μπορεί και να πέθαναν πετώντας...»
Με αριστοτεχνικό τρόπο αποτυπώνεται η πραγματικότητα που ορίζει πως ο Ηπειρώτης αφότου ρίζωσε στα «άπιαστα και απάτητα γκρεμοτόπια», «συνέζησε» με την ξενιτιά. Μακροπρόθεσμη ή εποχική, η ξενιτιά είναι σύμφυτη με την Ηπειρώτικη ψυχή. Πρόκειται για σαρανταμία ακριβώς λέξεις από το εξαιρετικό πόνημα της Σταυρούλας Δημητρίου «Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΚΙΧΛΗΣ» που ορίζει και προσδιορίζει πώς βίωσε και πώς βιώνει ο Ηπειρώτης την ξενιτιά.
Ποια η πραγματικότητα; «Ερ(η)μιά παιδάκι μ’. Ερ(η)μιά παντού!» Αυτά είναι τα πρώτα λόγια που θα ακούσει ο επισκέπτης στα Ηπειρώτικα χωριά. Από ποιους; Από τους κατοίκους. Από όσους έμειναν εκεί. Εκεί, ακλόνητοι στον τόπο τους διαλαλώντας: «Βαρύς ο κόσμος να τον ζήσεις, όμως για λίγη περηφάνια το αξίζει». Άνθρωποι με αδούλωτη, υπερήφανη και καθαρή ηπειρώτικη σκέψη -βιγλάτορες και σηματωροί της ανθρώπινης αξιοπρέπειας- «βγάζουν» κραυγή πόνου, θύμησης, αγωνίας και αγανάκτησης: «Ανάθεμά σε ξενιτιά, με τα φαρμάκια πόχεις». Όσοι απόμειναν…
Κι από κοντά τα σπίτια μ’ ανοιχτά παραθυρόφυλλα όχι από τον καιρό και την εγκατάλειψη, αλλά από την αναμονή «μήπως έρθει το παιδί να βρει αερισμένο το σπίτι». Αυτή ήταν η τελευταία πεθυμιά της μάνας. Η έκφραση μιας «αθαράπαυτης ελπίδας», όχι απελπισίας, που λαμπυρίζει στην αισιοδοξία «πού ξέρεις θα τού ‘τυχαν πολλές δουλειές και δεν τα κατάφερε να ‘ρθει», αλλά παράλληλα και ένα φεγγοβόλο παράπονο. «Τα ξένα είναι ο θάνατος».
Σπίτια που δικαιώνουν τον τίτλο: «Λίγο πριν το τέλος…»
Και η μνήμη λειτουργεί και η πένα δεν καταγράφει μόνο. Αποτυπώνει…
«Η μνήμη είναι πάντα δύναμη που αναζητάμε έξω από τον εαυτό μας. Και πάντα κάτι μουρμουρίζει… συνήθως στεγνωμένες εικόνες και λέξεις. Αυτό είναι πραμάτεια προποιητική. Και όταν κάνεις ταμείο μνήμης, θέλεις ουκ ολίγα τετράστιχα, εξάστιχα και δεκαπεντασύλλαβα ανάλογα, από είκοσι έως καμιά πενηνταριά καταιγίδες και λιμάνια και ό,τι άλλο…»

Η μνήμη «άκαυτη βάτος» που τη συνδαυλίζει αληθινά η πνευματική δημιουργία και την ατσαλώνει η ζωντάνια της ελληνικής παράδοσης, που ούτε λησμονιέται κι ούτε εξαφανίζεται από τη συνείδησή μας. Αυτή και αν είναι προσφορά!
Read More »
Η Πανηπειρωτική για το θάνατο της Σταυρούλας Δημητρίου Η Πανηπειρωτική για το θάνατο της Σταυρούλας Δημητρίου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 19, 2021 Rating: 5

Έρευνα αγοράς εμπιστοσύνης των καταναλωτών στα παραδοσιακά τρόφιμα

Τετάρτη, Μαΐου 19, 2021
Έρευνα αγοράς εμπιστοσύνης των καταναλωτών στα παραδοσιακά τρόφιμαΗ Περιφέρεια Ηπείρου, με την υποστήριξη του εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων, του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στην στρατηγική ανάπτυξης αξιόπιστου και αποτελεσματικού branding για τα τοπικά μας προϊόντα και προώθηση τους, συνεχίζει την διερεύνηση των απόψεων του καταναλωτή τοπικά και πανελλαδικά στην μετά κορωνοϊό εποχή με μία νέα έρευνα αγοράς (την δεύτερη κατά σειρά):
ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΣΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ στην μετά κορωνοϊό εποχή (μετά COVID εποχή)
Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην έρευνα μπορούν να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο στην κάτωθι ηλεκτρονική διεύθυνση:
Read More »
Έρευνα αγοράς εμπιστοσύνης των καταναλωτών στα παραδοσιακά τρόφιμα Έρευνα αγοράς εμπιστοσύνης των καταναλωτών στα παραδοσιακά τρόφιμα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 19, 2021 Rating: 5

Μάριος Κάτσης: " Ο Τζαβάρας κατηγορεί την κυβέρνηση για το κλείσιμο 2 σχολών, ο κ. Γιόγιακας ακούει;"

Τετάρτη, Μαΐου 19, 2021
Μάριος Κάτσης: " Ο Τζαβάρας κατηγορεί την κυβέρνηση για το κλείσιμο 2 σχολών, ο κ. Γιόγιακας ακούει;"Ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Μάριου Κάτση: Ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ κ. Τζαβάρας ανακοίνωσε ότι δε θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές λέγοντας σε κωμωδία δε συμμετέχω γιατί αντιδρά στην απόφαση της κυβέρνησης να κλείσουν 2 τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών στην Ηλεία.

Δείτε τι λέει:
"Αφού λοιπόν, δεν τα έχουμε αυτά τα στοιχεία ακόμα και δεύτερον, δεν έχουμε τα αποτελέσματα των εισαγωγικών εξετάσεων, που για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί η πολύ σωστή μεταρρύθμιση της κ. Κεραμέως, που είναι η ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Εξαιτίας μάλιστα της εφαρμογής αυτής, θα μειωθεί ο φοιτητικός πληθυσμός της χώρας κατά 15.000-20.000, οπότε θα κλείσουν 80 σχολές. Τι νόημα έχει, λοιπόν, να κλείσουν εκ των προτέρων; Και μάλιστα με απόφαση της Συγκλήτου, η οποία δεν είναι αρμόδια να κλείνει σχολές. Βάσει νόμου, την αρμοδιότητα αυτή την έχει η κυβέρνηση»

"Επεμβαίνουν από την Αιτωλοακαρνανία και σώζουν κάποια τμήματα του Αγρινίου. Αυτό λέγεται εξορθολογισμός;" είπε ο κ. Τζαβάρας και συμπλήρωσε για τους βουλευτές Ηλείας: "Δυστυχώς δεν έχουμε τη δύναμη. Εμάς δε μας ακούν. Παρότι διαθέτουμε τη φωνή…"

Στη Θεσπρωτία ακούει ο τοπικός κυβερνητικός βουλευτής και όσοι βάλανε πλάτη στην κυβέρνηση ΝΔ που έκλεισε το τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας στην Ηγουμενίτσα σβήνοντας τη Θεσπρωτία από τον ακαδημαϊκό χάρτη; Τι ρωτάω και γω...Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους και οι συγκρίσεις αναπόφευκτες.
Read More »
Μάριος Κάτσης: " Ο Τζαβάρας κατηγορεί την κυβέρνηση για το κλείσιμο 2 σχολών, ο κ. Γιόγιακας ακούει;" Μάριος Κάτσης: " Ο Τζαβάρας κατηγορεί την κυβέρνηση για το κλείσιμο 2 σχολών, ο κ. Γιόγιακας ακούει;" Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 19, 2021 Rating: 5

Σύλληψη 26χρονου στην Ηγουμενίτσα

Τετάρτη, Μαΐου 19, 2021
Σύλληψη 26χρονου στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη ενός 26χρονου αλλοδαπού προέβησαν βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας. Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, ο ανωτέρω κατείχε και επέδειξε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό την παράνομη έξοδό του στο εξωτερικό. 
Από τη Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.Read More »
Σύλληψη 26χρονου στην Ηγουμενίτσα Σύλληψη 26χρονου στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 19, 2021 Rating: 5

ΟΡΙΣΜΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΔΕΕΠ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Τετάρτη, Μαΐου 19, 2021
ΟΡΙΣΜΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΔΕΕΠ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣΜε Συνεδρίαση της ΔΕΕΠ Θεσπρωτίας την16/05/2021 ο Πρόεδρος ορισε όπως προβλέπεται απο τον Κανονισμό Πανελλαδικης Οργάνωσης μας αρμοδιότητες στα μέλη ως εξής:
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΜΠΟΛΟΤΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ-ΤΑΜΙΑΣ: ΔΑΚΟΥΚΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ: ΣΟΥΛΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΓΚΑΜΠΡΕΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ: ΡΕΒΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ: ΤΖΕΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ: ΧΑΝΔΡΙΝΟΣ ΑΝΕΣΤΗΣ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ: ΛΙΟΠΙΑΡΗ ΕΦΗ

Κάνουμε γνωστό οτι το γραφείο μας θα είναι καθημερινά ανοιχτό για εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας τηρώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕΕΠ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΘΕΟΦΑΝΗΣ
Read More »
ΟΡΙΣΜΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΔΕΕΠ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΟΡΙΣΜΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΔΕΕΠ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 19, 2021 Rating: 5

Ανακοίνωση επιτροπής αγώνα πολιτών Δήμου Σουλίου κατά των μονάδων καύσης βιορευστών Προδρομίου - Χόικας

Τετάρτη, Μαΐου 19, 2021
Ανακοίνωση επιτροπής αγώνα πολιτών Δήμου Σουλίου κατά των μονάδων καύσης βιορευστών Προδρομίου - ΧόικαςΣτα πλαίσια της κλιμάκωσης της δράσης της Επιτροπής Αγώνα και μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με την Επιτροπή Αγώνα Γραμμενοχωρίων, αποφασίστηκε κοινή κινητοποίηση διαμαρτυρίας στα Γιάννενα, στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δ. Μακεδονίας, την Πέμπτη 20/5 και ώρα 8.30 π.μ μπροστά στο κτήριο της διοίκησης επι της οδού Βορείου Ηπείρου .

Η μαζική συμμετοχή μας κρίνεται αναγκαία και απαραίτητη.

Συνεχίζουμε συλλογικά και δυναμικά!

Ώρα συνάντησης Πέμπτη πρωι 7.30 π.μ. στον Γαλατά (ΚΤΕΛ Παραμυθιάς), θα μετακινηθούμε με IX οχήματα.
Read More »
Ανακοίνωση επιτροπής αγώνα πολιτών Δήμου Σουλίου κατά των μονάδων καύσης βιορευστών Προδρομίου - Χόικας Ανακοίνωση επιτροπής αγώνα πολιτών Δήμου Σουλίου κατά των μονάδων καύσης βιορευστών Προδρομίου - Χόικας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 19, 2021 Rating: 5

Σελίδες