Οι δράσεις που υλοποίησε το Κέντρο Πρόληψης ΑΡΙΑΔΝΗ την σχολική χρονιά 2016-2017 - Της Κωνσταντίνας Ζιάγκου

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 15, 2017


Καθώς μια νέα σχολική χρονιά ξεκινάει με θετική διάθεση ας αποχαιρετίσουμε την χρονιά που πέρασε αναφέροντας συνοπτικά το πλούσιο έργο του Κέντρου Πρόληψης ΑΡΙΑΔΝΗ. Οι παρεμβάσεις έχουν ως στόχο την πρωτογενή πρόληψη και απευθύνονται στον χώρο του σχολείου με όλες τις ομάδες που το απαρτίζουν (μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς) και στην ευρύτερη κοινότητα. Με σύγχρονες μεθόδους ενεργητικής μάθησης προσεγγίζουμε το άτομο ως μέλος ποικίλων ομάδων με στόχο την ενεργοποίηση και ενσωμάτωση των αποθεμάτων του και τον οραματισμό μιας ζωής απαλλαγμένης από κάθε είδους εξάρτηση. Οι παρεμβάσεις αφορούν τον ευρύτερο νομό Θεσπρωτίας από την πόλη της Ηγουμενίτσας μέχρι το πιο απομακρυσμένο χωριό. Έχουν την μορφή ομιλιών , ημερίδων, σεμιναρίων, εργαστηρίων εντός και εκτός σχολικής κοινότητας αγγίζοντας μικρούς και μεγάλους, ενήλικες και παιδιά σε όποια φάση ζωής και αν βρίσκονται.


Αναλυτικά πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες δράσεις:

8 ομιλίες σε γονείς με θέματα όπως προσαρμογή στο σχολείο, συνεργασία σχολείου-οικογένειας, ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των παιδιών, χρήση νέων τεχνολογιών και οι επιπτώσεις στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού

4 σεμινάρια γονέων με συμμετοχή 85 ατόμων

2 σεμινάρια με 33 δάσκαλους και νηπιαγωγούς

Εποπτεία σε 5 εκπαιδευτικούς στα πλαίσια Προγραμμάτων αγωγής υγείας που υλοποιούν στα σχολεία που διδάσκουν

Βραχύχρονες παρεμβάσεις στο ωρολόγιο σχολικό πρόγραμμα- στα πλαίσια της θεματικής εβδομάδας- και σε συνεργασία με τον Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων νομού Θεσπρωτίας. Η θεματολογία αφορούσε τις συγκρούσεις και την επίλυσή τους, την μετάβαση από δημοτικό στο γυμνάσιο, την διαφορετικότητα, την εφηβεία και τις εξαρτήσεις κάθε είδους. Συνολικά συμμετείχαν περίπου 1450 μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων του νομού Θεσπρωτίας

Θερινά εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης και ελεύθερης έκφρασης τον Ιούλιο και Αύγουστο με την συμμετοχή 72 παιδιών

Δημιουργική απασχόληση στις 2 περιόδους της παιδικής κατασκήνωσης στην Σαγιάδα

Πρόγραμμα συμβουλευτικής σε Λύκειο , στο οποίο απευθύνθηκαν 35 μαθητές

Σεμινάριο εφήβων με 16 παιδιά

Εργαστήριο σε μαθητές Γ΄ Λυκείου με θέμα την «Διαχείριση άγχους των εξετάσεων» με την συμμετοχή 68 μαθητών

Σεμινάριο σε μαθητές Κέντρου Προστασίας Παιδιού Θεσπρωτίας (οικοτροφείο Φιλιατών) στο οποίο συμμετείχαν 17 μαθητές

Ποδοσφαιρικός αγώνας με μαθητές του οικοτροφείου Φιλιατών

Εργαστήριο με θέμα «Χτίζοντας την αυτοπεποίθησή μου σε καιρούς αβεβαιότητας» σε σπουδαστές ΔΙΕΚ Βοηθών Νοσηλευτών με την συμμετοχή 19 σπουδαστών

3 σεμινάρια σε φοιτητές του ΤΕΙ Ηγουμενίτσας με την συμμετοχή 45 φοιτητών

Έγιναν ατομικές συναντήσεις συμβουλευτικής σε 53 άτομα

Ημερίδα σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ Ηπείρου με θέμα « Η πρόληψη συναντά την θεραπεία»

Ημερίδα σε συνεργασία με ΚΕΣΥΠ για μαθητές νυχτερινού γυμνασίου και λυκείου με θέμα : «Ένα καλό βιογραφικό ως εφαλτήριο για την ανεύρεση εργασίας»

Ημερίδα για τον εορτασμό της ημέρας της μητέρας σε συνεργασία με το ΚΔΑΠ Δίαυλος και τον σύλλογο τριτέκνων Θεσπρωτίας με θέμα : «Η μητρότητα ως ένας από τους πολλούς ρόλους της γυναίκας σήμερα»

Ημερίδα σε συνεργασία με Α΄ Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας με θέμα «Διατροφή και άσκηση»

Ημερίδα σε συνεργασία με Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων με θέμα : «Ενδοοικογενειακή βία –Ανθρώπινα δικαιώματα»

Ανοιχτή εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών που περιλάμβανε συναυλία, έκθεση φωτογραφίας των σπουδαστών ΙΕΚ τμήματος φωτογραφίας Ηγουμενίτσας

Συμμετοχή της επιστημονικής ομάδας με υλοποίηση εργαστηρίου στο πανευρωπαικό συνέδριο οικογενειακής θεραπείας στην Αθήνα και τον συντονισμό εκπαιδευτική ομάδας στο Κέντρο Εκπαίδευσης του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών που έχει και την επιστημονική εποπτεία του Κέντρου Πρόληψης.

Προγραμματίζουμε και σχεδιάζουμε ανάλογη πλούσια σε δράσεις και εμπειρίες σχολική χρονιά με μια ποικιλία παρεμβάσεων για τις οποίες θα υπάρξει ενημέρωση. Ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη και την στήριξη στην δεκαοκτάχρονη δημιουργική πορεία του Κέντρου Πρόληψης ΑΡΙΑΔΝΗ. Καλή και δημιουργική σχολική χρονιά!

Κωνσταντίνα Ζιάγκου
Ψυχολόγος-Επιστημονικά Υπεύθυνη Κ.Π ΑΡΙΑΔΝΗ 


 
Read More »
Οι δράσεις που υλοποίησε το Κέντρο Πρόληψης ΑΡΙΑΔΝΗ την σχολική χρονιά 2016-2017 - Της Κωνσταντίνας Ζιάγκου Οι δράσεις που υλοποίησε το Κέντρο Πρόληψης ΑΡΙΑΔΝΗ την σχολική χρονιά 2016-2017 - Της Κωνσταντίνας Ζιάγκου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 15, 2017 Rating: 5

Έμφραγμα στον ποταμό Καλαμά, από τα νεκρά πλατάνια (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 15, 2017

Η  ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου , που προκαλείται από το μύκητα  Ceratocystis platani, είναι  μία  από  τις  σημαντικότερες  ασθένειες  δασικών δένδρων στην Ελλάδα και πρωτοδιαπιστώθηκε στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων από τις αρχές του 2010.

Η ασθένεια έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στα φυσικά οικοσυστήματα πλατάνου κατά μήκος των ποταμών, με εμφανέστερο πρόβλημα στον ποταμό Καλαμά στην Θεσπρωτία.

Ολόκληρες παραποτάμιες περιοχές που μέχρι πρόσφατα ήταν σημεία αναφορά, έχουν κυριολεκτικά απογυμνωθεί από τα πλατάνια, δημιουργώντας μία αποκαρδιωτική εικόνα.

Ειδικά από την περιοχή του Αγίου Βλασίου μέχρι και την αρχαία Φανωτή και ως την Μενίνα, η καταστροφή είναι ολοκληρωτική.

Το πρόβλημα όμως έχει και άλλες διαστάσεις.
Τα χιλιάδες νεκρά δέντρα, αφού ξεράθηκαν, έπεσαν μέσα στο ποτάμι και παρασύρθηκαν από τα νερά του.

Σε πάνω από 5 σημεία οι κορμοί των δέντρων έχουν κυριολεκτικά φράξει κατά 90% τη κοίτη του ποταμού ενώ και σε πολλά άλλα φαίνεται πως θα συμβεί το ίδιο.

Αυτό, όπως μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητό, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, τόσο στο οικοσύστημα του ποταμού, όσο και στις καλλιέργειες του κάμπου, αφού με τις πρώτες δυνατές βροχοπτώσεις, το νερό θα αναζητήσει και θα βρει διέξοδο μέσα από τις ιδιοκτησίες, προκαλώντας και νέες πλημμύρες, ενώ στο διάβα του θα παρασύρει και τα εκατοντάδες δέντρα που βρίσκονται πεσμένα στις όχθες του ποταμού, αυξάνοντας το πρόβλημα.

 

Η παραπάνω κατάσταση έχει γίνει αντιληπτή από τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας κ. Θωμά Πιτούλη, ο οποίος έχει ήδη καταγράψει τη σημερινή εικόνα του ποταμού με τη χρήση drone και μαζί με τους ειδικούς αναζητούν την ενδεδειγμένη λύση, ώστε και τα φράγματα που έχουν δημιουργήσει τα δέντρα να ανοίξουν, αλλά να μην εξαπλωθεί η νόσος.

Απορίας άξιο είναι πως η αρμόδια υπηρεσία, δηλαδή ο Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Αχέροντα και Καλαμά, δεν είχε αντιληφθεί έγκαιρα το πρόβλημα, προστατεύοντας το οικοσύστημα του ποταμού.
Το αμέσως προσεχές διάστημα, η Περιφέρεια Ηπείρου θα προχωρήσει στην απομάκρυνση των κορμών ή στην επιτόπια καύση τους, κάτι που θα συναποφασιστεί με τις συναρμόδιες υπηρεσίες.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τι κατέγραψε η κάμερα του drone κατά μήκος του ποταμού, από το φράγμα Ραγίου μέχρι και την γέφυρα στην αρχαία Φανωτή.
 
Read More »
Έμφραγμα στον ποταμό Καλαμά, από τα νεκρά πλατάνια (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ) Έμφραγμα στον ποταμό Καλαμά, από τα νεκρά πλατάνια (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 15, 2017 Rating: 5

Κίνημα Ηπειρωτών εναντίον διοδίων - Ασφαλιστικά μέτρα, προσφυγή στο ΣτΕ και εξώδικο στο ΤΑΙΠΕΔ!

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 15, 2017

     
Το υψηλό κόστος διέλευσης των οδικών αξόνων, εξ αιτίας της λειτουργίας των διοδίων, αυξάνει τις αντιδράσεις των διερχομένων, ειδικά των Ηπειρωτών που καλούνται ακόμη και για μικρές αποστάσεις να καταβάλλουν υψηλό αντίτιμο!

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήρθε με τα διόδια της Εγνατίας Οδού, στο Δροσοχώρι. Ο σταθμός αναμένονταν να ξεκινήσει την λειτουργία του στις 31 Αυγούστου, λόγω όμως των εγκαινίων της Ιόνιας Οδού και της ΔΕΘ και των πανηγυρικών εμφανίσεων του Πρωθυπουργού, πήρε μικρή παράταση η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Οι Ηπειρώτες δεν ζητούν να μην πληρώνουν... Ζητούν να πληρώνουν αναλογικά. Σημειώνεται ότι ο Νομός Ιωαννίνων είναι ο μοναδικός από όσους διέρχεται η Εγνατία, όπου στα διοικητικά του όρια, έχει τρεις σταθμούς διοδίων, πράγμα που δύσκολα θα βρει ανάλογο σε όλη την χώρα.


Θα σπεύσουν ορισμένοι να πουν ότι οι μεγάλοι και σύγχρονοι δρόμοι θα πρέπει να πληρώνονται... Πρόκειται για άποψη απολύτως ορθή. Υπό μία προυπόθεση όμως. Το αντίτιμο να είναι δίκαιο.

Στην περίπτωση της Εγνατίας δε, υπάρχουν ιδιαιτερότητες. Η πρώτη είναι ότι πρόκειται για δημόσιο έργο. Για έργο που κατασκευάστηκε με κοινοτικούς και εθνικούς πόρους. Η Ήπειρος δε, είναι η μοναδική περιφέρεια της χώρας, που διέθεσε 150 εκατομμύρια ευρώ, από πόρους της Περιφέρειας, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο οδικός άξονας.. Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να διατεθούν για άλλα έργα υποδομών της περιοχής.

Στην πράξη οι Ηπειρώτες χρηματοδότησαν την Εγνατία αλλά βρέθηκαν με τρεις σταθμούς διοδίων σε μία απόσταση μικρότερη των εκατό χιλιομέτρων.

Τα διόδια στο Δροσοχώρι λοιπόν προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις. Η Περιφέρεια Ηπείρου, όπως είχε κάνει γνωστό εδώ και μέρες ο Περιφερειάρχης, προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Μετά την σχετική απόφαση που έλαβε η Οικονομική Επιτροπή, η προσφυγή αναμένεται να κατατεθεί την Παρασκευή ταυτόχρονα με ασφαλιστικά μέτρα, ώστε να μην τεθούν σε λειτουργία τα διόδια στο Δροσοχώρι.

Συνάμα η Περιφέρεια αποστέλλει εξώδικα στο ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο έχει περάσει η Εγνατία Οδός αλλά και στην Εγνατία ΑΕ, γνωστοποιώντας τις αντιρρήσεις της και ζητώντας την μη λειτουργία διοδίων ωσότου υπάρξει απόφαση επί των ασφαλιστικών μέτρων.

Την προσφυγή της Περιφέρειας και τις υπόλοιπες νομικές κινήσεις, στηρίζουν οι Δήμοι Μετσόβου και Ζαγορίου που θίγονται άμεσα από τις εξελίξεις αλλά και πολλοί επιχειρηματίες της περιοχής, οι οποίοι χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση τον οδικό άξονα.

Έτσι δημιουργείται ένα κίνημα εναντίον της λειτουργίας και υπέρ της αναλογικής χρέωσης.


 
Read More »
Κίνημα Ηπειρωτών εναντίον διοδίων - Ασφαλιστικά μέτρα, προσφυγή στο ΣτΕ και εξώδικο στο ΤΑΙΠΕΔ! Κίνημα Ηπειρωτών εναντίον διοδίων - Ασφαλιστικά μέτρα, προσφυγή στο ΣτΕ και εξώδικο στο ΤΑΙΠΕΔ! Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 15, 2017 Rating: 5

2η ποδηλατοδρομία στην προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα Καλαμά

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 15, 2017Η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας και ο Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών ποταμών Αχέροντα και Καλαμά στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας χωρίς Αυτοκίνητο, προσκαλούν τους φίλους του ποδήλατου, μικρούς και μεγάλους σε ποδηλατοδρομία την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017 στην προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα Καλαμά.
Σημείο εκκίνησης-τερματισμού ¨έναντι (πάρκινγκ) του Ιερού Ναού Ευαγγελίστριας¨ Ηγουμενίτσας και ώρα 10:30πμ.

Για δηλώσεις συμμετοχής πατήστε εδώ

Διαδρομές
1η Διαδρομή junior έως 12 χρονών
Προεκκίνηση από το σημείο αφετηρίας, συνεχίζουμε επί της Εθνικής Αντιστάσεως έως το ύψος των γηπέδων τένις,
εκκίνηση από εκεί και
τερματισμός στο πρώτο Δημοτικό
2η Διαδρομή

Από το σημείο εκκίνησης πάρκινγκ
Συνεχίζουμε επί της Εθνικής Αντιστάσεως, στροφή αριστερά μετά το Κέντρο Υγείας
Επόμενη στροφή δεξιά προς Νέα Σελεύκεια
Συνεχίζουμε προς Σαγιάδα
Στροφή αριστερά 150m μετά το βενζινάδικο ΕΚΟ και έξοδος από την Εθνική οδό Ηγουμενίτσας – Σαγιάδας.
Κατεύθυνση προς Πύργο Ραγίου
Μετά τον Πύργο αριστερά με κατεύθυνση το Δρέπανο
Στο πρώην Όστρια στροφή αριστερά με κατεύθυνση την Ηγουμενίτσα
Ευθεία με κατεύθυνση προς Ηγουμενίτσα
Στην διασταύρωση στο ΤΕΙ αλλάζουμε ρεύμα και κατευθυνόμαστε για τερματισμό από το ρεύμα που ξεκινήσαμε.
Τερματισμός στο πάρκινγκ απέναντι από την εκκλησία


Όροι συμμετοχής

• Ο αγώνας είναι “Ανοικτός - ΟΡΕN ” δηλαδή μπορούν να συμμετέχουν πολίτες, φίλαθλοι, αθλητές και αθλήτριες. Όλοι οι συμμετέχοντες βεβαιώνουν ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή και τους επιτρέπει να αγωνιστούν, έχουν δε πρόσφατα εξεταστεί από γιατρό γι΄ αυτό το θέμα.
• Ηλικίες μικρότερες και μέχρι 18 ετών μπορούν να συμμετέχουν με την ενυπόγραφη συγκατάθεση των Γονέων ή κηδεμόνων τους και με την συνοδεία ορισμένου προσώπου – Γονέα ή κηδεμόνα κατά την συμμετοχή του/της ανήλικου/ης.
• Όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει υποχρεωτικά να φορούν κράνος ποδηλασίας.
• Οι κριτές θα έχουν δικαίωμα να αποβάλουν ποδηλάτη τόσο από την εκκίνηση όσο και από τη διαδρομή κατά τη διεξαγωγή του Αγώνα Ποδηλατοδρομίας, ο οποίος δεν θα φορά κράνος ποδηλασίας.
• Το ποδήλατο και τα φρένα του ποδηλάτου του κάθε συμμετέχοντα θα πρέπει να είναι σε αρίστη λειτουργική κατάσταση για την οποία, αποκλειστική ευθύνη έχει ο κάτοχος του ποδηλάτου.
• Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση συμμετοχής.
•Απαγορεύεται αυστηρά η απόρριψη κάθε είδους αντικειμένων κατά μήκος της διαδρομής, όπως πλαστικά μπουκάλια ή οποιοδήποτε άλλο υλικό συσκευασίας στερεάς ή υγρής μορφής τροφής που καταναλώνουν οι αθλητές στη διάρκεια του αγώνα. 


Xάρτης διαδρομής

Read More »
2η ποδηλατοδρομία στην προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα Καλαμά 2η ποδηλατοδρομία στην προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα Καλαμά Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 15, 2017 Rating: 5

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΜΕΛΕΤΖΗ - Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΥ (+ΒΙΝΤΕΟ)

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 15, 2017


Ψάχνοντας για τις παλιές φωτογραφίες του θεσπρωτικού χώρου ήταν μοιραίο να οδηγηθούν τα βήματά μου στο σπίτι του Σπύρου Μελετζή στην Αθήνα.

Σε βιβλία και περιοδικά έβλεπα τις φωτογραφίες του από την Παραμυθιά, το Σούλι και x: Γηρομέρι, κι από την ποιότητα της δουλειάς του καταλάβαινα το μέγεθος και την αξία του αρχείου που έκρυβε εκείνο το παλιό σπίτι ανάμεσα στις πολυκατοικίες.

Ο Σπύρος Μελετζής μαθημένος από τις μυριάδες των περίεργων που τον είχαν κατά καιρούς επισκεφτεί με δέχτηκε φιλόξενα κι άκουσε την πρότασή μου για την έκδοση του αρχείου του που αφορούσε στη Θεσπρωτία.

Το γεγονός ότι ήμουν Θεσπρωτός κι ότι ερευνούσα το αρχείο του Φρεντ Μπουασονά στη Γενεύη τον έκαναν να με προσέξει.Στη δεύτερη επίσκεψή μου, πρότεινε να έρθει στη Θεσπρωτία να φωτογραφίσει και παλι όσα μέρη είχε φωτογραφίσει παλιότερα - από το 1937. Η αρχική ιδέα της έκδοσης προέβλεπε μια νέα φωτογράφηση της θεσπρωτικής Γης, ώστε να γίνει άμεσα κατανοητή η αλλαγή μέσα από τη σύγκριση των εικόνων.

Το καλοκαίρι του 1977, ο μεγάλος στην ηλικία αλλά έφηβος στη διάθεση Σπύρος Μελετζής πραγματοποίησε το σχέδιό του. 
Ταξίδεψε όχι μόνο στα μέρη που είχε φωτογραφίσει αλλά και σε γωνιές της Θεσπρωτίας που δεν είχε ως τότε επισκεφτεί. 
Πήγε στον Αχέροντα και τον Καλαμά, στην Ηγουμενίτσα, τους Φιλιάτες, την Παραμυθιά, το Μαργαρίτι και την Πάργα, αλλά και στη Γκούμανη, τη Ντόλιανη, και την Οσδίνα καθώς και σε απομακρυσμένα χωριά όπως η Κώτσικα.

Σταματούσε να φωτογραφίσει κάθε φορά που έβλεπε κοπάδια. Τον ενθουσίαζαν τα ποτάμια, τα ξωκλήσια και τα μοναστήρια...

Επέμενε να φωτογραφίσει πάλι τον Αχέροντα. Ήθελε να βρει τα βράχια που φωτογράφισε το 1970. Μας είχε διηγηθεί πολλές φορές πώς πέρασε τότε το ποτάμι...

Το ποτάμι, σε πολλά σημεία του, είναι βαθύ και το νερό του πολύ κρύο, ακόμα και το καλοκαίρι. Οι ανιψιές του, που τον συνόδευαν, τον πρόσεχαν υπερβολικά και δεν έδιναν την... άδεια για το εγχείρημα. Έτσι, σε ορισμένα σημεία αναγκάστηκα να τον πάρω στην πλάτη μου για να προχωρήσουμε μέσα στο φαράγγι.
Οι τουρίστες γύριζαν και κοιτούσαν με περιέργεια το παράξενο θέαμα, όμως εμείς περπατούσαμε προς το στόχο! 
Σ’ όλη τη διάρκεια που περπατούσαμε στο ποτάμι απάγγελλε στίχους του Λουκιανού, που τους θυμόταν από μια σχολική παράσταση στην πατρίδα του, την Ίμβρο.

Αστειευόμενος, του είπα ότι εφ’ όσον τον κουβαλάω στον... Άδη, θα ήθελα το ναύλο μου, κι αυτός άρχισε να απαγγέλλει...
...Επρόκοψα και των νεκρών τους ναύλους να πληρώνω,
Δε φτάνει που τους κουβαλώ και που τους καμαρώνω,
Δε φτάνει που τους οδηγώ σαν πρόβατα στη μάντρα 
Και δεν αφήνω να χαθεί γυναίκα ούτε άντρα.,
Μόνο και ναύλο θες εγώ να δίνω γι αυτά ούλα 
Καινούρια ολοκαίνουρια να ράψεις μια σακούλα...

Ο μπάρμπα-Σπύρος ήταν εξαιρετικός αφηγητής και λάτρευε τα αστεία. Τα βράδια, στη Σαγιάδα όπου διανυκτέρευε, καθόμασταν μέχρι αργά και τον ακούγαμε να διηγείται τις περιπέτειες της ζωής του.

Δεν μπορούσε βέβαια να κρύψει την αγάπη του για τη φωτογραφία. Μας συμβούλευε να μην εντυπωσιαζόμαστε από τα φανταχτερά πράγματα στη φωτογραφία, τα ηλιοβασιλέματα και τα συναφή. Την άλλη μέρα, όμως, με ένα πονηρό χαμόγελο, μας καλούσε να φωτογραφίσουμε το... υπέροχο ηλιοβασίλεμα της Σαγιάδας!

Ο Σπύρος Μελετζής διέσωσε, με το φωτογραφικό φακό του, την εικόνα της Θεσπρωτίας από το 1937 ως.το 1960, εποχή των μεγάλων αλλαγών.

Συνεχίζοντας το έργο του Ελβετού φωτογράφου Φρεντ Μπουασονά τον οποίο θαύμαζε, ο Σπύρος Μελετζής έβαλε στην ιστορία της Θεσπρωτίας την προσωπική του σφραγίδα, σφραγίδα ενός μεγάλου δημιουργού που αφιέρωσε τη ζωή του στη φωτογραφία.

Η επιλογή των φωτογραφιών έγινε από τον ίδιο το δημιουργό τους, ο οποίος παρακολούθησε τη διαδικασία της ηλεκτρονικής σάρωσης και της επεξεργασίας τους. 
Ο ίδιος καθόρισε και την τελική μορφή των φωτογραφιών.

Το λεύκωμα "Φωτογραφίζοντας τη Θεσπρωτία με τον Σπύρο Μελετζή" είναι το πολύτιμο δώρο που μας χάρισε αυτός ο ήσυχος άνθρωπος με το χαμόγελο στα χείλη και την καρδιά γεμάτη αγάπη, που, παρά τις διακρίσεις και τα βραβεία, έμεινε απλός μέχρι τα βαθιά γεράματά του.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΣΙΑΚΟΣ

Δείτε την τελευταία συνέντευξή του στον Μιχάλη Πασιάκο

Read More »
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΜΕΛΕΤΖΗ - Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΥ (+ΒΙΝΤΕΟ) ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΜΕΛΕΤΖΗ - Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΥ (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 15, 2017 Rating: 5

Ξεκινάει η αναστήλωση των πηγαδιών και της οικίας Μπούση στο Σούλι

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 15, 2017


Ξεκινάει η αναστήλωση των οηγαδιών και της οικίας Μπούση στο Σούλι. 
Ειδικότερα εγκρίνονται οι όροι προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, του υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού/εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας και του δήμου Σουλίου για την υλοποίηση του έργου «Αναστύλωση – επισκευή οικίας Μπούση και πηγαδιών στον Ιερό Χώρο του Σουλίου, προϋπολογισμού 200.000 €". 
Τα περισσότερα πηγάδια, που είναι κατασκευασμένα σε σχήμα κυκλικό, βρίσκονται κοντά στο κάστρο της Κιάφας και ο συνολικός αριθμός τους πλησίαζε στο παρελθόν τα 400, αφού κάθε οικογένεια Σουλιωτών διέθετε το δικό της. 
Σήμερα, στην περιοχή με την ονομασία Πηγάδια είναι συγκεντρωμένα περίπου 67 πηγάδια εκ των οποίων στέκονται όρθια τα 40. 


Πρόκειται για μια μικρή πεδιάδα ανάμεσα στα βουνά, εκεί όπου στέκονται ακόμα οι τοίχοι από το σπίτια των Μποτσαραίων και του Τζαβέλα, καθώς και το Βουλευτήριο, όπου έκαναν τις συνάξεις οι οπλαρχηγοί και οι εκπρόσωποι των οικογενειών. 
Ο συνολικός αριθμός των πηγαδιών πλησίαζε στο παρελθόν τα 400. 
Τα πηγάδια ήταν ουσιαστικά στέρνες, γιατί εκεί συγκέντρωναν το νερό της βροχής. 
Το νερό τους, κατά τη διάρκεια της πολύχρονης πολιορκίας του Σουλίου από τις ορδές του Αλή Πασά και του γιου του Βελή, ξεδιψούσε τους μαχητές και κράτησε στη ζωή τις οικογένειές τους». 
Οι Σουλιώτες έριξαν ασβέστη σε πολλά πηγάδια για να στερήσουν το νερό από τους Τουρκαλβανούς, όταν αυτοί πλησίασαν την περιοχή τους κατά τις επιχειρήσεις του 1792, όπως μεταφέρουν μαρτυρίες που διαιωνίζονται από γενιά σε γενιά. 


 
Read More »
Ξεκινάει η αναστήλωση των πηγαδιών και της οικίας Μπούση στο Σούλι Ξεκινάει η αναστήλωση των πηγαδιών και της οικίας Μπούση στο Σούλι Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 15, 2017 Rating: 5

Τρεις συλλήψεις τα ξημερώματα στην Ηγουμενίτσα

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 15, 2017

Στη σύλληψη τριών (03) αλλοδαπών, ηλικίας 29, 45 και 24 ετών αντίστοιχα, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας. 

Συγκεκριμένα, σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από προσωπικό του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο 29χρονος κατείχε ταξιδιωτικό έγγραφο άνευ σφραγίδας εισόδου σε έδαφος Schengen, ενώ οι υπόλοιποι δύο κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό να μεταβούν λάθρα στο εξωτερικό. 

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί τις προανακρίσεις, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.


 
Read More »
Τρεις συλλήψεις τα ξημερώματα στην Ηγουμενίτσα  Τρεις συλλήψεις τα ξημερώματα στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 15, 2017 Rating: 5

Σελίδες