Με επιτυχία το ιατρικό συνέδριο στα Σύβοτα

Δευτέρα, Ιουνίου 27, 2022
Με επιτυχία το ιατρικό συνέδριο στα Σύβοτα


Στις 16 - 19 Ιουνίου 2022 υλοποιήθηκε στα Σύβοτα το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιατρικής Εκπαίδευσης , που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με την Εταιρεία Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής Ελλάδας «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» με θέμα: «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας»
Το Συνέδριο που υλοποιήθηκε στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Συβότων, προσέλκυσε 85 συμμετέχοντες ιατρούς και επαγγελματίες υγείας.

Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Ελευθέριος Κώστας δήλωσε σχετικά:
«Ο Δήμος Ηγουμενίτσας, τα τελευταία χρόνια, διεκδικεί θέση στην αγορά του συνεδριακού τουρισμού και στα εξ’ αυτής οφέλη, όπως αύξηση της πληρότητας των ξενοδοχείων, προσέλκυση ειδικού κοινού, μεγέθυνση των εσόδων των τοπικών επιχειρήσεων και προώθηση του τουριστικού προϊόντος.
Ο Δήμος μας έχει και στο παρελθόν φιλοξενήσει ανάλογες διοργανώσεις με τους συμμετέχοντες-επισκέπτες να αποκομίζουν άριστες εντυπώσεις από τη διοργάνωση, τη φιλοξενία και τα τοπικά αξιοθέατα».
Read More »
Με επιτυχία το ιατρικό συνέδριο στα Σύβοτα Με επιτυχία το ιατρικό συνέδριο στα Σύβοτα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 27, 2022 Rating: 5

Φωτιά στον κάμπο της Κεστρίνης

Δευτέρα, Ιουνίου 27, 2022
Φωτιά στον κάμπο της ΚεστρίνηςΜικρής έκτασης φωτιά, ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας, στον κάμπο της Κεστρίνης, κοντά στη κοίτη του ποταμού Καλαμά.
Στο σημείο έσπευσαν 4 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσπρωτίας με 11 άντρες, καθώς και ένα όχημα με δύο άντρες από τον Εθελοντικό Σταθμό Σαγιάδας.
Η φωτιά προκάλεσε ζημιές σε μία αποθήκη, καθώς και σε ορισμένα δέντρα με μανταρίνια, προτού οι άντρες της Πυροσβεστικής καταφέρουν να την κατασβήσουν.
Read More »
Φωτιά στον κάμπο της Κεστρίνης Φωτιά στον κάμπο της Κεστρίνης Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 27, 2022 Rating: 5

Διαδικτυακή εκδήλωση για την πρόληψη της Βίας από το ΚΕΠ Υγείας Δήμου Ηγουμενίτσας

Δευτέρα, Ιουνίου 27, 2022
Διαδικτυακή εκδήλωση για την πρόληψη της Βίας από το ΚΕΠ Υγείας Δήμου Ηγουμενίτσας


Το ΚΕΠ Υγείας Δήμου Ηγουμενίτσας σας καλεί να παρακολουθήσετε τη διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο: «Θερινό Σχολείο για την Πρόληψη της Βίας με τη στήριξη των Δήμων: «Μην υποτιμάς τις ενδείξεις». Για εφήβους και ενήλικες», την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022 και ώρα 12:00-13:30, μέσω της πλατφόρμας ZOOM.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το ΕΔΔΥΠΠΥ σε συνεργασία με την αμκε Obrela, στο πλαίσιο των δράσεων για την πρόληψη της Βίας και της Ψυχικής Υγείας γενικότερα και ομιλητής θα είναι ο κ. Ορέστης Γιωτάκος, Ψυχίατρος, MSc, PhD.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση για την Πρόληψη της Βίας που μπορεί να ασκηθεί τόσο σε ενήλικες όσο και σε εφήβους. Μέσα από το Πρόγραμμα του ΕΔΔΥΠΠΥ, οι κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων προσφέρουν εξειδικευμένη υποστήριξη στους δημότες τους και για το λόγο αυτό 3 Δήμοι, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Ηγουμενίτσας, θα παρουσιάσουν ενδεικτικά τις καλές πρακτικές τους.

Για να παρακολουθήσετε την εκδήλωση, κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

Read More »
Διαδικτυακή εκδήλωση για την πρόληψη της Βίας από το ΚΕΠ Υγείας Δήμου Ηγουμενίτσας Διαδικτυακή εκδήλωση για την πρόληψη της Βίας από το ΚΕΠ Υγείας Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 27, 2022 Rating: 5

Διανομή τροφίμων ΤΕΒΑ από το Δήμο Φιλιατών

Δευτέρα, Ιουνίου 27, 2022
Διανομή τροφίμων ΤΕΒΑ από το Δήμο Φιλιατών


Ο ΔΗΜΟΣ Φιλιατών ως Εταίρος της Κοινωνικής Σύμπραξης της Π.Ε. Θεσπρωτίας, ενημερώνει τους πολίτες της, ότι την Τρίτη 28/06 και Τετάρτη 29/06/2022 & ώρες 09:00 έως 13:00 στο πλαίσιο υλοποίησης της πράξης «ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΛΙΚΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ , ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ 2018-2019 ΜΙS 5029413 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής & Βασικής Υλικής Συνδρομής ΤΕΒΑ/FEAD», θα διανείμει είδη Βασικής Υλικής Συνδρομής ήτοι :

ΕΙΔΗ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΥΡΙ ΦΕΤΑ

σε δικαιούχους οι οποίοι είναι αποκλειστικά οι δικαιούχοι του προγράμματος ΤΕΒΑ/FEAD (δηλαδή οι Δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης) που τροποποίησαν την αίτησή τους, δηλώνοντας ότι επιθυμούν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα διανομών ΤΕΒΑ.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσκομίσουν υποχρεωτικά τον αριθμό της αίτησης τους, το ΑΜΚΑ και την ταυτότητα. Η προστατευτική μάσκα είναι προαιρετική.

Σημείο Διανομής: Παλαιό Δημαρχείο Φιλιατών (Ισόγειο, χώρος Κοινωνικού Παντοπωλείου).

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ Η ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΓΙΝΕΙ ΑΠΌ ΤΡΙΤΟ ΑΤΟΜΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΓΝΗΣΙΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ

Παρακαλείσθε όπως τηρήσετε τα ωράρια διανομής που είναι 09:00 – 13:00

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην γραμματεία του Δήμου τηλ. επικοινωνίας 2664360100 ή στο 2664022324 email info@filiates.gr
Read More »
Διανομή τροφίμων ΤΕΒΑ από το Δήμο Φιλιατών Διανομή τροφίμων ΤΕΒΑ από το Δήμο Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 27, 2022 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Διανομή τροφίμων του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΤΕΒΑ/FEAD

Δευτέρα, Ιουνίου 27, 2022
Ηγουμενίτσα: Διανομή τροφίμων του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΤΕΒΑ/FEAD


Ο Δήμος Ηγουμενίτσας, ως εταίρος της Κοινωνικής Σύμπραξης Π.Ε. Θεσπρω-τίας, μέσω της Δ/νσης Κοινωνικής Πρόνοιας, θα διανείμει ΤΡΟΦΙΜΑ-ΕΙΔΗ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ (ΓΑΛΑ ΕΒΑΠΟΡΕ, ΖΥΜΑΡΙΚΑ, ΖΑΧΑΡΗ, ΑΛΕΥΡΙ, ΡΥΖΙ & ΤΥΡΙ ΦΕΤΑ) σε δικαιούχους του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΕΒΥΣ) του ΤΕΒΑ, στα πλαίσια της Πράξης «Αποκεντρωμένες Προμήθειες Τροφίμων και Βασικής Υλικής Συνδρομής , Διοικητικές Δαπάνες και Παροχή Συνοδευτικών μέτρων ετών 2018– 2019 , με κωδικό MIS: 5029413» , στην αποθήκη του προγράμματος, πρώην Κέντρο Υγείας (από την είσοδο του ΜΑΣΟΥΤΗ), από την ΤΡΙΤΗ 28/06/2022 έως και ΠΕΜΠΤΗ 30/06/2022 και ώρες 10.00 π.μ. έως 13.00 μ.μ.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει :
να προσκομίσουν υποχρεωτικά Α.Μ.Κ.Α. και αστυνομική ταυτότητα.

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ Η ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΓΝΗΣΙΟΥ ΤΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ.

Πληροφορίες
Κα Μπούτα Χριστίνα
Τηλέφωνο : 2665021003
Read More »
Ηγουμενίτσα: Διανομή τροφίμων του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΤΕΒΑ/FEAD Ηγουμενίτσα: Διανομή τροφίμων του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΤΕΒΑ/FEAD Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 27, 2022 Rating: 5

Σύλληψη ημεδαπού για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος

Δευτέρα, Ιουνίου 27, 2022
Σύλληψη ημεδαπού για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος


Συνελήφθη σήμερα (27-06-2022) πρώτες πρωινές ώρες στην Άρτα από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Άρτας ημεδαπός, διότι όπως διαπιστώθηκε ύστερα από αλκοτέστ, οδηγούσε αυτοκίνητο υπό την επίδραση οινοπνεύματος.
Read More »
Σύλληψη ημεδαπού για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος Σύλληψη ημεδαπού για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 27, 2022 Rating: 5

Καταγγέλλουν την διαγράμμιση στην Ε.Ο. στο ύψος της Κρυσταλλοπηγής

Δευτέρα, Ιουνίου 27, 2022
Καταγγέλλουν την διαγράμμιση στην Ε.Ο. στο ύψος της Κρυσταλλοπηγής


Την διαγράμμιση στο οδικό δίκτυο της Κρυσταλλοπηγής καταγγέλλουν κάτοικοι της κοινότητας.

Πιο συγκεκριμένα και μετά από εργασίες διαγράμμισης του οδοστρώματος, οι διακεκομμένες γραμμές στον άξονα της οδού στο ύψος των κάθετων οδών της κοινότητας έχουν αντικατασταθεί με συνεχής διπλή γραµµή στον άξονα της οδού (βιντεο εδω), που διαχωρίζει τις αντίθετες κατευθύνσεις κυκλοφορίας και απαγορεύει την υπέρβασή της, με αποτέλεσμα στην ουσία οι οδηγοί να απαγορεύεται να να εισέλθουν στην κοινότητα όταν βρίσκονται στο ρεύμα για Παραμυθιά.

Οι κάτοικοι απευθύνονται προς πάσαν αρμόδια αρχή και ζητούν την αποκατάσταση της διαγράμμισης.

Η εργασίες διαγράμμισης που βρίσκονται σε εξέλιξη απο την Περιφέρεια Ηπείρου και ύστερα από αίτημα του Δήμου Σουλίου, θα συνεχιστούν αύριο Δευτέρα, ενώ σύμφωνα με ενημέρωση απο την δημοτική αρχή το λάθος εχει εντοπιστεί και θα διορθωθεί άμεσα.

Το πρόγραμμα διαγράμμισης της Ε.Ο. περιλαμβάνει διαγράμμιση σε όλο το δίκτυ απο την Νεράιδα, μέχρι το Καρβουνάρι και την Γλυκή.
Read More »
Καταγγέλλουν την διαγράμμιση στην Ε.Ο. στο ύψος της Κρυσταλλοπηγής Καταγγέλλουν την διαγράμμιση στην Ε.Ο. στο ύψος της Κρυσταλλοπηγής Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 27, 2022 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Ολοκλήρωση δράσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Δευτέρα, Ιουνίου 27, 2022
Ηγουμενίτσα: Ολοκλήρωση δράσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων


Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, που διοργάνωσε ο Δήμος Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Στις δράσεις συμμετείχαν τα ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων που φιλοξενούνται στην πόλη μας, τα παιδιά του ΚΔΑΠ «Δίαυλος» και του ΚΔΑΠμεΑ «το Εργαστήρι». Τα παιδιά σε κλίμα αλληλεπίδρασης πραγματοποίησαν δράσεις ανθοφύτευσης και εικαστικής έκφρασης, δίνοντας χρώμα στην Πλατεία Δημαρχείου Ηγουμενίτσας και περνώντας το μήνυμα της προσφοράς και αλληλεγγύης και της αρμονικής συνύπαρξης.

Ευχαριστούμε τον προσωπικό του Τμήματος Πρασίνου και τον Αναπληρωτή Προϊστάμενο, Γεωπόνο κ. Δημήτρη Λώλο για τη βοήθεια και τη διαρκή καθοδήγηση κατά τη διάρκεια της ανθοφύτευσης, καθώς και τον Δημοτικό Ναυταθλητικό Όμιλο Ηγουμενίτσας για την υποστήριξη της εκδήλωσης.

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής & Ψηφιακής Πολιτικής

Βασιλική Τσώτου
Read More »
Ηγουμενίτσα: Ολοκλήρωση δράσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων Ηγουμενίτσα: Ολοκλήρωση δράσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 27, 2022 Rating: 5

Ομιλία Βασίλη Γιόγιακα σε ημερίδα για τα προβλήματα των ορεινών περιοχών

Δευτέρα, Ιουνίου 27, 2022
Ομιλία Βασίλη Γιόγιακα σε ημερίδα για τα προβλήματα των ορεινών περιοχών


Ο Βασίλης Γιόγιακας εκπροσώπησε τη Νέα Δημοκρατία σε ημερίδα που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Ραδοβιζινών Άρτας την Κυριακή 26 Ιουνίου στην Αθήνα με θέμα την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ορεινών Ραδοβιζίων Άρτας. Ακολουθεί η ομιλία του βουλευτή Θεσπρωτίας:

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Κυρίες και κύριοι,
Εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας θέλω να ευχαριστήσω την Ομοσπονδία Ραδοβιζινών Άρτας για την πρόσκληση στη σημερινή εκδήλωση.
Μια ημερίδα που, επιτρέψτε μου να πω, φιλοδοξεί να ξεχωρίσει από άλλες ανάλογες εκδηλώσεις:
απαιτώντας συγκεκριμένες θέσεις για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων.
Λαμβάνοντας υπόψη προτάσεις που έχει καταθέσει ο Ομοσπονδία Ραδοβιζινών ύστερα από δημόσιο διάλογο μεταξύ φορέων και πολιτών της περιοχής.
Και επιδιώκοντας, στο τέλος της ημέρας, να υπάρξει ένας κοινά αποδεκτός στόχος και να έχουν συμφωνηθεί τα επόμενα βήματα σε σχέση με αυτόν.
Ένα, όπως λέγεται, «διά ταύτα».

Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητοί Αρτινοί και φίλοι Ηπειρώτες,
Με μεγάλη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση να εκπροσωπήσω την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.
Ως βουλευτής ενός γειτονικού νομού.
Με δυο δήμους που περιλαμβάνουν στην επικράτειά τους δεκάδες ορεινά και απομακρυσμένα χωριά.
Κατάγομαι και έχω μεγαλώσει στα χωρία της Μουργκάνας, δίπλα στα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Και από το 1998, πρώτα ως νομαρχιακός σύμβουλος, μετά ως νομάρχης και έπειτα ως βουλευτής έχω γνωρίσει από πρώτο χέρι τα προβλήματα μιας άλλης Ελλάδας, που είναι οι ορεινές, κατοικημένες περιοχές της χώρας μας.
Γνωρίζω τι σημαίνει να παλεύεις για να έρθουν γιατροί και νοσηλευτές σε Κέντρα Υγείας και σε Αγροτικά Ιατρεία.
Γνωρίζω τι σημαίνει για μια μικρομάνα – από τις λίγες που έχουν μείνει στα ορεινά χωρία – να μην έχει που να αφήσει το παιδί της για να πάει για δουλειά, επειδή δεν υπάρχουν βρεφονηπιακοί σταθμοί.
Γνωρίζω τι σημαίνει να μην έχεις τηλέφωνο, σήμα τηλεόρασης και ίντερνετ.
Και τι σημαίνει να κόβεται ένας δρόμος στη μέση, από κατολισθήσεις και καθιζήσεις, καταδικάζοντας ολόκληρα χωρία σε απομόνωση.
Γνωρίζω τι σημαίνει να κλείνουν καταστήματα τραπεζών, το ένα μετά το άλλο.
Δεν πάει καιρός που χρειάστηκε παρέμβαση του Πρωθυπουργού για να μην κλείσει οριστικά η τελευταία τράπεζα στον Δήμο Φιλιατών, που εξυπηρετεί 47 κοινότητες, οι περισσότερες σε ορεινές περιοχές.
Και τι σημαίνει να μην έχουν προσωπικό τα ΕΛΤΑ και να γίνεται δουλειά χάρη στο φιλότιμο μερικών συνταξιούχων ταχυδρομικών υπαλλήλων.
Τι σημαίνει να μην υπάρχουν μηχανικοί για να προετοιμάσουν μελέτες για έργα που επείγουν, και μηχανήματα για να αποκαταστήσουν ζημιές ή για να βοηθήσουν σε έκτακτες καταστάσεις.
Είμαι βέβαιος ότι οι αγαπητοί συνάδελφοι βουλευτές από την Άρτα έχουν να μοιραστούν ανάλογες εμπειρίες.

Είναι αλήθεια ότι για κάποια από τα θέματα που ανέφερα έχει γίνει και γίνεται προσπάθεια να βελτιωθούν:
Δίκτυα ύδρευσης και δρόμοι σε απομακρυσμένες περιοχές αναβαθμίζονται με προγράμματα όπως το «Φιλόδημος» και στη συνέχεια το «Αντώνης Τρίτσης».
Είναι σε εξέλιξη ένα τεράστιο έργο για ευρυζωνικές υπηρεσίες σε αγροτικές περιοχές που υπόσχεται να βελτιώσει δραματικά την κατάσταση στις τηλεπικοινωνίες.
Αλλά και το πρόγραμμα για τηλεοπτικό σήμα σε περιοχές εκτός κάλυψης.
Οι νέοι γονείς που ζουν σε περιοχές χωρίς βρεφονηπιακό σταθμό θα ενισχύονται για να προσλάβουν βρεφονηπιοκόμο για τη φροντίδα του παιδιού τους όσο αυτοί εργάζονται.
Χάρη στις πιέσεις των τοπικών κοινωνιών ορισμένες τράπεζες στρέφονται σε πιο ευέλικτες λύσεις προκειμένου οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών να μην στερηθούν οριστικά τη δυνατότητα της φυσικής συναλλαγής.

Είναι αυτά αρκετά;
Προφανώς και δεν είναι.
Τι χρειάζεται να γίνει;
Νομίζω ότι όλοι όσοι βρισκόμαστε σήμερα σε αυτή την αίθουσα συμφωνούμε πρώτα απ’ όλα στο εξής:
Χρειαζόμαστε μια ορεινή πολιτική, για τα απομονωμένα ορεινά χωριά.
Όπως χρειαζόμαστε μια νησιωτική πολιτική, κυρίως για τα μικρά μας νησιά.
Τι σημαίνει αυτό:
Ότι τα βουνά, οι ορεινές περιοχές, τα χωρία και οι κάτοικοί τους θα αντιμετωπίζονται, χωροταξικά και αναπτυξιακά, ως ενιαίες γεωγραφικές ενότητες.
Γιατί τα χωρία των Ραδιοβοζίων και τα χωριά της Μουργκάνας – που είναι σε διαφορετικούς νομούς - έχουν τις ίδιες ιδιαιτερότητες και αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, σε σχέση με τα χωρία μιας καμπίσιας περιοχής στον ίδιο νομό.
Στο παρελθόν, και ιδιαίτερα τις δύο τελευταίες δεκαετίες, υπήρξαν κάποιες προσπάθειες με σκοπό την στήριξη και την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών.
Οι προσπάθειες αυτές ωστόσο δεν ήταν πάντα «κομμένες και ραμμένες» στις ιδιαίτερες συνθήκες των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.
Δεν ήταν κάτω από την «ομπρέλα» μιας εθνικής πολιτικής για την ορεινή περιφέρεια.
Δεν είχαν συνέχεια στον χρόνο και συνέπεια στους στόχους.
Θυμόμαστε οι περισσότεροι – αν όχι όλοι – το πρόγραμμα «Πίνδος» που έτρεξε στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 2000.
Ένα πρόγραμμα που είχε χτιστεί με τη λογική της ολοκληρωμένης παρέμβασης σε μια γεωγραφική ενότητα με κοινά γνωρίσματα και κοινά προβλήματα, σε ορεινές περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Πίνδου.
Το «Πίνδος» έτρεξε μέχρι και το 2009, χωρίς να έχει συνέχεια.
Παρόλα αυτά, αγαπητές και αγαπητοί φίλοι, καμία πολιτική, κανένα πρόγραμμα, καμία παρέμβαση δεν θα έχει το αποτέλεσμα που επιθυμούμε αν δεν έχει συγκεκριμένους, μετρήσιμους, εφικτούς, ρεαλιστικούς στόχους:
Να λέει, για παράδειγμα, για μια χ περιοχή σε ένα ψ διάστημα.
Πόσες νέες οικογένειες θέλουμε να φέρουμε;
Πόσες αγροτουριστικές επιχειρήσεις θέλουμε να δημιουργήσουμε;
Πόσους ξενώνες θέλουμε να φτιάξουμε;
Πόσους νέους αγρότες θέλουμε να επιδοτήσουμε, και πόσους παλαιούς για να εκσυγχρονίσουν τον εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις τους;
Κάθε πρόγραμμα, κάθε αναπτυξιακό εργαλείο πρέπει να πληροί τέτοιους ειδικούς, συγκεκριμένους στόχους.
Αλλιώς, τα λεφτά που θα πέσουν δεν θα πιάσουν τόπο όσο θα έπρεπε…

Και έρχομαι στο σήμερα και το αύριο.
Ο Δήμαρχος Γεωργίου Καραϊσκάκη ήταν στη σύσκεψη με άλλους 32 δημάρχους του Δικτύου Ορεινών Δήμων που έγινε στο Μαξίμου στις 4 Μαΐου.
Εκεί ο Πρωθυπουργός και συναρμόδια στελέχη της Κυβέρνησης ενημέρωσαν τους παριστάμενους για τα συνολικά 375 εκατομμύρια ευρώ που πάνε στους συγκεκριμένους δήμους, με πληθυσμό κάτω από 10.000 κατοίκους.
Είπε όμως κάτι άλλο, πολύ πιο σημαντικό:
Αναγνωρίζοντας τα ιδιαίτερα, χαρακτηριστικά γνωρίσματα των απομονωμένων ορεινών χωριών ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας πολύ μικρής ομάδας εργασίας που μέσα σε 6 μήνες, σε συνεργασία με το Δίκτυο Ορεινών Δήμων, θα ετοιμάσει ένα master plan για την ορεινή Ελλάδα:
ένα επιτελικό σχέδιο αντιμετώπισης των προβλημάτων των μικρών, ορεινών Δήμων και των χωριών στα ελληνικά βουνά.
Έναν οδικό χάρτη, μια «μήτρα» που θα μπορεί να αξιοποιηθεί από όλους τους Δήμους.
Που με τη σειρά τους θα αναλάβουν να εξειδικεύσουν τους στόχους και να επιλέξουν εκείνοι με ποια εργαλεία θα τους υλοποιήσουν.

Μίλησε όμως για κάτι ακόμα ο Πρωθυπουργός:
Υπάρχει ο οδικός χάρτης, αλλά υπάρχουν και αναπτυξιακά εργαλεία που μπορούν οι δήμοι να αξιοποιήσουν.
Και τα οποία, σχηματικά, θα «κρέμονται» κάτω από το master plan για τους ορεινούς δήμους.
Η Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία των Τοπικών Κοινοτήτων – η λεγόμενη ΤΑΠΤοΚ – είναι ένα αναπτυξιακό εργαλείο με το οποίο σχεδιάζονται και γίνονται πράξη τοπικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων με συνολικό τρόπο.
Μια τέτοια παρέμβαση, μια τέτοια Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία των Τοπικών Κοινοτήτων μπορεί να χρηματοδοτηθεί ταυτόχρονα από πολλές διαφορετικές πηγές, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο Συνοχής και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.
Φανταστείτε τους 3 δήμους της Άρτας που ακουμπάνε στα Ραδοβίζια, να φτιάχνουν ένα δίκτυο, μια σύμπραξη ή ένα εταιρικό σχήμα που θα σχεδιάζει και θα συντονίζει μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή παρέμβαση για όλα τα χωριά της περιοχής.
Με στόχους που οι ίδιοι οι τοπικοί φορείς, η ίδια η τοπική κοινωνία έχουν συνδιαμορφώσει και συναποφασίσει.
Στόχους για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης, της απασχόλησης, της καθημερινότητας, ή για την αύξηση και την ανανέωση του πληθυσμού.
Εκτός από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της στρατηγικής τοπικής ανάπτυξης για τα Ραδοβίζια δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν τοπικοί συνεταιρισμοί ή ενώσεις συνεταιρισμών, επιστημονικοί φορείς, επιμελητήρια, πολιτιστικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς, βάζοντας ουσιαστικά στο παιχνίδι όλη την τοπική κοινωνία.
Αυτό σημαίνει ανάπτυξη με πρωτοβουλία των κοινοτήτων, αυτή είναι η λογική αυτής της ολοκληρωμένης χωρικής επένδυσης σε περιοχές όπως τα Ραδοβίζια!

Πριν κλείσω θα ήθελα, αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι, να σταθώ σε κάτι που αφορά το πρώτο επίπεδο, αυτό του εθνικού σχεδίου για τους ορεινούς δήμους:
μια ορεινή πολιτική που θα έχει συνέπεια και συνέχεια, δεν μπορεί παρά να συνδέεται με άλλες εθνικές πολιτικές.
Για το δημογραφικό, για τη νεανική στέγη, για την αγροτική ανάπτυξη, για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για τον χειμερινό τουρισμό και τον τουρισμό υπαίθρου, για την προσέλκυση των λεγόμενων «ψηφιακών νομάδων».
Τι σημαίνει συνδυασμός της ορεινής πολιτικής με άλλες εθνικές πολιτικές;
Αξίζει να δούμε ένα παράδειγμα από την Κύπρο.
Όπου αυτή την περίοδο το κυπριακό Υπουργείο Εσωτερικών «τρέχει» το Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών.
Σε αυτό δίνεται κίνητρο σε άτομα, ζευγάρια και οικογένειες να αποκτήσουν σπίτι για να κατοικήσουν μόνιμα σε κάποια από τις 277 ακριτικές, ορεινές κοινότητες ή περιοχές της Κύπρου.
Καλύπτοντας μέχρι το 50% της συνολικής δαπάνης και ποσά μέχρι 65 και 70 χιλιάδες ευρώ για νεαρές και πολύτεκνες οικογένειες αντίστοιχα.
Να λοιπόν πως σε αυτή την πρωτοβουλία συνδυάζεται το δημογραφικό, με την πληθυσμιακή τόνωση των ορεινών περιοχών αλλά και την επισκευή του γερασμένου ή εγκαταλελειμμένου κτιριακού αποθέματος...

Θα συμφωνήσω ότι χρειαζόμασταν χθες μια συγκροτημένη ορεινή πολιτική που να περιλαμβάνει ανάλογες παρεμβάσεις.
Αυτή την περίοδο η Κυβέρνηση ετοιμάζει ένα τέτοιο πλαίσιο.
Υπάρχουν πόροι, υπάρχουν ευκαιρίες.
Χρειάζεται ωστόσο μέθοδος, δημιουργική φαντασία, όπως χρειάζεται και ιεράρχηση του τι θέλουμε να πετύχουμε κυρίως και πρώτα για τα χωρία των Ραδοβιζίων.
Και σε αυτή την κατεύθυνση νομίζω ότι η σημερινή ημερίδα, και μπορεί να συνεισφέρει, και πρέπει να έχει συνέχεια.
Με αυτές τις σκέψεις, θέλω να συγχαρώ την Ομοσπονδία Ραδοβιζινών Άρτας για τη συστηματική δουλειά που έχει κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα γύρω από τη ανάδειξη και αντιμετώπιση των προβλημάτων των ορεινών Ραδοβιζίων Άρτας.
Έχετε καταφέρει ήδη κάτι πολύ σημαντικό:
Έχετε φέρει στο ίδιο τραπέζι, στο ίδιο βήμα διαλόγου όλη την τοπική κοινωνία.
Και έχετε δείξει ότι εσείς οι ίδιοι διεκδικείτε λόγο και ρόλο για το μέλλον των χωριών σας.
Σας ευχαριστώ.
Read More »
Ομιλία Βασίλη Γιόγιακα σε ημερίδα για τα προβλήματα των ορεινών περιοχών Ομιλία Βασίλη Γιόγιακα σε ημερίδα για τα προβλήματα των ορεινών περιοχών Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 27, 2022 Rating: 5

Εορτή παρεκκλησίου Αγίων Αποστόλων Πετρου και Παύλου στην ενορία Λαδοχωρίου

Δευτέρα, Ιουνίου 27, 2022
Εορτή παρεκκλησίου Αγίων Αποστόλων Πετρου και Παύλου στην ενορία Λαδοχωρίου


Αγαπητοί ενορίτες και προσκυνητές σας ενημερώνουμε για το πρόγραμμα των ακολουθιών μας. 

Τρίτη 28 Ιουνίου ώρα 20:00 πανηγυρικός 
Εσπερινός, αρτοκλασία και λιτανεία με την φιλαρμονική του Δήμου Ηγουμενίτσας. 

Τετάρτη 29 Ιουνίου ώρα 07:30 
Όρθρος και Θεία Λειτουργία. 

Με πατερικές ευχές ο Ιερέας και το εκκλησιαστικό συμβούλιο.
Read More »
Εορτή παρεκκλησίου Αγίων Αποστόλων Πετρου και Παύλου στην ενορία Λαδοχωρίου Εορτή παρεκκλησίου Αγίων Αποστόλων Πετρου και Παύλου στην ενορία Λαδοχωρίου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 27, 2022 Rating: 5

Το Καρβουνάρι είναι εδώ | Γράφει ο Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης Γ. Ντάγκας

Δευτέρα, Ιουνίου 27, 2022
Το Καρβουνάρι είναι εδώ | Γράφει ο Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης Γ. Ντάγκας


Τo Καρβουνάρι είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του Δήμου Σουλίου. Ένα χωριό με μεγάλη πολιτιστική παράδοση, καθώς καταφέρνουν να συμβιώνουν αρμονικά κι αγαπημένα τρείς διαφορετικές φυλές ατόμων, όπου η καθεμία κουβαλά τη δική της κουλτούρα και τη δική της πολιτιστική κληρονομιά. Απαριθμεί αρκετούς νέους ανθρώπους που ζουν και δραστηριοποιούνται στο χωριό.
Ή κύρια εργασία των περισσότερων κατοίκων είναι η κτηνοτροφία. Τo Καρβουνάρι μάλιστα κατέχει το μεγαλύτερο ζωικό κεφάλαιο στο δήμο μας. Άνθρωποι ικανοί και δραστήριοι έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μεγάλες και οργανωμένες κτηνοτροφικές μονάδες στηριζόμενες σε ευρωπαϊκά πρότυπα.
Για πολλές δεκαετίες το καμάρι του χωριού μας ήταν ή ποδοσφαιρική μας ομάδα, ο Κεραυνός Καρβουνάριου, καθώς στο χωριό μας υπήρχε άφθονο παδοσφαιρικ;o ταλέντο. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι αρκετά παιδιά τού χωριού μας κατάφεραν να αγωνιστούν στην μεγαλύτερη ποδοσφαιρική κατηγορία τής χώρας μας. Η ομάδα αυτή πλέον δεν υπάρχει καθώς ακολούθησε κι αυτή με την σειρά τής, τη γενικότερη απαξίωση πού επικρατεί στο Θεσπρωτικό ποδόσφαιρο.
Ένα άλλο σημείο πού κάνει τo Καρβουνάρι ξεχωριστό, είναι ή έντονη πολιτική και κομματική άποψη και δράση των κατοίκων του. Κάθε βράδυ στα καφενεία του αναπτύσσονται έντονες πολιτικές συζητήσεις πού τά μετατρέπουν σε μικρές βουλές, κάνοντας έτσι τίς νύχτες μας να περνούν ευχάριστα, καταναλώνοντας παράλληλα μερικά ποτηράκια τσίπουρου και ούζου.
Μελανό σημείο στην πολύχρονη ιστορία μας αποτέλεσε ή κατασκευή του ΧΥΤΆ στο χωριό μας. Ή κατασκευή του είχε ως αποτέλεσμα την έντονη αντίδραση και δυσαρέσκεια των κατοίκων οι οποίοι διέβλεπαν πως ή δημιουργία του θa έφερνε πολλά και σοβαρά προβλήματα στhν καθημερινότητα τούς. Τα καφενεία μας από χώρους πολιτικής ζύμωσης μετατράπηκαν σε λαϊκά δικαστήρια, όπου καθημερινά καταδικάζονταν άτομα με την τιμητική τους νά έχουν αναπόφευκτα οι άνθρωποι που βρίσκονταν τότε στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής τόσο σέ τοπικό όσο και σέ κυβερνητικό επίπεδο,(πρόεδρος, δήμαρχος, νομάρχης, περιφερειάρχης, βουλευτής). Από τότε όμως έχουν περάσει αρκετά χρόνια και η κατάσταση έχει πλέον ομαλοποιηθεί επιστρέφοντας ξανά στις παλιές μας καθημερινές συνήθειες.
Πλέον το Καρβουνάρι γίνεται συχνά σημείο πολιτικών συναθροίσεων αναλαμβάνοντας και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο στην διαμόρφωση των τοπικών πολιτικών εξελίξεων. Για όλους εμάς που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε στο Καρβουνάρι, μας ακολουθεί το προσωνύμιο τού “Βλάχου,” κάτι για το οποίο νιώθουμε τιμή και περηφάνια έστω κι αν δεν έχουμε όλοι μας βλάχικη καταγωγή. Οι Καρβουναριτες είχαν και εξακολουθούν να έχουν και σήμερα έντονη κοινωνική δράση, καθώς η παρουσία τούς είναι πολυάριθμη και δυναμική σέ όλες τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχή.
Είμαστε άνθρωποι ευχάριστοι και γλεντζέδες. Σαν χωριάτες λοιπόν αγαπάμε τον τόπο μας και ανυπομονούμε κάθε φορά που φεύγουμε μακριά του, νά επιστρέψουμε και να ξανανταμώσουμε με τους δικούς μας ανθρώπους
Read More »
Το Καρβουνάρι είναι εδώ | Γράφει ο Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης Γ. Ντάγκας Το Καρβουνάρι είναι εδώ | Γράφει ο Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης Γ. Ντάγκας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 27, 2022 Rating: 5

Αναστολές λειτουργίας καταστημάτων τραπεζών στο Δήμο Φιλιατών

Δευτέρα, Ιουνίου 27, 2022
Αναστολές λειτουργίας καταστημάτων τραπεζών στο Δήμο Φιλιατών


Οι τελευταίες δυσάρεστες εξελίξεις σχετικά με τις αναστολές λειτουργίας των υποκαταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας (δύο ημέρες την εβδομάδα) και της Τράπεζας Πειραιώς στο Δήμο Φιλιατών έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους μόνιμους κατοίκους, αλλά και στους επισκέπτες , ενώ έχουν δημιουργήσει και δυσανάλογο κόστος στους κατοίκους της εγγύτερης και ευρύτερης περιοχής.

Το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας είναι ανοιχτό μόνο Δευτέρα και Πέμπτη. Το κατάστημα της Τράπεζα Πειραιώς είναι κλειστό εδώ και πολύ καιρό.

Ειδικότερα, οι εν λόγω Ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν την ακραία συρρίκνωση του δικτύου τους με μοναδικό στόχο τη μείωση του κόστους, σε βάρος μάλιστα και της εξυπηρέτησης των πολιτών και των πελατών τους, φυσικά εν πλήρη γνώση τους. Η συρρίκνωση του δικτύου των τραπεζών στην Ήπειρο δεν οφείλεται τόσο στην τεχνολογική – ψηφιακή πρόοδο ή στην έλλειψη προσωπικού, αλλά στην πολιτική των διοικήσεων για την απότομη μείωση του κόστους λειτουργίας τους.

Οι συνέπειες της εφαρμογής μιας τέτοιας απόφασης συρρίκνωση του δικτύου τους, σε καμία περίπτωση δεν αντισταθμίζονται πλήρως με την αναβάθμιση του ψηφιακού δικτύου των Τραπεζών. Οι απαραίτητες ψηφιακές υπηρεσίες, δύναται να προσφέρονται επικουρικά και να λειτουργούν ως υποστηρικτική υπηρεσία και όχι ως αποκλειστική και μοναδική λύση εξυπηρέτησης των συναλλαγών του πολίτη, ειδικότερα εκείνων που δεν έχουν πρόσβαση σε δίκτυα και λογιστικά γραφεία για την διεκπεραίωση των υποθέσεών τους με τις προαναφερόμενες τράπεζες.

Η διαδικασία της ψηφιακής μετάβασης, η οποία δυστυχώς συντελείται με την δραστική συρρίκνωση των υποκαταστημάτων των τραπεζών προκαλεί σοβαρά προβλήματα και σε άλλες ομάδες συμπολιτών μας. Θίγει τους μικρομεσαίους επαγγελματίες συνταξιούχους και ανθρώπους προχωρημένης ηλικίας. Οι οποίοι δεδομένου ότι δεν έχουν την απαραίτητη ψηφιακή εξοικείωση και τον κατάλληλο εξοπλισμό, θα εξαναγκάσουν προς μετακίνηση σε άλλες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας (π.χ. προς την Ηγουμενίτσα ) προκειμένου να εξυπηρετηθούν.

Ο αντίκτυπος αυτού του είδους τραπεζικού αποκλεισμού στον παραμεθόριο Δήμο Φιλιατών είναι εξαιρετικά δυσάρεστος, καθώς πιθανώς θα συνδεθεί με τον συνακόλουθο οικονομικό μαρασμό της όποιας τοπικής επιχειρηματικότητας, και την απόσυρση καταθέσεων.

Δεδομένου ότι, η πρακτική της μερικής αναστολής ή αναστολής λειτουργίας τραπεζικών καταστημάτων, φαίνεται να αποτελεί τη συνήθη πλέον στρατηγική των τραπεζών σε περιοχές της χώρας, θα πρέπει η Πολιτεία να μεριμνήσει ώστε τα συγκεκριμένα Τραπεζικά Ιδρύματα που μέχρι σήμερα έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με την συνεισφορά των πολιτών ήδη τρεις φορές, να αφουγκράζονται τις απαιτήσεις των τοπικών κοινωνιών, αλλά και το ρόλο τους στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας. Η λειτουργία των Τραπεζικών καταστημάτων συμβάλλει και στην Εθνική ασφάλεια στις ακριτικές περιοχές της χώρας και συμβάλλει στην μείωση της ανεργίας. Τα εν λόγω Πιστωτικά Ιδρύματα θα πρέπει να παρέχουν ολοκληρωμένες και ποιοτικές υπηρεσίες, σύμφωνα με τις αρχές της κοινωνικής αλληλεγγύης, αλλά και του αναπτυξιακού ρόλου που κυρίως θα έπρεπε να διαδραματίζουν, με γνώμονα τις βέλτιστες εργασιακές πρακτικές. Η ξαφνική αναστολή των τραπεζών στο Φιλιάτι συνδέεται άμεσα με την απομόνωση, και την υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής και δεν συνδέεται με την ψηφιακή ανάπτυξη αλλά με την μείωση του κόστους λειτουργίας των Τραπεζών.

ΠΑΝΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Read More »
Αναστολές λειτουργίας καταστημάτων τραπεζών στο Δήμο Φιλιατών Αναστολές λειτουργίας καταστημάτων τραπεζών στο Δήμο Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 27, 2022 Rating: 5

Προτάσεις για παρεμβάσεις στην περιοχή ευθύνης Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας

Δευτέρα, Ιουνίου 27, 2022
Προτάσεις για παρεμβάσεις στην περιοχή ευθύνης Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας


Κύριοι
Σκοπός της επιστολής μας είναι αφενός μεν η βελτίωση και συμπλήρωση των υποδομών εξυπηρέτησης των σκαφών αναψυχής (ερασιτεχνικής αλιείας) και τουριστικών, αφετέρου δε η ικανοποίηση αιτημάτων όχι μόνον των μελών μας αλλά και ερασιτεχνών αλιέων άλλων περιοχών (ημεδαπών και αλλοδαπών) οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι μέσω των οδικών αξόνων την εύκολη πρόσβαση στην ευρύτερη περιοχή της Θεσπρωτίας δραστηριοποιούνται στην πόλη της Ηγουμενίτσας ασκούντες από την ακτή την ερασιτεχνική αλιεία.
Συγκεκριμένα ως προς τους κατόχους σκαφών αναψυχής θεωρούμε ως επιεικώς απαράδεκτη την έλλειψη στην περιοχή Λιμένα Ηγουμενίτσας κατάλληλης ράμπας (γλύστρας) για την καθέλκυση και ανέλκυση σκαφών. Καθημερινώς γινόμαστε δέκτες παραπόνων από ιδιοκτήτες σκαφών οι οποίοι ενώ επισκέπτονται την περιοχή της Ηγουμενίτσας αδυνατούν να εξυπηρετηθούν και αναζητούν ράμπες (γλύστρες) είτε σε μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών είτε σε άλλους λιμένες της Θεσπρωτίας. Όπως αντιλαμβάνεστε η έλλειψη αυτή πέραν της αυτονόητης δυσφήμισης της πόλης της Ηγουμενίτσας επηρεάζει δυσμενώς το οικονομικό γίγνεσθαι της πόλης, μιας και “οδηγεί” τους ιδιοκτήτες των σκαφών σε άλλες περιοχές.
Προτείνουμε λοιπόν την άμεση επιδιόρθωση των δύο (2) υφισταμένων οι οποίες είναι μη λειτουργικές δεδομένου ότι, η μεν πρώτη ράμπα του Δρεπάνου τους χειμερινούς μήνες γεμίζει με φερτά υλικά (άμμο, ξύλα ,σκουπίδια ) και οι χρήστες για να την χρησιμοποιούν αναγκάζονται να την καθαρίζουν με ίδια μέσα , η δε δεύτερη ράμπα που βρίσκεται στην περιοχή του Λαδοχωρίου-θέση “τσιμέντα” κατασκευάστηκε χωρίς να ληφθεί υπόψη η στάθμη των υδάτων , και κατά την δεύτερη αποκατάστασή της δημιουργήθηκε “ σκαλοπάτι” με αποτέλεσμα τα τρέιλερ να ακινητοποιούνται .
Μακροπρόθεσμα βέβαια θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα κατασκευής κατάλληλης ράμπας (γλύστρας) καθ' υπόδειξη του Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας σε σημείο υπήνεμο και προσβάσιμο από το οδικό δίκτυο.
Ως προς τον μικρό υπήνεμο λιμένα προτείνουμε να αντικατασταθεί το μεταλλικό κρηπίδωμα το οποίο κακώς είχε κατασκευαστεί με διαβρώσιμο υλικό (στράντζα) και έχει διαβρωθεί με νέο κατασκευασμένο από μη διαβρώσιμο γαλβανιζέ υλικό.
Επείγει -σε περίπτωση μη έγκαιρης αποκατάστασής του - η άμεση απομάκρυνση της διαβρωμένης σιδηροκατασκευής η οποία μετά τις θεομηνίες της παρελθούσης χειμερινής περιόδου έχει αποξηλωθεί και εγκυμονεί κινδύνους για τα ελλιμενιζόμενα σκάφη αλλά και τους περιπατητές και κυρίως για τα ανήλικα τέκνα που συχνάζουν εκεί τους θερινούς μήνες.
Επίσης θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλες τις αρχές και υπηρεσίες της πόλης μας ότι είναι απαράδεκτο το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας να μην διαθέτει ένα υπήνεμο λιμένα κατάλληλο για τον ελλιμενισμό μικρών σκαφών αναψυχής και επαγγελματικής αλιείας .
Το συγκεκριμένο ζήτημα θεωρούμε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί στα πλαίσια της διαμόρφωσης της χερσαίας ζώνης και είτε να επεκταθεί είτε να κατασκευαστεί νέο σε άλλη θέση με υπόδειξη του Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Η τελευταία μας παρέμβαση σχετίζεται με την εξασφάλιση χώρων άσκησης της Ερασιτεχνικής Αλιευτικής Δραστηριότητας από την ακτή ώστε οι πολλοί επισκέπτες της πόλης μας να γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι θα υπάρχει η αντίστοιχη δυνατότητα η οποία λόγω των επικείμενων εξελίξεων στην υπόθεση της Χερσαίας Ζώνης και των χρήσεών της τίθεται εν αμφιβόλω.
Προτείνουμε λοιπόν να δοθούν οι περιοχές των μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών που έχουν τεθεί -ή προβλέπεται να τεθούν σύντομα – εκτός λειτουργείας , προς χρήση για αναψυχή και ερασιτεχνική αλιεία με κατάλληλες παρεμβάσεις μικρού κόστους για την διασφάλιση της εξυπηρέτησης των επισκεπτών ( φωτισμός, ύδρευση, καθίσματα ,χώροι υγιεινής, χώροι στάθμευσης κλπ)
Επίσης παρακαλούμε την Λιμενική Αρχή να εξετάσει την δυνατότητα χρήσης εκ μέρους των Ερασιτεχνών Αλιέων των κρηπιδωμάτων του λιμένα για συγκεκριμένες ώρες και οπωσδήποτε εκτός της τουριστικής περιόδου.
Προς επίρρωση των προαναφερθέντων έχουμε την δυνατότητα να θέσουμε στην διάθεσή σας φωτογραφίες των επίμαχων σημείων και το κυριότερο να αιτιολογήσουμε δια ζώσης -εφόσον βέβαια προσκληθούμε - τις προτάσεις μας σε θεματικές συσκέψεις για τα συγκεκριμένα ζητήματα.

Με τιμή

Για τον
ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΑΛΙΕΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ “ΚΟΥΣΤΩ”
Ο Πρόεδρος Θεόδωρος Παπαγιάννης

Για τον 
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ
 ΑΛΙΕΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ “ΠΑΜΒΩΤΙΣ”
ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (IOANNINA FISHING CLUB)
Ο Πρόεδρος Κων/νος Φρίγκας
Read More »
Προτάσεις για παρεμβάσεις στην περιοχή ευθύνης Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας Προτάσεις για παρεμβάσεις στην περιοχή ευθύνης Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 27, 2022 Rating: 5

Ειδοποιητήρια για τον East Med | Από ποιες περιοχές της Θεσπρωτίας θα διέλθει

Δευτέρα, Ιουνίου 27, 2022
Ειδοποιητήρια για τον East Med | Από ποιες περιοχές της Θεσπρωτίας θα διέλθει


Ειδοποιητήρια λαμβάνουν το διάστημα αυτό πολλοί κάτοικοι στους Νομούς Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας οι οποίοι καλούνται να ελέγξουν το «πέρασμα» του αγωγού φυσικού αερίου East Med. Μάλιστα στους Δήμους λειτουργούν γραφεία κτηματογράφησης για τον ίδιο λόγο.

Δείχνει κάτι κοντινό όμως πρόκειται για έναν αγωγό που τα τελευταία χρόνια μπαινοβγαίνει στο ψυγείο και η κατασκευή του ακόμη είναι αμφίβολη.

Από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ωστόσο υλοποιήθηκε ο προκαταρκτικός προσδιορισμός των περιβαλλοντικών απαιτήσεων του αγωγού East Med, καθώς εγκρίθηκε ο φάκελος στον οποίο ενσωματώνονται τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου και οι ενδεχόμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Ο διασυνδετήριος αγωγός Eastern Mediterranean (EastMed) έχει ως στόχο την απευθείας μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Φυσικού Αερίου, μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας.

Το χερσαίο τμήμα του αγωγού στην Ελλάδα αφορά την εγκατάσταση και λειτουργία αγωγού φυσικού αερίου και των συνοδευτικών του εγκαταστάσεων, που θα εκτείνεται σε μήκος σχεδόν 555 χιλιομέτρων, με αφετηρία τον οικισμό Άγιος Φωκάς Μονεμβασίας στη Λακωνία και κατάληξη το Φλωροβούνι της Θεσπρωτίας, όπου προβλέπεται να συνδεθεί με το έργο του υποθαλάσσιου αγωγού «Ποσειδών».

Για την αδειοδότηση του έργου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, απαιτείται η διαδικασία μελέτης της κτηματογράφησης της ζώνης του αγωγού κατά μήκος της όδευσής του.

Αυτή είναι που ξεκινά στην παρούσα φάση και ως ένα βαθμό έχει προκαλέσει αναστάτωση στους πολίτες.

Στην Ήπειρο ο αγωγός διέρχεται από τους Δήμους Νικολάου Σκουφά και Άρτας στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, Ζηρού, Πρέβεζας και Πάργας στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας και τους Δήμους Σουλίου και Ηγουμενίτσας στο Νομό Θεσπρωτίας.
Read More »
Ειδοποιητήρια για τον East Med | Από ποιες περιοχές της Θεσπρωτίας θα διέλθει Ειδοποιητήρια για τον East Med | Από ποιες περιοχές της Θεσπρωτίας θα διέλθει Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 27, 2022 Rating: 5

Καταγγέλλει τη “βλάστηση” εντός της Παραμυθιάς και τον κίνδυνο πυρκαγιάς

Δευτέρα, Ιουνίου 27, 2022
Καταγγέλλει τη “βλάστηση” εντός της Παραμυθιάς και τον κίνδυνο πυρκαγιάς


Προς
1. ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡEΣΙΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ
2. ΔΑΣΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ
3. ΔΗΜΟΣ ΣΟΥΛΙΟΥ
4. ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ

Ερχόμενο το καλοκαίρι σας ενημερώνω πως σε πολλά σημεία της Παραμυθιάς, όπως στο κάτω περιφερειακό απο την Εκκλησιά της Παναγίας μέχρι τον κομβο του πρ. κτηνιατρείου, οπως επίσης κάτω απο το stauts cαfe που στην ουσία υπάρχει δάσος περίπου 10 στρεμμάτων σε μια περιοχή πυκνοκατοικημένη, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πυρκαγιάς.

Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα δε θα μείνει τίποτα όρθιο με μια σπίθα ενός απερίσκεπτου.

Το περιθώριο είναι λίγων ημερών. Σας ζητώ να παρέμβετε εγκαίρως να αποφύγουμε τα χειρότερα!

Γρηγόρης Μάρκου
Read More »
Καταγγέλλει τη “βλάστηση” εντός της Παραμυθιάς και τον κίνδυνο πυρκαγιάς Καταγγέλλει τη “βλάστηση” εντός της Παραμυθιάς και τον κίνδυνο πυρκαγιάς Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 27, 2022 Rating: 5

Σφοδρή σύγκρουση οχημάτων στα Σύβοτα Θεσπρωτίας

Δευτέρα, Ιουνίου 27, 2022
Σφοδρή σύγκρουση οχημάτων στα Σύβοτα Θεσπρωτίας


Σφοδρή σύγκρουση μεταξύ δύο οχημάτων, σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής στα Σύβοτα Θεσπρωτίας.

Το ατύχημα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του thespro.gr, σημειώθηκε όταν οδηγός ΙΧ, έχασε τον έλεγχό του, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο αντίθετο ρεύμα, όπου συγκρούστηκε με κανονικά κινούμενο όχημα.

Χαρακτηριστικό της σφοδρότητας της σύγκρουσης είναι το γεγονός πως το δεύτερο όχημα έχασε τον πίσω άξονα του.

Ευτυχώς από το ατύχημα δεν σημειώθηκε σοβαρός τραυματισμός.

Προανάκριση για τα ακριβή αίτια του ατυχήματος, διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Ηγουμενίτσας, ενώ τα οχήματα απομακρύνθηκαν από την οδική βοήθεια "Μπότσαρης".
Read More »
Σφοδρή σύγκρουση οχημάτων στα Σύβοτα Θεσπρωτίας Σφοδρή σύγκρουση οχημάτων στα Σύβοτα Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 27, 2022 Rating: 5

Σελίδες