Με το δεξί η ομάδα του Ερμή Ηγουμενίτσας (Κ18 Γυναικών)

Σάββατο, Ιανουαρίου 13, 2024
Με το δεξί η ομάδα του Ερμή Ηγουμενίτσας (Κ18 Γυναικών)


Με το δεξί ξεκίνησαν τις αγωνιστικές υποχρεώσεις τους για το 2024 τα κορίτσια μας.
Η ομάδα μας (Κ18 Γυναικών) φιλοξένησε σήμερα Σάββατο (13/01) στο κλειστο γυμναστήριο Ηγουμενίτσας την ομάδα του ΑΓΟ Φιλιππιάδας.
Τα κορίτσια μας μπήκαν στον αγώνα πολύ δυναμικά αφού κατέκτησαν το πρώτο σετ με 25-7 και πήραν μια σπουδαία νίκη (3-0) για το πρωτάθλημα Κ18 Γυναικών ΕΣΠΕΔΕ,
Ο προπονητής του Γιάννης Βαμβέσος αν και είχε απουσίες λόγω ιώσεων, είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει αρκετές παίκτριες όπου έδειξαν ότι μπορούν να προσφέρουν για την συνέχεια του πρωταθλήματος.
Δίπλα στον προπονητή και στα κορίτσια ήταν μέλη του Δ.Σ η Αιμιλία Πέτσιου (έφορος του τμήματος) και ο Φίλιππος Μπούτρης.

Διακύμανση:
1ο σετ: 25-7
2ο σετ: 25-16
3ο σετ: 25-13


Α.Σ.ΠΕ. ΕΡΜΗΣ: (Βαμβέσος Ιωάννης) 
ΘΕΟΔΩΡΟΥ Δ.,ΤΣΟΥΜΕΤΗ Π.,ΚΑΡΑΚΙΤΣΟΥ Κ.,ΧΑΡΙΣΗ Ε.,ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Σ.,ΑΝΤΩΝΑΚΗ Α.,ΜΙΧΑΛΑ Σ.(Α),ΚΑΣΤΡΙΤΗ Β.,ΤΣΑΤΣΟΥ Α.,ΤΣΑΤΣΟΥ Σ.,ΤΑΧΙΑ Α.,ΣΙΑΜΑΝΤΗ Γ.,ΕΥΘΥΜΙΟΥ Α.,ΘΩΜΑΖΟΥ Μ.,

Α.Γ.Ο. Φιλιππιάδας: (Σιαμαντάς Γιώργος)
ΔΡΟΣΟΥ,ΜΠΑΖΙΟΥ,ΑΝΥΦΑΝΤΗ,ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ,ΜΕΓΑ,ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ,ΚΟΝΔΥΛΗ,ΚΟΛΟΒΑΤΣΙΟΥ,ΚΙΤΣΙΟΥ Β.,ΚΙΤΣΙΟΥ Χ.,ΚΡΙΚΑ
Read More »
Με το δεξί η ομάδα του Ερμή Ηγουμενίτσας (Κ18 Γυναικών) Με το δεξί η ομάδα του Ερμή Ηγουμενίτσας (Κ18 Γυναικών) Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 13, 2024 Rating: 5

Οι προκλήσεις των νέων δημοτικών αρχών στους 3 δήμους της Θεσπρωτίας | Γράφει η Χριστίνα Ευαγγελου

Σάββατο, Ιανουαρίου 13, 2024
Οι προκλήσεις των νέων δημοτικών αρχών στους 3 δήμους της Θεσπρωτίας | Γράφει η Χριστίνα Ευαγγελου


Οι νέοι δήμοι της Θεσπρωτίας, συγκεκριμένα οι δήμοι Ηγουμενίτσας, Σουλίου και Φιλιατών, έρχονται αντιμέτωποι με μια σειρά από προκλήσεις και προβλήματα με την ανάληψη των νέων τους δημοτικών καθηκόντων. Η επικείμενη περίοδος είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη, την ευημερία και την εξέλιξη αυτών των περιοχών. Προκλήσεις όπως η οικονομική ανάπτυξη, η υποδομή, η αειφορία, η διακυβέρνηση και η κοινωνική συνοχή αποτελούν προτεραιότητες που πρέπει να αντιμετωπιστούν με σύνεση και αποφασιστικότητα από τους νέους δημάρχους και τις αρχές τους. Η περιοχή της Θεσπρωτίας είναι μια περιοχή με μοναδικά χαρακτηριστικά και ανάγκες που απαιτούν προσοχή και δημιουργικές λύσεις από τους νέους δημάρχους.

Οικονομικές προκλήσεις: Οι νέοι δήμοι μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη διαχείριση των οικονομικών πόρων τους, καθώς πρέπει να εξισορροπήσουν τις ανάγκες για υποδομές, υπηρεσίες και προγράμματα με τους περιορισμένους πόρους που διαθέτουν. Μία από τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν είναι η ανάπτυξη και η οικονομική ανάκαμψη των δήμων τους. Ηγουμενίτσα, Σούλι, και Φιλιάτες είναι περιοχές με μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά και τουριστικό δυναμικό. Οι νέοι δημάρχοι έχουν την ευκαιρία να προωθήσουν πρωτοβουλίες για την ανάδειξη των τοπικών πόρων, την ενίσχυση του τουρισμού και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η δημιουργία θέσεων εργασίας, η ελκυστικότητα για επενδύσεις και η προώθηση του τοπικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος απαιτούν στρατηγικές που θα συνδυάζουν την προώθηση του τουρισμού με τη διαφοροποίηση της οικονομίας. Οι δήμοι αυτοί διαθέτουν μεγάλο τουριστικό δυναμικό, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί με πρωτοβουλίες που προάγουν τον πολιτισμό, την ανάδειξη του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη εκδηλώσεων και φεστιβάλ.

Υποδομή και ανάπτυξη: Η ανάπτυξη και η βελτίωση της υποδομής είναι μια πρόκληση για πολλούς δήμους. Η ανάγκη για βελτίωση των οδών, των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης, καθώς και η ανάπτυξη πράσινων χώρων, αποτελούν προτεραιότητες που αντιμετωπίζουν πολλοί νέοι δήμοι. Άλλη μία πρόκληση αποτελεί η βελτίωση των υποδομών και των υπηρεσιών στην περιοχή. Η ανάπτυξη της υγείας, της εκπαίδευσης, των μεταφορών και η πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες είναι ζωτικής σημασίας. Οι νέοι δήμαρχοι έχουν την ευκαιρία να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν έργα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Οι οδικοί άξονες, οι υπηρεσίες υγείας, η εκπαίδευση και η σύνδεση με άλλες περιοχές απαιτούν επενδύσεις και βελτιώσεις. Η ανάπτυξη βιώσιμων μέσων μεταφοράς, η αναβάθμιση των οδικών δικτύων και η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους πολίτες είναι ορατοί στόχοι που απαιτούν στρατηγικό σχεδιασμό και προσήλωση στην υλοποίησή τους.

Κοινωνικά θέματα και υπηρεσίες: Οι νέοι δήμοι πρέπει να διασφαλίσουν την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους πολίτες τους. Αυτό περιλαμβάνει την πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση και κοινωνικές υπηρεσίες.

Η εκπαίδευση και η υγεία αποτελούν το θεμέλιο για την ανάπτυξη μιας κοινωνίας. Οι νέοι ηγέτες έχουν την ευθύνη να εξασφαλίσουν την ποιοτική εκπαίδευση και την πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας για τους πολίτες τους.

Περιβαλλοντικές προκλήσεις: Αναντίρρητα, η διαχείριση του περιβάλλοντος συναποτελεί μια σημαντική πρόκληση για τους νέους δημάρχους. Η διαχείριση των απορριμμάτων, η προστασία της φύσης και η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων απαιτούν προσοχή και πόρους. Η περιοχή της Θεσπρωτίας διαθέτει φυσική ομορφιά και οικολογική πολυμορφία που πρέπει να προστατευτεί. Η αειφορία στην ανάπτυξη και η προστασία του περιβάλλοντος είναι προτεραιότητες που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων και η προώθηση της βιώσιμης χρήσης των φυσικών πόρων απαιτούν μέτρα και πολιτικές που θα ενθαρρύνουν την ομαλή εκμετάλλευση του φυσικού περιβάλλοντος, την καλύτερη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής αλλά και την καθαριότητα των κοινοχρήστων χώρων.

Ανάπτυξη οικονομίας και απασχόλησης: Η δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και η προσέλκυση επενδύσεων μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για πολλούς δήμους, επιδιώκοντας την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Πέραν αυτών, η διαφοροποίηση της τοπικής οικονομίας και η υποστήριξη των τοπικών επιχειρήσεων είναι σημαντικές προκλήσεις. Η δημιουργία νέων ευκαιριών για επιχειρηματίες και η ενίσχυση του τοπικού εμπορίου μπορούν να οδηγήσουν στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Ωστόσο, παρά τις ανωτέρω προκλήσεις, οι νέοι δημάρχοι έχουν την ευκαιρία να φέρουν αλλαγές και να δημιουργήσουν θετικό αντίκτυπο στις κοινότητες τους. Μέσω της συνεργασίας με τους πολίτες, τους τοπικούς φορείς και τον ιδιωτικό τομέα, μπορούν να αναπτύξουν ολοκληρωμένα προγράμματα που θα οδηγήσουν σε βελτίωση της ζωής στους δήμους τους.

Πιο συγκεκριμένα:
Στην Ηγουμενίτσα, έναν από τους πιο πολυπληθείς δήμους της Θεσπρωτίας, μια από τις κύριες προκλήσεις είναι η ανάπτυξη του τοπικού εμπορίου και του τουρισμού. Η περιοχή αυτή έχει μεγάλο δυναμικό για την ανάπτυξη του τουρισμού λόγω των πανέμορφων παραλιών της και της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η νέα Δημοτική Αρχή θα πρέπει να επενδύσει σε προγράμματα προώθησης της περιοχής, να ενισχύσει τη συνεργασία με τους τοπικούς επιχειρηματίες και να δημιουργήσει μια φιλόξενη επιχειρηματική για την άφιξη νέων επενδύσεων.
Στο δήμο του Σουλίου, η πρωταρχική πρόκληση είναι η ανάπτυξη της υπαίθρου και του αγροτουρισμού. Η περιοχή αυτή προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού λόγω του εύφορου εδάφους και των παραδοσιακών αγροτικών πρακτικών. Η νέα δημοτική αρχή πρέπει να υποστηρίξει τους τοπικούς γεωργούς και αγροτοτουριστικούς επιχειρηματίες, να προωθήσει την παραγωγή τοπικών προϊόντων και να δημιουργήσει προγράμματα ευαισθητοποίησης για τη σημασία της βιώσιμης γεωργίας και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Τέλος, στο δήμο των Φιλιατών, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η ανάπτυξη της βιομηχανίας και της οικονομικής ευημερίας. Ο δήμος αυτός διαθέτει ευνοϊκές συνθήκες για την εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων, όπως η κοντινή απόσταση από το λιμένα Ηγουμενίτσας αλλά και την Αλβανία. Η νέα δημοτική αρχή πρέπει να επενδύσοει σε προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για τις επενδύσεις και να προωθήσει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Γενικά, οι νέες δημοτικές αρχές στους δήμους της Θεσπρωτίας αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις στον τομέα της οικονομίας, του τουρισμού και της υποδομής. Η επιτυχής αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων θα απαιτήσει σθένος, καινοτομία και συνεργασία με τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες της περιοχής. Μόνον έτσι θα είναι δυνατή η επίτευξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής στους δήμους της Θεσπρωτίας. Η διαχείριση των δημοτικών υπηρεσιών απαιτεί αποτελεσματικό σχεδιασμό και οργάνωση, καθώς και ανάπτυξη μέτρων για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Η διαφάνεια και η αποτελεσματική επικοινωνία με το κοινό είναι ζωτικής σημασίας.
Συνοψίζοντας, η ανάληψη καθηκόντων από νέους δημοτικούς φορείς σε οποιαδήποτε περιοχή απαιτεί ισχυρή ηγεσία, καινοτομία και συνεργασία μεταξύ της κοινότητας και του δημοτικού συμβουλίου. Οι προκλήσεις αυτές απαιτούν διοικητική ευφυΐα, επιχειρηματικό πνεύμα και προθυμία να αντιμετωπίσουν προβλήματα που αφορούν στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Τέλος, η προώθηση της κοινωνικής συνοχής είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία μιας ισότιμης και δίκαιης κοινωνίας. Οι νέοι δημάρχοι θα πρέπει να δημιουργήσουν πολιτικές και πρωτοβουλίες που θα ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και θα προάγουν την ένταξη όλων των κοινοτήτων.
Κάθε δήμος έχει τις μοναδικές του ιδιαιτερότητες και προκλήσεις, ωστόσο η αποφασιστικότητα, η συνεργασία και η δέσμευση των νέων δημοτικών αρχών μπορούν να οδηγήσουν σε θετικές αλλαγές και βελτιώσεις για τις κοινότητες της Θεσπρωτίας.
Read More »
Οι προκλήσεις των νέων δημοτικών αρχών στους 3 δήμους της Θεσπρωτίας | Γράφει η Χριστίνα Ευαγγελου Οι προκλήσεις των νέων δημοτικών αρχών στους 3 δήμους της Θεσπρωτίας | Γράφει η Χριστίνα Ευαγγελου Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 13, 2024 Rating: 5

Προσλήψεις συμβασιούχων στη ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας

Σάββατο, Ιανουαρίου 13, 2024
Προσλήψεις συμβασιούχων στη ΔΕΥΑ ΗγουμενίτσαςΗ Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ηγουμενίτσας (Δ.Ε.Υ.Α.Η.) ανακοίνωσε την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά τριών (3) ατόμων για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών της.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση με κωδικό ΕΝΤΥΠΟ ΑΣΕΠ ΣΟΧ 1ΠΕ/ΤΕ και να την υποβάλουν, μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, είτε αυτοπροσώπως είτε με άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, εφόσον η εξουσιοδότηση φέρει την υπογραφή τους θεωρημένη από δημόσια αρχή, είτε ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή, στα γραφεία της υπηρεσίας, στην ακόλουθη διεύθυνση:

Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ηγουμενίτσας, Ελευθερίας 7, Τ.Κ. 46100, Ηγουμενίτσα, απευθύνοντάς την στη Γραμματεία υπόψη κ. Κ. Τσίπη (τηλ. 2665023223).
Read More »
Προσλήψεις συμβασιούχων στη ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας Προσλήψεις συμβασιούχων στη ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 13, 2024 Rating: 5

Τα νέα αποκτήματα της «Kerkyra Seaways» στη θέση του «Ερμή»

Σάββατο, Ιανουαρίου 13, 2024
Τα νέα αποκτήματα της «Kerkyra Seaways» στη θέση του «Ερμή»

Με δυο νέα πλοία ενισχύει το στόλο της η «Kerkyra Seaways», τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν δρομολόγια στη γραμμή Κέρκυρα – Ηγουμενίτσα μέσα στους επόμενους μήνες. Πρόκειται για τα κλειστού τύπου αμφίδρομα πλοία «Moysalen» και «Hardingen» που ναυπηγήθηκαν το 1993 στη Νορβηγία. Η αγορά τους επετεύχθη πριν το «κλείσιμο» του 2023 και ήδη το «Moysalen» έχει δέσει στο Πέραμα για τις απαιτούμενες μετασκευαστικές εργασίες, πριν την έλευσή του στο λιμάνι της Κέρκυρας.

Σύμφωνα με στελέχη της «Kerkyra Seaways», τα δρομολόγια του συγκεκριμένου πλοίου εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν κοντά στην περίοδο του Πάσχα. Όπως μάλιστα επισημαίνουν, τα δυο πλοία θα καλύψουν το κενό του «Ερμή», μετά την πώλησή του σε εταιρεία κροατικών συμφερόντων. Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο δρομολόγιο του, μετά από δυόμισι χρόνια παρουσίας στη γραμμή Κέρκυρα – Ηγουμενίτσα πραγματοποιήθηκε στις 15 Νοεμβρίου και ήδη το καράβι βρίσκεται εκτός συνόρων. Ως «Ερμής» πάντως αναμένεται να συστηθεί στο επιβατικό κοινό το «Moysalen», καθώς θα λάβει το όνομα του προκατόχου του.

Σε 1 ώρα και 25 λεπτά

Τα δυο αδελφά πλοία «Moysalen» και«Hardingen» ναυπηγήθηκαν πριν 31 χρόνια στη Νορβηγία. Διαθέτουν κοινά χαρακτηριστικά ως προς το ολικό μήκος τους (84 μέτρα), το πλάτος τους (15,4 μέτρα) και το βύθισμά τους (αναφέρεται ότι είναι τέσσερα μέτρα). Το πρωτόκολλο επιβατών για το χειμώνα ορίζεται στους 381 επιβάτες και για το καλοκαίρι στους 600, ενώ έχουν δυναμική περίπου 130 οχημάτων.

Όπως μάλιστα επισημαίνουν στην «Ε» στελέχη της «Kerkyra Seaways», η μέγιστη ταχύτητα και των δυο πλοίων είναι στα 15 μίλια, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι το δρομολόγιο Κέρκυρα – Ηγουμενίτσα θα εκτελείται σε 1 ώρα και 25 λεπτά.

Το καλοκαίρι

Παράλληλα, μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα και το «Hardingen», το οποίο και αυτό θα μεταβεί στον Πειραιά για μετασκευαστικές εργασίες. Μάλιστα εφόσον κριθεί έτοιμο για ταξίδια, το νέο αυτό απόκτημα, θα ξεκινήσει τα δρομολόγιά του το φετινό καλοκαίρι. Το «Hardingen» θα μπει στη γραμμή με νέο όνομα, ωστόσο προς το παρόν δεν έχει αποφασιστεί. Πλέον με τις νέες αυτές αγορές, ο στόλος της ναυτιλιακής εταιρείας θα απαρτίζεται από τρία πλοία κλειστού τύπου και τρία ανοιχτού.Read More »
Τα νέα αποκτήματα της «Kerkyra Seaways» στη θέση του «Ερμή» Τα νέα αποκτήματα της «Kerkyra Seaways» στη θέση του «Ερμή» Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 13, 2024 Rating: 5

Με νέα κριτήρια η κατανομή πόρων- Τι παίρνουν οι Δήμοι της Ηπείρου

Σάββατο, Ιανουαρίου 13, 2024
Με νέα κριτήρια η κατανομή πόρων- Τι παίρνουν οι Δήμοι της Ηπείρου


Σε εφαρμογή τέθηκε το νέο σύστημα απόδοσης της τακτικής επιχορήγησης των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό με την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Θ. Λιβάνιου για την κατανομή της πρώτης δόσης των ΚΑΠ, που προορίζεται για τις λειτουργικές δαπάνες των δήμων.

Με το νέο σύστημα κατανομής των ΚΑΠ, που θεσπίστηκε μετά από πρόταση της ΚΕΔΕ, άλλαξε ο τρόπος και τα κριτήρια κατανομής, με συγκεκριμένη ποσοτικοποίηση ανάλογα με τον πληθυσμό, τη νησιωτικότητα, το δίκτυο της αγροτικής οδοποιίας καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε δήμου.

Έτσι ευνοούνται οι μικρότεροι σε μέγεθος δήμοι, ορεινοί και νησιωτικοί, χωρίς όμως να μειωθεί το ποσό της επιχορήγησης κανενός δήμου, σε σχέση με αυτήν που ελάμβαναν το 2023.

Η πρώτη δόση της τακτικής επιχορήγησης για κάλυψη των λειτουργικών και λοιπών δαπανών, ανέρχεται στα 145 εκ. ευρώ.

Στην Ήπειρο ευνοημένοι είναι οι περισσότεροι από τους μικρούς Δήμους χωρίς όμως να χάνουν πόρους και οι μεγάλοι αστικοί.

Η κατανομή στους 18 Δήμους της Ηπείρου είναι η ακόλουθη:

-ΑΡΤΑΙΩΝ 640.257,63

-ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ 192.774,38

-ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ 206.406,16

-ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΟΥΦΑ 201.281,50

-ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ 499.359,70

-ΣΟΥΛΙΟΥ 239.465,82

-ΦΙΛΙΑΤΩΝ 245.397,75

-ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ 176.658,08

-ΔΩΔΩΝΗΣ 287.110,60

-ΖΑΓΟΡΙΟΥ 228.281,20

-ΖΙΤΣΑΣ 333.067,28

– ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ 1.232.425,35

-ΚΟΝΙΤΣΑΣ 244.651,94

-ΜΕΤΣΟΒΟΥ 161.956,51

-ΠΩΓΩΝΙΟΥ 270.580,25

-ΖΗΡΟΥ 252.443,90

-ΠΑΡΓΑΣ 215.544,25

-ΠΡΕΒΕΖΑΣ 461.123,21
Read More »
Με νέα κριτήρια η κατανομή πόρων- Τι παίρνουν οι Δήμοι της Ηπείρου Με νέα κριτήρια η κατανομή πόρων- Τι παίρνουν οι Δήμοι της Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 13, 2024 Rating: 5

Ήπειρος: Αναστήλωση του Κάστρου της Κιάφας Σουλίου που έχτισε ο Αλί Πασάς το 1803 (vid)

Σάββατο, Ιανουαρίου 13, 2024
Ήπειρος: Αναστήλωση του Κάστρου της Κιάφας Σουλίου που έχτισε ο Αλί Πασάς το 1803 (vid)Το Υπουργείο Πολιτισμού προχώρησε στην κατακύρωση του διαγωνισμού για την αποκατάσταση του Κάστρου της Κιάφας Σουλίου, που έχτισε ο Αλί Πασάς το 1803, στην Ήπειρο.

Το έργο της αποκατάστασης, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με ποσό 1,5 εκατ. ευρώ, προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός 450 ημερολογιακών ημερών από την υπογραφή της σύμβασης, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Χουλιαρά, αρχαιολόγο, το άκρως επιβλητικό Κάστρο της Κιάφας, που έχτισε ο Αλί Πασάς το 1803, όταν κατέλαβε το Σούλι και για να αποτρέψει την επιστροφή των Σουλιωτών στην περιοχή, παρουσίασε μεγάλες ζημιές από τον σεισμό του Μαρτίου του 2020, και το έργο επικεντρώνεται στην αποκατάσταση των εξωτερικών τειχών του και των οχυρωματικών κατασκευών, με έμφαση σε κρίσιμα τμήματα του κάστρου.

Οι διαστάσεις του Κάστρου είναι πολύ μεγάλες, όπως είπε ο κ. Χουλιαράς, έχει παραλληλόγραμμο σχήμα, ενώ το ύψος των τειχών του φτάνει τα 11 μέτρα.
Read More »
Ήπειρος: Αναστήλωση του Κάστρου της Κιάφας Σουλίου που έχτισε ο Αλί Πασάς το 1803 (vid) Ήπειρος: Αναστήλωση του Κάστρου της Κιάφας Σουλίου που έχτισε ο Αλί Πασάς το 1803 (vid) Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 13, 2024 Rating: 5

Ζητείται προσωπικό από την Kerkyra Lines

Σάββατο, Ιανουαρίου 13, 2024
Ζητείται προσωπικό από την Kerkyra Lines


"Η Kerkyra Lines αναζητά προσωπικό για τη στελέχωση εκδοτηρίων και γραφείων στην Ηγουμενίτσα.
Μπορείτε να υποβάλετε την αίτησή σας εδώ:
Read More »
Ζητείται προσωπικό από την Kerkyra Lines Ζητείται προσωπικό από την Kerkyra Lines Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 13, 2024 Rating: 5

Ανοικτά την Κυριακή (14/1) τα μαγαζιά – Το ωράριο λειτουργίας

Σάββατο, Ιανουαρίου 13, 2024
Ανοικτά την Κυριακή (14/1) τα μαγαζιά – Το ωράριο λειτουργίας


Σε ρυθμούς εκπτώσεων κινείται μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, η αγορά, και τα καταστήματα αύριο, Κυριακή 14 Ιανουαρίου, θα είναι ανοικτά με προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας για τα πιο μικρά εμπορικά καταστήματα από τις 11 π.μ. έως τις 6 μ.μ. και για αλυσίδες καταστημάτων και πολυκαταστήματα από τις 11 π.μ. έως τις 8 μ.μ.

Ο εμπορικός κόσμος προτρέπει το καταναλωτικό κοινό να εκμεταλλευτεί τα υψηλά ποσοτήτων εκπτώσεων ενώ όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης: «Το βέβαιο είναι ότι η ένταση και η διάρκεια της ακρίβειας δύσκολα αντιμετωπίζεται, αφού εξαρτάται από το κόστος και τις συνθήκες παραγωγής, τον ανταγωνισμό, την προσφορά και ζήτηση, τις στρατηγικές τιμολόγησης, τη φορολογία και τις εισαγωγές από πολυεθνικές, που δύσκολα ελέγχονται, αφού συγκεντρώνουν τη διάθεση των αναγκαίων καταναλωτικών αγαθών στην ΕΕ. Ωστόσο, η κυβέρνηση απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι προσπαθεί να σταθεί δίπλα στο κοινωνικό σύνολο, υποστηρίζοντας την αγορά, δεδομένης της κυκλικότητας της οικονομίας με λελογισμένα μέτρα, καθώς πρώτιστο μέλημά της παραμένει η υπεράσπιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Το ζητούμενο είναι οι “πολυεπίπεδες τιμές” των πολυεθνικών να μην έχουν “αποκλίσεις” στα ελληνικά ράφια σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μακάρι οι έλεγχοι της ΔΙΜΕΑ και των αυστηρών προστίμων να σταματήσουν την αθέμιτη κερδοφορία και να αποτρέψουν τις παραπλανητικές προσφορές.

Προτείνουμε, ωστόσο, οι τακτικές χειμερινές εκπτώσεις να επεκταθούν στον κλάδο των επιχειρήσεων τροφίμων με μεγαλύτερη συμμετοχή των σούπερ μάρκετ για να νικήσουμε, όλοι μαζί, την ακρίβεια και να περιορίσουμε τον πληθωρισμό στη χώρα μας κατά μια μονάδα».

Read More »
Ανοικτά την Κυριακή (14/1) τα μαγαζιά – Το ωράριο λειτουργίας Ανοικτά την Κυριακή (14/1) τα μαγαζιά – Το ωράριο λειτουργίας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 13, 2024 Rating: 5

Αλλάζουν όλα στις παραλίες -Βαριά πρόστιμα, drones και ηλεκτρονικές δημοπρασίες το νέο πλαίσιο του ΥΠΕΘΟ

Σάββατο, Ιανουαρίου 13, 2024
Αλλάζουν όλα στις παραλίες -Βαριά πρόστιμα, drones και ηλεκτρονικές δημοπρασίες το νέο πλαίσιο του ΥΠΕΘΟ


Τέλος στο μπάχαλο που επικρατεί στις παραλίες, το οποίο έφερε στο φως το κίνημα της πετσέτας, θέλει να βάλει το ΥΠΕΘΟ, αυστηροποιώντας το υφιστάμενο πλαίσιο και μεταφέροντας αρμοδιότητες στις Κτηματικές Υπηρεσίες.

Το βασικό στοιχείο των κανόνων είναι ότι οι παραχωρήσεις θα γίνονται αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά, αποκλειστικά και μόνο από τις Κτηματικές Υπηρεσίες, έτσι ώστε να εκλείψουν οι γκρίζες ζώνες με τις αρμοδιότητες των δήμων.

Οι δημοπρασίας θα γίνονται με νέα τιμή εκκίνησης με βάση τις αντικειμενικές αξίες και με συντελεστή βαρύτητας ανά περιοχή, τυποποιημένα τεύχη διακήρυξης και συμβάσεις παραχώρησης έως 3 ετών.

Οι σχετικές διαδικασίες θα ολοκληρώνονται κάθε χρόνο το αργότερο στις 31 Μαρτίου, ενώ ειδικά για φέτος η καταληκτική προθεσμία είναι η 15η Μαΐου.

Σημειωτέον ότι αν και οι δήμοι χάνουν την αρμοδιότητα, δεν χάνουν το οικονομικό αντάλλαγμα που λαμβάνουν από τις παραχωρήσεις.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος παρουσίασε πριν από λίγο το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο τίθεται άμεσα σε δημόσια διαβούλευση, σημείωσε ότι ο αιγιαλός θα καταγραφεί ηλεκτρονικά, τα τετραγωνικά παραχωρούμενης έκτασης θα είναι προκαθορισμένα και αυστηρά, ενώ θα επιστρατευτούν drones για την επίβλεψη της νομιμότητας.

Σημειώνεται ότι τίθεται, πλέον, πλαφόν στις παραχωρούμενες εκτάσεις και συγκεκριμένα τα 500 τ.μ., με την επιπλέον πρόβλεψη ότι η παραχωρούμενη επιφάνεια δεν πρέπει να υπερβαίνει το 50% της παραλίας.

Για πρώτη φορά καθιερώνεται ο όρος «απάτητες παραλίες», που αφορά σε περιοχές Natura, όπου μέχρι σήμερα επιτρεπόταν ήπια εκμετάλλευση ως το 30%. Πλέον, δεν θα επιτρέπεται καμία εμπορική χρήση σε αυτές τις περιοχές.

Οι παραχωρησιούχοι αναλαμβάνουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για ύπαρξη ναυαγοσώστη (αρχικά υπεύθυνοι οι δήμοι, αλλά μπορεί να περάσει στον παραχωρησιούχο), για τον καθαρισμό της παραλίας αλλά και την εγκατάσταση ειδικών μηχανισμών εξυπηρέτησης για άτομα με ειδικές ανάγκες (σε συγκεκριμένες παραχωρήσεις με ευθύνη του δήμου), αλλά και για την ανάρτηση πινακίδας με συντεταγμένες με την απόφαση παραχώρησης. Στην ίδια πινακίδα θα υπάρχει και QR Code, με βάση το οποίο θα μπορεί να ελέγχει ο λουόμενος αν τηρούνται οι όροι της παραχώρησης, ώστε, αν θέλει, να κάνει καταγγελία σε ειδική εφαρμογή, η οποία θα δημιουργηθεί.

Όσον αφορά στα πρόστιμα, ανεβαίνουν στο τετραπλάσιο της αξίας της καταπατημένης περιοχής, ενώ στις περιπτώσεις συμβάσεων προβλέπεται ακύρωση και «λουκέτο» εντός 48 ωρών.
Read More »
Αλλάζουν όλα στις παραλίες -Βαριά πρόστιμα, drones και ηλεκτρονικές δημοπρασίες το νέο πλαίσιο του ΥΠΕΘΟ Αλλάζουν όλα στις παραλίες -Βαριά πρόστιμα, drones και ηλεκτρονικές δημοπρασίες το νέο πλαίσιο του ΥΠΕΘΟ Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 13, 2024 Rating: 5

Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων: 44 Σωματεία και φορείς ενάντια στην διάλυση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης

Σάββατο, Ιανουαρίου 13, 2024
Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων: 44 Σωματεία και φορείς ενάντια στην διάλυση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης


ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΓΕΝΑΡΗ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ
11πμ στην Περιφέρεια Ηπείρου

Τα παρακάτω σωματεία και φορείς στα Ιωάννινα, εκφράζουμε την πλήρη διαφωνία μας με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις, για την ίδρυση του Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (Ε.Ο.Π.Α.Ε.).που πρόκειται να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους φοιτητές και μαθητές, τους εμπλεκόμενους στην πρόληψη και την απεξάρτηση και όλο το λαό των Ιωαννίνων, να παλέψουν για την απόσυρσή του. Αυτό το νομοσχέδιο δεν μπορεί να διορθωθεί γιατί παγιώνει και επίσημα, τις χειρότερες αντιλήψεις και πολιτικές των τελευταίων χρόνων γύρω από την πρόληψη και την απεξάρτηση.

Το απορρίπτουμε γιατί οδηγεί στην παραπέρα υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών πρόληψης, θεραπείας και επανένταξης. Παγιώνει τη λογική ότι οι εξαρτήσεις είναι ιατρικό και όχι κοινωνικό πρόβλημα και ότι στόχος των υπηρεσιών είναι η «μείωσης της βλάβης» από την τοξικοεξάρτηση και όχι η πραγματική ολοκληρωμένη απεξάρτηση Σε αυτή τη βάση το νομοσχέδιο επισημοποιεί αντιεπιστημονικές θεωρίες όπως «λειτουργικός και μη λειτουργικός χρήστης», «υγιής κι επιβλαβής χρήση». Στρώνει έτσι το δρόμο για τον απόλυτο συμβιβασμό με το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης και συνολικά των εξαρτήσεων.

Στη παραπάνω κατεύθυνση το νομοσχέδιο:
 οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα, όπως του ΚΕΘΕΑ και σε αλλοίωση του εκάστοτε ιδιαίτερου θεραπευτικού τους χαρακτήρα, μέσω της ενοποίησής τους σε έναν τομέα και κυρίως, μέσω της συνέργειάς τους με τους φορείς μείωσης βλάβης και υποκατάστασης, οι οποίοι σήμερα υπερτερούν συντριπτικά. Πουθενά στις διακηρύξεις της κυβέρνησης δεν αναφέρεται η ολόπλευρη ενίσχυση των στεγνών προγραμμάτων. Η απεξάρτηση θα γίνει μία «ατομική επιλογή» του εξαρτημένου πλάι στην κυρίαρχη υποκατάσταση, αντί να επιλέγεται με επιστημονικά κριτήρια.

 Καταργεί τα Κέντρα Πρόληψης όπως η «ΣΧΕΔΙΑ» από εγκεκριμένους φορείς πρόληψης και αφήνει στον αέρα εργαζόμενους και δομές.

 Γενικεύει τη λειτουργία των δομών πρόληψης και απεξάρτησης με λογικές κόστους/οφέλους «τραβώντας» από το Εθνικό Σύστημα Υγείας δημόσιες δομές απεξάρτησης, όπως είναι και το detox στο ΓΠΝ «Χατζηκώστα» μετατρέποντάς τες σε ΝΠΙΔ. Αποσπά την κοινωνική επανένταξη από το θεραπευτικό της πλαίσιο, ενώ επιτρέπει σε ΜΚΟ και ιδιωτικούς φορείς (ως ισάξιους εγκεκριμένους) να κερδοφορούν πάνω στην ανθρώπινη ανάγκη και πόνο.

Παγιώνει τη μειωμένη κρατική χρηματοδότηση και την άμεση ευθύνη προσφοράς υπηρεσιών, οδηγεί σε επιζήμιες αλλαγές στα εργασιακά δικαιώματα των θεραπευτών, με ακόμα μεγαλύτερη κινητικότητα των εργαζόμενων, εδραίωση των ελαστικών σχέσεων εργασίας που υπονομεύουν το θεραπευτικό έργο και την σταθερή θεραπευτική σχέση θεραπευτή-θεραπευόμενου..

 Επισημοποιεί αντιεπιστημονικές έννοιες όπως «λειτουργικός και μη λειτουργικός χρήστης», «υγιής κι επιβλαβής χρήση», ως βάση για αντιεπιστημονικές θεραπευτικές προσεγγίσεις που εξυπηρετούν μόνο την λογική κόστους/οφέλους.

Η απόσυρση του νομοσχεδίου είναι υπόθεση όλων μας

Διεκδικούμε:
 Ολόπλευρη ενίσχυση των υπαρχουσών δομών θεραπείας με πόρους και προσωπικό από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δημιουργία νέων προγραμμάτων με βάση τις τοπικές, πληθυσμιακές ανάγκες και τεκμηριωμένες επιστημονικές πρακτικές.

 Καμία μετατροπή των Δημόσιων Φορέων απεξάρτησης που υπάγονται στο ΕΣΥ σε ΝΠΙΔ.

 Υιοθέτηση των στεγνών προγραμμάτων ως κύρια μορφή και φιλοσοφία θεραπείας- απεξάρτησης.

 Αποφασιστική ενίσχυση των Κέντρων Πρόληψης, όπως η «ΣΧΕΔΙΑ» δημιουργία νέων όπου δεν υπάρχουν, με Ενιαίο Θεσμικό Πλαίσιο λειτουργίας.

 Να μην τεθούν σε κίνδυνο οι θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης και στις άλλες δομές.

 Καμία εμπλοκή ΜΚΟ και ιδιωτών στην πρόληψη-θεραπεία-κοινωνική επανένταξη.

Κατάργηση της ΠΝΠ για το ΚΕΘΕΑ και επαναφορά του αυτοδιοίκητου.

Δυναμώνουμε την πάλη συνολικά για Δημόσιες δωρεάν δομές πρόληψης και απεξάρτησης.

1. ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
2. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ
3. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ
4. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ “ΣΧΕΔΙΑ”
5. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ “ΣΧΕΔΙΑ”
6. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
7. ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
8. ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
9. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΦΑΡΜΑΚΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
10. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
11. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ – ΤΡΟΦΙΜΩΝ – ΠΟΤΩΝ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
12. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ – ΠΡΟΝΟΙΑ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
13. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
14. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ.
15.ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
16. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
17. ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΕΗ
18. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΟΤΕ
19. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΗΠΕΙΡΟΥ “ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.”
20. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
21. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ – ΚΕΡΚΥΡΑΣ
22. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΔΕΥΑΙ
23. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΤΡΟΧΟΝΟΜΩΝ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
24. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
25. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΩΝ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ “Η ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑ”
26. ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΣ
27. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
28. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΦΚΑ ΗΠΕΙΡΟΥ – ΛΕΥΚΑΔΑΣ
29. ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΙΤΣΑΣ
30. ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΙΤΣΑΣ
31. ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
32. ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ
33. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
34. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
35. ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
36. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
37. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
38. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΟΤΑ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
39. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
40. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (ΜΕΛΟΣ Ο.Γ.Ε.)
41. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΟΑΕΕ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
42. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ “ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ” ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
43. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ – ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
44. ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
45. ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ

Read More »
Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων: 44 Σωματεία και φορείς ενάντια στην διάλυση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων: 44 Σωματεία και φορείς ενάντια στην διάλυση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 13, 2024 Rating: 5

Χρυσοχοϊδης: Στο επίκεντρο εγκληματικότητα ανηλίκων και Τροχαία – Οι αλλαγές στην ΕΛ.ΑΣ

Σάββατο, Ιανουαρίου 13, 2024
Χρυσοχοϊδης: Στο επίκεντρο εγκληματικότητα ανηλίκων και Τροχαία – Οι αλλαγές στην ΕΛ.ΑΣ


Σχέδιο ειδικών στοχευμένων δράσεων με τρεις βασικές κατευθύνσεις, για την αντιμετώπιση της «ανήλικης παραβατικότητας», καταρτίζουν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ, με εντολή του υπουργού, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στο πλαίσιο των μεγάλων αλλαγών που είχε προαναγγείλει ουσιαστικά ο υπουργός από την ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα, κάνοντας λόγο για άμεσες μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα.

Ταυτόχρονα, προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς η επιστροφή αστυνομικών που είχαν αποσπαστεί από την Άμεση Δράση, την Ομάδα ΔΙΑΣ και την Τροχαία, σε άλλες υπηρεσίες, ακόμα και για την φύλαξη προσώπων ή την επαρχία, για τους οποίους είχε ζητήσει την άμεση ανάκληση των αποσπάσεων τους ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη του υπουργείου, μέχρι προχθές είχαν επιστρέψει στην ομάδα ΔΙΑΣ περισσότεροι από τους μισούς, για τους οποίους ανακλήθηκε η απόσπαση τους και περίπου 80% των εκπαιδευμένων για το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης, οι οποίοι επίσης είχαν μετακινηθεί.

Σε ότι αφορά την παραβατικότητα ανηλίκων, με αφορμή τα συνεχή περιστατικά βίας που έχουν δημιουργήσει δυσφορία και ανησυχία στην κοινή γνώμη, οι δράσεις του υπουργείου θα κινηθούν στους εξής άξονες:

Πρώτον, χαρτογράφηση των περιοχών που έχουν διαπιστωθεί επαναλαμβανόμενα περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων, προκειμένου να αναζητηθούν οι αιτίες που συμβάλουν στην ανάπτυξη τέτοιων φαινομένων στις συγκεκριμένες περιοχές.

Δεύτερον, ενίσχυση των περιπολιών στις περιοχές αυτές, παράλληλα με τη γενική αύξηση των δυνάμεων «πρώτης γραμμής», καθώς και ενίσχυση των υπηρεσιών ανηλίκων της Ασφάλειας, προκειμένου να βγουν άτομα στο δρόμο και να συγκεντρώνονται χωρίς καθυστέρηση στοιχεία για κάθε υπόθεση.

Και τρίτον, συνεργασία με δήμους και άλλους αρμόδιους φορείς, την κοινωνική υπηρεσία και τους ψυχολόγους της ΕΛ.ΑΣ, καθώς και την επιστημονική κοινότητα, προκειμένου να αναλυθεί το φαινόμενο και να μπουν οι βάσεις για μια ολιστική αντιμετώπιση του.

«Η παραβατικότητα των ανηλίκων είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων που έχει βάλει ο υπουργός, καθώς μιλάμε για παιδιά και είναι λάθος να τα αντιμετωπίσουμε όπως το κοινό και οργανωμένο έγκλημα και δεν είναι μόνο αστυνομικό ζήτημα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ συνεργάτης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και σημείωσε ότι ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες δουλεύουν το θέμα, με την υποχρέωση να υποβάλουν το γρηγορότερο μια ολοκληρωμένη πρόταση χειρισμού του.
Όσον αφορά τις βασικές προτεραιότητες που έχει βάλει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αφορούν στις εξής άμεσες ενέργειες:

Ενίσχυση των υπηρεσιών αιχμής όπως είναι η ‘Αμεση Δράση, η ΔΙΑΣ και η Τροχαία, υπηρεσίες που σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών. Θα δοθεί έμφαση στην εμφανή αστυνόμευση με την αύξηση των περιπολιών και την αύξηση της παρουσίας της ΔΙΑΣ στις γειτονιές, στους δρόμους. Πρώτος στόχος είναι να διπλασιαστεί η δύναμη της ΔΙΑΣ, ώστε να καλύψει τις περισσότερες γειτονιές της Αττικής.

Στο πλαίσιο αυτό εκδόθηκαν με εντολή του υπουργού διαταγές για ανάκληση 200 αποσπάσεων από την ομάδα ΔΙΑΣ, και η επιστροφή τους στις περιπολίες. Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο, περίπου 500 αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ είχαν αποσπαστεί τα τελευταία χρόνια σε άλλες υπηρεσίες, φύλαξη προσώπων και στην επαρχία. Εκδόθηκε άμεσα η ανάκληση των πρώτων 200 αποσπάσεων και μέχρι την Παρασκευή είχαν επιστρέψει πάνω από 100 και είχαν ενταχθεί πάλι στις περιπολίες.

Παράλληλα, επέστρεψε στο κέντρο της ‘Αμεσης Δράσης πάνω από 80% των αστυνομικών που είχαν αποσπαστεί αλλού, απογυμνώνοντας το τηλεφωνικό κέντρο.

Από το επιτελείο του κ. Χρυσοχοΐδη επισημαίνεται ότι επί της προηγούμενης θητείας του ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός, από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Αύγουστο του 2021, είχαν περάσει από ειδική εκπαίδευση 100 άνδρες και γυναίκες αστυνομικοί για το τηλεφωνικό κέντρο της ‘Αμεσης Δράσης, αλλά στη συνέχεια έφυγαν αρκετοί. Αυτό είχε ως συνέπεια να υπάρχει καθυστέρηση στην ανταπόκριση των τηλεφωνημάτων στην ‘Αμεση Δράση, αλλά και στη διαχείριση των περιστατικών.

Συνεργάτες του κ. Χρυσοχοΐδη τονίζουν ότι από την προηγούμενη θητεία του είχε βάλει ως “κόκκινη γραμμή” την μη απομάκρυνση προσωπικού από τις περιπολίες και τις άλλες υπηρεσίες «πρώτης γραμμής», για αυτό τώρα θα επιστρέψουν όλοι όσοι έχουν φύγει.

Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο, η ενίσχυση αστυνομικών υπηρεσιών θα συμβάλλει στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας, μεταξύ των οποίων και της ανήλικης παραβατικότητας, αλλά και άλλων κοινωνικών φαινομένων, όπως είναι και η ενδοοικογενειακή βία. Υπενθυμίζουν επίσης ότι, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ήταν εκείνος που δημιούργησε τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Περιστατικών Ενδοοικογενειακής Βίας και είχε συστήσει και τα πρώτα Τμήματα στα Αστυνομικά Τμήματα, αρχής γενομένης από το Τμήμα Περιστερίου.

Σε ό,τι αφορά στην Τροχαία, έμφαση θα δοθεί:

Στην ενίσχυση των ειδικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση των παραβάσεων που οφείλονται στην επικίνδυνη και επιθετική οδηγική συμπεριφορά και είναι η αιτία για τα πολύ σοβαρά τροχαία ατυχήματα και

Στον έλεγχο των παραβάσεων που επηρεάζουν την κυκλοφορία και ταλαιπωρούν τους πολίτες, όπως είναι οι διπλοσταθμεύσεις, η στάθμευση πάνω σε ράμπες αναπήρων, σε στροφές λεωφορείων κλπ.

Για τα θέματα της τροχαίας έχει εκπονηθεί μελέτη και θα αναπτυχθούν στοχευμένες δράσεις βάσει ώρας, χρόνου, τόπου που παρατηρούνται οι περισσότερες παραβάσεις.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι τα Αστυνομικά Τμήματα και τα Τμήματα Ασφαλείας, τα οποία έχουν μπει στο «κάδρο» των αλλαγών που προωθούνται και έχουν ληφθεί αποφάσεις για την ενίσχυση τους.

Ωστόσο, όπως τονίζουν τα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τα σχέδια δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς τα πρόσωπα που θα επιφορτιστούν με την υλοποίηση τους.

Για το λόγο αυτό ο υπουργός έχει ζητήσει να επισπευσθούν οι κρίσεις στην Αστυνομία, ώστε να αναλάβει ο κάθε αξιωματικός τις ευθύνες του για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των σχεδίων.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, όπως ο ίδιος επεσήμανε την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, «οι μεταρρυθμίσεις που πριν τρία χρόνια σχεδιάσθηκαν θα επικαιροποιηθούν και θα εφαρμοσθούν…Έχουμε μείνει πίσω στην αποστολή μας και πρέπει να τρέξουμε».

Οι κρίσεις θα παίξουν ρόλο και στις αλλαγές που έχει βάλει ως στόχο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, διοικητικές και οργανωτικές, καθώς στον τομέα της δια βίου εκπαίδευσης μέσω της Αστυνομικής Ακαδημίας, ενώ, παράλληλα, θα δοθεί άμεση προτεραιότητα στην αξιολόγηση, το βαθμολόγιο και την κινητικότητα στο εσωτερικό του σώματος, με στόχο την βέλτιστη αξιοποίηση των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Για τον σκοπό αυτό, τονίζουν οι συνεργάτες του υπουργού, θα αξιολογηθούν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ «από το μηδέν» οι προαγωγές και τοποθετήσεις θα γίνουν με απολύτως αξιοκρατικά κριτήρια, ενώ στους άμεσους στόχους είναι η αλλαγή ισορροπίας στις δυνάμεις με ενίσχυση κυρίως στην Αττική και Θεσσαλονίκη.


Read More »
Χρυσοχοϊδης: Στο επίκεντρο εγκληματικότητα ανηλίκων και Τροχαία – Οι αλλαγές στην ΕΛ.ΑΣ Χρυσοχοϊδης: Στο επίκεντρο εγκληματικότητα ανηλίκων και Τροχαία – Οι αλλαγές στην ΕΛ.ΑΣ Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 13, 2024 Rating: 5

Ελληνίδα επιστήμονας δημιούργησε τεχνητό χώμα για καλλιέργειες χωρίς… χώμα!

Σάββατο, Ιανουαρίου 13, 2024
Ελληνίδα επιστήμονας δημιούργησε τεχνητό χώμα για καλλιέργειες χωρίς… χώμα!


Βιο - ηλεκτρονικό χώμα, ζωντανά ηλεκτρονικά φυτά που δίνουν ρεύμα, βιοαισθητήρες που «βλέπουν» σε πραγματικό χρόνο τις χημικές ουσίες μέσα στα φυτά, είναι κάποια από τα «μαγικά» που κάνει η Δρ. Ελένη Σταυρινίδου με την ερευνητική της ομάδα στο Σουηδικό Πανεπιστήμιο Linköping.

Η δημιουργία τεχνητού χώματος για καλλιέργειες χωρίς… χώμα, μπορεί να ακούγεται οξύμωρο, αλλά για την ερευνητική ομάδα «ePlants» (Electronic Plants), του Πανεπιστημίου Λινκέπινγκ, στη Σουηδία, της οποίας ηγείται η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ελένη Σταυρινίδου όχι μόνο είναι μια πραγματικότητα, αλλά έχει κάνει ήδη τον γύρο του κόσμου ως είδηση!

Η ομάδα «Ηλεκτρονικά Φυτά» του Εργαστηρίου Οργανικών Ηλεκτρονικών του σουηδικού πανεπιστημίου ανέπτυξε ένα καινοτόμο «βιο-ηλεκτρονικό χώμα» (e-Soil) που ενισχύει κατά 50% την ανάπτυξη των καλλιεργειών κριθαριού, όταν οι ρίζες τους δέχονται ηλεκτρική διέγερση μέσω αυτού. Μάλιστα, το πρωτότυπο ηλεκτρονικά αγώγιμο αυτό υπόστρωμα σχεδιάστηκε αποκλειστικά για υδροπονικές καλλιέργειες.

«Ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται και αυτό σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν θα μπορέσουμε να καλύψουμε τις διατροφικές απαιτήσεις του πλανήτη μόνο με τις υπάρχουσες γεωργικές μεθόδους», σχολιάζει η Δρ. Σταυρινίδου. «Με την υδροπονία, μπορούμε να καλλιεργήσουμε τρόφιμα και σε αστικά περιβάλλοντα σε πολύ ελεγχόμενες συνθήκες».

Αυτά συζητάμε με την Ελληνοκύπρια φυσικό, η οποία μετά από σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στην Ecole Nationale Supérieure des Mines de Saint Étienne στη Γαλλία και με εξειδίκευση στη νανοτεχνολογία και τη βιοηλεκτρονική, σήμερα διδάσκει και διενεργεί έρευνα στο Πανεπιστήμιο Linköping στην εφαρμογή της βιοηλεκτρονικής στα φυτά.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε λίγο πριν την εκπνοή του χρόνου στο Proceedings of the National Academy of Sciences, το e-Soil αποτελείται από οργανικές ουσίες που αναμιγνύονται με ένα αγώγιμο πολυμερές που ονομάζεται PEDOT, το οποίο συναντάται σε συνήθη αντικείμενα όπως αισθητήρες και οθόνες OLED. Οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση του ηλεκτρισμού σε φυτά κριθαριού για 15 ημέρες πριν από τη συγκομιδή τους και διαπίστωσαν πως η εφαρμογή μιας μικρής τάσης από το eSoil διεγείρει ηλεκτρικά τις ρίζες τους οδηγώντας σε αύξηση της βιομάζας των ηλεκτρικά διεγερμένων φυτών κατά 50% συγκριτικά με τα μη διεγερμένα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης, ότι το άζωτο, ένα από τα κύρια θρεπτικά συστατικά που εμπλέκονται στην ανάπτυξη των φυτών, υφίσταται, μέσω της διέγερσης, μια πιο αποτελεσματική επεξεργασία από το φυτό. «Ωστόσο, παρά τη διαπίστωση, δεν κατανοούμε ακόμη πλήρως το πώς η διέγερση επηρεάζει την επεξεργασία των θρεπτικών συστατικών», συμπληρώνει η επιστήμονας, προσθέτοντας πως σε αυτό θα εστιάσουν οι μελλοντικές μελέτες.

Σύμφωνα με την ίδια, το «βιο-ηλεκτρονικό χώμα» δεν είναι μόνο φιλικό προς το περιβάλλον, αφού προέρχεται από κυτταρίνη και από το αγώγιμο πολυμερές, αλλά λειτουργεί με χαμηλή τάση, αποτελώντας μια ασφαλή εναλλακτική λύση σε προηγούμενες μεθόδους που απαιτούσαν υψηλή τάση και μη βιοαποδομήσιμα υλικά. Το eSoil καταναλώνει χαμηλή ενέργεια και ελαχιστοποιεί την κατανάλωση πόρων. Η μελέτη υπογραμμίζει επίσης ότι αυτή η τεχνική θα μπορούσε να ελαχιστοποιήσει τη χρήση των λιπασμάτων στη γεωργία.


«Παντρεύοντας» τη βιολογία με την ηλεκτρονική

Ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια, μερικά χρόνια πριν, η Δρ. Σταυρινίδου μαζί με τον καθηγητή Μάγκνους Μπέργκρεν πρωτοπόρησαν στην ανάπτυξη ηλεκτρονικών διατάξεων μέσα σε φυτά. Και το έκαναν με τέτοιο τρόπο που μετέτρεψαν τελικά τα ίδια τα φυτά σε «ηλεκτρονικές συσκευές», δημιουργώντας ένα πρότυπο υβρίδιο μεταξύ βιολογίας και ηλεκτρονικής. Μάλιστα, έγιναν πρωτοσέλιδο αρκετές φορές, όπως ενδεικτικά τον Νοέμβριο του 2015, όταν δημιούργησαν το πρώτο «τρανζίστορ» μέσα σε φυτό και εμφανίστηκαν στην εφημερίδα «The New York Times».

Σε αυτή τη μελέτη που είχε παρουσιαστεί στο περιοδικό «Science Advances» οι επιστήμονες είχαν καταφέρει να μετατρέψουν ζωντανά τριαντάφυλλα σε ηλεκτροχημικά τρανζίστορ (διακόπτες) με μια απλή διαδικασία. Τα τριαντάφυλλα απορρόφησαν το αγώγιμο πολυμερές PEDOT, το οποίο κυκλοφορώντας στο αγγειακό σύστημά τους σχημάτισε οργανικά αυτοσυναρμολογούμενα σύρματα μέσα στα κοτσάνια τους. Όταν αυτά τα σύρματα συνδέθηκαν με μια εξωτερική πηγή ηλεκτρισμού, μετέφεραν ηλεκτρικό ρεύμα στο εσωτερικό του φυτού.

Το 2017, οι ερευνητές το πήγαν ακόμη παραπέρα βελτιώνοντας το πολυμερές υλικό, έτσι ώστε, εκτός από το βλαστό, να σχηματίζονται σύρματα στα φύλλα και στα πέταλα του «ηλεκτρονικού» τριαντάφυλλου. Συνδυάζοντας τα οργανικά σύρματα με έναν ηλεκτρολύτη, η Δρ. Σταυρινίδου δημιούργησε ένα υπερ-πυκνωτή που μπορεί να αποθηκεύει ηλεκτρικά φορτία και να φορτίζεται και να εκφορτίζεται εκατοντάδες φορές. «Καταφέραμε να φορτίσουμε εκατοντάδες φορές το τριαντάφυλλο, χωρίς καμία απώλεια στην απόδοσή του. Τα επίπεδα ενεργειακής αποθήκευσης που πετύχαμε, είναι της ίδιας τάξης μεγέθους με εκείνα των υπερπυκνωτών» θυμάται η ίδια.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η δημιουργία ηλεκτρονικών φυτών (e-plants) μπορεί να βρει πολλές εφαρμογές μελλοντικά στο πεδίο των βιοηλεκτρονικών. Η προσθήκη ηλεκτρονικών στοιχείων στα φυτά άνοιξε τον δρόμο για τον συνδυασμό των ηλεκτρονικών σημάτων με τις βιοχημικές διαδικασίες του φυτού. «Με αυτό τον τρόπο, μπορεί στο μέλλον να υπάρξουν κυψέλες καυσίμου μέσα στα ίδια τα φυτά οι οποίες θα λειτουργούν με φωτοσύνθεση μετατρέποντας τα σάκχαρα των φυτών σε ηλεκτρισμό. Τα ίδια τα φυτά δεν αποκλείεται κάποτε να μετατραπούν σε ζωντανές πηγές ηλεκτρισμού!», σημειώνει η Δρ. Σταυρινίδου.


Βιο-παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο

Ανάμεσα στις προοπτικές που άνοιξε η έρευνα της Δρ. Σταυρινίδου και της ομάδας "ePlants" το 2015 ήταν η δημιουργία βιο-αισθητήρων που καταγράφουν τα επίπεδα βιομορίων των φυτών, καθώς και άλλες συσκευές που ρυθμίζουν εκ των έσω την ανάπτυξη και άλλες λειτουργίες των φυτών. Σύμφωνα με την ίδια, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βελτιώσει τα φυτά με φαρμακευτικές ιδιότητες και να επιταχύνει την ανάπτυξη νέων φαρμάκων. Επίσης, θα μπορούσε να επιτρέψει μελλοντικά στους παραγωγούς να καθοδηγούν την ανθοφορία και την ωρίμανση των φυτών (π.χ. να καθυστερούν αν επικρατεί παγωνιά στο περιβάλλον).

Το 2021 η συγκεκριμένη προοπτική έλαβε σάρκα και οστά με βιο-αισθητήρες που παρακολουθούν τα επίπεδα των σακχάρων σε πραγματικό χρόνο βαθιά στους ιστούς των φυτών. «Οι βιο-αισθητήρες βασίζονται σε οργανικά ηλεκτροχημικά τρανζίστορ που μπορούν να εμφυτευτούν σε φυτά για να παρακολουθούν τα επίπεδα σακχάρου σε πραγματικό χρόνο, συνεχώς για έως και δύο ημέρες και να δίνουν πληροφορίες για την ανάπτυξη και για άλλες βιολογικές διεργασίες», εξηγεί η επιστήμονας.

Η ίδια λέει πως οι βιο-αισθητήρες χρησιμοποιούνται τώρα για βασική φυτοεπιστημονική έρευνα, αλλά στο μέλλον μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη γεωργία για τη βελτιστοποίηση των συνθηκών ανάπτυξης ή για την παρακολούθηση της ποιότητας προϊόντων, ενώ μακροπρόθεσμα, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να καθοδηγήσουν την παραγωγή νέων τύπων φυτών σε μη βέλτιστες συνθήκες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι μηχανισμοί με τους οποίους ρυθμίζεται ο μεταβολισμός των φυτών και ο τρόπος που οι αλλαγές στα επίπεδα σακχάρου επηρεάζουν την ανάπτυξή τους είναι ακόμα σχετικά άγνωστοι. Προηγούμενα πειράματα βασίζονταν συνήθως στην ανάλυση φυτικών ιστών, αλλά ο βιο-αισθητήρας της ομάδας “ePlant” δίνει πληροφορίες χωρίς να καταστρέφει τα φυτά και μπορεί να αποκαλύψει άγνωστα κομμάτια του παζλ για τη λειτουργία του μεταβολισμού τους.

«Εντοπίσαμε μια μεταβολή στα επίπεδα σακχάρων στα φυτά που δεν είχε παρατηρηθεί προηγουμένως. Μελλοντικά θα επικεντρωθούμε στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αυτά τα επίπεδα μεταβάλλονται όταν τα φυτά βιώνουν στρες», προσθέτει η δρ. Σταυρινίδου.


Πέφτοντας στη μυγοπαγίδα

Τι να συμβαίνει άραγε μέσα στο σαρκοφάγο φυτό Venus Flytrap όταν συλλαμβάνεται ένα έντομο; Η βιοηλεκτρονική τεχνολογία επιτρέπει γενικά την προηγμένη έρευνα της αντίδρασης των φυτών στο περιβάλλον τους και στο στρες, έτσι η εργασία της κας Σταυρινίδου έχει οδηγήσει σε ανακαλύψεις και για την ηλεκτρική σηματοδότηση που προκαλεί το κλείσιμο της παγίδας του σαρκοφάγου φυτού.

Και τα φυτά, όπως και οι άνθρωποι-παρόλο που δεν διαθέτουν νευρικό σύστημα-παράγουν ηλεκτρικά σήματα ανταποκρινόμενα στην αφή και στο στρες. Σε αντίθεση με τα ζώα που μπορούν να μετακινηθούν, τα φυτά πρέπει να παραμείνουν και να αντιμετωπίσουν τους στρεσογόνους παράγοντες όπως π.χ. πληγές από φυτοφάγα ζώα ή προσβολές στις ρίζες τους.

«Υπάρχει σήμερα μεγάλη ανάγκη για την ανάπτυξη ανθεκτικότερων φυτών στις περιβαλλοντικές προκλήσεις, για να μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε τροφή και να διατηρήσουμε τα δάση υγιή στο μέλλον. Γι' αυτό είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τον τρόπο που τα φυτά ανταποκρίνονται στο στρες και νομίζω ότι αυτή η νέα τεχνολογία μπορεί να συμβάλει σε αυτό» λέει η καθηγήτρια, εξηγώντας πως σε ορισμένα φυτά τα ηλεκτρικά σήματα συσχετίζονται με γρήγορες κινήσεις.

Ως μοντέλο για γρήγορη ηλεκτρική σηματοδότηση στα φυτά οι ερευνητές χρησιμοποιούν το σαρκοφάγο φυτό Venus Flytrap, η φυσική παγίδα του οποίου φέρει στην εσωτερική πλευρά μικρές αισθητήριες τρίχες που με ένα απλό άγγιγμα μπορεί να κλείσει. Τα έντομα που παγιδεύονται, διασπώνται από ένα ένζυμο και τα θρεπτικά συστατικά τους απορροφώνται από το φυτό, αλλά για να κλείσει η παγίδα, οι τρίχες πρέπει να αγγιχτούν δύο φορές μέσα σε περίπου 30 δευτερόλεπτα. Με το να μη κλείνει γρήγορα κάθε φορά που μια τρίχα διεγείρεται από άλλες αιτίες, το φυτό εξοικονομεί ενέργεια.

Η ηλεκτρική σηματοδότηση σε ζωντανούς οργανισμούς βασίζεται στη διαφορά τάσης μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού περιβάλλοντος των κυττάρων εξαιτίας της μετακίνησης ηλεκτρικά φορτισμένων ατόμων. Όταν π.χ. ενεργοποιείται ένα σήμα εξαιτίας μιας αισθητήριας τρίχας, τα ιόντα ρέουν πολύ γρήγορα μέσα από την κυτταρική μεμβράνη και αυτή η ταχεία αλλαγή της τάσης προκαλεί μια ώθηση που διαδίδεται.

Στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο Science Advances οι ερευνητές επιδεικνύουν μια τεχνολογία συστοιχίας πολλαπλών ηλεκτροδίων που χρησιμοποιείται για τη μελέτη της εμφάνισης και διάδοσης του ηλεκτρικού σήματος σε ένα Venus Flytrap. Η πρόσφατα αναπτυγμένη διάταξη μέτρησης αποτελείται από ένα πολύ λεπτό φιλμ ηλεκτροδίων, τόσο λεπτό όσο το πλαστικό περιτύλιγμα των τροφίμων, που ακολουθεί την καμπυλότητα του εξωτερικού των λοβών του φυτού. Οι ερευνητές διεγείροντας μια αισθητήρια τρίχα και χρησιμοποιώντας περίπου 30 ηλεκτρόδια μέτρησαν το σήμα στον λοβό του φυτού και κινηματογράφησαν τις κινήσεις του για να το συσχετίσουν με το κλείσιμο της παγίδας.

«Μπορούμε τώρα να πούμε με βεβαιότητα ότι το ηλεκτρικό σήμα προέρχεται από τις αισθητήριες τρίχες του φυτού, αλλά και ότι εξαπλώνεται κυρίως ακτινωτά, χωρίς καμία σαφή κατεύθυνση», καταλήγει η Δρ. Ελένη Σταυρινίδου.Read More »
Ελληνίδα επιστήμονας δημιούργησε τεχνητό χώμα για καλλιέργειες χωρίς… χώμα! Ελληνίδα επιστήμονας δημιούργησε τεχνητό χώμα για καλλιέργειες χωρίς… χώμα! Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 13, 2024 Rating: 5

Χρονιά ρεκόρ το 2023 για τον τουρισμό στην Ελλάδα

Σάββατο, Ιανουαρίου 13, 2024
Χρονιά ρεκόρ το 2023 για τον τουρισμό στην Ελλάδα


Χρονιά ρεκόρ ήταν το 2023 για τον τουρισμό στην Ελλάδα. Mε αεροπλάνα, βαπόρια και αυτοκίνητα επισκέφτηκαν την Ελλάδα οι ξένοι επισκέπτες της το περασμένο έτος δημιουργώντας μια άνευ προηγουμένου εικόνα σε ό,τι αφορά τις αφίξεις στα αεροδρόμια κυρίως αλλά και στους μεθοριακούς σταθμούς της χώρας, που μπορεί να υστερούν σε σχέση με το 2019 αλλά σε σύγκριση με το 2022 κινήθηκαν με άνοδο 31,6%.

Με δεδομένο ότι μιλάμε για μια χρονιά ρεκόρ, όπως επαναλαμβάνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόσο η αντιπρόεδρος του ΞΕΕ Χριστίνα Τετράδη αλλά και η πρόεδρος του ΙΤΕΠ Κωνσταντίνα Σβήνου που κάνει λόγο για 32 εκατομμύρια αφίξεις πέραν των επισκεπτών της κρουαζιέρας, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα πρόσφατα στοιχεία του Insete για το 2023. Αυτά, μεταξύ άλλων , αποτυπώνουν επιπλέον 2,4 εκατ. αφίξεις το ενδεκάμηνο του 2023 σε σχέση με πέρυσι, με τον Ιούλιο του 2023 να είναι ο πλέον παραγωγικός μήνας του έτους με 4,4 εκατ. αφίξεις.

Συνολικά 2,4 εκατ. αφίξεις περισσότερες Διεθνείς αεροπορικές αφίξεις σε σχέση με πέρυσι

Την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου του του 2023, σύμφωνα πάντα με όσα αποτυπώνει η πρόσφατη έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ, καταγράφηκαν 23,5 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, ξεπερνώντας τα επίπεδα του Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2022, παρουσιάζοντας αύξηση 11,6%. Σε απόλυτα νούμερα αυτό μεταφράζεται σε επιπλέον 2,4 εκατ. αφίξεις σε σχέση με πέρυσι. Σε σύγκριση με το ενδεκάμηνο του 2019 η αύξηση των διεθνών αεροπορικών αφίξεων καταγράφεται στο 11,8%.

Η κίνηση στα αεροδρόμια της Ελλάδας

Την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2023, ευλόγως πρωταγωνίστησε το Διεθνές Αεροδρόμιων Αθηνών καθώς καταγράφηκαν 6,7 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση 27,6%. Ακολούθησε το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης όπου καταγράφηκαν 2,2 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση 19,7%.

Παράλληλα στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου καταγράφηκε αύξηση 4,8% ενώ οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις ανήλθαν σε 3,6 εκατ. και στο αεροδρόμιο των Χανίων οι αφίξεις ανήλθαν σε 1,4 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 8,6%. Στο αεροδρόμιο της Ρόδου καταγράφηκαν 2,6 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση 3,1%, στο αεροδρόμιο της Κω καταγράφηκαν 1,3 εκατ. διεθνείς αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση 5,4% ενώ στο αεροδρόμιο της Καρπάθου καταγράφηκαν 90 χιλ. διεθνείς αφίξεις παρουσιάζοντας επίσης αύξηση 2,7%.

Στο αεροδρόμιο της Μυκόνου καταγράφηκαν 546 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση 5,2% και στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης καταγράφηκαν 743 χιλ. διεθνείς αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση 8,7%. Στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 1,8 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 8,4% και στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 991 χιλ. παρουσιάζοντας αύξηση 9,8%.

Στο αεροδρόμιο του Ακτίου καταγράφηκαν 393 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση 5,5% ενώ στο αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς η αύξηση ανήλθε σε 2,8% καθώς καταγράφηκαν 363 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις.

Στο μεταξύ αύξηση κατά 8,2% καταγράφηκε στο αεροδρόμιο της Σκιάθου με τις αεροπορικές αφίξεις να ανέρχονται σε 239 χιλιάδες. Παρόμοια εικόνα και στα αεροδρόμια της Σάμου και της Καβάλας με την αύξηση να ανέρχεται σε 5,9% και 21,8% αντίστοιχα καθώς καταγράφηκαν 132 χιλ. και 122 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις.

Στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας σημειώθηκε μείωση 15,2% ενώ καταγράφηκαν 136 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις. Αντίθετα στο αεροδρόμιο του Άραξου οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις ανήλθαν σε 67 χιλ. παρουσιάζοντας αύξηση 36,3%. Τέλος, στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 54 χιλ. παρουσιάζοντας αύξηση 15,6%.
Την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2023 καταγράφηκαν 9,9 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις

Την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2023 καταγράφηκαν 9,9 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις, έναντι 7,6 εκατ. της περιόδου Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά +31,6%. Αυτό μεταφράζεται σε επιπλέον 2,4 εκατ. οδικές αφίξεις σε σχέση με πέρυσι.

Στον σταθμό των Ευζώνων οι οδικές αφίξεις ανήλθαν σε 2,2 εκατ. καταγράφοντας αύξηση 7,2%. Ακολούθησε ο μεθοριακός σταθμός των Κήπων που σημείωσε αύξηση κατά 45,6% με τις οδικές αφίξεις να ανέρχονται σε 896 χιλιάδες. Έπονται οι σταθμοί της Κρυσταλλοπηγής και του Ορμένιου με τις οδικές αφίξεις να διαμορφώνονται σε 689 χιλ. και 627 χιλ. σημειώνοντας αύξηση 10,6% και 33,8% αντίστοιχα.

Aκολούθησαν ο σταθμός της Κακαβιάς με 570 χιλ. παρουσιάζοντας αύξηση 9,3% και ο σταθμός της Νυμφαίας με 528 χιλ. αφίξεις σημειώνοντας αύξηση 13,5%. Στον σταθμό της Νίκης οι οδικές αφίξεις ανήλθαν σε 441 χιλ. παρουσιάζοντας αύξηση 58,1% και στην Εξοχή η αύξηση ανήλθε σε 54,3% με τις οδικές αφίξεις να ανέρχονται σε 332 χιλιάδες. Στον σταθμό της Δοϊράνης καταγράφηκε αύξηση 8,2% ενώ σημειώθηκαν 301 χιλ. οδικές αφίξεις. Στο σταθμό της Σαγιάδας οι οδικές αφίξεις ανήλθαν σε 311 χιλ. καταγράφοντας αύξηση 32,6%

Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση κατά 79,9% καταγράφηκε στο σταθμό των Καστανιών όπου σημειώθηκαν 197 χιλ. οδικές αφίξεις. Αντίθετα, η χαμηλότερη ποσοστιαία αύξηση κατά 3,0% καταγράφηκε στο σταθμό του Κυπρίνου όπου σημειώθηκαν 129 χιλ. οδικές αφίξεις. Τέλος, στους μεθοριακούς σταθμούς του Αγίου Κωνσταντίνου και της Μέρτζανης σημειώθηκαν 87 χιλ. και 26 χιλ. οδικές αφίξεις ενώ καταγράφηκε αύξηση 40,4% και 17,9% αντίστοιχα.

Και η Κρουαζιέρα σε ρυθμούς ρεκόρ

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, φέτος επιτεύχθηκαν ιστορικά ρεκόρ επιβατών κρουαζιέρας, τόσο στο σύνολο, καθώς εξυπηρετήθηκαν περίπου 1,5 εκατ. επιβάτες έναντι 880.000 το 2022, όσο και στους επιβάτες αποεπιβίβασης (homeport) που ανήλθαν σε περίπου 800.000 έναντι 380.000 το 2022. Ο αριθμός των κρουαζιερόπλοιων που εξυπηρετήθηκαν ήταν 760, εκ των οποίων τα 525 ήταν homeport.

Το 2023 τα τουριστικά γραφεία έκαναν δυναμικό “Come Back”

Σε κάθε περίπτωση το 2023 η αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας πέραν του κλάδου της φιλοξενίας σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε και στον κλάδο των τουριστικών γραφείων. Μάλιστα ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των τουριστικών γραφείων Λύσσανδρος Τσιλίδης τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το 2023 τα τουριστικά γραφεία έκαναν δυναμικό “Come Back” αναδεικνύοντας έτσι το σημαντικό τους ρόλο στην οικονομία του τουρισμού.

Read More »
Χρονιά ρεκόρ το 2023 για τον τουρισμό στην Ελλάδα Χρονιά ρεκόρ το 2023 για τον τουρισμό στην Ελλάδα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 13, 2024 Rating: 5

Η Παραμυθιά υποδέχεται την Τρίτη την Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού

Σάββατο, Ιανουαρίου 13, 2024
Η Παραμυθιά υποδέχεται την Τρίτη την Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού


Επίσκεψη θα πραγματοποιήσουν στην Παραμυθιά, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ) την Τρίτη 16 Ιανουαρίου και ώρα 12:30.

Το πρόγραμμα

12:30 Υποδοχή μελών ΠαΔΔΕ στην αίθουσα συνεδριάσεων Δ. Σ. (Δημαρχείο Σουλίου).
Προσφωνήσεις – Αντιφωνήσεις – Χαιρετισμοί .
Σύντομη ιστορική ενημέρωση από τον Dr.Αρχαιολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Παντελή Χαράλαμπο.
Διάθεση αναμνηστικών δώρων στα μέλη της ΠαΔΔΕ.
13:45 Μετάβαση – επίσκεψη της Επιτροπής στο Σχολείο Βούλγαρη.
14:00 Μετάβαση – επίσκεψη στον Βυζαντινό Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου (Παναγία Παραμυθίας).
14:20 Μετάβαση – επίσκεψη στο ηρώο εκετελεσθέντων 49 Προκρίτων Παραμυθιάς.
14:25 Επιμνημόσυνη δέηση στο ηρώο εκετελεσθέντων 49 Προκρίτων Παραμυθιάς
14:30 Κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού κ. Ραπτάκη Λεωνίδα.
15:00 Παράθεση γεύματος στα μέλη της ΠαΔΔΕ στην Δημοτική Κοινότητα Γκρίκας.

Η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση του Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ) είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός που εκπροσωπεί όλους τους Έλληνες στην καταγωγή εκλεγμένους σε κοινοβούλια μη ελληνόφωνων χωρών.

Η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση του Ελληνισμού δημιουργήθηκε άτυπα τον Αύγουστο του 1996 στην Αθήνα από μια αντιπροσωπεία εκλεγμένων βουλευτών ελληνικής καταγωγής σε μη-Ελληνόφωνες χώρες από όλο τον κόσμο. Όμως, νομική υπόσταση ως σωματείο απέκτησε μόλις τον Ιούνιο του 2005. Τότε ιδρύθηκε επίσημα και έλαβε την επωνυμία «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ (ΠΑΔΕΕ)».

Σήμερα έχει περίπου 170 εβδομήντα μέλη εκλεγμένα σε νομοθετικά σώματα και κοινοβούλια σε 24 χώρες ανά τον κόσμο.
Read More »
Η Παραμυθιά υποδέχεται την Τρίτη την Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού Η Παραμυθιά υποδέχεται την Τρίτη την Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 13, 2024 Rating: 5

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για λίγες βδομάδες η ΔΚ Ηγουμενίτσας

Σάββατο, Ιανουαρίου 13, 2024
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για λίγες βδομάδες η ΔΚ Ηγουμενίτσας


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας η Δημοτική Κοινότητα Ηγουμενίτσας μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκε τις προηγούμενες ημέρες.

Η κήρυξη έγινε προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες που προέκυψαν και η απόφαση έχει διάρκεια λίγων εβδομάδων καθώς λήγει στις 6 Φεβρουαρίου.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα από το τελευταίο κύμα κακοκαιρίας είχαν προκληθεί στην Πλαταριά, τα Σύβοτα και την Πέρδικα καθώς και στο Δημοτικό Στάδιο Ηγουμενίτσας.

Εκεί ωστόσο που πραγματικά η κατάσταση είναι δύσκολη είναι στην περιοχή Δρεπάνου- Μακρυγιαλίου η οποία σίγουρα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσα στο διάστημα αυτό .
Read More »
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για λίγες βδομάδες η ΔΚ Ηγουμενίτσας Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για λίγες βδομάδες η ΔΚ Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 13, 2024 Rating: 5

Συνεδριάζει η νέα Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Σουλίου

Σάββατο, Ιανουαρίου 13, 2024
Συνεδριάζει η νέα Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Σουλίου


Συνεδριάζει την Τετάρτη στις 09:00 το πρωί η νέα Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Σουλίου με 11 θέματα στην ημερήσια διάταξη

Τα θέματα:

ΘΕΜΑ 1ο Εκλογή Αντιπροέδρου Δημοτικής Επιτροπής Δήμου Σουλίου

ΘΕΜΑ 2ο Σύνταξη σχεδίου προϋπολογισμού Δήμου Σουλίου οικ. έτους 2024

ΘΕΜΑ 3ο Σύνταξη Έκθεσης Δ΄ Τριμήνου για την υλοποίηση του προϋπ/σμού οικ. έτους 2023

ΘΕΜΑ 4ο Τροποποίηση της αριθ. 140/2023 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής , ως προς την κατάρτιση των όρων διαγωνισμού της προμήθειας : «Προμήθεια τροφίμων Δήμου Σουλίου, ΝΠΔΔ (Αρωγή) και των Σχολικών Επιτροπών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης για το έτος 2024»

ΘΕΜΑ 5ο Αποδοχή της απόφασης ένταξης της Πράξης : «Συνέχιση Λειτουργίας Κέντρου Κοινότητας Δήμου Σουλίου» με Κωδικό ΟΠΣ 6003133 και ένταξη στο Πρόγραμμα «Ήπειρος 2021-2027»

ΘΕΜΑ 6ο Χορήγηση 1ης παράτασης εκτέλεσης της προμήθειας με τίτλο: «Προμήθεια απορριμματοφόρων οχημάτων, μηχανημάτων έργου και συνοδευτικού εξοπλισμού (προμήθεια απορριμματοφόρου)»

ΘΕΜΑ 7ο Χορήγηση 2ης παράτασης εκτέλεσης του έργου: «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΪΑΣ ΔΗΜΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ» με Α/Σ: 87057

ΘΕΜΑ 8ο Yποβολή αιτήματος τροποποίησης του έργου : «Αντικατάσταση εξωτερικού δικτύου ύδρευσης πόλης Παραμυθιάς & Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης οικισμού Αγίου Δονάτου -Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης πόλης Παραμυθιάς»

ΘΕΜΑ 9ο Συγκρότηση επιτροπής διενέργειας δημοπρασιών για την εκποίηση ή εκμίσθωση ακινήτων του Δήμου για το έτος 2024, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ 270/1981

ΘΕΜΑ 10ο Περί διαγραφής βεβαιωμένων οφειλών

ΘΕΜΑ 11ο Διαγραφή οφειλών από πρόστιμα του Κ.Ο.Κ


Read More »
Συνεδριάζει η νέα Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Σουλίου Συνεδριάζει η νέα Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 13, 2024 Rating: 5

Σελίδες