Υπέρβαρο το 31,8% των παιδιών στην Ήπειρο

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2017
Σε σύγχρονη μάστιγα εξελίσσεται η παιδική παχυσαρκία με τεράστιες και μακροχρόνιες συνέπειες.

Η παιδική παχυσαρκία αυξάνεται συνεχώς και μαζί ο κίνδυνος νοσηρότητας. Αποτέλεσμα του λεγόμενου κατοχικού συνδρόμου, που δημιούργησε λανθασμένα πρότυπα.

Το πρότυπο του «στρουμπουλού» παιδιού που κυριάρχησε για πολλά χρόνια στην ελληνική οικογένεια. Την ίδια οικογένεια που είχε υποφέρει από την πείνα, τη στέρηση και την ανέχεια.

Αδιάψευστοι «μάρτυρες» η ζυγαριά και η μεζούρα που δείχνουν πως στα Ιόνια νησιά το ποσοστό των παχύσαρκων/υπέρβαρων παιδιών φτάνει το 40,5%, ενώ 4 στα 10 παιδιά είναι στην ίδια κατηγορία στη Δ. Μακεδονία.

Στο 38,6% προσδιορίζεται το ποσοστό στα νησιά του Β. Αιγαίου και στο 37,7% στην Κρήτη όταν το «χαμηλότερο» ποσοστό παχύσαρκων/υπέρβαρων παιδιών εντοπίζεται στην Ήπειρο, με ποσοστό 31,8%.

Σε ό,τι αφορά την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, τα νούμερα κυμαίνονται στο 33,6% και 33%, αντίστοιχα.

Τα πρώτα στοιχεία επιδημιολογικής μελέτης, που πραγματοποιήθηκε σε παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου, υπολογίζουν το συνολικό ποσοστό των υπέρβαρων στο 34,4%, με τα αγόρια να αναδεικνύονται πιο στρουμπουλά με 35,7%, έναντι του 33,1% των κοριτσιών.

Συγκεκριμένα, το 25% των παιδιών απεδείχθησαν υπέρβαρα και το 9,4% παχύσαρκα, ενώ «παραπάνω κιλά από το φυσιολογικό δείχνει η ζυγαριά» των παιδιών από την Δ' έως την Στ' τάξη του Δημοτικού, με 36,5%. Από την Α' έως την Γ' τάξη το ποσοστό είναι 35,1% και από την Α' έως την Γ' Γυμνασίου 31%.

Η μελέτη έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία: Αποτύπωση, Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Παιδικής Παχυσαρκίας - Δράσεις για την Ασκηση και την Υγιεινή Διατροφή».

Το εν λόγω πρόγραμμα χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ και αφορά την υλοποίηση δράσεων αγωγής και προαγωγής της υγείας του παιδικού πληθυσμού σε όλη την επικράτεια. Η επόμενη φάση ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα, θα έχει αξάμηνη διάρκεια και θα υλοποιηθεί σε 85 σχολεία της χώρας, βάζοντας στο επίκεντρο παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς.


 
Read More »
Υπέρβαρο το 31,8% των παιδιών στην Ήπειρο Υπέρβαρο το 31,8% των παιδιών στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2017 Rating: 5

Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σε Σύβοτα και Μαργαρίτι

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2017


H ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. καταβάλλει διαρκείς προσπάθειες για τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοπιστία των δικτύων και εγκαταστάσεων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και για τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης ενέργειας.

Για το λόγο αυτό προγραμματίζει και υλοποιεί καθημερινά έργα συντήρησης, ενίσχυσης ή αναβάθμισης δικτύων, τα οποία απαιτούν προσωρινές διακοπές της ηλεκτροδότησης.

Προκειμένου να προγραμματίσετε τις εργασίες σας και να ελαχιστοποιηθεί η όχλησή σας, στον ακόλουθο πίνακα, μπορείτε να ενημερωθείτε για τις περιοχές και τις ώρες προγραμματισμένων διακοπών ηλεκτροδότησης.


Ενώ καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για τη συντομότερη επανηλεκτροδότηση, εντούτοις, επιβάλλεται μεγάλη προσοχή, θεωρώντας ότι σε όλη την προγραμματισμένη διάρκεια διακοπής, οι αγωγοί είναι υπό τάση! 


 
Read More »
Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σε Σύβοτα και Μαργαρίτι Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σε Σύβοτα και Μαργαρίτι Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2017 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη 42χρονος ημεδαπός, που εμπλέκεται σε παράνομη προώθηση μη νόμιμων αλλοδαπών από τη χώρα μας στην Ιταλία

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2017Συνελήφθη, σήμερα (20-12-2017) μετά τα μεσάνυκτα στην Εγνατία Οδό (στο ύψος της Τύριας), από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ένας 42χρονος ημεδαπός, μέλος κυκλώματος, που εμπλέκεται σε παράνομη προώθηση μη νόμιμων αλλοδαπών από τη χώρα μας στην Ιταλία.

Σε βάρος του 42χρονου σχηματίσθηκε δικογραφία για μεταφορά μη νόμιμων αλλοδαπών ενώ η δικογραφία περιλαμβάνει και έναν 53χρονο ημεδαπό, που αναζητείται.

Ειδικότερα, μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε Δ.Χ.Ε. αυτοκίνητο (ταξί), το οποίο οδηγούσε ο 42χρονος, διαπιστώθηκε ότι μετέφερε παράνομα τρεις αλλοδαπούς (δύο υπηκόους Ιράκ, ηλικίας 31 και 29 ετών καθώς και έναν 35χρονο υπήκοο Ιράν), προκειμένου να διευκολύνει τη μετάβασή τους στο εξωτερικό, μέσω του Νέου Λιμένα Ηγουμενίτσας. 

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 42χρονος παρέλαβε τους τρεις αλλοδαπούς από περιοχή της Αττικής προκειμένου να τους μεταφέρει παράνομα στην Ηγουμενίτσα, ενώ οι αλλοδαποί θα κατέβαλαν σε μέλη του κυκλώματος το χρηματικό ποσό των (700) ευρώ.

Το όχημα που χρησιμοποιήθηκε για την λαθρομεταφορά κατασχέθηκε καθώς και το χρηματικό ποσό των (100) ευρώ, που βρέθηκε στην κατοχή του 42χρονου συλληφθέντα.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αρμοδίως ενώ την προανάκριση διενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.


Read More »
Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη 42χρονος ημεδαπός, που εμπλέκεται σε παράνομη προώθηση μη νόμιμων αλλοδαπών από τη χώρα μας στην Ιταλία Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη 42χρονος ημεδαπός, που εμπλέκεται σε παράνομη προώθηση μη νόμιμων αλλοδαπών από τη χώρα μας στην Ιταλία Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2017 Rating: 5

Eορταστικές επισκέψεις του Περιφερειακού Τμήματος Ε.Ε.Σ. Ηγουμενίτσας

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2017


Οι Άγιες ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μας έδωσαν την ευκαιρία για άλλη μια φορά να απλώσουμε το χέρι σε ανθρώπους που πραγματικά μας έχουν ανάγκη. 
Την Δευτέρα 18/12/2017 οι Εθελοντές του Περιφερειακού Τμήματος Ε.Ε.Σ. Ηγουμενίτσας πραγματοποίησαν εορταστικές επισκέψεις στο Ψυχαργώ Φιλιατών , στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών και στο Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας Θεσπρωτίας.


 
Read More »
Eορταστικές επισκέψεις του Περιφερειακού Τμήματος Ε.Ε.Σ. Ηγουμενίτσας Eορταστικές επισκέψεις του Περιφερειακού Τμήματος Ε.Ε.Σ. Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2017 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: "Μια Νύχτα Άγια, Μια Νύχτα Θαυμάτων - ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΤΕΧΘΗ"

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2017Η εκδήλωση Περιλαμβάνει:

- Ομιλία από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Γηρομερίου
Αρχιμανδρίτη ΜΕΘΟΔΙΟ ΝΤΕΛΗ

- Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες Θαυμάτων -
Μια χαραμάδα στην καρδιά και η Αγάπη ξυπνά μέσα μας το θαύμα των Χριστουγέννων, το θαύμα του Χριστού.
Επιμέλεια-Συγγραφή Κειμένων: Γεώργιος Ματρακούκας

- Ύμνους των Χριστουγέννων -
από την Βυζαντινή Χορωδία του Ι. Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ηγουμενίτσας, υπό την Διδασκαλία του Πρωτοψάλτη Αναστάσιου Δηλαβέρη .

- Χριστουγεννιάτικη Θεατρική Παράσταση -
«Μια ξεχωριστή ημέρα του μπάρμπα-Γιάννη»
από την Παιδική Θεατρική Ομάδα του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Γραικοχωρίου σε Σκηνοθεσία– Διασκευή Βασίλη Δόση.

- Παραδοσιακά Κάλαντα -
από τα παιδιά του Φιλοπρόοδου Συλλόγου
Συνοδεύουν οι μουσικοί: Μάκης Κωνσταντίνου, Παν. Παππάς,
Ευδοκία Γκίζα, Αμαλία Κατσιμάνη, Μελίνα Βενέτη


Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017 & ώρα 18:00
Θεατρική Αίθουσα Εστία ( Πρώην Ε.Ι.Ν.)


 
Read More »
Ηγουμενίτσα: "Μια Νύχτα Άγια, Μια Νύχτα Θαυμάτων - ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΤΕΧΘΗ" Ηγουμενίτσα: "Μια Νύχτα Άγια, Μια Νύχτα Θαυμάτων - ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΤΕΧΘΗ" Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2017 Rating: 5

Ευχές του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Θεσπρωτίας

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2017

To Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Θεσπρωτίας σας εύχεται Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος! 


Read More »
Ευχές του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Θεσπρωτίας Ευχές του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2017 Rating: 5

Ευχές για τα Χριστούγεννα από την ΠΕΔ Ηπείρου

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2017
Read More »
Ευχές για τα Χριστούγεννα από την ΠΕΔ Ηπείρου Ευχές για τα Χριστούγεννα από την ΠΕΔ Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2017 Rating: 5

Σήμερα καταβάλλονται τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2017

 
Σήμερα καταβάλλονται από τον ΟΓΑ τα οικογενειακά επιδόματα δ' τριμήνου 2017.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, «τα χρονικά περιθώρια για υποβολή αίτησης Α21 που να αφορά το έτος 2017, εξαντλούνται. Ο ΟΓΑ υπενθυμίζει πως οι δικαιούχοι μπορούν για το 2017 να υποβάλουν αιτήσεις Α21 στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) (σύστημα taxis), μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου 2018. 
Η επικείμενη πληρωμή συνιστά τη μεγαλύτερη 4η δόση τόσο σε πλήθος δικαιούχων, όσο και σε ύψος δαπάνης που έχει καταβληθεί από το 2013, όταν άρχισε η καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων, σύμφωνα με τους νόμους 4093/2012 και 4141/2013».

Στην πληρωμή εντάσσονται όλοι οι δικαιούχοι, οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση Α21, μέχρι και τις 27 Νοεμβρίου και οι αιτήσεις τους έχουν ελεγχθεί ότι πληρούν τις προϋποθέσεις.


 
Read More »
Σήμερα καταβάλλονται τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ Σήμερα καταβάλλονται τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2017 Rating: 5

ΕΥΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΟΡΤΕΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ & ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2017

Αγαπητοί συμπατριώτες & συμπατριώτισσες

Εύχομαι σε όλους, τις άγιες ετούτες ημέρες, χρόνια πολλά, καλές γιορτές, χαρούμενα Χριστούγεννα και κάθε ευτυχία για εσάς και τις οικογένειές σας και να διατηρούμε την ελπίδα και την αισιοδοξία ότι η έλευση του νέου έτους θα σηματοδοτήσει την πολυπόθητη ανάκαμψη που όλοι χρειαζόμαστε αφήνοντας πίσω μας τις δυσκολίες των προηγούμενων ετών. 
 Ας γιορτάσουμε λοιπόν με πνεύμα αγάπης και ζεστασιάς τις άγιες ημέρες που έρχονται μαζί με τις οικογένειές μας χωρίς να ξεχνάμε την αλληλοσεβασμό και την αλληλεγγύη μας προς όσους συνανθρώπους μας την χρειάζονται.


Read More »
ΕΥΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΟΡΤΕΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ & ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ ΕΥΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΟΡΤΕΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ & ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2017 Rating: 5

Δήμος Ηγουμενίτσας: Όχι στις έρευνες για πετρέλαιο στις τουριστικές περιοχές

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2017


Ο Δήμος Ηγουμενίτσας αποφάσισε τη χορήγηση άδειας πρόσβασης σε δημοτικές εκτάσεις για την εκτέλεση του προγράμματος γεωφυσικών σεισμικών ερευνών, μετά από σχετικό αίτημα της «Energean Oil & Gas Α.Ε.» το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο της διενέργειας γεωφυσικών σεισμικών ερευνών για υδρογονάνθρακες «Σύμβαση Ιωαννίνων: Εκτέλεση Προγράμματος Γεωφυσικών Σεισμικών Ερευνών στην περιοχή Ηπείρου».

Ωστόσο, ο Δήμος Ηγουμενίτσας διαφώνησε με την πρόσβαση και εκτέλεση του προγράμματος γεωφυσικών σεισμικών ερευνών σε δημοτικές εκτάσεις που βρίσκονται στην Τοπική Κοινότητα Συβότων, ως περιοχή τουριστικού ενδιαφέροντος. 
Για το συγκεκριμένο ζήτημα, στο δημοτικό συμβούλιο αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ότι πηγή εσόδων και ανάπτυξης για τον τόπο και γενικότερα για την λεκάνη της Μεσογείου είναι ο τουρισμός και οι δράσεις γύρω από αυτόν και όχι οι υδρογονάνθρακες ή όποια άλλη βαριάς περιβαλλοντικής όχλησης δράση. 
Επιπροσθέτως, ο Δήμος Ηγουμενίτσας δεν συμφώνησε και στην πρόσβαση και εκτέλεση του προγράμματος στην περιοχή Γραικοχωρίου – Αγίας Μαρίνας, όπου σύμφωνα με μελέτες υπάρχει σεισμογενές ρήγμα που στο παρελθόν έδωσε τοπικούς σεισμούς. 


 
Read More »
Δήμος Ηγουμενίτσας: Όχι στις έρευνες για πετρέλαιο στις τουριστικές περιοχές Δήμος Ηγουμενίτσας: Όχι στις έρευνες για πετρέλαιο στις τουριστικές περιοχές Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2017 Rating: 5

Μ. Κάτσης: “ Έτοιμη η πλατφόρμα για τα διόδια” – Ελεύθερη διέλευση στην Τύρια για τους Θεσπρωτούς

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2017Από την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017, «ανοίγει» η ηλεκτρονική εφαρμογή του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που αφορά την εγγραφή και την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών για την ελεύθερη διέλευση από τα διόδια της Εγνατίας Οδού και των καθέτων αξόνων της, των ΑμεΑ, των ανέργων και των μονίμων κατοίκων των όμορων Δήμων, που προβλέπονται στην Υπουργική Απόφαση.

Δικαιούχοι είναι οι μόνιμοι κάτοικοι και των τριών Δήμων της Θεσπρωτίας, Ηγουμενίτσας, Σουλίου και Φιλιατών.

Ο Μάριος Κάτσης τόνισε πως είναι μια σημαντική και δίκαιη πρωτοβουλία, που έρχεται να ανακουφίσει τους συμπολίτες μας στον ακριτικό νομό, και συνέχισε λέγοντας «το άνοιγμα της ηλεκτρονικής εφαρμογής υποβολής αιτήσεων, εκθέτει ανεπανόρθωτα όλους εκείνους που κάνουν αντιπολίτευση με fake news. Eίναι οι ίδιοι που αμφισβήτουσαν τον Υπουργό Υποδομών Χ.Σπίρτζη όταν έδινε χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή της Ιονίας Οδού και όλων των αυτοκινητοδρόμων χωρίς τα πανοπροίκια σε εργολάβους. Έτσι θα διαψευστούν και όταν εφαρμοστεί και το aναλογικό ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων.”

Οι μόνιμοι κάτοικοι, αλλά και οι άνεργοι και τα Άτομα με Αναπηρία θα μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά, ανάλογα με την κατηγορία που εμπίπτουν :
  • Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας του προσώπου που θα εγγράφεται στον κατάλογο ως μόνιμος κάτοικος
  • Αντίγραφο πρόσφατου Εκκαθαριστικού Εφορία
  • Άδεια κυκλοφορίας του οχήματος ή των οχημάτων για τα οποία ζητείται η διέλευση από τα διόδια ως όχημα/τα μόνιμου κατοίκου
  • Κάρτα ανεργίας σε ισχύ για τους ανέργους
  • Σε ό,τι αφορά τα Άτομα με Αναπηρία τέλος, υποβάλλεται το δελτίο στάθμευσης ΑΜΑ που χορηγείται από τις Υπηρεσίες του τομέα μεταφορών και επικοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων

Η ηλεκτρονική αίτηση υποβάλλεται στις σελίδες του Υπουργείου με την επιλογή του σχετικού banner ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥ ΓΙΑ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΑΠΟ ΔΙΟΔΙΑ

http://www.yme.gr/

https://www.ggde.gr/

Οι αιτήσεις μπορούν επίσης να υποβληθούν πατώντας απευθείας στο παρακάτω link http://mimed.ggde.gr/rsdl/info.php


 
Read More »
Μ. Κάτσης: “ Έτοιμη η πλατφόρμα για τα διόδια” – Ελεύθερη διέλευση στην Τύρια για τους Θεσπρωτούς  Μ. Κάτσης: “ Έτοιμη η πλατφόρμα για τα διόδια” – Ελεύθερη διέλευση στην Τύρια για τους Θεσπρωτούς Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2017 Rating: 5

Γενική Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Παραμυθίας

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2017


Την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δονάτου Παραμυθιάς, πραγματοποιήθηκε Γενική Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας.

Την σύναξη των ιερέων προλόγισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ.κ. Τίτος.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Μεθόδιος Ντελής, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Κοιμ.Θεοτόκου Γηρομερίου.

Ακολούθησε ενημέρωση των ιερέων για τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα της Μητροπόλεως από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο πρωτοπρεσβύτερον π. Βελισσάριον Σάνταν, και διανεμήθηκε το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου που θα αναγνωσθεί σε όλους τους Ιερούς Ναούς τα Χριστούγεννα.


Η σύναξη ολοκληρώθηκε με σύντομο λόγο και με ευχές του Σεβασμιωτάτου προς τους ιερείς για καλά Χριστούγεννα με υγεία και οικογενειακή ευτυχία. 


 
Read More »
Γενική Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Παραμυθίας Γενική Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Παραμυθίας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2017 Rating: 5

Η δήμαρχος Σουλίου απαντά στον Θεόδωρο Πάγκαλο: «Οι Σουλιώτες ήταν, είναι και θα είναι Έλληνες!»

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2017

 
Την απάντηση της στον Θεόδωρο Πάγκαλο ο οποίος με αφορμή την επέτειο για τα 215 χρόνια από τον χορό του Ζαλόγγου έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter ότι οι Σουλιώτισσες ήταν πλήρως Αλβανόφωνες, δίνει η Δήμαρχος Σουλίου, Σταυρούλα Μπραϊμη-Μπότση.
Όπως αναφέρει στην σελίδα protothema, «εγώ θα έλεγα ότι οι Σουλιώτες ήταν, είναι και θα είναι Έλληνες. Αισθάνονταν και αισθάνονται Έλληνες. Είμαι πολύ περήφανη που είμαι Δήμαρχος Σουλίου, αν και η καταγωγή μου είναι από την Μάνη, μια άλλη ιστορική περιοχή με ιδιαίτερη προσφορά στην ελευθερία του ελληνικού γένους όπως το Σούλι. Η αρβανίτικη φυλή, η σαρακατσάνικη, η βλάχικη είναι διάσπαρτες σε όλη της Ελλάδα. Προασπίστηκαν το ελληνικό έδαφος αισθανόταν Έλληνες, πολεμούσαν σαν Έλληνες. Ως Δήμαρχος δεν πρέπει να αναλωθώ σε άλλου είδους επιστημονικές προσεγγίσεις. Ο καθένας μπορεί να λέει την άποψη του».
Σύμφωνα πάντως με ιστορικές πηγές, οι πρώτοι κάτοικοι του Σουλίου, κατάγονταν από τα γύρω χωριά αλλά και από περιοχές της Βορείου Ηπείρου. 
Ήταν Αρβανίτες στην καταγωγή, κατά κύριο λόγο, ενώ υπήρχαν Παραμυθιώτες και Λελοβίτες. 
Σχημάτισαν τέσσερα χωριά, το Σούλι (ή Κακοσούλι), τη Σαμονίδα, την Κιάφα και το Αβαρίνο. Αργότερα, κτίστηκαν κι άλλα επτά χωριά. 
Περί το 1600 μ.Χ., οι Σουλιώτες φέρονται να μετανάστευσαν από τις πεδιάδες της Θεσπρωτίας στα βουνά της Μούργκας, όπου μια συνομοσπονδία των γενών συγκρότησε ενιαίο μέτωπο έναντι των Οθωμανών. 
Διακρίθηκαν σε όλους τους αγώνες για την απελευθέρωση της Ελλάδας κι έγιναν θρύλοι για τις πολεμικές τους ικανότητες και τις άλλες αρετές τους.


 
Read More »
Η δήμαρχος Σουλίου απαντά στον Θεόδωρο Πάγκαλο: «Οι Σουλιώτες ήταν, είναι και θα είναι Έλληνες!»  Η δήμαρχος Σουλίου απαντά στον Θεόδωρο Πάγκαλο: «Οι Σουλιώτες ήταν, είναι και θα είναι Έλληνες!» Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2017 Rating: 5

Ευχές για τα Χριστούγεννα από το Κέντρο Πρόληψης Αριάδνη

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2017
Read More »
Ευχές για τα Χριστούγεννα από το Κέντρο Πρόληψης Αριάδνη Ευχές για τα Χριστούγεννα από το Κέντρο Πρόληψης Αριάδνη Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 20, 2017 Rating: 5

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Πώς να Φορέσετε Εσπαντρίγιες; 3 Ιδέες Συνόλων για Γυναίκες

Πώς να Φορέσετε Εσπαντρίγιες; 3 Ιδέες Συνόλων για Γυναίκες Στην αγορά, κυκλοφορούν πολλά διαφορετικά είδη παπουτσιών που μπορούν να κάνου...

Σελίδες