Β. Γιόγιακας | “Με την επένδυση στο λιμάνι η περιοχή μπαίνει σε νεα φάση ανάπτυξης”

Παρασκευή, Οκτωβρίου 20, 2023
Β. Γιόγιακας | “Με την επένδυση στο λιμάνι η περιοχή μπαίνει σε νεα φάση ανάπτυξης”

Με την είσοδο του επενδυτικού σχήματος, τόσο το λιμάνι της Ηγουμενίτσας όσο και τα μικρότερα λιμάνια μπαίνουν σε μια νέα φάση ανάπτυξης.


Ανάπτυξη που μεταφράζεται σε αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην ευρύτερη περιοχή, στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας.Παράλληλα, έκλεισαν εκκρεμότητες δεκαετιών σε σχέση με τη χερσαία ζώνη λιμένα, ικανοποιήθηκε ένα δίκαιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας με την παραχώρηση 6.000 στρεμμάτων και διασφαλίστηκε οικονομικό αντάλλαγμα που θα παίρνουν κάθε χρόνο οι Δήμοι Ηγουμενίτσας και Φιλιατών:

Read More »
Β. Γιόγιακας | “Με την επένδυση στο λιμάνι η περιοχή μπαίνει σε νεα φάση ανάπτυξης” Β. Γιόγιακας | “Με την επένδυση στο λιμάνι η περιοχή μπαίνει σε νεα φάση ανάπτυξης” Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Οκτωβρίου 20, 2023 Rating: 5

Στην Παραμυθιά μεταφέρονται υπάλληλος και εξοπλισμός των ΕΛΤΑ Μαργαριτίου

Παρασκευή, Οκτωβρίου 20, 2023
Στην Παραμυθιά μεταφέρονται υπάλληλος και εξοπλισμός των ΕΛΤΑ ΜαργαριτίουΑναστάτωση επικρατεί στην τοπική κοινωνία του Μαργαριτίου, καθώς οι 2.500 κάτοικοι της δημοτικής ενότητας μένουν χωρίς ταχυδρομική εξυπηρέτηση από την ερχόμενη Δευτέρα. Με απόφαση της Διοίκησης των ΕΛΤΑ, το ταχυδρομικό γραφείο, που λειτουργούσε στο Μαργαρίτι κλείνει οριστικά την Παρασκευή 20/10/2023 και ο μοναδικός υπάλληλος που υπηρετούσε, αλλά και ο εξοπλισμός και τα υλικά του ταχυδρομικού γραφείου μεταφέρονται στην Παραμυθιά.

Έτσι οι κάτοικοι, όπως λένε, θα αναγκάζονται τόσο για τις ταχυδρομικές τους ανάγκες, όσο και για τις τραπεζικές -το γραφείο εξυπηρετούσε και τους πελάτες του πρώην Ταχυδρομικού Ταμιευτήριου- να διανύουν 60 χ.λ.μ. (προς και από την Ηγουμενίτσα) για να εξυπηρετηθούν, αφού στην ευρύτερη περιοχή δεν υπάρχει ούτε καν ΑΤΜ οποιασδήποτε τράπεζας.

Η αποψίλωση των ταχυδρομικών υπηρεσιών στη Θεσπρωτία ξεκίνησε εδώ και τρία περίπου χρόνια, επισημαίνουν οι κάτοικοι, με υπαλλήλους να οδηγούνται σε εθελουσία έξοδο, τα παράρτηματα Φιλιατών και Παραμυθιάς να μένουν τελικά, χωρίς υπάλληλο και δυσπρόσιτα χωριά να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Σήμερα σε ολόκληρη τη Θεσπρωτία και για 40.000 περίπου κατοίκους υπηρετούν 11 ταχυδρομικοί υπάλληλοι, εκ των οποίων μόνο 4 διανομείς.

Η ίδια η πόλη της Ηγουμενίτσας, η πρωτεύουσα του Νομού, με 15.000 κατοίκους εξυπηρετείται με μόνον έναν διανομέα με αποτέλεσμα η αλληλογραφία στην πόλη να διανέμεται μόλις μια φορά την εβδομάδα, ενώ οι άλλοι τρεις διανομείς εξυπηρετούν όλο τον υπόλοιπο Νομό.

Χαρακτηριστικό είναι, ότι το Πάσχα του 2022, την διανομή της αλληλογραφίας στους Φιλιάτες έκαναν εθελοντές συνταξιούχοι ταχυδρόμοι, καθώς το Ταχυδρομείο των Φιλιατών είχε μείνει για περισσότερο από ένα μήνα, χωρίς στελέχωση με τους λογαριασμούς να λήγουν και τους συνταξιούχους να μη λαμβάνουν τις συντάξεις τους.

Το σχέδιο αναδιοργάνωσης των ΕΛΤΑ
Η διοίκηση των ΕΛΤΑ εκπόνησε πρόσφατα «σχέδιο αναδιοργάνωσης και ολιστικής επαναπροσέγγισης της εξυπηρέτησης των πελατών», βάσει του οποίου πραγματοποιεί αλλαγές στο δίκτυο και τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών του Οργανισμού.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, «στόχος των ιστορικών ΕΛΤΑ είναι να αναδειχθούν σε μια σύγχρονη και πλήρως ανταγωνιστική εταιρεία ταχυδρομικών υπηρεσιών, που ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα της αγοράς και, κυρίως, στις απαιτήσεις των πελατών σε όλη την Ελλάδα για καλύτερες, ταχύτερες και αξιόπιστες υπηρεσίες και λύσεις. Η μεγάλη ιστορία και εμπειρία 195 χρόνων και το πανελλαδικό δίκτυο των ΕΛΤΑ αποτελούν την ισχυρή βάση για τη νέα περίοδο των Ελληνικών Ταχυδρομείων και την εγγύηση για την επόμενη μέρα των ταχυδρομικών υπηρεσιών».

Το σχέδιο αναδιοργάνωσης θα υλοπποιηθεί σταδιακά σε βάθος 18 μηνών και περιλαμβάνει:

Μια νέα εποχή εξυπηρέτησης πελατών με βάση διεθνή πρότυπα
Ένα νέο οικοσύστημα διανομής με ενοποιημένο, πλήρως εκσυγχρονισμένο και λειτουργικό δίκτυο, που περιλαμβάνει υποκαταστήματα σε όλη την επικράτεια, ενώ διατηρεί τα κόστη σε ανταγωνιστικά επίπεδα για την αγορά
Αναβάθμιση της λειτουργίας των υποκαταστημάτων σε κομβικές περιοχές με διεύρυνση ωραρίου με περισσότερο προσωπικό
Ενίσχυση της θέσης των ΕΛΤΑ στην αγορά των ταχυμεταφορών με τη διεύρυνση των συνεργειών με τα ΕΛΤΑ Courier
Νέο επιχειρησιακό μοντέλο που ενισχύει έμπρακτα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις
Ψηφιακό μετασχηματισμό και υποδομές που μειώνουν τον χρόνο αναμονής και διευκολύνουν την εξυπηρέτηση στα κέντρα διαλογής
Ανασχεδιασμό των δρομολογίων και ανανέωση του στόλου με οχήματα προηγμένης και πιο «πράσινης» τεχνολογίας που συμβάλλουν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος
Νέο υβριδικό μοντέλο παρουσίας που δεν στηρίζεται μόνο στο φυσικό δίκτυο των υποκαταστημάτων.
«Το σχέδιο αναδιοργάνωσης των ΕΛΤΑ, δημιουργεί την πεποίθηση στους ανθρώπους τους, που συμβάλλουν ενεργά στην υλοποίησή του, πως τα ΕΛΤΑ διατηρούν τον κομβικό τους ρόλο στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, αλλά και την ασφάλεια στους πελάτες της εταιρείας να συνεχίσουν να την εμπιστεύονται», αναφέρεται στην ανακοίνωση των ΕΛΤΑ.
Read More »
Στην Παραμυθιά μεταφέρονται υπάλληλος και εξοπλισμός των ΕΛΤΑ Μαργαριτίου Στην Παραμυθιά μεταφέρονται υπάλληλος και εξοπλισμός των ΕΛΤΑ Μαργαριτίου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Οκτωβρίου 20, 2023 Rating: 5

Συλλήψεις φυγόποινων στη Θεσπρωτία

Παρασκευή, Οκτωβρίου 20, 2023
Συλλήψεις φυγόποινων στη Θεσπρωτία


Συνελήφθησαν σήμερα το πρωί στη Θεσπρωτία, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, ισάριθμοι αλλοδαποί, σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών.

Ειδικότερα, στην πρώτη περίπτωση, η σύλληψη πραγματοποιήθηκε από το Α΄ Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, για απόφαση με ποινή φυλάκισης (8) μηνών για κλοπή, ενώ στη δεύτερη περίπτωση από το Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατών, για απόφαση με ποινή φυλάκισης (15) μηνών, για πλαστογραφία και υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.


Read More »
Συλλήψεις φυγόποινων στη Θεσπρωτία Συλλήψεις φυγόποινων στη Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Οκτωβρίου 20, 2023 Rating: 5

Συνελήφθη άμεσα ημεδαπός για διάρρηξη μονοκατοικίας

Παρασκευή, Οκτωβρίου 20, 2023
Συνελήφθη άμεσα ημεδαπός για διάρρηξη μονοκατοικίας

Στην κατοχή του βρέθηκαν τα κλοπιμαία και αποδόθηκαν στον ιδιοκτήτη

Η ταχεία ανταπόκριση αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας οδήγησε χθες (19-10-20223) το βράδυ στον άμεσο εντοπισμό και σύλληψη ενός ημεδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο αναζητήσεων για άτομο, που λίγο νωρίτερα είχε διαρρήξει μονοκατοικία στην πόλη της Άρτας, οι αστυνομικοί εντόπισαν ως ύποπτο τον κατηγορούμενο.

Κατά την έρευνα που ακολούθησε, βρέθηκαν στην κατοχή του χρηματικό ποσό 200 ευρώ και δύο κοσμηματοθήκες με διάφορα κοσμήματα και αξεσουάρ, συνολικής αξίας 400 ευρώ, που, όπως προέκυψε, είχε αφαιρέσει από το σπίτι.

Τα παραπάνω κλοπιμαία αποδόθηκαν στον ιδιοκτήτη, ενώ ο ημεδαπός συνελήφθη και οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.
Read More »
Συνελήφθη άμεσα ημεδαπός για διάρρηξη μονοκατοικίας Συνελήφθη άμεσα ημεδαπός για διάρρηξη μονοκατοικίας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Οκτωβρίου 20, 2023 Rating: 5

Χατζηδάκης: Η πώληση του λιμανιού θα φέρει ανάπτυξη για την Ήπειρο

Παρασκευή, Οκτωβρίου 20, 2023
Χατζηδάκης: Η πώληση του λιμανιού θα φέρει ανάπτυξη για την Ήπειρο
Σημαντικά αναπτυξιακά οφέλη βλέπει στην παραχώρηση του ΟΛΗΓ ο Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος παραβρέθηκε στην παράδοση του λιμανιού Ηγουμενίτσας στον Ιταλικό όμιλο του Grimaldi.

Όπως είπε, η μετάβαση από κάποιους κρατικούς οργανισμούς σε λιμάνια, τα οποία λειτουργούν σαν σύγχρονες επιχειρήσεις, παράγει οφέλη σε σχέση με αυτά που εισπράττει το κράτος, σε ανάπτυξη και σε θέσεις εργασίας!», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε την πορεία του λιμανιού του Πειραιά το οποίο σήμερα, 15 χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης, είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο λιμάνι στην Ευρώπη και στην 4η θέση πανευρωπαϊκά στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην αγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας από τον όμιλο Grimaldi, έναν από τους μεγαλύτερους ναυτιλιακούς ομίλους στην Ευρώπη, ο υπουργός σημείωσε ότι η επένδυση αυτή λειτουργεί ως ψήφος εμπιστοσύνης στις προοπτικές της χώρας, εξασφαλίζει υψηλό αντάλλαγμα για το Δημόσιο και αποτελεί «άλμα στην προσπάθεια η Ηγουμενίτσα να γίνει ακόμη περισσότερο ένα λιμάνι διεθνούς εμβέλειας με περισσότερα εμπορεύματα, περισσότερους επιβάτες και περισσότερες θέσεις εργασίας».

«Η σημερινή συμφωνία, η ευρύτερη πολιτική μας για τα μεγαλύτερα εμπορικά λιμάνια της χώρας συμβάλει σημαντικά στην αύξηση των επενδύσεων που ξεκίνησε, όταν ανέλαβε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη! Διότι γνωρίζουμε ότι η ανάπτυξη δεν διατάσσεται! Αλλά έρχεται, κυρίως, μέσα από επενδύσεις. Γνωρίζουμε, όμως, επίσης, ότι οι επενδύσεις δεν πρόκειται να έρθουν με ευχές και προσευχές! Θα έρθουν, αν αντιμετωπίσεις τους δημοσιονομικούς κινδύνους. Αν μειώσεις τους φόρους. Αν απλοποιήσεις το αδειοδοτικό περιβάλλον. Αν, επίσης, αξιοποιήσεις αποτελεσματικότερα τη Δημόσια περιουσία. Όπως κάνουμε με τη σημερινή συμφωνία.

Αυτή την οικονομική πολιτική εφαρμόζουμε τέσσερα χρόνια τώρα. Μία οικονομική πολιτική η οποία αποκατέστησε την εμπιστοσύνη των αγορών. Η οποία εκσυγχρόνισε την αγορά εργασίας. Η οποία διευκόλυνε το επιχειρείν. Και έκανε τελικά τη χώρα ελκυστικότερη στις επενδύσεις!

Δεν είναι, λοιπόν, διόλου τυχαίο: Ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, το μερίδιο των επενδύσεων στο ελληνικό ΑΕΠ αυξάνεται με σημαντικούς ρυθμούς. Ότι τόσο το 2021 όσο και το 2022 σημειώσαμε ρεκόρ τριακονταετίας στις Ξένες ‘Αμεσες Επενδύσεις. Ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει περαιτέρω αύξηση των επενδύσεων κατά 12,1% το 2024!

Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης τα τελευταία τέσσερα χρόνια οικονομικής πολιτικής! Της οικονομικής πολιτικής που είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε! Το ίδιο ισχύει και για την σημερινή συμφωνία. Η οποία θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της Ηγουμενίτσας και της Θεσπρωτίας. Της περιφέρειας της Ηπείρου. Και της εθνικής οικονομίας συνολικά» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης!
Read More »
Χατζηδάκης: Η πώληση του λιμανιού θα φέρει ανάπτυξη για την Ήπειρο Χατζηδάκης: Η πώληση του λιμανιού θα φέρει ανάπτυξη για την Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Οκτωβρίου 20, 2023 Rating: 5

Εορτάστηκε στην Ήπειρο η «Ημέρα της Αστυνομίας» και η μνήμη του Προστάτη του Σώματος, Αγίου Αρτεμίου

Παρασκευή, Οκτωβρίου 20, 2023
Εορτάστηκε στην Ήπειρο η «Ημέρα της Αστυνομίας» και η μνήμη του Προστάτη του Σώματος, Αγίου Αρτεμίου


Την 20η Οκτωβρίου εορτάζεται η «Ημέρα της Αστυνομίας», μαζί με τη μνήμη του Προστάτη του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας, Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου.

Η «Ημέρα της Αστυνομίας» θεσμοθετήθηκε από την Πολιτεία το 2003, για να τιμήσει την προσφορά του Σώματος στην Πατρίδα και την κοινωνία, ενώ ο Άγιος Αρτέμιος καθιερώθηκε ως Προστάτης της το 1987.

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων τελέστηκε σήμερα (20-10-2023) το πρωί Δοξολογία σε Ιερούς Ναούς στις έδρες των Διευθύνσεων Αστυνομίας της Ηπείρου, μετά το πέρας της οποίας αναγνώστηκε η Ημερήσια Διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Λάζαρου Μαυρόπουλου.

Σημειώνεται, ότι στο πλαίσιο του εορτασμού της ημέρας, πραγματοποιήθηκε με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας τριήμερη πανελλαδική εθελοντική αιμοδοσία του αστυνομικού προσωπικού.Read More »
Εορτάστηκε στην Ήπειρο η «Ημέρα της Αστυνομίας» και η μνήμη του Προστάτη του Σώματος, Αγίου Αρτεμίου Εορτάστηκε στην Ήπειρο η «Ημέρα της Αστυνομίας» και η μνήμη του Προστάτη του Σώματος, Αγίου Αρτεμίου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Οκτωβρίου 20, 2023 Rating: 5

Σωκράτης Φάμελλος / Με σφραγίδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη ξεπουλιέται και το λιμάνι Ηγουμενίτσας

Παρασκευή, Οκτωβρίου 20, 2023
Σωκράτης Φάμελλος / Με σφραγίδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη ξεπουλιέται και το λιμάνι Ηγουμενίτσας

«Έβαλε την προσωπική σφραγίδα του στην ιδιωτικοποίηση του τρίτου σημαντικότερου λιμένα της χώρας και βασικής εθνικής υποδομής με γεωστρατηγική σημασία»


«Οι ιδεοληπτικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας» τονίζει ο Σωκράτης Φάμελλος, σε δήλωσή του για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ηγουμενίτσα, με αφορμή την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού.


Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, με την παρουσία του σήμερα στην Ηγουμενίτσα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έβαλε την προσωπική σφραγίδα του στην ιδιωτικοποίηση του τρίτου σημαντικότερου λιμένα της χώρας και βασικής εθνικής υποδομής με γεωστρατηγική σημασία για το Ιόνιο και την Αδριατική».


Ο Σωκράτης Φάμελλος υπογραμμίζει ακόμα ότι «οι επιλογές Μητσοτάκη έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το Ευρωπαϊκό μοντέλο αξιοποίησης των λιμανιών», ενώ τονίζει μεταξύ άλλων ότι «η εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων με την πώληση του λιμανιού, πέρα από τις οικονομικές της επιπτώσεις, όπως η αύξηση του κόστους στο εισαγωγικό και στο εξαγωγικό εμπόριο, υπονομεύει τη δυνατότητα της χώρας να παρεμβαίνει σε μια περιοχή με ιδιαίτερο γεωπολιτικό ενδιαφέρον, συγκεκριμένα των Δυτικών Βαλκανίων και της Αδριατικής».
Αναλυτικά η δήλωση του Σωκράτη Φάμελλου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την παρουσία του σήμερα στην Ηγουμενίτσα, έβαλε την προσωπική σφραγίδα του στην ιδιωτικοποίηση του τρίτου σημαντικότερου λιμένα της χώρας και βασικής εθνικής υποδομής με γεωστρατηγική σημασία για το Ιόνιο και την Αδριατική.

Η παραχώρηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ) στον όμιλο Grimaldi δημιουργεί ιδιωτικό μονοπώλιο στο λιμάνι, αλλά και οδηγεί στη δημιουργία ιδιωτικού μονοπωλίου στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Ελλάδας- Ιταλίας, εφόσον ο βασικός πελάτης είναι και νέος μεγαλομέτοχος του ΟΛΗΓ.

Η ιδιωτικοποίηση/παραχώρηση θα προκαλέσει την ακύρωση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων για την Ηγουμενίτσα, αφού ο ιδιώτης δεν υποχρεώνεται πλέον σε οποιασδήποτε επένδυση, όπως αυτή της Μαρίνας της Ηγουμενίτσας που υποτίθεται ότι θα υλοποιούνταν.

Αυτό έρχεται σε συνέχεια της ακύρωσης άλλων σπουδαίων έργων επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως είναι η δημιουργία του Εμπορευματικού Κέντρου Θεσπρωτίας και η Σιδηροδρομική Εγνατία.

Αγνοείται ο Περιφερειακός άξονας της Ηγουμενίτσας με την ταυτόχρονη σύνδεσή του με το τελωνείο Μαυροματίου στα σύνορα με τη γειτονική Αλβανία που θα έδινε υπεραξία στην περιοχή. Και η παραχώρηση της χερσαίας ζώνης στην τοπική κοινωνία κινδυνεύει να μείνει κενό γράμμα, αφού δεν συνδυάζεται με αντισταθμιστικά που θα εξασφάλιζαν την αξιοποίηση και τη βιωσιμότητα της διαχείρισής της από τους οικείους ΟΤΑ.

Οι επιλογές Μητσοτάκη έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το Ευρωπαϊκό μοντέλο αξιοποίησης των λιμανιών όπου, η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα τους συνδυάζεται με πραγματοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων σε επιμέρους δραστηριότητες.

Η εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων με την πώληση του λιμανιού, πέρα από τις οικονομικές της επιπτώσεις, όπως η αύξηση του κόστους στο εισαγωγικό και στο εξαγωγικό εμπόριο, υπονομεύει τη δυνατότητα της χώρας να παρεμβαίνει σε μια περιοχή με ιδιαίτερο γεωπολιτικό ενδιαφέρον, συγκεκριμένα των Δυτικών Βαλκανίων και της Αδριατικής.

Οι ιδεοληπτικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας.
Read More »
Σωκράτης Φάμελλος / Με σφραγίδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη ξεπουλιέται και το λιμάνι Ηγουμενίτσας Σωκράτης Φάμελλος / Με σφραγίδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη ξεπουλιέται και το λιμάνι Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Οκτωβρίου 20, 2023 Rating: 5

Την άνοιξη η επίσημη εγγραφή του Ζαγορίου στην Unesco

Παρασκευή, Οκτωβρίου 20, 2023
Την άνοιξη η επίσημη εγγραφή του Ζαγορίου στην Unesco


Την άνοιξη όπως είχε προαναγγείλει η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στα Γιάννινα και επιβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός, θα γίνει η επίσημη τελετή για την εγγραφή του Ζαγορίου στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.

«Είχα δώσει την προσωπική μου δέσμευση ότι μαζί με την Υπουργό θα παλέψουμε να το κάνουμε πράξη. Το κάναμε πράξη και με το καλό την άνοιξη θα έρθουμε να κάνουμε και την επίσημη τελετή της ανακήρυξης του Ζαγορίου. Δεν χρειάζεται να πω πόσο σημαντική είναι αυτή η εξέλιξη για την ανάπτυξη όλης της περιοχής.

Βέβαια, όπως έχω πει πολλές φορές, αυτό συνεπάγεται και σημαντικές υποχρεώσεις για φύλαξη κυρίως αυτού του μοναδικού πολιτιστικού τοπίου. Αλλά όπως έχω πει πολλές φορές, στο Ζαγόρι συνενώνονται πολλά από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας σε υπερθετικό βαθμό. Και χαίρομαι πάρα πολύ γι’ αυτή την εξέλιξη» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η πρόσφατη εγγραφή του Ζαγορίου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ενισχύει συνολικά τη διεθνή εικόνα και τη φήμη της Ηπείρου ως πολιτιστικού προορισμού υψηλής σπουδαιότητας και ελκυστικότητας.

Η τελετή την άνοιξη θα συνοδεύεται και από την επίσημη τοποθέτηση του σήματος της Unesco στο Ζαγόρι.

Read More »
Την άνοιξη η επίσημη εγγραφή του Ζαγορίου στην Unesco Την άνοιξη η επίσημη εγγραφή του Ζαγορίου στην Unesco Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Οκτωβρίου 20, 2023 Rating: 5

Το τελετουργικό της αυριανής χειροτονίας του νέου Μητροπολίτου Παραμυθίας

Παρασκευή, Οκτωβρίου 20, 2023
Το τελετουργικό της αυριανής χειροτονίας του νέου Μητροπολίτου ΠαραμυθίαςΗ ημέρα χειροτονίας του Εψηφισμένου Μητροπολίτου Παραμυθίας ορίστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο για αυριο 21 Οκτωβρίου. Θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη, κατά τις χειροτονίες Αρχιερέων, τελετουργική διαδικασία, όπως ορίζεται στον Κώδικα Ειδικών Θεμάτων Εκκλησιαστικής Τάξεως.

Θα τελεστεί στο Μητροπολιτικό ναό Αθηνών, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών, με τη συμμετοχή και άλλων Αρχιερέων.

Αρμόδιοι να λειτουργήσουν μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο είναι κυρίως οι Συνοδικοί Μητροπολίτες, μπορούν όμως και άλλοι. Συνήθως ο αριθμός των συλλειτουργούντων Αρχιερέων δεν υπερβαίνει τους δώδεκα.

Το κείμενο της Ομολογίας της Πίστεως, το οποίο διαβάζει ο χειροτονούμενος, υπογράφεται τόσο στην αρχή, όσο και στο τέλος, μπροστά σε όλους, και μετά την ανάγνωσή του παραδίδεται στον Αρχιεπίσκοπο και στη συνέχεια στον Εκκλησιάρχη και τέλος στον Προσωπάρχη της Ιεράς Συνόδο για να πρωτοκολληθεί.

Κατά την Ομολογία της Πίστεως, η οποία συνήθως δίνεται σε τρεις στάσεις, ο χειροτονούμενος στέκεται την Ωραία Πύλη (στην ανώτερη βαθμίδα της κλίμακας), όπου έχει εξέλθει συνοδευόμενος από τους δύο Πρώτους Διακόνους, μετά το τέλος της Δοξολογίας του Όρθρου και πριν το Απολυτίκιο της ημέρας.

Όσα ψάλλονται στη χειροτονία Μητροπολίτου είναι συγκεκριμένα και έχουν να κάνουν με τον εορτασμό της ημέρας της πεντηκοστής.

Στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας και μετά τη “Φήμη” του Αρχιεπισκόπου και πριν την ανάγνωση του Αποστόλου της Θείας Λειτουργίας, ο χειροτονούμενος με πλήρη την ιερατική στολή και το σταυρό του και ασκεπής, εξέρχεται στην Ωραία Πύλη με τη συνοδεία του πρώτου και του δεύτερου στα πρεσβεία ιερείς, που συλλειτουργούν, και ακολουθούν ομιλίες.

Μετά τις ομιλίες ο χειροτονούμενος εισέρχεται υπό την συνοδεία των δύο αρχαιότερων ως προς τα πρεσβεία Αρχιερέων στο Ιερό Βήμα και λαμβάνει χώρα ο ιερός “Χορός” γύρω από την Αγία Τράπεζα.

Κατά την ώρα της χειροτονίας οι αρχαιότεροι στα Πρεσβεία Αρχιερείς συγκρατούν το ευαγγέλιο στον τράχηλο του χειροτονουμένου, ενώ οι υπόλοιποι Αρχιερείς συνεφάπτονται μεταξύ τους σε ένδειξη συγκατάθεσης.

Τον νέο Αρχιερέα ενδύει ο Αρχιεπίσκοπος και μετά το τέλος της Χειροτονίας ψάλλεται η “Φήμη” του. Στο “Κοινωνικό” κοινωνεί πρώτος ο Αρχιεπίσκοπος και μετά ο νεοχειροτονημένος.

Μετά τη χειροτονία ο Αρχιεπίσκοπος ενημερώνει τον τοποτηρητή της χηρεύουσας Μητρόπολης, όπως από εδώ και στο εξής μνημονεύεται ο νέος Μητροπολίτης.


Read More »
Το τελετουργικό της αυριανής χειροτονίας του νέου Μητροπολίτου Παραμυθίας Το τελετουργικό της αυριανής χειροτονίας του νέου Μητροπολίτου Παραμυθίας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Οκτωβρίου 20, 2023 Rating: 5

ΛΑΣΥ: Επερώτηση για ΚΤΕΛ Ηγουμενίτσας

Παρασκευή, Οκτωβρίου 20, 2023
ΛΑΣΥ: Επερώτηση για ΚΤΕΛ ΗγουμενίτσαςΣε συνέχεια των καταγγελιών για τη χορήγηση άδειας στο ΚΤΕΛ Ηγουμενίτσας οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης Ηπείρου» Γ. Πρέντζας, Τ. Ζέκα και Κ. Κωτσαντής κατέθεσαν σήμερα σχετική επερώτηση.

Στην επερώτηση οι περιφερειακοί σύμβουλοι αναφέρουν ότι ο περιφερειάρχης υπέγραψε την άδεια λειτουργίας του ΚΤΕΛ Ηγουμενίτσας ενώ καμιά υπηρεσία δεν έχει εκδώσει βεβαιώσεις χρήσης γης, ούτε έχουν γίνει περιβαλλοντικές και κυκλοφοριακές μελέτες για την ανέγερση νέου ΚΤΕΛ στην 1η Πολεοδομική Ενότητα Λαδοχωρίου Δήμου Ηγουμενίτσας (συνημμένα έγγραφα)


“Στην πράξη, η απόφαση αυτή ενέχει κινδύνους για την ασφάλεια επιβατών, εργαζόμενων και περιοίκων καθώς και των 400 μαθητών του 2ου Λυκείου που βρίσκεται κοντά στο ΚΤΕΛ. Το πιστοποιητικό πυροπροστασίας γραφείων που κατατέθηκε από την εταιρία δεν έχει ισχύ, η εγκατάσταση έχει γίνει πολύ κοντά σε ρέμα που υπερχειλίζει με κίνδυνο πλημμυρικών ατυχημάτων και έχει καταστεί επικίνδυνη η πρόσβαση στο 2ο Λύκειο και το Κλειστό Γυμναστήριο. Η απόφαση αυτή έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων διότι έχει αυξηθεί η ηχορύπανση αλλά και η ατμοσφαιρική ρύπανση και δημιουργήθηκε και πιάτσα ταξί με προφορική (!) άδεια σε σημείο που δεν υπάρχουν προϋποθέσεις.

Η Περιφέρεια Ηπείρου έρχεται πλέον να επισφραγίσει την απαράδεκτη απόφαση της πλειοψηφίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ των παρατάξεων των κ. Λώλου και Νταή, του δημοτικού συμβουλίου Ηγουμενίτσας, το οποίο το 2019 παραχώρησε κοινόχρηστο χώρο που προοριζόταν για ελεύθερη χρήση από τον λαό, στην εταιρία ΚΤΕΛ Α.Ε. για ιδία χρήση.

Σημειώνεται ότι ήδη ομάδα κατοίκων της περιοχής έχουν καταθέσει ομαδική προσφυγή κατά της απόφασης, προς τον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ρωτούν τον Περιφερειάρχη Ηπείρου σε ποιες ενέργειες θα προβεί για να απομακρυνθεί το ΚΤΕΛ από το σημείο στο οποίο έχει εγκατασταθεί ενώ ερώτημα απευθύνουν και προς τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας κ. Πιτούλη για τις ενέργειες που θα κάνει για να ακυρωθεί η παραπάνω επικίνδυνη απόφαση, αφού ο ίδιος απέρριψε ως όφειλε, το αίτημα του ΔΣ του ΚΤΕΛ Ηγουμενίτσας.

Με βάση τον κανονισμό, η επερώτηση θα συζητηθεί πριν την ημερήσια διάταξη της προσεχούς συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου”


Read More »
ΛΑΣΥ: Επερώτηση για ΚΤΕΛ Ηγουμενίτσας ΛΑΣΥ: Επερώτηση για ΚΤΕΛ Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Οκτωβρίου 20, 2023 Rating: 5

Συγχαρητήριο μήνυμα του Αντιπεριφειάρχη Θεσπρωτίας Θωμά Πιτούλη για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές.

Παρασκευή, Οκτωβρίου 20, 2023
Συγχαρητήριο μήνυμα του Αντιπεριφειάρχη Θεσπρωτίας Θωμά Πιτούλη για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές.Θέλω να συγχαρώ τους νεοεκλεγέντες Δημάρχους της Θεσπρωτίας, Παναγιώτη Νταή στο Δήμο Ηγουμενίτσας, Βασίλη Τζίγκο στο Δήμο Φιλιατών και Θανάση Ντάνη στο Δήμο Σουλίου και να τους ευχηθώ καλή επιτυχία στο έργο τους.

Να συγχαρώ όλες και όλους όσους εκλέχθηκαν για να υπηρετήσουν το τόπο , στα νέα Αυτοδιοικητικά συμβούλια . Τους εύχομαι καλή συνεργασία και καλή δύναμη .

Θέλω επίσης να συγχαρώ ιδιαιτέρως όσες και όσους δεν εκλέχθηκαν . Από τη στιγμή που αποφάσισαν να εκτεθούν με εντιμότητα στην κρίση των συμπολιτών και των συμπατριωτών , είναι και αυτοί νικητές και νικήτριες . Ο τόπος μας έχει ανάγκη όλους και μπορούμε να προσφέρουμε πολλά , όποια θέση και αν έχουμε .

Εύχομαι η νέα Αυτοδοικητική περίοδος να είναι ακόμη πιο δημιουργική για τη Θεσπρωτία και την Ήπειρο , οι συνεργασίες να είναι εποικοδομητικές , οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που είναι μπροστά μας να μας βρουν ενωμένους και έτοιμους , για να πέτυχουμε αυτά που θέλουμε και μπορούμε .

Read More »
Συγχαρητήριο μήνυμα του Αντιπεριφειάρχη Θεσπρωτίας Θωμά Πιτούλη για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές. Συγχαρητήριο μήνυμα του Αντιπεριφειάρχη Θεσπρωτίας Θωμά Πιτούλη για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές. Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Οκτωβρίου 20, 2023 Rating: 5

Επίσκεψη εργασίας του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη σήμερα στην Περιφέρεια Ηπείρου

Παρασκευή, Οκτωβρίου 20, 2023
Επίσκεψη εργασίας του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη σήμερα στην Περιφέρεια ΗπείρουΌλα τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους της Ηπείρου, ως και τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα ανέπτυξε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνο Τασούλα και υπουργούς της Κυβέρνησης.

Μεταξύ αυτών ήταν οι οδικοί άξονες, τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, τα αντιπλημμυρικά έργα και η αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων, η στήριξη του πρωτογενούς τομέα, ο εκσυγχρονισμός των ΤΟΕΒ, η εγκατάσταση του πρώην Κλειστού Ξιφασκίας, η εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας, η πρόσκληση αλλοδαπών εργατών γης.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης- συνάντησης εργασίας ακολούθησαν δηλώσεις διαδοχικά από τον Περιφερειάρχη κ. Αλεξ. Καχριμάνη, τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Κωνσταντίνο Τασούλα και τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Περιφερειάρχης ξεκινώντας την τοποθέτησή του, απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, τόνισε ότι όπως έχει πει στο παρελθόν είναι η τελευταία ελπίδα όχι μόνο για την Ήπειρο, αλλά και για την Ελλάδα να γίνουν αλλαγές στα κακώς κείμενα του κράτους. Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε ορισμένα από τα ζητήματα που συζητήθηκαν στην συνάντηση εργασίας, δίνοντας έμφαση στην οδική σύνδεση Ιωάννινα- Κακαβιά, στην οδική σύνδεση Ιόνια Οδός- Πρέβεζα, στον παραλιακό άξονα, το Πάρκο Υψηλής Έρευνας και Τεχνολογίας, το πρώην Κλειστό Ξιφασκίας, στην πλήρη εφαρμογή του νόμου που έχει ψηφιστεί για τους δασικούς χάρτες, ως επίσης και στη στήριξη του ποιοτικού πρωτογενούς τομέα, στον εκσυγχρονισμό και τη ρύθμιση των οφειλών των Τ.Ο.Ε.Β.

Επίσης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να συνεχιστεί η προμήθεια στύλων ηλεκτροφωτισμού, ως και να λυθούν τα ζητήματα που υπάρχουν με το Βιοτεχνικό Πάρκο Θεσπρωτίας.

«Θέλω να σας πω ένα ευχαριστώ γιατί με ανέχεστε. Γιατί η αλήθεια είναι ότι είστε ο μόνος που μπορώ – καλύτερα και από Υπουργούς – να μιλήσω. Να σας πω τους προβληματισμούς μου. […] Αλλά έχω υποχρέωση να τελειώνουμε με τον κρατικισμό και όλους αυτούς που αδικούν τον τόπο μας, και κατά τα άλλα θέλουν να λέγονται προοδευτικοί», υπογράμμισε καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.Read More »
Επίσκεψη εργασίας του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη σήμερα στην Περιφέρεια Ηπείρου Επίσκεψη εργασίας του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη σήμερα στην Περιφέρεια Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Οκτωβρίου 20, 2023 Rating: 5

Ο Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την υπογραφή της σύμβασης για την πώληση του πλειοψηφικού ποσοστού του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε.

Παρασκευή, Οκτωβρίου 20, 2023
Ο Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την υπογραφή της σύμβασης για την πώληση του πλειοψηφικού ποσοστού του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη το πρωί στην υπογραφή της σύμβασης για την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε., που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Οργανισμού.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Πρωθυπουργού:

«Κύριε Πρόεδρε της Βουλής, κ. Αντιπρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι στην κυβέρνηση και στη Βουλή, κ. Περιφερειάρχα, συγχαρητήρια για την επανεκλογή σας, κύριοι Δήμαρχοι, κυρίες και κύριοι,

Σήμερα είναι μία πολύ σημαντική μέρα, όχι μόνο για την Ηγουμενίτσα, αλλά για ολόκληρη την Ήπειρο, η οποία πράγματι ξεκινάει ένα ταξίδι στη νέα εποχή, σηκώνοντας την άγκυρα εδώ, από το μεγαλύτερο λιμάνι της.Γιατί η μεταβίβαση της διαχείρισής του σε έναν μεγάλο ναυτιλιακό κολοσσό, όπως είναι ο Όμιλος Grimaldi, σημαίνει περισσότερη ανάπτυξη τόσο για την εθνική όσο για την τοπική οικονομία.

Με μία σημαντική επένδυση, με σημαντικά έσοδα για το ΤΑΙΠΕΔ, που ξεπερνούν τα 84 εκατομμύρια ευρώ που εισέρχονται στα δημόσια ταμεία. Μία επένδυση που θα λειτουργήσει ως κινητήρια δύναμη προόδου για περισσότερες δουλειές, για καλύτερη ζωή σε όλη τη Δυτική Ελλάδα.


Ήδη και πριν από αυτή την επένδυση -το είπε εξάλλου και ο Υπουργός- η Ηγουμενίτσα είναι το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Αποτελεί κρίσιμη πύλη της χώρας, ζωτικό κρίκο στην αλυσίδα του εφοδιασμού και των μεταφορών, τη δυτική πύλη ουσιαστικά της χώρας προς την Ευρώπη, μία «γέφυρα» για επιβάτες και εμπορεύματα από και προς την Ιταλία.

Και ταυτόχρονα, έναν κόμβο που συνδέει το Ιόνιο και την Αδριατική με ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Μιλάμε, συνεπώς, για ένα σημαντικό διεθνές λιμάνι, το οποίο τώρα αναβαθμίζεται και θα δώσει σημαντική ώθηση σε πολλούς τομείς της οικονομικής και της κοινωνικής ζωής.

Για παράδειγμα, σε συνδυασμό με την πολύ σημαντική κατασκευή της μαρίνας εδώ στην Ηγουμενίτσα, τα σημαντικά λιμενικά έργα τα οποία θα γίνουν στα Σύβοτα, στην Πλαταριά, στη Σαγιάδα, θα εδραιωθεί η Θεσπρωτία και ως τουριστικός προορισμός. Ο σταθμός κρουαζιέρας ως προορισμός yachting.

Παράλληλα, όπως θυμάστε, είχα δεσμευθεί στην τοπική κοινωνία της Ηγουμενίτσας ότι αυτή η επένδυση θα συνοδεύεται με την ικανοποίηση ενός χρόνιου αιτήματος της πόλης της Θεσπρωτίας, ολόκληρης της Ηπείρου, που δεν είναι άλλο από την παραχώρηση 6.000 στρεμμάτων παραλιακής ζώνης στην Αυτοδιοίκηση. Το είπαμε και το κάνουμε πράξη. Έτσι, οι κάτοικοι της Ηγουμενίτσας, δεν αποκτούν απλά ένα μέτωπο προς τη θάλασσα αλλά νέους ελεύθερους χώρους για άθληση και ψυχαγωγία.


Άλλωστε, η οικονομική αυτή διάσταση της σύμπραξης είναι συμβατή με τις εθνικές ανάγκες. Θέλω να θυμίσω ότι το δημόσιο παραμένει μέτοχος μέσω του ΤΑΙΠΕΔ στον Οργανισμό Λιμένος με ποσοστό 33%. Θέλω επίσης να θυμίσω ότι το 85% του ετήσιου τέλους παραχώρησης επιστρέφει στους Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών για τοπικά έργα.

Με άλλα λόγια, το νέο λιμάνι γίνεται αφετηρία για νέες δραστηριότητες αλλά και για νέες υποδομές που ωφελούν το σύνολο της περιοχής. Θέλω να θυμίσω ότι ο ίδιος όμιλος- τα είπε εξάλλου και ο κ. Grimaldi – επενδύει παράλληλα και στο πολύ σημαντικό λιμάνι του Ηρακλείου, προσφέροντας και εκεί ένα τίμημα κοντά στα 80 εκατομμύρια ευρώ.

Αποδεικνύεται έτσι, ότι το επιχειρηματικό του σχέδιο δεν είναι μεμονωμένο, δεν είναι τοπικά στοχευμένο και αυτό δηλώνει με τη σειρά του ότι η Ελλάδα γίνεται πλέον ένας σημαντικός εταίρος στρατηγικών συμφωνιών και πεδίο μεγάλων διεθνών επενδύσεων. Γίνεται ένας μαγνήτης κεφαλαίων εκτός συνόρων, που μεταφράζονται σε συλλογική ευημερία.

Και θα τόνιζα επίσης, ιδιαίτερα την διάσταση της εκκολαπτόμενης στρατηγικής συμμαχίας την οποία αναπτύσσει η πατρίδα μας με την Ιταλία. Η Ιταλία είναι ένας πολύ μεγάλος επενδυτής στην πατρίδα μας. Αυτή η σχέση διευρύνεται ακόμα περισσότερο με την παρουσία του Ομίλου Grimaldi, εδώ στην Ηγουμενίτσα, όπως ακούσατε, με πολύ φιλόδοξα σχέδια.

Θέλω να επαναλάβω ότι είναι ένας όμιλος με πολύ μεγάλη εμπειρία στην διαχείριση σημαντικών λιμένων. Και θα ήθελα να κρατήσετε από τις επισημάνσεις του κ. Grimaldi την ιδιαίτερη αναφορά την οποία κάνει στην τεχνογνωσία που φέρνει ο όμιλος, στην απανθρακοποίηση των λιμανιών.

Το επόμενο βήμα: τα πράσινα λιμάνια σε συνδυασμό με τις πράσινες μεταφορές. Και κράτησα τη δέσμευσή του, τη δημόσια δέσμευσή του ότι το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, θα είναι ένα πρότυπο λιμάνι σε αυτή την πράσινη μετάβαση, η οποία πρέπει να συντελεστεί και εδώ στη χώρα μας.

Θέλω να θυμίσω επίσης, ότι στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας έχουν γίνει πολύ σημαντικά δημόσια έργα. Ξέρω, ότι υπάρχει ακόμα μία μικρή εκκρεμότητα ολοκλήρωσης των έργων. Έχω τη δέσμευση από το Υπουργείο Υποδομών και από τον ανάδοχο, ότι αυτά θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, ώστε το κράτος να έχει εκπληρώσει πια τις υποχρεώσεις του ως προς τις βασικές υποδομές και να μπορέσει να παραχωρήσει στο νέο μέτοχο του Οργανισμού Λιμένος, ένα λιμάνι με άρτιες τις βασικές υποδομές, προκειμένου να έρθει ο Όμιλος και με τη σειρά του να προσθέσει τις δίκες του επενδύσεις. Έτσι αντιλαμβανόμαστε εμείς τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα σε αυτό το οποίο είπε και ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, πόση πρόοδο έχουμε συντελέσει συνολικά ως χώρα, απενοχοποιώντας ακριβώς αυτές τις συνεργασίες και διαπιστώνοντας ότι το δημόσιο συμφέρον μπορεί να υπηρετηθεί καλύτερα, όταν οι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα γίνονται προς όφελος τελικά όλων. Με κανόνες διαφάνειας, με διαδικασίες υποδειγματικές που μπορούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον μεγάλων ξένων oμίλων. Και εδώ θέλω να συγχαρώ και τον προηγούμενο Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, ο οποίος δρομολόγησε τη διαδικασία και όλα τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και τα στελέχη του Υπουργείου, τον Γενικό Γραμματέα, που πραγματικά με υποδειγματικό τρόπο διεκπεραίωσαν όλη αυτή τη διαδικασία.

Θα έλεγα ότι αυτή η σημερινή συμφωνία για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, είναι μία ακόμα στάση στη μεγάλη πορεία μετασχηματισμού της πατρίδας μας. Και είναι, κ. Περιφερειάρχα, μία σημαντική, βέβαια, ψηφίδα στο μωσαϊκό της ανάπτυξης που συνθέτουν οι παραπάνω από 380 δράσεις του Αναπτυξιακού Σχεδίου για την Ήπειρο. Θα έχουμε την ευκαιρία στη συνέχεια να τα συζητήσουμε και στην Περιφέρεια.

Να σταθώ ιδιαίτερα και στην πολύ σημαντική σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, η οποία ολοκληρώνεται οσονούπω. Ένας σημαντικότατος δρόμος, ο βασικός άξονας Δύσης και Ανατολής, ο οποίος χρειάζεται σημαντικές επενδύσεις οι οποίες θα γίνουν πια από τον παραχωρησιούχο, σε συνδυασμό με τα άλλα σημαντικά έργα τα οποία δρομολογούνται στην Ήπειρο:

Τον δρόμο Γιάννενα-Κακαβιά, μετά από κάποια μικρά εμπόδια – επαναπροκηρύξαμε τον σχετικό διαγωνισμό. Τη σημαντική πρόοδο που γίνεται συνολικά στην Ήπειρο σε όλα τα επίπεδα. Το τεχνολογικό πάρκο στα Γιάννενα. Την ανάδειξη του Ζαγορίου που φέρει πια την σφραγίδα της UNESCO.

Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικές παρεμβάσεις. Είναι ένα συνολικό πλάνο που χρειάζεται χρόνο και πολύ ενέργεια για να δρομολογηθεί, όμως σε άψογη συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είμαστε εδώ για να το υλοποιήσουμε.

Να σταθώ στη σημασία της περιφερειακής ανάπτυξης -τονίστηκε και από τους προλαλήσαντες. Έχει σημασία να μπορούν να παραμένουν τα νέα παιδιά στον τόπο τους και η σημερινή συμφωνία είναι σίγουρα ένα μέρος αυτής της δημιουργικής διαδρομής, αυτή η πορεία προς την Ηγουμενίτσα και τη Θεσπρωτία και την Ήπειρο του 21ου αιώνα.

Και βέβαια, να τονίσω ότι αυτή η σημαντική συμφωνία προφανώς δεν θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί, αν η χώρα συνολικά δεν είχε κάνει μεγάλα άλματα. «Άλματα μεγαλύτερα από τη φθορά», όπως λέει και ο εθνικός μας ποιητής, για να φτάσει στο σημείο σήμερα να μπορεί να προσελκύει σημαντικούς ξένους επενδυτές, οι οποίοι εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους να επενδύσουν στην πατρίδα μας.

Ευχόμαστε λοιπόν καλή επιτυχία στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, σε αυτό το νέο κεφάλαιο το οποίο ανοίγεται στην ιστορία του. Και είμαι σίγουρος, το είπε ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, ότι όταν θα ξαναβρεθούμε εδώ σε κάποια χρόνια, θα τρίβουμε τα μάτια μας από την πρόοδο την οποία θα έχει κάνει η Ηγουμενίτσα.

Και θα αναλογιστείτε μόνο τη στρατηγική σημασία που έχει η πατρίδα μας ως διαμετακομιστικός κόμβος, είτε μιλάμε για το εμπόριο από την Ανατολή προς τη Δύση, από τη Δύση προς την Ανατολή, είτε μιλάμε για τον άξονα Νότου και Βορρά, η Ελλάδα σήμερα είναι στην ευχάριστη θέση να μπορεί να αξιοποιεί πλήρως τα γεωπολιτικά συγκριτικά της πλεονεκτήματα, προς όφελος όλων των Ελλήνων πολιτών.

Και πάλι συγχαρητήρια και καλή αρχή στο νέο κεφάλαιο για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας».

Σύμφωνα με την Κυβέρνηση τα σημαντικά οφέλη της αξιοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας είναι:

Με την υπογραφή της σύμβασης ολοκληρώνεται η διαδικασία πώλησης και μεταβίβασης του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας ΑΕ στην κοινοπραξία των εταιρειών Grimaldi Euromed SpA – Μινωικές Γραμμές ΑΝΕ και Επενδυτική Κατασκευαστική Εμπορική και Βιομηχανική ΑΕ, έναντι 84,17 εκατομμυρίων ευρώ.

Η συμφωνία αποβλέπει στην αναβάθμιση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, τρίτου μεγαλύτερου λιμένα της Ελλάδας, και στην καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει ως πύλη της χώρας στην Αδριατική και τη Μεσόγειο, προς όφελος της ευρύτερης περιοχής.

Η κυριότητα όλων των υποδομών του λιμανιού Ηγουμενίτσας παραμένει στο Δημόσιο, καθώς η πώληση αφορά μόνο στις μετοχές του οργανισμού διαχείρισης, στον οποίο το κράτος παραμένει στρατηγικός εταίρος του ιδιώτη επενδυτή, διατηρώντας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ συμμετοχή της τάξης του 33%.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ελληνικό Δημόσιο θα λαμβάνει επίσης ετήσιο αντάλλαγμα παραχώρησης ίσο με το 3,5% επί των εσόδων της ΟΛΗΓ ΑΕ. Το μεγαλύτερο μέρος του εν λόγω ποσού θα αποδίδεται στους Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών και κατ’ αυτόν τον τρόπο τα απτά οικονομικά οφέλη θα διοχετεύονται στην τοπική κοινωνία.

Οι κάτοικοι της Θεσπρωτίας θα ωφεληθούν επίσης από την παραχώρηση 6.000 στρεμμάτων παραλιακού μετώπου, που διαχειρίζεται έως σήμερα ο ΟΛΗΓ, στους παράκτιους Δήμους.

Read More »
Ο Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την υπογραφή της σύμβασης για την πώληση του πλειοψηφικού ποσοστού του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε. Ο Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την υπογραφή της σύμβασης για την πώληση του πλειοψηφικού ποσοστού του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε. Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Οκτωβρίου 20, 2023 Rating: 5

Παρουσία του Κ. Μητσοτάκη η μεταβίβαση του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας στον Ιταλικό όμιλο Grimaldi

Παρασκευή, Οκτωβρίου 20, 2023
Παρουσία του Κ. Μητσοτάκη η μεταβίβαση του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας στον Ιταλικό όμιλο GrimaldiΠαρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έγινε η τελετή παράδοσης παραλαβής στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, καθώς το πλειοψηφικό πακέτο του ΟΛΗΓ μεταβιβαστηκε στον Ιταλικό όμιλο Grimaldi.

Μια νέα εποχή ξημερώνει με περισσότερη ανάπτυξη για την Ηγουμενίτσα και την Ήπειρο, σηματοδοτεί η αλλαγή αυτή, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, μια μεταβίβαση οποία έφερε 84,17 εκατομμύρια στο ΤΑΙΠΕΔ. Η Ηγουμενίτσα αποτελεί πύλη της χώρας προς την Ευρώπη, το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, το οποίο με την ιδιωτικοποίηση θα αναβαθμιστεί, όπως είπε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας ότι η παραχώρηση αυτή θα συνοδευτεί από σημαντικές υποδομές για την ενίσχυση του τουρισμού.

«Η επένδυση συνοδεύεται με την ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος, την παραχώρηση της χερσαίας ζώνης στην τοπική κοινωνία η οποία αποκτά νέους ελεύθερους χώρους» ανέφερε ο Πρωθυπουργός συμπληρώνοντας ότι το δημόσιο, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, παραμένει μέτοχος στον ΟΛΗΓ.Ο Πρωθυπουργός έκανε γνωστό ότι τα έργα που εκτελεί το ελληνικό δημόσιο για την επέκταση του λιμανιού θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους ώστε να μην υπάρχουν εκκρεμότητες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι στην Ήπειρο εκτελούνται σημαντικά έργα ενώ έκανε ειδική μνεία στη δημοπράτηση του άξονα Ιωαννίνων – Κακαβιάς, στο Τεχνολογικό Πάρκο και την ένταξη του Ζαγορίου στην Unesco.

«Σημασία έχει να μένουν οι νέοι στον τόπο τους και η συμφωνία για το λιμάνι είναι ένα μέρος αυτής της διαδρομής. Η σημαντική εξέλιξη δεν θα είχε επιτευχθεί, αν η χώρα δεν είχε κάνει μεγάλα άλματα για να φτάσει στο σημείο να προσελκύει σημαντικούς ξένους επενδυτές. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο λιμάνι στο νέο κεφάλαιο που ανοίγεται στην ιστορία του. Είμαι σίγουρος ότι θα τρίβουμε τα μάτια μας από την ανάπτυξη» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.Στην τελετή ήταν παρόντες ο πρόεδρος της βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο αντιπρόεδρος της βουλής και πρώην υπουργός Ναυτιλίας κατά τη θητεία του οποίου υπεγράφη η σύμβαση παραχώρησης Ιωάννης Πλακιωτάκης, ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο Διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρης Πολίτης, ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι δήμαρχοι Ηγουμενίτσας και Φιλιατών κ.κ. Λώλος και Παππάς, οι νεοκλεγέντες Δήμαρχοι, αιρετοί κ.α
Read More »
Παρουσία του Κ. Μητσοτάκη η μεταβίβαση του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας στον Ιταλικό όμιλο Grimaldi Παρουσία του Κ. Μητσοτάκη η μεταβίβαση του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας στον Ιταλικό όμιλο Grimaldi Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Οκτωβρίου 20, 2023 Rating: 5

Ασημακοπούλου: Tο λιμάνι της Ηγουμενίτσας γίνεται εμπορικός και τουριστικός κόμβος των Βαλκανίων και της Ευρώπης

Παρασκευή, Οκτωβρίου 20, 2023
Ασημακοπούλου: Tο λιμάνι της Ηγουμενίτσας γίνεται εμπορικός και τουριστικός κόμβος των Βαλκανίων και της Ευρώπης

«Η σημερινή ημέρα αποτελεί ορόσημο για την Ηγουμενίτσα και την Ήπειρο. Η υπογραφή της σύμβασης σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την περιοχή, καθιστώντας την Ηγουμενίτσα διεθνή εμπορικό, διαμετακομιστικό και τουριστικό κόμβο των Βαλκανίων και της Ευρώπης, συνδέοντας τη Δύση με την Ανατολή» αναφέρει η ευρωβουλευτής της ΝΔ Αννα – Μισέλ Ασημακοπούλου για την υπογραφή της σύμβασης μεταβίβασης του πλειοψηφικού ποσοστού των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας ΑΕ, στον όμιλο Grimaldi.

Η κυρία Ασημακοπούλου, παρέστη στην τελετή υπογραφής ως εκπρόσωπος της ευρωβουλής και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και δήλωσε μεταξύ άλλων η σύμβαση σηματοδοτεί «Μια εμβληματική επένδυση, η οποία εντάσσεται στο στρατηγικό σχέδιο και το αναπτυξιακό όραμα της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και αναδεικνύει την Ήπειρο ως πραγματικό πρωταγωνιστή ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Ο Πρωθυπουργός συνεχίζει να κάνει πράξη όλα όσα έχει δεσμευτεί, με ένα σχέδιο που ενισχύει την εθνική οικονομία, θωρακίζει την εθνική ασφάλεια και φέρνει καρπούς για κάθε περιφέρεια και κάθε τοπική κοινωνία».

Να σημειωθεί ότι εκτός της κυρίας Ασημακοπούλου στην τελετή έδωσαν το παρών ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Χρήστος Στυλιανίδης, τοπικοί Βουλευτές, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ο κ. Emanuele Grimaldi, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Grimaldi Euromed S.p.A.
Read More »
Ασημακοπούλου: Tο λιμάνι της Ηγουμενίτσας γίνεται εμπορικός και τουριστικός κόμβος των Βαλκανίων και της Ευρώπης Ασημακοπούλου: Tο λιμάνι της Ηγουμενίτσας γίνεται εμπορικός και τουριστικός κόμβος των Βαλκανίων και της Ευρώπης Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Οκτωβρίου 20, 2023 Rating: 5

Πολυεπίπεδες αλλαγές στα επιδόματα ανεργίας

Παρασκευή, Οκτωβρίου 20, 2023
Πολυεπίπεδες αλλαγές στα επιδόματα ανεργίας


Πολυεπίπεδες αλλαγές έρχονται στα επιδόματα ανεργίας.

Η πρώτη κιόλας είναι άμεση καθώς στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο προβλέπεται πως πλέον τα επιδόματα ανεργίας όπως και μια σειρά άλλων επιδομάτων θα πληρώνονται μόνο μέσω προπληρωμένης κάρτας.

Ο άνεργος όπως και άλλοι δικαιούχοι θα προμηθεύονται μια προπληρωμένη κάρτα από την τράπεζα τους η όποια θα «φορτίζεται» με το επίδομα. Η συγκεκριμένη κάρτα θα έχει όριο αναλήψεων ίσο με το 50% του συνολικού ποσού, ενώ το υπόλοιπο θα πρέπει υποχρεωτικά να δαπανάται μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών. Μάλιστα θα υπάρχουν και φορολογικά κίνητρα όπως περισσότερες συμμετοχές στη φορολοταρία για τη χρήση της κάρτας σε ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Τα πιλοτικά προγράμματα

Η ΔΥΠΑ εδώ και καιρό επεξεργάζεται δύο πιλοτικά προγράμματα που προβλέπουν αυξημένο επίδομα ανεργίας.

Tα συγκεκριμένα προγράμματα αναμένεται να βγουν «στον αέρα» από το 2024.

Για ένα από αυτά τα προγράμματα υπάρχουν τα εξής σενάρια στο τραπέζι.

Το πρώτο σενάριο προβλέπει τη σύνδεση του επιδόματος ανεργίας με τον προηγούμενο μισθό του ανέργου, πριν από την απόλυση του και θα είναι κλιμακωτό. Η σκέψη είναι το επίδομα ανεργίας να μην είναι σταθερό και συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό, αλλά με τις προηγούμενες αμοιβές του ανέργου.

Επίσης, εξετάζεται το ύψος του επιδόματος ανεργίας να ξεκινά κατά τους πρώτους μήνες της καταβολής του από υψηλότερα επίπεδα και να αποκλιμακώνεται σταδιακά.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται να συνδέεται άμεσα με τον μισθό που είχαν οι εργαζόμενοι προτού απολυθούν, με τα χρόνια προϋπηρεσίας, τις εισφορές και άλλα χαρακτηριστικά των ανέργων. Σύμφωνα με αυτή την πρόταση, το επίδομα ανεργίας θα ορίζεται στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα 3 έτη με ανώτατο όριο επιδόματος τα 1.200 ευρώ αλλά η μέγιστη διάρκεια του αυξημένου επιδόματος θα είναι μόνο για έξι μήνες, ενώ το σύνολο των καταβληθέντων ποσών θα πρέπει να παραμένει το ίδιο με σήμερα (5.748 ευρώ ετησίως).

Μέσος μισθός

Μια δεύτερη σκέψη είναι το επίδομα ανεργίας να συνδέεται με το μέσο μισθό (1.190 ευρώ) βάσει των τελευταίων στοιχείων του συστήματος «Εργάνη».

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τον πρώτο μήνα της επιδοτούμενης ανεργίας θα μπορούσε να ανέρχεται στο 80% του μέσου μισθού και να καταλήγει σταδιακαά στα 479 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το συνολικό ποσό και σε αυτή τη περίπτωση το οποίο θα δικαιούται ένας άνεργος σε ετήσια βάση δηλαδή 5.748 ευρώ θα παραμείνει το ίδιο.

«Η μεταρρύθμιση που προβλέπει αύξηση στα επιδόματα ανεργίας αρχικά θα είναι πιλοτική καθώς δεν θα μπορούσαν να γίνουν ολοκληρωτικά τόσο ριζικές αλλαγές» σχολιάζουν πηγές του Υπουργείου Εργασίας στον ΟΤ.

Μετά την πιλοτική εφαρμογή και μετά την μελέτη των αποτελεσμάτων του πιλοτικού προγράμματος, θα μπορέσει να υπάρξει ένα ενιαίο καινούργιο σύστημα για τα επιδόματα ανεργίας.

Μακροχρόνια άνεργοι

Το δεύτερο πρόγραμμα το οποίο θα αφορά μακροχρόνια άνεργους θα προβλέπει αύξηση του επιδόματος σταδιακά εντός 12 μηνών, από τα 200 ευρώ που είναι σήμερα στα 325 ευρώ.

Το συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα που σχεδιάζεται, έχει προϋπολογισμό 33,8 εκατ. ευρώ, αφορά 10.500 μακροχρόνια ανέργους ενώ διερευνάται και η δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου καταβολής του επιδόματος των μακροχρόνια ανέργων τουλάχιστον για εκείνους που έχουν πολλά χρόνια ασφάλισης και υψηλό μισθό πριν απολυθούν.
Read More »
Πολυεπίπεδες αλλαγές στα επιδόματα ανεργίας Πολυεπίπεδες αλλαγές στα επιδόματα ανεργίας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Οκτωβρίου 20, 2023 Rating: 5

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 21/10 ΣΤΙΣ 11πμ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ

Παρασκευή, Οκτωβρίου 20, 2023
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 21/10 ΣΤΙΣ 11πμ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥΤο Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας στέκεται στο πλευρό του ηρωικού λαού της Παλαιστίνης και του δικαιώματός του να υπερασπίζεται τη χώρα του κατά της ξένης κατοχής.

Δεν είναι τρομοκράτες οι λαοί που αγωνίζονται για τη ζωή τους!

Τρομοκράτες είναι οι δολοφόνοι των λαών, οι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ που στηρίζουν το Ισραήλ!

Η κλιμάκωση των συγκρούσεων στην κατεχόμενη Παλαιστίνη και το Ισραήλ δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Είναι συνέπεια της πολύχρονης κατοχής από το ισραηλινό κράτος, με τις πλάτες των ΗΠΑ, της ΕΕ και των συμμάχων τους, που διαπλέκεται με τους εντεινόμενους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στη Μέση Ανατολή.

Όλα τα αστικά κόμματα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ σε πλήρη ευρωΝΑΤΟϊκή ευθυγράμμιση, στήνουν στο απόσπασμα το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού να παλεύει ενάντια στην κατοχή. Η Κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την διαχρονική συνεργασία όλων των Ελληνικών Κυβερνήσεων με το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ, στηρίζει έμπρακτα το σφαγιασμό 2 εκατομμυρίων παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, στέλνοντας φρεγάτα του ελληνικού ναυτικού αλλά και παρέχοντας σειρά διευκολύνσεων στην πολεμική μηχανή των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Επιχειρούν να διαγράψουν μονοκοντυλιά τον άγριο πόλεμο σε βάρος των Παλαιστινίων εδώ και δεκαετίες, την κατοχή της Παλαιστίνης και τα συνεχή εγκλήματα των κατοχικών δυνάμεων. Με υποκρισία κλείνουν τα μάτια στις βαρβαρότητες του Ισραήλ, όπως και στο γεγονός ότι ο ίδιος ο λαός του γίνεται τελικά θύμα αυτής της επιθετικότητας του κράτους – δολοφόνου.

Εδώ και 16 χρόνια, οι περίπου 2,5 εκατομμύρια κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας ζουν τον απάνθρωπο αποκλεισμό από το ισραηλινό κράτος και μια ζωή γεμάτη στερήσεις, με ηλεκτρικό ρεύμα 4 ή 5 ώρες τη μέρα, με ακάθαρτο τρεχούμενο νερό 3 ώρες τη μέρα, με τραγικές ελλείψεις σε στοιχειώδη αγαθά.

Αποτελούν καθημερινότητα οι τρομοκρατικές εισβολές του ισραηλινού στρατού σε πόλεις της Δυτικής Όχθης, που αφήνουν πίσω τους πλήθος νεκρών και τραυματιών, οι έφοδοι σε σπίτια αμάχων για έρευνες «υπόπτων», οι συλλήψεις εφήβων και παιδιών, το γκρέμισμα σπιτιών, ισοπεδωμένα χωριά και συνοικίες, ρημαγμένοι προσφυγικοί καταυλισμοί. Χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι σαπίζουν στα κελιά των ισραηλινών φυλακών. ‘Υψώνονται τεράστια τείχη – φράχτες, στήνονται «φυλάκια ελέγχου», εγκλωβίζοντας τους Παλαιστίνιους στην ίδια τους τη γη. Μόνο από την αρχή του χρόνου και πριν από τη νέα ανάφλεξη, πάνω από 220 Παλαιστίνιοι βρήκαν τον θάνατο από ισραηλινά πυρά, ανάμεσά τους δεκάδες έφηβοι και παιδιά.

Ακόμα και ο στραγγαλισμός 2,5 εκατομμυρίων Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς νερό, ρεύμα και καύσιμα, που ανακοινώθηκε από το Ισραήλ, παρουσιάζεται ως… «πολιορκία».

Με φόντο τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης και τη «στρατηγική σχέση» Ελλάδας – Ισραήλ, που εμπλέκει τη χώρα μας σε επικίνδυνους σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο, τα αστικά επιτελεία λυσσάνε απέναντι σε οτιδήποτε ξεσκεπάζει την ευρωΝΑΤΟική μονοφωνία. Το έργο είναι γνωστό: Όποιος καταγγέλλει το χρόνιο έγκλημα της κατοχής της Παλαιστίνης και το αναφαίρετο δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού να αγωνίζεται για τον τερματισμό της είναι… φιλο-«τρομοκράτης».

Κόντρα λοιπόν σε όσους καλούν τον λαό να συνταχθεί με το κατοχικό ισραηλινό κράτος και να εμπλακεί ακόμα πιο βαθιά σε σχεδιασμούς που βρωμάνε μπαρούτι, απέναντι στους διάφορους θιασώτες των «ίσων αποστάσεων» μεταξύ θύτη και θύματος, αυτό που τώρα επείγει είναι να δυναμώσει η αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό, η στήριξη στον αγώνα του για ελεύθερη πατρίδα.

Δυναμώνουμε τον αγώνα μαζί με τους λαούς όλου του κόσμου, μαζί με το εργατικό-λαϊκό κίνημα στη χώρα μας για να ικανοποιηθούν τα δίκαια και διαχρονικά αιτήματα του.

 Να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή.

 Τη δημιουργία ενιαίου ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ στα σύνορα του 1967, με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

 Το δικαίωμα επιστροφής όλων των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους, με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ.

 Την άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων και άλλων πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

 Καμία συμμετοχή-Καμία στήριξη της Ελλάδας στον σφαγιασμό του παλαιστινιακού λαού.

 Να αποσυρθεί η Φρεγάτα ΨΑΡΑ από την περιοχή.

 Να παύσει κάθε διευκόλυνση προς τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Να σταματήσει κάθε οικονομική-πολιτική-στρατιωτική συνεργασία με το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ.


Read More »
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 21/10 ΣΤΙΣ 11πμ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 21/10 ΣΤΙΣ 11πμ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Οκτωβρίου 20, 2023 Rating: 5

Πώς κατανέμονται οι 16.500 προσλήψεις στον δημόσιο τομέα

Παρασκευή, Οκτωβρίου 20, 2023
Πώς κατανέμονται οι 16.500 προσλήψεις στον δημόσιο τομέα


Ο σχεδιασμός του υπουργείου Εσωτερικών που αφορά μόνιμες προσλήψεις στον δημόσιο τομέα 16.500 ατόμων στη διάρκεια του 2024 παρουσιάστηκε αναλυτικά χθες στο υπουργικό συμβούλιο από την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως.

Επισημαίνεται ότι οι προσλήψεις αφορούν το πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού που ανακοινώνεται κάθε Σεπτέμβριο, ωστόσο φέτος καθυστέρησαν λόγω της πραγματοποίησης των αυτοδιοικητικών εκλογών. Οπως ανακοινώθηκε στο υπουργικό συμβούλιο, ο μεγαλύτερος αριθμός προσλήψεων, 6.500 υπάλληλοι, αφορούν τον τομέα της Υγείας και πρόκειται κυρίως για γιατρούς και νοσηλευτές.

Στην ενίσχυση του κρατικού τομέα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης αφορούν οι προσλήψεις 990 ατόμων (μηχανικοί, δασοκομάντος, χειριστές ελικοπτέρων κ.ά.). Στο ίδιο πλαίσιο αλλά και για την ενίσχυση του προσωπικού της τοπικής αυτοδιοίκησης προβλέπεται η πρόσληψη 1.881 εργαζομένων σε δήμους, 328 στις περιφέρειες σε όλη τη χώρα και 75 υπαλλήλων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.


Επιπλέον, προβλέπεται μεταξύ άλλων η πρόσληψη:

• 1.758 υπαλλήλων στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

• 1.260 στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

• 1.160 στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (συμπεριλαμβανομένων 75 υπαλλήλων ως προσωπικό για τις φυλακές).

• 500 στην ΑΑΔΕ.

• 396 στο υπουργείο Μεταφορών.

• 281 στο υπουργείο Εργασίας.

• 215 υπαλλήλων στο υπουργείο Οικογένειας, εκ των οποίων οι 175 στα Κέντρα Πρόνοιας.

• 200 στο υπουργείο Ναυτιλίας.

• 381 στο υπουργείο Οικονομίας.

• 120 στο υπουργείο Πολιτισμού.

• 113 στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.


Οσον αφορά τις προσλήψεις των προηγούμενων ετών 2022-2023 που εκκρεμούν, όπως αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών, στον μεγάλο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο Μάρτιο έχουν επιτύχει περίπου 15.000 άτομα, τα οποία αποτελούν τη δεξαμενή επιτυχόντων για τους επόμενους διορισμούς.

Συγκεκριμένα, έχουν ήδη προκηρυχθεί από το ΑΣΕΠ 1.800 θέσεις Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, ενώ μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να προκηρυχθούν και περίπου 4.300 ακόμα θέσεις Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. Ωστόσο, όσοι από τους επιτυχόντες δεν απορροφηθούν, θα διατηρήσουν το δικαίωμα να υποβάλουν τα χαρτιά τους για να προσληφθούν ανάλογα με την ειδικότητά τους και μέσα στο 2024, στο πλαίσιο του προγραμματισμού προσλήψεων που ανακοινώθηκε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο. Υπενθυμίζεται ότι στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ συμμετείχαν υποψήφιοι για περίπου 60 ειδικότητες, μεταξύ των οποίων μηχανικοί, δασολόγοι, υπάλληλοι ΚΕΠ, βρεφονηπιοκόμοι, ειδικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών κ.ά.

Αναφορικά με τις προσλήψεις των ετών 2022 και 2023 Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, έως το τέλος του έτους το ΑΣΕΠ αναμένεται να δημοσιοποιήσει προκήρυξη με μοριοδότηση στις αρχές του 2024. Σχεδιάζεται η προκήρυξη να αφορά 3.700 θέσεις εργαζομένων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και 700 θέσεις εργαζομένων Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, στις οποίες θα περιλαμβάνονται και οι θέσεις που πληρούν τα συγκεκριμένα κριτήρια από τον προγραμματισμό προσλήψεων του 2024. Εν τω μεταξύ, έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να προκηρυχθούν και οι θέσεις που αφορούν άτομα με αναπηρίες, τα οποία, σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθεσία, αφορά το 12% των προκηρυχθεισών θέσεων κατ’ έτος.


Read More »
Πώς κατανέμονται οι 16.500 προσλήψεις στον δημόσιο τομέα Πώς κατανέμονται οι 16.500 προσλήψεις στον δημόσιο τομέα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Οκτωβρίου 20, 2023 Rating: 5

Απαιτείται απάντηση | Γιατί την αποφεύγουν;

Παρασκευή, Οκτωβρίου 20, 2023
Απαιτείται απάντηση | Γιατί την αποφεύγουν;


Από τον Ιούλιο απευθύνουμε δημόσια ένα απλό ερώτημα, προς τον Υπουργό Ναυτιλίας, τον διευθύνων σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Πολίτη και τον βουλευτή Θεσπρωτίας κ. Γιόγιακα, χωρίς να απαντήσει κανένας έως τώρα.
Ελπίζουμε σήμερα που θα βρίσκεται ο πρωθυπουργός στην Ηγουμενίτσα, κάποιος να τολμήσει να μας απαντήσει στο παρακάτω ερώτημα:
Αληθεύει πως η διοίκηση και ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΗΓ κ. Πορφύρης "ξέχασε" να στείλει δικηγόρο, σε αγωγή κατά του οργανισμού, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί ο ΟΛΗΓ με το ποσό των 920.000€;

Και επειδή από σήμερα η Ηγουμενίτσα περνάει σε Ιταλική εποχή, το γράφουμε και στα Ιταλικά, μπας και μας καταλάβουν:
"Richiesta di risposta | Perché l'evitano?
Da luglio, rivolgiamo pubblicamente una semplice domanda al Ministro della Navigazione, al CEO di TAIPED, il signor Politis, e al deputato di Thesprotia, il signor Giogiaka, senza che nessuno abbia risposto finora.
Speriamo che oggi, con la presenza del Primo Ministro a Igoumenitsa, qualcuno abbia il coraggio di risponderci alla seguente domanda:
È vero che la direzione e il CEO di OLIG "hanno dimenticato" di inviare un avvocato in una causa contro l'organizzazione, con il risultato che OLIG è stato condannato a pagare la somma di 920.000€?"
Read More »
Απαιτείται απάντηση | Γιατί την αποφεύγουν; Απαιτείται απάντηση | Γιατί την αποφεύγουν; Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Οκτωβρίου 20, 2023 Rating: 5

Φορολογική ενημερότητα «εξπρές» για ρυθμισμένα χρέη

Παρασκευή, Οκτωβρίου 20, 2023
Φορολογική ενημερότητα «εξπρές» για ρυθμισμένα χρέη


«Εξπρές» φορολογική ενημερότητα σε οφειλέτες με ρυθμισμένες οφειλές, που θέλουν να εισπράξουν χρήματα ή να μεταβιβάσουν ακίνητα, θα χορηγεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με «τίμημα» την παρακράτηση μέρους ή και του συνόλου των ρυθμισμένων χρεών τους.

Μέσω της ηλεκτρονικής οδού και μακριά από τα γκισέ της εφορίας, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση και να λαμβάνουν άμεσα τη φορολογική ενημερότητα που είναι απαραίτητη για τις συναλλαγές τους.

Για τη διευκόλυνση που θα τους παρέχει η ΑΑΔΕ, θα λαμβάνει ποσοστό 10%-70% από τα χρήματα που θα εισπράττουν ή από το τίμημα της μεταβίβασης ακινήτου, προκειμένου να «σβήσουν» ή να μειωθούν οι οφειλές τους.

Τα ποσοστά παρακράτησης διαμορφώνονται ανάλογα με το ύψος των χρεών προς την εφορία, το ποσό που έχει αποπληρωθεί αλλά και το αν πρόκειται για την είσπραξη χρημάτων ή την μεταβίβαση ακινήτων.

*Για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος: Σε περίπτωση που υπάρχουν οφειλές σε ρύθμιση ή οφειλές μη ληξιπρόθεσμες ή σε αναστολή το αποδεικτικό ενημερότητας εκδίδεται με ποσό παρακράτησης ποσοστού 70 % επί του τιμήματος, εφόσον το τίμημα δεν υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας, και έως το ύψος των ληξιπρόθεσμων ρυθμισμένων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση. Εάν υφίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές σε αναστολή άνω των 50.000 ευρώ, ορίζεται ποσοστό παρακράτησης 50% επί του τιμήματος, εφόσον αυτό δεν υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας, και έως το ύψος των συνολικών οφειλών σε αναστολή. Εάν το τίμημα υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας και το ποσό της παρακράτησης, υπολογιζόμενο επί του τιμήματος είναι μικρότερο των οφειλών, εκδίδεται αποδεικτικό ενημερότητας με υπολογισμό του ποσού της παρακράτησης επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό της παρακράτησης που προκύπτει από τον υπολογισμό αυτό δεν υπερβαίνει το τίμημα.

*Στην περίπτωση είσπραξης χρημάτων, το ποσοστό παρακράτησης κυμαίνεται 10% έως και 70% και ορίζεται από τον προϊστάμενο της αρμόδιας για την είσπραξη των οφειλών υπηρεσίας.

Ειδικότερα η κλίμακα ορίζεται ως εξής:

-10% επί του εισπραττόμενου ποσού όταν η αιτία χορήγησης του αποδεικτικού είναι η είσπραξη χρημάτων και έχει καταβληθεί μέσω της ρύθμισης συνολικό ποσό μεγαλύτερο του 70% της ρυθμισμένης οφειλής.

-30% επί του εισπραττόμενου ποσού όταν η αιτία χορήγησης του αποδεικτικού είναι η είσπραξη χρημάτων και έχει καταβληθεί μέσω της ρύθμισης συνολικό ποσό άνω του 50% έως και 70% της ρυθμισμένης οφειλής.

-50% επί του εισπραττόμενου ποσού όταν η αιτία χορήγησης του αποδεικτικού είναι η είσπραξη χρημάτων και έχει καταβληθεί μέσω της ρύθμισης συνολικό ποσό άνω του 30% έως και 50% της ρυθμισμένης οφειλής.

-70% επί του εισπραττόμενου ποσού όταν η αιτία χορήγησης του αποδεικτικού είναι η είσπραξη χρημάτων και έχει καταβληθεί μέσω της ρύθμισης συνολικό ποσό έως και 30% της ρυθμισμένης οφειλής.

Τα ποσοστά παρακράτησης πρέπει να αντιστοιχούν στην κάλυψη τουλάχιστον 2 δόσεων της τηρούμενης ρύθμισης / ρυθμίσεων που έπονται της ημερομηνίας κατάθεσης του αιτήματος χορήγησης του αποδεικτικού εφόσον οι εναπομένουσες δόσεις είναι έως και 12. Εάν οι εναπομένουσες δόσεις της τηρούμενης ρύθμισης / ρυθμίσεων είναι περισσότερες από 12 το ποσοστό παρακράτησης πρέπει να αντιστοιχεί στην κάλυψη τουλάχιστον 4 δόσεων της τηρούμενης ρύθμισης / ρυθμίσεων που έπονται της ημερομηνίας κατάθεσης του αιτήματος χορήγησης του αποδεικτικού.

*Όταν πρόκειται για περιοδική είσπραξη χρημάτων, το ποσοστό παρακράτησης ορίζεται στο 10% επί του εισπραττόμενου ποσού εφόσον το ποσό της ρυθμισμένης οφειλής που υπολείπεται δεν υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ. Εάν η συνολική εναπομένουσα ρυθμισμένη οφειλή είναι άνω των 20.000 ευρώ, τότε το ποσοστό που θα παρακρατείται από τα χρήματα θα πρέπει:

– να αντιστοιχεί στην κάλυψη 1 δόσης της τηρούμενης ρύθμισης/ ρυθμίσεων που έπονται της ημερομηνίας κατάθεσης του αιτήματος χορήγησης του αποδεικτικού ενημερότητας και:

– να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον 10% του εισπραττόμενου ποσού, αλλά να μην υπερβαίνει το 30% αυτού.
Read More »
Φορολογική ενημερότητα «εξπρές» για ρυθμισμένα χρέη Φορολογική ενημερότητα «εξπρές» για ρυθμισμένα χρέη Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Οκτωβρίου 20, 2023 Rating: 5

Η Θεοδώρα χρειάζεται μία Πράξη Αγάπης

Παρασκευή, Οκτωβρίου 20, 2023
Η Θεοδώρα χρειάζεται μία Πράξη ΑγάπηςΜία μικρή πράξη αγάπης έχει ανάγκη η Θεοδώρα. Η 31χρονη δασκάλα που υπέστη ρήξη ανευρίσματος.

Η Θεοδώρα έχει υποβληθεί σε οκτώ χειρουργικές επεμβάσεις και πλέον βρίσκεται σε κέντρο αποκατάστασης.

Χάρη στην αμέριστη στήριξη των πολιτών η διαμονή της Θεοδώρας εξασφαλίστηκε για οκτώ μήνες ενώ παράλληλα αποπληρώνεται το κόστος της κρανιοπλαστικής στην οποία είχε υποβληθεί.

Η νεαρή που υπηρετούσε στο Δημοτικό Σχολείο Καναλακίου δεν είναι έτοιμη ακόμη να επιστρέψει στο σπίτι της.

Ο Οργανισμός Πράξη Αγάπης βρίσκεται στο πλευρό της οικογένειας από την πρώτη στιγμή μέσω του διεπιστημονικού του προσωπικού και σε άμεση επικοινωνία με το ιατρικό προσωπικό του Κέντρου Αποκατάστασης.

Όλοι μαζί μπορούμε να παρατείνουμε την παραμονή της στο κέντρο αποκατάστασης και να της δώσουμε την ευκαιρία να κερδίσει αυτήν την μάχη!

Όποιος επιθυμεί μπορεί να στηρίξει τη νέα εκστρατεία για την υποστήριξη της Θεοδώρας!

Πληροφορίες και στήριξη εδώ: Συνεχίζουμε να παλεύουμε για τη Θεοδώρα, τη νεαρή δασκάλα που έχει υποστεί ρήξη ανευρισμού! – Πράξη καλοσύνης (act-of-kindness.org)
Read More »
Η Θεοδώρα χρειάζεται μία Πράξη Αγάπης Η Θεοδώρα χρειάζεται μία Πράξη Αγάπης Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Οκτωβρίου 20, 2023 Rating: 5

Στα θρανία οι αυτοδιοικητικοί-Διημερίδα της ΚΕΔΕ

Παρασκευή, Οκτωβρίου 20, 2023
Στα θρανία οι αυτοδιοικητικοί-Διημερίδα της ΚΕΔΕ


Επιμορφωτικό πρόγραμμα για τους νεοεκλεγέντες αυτοδιοικητικούς θα υλοποιήσει το επόμενο διάστημα η ΚΕΔΕ όπως πράττει συστηματικά τα τελευταία χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτού του επιμορφωτικού προγράμματος θα διοργανωθούν έξι περιφερειακές διημερίδες, κατά τη διάρκεια των οποίων ειδικοί επιστήμονες, στελέχη της ΚΕΔΕ και της ΕΕΤΑΑ, αλλά και στελέχη των υπουργείων Εσωτερικών, Ενέργειας και Περιβάλλοντος θα παρουσιάσουν ζητήματα που αφορούν στο ρόλο και τις δυνατότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας στις σημερινές συνθήκες.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου σε δήλωσή του τονίζει: «Συγχαίρω θερμά εκ μέρους της ΚΕΔΕ όλους τους συναδέλφους μου για την εκλογή τους στο αξίωμα του δημάρχου και τους εύχομαι καλή δύναμη και δημιουργικό έργο.

Η ΚΕΔΕ αξιοποιώντας την πολύτιμη εμπειρία που αποκομίσαμε όλα αυτά τα χρόνια, σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ, συνεχίζουμε τη διοργάνωση των διημερίδων επιμόρφωσης ειδικά για τους νεοεκλεγμένους δημάρχους που αναδείχθηκαν στις πρόσφατες εκλογές.

Πιστεύουμε ότι αυτή η πρωτοβουλία θα αποβεί χρήσιμη γιατί η σύγχρονη και ισχυρή Αυτοδιοίκηση θέλει σύγχρονους τρόπους αντιμετώπισης των προκλήσεων, και απαιτεί γνώση και ετοιμότητα για την επίλυσή τους.

Και με αυτό το στοχευμένο θεματικά πρόγραμμα επιμόρφωσης, αυτό ακριβώς επιδιώκουμε. Να συμβάλλουμε δηλαδή, έτσι ώστε οι νεοεκλεγμένοι δήμαρχοι να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις ανάγκες και προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, αλλά και να υπηρετήσουν με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο τις ανάγκες των δήμων και τις προτεραιότητες των τοπικών μας κοινωνιών.

Πεποίθηση της ΚΕΔΕ είναι ότι η συμμετοχή όλων των αιρετών θα συμβάλλει στο καλύτερο αποτέλεσμα και στην ουσιαστική πρόοδο του θεσμού που όλοι υπηρετούμε».

Η διημερίδα για τους αυτοδιοικητικούς της Ηπείρου και της Δυτικής Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί στις 5 και 6 Δεκεμβρίου στα Ιωάννινα.

Τα θέματα που θα παρουσιασθούν στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού αφορούν στα εξής:

Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Διοικητικό Σύστημα της χώρας
Το Σύστημα Διακυβέρνησης
Καταστατική θέση Αιρετών
Οι 100 πρώτες ημέρες της Δημοτικής Αρχής
Οικονομικά των ΟΤΑ – Οικονομική Διοίκηση και Δημοσιονομική Διαχείριση
Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου
Ηγεσία και Management στους ΟΤΑ
Χρηματοδοτικά εργαλεία περιόδου 2023-2028
Νομικά Πρόσωπα των ΟΤΑ – Εφαρμογή ν. 5056/2023
Οργάνωση ΟΤΑ – Προσαρμογή Ο.Ε.Υ. Δήμων
Ανθρώπινο Δυναμικό Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Κλιματική Αλλαγή και Τοπική Αυτοδιοίκηση
Διαχείριση Αδέσποτων Ζώων
Επικοινωνιακή Πολιτική και Διακυβέρνηση
Read More »
Στα θρανία οι αυτοδιοικητικοί-Διημερίδα της ΚΕΔΕ Στα θρανία οι αυτοδιοικητικοί-Διημερίδα της ΚΕΔΕ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Οκτωβρίου 20, 2023 Rating: 5

Το πρόγραμμα της σημερινής επίσκεψης του Πρωθυπουργού σε Ηγουμενίτσα και Γιάννενα

Παρασκευή, Οκτωβρίου 20, 2023
Το πρόγραμμα της σημερινής επίσκεψης του Πρωθυπουργού σε Ηγουμενίτσα και Γιάννενα


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί σήμερα την Ηγουμενίτσα και τα Ιωάννινα. 
Στις 10:00 ο Πρωθυπουργός θα παραστεί στην τελετή υπογραφής της σύμβασης για την πώληση του πλειοψηφικού ποσοστού των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας ΑΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Οργανισμού. 
Το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων. 
Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός θα προεδρεύσει σε σύσκεψη εργασίας στην έδρα της Περιφέρειας Ηπείρου.
Read More »
Το πρόγραμμα της σημερινής επίσκεψης του Πρωθυπουργού σε Ηγουμενίτσα και Γιάννενα Το πρόγραμμα της σημερινής επίσκεψης του Πρωθυπουργού σε Ηγουμενίτσα και Γιάννενα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Οκτωβρίου 20, 2023 Rating: 5

Σελίδες