Κάρτες απεριορίστων διαδρομών από το ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας

Παρασκευή, Απριλίου 08, 2016


Σε μία ακόμα θετική κίνηση προχώρησε το ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας, με απόφαση του σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η έκδοση προπληρωμένων καρτών απεριορίστων διαδρομών, σε όλα τα εσωτερικά δρομολόγια.

Το κέρδος για τον επιβάτη που μετακινείτε καθημερινά με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας είναι 25% του αρχικού ποσού.

Τις προπληρωμένες κάρτες, το επιβατικό κοινό, μπορεί να τις προμηθευτεί από τα εκδοτήρια του ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας.
Read More »
Κάρτες απεριορίστων διαδρομών από το ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας Κάρτες απεριορίστων διαδρομών από το ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 08, 2016 Rating: 5

Εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής, με τη μέθοδο της απασχόλησης, από σπίτι στα Σύβοτα Θεσπρωτίας

Παρασκευή, Απριλίου 08, 2016


Εξιχνιάστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας υπόθεση κλοπής, με τη μέθοδο της απασχόλησης, από σπίτι στα Σύβοτα Θεσπρωτίας.

Σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή σε βάρος ενός 26χρονου ημεδαπού Ρομά, διότι από την αστυνομική έρευνα, προέκυψε ότι εμπλέκεται σε κλοπή, με τη μέθοδο της απασχόλησης, που έγινε το απόγευμα της 02-04-2016 σε οικία 70χρονης ημεδαπής, από όπου αφαιρέθηκε χρηματικό ποσό.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας, ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Read More »
Εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής, με τη μέθοδο της απασχόλησης, από σπίτι στα Σύβοτα Θεσπρωτίας Εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής, με τη μέθοδο της απασχόλησης, από σπίτι στα Σύβοτα Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 08, 2016 Rating: 5

3.933 τροχαίες παραβάσεις το Μάρτιο στην Ήπειρο

Παρασκευή, Απριλίου 08, 2016


Με στόχο την διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας δημοσιοποιούνται συγκεντρωτικά-συγκριτικά στοιχεία που αφορούν, τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για το Μάρτιο του 2016, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

α. Τροχαία Ατυχήματα

Στην εδαφική αρμοδιότητα της Ηπείρου, σημειώθηκαν 5 τροχαία δυστυχήματα (έναντι 10 το 2015). 
 
Ειδικότερα, σημειώθηκαν:
 • 1 θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα (όπως και το 2015)
 • 3 τροχαία ατυχήματα με σοβαρό τραυματισμό ατόμου (όπως και το 2015)
 • 1 τροχαίο ατύχημα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου (έναντι 6 το 2015)

Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά 5 παθόντες (έναντι 10 το 2015). 
 
Ειδικότερα, καταγράφηκαν:
 • 1 νεκρός (όπως και το 2015)
 • 3 σοβαρά τραυματίες (όπως και το 2015)
 • 1 ελαφρά τραυματίας (έναντι 6 το 2015)

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:
 • οδήγηση υπό την επήρεια μέθης
 • παραβίαση προτεραιότητας
 • λοιπά αίτια αναφερόμενα στους οδηγούς

β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης

Για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων πραγματοποιήθηκαν συστηματικοί έλεγχοι στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα να βεβαιωθούν συνολικά (3.933) παραβάσεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι επικίνδυνες καθώς οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα και επηρεάζουν καθοριστικά το αποτέλεσμά του.

Βεβαιώθηκαν :
· 492 για υπερβολική ταχύτητα.
· 36 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη).
· 26 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη.
· 102 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση.
· 153 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση.
· 14 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.
· 2 για παραβίαση προτεραιότητας.
· 23 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση.
· 37 για αντικανονικό προσπέρασμα.
· 16 για αντικανονικούς ελιγμούς.

Σημειώνεται επίσης ότι τον προηγούμενο μήνα βεβαιώθηκαν (89) παραβάσεις που αφορούν ανασφάλιστα οχήματα και (104) παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων.
Read More »
3.933 τροχαίες παραβάσεις το Μάρτιο στην Ήπειρο 3.933 τροχαίες παραβάσεις το Μάρτιο στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 08, 2016 Rating: 5

Αεροσκάφος Blenheim από το αεροδρόμιο Παραμυθιάς Ζωντανή ιστορία στο μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας

Παρασκευή, Απριλίου 08, 2016

Τα αεροσκάφη Bristol Blenheim της Βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF), είχαν δράσει σε Ήπειρο, Ιόνιο και βόρεια Ελλάδα κατά την διάρκεια της κατοχής, με βάση το αεροδρόμιο της Παραμυθιάς. Διαβάστε εκπληκτικές ιστορίες για τα Blenheim και το αεροδρόμιο της Παραμυθιάς, εδώ.

Ωστόσο ένα αεροσκάφος, το Bristol Blenheim Mkl της 211 μοίρας της RAF, με αριθμό σειράς L1434 έχει την δική του ιστορία και απομεινάρια του βρίσκονται στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο Τατοΐου, όπου και εκτίθεται η δεξιά κάτω πτέρυγα και ο κινητήρας.

To συγκεκριμένο αεροσκάφος μαζί με άλλα πέντε, απογειώθηκαν από την Παραμυθιά στις 13/4/1941, με αποστολή τον βομβαρδισμό Γερμανικών στρατευμάτων στην Φλώρινα. Και τα έξι αεροσκάφη καταρρίφθησαν, από σμήνος Γερμανικών καταδιωκτικών αεροσκαφών, τύπου Messerchmitt BF1O9E.

Από τα έξι αεροσκάφη που κατέπεσαν, μόνο το συγκεκριμένο της φωτογραφίας με αριθμό σειράς L1434, ευρέθει και περισυνελλέγει, καθώς ο κυβερνήτης του υποσμηναγός Buchanan κατάφερε να το προσγειώσει παρά τις σημαντικές ζημιές. Ο υποσμηναγός Buchanan ήταν και ο μοναδικός επιζών της αποστολής, αν και σοβαρά τραυματίας.

 
 
Το αεροπλάνο παρέμεινε στα αβαθή της λίμνης Πρέσπας, μέχρι και τον Μάιο του 1993, όπου και ανελκύστηκε από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, για να θυμίζει την δράση της 211 μοίρας της RAF και τις θυσίες των Άγγλων Αεροπόρων.

Το ρολόι του Αεροσκάφους ήταν σταματημένο στην ώρα 16:07

Σήμερα βρίσκεται στο Μουσείο της πολεμικής αεροπορίας στο αεροδρόμιο Δεκελείας. Στην δευτερη φωτογραφία, βλεπεται το ταφικο μνημειο των των 4 απο τους 5 πιλότους που συμμετείχαν στην συγκεκριμένη αποστολή.

Ευχαριστούμε θερμά τον Ίκαρο Γεώργιο Γκίκα για την φωτογραφία απο το Μουσείο της πολεμικής αεροπορίας στο αεροδρόμιο Δεκελείας.

Read More »
Αεροσκάφος Blenheim από το αεροδρόμιο Παραμυθιάς Ζωντανή ιστορία στο μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας Αεροσκάφος Blenheim από το αεροδρόμιο Παραμυθιάς Ζωντανή ιστορία στο μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 08, 2016 Rating: 5

Επιμελητήριο Θεσπρωτίας: Πλήθος κόσμου στην ενημερωτική εκδήλωση - παρουσίαση των τεσσάρων νέων επενδυτικών Προγραμμάτων

Παρασκευή, Απριλίου 08, 2016Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, στα πλαίσια των προσπαθειών του για την ενημέρωση και πληροφόρηση των μελών του, και σε συνεργασία με τον ΕΦΔ Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων υλοποίησε ενημερωτική εκδήλωση την Δευτέρα 04 Απριλίου 2016 και ώρα 18:00, στην αίθουσα Συνεδριακού Κέντρου του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας όπου έγινε παρουσίαση των τεσσάρων νέων επενδυτικών Προγραμμάτων που προκηρύχθηκαν στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020». 
 
Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος Επιχειρηματιών, Ελεύθερων Επαγγελματιών και ανέργων.

 
Τα προγράμματα παρουσιάσθηκαν από τα στελέχη της Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων κ.κ. Βασίλειος Αϊβαλής, Φωτεινή Αυγουστίδου και Ανδρέας Καλογερόπουλος οι οποίοι και απάντησαν στις ερωτήσεις του κοινού.

Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας ευχαριστεί τον ΕΦΔ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ για την άψογη συνεργασία και την ανταπόκρισή του στο κάλεσμα του φορέα μας και τους ενδιαφερόμενους που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.
Read More »
Επιμελητήριο Θεσπρωτίας: Πλήθος κόσμου στην ενημερωτική εκδήλωση - παρουσίαση των τεσσάρων νέων επενδυτικών Προγραμμάτων Επιμελητήριο Θεσπρωτίας: Πλήθος κόσμου στην ενημερωτική εκδήλωση - παρουσίαση των τεσσάρων νέων επενδυτικών Προγραμμάτων Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 08, 2016 Rating: 5

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

Παρασκευή, Απριλίου 08, 2016


Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας διακηρύσσει ότι εκτίθεται σε Πρόχειρο διαγωνισμό για τις ανάγκες των Δ.Ε Ηγουμενίτσας, Μαργαριτίου και Παραποτάμου του Δήμου Ηγουμενίτσας, μέχρι την ολοκλήρωση του Διεθνή διαγωνισμού. Το κριτήριο κατακύρωσης θα είναι το μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης επί τοις % στη νόμιμα διαμορφούμενη κάθε φορά μέση τιμή λιανικής πώλησης του είδους την ημέρα παράδοσης, όπως αυτή προκύπτει από το εκάστοτε εκδιδόμενο δελτίο πιστοποίησης τιμών της υπηρεσίας εμπορίου της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13 του Ν. 3438/2006. Η χρηματοδότηση θα πραγματοποιηθεί από ιδίους πόρους του Δήμου Ηγουμενίτσας και θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του 2016. Ο συνολικός ενδεικτικός προϋπολογισμός ανέρχεται στο ποσό των 48.780,05 χωρίς το ΦΠΑ και 60.000,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 23%.

Σύντομη περιγραφή των ειδών των ΔΕ Ηγουμενίτσας, ΔΕ Μαργαριτίου και ΔΕ Παραποτάμου :


ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΗΤΩΝ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ CPV ΕΙΔΟΣ ΛΤ ΤΙΜΗ ΜΟΝ ΑΞΙΑ €              (με ΦΠΑ)
Προμήθεια καυσίμων και λιπαντικών για κίνηση μεταφορικών μέσων Δ.Ε. Ηγουμενίτσας 09132100-4 Βενζίνη Αμόλυβδη 6.428,57 1,40 9.000,00
Προμήθεια καυσίμων  για κίνηση  μεταφορικών μέσων  Υπηρεσίας Καθαριότητας ΔΕ Ηγ/τσας 09134100-8 Πετρέλαιο Κίνησης 49.132,95 1,038 51.000,00
ΣΥΝΟΛΟ 60.000,00
Δε θα ληφθούν υπόψη εναλλακτικές προσφορές.

Οι υποψήφιοι υποβάλλουν προσφορά για το ποσό των 60.000,00 των ΔΕ του Δήμου Ηγουμενίτσας το οποίο αφορά στο σύνολο των ποσοτήτων του διαγωνισμού σύμφωνα με τον πίνακα στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α’ της Διακήρυξης .

Η σύμβαση θα ισχύει από την ημερομηνία υπογραφής της και μέχρι να εξαντληθεί η ποσότητα αυτής και όχι πέρα από την ολοκλήρωση του Διεθνή διαγωνισμού.

Κάθε προσφορά θα συνοδεύεται υποχρεωτικά από εγγύηση συμμετοχής ύψους ένα (1)επί τοις εκατό (%)της προϋπολογισθείσας δαπάνης (μη συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α).

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθείμε Πρόχειρο διαγωνισμό και με κλειστές προσφορές.

Ωςκαταληκτική ημερομηνίαυποβολήςτωνπροσφορών ορίζεταιη 12/04/2016,ημέρα Τρίτη καιώρα 14:00 μ.μ.

Η περίληψη της παρούσης θα τοιχοκολληθεί στον πίνακα ανακοινώσεων του κτιρίου διοίκησης του Δήμου, θα αναρτηθεί στο δικτυακό του τόπο www.igoumenitsa.gr και θα δημοσιευθεί σε μια τοπική ημερήσια ή εβδομαδιαία εφημερίδα. Αρμόδια υπάλληλος για παροχή πληροφοριών, Γρίβα Ειρήνη, τηλ. Επικ. 26653 61213.

Τα έξοδα των εκ του νόμου απαραίτητων δημοσιεύσεων της περιληπτικής Διακήρυξης θα βαρύνουν τον ανάδοχο (άρθρο 46 Ν. 3801/09 ΦΕΚ 163 Α’/04-09-2009).

Read More »
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 08, 2016 Rating: 5

Ανάδειξη Νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλογών Σαρακατσαναίων

Παρασκευή, Απριλίου 08, 2016


Το Σάββατο 2/4/2016 στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας πραγματοποιήθηκε η Τακτική Εκλογοαπολογιστική Γ. Συνέλευση, σύμφωνα με το καταστατικό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.).

Εκλέχθηκε Ομόφωνα το Προεδρείο της Γ. Συνέλευσης με Πρόεδρο τον κ. Μπομπότα Κωνσταντίνο και μέλη, τους κυρίους Μπάτζιο Κωνσταντίνο και Καπετάνιο Θάνο,οι οποίοι αποτέλεσαν και την εκλογική Εφορευτική Επιτροπή.

Μετά τον Οικονομικό και Διοικητικό απολογισμό ακολούθησε συζήτηση και διάλογος για θέματα που απασχολούν το οργανωμένο Σαρακατσάνικο κίνημα. Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκαν οι Αρχαιρεσίες της Ομοσπονδίας.

Oι εκλεγμένες υποψηφιότητες, μετά από την μεγάλη συμμετοχή των αντιπροσώπων των Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Σ.Σ), είναι:


Ονοματεπώνυμο
Αξίωμα
Σύλλογος Σαρ/ναίων

Μουτσιάνας Ν. Γεώργιος
Πρόεδρος
ΣΣ Ν. Θεσσαλονίκης
Κατσιούλας Απόστολος
Αντιπρόεδρος
ΣΣ Ν. Πιερίας
Μπάρμπας Γεώργιος
Γενικός Γραμματέας
ΣΣ  Επαρχίας Λαγκαδά
Καρυώτης Αθανάσιος
Ταμίας
ΣΣ Θεσσαλονίκης
Αργύρη Μυρτώ
Ειδικός Γραμματέας
ΣΣ Πανελλαδικός Αθήνας
Δαλακούρα Χρύσα
Μέλος
ΣΣ Ν. Καβάλας
Κουτσουπιάς Δημήτριος
Μέλος
ΣΣ Βάλτου Ξηρομέρου& Ευρυτανίας
Μακρής Στέργιος
Μέλος
ΣΣ Ν. Ξάνθης
Τακμάκης Αθανάσιος
Μέλος
ΣΣ Μαγνησίας

Αναπληρωματικά Μέλη

Γιαννακού Άντα
1ης επιλαχούσα
ΣΣ Ν. Θεσπρωτίας
Παππάς Κωνσταντίνος
2ος επιλαχών
ΣΣ Ν. Λάρισας

Εξελεγκτική Επιτροπή

Κυργιάννης Κωνσταντίνος
ΣΣ  Ν. Ημαθίας
Τιμπλαλέξης Παναγιώτης
ΣΣ Δυτικής Μακεδονίας
Λιάκος Απόστολος
ΣΣ  Επαρχίας Λαγκαδά
Read More »
Ανάδειξη Νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλογών Σαρακατσαναίων Ανάδειξη Νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλογών Σαρακατσαναίων Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 08, 2016 Rating: 5

Η Αδελφότητα Ραβενιωτών Θεσπρωτίας παρουσιάζει το φωτογραφικό λεύκωμα "Θύμησες της Ραβενής"

Παρασκευή, Απριλίου 08, 2016


Κυριακή 10 Απριλίου 2016 και ώρα 11.30 π.μ., στην αίθουσα της Ομοσπονδία Μουργκάνας (Γερανίου 44. Αθήνα, 5ος όροφος).
 
Η Ραβενή Θεσπρωτίας, είναι ένα μικρό ακριτικό χωριό της Μουργκάνας. Η Αδελφότητα Ραβενιωτών, προχώρησε στην έκδοση φωτογραφικού λευκώματος, που απεικονίζει τις πτυχές της ζωής των Ραβενιωτών...

Η Ομοσπονδία Μουργκάνας επικροτεί και στηρίζει κάθε προσπάθεια διάσωσης και διάδοσης της ιστορίας και παράδοσης του τόπου μας.

Θεωρώ πως η πρωτοβουλία της Αδελφότητας Ραβενής, ίσως αποτελέσει το παράδειγμα και για άλλα χωριά, ώστε να προβούν και εκείνα σε ανάλογες προσπάθειες, διασώζοντας μικρά κομμάτια της ιστορίας μας...

Μέσα στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε, θεωρώ πως, η παρουσία όλων μας, κρίνεται απαραίτητη σε τέτοιου είδους προσπάθειες που κάνουν οι Αδελφότητες ή Σύλλογοι του τόπου μας, μιας και δίνεται σε όλους μας η ευκαιρία να ανταμώσουμε, να συνομιλήσουμε και να ανταλλάξουμε ιδέες, που ίσως φανούν χρήσιμες στο μέλλον.
 
Read More »
Η Αδελφότητα Ραβενιωτών Θεσπρωτίας παρουσιάζει το φωτογραφικό λεύκωμα "Θύμησες της Ραβενής" Η Αδελφότητα Ραβενιωτών Θεσπρωτίας παρουσιάζει το φωτογραφικό λεύκωμα "Θύμησες της Ραβενής" Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 08, 2016 Rating: 5

Σε μια μικρή σπηλιά στο Μορφάτι Θεσπρωτίας το ασκηταριό του αγίου Αρσενίου

Παρασκευή, Απριλίου 08, 2016


Σε μια μικρή σπηλιά, που βρίσκεται στην νοτιοανατολική απότομη πλαγιά του μικρού βουνού Ερημίτης (518 μ.) και σε μικρή απόσταση νοτιοανατολικά του χωριού Μόρφη (παλιό Μορφάτι) Θεσπρωτίας, είναι χτισμένο ένα εκκλησάκι, αφιερωμένο στον Άγιο Αρσένιο. 
Το ασκηταριό, σύμφωνα με επιγραφή που υπάρχει στη δεξιά άκρη του χτιστού τέμπλου της, ιστορήθηκε από τους Χιονιαδίτες αγιογράφους Αναστάσιο και Παντούλη, το 1872. 
 
Όπως γράφει ο Θωμάς Γκίνης "ο άγιος Αρσένιος είναι ο προστάτης του χωριού και γιορτάζει στις 8 Μαΐου. 
Το τοπίο είναι πνιγμένο από βλάστηση όπως μηλοκοκκιές, δάφνες αγριοσυκιές, πουρνάρια και κισσούς. 
Αν σταθείς από κάτω και κοιτάξεις τον θεόρατο γκρεμό σου κόβεται η ανάσα. 
Τα αγριοπούλια, μόνιμοι κάτοικοι της σπηλιάς που κρατάνε συντροφιά στον άγιο Αρσένιο, σε καλωσορίζουν με τα χαρούμενα κελαηδίσματα τους. 
Στην αυλή της εκκλησίας σε περιμένουν δυο γέρικες μηλοκοκιές για να ξεκουραστείς στον ίσκιοτους το καλοκαίρι. 
Από πάνω η οροφή της σπηλιάς και της εκκλησίας στάζει νερό και οι πιστοί το μαζεύουν σε μπουκάλια κυρίως στην γιορτή του αγίου, γιατί πιστεύουν ότι είναι θαυματουργό. 
Η τοποθεσία που βρίσκεται το εκκλησάκι πέρα από θρησκευτική έχει και ιστορική σημασία. 
Σε αυτή την τοποθεσία την εποχή που οι Τουρκαλβανοτσιάμηδες λυμαίνονταν την περιοχή και οι Έλληνες κάτοικοι κακοποιούνταν βάναυσα, είχε ένα από τα κρησφύγετα του ο Ήρωας της περιοχής Βασίλης Μπαλούμης, εδώ είχε κρυμμένο όλον τον οπλισμό του". 

Read More »
Σε μια μικρή σπηλιά στο Μορφάτι Θεσπρωτίας το ασκηταριό του αγίου Αρσενίου Σε μια μικρή σπηλιά στο Μορφάτι Θεσπρωτίας το ασκηταριό του αγίου Αρσενίου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 08, 2016 Rating: 5

Περιοδικό STEP - Τεύχος Απριλίου: Δείτε τα περιεχόμενα

Παρασκευή, Απριλίου 08, 2016
 
Στο τελευταίο τεύχος που το περιοδικό θα βρίσκεται στα περίπτερα η θεματολογία του πάντα αξιόλογη περιμένει τους αναγνώστες της. 
Σε αυτό το τεύχος έχουμε αφιέρωμα στο Ζάλογγο και την Κασσώπη, στον Άγιο Δημήτριο της Κυψέλης Φαναρίου, και στους μεγάλους Ευεργέτες της Πάργας. 
Ακόμα ένα αφιέρωμα στις ομάδες της Β΄ κατηγορίας των τοπικών ποδοσφαίρου που κέρδισαν ήδη την άνοδο τους στην Α΄κατηγορία καθώς και στην ΚΑΕ Παραμυθιάς που έμεινε στην κατηγορία κερδίζοντας τον τελευταίο αγώνα. 
Παράλληλα θα κάνουμε έναν περίπατο στην Πρέβεζα αλλά θα πάρουμε και μια μικρή γεύση από την Λευκάδα. 
Επίσης διαβάστε ένα άρθρο για την τουριστική ανάπτυξη του δήμου Σουλίου, και τις μόνιμες στήλες του περιοδικού. 
 
Αναλυτικά τα περιεχόμενα είναι:

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Σελ 4: Άνοδος και σωτηρία
Σελ 6: Μεγάλοι Ευεργέτες της Πάργας
Σελ 7: Γιατί και πότε άλλαξαν τα ονόματα των χωριών;
Σελ 8: Λευκάδα, μια ανάσα από την Πρέβεζα
Σελ 10: Η τουριστική ανάπτυξη του δήμου Σουλίου
Σελ 12: Fanari Press - Η δική μας σελίδα: Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στη Κυψέλη Φαναρίου Πρέβεζας, από τα σημαντικότερα μνημεία της υστεροβυζαντινής περιόδου
Σελ 13: Περίπατος στην πόλη της Πρέβεζας
Σελ 14: Σημαντικά & Ασήμαντα
Σελ 16: Το ηρωικό Ζάλογγο και "Κασσώπη": η πρωτεύουσα της Αρχαίας Πρέβεζας
Σελ 18: Πάμε σαν άλλοτε!!!
Σελ 19: Περί Διροφιλαρίωσης (σκουλήκι της καρδιάς)
Σελ 20: Βότανα & Υγεία
Σελ 22: Αγροτικές υποθέσεις
Σελ 24: Μύθοι & Αλήθειες
Σελ 25: Παράδοση στην γεύση
Σελ 26: Γυναικεία θέματα
Σελ 27: Τα νέα της τεχνολογίας και των social media
Σελ 28: Η ώρα της χαλάρωσης
Read More »
Περιοδικό STEP - Τεύχος Απριλίου: Δείτε τα περιεχόμενα Περιοδικό STEP - Τεύχος Απριλίου: Δείτε τα περιεχόμενα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 08, 2016 Rating: 5

Ευχαριστήριο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ηγουμενίτσας

Παρασκευή, Απριλίου 08, 2016


Το Τοπικό Τμήμα Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ηγουμενίτσας θα ήθελε να εκφράσει τις θερμές του ευχαριστίες προς τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσπρωτίας , τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσπρωτίας , τα Κέντρα Υγείας Ηγουμενίτσας , Παραμυθιάς, Μαργαριτίου , τους υπαλλήλους του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας , τον Σύλλογο Γυναικών Πάργας ΔΗΙΔΑΜΕΙΑ και όλους τους πολίτες που ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμα μας προκειμένου να συγκεντρωθούν φάρμακα για τους Σύριους πρόσφυγες.

Οι πολίτες του Νομού μας εκδήλωσαν για άλλη μια φορά , έμπρακτα τα συναισθήματα φιλαλληλίας ,συμπαράστασης και στήριξης προς τους συνάνθρωπους μας που δοκιμάζονται , αποδεικνύοντας ότι ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη είναι δείγματα πολιτισμού και προόδου.

Σας ευχαριστούμε πολύ.

Read More »
Ευχαριστήριο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ηγουμενίτσας Ευχαριστήριο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 08, 2016 Rating: 5

Τι είναι μια πολιτική θέση; Του Παντελή Κυπριανού

Παρασκευή, Απριλίου 08, 2016
Του Παντελή Κυπριανού

Η λειτουργούσα δημοκρατία προϋποθέτει έλλογους κανόνες, ανοιχτούς στην κριτική ανασκευή σ’ ένα περιβάλλον διαρκούς πίεσης από συντεχνιακά και ταξικά συμφέροντα. Με τους κανόνες λειτουργεί πιο οικονομικά, καθώς οι πολίτες γνωρίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού και κινούνται ανάλογα.

Μειώνονται, κατά δεύτερον, τα περιθώρια αβεβαιότητας, καθώς οι κανόνες δημιουργούν ένα σχετικά σταθερό πλαίσιο που περιορίζει το απρόβλεπτο. Ετσι, η δημοκρατία γίνεται προβλέψιμη με ενδεχόμενο βέβαια, να φαντάζει βαρετή, απρόσφορη σε συγκινήσεις, ηρωισμούς και ριζικές ανατροπές.

Ανάμεσα στους κανόνες είναι και οι σχετικοί με την πλήρωση της δημόσιας διοίκησης. Η Γαλλική Επανάσταση, στο άρθρο 6 της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη, σημείωνε ότι οι δημόσιες θέσεις ήταν ανοικτές σε όλους τους πολίτες, χωρίς διάκριση, με μόνα κριτήρια το ταλέντο και την αξιοκρατία.

Αρχές γενικές που αποτέλεσαν το φαντασιακό της Φιλελεύθερης Δημοκρατίας. Η διακήρυξη αποτέλεσε τη βάση για κάποιους σχετικούς κανόνες στη διάρκεια της Δεύτερης Γαλλικής Αυτοκρατορίας (1852-1870). Οι Αγγλοι, όταν στην πλατεία Κλαυθμώνος οι απολυμένοι οδύρονταν, προχώρησαν σε διαγωνισμούς, από το 1871, για να στελεχώσουν τη διοίκησή τους.

Σήμερα όλες οι δυτικές χώρες διαθέτουν ένα πλαίσιο για τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Ασφαλώς, πουθενά αυτή δεν λειτουργεί, όπως οραματίζονταν θεωρητικοί της διοίκησης, απρόσωπα και αντικειμενικά, μακριά από πολιτικές διασυνδέσεις και ιδεολογικούς προσανατολισμούς.

Δύσκολα, ωστόσο, θα βρούμε χώρα, όπως η δική μας, όπου οι διαμάχες για την πρόσληψη προσωπικού είναι τόσο οξείες. Να φταίνε οι χωρίς τελειωμό πελατειακές πρακτικές; Η δεσπόζουσα ακόμη εργαλειακή χρήση του κράτους μέσω του οποίου τα κόμματα γαντζώνονται στην κυβέρνηση; Είναι μέρος της πολιτικής αντιπαράθεσης με στόχο την απονομιμοποίηση του ανταγωνιστή;

Οτι και να ’ναι, αυτό έχει οδυνηρές συνέπειες στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και την πρόσληψή της από τους πολίτες. Δύσκολα θα διαφωνήσει κανείς ότι, με εξαιρέσεις νησίδες, είναι αναποτελεσματική.

Εξίσου επώδυνη είναι η πρόσληψή της από τους πολίτες η οποία έχει δώσει τροφή σε μία επώδυνη αντίθεση ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Ακόμη χειρότερα, πρόσληψη και λειτουργία, δίνουν άλλοθι σε πολιτικά κόμματα να μην κουβεντιάσουν σοβαρά για το τι δημόσια διοίκηση θέλουμε μένοντας συχνά σε στείρους καβγάδες.

Αναντίρρητα, τα τελευταία χρόνια η διοίκηση βελτιώθηκε με τη θεσμοθέτηση του ΑΣΕΠ και της Διαύγειας. Θα γίνουν περισσότερα με την αξιολόγηση και τη λογοδοσία αν αυτές λειτουργήσουν αναστοχαστικά και ανατροφοδοτικά. Βήματα έγιναν και τον τελευταίο χρόνο σε ορισμένα ζητήματα, όπως η επιλογή στελεχών της εκπαίδευσης.

Ναι μεν η επιλογή περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης έγινε όπως και στο παρελθόν, με κριτήρια κομματικά, η επιλογή, ωστόσο, των διευθυντών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας έγινε, ίσως πρώτη φορά, μετά τη συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών κι όχι πριν. Οι ανατροπές ήταν λιγοστές, γεγονός που μαρτυρά ότι, με εξαιρέσεις, οι επιτροπές έκαναν καλά τη δουλειά τους.

Τα θετικά αυτά βήματα θα έχουν νόημα αν αποτελέσουν βάση για τη θεσμοθέτηση κανόνων. Αυτό δεν γίνεται, παρότι αναγκαίο και απλό. Κόμματα, φορείς και επιστήμονες μπορούν να κουβεντιάσουν και να καταλήξουν στο τι είναι μία πολιτική θέση. Προφανώς δεν θα συμφωνήσουν σε όλα, καθώς η σχετική εικόνα συναρτάται και με τους ιδεολογικούς προσανατολισμούς.

Ακόμη όμως κι έτσι, θα γνωρίζαμε πού και πόσους οι κυβερνώντες χρειάζονται για να προωθήσουν την πολιτική τους. Θα αποσαφηνίζονταν οι κανόνες του παιχνιδιού, θα μειώνονταν οι κομματικές κοκορομαχίες και θα μπορούσε η δημόσια διοίκηση να αλλάξει εικόνα· από δυνάστης να γίνει υπηρεσία για τους διοικούμενους.

Αυτό θα μας επέτρεπε να πάμε δύο βήματα πιο πέρα. Κατ’ αρχάς να έχουμε εικόνα πόσες είναι οι πολιτικές θέσεις κι αν πράγματι χρειάζονται. Κυρίως, όμως, να δούμε τι κάνουν αυτοί που ορίζονται, αν το κάνουν καλά και σε ποιον λογοδοτούν.

Με δυο λόγια, ζητούμενο είναι τόσο ο προσδιορισμός τού τι είναι η πολιτική θέση όσο και η λογοδοσία εκείνων που ορίζονται στις θέσεις αυτές. Και τα δύο είναι ζήτημα έλλογων συμφωνημένων κανόνων που θα μας απαλλάξουν από τη στείρα πολεμική, θα δυναμώσουν τον προγραμματικό λόγο των κομμάτων και θα απολήξουν σε ένα λειτουργικό θεσμικό πλαίσιο που δεν θα πάει στα σκουπίδια με την πρώτη αλλαγή κυβέρνησης.
Read More »
Τι είναι μια πολιτική θέση; Του Παντελή Κυπριανού Τι είναι μια πολιτική θέση; Του Παντελή Κυπριανού Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 08, 2016 Rating: 5

Σελίδες