Εγγραφές αθλούμενων στο πρόγραμμα “Άθληση Για Όλους 2023-2024”

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024
Εγγραφές αθλούμενων στο πρόγραμμα “Άθληση Για Όλους 2023-2024”

Ο Δήμος Σουλίου ανακοινώνει πως ξεκινά τις εγγραφές αθλούμενων στα παρακάτω Προγράμματα “Άθλησης για Όλους” 2023 – 2024:
Άσκηση Ενηλίκων (19-64 ετών) Παραμυθιά (2 τμήματα)
Άσκηση Ενηλίκων (19-64 ετών) Ζερβοχώρι
Άσκηση Ενηλίκων (19-64 ετών) Καρβουνάρι
Άσκηση Ενηλίκων (19-64 ετών) Προδρόμι
Άσκηση Ενηλίκων (19-64 ετών) Γαρδίκι
Άσκηση Ενηλίκων (19-64 ετών) Ξηρόλοφο
Άσκηση Ενηλίκων (19-64 ετών) Νεράιδα
Παιδί και Αθλητισμός (6-12 ετών) Παραμυθιά.
Παιδί και Αθλητισμός (6-12 ετών) Γαρδίκι.
Άσκηση στην εφηβική ηλικία (13-18 ετών) Παραμυθιά.
Άσκηση στην εφηβική ηλικία (13-18 ετών) Γαρδίκι.
Άσκηση στην τρίτη ηλικία (65+) Παραμυθιά και
Άσκηση στην τρίτη ηλικία (65+) Γαρδίκι

Στο Αθλητικό πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι κάτοικοι .Για την εγγραφή είναι απαραίτητη η συμπλήρωση σχετικής αίτησης , που διατίθεται εδώ ή στο δημοτικό κατάστημα του Δήμου Σουλίου (Κ.Καραμανλή 179 , Παραμυθία) , συνοδευόμενη υποχρεωτικά από ιατρική βεβαίωση ικανότητας άθλησης.

Οι αιτήσεις θα στέλνονται ηλεκτρονικά στο email του Δήμου Σουλίου : info@paramythia.gr ή θα κατατίθενται στο πρωτόκολλο του Δήμου Σουλίου από 29/02/2024 ημέρα Πέμπτη έως και 11/03/2024 ημέρα Δευτέρα.

Κατεβάστε την αίτηση από εδώ

Ο Δήμαρχος
Αθανάσιος Ζ. Ντάνης
Read More »
Εγγραφές αθλούμενων στο πρόγραμμα “Άθληση Για Όλους 2023-2024” Εγγραφές αθλούμενων στο πρόγραμμα “Άθληση Για Όλους 2023-2024” Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024 Rating: 5

Σαγιάδα: Είχε αλιεύσει επιπλέον 350 αχινούς

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024
Σαγιάδα: Είχε αλιεύσει επιπλέον 350 αχινούς


Τις απογευματινές ώρες χθες, στο πλαίσιο προγραμματισμένης περιπολίας, διενεργήθηκε έλεγχος από στελέχη της Λιμενικής Αρχής της Σαγιάδας, στην περιοχή όρμου Παγανιά, όπου εντοπίστηκε ερασιτέχνης αλιέας να έχει αλιεύσει τριακόσια εβδομήντα (370) τεμάχια αχινών. 
Τα τριακόσια πενήντα (350) τεμάχια κατασχέθηκαν και επαναποντίστηκαν στη θάλασσα. 
Από τον Λιμενικό Σταθμό Σαγιάδας κινήθηκε η διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων.
Read More »
Σαγιάδα: Είχε αλιεύσει επιπλέον 350 αχινούς Σαγιάδα: Είχε αλιεύσει επιπλέον 350 αχινούς Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024 Rating: 5

POS: Παράταση 1+1 μήνα στη διασύνδεση με τις ταμειακές

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024
POS: Παράταση 1+1 μήνα στη διασύνδεση με τις ταμειακές


Την παράταση για 1+1 μήνα, προκειμένου να ολοκληρωθεί χωρίς τεχνικά προβλήματα το μεγάλο έργο της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές, αποφάσισε η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της ΑΑΔΕ,όπως ανακοινώθηκε.

Η απόφαση αυτή ελήφθη, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τα αιτήματα της ίδιας της αγοράς παρόχων POS και ταμειακών μηχανών όσο και των επιχειρήσεων για να μπορέσουν να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις ενός σύνθετου και πολυεπίπεδου έργου.

Σημειώνεται ότι η πρόοδος του έργου μέχρι σήμερα είναι πολύ σημαντική, καθώς έχει αναβαθμιστεί το 85% των συστημάτων POS και ταμειακών, ενώ οι διασυνδέσεις ξεπέρασαν τις 60.000, με τα προγραμματισμένα ραντεβού τις αμέσως επόμενες ημέρες να ανέρχονται στις 20.000.

Συγκεκριμένα, και προκειμένου το έργο να ολοκληρωθεί χωρίς τεχνικά προβλήματα, δίνεται παράταση 1 μήνα, δηλαδή μέχρι την 31η Μαρτίου 2024, για όσες επιχειρήσεις δεν έχουν διασυνδέσει μέχρι σήμερα τα συστήματα τους. Μέσα σε αυτό το διάστημα, οι υπόχρεοι θα πρέπει να έρθουν σε επικοινωνία με τους εξουσιοδοτημένους τεχνικούς εγκατάστασης ταμειακών μηχανών προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία. Σημειώνεται πως η παράταση αυτή μπορεί να επεκταθεί για έναν επιπλέον μήνα, δηλαδή μέχρι την 30η Απριλίου 2024:

Α) για εκείνες τις επιχειρήσεις που δεν κατάφεραν να βρουν διαθέσιμο ραντεβού εντός Μαρτίου, αλλά έχουν προγραμματισμένο ραντεβού με τεχνικό εγκατάστασης εντός Απριλίου. Τα ραντεβού θα πρέπει να δηλωθούν σε ειδική πλατφόρμα που θα τεθεί σε λειτουργία από την ΑΑΔΕ το δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου.

Β) για τις επιχειρήσεις που θα δηλώσουν στο Μητρώο POS ότι πρόκειται να αντικαταστήσουν το ταμειακό τους σύστημα με κάποια από τις νέες διαθέσιμες λύσεις all in one, που δεν απαιτεί επιπλέον ενέργειες διασύνδεσης. Ήδη, έχουν εγκριθεί δύο πάροχοι ηλεκτρονικής τιμολόγησης με τέτοιες λύσεις και πολύ σύντομα αναμένονται πολύ περισσότερες.

Μέχρι σήμερα η πρόοδος της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές είναι πολύ σημαντική, καθώς έχουν υλοποιηθεί τα εξής:

* Πάνω από το 85% των λογισμικών των POS και των ταμειακών μηχανών έχει αναβαθμιστεί. Υπενθυμίζεται πως η αναβάθμιση των συστημάτων είναι προϋπόθεση προκειμένου στη συνέχεια να ολοκληρωθεί η διασύνδεση.

* Έχουν πραγματοποιηθεί ήδη πάνω από 60.000 διασυνδέσεις σε όλη την Ελλάδα.

* Έχουν προγραμματιστεί πάνω από 20.000 ραντεβού με τεχνικούς εγκατάστασης μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες, προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διασύνδεση.

* Έχουν αποσταλεί πάνω από 130.000 ενημερωτικού χαρακτήρα emails σε επιχειρήσεις, που διαθέτουν ταμειακή μηχανή και έχουν αναβαθμισμένα τα POS τους. Τα μηνύματα καλούν τις επιχειρήσεις να διασυνδέσουν άμεσα τα POS τους με τις ταμειακές.

* Προκειμένου να καλυφθεί μέρος του κόστους αγοράς και διασύνδεσης POS, άνοιξε την προηγούμενη Δευτέρα ο 4ος κύκλος χρηματοδότησης μέσω του προγράμματος «Ψηφιακές Συναλλαγές», που καλύπτει και επιπλέον ΚΑΔ, όπως δραστηριότητες λιανικού εμπορίου σε υπαίθριους πάγκους και αγορές κ.ά. Θα πρέπει ωστόσο να τονιστεί πως η έγκριση για τη λήψη του voucher ΔΕΝ αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου ο υπόχρεος να προχωρήσει στη διασύνδεση των συστημάτων του. Θα πρέπει να προχωρήσει στη διασύνδεση άμεσα και όταν εγκριθεί το voucher που του αναλογεί θα μπορέσει να το αξιοποιήσει. Τονίζεται πως από τους 3 πρώτους κύκλους χρηματοδότησης έχουν εγκριθεί τα αντίστοιχα vouchers σε 121.138 επιχειρήσεις για την αγορά/αντικατάσταση POS (18,1 εκατ. ευρώ) και 169.837 επιχειρήσεις για την κάλυψη μέρους του κόστους διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές (22,5 εκατ. ευρώ).

* Από τον Σεπτέμβριο και μετά έχουν ολοκληρωθεί 12 διαφορετικές νομοθετικές και κανονιστικές διαδικασίες από πλευράς Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και ΑΑΔΕ. Παράλληλα, λειτουργεί καθημερινά ειδική ομάδα διαχείρισης του έργου και αντιμετώπισης των όποιων προβλημάτων προκύπτουν, ενώ αυστηροποιούνται τα πρόστιμα για όσους υπόχρεους (τόσο επιχειρήσεις όσο και παρόχους POS, ταμειακών καθώς και τεχνικούς εγκατάστασης) δεν εργάζονται στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης του έργου εντός των χρονοδιαγραμμάτων.

* Έχει δημιουργηθεί ειδική ιστοσελίδα https://www.aade.gr/diasyndesipos με πληροφορίες για το έργο της διασύνδεσης, για τη χρηματοδότηση, με οδηγούς διασύνδεσης ανά μοντέλο POS, ενώ περιλαμβάνεται και ενότητα στην οποία οι επιχειρήσεις μπορούν να ελέγξουν την ετοιμότητα διασύνδεσης μεταξύ του POS τους και του ταμειακού τους συστήματος.

* Διευκρινίζεται πως όσες επιχειρήσεις υπάγονται στους 35 κλάδους λιανικής που υποχρεούνται να εγκαταστήσουν POS, θα πρέπει μέχρι σήμερα, 29 Φεβρουαρίου, να παραγγείλουν το τερματικό μηχάνημα POS και να το εγκαταστήσουν εντός Μαρτίου. Στη συνέχεια, όσοι είναι υπόχρεοι θα πρέπει να προχωρήσουν στη διασύνδεση του POS με την ταμειακή εντός των χρονοδιαγραμμάτων, που αναφέρθηκαν παραπάνω και που αφορούν σε όλες τις επιχειρήσεις.

* Ειδικά οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ταμειακό σύστημα με σύστημα λογισμικού (ERP) και πρέπει να ακολουθήσουν τον βασικό κανόνα διασύνδεσης της Α.1155/2023 για τα POS τους, υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη προθεσμία ως την 31η Μαΐου 2024.

* Παράλληλα με το νέο χρονοδιάγραμμα διασύνδεσης παρατείνεται ως την 30η Απριλίου 2024 και η προθεσμία απόσυρσης των φορολογικών μηχανισμών (ΕΑΦΔΣΣ) από τις επιχειρήσεις που τις χρησιμοποιούν.

* Διευκρινίζεται πως οι ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων που είναι κλειστές για οποιοδήποτε λόγο (π.χ. εποχικότητα) και θα ανοίξουν μετά το τέλος του παραπάνω χρονοδιαγράμματος (οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 30.000) θα πρέπει να διασυνδεθούν με τα τερματικά POS που διαθέτουν από την πρώτη ημέρα της επανέναρξης λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Τέλος, από την πλευρά του Υπουργείου υπογραμμίζεται ότι αποφασίστηκε να μην δοθεί μεγαλύτερη παράταση για δύο λόγους:
 Πρώτον, διότι έχει διαπιστωθεί σε πολλές περιπτώσεις ότι το πρώτο διάστημα μεγάλων παρατάσεων περνάει ανεκμετάλλευτο με χαλάρωση των ρυθμών. Δεύτερον, διότι έχει ολοκληρωθεί πλέον σχεδόν το σύνολο της δουλειάς βάσης (αναβαθμίσεις κ.λπ.) και ότι με τους ρυθμούς που ήδη επιτεύχθηκαν τις τελευταίες ημέρες το έργο θα ολοκληρωθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Και τρίτον, διότι η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές είναι ενταγμένη στο Ταμείο Ανάκαμψης, ως έργο-ορόσημο, πράγμα που σημαίνει ότι τυχόν καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου μπορεί να οδηγήσει σε μερική διακοπή της χρηματοδότησης της χώρας από τις Βρυξέλλες.
Οι δηλώσεις

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε:

«Το μεγάλο έργο της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές προχωρά με εντατικούς ρυθμούς. Χάρη στη συνεργασία της Πολιτείας, των παρόχων και των επιχειρήσεων που είναι υπόχρεες διασύνδεσης, έχει ολοκληρωθεί ένα σημαντικό τμήμα του έργου. Με τη διατήρηση των σημερινών ρυθμών, το έργο θα ολοκληρωθεί εγκαίρως και το φορολογικό σύστημα της χώρας θα περάσει σε μια νέα εποχή. Προχωρούμε στην παράταση για 1+1 μήνα προκειμένου το έργο να ολοκληρωθεί χωρίς τεχνικά προβλήματα. Πρόκειται για το τελευταίο στάδιο μιας σύνθετης και πολυεπίπεδης μεταρρύθμισης που σε λίγες εβδομάδες από σήμερα θα είναι πραγματικότητα, «βρέξει-χιονίσει»! Είναι απόφαση του Υπουργείου μας να ολοκληρωθεί εγκαίρως αυτή η σημαντική μεταρρύθμιση».

O Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, δήλωσε:

«Με την τελευταία παράταση, το Υπουργείο καθιστά σαφή δύο στοιχεία: Το πρώτο είναι ότι η Κυβέρνηση δείχνει τη μεγαλύτερη δυνατή κατανόηση, παραχωρώντας επιπλέον χρονικό διάστημα για την προσαρμογή της αγοράς στο νέο νομοθετικό πλαίσιο. Το δεύτερο όμως αφορά στην υποχρέωση συμμόρφωσης στο μέτρο της διασύνδεσης POS και ταμειακών. Παραχωρούμε παράταση ακριβώς επειδή είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε κατά γράμμα το νόμο του κράτους. Είναι παράταση, όχι αναβολή και χαλαρότητα. Η διασύνδεση ταμειακών και POS είναι ένα έργο εθνικής σημασίας και όλοι οφείλουμε να συμμορφωθούμε άμεσα. Συστήνω την ενεργοποίηση όλων, καθώς μετά το πέρας των προθεσμιών θα είναι αντιμέτωποι μόνο με τις κυρώσεις. Δεν θέλουμε να εισπράξουμε κανένα πρόστιμο για αυτό δεν πρέπει να υπάρξει καμία καθυστέρηση!».

O Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, δήλωσε:

«Βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους φορείς της αγοράς που συμμετέχουν στο έργο της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS. Λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο του έργου, που χάρη στη συνεργασία όλων έχει πλέον μπει στην τελική ευθεία, δίνουμε την ευκαιρία σε όλους να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες, με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα, ώστε να είναι προετοιμασμένοι έγκαιρα».
Read More »
POS: Παράταση 1+1 μήνα στη διασύνδεση με τις ταμειακές POS: Παράταση 1+1 μήνα στη διασύνδεση με τις ταμειακές Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024 Rating: 5

Το 2024 ανοίγουν νέοι ορίζοντες στη φαρμακευτική θεραπεία της παχυσαρκίας

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024
Το 2024 ανοίγουν νέοι ορίζοντες στη φαρμακευτική θεραπεία της παχυσαρκίαςΗ Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Παχυσαρκίας, του Μεταβολισμού και των Διαταραχών Διατροφής (ΕΠΑΜΕΔΙ) και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας (World Obesity Federation) σας ενημερώνουν ότι η Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας γιορτάζεται την Δευτέρα 4 Μαρτίου.

Βασικά στατιστικά στοιχεία:

Για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας, θέλουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να κατανοήσουν το μέγεθος και τον αντίκτυπο της παχυσαρκίας σε όλο τον κόσμο:

Σχεδόν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο σήμερα ζουν με παχυσαρκία (1 στους 7)

Οι ιατρικές συνέπειες της παχυσαρκίας θα κοστίζουν πάνω από 4,3 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2035

Η παιδική παχυσαρκία αναμένεται να αυξηθεί κατά 100% από το 2020 έως το 2035, φτάνοντας τα 400 εκατομμύρια (1 στα 5 παιδιά)1 στους 4 ανθρώπους θα έχει παχυσαρκία το 2035

Τις προηγούμενες Παγκόσμιες Ημέρες Παχυσαρκίας, όλες οι Εταιρίες-Μέλη της World Obesity Federation (Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας) κινητοποιήσαμε ανθρώπους από όλο τον κόσμο για να αναγνωρίσουν τις βαθύτερες αιτίες της παχυσαρκίας, να αυξήσουν τη γνώση της νόσου και να προβάλουν τις φωνές των ανθρώπων με παχυσαρκία που βιώνουν καθημερινά προβλήματα. Το 2022, προσεγγίσαμε περισσότερους ανθρώπους από ποτέ με το μήνυμα «Every Body Needs To Act» στην παγκόσμια προσπάθεια αντιμετώπισης της παχυσαρκίας.

 Το 2023 το μήνυμα ήταν «Αλλάζοντας τις προοπτικές:

 Ας μιλήσουμε για την Παχυσαρκία».

Φέτος το μήνυμα είναι:

 «Ας μιλήσουμε για την Παχυσαρκία και …»
Ας μιλήσουμε για την Παχυσαρκία και… την Υγεία

Είναι σημαντικό, όχι μόνο να αναγνωρίσουμε ότι η παχυσαρκία είναι μια ασθένεια από μόνη της, αλλά και να λάβουμε υπόψη τους παράγοντες κινδύνου και τις άλλες ασθένειες που συνδέονται με την παχυσαρκία (σακχαρώδης διαβήτης, αρτηριακή υπέρταση, καρκίνος, άπνοια ύπνου, υπογονιμότητα κλπ). Υπάρχει συχνά μια υποτιμημένη σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και άλλων προβλημάτων υγείας, ειδικά της ψυχικής υγείας.

Πρέπει να αλλάξουμε την προσέγγιση και την αντιμετώπιση για να μειώσουμε το στίγμα και την ενοχή που σχετίζονται με την παχυσαρκία και να διασφαλίσουμε ότι υποστηρίζονται επαρκώς οι άνθρωποι που ζουν με παχυσαρκία.

Ας μιλήσουμε για την Παχυσαρκία και… τον Πλανήτη μας

Φέτος , για την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας, θέλουμε να δούμε με άλλη οπτική γωνία τον πλανήτη μας και τι δημιουργεί το παχυσαρκιογόνο περιβάλλον. Η υγεία διαμορφώνεται από τον κόσμο γύρω μας και ένα υγιές περιβάλλον δημιουργείται από μια σειρά παραγόντων : τη σταθερότητα του κλίματος μας, τον αέρα που αναπνέουμε, τα τρόφιμα που είναι διαθέσιμα για κατανάλωση και τον τρόπο με τον οποίο προωθούνται στην αγορά. Για να αντιμετωπίσουμε την παχυσαρκία σε παγκόσμιο επίπεδο, πρέπει να δράσουμε, δημιουργώντας ένα υγιές και βιώσιμο περιβάλλον όπου οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν περισσότερο και καλύτερα.

Ας μιλήσουμε για την Παχυσαρκία και… τους νέους

Οι νέοι δεν είναι ποτέ η αιτία του ανθυγιεινού και μη βιώσιμου περιβάλλοντος, αλλά συχνά επηρεάζονται περισσότερο από αυτό. Πρέπει να ακούσουμε άμεσα τους νέους σχετικά με τις προοπτικές τους και ποια πιστεύουν ότι είναι τα βασικά ζητήματα που τους απασχολούν.

Πρέπει να συνεργαστούμε με τους νέους για να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που μειώνει ασθένειες όπως η παχυσαρκία, μειώνει τη ρύπανση του αέρα και σταθεροποιεί το κλίμα μας. Ο έλεγχος του Food Marketing, ο ρόλος του Σχολείου, η εξάλειψη του στίγματος είναι κύριες προτεραιότητες.

Άμεση κινητοποίηση και ολοκληρωμένη δράση:

Η ΕΠΑΜΕΔΙ και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας έχουν καθιερώσει ως Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας την 4η Μαρτίου, για να υπενθυμίσουν στις κυβερνήσεις την δέσμευσή τους και να ζητήσουν από αυτές να λάβουν επείγοντα μέτρα.

Υπάρχουν τρείς τομείς για να δράσουν άμεσα και χωρίς καθυστέρηση κυβερνήσεις, πάροχοι υπηρεσιών υγείας και ασφαλιστικά ταμεία:
Κατάλληλες ιατρικές υπηρεσίες υγείας για την αντιμετώπιση των ατόμων με παχυσαρκία
Έγκαιρη παρέμβαση σε πρώιμο στάδιο της νόσου για καλύτερα αποτελέσματα στη θεραπεία
Πρόληψη στους νεότερους για να μειωθεί η ανάγκη για θεραπεία παχυσαρκίας

Η θεραπεία της παχυσαρκίας δεν είναι μόνο το αδυνάτισμα και η απώλεια κιλών. Είναι η συνολική βελτίωση της υγείας. Εκτός από την εξατομικευμένη παρέμβαση στις διατροφικές συνήθειες, τις οδηγίες για τη σωματική δραστηριότητα και την ουσιαστική ψυχική στήριξη, τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας και οι βαριατρικές επεμβάσεις, είναι πολύτιμοι σύμμαχοι.

Το 2024 ανοίγουν νέοι ορίζοντες στη φαρμακευτική θεραπεία της παχυσαρκίας. Φάρμακα με δράση σε υποδοχείς ορμονών (GLP-1 και GIP) που διεγείρονται από την τροφή, υπάρχουν σε όλο το σώμα και έχουν νευρο- καρδιο – μεταβολικές επιδράσεις, έρχονται στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Η Τιρζεπατίδη (ο πρώτος και μοναδικός εγκεκριμένος διπλός αγωνιστής GLP-1 και GIP) και η Σεμαγλουτίδη 2,4 mg (ο εγκεκριμένος αγωνιστής GLP-1) καλύπτουν το κενό ανάμεσα στην συντηρητική θεραπεία (αλλαγή τρόπου ζωής) και τη Βαριατρική Χειρουργική. Μιμούνται τις επιδράσεις της Μεταβολικής Χειρουργικής και στοχεύουν και στην απώλεια και τη διατήρηση του βάρους. Τα φάρμακα, όταν χρειάζονται και παρέχονται από τους ειδικούς γιατρούς, θα αλλάξουν την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.
Read More »
Το 2024 ανοίγουν νέοι ορίζοντες στη φαρμακευτική θεραπεία της παχυσαρκίας Το 2024 ανοίγουν νέοι ορίζοντες στη φαρμακευτική θεραπεία της παχυσαρκίας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024 Rating: 5

Αίτημα παράτασης διασύνδεσης ταμειακών μηχανών με POS ζητά το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024

 Αίτημα παράτασης διασύνδεσης ταμειακών μηχανών με POS ζητά το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Τις τελευταίες ημέρες έχουμε γίνει αποδέκτες πολλών διαμαρτυριών από τα μέλη μας, που αφορούν στην αδυναμία διασύνδεσης των POS με την ταμειακή μηχανή τους.

Η χρονική παράταση κρίνεται απαραίτητη ώστε να προσαρμοστούν οι επιχειρήσεις στα νέα δεδομένα καθώς οι επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, με την εξασφάλιση μίας περιόδου χάριτος μέχρις ότου λυθούν εν γένει τα ζητήματα, τα οποία καθιστούν αδύνατη ή πολύ δύσκολη την ομαλή λειτουργία του νέου συστήματος, κρίνεται ως άκρως αναγκαία.

Τα προβλήματα εντοπίζονται στην καθυστέρηση αναβάθμισης των POS από τους παρόχους, στις δυσκολίες διασύνδεσής των ταμειακών μηχανών από τους προμηθευτές καθώς και στην αδυναμία εξυπηρέτησης του τεράστιου πλήθους επιχειρήσεων που πρέπει να διασυνδεθούν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. 

Για όλους αυτούς τους λόγους, παρακαλούμε όπως δοθεί ο αναγκαίος χρόνος στις επιχειρήσεις να προετοιμαστούν για αυτήν την μετάβαση της φορολογικής Διοίκησης στη νέα εποχή. 

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος
Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας
Αλέξανδρος Πάσχος
Read More »
Αίτημα παράτασης διασύνδεσης ταμειακών μηχανών με POS ζητά το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας Αίτημα παράτασης διασύνδεσης ταμειακών μηχανών με POS ζητά το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024 Rating: 5

Έκτακτο της ΕΜΥ για πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024
Έκτακτο της ΕΜΥ για πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες.Πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από τις βραδινές ώρες της Πέμπτης με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και πιθανώς από χαλαζοπτώσεις.

Από τις βραδινές ώρες θα επηρεαστούν με βροχές και καταιγίδες, πρόσκαιρα ισχυρές, τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η δυτική Πελοπόννησος.
Read More »
Έκτακτο της ΕΜΥ για πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Έκτακτο της ΕΜΥ για πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024 Rating: 5

Εγγραφές μαθητών/τριών στο Νηπιαγωγείο και στην Α’ τάξη του Δημοτικού Σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024
Εγγραφές μαθητών/τριών στο Νηπιαγωγείο και στην Α’ τάξη του Δημοτικού Σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025

Η Δ/νση Π/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Θεσπρωτίας ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους γονείς και κηδεμόνες ότι οι εγγραφές μαθητών/τριών στο Νηπιαγωγείο και στην πρώτη (Α’) τάξη του Δημοτικού Σχολείου γίνονται αποκλειστικά από 1 έως 20 Μαρτίου 2024. Εγγράφονται στα Νηπιαγωγεία μαθητές γεννημένοι το 2020.

Οι εγγραφές στο Νηπιαγωγείο θα πραγματοποιηθούν ηλεκτρονικά από τους γονείς/κηδεμόνες με κωδικούς taxisnet, από την ηλεκτρονική Υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr). Η Υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» διαλειτουργεί με τα πληροφοριακά συστήματα «Μητρώο Πολιτών» και «myschool» και παρέχει κατάλογο των τέκνων που είναι εγγεγραμμένα στην οικογενειακή τους μερίδα. Τα στοιχεία των τέκνων είναι συμπληρωμένα και οι γονείς/κηδεμόνες επιλέγουν το τέκνο/τα τέκνα για το/τα οποίο/α επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση.

Στη συνέχεια επιλέγουν το Νηπιαγωγείο στο οποίο ανήκει το νήπιο/προνήπιο ανάλογα με τη διεύθυνση κατοικίας τους και συμπληρώνουν τα στοιχεία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου καθώς και τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου, μέσω του οποίου θα ενημερώνονται για την πορεία της αίτησής τους. Σας ενημερώνουμε ότι οι αιτήσεις εγγραφής απευθύνονται μόνο στη σχολική μονάδα που υπάγονται τα παιδιά με βάση τα γεωγραφικά όρια της κατοικίας τους.

Οι γονείς/κηδεμόνες έχουν τη δυνατότητα α) να δηλώσουν τα στοιχεία άλλων τέκνων που φοιτούν στην ίδια ή σε συστεγαζόμενη σχολική μονάδα εφόσον υπάρχουν και β) αν επιθυμούν τη φοίτηση του παιδιού στο Προαιρετικό Ολοήμερο πρόγραμμα και το Αναβαθμισμένο Πρόγραμμα Ολοήμερου Νηπιαγωγείο καθώς και στο τμήμα Πρόωρης Υποδοχής.

Πριν την οριστική υποβολή της αίτησης, ενημερώνονται από την ηλεκτρονική υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) για τα παραστατικά που απαιτείται να προσκομίσουν με επίσκεψή τους στη σχολική μονάδα.

Σε περιπτώσεις γονέων/κηδεμόνων που αδυνατούν να κάνουν χρήση της ηλεκτρονικής υπηρεσίας «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr), η αίτηση μπορεί να υποβληθεί με παρουσία στο Νηπιαγωγείο.

Μετά την υποβολή της αίτησης, οι γονείς/κηδεμόνες λαμβάνουν ενημερώσεις στο κινητό τηλέφωνο που έχουν δηλώσει κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησής τους, για την πορεία της. Θα ειδοποιηθούν για το σχολείο εγγραφής των παιδιών τους από τον/την Προϊστάμενο/μένη του Σχολείου που υπέβαλαν αίτηση.

Η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι την 10η Απριλίου 2024.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
           Ν. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Read More »
Εγγραφές μαθητών/τριών στο Νηπιαγωγείο και στην Α’ τάξη του Δημοτικού Σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025 Εγγραφές μαθητών/τριών στο Νηπιαγωγείο και στην Α’ τάξη του Δημοτικού Σχολείου για το σχολικό έτος 2024-2025 Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024 Rating: 5

Νέο Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας για Άτομα με Αναπηρίες «Σύμπραξις» στην Ηγουμενίτσα

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024
Νέο Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας για Άτομα με Αναπηρίες «Σύμπραξις» στην Ηγουμενίτσα


Το ΚΔΗΦ ΑΜΕΑ με την επωνυμία «Σύμπραξις», είναι ένα Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας για Άτομα με Αναπηρίες και παρέχει υπηρεσίες ημερήσιας φροντίδας και παραμονής στο Κέντρο, λειτουργώντας προγράμματα και υπηρεσίες ατομικές και ομαδικές, σε δυο οκτάωρες βάρδιες.

Στο Κέντρο μας παρέχονται ενδεικτικά οι παρακάτω υπηρεσίες:
· εκτίμηση αναγκών, εκπόνηση και εφαρμογή εξατομικευμένου πλάνου εκπαίδευσης, φροντίδας και αποκατάστασης, μεταξύ των οποίων και υποστηρικτικές υπηρεσίες (εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, φυσικοθεραπεία)
· εκπαίδευση σε κοινωνικές δεξιότητες και σε δεξιότητες καθημερινής ζωής, με ιδιαίτερη αναφορά σε εφαρμογές της σύγχρονης τεχνολογίας, στην υποστηριζόμενη λήψη απόφασης και σε προγράμματα σεξουαλικής αγωγής και υγείας, καθώς και στην προετοιμασία για την αυτόνομη διαβίωση
· ανάπτυξη και προαγωγή των επαγγελματικών/εργασιακών δεξιοτήτων, μεταξύ των οποίων επαγγελματικός προσανατολισμός και προεπαγγελματική κατάρτιση
· ψυχαγωγικές, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες
· προγράμματα εκπαίδευσης, υποστήριξης και συμβουλευτικής των οικογενειών
· προγράμματα ενημέρωσης και εκπαίδευσης της κοινότητας για θέματα που αφορούν την αναπηρία, την καταπολέμηση σχετικών προκαταλήψεων και την υιοθέτηση σύγχρονων αντιλήψεων για αυτήν
· ιατρική υποστήριξη και παρακολούθηση
· εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εκδρομές
· μεταφορά από και προς το Κέντρο με ιδιόκτητο βαν
· πρόχειρο γεύμα.

Η παροχή όλων των υπηρεσιών γίνεται υπό τη συνεχή παρακολούθηση ιατρού και εξειδικευμένων επαγγελματιών (λογοθεραπευτών, εργοθεραπευτών, φυσικοθεραπευτών).
Στο πρόγραμμα του ΚΔΗΦ μπορούν να συμμετέχουν άτομα ανήλικα ή ενήλικα με οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας (κινητική, νοητική, αισθητηριακή, αναπτυξιακή) πλην της τύφλωσης.
Οι εγκαταστάσεις του Κέντρου είναι σύμφωνες με το νόμο και τηρούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφάλειας και προσβασιμότητας σε έναν χώρο μοντέρνο, φωτεινό και ευχάριστο.
Το Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας «Σύμπραξις» διέπεται από αρχές, όπως ο σεβασμός προς κάθε άτομο που εξυπηρετεί, η ενίσχυση της ποιότητας της ζωής των ωφελούμενων, η ενεργός συμμετοχή στην κοινότητα, η ενθάρρυνση και η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των εξυπηρετούμενων ατόμων, η κοινωνική ενσωμάτωση.
Η συμμετοχή στο πρόγραμμα του ΚΔΗΦ καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ και είναι δωρεάν.
Το ωράριο λειτουργίας του κέντρου είναι από τις 06:00 εως τις 14:00 και από τις 14:00 εως τις 22:00.

Στοιχεία επικοινωνίας :
Τηλ. : 6942871973 , 6988789957
Facebook: ΚΔΗΦ ΑΜΕΑ Σύμπραξις – Ηγουμενίτσα
Instagram: Kdifamea_sympraxisRead More »
Νέο Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας για Άτομα με Αναπηρίες «Σύμπραξις» στην Ηγουμενίτσα Νέο Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας για Άτομα με Αναπηρίες «Σύμπραξις» στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024 Rating: 5

ΤΕΕ και Πολιτική Προστασία συζητούν για τις φυσικές καταστροφές και την πρόληψη

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024
ΤΕΕ και Πολιτική  Προστασία συζητούν για τις φυσικές καταστροφές και την πρόληψη


Μια ιδιαίτερα σημαντική και επίκαιρη εκδήλωση συνδιοργανώνουν η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου και το Τμήμα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Η εκδήλωση, είναι ανοικτή για όλους και θα γίνει την Δευτέρα 4 Μαρτίου στις 19.00, στην αίθουσα του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ, με θέμα: «Πρόληψη και Αντιμετώπιση Κινδύνων».

Κατά τη διάρκειά της θα παρουσιαστούν από τους ομιλητές, μείζονα και επίκαιρα θέματα, όπως η σύνταξη σχεδίων αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και η προληπτική απομάκρυνση πολιτών σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς, η εκκένωση παραθαλάσσιου οικισμού λόγω δασικής πυρκαγιάς, αλλά και το θέμα της κήρυξης περιοχών σε έκτακτη ανάγκη Πολιτικής Προστασίας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

19.00-19.20:

Χαιρετισμοί:

Καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο ΤΕΕ/Τμήμα Ηπείρου – Λευκάδας

Χαιρετισμός από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου

Χαιρετισμός από τον Περιφερειακό Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου

Χαιρετισμοί από επίσημους προσκεκλημένους.

Ομιλίες – Παρουσιάσεις:

19.20-20.50:

– Σύνταξη Σχεδίων Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Οργανωμένη Προληπτική Απομάκρυνση Πολιτών σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς – Δ. Αλεξανδρής, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Σχεδιασμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Διεύθυνσης Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

– Casestudy: Εκκένωση παραθαλάσσιου οικισμού λόγω δασικής πυρκαγιάς – Ν. Μαυρογιώργου, Μηχανικός Επιστήμης Υλικών, PhDCan. «Analysis and Management of Natural Disasters and Technological RisksLaboratory – ASSIST Lab».

– Κήρυξη Περιοχών σε Έκτακτη Ανάγκη Πολιτικής Προστασίας – Ε. Αθηναίου, Προϊσταμένη Τμήματος Εθνικού Σχεδιασμού της Διεύθυνσης Σχεδιασμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Διεύθυνσης Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

– Η ευαισθητοποίηση των πολιτών και ο εθελοντισμός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – Κ. Κίτσιος, Αντιπεριφερειάρχης Εθελοντισμού και Αλληλεγγύης – Μ. Κόκορη, Αναπλ. Προϊσταμένη Τμ. Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Θεσπρωτίας.

Πηγή epiruspost.gr
Read More »
ΤΕΕ και Πολιτική Προστασία συζητούν για τις φυσικές καταστροφές και την πρόληψη ΤΕΕ και Πολιτική Προστασία συζητούν για τις φυσικές καταστροφές και την πρόληψη Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024 Rating: 5

Ημέρα της Γυναίκας : Εβδομάδα εκδηλώσεων αφιερωμένη στη Γυναίκα από τον δήμο Σουλίου

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024

 Ημέρα της Γυναίκας : Εβδομάδα εκδηλώσεων αφιερωμένη στη Γυναίκα από τον δήμο Σουλίου  


Read More »
Ημέρα της Γυναίκας : Εβδομάδα εκδηλώσεων αφιερωμένη στη Γυναίκα από τον δήμο Σουλίου Ημέρα της Γυναίκας : Εβδομάδα εκδηλώσεων αφιερωμένη στη Γυναίκα από τον δήμο Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024 Rating: 5

Ρίο-Αντίρριο: Γιατί είναι κλειστή η γέφυρα-Δεμένα και τα πλοία

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024
Ρίο-Αντίρριο: Γιατί είναι κλειστή η γέφυρα-Δεμένα και τα πλοία


Από το πρωί της Πέμπτης (29/2) έχουν ενεργοποιηθεί απαγορεύσεις όσον αφορά στη διέλευση της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, «Χαρίλαος Τρικούπης», των φορτηγών χωρίς φορτίο και των δίκυκλων.

Η απόφαση πάρθηκε και ισχύει εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν από νωρίς στην περιοχή.

Παράλληλα όπως έγινε γνωστό, διακόπηκαν τα δρομολόγια των πλοίων στην πορθμειακή γραμμή Ρίου-Αντιρρίου με τα πλοία να παραμένουν δεμένα.

Υπενθυμίζεται πως η κακοκαιρία Emil θα χτυπήσει αρκετές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Γιώργο Τσατραφύλλια, και μάλιστα κινδυνεύουν και με αιφνίδιες πλημμύρες με την προειδοποίηση να ισχύει από σήμερα (29/2) το απόγευμα, μέχρι αύριο το πρωί.

Οι περιοχές που πρέπει να επιδείξουν προσοχή είναι:
Επτάνησα
Θεσπρωτία
Ηλεία
Αχαΐα
Τρίκαλα
Καρδίτσα
Πιερία
Ημαθία
Πέλλα
Ευρυτάνια
Αιτωλοακαρνανία.

Επιπλέον την Παρασκευή μεσημέρι έως το πρωί του Σαββάτου η προειδοποίηση αφορά σε περιοχές όπως η Λάρισα, η Πιερία, η Ημαθία, η Πέλλα, η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, η Κορινθία και οι Κυκλάδες.
Read More »
Ρίο-Αντίρριο: Γιατί είναι κλειστή η γέφυρα-Δεμένα και τα πλοία Ρίο-Αντίρριο: Γιατί είναι κλειστή η γέφυρα-Δεμένα και τα πλοία Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024 Rating: 5

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων – Η έκκληση που απευθύνει

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων – Η έκκληση που απευθύνει


Έκκληση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού, απευθύνει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός με αφορμή τον εορτασμό της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Σπανίων Παθήσεων.

Με ανακοίνωση του ο ΕΕΣ τιμά την παγκόσμια ημέρα για τις σπάνιες παθήσεις αναφέρονται ότι πρόκειται για νόσους που προσβάλλουν λιγότερους από έναν ανά 2.000 κατοίκους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ο αριθμός των Σπάνιων Παθήσεων υπολογίζεται σε 6.000-8.000.

Το 80% από αυτές έχουν γενετική προέλευση, ενώ στο 50% η πρώτη εμφάνιση συμπτωμάτων παρατηρείται κατά την παιδική ηλικία. Ο πληθυσμός της Ευρώπης αγγίζει τα 700 εκατομμύρια άτομα, οπότε οι Σπάνιες Παθήσεις είναι δυνατόν να αφορούν σε 30 εκατομμύρια των Ευρωπαίων πολιτών.

Σπάνιες παθήσεις στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 800.000 άτομα που ζουν με Σπάνιες Παθήσεις.

Ενδεικτικές αναφορές σπανίων παθήσεων στη χώρα μας:
Κυστική ίνωση
Οζώδης σκλήρυνση
Αιμορροφιλία
Θαλασσαιμία
Νόσος του Crohn
Ελκώδης Κολίτιδα
Μυϊκή Δυστροφία Duchenne
Νόσος του Hunter
Νόσος Gaucher
Πνευμονική Ίνωση
Πνευμονική αρτηριακή υπέρταση
Νόσος Fabry
Κληρονομικό αγγειοοίδημα

Σπάνιες παθήσεις και ορφανές νόσοι

«Ορφανή» νόσος καλείται εκείνη για την οποία δεν έχουν διενεργηθεί εκτενείς έρευνες και/ή για την οποία δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία, γεγονός που δημιουργεί στους ασθενείς την αίσθηση ότι είναι «ορφανοί» στον κόσμο της υγειονομικής περίθαλψης. Πολλές Σπάνιες Παθήσεις είναι Ορφανές, ωστόσο ορισμένες ορφανές νόσοι δεν είναι σπάνιες (π.χ. κάποιες παρασιτικές νόσοι σε φτωχές χώρες). Στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες όμως, οι ορφανές παθήσεις είναι πολύ σπάνιες και είναι άγνωστες στο κοινό ή ακόμη και στους γιατρούς. Πρόκειται για ασθένειες που μπορεί να επηρεάζουν μόνον ένα όργανο(π.χ. Ιδιοπαθής Πνευμονική Ίνωση) ή περισσότερα του ενός συστήματα, όπως η αμυλοείδωση και η σκληροδερμία.

Τα αίτια των Σπάνιων Παθήσεων έχουν ένα ευρύ φάσμα. Ωστόσο, σε πολλές δεν υπάρχουν γνωστά αίτια. Πολλές προκαλούνται από ελαττωματικά γονίδια και άλλες από δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα κύρια χαρακτηριστικά των σπάνιων παθήσεων 
Είναι σοβαρά, χρόνια, συχνά εκφυλιστικά και θανατηφόρα νοσήματα
Στο 50%των Σπανίων Παθήσεων η έναρξη γίνεται στην παιδική ηλικία.
Προκαλούν αναπηρίες και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής.
Προκαλούν μεγάλη ψυχική επιβάρυνση λόγω της έλλειψης ορίζοντα θεραπείας.
Είναι ανίατες παθήσεις ως επί το πλείστον, που αποτελούν βαρύ φορτίο, όχι μόνον για τον ασθενή αλλά και για όλο το οικογενειακό του περιβάλλον.

Ορφανά φάρμακα και σπάνιες παθήσεις

Ορφανό χαρακτηρίζεται το φάρμακο που προορίζεται για τη θεραπεία παθήσεων που είναι σπάνιες. Ο λόγος είναι ότι, οι φαρμακοβιομηχανίες δεν είναι πρόθυμες να αναπτύξουν τέτοια φάρμακα υπό τις συνήθεις συνθήκες αγοράς, καθώς το κόστος παραγωγής και εμπορίου δεν θα μπορούσε να καλυφθεί από τις αναμενόμενες πωλήσεις, χωρίς παροχή κινήτρων.

Για τον λόγο αυτό, στην Ευρωπαϊκή Ένωση θεσπίστηκε το 2000 ένα νέο νομικό πλαίσιο για την παροχή κινήτρων στις φαρμακοβιομηχανίες με στόχο την ανάπτυξη ορφανών φαρμάκων ενώ, πρόσφατα, εξέδωσε οδηγίες για τα ποιοτικά κριτήρια που πρέπει να πληρούν τα Εθνικά Κέντρα Αναφοράς για τα Σπάνια Νοσήματα.

Έφτασε πλέον η στιγμή για πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση μέσα από την κατάλληλη διάγνωση και έρευνα, ώστε ο ασθενής να μην είναι “ορφανός”.

Η έρευνα, η επιστημονική γνώση, η θεραπευτική αντιμετώπιση, η κοινωνική και ασφαλιστική κάλυψη των σπάνιων παθήσεων είναι ελλιπείς αν και πρόκειται για σοβαρές, μακροχρόνιες και συχνά θανατηφόρες παθήσεις.

Οι ασθενείς με σπάνια νοσήματα αισθάνονται “ορφανοί” μέσα στο σύστημα υγείας και ότι δεν υπάρχει αλληλεγγύη. Είναι συχνά απογοητευμένοι και θυμωμένοι από την αδυναμία διάγνωσης ή λανθασμένης διάγνωσης, διότι πράγματι η διάγνωση είναι δύσκολη, κυρίως όταν υπάρχει ομοιότητα συμπτωμάτων με ένα κοινό νόσημα.
Read More »
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων – Η έκκληση που απευθύνει Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων – Η έκκληση που απευθύνει Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024 Rating: 5

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024
ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ


Ο Δήμος Ηγουμενίτσας ανακοινώνει ότι σε λίγες ημέρες, ξεκινά η ασφαλτόστρωση της οδού Κύπρου, τμηματικά.

Στην κεντρική οδική αρτηρία της πόλης μας, η κατάσταση του ασφαλτοτάπητα είναι προβληματική, καθώς εδώ και δεκαετίες δεν έχουν γίνει έργα συντήρησης – αποκατάστασης και αντικατάστασης, δημιουργώντας πρόβλημα τόσο στην κίνηση των οχημάτων, όσο και στην οδική ασφάλεια γενικότερα.

Ζητούμε την κατανόηση όλων των δημοτών για την προσωρινή όχληση που θα υπάρχει το 15νθημερο που θα διαρκέσουν οι εργασίες από την αρχή της οδού Κύπρου έως και τον κόμβο στην οδό Δαγκλή, καθώς είναι ένα έργο αναγκαίο, που θα ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και σε μία περίοδο που δεν υπάρχει επαυξημένη κυκλοφορία λόγω εορτών η διακοπών.

Είναι τέλος σίγουρο ότι το έργο πέρα από τα προφανή οφέλη στην οδική ασφάλεια, θα αναβαθμίσει αισθητικά το κέντρο της πόλης μας και αποτελεί προπομπό για τις άλλες παρεμβάσεις που θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και Κινητικότητας.

Read More »
ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024 Rating: 5

Επιχείρηση της ΕΜΑΚ για απομάκρυνση χημικής ουσίας από σπίτι στην Ανατολή!

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024
Επιχείρηση της ΕΜΑΚ για απομάκρυνση χημικής ουσίας από σπίτι στην Ανατολή!


Με ειδικά μέτρα προστασίας, ομάδα της ΕΜΑΚ Ιωαννίνων περισυνέλλεξε και απομάκρυνε ουσία που βρέθηκε σε εξωτερικό χώρο κατοικίας, σε συνοικία της Ανατολής Ιωαννίνων.

Η ύπαρξη της ουσίας, πιθανότατα υδράργυρου, είχε καταγγελθεί νωρίτερα στην Αστυνομία από ιδιοκτήτη διαμερίσματος ο οποίος προχώρησε και σε μήνυση εναντίον αγνώστων.

Από την Αστυνομία ενημερώθηκε η Πυροσβεστική η οποία επενέβη με ομάδα της ΕΜΑΚ και τηρώντας το αυστηρό πρωτόκολλο για παρόμοιες περιπτώσεις που απαιτεί ειδικά μέτρα προχώρησε στη συλλογή του υλικού και την απομάκρυνση.

Η επιχείρηση έγινε με ειδικό πυροσβεστικό όχημα περισυλλογής χημικών από την 5η ΕΜΑΚ.

Το ένα σκέλος της επιχείρησης ολοκληρώθηκε..

Το δεύτερο απαιτεί συνεννόηση πολλών υπηρεσιών.. Με δεδομένη ότι η σύνθεση της ουσίας είναι άγνωστη και εικάζεται ότι πρόκειται για υδράργυρο απαιτούνται ειδικά μέτρα για τη φύλαξη και την αποστολή του σε σημείο καταστροφής.

Πηγή epiruspost.gr
Read More »
Επιχείρηση της ΕΜΑΚ για απομάκρυνση χημικής ουσίας από σπίτι στην Ανατολή! Επιχείρηση της ΕΜΑΚ για απομάκρυνση χημικής ουσίας από σπίτι στην Ανατολή! Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024 Rating: 5

Β. Γιόγιακας : “4 θέσεις γιατρών προκηρύσσονται άμεσα για το Νοσοκομείο Φιλιατών”

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024
Β. Γιόγιακας : “4 θέσεις γιατρών προκηρύσσονται άμεσα για το Νοσοκομείο Φιλιατών”


Τέσσερις επί θητεία θέσεις ειδικευμένων ιατρών του κλάδου ΕΣΥ εγκρίθηκαν για το Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών με Απόφαση του Υφυπουργού Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους.

 Συγκεκριμένα πρόκειται για 1 θέση ιατρού ειδικότητας Χειρουργικής στον βαθμό του Επιμελητή Α΄, 1 θέση ιατρού ειδικότητας Εσωτερικής Παθολογίας στον βαθμό του Επιμελητή Α΄, 1 θέση ιατρού ειδικότητας Ακτινολόγου με εμπειρία στον Μαγνήτη στο βαθμό του Διευθυντή καθώς και 1 θέση ιατρού ειδικότητας Εσωτερικής Παθολογίας ή Καρδιολογίας ή Αναισθησιολογίας ή Χειρουργικής στον βαθμό του Επιμελητή Β’, για τη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

 Στη σχετική απόφαση αναφέρεται ότι η προκήρυξη για τις παραπάνω θέσεις πρέπει να έχει εκδοθεί από το Νοσοκομείο Φιλιατών το αργότερο μέχρι τις 6 Μαρτίου 2024 ενώ η προθεσμία υποβολής αιτήσεων αρχίζει στις 12 Μαρτίου 2024 και λήγει στις 29 Μαρτίου 2024.

«Με την πλήρωση των 4 αυτών θέσεων θα ενισχυθούν τόσο ο Παθολογικός και ο Χειρουργικός Τομέας όσο και η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του νοσοκομείου.

 Ευχαριστούμε τον Υφυπουργό κ. Θεμιστοκλέους ο οποίος συμμερίζεται τη συνεχή μας προσπάθεια για την καλύτερη δυνατή στελέχωση των δομών υγείας στη περιοχή μας», δήλωσε ο Βασίλης Γιόγιακας.

Read More »
Β. Γιόγιακας : “4 θέσεις γιατρών προκηρύσσονται άμεσα για το Νοσοκομείο Φιλιατών” Β. Γιόγιακας : “4 θέσεις γιατρών προκηρύσσονται άμεσα για το Νοσοκομείο Φιλιατών” Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024 Rating: 5

Αποκριάτικο πάρτι από το 1ο Δημοτικό σχολείο Φιλιατών

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024

  Αποκριάτικο πάρτι από το 1ο Δημοτικό σχολείο ΦιλιατώνRead More »
Αποκριάτικο πάρτι από το 1ο Δημοτικό σχολείο Φιλιατών  Αποκριάτικο πάρτι από το 1ο Δημοτικό σχολείο Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024 Rating: 5

Συμμετοχές από τον Παραπόταμο στο καρναβάλι Ηγουμενίτσας

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024
Συμμετοχές από τον Παραπόταμο στο καρναβάλι Ηγουμενίτσας


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραποτάμου και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Παραποτάμου, συμμετέχουν στην μεγάλη καρναβαλική παρέλαση του Δήμου Ηγουμενίτσας που θα γίνει το Σάββατο 16 Μαρτίου 2024 .

Προσκαλούμε όσους επιθυμούν να λάβουν μέρος στο δικό μας γκρουπ με θέμα “Στάσου μύγδαλα” να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι και το Σάββατο 2/3 (το κόστος συμμετοχής δεν θα ξεπερνά τα 10€ ανά άτομο).

Όποιος επιθυμεί επίσης μπορεί να συμμετάσχει και στην καρναβαλική παρέλαση που θα γίνει στην Παραμυθιά την Κυριακή 17 Μαρτίου (με το ίδιο θέμα).


Τηλ. επικοινωνίας & διευκρινήσεις:
Κώστας 6974353240
Μάγκυ 6937889307
Άννα Μαρία 6934513819
Νανά 6945708909

Read More »
Συμμετοχές από τον Παραπόταμο στο καρναβάλι Ηγουμενίτσας Συμμετοχές από τον Παραπόταμο στο καρναβάλι Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024 Rating: 5

Υλοποίηση ενημερωτικής εκδήλωσης για τις νέες δράσεις του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027»

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024
Υλοποίηση ενημερωτικής εκδήλωσης για τις νέες δράσεις του Προγράμματος
«Ανταγωνιστικότητα 2021-2027»


Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, στα πλαίσια των προσπαθειών του για την ενημέρωση και πληροφόρηση των μελών του, σε συνεργασία με την Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου – Ηπείρου – Ιονίων Νήσων, εταίρο του ΕΦΕΠΑΕ, πραγματοποίησε με επιτυχία ενημερωτική εκδήλωση για τις νέες δράσεις του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027»: «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων» και «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» την Τετάρτη 28/02/2024 και ώρα 18:00 στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κος Πάσχος Αλέξανδρος ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες και τους ομιλητές για την συμμετοχή και παρουσία τους, τόνισε την σημαντική υποστήριξη της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και του ΕΦΕΠΑΕ στην ανάπτυξη της περιφερειακής επιχειρηματικότητας, και σχολίασε την ανάγκη μεγαλύτερης κινητοποίησης των ενδιαφερομένων επιχειρηματιών.

Ο Πρόεδρος Δ.Σ του ΕΦΕΠΑΕ κος Μαρλαφέκας Πλάτων, απηύθυνε διαδικτυακό χαιρετισμό επισημαίνοντας τον κύριο στόχο του ΕΦΕΠΑΕ για την συνεχή παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών, συμβάλλοντας στην οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων.
 

Μετά την παρουσίαση των ανωτέρω Δράσεων από τα στελέχη της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κ.κ. Χούσο Βασίλειο και Μπιτούνη Ελένη, ακολούθησε διαλογική συζήτηση με απαντήσεις σε ερωτήματα και απορίες των παρισταμένων.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τα ανωτέρω προγράμματα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Περιφερειακό Γραφείο Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στο Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, αρμόδιος κος Ιωάννου Στέφανος, τηλ.: 2665029484, email: thesprotia@diaxeiristiki.gr


Εκ της Διοικήσεως
Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας
Read More »
Υλοποίηση ενημερωτικής εκδήλωσης για τις νέες δράσεις του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027» Υλοποίηση ενημερωτικής εκδήλωσης για τις νέες δράσεις του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027» Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024 Rating: 5

Τρίτη 5 Μαρτίου η έναρξη του Καρναβαλιού στην Ηγουμενίτσα

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024
Τρίτη 5 Μαρτίου η έναρξη του Καρναβαλιού στην ΗγουμενίτσαRead More »
Τρίτη 5 Μαρτίου η έναρξη του Καρναβαλιού στην Ηγουμενίτσα Τρίτη 5 Μαρτίου η έναρξη του Καρναβαλιού στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024 Rating: 5

Εθελοντική αιμοδοσία από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίας Μαρίνας

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024
Εθελοντική αιμοδοσία από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίας Μαρίνας
Read More »
Εθελοντική αιμοδοσία από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίας Μαρίνας Εθελοντική αιμοδοσία από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίας Μαρίνας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024 Rating: 5

Σύλληψη 26χρονου και 29χρονου στην Ηγουμενίτσα

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024
Σύλληψη 26χρονου και 29χρονου στην Ηγουμενίτσα


Τις απογευματινές ώρες χθες, συνελήφθησαν από στέλεχος του Γραφείου Ασφάλειας της Λιμενικής Αρχής της Ηγουμενίτσας, δύο (02) αλλοδαποί, ηλικίας 29 και 26 ετών, στην πύλη εισόδου του λιμένα εξωτερικού της Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι ο 29χρονος και ο 26χρονος, προσπάθησαν να κρυφτούν στο επικαθήμενο ενός Φ/Γ οχήματος (τράκτορας), το οποίο επρόκειτο να φορτωθεί σε Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο, με σκοπό να μεταβούν παράνομα στο εξωτερικό. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.
Read More »
Σύλληψη 26χρονου και 29χρονου στην Ηγουμενίτσα Σύλληψη 26χρονου και 29χρονου στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024 Rating: 5

Εφορία: Αυτές είναι οι 3 φορολογικές υποχρεώσεις που πρέπει σήμερα να πληρωθούν

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024
Εφορία: Αυτές είναι οι 3 φορολογικές υποχρεώσεις που πρέπει σήμερα να πληρωθούνΑρκετοί πολίτες θα πρέπει να τακτοποιήσουν μέχρι σήμερα,29 Φεβρουαρίου τις φορολογικές τους υποχρεώσεις προς την Εφορία. Αναλυτικά μέχρι σήμερα θα πρέπει να εξοφληθούν:

-Φόρος εισοδήματος


Την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2023 θα πρέπει να πληρώσουν μέχρι σήμερα τα φυσικά πρόσωπα και τα νομικά πρόσωπα.

-ΕΝΦΙΑ:

Η καταβολή της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ των ιδιοκτητών ακινήτων για το φορολογικό έτος 2023. Όσοι υπόχρεοι δεν προβούν σε αυτή την ενέργεια θα πρέπει να γνωρίζουν πως η εκπρόθεσμη πληρωμή ΕΝΦΙΑ επιφέρει πρόστιμο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης

-ΦΠΑ επιχειρήσεων:

Μέχρι σήμερα θα πρέπει οι υπόχρεες επιχειρήσεις να πληρώσουν τον ΦΠΑ τριμήνου αλλά και το μηνιαίο.

-Ρυθμίσεις οφειλών προς την Εφορία

Σήμερα εκπνέει και η προθεσμία για όσους έχουν εντάξει την οφειλή τους στη ρύθμιση των 24 δόσεων ή και των 48 δόσεων
Read More »
Εφορία: Αυτές είναι οι 3 φορολογικές υποχρεώσεις που πρέπει σήμερα να πληρωθούν Εφορία: Αυτές είναι οι 3 φορολογικές υποχρεώσεις που πρέπει σήμερα να πληρωθούν Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024 Rating: 5

Έρχονται τέλη κυκλοφορίας και για τα υβριδικά ΙΧ από το 2025

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024
Έρχονται τέλη κυκλοφορίας και για τα υβριδικά ΙΧ από το 2025


Νέο κύμα ανατιμήσεων και επιβαρύνσεων επίκειται για επιχειρήσεις και νοικοκυριά σε ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών λόγω της πράσινης μετάβασης. Με αφετηρία το 2025 προδιαγράφεται μπαράζ αυξήσεων φόρων πανευρωπαϊκά, αλλά και στην Ελλάδα, κατ’ εφαρμογή της στρατηγικής της Ε.Ε. για μείωση των ρύπων κατά 40% έως το 2030 και κατά 60% έως το 2050. Ταυτόχρονα, όμως, η κυβέρνηση σχεδιάζει ειδικό πακέτο μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων προκειμένου να μπορέσουν να προσαρμοστούν στις νέες καταστάσεις.


Μια πρώτη χαρτογράφηση των αλλαγών που έρχονται επιχειρεί μελέτη ομάδας εργασίας του υπουργείου Οικονομικών την οποία φέρνει στο φως το «business stories». Oπως επισημαίνεται σε αυτή, «η πράσινη μετάβαση αποδεικνύεται μια πολύπλοκη διαδικασία που απαιτεί μεγάλες αλλαγές στον τρόπο που εισπράττονται και δαπανώνται οι πράσινοι φόροι – τόσο στην Ελλάδα όσο και πανευρωπαϊκά».

Τους επόμενους μήνες πολλές επιμέρους ειδικές ομάδες θα αναλάβουν να εξειδικεύσουν όλα τα μέτρα (επιβαρύνσεις και επιδοτήσεις) που θα αρχίσουν να ισχύουν από τη νέα χρονιά. Ολα αυτά οδηγούν σε ανατιμήσεις σε ένα ευρύτατο φάσμα βασικών αγαθών και υπηρεσιών, είτε παράγονται στην Ευρώπη επειδή θα απαιτηθεί η χρήση νέων τεχνολογιών και προδιαγραφών, είτε εισάγονται από τρίτες χώρες (Ασία κ.λπ.) επειδή θα φορολογούνται αν ρυπαίνουν περισσότερο από όσο αν παράγονταν στην Ε.Ε.

Ανασχεδιασμός στα τέλη

Οι αλλαγές ξεκίνησαν ήδη από τις θαλάσσιες μετακινήσεις και μεταφορές με επιβολή επίναυλου διοξειδίου άνθρακα στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια από 1/1/2024 (με εξαίρεση τα ελληνικά νησιά κάτω από 200.000 κατοίκους έως το 2030). Αμεσα αντιληπτές θα γίνουν από το 2025 και αυξήσεις στις οδικές μεταφορές, κυρίως στα τέλη κυκλοφορίας. Με τα νέα δεδομένα, τα μόνα αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας που θεωρείται σίγουρο ότι θα έχουν μηδενικά τέλη είναι τα ηλεκτρικά. Τα νέας τεχνολογίας που έως τώρα απαλλάσσονταν αναμένεται να επιβαρυνθούν με ένα σχετικά χαμηλό ποσό βάσει ρύπων. Για τα αυτοκίνητα παλαιότητας δεν προβλέπονται μειώσεις, αλλά κίνητρα απόσυρσης και αντικατάστασης με νέα, στο πρότυπο του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή».

Σύμφωνα με τις προτάσεις στρατηγικής της Ε.Ε. για τις οδικές μεταφορές, προβλέπεται αυστηροποίηση των προτύπων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για αυτοκίνητα και ημιφορτηγά, απαιτώντας μείωση των μέσων εκπομπών των καινούριων αυτοκινήτων κατά 55% από το 2030 και κατά 100% από το 2035 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2021. Από το 2035 όλα τα καινούρια αυτοκίνητα που θα ταξινομηθούν θα έχουν μηδενικές εκπομπές.
Το πρόβλημα

Και μπορεί η συζήτηση στην Ελλάδα ακόμα να γίνεται για το αν και κατά πόσο μπορούν να μειωθούν οι ειδικοί φόροι στα καύσιμα, όμως η στρατηγική της Ε.Ε. οδηγεί πανευρωπαϊκά:

σε συνεχόμενες αυξήσεις φόρων για μια πενταετία σε καύσιμα, υπηρεσίες και προϊόντα που ρυπαίνουν, αλλά ταυτόχρονα και
σε έκτακτες ή μόνιμες επιδοτήσεις, στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, προγράμματα απόσυρσης οχημάτων και μηχανημάτων με κίνητρα αντικατάστασης με άλλα χαμηλών ή μηδενικών ρύπων σε όλους τους κλάδους της παραγωγής.

Η μελέτη του υπουργείου Οικονομικών αποτυπώνει τη μεγάλη πίεση που θα υπάρξει στο δημοσιονομικό ισοζύγιο για την ενέργεια έως το 2030 στη χώρα μας. Προβλέπεται δημοσιονομικό κενό της τάξης του 1% του ΑΕΠ σε σχέση με το 2020, δηλαδή πάνω από 2 δισ. ευρώ τον χρόνο έλλειμμα για το κράτος! Και αυτό διότι:

Από το 2025 τα κρατικά έσοδα από την ενέργεια αναμένεται να αυξηθούν μέχρι στο 4,5% του ΑΕΠ μετά την ενσωμάτωση της Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενεργειακή φορολογία. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να φτάσουν ετησίως στα 10-13 δισ. ευρώ από 7,1 δισ. σήμερα!

Εφαρμόζοντας όμως το σχέδιο προς πιο καθαρές πηγές ενέργειας, όσο θα μειώνονται οι ρυπογόνες θα μειώνονται και τα περιβαλλοντικά έσοδα του κράτους, καταγράφοντας βουτιά 10 δισ. τον χρόνο μέσα σε 25 χρόνια και πέφτοντας το 2050 κάτω από τα 2 δισ. ετησίως, λόγω του περιορισμού στη ζήτηση ορυκτών και υγρών καυσίμων.

Ενώ θα έρχονται λιγότεροι φόροι από «βρόμικη» ενέργεια στα κρατικά ταμεία, από την άλλη θα αυξάνονται τα κρατικά έξοδα για επιδοτήσεις και δαπάνες μετάβασης προς πιο καθαρή ενέργεια. Ειδικά τα έτη 2025 και 2030 οι κρατικές επιδοτήσεις θα φτάσουν στο 1,3% έως 1,8% του ΑΕΠ, πάνω από 4 δισ. ευρώ τον χρόνο! Σύμφωνα με τη μελέτη, τα νοικοκυριά θα δεχτούν μεγάλη πίεση. Οι δαπάνες τους ως ποσοστό του εισοδήματος για ενεργειακά αποδοτικό εξοπλισμό αναμένεται να ανέλθει σε 8,2% το 2030 από 5,7% το 2020. Οι καταναλωτικές δαπάνες για αντλίες θερμότητας, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενεργειακά αποδοτικές ηλεκτρικές συσκευές θα επιβαρύνουν περισσότερο τα νοικοκυριά χαμηλής εισοδηματικής τάξης.

Η δυσκολία πρόσβασής τους σε δανεισμό ενδέχεται να τα οδηγήσει σε «ενεργειακή φτώχεια», καθώς αν καθυστερήσουν να προσαρμοστούν θα επιβαρυνθούν με υψηλά λειτουργικά κόστη χρήσης για τη θέρμανση και τη μετακίνηση τα επόμενα έτη. Το πρόβλημα επιτείνεται από τις αυξήσεις σε πολλά βασικά αγαθά και υπηρεσίες, είτε εισάγονται είτε παράγονται στην Ευρώπη. «Η πράσινη μετάβαση προϋποθέτει και αλλαγές στη σύνθεση της δαπάνης των νοικοκυριών αυξάνοντας τη ζήτηση για επενδύσεις σε σχετικές υποδομές (π.χ. διαχείριση υδάτινων πόρων, πυροπροστασία και πυρόσβεση, μόνωση για ακραίες θερμοκρασίες, αλλά και ενεργειακά αποδοτικότερες ηλεκτρικές συσκευές). Συνεπώς καθίσταται σημαντική η ανάληψη δράσεων για την επιδότηση και διευκόλυνση πρόσβασης στη χρηματοδότηση των νοικοκυριών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος», υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.
Read More »
Έρχονται τέλη κυκλοφορίας και για τα υβριδικά ΙΧ από το 2025 Έρχονται τέλη κυκλοφορίας και για τα υβριδικά ΙΧ από το 2025 Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024 Rating: 5

Την πίτα της κόβει η Μοτολέσχη Θεσπρωτίας

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024

 Την πίτα της κόβει η Μοτολέσχη Θεσπρωτίας

Read More »
Την πίτα της κόβει η Μοτολέσχη Θεσπρωτίας Την πίτα της κόβει η Μοτολέσχη Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024 Rating: 5

Ομιλία της καθηγήτριας Μαρίας Ευθυμίου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024
Ομιλία της καθηγήτριας Μαρίας Ευθυμίου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας


Ο κύκλος των εκδηλώσεων για το 2024 ξεκινάει για το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας με μία ενδιαφέρουσα διάλεξη της Ομότιμης Καθηγήτριας Ιστορίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Μαρίας Ευθυμίου, με θέμα “Κεντρικά Σημεία της Ιστορίας του Ελληνισμού”.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Φιλοπρόοδο Όμιλο Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας και θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 5 Μαρτίου και ώρα 18:00 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Σωτήρης Δάκαρης» στο ισόγειο του μουσείου.

Πρόκειται για ένα ταξίδι στα 3.500 χρόνια καταγεγραμμένης ιστορίας του ελληνισμού με αναφορά στους σημαντικούς σταθμούς που διαμόρφωσαν την ιστορική ταυτότητά του.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ηγουμενίτσας

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη
Read More »
Ομιλία της καθηγήτριας Μαρίας Ευθυμίου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας Ομιλία της καθηγήτριας Μαρίας Ευθυμίου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024 Rating: 5

Πρόσληψη προσωπικού από το Ι.ΚΤΕΟ Ηγουμενίτσας

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024
Πρόσληψη προσωπικού από το Ι.ΚΤΕΟ Ηγουμενίτσας

Read More »
Πρόσληψη προσωπικού από το Ι.ΚΤΕΟ Ηγουμενίτσας Πρόσληψη προσωπικού από το Ι.ΚΤΕΟ Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Ζητείται προσωπικό

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024
Ηγουμενίτσα: Ζητείται προσωπικό


Ανώνυμη εμπορική εταιρεία με έδρα την Ηγουμενίτσα αναζητά να προσλάβει για την στελέχωση των τμημάτων της τις παρακάτω ειδικότητες:
1) Βοηθό λογιστή 
2) Γραμματειακή υποστήριξη με γνώση η/υ
3) Οδηγός Γ´ κατηγορίας 
4) Εξωτερικός πωλητής / πωλήτρια 

Αποστολή βιογραφικών 
Τηλ. Επικοινωνίας 2665027571

Read More »
Ηγουμενίτσα: Ζητείται προσωπικό Ηγουμενίτσα: Ζητείται προσωπικό Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024 Rating: 5

Πρόσληψη προσωπικού από τις ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ στην Ηγουμενίτσα

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024
Πρόσληψη προσωπικού από τις ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ στην Ηγουμενίτσα


Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πλήρωση θέσεως εργασίας υπαλλήλου στο Λιμενικό Πρακτορείο Ηγουμενίτσας.

Απαραίτητα Προσόντα: Κάτοχος διπλώματος C2 (Proficiency) Αγγλικής ή Ιταλικής γλώσσας.

Επιθυμητά Προσόντα: Γνώση άλλων ξένων γλωσσών θα εκτιμηθεί.

Αποστολή βιογραφικών στο email: careers@minoan.gr με θέμα «Λιμενικό Πρακτορείο Ηγουμενίτσας».
Read More »
Πρόσληψη προσωπικού από τις ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ στην Ηγουμενίτσα Πρόσληψη προσωπικού από τις ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024 Rating: 5

Προσλήψεις προσωπικού σε ξενοδοχείο στα Σύβοτα Θεσπρωτίας

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024
Προσλήψεις προσωπικού σε ξενοδοχείο στα Σύβοτα Θεσπρωτίας


Το ξενοδοχείο Sivota Retreat powered by Playitas στα Σύβοτα Θεσπρωτίας αναζητά προσωπικό για το καλοκαίρι 2024.

Ειδικότητες:
 • Καμαριέρα
 • Λαντζέρης
 • Σερβιτόρος Α
 • Βοηθός σερβιτόρου
 • Προσωπικό παραλίας
 • Μάγειρας Β
 • Μάγειρας Γ
 • Ζαχαροπλάστης
 • Κρεοπώλης
Μεγάλη διάρκεια σεζόν, ευχάριστο περιβάλλον και πλήρη αποδοχές βασει γενικής ξενοδοχειακής σύμβασης.

Αποστολή βιογραφικών: frontoffice@sivotaretreat.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 26650 93119 ώρες γραφείου.
Read More »
Προσλήψεις προσωπικού σε ξενοδοχείο στα Σύβοτα Θεσπρωτίας Προσλήψεις προσωπικού σε ξενοδοχείο στα Σύβοτα Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024 Rating: 5

Προσωπικό για εργασία (3 άτομα) αναζητά η εταιρεία “Τσακίρης Ηλίας & ΣΙΑ ΟΕ”

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024
Προσωπικό για εργασία (3 άτομα) αναζητά η εταιρεία “Τσακίρης Ηλίας & ΣΙΑ ΟΕ”
Η εταιρεία ΤΣΑΚΙΡΗΣ ΗΛΙΑΣ & ΣΙΑ ΟΕ
Ζητά να προσλάβει προσωπικό για την θέση των πωλητών Ex-Van, καθώς και για την θέση του πωλητή.

Περιοχές ευθύνης:
• Νομός Θεσπρωτίας
• Νομός Πρέβεζας

Α) Πωλητής Ex-Van

Ρόλος:
O Πωλητής EΧ-VΑΝ είναι υπεύθυνος για την άμεση πώληση και το merchandising των προϊόντων της εταιρείας που θα του ανατεθεί, για το σύνολο των πελατών στην περιοχή ευθύνης του, καθώς και για την ανάπτυξη νέου πελατολογίου.

Απαραίτητα προσόντα:
• Επικοινωνιακές και οργανωτικές δεξιότητες
• Στόχευση και ικανότητα ανάπτυξης πελατολογίου
• Ανάληψη πρωτοβουλιών και ευελιξία

Τεχνικά Χαρακτηριστικά του ρόλου :
• Επαγγελματικό δίπλωμα οδήγησης Γ’ κατηγορίας
• Ψηφιακός Ταχογράφος και Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας

Β)Πωλητής Ex-Van

Ρόλος:
O Πωλητής EΧ-VΑΝ είναι υπεύθυνος για την άμεση πώληση και το merchandising των προϊόντων της εταιρείας που θα του ανατεθεί, για το σύνολο των πελατών στην περιοχή ευθύνης του, καθώς και για την ανάπτυξη νέου πελατολογίου.

Απαραίτητα προσόντα:
• Επικοινωνιακές και οργανωτικές δεξιότητες
• Στόχευση και ικανότητα ανάπτυξης πελατολογίου
• Ανάληψη πρωτοβουλιών και ευελιξία

Τεχνικά Χαρακτηριστικά του ρόλου :
• Επαγγελματικό δίπλωμα οδήγησης Β’ κατηγορίας

Γ)Πωλητής

Ρόλος:
 O Πωλητής είναι υπεύθυνος για την πώληση και το merchandising των προϊόντων της εταιρείας, για το σύνολο των πελατών στην περιοχή ευθύνης του, καθώς και για την ανάπτυξη νέου πελατολογίου.

Απαραίτητα Προσόντα:
• Απόφοιτος/η Λυκείου/ΙΕΚ/ΑΕΙ.
• Προϋπηρεσία σε αντίστοιχη θέση θα συνεκτιμηθεί.
• Ικανότητα επικοινωνίας και διαπραγματευτική ευελιξία.
• Προσανατολισμός στην επίτευξη στόχων.
• Επαγγελματική συνέπεια και υπευθυνότητα.
• Ομαδικό πνεύμα και συνεργατικότητα.

Αρμοδιότητες:
• Ανάπτυξη πωλήσεων B2B.
• Μηνιαία επίτευξη στόχων.

Τρόποι επικοινωνίας:
• Τηλέφωνο:2665025456
• Κινητό:6974903586

• E-mail: iltsakiris@yahoo.gr
• Έδρα: 2 χλμ Ε.Ο. Ηγουμενίτσας-Ιωαννίνων

Read More »
Προσωπικό για εργασία (3 άτομα) αναζητά η εταιρεία “Τσακίρης Ηλίας & ΣΙΑ ΟΕ” Προσωπικό για εργασία (3 άτομα) αναζητά η εταιρεία “Τσακίρης Ηλίας & ΣΙΑ ΟΕ” Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024 Rating: 5

Ζητείται προσωπικό από την Kerkyra Lines

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024
Ζητείται προσωπικό από την Kerkyra Lines


"Η Kerkyra Lines αναζητά προσωπικό για τη στελέχωση εκδοτηρίων και γραφείων στην Ηγουμενίτσα.
Μπορείτε να υποβάλετε την αίτησή σας εδώ:
Read More »
Ζητείται προσωπικό από την Kerkyra Lines Ζητείται προσωπικό από την Kerkyra Lines Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Ζητείται υπάλληλος για κομμωτήριο

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024
Ηγουμενίτσα: Ζητείται υπάλληλος για κομμωτήριο


Ζητείται υπάλληλος για κομμωτήριο στην Ηγουμενίτσα (γυναίκα ή άντρας).

Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο 2665028653
Read More »
Ηγουμενίτσα: Ζητείται υπάλληλος για κομμωτήριο Ηγουμενίτσα: Ζητείται υπάλληλος για κομμωτήριο Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024 Rating: 5

Δήλωση ακινήτων στο Κτηματολόγιο σε Ηγουμενίτσα και Παξούς

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024
Δήλωση ακινήτων στο Κτηματολόγιο σε Ηγουμενίτσα και Παξούς


Η TRUST CC αναπτύσσεται συνεχώς.

Μετά την Αθήνα, τις Κυκλάδες, την Ηλεία, την Κρήτη και την Κέρκυρα η ΤRUST CC επεκτείνεται τώρα και στη Θεσπρωτία και τους Παξούς

Το γραφείο μας στην Ηγουμενίτσα βρίσκεται στην οδό Γρ. Λαμπράκη 40 (ισόγειο) και στους Παξούς στη Λάκκα, με σκοπό την εξυπηρέτηση των πολιτών τους για τη διεκπεραίωση των δηλώσεών τους στο Κτηματολόγιο.

Το έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό μας βρίσκεται εκεί καθημερινά να σας εξυπηρετήσει.

Αναλαμβάνουμε επίσης:
Την σύνταξη και υποβολή του φακέλου στο Κτηματολόγιο

Την σύνταξη σύχρονων εξαρτημένων τοπογραφικών διαγραμμάτων

Τον έλεγχο των δικαιωμάτων στα στάδια της προανάρτησης και της ανάρτησης

Η κατάθεση των δικαιωμάτων σας γίνεται από εμάς με φυσική παρουσία στο γραφείο κτηματογράφησης.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας

Ηγουμενίτσα: Γρ. Λαμπράκη 40, 2665023757, ktimahgoumenitsa@gmail.com

Κέρκυρα: Ριζ. Βουλευτών 4 (έναντι 1ου & 5ου Γυμνασίου), 2661080802, 82220 ktimakerkyra@gmail.com

Παξοί: Λάκκα, 6987653676, 6932911477 ktimaionion@gmail.com

Read More »
Δήλωση ακινήτων στο Κτηματολόγιο σε Ηγουμενίτσα και Παξούς Δήλωση ακινήτων στο Κτηματολόγιο σε Ηγουμενίτσα και Παξούς Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Προσλήψεις προσωπικού από εταιρία εμπορίου τροφίμων

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024
Ηγουμενίτσα: Προσλήψεις προσωπικού από εταιρία εμπορίου τροφίμων


Η εταιρεία ΥΙΟΙ ΠΕΤΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΟΕ, με αντικείμενο χονδρικό εμπόριο τροφίμων και ειδών super market και έδρα την Ηγουμενίτσα επιθυμεί να προσλάβει προσωπικό για τις παρακάτω ειδικότητες:

1) Οδηγός - Διανομέας

Καθήκοντα:
· Έλεγχος παραλαβής, φόρτωση και διανομή εμπορευμάτων στα καταστήματα των πελατών
· Είσπραξη τιμολογίων
· Φροντίδα και συντήρηση των οχημάτων για την ορθή και ασφαλή λειτουργία

Προσόντα:
· Δίπλωμα οδήγησης Β’ κατηγορίας
· Εργατικότητα
· Υπευθυνότητα και συνέπεια
· Επιθυμητή εμπειρία στη διανομή καταναλωτικών προϊόντων super market

2) Υπάλληλος Αποθήκης

Καθήκοντα:
· Προετοιμασία παραγγελιών
· Φόρτωση – Εκ φόρτωση εμπορευμάτων
· Οργάνωση και τακτοποίηση αποθήκης
· Παραλαβή κα αποθήκευση εμπορευμάτων

Προσόντα:
· Εκπληρωμένες στρατιωτικές υποχρεώσεις
· Κάτοχος διπλώματος οδήγησης
· Υπευθυνότητα και συνέπεια
· Επιθυμητή προϋπηρεσία σε ανάλογη θέση
· Θα εκτιμηθεί η γνώση χρήσης κλάρκ

Παρέχονται:
· Πλήρης απασχόληση
· 6ημερη εργασία
· Πρωινό ωράριο
· Ικανοποιητικές αποδοχές

Τηλ. επικοινωνίας: 2665041361
Email: uioipetroudimitriou@gmail.com
Read More »
Ηγουμενίτσα: Προσλήψεις προσωπικού από εταιρία εμπορίου τροφίμων Ηγουμενίτσα: Προσλήψεις προσωπικού από εταιρία εμπορίου τροφίμων Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024 Rating: 5

Σταδιακή επέκταση των αντικειμενικών αξιών σε όλα τα ορεινά χωριά του Σουλίου

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024
Σταδιακή επέκταση των αντικειμενικών αξιών σε όλα τα ορεινά χωριά του Σουλίου


Σταδιακά θα γίνει η επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών σε 2.167 περιοχές της χώρας λόγω έλλειψης στοιχείων

Σταδιακή και όχι άμεση θα είναι τελικά η επέκταση του συστήματος του αντικειμενικού προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων με βάση τις τιμές ζώνης στις 2.167 περιοχές της χώρας, όπου αυτή τη στιγμή ισχύει το λιγότερο αξιόπιστο σύστημα των τιμών εκκίνησης ελαχίστου κόστους κατασκευής οικοδομής ή το σύστημα της εκτίμησης των αξιών από τις εφορίες με βάση συγκριτικά στοιχεία.

Αιτία, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», η μη αποστολή από πολλούς δήμους των περιοχών στοιχείων αναγκαίων για τον ορθό καθορισμό αντικειμενικών αξιών στις περιοχές τους.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης εντός του 2024, θα γίνει σταδιακά η επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων (των τιμών ζώνης) σε περιοχές της χώρας όπου το σύστημα αυτό δεν ισχύει σήμερα. Αυτή τη στιγμή το σύστημα των αντικειμενικών αξιών καλύπτει το 98,5% της χώρας. Απομένουν ακόμη να ενταχθούν άλλες 2.167 περιοχές, που αντιπροσωπεύουν το υπόλοιπο 1,5% της ελληνικής επικράτειας.
Βήμα βήμα

Η ένταξη των περιοχών αυτών στο σύστημα των αντικειμενικών τιμών ζώνης δεν θα γίνει ταυτόχρονα στις 2.167 περιοχές μέσα στο 2024, αλλά σταδιακά εντός του 2024 και ίσως και εντός του 2025, καθώς, όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αυτή τη στιγμή υπάρχει ελλιπής ενημέρωση των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου από πολλούς δήμους, που έχουν στις χωρικές τους αρμοδιότητες τέτοιες περιοχές, για σημαντικά στοιχεία που προσδιορίζουν τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, όπως οι συντελεστές δόμησης κ.λπ. 
Συνεπώς, από τις 2.167 περιοχές που δεν έχουν αυτή τη στιγμή σύστημα αντικειμενικών αξιών, μόνο για όσες οι αρμόδιοι δήμοι έστειλαν πλήρη στοιχεία στο υπουργείο θα οριστούν αντικειμενικές τιμές εντός των αμέσως προσεχών εβδομάδων ή μηνών. Ουσιαστικά, η επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών δεν θα γίνει μονομιάς σε όλες τις 2.167 περιοχές αλλά σε ορισμένες από αυτές, ενώ στις υπόλοιπες θα γίνει αργότερα και με ρυθμούς ανάλογους της προόδου που σημειώνεται στην αποστολή των αναγκαίων στοιχείων από τους αρμόδιους δήμους.

Οι περιοχές

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περιοχές στις οποίες θα επεκταθεί το σύστημα των αντικειμενικών τιμών ζώνης και θα επέλθουν οι παραπάνω αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των φορολογητέων αξιών των ακινήτων είναι οι εξής:

* Αττική: από τη Βάρκιζα έως Λεγραινά, Αγία Μαρίνα, Αγιος Νικόλαος, Χάρακας, Δασκαλειό, περιοχές από το Πόρτο Ράφτη έως την περιοχή του Θορικού, περιοχές στην παραλιακή ζώνη Ασπροπύργου. Ολες οι περιοχές στα νησιά της Σαλαμίνας, των Κυθήρων και στην Αίγινα οι περιοχές Πέρδικα, Μεσαγρός, Σουβάλα κ.ά.

* Αιτωλοακαρνανία: όλες οι περιοχές που γειτνιάζουν με τη Λίμνη Τριχωνίδα. Επίσης Θέρμο, Καινούργιο, Αγγελόκαστρο Αστακός κ.ά.

* Αχαΐα: όλες οι παραθαλάσσιες περιοχές, μεταξύ αυτών Διακοπτό, Αιγείρα, Πλάτανος, Τράπεζα, Σελιανίτικα, Ψαθόπυργος, Βραχναίικα κ.ά.

* Κορινθία: οι παραλιακές περιοχές από το Περιγιάλι έως το Λέχαιο και νοτιοανατολικά των Ισθμίων.

* Ηλεία: Κυλλήνη, Ανδραβίδα και οι παραθαλάσσιες περιοχές του νομού, όπως επίσης και η Αρχαία Ολυμπία.

* Μεσσηνία: όλες οι παραλιακές περιοχές μέχρι και το Καλό Νερό.

* Αρτα: Τζουμέρκα, Γ. Καραϊσκάκης, Κομμένο, Κομπότι κ.ά.

* Θεσπρωτία: όλα τα ορεινά χωριά του Σουλίου.

* Πρέβεζα: Λούτσα, Βράχος, Κανάλι, Λούρος, Καναλάκι, Μαργαρίτι, Γαρδίκι κ.ά.

* Καρδίτσα: Λουτρά Σμοκόβου, Λουτροπηγή, Μαυρομμάτι, Βλάσι κ.ά.

* Τρίκαλα: Περτούλι, Ελάτη, Πύλη, Καστράκι, Φαρκαδώνα, Τρυγώνα, Μεγαλοχώρι κ.ά.

* Φλώρινα: Αμύνταιο, Αγιος Παντελεήμονας, Πρέσπες, Φιλώτας, Δροσοπηγή, Πισοδέρι, Κρυσταλλοπηγή, Μελίτη κ.ά.

* Ημαθία: Σέλι, Πλατύ, Βεργίνα, Νέα Νικομήδεια, Αγιος Γεώργιος κ.ά.

* Κιλκίς: Ειδομένη, Εύζωνοι, Αξιούπολη, Καστανιές, Γουμένισσα κ.ά.

* Σέρρες: Πρώτη, Αμφίπολη, Χρυσοπηγή, Προμαχώνας, Κερκίνη, Ηράκλεια, Λουτρά, Στρυμονικό, Αλιστράτη κ.ά.

* Θεσσαλονίκη: περιοχές πλησίον της πόλης της Θεσσαλονίκης και οικισμοί που βρίσκονται προς τον Λαγκαδά.

* Χαλκιδική: οι παραλιακές περιοχές της Κασσάνδρας, στο ύψος των οικισμών Σκάλα Φούρκας, Ποσείδι και τα παραλιακά μέρη από Νέα Καλλικράτεια έως παραλία Διονύσου.

* Εβρος: οικισμοί πλησίον σε Ορεστιάδα, Διδυμότειχο και Σουφλί και περιοχές παραθαλάσσιων οικισμών.

* Ροδόπη: παραθαλάσσιες περιοχές του νομού.

* Ζάκυνθος: Παντοκράτορας, Καταστάρι, Βολίμες, Βανάτο, Κερί, Καλαμάκι, Βασιλικός και πολλές ακόμη περιοχές, καθώς μόνον η περιοχή της πόλης της Ζακύνθου είναι εντός του συστήματος αντικειμενικών αξιών.

* Κεφαλονιά: Ληξούρι, Πάστρα, Σάμη, Φισκάρδο, Κεραμειές, Βασιλικιάδες και πολλές άλλες, καθώς μόνον η περιοχή της πόλης του Αργοστολίου είναι εντός του συστήματος αντικειμενικών αξιών.

* Ιθάκη: Βαθύ και πολλές ακόμη περιοχές του νησιού.

* Κέρκυρα: Λευκίμμη, Περιβόλι, Μωραΐτικα, Πέλεκας, Γλυφάδα, Παλαιοκαστρίτσα, Κασσιόπη, Στρογγύλη κ.ά.

* Λευκάδα: Πόρτο Κατσίκι, Καλαμίτσι, Αγ. Νικήτας, Καρυά, Πινακοχώρι, Τσουκαλάδες κ.ά.

* Κυκλάδες: πλήθος περιοχών σε όλα τα νησιά, κυρίως τα τουριστικά, εκτός ορίων οικισμών όπου έχουν ανεγερθεί ακίνητα με όρους εκτός σχεδίου δόμησης και βρίσκονται εκτός του συστήματος αντικειμενικών αξιών.

* Κρήτη: ορισμένες περιοχές παραθαλάσσιων οικισμών και στους τέσσερις νομούς, ενώ οι περισσότερες περιοχές του νησιού βρίσκονται από το 2010 εντός αντικειμενικού συστήματος.

* Σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Φούρνους, Κάλυμνο, Κω κ.ά. θα ενταχθούν όλοι οι οικισμοί που είναι εντός σχεδίου πόλεως.

* Στη Ρόδο, περιοχές της πόλης της Ρόδου, καθώς και Ιαλυσός, Αφάντου και άλλοι οικισμοί εντός σχεδίου του νησιού.
Read More »
Σταδιακή επέκταση των αντικειμενικών αξιών σε όλα τα ορεινά χωριά του Σουλίου Σταδιακή επέκταση των αντικειμενικών αξιών σε όλα τα ορεινά χωριά του Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 29, 2024 Rating: 5

Σελίδες