Β. Γιόγιακας: Περισσότεροι κτηνοτρόφοι εντάσσονται στη βιολογική κτηνοτροφία

Τρίτη, Μαΐου 24, 2022
Β. Γιόγιακας: Περισσότεροι κτηνοτρόφοι εντάσσονται στη βιολογική κτηνοτροφία


Οι 9 στους 10 παλαιούς κτηνοτρόφους και οι 7 στους 10 νέους κτηνοτρόφους που κατέθεσαν αίτηση εντάσσονται τελικά στη δράση για τη βιολογική κτηνοτροφία (Δράση 11.2.2: Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία), όπως προκύπτει από σημερινή επικοινωνία του Βασίλη Γιόγιακα με υψηλόβαθμα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Μετά την αύξηση των πόρων για τη βιολογική κτηνοτροφία κατά 171 εκατομμύρια ευρώ, εντάσσονται στη δράση οι παλαιοί κτηνοτρόφοι με βαθμολογία τουλάχιστον 48 μόρια καθώς και οι νέοι παραγωγοί με βαθμολογία τουλάχιστον 60 μόρια.
«Καταφέραμε να δώσουμε μια ανάσα στους κτηνοτρόφους μας, που γνωρίζουμε πόσο δοκιμάζονται από τις αυξήσεις σε πρώτες ύλες, καύσιμα και ρεύμα. Ήταν μια μάχη που κερδίσαμε, αν και κάποιοι βιάστηκαν για άλλη μια φορά να βγάλουν συμπεράσματα και πριν αναρτηθούν οι τελικοί πίνακες με τα αποτελέσματα. Οι παραγωγοί μας αξίζει και πρέπει να στηριχθούν με πρόσθετα μέτρα, για να μείνουν στον τόπο τους και για να πιάνει τόπο η καθημερινή σκληρή δουλειά τους», δήλωσε ο Βασίλης Γιόγιακας.
Read More »
Β. Γιόγιακας: Περισσότεροι κτηνοτρόφοι εντάσσονται στη βιολογική κτηνοτροφία Β. Γιόγιακας: Περισσότεροι κτηνοτρόφοι εντάσσονται στη βιολογική κτηνοτροφία Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 24, 2022 Rating: 5

Δικάζεται αύριο Τετάρτη ο Δήμαρχος Φιλιατών κ. Σπύρος Παππάς για παράβαση καθήκοντος

Τρίτη, Μαΐου 24, 2022
Δικάζεται αύριο Τετάρτη ο Δήμαρχος Φιλιατών κ. Σπύρος Παππάς για παράβαση καθήκοντος


Σε δίκη οδηγείται ο Δήμαρχος Φιλιατών κ. Σπύρος Παππάς, μετά από καταγγελία του εκδότη της εφημερίδας ΤΙΤΑΝΗ Θεσπρωτίας και δημοσιογράφου κ. Βαγγέλη Αναστασίου.

Οι ανακριτικές αρχές, αφού εξέτασαν τη καταγγελία και τις καταθέσεις, αποφάσισαν να παραπέμψουν τον κ. Παππά, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσπρωτίας, αύριο Τετάρτη 25 Μαΐου 2022.

Η καταγγελία που κατέθεσε ο εκδότης της εφημερίδας ΤΙΤΑΝΗ και στρέφεται κατά του δημάρχου, αφορά παράβαση του άρθρου 5 του Ν.3584/2007 σε συνδυασμό με το άρθρο 259 του Ποινικού Κώδικα.

Με λίγα λόγια, ο Δήμαρχος Φιλιατών, κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος και πως με πρόθεση, είχε αποκλείσει την εφημερίδα ΤΙΤΑΝΗ από τις πληρωμένες δημοσιεύσεις του Δήμου Φιλιατών. 

Συγκεκριμένα ο κ. Παππάς καταγγέλθηκε διότι παρέβη συστηματικά τα υπηρεσιακά του καθήκοντα, που απορρέουν από την προβλεπόμενη στη διάταξη του άρθρου 13 παρ.4 Ν. 2328/1995 (ΦΕΚ Α 159) υποχρέωσή του, για ίση κατανομή των δημοσιεύσεων, οι οποίες προβλέπονται στο άρθρο 1 παρ. 3 Ν.3548/2007 (ΦΕΚ 68Α /20.3.2007), των φορέων του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα (παρ.6 άρθρου 1 Ν.1256/1982), όπως εκάστοτε ισχύει, σε νομαρχιακές και τοπικές εφημερίδες, η οποία, ως υποχρέωση επαναλαμβάνεται στο άρθρο 3 Ν.3584/2007.
Read More »
Δικάζεται αύριο Τετάρτη ο Δήμαρχος Φιλιατών κ. Σπύρος Παππάς για παράβαση καθήκοντος Δικάζεται αύριο Τετάρτη ο Δήμαρχος Φιλιατών κ. Σπύρος Παππάς για παράβαση καθήκοντος Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 24, 2022 Rating: 5

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υποστελέχωση του Νοσοκομείου Φιλιατών ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσπρωτίας

Τρίτη, Μαΐου 24, 2022
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υποστελέχωση του Νοσοκομείου Φιλιατών ο Ιατρικός Σύλλογος ΘεσπρωτίαςΟ Ιατρικός Σύλλογος Θεσπρωτίας ήδη από τον Ιανουάριο του 2020 με την υπ´ αριθμ. Πρωτοκόλλου 14 απόφαση μας (https://isthesprotias.gr/υποστελέχωση-νοσοκομείου-φιλιατών-27-01/) είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την υποστελέχωση του Νοσοκομείου Φιλιατών.
Δυόμιση χρόνια μετά και έχοντας αντιμετωπίσει μία πανδημία η οποία περίτρανα απέδειξε την ανάγκη για ένα αποτελεσματικό και ισχυρό σύστημα Δημόσιας Υγείας, δυστυχώς το πρόβλημα της υποστελέχωσης στο Νοσοκομείο του Νομού μας, δεν έχει λυθεί.
Απαιτούμε από την πολιτεία να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα που είναι απαραίτητα, προκειμένου οι πολίτες της Θεσπρωτίας να απολαμβάνουν την δημόσια υγεία που δικαιούνται.

Ο Πρόεδρος 
Πετρος Οικονομιδης
Ο Γραμματέας
Νικόλαος Τάσιος
Read More »
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υποστελέχωση του Νοσοκομείου Φιλιατών ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσπρωτίας Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υποστελέχωση του Νοσοκομείου Φιλιατών ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 24, 2022 Rating: 5

Στη Βουλή από τον Μάριο Κάτση η κακή κατάσταση του δρόμου Σουλιοτοχώρια – Γλυκή

Τρίτη, Μαΐου 24, 2022
Στη Βουλή από τον Μάριο Κάτση η κακή κατάσταση του δρόμου Σουλιοτοχώρια – Γλυκή


Αναφορά προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κατέθεσε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μάριος Κάτσης, σχετικά με την κακή κατάσταση της οδικής σύνδεσης των ιστορικών χωριών του Σουλίου με τη Γλυκή. Στην εν λόγω Αναφορά, επισυνάπτεται ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Τσαγγαρίου για το θέμα.

Ο Μάριος Κάτσης σχολίασε σχετικά:
«Ο δρόμος που συνδέει τα χωριά του Σουλίου με τη Γλυκή δυστυχώς βρίσκεται σε κακή κατάσταση, καθιστώντας επικίνδυνες τις καθημερινές μετακινήσεις των κατοίκων της περιοχής. Παρά το γεγονός ότι την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ χρηματοδοτήθηκε με 3,5 εκ. ευρώ και ξεκίνησε να υλοποιείται η ασφαλής οδική σύνδεση των χωριών του Σουλίου με την Εγνατία, ο δρόμος προς τη Γλυκή είναι αυτός που χρησιμοποιείται για τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων. Όπως για την προμήθεια αγαθών, την πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, είτε ακόμα και για τη μετακίνηση των μαθητών προς την Παραμυθιά.
Οι απαραίτητες τεχνικές επιδιορθώσεις όπου χρειάζεται, και η σωστή συντήρηση του συγκεκριμένου δρόμου, είναι ζωτικής σημασίας για τα χωριά του Σουλίου. Η εύκολη και ασφαλής μετακίνηση, αποτελεί βασική προϋπόθεση και για να μην κινδυνεύουν όσοι χρησιμοποιούν τον δρόμο, αλλά και για να αναδειχθεί τόσο η βαριά ιστορική κληρονομιά όσο και το φυσικό κάλος της περιοχής τους Σουλίου. Με την Αναφορά που κατέθεσα, ζητώ από τους αρμόδιους Υπουργούς και την κυβέρνηση να ακούσουν επιτέλους την αγωνία των ανθρώπων της περιοχής, και σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση να δώσουν λύση.

Ακολουθεί το κείμενο της Αναφοράς και η επιστολή διαμαρτυρίας του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Τσαγγαρίου:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων
Αναφορά
Για τους κ.κ. Υπουργούς:
Εσωτερικών
Υποδομών και Μεταφορών
Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Θέμα: Διαμαρτυρία της Τοπικής Κοινότητας Τσαγγαρίου για την κακή κατάσταση της οδικής σύνδεσης των ιστορικών χωριών του Σουλίου με τη Γλυκή Θεσπρωτίας
Κατατίθεται προς τους κ.κ. Υπουργούς Εσωτερικών, Υποδομών & Μεταφορών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, ως αναφορά, ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Τσαγγαρίου Θεσπρωτίας, σχετικά το παραμελημένο και σε κακή κατάσταση οδικό δίκτυο που συνδέει τα χωριά της ιστορικής περιοχής του Σουλίου με τη Γλυκή Θεσπρωτίας, γεγονός που δυσχεραίνει και καθιστά επικίνδυνη την καθημερινότητα των κατοίκων τους που τον χρησιμοποιούν για να μετακινούνται για προμήθεια βασικών αγαθών και ιατρικοφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς και των μαθητών που χρειάζεται να μετακινούνται καθημερινά προς την Παραμυθιά.

Επισυνάπτεται το σχετικό έγγραφο.
Παρακαλούμε για την άμεση εξέταση του εγγράφου και την ενημέρωσή μας για τις δικές σας ενέργειες.

Αθήνα, 23 Μαΐου 2022
Ο καταθέτων βουλευτής
Κάτσης Μάριος

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
ΠΡΟΣ:
Βουλευτή Θεσπρωτίας, κ. Βασίλη Γιόγιακα
Βουλευτή Θεσπρωτίας, κ. Μάριο Κάτση,
Δήμαρχο Δήμου Σουλίου, κ. Γιάννη Καραγιάννη
Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, κ. Θωμά Πιτούλη

Αξιότιμοι Κύριοι,
Ως Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Τσαγγαρίου ήθελα να εκφράσω τη βαθύτατη θλίψη και απογοήτευση μου για το γεγονός ότι οι τοπικοί εκπρόσωποί μας εκφράζουν το ενδιαφέρον τους για την κοινότητα μας, και εν γένει για τα χωριά του Δήμου Σουλίου, ΜΟΝΟ κατά την περίοδο των εορταστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε ανάμνηση του Ολοκαυτώματος του Σουλίου.
Δυστυχώς, όμως, ΚΑΝΕΝΑΣ δεν ενδιαφέρεται για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά οι κάτοικοι των χωριών Σουλίου και συγκεκριμένα αναφέρομαι στο οδικό δίκτυο, που ενώνει την Γλυκή με τα χωριά μας και το οποίο φτιάχτηκε το 1980 και έκτοτε έχει πλήρως εγκαταλειφθεί και παραμεληθεί από τους αρμόδιους, με αποτέλεσμα να υφίσταται πολλαπλές καταστροφές σε πολλά σημεία του (π.χ. λακκούβες, υποχωρήσεις ασφάλτου κλπ.) Πρέπει, βέβαια, να τονιστεί ότι το συγκεκριμένο οδικό δίκτυο πέρα, από τους κατοίκους του χωριού, χρησιμοποιείται καθημερινά και από τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ που μεταφέρουν τους μαθητές των χωριών Σουλίου προς το Γυμνάσιο και Λύκειο της Παραμυθιάς, καθώς διαθέτουμε μόνο δημοτικό σχολείο, θέτοντας τα παιδιά μας σε πραγματικό κίνδυνο και καθιστώντας την μετακίνησή τους ένα μαρτύριο.
Θα σας παρακαλούσα πολύ, να επιληφθείτε επί του θέματος, και να μην λησμονείται τα χωριά μας και τους κατοίκους τους, διότι ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ, ΖΟΥΜΕ και ΣΥΝΤΗΡΟΥΜΕ αυτά τα χωριά όλον τον χρόνο, και όχι μόνο κατά την περίοδο των εορταστικών εκδηλώσεων που Εσείς μας επισκέπτεστε.

Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος της Τοπικής 
Κοινότητας Τσαγγαρίου
Read More »
Στη Βουλή από τον Μάριο Κάτση η κακή κατάσταση του δρόμου Σουλιοτοχώρια – Γλυκή Στη Βουλή από τον Μάριο Κάτση η κακή κατάσταση του δρόμου Σουλιοτοχώρια – Γλυκή Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 24, 2022 Rating: 5

Επίσκεψη των ωφελούμενων των ΚΗΦΗ Πέρδικας και Πλαταριάς στο Αρχαιολογικό Μουσείου Ηγουμενίτσα

Τρίτη, Μαΐου 24, 2022
Επίσκεψη των ωφελούμενων των ΚΗΦΗ Πέρδικας και Πλαταριάς στο Αρχαιολογικό Μουσείου Ηγουμενίτσα


Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων, την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη των ωφελούμενων των ΚΗΦΗ Πέρδικας και ΚΗΦΗ Πλαταριάς στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, όπου και ξεναγήθηκαν στην μόνιμη έκθεση του μουσείου από την Αν. Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας κα. Γεωργία Πλιάκου.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΚΠΠΟ
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΙΜΠΕΚΟΓΛΟΥ
Read More »
Επίσκεψη των ωφελούμενων των ΚΗΦΗ Πέρδικας και Πλαταριάς στο Αρχαιολογικό Μουσείου Ηγουμενίτσα Επίσκεψη των ωφελούμενων των ΚΗΦΗ Πέρδικας και Πλαταριάς στο Αρχαιολογικό Μουσείου Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 24, 2022 Rating: 5

Συνεδριάζει την Πέμπτη η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας

Τρίτη, Μαΐου 24, 2022
Συνεδριάζει την Πέμπτη η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας


Την Πέμπτη 26 Μαΐου 2022 και ώρα 11.00 π.μ. συνεδριάζει στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου η Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου/δραστηριότητα (κατηγορίας Α2, ομάδα 7η, α/α 1): «Επέκταση υφιστάμενης πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 42.000 πτηνών πάχυνσης (αύξηση δυναμικότητας από 30.000 σε 42.000 πτηνά πάχυνσης ) με υδρογεώτρηση, εγκατεστημένη και λειτουργούσα στη θέση «ΘΥΜΙΕΪΚΑ» της Τ.Κ. Παχυκαλάμου, Δ.Ε. Αράχθου του Δ. Νικολάου Σκουφά, Π.Ε. Άρτας, Περιφέρειας Ηπείρου (υπαγωγή στο αρθ. 9 του ν. 4014/2011)».
Γνωμοδότηση , επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου/δραστηριότητα (κατηγορίας Α2, ομάδα 7η, α/α 1): «Λειτουργία υφιστάμενης πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 27.000 (αύξηση δυναμικότητας και αλλαγή του είδους από πατρογονικές όρνιθες σε πάχυνσης), εγκατεστημένη και λειτουργούσα στη θέση « ΠΑΛΙΟΜΙΛΙΑ» της Τ.Κ. Αγ. Παρασκευής, Δ.Ε. Αράχθου του Δ. Νικολάου Σκουφά, Π.Ε. Άρτας, Περιφέρειας Ηπείρου (υπαγωγή στο αρθ. 9 του ν. 4014/2011)».
Γνωμοδότηση, επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου/δραστηριότητα (κατηγορίας Α2, ομάδα 7η, α/α 1): «Επέκταση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 51.000 πτηνών πάχυνσης (αύξηση δυναμικότητας από 26.000 πτηνά πάχυνσης σε 51.000) με υδρογεώτρηση, η οποία πρόκειται να εγκατασταθεί στη θέση «ΙΤΙΑ- ΡΕΤΣΕΙΚΑ» της Τ.Κ. Ακροποταμιάς, Δ.Ε. Αράχθου του Δ. Νικολάου Σκουφά, Π.Ε. Άρτας, Περιφέρειας Ηπείρου (υπαγωγή στο αρθ. 9 του ν. 4014/2011)».
Γνωμοδότηση, επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου/δραστηριότητα (κατηγορίας Α2, ομάδα 10η): «Μικρό υδροηλεκτρικό έργο, ισχύος 440 kW, στο ρέμα Μεσοπόταμος, Δ.Ε. Κόνιτσας, Δήμου Κόνιτσας, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου».
Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου/δραστηριότητα (κατηγορίας Α2, ομάδα 10η, α/α 1): «Αιολικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας «ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ 4» και «ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ 3», εγκατεστημένης ισχύος 12,6 MW και 16,8 MW και τα συνοδά τους έργα(οδοποιίας -διασύνδεσης), στις θέσεις Α) «ΑΓΡΑΧΛΑΔΙΑ» των Δ.Ε. Άνω Καλαμά & Λάβδανης του Δήμου Πωγωνίου και Β) «ΚΑΡΑΒΑΜΙΑ-ΕΛΑΤΟΣ» των Δ.Ε. Άνω Καλαμά, Ευρυμενών, Λάβδανης & Μολοσσών, των Δήμων Πωγωνίου & Ζίτσας, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου».
Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου (Υποκατηγορία Α2, ομάδα 10η & 11η): «Α.Σ.Π.Η.Ε., εγκατεστημένης ισχύος 44 MW και τα συνοδά του έργα, στη θέση «ΚΗΠΟΣ» των Δ.Ε. Αγίου Δημητρίου, Ανωγείου, Κατσανοχωρίων, Ξηροβουνίου και Βλαχερνών των Δήμων Δωδώνης, Ζηρού , Βορείων Τζουμέρκων και Αρταίων των Π.Ε. Ιωαννίνων, Πρέβεζας και Άρτας, Περιφέρειας Ηπείρου.».
Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου (Υποκατηγορία Α2, ομάδα 10η & 4η, α/α 6): «Εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας παραγωγής βιοαερίου από βιομάζα και σταθμού συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας- θερμότητας, εγκατεστημένης ισχύος 0,999 MWel, σε αγροτεμάχιο στο Έλος Λαψίστας της Τ.Κ. Ασφάκας, της Δ.Ε. Εκάλης του Δήμου Ζίτσας ΠΕ Ιωαννίνων Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου.»
Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου/δραστηριότητα (κατηγορίας Α2, ομάδα 4η και 10η): «Μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για σταθμό ΣΗΘ, με καύση βιοαερίου, ισχύος 499 Kw, διασυνδεδεμένης με το δίκτυο της ΔΕΗ στην τοποθεσία «Καλαμάκι», της Τ.Κ. Ανέζας , Δ.Ε. Αμβρακικού, Δ. Αρταίων Π.Ε. Άρτας, Περιφέρειας Ηπείρου».
Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου (Υποκατηγορία Α2, ομάδα 10η & 9η): «Σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιορευστών, ισχύος 400,00 kW στη θέΣη « ΠΟΛΤΣΕΣ- ΜΑΝΤΡΑ ΚΛΑΡΙ»- Αγροτεμάχιο 1316 διανομής 1935, της Τ.Κ. Λύγγου, της Δ.Ε. Πασσαρώνος του Δήμου Ζίτσας της Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου.»
Read More »
Συνεδριάζει την Πέμπτη η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Συνεδριάζει την Πέμπτη η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 24, 2022 Rating: 5

Με επιτυχία οι δράσεις για το ναυτικό επάγγελμα, από την 3η Περιφερειακή Διοίκηση Λιμενικού Σώματος

Τρίτη, Μαΐου 24, 2022
Με επιτυχία οι δράσεις για το ναυτικό επάγγελμα, από την 3η Περιφερειακή Διοίκηση Λιμενικού Σώματος


Η 3η Περιφερειακή Διοίκηση Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.) ανέλαβε την πρωτοβουλία πραγματοποίησης δράσεων με σκοπό την ενημέρωση μαθητών για το Ναυτικό επάγγελμα.
Κατά την διάρκεια του εκπαιδευτικού έτους 2021- 2022 και εν μέσω της πανδημίας με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, πραγματοποιήθηκαν :
α)Επισκέψεις σε Δομές Φιλοξενίας Παιδιών στην Ήπειρο και πραγματοποίηση εκπαιδευτικών ενημερώσεων σε Ε/Γ – Ο/Γ πλοία της γραμμής Ηγ/τσας – Κέρκυρας.
β) Εν πλω ενημερώσεις μαθητών της δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου και της Ά τάξης του Λυκείου (ΓΕΛ & ΕΠΑΛ) Σχολικών Μονάδων της Ηπείρου με Ε/Γ – Ο/Γ πλοία στη γραμμή Ηγ/τσας – Κέρκυρας- Ηγ/τσας &
γ) Πραγματοποίηση Ημερίδων με θέμα το Ναυτικό Επάγγελμα στην Κέρκυρα και τα Ιωάννινα.

2. Συγκεκριμένα :
α) Την 26-01-2022 στελέχη Υπηρεσίας με τον Διοικητή της 3ης ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ.–ΕΛ.ΑΚΤ., Αρχιπλοίαρχο Λ.Σ. ΣΑΠΟΥΝΑ Ευρυβιάδη, επισκέφτηκαν το Κέντρο Προστασίας του Παιδιού,- παράρτημα Φιλιατών Θεσπρωτίας- και ενημέρωσαν τα δεκαεπτά (17) αγόρια που φιλοξενούνται, για την Ναυτική Eκπαίδευση και την σταδιοδρομία στο Ναυτικό Επάγγελμα.
Την 02-03-2022 τα παιδιά της δομής Φιλιατών, κατόπιν σχετικής συνεννόησης επισκέφτηκαν το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και ξεναγήθηκαν στο Ε/Γ-Ο/Γ ΕΡΜΗΣ από τον Πλοίαρχο cpt ΣΥΝΟΔΙΝΟ Δημήτριο, παρουσία στελεχών της 3ης ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Την 30-03-2022 πραγματοποιήθηκε από στελέχη της 3ης ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και του Κ.Λ. Ηγουμενίτσας αντίστοιχη ενημέρωση στη δομή φιλοξενίας του Κέντρου Προστασίας Παιδιού στην πόλη των Ιωαννίνων, όπου φιλοξενούνται εννέα (09) κορίτσια .

β) Με την λήξη των μέτρων για την πανδημία περί τα τέλη Μάρτιου και κατά το χρονικό διάστημα από 31/3 έως 15/4 - σε συνεργασία με την Περιφερειακή Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου- πραγματοποιήθηκαν εν πλω ενημερώσεις μαθητών /τριών αναφορικά με τον τρόπο εισαγωγής των υποψηφίων στις Α.Ε.Ν., τον χρόνο φοίτησης στις σχολές , την πρακτική άσκηση επί του πλοίου , τις προϋποθέσεις απόκτησης της ναυτικής ικανότητας, τις ευκαιρίες καριέρας που δύναται να έχουν στη Ναυτιλία. Οι ανωτέρω ενότητες αναπτύχθηκαν από τους εκπαιδευτικούς της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ηπείρου (Δ/ντής Σπουδών, Υποδ/ντής, καθηγητές) και από στελέχη Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ. της ΑΕΝ Ηπείρου, της 3ης ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ. και του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Επισημαίνεται ότι οι μαθητές ενημερώθηκαν κατά την διάρκεια του πλου, ανά ομάδες στη γέφυρα των πλοίων από τον Πλοίαρχο των Ε/Γ-Ο/Γ για το ναυτικό επάγγελμα και πραγματοποιήθηκε επίδειξη της λειτουργίας/χρήσης των ναυτιλιακών οργάνων του πλοίου ( ραντάρ, πυξίδα, ηλεκτρονικοί χάρτες κ.α.). Συμμετείχαν συνολικά 356 μαθητές.


γ) Οι δράσεις για την προσέλκυση των νέων στο ναυτικό επάγγελμα ολοκληρώθηκαν με την διενέργεια Ημερίδων που διεξήχθησαν την 16 Μαΐου 2022 στην πόλη της Κέρκυρας και την 17 Μαΐου στην πόλη των Ιωαννίνων, με θέμα: «Ο Δρόμος είναι η Θάλασσα - Προοπτικές του Ναυτικού Επαγγέλματος»
Οι εν λόγω ημερίδες διενεργήθηκαν με πρωτοβουλία της 3ης Περιφερειακής Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.) και συνδιοργανώθηκαν με τις Περιφέρειες των Ιονίων Νήσων και της Ηπείρου, της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης (ΠΕ.ΔΙ.ΕΚ.) Ηπείρου , του Ιδρύματος Ευγενίδου, των εκδόσεων ΄΄Ναυτικά Χρονικά’’ & Ιsalos.net’, του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας, του Δήμου Κέρκυρας και του Δήμου Ιωαννιτών, διεξήχθησαν δε, στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας και στην αίθουσα πολιτιστικού πολυχώρου ‘’Δ.ΧΑΤΖΗΣ’’ Δήμου Ιωαννιτών και αποτέλεσαν την ολοκλήρωση μιας σειράς δράσεων που είχαν ως αντικείμενο την ενημέρωση των μαθητών της Γ΄ τάξης Γυμνασίου και της Ά τάξης του Λυκείου ( ΓΕΛ & ΕΠΑΛ) των Σχολικών Μονάδων της Κέρκυρας ,των Ιωαννίνων, της Θεσπρωτίας και της Πρέβεζας, για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής ναυτιλίας, αλλά και για τις δυνατότητες σταδιοδρομίας στα ναυτικά επαγγέλματα .
Στις ημερίδες συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέα του Υ.ΝΑ.Ν.Π. και Προέδρος του Συμβουλίου Ναυτικής Εκπαίδευσης (Σ.Ν.Ε.) Δρ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, ο Δρ. Λεωνίδας Δημητριάδης- Ευγενίδης ,Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου & Πρεσβευτής Καλής θελήσεως του ΙΜΟ , ο Δρ. Ηλίας Μπίσιας, Διευθυντής του περιοδικού Ναυτικά Χρονικά & Isalos.net, ο Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. Σαπουνάς Ευρυβιάδης, Διοικητής της 3ης ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και ο Δ/ντης Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης (ΠΕ.ΔΙ.ΕΚ.) Ηπείρου κ Κωνσταντίνος Καμπουράκης και ο Δ/ντης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας κ. Κωνσταντίνος Αλαμάνος . Επίσης παρευρέθηκαν ο Διοικητής της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ηπείρου, Πλοίαρχος Λ.Σ. Τιφτικίδης Παύλος ,η Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Νταβάκου Ανθή, ως εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ναυτικών του ΥΝΑΝΠ και ο κ. Κίκερης Παντελής, Διευθυντής της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ηπείρου.
Ο κ. Γενικός Γραμματέας στην παρέμβαση του στις δυο ημερίδες αναφέρθηκε στους νέους με τρόπο απλό και κατανοητό στο επαγγελματικό όραμα που θα πρέπει να έχουν, οι οποίοι κάνοντας μια προβολή στο μέλλον θα πρέπει να αναπτύξουν ικανότητες και δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να σταδιοδρομήσουν σε όποιο επάγγελμα επιλέξουν, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν αποτελεί επιλογή επαγγέλματος αλλά επιλογή σταδιοδρομίας, επισημαίνοντας τις προοπτικές που υπάρχουν για σταδιοδρομία σε επαγγέλματα του κλάδου της ναυτιλίας.
Οι συντονιστές των ημερίδων - Δρ. Λεωνίδα Δημητριάδη- Ευγενίδη , Δρ Ηλίας Μπίσιας και Ευρυβιάδης Σαπουνάς - ανέπτυξαν μια εποικοδομητική διαδραστική συζήτηση , όπου οι μαθητές έθεταν ερωτήσεις και οι απαντήσεις προκύπταν μέσα από διαλογική συζήτηση , ερωτήσεις που αναφέρονταν, στην δομή και στον τρόπο λειτουργίας ενός πλοίου ,τις αρμοδιότητες και ευθύνες ενός Αξιωματικού Εμπορικού Ναυτικού(Ε.Ν.), στα κριτήρια για την επιλογή των νέων να σπουδάσουν στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού της Ελλάδας ή του εξωτερικού,στις προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης στο ναυτικό επάγγελμα , στις απολαβές. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στις γυναίκες ναυτικούς με στόχο την διατήρηση και την ενίσχυση της απασχόλησης των γυναικών στο ναυτιλιακό κλάδο, ένα θέμα που παρουσιάσθηκε από την κα Κουλούρη Αμαλία, Πλοίαρχο Ά Τάξης του Ε.Ν., και το οποίο συνέπιπτε με τον εορτασμό στις 18η Μαΐου της παγκόσμιας Ημέρας της γυναίκας στη Ναυτιλία.
Οι Πλοίαρχοι Α΄ τάξης Ε.Ν. κκ. Καφρίτσας Σπυρίδων, καθηγητής Ναυτικών Μαθημάτων του 1ου Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.)/Ναυτικού τομέα Κέρκυρας και Συνοδινός Δημήτρης , Πλοίαρχος του Ε/Γ-Ο/Γ ΕΡΜΗΣ, στις παρεμβάσεις τους, οι οποίες προκάλεσαν το έντονο ενδιαφέρον των παιδιών, έκαναν εκτενή αναφορά στα πλοία νέας τεχνολογίας, στις συνθήκες εργασίας των ναυτικών, στον τρόπο εισαγωγής στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού ή στα ΕΠΑ.Λ.
Η συζήτηση επεκτάθηκε και σε μια σύντομη ενημέρωση από την Υποπλοίαρχο Λ.Σ Λαγού Αθηνά, στέλεχος της 3ης ΠΕΔΙΛΣ- ΕΛΑΚΤ, για το έργο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ) , τον τρόπο εισαγωγής στις σχολές του Λιμενικού Σώματος και το ρόλο της γυναίκας στις τάξεις του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. .


3. Λαμβάνοντας υπόψη, τον αυξημένο αριθμό προσέλευσης μαθητών στις ημερίδες , ο οποίος άγγιξε τα 400 άτομα , την ιδιαίτερη προσοχή που επέδειξαν κατά την διάρκεια τους καθώς και την έντονη και δυναμική τους συμμετοχή, θεωρούμε ότι οι ανωτέρω δράσεις συνέβαλαν ουσιαστικά στην ενημέρωσή τους προκειμένου γνωρίσουν τα επαγγέλματα του κλάδου της ναυτιλίας .
Η καθιέρωση πραγματοποίησής τους σε ετήσια βάση, προκειμένου όσο το δυνατόν περισσότεροι μαθητές της περιοχής της Ηπείρου και των Ιονίων Νήσων λάβουν την κατάλληλη ενημέρωση και πληροφόρηση για το ναυτικό επάγγελμα, θα συμβάλει αποφασιστικά στην τελική επιλογή για σταδιοδρομία στο ναυτικό επάγγελμα, αντιμετωπίζοντας με επιτυχία την δυσκολία που έχουν σήμερα οι νέοι της χώρας στην εύρεση εργασίας μετά την περάτωση των σπουδών τους, ιδιαίτερα δε στις περιοχές Ηπείρου/ Δυτικής Ελλάδας οπού συναντάμε πανελλαδικά τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας.
Read More »
Με επιτυχία οι δράσεις για το ναυτικό επάγγελμα, από την 3η Περιφερειακή Διοίκηση Λιμενικού Σώματος Με επιτυχία οι δράσεις για το ναυτικό επάγγελμα, από την 3η Περιφερειακή Διοίκηση Λιμενικού Σώματος Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 24, 2022 Rating: 5

Θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα με θύμα 56χρονο

Τρίτη, Μαΐου 24, 2022
Θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα με θύμα 56χρονοΧθες (23-05-2022) το απόγευμα στο 32ο χιλιόμετρο Εθνικής Οδού Πρέβεζας – Γέφυρας Καλογήρων (διασταύρωση Πέτρας) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε 56χρονος ημεδαπός, συγκρούστηκε με έτερο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του 56χρονου.

Προανάκριση για τη διερεύνηση των συνθηκών του δυστυχήματος ενεργείται από το Τμήμα Τροχαίας Πρέβεζας.
Read More »
Θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα με θύμα 56χρονο Θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα με θύμα 56χρονο Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 24, 2022 Rating: 5

Πληρωμένη απάντηση Δένδια στην Αλβανίδα ΥΠΕΞ, η οποία έθεσε ζήτημα Τσάμηδων

Τρίτη, Μαΐου 24, 2022
Πληρωμένη απάντηση Δένδια στην Αλβανίδα ΥΠΕΞ, η οποία έθεσε ζήτημα Τσάμηδων


Μίνι «θερμό επεισόδιο» δημιουργήθηκε στην κοινή συνέντευξη Τύπου Δένδια – Τσάκα όταν η Αλβανίδα Υπουργός Εξωτερικών έθεσε το ζήτημα των Τσάμηδων με τον κ. Δένδια να απαντά – σε ήπιους τόνους – ότι για την Ελλάδα δεν τίθεται κάποιο θέμα και να υπογραμμίζει ότι σε αντίθετη περίπτωση η Αθήνα θα το συνδέσει με την ενταξιακή πορεία της γείτονος χώρας.
Συγκεκριμένα, ζήτημα «άρσης εμπόλεμου» για τους Τσάμηδες έθεσε η υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Olta Xhacka, κατά τη διάρκεια της επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη γειτονική χώρα ενώ μίλησε και για «περιουσίες Τσάμηδων στην Ελλάδα». Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απάντησε άμεσα ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συζητήσει μόνο για ζητήματα που θεωρεί ότι υφίστανται, ξεκαθαρίζοντας ότι για την ελληνική πλευρά δεν τίθεται τέτοιου είδους θέμα.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το himara.gr σε δηλώσεις που πραγματοποίησαν από κοινού οι δύο υπουργοί Εξωτερικών μετά τη συνάντησή τους, η Αλβανίδα υπουργός Εξωτερικών, αφού σημείωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν αν εργαστούν από κοινού για την εντόπιση κοινών προβλημάτων και ζητημάτων όπως η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών (ΑΟΖ), ανέφερε:
«Ελπίζουμε ότι την προθυμία μας να βρεθεί μια αμοιβαία συμφωνημένη λύση σε ένα ζήτημα τόσο δύσκολο όσο ο θαλάσσιος χώρος μπορεί να χρησιμεύσει ως εποικοδομητική προσέγγιση μέσω της οποίας οι φίλες μας χώρες μπορούν να ξεκινήσουν συζητήσεις για άλλα θέματα τόσο δύσκολα όσο έχουμε κληρονομήσει από την ιστορία της τραγικής περιόδου του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, όπως η ανάγκη κατάργησης του νόμου του πολέμου ή τα ζητήματα των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας ή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της κοινότητας των Τσάμηδων».

Η απάντηση του Δένδια
Η απάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στις αλβανικές αιτιάσεις ήταν άμεση και ξεκάθαρη: «Οι διμερείς μας σχέσεις έχουν αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό, που η διατήρηση του “νόμου περί εμπολέμου” αποτελεί έναν αναχρονισμό και θα πρέπει να απαλειφθεί. Και σε αυτό νομίζω ότι συμφωνήσαμε ότι πρέπει να εργαστούμε ώστε οι εσωτερικές διαδικασίες για την κατάργησή του να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό.
Βεβαίως, θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σου. Αυτό σημαίνει συζήτηση επί πραγματικών ζητημάτων, δηλαδή ζητημάτων που η ελληνική πλευρά αποδέχεται ότι υφίστανται και όχι επί ζητημάτων που η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι δεν υφίστανται.
Και βέβαια, η οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας και συζήτησης μη υπαρκτών ζητημάτων φοβούμαι ότι θα έχει συνέπειες σε πολλαπλά επίπεδα, π.χ. την ανάγκη της Ελλάδας να θέσει ζητήματα που αφορούν και τη δική σας ενταξιακή πορεία.
Ούτως ή άλλως, εμείς θεωρούμε ότι η Ελληνική Εθνική Μειονότητα εδώ στην Αλβανία, αλλά και η Αλβανική κοινότητα που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα είναι γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών μας. Και γι’ αυτό θα πρέπει να συζητάμε και συζητήσαμε θέματα που απασχολούν και τις δύο ομάδες, και την Ελληνική Εθνική Μειονότητα, αλλά και την Αλβανική κοινότητα που ζει στην Ελλάδα.
Read More »
Πληρωμένη απάντηση Δένδια στην Αλβανίδα ΥΠΕΞ, η οποία έθεσε ζήτημα Τσάμηδων Πληρωμένη απάντηση Δένδια στην Αλβανίδα ΥΠΕΞ, η οποία έθεσε ζήτημα Τσάμηδων Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 24, 2022 Rating: 5

Σελίδες