Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας για το ότι παραμένουν κλειστά τα Δημόσια Ι.Ε.Κ.

Δευτέρα, Νοεμβρίου 23, 2015
Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας για το ότι παραμένουν κλειστά τα Δημόσια Ι.Ε.Κ.


Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηγουμενίτσας στη συνεδρίασή του της 20ης Νοεμβρίου 2015, διαπιστώνοντας ότι συνεχίζουν, ανεξήγητα, να παραμένουν κλειστά τα δημόσια ΙΕΚ, Αποφάσισε ομόφωνα

Να εκφράσει την ανησυχία του και να καταγγείλει το γεγονός της μη έναρξης των μαθημάτων .

Η απαράδεκτη αυτή ενέργεια, ακόμα και για περίοδο κρίσης, του Υπουργείου Παιδείας να κρατά κλειστά τα ΙΕΚ, να φέρνει σε απόγνωση μαθητές και γονείς, να επιτείνει την αγωνία των εκπαιδευτικών, δεν δικαιολογεί καμία κατανόηση και εγείρει ερωτηματικά.

Καλείται η Κυβέρνηση και οι αρμόδιοι να πάψουν να αδιαφορούν και να παίζουν με τις αγωνίες των ανθρώπων και τα όρια των φτωχών και αδύναμων οικογενειών. Δηλώνουμε περίτρανα ότι στηρίζουμε τη λειτουργία των δημόσιων ΙΕΚ γιατί είναι πυλώνας οικονομικής ανάπτυξης για την τοπική κοινωνία.

Read More »
Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας για το ότι παραμένουν κλειστά τα Δημόσια Ι.Ε.Κ. Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας για το ότι παραμένουν κλειστά τα Δημόσια Ι.Ε.Κ. Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 23, 2015 Rating: 5

Διαγωνισμός 11.808 € για προμήθεια ελαστικών για τα οχήματα της ΔΕΥΑΗ

Δευτέρα, Νοεμβρίου 23, 2015
Διαγωνισμός 11.808 € για προμήθεια ελαστικών για τα οχήματα της ΔΕΥΑΗ


Το ΔΣ της ΔΕΥΑΗ ομόφωνα αποφασίζει:

1) τη διεξαγωγή διαγωνισμού για την «Προμήθεια ελαστικών για τα οχήματα της ΔΕΥΑΗ», για τις ανάγκες της ΔΕΥΑΗ για το έτος 2015, με προϋπολογισμό μελέτης 9.600,00€ πλέον ΦΠΑ 23% (11.808,00€ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ),

2) την έγκριση της διακήρυξης, των τευχών του διαγωνισμού και των όρων δημοπράτησης για την ανάδειξη αναδόχου που αφορά την ανωτέρω προμήθεια,

3) ορίζουν ημερομηνία του διαγωνισμού την 25 Νοεμβρίου 2015, ημέρα Τετάρτη, με ώρα έναρξης αποδοχής των προσφορών 12:00 μ. μ. και ώρα λήξης 13:00 μ. μ.,

4) ορίζουν επιτροπή διαγωνισμού τους εξής υπαλλήλους της ΔΕΥΑΗ: α) Ελένη Τάτση, ως πρόεδρο, με αναπληρώτρια την Κυριακή Τσίπη, β) Βασίλειο Τριανταφυλλίδη, ως μέλος, με αναπληρωτή τον Αθανάσιο Κατσούλη και γ) Ιωάννη Ανδρέου, ως μέλος, με αναπληρωτή τον Ευάγγελο Κοκκίνη,

5) ψηφίζουν πίστωση ποσού σαράντα χιλιάδων ευρώ 9.600,00€ (πλέον ΦΠΑ 23%) από τον κωδικό 62.07.13 «Παροχές Τρίτων-Μεταφορικών μέσων-Ελαστικά οχημάτων» του αναμορφωμένου προϋπολογισμού της ΔΕΥΑΗ, έτους 2015.

6) σε περίπτωση που ο διαγωνισμός αποβεί άγονος, εγκρίνουν την επανάληψή του, στις 2 Δεκεμβρίου 2015, ημέρα Τετάρτη, με ώρα έναρξης αποδοχής των προσφορών 12:00 μ.μ. και ώρα λήξης 13:00 μ.μ..
Read More »
Διαγωνισμός 11.808 € για προμήθεια ελαστικών για τα οχήματα της ΔΕΥΑΗ  Διαγωνισμός 11.808 € για προμήθεια ελαστικών για τα οχήματα της ΔΕΥΑΗ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 23, 2015 Rating: 5

Από 29 Νοεμβρίου η ετήσια έκθεση της ΦΛΟΓΑΣ στην Ηγουμενίτσα

Δευτέρα, Νοεμβρίου 23, 2015
Από 29 Νοεμβρίου η ετήσια έκθεση της ΦΛΟΓΑΣ στην Ηγουμενίτσα


Η “Φλόγα” ιδρύθηκε το 1982 από ελάχιστους γονείς παιδιών με καρκίνο και σήμερα αγκαλιάζει χιλιάδες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα, με γραφεία και εκπροσώπους στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Συμπαραστέκεται στις οικογένειες και αγωνίζεται για την καλύτερη ιατρική, ψυχική και κοινωνική φροντίδα των παιδιών που νοσούν από καρκίνο. Η Φλόγα των εθελοντών έχει επιδείξει ένα τεράστιο έργο αγάπης και φροντίδας για τη στήριξη του παιδιού και της οικογένειας που βρίσκεται ξαφνικά αντιμέτωπη με τη λαίλαπα του καρκίνου.

Το τμήμα της Ηπείρου, ξεκινώντας από την Ηγουμενίτσα το 1991 δημιούργησε ένα ανθρώπινο δίκτυο με πυρήνες Αγάπης και εθελοντισμού και στους τέσσερις νομούς της Ηπείρου και έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερα σημαντική δράση με αποτέλεσμα να αποτελεί σήμερα βασικό πυλώνα στο συνολικό έργο της Φλόγας. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του διοργανώνει και φέτος στην Ηγουμενίτσα την 24η Έκθεση χειροτεχνημάτων, κατασκευών και παραδοσιακών προϊόντων του τόπου μας , η οποία έχει γίνει θεσμός στον νομό μας και είναι αποτέλεσμα εθελοντικής εργασίας των φίλων μας. Τόσες ώρες δουλειάς, τόσος κόπος, μια δωρεά ψυχής από τις γυναίκες της Ηπείρου για τα «παιδιά της Φλόγας».

Στην Έκθεση συμμετέχουν με εργόχειρα, κατασκευές και παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής μας φίλοι μας από τη Θεσσαλονίκη, την Πρέβεζα, τα Γιάννενα και όλος ο νομός Θεσπρωτίας και σχολεία με κατασκευές.

Η συμβολή των φίλων μάς ενθαρρύνει να συνεχίσουμε με αισιοδοξία τον αγώνα μας για ζωή και υγεία των «παιδιών» μας. Γι’ αυτό το λόγο σας προσκαλούμε και σας παρακαλούμε να επισκεφτείτε την Έκθεση που θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο της Ηγουμενίτσας «Πάνθεον» από 29 Νοεμβρίου 2015 (Εγκαίνια Έκθεσης: 11 π.μ. ) έως 6 Δεκεμβρίου 2015, για να στηρίξουμε όλοι τον αγώνα των παιδιών με καρκίνο.

Για τη Φλόγα
Η εκπρόσωπος Ηπείρου
Ελευθερία Κώτσιου
Read More »
Από 29 Νοεμβρίου η ετήσια έκθεση της ΦΛΟΓΑΣ στην Ηγουμενίτσα Από 29 Νοεμβρίου η ετήσια έκθεση της ΦΛΟΓΑΣ στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 23, 2015 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία με προβολή της ταινίας "Η ζωή αλλιώς" που δημιουργήθηκε από τα παιδιά της ΣΤΟΡΓΗΣ (+ΒΙΝΤΕΟ)

Δευτέρα, Νοεμβρίου 23, 2015
Ηγουμενίτσα: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία με προβολή της ταινίας "Η ζωή αλλιώς" που δημιουργήθηκε από τα παιδιά της ΣΤΟΡΓΗΣ (+ΒΙΝΤΕΟ)


Σας προσκαλούμε να γιορτάσετε μαζί μας την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου στο Κλειστό Γυμναστήριο Ηγουμενίτσας. 
Πρώτη προβολή της ταινίας των παιδιών με αναπηρία του Ν.Θεσπρωτίας "Η ζωή αλλιώς".
 
Σας περιμένουμε όλους!!!!
Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου στις 5:00 μ.μ.
Read More »
Ηγουμενίτσα: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία με προβολή της ταινίας "Η ζωή αλλιώς" που δημιουργήθηκε από τα παιδιά της ΣΤΟΡΓΗΣ (+ΒΙΝΤΕΟ) Ηγουμενίτσα: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία με προβολή της ταινίας "Η ζωή αλλιώς" που δημιουργήθηκε από τα παιδιά της ΣΤΟΡΓΗΣ (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 23, 2015 Rating: 5

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας

Δευτέρα, Νοεμβρίου 23, 2015
Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας


Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηγουμενίτσας στη συνεδρίασή του της 20ης Νοεμβρίου 2015 συζήτησε το θέμα που προέκυψε από το σταμάτημα της χρηματοδότησης του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας.

Η απόφαση σας αυτή αφορά το δικαίωμα στέγασης, άρα και λειτουργίας του Ε.Κ.Θ. αλλά και όλων των Εργατοϋπαλληλικών Σωματείων του νομού Θεσπρωτίας που στεγάζονται σε αυτό. Άλλωστε το θέμα της δύναμης των Σωματείων και λειτουργίας τους έχει να κάνει και με την οικονομική κρίση που περνάμε (π.χ. κλείσιμο επιχειρήσεων, ανεργία).

Εκφράζουμε την συμπαράσταση μας προς το Ε.Κ.Θ.

Πιστεύουμε ότι οι εργαζόμενοι είναι ανάγκη να έχουν την δική τους συνδικαλιστική στέγη, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες εποχές.

Θα θέλαμε να επανεξετάσετε την απόφαση σας αυτή και να συνεχίσετε την χρηματοδότηση του Ε.Κ.Θ. που αφορά και την στέγαση ΟΛΩΝ των Σωματείων του Νομού Θεσπρωτίας.

Η συνέχιση της χρηματοδότησης στην ουσία σημαίνει επιστροφή μέρος των χρημάτων από την εισφορά των εργαζομένων προς στον ΟΑΕΔ.
Read More »
Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας  Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 23, 2015 Rating: 5

Ο Φώτης Τ. Παπαγεωργιου, σχετικά με την Υγεία

Δευτέρα, Νοεμβρίου 23, 2015
Ο Φώτης Τ. Παπαγεωργιου, σχετικά με την Υγεία


Ο χώρος της υγείας είναι ένας πολύ ευαίσθητος τομέας ,σε αυτόν έχουν επενδύσει πολιτικά και κομματικά ,όλες οι κυβερνήσεις .
Τα τελευταία χρόνια ,έχουν υποβαθμιστεί όλες οι μονάδες Υγείας , λόγω του όγκου των προβλημάτων που έχουν συσσωρευτεί και της μεγάλης μείωσης των επιχορηγήσεων από τον κρατικό μηχανισμό . 
Γι αυτό θα ήθελα να κάνω μερικές επισημάνεις και παρατηρήσεις ώστε να συμβάλω στην αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας που θα ανταποκρίνονται στις μεγάλες ανάγκες των ασθενών. 
Γιατί ,δεν παρέχουμε σωστή περίθαλψη ,όταν αναγκάζονται οι ίδιοι οι ασθενείς ,που τις περισσότερες φορές είναι καρκινοπαθείς ,να αγοράζουν ,τις γάζες και τα ενέσιμα φάρμακα που είναι πανάκριβα. 
 
1ον) Η κατάργηση της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ ,που ήταν έργο του Γιώργου Παπανδρέου, έχει ακρωτηριαστεί και ελάχιστα θέματα προβάλλονται στο Διαδίκτυο. Ο σκοπός της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ είναι να δίνει την δυνατότητα σε κάθε πολίτη να ελέγχει τα Διοικητικά Συμβούλια και τις αποφάσεις που λαμβάνονται ,σε κάθε Νοσοκομείο και σε κάθε Κέντρο Υγείας. Καθώς επίσης και σε κάθε προμηθευτική Εταιρεία , να μπορεί να ελέγχει τις τιμές των υλικών, των φαρμάκων και των μηχανημάτων της Υγειονομικής μονάδας που γίνεται η ανάρτηση για την προμήθεια των υλικών αυτών και τον υγιή ανταγωνισμό για τις οικονομικότερες τιμές προς όφελος του κάθε Ιδρύματος . 
 
2ον ) Ένα άλλο σοβαρό θέμα ,το οποίο ήταν και αυτό πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου είναι η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, με επιτροπές που θα αποτελούνται τα μέλη τους από αιρετούς επιστήμονες και από διαφορετικούς χώρους εργασίας ώστε να μην υπάρχουν οι βαθμολογητές του ιδίου χώρου, γιατί έτσι θα διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα της αξιολόγησης που θα βασίζεται στην ικανότητα και την απόδοση του κάθε υπάλληλου .
 
3ον ) Οι τοποθετήσεις με αξιοκρατικά κριτήρια των Προϊσταμένων των Τμημάτων ,των Διευθυντικών Στελεχών και Υποδιευθυντών ,γιατί δυστυχώς μέχρι σήμερα γίνεται μόνον με συντεχνιακά κριτήρια χωρίς ιδιαίτερα προσόντα και η θητεία τους ανανεώνεται σύμφωνα με την κομματική τους ταυτότητα .Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την διάβρωση των προσώπων σε θέσεις ευθύνης και την ανεπάρκεια τους να ανταποκριθούν στα καθήκοντα τους . 
 
4ον )Οι μεγάλες ελλείψεις του Νοσηλευτικού και Διοικητικού Προσωπικού έχουν φέρει τα Νοσοκομεία σε πλήρη διάλυση και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο των σημαντικών μονάδων και τμημάτων , γιατί είναι ανίκανα να ανταποκριθούν στις μεγάλες ανάγκες, οι οποίες έχουν αυξηθεί λόγω του μεγάλου όγκου δουλειάς και των μεταναστών που έχουν εισέλθει στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια.
 
5ον ) Οι τοποθετήσεις Διοικητών και Υποδιοικητών να γίνονται μέσω διαγωνισμών , με ανάρτηση στο Διαδίκτυο ,ώστε να διασφαλίσουμε τους καλύτερους επιστήμονες, που θα έχουν τις γνώσεις πάνω στα Υγειονομικά θέματα και με άρτια κατάρτιση για να μπορούν να ανταποκριθούν στον δύσκολο έργο που αναλαμβάνουν .
 
Σε ένα συντονισμένο κράτος ,που σέβεται τον πολίτη, είναι επιβεβλημένο να γίνουν άμεσα οι αλλαγές που θα επιφέρουν ανακούφιση και σωστές υπηρεσίες σε όλους όσους τις έχουν ανάγκη. Όμως η πρώτη Αριστερή Κυβέρνηση , που δίνει σημασία σε άλλες προτεραιότητες ,όπως προσλήψεις με οικογενειακά κριτήρια , έχει απαξιώσει τελείως το σύστημα υγείας και τα Νοσοκομεία είναι σε πλήρη αποσύνθεση.
 
Φώτης Τ. Παπαγεωργιου
Υποψήφιος βουλευτής
Ν Θεσπρωτίας
Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών
Read More »
Ο Φώτης Τ. Παπαγεωργιου, σχετικά με την Υγεία Ο Φώτης Τ. Παπαγεωργιου, σχετικά με την Υγεία Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 23, 2015 Rating: 5

Σε αποφάσεις για κινητοποιήσεις και πανελλαδικό αγωνιστικό συντονισμό κατέληξε η ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ σύσκεψη αγροτοκτηνοτρόφων στην ΑΡΤΑ

Δευτέρα, Νοεμβρίου 23, 2015
Σε αποφάσεις για κινητοποιήσεις και πανελλαδικό αγωνιστικό συντονισμό κατέληξε η ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ σύσκεψη αγροτοκτηνοτρόφων στην ΑΡΤΑ


Με συμμετοχή αγροτικών, κτηνοτροφικών συλλόγων, μπλόκων και επιτροπών αγώνα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Νοέμβρη στο Εργατικό Κέντρο Άρτας η ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ σύσκεψη ύστερα απο πρωτοβουλία των Ομοσπονδιων Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αρτας και Πρέβεζας, του μπλόκου Ωρωπού Πρέβεζας, του Αγροτικού συλλόγου Ζίτσας και της Επιτροπής Αγοτοκτηνοτρόφων Ν. Θεσπρωτίας.

Τη σύσκεψη άνοιξε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν.Άρτας Βαγγέλης Μπέτσας όπου αναφέρθηκε στο σκοπό της σύσκεψης που ήταν η οργάνωση της αγωνιστικής αντίδραση των αγροτοκτηνοτρόφων απέναντι στη νέα, σφοδρή επίθεση της κυβέρνησης – ΕΕ που μέσω του 3ου μνημονίου και της νέας ΚΑΠ που στόχο έχουν το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς συγκεντρώνοντας γη, παραγωγή και εμπορία σε λίγους επιχειρηματίες μεγαλοαγρότες τους σύγχρονους “τσιφλικάδες”.

Στην σύσκεψη παραβρέθηκε και μίλησε ο Ρίζος Μαρούδας μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, που τόνισε ανάμεσα σε άλλα:

«Με βάση το πλαίσιο των αιτημάτων, που καταλήξαμε στην πανελλαδική σύσκεψη των Μπλόκων, με συμμετοχή πάνω από 250 φορέων από 37 νομούς της χώρας στις 18 Οκτώβρη στη Λάρισα μετά από κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, συμβάλαμε στην ανάπτυξη μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων με διάφορες μορφές (συσκέψεις, παραστάσεις, καταλήψεις ΔΟΥ - ΕΛΓΑ - Περιφερειών, συλλαλητήρια με τρακτέρ κ.ά.) σε όλη τη χώρα. Βασισμένοι στο πλαίσιο των δίκαιων αιτημάτων μας θα προχωρήσουμε, όπως είχαμε αποφασίσει, σε νέα πανελλαδική σύσκεψη στις αρχές Δεκέμβρη στην πορεία κλιμάκωσης των αγωνιστικών διεκδικήσεων για την επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Τα μέτρα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σαν προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου, που ψήφισε το καλοκαίρι από κοινού και με ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, στοχεύουν στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Πάνε "νύχι-κρέας" με την κουτσουρεμένη κατά 50% νέα ΚΑΠ 2015-2020 της ΕΕ, που προχωρά στη δημιουργία μεγάλων αγροτικών καπιταλιστικών επιχειρήσεων στην αγροτική παραγωγή με το άρπαγμα γης και παραγωγής από τα μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά. Γι’ αυτό και ανεβάζουν το ΦΠΑ στα εφόδια από το 13% στο 23%, αυξάνουν οριζόντια για όλους -μικρούς και μεγάλους- τη φορολογία από το 13% στο 26% από το πρώτο ευρώ στο σύνολο των εισοδημάτων - ενισχύσεων - αποζημιώσεων, υπερτριπλασιάζουν την προκαταβολή φόρου από το 27,5% στο 100%, τριπλασιάζουν τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ και ένα σωρό άλλα μέτρα και χαράτσια.

Επίσης γνωίζουμε ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν είναι όλοι "το ίδιο". Υπάρχουν φτωχοί, μικροί, μεσαίοι, μεγαλοαγρότες ακόμη και επιχειρηματίες. Υπάρχει το 80% που παίρνει το 20% των επιδοτήσεων και το 20% που παίρνει το 80% των επιδοτήσεων. Εμείς είμαστε με το 80% με τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους και όχι με το 20% γι΄ αυτό και δεν μπορούμε να δεχτούμε την οριζόντια φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, που προέβαλαν σαν αίτημα διάφορες Πρωτοβουλίες. Εμείς ζητάμε αφορολόγητο επιβίωσης τα 30.000 ευρώ συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί και από κει και πάνω να φορολογηθούν προοδευτικά οι μεγαλαοαγρότες μέχρι και με 45%. Εμείς αντιπαλεύουμε την ΚΑΠ του ξεκληρίσματος, οι διάφορες Πρωτοβουλίες τη θεωρούν εργαλείο ανασυγκρότησης της αγροτικής μας οικονομία. Οι διάφοροι ηγέτες των Πρωτοβουλιών προσπαθούν να νεκραναστήσουν τις απαξιωμένες στη συνείδηση της αγροτιάς ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ, που έβαζαν πλάτη τα προηγούμενα χρόνια στις εφαρμοζόμενες αντιαγροτικές πολιτικές και έχουν τεράστιες ευθύνες για τη διάλυση του αγροτικού και συνεταιριστικού κινήματος, τη στιγμή που χειροτέρευε η θέση του μικρομεσαίου αγρότη και κτηνοτρόφου.

Στον αγώνα μας αυτό έχουμε φυσικούς συμμάχους και δεν πάμε μόνοι μας. Έχουμε τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, τους συνταξιούχους, τις γυναίκες, τα παιδιά μας, που σπουδάζουν για ένα καλύτερο αύριο. Με όλους αυτούς αντιπαλεύουμε τις βάρβαρες καπιταλιστικές αντιλαϊκές πολιτικές.

Προχωράμε στη συνέχιση και κλιμάκωση των αγωνιστικών μας αντιδράσεων στη λαίλαπα αντιαγροτικών μέτρων με οργανωμένο πανελλαδικό συντονισμό κόντρα στη βία των ΜΑΤ και των χημικών της "αριστερής" κυβέρνησης και της συνεχιζόμενης και από αυτήν τακτικής των αγροτοδικείων», κατέληξε στην τοποθέτησή του ο Ρίζος Μαρούδας.

Ακολούθησαν ερωτήσεις και έγιναν παρεμβάσεις όπου οι αγροτοκτηνοτρόφοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για τα προβλήματα που συνεχώς διογκώνονται εξαιτίας της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, της ΕΕ και της τρόικας. Ξεκαθαρίστηκαν απορίες, καθώς επίσης και οι “επιθέσεις φιλίας” που εκδηλώνονται απο διάφορα σχήματα που κατά καιρούς δημιουργούνται. Δεν μπορεί αυτά τα σχήματα όπως η λεγόμενη “ΠΑΜΒΡΕΖΑΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ” την ώρα που κάνουν “επιθέσεις φιλίας” ταυτόχρονα να συμμετέχουν μαζί με την Χρυσή Αυγή σε δύο συλλαλητήρια με την αιτιολογία ότι θα διαλυόταν αν τους έδιωχναν, να καλούν στην Αθήνα στις 18 Νοέμβρη σε συλλαλητήριο που είχε εντελώς διαφορετικά αιτήματα απο αυτά που διατυπώνουν στις ανακοινώσεις, να υπονομεύουν και να διασπούν το οργανωμένο αγροτικό κίνημα που στηρίζεται σε αγροτικούς συλλόγους, στις Ομοσπονδίες, στα Μπλόκα σε ότι ζωντανό ανέπτυξε δράση όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η στάση αυτή “θολώνει” τον προσανατολισμό που πρέπει να έχουν οι αγώνες, κρύβει τον κύριο εχθρό και αντικειμενικά δεν βοηθάει τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους να καταλάβουν τον ρόλο που παίζει η “Πανελλαδική Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων” που συμφωνεί με την ΚΑΠ της ΕΕ, και ουσιαστικά υπηρετεί τα συμφέροντα μιας χούφτας μεγαλοαγροτών και, επί της ουσίας, συνδράμει την κυβέρνηση στη νέα επίθεση κατά των μικρομεσαίων αγροτών.

Στο τέλος οι αγροτοκτηνοτόφοι έδωσαν ραντεβού στους αγώνες, που θα αναπτυχθούν το επόμενο διάστημα ενάντια στο ξεκλήρισμα των αγροτοκτηνοτρόφων, για δυναμική αγωνιστική απάντηση σε αυτές τις πέρα για πέρα αντιαγροτικές πολιτικές, που φορτώνουν τη καπιταλιστική οικονομική κρίση στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων και καταδικάζουν στην ανέχεια τις εργατικές λαϊκές οικογένειες για να σωθούν τα κέρδη των λίγων. Πιο συγκεκριμένα:

· Στις 2 Δεκέμβρη με κατά τόπους κινητοποιήσεις ενάντια στο αποδυνάμωνα των Κέντρων Υγείας και γενικότερα για τα ζητήματα Υγείας -Πρόνοιας και Ασφαλιστικού.

· Κινητοποιήσεις την μέρα κατάθεση για ψήφιση του προϋπολογισμού και ανάπτυξη κοινής δράσης με εργάτες και αυτοπασχολούμενους, γυναίκες και νεολαία.

· Συμμετοχή στη σύσκεψη που οργανώνει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων και θα γίνει αρχές Δεκέμβρη για τον συντονισμό πανελλαδικών κινητοποιήσεων.
Read More »
Σε αποφάσεις για κινητοποιήσεις και πανελλαδικό αγωνιστικό συντονισμό κατέληξε η ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ σύσκεψη αγροτοκτηνοτρόφων στην ΑΡΤΑ Σε αποφάσεις για κινητοποιήσεις και πανελλαδικό αγωνιστικό συντονισμό κατέληξε η ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ σύσκεψη αγροτοκτηνοτρόφων στην ΑΡΤΑ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 23, 2015 Rating: 5

Νέα διακοπή υδροδότησης στην Ηγουμενίτσα λόγω εργασιών

Δευτέρα, Νοεμβρίου 23, 2015
Νέα διακοπή υδροδότησης στην Ηγουμενίτσα λόγω εργασιών


Η Δ.Ε.Υ.Α. Ηγουμενίτσας ενημερώνει τους πολίτες ότι την Πέμπτη 26-11-2015 από τις 8:30 π.μ. έως τις 14:30, θα διακοπεί την η υδροδότηση, λόγω συντήρησης του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης, στις παρακάτω περιοχές:

• Γραικοχώρι (κάτω ζώνη έως την οδό Πίνδο)
• Λαδοχώρι
• Παραλιακή Ζώνη Αγ. Αποστόλων
Read More »
Νέα διακοπή υδροδότησης στην Ηγουμενίτσα λόγω εργασιών Νέα διακοπή υδροδότησης στην Ηγουμενίτσα λόγω εργασιών Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 23, 2015 Rating: 5

Β. Γιόγιακας: Να παραμείνει ο Αστυνομικός Σταθμός Πέρδικας

Δευτέρα, Νοεμβρίου 23, 2015
Β. Γιόγιακας: Να παραμείνει ο Αστυνομικός Σταθμός Πέρδικας


Τη διατήρηση του Αστυνομικού Σταθμού Πέρδικας ζητεί ο βουλευτής Θεσπρωτίας Β. Γιόγιακας με δήλωσή του σε συνέχεια της εκδήλωσης παρουσίασης του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης – Αναδιάταξης των Υπηρεσιών των Διευθύνσεων Αστυνομίας στην Ήπειρο. 
 
«Πρώτα απ' όλα θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες του συνόλου της θεσπρωτικής κοινωνίας προς την αστυνομική διεύθυνση Θεσπρωτίας για το σημαντικό έργο που επιτελεί. Έχοντας υπόψη το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών στην Ήπειρο, ζητούμε όχι μόνο να μην καταργηθεί ο Αστυνομικός Σταθμός Πέρδικας αλλά να αναβαθμιστεί αποκτώντας ευρύτερο πεδίο ευθύνης. Η συνεχής λειτουργία του - από το 1945 - έχει συμβάλει στην εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας και είναι ιδιαίτερα κρίσιμη τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν ο πληθυσμός της Πέρδικας λόγω τουρισμού υπερτετραπλασιάζεται».
Read More »
Β. Γιόγιακας: Να παραμείνει ο Αστυνομικός Σταθμός Πέρδικας Β. Γιόγιακας: Να παραμείνει ο Αστυνομικός Σταθμός Πέρδικας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 23, 2015 Rating: 5

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΡΟΛΑ ΣΤΟ 2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

Δευτέρα, Νοεμβρίου 23, 2015
Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΡΟΛΑ ΣΤΟ 2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

Βασίλης Παρόλας - Γενικός Διευθυντής Α.Σ. Θεσπρωτίας-Πρέβεζας 
& Μέλος ΔΣ του Gaia-Επιχειρείν


Βασικά ζητήματα στην παραγωγή γεωργικών καλλιεργειών που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί προσκεκλημένοι

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης. Μιας κρίσης που επηρεάζει δυσμενώς όλους τους τομείς δραστηριότητας και οδηγεί εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες, εργαζόμενους, μικροεπαγγελματίες, επιχειρήσεις, στην αβεβαιότητα, στην ανασφάλεια και στην απαισιοδοξία για το αύριο.

Με την ομιλία μου θα σταθώ ιδιαίτερα σε ορισμένα βασικά ζητήματα στο επίπεδο οργάνωσης της παραγωγής στις γεωργικές καλλιέργειες που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Ζητούμενο είναι η υπέρβαση των διαρθρωτικών προβλημάτων της Ελληνικής Γεωργίας μέσα από θεσμικές και οργανωτικές παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της δημόσιας προώθησης και στήριξης της συλλογικότητας, που είναι και η μόνη που μπορεί να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις μεσο-μακροπρόθεσμης προοπτικής αγροτικής ανάπτυξης. Επί πλέον είναι και η μόνη που μπορεί να εξασφαλίσει βιωσιμότητα, ποιότητα και ανταγωνιστικότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Η συλλογικότητα αυτή δεν είναι άλλη από την θεσμική, λειτουργική και ελεγκτική θωράκιση θεσμών όπως, οι συνεταιρισμοί, οι οργανώσεις και ομάδες παραγωγών.

Διαρθρωτικά προβλήματα της Ελληνικής Γεωργίας (μελέτη ΙΟΒΕ)

Για να είναι αποτελεσματικός ο τρόπος παρέμβασης πρέπει να δίνει απάντηση στα βασικά διαρθρωτικά προβλήματα της Ελληνικής γεωργίας.
Ανισομερής κατανομή μεταξύ φυτικής και ζωϊκής παραγωγής


Ελλάδα

Φυτική/ζωϊκή 3/1


Ευρωπαϊκή Ενωση

Φυτική/ζωϊκή 5,7/4,3

Υψηλή εξάρτηση από τις επιδοτήσεις : Οι αυξημένες επιδοτήσεις, με δεδομένο ότι δεν ήταν συνδεδεμένες με την παραγωγή, λειτούργησαν ανασταλτικά στην προσπάθεια αναβάθμισης του γεωργικού προϊόντος και επέτειναν τα φαινόμενα αδράνειας.
Το μικρό μέγεθος των εκμεταλλεύσεων. Το μέσο μέγεθος της αγροτικής εκμετάλλευσης στην Ελλάδα είναι 44 στρέμματα, όταν πχ στην Τσεχία είναι πάνω από 100. Μόνο το 3% των αγροτικών εκμεταλλεύσεων έχουν μέγεθος πάνω από 200 στρέμματα.
Χαμηλό μορφωτικό επίπεδο. Μόλις το 4% των απασχολουμένων στον πρωτογενή τομέα έχει ανώτατη και ανώτερη μόρφωση, ενώ το 20% διαθέτει απολυτήριο λυκείου.
Χαμηλός βαθμός αξιοποίησης της εκμηχάνισης. Το μικρό μέγεθος και ο πολυτεμαχισμός των εκμεταλλεύσεων, δεν επιτρέπει την ορθολογική αξιοποίηση του εξοπλισμού, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην χαμηλή παραγωγικότητα της Ελληνικής Γεωργίας.

Οργανωτικά και Λειτουργικά προβλήματα Γεωργικού Τομέα

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η Ανάπτυξη της Γεωργικής Παραγωγής εξαρτάται άμεσα από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών προϊόντων. Αυτή με τη σειρά της προϋποθέτει έρευνα (τι παράγω, πως το παράγω και σε τι ποσότητες), ποιότητα, ανταγωνιστικό κόστος και αύξηση της προστιθέμενης αξίας.

Στην κατεύθυνση αυτή απαιτείται συνεχής προσπάθεια και συνεργασία, τόσο από πάνω (πολιτική ηγεσία) σε υποδομές, κατευθύνσεις και πλαίσιο λειτουργίας, όσο και από κάτω (παραγωγοί) σε νοοτροπία, καινοτομία αλλά και συλλογικές μορφές εκμετάλλευσης μέσω συνεταιρισμών, ομάδων και οργανώσεων παραγωγών.

Θα σταθώ επιλεκτικά σε ορισμένα βασικά ζητήματα της γεωργικής παραγωγής που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, με επισημάνσεις ως προς τον τρόπο επίλυσης των διαρθρωτικών προβλημάτων αλλά και προώθησης οργανωτικών αλλαγών.
Υψηλό κόστος εισροών (σπόροι, λιπάσματα, γεωργικά φάρμακα, νερό, ενέργεια). Οι συνέπειες είναι πολλές και σημαντικές:

· Υπολίπανση και μειωμένη φυτοπροστασία (μείωση παραγωγής και ποιότητας).

· Υψηλό κόστος παραγωγής (μείωση ανταγωνιστικότητας).

· Παύση παραγωγικής ενασχόλησης (μείωση παραγωγής, μείωση απασχόλησης)

Βασικές επισημάνσεις:

· Μεγάλη εξάρτηση από εισαγωγές. Σύμφωνα με έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ πάνω από 90% των χρησιμοποιούμενων λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, εισάγεται από το εξωτερικό. Η εξάρτηση αυτή έχει χειροτερεύσει τα τελευταία 3 χρόνια, σε ποσοστό πάνω από 20%. Η μείωση της εγχώριας παραγωγής και οι αυξημένες ανάγκες, διαμορφώνουν υψηλό κόστος για την γεωργική παραγωγή, λόγω συγκέντρωσης των εισαγωγών σε λίγες εισαγωγικές εταιρείες (συνθήκες ολιγοπώλιου).

· Τα αντίστοιχα κόστη που έχουν αγρότες άλλων Ευρωπαϊκών χωρών κυμαίνονται από 60% έως 80% του αντίστοιχου των Ελλήνων αγροτών. Με τέτοια δεδομένα για ποια ανταγωνιστική βάση να μιλήσουμε?

· Το κόστος της ενέργειας είναι σημαντικό και διαμορφώνεται σύμφωνα με μελέτες περί το 12% της συνολικής αξίας γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.

· Η επάρκεια αρδευτικού νερού σε ορισμένες περιοχές και η ανεπάρκεια σε άλλες, δημιουργούν άνισες συνθήκες παραγωγής μέσα στη χώρα από πλευράς κόστους, παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας.

Προτάσεις διεξόδου:

· Για πολιτική ηγεσία:

o Ενίσχυση επενδυτικών πρωτοβουλιών εγχώριας παραγωγής λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων (αντιστροφή τάσης).

o Δημιουργία εγχώριων σποροπαραγωγικών κέντρων με ταυτόχρονη ενίσχυση ερευνητικών προσπαθειών (ιδιωτών, πανεπιστημίων, συλλογικών φορέων παραγωγών).

o Οργάνωση συστήματος ελέγχου της ορθής χρήσης εισροών με κυρώσεις παραβίασής του.

o Παρέμβαση στις τριγωνικές συναλλαγές φορολογικής κερδοσκοπίας (κυρίως πολυεθνικών εταιρειών).

o Ορθολογική διαχείριση υδάτινων πόρων που περιλαμβάνει παροχή κινήτρων στους παραγωγούς για χρησιμοποίηση σύγχρονων αρδευτικών πρακτικών, επενδύσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων για μείωση κόστους άρδευσης, εξοικονόμηση υδάτινων πόρων από πλεονασματικές περιοχές μέσω σύγχρονων αρδευτικών δικτύων.

o Μείωση φορολογιών στο κόστος ενέργειας. Η απώλεια φορολογικών εσόδων αναπληρώνεται στο πολλαπλάσιο με την αύξηση της παραγωγής και της ανταγωνιστικότητας.

· Για παραγωγούς:

o Συμμετοχή σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών, κοινοπραξίες κλπ) για συγκέντρωση της ζήτησης εισροών, επιτυγχάνοντας οικονομίες κλίμακας στο κόστος προμήθειας, αποθήκευσης και διανομής.

o Χρειάζεται συνεχής εκπαίδευση και επιμόρφωση στην ορθολογική χρήση εισροών στην κάθε μία αγροτική εκμετάλλευση.

Στοχοθέτηση μείωσης κόστους εισροών κατά 10%, είναι πιστεύω ένα μέγεθος που είναι δυνατό να επιτευχθεί , εξοικονομώντας ένα κόστος εισροών 500 εκατ. Ευρώ στον αγροτικό τομέα. Η αγροτική ανάπτυξη είναι πάντα μετρήσιμο μέγεθος. Μπορούμε να πετύχουμε τον στ’οχο της μείωσης του κόστους των εισροών. Είναι αρκετό; OXI.

2. Μείζον πρόβλημα, που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, είναι η δυσχερέστατη πρόσβαση των γεωργών σε χρηματοδότηση (μέσω τραπεζικών δανείων).

Βασικές επισημάνσεις:

· Η τρέχουσα οικονομική συγκυρία δημιουργεί τεράστια προβλήματα πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό.

· Η παροχή πίστωσης προς τους παραγωγούς για αγορά εφοδίων είναι πλέον αδύνατη, δημιουργώντας ασφυκτικό περιβάλλον στον γεωργικό τομέα.

· Οι παραγωγοί χρηματοδοτούν το εμπόριο. Η είσπραξη των πωλήσεων των αγροτών προς τους πελάτες τους, εμπόρους, λιανεμπορικές αλυσίδες, ως επί το πλείστον καθυστερεί. Ο βασικός λόγος είναι ότι οι πελάτες αυτοί έχουν συγκεντρωμένη διαπραγματευτική δύναμη. Αποτέλεσμα αυτού είναι να επιβάλλουν τους όρους τους στους μεμονωμένους παραγωγούς ή ακόμη και στις μικρές συνεταιριστικές οργανώσεις ή τις μικρές ομάδες παραγωγών.

· Υπάρχει πιθανότητα Αγροτικής Ανάπτυξης χωρίς να λυθούν τα προβλήματα χρηματοδότησης των παραγωγών? Η απάντηση είναι ασφαλώς ΟΧΙ. Η βεβαιότητα είναι μείωση της παραγωγής και εξαφάνιση των μικρών γεωργών.

Προτάσεις διεξόδου:

· Για την πολιτική ηγεσία

o Υλοποίηση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας που προβλέπει την πληρωμή των τιμολογίων εντός ενός μηνός από την έκδοσή του. Το μέτρο αυτό είναι απλό και δημιουργεί σημαντική πηγή ρευστότητας στη σημερινή δύσκολη κατάσταση. Επί πλέον όλες οι εκπτώσεις πρέπει να εμφανίζονται επί τιμολογίου. Αυτό θα επιφέρει μείωση τιμής καταναλωτή.

o Χρειάζεται αυστηροποίηση της λειτουργίας του Μητρώου Εμπόρων αγροτικών προϊόντων. Θα πρέπει να έχουν κεφαλαιακή επάρκεια, εξοπλισμό & εγκαταστάσεις. Διαφορετικά, ασκούν το εμπορικό τους επάγγελμα με μηδενικό ρίσκο. Το ρίσκο το σηκώνει ο παραγωγός που στο τέλος δεν πληρώνεται.

· Για τον Τραπεζικό Τομέα

o Προώθηση της συμβολαιακής γεωργίας, που εξασφαλίζει την ομαλή ροή της παραγωγικής λειτουργίας.

o «Κάρτα του αγρότη» που διευκολύνει τις αγορές εισροών, με εκχώρηση των επιδοτήσεων που λαμβάνει.

o Επιτόκια του 12% στα τραπεζικά δάνεια (ΑΤΕ) δεν διευκολυνουν την αγροτική ανάπτυξη.

· Για τους παραγωγούς

o Συμμετοχή σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών) για απόκτηση μεγέθους. Η δύναμη του μεγέθους εξασφαλίζει:

§ Μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη για καλύτερη τιμή προϊόντος.

§ Καλύτερους όρους πώλησης και είσπραξης σε σταθερή βάση.

§ Εξυπηρέτηση παραγωγικής διαδικασίας μέσω συμβολαιακής γεωργίας που ήδη αναφέρθηκε.

Η εξασφάλιση της ρευστότητας του αγροτικού τομέα, μέσω συνεργατικής δύναμης, μέσω συμβολαιακής γεωργίας και μέσω «κάρτας του αγρότη», εξασφαλίζει μια συνεχή παραγωγική διαδικασία, βελτιώνοντας την θέση του παραγωγού στη διατροφική αλυσίδα. Ίσως, θα διακινδύνευα να πω, να είναι προτιμότερη, από την ρευστότητα μέσω δανείων, που «μερικές» φορές οδηγούνται σε ικανοποίηση καταναλωτικών και όχι παραγωγικών αναγκών. Άρα η Αγροτική Ανάπτυξη είναι συνάρτηση, πέραν της παρέμβασης στις εισροές που αναφέρθηκαν ήδη, και στην παρέμβαση στην ρευστότητα της παραγωγικής διαδικασίας.

3. Έλλειψη κάλυψης ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΣΠΙΔΑΣ, (έλλειψη συνεργατισμού)

Πριν αναφερθώ στα θετικά και αρνητικά σημεία των συνεταιριστικών οργανώσεων, θα πρέπει να διατυπώσουμε την θεμελιώδη αρχή του συνεργατισμού. «Συνεταιρισμός, είναι μια αυτόνομη ένωση προσώπων, που συγκροτείται εθελοντικά για την αντιμετώπιση των κοινών οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών αναγκών και επιδιώξεών τους, διαμέσου μιας συνιδιόκτητης και δημοκρατικά διοικούμενης επιχείρησης». Είναι ένας μικτός οικονομικός θεσμός που αποτελεί όχι μόνο την μοναδική άμυνα για τους αγρότες αλλά δημιουργεί και τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους. Όπως έλεγε παλαιότερα ένας από τους πρωτεργάτες του Ελληνικού συνεταιριστικού κινήματος, ο Αλ. Μπαλτατζής «Ο συνεταιρισμός είναι γιός του φτωχού και πατέρας της ανάπτυξης».

Βασικές επισημάνσεις:

Στην Ελλάδα οι συνεταιρισμοί έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της αγροτικής μας παραγωγής. Συνένωσαν δυνάμεις μεμονωμένων αγροτών σε δυναμικά σύνολα. Σημαντικές βιομηχανικές μονάδες έδωσαν αναπτυξιακή και εξαγωγική πνοή στον αγροτικό τομέα (ΚΥΔΕΠ, Ελαιουργική, ΣΕΚΑΠ, ΔΩΔΩΝΗ, Ομοσπονδία κα). Πολλές Ενώσεις διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στον εφοδιασμό των παραγωγών με γεωργικά εφόδια σε χαμηλές τιμές και προστάτευσαν το εισόδημά τους με τιμές παρέμβασης και συγκέντρωσης αγροτικών προϊόντων. Στήριξαν τον κόσμο της υπαίθρου.

Όμως οι συνθήκες της αγοράς άλλαξαν και συνεχίζουν να αλλάζουν. Αντίστοιχα θα έπρεπε να αλλάζει και ο βαθμός οργάνωσης και παρέμβασης των συνεταιρισμών. Το μόνο πράγμα που πρέπει να μένει σταθερό, είναι η αλλαγή. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη στην Ελλάδα. Με καταστροφικές συνέπειες και με σημαντική απαξίωση της δυναμικής του συνεταιριστικού κινήματος, ακόμη και της ίδιας της ιδέας. Σχεδόν όλες οι μεγάλες συνεταιριστικές επιχειρήσεις ιδιωτικοποιήθηκαν ή έκλεισαν, με καταστροφικές συνέπειες για τους παραγωγούς. Η απόσταση από το χωράφι στο ράφι έγινε μακρύτερη. Η Προστιθέμενη Αξία της αγροτικής παραγωγής μειώθηκε. Οποιεσδήποτε αυξήσεις της εξαγωγικής δραστηριότητας βασίζονται σε εξαγωγές χύμα ελαιολάδου, που είναι ό,τι πιο καταστροφικό για την γεωργική μας ανάπτυξη. Είναι εξαγωγές χωρίς προστιθέμενη αξία.

Και οι ευθύνες κατανέμονται παντού. Και στις πολιτικές ηγεσίες, και στις συνεταιριστικές ηγεσίες, και στους ίδιους τους παραγωγούς

· Μου είναι αδύνατο να κατανοήσω γιατί κάθε 5 ή 10 χρόνια χρειάζεται αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τους συνεταιρισμούς. Ο Νόμος 2190 για τις Ανώνυμες Εταιρείες είναι από το 1920 και συνεχίζει να ισχύει.

· Οι συνεταιρισμοί καλούνταν να επιτελέσουν «κοινωνικό έργο» με ευθύνη και της πολιτικής ηγεσίας και μάλιστα για αρκετά χρόνια είχαν χωρισθεί σε «πράσινους, μπλέ και κόκκινους» σαν αποτέλεσμα της έντονης πολιτικοποίησης. Τα προβλήματα όμως δεν είναι ούτε μπλέ, ούτε πράσινα, ούτε κόκκινα. Πλήττουν όλους.

· Ακόμη και θέματα κανονισμού λειτουργίας προσωπικού ρυθμίζονταν με αντίστοιχο ΦΕΚ σαν να πρόκειται για λειτουργία δημόσιου φορέα.

· Αδυναμία συγκεκριμένων συνεταιριστών που ηγήθηκαν Αγροτικών Συνεταιρισμών να ανταποκριθούν στις διοικητικές ανάγκες της οργάνωσής τους.

Τι χρειάζεται να γίνει

Όταν ο βαθμός οργάνωσης της παραγωγής σε συλλογικές αγροτικές οργανώσεις είναι 90% στη Ολανδία, 80% στο Βέλγιο, 70% στην Ιρλανδία και 50% στη Ισπανία και Ιταλία, είναι αδιανόητο να περιμένουμε Αγροτική Ανάπτυξη στην Ελλάδα με 10%. Χρειάζεται:

· Νέο, απλό συνεταιριστικό πλαίσιο λειτουργίας που να στηρίζεται στις διεθνείς συνεταιριστικές αρχές.

· Είναι πια σε όλους κατανοητό, ότι οι συνεταιρισμοί είναι επιχειρήσεις των συνεταιρισμένων αγροτών και σαν τέτοιες να αντιμετωπίζονται.

· Απαιτείται μοντέλο δυαδικής διοίκησης (ελεγκτικό και εκτελεστικό), όπως γίνεται πετυχημένα σε ανεπτυγμένες χώρες.

· Αν υπάρχει παρανομία ή κατάχρηση στην λειτουργία συνεταιρισμών, να οδηγούνται οι αρμόδιοι στη δικαιοσύνη.

· Γενικές αναφορές περί διαφθοράς, περί σπατάλης και κακοδιαχείρισης, δημιουργούν απαξίωση της προσπάθειας ανάπτυξης συλλογικών μορφών οργάνωσης της αγροτικής μας παραγωγής. Τέτοιες αναφορές δημιουργούν και άλοθι στις πολιτικές ευθύνες για τις διαχρονικές ευθύνες τους.

· Η εκπαίδευση είναι απαραίτητη, όχι μόνο στα συνεταιριστικά στελέχη. Εκπαίδευση στη συλλογικότητα είναι απαραίτητη σε όλες τις παραγωγικές , εμπορικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Είναι συστατικό της ανάπτυξης.

Χρειάζονται ξεκάθαροι στόχοι:

Χρειάζεται ανάπτυξη των συλλογικών οργανώσεων των αγροτών που θα αναλάβουν και το κύριο βάρος της Αγροτικής Ανάπτυξης. Θα μεθοδεύσουν την συγκέντρωση της παραγωγής. Θα εκπαιδεύσουν τα μέλη τους στην βελτίωση της ποιότητας. Θα ενσωματώσουν στην παραγωγή νέες τεχνολογίες. Θα πετύχουν μείωση των τιμών των εισροών μέσω οικονομιών κλίμακας. Θα αυξήσουν την προστιθέμενη αξία των παραγομένων προϊόντων. Θα μεγαλώσουν τον όγκο των τυποποιημένων προϊόντων. Θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα. Θα μειώσουν την απόσταση από τον παραγωγό στον καταναλωτή. Θα προσελκύσουν και θα κρατήσουν τους ΝΕΟΥΣ στον πρωτογενή τομέα. Όλα αυτά είναι ο καταλύτης των διαρθρωτικών προβλημάτων και ο ορισμός της ανάπτυξης.

Ο Συνεργατισμός όμως δεν αφορά μόνο τον αγροτικό τομέα. Αφορά και τον καταναλωτικό τομέα. Απαιτείται συνεργασία αγροτικών και καταναλωτικών συνεταιρισμών δημιουργώντας καταλυτικές προϋποθέσεις ανάπτυξης της ντόπιας παραγωγής, στην κατεύθυνση της διατροφικής επάρκειας με υποκατάσταση των εισαγωγών και αύξηση των εισοδημάτων.

Και βέβαια αυτό θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει. Τα τρένα πια κινούνται διαφορετικά και δεν επιτρέπεται να τα χάνουμε. Κανόνας μας και στην Ελλάδα θα΄πρεπε να είναι αυτό που μου αρέσει να λέω πάντα, οτι «ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΚΕΦΘΟΥΜΕ ΧΘΕΣ».

Read More »
Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΡΟΛΑ ΣΤΟ 2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΡΟΛΑ ΣΤΟ 2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 23, 2015 Rating: 5

Β. Γιόγιακας: Να μείνει η παράταξή μας ενωμένη

Δευτέρα, Νοεμβρίου 23, 2015
Β. Γιόγιακας: Να μείνει η παράταξή μας ενωμένη


Ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας Β. Γιόγιακας έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την αναβολή της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη προέδρου της Νέας Δημοκρατίας: 
«Ευχαριστώ τους συμπολίτες μας που έσπευσαν από το πρωί της Κυριακής για να δώσουν το παρών στις εκλογές και αισθάνομαι την ανάγκη να τους ζητήσω συγγνώμη για την αναβολή της ψηφοφορίας. Όλοι όσοι επιθυμούμε μια δυνατή και κυρίαρχη Νέα Δημοκρατία δεν πρέπει να αφήσουμε μια αστοχία να μας αποπροσανατολίσει από το μεγάλο ζητούμενο: η επόμενη ημέρα των εσωκομματικών εκλογών πρέπει να βρει την παράταξή μας ενωμένη. Αυτό ζητούν οι φίλοι της Νέας Δημοκρατίας και αυτό έχει ανάγκη η χώρα».
Read More »
Β. Γιόγιακας: Να μείνει η παράταξή μας ενωμένη Β. Γιόγιακας: Να μείνει η παράταξή μας ενωμένη Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 23, 2015 Rating: 5

ΤΕΤΟΙΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ …ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ

Δευτέρα, Νοεμβρίου 23, 2015
ΤΕΤΟΙΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ …ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ


Φίλε Αλέξη.
Θυμήθηκα, όταν και η αφεντιά μου θέλησε να υπηρετήσει την Κοινωνία, από το μετερίζι, όπως την αποκαλείς, της δημοσιογραφίας, την θεωρία σου, περί της ψυχικής δύναμης.
Τώρα, που μέσα από τη ανεμελιά, της καταδικασθείσας – και αυτής – αγροτικής μου απασχόλησης, είμαι σε θέση να εκτιμήσω, ακόμα περισσότερο, αυτή σου τη θεωρία και να παραδεχθώ ότι αντέχεις, παρά τις τόσες αντιξοότητες, στον στίβο της σκληρής, μα αντικειμενικής ενημέρωσης.
Δεν σου γράφω επαίνους.
Ούτε απολογούμαι, που, όντας εγώ τότε, στο «αντίπαλο» με σένα στρατόπεδο, σου φερόμουν, λυγισμένος στη γραμμή των τότε αφεντικών μου, τόσο μικρόψυχα, όσο μεγαλόψυχα εσύ με αντιμετώπιζες, κερνώντας μας ούζο, με το δικό σου ποτήρι γεμάτο παγάκια και Μπαλαντάινς.
Σου γράφω τούτες τις λέξεις, μόνο και μόνο για να ξεθυμάνει η οργή και ο θυμός που έχουν φουντώσει μέσα μου. Έγινα αυτήκοος μάρτυρας ενός διαλόγου μεταξύ κάποιων που παριστάνουν τους τοπικούς Άρχοντες και ενός του «συναφιού» δηλαδή...

και του «παλουκιού» της ψυχοβγαλμένης και φτηνά πουλημένης δημοσιογραφίας.
Έφυγα αηδιασμένος, όταν διαπίστωσα ότι επεξεργάζονταν σχέδιο εξόντωσηής σου, μέσα από το σύστημα των καταχωρήσεων, που οι «άρχοντες» υποστήριζαν ότι ελέγχουν.
Τόσο φτηνοί. Τόσο μικροί. Τόσο ξεδιάντροποι, αφού τον «διάλογο» αυτό τον διάνθισαν με ξεκαρδιστικό γέλιο.
Όμως, όταν στην ξάπλα μου, θωρώντας τα άγονα χωράφια, το ξανασκέφτηκα, θυμήθηκα κάποια επιχειρήματά σου, τότε, που και οι τότε «άρχοντες» σου συμπεριφέρονταν, με τον τρόπο των σημερινών.
Μας έλεγες τότε, φωναχτά, για να μπορούμε να το μεταφέρουμε, «Ξεκαρδιστείτε όσο αντέχει η λιπαρή καρδιά σας. Προσέξτε όμως, δέσμιοι του νηπιακού πραγματισμού με το αζημίωτο, μην πνιγείτε από τα γέλια, πριν καταποντιστείτε από την δρώσα ιστορία, που, σαν την αχλάδα, έχει πίσω την ουρά».
Τις σημειώσεις μου, φίλε μου, τις διατηρώ σαν Ευαγγέλιο.
Ε, λοιπόν, όπως και τότε, με δαύτους που δεν πνίγηκαν, αλλά η Κοινωνία, που γράφει ιστορία, τους κατέταξε όπου τους ταίριαζε, θα πράξει και με τους σημερινούς.
Μάλιστα, σήμερα, που η κατάσταση είναι δραματική για όλους, τους προειδοποιώ, ότι η οργή του λαού, σαν ωστικό κύμα, θα πάρει τη σαπίλα και τη δυσωδία και θα τη στείλει στον αγύριστο. Τα λόγια ασφαλώς είναι δικά σου από τότε.
Δύσκολο να με καταλάβει κανείς, έτσι όπως αντιδρώ.
Δυσκολότερο ακόμη να μου δικαιολογήσεις εσύ αυτήν την αντίδραση.
Όμως εγώ, έτσι νοιώθω, έτσι αντιδρώ.
Μήπως το ξέχασες αυτό;
Δυστυχώς οι θεσμοί ξεφτίζουν όταν τους εκπροσωπούν τέτοιου είδους «άρχοντες».
 
Υ.Γ. Είμαι βέβαιος πως το κείμενό μου αυτό θα το τιμήσεις σε ψηλό σημείο της πρώτης σελίδας.
Π.

Σ.Σ. Ο κάθε ανιστόρητος, ας σπεύσει να καταφύγει στην ιστορία, για να διαπιστώσει – και για τον εαυτό του – ότι κοντά στην ύβρη, καιροφυλακτεί η νέμεση.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΙΤΑΝΗ
Read More »
ΤΕΤΟΙΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ …ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΤΕΤΟΙΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ …ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 23, 2015 Rating: 5

Κ.Ο. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΚΚΕ: Στον αγώνα για μια άλλη κοινωνική οργάνωση της παραγωγής η διέξοδος

Δευτέρα, Νοεμβρίου 23, 2015
Κ.Ο. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΚΚΕ: Στον αγώνα για μια άλλη κοινωνική οργάνωση της παραγωγής η διέξοδος

Δίκαια οι παραγωγοί ακτινιδίων και μανταρινιών της περιοχής μας αγανακτούν από τα παιχνίδια και τους εκβιασμούς των εμπόρων ντόπιων και ξένων που στόχο έχουν να πάρουν σε χαμηλή τιμή τη φετινή παραγωγή τους. Το πρόβλημα που έχει προκύψει πηγάζει από την καπιταλιστική οργάνωση της παραγωγής που παίρνει το αγροτικό προϊόν σε εξευτελιστικές τιμές από τους παραγωγούς και φτάνει στο ράφι των μεγάλων σούπερ μάρκετ σε υψηλές τιμές. Μια οργάνωση παραγωγής που κίνητρο τελικά έχει τον ανταγωνισμό για την κερδοφορία των μεγαλεμπόρων, των μονοπωλιακών επιχειρηματικών ομίλων και όχι την ικανοποίηση των διατροφικών αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

Όσο παραμένει αυτός ο τρόπος οργάνωσης της παραγωγής τόσο οι φτωχοί αγρότες θα βλέπουν συνεχώς το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, θα επιδεινώνεται η θέση τους, θα εγκαταλείπουν καλλιέργειες όπως έχει γίνει στο παρελθόν, θα ξεκληρίζονται και έτσι με γρήγορους ρυθμούς, θα επιτυγχάνεται η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση γης, παραγωγής, εμπορίας σε μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις που είναι και το τελικό ζητούμενο αυτής της οργάνωσης της παραγωγής. Τα μέτρα (φορολογικό, ασφαλιστικό..) άλλωστε που παίρνει η Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιταχύνουν αυτή την διαδικασία

Οι φτωχοί αγρότες αν θέλουν να μην τους κλέβουν το μόχθο τους, να μην εκβιάζονται από τους μεγαλέμπορους, να μην συνθλίβονται από τα μονοπώλια και το κράτος τους είναι ανάγκη να το “πάρουν αλλιώς” διεκδικώντας με μια άλλη κοινωνική οργάνωση της παραγωγής με στόχο την ικανοποίηση πρώτα απ΄όλα των εγχώριων λαϊκών αναγκών διατροφής. Αυτό προϋποθέτει την κοινωνικοποίηση των καπιταλιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων, της γης, των συγκεντρωμένων μηχανοποιημένων μέσων παραγωγής, των κρατικών υποδομών και εμπορίου, με άμεση ένταξή τους στον κεντρικό σχεδιασμό που θα την εφαρμόσει μια εργατική-λαϊκή εξουσία. Σ΄αυτή την κοινωνική οργάνωση της παραγωγής θέση θα έχουν παραγωγικοί συνεταιρισμοί των μικροϊδιοκτητών αγροτών που δεν θα έχουν καμιά σχέση με αυτούς που υπήρχαν μέχρι τώρα και οι οποίοι ζημιά κάνανε, ουσιαστικά οφέλη δεν έφεραν. Παραγωγικό συνεταιρισμό για να μπορεί ο αγρότης να παράγει και ποσότητα και ποιότητα προϊόντων, να τα δίνει στην εργατική λαϊκή οικογένεια φθηνά και να μπορεί να κάνει και εξαγωγές και να υπάρχει ανταλλαγή προϊόντων με επωφελείς όρους με άλλες χώρες του κόσμου, γιατί υπάρχει η δυνατότητα. Έτσι δίνεται λύση στη μικρή και πολυτεμαχισμένη αγροτική μικροϊδιοκτησία. Απαλλάσσονται έτσι οι αγρότες από το κεφάλαιο, τις τράπεζες, τους εμπόρους, τους βιομηχάνους, τους φόρους, εξασφαλίζοντας τιμές και διάθεση της παραγωγής.

Στο δρόμο αυτό της ανατροπής καλούμε τους αγρότες να αντισταθούν δυναμικά και μαζικά, να αγωνιστούν ενάντια στην συνεχιζόμενη φιλομονοπωλιακή αγροτική πολιτική που τους ξεκληρίζει. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η οργάνωση τους μέσα από επιτροπές αγώνα, την συγκρότηση Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων. Μαζί με όλους τους εργαζομένους και τα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από τις ίδιες πολιτικές να κτίσουν μια μεγάλη Λαϊκή Συμμαχία διεκδικώντας:

ñ Άμεση εξόφληση της παραγωγής ακτινιδίων-μανταρινιών προηγούμενων χρόνων που παραμένει απλήρωτη.

ñ Άμεση λύση στο θέμα της τιμής παραγωγού για τη φετινή παραγωγή με ταυτόχρονη δέσμευση της κυβέρνησης και των εμπόρων σε τέτοια κατώτερη τιμή, που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της παραγωγής ακτινιδίου και μανταρινιού.

ñ Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ, σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα της νέας ΚΑΠ 2014 - 2020 που οδηγούν στο ξεκλήρισμα τη φτωχή αγροτιά.

ñ Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές.

ñ Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

ñ Αφορολόγητο επιβίωσης τα 30.000 ευρώ συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί και από κει και πάνω να φορολογηθούν προοδευτικά οι μεγαλαοαγρότες μέχρι και με 45%.

ñ Κατάργηση των χαρατσιών στα σπίτια, χωράφια, ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, ΟΣΔΕ γεωτρήσεις…..

ñ Σφράγιση όλων των βιβλιαρίων του ΟΓΑ για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

ñ Tη δημιουργία κρατικού φορέα αποθήκευσης και συντήρησης των ακτινιδίων που θα θωρακίσει τους μικρομεσαίους παραγωγών απέναντι στους εκβιασμούς και τα παιχνίδια των μεγαλεμπόρων.

Read More »
Κ.Ο. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΚΚΕ: Στον αγώνα για μια άλλη κοινωνική οργάνωση της παραγωγής η διέξοδος  Κ.Ο. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΚΚΕ: Στον αγώνα για μια άλλη κοινωνική οργάνωση της παραγωγής η διέξοδος Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 23, 2015 Rating: 5

Τα προϊόντα της Ηπείρου γοήτευσαν τους Σαουδάραβες

Δευτέρα, Νοεμβρίου 23, 2015
Τα προϊόντα της Ηπείρου γοήτευσαν τους Σαουδάραβες


Η Ήπειρος ταξίδεψε σε μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις της Σαουδικής Αραβίας και οι Σαουδάραβες είχαν την ευκαιρία να κάνουν ένα μοναδικό ταξίδι στην Ήπειρο της γεύσης...

Κι αυτό γιατί αυτή τη φορά, στο περίπτερο της Περιφέρειας, φιλοξενήθηκαν επιχειρήσεις της περιοχής οι οποίες παρουσίασαν τα προιόντα τους και έδωσαν την ευκαιρία να τα γευτούν και να τα απολαύσουν χιλιάδες επισκέπτες της έκθεσης.

Τυροκομικά, ελιές, ακτινίδια, φρούτα και λαχανικά, ζυμαρικά, ψάρια, αρωματικά φυτά και βότανα, νερά κι αναψυκτικά, φτιαγμένα από επιχειρήσεις της Ηπείρου, προιόντα που ξεχωρίζουν για την ποιότητα και τη γεύση τους.

Για ένα τριήμερο, η Ήπειρος έδωσε το παρόν στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, στην έκθεση "Foodex Saudi" ύστερα από πρωτοβουλία της Περιφέρειας και με τη συνεργασία των τεσσάρων επιμελητηρίων.

 
Ήταν η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια από την Ήπειρο για την "είσοδο" επιχειρήσεων στην Αραβική αγορά και για το λόγο αυτό επικεφαλής της αποστολής ήταν ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Στο περίπτερο της Περιφέρειας, φιλοξενήθηκαν επιχειρήσεις όπως οι: ΒΙΟΚΗΠ Α.Ε. (Βιολογικά φρούτα και λαχανικά), Μονολίθι (ζυμαρικά), Αγροτικός Συνεταιρισμών Ακτινιδίων Άρτας, Ελιές "ΦΙΛΙΠΠΟΣ" Άρτας, ΚΑΡΑΛΗΣ Α.Ε. Τυροκομικά, Σύλλογος Ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας, Συσκευαστήριο Αγροτικών Προϊόντων "Γκίκας" Θεσπρωτίας, Αρωματικά φυτά και βότανα "Κομίνης" Θεσπρωτίας, Ελαιόλαδο Unique Άρτας, ΜΠΑΦΑΣ Α.Ε.Τ Τυροκομικά, ΒΙΚΟΣ Α.Ε., KROP φρούτα, "Σιαπλαούρας" αρνιά.
Read More »
Τα προϊόντα της Ηπείρου γοήτευσαν τους Σαουδάραβες Τα προϊόντα της Ηπείρου γοήτευσαν τους Σαουδάραβες Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 23, 2015 Rating: 5

Συνεδριάζει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Σουλίου

Δευτέρα, Νοεμβρίου 23, 2015
Συνεδριάζει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Σουλίου

 
 
Συνεδριάζει στη Παραμυθιά την Δευτέρα 23 Νοεβρίου στις 18:00, το Δημοτικο Συμβούλιο του Δήμου Σουλίου, με 10 θέματα στην ημερήσια διαταξη: 
 
ΘΕΜΑ 1ο: Έγκριση τεχνικού προγράμματος, Δήμου Σουλίου, οικ. Έτους 2016
 
ΘΕΜΑ 2ο: Αποδοχή Επιχορηγήσεων και τροποποίηση προϋπολογισμού του Δήμου Σουλίου, οικ. έτους 2015.
 
ΘΕΜΑ 3ο: Επιβολή τελών Ύδρευσης - Άρδευσης, Δήμου Σουλίου.
 
ΘΕΜΑ 4ο: Καθορισμός δικαιώματος βοσκής, Δήμου Σουλίου για το έτος 2016 και εφεξής
 
ΘΕΜΑ 5ο: Καθορισμός ετήσιας επιχορήγησης Νομικών Προσώπων του Δήμου, για το έτος 2016.
 
ΘΕΜΑ 6ο: Καθορισμός τιμών ζώνης ( Τ.Ζ ), για τον υπολογισμό του τέλους ακίνητης περιουσίας ( ΤΑΠ) για περιοχές σε διοικητικά όρια του Δήμου Σουλίου, όπου δεν ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού ( που δεν έχει γίνει καθορισμός ,με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών.
 
ΘΕΜΑ 7ο: Έγκριση διενέργειας προμήθειας υγρών καυσίμων για το έτος 2016.
 
ΘΕΜΑ 8ο: ΈΓΚΡΙΣΗ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ Δ.Ε. ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ» ΔΗΜΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ»
 
ΘΕΜΑ 9ο: Παραχώρηση του Δημοτικού Σχολείου στον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Αυλοτόπου Σουλίου ¨Η ΓΛΑΒΙΤΣΑ”.
 
ΘΕΜΑ 10ο: Έγκριση συμμετοχής του Δήμου Σουλίου στο Σύμφωνο Δημάρχων.
Read More »
Συνεδριάζει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Σουλίου Συνεδριάζει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 23, 2015 Rating: 5

Συνεδριάζει αύριο η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σουλίου

Δευτέρα, Νοεμβρίου 23, 2015
Συνεδριάζει αύριο η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σουλίου


Παρακαλούμε να προσέλθετε σε τακτική συνεδρίαση, που θα διεξαχθεί στο Δημαρχιακό Κατάστημα Παραμυθιάς, στις 24 Νοεμβρίου 2015, ημέρα Τρίτη και ώρα 8.30΄ , για συζήτηση και λήψη απόφασης, στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:

1.Επανέλεγχος δικαιολογητικών μειοδότη του διαγωνισμού του έργου: «ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ Τ.Κ ΚΑΡΒΟΥΝΑΡΙΟΥ».

2.Έγκριση τεχνικών προδιαγραφών και κατάρτιση όρων ανοικτού διαγωνισμού προμήθειας υγρών καυσίμων.

3.Απευθείας ανάθεση του έργου: «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ-ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΚ ΧΟΪΚΑΣ ».

4.Απευθείας ανάθεση του έργου: «ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΟΜΒΡΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ Δ.Ε ΑΧΕΡΟΝΤΑ ».

5.Διάθεση πίστωσης για: « Όρυξη και απομάκρυνση βράχων Δήμου Σουλίου».

6.Διάθεση πίστωσης για: «Εργασίες ηλεκτροσυγκόλλησης » .
Read More »
Συνεδριάζει αύριο η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σουλίου Συνεδριάζει αύριο η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 23, 2015 Rating: 5

Συνεδριάζει αύριο η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηγουμενίτσας

Δευτέρα, Νοεμβρίου 23, 2015
Συνεδριάζει αύριο η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηγουμενίτσας


Καλείστε σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Ηγουμενίτσας η οποία θα γίνει την 24η Νοεμβρίου 2015 ημέρα Τρίτη και ώρα 13:00 στο γραφείο Δημάρχου στο Δημαρχείο Ηγουμενίτσας για τη συζήτηση των παρακάτω θεμάτων :

Θέμα 1ο: Σύνταξη προϋπολογισμού Δήμου Ηγουμενίτσας οικονομικού έτους 2016.
Εισηγήτρια : κα. Ανθίππη Λουκά - Προϊσταμένη Διεύθυνσης Οικονομικού.

Θέμα 2ο: Κατάρτιση σχεδίου αναμόρφωσης προϋπολογισμού οικ. έτους 2015.
Εισηγήτρια : κα. Ανθίππη Λουκά - Προϊσταμένη Διεύθυνσης Οικονομικού.

Θέμα 3ο : Έγκριση και διάθεση ψήφιση πιστώσεων λειτουργικών δαπανών Δήμου Ηγουμενίτσας έτους 2015.
Εισηγήτρια : κα. Ανθίππη Λουκά - Προϊσταμένη Διεύθυνσης Οικονομικού.

Θέμα 4ο : Άσκηση ή μη αίτησης αναιρέσεως κατά της με αριθμό 139/2014 αποφάσεως του Εφετείου Κερκύρας.
Εισηγήτρια : Ρεγγίνα Δηλαβέρη – Αντιδήμαρχος.

Θέμα 5ο:Εκδίκαση ενστάσεων που υποβλήθηκαν κατά του διαγωνισμού με τίτλο: «Προμήθεια υγρών καυσίμων και λιπαντικών ετών 2016-2017 για τις ανάγκες του Δήμου Ηγουμενίτσας του ΝΠΔΔ ΠΑΚΠΠΟ & των Σχολικών Επιτροπών. Α/θμιας & Β/θμιας εκπαίδευσης».
Εισηγήτρια : Ρεγγίνα Δηλαβέρη – Αντιδήμαρχος.

Θέμα 6ο: Κατακύρωση του ανοιχτού δημόσιου ηλεκτρονικού διαγωνισμού με τίτλο: «Τεχνική βοήθεια Δήμου Ηγουμενίτσας ».
Εισηγήτρια : Ρεγγίνα Δηλαβέρη – Αντιδήμαρχος.

Θέμα 7ο : Οριστική παραλαβή της «Ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης Νηπιαγωγείου στον οικισμό Εθνικής Αντίστασης».
Εισηγήτρια : Ρεγγίνα Δηλαβέρη – Αντιδήμαρχος.

Θέμα 8ο : Οριστική παραλαβή της υδραυλικής μελέτης «Αντικατάσταση κεντρικού αγωγού ύδρευσης Δημοτικής Ενότητας Μαργαριτίου».
Εισηγήτρια : Ρεγγίνα Δηλαβέρη – Αντιδήμαρχος.

Θέμα 9ο: Επί αιτήματος κα. Λουκά Ανθίππης του Ιωάννη και κ. Μηλιώνη Δημητρίου του Φωτίου κατοίκων Ηγουμενίτσας για διορισμό δικηγόρου της Νομικής Υπηρεσίας για υπόθεσή τους.
Εισηγήτρια : Ρεγγίνα Δηλαβέρη – Αντιδήμαρχος.

Θέμα 10ο: Επί αιτήματος κ. Γιαννούλη Γεωργίου του Στεφάνου κατοίκου Δ.Δ. Πλαταριάς Δήμου Ηγουμενίτσας για διορισμό δικηγόρου της Νομικής Υπηρεσίας για υπόθεσή του.
Εισηγήτρια : Ρεγγίνα Δηλαβέρη – Αντιδήμαρχος.

Θέμα 11ο : Επί αιτήσεως της κα. Χριστίνας Βλάχου του Κωνσταντίνου για εξώδικο συμβιβασμό τιμής μονάδος αποζημίωσης οικοπέδου της στα Σύβοτα Δήμου Ηγουμενίτσας.
Εισηγήτρια : Ρεγγίνα Δηλαβέρη – Αντιδήμαρχος.

Θέμα 12ο : Επί αιτήσεως της κα. Μαργαρίτας Καίσαρη του Δημητρίου για εξώδικο συμβιβασμό τιμής μονάδος αποζημίωσης οικοπέδου της στα Σύβοτα.
Εισηγήτρια : Ρεγγίνα Δηλαβέρη – Αντιδήμαρχος.

Θέμα 13ο: Επί αιτήσεως της κα. Χριστίνας Λάμπρου και Δήμητρας Λάμπρου του Νικολάου για εξώδικο συμβιβασμό τιμής μονάδος αποζημίωσης οικοπέδου τους στα Σύβοτα Δήμου Ηγουμενίτσας
Εισηγήτρια : Ρεγγίνα Δηλαβέρη – Αντιδήμαρχος.

Θέμα 14ο: Επί αιτήσεως της κα. Κωνσταντίνας Μητσέλου του Νικολάου για εξώδικο συμβιβασμό τιμής μονάδος αποζημίωσης οικοπέδου της στα Σύβοτα Δήμου Ηγουμενίτσας.
Εισηγήτρια : Ρεγγίνα Δηλαβέρη – Αντιδήμαρχος.

Θέμα 15ο:Επί αιτήσεως του κ. Βασιλείου Τσώλη του Χριστοφόρου για εξώδικο συμβιβασμό τιμής μονάδος αποζημίωσης οικοπέδου του στα Σύβοτα Δήμου Ηγουμενίτσας.
Εισηγήτρια : Ρεγγίνα Δηλαβέρη – Αντιδήμαρχος.

Θέμα 16ο:Επί αιτήσεως του κ. Σπυρίδωνα Τάσιου και Παναγιώτη Τάσιου του Αναστασίου για εξώδικο συμβιβασμό τιμής μονάδος αποζημίωσης οικοπέδου τους στα Σύβοτα Δήμου Ηγουμενίτσας.
Εισηγήτρια : Ρεγγίνα Δηλαβέρη – Αντιδήμαρχος.

Θέμα 17ο:Επί αιτήσεως του κ. Κωνσταντίνου Καραπάνου του Θωμά για εξώδικο συμβιβασμό τιμής μονάδος αποζημίωσης οικοπέδου του στα Σύβοτα Δήμου Ηγουμενίτσας.
Εισηγήτρια : Ρεγγίνα Δηλαβέρη – Αντιδήμαρχος.

Θέμα 18ο:Επί αιτήσεως του κ. Σταύρου Γεωργίου και Ιωάννη Γεωργίου του Κωνσταντίνου για εξώδικο συμβιβασμό τιμής μονάδος αποζημίωσης οικοπέδου τους στον Παραπόταμο Δήμου Ηγουμενίτσας.
Εισηγήτρια : Ρεγγίνα Δηλαβέρη – Αντιδήμαρχος.

Θέμα 19ο:Λήψη απόφασης για τη μείωση Δημοτικών τελών σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του Δήμου Ηγουμενίτσας.
Εισηγήτρια : Ρεγγίνα Δηλαβέρη – Αντιδήμαρχος.

Θέμα 20ο: Έγκριση του πρακτικού της ανοιχτής δημοπρασίας για την επιλογή του αναδόχου του έργου: «Βελτίωση δασικών δρόμων Δήμου Ηγουμενίτσας».
Εισηγήτρια : Ρεγγίνα Δηλαβέρη – Αντιδήμαρχος.
Read More »
Συνεδριάζει αύριο η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηγουμενίτσας Συνεδριάζει αύριο η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 23, 2015 Rating: 5

Σελίδες