Η πρόταση για το ΤΕΙ Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα … ούτε καθρεφτάκια σε ιθαγενείς - Του Γιώργου Ντάνη

Σάββατο, Οκτωβρίου 28, 2017


   
Η χθεσινή σύσκεψη για το μέλλον του ΤΕΙ Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα, ανέδειξε ότι εμπαίζεται η κοινή γνώμη ως προς το πρόβλημα του ΤΕΙ με την προβλεπόμενη συγχώνευσή του με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ένα καυτό ζήτημα το οποίο πληγώνει βάναυσα τις τοπικές κοινωνίες στη Θεσπρωτία. Εμπαιγμός ο οποίος είναι εν γνώσει (;) τοπικών κομματικών και κυβερνητικών παραγόντων .

Η πρόταση που φαίνεται πως έχει καταλήξει η κυβέρνηση είναι: Κατάργηση του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων το οποίο εδρεύει στην Ηγουμενίτσα και παράλληλα συγχώνευσή του με αυτό της Πρέβεζας.

Αντίμετρα (πως χρυσώνουμε το χάπι): Δύο τμήματα επιπέδου ΙΕΚ .

Δηλαδή αντί να αναβαθμίσουν το τμήμα που λειτουργεί στην Ηγουμενίτσα σε πανεπιστημιακό έρχονται να μας περιπαίξουν κι από πάνω με τα πρωτοφανή παιδαγωγικά τους «δώρα», να δημιουργήσουν δηλαδή τμήματα Ιχθυοκομίας και Φυτικής παραγωγής επιπέδου ΙΕΚ !!!

Μια κυβέρνηση που θέλει την αποκέντρωση, μια κυβέρνηση που θέλει τις τοπικές κοινωνίες κυρίαρχες και συμμετοχικές δήθεν, μια κυβέρνηση που πριν λίγες ημέρες σύσσωμη υποσχόταν την στήριξη της Ηπείρου, «Πριν αλέκτορα φωνήσαι, τρις», καρατομεί ακαδημαϊκά και εν κρυπτώ την Ηγουμενίτσα και κατ’ επέκταση την Θεσπρωτία.

Ας μην γίνουμε οι ιθαγενείς που θα αρκεστούμε στα σύγχρονα καθρεφτάκια, στην προκειμένη περίπτωση, δορυφορικά πιάτα και άλλες αόριστες υποσχέσεις κι ας απαντήσουμε ενωμένοι δυναμικά σε αυτή την ωμή πρόκληση, σε μία ακόμη προσπάθεια υποβάθμισης της Θεσπρωτίας.Η Θεσπρωτία δεν έχει να αντιπαλέψει καμιά άλλη Περιφερειακή Ενότητα της Ηπείρου, απαιτεί το ίδιο κι από τους υπόλοιπους. Φυσικά οι Θεσπρωτοί δεν θα επιτρέψουν χτυπήματα κάτω από τη ζώνη απ όπου κι αν εκπορεύονται, μέσα κι έξω από τη Θεσπρωτία δηλαδή.

Στον ενδεχόμενο αντίλογο ότι το υπάρχον τμήμα της Ηγουμενίτσας είναι θνησιγενές, τους παραπέμπω στο προηγούμενο άρθρο μου και καλώ όσους έχουν επιχειρήματα και αντίλογο να τα καταθέσουν. Επίσης καλώ της επιτροπή να δώσει στην δημοσιότητα την συνολική πρόταση για τον χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ήπειρο στην οποία θα δούμε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα !

Κλείνοντας θα παραθέσω μία σύντομη σύγκριση για την πανεπιστημιούπολη της Πρέβεζας και της Ηγουμενίτσας, προκειμένου να καταρριφθεί ένας ακόμα μύθος:
Με βάση λοιπόν τον παραπάνω πίνακα θέλουν να μας πείσουν ότι η Πρέβεζα έχει καλύτερες υποδομές. 
Τα συμπεράσματα δικά σας !

Γεώργιος Β. Ντάνης
Μηχανικός Πληροφορικής (MSc)
Υποψήφιος Διδάκτωρ 
Τμήματος Πληροφορικής Ιονίου Πανεπιστημίου


 
Read More »
Η πρόταση για το ΤΕΙ Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα … ούτε καθρεφτάκια σε ιθαγενείς - Του Γιώργου Ντάνη Η πρόταση για το ΤΕΙ Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα … ούτε καθρεφτάκια σε ιθαγενείς - Του Γιώργου Ντάνη Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 28, 2017 Rating: 5

Δείτε τη σημερινή παρέλαση στην Ηγουμενίτσα (ΒΙΝΤΕΟ)

Σάββατο, Οκτωβρίου 28, 2017


Read More »
Δείτε τη σημερινή παρέλαση στην Ηγουμενίτσα (ΒΙΝΤΕΟ) Δείτε τη σημερινή παρέλαση στην Ηγουμενίτσα (ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 28, 2017 Rating: 5

Συνεδριάζει την Κυριακή το Δ.Σ. της Κίνησης "Καθαρός Καλαμάς"

Σάββατο, Οκτωβρίου 28, 2017


Καλούνται τα μέλη του Δ.Σ. της Κίνησης σε τακτικό συμβούλιο την Κυριακή 29-10-2017 και ώρα 11:00 στα γραφεία της στον Βουτσαρά με τα κάτωθι θέματα ημερήσιας διάταξης:
1) Ενημέρωση για τις τελευταίες δράσεις της Κίνησης

2) Απολογισμός ομάδων εργασίας

3) Προγραμματισμός δράσης για την προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος

4) Καλοκαιρινή εκδήλωση

5) Οικονομική ενίσχυση

Το Δ.Σ. θα είναι ανοιχτό για κάθε μέλος και φίλο της Κίνησης.
Σας περιμένουμε.


 
Read More »
Συνεδριάζει την Κυριακή το Δ.Σ. της Κίνησης "Καθαρός Καλαμάς"  Συνεδριάζει την Κυριακή το Δ.Σ. της Κίνησης "Καθαρός Καλαμάς" Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 28, 2017 Rating: 5

Αλλάζει η ώρα αύριο τα ξημερώματα

Σάββατο, Οκτωβρίου 28, 2017


Μια ώρα ύπνου παραπάνω φέρνει η αλλαγή της ώρας, τα ξημερώματα της Κυριακής, οπότε και θα γυρίσουμε τα ρολόγια μια ώρα πίσω. 
Πιο συγκεκριμένα, η ώρα θα αλλάξει την Κυριακή 29 Οκτωβρίου και θα περάσουμε από τη θερινή στην χειμερινή ώρα. 
Έτσι λοιπόν, στις 4 τα ξημερώματα, τα ρολόγια θα γυρίσουν μια ώρα πίσω για να δείξουν 3. 
Η ώρα αυτή θα διατηρηθεί έως τον Μάρτιο του 2018, οπότε και θα αλλάξει σε θερινή.


 
Read More »
Αλλάζει η ώρα αύριο τα ξημερώματα  Αλλάζει η ώρα αύριο τα ξημερώματα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 28, 2017 Rating: 5

Δήλωση του Δημάρχου Ηγουμενίτσας και Προέδρου της ΠΕΔ Ηπείρου για την Επέτειο της 28η Οκτωβρίου 1940

Σάββατο, Οκτωβρίου 28, 2017Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας και Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου κ. Ιωάννης Λώλος με αφορμή τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου του 1940 προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940: Γιορτάζουμε το ΟΧΙ απέναντι στον φασισμό και την εθνική μας υποδούλωση.

Σήμερα σε πείσμα των δύσκολων καιρών που διανύουμε πρέπει να αντιτάξουμε την εθνική μας ομοψυχία και υπευθυνότητα.

Ας αποτελέσει η εθνική μας επέτειος την ευκαιρία να αναλογιστούμε το χρέος μας απέναντι στις θυσίες των παλαιότερων ηρωικών γενεών, αλλά και την πηγή απ’ όπου όλοι μας θα μπορέσουμε να αντλήσουμε δύναμη και αισιοδοξία για το μέλλον.

Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες όπου κι αν βρίσκονται! »


Read More »
Δήλωση του Δημάρχου Ηγουμενίτσας και Προέδρου της ΠΕΔ Ηπείρου για την Επέτειο της 28η Οκτωβρίου 1940 Δήλωση του Δημάρχου Ηγουμενίτσας και Προέδρου της ΠΕΔ Ηπείρου για την Επέτειο της 28η Οκτωβρίου 1940 Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 28, 2017 Rating: 5

Μήνυμα Μάριου Κάτση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Σάββατο, Οκτωβρίου 28, 2017

Η 28η Οκτωβρίου του 1940, ο αγώνας στα αλβανικά βουνά, αλλά και το Έπος της Αντίστασης, αποδεικνύουν ότι, στην Ιστορία δεν υπάρχουν ανυπέρβλητοι αρνητικοί συσχετισμοί, κι ότι οι λαοί, όταν παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους, μπορούν να κερδίζουν φαινομενικά ανίκητους αντιπάλους.

Η μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών, μέρος της οποίας οφείλεται και στην Αντίσταση του λαού μας, αποτελεί μια από τις πιο φωτεινές σελίδες της σύγχρονης Ιστορίας. Τιμούμε και θυμόμαστε τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος, που θυσιάστηκαν, βασανίστηκαν, δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια της τριπλής Κατοχής της χώρας μας.

Σήμερα, που το σκοτάδι του ρατσισμού, του εθνικισμού, της μισαλλοδοξίας απλώνεται ξανά, απειλητικό, πάνω από την Ευρώπη, είναι χρέος όλων μας να προασπίσουμε ξανά τις αξίες της αλληλεγγύης, του ανθρωπισμού, της Δημοκρατίας και της κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Ο καλύτερος τρόπος απόδοσης τιμής στους αγώνες των ηρώων της Αντιφασιστικής εποποιίας είναι η μνήμη κι ο αγώνας. Μνήμη που δεν έχει προνομιακούς κατόχους αλλά, αντίθετα, είναι υποχρέωση όλων όσοι αναγνωρίζουν τις θυσίες και το δίκιο των αγώνων.

Οφείλουμε να μην λησμονούμε τη φρίκη του φασισμού και του ναζισμού.

Ταυτόχρονα, όμως, οφείλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα τους για την υπεράσπιση των ιδανικών για τα οποία θυσιάστηκαν.

Για την Ελευθερία, την Αξιοπρέπεια, για έναν καλύτερο κόσμο.Read More »
Μήνυμα Μάριου Κάτση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου Μήνυμα Μάριου Κάτση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 28, 2017 Rating: 5

Παρατηρήσεις στα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών και Κινδύνων Πλημμύρας Ηπείρου - Του Γιάννη Παπαδημητρίου

Σάββατο, Οκτωβρίου 28, 2017
1.     ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΠΟΤΑΜΩΝ

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία (ν. 3199/2003 άρθρο 6 και ΠΔ /2007, άρθρο 15), η διαδικασία της αναθεώρησης του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής γίνεται με την καθοριστική εμπλοκή του Περιφερειακού Συμβουλίου Υδάτων. Ειδικότερα το Συμβούλιο δημοσιοποιεί το Σχέδιο στο κοινό, ώστε αυτό να πληροφορηθεί το περιεχόμενό του και να συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση, και στη συνέχεια γνωμοδοτεί πριν από την έγκρισή του. Επίσης συνεδριάζει υποχρεωτικά τουλάχιστον μία φορά κάθε χρόνο και εκφράζει τη γνώμη του για κάθε θέμα προστασίας και διαχείρισης των υδάτων, που υποβάλλει σ’ αυτό ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (και κατά το πνεύμα της Οδηγίας 2000/60 θα έπρεπε να υποβάλλει όλα τα σχετικά θέματα, από άδειες χρήσης νερού μέχρι τεχνικά έργα, που επηρεάζουν υδάτινα σώματα, επιφανειακά ή υπόγεια).

Εκπροσωπώντας 30 περιβαλλοντικές οργανώσεις, πανελλαδικές και τοπικές, συμμετέχω στο Συμβούλιο Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με χωρική αρμοδιότητα την Ήπειρο, το οποίο, αν και έχει συγκροτηθεί εδώ και 3 ½ χρόνια, ουδέποτε έχει συνεδριάσει μέχρι σήμερα. Το έλλειμμα δημοκρατίας και διαφάνειας είναι κάτι παραπάνω από φανερό. Η περιφρόνηση της νόμιμης διαδικασίας γίνεται μεγαλύτερη, αν ληφθεί υπόψη ότι το βασικό κείμενο της 1ης Αναθεώρησης του Σχεδίου Διαχείρισης, η 600 σελίδων Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, δεν ήταν προσβάσιμο στους ενδιαφερόμενους, καθώς ο σχετικός σύνδεσμος στη σελίδα της διαβούλευσης μέχρι και αυτή τη στιγμή δεν ανοίγει ! Επί ποίου κειμένου άραγε θα συζητήσουν και θα πληροφορηθούν οι πολίτες της Ηπείρου ? Η αδιαφάνεια αυτή αποκτά διαστάσεις σκανδάλου, αν αναλογιστεί κανείς ότι ανακάλυψα τυχαία την ΣΜΠΕ του υδατικού διαμερίσματος Ηπείρου, στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας (!!!), με ημερομηνία ανάρτησης 28 Σεπτεμβρίου, πράγμα που σημαίνει ότι έχει παραδοθεί τουλάχιστον πριν από 20 ημέρες από τους μελετητές.
Υπό τις συνθήκες αυτές θα δώσω κατ’ αρχήν έμφαση στην πολιτική εκτίμηση των κατευθύνσεων της ΣΜΠΕ. Σπεύδω πάντως από την αρχή να δηλώσω ότι, δεδομένης και της ένδειας στοιχείων και αρχείων, που μαστίζει αυτή τη χώρα, εκτιμώ το επίπεδο της εργασίας των μελετητών και συμφωνώ με πολλές από τις προτάσεις μέτρων εκ μέρους τους, ιδιαίτερα αυτές που αμφισβητούνται από εκπροσώπους του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής. Οφείλω όμως να επισημάνω ότι υιοθετούν τις μεθόδους υπεκφυγής, τις οποίες έχει επιλέξει η ελληνική Κυβέρνηση και η Ειδική Γραμματεία Υδάτων. Διότι ο πραγματικός στόχος δεν είναι η καθιέρωση ενός αξιόπιστου και συμμετοχικού συστήματος διαχείρισης των υδάτινων πόρων αλλά η αποφυγή του προβλήματος της «αιρεσιμότητας», της απειλής δηλαδή να διακοπούν οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.
Ειδικότερα οι μέθοδοι αυτές είναι:
α) Η προσπάθεια για χρονική παράταση μέχρι το 2027 λόγω καθεστώτος «εξαίρεσης» (άρθρο 4 παρ. 4 της Οδηγίας). Υπενθυμίζω κατ’ αρχήν ότι από τα 106 επιφανειακά υδάτινα σώματα της Ηπείρου τα 32 (δηλαδή το 30 %) εμφανίζονται να μην έχουν πιάσει το στόχο της καλής οικολογικής ή/και χημικής κατάστασης ενώ στο 1ο Σχέδιο το ποσοστό αυτό ήταν 14 %. Και η Ελλάδα δεν δικαιούται να επικαλείται έλλειψη στοιχείων, γιατί έχει χρηματοδοτηθεί για να κάνει τις μετρήσεις αυτές. Η ΣΜΠΕ επισημαίνει ότι η έλλειψη πληροφόρησης ή τεχνικοί περιορισμοί μπορούσαν να γίνουν εύκολα δεκτοί ως λόγοι εξαίρεσης κατά την κατάρτιση των σχεδίων αλλά κατά την αναθεώρηση πρέπει πλέον να προτείνονται με μεγάλη φειδώ. Παρ’ όλα αυτά λίγο παρακάτω η ίδια επικαλείται κατά κόρον την αιτιολογία «έλλειψη πληροφοριών» για να ζητήσει για ΟΛΑ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ τα υδάτινα σώματα καθεστώς εξαίρεσης μέχρι το 2027. Όμως δεν είναι δυνατόν και τα 32, ακόμα και τα ρέματα λχ, να μη μπορούν να αποκατασταθούν μέχρι το 2021, που εκπνέει αυτή η διαχειριστική περίοδος. Ο στόχος είναι σαφής, το πολιτικό σύστημα, κεντρικό και τοπικό, να αποφύγει τις συγκρούσεις και τις ευθύνες του.
β) Η δεύτερη επιφύλαξη αφορά τα νέα έργα ή δραστηριότητες, τα οποία πλέον δεν περιλαμβάνονται ονομαστικά στο Σχέδιο αλλά μπορεί να συνιστούν τροποποιήσεις του  (βάσει του άρθρου 4 παρ. 7 της Οδηγίας). Η περιβόητη «νέα μεθοδολογία», που επεξεργάστηκε η Ειδική Γραμματεία Υδάτων, μπορεί να επιτρέψει την εκτέλεση νέων έργων με σοβαρές επιπτώσεις χωρίς δεσμεύσεις από το Σχέδιο Διαχείρισης. Και αυτή η πρόβλεψη εγκυμονεί κινδύνους ασυδοσίας του πολιτικού συστήματος. Υπενθυμίζω ότι στην Ήπειρο βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σχέδιο έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων από τις ενδιαφερόμενες μερίδες του κεφαλαίου, περί του οποίου ουδέν διαλαμβάνει το προσχέδιο διαβούλευσης - ούτε καν ένα προτεινόμενο μέτρο για μελέτη ελέγχου των επιπτώσεων αυτής της δραστηριότητας στα υπόγεια νερά.
γ) Η κατάχρηση του χαρακτηρισμού υδάτινων σωμάτων ως «ιδιαίτερα τροποποιημένων» (ΙΤΥΣ), τα οποία δεν απαιτούν εκπλήρωση του στόχου για «καλή οικολογική κατάσταση» αλλά του χαμηλότερου για «καλό οικολογικό δυναμικό». Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η λίμνη Παμβώτιδα, την οποία η Μελέτη αντιμετωπίζει ως ΙΤΥΣ. Δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη για την ορθότητα του χαρακτηρισμού, αυτό που όμως είναι σίγουρο, είναι ότι για τις διαρκείς «τροποποιήσεις» της, όπως πρόσφατα η περιβόητη πίστα θαλάσσιου σκι, ευθύνεται το πολιτικό σύστημα της περιοχής, Αντί λοιπόν να μπει ψηλά ο πήχυς και να δεσμευτεί αυτό σε ψηλούς στόχους, του παρέχεται μια ευχέρεια εκπτώσεων και στο περιεχόμενο και κυρίως στο χρόνο, με την πρόβλεψη παράτασης μέχρι το 2027.
Πέραν αυτών δύο από τα προτεινόμενα μέτρα για την περιοχή των Ιωαννίνων και ειδικότερα 1. η μελέτη φέρουσας ικανότητας του ποταμού Λούρου στα πρώτα χιλιόμετρα της διαδρομής του για την εγκατάσταση ιχθυοτροφείων και 2. ο διοικητικός ορισμός της λίμνης Παμβώτιδας και της τάφρου Λαψίστας ως «ευαίσθητων αποδεκτών» λυμάτων, ο οποίος προτεινόταν και από το 1ο Διαχειριστικό Σχέδιο, είναι παραπάνω από απαραίτητα.
Επίδικο εξακολουθεί να αποτελεί η απαγόρευση νέων υδρογεωτρήσεων στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, η οποία προβλεπόταν στο 1ο Σχέδιο. Παρά το γεγονός ότι οι μελετητές έχουν μειώσει τη ζώνη της απαγόρευσης στο 1/3 της αρχικής έκτασης, ύστερα από τον διαχωρισμό των υδροφορέων Μιτσικελίου και Βελάς (που προσωπικά δεν είμαι σε θέση να τον αξιολογήσω γεωλογικά), η διάχυτη «αναπτυξιολογία» αδιαφορεί για κάποια συμπτώματα εξάντλησης και διεκδικεί την πλήρη άρση της απαγόρευσης ! Η διατήρηση ακόμη και αυτής της περιορισμένης απαγόρευσης είναι ζωτικής σημασίας και για τα αποθέματα και για τους πολίτες.
Θα ολοκληρώσω με την έννοια της «πλήρους ανάκτησης κόστους», από την οποία διαπνέεται η Οδηγία 2000/60 και νομοθετήθηκε πρόσφατα και στην Ελλάδα (ΚΥΑ 135275/22-05-2017). Η συγκεκριμένη ρύθμιση, εξαιρώντας ωστόσο την υδροηλεκτρική χρήση (!), προβλέπει ότι οι  πολίτες θα πληρώνουν το συνολικό κόστος του κάθε παρόχου υπηρεσιών ύδρευσης, ακόμη και τις επενδυτικές του αστοχίες, θα φορολογούνται δηλαδή εκ νέου και συνεχώς για τις υποδομές ύδρευσης. Αυτό οδηγεί και στην αύξηση της τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδατος, δηλαδή ακυρώνει στην πράξη την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων ανεξαιρέτως των πολιτών στο νερό και τον χαρακτήρα του ως φυσικού και κοινωνικού αγαθού, αλλά και σε αυταπάτες περί βιώσιμης διαχείρισης των υδατικών πόρων. Το οικολογικό κίνημα σε όλη την Ευρώπη αμφισβητεί την εμπορευματοποίηση, στην οποία οδηγεί η «πλήρης ανάκτηση κόστους», και διεκδικεί την εξασφάλιση πόρων για μεγάλες υποδομές μέσα από τη γενική φορολογία.

2.     ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ ΛΑΠ

α)  Στο Σχέδιο Διαχείρισης προσδιορίζονται 10 ζώνες υψηλής επικινδυνότητας πλημμύρας στις πεδινές και επίπεδες περιοχές της Ηπείρου και ορθά, διότι εκεί εντοπίζονται οι κίνδυνοι μεγάλης κλίμακας. Ωστόσο ο προβληματισμός για την προστασία των πολιτιστικών μνημείων θα πρέπει να συμπεριλάβει και τα μνημεία του λαϊκού πολιτισμού στις ορεινές ζώνες και συγκεκριμένα τα πετρογέφυρα της Ηπείρου. Στην περιοχή μας εξακολουθούμε να θρηνούμε την πτώση της γέφυρας της Πλάκας, αν και δεν οφείλεται κυρίως στην πλημμύρα αλλά στην πλημμελή της συντήρηση. Με αφορμή όμως αυτό θα πρέπει να εξεταστεί η λήψη μέτρων στις περιοχές εγγύτητας των πέτρινων γεφυριών.
β) Πολλές φορές η όξυνση των πλημμυρικών φαινομένων δεν οφείλεται σε φυσικά αίτια αλλά στις τεχνικές επεμβάσεις και ιδιαίτερα σ’ αυτές που είναι μεγάλης κλίμακας. Η ένταση των πλημμυρών του 2010 στο νότιο τμήμα του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων έχει καταγγελθεί ότι οφείλεται σε παραλείψεις και αστοχίες κατά την κατασκευή είτε της Εγνατίας οδού είτε άλλων δρόμων είτε μεγάλων κτιριακών συγκροτημάτων (ΙΚΕΑ), που έχουν οδηγήσει σε απόφραξη καταβοθρών, οι οποίες λειτουργούσαν στην περιοχή. Είναι λοιπόν ζητούμενο ένα μοντέλο αποτίμησης και αυτών των κινδύνων.
γ) Το πιο σημαντικό επίδικο όμως είναι η σκοπούμενη «αντιπλημμυρική δράση» του υδροηλεκτρικού φράγματος Πουρναρίου. Η αξιωματική παραδοχή ότι τα υδροηλεκτρικά φράγματα παρέχουν ΚΑΙ αντιπλημμυρική προστασία καταρρίπτεται τόσο από την επιστημονική κριτική (ενδεικτικά https://www.internationalrivers.org/resources/before-the-deluge-coping-with-floods-in-a-changing-climate-3987), η οποία επισημαίνει ότι στην πραγματικότητα αυτά επιτείνουν το πρόβλημα, καθώς λειτουργούν ως μηχανισμοί μεταφοράς των πλημμυρικών φορτίων, όσο και από την εμπειρία με πλησιέστερη περίπτωση την ευθύνη των βουλγαρικών Υ/Η φραγμάτων για τις συχνές πλέον πλημμύρες του ποταμού Έβρου. Και τούτο οφείλεται στη διαφορά των σκοπών λειτουργίας, καθώς ένα αντιπλημμυρικό φράγμα απαιτεί διατήρηση του ταμιευτήρα στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο ενώ ένα υδροηλεκτρικό ακριβώς το αντίθετο, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η παραγωγή ενέργειας σε περιόδους αιχμής.
Φράγματα & πλημμύρες (Vajont Β. Ιταλία 1963 - 2.000 νεκροί)
Δεν υιοθετώ απαραίτητα τις αιτιάσεις του Δήμου Αρταίων ότι οι μεγάλες πλημμύρες του 2015 στην πεδιάδα της Άρτας οφείλονται και στην καθυστερημένη αντίδραση των υπευθύνων λειτουργίας του φράγματος Πουρναρίου. Υφίσταται όμως μια πραγματική σύγκρουση χρήσεων με αντικείμενο το ύψος της στάθμης λειτουργίας του ταμιευτήρα και η ΔΕΗ εμφανίζεται απρόθυμη να συνηγορήσει στη μείωσή του. Και αν υπό το καθεστώς της ΔΕΗ υφίσταται ένας υποτυπώδης δημόσιος έλεγχος, στην πολύ πιθανή περίπτωση ιδιωτικοποίησης του Πουρναρίου η διακύμανση της στάθμης του θα εξαρτάται από την επιδίωξη του κέρδους με βάση την χρηματιστηριακή διακύμανση της τιμής της κιλοβατώρας σε ένα διασυνδεδεμένο σύστημα ενεργειακών ροών.
Συνεπώς, η ανάγκη διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας οφείλει να υπερβεί τις αξιωματικές παραδοχές και τα τεχνοκρατικά όρια και να συμπεριλάβει απαραίτητα δύο πολιτικούς στόχους 1. Τη θεσμοθέτηση οργάνων κοινωνικής διαχείρισης και ελέγχου στα υπάρχοντα φράγματα και τη ρύθμιση των χρήσεων του νερού με την αποφασιστική συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και 2. Την αποφυγή στο μέλλον κατασκευής νέων μεγάλων υδροηλεκτρικών φραγμάτων, που διακόπτουν τον υδατικό κύκλο και προκαλούν πολλές καταστροφικές συνέπειες, όχι μόνο στον Άραχθο αλλά σε όλα τα ποτάμια. 

Γιάννενα, 19-20 Οκτωβρίου 2017

Γιάννης Παπαδημητρίου
Εκπρόσωπος Περιβαλλοντικών Οργανώσεων
στο Συμβούλιο Υδάτων Ηπείρου
Read More »
Παρατηρήσεις στα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών και Κινδύνων Πλημμύρας Ηπείρου - Του Γιάννη Παπαδημητρίου Παρατηρήσεις στα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών και Κινδύνων Πλημμύρας Ηπείρου - Του Γιάννη Παπαδημητρίου Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 28, 2017 Rating: 5

Δείτε 65 φωτογραφίες από τη σημερινή παρέλαση στην Ηγουμενίτσα

Σάββατο, Οκτωβρίου 28, 2017Read More »
Δείτε 65 φωτογραφίες από τη σημερινή παρέλαση στην Ηγουμενίτσα Δείτε 65 φωτογραφίες από τη σημερινή παρέλαση στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 28, 2017 Rating: 5

Σελίδες