Ανανεώθηκε η θητεία τριών αντιδημάρχων του Δήμου Σουλίου

Τρίτη, Ιανουαρίου 03, 2023
Ανανεώθηκε η θητεία τριών αντιδημάρχων του Δήμου Σουλίου


Με αποφαση του Δημάρχου Σουλίου, ανανεώθηκε η θητεια μέχρι και 31/12/2023, των τριών αντιδημάρχων Φάνη Μπέλλου, Γιώργου Νταγκα και Παναγιώτη Παππα ως εξης:

1. τον κ. Μπέλλο Θεοφάνη του Έκτορα, καθ’ ύλην Αντιδήμαρχο ΟικονομικώνΤεχνικών Υπηρεσιών.
2. Τον κ. Ντάγκα Γεώργιο του Ηρακλή καθ’ ύλην Αντιδήμαρχο Τοπικής Οικονομικής
Ανάπτυξης – Κοινωνικής Προστασίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού.
3. Τον κ. Γκέγκα Ανδρέα του Αναστασίου κατά τόπον Αντιδήμαρχο για τη Δημοτική Ενότητα.

Η θητεία του Αντιδημάρχου Σταυρου Κωσταρά, λήγει στις 31.01.23.

Επιπλέον, οριζεται ως εντεταλμένη δημοτική συβμουλος σε θέματα που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία και την τρίτη ηλικία, πολιτιστικών προγραμμάτων και θέματων τουρισμού, η Μαρία Ντριτσου
Read More »
Ανανεώθηκε η θητεία τριών αντιδημάρχων του Δήμου Σουλίου Ανανεώθηκε η θητεία τριών αντιδημάρχων του Δήμου Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιανουαρίου 03, 2023 Rating: 5

Συνελήφθησαν στην Ηγουμενίτσα με πλήθος αρχαίων αντικειμένων και νομισμάτων (+ΦΩΤΟ)

Τρίτη, Ιανουαρίου 03, 2023
Συνελήφθησαν στην Ηγουμενίτσα με πλήθος αρχαίων αντικειμένων και νομισμάτων (+ΦΩΤΟ)


Στη σύλληψη δύο αλλοδαπών, ηλικίας 52 και 49 ετών, προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας για παράβαση του Ν. 4858/2021 “Περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς”.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από τα εν λόγω στελέχη στην πύλη εισόδου του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας σε Ι.Χ.Ε. όχημα, με οδηγό τον 52χρονο και συνοδηγό τον 49χρονο, εντοπίστηκαν, επιμελώς κρυμμένα, εντός του χώρου αποσκευών του ως άνω οχήματος, είκοσι οκτώ (28) αντικείμενα (αγαλματίδια, κολιέ, μενταγιόν, λυχνάρια, βάζο κ.τ.λ.) πιθανόν αρχαία καθώς και επτακόσια εβδομήντα εννέα (779) αρχαία νομίσματα, με σκοπό οι ανωτέρω να τα μεταφέρουν από κοινού παράνομα στο εξωτερικό.


Τα ευρήματα, τα οποία κατασχέθηκαν, πρόκειται να παραδοθούν στην Εφορία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας για περαιτέρω εξέταση.

Από την οικεία Λιμενική Αρχή που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε επίσης και το Ι.Χ.Ε. όχημα.


Read More »
Συνελήφθησαν στην Ηγουμενίτσα με πλήθος αρχαίων αντικειμένων και νομισμάτων (+ΦΩΤΟ) Συνελήφθησαν στην Ηγουμενίτσα με πλήθος αρχαίων αντικειμένων και νομισμάτων (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιανουαρίου 03, 2023 Rating: 5

Αντιδράσεις για το νέο υδροηλεκτρικό έργο ισχύος 9,63 MW, στον Καλαμά

Τρίτη, Ιανουαρίου 03, 2023
Αντιδράσεις για το νέο υδροηλεκτρικό έργο ισχύος 9,63 MW, στον Καλαμά


Οι Θωμάς Φώτσης, Παύλος Αλεξίου, Μιχάλης Πασιάκος, Βαγγέλης Γράβος, Ζώης Γαλατάς, Αλέξανδρος Κωνσταντίνης, εκθέτουν με κοινή δήλωσή τους τις απόψεις τους, με αφορμή τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το υδροηλεκτρικό έργο ισχύος 9,63 MW, στον ποταμό Καλαμά, στη θέση «Μελίσσι- νερόμυλος Αχιλλέα-Θεογέφυρο» και εκφράζουν τη διαφωνία τους.

Ειδικότερα αναφέρουν:
“1. Άλλη μία προσχηματική ΜΠΕ που αποσιωπά, τα σημαντικά και που – σε τραγική αναντιστοιχία, με την περιβαλλοντική συνείδηση των πολιτών, την πραγματικότητα της περιβαλλοντικής κρίσης και τις κατακτήσεις της περιβαλλοντικής διαχείρισης – επιδιώκει, με ατεκμηρίωτες πολυλογίες, να πείσει ότι με αποτυχημένες τεχνικές επιλογές, αυτές που μας έφεραν στην σημερινή κατάσταση των επιφανειακών υδάτων, θα προστατευτεί ο ποταμός Καλαμάς από την απληστία της μεγιστοποίησης του κέρδους.
2. Υποστηρίζει λοιπόν την “φραγματοποίηση” του ποταμού Καλαμά και ούτε καν αναφέρει εναλλακτική λύση χωρίς φράγμα, δηλαδή μόνο με έργο υδροληψίας και τροφοδοσίας του αγωγού προσαγωγής, χωρίς να προκληθεί σημείο ασυνέχειας της ροής του ποταμού
3. Χαρακτηριστικά λοιπόν δείχνει, πως σε μια περιοχή που έχει το τοπογραφικό ανάγλυφο σαν συγκριτικό πλεονέκτημα για ένα περιβαλλοντικά αποδεκτό έργο, η αστοχία του νόμου περί των ορίων του μεγέθους ενός ΥΗΕ ως προς την ισχύ του, για τον χαρακτηρισμό του ως “μικρού”, μαζί με την επιδίωξη της ληστρικής εκμετάλλευσης του υδάτινου δυναμικού, με αντιλήψεις της δεκαετίας του ’60, ακυρώνουν μια τέτοια δυνατότητα. Και προτείνεται η επανάληψη των λαθών, που η Ε. Ε. πλέον διορθώνει, απελευθερώνοντας προοδευτικά τα ποτάμια από τα φράγματα.
4. Η ΜΠΕ λοιπόν επιλέγει να μην καταπιαστεί, όπως χρειάζεται, με τις επιπτώσεις – λόγω του φράγματος – στην ιχθυοπανίδα, χωρίς να δίνει ιχθυοπληθυσμούς και επιπτώσεις ανά είδος, ούτε καν με βάση την εμπειρία από ομοειδή έργα στον ποταμό Καλαμά και ενώ με διεθνή στοιχεία αναμένεται θνησιμότητα 25% !!!
Όλα επαφίενται στην κατασκευή ιχθυοδιαδρόμου για ένα και μόνον είδος ψαριού !!!!
Η πλήρης αποτυχία του ιχθυοδιαδρόμου στο πρώτο από τις εκβολές του ποταμού Καλαμά ΥΗΕ, στο φράγμα Ραγίου, αποσιωπάται.
Η αναφορά σε μελλοντικές καταγραφές και μελέτες ιχθυοπανίδας, είναι στόχοι και μέτρα χωρίς δεσμεύσεις και σχέδιο, δηλαδή ευχές.
5. Η οικολογική παροχή προσδιορίζεται με βάση υδρολογικές καταγραφές, που στόχευαν σε εκτιμήσεις υδρολογίας μεγίστων παροχών του ποταμού Καλαμά, χωρίς να τεκμηριώνεται η υδρολογία ελαχίστων παροχών. Με βάση την ιδιομορφία της κοίτης, μεταξύ των σημείων απόληψης και επαναφοράς των νερών, ουδόλως τεκμηριώνεται, αν διασφαλίζεται η μετακίνηση των ιχθύων με τα 1,8 κυβ. μετ./δευτ., που συμβατικά, χωρίς ειδική προσέγγιση, δέχεται η ΜΠΕ.
Είναι λοιπόν ουσιώδης έλλειψη η μη αναλυτική εξέταση των συνεπειών από την μόνιμη μείωση της παροχής στο υπόψη μήκος της κοίτης του ποταμού.
6. Στο ίδιο τμήμα της κοίτης του ποταμού, ούτε καν αναφέρεται η ύπαρξη του φυσικού «Διαολογέφυρου», του μόνου που έχει απομείνει στην περιοχή, μετά την πτώση του αντίστοιχου «Θεογέφυρου» στα κατάντι αυτού και η ανάγκη προστασίας του από το έργο, λόγω των δονήσεων από την κατασκευή, δίπλα του, της υδραυλικής σήραγγας και των ενδεχομένων διαρροών νερού από τον αγωγό προσαγωγής και επιπτώσεων στην κίνηση των ομβρίων από τα έργα.
Η αποκοπή του φυσικού γεφυριού από το σύνολο του πετρώματος της όχθης, αλλά και οι διαρροές νερών, οδήγησαν και το «Θεογέφυρο» στην πτώση πριν από λίγα χρόνια.
7. Η περιγραφή της υπάρχουσας κατάστασης σχετικά με την χλωρίδα και την πανίδα εξαντλείται σε γενικές αναφορές για την ευρύτερη περιοχή, χωρίς παρατηρήσεις πεδίου για την θέση του έργου.
8. Απουσιάζει και η τεκμηρίωση για την επίπτωση από την ρύπανση που έχει και μεταφέρει ο Καλαμάς απλό τον Γορμό και την πεδιάδα του Παρακάλαμου, με την αλλαγή της ταχύτητας και της μορφής της ροής στην λεκάνη κατάκλυσης, όπου από έντονη ροή θα προκύπτει περιοχή πολύ χαμηλών ταχυτήτων του νερού, με αποτέλεσμα τον ευτροφισμό και την καθίζηση ρυπαντών.
Πολύ χαρακτηριστική είναι και η σχετική προσέγγιση της αξιολόγησης του κατά πόσο τροποποιείται το ποτάμιο σύστημα στην “Μελέτη Διερεύνησης εξαίρεσης” (Κεφ. 16).
Η ΜΠΕ με προφανώς λανθασμένο υπολογισμό των παραμέτρων Α.1.2 και Α.3.2 του σχετικού Πίνακα, όπως και με την προκλητική εφεύρεση και υιοθέτηση βαθμού “0” για την παράμετρο Α. 4.1, ξεμπερδεύει δήθεν με την τροποποίηση του ποτάμιου συστήματος…
Άλλη μία βολική αστοχία….
9. Επίσης η ΜΠΕ χαρακτηριστικά ευτελίζει και την εξέταση εναλλακτικών λύσεων και της “μηδενικής” λύσης, αποκτώντας έτσι ουσιώδεις ελλείψεις. Δεν καλύπτει έτσι και τα προβλεπόμενα για το περιεχόμενο της, από τις θεσμοθετημένες διατάξεις.
Αντί για εναλλακτικές λύσεις που να διαφέρουν ουσιαστικά (π.χ. απουσία φράγματος) ως προς την τεχνολογία τους και τις επιπτώσεις, η ΜΠΕ συγκρίνει παραλλαγές θέσης και τρόπου κατασκευής, χωρίς μάλιστα τα σωστά εργαλεία σύγκρισης.
Όπως ακριβώς κάνει και για την “μηδενική” λύση, όπου, με “έκθεση ιδεών” δήθεν συγκρίνει, όταν σήμερα εν έτει 2022, η Ε. Ε. έχει χρόνια που διατηρεί πλατφόρμα για την Ανάλυση Κύκλου Ζωής (ΑΚΖ) και επιπλέον προδιαγράφονται οι τρόποι σύγκρισης με τα ISO14000! Χωρίς χρήση της ΑΚΖ, η δήθεν σύγκριση είναι μια υποκειμενική προσέγγιση, χωρίς τεκμηρίωση.
10. Χωρίς λοιπόν μια συνολική και σοβαρή μελέτη από αξιόπιστο φορέα και την συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών για την φέρουσα ικανότητα για ΥΗΕ στον Καλαμά, όπως προβλέπεται και από το Σχέδιο Διαχείρισης Λεκάνης Απορροής του ποταμού Καλαμά, που θα αξιολογεί και τις προτεραιότητες αξιοποίησης, το προτεινόμενο έργο στο “Θεογέφυρο”, με τις ουσιώδεις ελλείψεις και τις τεχνολογικές αστοχίες του, είναι απορριπτέο και καλούμε την αρμόδια διοίκηση να αρνηθεί την αδειοδότηση του και να μην εγκρίνει περιβαλλοντικούς όρους.

Οι καταθέτοντες τις απόψεις:
Θωμάς Φώτσης, Ομότιμος Χημικός Μηχανικός, Πολύδροσο Θεσπρωτίας
Παύλος Αλεξίου, Πολιτικός Μηχανικός, Ηγουμενίτσα Θεσπρωτίας
Μιχάλης Πασιάκος, Πρόεδρος ΚΙΜΕΘΕ, Σαγιάδα Θεσπρωτίας
Βαγγέλης Γράβος, Ομότιμος Αρχιτέκτων Μηχανικός, Κούρεντα Ζίτσας Ιωαννίνων
Ζώης Γαλατάς, Περιφερειακός Σύμβουλος Περιφέρειας Ηπείρου, Ζίτσα Ιωαννίνων
Αλέξανδρος Κωνσταντίνης, Διαχειριστής Περιβάλλοντος – Φυσικός, Ηγουμενίτσα Θεσπρωτίας
Read More »
Αντιδράσεις για το νέο υδροηλεκτρικό έργο ισχύος 9,63 MW, στον Καλαμά Αντιδράσεις για το νέο υδροηλεκτρικό έργο ισχύος 9,63 MW, στον Καλαμά Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιανουαρίου 03, 2023 Rating: 5

Δηλώσεις Περιφερειάρχη για βασικά έργα που υλοποιούνται στην Ήπειρο

Τρίτη, Ιανουαρίου 03, 2023
Δηλώσεις Περιφερειάρχη για βασικά έργα που υλοποιούνται στην Ήπειρο


Αναφορά σε ορισμένες από τις βασικές παρεμβάσεις που πραγματοποίησε στη διάρκεια του 2022 η Περιφέρεια Ηπείρου έκανε σε σημερινές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
«Είναι πολλά τα σημεία που η Περιφερειακή Αρχή έχει θετικά αποτελέσματα» ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση, αρχίζοντας τις αναφορές του από το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας. Χαρακτήρισε «άλμα» τη δουλειά που έγινε, τονίζοντας πως όταν κατασκευαστεί θα αλλάξει τα δεδομένα όλης της Ηπείρου και της ευρύτερης περιοχής, επιτρέποντας σε νέους επιστήμονες, που τα προηγούμενα χρόνια έφυγαν από την περιοχή για μια καλύτερη τύχη, να επιστρέψουν και να είναι χρήσιμοι στον τόπο μας.
 Το δεύτερο μεγάλο έργο που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης είναι η οδός Νιάρχου που συνδέει την πόλη των Ιωαννίνων με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. «Ένας δρόμος με μεγάλο φορτίο που αλλάζει τα δεδομένα της περιοχής», όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης. Αποκάλυψε δε ότι τα δύο αυτά έργα έχουν προταθεί σε πανελλήνιο διαγωνισμό για τα καλύτερα έργα της χρονιάς.
 Το τρίτο κατά σειρά έργο στο οποίο αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης είναι το πρώην κλειστό της Ξιφασκίας. Χαρακτήρισε «πρωτοπορία» το γεγονός ότι η Περιφερειακή Αρχή, πέτυχε να πάρει τον σιδερένιο σκελετό, που μπορεί να έχει πολλές χρήσιμες δράσεις και για όλες τις αθλοπαιδιές, αλλά και για όλες τις εκθέσεις ως εκθεσιακό κέντρο.
 Ο Περιφερειάρχης εξήρε το έργο της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, υπογραμμίζοντας ότι χάρη στις έγκαιρες παρεμβάσεις που είχαν γίνει περιορίστηκε η έκταση των ζημιών, σε σύγκριση με ο, τι είχε συμβεί στη γειτονική Καρδίτσα. Συνολικά οι ζημιές στην Ήπειρο ανήλθαν περίπου σε 20 εκ. ευρώ, εκ των οποίων η Περιφέρεια έχει λάβει ως ενίσχυση από την Πολιτεία 12, 5 εκ. ευρώ.
 Αναφέρθηκε επίσης στις παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας που ξεκίνησε η Περιφερειακή Αρχή με την δημοπράτηση κυκλικών κόμβων και άλλων έργων στο σύνολο της Ηπείρου. Μάλιστα, διευκρίνισε πως η απόφαση ένταξης στο Ταμείο Ανάκαμψης έργων βελτίωσης της ασφάλειας στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, επιτρέπει στην Περιφέρεια να παρέμβει σε άλλα σημεία με έντονο κυκλοφοριακό φόρτο, όπως στο παραθαλάσσιο «μέτωπο».
 Ειδική αναφορά έκανε στην κατασκευή του άξονα σύνδεσης της Ιόνιας Οδού με τα Τζουμέρκα, από Α/Κ Τερόβου της Ιόνιας Οδού (επί της 7ης Επαρχιακής Οδού Ιωαννίνων — Πηγαδιών) με την 2η Επαρχιακή Οδό Ιωαννίνων — Γέφυρα Πλάκας, αλλά και στη κατασκευή της νέας γέφυρας στην περιοχή της Πλάκας, που πλέον δεν θα είναι μονόδρομος.
• Στον τομέα του Πολιτισμού, ο Περιφερειάρχης προέταξε την ολοκλήρωση της μελέτης για το Τζαμί Καλούτσανης, η οποία παραδόθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού για να τη δημοπρατήσει, αναφέρθηκε στην επικείμενη δημοπράτηση του Ιμαρέτ Άρτας, αλλά και στη μεγάλη πρωτοβουλία που είναι σε εξέλιξη για την εκπόνηση MasterPlan για την περιοχή του Σουλίου.
• Σημαντικό αναπτυξιακό έργο για την Π.Ε. Θεσπρωτίας είναι η σύνδεση της Εγνατίας Οδού με το ΒΙΟΠΑΘΕ. Αυτή, όπως εξήγησε, δίνει άλλη αξία και πλεονέκτημα στην περιοχή που βρίσκεται και κοντά στο Λιμάνι Ηγουμενίτσας , για αυτό και η Περιφέρεια Ηπείρου, διέθεσε 2 εκ. ευρώ από δικούς της πόρους.
• Σπουδαίο είναι το έργο για την παράκαμψη της Αρχαίας Νικόπολης: Ετοιμάζεται ο φάκελος για ένταξη στα μνημεία της Unesco, ενώ πολύ καλά πάει και η υπόθεση ένταξης στον κατάλογο Πολιτιστικών Τοπίων Unesco και του Ζαγορίου.
• Για το νέο χρόνο, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης πολλών έργων που χρηματοδοτούνται από τα διασυνοριακά προγράμματα, όπως είναι των Ιαματικών Λουτρών σε Χανόπουλο Άρτας, Πρέβεζα, Κόνιτσα, αλλά και για τα νοσοκομεία. Επίσης αναφέρθηκε και στο νέο έργο που προωθείται για την κατασκευή βιολογικού καθαρισμού στο Καναλάκι του Δήμου Πάργας,
• Τέλος εν είδη απολογισμού αναφέρθηκε και στο ζήτημα των απορριμμάτων. Εμείς κάναμε- είπε- το καθήκον μας έναντι των δημοτών μας. Στην τελευταία συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο Ανάπτυξης αποδείχτηκε πόσο δίκιο είχαμε με το θέμα των ΣΜΑ. Πρέπει να κλείσει η δοκιμαστική λειτουργία τους και στη συνέχεια να τους αναλάβουν οι Δήμοι, μέσω του ΦΟΔΣΑ.

Για αγροτικά ζητήματα
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης και σε ζητήματα ευρύτερου ενδιαφέροντος για τους αγρότες. «Κάναμε μεγάλη δουλειά στα θέματα του πρωτογενούς τομέα. Βλέπετε αυτές τις ημέρες έφτασαν στον Εισαγγελέα υποθέσεις για βοσκοτόπους χωρίς ζώα ή αρόσιμη γη χωρίς άροτρα. Αυτή ήταν μια δουλειά που γινόταν για παρά πολλά χρόνια. Είδαμε το ζήτημα και στην περιοχή μας, είχαμε μια συνεχή επαφή και με τις οργανώσεις, όπως με την Ένωση, βρήκαμε και τα χαρτιά αυτών που έλεγαν ότι είχαν εκτάσεις στο Γράμμο, κινητοποιήθηκε το κράτος και όλη η διαδικασία εντάχθηκε πλέον στο σύστημα gov.gr. Aυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή και έχουμε κάνει τις προτάσεις για να τελειοποιηθεί στο σύστημα με τα Π.Ο.Π. προϊόντα, με το γάλα, το κρέας, το μέλι και γενικά με όλα τα προϊόντα ποιότητας που παράγει η περιοχή μας, ώστε να μη ελληνοποιούνται που είναι σε βάρος των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα».

Η ΟΔΙΚH ΣΥΝΔΕΣΗ ΓΙΑΝΝΕΝΑ- ΚΑΚΑΒΙΑ
Την εκτίμηση ότι το έργο του οδικού άξονα Ιωάννινα- Κακαβιά θα δημοπρατηθεί μέχρι το τέλος του ερχόμενου Ιανουαρίου εξέφρασε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, στηριζόμενος στην ενημέρωση που έχει από τον Υφυπουργό Υποδομών κ. Καραγιάννη. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων ο Περιφερειάρχης είπε ότι ήδη έχει προχωρήσει το θέμα των απαλλοτριώσεων και έχει υπογραφεί η περιβαλλοντική μελέτη.

Read More »
Δηλώσεις Περιφερειάρχη για βασικά έργα που υλοποιούνται στην Ήπειρο Δηλώσεις Περιφερειάρχη για βασικά έργα που υλοποιούνται στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιανουαρίου 03, 2023 Rating: 5

Συλλυπητήριο μήνυμα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας

Τρίτη, Ιανουαρίου 03, 2023
Συλλυπητήριο μήνυμα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας


Η Ένωσή μας με θλίψη αποχαιρετά τον Υπαστυνόμο Ά (ε.α.) ΡΕΝΤΖΙΟ Αθανάσιο, ο οποίος υπηρέτησε στην Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσπρωτίας επί σειρά ετών, αποδεικνύοντας μέσα από τον υπηρεσιακό του ζήλο, το ήθος και τον επαγγελματισμό του ως αστυνομικός, ως συνάδελφος, ως άνθρωπος. 
Η απώλεια του για όλους όσους τον γνωρίζαμε και είχαμε είναι μεγάλη. συνεργαστούμε την τύχη να μαζί του.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Θεσπρωτίας εκφράζει την βαθιά του οδύνη και τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί σήμερα Τρίτη 03-01-2023 και ώρα 15:00, στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Λαδοχώρι.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΝΑΚΟΣ Βασίλειος

Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΕΦΑΛΑΣ Χρήστος
Read More »
Συλλυπητήριο μήνυμα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας Συλλυπητήριο μήνυμα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιανουαρίου 03, 2023 Rating: 5

Η Ελαταριά Θεσπρωτίας μπαίνει δυναμικά στο καλεντάρι των εξορμήσεων σε περιπατητικά μονοπάτια σε βουνά

Τρίτη, Ιανουαρίου 03, 2023
Η Ελαταριά Θεσπρωτίας μπαίνει δυναμικά στο καλεντάρι των εξορμήσεων σε περιπατητικά μονοπάτια σε βουνά


Ένα ιδιαίτερο και ταυτόχρονα μοναδικό δίκτυο μονοπατιών, είναι αυτό που θα συναντήσουμε στην Ελαταριά Παραμυθιάς.
Πρόκειται για έναν τόπο που καταφέρνει να μαγεύει τους επισκέπτες με τη φυσική του ομορφιά και είναι καλά κρυμμένος μέσα στα βουνά της Παραμυθιάς, στο μεγαλύτερο ελατοδάσος της Θεσπρωτίας. Πρόκειται για ένα μέρος που ψιθυρίζει ιστορίες από το παρελθόν, φέρνοντας στην επιφάνεια άγνωστες πτυχές μίας άλλης καθημερινότητας και την ίδια στιγμή, γίνεται σημείο συνάντησης για τους λάτρεις της φύσης.
Η ίδρυση του χωριού πάει πίσω στον 16ο αι, με τους κατοίκους να ασχολούνται κατά κύριο λόγο με την κτηνοτροφία ενώ στην πορεία των χρόνων, έγιναν από τους πιο γνωστούς υλοτόμους με τη φήμη τους να εξαπλώνεται σε όλη την περιφέρεια. Ο πόλεμος του `40, και σε συνδυασμό με τις δυσκολίες στην πρόσβαση αλλά και τις δύσκολες συνθήκες της περιοχής, ώθησαν τους κατοίκους να ψάξουν την τύχη τους αλλού, με κυριότερο προορισμό το χωριό Παραπόταμο.
Οι διαδρομές των παλιότερων κατοίκων της Ελαταριάς δίνουν πια τη θέση τους σε σύγχρονα μονοπάτια που αξιοποιούν τουριστικά τη φυσική ομορφιά του τοπίου.
Σήμερα μία ομάδα εμπνευσμένων ανθρώπων με αληθινή αγάπη για το χωριό, προσπαθούν να δημιουργήσουν τις συνθήκες ώστε να συνεχίσει το διάβα του και μάλιστα με τρόπο ιδιαίτερο και ξεχωριστό. Προχωρούν σε έρευνα σε βάθος, καταγράφουν τις διαδρομές που έκαναν οι παλαιότεροι για να πάνε στις δουλειές τους, και στη συνέχεια εντοπίζουν και καθαρίζουν αυτά τα μονοπάτια. Τα σηματοδοτούν, προχωρούν στην ηλεκτρονική τους καταγραφή και σήμερα πλέον μπορούμε να μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο δίκτυο μονοπατιών το οποίο μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τόσο των αρχάριων όσο και έμπειρων ορειβατών.
Τα εντυπωσιακά έλατα, οι καταπράσινες πλαγιές, η θέα προς την κορυφή του βουνού, τη Χιονίστρα, αλλά και η ηρεμία τους δάσους μετατρέπουν την στιγμή σε μία μοναδική ευκαιρία αλήθειας μέσα στη φύση.
Ορμητήριο για όλες αυτές τις δραστηριότητες, ορειβασίας, πεζοπορίας, αναρρίχησης εναλλακτικών δραστηριοτήτων στο δάσος, εκπαιδευτικές εξορμήσεις συλλογής μανιταριών και βοτάνων, αποτελεί το παλιό σχολείο του χωριού, το οποίο μπήκε από την πρώτη στιγμή στο στόχαστρο του συλλόγου, θέτοντας ως στόχο την ανακατασκευή του και τη λειτουργία του ως το πρώτο ορειβατικό καταφύγιο της Θεσπρωτίας και κέντρο περιβαλλοντολογικής ενημέρωσης και πολιτιστικών εκδηλώσεων
Read More »
Η Ελαταριά Θεσπρωτίας μπαίνει δυναμικά στο καλεντάρι των εξορμήσεων σε περιπατητικά μονοπάτια σε βουνά Η Ελαταριά Θεσπρωτίας μπαίνει δυναμικά στο καλεντάρι των εξορμήσεων σε περιπατητικά μονοπάτια σε βουνά Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιανουαρίου 03, 2023 Rating: 5

Ο Δήμαρχος Σουλίου για την απώλεια του Στυλιανού Μπέλλου

Τρίτη, Ιανουαρίου 03, 2023
Ο Δήμαρχος Σουλίου για την απώλεια του Στυλιανού Μπέλλου


Σε κλίμα βαθύτατης θλίψης και οδύνης, πληροφορηθήκαμε την απώλεια του Στυλιανού Μπέλλου, με καταγωγή από την Κρυσταλλοπηγή Παραμυθιάς.

Ο Στυλιανός Μπέλλος, υπηρέτησε με αφοσίωση την εκπαίδευση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ως καθηγητής φιλολογίας και λυκειάρχης, ταυτόχρονα με την ενασχόλησή του στο παραδοσιακό τραγούδι, ως ερμηνευτής – τραγουδιστής.

Μεταλαμπαδεύοντας την αγάπη του για την πατρίδα και τα δημοτικά τραγούδια στους απανταχού Έλληνες, κατάφερε να αναδείξει πολιτιστικά τον τόπο μας, εντός και εκτός συνόρων, μέσω της δημιουργικής έκφρασης, όπως είναι το τραγούδι.

Τα θερμά μας συλληπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του. Αιωνία του η μνήμη.

Γιάννης Καραγιάννης
Δήμαρχος Σουλίου
Read More »
Ο Δήμαρχος Σουλίου για την απώλεια του Στυλιανού Μπέλλου Ο Δήμαρχος Σουλίου για την απώλεια του Στυλιανού Μπέλλου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιανουαρίου 03, 2023 Rating: 5

H Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, για τον θάνατο του Στέλιου Μπέλλου

Τρίτη, Ιανουαρίου 03, 2023
H Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, για τον θάνατο του Στέλιου Μπέλλου


Απεβίωσε ο Στυλιανός Μπέλλος, καθηγητής φιλόλογος, τέως Λυκειάρχης, μελετητής και ερμηνευτής του παραδοσιακού ηπειρώτικου τραγουδιού και, για πολλά χρόνια, Έφορος Πολιτισμού στην Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας.
Ο Στυλιανός Μπέλλος γεννήθηκε, το 1925, στη Σέλλιανη Παραμυθιάς. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστήμιου Αθηνών, και παράλληλα μελέτησε μεθοδικά και συστηματικά την ελληνική παραδοσιακή μουσική κοντά στο καθηγητή-λαογράφο Γεώργιο Μέγα και τον λαϊκό μουσικό Τάσο Χαλκιά.
Η γνωριμία του με τον Ελβετό λαογράφο Samuel Baud-Bovy είχε αποτέλεσμα την ηχογράφηση πολλών ραδιοφωνικών εκπομπών καθώς και τον πρώτο του δίσκο την «Ασημούλα». Από τότε κυκλοφόρησε περισσότερα από 300 παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια εκτελώντας τα, όπως τα έμαθε από τους μεγαλύτερους και τηρώντας πάντοτε και με ευλάβεια το παραδοσιακό-ηπειρώτικο ηχόχρωμα.
Η δραστηριότητά του δεν περιορίστηκε στον Ελλαδικό χώρο. Δίδαξε σε πολλά Ελληνικά Σχολεία του εξωτερικού και προσπάθησε να μεταδώσει στα ελληνόπουλα της διασποράς την αγάπη για την μητέρα πατρίδα και το δημοτικό τραγούδι.
Υπήρξε μέλος και συνεργάτης επιστημονικών, πολιτιστικών και κοινωφελών Σωματείων και Ιδρυμάτων Ηπείρου και Αθήνας, μέλος κριτικών επιτροπών για την ανάδειξη νέων δημοτικών καλλιτεχνών και οργανωτής συναυλιών και ανάλογων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.
Στην Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας προσέφερε πολλά. Στην Ηπειρώτικο πολιτισμό πλείστα. Αφήνει ιερή παρακαταθήκη. Μεγάλη η συμβολή του στη διάσωση και διάδοση του Ηπειρώτικου πολιτισμού.
Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.

Από το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ
Read More »
H Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, για τον θάνατο του Στέλιου Μπέλλου H Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, για τον θάνατο του Στέλιου Μπέλλου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιανουαρίου 03, 2023 Rating: 5

Σελίδες