Δήμος Ηγουμενίτσας: Σε αυτόματο πιλότο - Του Σταύρου Κωστάρα

Πέμπτη, Νοεμβρίου 15, 2018Σε αυτόματο πιλότο βρίσκεται ο δήμος μας με την παρούσα δημοτική αρχή να λειτουργεί ως ένας απλός διεκπεραιωτής υποθέσεων χωρίς να λαμβάνει καμία πρωτοβουλία είτε προς την πλευρά της ανάπτυξης είτε προς την πλευρά της ορθής διαχείρισης των πόρων και των περιουσιακών στοιχείων που διαθέτει. 

Κανένα αναπτυξιακό ευρωπαϊκό πρόγραμμα δεν διεκδικήθηκε και αυτά τα οποία διαφημίζονται δεν αποτελούν παρά συνεργασίες με δήμους της ευρύτερης περιοχής της Αδριατικής που απλά διαχειρίζονται κάποια χρήματα και δεν αποφέρουν καμία επένδυση στην περιοχή μας. Καταλήγουν δε σε τραπεζώματα, ανταλλαγές επισκέψεων και ωραίες φωτογραφίες για τα Μ.Μ.Ε. 

Η δημοτική αρχή αναλίσκεται σε πολιτικές - πελατειακές χάρες προς ορισμένους, οι οποίες εντείνονται προεκλογικά, και σε συνεχείς αναθέσεις έργων και εργασιών οι οποίες απλώς εξυπηρετούν την προσωπική πελατεία κάθε αιρετού. Γίνονται δε χωρίς κανέναν έλεγχο και τα χρήματα που διατίθενται απλά αναλώνονται σε επουσιώδεις δράσεις και, κυρίως, εντελώς ανεξέλεγκτα και χωρίς κανένα μέτρο στις δαπάνες που πραγματοποιούνται. 

Οι καιροί είναι δύσκολοι για τους δημότες και πολλοί εξ αυτών με δυσκολία αντιπαρέρχονται στα έξοδα του οικογενειακού προϋπολογισμού. Η δημοτική αρχή οφείλει να ταυτιστεί με τους δημότες και να προσπαθεί με κάθε τρόπο να μειώσει τις δαπάνες στις οποίες αυτοί υποβάλλονται έτσι ώστε να μειώσει το κόστος ζωής.
Κύριοι της δημοτικής αρχής.
Δεν είναι ο ρόλος σας απλά να ξοδεύετε τα χρήματα των δημοτών σε εκατοντάδες αναθέσεις, χωρίς ορθή διαχείριση, μόνο και μόνο για να χρηματοδοτούνται κάποιες γιορτές και τελετές και χωρίς να έχει γίνει ούτε μια μελέτη η οποία θα διαμορφώσει συνθήκες για διεκδίκηση χρηματοδότησης και συνεπώς ανάπτυξης της περιοχής. 

Η υπογραφή σε κάθε ένταλμα και σε κάθε τιμολόγιο το οποίο σας προσκομίζουν δεν είναι ο ρόλος σας. Οι αποφάσεις σας θα έπρεπε να λαμβάνονται με γνώμονα τα συμφέροντα των πολιτών και όχι των αιρετών. Αν μπορείτε φυσικά να λάβετε τέτοιες αποφάσεις και αν σας επιτρέπουν οι συσχετισμοί και οι προσωπικές πολιτικές να υπερβείτε την πελατειακή πολιτική θέτοντας στόχους οι οποίοι θα έχουν ως αποτέλεσμα το γενικότερο συμφέρον και όχι τα επιμέρους συμφέροντα ορισμένων. 

Τα έσοδα του δήμου μας είναι μεν πολλά αλλά οι δημότες μας δεν πληρώνουν για να διατίθενται εκ μέρους σας σε τόκους οφειλών, σε υπερημερίες και σε αποζημιώσεις δικαστικών αποφάσεων για τις οποίες έχετε ευθύνη να ασκείτε κάθε ένδικο μέσο για να αποτρέψετε. 
Δεν κληθήκατε να διαχειριστείτε τα χρήματα των δημοτών κατά το δοκούν αλλά για την εξυπηρέτηση των δημοτών και την ορθή λειτουργία του δήμου. 


 
Read More »
Δήμος Ηγουμενίτσας: Σε αυτόματο πιλότο - Του Σταύρου Κωστάρα Δήμος Ηγουμενίτσας: Σε αυτόματο πιλότο - Του Σταύρου Κωστάρα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 15, 2018 Rating: 5

Συνελήφθησαν δύο Θεσπρωτοί για αρχαιοκαπηλία

Πέμπτη, Νοεμβρίου 15, 2018

Συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, δύο ημεδαποί, ηλικίας 55 και 50 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται για παράβαση της Νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και περί Όπλων. 
Στο πλαίσιο ερευνών στο αυτοκίνητό τους και σε σπίτια τους σε περιοχές της Θεσπρωτίας, κατασχέθηκαν θρησκευτικές εικόνες, νομίσματα καθώς και άλλα αντικείμενα, μέρος των οποίων εμπίπτουν στη Νομοθεσία περί Αρχαιοτήτων. 
Προανάκριση σε εξέλιξη


 
Read More »
Συνελήφθησαν δύο Θεσπρωτοί για αρχαιοκαπηλία Συνελήφθησαν δύο Θεσπρωτοί για αρχαιοκαπηλία Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 15, 2018 Rating: 5

Συνεδριάζει την Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών

Πέμπτη, Νοεμβρίου 15, 2018

Καλείστε να προσέλθετε σε τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (οδός Ελ. Βενιζέλου 8 – Φιλιάτες) την 19η του μηνός Νοεμβρίου του έτους 2018, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18: 00, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 74 του Ν. 4555/2018 (ΦΕΚ. Α΄133/19.7.2018)σε αντικατάσταση του άρθρου 95 του Ν.3463/2006 (Δ.Κ.Κ.) και του άρθρου 67 του Ν. 3852/2010 , για συζήτηση και λήψη απόφασης στα παρακάτω θέματα:
1. Χρησιμοποίηση ποσοστού 12%του συνολικού ποσού της Συλλογικής Απόφασης Τοπικής
Αυτοδιοίκησης( ΣΑΤΑ) για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών.
– Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Μποροδήμος Κωνσταντίνος
2. Αποδοχή επιχορηγήσεων – Αναμόρφωση τεχνικού Προγράμματος και προϋπολογισμού Οικονομικού έτους 2018.
Εισηγητές : Αντιδήμαρχοι κ.κ. Μποροδήμος Κωνσταντίνος & Παππά Ουρανία
Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Θεοδώρου Ευάγγελος
3. ΄Έγκρισή πινάκων εκτιμήσεων Μεσοπρόθεσμων Προβλέψεων Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022 του Δήμου Φιλιατών.
Εισηγητές : Αντιδήμαρχοι κ.κ. Κατσάρης Πέτρος & Παππά Ουρανία
Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Θεοδώρου Ευάγγελος
4. Λήψη απόφασης για έγκριση ή μη της προσχώρησης του Δήμου Φιλιατών στους όρους και συμφωνίες της σύμβασης δεσμευμένου λογαριασμού με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Επιχορήγηση μελετών ωρίμανσης και εκτέλεσης έργων Ο.Τ.Α.» Α΄ Φάση.
– Εισηγητής: Δήμαρχος κ. Παππάς Σπυρίδων
5. Αποδοχή της αριθμ. πρωτ. 60163/30.10.2018 απόφασης ένταξης της πράξης «Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας Δήμου Φιλιατών» στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι».
– Εισηγητής: Δήμαρχος κ. Παππάς Σπυρίδων
6. Αποδοχή της αριθμ. πρωτ. 59487/25.10.2018 απόφασης ένταξης της πράξης «Προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού για την αναβάθμιση παιδικών χαρών του Δήμου Φιλιατών» στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ».
– Εισηγητής: Δήμαρχος κ. Παππάς Σπυρίδων
7. Ορισμός του Ταμία του Δήμου ως υπόλογου για κατάθεση, ανάληψη χρημάτων και υπογραφή επιταγών απέναντι στις Τράπεζες : Εθνική, Πειραιώς, Eυrobank, Alpha και Τράπεζα της Ελλάδος.
– Εισηγητής: Δήμαρχος κ. Παππάς Σπυρίδων
8. Λήψη απόφασης σχετικά με την από 15-10-2018 και με αριθ. πρωτ. 9134/22-10-2018 αίτηση – πρόταση του Ερρίκου Μητσιώνη του Κων/νου, δικηγόρου, περί δικαστικού ή εξώδικου συμβιβασμού κατ’ άρθρο 72 παρ. 1 εδ. Ιδ του Ν. 3852/2010.
– Εισηγητής: Δήμαρχος κ. Παππάς Σπυρίδων
9. Εξειδίκευση εγγεγραμμένης πίστωσης του προϋπολογισμού οικ. Έτους 2018 για την επιχορήγηση Πολιτιστικού συλλόγου του Δήμου Φιλιατών.
– Εισηγητές: Αντιδήμαρχοι κ.κ. Παππά Ουρανία- Κατσάρης Πέτρος

10. Έγκριση σύναψης συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ειδικοτήτων καθαριότητας, φύλαξης και μαγειρείου για την Μαθητική Εστία Φιλιατών και τα σφαγεία του Δήμου Φιλιατών έτους 2019.
– Εισηγητές: Αντιδήμαρχοι κ.κ. Παππά Ουρανία- Κατσάρης Πέτρος
11. Διαγραφές οφειλών ύδρευσης.
– Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Κατσάρης Πέτρος
12. Πρόσληψη ενός ατόμου με δίμηνη σύμβαση στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Φιλιατών ( συνοδός απορριμματοφόρου).
– Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Κατσάρης Πέτρος
13. Λήψη απόφασης για την ίδρυση – κατασκευή νέου Κοιμητηρίου στην Τ.Κ. Ραβενή με παράλληλη μεταφορά του υπάρχοντος κοιμητηρίου.
– Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Κατσάρης Πέτρος
14. Χορήγηση παράτασης προθεσμίας εκτέλεσης του έργου » ΤΣΙΜΕΝΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΣΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ»
– Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Μποροδήμος Κωνσταντίνος
15. Χορήγηση παράτασης προθεσμίας εκτέλεσης του έργου «ΤΣΙΜΕΝΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΚΑΛΑΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ»
– Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Μποροδήμος Κωνσταντίνος
16. Έγκριση 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών του έργου “ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ”
– Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Μποροδήμος Κωνσταντίνος
17. Έγκριση 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών του έργου “ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΤΑ ΠΗΓΑΔΟΥΛΙΑ ΦΙΛΙΑΤΩΝ”
– Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Μποροδήμος Κωνσταντίνος
18. Έγκριση 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών και του 1ου ΠΚΤΜΝΕ του έργου “ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΟΔΩΝ ΣΤΗΝ Τ.Κ. ΞΕΧΩΡΟΥ”
– Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Μποροδήμος Κωνσταντίνος
19. Έγκριση 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών του έργου “ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΣΕ Τ.Κ. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΟΥΡΓΚΑΝΑΣ”
– Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Μποροδήμος Κωνσταντίνος
20. Περί αδυναμίας εκτέλεσης εργασιών με ίδια μέσα στις Δ.Ε. Φιλιατών και Σαγιάδας.
– Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Μποροδήμος Κωνσταντίνος


 
Read More »
Συνεδριάζει την Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών Συνεδριάζει την Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 15, 2018 Rating: 5

Ταξίδι στο χρόνο μέσα από τα Μουσεία Ανοικτού Χώρου - Της Θάλειας Θεοδωρίδη

Πέμπτη, Νοεμβρίου 15, 2018
Ένα ταξίδι στο χρόνο. Μια συνάντηση του χθες και του σήμερα. Φύση, αγροτόσπιτα και εργαστήρια συνθέτουν το υπέροχο σκηνικό των εθνογραφικών πάρκων ή αλλιώς Μουσείων Ανοικτού Χώρου, όπου οι επισκέπτες περιπλανώνται πίσω στους αιώνες, αναβιώνοντας τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις μιας άλλης εποχής.Ανοικτά Μουσεία: εμπειρίες από το παρελθόν

Στα τέλη του 19ου αι. στη Σουηδία καθώς η αστικοποίηση και βιομηχανοποίηση έφερναν ραγδαίες αλλαγές στη ζωή των ανθρώπων, όπως άλλωστε και στην υπόλοιπη Ευρώπη, ένας Σουηδός δάσκαλος και ακαδημαϊκός με ιδιαίτερη προσφορά στην εθνογραφία, ο Artur Hazelius, είχε την ιδέα να δημιουργήσει έναν νέο τύπο Μουσείου Ανοικτού Χώρου, το λεγόμενο “scansen”. Σκοπός του ήταν να συμβάλει στην εθνογραφική απεικόνιση και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας του, ώστε να μην χαθούν τα ήθη και τα έθιμα των Σουηδών κατοίκων της υπαίθρου καθώς και η λαϊκή παράδοση. Ο ίδιος ο Artur Hazelius είχε πάρει την ιδέα από το πρώτο ανοικτό μουσείο στον κόσμο που είχε επισκεφτεί στο Όσλο της Νορβηγίας. Έτσι λοιπόν, η ιδέα των Ανοικτών Μουσείων (Open Air Museums) ξεκινώντας από τη Σκανδιναβία, εξαπλώθηκε στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ με την ονομασία “scansens”.

Η δημιουργία των Ανοικτών Μουσείων βασίζονταν στη μεταφορά ιστορικών και παραδοσιακών κτισμάτων είτε αυτούσια, είτε σε τεμάχια που συναρμολογούνταν και ανακατασκευάζονταν και στο χτίσιμο ενός παραδοσιακού οικισμού που θα αποτελούσε ένα πιστό αντίγραφο της αυθεντικής ζωής παλαιότερων χρόνων.

Δύο scansens με ιδιαίτερο ενδιαφέρον που θα παρουσιαστούν στη συνέχεια, είναι το Εθνογραφικό Πάρκο στο Chorzow της Πολωνίας καθώς και το Ανοικτό Μουσείο Rogatec της Σλοβενίας. Οι επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια ταξιδιών στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού Προγράμματος.Εθνογραφικό Πάρκο στο Chorzow, Πολωνία

Λίγο έξω από την πόλη Κατοβίτσε στην Πολωνία, στην περιοχή της Σιλεσίας βρίσκεται το Εθνογραφικό Πάρκο στο Chorzow. To 1938 μεταφέρθηκαν αυτούσια εκεί μια εκκλησία του 1510 μ.Χ., κατασκευασμένη από ξύλο και μια σιταποθήκη του 1688 μ.Χ. Έτσι το 1958, τέθηκε η ιδέα για την δημιουργία ενός Ανοικτού Μουσείου με σκοπό να προβληθεί η αρχιτεκτονική των αγροτόσπιτων της περιοχής. Σταδιακά φυτεύτηκαν δέντρα και φυτά και τοποθετήθηκαν επιπλέον 100 ξύλινα οικήματα στο πάρκο έκτασης 50 στρεμμάτων: κατοικίες, εργαστήρια, σχολεία, μπακάλικα, ραφεία, στάβλοι και αποθήκες. Ένας ολόκληρος οικισμός μιας άλλης εποχής δημιουργήθηκε δίπλα στη σύγχρονη πολωνική πόλη.Χρειάζονται αρκετές ώρες για να περπατήσει κανείς μέσα στον οικισμό. Η περιήγηση μοιάζει με ταξίδι στο χρόνο. Μέσα στα ξύλινα αγροτόσπιτα υπάρχει όλο το νοικοκυριό της παλιάς εποχής. Έπιπλα του περασμένου αιώνα, λευκά είδη, κουζινικά, ρούχα και προσωπικά αντικείμενα αφημένα εκεί λες κι οι ιδιοκτήτες τους ζούν εκεί ακόμη και θα επιστρέψουν σε λίγο από τη δουλειά τους.


Εικ. 1. Αγροτική κατοικία στο Εθνογραφικό Πάρκο στο Chorzow, Πολωνία


Κοντά στις κατοικίες βρίσκονται τα εργαστήρια του ράφτη, του σιδερά, του πεταλωτή, του τσαγκάρη, καθώς και οι αποθήκες για τα σιτηρά. Οι ήχοι από την παλιά ραπτομηχανή ανακατεύονται με το τιτίβισμα των πουλιών και τα κακαρίσματα από τα κοτέτσια. Έτσι άραγε, δεν θα ήταν κάποτε; Στο σχολείο τα θρανία είναι άδεια όμως νιώθεις ότι από στιγμή σε στιγμή οι μαθητές με τις σάκες τους θα ορμήσουν μέσα για το μάθημά τους. Και καθώς ανοίγει η πόρτα στο παλιό μπακάλικο χτυπάει το κουδουνάκι, και νομίζεις ότι σε λίγο θα εμφανιστεί ο μπακάλης να ζυγίσει το ρύζι για τους πελάτες του στη μεγάλη άσπρη ζυγαριά.


Εικ. 2. Μπακάλικο εποχής στο Εθνογραφικό Πάρκο στο Chorzow, Πολωνία


Οι Πολωνές χωριατοπούλες κάνουν την εμφάνισή τους απρόσμενα. Περπατούν χαρούμενες με τις παραδοσιακές φορεσιές τους. Είναι υπάλληλοι του Μουσείου και είναι πρόθυμες να απαντήσουν στις ερωτήσεις των επισκεπτών κάνοντας παράλληλα διάφορες δουλειές του σπιτιού, όπως παλιά.

Οι επισκέπτες του Μουσείου είναι βέβαια τουρίστες αλλά και πολλοί Πολωνοί μαθητές με τα σχολεία τους οι οποίοι εκπαιδεύονται βιωματικά στην παράδοση και πολιτιστική κληρονομιά της χώρας τους. Στη διάρκεια του έτους εξάλλου, υλοποιούνται διαδραστικά εργαστήρια κεραμικής, κηπουρικής, μαγειρικής κ.ά. από τους μουσειοπαιδαγωγούς.Ανοικτό Μουσείο Rogatec, Σλοβενία

Το μεγαλύτερο εθνογραφικό πάρκο της Σλοβενίας, Muzeu ne posten, βρίσκεται στην περιοχή της κεντρικής Styria στο Δήμο Rogatec. Η φολκλορική κουλτούρα αναβιώνει μέσα από την αρχιτεκτονική των παραδοσιακών αγροτόσπιτων της Σλοβενίας. Οι κατοικίες, οι αποθήκες, τα εργαστήρια κι όλα τα υπάρχοντα παραχωρήθηκαν από τους ίδιους τους κατοίκους. Οι καθημερινές συνήθειες και η ζωή των Σλοβένων αγροτών μεταξύ του 19ου ως τα μισά του 20ου αι. ζωντανεύουν στους επισκέπτες μέσα από την ξενάγηση από εκπαιδευτικούς- μουσειοπαιδαγωγούς. Η περιγραφή γίνεται στα αγγλικά και είναι απολαυστική. Οι επισκέπτες συμμετέχουν διαδραστικά όχι μόνο διατυπώνοντας ερωτήσεις αλλά και απαντώντας στις ερωτήσεις της μουσειοπαιδαγωγού. Έτσι, απορίες όπως «γιατί τα κρεβάτια είναι τόσο μικρά», λύνονται από την μουσειοπαιδαγωγό που απαντάει ότι οι παλιοί Σλοβένοι ήταν μικροκαμωμένοι ή «το πηγάδι ήταν σκεπασμένο και κλειδωμένο για να μην πέφτουν τα παιδιά».


Εικ. 3. Ανοικτό Μουσείο Rogatec, Σλοβενία: κρεβατοκάμαρα σε παλιό αγροτόσπιτο


Στο εργαστήριο του πεταλωτή μια ομάδα Σλοβένων μαθητών Δημοτικού μαθαίνουν τον τρόπο με τον οποίο οι παλιοί σιδεράδες κατασκεύαζαν πέταλα για τα άλογα, παρακολουθώντας προσεκτικά όλη τη διαδικασία με τη φωτιά και το αμόνι.

Κεραμική, υφαντουργία, ζύμωμα ψωμιού, όργωμα καθώς και μαγείρεμα παραδοσιακής κουζίνας είναι μέσα στο πρόγραμμα των διαδραστικών εργαστηρίων του Μουσείου.

Οι βοτανικοί κήποι και οι αμπελώνες απλώνονται πλουσιοπάροχα τριγύρω καθώς υπάρχουν και μεγάλοι στάβλοι με άλογα στην άκρη του Μουσείου.

Γιατί όχι και στην Ελλάδα;

Τα Μουσεία Ανοικτού χώρου είναι πάνω απ’ όλα εμπειρία. Αυτό που επιτυγχάνουν είναι η άμεση επαφή του επισκέπτη με την κουλτούρα μιας άλλης εποχής και την παράδοση του τόπου. Η ξενάγηση δεν περιορίζεται στα εκθέματα και σε μια απλή παράθεση ιστορικών και λαογραφικών στοιχείων αλλά βασίζεται στη διαδραστική συμμετοχή των επισκεπτών οι οποίοι περιηγούνται με όλες τις αισθήσεις τους μέσα σε αληθινούς χώρους όπου συναντιέται το χθες με το σήμερα.

Η συμβολή αυτού του είδους Μουσείων για την εκπαίδευση στην πολιτισμική κληρονομιά είναι σημαντική. Για τον τουρισμό φαίνεται πως επιδρά επίσης θετικά, καθώς προβάλλει την εικόνα μιας χώρας με αυθεντικότητα αρκεί βέβαια να γίνεται προσεκτική διαχείριση ώστε να προληφθεί η μετατροπή της πολιτισμικής κληρονομιάς σε έναν ακόμη κλάδο της βιομηχανίας αναψυχής.

Στην Ελλάδα μια ιδέα για τη δημιουργία Ανοικτών Μουσείων (Scansens) φαντάζει μακρινή. Κι όμως, υπάρχουν μικροί ξεχασμένοι παραδοσιακοί οικισμοί που περιμένουν καρτερικά να αξιοποιηθούν και να γίνουν πόλοι έλξης εσωτερικού και ξένου τουρισμού προβάλλοντας το αφήγημα μιας Ελλάδας που δεν βασίζει τον τουρισμό μόνο στον ήλιο, τη θάλασσα ή τους δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς αλλά έχει μια πλούσια πολιτιστική ταυτότητα που αξίζει να την ανακαλύψουν όλοι.

*Η Θάλεια Θεοδωρίδη είναι επικοινωνιολόγος ΜΑ.

Read More »
Ταξίδι στο χρόνο μέσα από τα Μουσεία Ανοικτού Χώρου - Της Θάλειας Θεοδωρίδη Ταξίδι στο χρόνο μέσα από τα Μουσεία Ανοικτού Χώρου -  Της Θάλειας Θεοδωρίδη Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 15, 2018 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Συναυλία αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη & την Σωτηρία Μπέλλου

Πέμπτη, Νοεμβρίου 15, 2018

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν Θεσπρωτίας σας προσκαλεί στην συναυλία αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη & την Σωτηρία Μπέλλου , την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 20.00, στο θέατρο "ΕΣΤΙΑ" . 

Στη συναυλία συμμετέχουν οι καλλιτέχνες : Ντούσκας Σταύρος κιθάρα- τραγούδι , Χρήστου Αλέξανδρος μπουζούκι , Γεωργίου Αγγελική τραγούδι , Γεωργίου Χρυσηίδα τραγούδι 

Είσοδος Δωρεάν 


Read More »
Ηγουμενίτσα: Συναυλία αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη & την Σωτηρία Μπέλλου Ηγουμενίτσα: Συναυλία αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη & την Σωτηρία Μπέλλου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 15, 2018 Rating: 5

Την παράταση της μετακίνησης των υπό μετάταξη γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Φιλιατών ζητεί ο Βασίλης Γιόγιακας

Πέμπτη, Νοεμβρίου 15, 2018


Την παράταση της μετακίνησης των υπό μετάταξη γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Φιλιατών ζητεί ο Βασίλης Γιόγιακας με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας. Ο βουλευτής Θεσπρωτίας τονίζει ότι, με το ρυθμό που εξελίσσεται η διαδικασία πλήρωσης των θέσεων, οι γιατροί που θα επιλεχθούν δε θα έχουν τοποθετηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και σημειώνει ότι αν δεν παραταθεί η μετακίνηση των προς μετάταξη γιατρών θα ανασταλεί η λειτουργία ολόκληρων τμημάτων του Νοσοκομείου. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας
ΘΕΜΑ: «Παράταση μετακίνησης ειδικευμένων ιατρών από το Γ.Ν. – Κ.Υ. Φιλιατών»

Με Απόφαση του Διοικητή του Γ.Ν. – Κ.Υ. Φιλιατών (αριθ. πρωτ. Α31/4704/26-3-2018) προκηρύχτηκαν 16 θέσεις του κλάδου ιατρών Ε.Σ.Υ. προκειμένου να καλυφθούν κενά λόγω μετάθεσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4461/2017, των ειδικευμένων ιατρών που τις κατέχουν.

Έξι και πλέον μήνες μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για τις θέσεις αυτές, είναι ακόμα σε εξέλιξη η ανάρτηση προσωρινών πινάκων και η διεξαγωγή συνεντεύξεων, διαδικασίες που - για το σύνολο των θέσεων που έχουν προκηρυχθεί - δε θα έχουν ολοκληρωθεί νωρίτερα από τα μέσα Δεκεμβρίου. Αυτό συνεπάγεται ότι οι γιατροί που θα επιλεχθούν δε θα έχουν τοποθετηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου - όταν και θα λήξει η δεύτερη κατά σειρά παράταση της μετακίνησης των προς μετάταξη γιατρών - αλλά μετά τον Φεβρουάριο του 2018. Η μετακίνηση ιατρών πριν την τοποθέτηση αντικαταστατών θα έχει αποτέλεσμα την αναστολή λειτουργίας ολόκληρων τμημάτων του Γενικού Νοσοκομείου Φιλιατών, τα περισσότερα εκ των οποίων διαχειρίζονται μεγάλο αριθμό περιστατικών σε ημερήσια βάση.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να παρατείνει τη μετακίνηση των προς μετάταξη ειδικευμένων ιατρών του Γ. Ν. Φιλιατών έως ότου τοποθετηθούν σε όλες τις κενούμενες θέσεις οι ιατροί που θα επιλεχθούν. 


 
Read More »
Την παράταση της μετακίνησης των υπό μετάταξη γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Φιλιατών ζητεί ο Βασίλης Γιόγιακας Την παράταση της μετακίνησης των υπό μετάταξη γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Φιλιατών ζητεί ο Βασίλης Γιόγιακας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 15, 2018 Rating: 5

ΕΝΑΡΞΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΛΟΙΠΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ, ΠΛΗΝ ΙΑΤΡΩΝ, ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2019

Πέμπτη, Νοεμβρίου 15, 2018Άνοιξε σήμερα (Πέμπτη 15/11/2018) το μεσημέρι, η ηλεκτρονική εφαρμογή loipoepikouriko.moh.gov.gr για την υποβολή αιτήσεων υποψηφίων για την πρόσληψη και τοποθέτηση του Λοιπού Επικουρικού Προσωπικού -πλην Ιατρών- και θα είναι διαθέσιμη για τους ενδιαφερόμενους μέχρι την Παρασκευή 30/11/2018 και ώρα 24:00.

Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με την εφαρμογή, οι δημόσιοι Φορείς Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Φ.Π.Υ.Υ.) που εποπτεύονται από τις Δ.Υ.Πε. (Νοσοκομεία και Φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας), οι Δ.Υ.Πε, το Ε.Κ.Α.Β, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ, ο Ε.Ο.Φ, το Ε.Κ.Ε.Α, το Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «Γ. Παπαγεωργίου», η Α.Ε.Μ.Υ για το Νοσοκομείο της Θήρας και τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων), μπορούν να προσλαμβάνουν επικουρικό προσωπικό όλων των κατηγοριών και κλάδων για την κάλυψη των επιτακτικών τους αναγκών, ανεξάρτητα από την ύπαρξη κενών οργανικών θέσεων.

Δεδομένου ότι υπήρξαν βελτιώσεις στο ηλεκτρονικό σύστημα, κρίνουμε απαραίτητο οι ενδιαφερόμενοι πριν προχωρήσουν στην διαδικασία καταχώρισης της αίτησής τους να ενημερωθούν από τις αναλυτικές οδηγίες οι οποίες είναι αναρτημένες στην εφαρμογή.

Στην εφαρμογή αυτή μπορούν να καταθέσουν αίτηση:

-όσοι και όσες επιθυμούν να συμμετάσχουν για 1η φορά στη διαδικασία, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στο Νόμο και στην ΚΥΑ

-όσοι και όσες είχαν συμμετάσχει κατά την 1η εφαρμογή και μέχρι τις 15/11/2018 δεν έχουν τοποθετηθεί σε κάποιο φορέα

-όσοι και όσες είχαν συμμετάσχει κατά την 1η εφαρμογή και μέχρι τις 15/11/2018 και διεγράφησαν καθώς δεν είχαν επισυνάψει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά ή είχαν κάνει λάθος στην αίτησή τους.

Στη συνέχεια, θα καταρτιστούν και θα αναρτηθούν οι νέοι ηλεκτρονικοί κατάλογοι ανά Δ.Υ.Πε και θα παραμείνουν σε ισχύ για ένα έτος, μέχρι τις δεκαπέντε (15) Οκτωβρίου του 2019. Οι Φορείς στο προαναφερόμενο διάστημα, θα προβούν σε αιτήματα έγκρισης πρόσληψης λοιπού προσωπικού, συνοδευόμενα από τις αντίστοιχές πιστώσεις. Όταν ένα αίτημα εγκριθεί, η αρμόδια Δ.Υ.Πε πρέπει να απορροφήσει και να τοποθετήσει το εγκεκριμένο προσωπικό κατά σειρά προτίμησης από τους ηλεκτρονικούς καταλόγους που διαθέτει.

Με τη διαδικασία αυτή, το ΕΣΥ αποκτά για πρώτη φορά έναν αξιόπιστο και διαφανή μηχανισμό έγκαιρης κάλυψης αναγκών σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, διασφαλίζοντας έτσι την επαρκή στελέχωση των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας όλης της χώρας.


Read More »
ΕΝΑΡΞΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΛΟΙΠΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ, ΠΛΗΝ ΙΑΤΡΩΝ, ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2019 ΕΝΑΡΞΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΛΟΙΠΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ, ΠΛΗΝ ΙΑΤΡΩΝ, ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2019 Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 15, 2018 Rating: 5

Με επιτυχία ενημερωτική εκδήλωση από το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας

Πέμπτη, Νοεμβρίου 15, 2018

Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, στα πλαίσια των προσπαθειών του για την ενημέρωση και ανάπτυξη της Εξωστρέφειας των μελών του, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, πραγματοποίησε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Δυνατότητες ασφάλισης και χρηματοδότησης εξαγωγικών πιστώσεων μέσω του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων», την Τετάρτη 14.11.2018 και ώρα 18:00 στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας.

Χαιρετισμό απεύθυνε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κος Αλέξανδρος Πάσχος, ενώ ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, κος Κώστας Παπαπαναγιώτου.

Στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας, έγινε παρουσίαση του Οργανισμού, των διαδικασιών ασφάλισης της εξαγωγικής προσπάθειας των μελών μας και των ευκαιριών για ανάπτυξη κι ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους με την αξιοποίηση των εργαλείων του ΟΑΕΠ.

Με το πέρας της παρουσίασης ακολούθησε εποικοδομητική διαλογική συζήτηση και δόθηκαν απαντήσεις σε ερωτήματα και απορίες των παρισταμένων σχετικά με την λειτουργία του Οργανισμού και τους τρόπους συνεργασίας των επιχειρήσεων μαζί του.

Παράλληλα ο κος Κ. Παπαπαναγιώτου δήλωσε πως υπάρχει η δυνατότητα να προγραμματιστούν εκ νέου συναντήσεις με ενδιαφερόμενες εξαγωγικές επιχειρήσεις ή και επιχειρήσεις του Τουριστικού Κλάδου, ενώ μετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησαν κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τις συμμετέχουσες στην εκδήλωση επιχειρήσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την ασφάλιση των εξαγωγικών πιστώσεων μέσω του ΟΑΕΠ, οι ενδιαφερόμενες εξαγωγικές επιχειρήσεις μπορούν να απευθύνονται στα κεντρικά γραφεία του οργανισμού, τηλ.: 210-9966200, 210-3310017, fax: 210-3244074, email: oaep@oaep.gr, web: www.oaep.gr

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μετά τον πρόσφατο σχεδιασμό ενημερωτικών δράσεων του Επιμελητηρίου και την συμπλήρωση σχετικού ερωτηματολογίου που στάλθηκε στα μέλη του. Η υλοποίησή του παρασχέθηκε Δωρεάν στα πλαίσια των ανταποδοτικών υπηρεσιών του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας στα Τακτικά Μέλη του.


Read More »
Με επιτυχία ενημερωτική εκδήλωση από το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας Με επιτυχία ενημερωτική εκδήλωση από το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 15, 2018 Rating: 5

Αντώνης Μπέζας: Η εκτέλεση Κατσίφα και το μέλλον της μειονότητας

Πέμπτη, Νοεμβρίου 15, 2018Η ΥΠΟΤΟΝΙΚΗ και αμήχανη αντίδραση της ελληνικής πλευράς στην εκτέλεση από την αλβανική αστυνομία του ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα και σε όσα ακολούθησαν, αλλά και η αντιμετώπιση της κατάστασης που διαμορφώνεται από την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Αποδεικνύουν επίσης ότι η παρουσία του κ. Τσίπρα ως υπουργού των Εξωτερικών, είναι διακοσμητική και έχει δημιουργήσει ένα επικίνδυνο κενό στη διπλωματική δραστηριότητα της χώρας. Ειδικά με την Αλβανία, ενώ οι στόχοι είναι ξεκάθαροι, είναι φανερό ότι η στρατηγική για την επίτευξη αυτών των στόχων χρειάζεται αναθεώρηση και αναπροσαρμογή.

Η ΕΛΛΑΔΑ με το Ν.4543/2018 ανέλαβε μονομερώς την υποχρέωση να προωθήσει την επιτάχυνση της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην Ε.Ε., προσφέροντας πολιτική στήριξη και τεχνογνωσία μέσω προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από εθνικούς πόρους! Στο παρελθόν, είμαστε εμείς που χρηματοδοτήσαμε έργα υποδομής και ιδιωτικές επενδύσεις στη γειτονική χώρα και διευκολύναμε την είσοδό της στις βορειοατλαντικές δομές , την απαγόρευση θεώρησης βίζας και τη χορήγηση της ιδιότητας υποψήφιας χώρας στην Ε.Ε. Ως αντάλλαγμα αυτής της συμπεριφοράς, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας πλήρωσε με τη ζωή του τη χρήση των εθνικών μας συμβόλων, μια χρήση που υποτίθεται είναι κατοχυρωμένη στις μειονοτικές περιοχές. Ακόμη και αν υιοθετηθούν οι ισχυρισμοί της αλβανικής αστυνομίας, σε περιστατικά με μεμονωμένα άτομα, όπως το συγκεκριμένο, θα έπρεπε να είχαν χρησιμοποιηθεί διαδικασίες διαπραγμάτευσης, ακινητοποίησης και αφοπλισμού και όχι αυτού του είδους επέμβαση των ειδικών δυνάμεων. Υποτιμητικές και από θέση ισχύος ήταν και οι δηλώσεις του αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, που αποτελούν ταυτόχρονα προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων και χειραγώγησης της όποιας διαδικασίας διαλεύκανσης.

ΑΛΛΑ δεν είναι μόνο αυτό! Η εκτέλεση Κατσίφα, στο πλαίσιο μιας κρατικής πολιτικής προώθησης της ιδέας της «Μεγάλης Αλβανίας», είχε σαν θύμα το μέλλον και την προοπτική της ίδιας της μειονότητας. Είναι πολύς καιρός που υπάρχει τεταμένο κλίμα στον βορειοηπειρωτικό ελληνισμό. Οι εκβιασμοί και οι βιαιοπραγίες κατά ηλικιωμένων, οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ελληνικής καταγωγής, οι προσβολές κατά της ελληνικής σημαίας, οι ανιστόρητες διεκδικήσεις των Τσάμηδων, η δημογραφική αποψίλωση και αλλοίωση -μέσω των συνεχών εποικισμών- των μειονοτικών περιοχών, η επιβολή της αλβανικής γλώσσας και οι προκλήσεις με ανθελληνικά σχολικά βιβλία, οι προσπάθειες σφετερισμού και υφαρπαγής των ελληνικών περιουσιών, οι στοχευμένες αλλαγές στη διοικητική διαίρεση, η παράνομη παρακράτηση χώρων λατρείας, η «σιωπηλή καταπίεση» της Ορθόδοξης Εκκλησίας, οι περιορισμοί στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς και του πνευματικού αποθέματος, η ανυπαρξία αξιόπιστης απογραφής, όλα αυτά αποτελούν πρακτικές ενταγμένες στην ίδια επιδίωξη: Τον περιορισμό των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας (ΕΕΜ)!

Προκειμένου να υποβαθμιστεί η παρουσία της, τον Οκτώβριο του 2017 η αλβανική Βουλή ψήφισε νόμο περί «προστασίας των εθνικών μειονοτήτων», με τον οποίο διευρύνθηκε ο αριθμός τους. Αναγνωρίστηκαν έτσι εννέα εθνικές μειονότητες, ενώ μέχρι τότε αναγνωρίζονταν μόνο τρείς και ανακαλύφθηκαν ξαφνικά νέες μειονότητες Σκοπιανών, Μαυροβουνίων, Βλάχων, Αιγυπτίων, Ρομά, και Βουλγάρων! Παράλληλα, περιορίστηκαν τα πολιτιστικά, εκπαιδευτικά και περιουσιακά τους δικαιώματα. Και αυτό, παρά την αντίδραση των βλάχικων οργανώσεων που διακήρυξαν ότι δεν αποτελούν ξεχωριστή εθνική μειονότητα αλλά αναπόσπαστο μέρος των Ελλήνων της Αλβανίας!

«Αφού, παρά τα όσα έχουμε προσφέρει στην Αλβανία η ίδια δεν ανταποκρίνεται, τότε η αναθεώρηση της πολιτικής μας έναντι της γειτονικής χώρας είναι αναγκαία και ενδεδειγμένη, ώστε τα ζητήματα της Μειονότητας να τεθούν και πάλι στον κεντρικό πυρήνα των διμερών μας σχέσεων»

ΜΠΡΟΣΤΑ σ’ αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση Τσίπρα- Καμένου, για να κρατηθεί στην εξουσία εξακολουθεί να σφυρίζει αδιάφορα, δίνοντας τα πάντα στο όνομα ενός δήθεν διεθνισμού που ανακαλύπτει και επιδιώκει να λύνονται προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν. Πριν μερικούς μήνες, ο κ. Κοτζιάς με τη ματαιοδοξία του, άνοιξε από το πουθενά θέμα «συνολικών διευθετήσεων» με την Αλβανία. Γιατί, όμως, χωρίς να έχουν προηγηθεί ανταλλάγματα από την αλβανική πλευρά; Τι συζητήσεις μπορούμε να έχουμε με την Αλβανία όταν δεν συμπεριφέρεται σαν κράτος δικαίου; Όταν δεν αποδέχεται τις διεθνείς συμβάσεις και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, όταν θέτει θέμα Τσαμουριάς, όταν ισχυρίζεται ότι οι χιλιάδες Αλβανοί που ζουν στην Ελλάδα αποτελούν καταπιεσμένη μειονότητα και, κυρίως, όταν δεν έχει αντιληφθεί ότι ο δρόμος της προς την Ε.Ε. περνά από τα τελωνεία της Κακαβιάς και του Μαυροματίου, περνά δηλαδή από την Ελλάδα και το σεβασμό των δικαιωμάτων της ΕΕΜ στη Βόρειο Ήπειρο;

ΣΕ ΚΑΘΕ περίπτωση, η υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αρχών θα πρέπει να συνδυάζεται με την αποφασιστικότητα στην υπεράσπιση του ελληνισμού, όπου αυτός ζει, και ειδικά στις πατρογονικές του εστίες. Αφού, παρά τα όσα έχουμε προσφέρει στην Αλβανία η ίδια δεν ανταποκρίνεται, τότε η αναθεώρηση της πολιτικής μας έναντι της γειτονικής χώρας είναι αναγκαία και ενδεδειγμένη, ώστε τα ζητήματα της Μειονότητας να τεθούν και πάλι στον κεντρικό πυρήνα των διμερών μας σχέσεων.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Realnews την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018)


Read More »
Αντώνης Μπέζας: Η εκτέλεση Κατσίφα και το μέλλον της μειονότητας Αντώνης Μπέζας: Η εκτέλεση Κατσίφα και το μέλλον της μειονότητας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 15, 2018 Rating: 5

Συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Ηγουμενίτσας στο 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Φιλαρμονικών

Πέμπτη, Νοεμβρίου 15, 2018


Με μια ομολογουμένως επιτυχημένη παρουσία, συμμετείχε η Φιλαρμονική του Δήμου μας στο 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Φιλαρμονικών Χορωδιών Ορχηστρών, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης 2 - 4 Νοεμβρίου. Ένα Φεστιβάλ με φιλανθρωπικό χαρακτήρα, που στηρίζει τα σωματεία "Άγγελοι Γης", "Δώσε Ζωή" και "Πανελλήνιος Σύλλογος Κυστικής Ίνωσης".

Η Φιλαρμονική του Δήμου μας κέρδισε της εντυπώσεις παρουσιάζοντας ένα ποτ-πουρί τραγουδιών, ενορχηστρωμένο από τον Σπύρο Τζαδήμα με τίτλο «Αφιέρωμα στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης». Αποτελεί δείγμα της σταθερά υψηλής ποιότητας μουσικής παιδείας που παρέχεται στις τάξεις της Φιλαρμονικής, η οποία έχει ξεπεράσει πλέον τα στενά όρια της Θεσπρωτίας και στέκεται επιτυχώς σε όποια εκδήλωση απαιτείται.

Η εκδήλωση με Αρχιμουσικό τον κ. Κωνσταντίνο Τζάνη μαζί με 52 μέλη της Φιλαρμονικής και συνοδευόμενη από το μέλος του ΠΑΚΠΠΟ, υπεύθυνο για την Φιλαρμονική κ. Γεώργιο Ματρακούκα, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, ενώ η Φιλαρμονική του Δήμου Ηγουμενίτσας, απέσπασε ζωηρό χειροκρότημα και τα καλύτερα σχόλια του πολυπληθούς κοινού. Αξίζει να επισημανθεί ότι το Διεθνές Φεστιβάλ είναι μοναδικό στο είδος του, δίνοντας φωνή δύο φορές το χρόνο σε δεκάδες χορωδίες και ορχήστρες.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, η Φιλαρμονική μας συμμετείχε και στην παρέλαση των Φιλαρμονικών από την πλατεία Αριστοτέλους μέχρι τον Λευκό Πύργο όπου είχε μια μοναδική και ιδιαίτερα ελκυστική παρουσία, γεγονός που οφείλεται στη δουλειά και τον ξεχωριστό ζήλο των μελών της.

Είναι δε βέβαιο ότι οι εμπειρίες που αποκόμισαν τα πιο νέα σε ηλικία μέλη θα αποτελέσουν κίνητρο για περισσότερη δουλειά.

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος επισκέφθηκε την συμπρωτεύουσα προκειμένου να βρεθεί κοντά στα μέλη της Φιλαρμονικής και να τα συγχαρεί για τη λαμπρή μουσική παρουσία τους αφού τέτοιες πρωτοβουλίες αναβαθμίζουν την ποιότητα πολιτισμού στο Δήμο μας και συμβάλουν στην εξωστρέφεια του.

Ευχαριστούμε τον Δήμο Ηγουμενίτσας και την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας για την έμπρακτη στήριξη και σε αυτήν την προσπάθεια της Φιλαρμονικής.

Η αξιόλογη παρουσία της Φιλαρμονικής μας είναι εμφανής σε όλες τις περιόδους και τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα εντός και εκτός των τειχών του Δήμου.

Ο Πρόεδρος του Π.Α.Κ.Π.ΠΟ
Γεράσιμος Φουσέκης


Read More »
Συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Ηγουμενίτσας στο 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Φιλαρμονικών Συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Ηγουμενίτσας στο 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Φιλαρμονικών Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 15, 2018 Rating: 5

Συνελήφθη 19χρονος στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας με 2,7 κιλά κάνναβης

Πέμπτη, Νοεμβρίου 15, 2018

Συνελήφθη, σήμερα (15-11-2018) το πρωί στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, 19χρονος ημεδαπός, ο οποίος μετέφερε και επιχείρησε να διακινήσει στη χώρα ναρκωτικές ουσίες.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, οι αστυνομικοί ακινητοποίησαν για έλεγχο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε ο 19χρονος δράστης και μετά από έρευνα που έγινε σε αυτό, βρέθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες πίσω από τις πλαϊνές ταπετσαρίες του οχήματος, πέντε (5) δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (2) κιλών και (680) γραμμαρίων. 


Συνολικά, κατασχέθηκαν:
ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (2) κιλών και (680) γραμμαρίων,
το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του 19χρονου δράστη, ως μέσο μεταφοράς των ναρκωτικών,
δύο κινητά τηλέφωνα.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.


Read More »
Συνελήφθη 19χρονος στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας με 2,7 κιλά κάνναβης Συνελήφθη 19χρονος στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας με 2,7 κιλά κάνναβης Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 15, 2018 Rating: 5

Δωρεά από τον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων «ΠΙΝΔΟΣ» στο Κοινωνικό Παντοπωλείο

Πέμπτη, Νοεμβρίου 15, 2018Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας ευχαριστεί θερμά τον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων «ΠΙΝΔΟΣ» για τη συνεχιζόμενη βοήθεια και άμεση ανταπόκριση που επιδεικνύει τακτικά προς τη δομή μας. Η εταιρεία «ΠΙΝΔΟΣ» σήμερα Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018 προχώρησε για ακόμη μια φορά σε μια χορηγία αλληλεγγύης προσφέροντας μας 96 τμχ κατεψυγμένα κοτόπουλα βάρους 178 κιλών και 600 γρ.

Σας καλούμε όλους να στηρίξετε τη δομή μας και να ενισχύσουμε τους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας.

Για τις προσφορές σας μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο του Κοινωνικού Παντοπωλείου 2665021438 ή να επισκεφτείτε τα γραφεία μας στο κτίριο ΕΙΝ (πρώην Μαθητική Εστία).


Read More »
Δωρεά από τον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων «ΠΙΝΔΟΣ» στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Δωρεά από τον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων «ΠΙΝΔΟΣ» στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 15, 2018 Rating: 5

Από τα βουνά του Σουλίου

Πέμπτη, Νοεμβρίου 15, 2018

Περήφανα, αγέρωχα.. 
Ζουν ελεύθερα στα βουνά του Σουλίου. 
Τα άγρια άλογα έχουν σχηματίσει μικρά κοπάδια και καλπάζουν σε μια μεγάλη περιοχή, συνήθως μακριά από δρόμους..


Μοναδικά φωτογραφικά στιγμιότυπα που κατέγραψαν περιπατητές των βουνών.. 
Είχαν την τύχη να τα καμαρώσουν έστω και από μακριά.


 
Read More »
Από τα βουνά του Σουλίου Από τα βουνά του Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 15, 2018 Rating: 5

Σοβαρά προβλήματα στην Ν.Δ. για τις δημοτικές εκλογές σε Γιάννενα, Άρτα, Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα

Πέμπτη, Νοεμβρίου 15, 2018

Δεν είναι μόνο ο δήμος Ιωαννιτών το «αγκάθι» για τη Ν.Δ. στο δρόμο για τις κάλπες των προσεχών δημοτικών εκλογών. 
Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και στους δήμους Αρταίων, Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας, όπου οι εσωκομματικές κόντρες και αντιπαραθέσεις καλά κρατούν, με αποτέλεσμα όλα να βρίσκονται στον... αέρα! 
Στα Γιάννενα η εξίσωση της κομματικής ενότητα διαταράσσεται από τις αντιδράσεις που υπάρχουν στη βάση για την υποψηφιότητα του Μωυσή Ελισάφ και ήδη «ξεσκονίσουν» και άλλα ονόματα που ενδεχόμενα θα μπορέσουν να εγγυηθούν τη ..."γαλάζια" νίκη. 
Στην Άρτα η ενότητα της παράταξης του Χρήστου Τσιρογιάννη απειλείται από τους τέσσερις δημοτικούς συμβούλους που βρίσκονται σε ευθεία αντιπαράθεση μαζί του. 
Ο πρώτος σε σταυρούς στις εκλογές του 2014 Γιώργος Μπαλάγκας και ο Χάρης Παπάζογλου είναι η κορυφή του προβλήματος για τη σημερινή δημοτική αρχή, με τον Γιώργο Μπαλάγκα να συζητά να ηγηθεί ο ίδιος ψηφοδελτίου που θα πάρει μέρος στις εκλογές στο Δήμο Αρταίων. 
Στην Πρέβεζα η εσωκομματική κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο σημερινό βουλευτή Στέργιο Γιαννάκη και τον επιχειρηματία Σπύρο Κυργιάκη που φιλοδοξεί να κατέλθει ως υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. είχε ως... «θύμα» τον δικηγόρο Βασίλη Γιάπρο ο οποίος απέσυρε την υποψηφιότητα του ως υποψήφιος δήμαρχος. 
Όμως ούτε και στη Ηγουμενίτσα η κατάσταση για τη Ν.Δ. είναι καλύτερη. Εκεί ο σημερινός δήμαρχος Γιάννης Λώλο ο οποίος πιθανότατα θα έχει αντίπαλο τηνΑλέκα Κοτσώνη.
Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα στους τέσσερις δήμους-πρωτεύουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων της Ηπείρου. 
Οι ανησυχίες των επιτελών του κόμματος της Ν.Δ. σχετίζονται και με ένα άλλο κομβικής σημασίας ζήτημα και πιο συγκεκριμένα με την πιθανότατα να αλλάξει χέρια η Π.Ε.Δ. Ηπείρου. Βλέπετε, η πολυδιάσπαση των δυνάμεων της κεντροδεξιάς δεν εγγυάται ένα θετικό αποτέλεσμα για τις εκλογές στην Π.Ε.Δ. όπως εκείνο των εκλογών του 2014.


 
Read More »
Σοβαρά προβλήματα στην Ν.Δ. για τις δημοτικές εκλογές σε Γιάννενα, Άρτα, Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα Σοβαρά προβλήματα στην Ν.Δ. για τις δημοτικές εκλογές σε Γιάννενα, Άρτα, Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 15, 2018 Rating: 5

Δήμος Ηγουμενίτσας: Προτάσεις για τις εκδηλώσεις των Χριστουγέννων

Πέμπτη, Νοεμβρίου 15, 2018


Το Π.Α.Κ.Π.ΠΟ του Δήμου Ηγουμενίτσας και ο Δήμος Ηγουμενίτσας προσκαλεί όλους τους φορείς και εθελοντές του Δήμου μας να καταθέσουν τις τελικές τους προτάσεις έως Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018 για την κατάρτιση του προγράμματος των εκδηλώσεων των Χριστουγέννων, στο τμήμα Αθλητισμού-Πολιτισμού του Π.ΑΚ.Π.ΠΟ. του Δήμου Ηγουμενίτσας στον κ. Αλέξανδρο Γιαννακό (Πληροφορίες: Τηλ-Φαξ: 2665360019, email: pakppo2@1345.syzefxis.gov.gr).

Την Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 21:00μ.μ στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ηγουμενίτσας θα γίνει η τελευταία συνάντηση όλων των φορέων – εθελοντών που θα λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις των Χριστουγέννων και θα παρουσιαστεί το αναλυτικό πρόγραμμα.

Ο Πρόεδρος του Π.Α.Κ.Π.ΠΟ
Γεράσιμος Φουσέκης


Read More »
Δήμος Ηγουμενίτσας: Προτάσεις για τις εκδηλώσεις των Χριστουγέννων Δήμος Ηγουμενίτσας: Προτάσεις για τις εκδηλώσεις των Χριστουγέννων Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 15, 2018 Rating: 5

Στην Ηγουμενίτσα την Τετάρτη ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού Κώστας Γιαννόπουλος

Πέμπτη, Νοεμβρίου 15, 2018


Read More »
Στην Ηγουμενίτσα την Τετάρτη ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού Κώστας Γιαννόπουλος Στην Ηγουμενίτσα την Τετάρτη ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού Κώστας Γιαννόπουλος Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 15, 2018 Rating: 5

Την συμφωνία με την Ελλάδα "αποκάλυψε" ο Μπουσάτι

Πέμπτη, Νοεμβρίου 15, 2018Χάρτες και πληροφορίες για «τεχνικές λεπτομέρειες» που αφορούν τη φερόμενη συμφωνία διευθέτησης των διαφορών στα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Αλβανίας - Ελλάδας παρουσίασε στον αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό «Vision plus» ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Ντίτμιρ Μπουσάτι. Ο Αλβανός αξιωματούχος πρόσθεσε πως γίνονται διαπραγματεύσεις με στόχο ένα «πλήρες πακέτο ώστε να λυθεί το θέμα άπαξ διά παντός», ότι προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη συμφωνία και ότι δεν βλέπει «κανένα εμπόδιο» για την υπογραφή της από τις δύο κυβερνήσεις. Αρνήθηκε επίσης την εμπλοκή της Τουρκίας στο ζήτημα.

"Διαπραγματευόμαστε όλο το πακέτο με την Ελλάδα. Θα λυθεί το ζήτημα μια για πάντα" τόνισε. "Η Ελλάδα συνειδητοποίησε πως έφτασε η ώρα για μια τέτοια συμφωνία" πρόσθεσε.

Στη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, που ολοκληρώθηκε στην Κρήτη, αλλά τελικά αναλύθηκε ενδελεχώς στην Κορυτσά, διευκρινίζεται πως θα γίνει ο υπολογισμός των 12 μιλίων, από το τελευταίο κατοικημένο νησί κατά το έτος 1913, θα τεθεί μεταξύ των δύο χωρών μια γραμμή συνόρων κατά προσέγγιση.

Τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 12 μίλια θα εφαρμοσθούν από τους Οθωνούς και Μαθράκι και όχι από τον τελευταίο βορεινό φάρο, όπως στη συμφωνία του 2009.

Παράλληλα, ο Μπουσάτι σημείωσε ότι η Αλβανία δεν έχει κλείσει ακόμα τον ελληνικό κατάλογο των προσώπων που θεωρεί ανεπιθύμητα, εκφράζοντας παράλληλα την απογοήτευσή του για την «επίσημη σιωπή» της Αθήνας σε σχέση με τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της κηδείας του Κ. Κατσίφα.


 
Read More »
Την συμφωνία με την Ελλάδα "αποκάλυψε" ο Μπουσάτι Την συμφωνία με την Ελλάδα "αποκάλυψε" ο Μπουσάτι Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 15, 2018 Rating: 5

Το πρόγραμμα Erasmus+ συνεχίζεται και φέτος στο 2ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας

Πέμπτη, Νοεμβρίου 15, 2018


Με πολύ μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη χρονιά του προγράμματος Erasmus+ στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας με τίτλο «Ambassadors for Peace» και με κύριο θέμα την ειρήνη σε όλους τους τομείς της ζωής μας (ιστορία, περιβάλλον, σχολείο, κοινωνία, ψυχολογία, τεχνολογίες, καθημερινότητα, τέχνες…).

Μέχρι στιγμής πραγματοποιήσαμε ταξίδια στην Codlea της Ρουμανίας (μόνο εκπαιδευτικοί), στο Vinkovci της Κροατίας, στο Larsmo της Φινλανδίας, στα οποία συμμετείχαν 10 μαθητές και 6 εκπαιδευτικοί, ενώ αναμένονται ακόμα 2 κινητικότητες για το 2018-19, κατά τις οποίες θα ταξιδέψουν άλλοι 10 περίπου μαθητές του σχολείου μας στην Κατάνια της Σικελίας και στο Crolles της Γαλλίας.

Οι χώρες που συμμετέχουν σε αυτήν τη σύμπραξη, δηλ. Γαλλία, Ιταλία, Ρουμανία, Κροατία και Φινλανδία, θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν την πόλη μας στα τέλη Μαΐου 2019, οπότε και θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Οι μαθητές μας, είχαν την ευκαιρία να φιλοξενηθούν σε οικογένειες παιδιών των σχολείων υποδοχής και η εμπειρία τους ήταν πραγματικά αξέχαστη, καθώς έτυχαν άριστης φιλοξενίας.

Στην Κροατία, επισκεφτήκαμε τη μαρτυρική πόλη του Vukovar, όπου είδαμε κτίρια κατεστραμμένα από τον πρόσφατο πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία, νοσοκομεία, μνημεία και μουσεία που δείχνουν τη φρίκη του πολέμου μέσα από ιστορίες, διηγήσεις και προσωπικά αντικείμενα όσων τη βίωσαν. Το Vinkovci αποτελεί την παλαιότερη ευρωπαϊκή κατοικημένη πόλη, αφού μάθαμε πως κατοικείται συνεχώς από τη νεολιθική εποχή, κάτι που είχαμε την ευκαιρία να δούμε και στο πανέμορφο μουσείο της πόλης. Μεγάλοι δρόμοι, πολύ πράσινο, ο ποταμός Μποσούτ που διασχίζει την πόλη, τεράστια πλατεία με όμορφα κτίρια, εκκλησίες ρωμανικού ρυθμού και πολύ κοντά ο ποταμός Δούναβης, κατά μήκος του οποίου περπατήσαμε και βγάλαμε τις αναμνηστικές μας φωτογραφίες… Τέλος, η βόλτα στην πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ, ξεπέρασε τις προσδοκίες μας! Μια πολύ όμορφη περιήγηση με ξενάγηση, μας οδήγησε σε ένα Ζάγκρεμπ που ο μοναδικός συνδυασμός μεσαιωνικών πύργων, ανακτόρων του 19ου αιώνα, υπαίθριων αγορών και αρχαίων καθεδρικών ναών το καθιστά μια πανέμορφη πρωτεύουσα που δεν έχει να ζηλέψει πολλά από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις!

Η επίσκεψή μας στο Κοινοβούλιο της Κροατίας μας έδωσε την ευκαιρία να συζητήσουμε με πολιτικούς και να παρακολουθήσουμε μία από τις συνεδριάσεις τους. Παρεμπιπτόντως, η Βουλή των Κροατών αποτελείται από τον σχεδόν μισό αριθμό βουλευτών σε σχέση με την Ελλάδα…

Το ταξίδι μας στην Φινλανδία, υπήρξε επίσης εντυπωσιακό. Ο καιρός ήταν με το μέρος μας και έτσι απολαύσαμε όλες τις υπαίθριες δραστηριότητες που ετοίμασαν για εμάς οι πολύ «ήσυχοι» και φιλικοί Φιλανδοί! Ένα πανέμορφο σχολείο μέσα στη φύση με τα ψηλά πεύκα, έλατα και σημύδες, τους άνετους δρόμους και ποδηλατοδρόμους και την μέρα που δεν τελείωνε ποτέ, αφού τον Μάιο μήνα που ταξιδέψαμε δε νύχτωνε σχεδόν καθόλου! Θεωρείται η χώρα με το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο όπως καταλάβαμε από όσα είδαμε, στηρίζεται σε δυο βασικές έννοιες: την απλότητα και την εμπιστοσύνη.

Απολαύσαμε βουτιές σε μία από τις εκατοντάδες λίμνες της περιοχής και σε συνδυασμό με την παραδοσιακή σάουνα, μπορέσαμε να καταλάβουμε ποιο είναι το μυστικό της χαλάρωσης και ηρεμίας για τους φίλους μας! Το Larsmo των 5.000 κατοίκων, αυξάνει συνεχώς τον πληθυσμό του, χάρη στην ύπαρξη εργοστασίου επεξεργασίας ξύλου και κατασκευής χαρτιού και δύο τεράστιων επιχειρήσεων κατασκευής πολυτελών σκαφών! Η επίσκεψή μας σε μία από αυτές, μας άφησε άναυδους, αφού είδαμε από κοντά πώς είναι τα σκάφη και τα γιοτ, όταν βρίσκονται στα σκαριά και με ποιον τρόπο κατασκευάζονται. Παρόλα αυτά ο υπεύθυνος ευγενικά αρνήθηκε να μας αποκαλύψει ποιοι διάσημοι Έλληνες έχουν παραγγείλει θαλαμηγό από την εταιρεία του!

Τέλος, μια σύντομη βόλτα στο Ελσίνκι, μας άφησε ενθουσιασμένους, μετά τις επισκέψεις μας στον επιβλητικό Λουθηρανικό καθεδρικό ναό του, τον εντυπωσιακό ορθόδοξο ναό Ουσπένσκι, ενώ απολαύσαμε μια όμορφη βόλτα στα πάρκα, τις πλατείες και την αποβάθρα του λιμανιού με τις όμορφες υπαίθριες αγορές του και θαυμάσαμε την αρχιτεκτονική που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ιδιομορφίες της πρωτεύουσας αυτής, ένα μείγμα από μοντέρνο, νεοκλασικό, art nouveau, βυζαντινό, ρωσικό και παραδοσιακό στυλ! Και φυσικά δεν μπορούσαμε να φύγουμε χωρίς να αγοράσουμε προϊόντα ταράνδου!

Πάντως, δεν μπορούμε να παραλείψουμε το γεγονός ότι και στις δύο χώρες, επισκεφτήκαμε πανέμορφα σχολεία, πολύ καλά οργανωμένα, εξοπλισμένα και πολύ καθαρά, ενώ μας εντυπωσίασε η άψογη συμπεριφορά των οδηγών απέναντι στους πεζούς, καθώς στις διαβάσεις σταματάνε όλα τα οχήματα, πολύ πριν πατήσεις το πόδι σου στον δρόμο για να τον διασχίσεις!

Κάναμε φιλίες που θα διαρκέσουν –ελπίζουμε- για πολύ καιρό, γνωρίσαμε καινούριες κουλτούρες, εξασκήσαμε τις ξένες γλώσσες μας και ζήσαμε μόνοι μας χωρίς τις οικογένειές μας για μία βδομάδα!

Η εμπειρία μας είναι αξέχαστη. Όχι μόνο λόγω των ταξιδιών, αλλά και όλης της πορείας του προγράμματος μέχρι του παρόντος. Εργασίες, πρότζεκτ, δράσεις, καλλιτεχνικοί διαγωνισμοί, εκδηλώσεις ανοιχτές στο κοινό, ενασχόληση με πολλές δραστηριότητες εντός και εκτός ωραρίου, αλλαγές στο σχολείο μας που προσδίδουν έναν ενθουσιασμό και κίνητρο για κάτι διαφορετικό από το μάθημα της τάξης!

Ευχαριστούμε όλους όσοι μας εμπιστεύονται και βοηθούν σε αυτήν την αξιόλογη προσπάθεια εκπαιδευτικών και μαθητών, την οποία και υποσχόμαστε να συνεχίσουμε με προθυμία και πολλή όρεξη!


Read More »
Το πρόγραμμα Erasmus+ συνεχίζεται και φέτος στο 2ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας Το πρόγραμμα Erasmus+ συνεχίζεται και φέτος στο 2ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 15, 2018 Rating: 5

Σελίδες