https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Οι αναγνώστες γράφουν: Η Ηγουμενίτσα της δεκαετίας του ΄00 και το σήμερα

Τετάρτη, Αυγούστου 09, 2017
Μεγαλώσαμε στην όμορφη Ηγουμενίτσα, περιμένοντας στα πρώτα χρόνια της εφηβείας μας, τα Σαββατόβραδα του καλοκαιριού για να κατηφορίσουμε στα "πλατάνια", να πραγματοποιήσουμε τη νυχτερινή μας έξοδο και να ευελπιστούμε απο τους μεγαλύτερους για ένα Σάββατο έστω, να μας πάρουν μαζί τους για να δούμε πως διασκεδάζουν και πως είναι γεμάτο το Ιπποδρόμιο, το Κλίκ και το πρωτοποριακό για την εποχή του Ηφαίστειο...

Κατόπιν στη πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα ενηλικιωθήκαμε και είχαμε τη δυνατότητα πλέον τα καλοκαίρια να επισκεφτόμαστε μόνοι μας τα νυχτερινά club της πόλης δίπλα στη θάλασσα, με το Ostria αρχικά και το SoHo απο το 2005 και μετέπειτα...

Προσωπικά επειδή απο το 2006 και για τις επόμενες δέκα συναπτές καλοκαιρινές περιόδους ανέπτυξα στενές σχέσεις φιλίας, αγάπης και δεσίματος με το club SoHo, τους ιδιοκτήτες και ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους που διαβήκανε απο αυτο το μαγαζί, θα επικεντρώθω λίγο περισσότερο και θα αφιερωθώ σε αυτό...

Όλα αυτα τα χρόνια, όλα αυτα τα καλοκαίρια, δημιουργήσαμε εκπληκτικα πάζλ διασκέδασης, γνωριμιών και ανεξίτηλων στιγμών, με τον Γιώργο και τον Jimmy αρχικά να τοποθετούν τα πρώτα δύσκολα κομμάτια, τον Βαγγέλη, τον Άγγελο, τον Δημήτρη, τον Άλκη κ.α να δίνουν τον ρυθμό, τον κόσμο με το προσωπικό συνοδοιπόρους να συνεχίζουν στο ίδιο τέμπο, και να συμπληρώνετε το πάζλ πάντα με το κομμάτι των μάστερ τέμπο...!!!

Δέκα όμορφα χρόνια, δέκα όμορφα καλοκαίρια με τη δυνατότητα της νυχτερινής διασκέδασης, της αποφόρτισης νέων και μεγαλυτέρων, των όμορφων γνωριμιών, των εποχιακών θέσεων εργασίας, της θέασης διάσημων καλλιτεχνών και της πηγής εσόδων για τον Δήμο και συνάμα για την ίδια μας τη Πόλη!


Όμως όλα αυτα τα χρόνια και ενώ κάθε καλοκαίρι και το SoHo και το Ostria λειτουργούσανε κανονικά, κάθε άνοιξη αιωρούνταν στην ατμόσφαιρα οτι τα μαγαζιά αυτα είναι παράνομα, οτι δεν έχουν άδεια, οτι το ένα, οτι το άλλο κ.ο.κ, αλλά τελικά ανοίγανε μέχρι και το καλοκαίρι του 2016 όπου αποξηλώθηκανε και τμήματα τους γκρεμιστήκανε...

Ομολογώ ότι απο τον Σεπτέμβριο του 2015 που αποχαιρέτησα το SoHo μη γνωρίζοντας τι θα επακολουθήσει την επόμενη σαιζόν, δεν έχω επισκεφθεί τη παραλία του Δρεπάνου και δεν έχω κάνει ο ίδιος αυτοψία στη περιοχή, καθώς και ούτε είμαι αρμόδιος, γνώστης, και θέλω να κρίνω αν επρεπε ή οχι να γκρεμιστούν, αν έπρεπε ή οχι να λειτουργούν, αν έπρεπε ή οχι να μισθώνονται απο τον Δήμο, αν έπρεπε ή οχι να ανήκουν στον Δήμο, στον ΟΛΗΓ, στη Κτηματική κ.ο.κ και γενικότερα το θέμα του κειμένου δεν επιδιώκει να κρίνει, να αποπροσανατολίσει, και να καταλογίσει ευθύνες...

ΑΛΛΑ επιδιώκει εκ νέου μέσα και απο αυτη τη προσωπική αφήγηση να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και να καταστεί σαφές σε ΟΛΟΥΣ μας εκ νέου, οτι η πόλη μας και με την οριστική ολοκλήρωση της Ιονίας Οδού αποτελεί θεμέλιο λίθο του τουρισμού λόγω γεωπολιτικών και γεωγραφικών κριτηρίων, αλλά για να κερδίσουμε κάτι απο αυτο και για να μην μετουσιωθούμε οριστικά σε "πόλη πέρασμα" θα πρέπει να προχωρήσουμε σε ανάπτυξη, θα πρέπει να προσελκύσουμε μικρούς και μεγάλους επενδυτές με ιδιωτικά κεφάλαια, απο τη στιγμή που δεν υπάρχουν δημόσια, και να μην αφήνουμε τη κρίση να καπελώνει τις δυνατοτητές της πόλης μας, δυνατότητες αντικειμενικά αναγνωρισμένες...!!!

Στη περσινή πρόταση του καλοκαιριού είχα οραματιστεί το μαγικό συντριβάνι του Μονζουίκ να αποτελεί το προθάλαμο της πόλης με τη θεαματική επίδειξη απο χρώμα, φως, κίνηση, μουσική και ακροβατικά του νερού...
Φέτος θα το πάω λίγο παραπέρα, και οραματίζομαι τη στιγμή που όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα ενωθούν μαζί και θα επιδιώξουν όλη τη παραλία του Δρεπάνου, απο την αρχή μέχρι το τέλος να την παραχωρήσουν στους Κινέζους, στους Αραβες, στον οποιοδήποτε θα μπορουσε να την μεταλλάξει ριζικά και να την μετατρέψει σε "στολίδι" με ξενοδοχειακές μονάδες, με καθαρές θάλασσες, με αναψυκτήρια, με εστιατόρια, με επιπλεον camping, με θαλάσσια σπορ, και με δύο και μοναδικές προυποθέσεις:
1. σύνδεση των μονάδων με τοπικους παραγωγούς για την αγορά προιόντων!
2. υπαλληλικό προσωπικό με εντοπιότητα Δ. Ηγουμενίτσας κατά 50%-60%-70%!Οι αναγνώστες γράφουν: Η Ηγουμενίτσα της δεκαετίας του ΄00 και το σήμερα Οι αναγνώστες γράφουν: Η Ηγουμενίτσα της δεκαετίας του ΄00 και το σήμερα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 09, 2017 Rating: 5

ΠΡΟΣΟΧΗ: Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος την Πέμπτη σε περιοχές των Δήμων Ηγουμενίτσας και Φιλιατών

Τετάρτη, Αυγούστου 09, 2017
 

H ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. καταβάλλει διαρκείς προσπάθειες για τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοπιστία των δικτύων και εγκαταστάσεων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και για τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης ενέργειας.

Για το λόγο αυτό προγραμματίζει και υλοποιεί καθημερινά έργα συντήρησης, ενίσχυσης ή αναβάθμισης δικτύων, τα οποία απαιτούν προσωρινές διακοπές της ηλεκτροδότησης.


Προκειμένου να προγραμματίσετε τις εργασίες σας και να ελαχιστοποιηθεί η όχλησή σας, στον ακόλουθο πίνακα, μπορείτε να ενημερωθείτε για τις περιοχές και τις ώρες προγραμματισμένων διακοπών ηλεκτροδότησης.

Ενώ καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για τη συντομότερη επανηλεκτροδότηση, εντούτοις, επιβάλλεται μεγάλη προσοχή, θεωρώντας ότι σε όλη την προγραμματισμένη διάρκεια διακοπής, οι αγωγοί είναι υπό τάση! 


 
ΠΡΟΣΟΧΗ: Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος την Πέμπτη σε περιοχές των Δήμων Ηγουμενίτσας και Φιλιατών ΠΡΟΣΟΧΗ: Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος την Πέμπτη σε περιοχές των Δήμων Ηγουμενίτσας και Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 09, 2017 Rating: 5

Σαρώνουν τα πάντα οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ - 82 παραβάσεις σε 63 ελέγχους σε Θεσπρωτία και Πρέβεζα

Τετάρτη, Αυγούστου 09, 2017


Καμία παράβαση σε νυχτερινό κέντρο στη Μύκονο όπου εμφανίστηκε γνωστή τραγουδίστρια - Έλεγχοι σε ταξί και εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων στην περιοχή του ΠειραιάΕκτός από τα τουριστικά νησιά του Αιγαίου, ελεγκτές της ΑΑΔΕ εξαπολύουν ελέγχους και στην υπόλοιπη επικράτεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής, το διάστημα 3- 7 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν 63 έλεγχοι σε Αχαΐα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία, Αιτωλοακαρνανία και Κέρκυρα. 
Βρέθηκαν 30 επιχειρήσεις με 82 παραβάσεις και την παραβατικότητα να ανέρχεται σε 47,6%.Τα κλιμάκια της ΑΑΔΕ πραγματοποίησαν ελέγχους και σε ταξί και εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων στην περιοχή του Πειραιά. Ελέγχθηκαν 10 επιχειρήσεις, με την παραβατικότητα για μη έκδοση αποδείξεων να ανέρχεται σε 60%.

Επίσης, σε έλεγχο σε πάρκινγκ πλησίον του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης διαπιστώθηκε η μη έκδοση 51 αποδείξεων και η επιχείρηση «σφραγίστηκε» για 48 ώρες.
Στον αντίποδα, νυκτερινό κέντρο στη Μύκονο, όπου εμφανίστηκε δημοφιλής λαϊκή τραγουδίστρια, ήταν καθ’ όλα εντάξει με τις αποδείξεις, λόγω της παρουσίας των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ, με αποτέλεσμα να δηλωθεί στο τέλος του προγράμματος τζίρος περίπου 70.000 ευρώ.


 
Σαρώνουν τα πάντα οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ - 82 παραβάσεις σε 63 ελέγχους σε Θεσπρωτία και Πρέβεζα Σαρώνουν τα πάντα οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ - 82 παραβάσεις σε 63 ελέγχους σε Θεσπρωτία και Πρέβεζα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 09, 2017 Rating: 5

Με μεγάλη επιτυχία το Αφιέρωμα στον Ελληνικό & Ξένο Κινηματογράφο από τη Φιλαρμονική του Δήμου Φιλιατών (+ΦΩΤΟ)

Τετάρτη, Αυγούστου 09, 2017

Μια ακόμα σπουδαία βραδιά ήταν αυτής της Τρίτης 8 Αυγούστου 2017, για τη Φιλαρμονική του Δήμου Φιλιατών. Υπό το φως της Αυγουστιάτικης πανσελήνου, πραγματοποιήθηκε η μεγαλειώδης συναυλία ‘’ Αφιέρωμα στον Ελληνικό & Ξένο Κινηματογράφο, στο νεόδμητο υπαίθριο Θεατράκι του Δήμου, παρουσία πολυπληθούς κοινού(περί τους 700) και επίσημων προσκεκλημένων.

Επ’ ευκαιρίας της συναυλίας, πραγματοποιήθηκε και η επίσημη βράβευση από τον Δήμαρχο Φιλιατών κο. Σπύρο Παππά και τον Αντιπεριφερειάρχη Ν. Θεσπρωτίας κο. Θωμά Πιτούλη, της Φιλαρμονικής και του Β’ Δημοτικού Σχολείου Φιλιατών, για την κατάκτηση της 1ης θέσης στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό του e-Twinning, τον περασμένο Δεκέμβριο.


Αναφορά στο γεγονός και στην συνεργασία έγινε από τον διευθυντή του Β’ Δημοτικού σχολείου Φιλιατών κο. Σπύρο Πανταζή.

Το μουσικό πρόγραμμα της Φιλαρμονικής Φιλιατών, υπό τη διεύθυνση του Αρχιμουσικού κου. Κωνσταντίνου Δελλή, ήταν υψηλού καλλιτεχνικού & μουσικού επιπέδου, ενώ η απόδοση των Soundtracks από τους 50 μουσικούς που βρίσκονταν επί σκηνής( μέσος όρος ηλικίας τα 12 χρόνια), ήταν περισσότερη των προσδοκιών!!!

Σπουδαία ήταν και η παρουσίαση- αφήγηση των κειμένων που συνόδευαν τα videos (σκηνές από τις ταινίες), από τον κο. Γιώργο Διαμάντη και την κα. Μαίρη Σόρογκα.

Το φωτογραφικό υλικό από τη συναυλία είναι μια ευγενική παραχώρηση των κ.κ Τάσου Γκάνια, Αλέξη Τσέκα και Δημήτρη Τσότση. 


 
Με μεγάλη επιτυχία το Αφιέρωμα στον Ελληνικό & Ξένο Κινηματογράφο από τη Φιλαρμονική του Δήμου Φιλιατών (+ΦΩΤΟ) Με μεγάλη επιτυχία το Αφιέρωμα στον Ελληνικό & Ξένο Κινηματογράφο από τη Φιλαρμονική του Δήμου Φιλιατών (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 09, 2017 Rating: 5

Ζητείται προσωπικό για άμεση πρόσληψη

Τετάρτη, Αυγούστου 09, 2017

Επιχείρηση στα Σύβοτα Θεσπρωτίας, ζητάει άμεσα προσωπικό γενικών καθηκόντων.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6977425228 

Ζητείται προσωπικό για άμεση πρόσληψη Ζητείται προσωπικό για άμεση πρόσληψη Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 09, 2017 Rating: 5

Γκρίνια στην Γλυκή για τους εκτεθειμένους στον ήλιο σωλήνες του δικτύου ύδρευσης - Τι απαντούν οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι

Τετάρτη, Αυγούστου 09, 2017


400 και πλέον μέτρα σωληνώσεων, από το αντλιοστάσιο ύδρευσης της Γλυκής μέχρι και τα πρώτα ξενοδοχεία της κοινότητας, υπάρχουν εκτεθειμένα στον ήλιο σύμφωνα με καταγγελίες κάτοικων και σύμφωνα με τον αδιάψευστο φακό της κάμερας τους.

Η κατάσταση αυτή όπως σημειώνουν, εγκυμονεί κινδύνους τόσο για την ποιότητα του νερού όσο και την υγειά των κάτοικων, ενώ τονίζουν με νόημα την αυξημένη επισκεψημότητα της high season στην περιοχή.Σε επικοινωνία μας τόσο με τον αντιδήμαρχο ύδρευσης Θοδωρή Μπάτση, όσο και με την χωρική αντιδήμαρχο Βασιλική Ντούκα, μας επιβεβαίωσαν την ύπαρξη των εξωτερικών σωληνώσεων ύδρευσης, διευκρινίζοντας πως έχουν παραμείνει εκτός εδάφους, μέχρι να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του δικτύου, μετά και τις έκτακτες εργασίες που προέκυψαν με την αντικατάσταση σωληνώσεων που είχαν βουλώσει από άσβεστα. Θυμηθείτε την περίπτωση.

Οι εργασίες αυτές πραγματοποιήθηκαν στις 23 Ιουλίου, ωστόσο ακόμα και σήμερα, οι δύο αντιδήμαρχοι, δεν έδωσαν κάποιο χρονοδιάγραμμα για την τοποθέτηση των σωληνώσεων εντός του υπέδαφους.

Αξίζει να σημειωθεί, πως πρόσφατα, δόθηκε σε λειτουργία και η ύδρευση της Γλυκής μέσω πηγών Άμπουλα, ένα έργο που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ με το ποσό των 1.116.000€


 
Γκρίνια στην Γλυκή για τους εκτεθειμένους στον ήλιο σωλήνες του δικτύου ύδρευσης - Τι απαντούν οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι Γκρίνια στην Γλυκή για τους εκτεθειμένους στον ήλιο σωλήνες του δικτύου ύδρευσης - Τι απαντούν οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 09, 2017 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: 24χρονος αλλοδαπός τραυματίστηκε όταν εγκλωβίστηκε ανάμεσα σε φορτηγά μέσα στο πλοίο

Τετάρτη, Αυγούστου 09, 2017

Ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, για την ύπαρξη ενός εγκλωβισμένου 24χρονου αλλοδαπού μεταξύ του τράκτορα και του επικαθήμενου Φ/Γ οχήματος, κατά τη διάρκεια φόρτωσης Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου με προορισμό το εξωτερικό και ενώ το ως άνω όχημα βρισκόταν μεταξύ της ράμπας και του καταπέλτη του πλοίου, χωρίς να γίνει αντιληπτός από τον οδηγό του. 


Ο ανωτέρω 24χρονος αλλοδαπός απεγκλωβίστηκε με τη συνδρομή στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., κλιμακίου Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προσωπικού παροχής υπηρεσιών ασφάλειας στο λιμένα και μελών πληρώματος του πλοίου, ενώ στη συνέχεια διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ αρχικά στο τοπικό Κέντρο Υγείας και στη συνέχεια στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών.
Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.


 
Ηγουμενίτσα: 24χρονος αλλοδαπός τραυματίστηκε όταν εγκλωβίστηκε ανάμεσα σε φορτηγά μέσα στο πλοίο Ηγουμενίτσα: 24χρονος αλλοδαπός τραυματίστηκε όταν εγκλωβίστηκε ανάμεσα σε φορτηγά μέσα στο πλοίο Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 09, 2017 Rating: 5

Στους 36,6 βαθμούς αυτή την ώρα (11.30) η θερμοκρασία στην Ηγουμενίτσα

Τετάρτη, Αυγούστου 09, 2017

Μία ακόμα ζεστή ημέρα αναμένεται η σημερινή για όλη την περιοχή της Ηπείρου και της Δυτικής Ελλάδας.

Αυτή την ώρα (11.30) η θερμοκρασία στην πόλη της Ηγουμενίτσας φτάνει τους 36,6 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με το metar.gr.

Οι άνεμοι που αναμένεται να ενταθούν από το μεσημέρι και μετά, θα ρίξουν λιγάκι την θερμοκρασία καθώς επίσης και την αίσθηση δυσφορίας.


 
Στους 36,6 βαθμούς αυτή την ώρα (11.30) η θερμοκρασία στην Ηγουμενίτσα Στους 36,6 βαθμούς αυτή την ώρα (11.30) η θερμοκρασία στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 09, 2017 Rating: 5

Σαν σήμερα ο θάνατος του Σουλιώτη ήρωα Μάρκου Μπότσαρη - Γράφει ο Σωτήρης Λ. Δημητρίου

Τετάρτη, Αυγούστου 09, 2017

1790 – 1823 (8 προς 9 Αυγούστου το βράδυ)
ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ. Η τελευταία μάχη και ο θάνατος του Σουλιώτη ήρωα στο Κεφαλόβρυσο Ευρυτανίας.

«Μάνα δε γέννησε στην Ελλάδα δεύτερο Μάρκο... Ούτε είδα, ούτε θα ιδώ τέτοιον πολεμάρχη».

Είπε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης για τον Μάρκο Μπότσαρη.

Μεταξύ τους οι Σουλιώτες μπορεί να μάλωναν, θύμωναν, τρώγονταν πολλές φορές, μα ήταν σαν να μάλωναν στην ίδια την φαμίλια, στο ίδιο σπίτι. Κι όμως ο αγώνας ήταν αγώνας. Πάλεψαν για την λευτεριά και απόσπασαν τον θαυμασμό όλης της χώρας.

«Πού πας ορέ Μάρκο; με τούτους πας να πολεμήσεις; Εκείνοι είναι μεγάλο ασκέρι». Λέει ο Καραϊσκάκης.

«Αν σε ρωτήσουν πού πάω, να τους πεις, ότι ο Μάρκος πάει για να σκοτωθεί». Απαντάει φεύγοντας ο Σουλιώτης ήρωας.
Και πήγε…


Από την πλευρά των Τούρκων, δύο ασκέρια υπό τους Μουσταή Πασά της Σκόνδρας με 12.000 Αλβανούς και 3.000 Μιρντίτες (Αλβανοί βουνίσιοι ρωμαιοκαθολικοί χριστιανοί) και Ομέρ Βρυώνη πασά των Ιωαννίνων με 4.000 Τουρκαλβανούς, χωρισμένοι σε τρία τμήματα, ξεκινούν σε παράλληλη κάθοδο προς το Μεσολόγγι.

Κατάλαβε ο Μάρκος τις δύσκολες ώρες και δεν κάθισε καθόλου μέσα στην πολιτεία, αλλά πήρε 400 Σουλιώτες κι άλλους 850 ακόμα και έβαλε στο μυαλό του το σχέδιο επίθεσης κατά του Σκόντρα.

Για να πάψει κάθε γκρίνια και παράπονο μπροστά σε όλους ξέσκισε το δίπλωμα της αρχιστρατηγίας και είπε εκείνο το αθάνατο:

«Όποιος είναι άξιος παίρνει το δίπλωμα μεθαύριο κατά του εχθρού».

Και κάλεσε συμβούλιο και μεταξύ άλλων είπε: «Ο Θεός μας βοήθησε και νικήσαμε πολλές φορές τους εχθρούς της πίστης μας, θα μας βοηθήσει να νικήσουμε και τούτον τον εχθρό που έχει στηρίξει όλες τις ελπίδες τους ο Σουλτάνος.

Απάντησαν οι καπεταναίοι πως πολλές φορές είχαν νικήσει τους Γκέγκηδες και θα τους νικήσουν και τώρα σε τούτα τα βουνά που διάλεξαν να κατεβούν. Όλοι μαζί με τον θρυλικό αρχικαπετάνιο, τον Μάρκο Μπότσαρη που ο Νίκος Ζιάγκος στο βιβλίο του, τον αποκαλεί συνέχεια «ισόθεο», ανεβαίνουν για τα βουνά του Καρπενησιού.

Τζαβέλλας, Φωτομάρας, Ζέρβας, Γιολδάσης με τα αδέρφια του, Ζαχαράκη και Κώστα Σερέτη, Σιαδήμας, Κοντογιαναίοι της Φθιώτιδας τάχτηκαν στα Λακώματα της Σανιάδας που είναι στις πλαγιές του Κόρακα.

Ο Μάρκος και οι Σουλιώτες προχώρησαν στο Μικρό Χωριό. Μόλις έφτασαν έστειλε ο Μάρκος τρία ψυχωμένα παλικάρια να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τον εχθρό. Τα ξαδέρφια του, Θανάση (Τούσια) Μπότσαρη, τον Θανάση Κουτσονίκα και τον Γιάννη Μπαϊραχτάρη. Τον μπαϊραχτάρη του (σημαιοφόρο του).

Ήταν 7 Αυγούστου που τούτα τα παλικάρια μπήκαν στο εχθρικό στρατόπεδο να το κατασκοπεύσουν, αφού τίποτα δεν διέφερε από τον εχθρό, ούτε στο ντύσιμο ούτε στην

γλώσσα. Τιμή σε τούτα τα παλικάρια. Γύρισαν την ίδια μέρα και είπαν όσα είδαν και άκουσαν στον Μάρκο. Αμέσως ο αρχικαπετάνιος έστειλε γράμμα στα Λακώματα:

«Αδερφοί καπεταναίοι. Εγώ ήρθα και έχω σκοπό να προσβάλω τον πασά. Αν θέλετε κατεβάτε κάτω στον Άγιο Νικόλαο του χωριού Κλαψίου να κουβεντιάσουμε και να τον χτυπήσουμε μαζί κι αν δεν θέλετε μην έρχεστε».

«Δεν είμαστε γυναίκες να μην πάμε», είπαν οι Σουλιώτες και πήγαν στον Άη Νικόλα. Εκεί τους περίμενε ο Μάρκος και μιλήσανε.

Αποφάσισε ο Μάρκος το βράδυ 8 με 9 Αυγούστου να μπει από την είσοδο της κοιλάδας ακολουθώντας το ρέμα και θα χτυπούσε άξαφνα. Εκείνοι θα ’πρεπε να πέσουν πάνω στον εχθρό από την άλλη μεριά, από το διάσελο του Άη Αντρέα και από το γεφύρι του Δεσπότη, έτσι θα έβαζαν τον εχθρό στην μέση.

Έμαθαν οι Τουρκαλβανοί Γκέγκηδες από μαντατοφόρο που δείλιασε και πήγε προσκύνησε, τις προθέσεις του Μάρκου. Δεν πίστευαν ότι θα τους χτυπήσουν 1.250 άνθρωποι και μάλιστα τον «υπερήφανο» στρατό των Σκοντράνων.

Σύνθημα: Τσίλι γιε τι; Παρασύνθημα: Χέκουρ

Στις 8 Αυγούστου την νύχτα οι οπλαρχηγοί με τον Τζαβέλλα, έφτασαν στον Άη Αντρέα και έστειλαν ανιχνευτές.

Από την άλλη μεριά ο Μάρκος με τους άντρες του έμπαινε στην ρεματιά το βράδυ 10,15΄ που όρισαν, όπως είχαν μιλήσει. Με ακρίβεια κινήθηκε και ο Τζαβέλλας. Σύνθημα για να μη σκοτωθούν μεταξύ τους είχαν το: Τσίλι γιε τι; (ποιος είσαι) και παρασύνθημα: Χέκουρ (σίδερο).

Ξαφνικά, την γαλήνη της νυχτιάς την αναστατώνει η σάλπιγγα της επίθεσης. Τότε άρχισε το μεγάλο γιουρούσι, μοναδικό στην ιστορία των Σουλιωτών. Το Κεφαλόβρυσο, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, μετατρέπεται σε ένα απέραντο σφαγείο Τουρκαλβανών. Το απερίγραπτο μακελειό συνεχίστηκε ως πριν χαράξει στο Κεφαλόβρυσο και γέμισε η κοιλάδα σφαγμένα κουφάρια.

Τους βρήκε τέτοιο κακό μέσα στην νύχτα στο ορδί τους που νόμισαν ότι ήταν λάθος, ατύχημα και φώναζαν: «Χατάς…χατάς…». Απάντησε ο ίδιος ο Μάρκος φωνάζοντας:

Δεν είναι χατάς, σας σφάζει ο Μάρκος.

Οι Σουλιώτες, αλαλάζουν σαν δαιμονισμένοι και σφάζουν ασταμάτητα, για να μην

προλάβουν οι τουρκαλβανοί να συνέρθουν. Τρέχουν πανικόβλητου οι "αήττητοι" του Μουσταή Πασά της Σκόνδρας πανικοβλημένοι και πνιγμένοι στο αίμα. Οι Σουλιώτες ορμούν με ακόμα περισσότερη μανία και ατέλειωτο πάθος. Μεγάλος είναι ο πανικός και η σύγχυση που επικρατεί στους τουρκαλβανούς. Δεν ξέρουν από ποιον να φυλαχτούν και σφάζονται μεταξύ τους. Τα σπαθιά βούλιαζαν στις σάρκες των τουρκαλβανών και έκοβαν τα κεφάλια τους, σφύριζαν οι σφαίρες στην λαγκαδιά και στα φυλλώματα των πλατάνων. Μια σφαίρα βρήκε τον Μάρκο στο βουβώνα, μα δεν την κατάλαβε και συνέχιζε την σφαγή.

Ο Κουτσονίκας γράφει, ότι ο Κίτσος Τζαβέλλας με τους δικούς του πολέμησε από την άλλη μεριά ως πριν το χάραμα που υποχώρησαν όλοι.

Το σώμα υπό τον Κίτσο Τζαβέλα υποχώρησε μετά από σύντομη ανταλλαγή πυρών, γράφει η Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Εκδοτική Αθηνών, τ. ΙΒ', σ. 303.

Αυτή είναι η πρώτη καταδρομική επίθεση στη παγκόσμια πολεμική ιστορία που έχει καταγραφή και ήταν σχέδιο του Μάρκο Μπότσαρη.

Με το χάραμα της 9 Αυγούστου οι Σουλιώτες αποχωρούν χωρίς τον κίνδυνο να τους ακολουθήσει κανείς. Οι Σουλιώτες λουσμένοι πατόκορφα απ' το εχθρικό αίμα γελούν με το κατόρθωμά τους. Μαζί τους, εκτός τα πολλά λάφυρα, σέρνουν αιχμάλωτο και τον διοικητή του στρατοπέδου, τον Άγο Βασιάρη.Ο θάνατος του ήρωα Μάρκου Μπότσαρη

Τον Μάρκο έμελλε εκείνο το βράδυ να τον σταματήσει μόνο ο θάνατος από το να πιάσει τον Σκόντρα αιχμάλωτο ή να του πάρει το κεφάλι!

Ο Μουσταή Πασά της Σκόντρας ταμπουρωμένος πίσω από την μάντρα με όλους τους σωματοφύλακες και ο Μάρκος όρμησε κατά κει. Από κοντά του o ξάδερφός του Νάσης Κουτσονίκας, αδερφός του Λάμπρου, καθώς ο άλλος ξάδερφός του Τούσιας Μπότσαρης, έσφαζε τουρκαλβανούς λίγο πιο πέρα. Δεν πρόκανε ο Κουτσονίκας να κρατήσει το λαβωμένο στο βουβώνα θηρίο, τον «ισόθεο» Μάρκο (έτσι τον αποκαλεί ο Νίκος Ζιάγκος) προτού βγάλει το κεφάλι από τον τοίχο να χιμήξει. Μέσα στην νύχτα το θανατηφόρο βόλι τον βρήκε πάνω από το δεξί μάτι.

Ο Νάσης Κουτσονίκας τον σηκώνει με πόνο και συντριβή και τον μεταφέρει έξω από το πεδίο της μάχης και τον φορτώνεται ο Τούσιας Μπότσαρης μέχρι να τον κατεβάσουν μέσα στην νύχτα προτού το αντιληφτούν τα παλικάρια ότι ο Μάρκος πάει και χάσουν το ηθικό τους.

Η είδηση για τον χαμό του Μάρκου Μπότσαρη έγινε στριγγιά φωνή και μεγάλο μοιρολόι και πέταξε πάνω από βουνά, φαράγγια και κάμπους από όλη την όλη την επαναστατημένη Ελλάδα. Και έφτασε και πάνω στην Ήπειρο, στην Θεσπρωτία και στο ερημωμένο Σούλι στην γενέτειρα του Μάρκου και όλων των Σουλιωτών.

Όταν απομακρύνονται αρκετά από το διαλυμένο στρατόπεδο οι Σουλιώτες και χάνονται οι κραυγές του πόνου και της απελπισίας, φτάνουν σε ένα αναπάντεχο θέαμα. Σε ένα πλάτωμα του Κώνισκου, βλέπουν τον αρχηγό τους, το Μάρκο, νεκρό. Δίπλα του, οι συνοδοί του σκυφτοί και αμίλητοι. Η χαρά της νίκης μετατρέπεται σε οδύνη και το μίσος της εκδίκησης τρελαίνει το μυαλό τους. Με μιας γονατίζουν τον αιχμάλωτο Άγο Βασιάρη μπρος στο σώμα του αρχηγού τους, όπως ορίζουν τα αρχαία πολεμικά έθιμα, και τον σφάζουν.

Ο Μάρκος είχε πιάσει τον Άγο Βασιάρη που ήταν αρχηγός του στρατοπέδου και τον παρέδωσε στους Σουλιώτες να τον κρατήσουν. Εκείνοι όμως μετά τον θάνατο του Μάρκου, τον σκότωσαν.

Τον Μάρκο τον πήγαν στο Μεγάλο Χωριό 5 η ώρα το πρωί και από κει συνοδεία 100 Σουλιώτες για το Μεσολόγγι. Έφτασαν 11 η ώρα στο μοναστήρι του Προυσού όπου είχε αποσυρθεί ο Καραϊσκάκης μετά την αρρώστια του. Φτάνοντας η πομπή των Σουλιωτών, βγήκε κλαίγοντας ο Καραϊσκάκης και πάει στον νεκρό Μάρκο και τον ασπάζεται. Αποχαιρετώντας τον δε, λέει:

«Μακάρι αδερφέ Μάρκο από τέτοιον θάνατο να πάενα κι εγώ».

Περπατώντας πολύ γρήγορα και ασταμάτητα οι Σουλιώτες με τον νεκρό Μάρκο, έφτασαν στο Αγρίνιο 11 η ώρα προτού τα μεσάνυχτα και από εκεί στο Μεσολόγγι στις 10 Αυγούστου στις 9 με 10 η ώρα το πρωί.

Βαρύ πένθος για τον 33χρονο αρχικαπετάνιο Μάρκο Μπότσαρη στο Μεσολόγγι. Ο πρώτος έπαρχος υποδέχτηκε τον Μάρκο και τον ασπάστηκε. Η Μάρω, αδερφή του Μάρκου ζήτησε να τον πάρει στο σπίτι της για τις τελευταίες φροντίδες και να τον κλάψει.

Συνηθισμένη από θανάτους η φάρα των Μποτσαραίων, όπως και όλων των Σουλιωτών.

«Ήταν γραμμένο έτσι να πάει και ο Μάρκος μου, από τότε που γεννήθηκα δεν άκουσα και δεν είδα τίποτε άλλο από σκοτωμούς, πόλεμο και κακό». Είπε μέσα στα άλλα η αδερφή του Μάρκου η Μάρω.

Κι έκλαψε τον αδερφό της με έναν γοερό θρήνο, που εξιστορούσε την ζωή του από το Σούλι που γεννήθηκε ως την Κέρκυρα, στην Ιταλία, στα νησιά, παντού όπου περπάτησε ο ήρωας και ανέβασαν τον θρήνο πολύ ψηλά και έφτασαν και στο Καρπενήσι που άφησε την τελευταία του πνοή τούτος ο αετός που ήταν του Σουλίου και έγινε ολόκληρης της Ελλάδας.

Συμφωνία επιβλητική οι 33 κανονιές όσες και τα χρόνια του Μάρκο Μπότσαρη του Σουλιώτη, που αντηχούσαν κάθε ένα τέταρτο.

Η κηδεία του Μάρκου

Ο ίδιος ο έπαρχος Κ. Μεταξάς γράφει: «Ο νεκρός πέρασε στο σπίτι του θριαμβευτικά, ντυμένος με τα καλά του και σκεπασμένος με την Ελληνική σημαία. Κι ο λαός σε ατελείωτη σειρά περνούσε και φιλούσε τον ελευθερωτή της πατρίδας».

Το απόγευμα έγινε η κηδεία, ξεκινώντας από το σπίτι του έπαρχου για να δειχτεί πως τον κηδεύει το έθνος. Τούτη η πομπή έμοιαζε με έναν θρίαμβο σαν εκείνο των αυτοκρατόρων της Ρώμης ή των Βυζαντινών στρατηγών. Μπροστά οι τουρκαλβανοί αιχμάλωτοι, άλογα των πασάδων με τις τούρκικες σημαίες από πάνω. Ακολουθούσαν οι παπάδες με τον Δεσπότη, κι αμέσως ύστερα ο νεκρός που τον σήκωναν ψηλά, στα δυνατά τους μπράτσα 12 παλικάρια του, ενώ κοντά στο φέρετρο ακολουθούσε η Μάρω και οι άλλοι συγγενείς του, ο Έπαρχος οι καπεταναίοι, ο λαός. Γυναίκες με ξέπλεκα μαλλιά ριγμένα στην πλάτη συμπλήρωναν την πορεία, ενώ ακολουθούσαν φορτιάτικα ζώα με όλα τα όπλα και τα σπαθιά, που πιάστηκαν στην μάχη. Τελευταία έρχονταν οχτώ χιλιάδες γιδοπρόβατα και έκλεινε ο θρίαμβος.

Μετά την νεκρώσιμη ακολουθία θάφτηκε μπροστά στον ιερό ναό της εκκλησιάς «Παναγία» δίπλα στον τάφο του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη.

Δεν υπήρχε άνθρωπος απλός κι επίσημος που να μην τον συγκίνησε ο θάνατος του Μάρκου, μας γράφει ο Νίκος Ζιάγκος στο βιβλίο του: «Μάρκος Μπότσαρης»

Οι απώλειες της μάχης εκατέρωθεν

Το νυχτερινό γιουρούσι που ξημέρωνε η 9 Αυγούστου 1823, στα Πλατάνια του Κεφαλόβρυσου, οι Έλληνες – Σουλιώτες είχαν ακόμη 59 νεκρούς, εκτός του Μάρκου και 42 τραυματισμένους. Σκότωσαν 1.500 Τουρκαλβανούς και πλήγωσαν λιγότερους. Έπιασαν αιχμαλώτους και πήραν 1.600 τουφέκια, 1.800 πιστόλες και 300 σπαθιά. Πήραν ακόμα, 1.200 άλογα, 30 μουλάρια, 4 σημαίες και χιλιάδες γιδοπρόβατα.

Όμως κάποιοι ιστορικοί μιλάνε για 3.000 απώλειες των Τούρκων, ο Πρόκες Όστεν για 2.000 και ένα τραγούδι για 1.200.

Πολλά τραγούδια γράφτηκαν για τον Μάρκο. Τραγούδια που εξυμνούσαν την παλικαριά του, τις μάχες που έδωσε αλλά και θρήνοι και μοιρολόγια, για τον θάνατό του σε αρβανίτικα και σε ελληνικά. Όλη η Δυτική αλλά και η υπόλοιπη Ελλάδα θρήνησε αυτό το παλικάρι, τον μετρημένο, τον ντροπαλό και λιγομίλητο και γνωστικό, τον άξιο και έξυπνο αρχικαπετάνιο, που στις μάχες γινόταν θηρίο ανήμερο και τον έτρεμαν και σέβονταν και οι εχθροί του. Κάποιοι έκλαψαν την απώλεια τέτοιου παλικαριού, όπως ο πασάς Ισμαήλ Πλιάσα, από σεβασμό στον Μάρκο κι ας ήταν οχτρός.

Έγραψαν πολλοί ποιητές και συγγραφείς για τον Μάρκο.

Ο Μάρκος Μπότσαρης είναι ο μόνος ίσως που δεν θα του βρει κάποιος ούτε ένα ψεγάδι, σε αυτό το ανδρείο παλικάρι, τον συνετό άνδρα, τον έξυπνο στρατιωτικό, τον ακέραιο χαρακτήρα. Ο μεγαλύτερος ήρωας που γέννησε η Ήπειρος και από τους μεγαλύτερους ήρωες της Ελλάδας κατά την ιστορία της νεότερης Ελλάδας.

Ήταν νύχτα πριν ξημερώσει η 9η Αυγούστου 1823 που ο Μάρκος Μπότσαρης από την μάχη στο Κεφαλόβρυσο πέρασε την πύλη της αιωνιότητας.

Γκιόλιας Μ., Ιστορία Της Ευρυτανίας στους Νεότερους Χρόνους (1393 - 1821), Εκδόσεις «ΠΟΡΕΙΑ», Αθήνα 1999.
Μαυρομύτης Γ.Α., Καρπενήσι 1810 - 1820, Εκδόσεις «ΠΑΝΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ», Αθήνα 2006.
Μηχιώτης Χ., Τυμφρηστός και Τυμφρήστιοι, Εκδόσεις «ΚΑΣΤΑΛΙΑ», Αθήνα 1990.
Ν. Λιάγκου: Μάρκος Μπότσαρης
Κ. Μεταξά: Ιστορικά απομνημονεύματα
Σπ. Τρικούπη: «Ιστορία του» Τ. Γ΄. 


 
Σαν σήμερα ο θάνατος του Σουλιώτη ήρωα Μάρκου Μπότσαρη - Γράφει ο Σωτήρης Λ. Δημητρίου Σαν σήμερα ο θάνατος του Σουλιώτη ήρωα Μάρκου Μπότσαρη - Γράφει ο Σωτήρης Λ. Δημητρίου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 09, 2017 Rating: 5

Τους εισαχθέντες σε ΑΕΙ & ΤΕΙ θα βραβεύσει η Αδελφότητα Σουλιωτών στο αντάμωμα την Παρασκευή - Όλα τα ονόματα

Τετάρτη, Αυγούστου 09, 2017Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η Αδελφότητα «ΤΟ ΗΡΩΪΚΟ ΣΟΥΛΙ», θα βραβεύσει τους μαθητές και μαθήτριες με καταγωγή από τα Σουλιωτοχώρια που έδωσαν πέρσι με επιτυχία τη μάχη τους των πανελλαδικών εξετάσεων για την εισαγωγή τους σε κάποιο από τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Η βράβευση (απονομή των τιμητικών επαίνων) στους επιτυχόντες, θα γίνει στο ετήσιο Αντάμωμα Σουλιωτών που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Αυγούστου στα πηγάδια Σουλίου.


Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος ή άλλο μέλος του ΔΣ της Αδελφότητας που θα παραβρεθεί στο Αντάμωμα, θα απονείμει τιμητικό έπαινο στους παρακάτω 11 μαθητές και μαθήτριες που γεννήθηκαν ή κατάγονται (από μάνα ή πατέρα) από τα Σουλιωτοχώρια και ήδη φοιτούν σε κάποια από τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας:

1. Διαμαντόπουλος Μάρκος του Θεόδωρου και της Ελένης Διαμάντη (από τον Αυλότοπο). Τμήμα Τοπογράφων –Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Αθήνας.

2. Διαμάντης Δημήτριος του Βασιλείου (από τον Αυλότοπο) και της Ελένης Τόκα (από την Σαμωνίβα). Τμήμα Διατροφολόγων – Διαιτολόγων του Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου Αθηνών.

3. Διαμάντης Πέτρος του Νικολάου (από τον Αυλότοπο). Τμήμα Μηχανολόγων – Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

4. Παππά Ελένη του Λάζαρου και της Πάτρας Τόκα (από Σαμωνίβα). Γεωπονική Σχολή Αθηνών.

5. Τσίπη Ειρήνη του Αλέξανδρου (από το Τσαγγάρι). Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην Θεσσαλονίκη.

6. Παππάς Θωμάς του Ευθυμίου (από τις Κουκουλιούς). Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

7. Κωλέτση Ελευθερία του Κωνσταντίνου (από το Τσαγγάρι). Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

8. Μπόλωση Παναγιώτα του Ηλία (από Κουλουλιούς). Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πάτρας.

9. Τόκας Χρήστος του Σταύρου (από την Σαμωνίβα). Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδος στην Πάτρα.

10. Πατσούρα Ευτέρπη του Γρηγορίου και της Όλγας Σπύρου (από το Τσαγγάρι, από το γένος της μητέρας). Τμήμα Λογοθεραπείας Τ.Ε.Ι. Ιωαννίνων.

11. Φράγγου Αγγελική του Βασιλείου (από την Φροσύνη). Τμήμα Νοσηλευτικής των Τ.Ε.Ι. Ιωαννίνων.

Η διοίκηση της Αδελφότητας «Το Ηρωϊκό Σούλι», συγχαίρει όλους τους επιτυχόντες και τους εύχεται καλή πρόοδο. 


 
Τους εισαχθέντες σε ΑΕΙ & ΤΕΙ θα βραβεύσει η Αδελφότητα Σουλιωτών στο αντάμωμα την Παρασκευή - Όλα τα ονόματα Τους εισαχθέντες σε ΑΕΙ & ΤΕΙ θα βραβεύσει η Αδελφότητα Σουλιωτών στο αντάμωμα την Παρασκευή - Όλα τα ονόματα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 09, 2017 Rating: 5

Καταχειροκροτήθηκε στην αρχαία Ελέα η Φιλαρμονική Γαστουρίου (+ΒΙΝΤΕΟ)

Τετάρτη, Αυγούστου 09, 2017


 
Μια μοναδική 2ωρη μουσική παράσταση, παρουσίασαν το βράδυ της Δευτέρας κάτω από την πανσέληνο του Αυγούστου στην Αρχαία Ελέα, η Φιλαρμονική Γαστουρίου και οι ερμηνευτές Ιωάννα Βλάχου και Τάσος Αναστασιάδης.


Οι καλλιτέχνες από το το νησί των Φαιάκων μάγεψαν το κοινό της Παραμυθιάς που τους καταχειροκρότησε και κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον και τις 2 ώρες της μουσικής παράστασης, προσφέροντας ένα μουσικό ταξίδι μέσα από το ελαφρολαϊκό και έντεχνο ρεπερτόριο.

Δείτε στο βίντεο της paramythia-online.gr που ακολουθεί, τι συνέβη το βράδυ της Δευτέρας στην Αρχαία Ελέα


 
 
Καταχειροκροτήθηκε στην αρχαία Ελέα η Φιλαρμονική Γαστουρίου (+ΒΙΝΤΕΟ) Καταχειροκροτήθηκε στην αρχαία Ελέα η Φιλαρμονική Γαστουρίου (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 09, 2017 Rating: 5

724 συλλήψεις τον Ιούλιο στην Ήπειρο

Τετάρτη, Αυγούστου 09, 2017

Με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών, σχετικά με τα αποτελέσματα της αστυνομικής ανταπόκρισης της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, δημοσιοποιούνται στοιχεία που αφορούν το σύνολο των συλλήψεων και εξιχνιάσεων σε Ιωάννινα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα και Άρτα καθώς και οι σημαντικότερες υποθέσεις που απασχόλησαν τις αστυνομικές υπηρεσίες κατά το μήνα Ιούλιο.

Συνελήφθησαν συνολικά (724) άτομα και ειδικότερα:
 • Για παραβάσεις του Ν. «περί αλλοδαπών»: -532- (εκ των οποίων -6- διακινητές)
 • Για παραβάσεις του Ν. «περί Παιγνίων»: -17-
 • Για εμπρησμό: -1-
 • Για παραβάσεις του Ν. «περί Ναρκωτικών»: -36-
 • Για παραβάσεις του Ν. «περί Όπλων»: -7-
 • Για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί προστασίας Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς: -1-
 • Για κλοπές - διαρρήξεις: -8-
 • Για κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας: -3-
 • Για έκθεση: -2-
 • Για πλαστογραφίες: -4-
 • Για εξύβριση, απειλή, αντίσταση, απείθεια, φθορές, αυτοδικία, σωματικές βλάβες: -23-
 • Για ενδοοικογενειακή βία:-3-
 • Για καταδιωκτικά έγγραφα (αποφάσεις δικαστηρίων, εντάλματα κ.λπ.): -30-
 • Για παρεμπόριο: -4-
 • Για λαθρεμπόριο: -9-
 • Για ψευδή ανώμοτη κατάθεση – ψευδή καταμήνυση: -9-
 • Για διάφορα αδικήματα του Π.Κ. και των Ειδικών Ποινικών Νόμων (Υγειονομικές παραβάσεις, παραβάσεις Γ.Ο.Κ., παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε βαθμό Πλημμελήματος κ.λπ.): -35-


Εξιχνιάστηκαν:
 • Δέκα οχτώ υποθέσεις κλοπών – διαρρήξεων
 • Είκοσι οχτώ υποθέσεις ναρκωτικών
 • Μία υπόθεση παιγνίων
 • Μία υπόθεση εμπρησμού
 • Μία υπόθεση περί αρχαιοτήτων
 • Τρεις υποθέσεις κλοπής ηλεκτρικής ενέργειας
 • Εννιά υποθέσεις όπλων
 • Μία υπόθεση έκθεσης
 • Πέντε υποθέσεις διακίνησης παράτυπων μεταναστών
 • Τέσσερις υποθέσεις πλαστογραφίας
 • Έξι υποθέσεις λαθρεμπορίου
 • Τέσσερις υποθέσεις παρεμπορίου

Κατά τη διερεύνηση των υποθέσεων που απασχόλησαν τις Αστυνομικές Υπηρεσίες, κατασχέθηκαν διάφορα αντικείμενα, από τα οποία ξεχωρίζουν:
 • Κάνναβη: -541- κιλά και -704,31- γραμμάρια
 • Κατεργασμένη κάνναβη (σοκολάτα): -1,4- γραμμάρια
 • Ηρωίνη: -5,7- γραμμάρια
 • Κοκαΐνη: -1,6- γραμμάρια
 • Δενδρύλλια: -39-
 • Ναρκωτικά χάπια:-5-
 • Κυνηγετικά όπλα: -3-
 • Μαχαίρια - σιδηρολοστός : -5-
 • Φυσίγγια: -16-
 • Πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα: -6-
 • Χρηματικό ποσό: -1.650- ευρώ
 • Λαθραίος καπνός: -56.367- γραμμάρια
 • Λαθραία τσιγάρα (πακέτα): -300-
 • Αρωματικά φυτά και θεραπευτικά βότανα: -62- κιλά και -165- γραμμάρια
 • Ανευρεθέντα οχήματα (Ι.Χ.Ε. – Ι.Χ.Φ. - μοτ/τες- μοτ/τα): -6-

Υπενθυμίζονται ενδεικτικά, σημαντικές υποθέσεις που εξιχνιάστηκαν:
 • Την (01-07-2017), (12-07-2017), (14-07-2017) και (22-07-2017) συνελήφθησαν στο Κομπότι Άρτας, στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, σε περιοχές των Ιωαννίνων και στη Συκούλα Αιτωλοακαρνανίας, εννιά άτομα (έξι ημεδαποί και τρεις υπήκοοι Αλβανίας), οι οποίοι μετέφεραν, σε πέντε διαφορετικές περιπτώσεις, με διάφορα μέσα (Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, δίκυκλη μοτοσικλέτα, Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο), ποσότητες κάνναβης, συνολικού βάρους περίπου (333) κιλών.
 • Την (04-07-2017) και (08-07-2017), συνελήφθησαν σε ορεινή περιοχή στους Καλαρρύτες Ιωαννίνων και στον Πωγωνίσκο Ιωαννίνων, συνολικά πέντε υπήκοοι Αλβανίας, οι οποίοι είχαν εκριζώσει και συλλέξει τσάι βουνού, συνολικού βάρους περίπου (62) κιλών ενώ στην κατοχή των τεσσάρων εξ αυτών βρέθηκε και κατασχέθηκε επιπρόσθετα ποσότητα λαθραίου καπνού και ένα κυνηγετικό όπλο.
 • Την (07-07-2017), συνελήφθησαν σε δασική περιοχή στον Άγιο Βλάσιο Θεσπρωτίας, τρεις υπήκοοι Αλβανίας, οι οποίοι επιτηρούσαν σημείο με κρυμμένη ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης (καβάντζα), συνολικού βάρους (199) κιλών και (326) γραμμαρίων, την οποία είχαν εισάγει στη χώρα, μέσω της ελληνοαλβανικής μεθορίου, με σκοπό να την προωθήσουν στο εσωτερικό.
 • Την (11-07-2017) εξιχνιάσθηκε υπόθεση κλοπής χρηματικού ποσού από 84χρονο ημεδαπό, στον Λούρο Πρέβεζας και σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 61χρονου ημεδαπού, ο οποίος απέσπασε διαδοχικά χρηματικά ποσά και πραγματοποιούσε αγορές, με κάρτα συναλλαγών, που είχε αφαιρέσει από τον παθόντα.
 • Την (13-07-2017), συνελήφθησαν στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας, δύο υπήκοοι Αλβανίας, διότι λειτουργούσαν παράνομα οίκο ευγηρίας σε υπόγειο διαμέρισμα, αναλαμβάνοντας την υποχρέωση φροντίδας τριών ηλικιωμένων, τους οποίους είχαν αφήσει αβοήθητους.
 • Την (25-07-2017), εξιχνιάστηκαν δύο υποθέσεις κλοπών σε σταθμευμένα οχήματα σε παραλία της Θεσπρωτίας και ταυτοποιήθηκαν ως δράστες δύο ημεδαποί, ηλικίας 33 και 55 ετών. Οι δράστες χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένη μεθοδολογία και συγκεκριμένα, αφού προκαλούσαν στρέβλωση των θυρών των οχημάτων, στη συνέχεια με αυτοσχέδιο άγκιστρο απασφάλιζαν τις πόρτες και αφαιρούσαν αντικείμενα από το εσωτερικό τους.
 • Την (26-07-2017), εντοπίστηκαν δύο φυτείες δενδρυλλίων κάνναβης, σε περιοχές της Πάργας και συνελήφθησαν δύο ημεδαποί, ως καλλιεργητές των φυτειών. Σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους εντοπίστηκαν, εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 39 δενδρύλλια κάνναβης ενώ επιπρόσθετα βρέθηκαν στην κατοχή του ενός εκ των δραστών (518,6) γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης.
 • Την (27-07-2017), συνελήφθησαν στο πλαίσιο διασυνοριακής συνεργασίας με την Αλβανική Αστυνομία, τρεις υπήκοοι Αλβανίας, ως δράστες κλοπής που έγινε σε σπίτι στο Ασπροκκλήσι Θεσπρωτίας, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα ενώ στην κατοχή τους βρέθηκαν κλοπιμαία και οπλισμός.
 • Την (28-07-2017), συνελήφθη στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, 34χρονος υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος εμπλέκεται από κοινού με συνεργό του, σε δύο κλοπές μοτοσικλετών και σε κλοπή αλυσοπρίονου από την περιοχή του Ασπροκκλησίου Θεσπρωτίας και ο οποίος κατά τη στιγμή της σύλληψής του, απώθησε βίαια και τραυμάτισε αστυνομικό, προκειμένου να διαφύγει.
 • Συνελήφθησαν συνολικά οχτώ άτομα (έξι υπήκοοι Αλβανίας, μία υπήκοος Βουλγαρίας και ένας ημεδαπός), σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν διωκτικά έγγραφα, για σοβαρά ποινικά αδικήματα (άμεση συνέργεια σε ανθρωποκτονία, βιασμός, απόπειρα ληστείας από κοινού, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής, κλοπές κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και λοιπών εξαρτησιογόνων ουσιών και διευκόλυνση εξόδου από το Ελληνικό έδαφος υπηκόων τρίτης χώρας).
 • Συνελήφθησαν συνολικά (6) διακινητές, οι οποίοι δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση λαθρομεταναστών με διάφορα οχήματα. Οι διακινητές (εκ των οποίων ένας Έλληνας και πέντε υπήκοοι Αλβανίας) μετέφεραν συνολικά (10) μη νόμιμους αλλοδαπούς (οχτώ υπηκόους Αλβανίας και δύο υπηκόους Πακιστάν). 


 
724 συλλήψεις τον Ιούλιο στην Ήπειρο 724 συλλήψεις τον Ιούλιο στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 09, 2017 Rating: 5

Μία σύλληψη εχτές το απόγευμα στην Ηγουμενίτσα

Τετάρτη, Αυγούστου 09, 2017


Στη σύλληψη ενός 46χρονου αλλοδαπού προέβησαν, απογευματινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στον επιβατικό σταθμό του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας από στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας της οικείας Λιμενικής Αρχής, κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο.

Από τη Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω έγγραφο.


 
Μία σύλληψη εχτές το απόγευμα στην Ηγουμενίτσα Μία σύλληψη εχτές το απόγευμα στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 09, 2017 Rating: 5

Σε Ηγουμενίτσα και Σαγιάδα ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Σταμάτης Ράπτης (+ΦΩΤΟ)

Τετάρτη, Αυγούστου 09, 2017Την 5 και 6 Αυγούστου 2017, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Σταμάτιος Ράπτης, συνοδευόμενος από τον Διευθυντή Κλάδου Ασφάλειας και Αστυνόμευσης του Αρχηγείου Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. Υποναύαρχο Λ.Σ. Ιωάννη Αργυρίου πραγματοποίησε ενημερωτικές επισκέψεις σε Λιμενικές Αρχές των νομών Θεσπρωτίας και Κερκύρας, αρμοδιότητας 3ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Ειδικότερα, ο Αρχηγός Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. επισκέφθηκε την 3η Περιφερειακή Διοίκηση Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, συναντήθηκε με το Διοικητή Αρχιπλοίαρχο Λ.Σ. Κωνσταντίνο Λαμπρόπουλο και ενημερώθηκε εκτενώς για τη δραστηριότητα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Λιμενικές Αρχές της περιοχής δικαιοδοσίας του. 
Επίσης ο Αρχηγός, συνοδευόμενος από τον Διευθυντή Κλάδου Ασφάλειας και Αστυνόμευσης του Αρχηγείου Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. Υποναύαρχο Λ.Σ. Ιωάννη Αργυρίου και τον Διοικητή της 3ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αρχιπλοίαρχο Λ.Σ. Κωνσταντίνο Λαμπρόπουλο, επισκέφθηκε τις Λιμενικές Αρχές Ηγουμενίτσας, Σαγιάδας, Κερκύρας, Οθωνών, Παλαιοκαστρίτσας, Λευκίμμης και Παξών, όπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τους Προϊσταμένους και να συνομιλήσει με το προσωπικό των εν λόγω Λιμενικών Αρχών, το οποίο ευχαρίστησε και συνεχάρη για το έργο που επιτελεί στις ιδιαίτερα ευαίσθητες περιοχές που υπηρετεί.
Στην Κέρκυρα ο Αρχηγός Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Κερκύρας κ. Κωνσταντίνο Νικολούζο, ενώ στους Οθωνούς με τον Πρόεδρο της Δημοτικής Ενότητας Οθωνών κ. Γεώργιο Αργυρό, με τους οποίους και συζητηθήκαν θέματα τοπικής αρμοδιότητας αμοιβαίου ενδιαφέροντος
Τέλος ο Αρχηγός συνάντησε και τον Πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας κ. Ανδρέα Νταή με τον οποίο συζήτησε θέματα που άπτονται της ασφάλειας και της εν γένει λειτουργίας των λιμενικών εγκαταστάσεων του Οργανισμού. 


 
Σε Ηγουμενίτσα και Σαγιάδα ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Σταμάτης Ράπτης (+ΦΩΤΟ) Σε Ηγουμενίτσα και Σαγιάδα ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Σταμάτης Ράπτης (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 09, 2017 Rating: 5