Διαμαρτύρονται και κλείνουν τα καταστήματά τους οι φωτογράφοι της Θεσπρωτίας

Σάββατο, Απριλίου 01, 2023
Διαμαρτύρονται και κλείνουν τα καταστήματά τους οι φωτογράφοι της Θεσπρωτίας


Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτογράφων καλεί τις ενώσεις και σωματεία φωτογράφων και όλους τους επαγγελματίες φωτογράφους σε μαζικές κινητοποιήσεις, τη Δευτέρα 3 Απριλίου 2023.
Στις κινητοποιήσεις συμμετέχει και ο Σύλλογος Φωτογράφων νομού Θεσπρωτίας.
Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα από τις κατά τόπους ενώσεις και σωματεία, έχουν σκοπό να αρθεί η τροποποίηση της Κ.Υ.Α. υπ. αριθμό 8200/0-297647/2018, η οποία προκαλεί μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον των φωτογράφων.
Η συμμετοχή όλων των επαγγελματιών φωτογράφων είναι ο μόνος τρόπος να γίνει κατανοητό ότι κανείς δεν πρέπει να παίζει με το μέλλον 8.000 αυτοαπασχολούμενων και εργαζομένων στο φωτογραφικό κλάδο.
Με τις κινητοποιήσεις μας δεν διεκδικούμε από την κυβέρνηση χρήματα ή άλλη οικονομική βοήθεια. Ζητούμε αυτό που δικαιωματικά μας ανήκει. Να διασφαλίσουμε το έργο των επαγγελματιών φωτογράφων. Συγκεκριμένα ζητάμε να αφαιρεθεί η φράση που προστέθηκε στην Κ.Υ.Α. και αναφέρει ότι η φωτογραφία δύναται να λαμβάνεται απευθείας από τις αρχές έκδοσης, η οποία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μονοπώλησης της διαδικασίας φωτογράφισης.
Read More »
Διαμαρτύρονται και κλείνουν τα καταστήματά τους οι φωτογράφοι της Θεσπρωτίας Διαμαρτύρονται και κλείνουν τα καταστήματά τους οι φωτογράφοι της Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Απριλίου 01, 2023 Rating: 5

Εγκαίνια των δύο νέων υπερσύγχρονων παραγωγικών μονάδων της ΔΩΔΩΝΗ θα εγκαινιάσει ο Μητσοτάκης

Σάββατο, Απριλίου 01, 2023
Εγκαίνια των δύο νέων υπερσύγχρονων παραγωγικών μονάδων της ΔΩΔΩΝΗ θα εγκαινιάσει ο Μητσοτάκης


Η ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια θα πραγματοποιήσει τα εγκαίνια των δύο νέων υπερσύγχρονων παραγωγικών μονάδων στις εγκαταστάσεις της στην Ελεούσα Ιωαννίνων.
Την κορδέλα των εγκαινίων θα κόψει ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης την Τετάρτη 5 Απριλίου στις 11.30 το πρωί.
Στην τελετή έχουν προσκληθεί επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Ιωαννίνων κ. Κων/νος Τασούλας, οι Βουλευτές των Ιωαννίνων, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, Δήμαρχοι Δήμων, καθώς και τοπικές αρχές.
Οι δύο νέες παραγωγικές μονάδες, οι εργασίες των οποίων έχουν ολοκληρωθεί αφορά στην παραγωγή των νέων φυτικών προϊόντων Plant’d καθώς και την υποσυσκευασία σκληρών τυριών.
Επίσης έχει προβλεφθεί και κατασκευάστηκε και ένας μεγάλης χωρητικότητας αποθηκευτικός χώρος ψυγείων.
Η επένδυση άγγιξε τα 2 εκατ ευρω και είναι συνέχεια μιας σειράς επενδύσεων της ΔΩΔΩΝΗ που υλοποιούνται στη βάση πενταετούς αναπτυξιακού πλάνου που έχει εκπονηθεί από τη Διοίκηση.
Οι δύο νέες παραγωγικές μονάδες είναι εξοπλισμένες με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας το δε κτίριο εμβαδού 1.100 τ.μ έχει κατασκευασθεί με τις αρτιότερες προδιαγραφές και με απόλυτο σεβασμό στην προστασία του περιβάλλοντος, εστιάζοντας στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προέρχονται από την κατανάλωση ενέργειας, νερού και την εκπομπή αέριων ρύπων.
Η λειτουργία του νέου εργοστασίου θα ξεκινήσει άμεσα, ενώ στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται η δημιουργία δεκάδων νέων θέσεων εργασίας καθώς η ΔΩΔΩΝΗ αποτελεί έναν από τους κυριότερους και μεγαλύτερους εργοδότες στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου.
Η ΔΩΔΩΝΗ εκσυγχρονίζεται, επενδύει στο μέλλον και προχωρά μπροστά έχοντας στρατηγικό πλάνο την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρίας καθιστώντας τη μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες τροφίμων.
Read More »
Εγκαίνια των δύο νέων υπερσύγχρονων παραγωγικών μονάδων της ΔΩΔΩΝΗ θα εγκαινιάσει ο Μητσοτάκης Εγκαίνια των δύο νέων υπερσύγχρονων παραγωγικών μονάδων της ΔΩΔΩΝΗ θα εγκαινιάσει ο Μητσοτάκης Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Απριλίου 01, 2023 Rating: 5

Εκτροχιάζεται η κατάσταση στην Πέρδικα Ηγουμενίτσας

Σάββατο, Απριλίου 01, 2023
Εκτροχιάζεται η κατάσταση στην Πέρδικα Ηγουμενίτσας


Ένα ακόμα απογοητευτικό και ταυτόχρονα ανησυχητικό περιστατικό, συνέβη το πρωί του Σαββάτου στην Πέρδικα του Δήμου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, βραδινές ώρες, άγνωστοι έβαψαν με σπρέι την οικεία του προέδρου της κοινότητας Πέρδικας κ. Μώκο.
Όπως μπορείτε να δείτε στην φωτογραφία που κοινοποίησε ο κ. Μώκος, οι άγνωστοι δράστες έβαψαν στις δύο πλευρές του σπιτιού του το σήμα του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Μώκος ανέφερε πως "είναι λυπηρό να συμβαίνουν τέτοιου είδους συμπεριφορές στην σημερινή πολιτισμένη κοινωνία που ζούμε και την προσπάθεια που κάνουμε να καταφέρουμε να αλλάξουμε τον τόπο".
Υπενθυμίζουμε πως την προηγούμενη εβδομάδα, "έχτισαν" με πέτρες την είσοδο του κοινοτικού γραφείου Πέρδικας μετά από συνεδρίαση του κοινοτικού συμβουλίου, με αρκετή ένταση και με κάποια από τα θέμα συζήτησης, να αφορούσαν τη "διάθεση των γραφείων του Συμβουλίου της Κοινότητας και πρόσβαση σε αυτά σε όλα τα μέλη του και κατέβασμα της πινακίδας «Πρόεδρος» από το γραφείο στο κτήριο της Κοινότητας καθώς ΔΕΝ προβλέπεται από τον νόμο ξεχωριστό γραφείο για τον Πρόεδρο του Συμβουλίου".


Όλοι στη μικρή κοινωνία της Πέρδικας γνωρίζουν με ποιούς έχει πολιτική -που έχει μετατραπεί σε προσωπική- κόντρα ο πρόεδρος της κοινότητας και θα πρέπει να καταδικάσουν αυτές τις συμπεριφορές, βοηθώντας τις αρχές στον εντοπισμό του δράστη ή των δραστών, πριν τα πράγματα πάρουν απρόβλεπτη τροπή.
Read More »
Εκτροχιάζεται η κατάσταση στην Πέρδικα Ηγουμενίτσας Εκτροχιάζεται η κατάσταση στην Πέρδικα Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Απριλίου 01, 2023 Rating: 5

Ομιλία του Πρωθυπουργού την Τετάρτη στα Γιάννενα

Σάββατο, Απριλίου 01, 2023
Ομιλία του Πρωθυπουργού την Τετάρτη στα Γιάννενα


Σας προσκαλούμε στην ομιλία του Προέδρου μας & Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την Τετάρτη 5 Απριλίου 2023 και ώρα 7:00 μ.μ. στα Ιωάννινα στο ξενοδοχείο "Du Lac" (Λεωφόρος Καρόλου Παπούλια, Ιωάννινα).
Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.
Read More »
Ομιλία του Πρωθυπουργού την Τετάρτη στα Γιάννενα Ομιλία του Πρωθυπουργού την Τετάρτη στα Γιάννενα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Απριλίου 01, 2023 Rating: 5

Διακομιδή 15χρονης και βρέφους από την Κέρκυρα στην Ηγουμενίτσα

Σάββατο, Απριλίου 01, 2023
Διακομιδή 15χρονης και βρέφους από την Κέρκυρα στην Ηγουμενίτσα


Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής πραγματοποιήθηκαν χθες και σήμερα, οι παρακάτω διακομιδές ασθενών, οι οποίοι έχρηζαν άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης:
-βρέφους, από τον λιμένα ν. Κέρκυρας στον λιμένα Ηγουμενίτσας, με περιπολικό σκάφος Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ.,
-15χρονης, από τον λιμένα ν. Κέρκυρας στον λιμένα Ηγουμενίτσας, με ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.,
Read More »
Διακομιδή 15χρονης και βρέφους από την Κέρκυρα στην Ηγουμενίτσα Διακομιδή 15χρονης και βρέφους από την Κέρκυρα στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Απριλίου 01, 2023 Rating: 5

Προτάσεις για την τουριστική προβολή της Ηγουμενίτσας

Σάββατο, Απριλίου 01, 2023
Προτάσεις για την τουριστική προβολή της Ηγουμενίτσας


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝΕΠΙΠΛΩΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ –ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ –ΕΞΟΧΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ –ΠΛΑΤΑΡΙΑΣ & ΠΡΟΑΣΤΙΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Δυστυχώς τα τελευταία 10 χρόνια ο Δήμος Ηγουμενίτσας και η Θεσπρωτία αδικήθηκαν από την τουριστική προβολή .
Η Επιτροπή Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας έδωσε βαρύτητα στα Γιάννενα , στα Ζαγοροχώρια και στο Μέτσοβο , για την Θεσπρωτία ή τον Δήμο Ηγουμενίτσας τίποτε !!!
Η Επιτροπή Τουριστικής Προβολής του Δήμου Ηγουμενίτσας περιορίστηκε στην γραφειοκρατία , στις δημόσιες σχέσεις , και κάποιες ασήμαντες ενέργειες χωρίς αποτέλεσμα .
1) Η προβολή του τόπου μας πρέπει να γίνει από κοινού με τους άλλους 2 Δήμους διότι το τουριστικό προϊόν της Θεσπρωτίας είναι ενιαίο έτσι το καθιερώσαμε και το αναδείξαμε τις προηγούμενες δεκαετίες με την επιτροπή τουριστικής προβολής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσπρωτίας (στην οποία ήμουν μέλος 8 χρόνια) .
2) Να αξιοποιήσουμε τα εκατομμύρια ταξιδιωτών και τουριστών που διέρχονται από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ και το λιμάνι με free transfer για την αγορά και το μουσείο με mini bus ή τρενάκι και να ξαναδοθεί η άδεια της άμαξας στο λιμάνι για βόλτα των τουριστών .
3) Να αυξήσουμε την κρουαζιέρα με ειδική καμπάνια στις ναυτιλιακές εταιρείες που προσεγγίζουν στην Κέρκυρα ( άνω των 500 αφίξεων ) ενώ στην Ηγουμενίτσα από 2 έως 10 .Να τους πείσουμε για τα αξιοθέατα της Ηγουμενίτσας και της Θεσπρωτίας και για τις αξιόλογες διαδρομές .
4) Να προβάλουμε τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και να στηρίξουμε τους επαγγελματίες και τα σωματεία που ασχολούνται με αυτές τις δραστηριότητες όπως ορειβασία –ιππασία –mountain bike –καταδύσεις κτλ .
5) Επαρκής εκπροσώπηση των επαγγελματιών του τουρισμού στην Επιτροπή Τουριστικής Προβολής του Δήμου Ηγουμενίτσας και όχι όπως η επιτροπή σας χωρίς κανέναν εκπρόσωπο των τουριστικών επιχειρήσεων , είναι πρωτότυπο και παράνομο . Κάποιος στην Επιτροπή Τουριστικής Προβολής παθαίνει αλλεργία όταν ακούει για εκλεγμένους εκπροσώπους των τουριστικών επιχειρήσεων . Οι προτάσεις που κάνουν οι επαγγελματίες του τουρισμού είναι ρεαλιστικές άλλα θέλουν δουλειά και δραστηριότητες στοχευμένες .
Για αυτό δεν σας αρέσουν θέλετε να αποφασίζετε ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ .
Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός στον τουρισμό και εντός Ελλάδος αλλά κυρίως στο εξωτερικό για αυτό πρέπει να προβληθούμε πιο δυναμικά και στοχευμένα.

Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος
Ζήγος Χρήστος
Read More »
Προτάσεις για την τουριστική προβολή της Ηγουμενίτσας Προτάσεις για την τουριστική προβολή της Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Απριλίου 01, 2023 Rating: 5

Συνελήφθη στην Ηγουμενίτσα με 311 άτομα ολοθούριων

Σάββατο, Απριλίου 01, 2023
Συνελήφθη στην Ηγουμενίτσα με 311 άτομα ολοθούριων


Κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης περιπολίας, από περιπολικό σκάφος Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ., εντοπίστηκε, βραδινές ώρες χθες, επαγγελματικό αλιευτικό σκάφος στη θαλάσσια περιοχή όρμου Ηγουμενίτσας, να αλιεύει το είδος ''ΟΛΟΘΟΥΡΙΟ'', χωρίς να διαθέτει την ειδική άδεια αλίευσης.

Συγκεκριμένα, είχαν αλιευθεί τριακόσια έντεκα (311) άτομα ολοθούριων, με χρήση μη επιτρεπόμενου για το συγκεκριμένο είδος αλιευτικού εργαλείου (αργαλειός).

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω αλιεύματα, τα οποία στη συνέχεια ποντίστηκαν στη θάλασσα, ενώ κινήθηκε η διαδικασία επιβολής των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.
Read More »
Συνελήφθη στην Ηγουμενίτσα με 311 άτομα ολοθούριων Συνελήφθη στην Ηγουμενίτσα με 311 άτομα ολοθούριων Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Απριλίου 01, 2023 Rating: 5

Κάτσης σε Πλακιωτάκη: «Αποκαλύψτε τη σύμβαση πώλησης του ΟΛΗΓ να δούμε τι ακριβώς πουλήσατε»

Σάββατο, Απριλίου 01, 2023
Κάτσης σε Πλακιωτάκη: «Αποκαλύψτε τη σύμβαση πώλησης του ΟΛΗΓ να δούμε τι ακριβώς πουλήσατε»


Παρέμβαση στη Βουλή και στον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκη έκανε ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μάριος Κάτσης, αμέσως μετά την παρουσίαση των κυβερνητικών διατάξεων για άρον άρον νομιμοποιήσεις εκτάσεων αρμοδιότητας Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ), με νομικές ακροβασίες που αποδεικνύουν ότι επί 4 χρόνια κυβέρνησης ΝΔ δεν έγινε τίποτα για να προχωρήσει η απόδοση τμημάτων της χερσαίας ζώνης στην τοπική κοινωνία. Σημειώνεται ότι οι κυβερνητικές αυτές μεθοδεύσεις έρχονται με αφορμή την πρόσφατη πώληση του λιμανιού σε Ιταλούς ιδιώτες, ως προσπάθεια να φέρουν τις αμέσως επόμενες ημέρες ως τετελεσμένο γεγονός το περιεχόμενο της σύμβασης πώλησης στη Βουλή για κύρωση, ενώ μέχρι σήμερα την κρατούν κρυφή από τον Θεσπρωτικό λαό.
Ο Μάριος Κάτσης, συγκεκριμένα, απαίτησε ως αντιπρόσωπος των Θεσπρωτών στο κοινοβούλιο, την άμεση απάντηση του Υπουργού στο ερώτημα αν η χάραξη αιγιαλού και οι νομιμοποιήσεις, έστω και με αυτό τον αλλοπρόσαλλο τρόπο που γίνονται με τις συγκεκριμένες διατάξεις, αφορούν μόνο το τμήμα της χερσαίας ζώνης από το ΤΕΙ μέχρι και το Μακρυγιάλι, όπως αυτές αναφέρουν. Διότι, όπως εξήγησε, έτσι αφήνονται τελείως στον αέρα τα υπόλοιπα τμήματα εντός της Ηγουμενίτσας (Πλατάνια κ.ά.), τα οποία αποτελούν μερικά από τα πραγματικά φιλέτα του ΟΛΗΓ.
Επιπλέον, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ζήτησε από τον Υπουργό εξηγήσεις για το πώς είναι δυνατόν να προχωρά σε νομιμοποιήσεις στο τμήμα ΤΕΙ-Μακρυγιάλι, από τη στιγμή που ο ΟΛΗΓ μόλις προχθές πήρε απόφαση να γίνει η απαιτούμενη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κάτι που θα παραμένει ως εκκρεμότητα. «Πώς το κάνετε αυτό; Το κάνετε μήπως άρον άρον για να μπορεί να μεταβιβαστεί η ΟΛΗΓ και τίποτα παραπάνω;», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Μάριος Κάτσης έθεσε για μια ακόμα φορά τα γαλάζια στελέχη προ των ευθυνών τους, ζητώντας επιτακτικά να αποκαλυφθεί επιτέλους το περιεχόμενο της σύμβασης πώλησης του λιμανιού στους Ιταλούς, προτού έρθει στη Βουλή για κύρωση ως τετελεσμένο γεγονός, όπου πλέον δε θα τροποποιείται. Κάτι που τόνισε ότι δεν έκαναν όταν ο ίδιος ζήτησε με αίτηση κατάθεσης εγγράφων, επικαλούμενοι λόγους απορρήτου. Να δοθεί στη δημοσιότητα η σύμβαση, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες της Θεσπρωτίας τι πούλησε η ΝΔ μπιτ παρά από την περιουσία τους και την περιουσία όλου του ελληνικού λαού. Ώστε να βγει στο φως και να τεθεί στην κρίση των πολιτών, το αν επιβεβαιώνονται ή διαψεύδονται όσα τους τάζει η ΝΔ εδώ και 4 χρόνια που έβαλε μπρος και ολοκλήρωσε το έγκλημα του ξεπουλήματος του 3ου λιμανιού της χώρας μαζί με την προίκα των φιλέτων της χερσαίας ζώνης.
Δυστυχώς για τον Θεσπρωτικό λαό, η κυβέρνηση διά του κ. Πλακιωτάκη, απέφυγε για μία ακόμα φορά να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., εντείνοντας το φόβο ότι σε λίγες μέρες στη Βουλή, η σύμβαση θα επιφυλάσσει δυσάρεστες ειδήσεις.

Read More »
Κάτσης σε Πλακιωτάκη: «Αποκαλύψτε τη σύμβαση πώλησης του ΟΛΗΓ να δούμε τι ακριβώς πουλήσατε» Κάτσης σε Πλακιωτάκη: «Αποκαλύψτε τη σύμβαση πώλησης του ΟΛΗΓ να δούμε τι ακριβώς πουλήσατε» Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Απριλίου 01, 2023 Rating: 5

Βασίλης Γιόγιακας για ΟΛΗΓ: Λύνονται εκκρεμότητες χρόνων για να αποδοθούν τμήματα της χερσαίας ζώνης στην τοπική κοινωνία

Σάββατο, Απριλίου 01, 2023
Βασίλης Γιόγιακας για ΟΛΗΓ: Λύνονται εκκρεμότητες χρόνων για να αποδοθούν τμήματα της χερσαίας ζώνης στην τοπική κοινωνία


Στην επίλυση χρόνιων εκκρεμοτήτων σχετικά με τη Χερσαία Ζώνη Λιμένα στην Ηγουμενίτσα και στα μικρότερα λιμάνια που υπάγονται στον ΟΛΗΓ αναφέρθηκε ο Βασίλης Γιόγιακας σε ομιλία του κατά τη συζήτηση πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης στη Βουλή.
Με αφορμή διατάξεις του νομοσχεδίου σχετικά με τη νομιμοποίηση λιμενικών έργων και ενός μεγάλου τμήματος του παραλιακού μετώπου της Ηγουμενίτσας, ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν τα τελευταία 3,5 χρόνια την αδειοδότηση, τη νομιμοποίηση έργων και προσχώσεων, τη χάραξη και επαναχάραξη γραμμής αιγιαλού και παραλίας με σκοπό τμήματα της χερσαίας ζώνης λιμένα να απενταχθούν και να αποδοθούν νόμιμα στην τοπική κοινωνία. Σημείωσε επίσης την εξαίρεση, από την παραχώρηση στον επενδυτή πρόσθετων χώρων της χερσαίας ζώνης όπως ο παραλιακός δρόμος της Ηγουμενίτσας, κτίρια που χρησιμοποιούνται από δημόσιες υπηρεσίες, εγκαταστάσεις άθλησης και αναψυχής και χώροι για τη λειτουργία παραλιακών καταστημάτων στα Σύβοτα, την Πλαταριά και τη Σαγιάδα. Μάλιστα τόνισε ότι η παραχώρηση των εξαιρούμενων τμημάτων προς τους Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών θα προβλέπεται με διάταξη στο νομοσχέδιο με το οποίο θα κυρώνεται η τροποποιημένη σύμβαση παραχώρησης.
Ο βουλευτής Θεσπρωτίας – σε συνέχεια ερώτησης του Μάριου Κάτση προς τον Γιάννη Πλακιωτάκη αν έχουν εκδοθεί περιβαλλοντικοί όροι για το Βόρειο Τμήμα της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα (από το παλιό λιμάνι μέχρι το ΤΕΙ) – κατέθεσε στα πρακτικά την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για το συγκεκριμένο τμήμα, που εκδόθηκε τον φετινό Φεβρουάριο.
«Ολοκληρώνονται και τα τελευταία βήματα προκειμένου, από τη μία, τα εξαιρούμενα από την παραχώρηση τμήματα να περάσουν με ασφάλεια στα χέρια της τοπικής κοινωνίας. Και, από την άλλη, να ξεκινήσει η νέα φάση ανάπτυξης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και των μικρότερων λιμανιών, με ό,τι αυτή σημαίνει για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής μας.», έκλεισε την τοποθέτησή του ο Βασίλης Γιόγιακας, η οποία είχε ως εξής:

Κύριοι Υπουργοί,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Τις μέρες που ακολούθησαν το δυστύχημα στα Τέμπη η κυβέρνηση ανέλαβε μια διπλή δέσμευση:
Πρώτον, να συμβάλει – εκεί που έχει αρμοδιότητα - ώστε τα αίτια να διερευνηθούν μέχρι τέλους, η κοινωνία να γνωρίζει την αλήθεια, και να αποδοθεί Δικαιοσύνη.
Δεύτερον, να κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να μην ξανασυμβεί ποτέ στη χώρα μας κάτι ανάλογο.
Ήδη έχουν ληφθεί συγκεκριμένα μέτρα ώστε ο σιδηρόδρομος να λειτουργήσει ξανά με ασφάλεια, το συντομότερο δυνατό.
Ειδικά με αυτό το νομοσχέδιο, επιχειρείται να αντιμετωπιστεί ένα ζήτημα που επηρεάζει την ασφαλή λειτουργία των μέσων σταθερής τροχιάς, και δεν είναι άλλο από την οργανωμένη λεηλασία υλικών της σιδηροδρομικής υποδομής.
Επιχειρείται επίσης να αντιμετωπιστεί η ανάγκη να καλυφθούν - με αξιοπιστία και δίχως σπατάλη χρόνου - κενά που υπάρχουν στον ΟΣΕ σε ειδικότητες κρίσιμες για την ασφάλεια των συγκοινωνιών, όπως είναι οι Κλειδούχοι και οι Σταθμάρχες.
Ασφαλώς γνωρίζουμε ότι η εμπιστοσύνη προς τον ελληνικό σιδηρόδρομο - εμπιστοσύνη που κλονίστηκε σε μια βραδιά - δεν είναι εύκολο να αποκατασταθεί.
Είμαστε ωστόσο αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να το πετύχουμε.
Την ίδια στιγμή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν πρέπει να ξεχάσουμε τα θύματα, τις οικογένειές τους και τους οικείους τους, όσες και όσους έμειναν πίσω.
Οι ζωές τους ύστερα από εκείνο το βράδυ δεν είναι ποτέ πια ίδιες.
Η στήριξή τους - από όποια πλευρά και με οποίο τρόπο χρειάζεται - είναι μια αυτονόητη ηθική υποχρέωση όσο και μια ελάχιστη ένδειξη σεβασμού της Πολιτείας προς αυτούς τους συνανθρώπους μας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
έχουμε πει, και από αυτό το βήμα, ότι η σημερινή Κυβέρνηση τόλμησε και τολμά να αναμετρηθεί με ζητήματα που σέρνονταν επί δεκαετίες.
Και αυτό δεν αφορά μόνο θέματα γενικού ενδιαφέροντος, όπως η ψηφιοποίηση των συναλλαγών με το Δημόσιο και η ταχύτερη έκδοση των συντάξεων.
Αφορά και ζητήματα σε τοπικό επίπεδο.
Όπως ήταν οι εκκρεμότητες σχετικά με τη Χερσαία Ζώνη Λιμένα Ηγουμενίτσας, η επίλυση των οποίων έγινε πιο επιτακτική λόγω του διαγωνισμού για την παραχώρηση πλειοψηφικού πακέτου του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας.
Ένας διαγωνισμός που, θυμίζουμε, ανέδειξε παραχωρησιούχο με τίμημα το οποίο ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, περίπου 84,2 εκατομμύρια ευρώ…
Οι τοπικές δημοτικές αρχές διεκδικούσαν τμήματα της χερσαίας λιμενικής ζώνης τα οποία δεν εξυπηρετούν λιμενικές δραστηριότητες.
Τμήματα τα οποία αφορούσαν τόσο το παραλιακό μέτωπο της Ηγουμενίτσας, όσο και τα μικρότερα λιμάνια στα Σύβοτα, στη Σαγιάδα και την Πλαταριά που υπάγονται στον Οργανισμό Λιμένα.
Για να μπορέσουν τα τμήματα αυτά να αποδοθούν νόμιμα στην τοπική κοινωνία, έπρεπε να αντιμετωπιστούν σοβαρά προβλήματα τα οποία εκκρεμούσαν για πολλά χρόνια.
Να ολοκληρωθούν περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και άδειες λειτουργίας.
Να νομιμοποιηθούν μη αδειοδοτημένες προσχώσεις και έργα.
Θα ήθελα να καταθέσω για τα Πρακτικά προς απάντηση στο συνάδελφο Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που ρώτησε και τον Υπουργό τον κ. Πλακιωτάκη, τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων η οποία έχει ολοκληρωθεί και εγκριθεί στις 2.2.2023.
Έπρεπε να χαραχτεί γραμμή αιγιαλού και παραλίας, που σε πολλά τμήματα δεν υπάρχει ενώ σε κάποια άλλα έπρεπε να καθοριστεί ξανά με βάση τα έργα και τις προσχώσεις που νομιμοποιήθηκαν.
Για να ακολουθήσει η απένταξή τους από τη δικαιοδοσία του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας και, στη συνέχεια, η απόδοσή τους στην τοπική κοινωνία.
Η παραχώρηση προς τους οικείους Δήμους – Ηγουμενίτσας και Φιλιατών - θα προβλέπεται με διάταξη στο νομοσχέδιο με το οποίο θα κυρώνεται η τροποποιημένη σύμβαση παραχώρησης.
Σήμερα, μετά την ψήφιση των Άρθρων 54 και 55 στο νομοσχέδιο που συζητούμε, προχωρά η νομιμοποίηση λιμενικών έργων αλλά και ενός μεγάλου τμήματος του παραλιακού μετώπου της Ηγουμενίτσας.
Πέρα από το ξεκαθάρισμα του καθεστώτος της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα, τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εξαιρέθηκαν πρόσθετοι χώροι της χερσαίας ζώνης από την παραχώρηση στον επενδυτή.
Είναι ο παραλιακός δρόμος της Ηγουμενίτσας, είναι κτίρια που χρησιμοποιούνται από δημόσιες υπηρεσίες, είναι εγκαταστάσεις άθλησης και αναψυχής, είναι χώροι για τη λειτουργία παραλιακών καταστημάτων στα μικρότερα λιμάνια που διαχειρίζεται ο Οργανισμός Λιμένος.
Επίσης διατηρήθηκε η δωρεάν στάθμευση στο πάρκινγκ του λιμανιού, το οποίο ο επενδυτής αναλαμβάνει την υποχρέωση να εκσυγχρονίσει και να συντηρεί όσο διαρκεί η σύμβαση παραχώρησης.
Αυτά, λοιπόν, έγιναν τα τελευταία τριάμισι χρόνια, για το θέμα της Χερσαίας Ζώνης στον Οργανισμό Λιμένα Ηγουμενίτσας.
Έκλεισαν εκκρεμότητες χρόνων.
Ικανοποιείται ένα δίκαιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας.
Διατηρήθηκε ακέραια η προοπτική ανάπτυξης του λιμανιού.
Με αφορμή τα σχετικά άρθρα στο σημερινό νομοσχέδιο, θέλω και από αυτό το βήμα να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν για να διευθετηθούν τα θέματα της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα Ηγουμενίτσας:
τον κύριο Πλακιωτάκη, τον κύριο Σταϊκούρα και τον κύριο Κυριαζόπουλο – Γενικό Γραμματέα Νησιωτικής Πολιτικής.
Τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας κύριο Μαστρομανώλη και την προκάτοχό του κυρία Καλύβα, την διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας.
Ολοκληρώνονται και τα τελευταία βήματα προκειμένου, από τη μία, τα εξαιρούμενα από την παραχώρηση τμήματα να περάσουν με ασφάλεια στα χέρια της τοπικής κοινωνίας. Και δεν είναι εδώ μέσα να λογοδοτούμε χωρίς να παίρνουμε υπεύθυνη στάση, όταν λέμε ότι για τη χερσαία ζώνη είναι τέτοιες αυτές οι διατάξεις που βοηθούν τις τοπικές κοινωνίες και λύνουν μακροχρόνια προβλήματα
Και, από την άλλη, να ξεκινήσει η νέα φάση ανάπτυξης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και των μικρότερων λιμανιών, με ό,τι αυτή σημαίνει για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής μας.
Read More »
Βασίλης Γιόγιακας για ΟΛΗΓ: Λύνονται εκκρεμότητες χρόνων για να αποδοθούν τμήματα της χερσαίας ζώνης στην τοπική κοινωνία Βασίλης Γιόγιακας για ΟΛΗΓ: Λύνονται εκκρεμότητες χρόνων για να αποδοθούν τμήματα της χερσαίας ζώνης στην τοπική κοινωνία Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Απριλίου 01, 2023 Rating: 5

Η πολιτική πρόταση της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. σήμερα στην Ηγουμενίτσα

Σάββατο, Απριλίου 01, 2023
Η πολιτική πρόταση της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. σήμερα στην ΗγουμενίτσαRead More »
Η πολιτική πρόταση της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. σήμερα στην Ηγουμενίτσα Η πολιτική πρόταση της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. σήμερα στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Απριλίου 01, 2023 Rating: 5

Προτεινόμενο ψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση του νερού από τη Λ.Σ. Σουλίου

Σάββατο, Απριλίου 01, 2023
Προτεινόμενο ψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση του νερού από τη Λ.Σ. Σουλίου

Για την προσπάθεια περαιτέρω ιδιωτικοποίησης του νερού καταθέτουμε το παρακάτω σχέδιο ψηφίσματος
Το Δημοτικό Συμβούλιο Σουλιου εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του στην υιοθέτηση νόμου για τη διεύρυνση της αρμοδιότητας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας με τη διαχείριση και του νερού και των αστικών αποβλήτων.
Οι υπηρεσίες ύδρευσης απαξιώθηκαν συστηματικά, διαχρονικά με την υποχρηματοδότηση και τις ελλείψεις μόνιμου προσωπικού. Ακολούθησε η ένταξη ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ στο Υπερταμείο των ιδιωτικοποιήσεων που απλά συμπληρώνεται με τον σημερινό νόμο, κάνοντας ένα ακόμα βήμα στην πολιτική ιδιωτικοποίησης του νερού που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις.
Την ώρα που οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για "απελευθέρωση των αγορών" και ιδιωτικοποιήσεις και η υλοποίησή τους από όλες τις κυβερνήσεις έφεραν στην Ενέργεια τεράστια ακρίβεια και ενεργειακή φτώχεια, οδήγησαν στο προαναγγελμένο σιδηροδρομικό έγκλημα στα Τέμπη με 57 νεκρούς, είναι πρόκληση να νομοθετείται η περαιτέρω απελευθέρωση - ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση και του νερού.
Τα λαϊκά νοικοκυριά θα πουν το νερό νεράκι σε όφελος της κερδοφορίας επιχειρηματικών συμφερόντων που εδώ και χρόνια ενδιαφέρονται να εμπλακούν.
Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό. Δεν μπορεί να υποτάσσεται στους νόμους της αγοράς και του κέρδους. Νερό, μονάδες επεξεργασίας, δίκτυα και άρδευση δεν μπορεί να είναι εμπορεύματα.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Σουλίου θεωρεί ότι ο νόμος αυτός δεν πρέπει να εφαρμοστεί.
Πρέπει να εξασφαλιστεί φθηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό για όλους, με άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής, αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού με κατάλληλα έργα για την εξασφάλιση της επάρκειάς του, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με δικαιώματα και κατάργηση των εργολάβων.
Δεν πρέπει να υπάρξει καμιά αύξηση της τιμής του νερού, αλλά δραστική μείωση των τιμολογίων, κατάργηση του ΦΠΑ πάνω στην τιμή του νερού, μειωμένη τιμή του ρεύματος στις ΔΕΥΑ όπως στις βιομηχανίες, να μην υπάρξει καμιά διακοπή νερού στα λαϊκά νοικοκυριά.

Παραμυθιά 30/03/2023
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση
Ηλίας Κουτσης
Ηλίας Δημήτρης Χρήστου
Read More »
Προτεινόμενο ψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση του νερού από τη Λ.Σ. Σουλίου Προτεινόμενο ψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση του νερού από τη Λ.Σ. Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Απριλίου 01, 2023 Rating: 5

Κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ήπειρο

Σάββατο, Απριλίου 01, 2023
Κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ήπειρο


Το διήμερο 27 και 28 Μαρτίου, κλιμάκιο από την Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την παρουσία του αρμόδιου Διευθυντή για την Πολιτική Συνοχής στις χώρες της Νοτίου Ευρώπης κ. Nicola de Michelis, επισκέφθηκε συγχρηματοδοτούμενα έργα στην Ήπειρο και πραγματοποίησε συναντήσεις με φορείς.
Στη συνάντηση με τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη συζητήθηκε η πορεία ολοκλήρωσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΗΠΕΙΡΟΣ 2014-2020, οι στόχοι για την προγραμματική περίοδο 2021-2027 καθώς και το μέλλον / όραμα της Ηπείρου.


Τα συγχρηματοδοτούμενα έργα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΗΠΕΙΡΟΣ 2014—2020 που επισκέφθηκαν, αφορούσαν τομείς, όπως : υποδομές ( οδός Σταύρου Νιάρχου) εκπαίδευση (Πολυδύναμο Κτίριο Βιολογικών Εφαρμογών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) υγεία (Προσθήκη πενταόροφου κτηρίου νοσηλευτικών μονάδων στο Π.Γ.Ν.Ι.) πολιτισμό (Αποκατάσταση και ανάδειξη του θεάτρου στον αρχαιολογικό χώρο Δωδώνης, Αποκατάσταση Οθωμανικού Λουτρού) καθώς και έργα ανάπλασης (πεζοδρομήσεις στο κέντρο των Ιωαννίνων και περιοχή Κάστρου). Επίσης, επισκέφθηκαν τοπικές επιχειρήσεις που χρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο προσκλήσεων του Ε.Π. ΗΠΕΙΡΟΣ 2014-2020 για έρευνα, ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και απασχόληση ανέργων με υψηλά τυπικά προσόντα.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε και Τεχνική Συνάντηση με φορείς της περιοχής, στην οποία συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης, οι Δήμαρχοι των τεσσάρων μητροπολιτικών πόλεων, η Πρύτανης του Πανεπιστημίου, ο Διευθύνων ΙΤΕ/ΙΒΕ, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Εκπαίδευσης, οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων, Διοικητές των Νοσοκομείων, Πρόεδροι των ΔΕΥΑ, εκπρόσωποι των Εφορειών Αρχαιοτήτων, ο Πρόεδρος Ένωσης Φορέων ΚΑΛΟ καθώς και η Διαχειριστική Αρχή.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην Ευρωπαϊκή πολιτική συνοχής και το μέλλον της, τα συγχρηματοδοτούμενα έργα στην Ήπειρο, ενώ τονίστηκε η συμβολή των Ευρωπαϊκών Πόρων για την ανάπτυξη της περιοχής.
Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης τόνισε: «Η Περιφέρεια Ηπείρου είναι μια Περιφέρεια με ορεινό, πεδινό και παράλιο μέτωπο. Εμείς την ανάπτυξη την στηρίζουμε στα πλεονεκτήματα που έχει ο τόπος. Δηλαδή, στο περιβάλλον, στα τοπικά προϊόντα, στον πρωτογενή τομέα, στην παροχή υπηρεσιών από την καινοτομία μέχρι και την τουριστική ανάπτυξη. Όλα αυτά μαζί δίνουν τους τομείς – εκτός από την κοινωνική πρόνοια που ασχολούμαστε – για την ανάπτυξη του τόπου». Ειδική αναφορά έκανε στη διαχείριση των απορριμμάτων, στην ανάπτυξη υποδομών περιβάλλοντος στο παράκτιο μέτωπο, στην ΟΧΕ των Αρχαίων Θέατρων της Ηπείρου, στις δράσεις καινοτομίας, στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, καταλήγοντας ότι «Το Πρόγραμμα Ήπειρος 2014-2020 θα κλείσει εύκολα για εμάς και είμαστε έτοιμοι για το νέο πρόγραμμα 2021-2027. Χωρίς τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλα αυτά που σήμερα κάνουμε σε όλους τους τομείς, δεν θα γινόταν ποτέ. Αυτό το έχουμε συνειδητοποιήσει άπαντες, όχι μόνο για την απορρόφηση, αλλά για την ποιότητα των έργων. Εγώ είμαι ευχαριστημένος με τη συνεργασία με όλους τους φορείς. Όποια αιτήματα είχαμε που είχαν τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πέρασαν. Είμαι ευχαριστημένος που οι συνεργάτες μου και οι φορείς κάνουν ότι απαιτείται για να αποδώσουμε στην κοινωνία αυτό που πρέπει από τα χρήματα που μας δίνει η Ευρώπη».
Ο Διευθυντής de Michelis και οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ολοκλήρωσαν την επίσκεψη, παίρνοντας μαζί τους την εικόνα της Ηπείρου ως μια Περιφέρεια με υψηλό επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, με σύγχρονες καινοτόμες επιχειρήσεις, με υψηλού επίπεδου παροχές υγείας και εκπαίδευσης, με αξιοποίηση των πολιτισμικών πόρων, με σύγχρονες υποδομές μεταφορών, με πόλεις που γίνονται πιο φιλικές προς τον πολίτη, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών, διαπιστώνοντας την σημαντική συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίτευξή τους. Εξήραν την δουλειά που γίνεται, την καλή ποιότητα των έργων, τη σωστή απορροφητικότητα σημειώνοντας ότι όλα όσα είδαν και άκουσαν θα συμβάλλουν στον διάλογο για την πολιτική συνοχής μετά το 2027, που ήδη έχει αρχίσει στις Βρυξέλλες.
Read More »
Κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ήπειρο Κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Απριλίου 01, 2023 Rating: 5

Είναι αστικός μύθος η ελευθερία απόψεων στο δημόσιο πανεπιστήμιο; | Του Γιώργου Ντάνη

Σάββατο, Απριλίου 01, 2023
Είναι αστικός μύθος η ελευθερία απόψεων στο δημόσιο πανεπιστήμιο; | Του Γιώργου Ντάνη


Διαβάζοντας τα όσα διαδραματίζονται στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών οφείλω ως πολίτης να τοποθετηθώ και να εκφράσω την αμέριστη συμπαράσταση μου αφενός στην Πρόεδρο του Τμήματος Καθηγήτρια κα Βάνα Νικολαϊδου Κυριανίδου και αφετέρου στο πολύπαθο δημόσιο Πανεπιστήμιο.
Για ακόμη μια φορά το Δημόσιο Πανεπιστήμιο βάλλεται από τους αυτόκλητους σωτήρες που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχουν καμία σχέση με την πανεπιστημιακή κοινότητα και επιθυμούν την ύπαρξη ενός άβατου ανομίας προς όφελος τους. Με συμπεριφορές που συναντά κανείς σε ακραία στοιχεία που δεν επιθυμούν τον διάλογο, δεν επιθυμούν την με επιχειρήματα αντιπαράθεση και την ελευθερία απόψεων και ιδεών θεμέλιο λίθο της Δημοκρατίας, αλλά με απολυταρχικό τρόπο προσπαθούν να επιβάλουν την μειοψηφούσα άποψη τους μέσα από τον δογματισμό που τους διακατέχει.
Σε αυτή τους την προσπάθεια, στοχοποιούν τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου και τους καθηγητές, οι οποίο αν τολμήσουν να υψώσουν δημοκρατικό ανάστημα, το “σύστημα” τους αγριεύει και τους “επικηρύσσει”.
Αυτό συνέβη στην Καθ. κα Βάνα Νικολαϊδου Κυριανίδου, που τόλμησε να εκφράσει ελευθέρα, καθότι ζούμε σε μία Ελεύθερη Δημοκρατία, την άποψη της, αλλά και να καυτηριάσει το γεγονός ότι μετά την τραγωδία, αντί ενωμένοι να ζητήσουμε ριζοσπαστικές αλλαγές, κάποιοι επενδύουν στο να διχάζουν και να θρέφουν το “αυγό του φιδιού” που θολώνει τα νερά και γεννά ακραία μορφώματα. Καυτηρίασε επίσης το γεγονός ότι η Φιλοσοφική τελούσε υπό κατάληψη. Αλήθεια πόσο πονάει μια διαφορετική άποψη;
Μπορούμε να ξεχάσουμε άραγε, εκείνους που “αγωνίζονταν” για την διατήρηση μιας γιάφκας-γκέτο τριών δεκαετιών μην επιτρέποντας με χρήση βίας την κατασκευή βιβλιοθήκης στο ΑΠΘ, και πολλά άλλα παρόμοια περιστατικά στα οποία όσοι έχουμε φοιτήσει στα δημόσια πανεπιστήμια έχουμε γίνει μάρτυρες;
Αν και αργά, έστω και τώρα, πρέπει η πολιτεία να παρέμβει γενναία, ξεκαθαρίζοντας ότι στην Δημοκρατία το Δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι ανοιχτό, και να θέσει εκτός ακαδημαϊκής κοινότητας τα κόμματα και όσους το επιβουλεύονται.
Εκτός όμως από την πολιτεία πρέπει και η κοινωνία μας να αναρωτηθεί γιατί έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο. Γιατί από ένα Πολυτεχνείο και μια Πανεπιστημιακή Κοινότητα που πρωτοστάτησε στον αντιδικτατορικό αγώνα, φτάσαμε στο πανεπιστήμιο έρμαιο ακραίων στοιχείων;
Το Πανεπιστήμιο είναι χώρος γνώσης, ανάπτυξης έρευνας, καινοτομίας και ελεύθερης διακίνησης ιδεών και διαλόγου. Αυτό το Δημόσιο Πανεπιστήμιο θέλουμε και για αυτό πρέπει να αγωνιστούμε!

Γεώργιος Β. Ντάνης
Μηχανικός Πληροφορικής MSc
Read More »
Είναι αστικός μύθος η ελευθερία απόψεων στο δημόσιο πανεπιστήμιο; | Του Γιώργου Ντάνη Είναι αστικός μύθος η ελευθερία απόψεων στο δημόσιο πανεπιστήμιο; | Του Γιώργου Ντάνη Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Απριλίου 01, 2023 Rating: 5

Συνελήφθησαν δύο άτομα για κλοπή αυτοκινήτων

Σάββατο, Απριλίου 01, 2023
Συνελήφθησαν δύο άτομα για κλοπή αυτοκινήτων 


Συνελήφθησαν χθες (31-03-2023) το πρωί στη πόλη της Πρέβεζας από αστυνομικούς της Ομάδας Ελέγχου & Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.) του Τμήματος Τροχαίας Πρέβεζας δύο ημεδαποί, που κατηγορούνται για κλοπή κατ’ εξακολούθηση και φθορά ξένης ιδιοκτησίας.

Ειδικότερα, ως προς το ιστορικό της υπόθεσης οι ημεδαποί αρχικά αφαίρεσαν αυτοκίνητο σταθμευμένο από την πόλη των Ιωαννίνων και οδηγώντας το μέχρι τον Λούρο Πρέβεζας το εγκατέλειψαν λόγω μηχανικής βλάβης.

Στην συνέχεια αφαίρεσαν από την περιοχή άλλο σταθμευμένο αυτοκίνητο και κατευθύνθηκαν προς την πόλη της Πρέβεζας, όπου εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς, αφού όπως διαπιστώθηκε το όχημα είχε κλαπεί λίγο νωρίτερα.

Τα αυτοκίνητα κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.
Read More »
Συνελήφθησαν δύο άτομα για κλοπή αυτοκινήτων Συνελήφθησαν δύο άτομα για κλοπή αυτοκινήτων Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Απριλίου 01, 2023 Rating: 5

Σχολή Γονέων στο Γ' Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας

Σάββατο, Απριλίου 01, 2023
Σχολή Γονέων στο Γ' Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας


Καλημέρα σας!
Μετα από την ευχάριστη συζήτηση μου είχαμε στην προηγούμενη ημερίδα μας με τον πρωτοπρεσβύτερο του ΙΝ Ευαγγελιστρίας π.Ελευθέριο Κωνσταντή, αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας για το άγχος της γονεϊκότητας και τις ανησυχίες που απασχολούν όλους μας για το μεγάλωμα των παιδιών μας, δημιουργώντας Σχολή Γονέων.
Η Σχολή Γονέων θα λειτουργεί κάθε Κυριακή, ξεκινώντας από αυτή την Κυριακή 02/04/23 στις 6μμ στο χώρο του Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας.
Read More »
Σχολή Γονέων στο Γ' Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας Σχολή Γονέων στο Γ' Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Απριλίου 01, 2023 Rating: 5

Συνελήφθη αλλοδαπός στη Θεσπρωτία για μεταφορά δύο παράτυπων μεταναστών

Σάββατο, Απριλίου 01, 2023
Συνελήφθη αλλοδαπός στη Θεσπρωτία για μεταφορά δύο παράτυπων μεταναστών


Συνελήφθη χθες (31-03-2023) πριν τα μεσάνυχτα σε περιοχή της Θεσπρωτίας από αστυνομικούς του Α’ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Ειδικότερα, ο κατηγορούμενος κινούνταν με αυτοκίνητο ιδιοκτησίας εταιρίας που εργάζεται, λειτουργώντας ως προπομπός οχήματος, στο οποίο επέβαιναν δύο αλλοδαποί, οι οποίοι δεν διέθεταν τις νόμιμες προϋποθέσεις για την είσοδο και παραμονή τους στη χώρα.

Τα δύο αυτοκίνητα, τρία κινητά τηλέφωνα και το χρηματικό ποσό των -485- ευρώ που βρέθηκαν στην κατοχή των τριών συλληφθέντων κατασχέθηκαν.

Οι κατηγορούμενοι με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν ενώπιον της αρμόδιας εισαγγελικής αρχής.
Read More »
Συνελήφθη αλλοδαπός στη Θεσπρωτία για μεταφορά δύο παράτυπων μεταναστών Συνελήφθη αλλοδαπός στη Θεσπρωτία για μεταφορά δύο παράτυπων μεταναστών Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Απριλίου 01, 2023 Rating: 5

Με τον Παναθηναϊκό Β' αγωνίζεται σήμερα ο Θεσπρωτός

Σάββατο, Απριλίου 01, 2023
Με τον Παναθηναϊκό Β' αγωνίζεται σήμερα ο Θεσπρωτός


Ο.Α.Κ.Α.
Σάββατο 01 Απριλίου 14:45
Read More »
Με τον Παναθηναϊκό Β' αγωνίζεται σήμερα ο Θεσπρωτός Με τον Παναθηναϊκό Β' αγωνίζεται σήμερα ο Θεσπρωτός Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Απριλίου 01, 2023 Rating: 5

Διπλή συνεδρίαση τη Δευτέρα του Δημοτικού Συμβουλίου Σουλίου

Σάββατο, Απριλίου 01, 2023
Διπλή συνεδρίαση τη Δευτέρα του Δημοτικού Συμβουλίου Σουλίου


Διπλή συνεδρίαση θα πραγματοποιήσει την Δευτέρα το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σουλίου.

Η πρώτη συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 19:00 με μοναδικό θέμα την “Λήψη απόφασης επί της Έκθεσης Πεπραγμένων Οικονομικής Επιτροπής B΄ Εξαμήνου 2022”


Η δεύτερη θα ξεκινήσει στις 20:00 με 8 θέματα συνολικά στην ημερήσια διάταξη:

ΘΕΜΑ 1ο Λήψη απόφασης έγκρισης πρόσληψης προσωπικού ΙΔΟΧ, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών λόγω κήρυξης σε κατάσταση έκτακτης
ανάγκης

ΘΕΜΑ 2ο Τροποποίηση Προϋπολογισμού και τεχνικού προγράμματος του Δήμου Σουλίου, οικ. έτους 2023

ΘΕΜΑ 3ο Kατάθεση πάγιας προκαταβολής κοινοτήτων σε λογαριασμό του Δήμου και ορισμός υπευθύνων κίνησης λογαριασμών

ΘΕΜΑ 4ο 1. Έγκριση 2ου Α.Π του έργου : «ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ–2. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΑΠΟ ΘΕΟΜΗΝΙΕΣ Δ.Ε ΑΧΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ Δ.Ε ΣΟΥΛΙΟΥ»

ΘΕΜΑ 5ο Χορήγηση 2ης παράτασης προθεσμίας του έργου: «ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ-ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΑΠΟ ΘΕΟΜΗΝΙΕΣ ΔΕ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ»

ΘΕΜΑ 6ο Χορήγηση 1ης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου: «Αποκατάσταση παραδοσιακού νερόμυλου Αγίου Δονάτου και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου στη θέση «ΜΥΛΟΣ ΣΑΜΟΝΙΔΑΣ ΣΟΥΛΙΟΥ»

ΘΕΜΑ 7ο ΄Εγκριση ή μη δωρεάν παραχώρησης χρήσης δημοτικού ακινήτου στον Πολιτιστικό Σύλλογο Πετουσίου

ΘΕΜΑ 8ο ΄Έγκριση ή μη ανέγερσης Μνημείου Πεσόντων και Αγνοουμένων Ελλαδιτών και Κυπρίων κατά την εισβολή του 1974 στην πλατεία της Τ.Κ. Γαρδικίου Δήμο Σουλίου
Read More »
Διπλή συνεδρίαση τη Δευτέρα του Δημοτικού Συμβουλίου Σουλίου Διπλή συνεδρίαση τη Δευτέρα του Δημοτικού Συμβουλίου Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Απριλίου 01, 2023 Rating: 5

Ανατροπή την τελευταία στιγμή στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στο νομό Θεσπρωτίας

Σάββατο, Απριλίου 01, 2023
Ανατροπή την τελευταία στιγμή στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στο νομό Θεσπρωτίας


Ανατροπή στο παρά πέντε και παρά τις αντίθετες πληροφορίες, που δυστυχώς δημοσιεύσαμε και εμείς, έχουμε στο ψηφοδέλτιο της Νέα Δημοκρατίας στο νομό Θεσπρωτίας.
Όπως ανακοινώθηκε επίσημα αργά το βράδυ της Παρασκευής από την εκλογική επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, υποψήφιος βουλευτής στις επικείμενες εθνικές εκλογές, δεν θα είναι τελικά ο Γιάννης Παπαγιάννης, αλλά ο οδοντίατρος Σωτήριος Γιάκης.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Γιάκη, μας ζήτησε να μεταφέρουμε την ειλικρινή μεταμέλειά του, για όσα αρνητικά έγραψε προχτές στο προφίλ του στο Facebook, κατά του  Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνη.


Από την πλευρά του ο ΠΟΛΙΤΕΥΤΗΣ της Νέας Δημοκρατίας κ. Παπαγιάννης, που μέχρι εχτές εμφανιζόταν ως ο 3ος υποψήφιος, μας δήλωσε πως «το κόμμα μου παρασύρθηκε από το "κράτος" των παππάδων και των γιατρών, οι οποίοι αποφάσισαν και "διέταξαν" πως η Θεσπρωτία, πρέπει να εκπροσωπηθεί από έναν πολιτευτή που στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές του δήμου Ηγουμενίτσας, ήταν υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, ο επικεφαλής του οποίου σήμερα είναι υποψήφιος βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.»

Καλό μήνα γιατρέ, καλό μήνα φίλε Γιάννη.

Υ.Γ. Φυσικά το παραπάνω κείμενο είναι προϊόν μυθοπλασίας για τις ανάγκες της τήρησης του εθίμου της Πρωταπριλιάς...
Read More »
Ανατροπή την τελευταία στιγμή στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στο νομό Θεσπρωτίας Ανατροπή την τελευταία στιγμή στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στο νομό Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Απριλίου 01, 2023 Rating: 5
Blog Pop-up

Σελίδες