5χρονος τραυματίστηκε κάνοντας "motocross" - Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ιωαννίνων

Τετάρτη, Απριλίου 06, 2022
5χρονος τραυματίστηκε κάνοντας "motocross" - Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ιωαννίνων 


Ένα 5χρονο παιδί, τραυματίστηκε στο κεφάλι και στο θώρακα, κάνοντας motocross με ειδικό για παιδιά μηχανάκι, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες,

Ο 5χρονος αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Φιλιατών, διατηρώντας τις αισθήσεις του, όπου εξετάστηκε από γιατρούς σχεδόν όλων των ειδικότητων και αφού σταθεροποιήθηκε η κατάσταση του, μεταφέρθηκε με το ΕΚΑΒ και συνοδεία δύο ιατρών στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα των Ιωαννίνων.

Στην είσοδο των Ιωαννίνων, το ασθενοφόρο συνόδευσαν οχήματα της αστυνομίας, ώστε να διασχίσει την πόλη και να φτάσει στο νοσοκομείο όσο το δυνατόν γρηγορότερα.


Read More »
5χρονος τραυματίστηκε κάνοντας "motocross" - Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ιωαννίνων 5χρονος τραυματίστηκε κάνοντας "motocross" - Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ιωαννίνων Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 06, 2022 Rating: 5

Εθελοντική αιμοδοσία από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Θεσπρωτίας

Τετάρτη, Απριλίου 06, 2022
Εθελοντική αιμοδοσία από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών ΘεσπρωτίαςRead More »
Εθελοντική αιμοδοσία από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Θεσπρωτίας Εθελοντική αιμοδοσία από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 06, 2022 Rating: 5

Νέα παράταση για υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες της Θεσπρωτίας

Τετάρτη, Απριλίου 06, 2022
Νέα παράταση για υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες της Θεσπρωτίας


Παράταση προθεσμιών υποβολής αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου του αναρτημένου Δασικού Χάρτη όλων των Τοπικών και Δημοτικών κοινοτήτων Δήμων Σουλίου, Ηγουμενίτσας και Φιλιατών.

Από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι με την με αρ. πρωτ. 33931/31-03-2022 (ΑΔΑ:ΨΖΧΒΟΡ1Γ-ΘΒΓ) απόφαση της Δ/νσης Δασών Θεσπρωτίας, τροποποιείται η με αρ. πρωτ. 22148/26-02-2021 (ΑΔΑ: ΨΘΛ4ΟΡ1Γ-ΜΧ6) απόφασή της, όσον αφορά τις προθεσμίες και τις καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής αντιρρήσεων.

Ειδικότερα με τη νέα τροποποιητική απόφαση ανάρτησης, η καταληκτική ημερομηνία της παραπάνω προθεσμίας είναι η 31η Μαΐου 2022, ημέρα Τρίτη.

Η ίδια καταληκτική προθεσμία ισχύει και για τους κατοίκους του εξωτερικού.

Για την ενημέρωση των πολιτών σε θέματα των Δασικών Χαρτών της ΠΕ Θεσπρωτίας, έχει συσταθεί Σημείο Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικού Χάρτη (Σ.Υ.Α.Δ.Χ.) με έδρα τα γραφεία της Διεύθυνσης Δασών Θεσπρωτίας, Ταχ. Δ/νση Παν. Τσαλδάρη 21- Τ.Κ. 46100, τηλ. 2665028347, 2665024170, 2665022241(εσωτερικό 107, 108,), δ/νση ηλ. ταχυδρομείου (email): dxthesp@apdhp-dm.gov.gr, όπου παρέχονται γενικές πληροφορίες για το περιεχόμενο του αναρτημένου Δασικού Χάρτη και του τρόπου υποβολής αντιρρήσεων τις εργάσιμες ημέρες κατά τις ώρες 07.00 π.μ. – 15.00 μ.μ.

Για όσο διάστημα ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, το Σ.Υ.Α.Δ.Χ. δύναται να δέχεται κοινό, μόνο κατόπιν προηγούμενου ραντεβού, με βάση τους τιθέμενους περιορισμούς, που ισχύουν ανά περιοχή και τις σχετικές εγκύκλιες οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών για τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών.

Οι ανωτέρω Δασικοί Χάρτες είναι προσβάσιμοι για κάθε ενδιαφερόμενο στην ιστοσελίδα του Ν.Π.Δ.Δ. “Ελληνικού Κτηματολογίου” (https://www.ktimanet.gr/CitizenWebApp/Entrance_Page.aspx), και στην ιστοσελίδα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτ. Μακεδονίας (www.apdhp-dm.gov.gr).
Read More »
Νέα παράταση για υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες της Θεσπρωτίας Νέα παράταση για υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες της Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 06, 2022 Rating: 5

"Ουρανός απ’ άλλους τόπους" του Σωτήρη Δημητρίου | Στη Θεσπρωτία των αυθεντικών ανθρώπων

Τετάρτη, Απριλίου 06, 2022
"Ουρανός απ’ άλλους τόπους" του Σωτήρη Δημητρίου | Στη Θεσπρωτία των αυθεντικών ανθρώπων

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη

Ο Σωτήρης Δημητρίου με το βιβλίο «Ουρανός απ’ άλλους τόπους», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη γράφει για τον γενέθλιο τόπο του, τη Θεσπρωτία των αυθεντικών ανθρώπων, της σκληρής ζωής, του ζωντανού ιδιώματος. Μια μεγάλη, πρωτοπρόσωπη αφήγηση για τους τόπους όπου οι άνθρωποι πάλεψαν με την πέτρα, τα αυστηρά ήθη, την κλειστή κοινωνία, για να επιβιώσουν κυριολεκτικά μα και ψυχικά.

«Άντα έδινε την ψυχή ο πατέρας, γύρισε τα μάτια ψηλά στην θύρα. Γελούμενος έκαμε το χέρι έτσι. Τέτοιο γέλιο τού είδαμαν όταν απόχτησε τον Τσιάβο. Άστραφτε. Είχαν αγάπη μεγάλη με την μάνα. Έρθες, κυρά, καλωσέρθες, είπε· κι εκεί ήταν η τελευταία πνοή. Ξενοκουβεντιάζουν όσοι παραδίνουν ψυχή. Λέω θα είδε την μάνα. Είναι τα πνέματα που σμίγουν, αλλιώς πώς θα την μελέταγε;»

Αφηγείται μια σχεδόν εκατόχρονη γυναίκα από την Ήπειρο. Δεν της φτάνει ‒κατά τα λόγια της‒ ο ουρανός για χαρτί, θέλει ουρανούς κι απ’ άλλους τόπους. Φορές φορές έχεις την αίσθηση ότι τη γλώσσα της την κινεί ουράνιος υποβολέας. Τραγουδιστή πηγή πλαγιάς που άνθισε κάποια μακρινή άνοιξη και μαράθηκε στις μέρες μας.

Το βιβλίο είναι ο απόηχος αυτής της γλώσσας. «Αφολόι», όπως συχνά πυκνά λέει η αφηγήτρια.

Ο Σωτήρης Δημητρίου γράφει για τον γενέθλιο τόπο του, την Ήπειρο των αυθεντικών ανθρώπων, της σκληρής ζωής, του ζωντανού ιδιώματος. Μια μεγάλη, πρωτοπρόσωπη αφήγηση για τους τόπους, όπου οι άνθρωποι πάλεψαν με την πέτρα, τα αυστηρά ήθη, την κλειστή κοινωνία, για να επιβιώσουν κυριολεκτικά μα και ψυχικά.

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

Ο Σωτήρης Δημητρίου γεννήθηκε στην Πόβλα Θεσπρωτίας, το 1955, και μεγάλωσε στην Ηγουμενίτσα. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Το έργο του έχει τιμηθεί με το βραβείο διηγήματος της εφημερίδας Τα Νέα (1987), δύο φορές με το βραβείο διηγήματος του περιοδικού Διαβάζω (η τελευταία το 2002 για το βιβλίο του «Η βραδυπορία του καλού»), μία φορά με το βραβείο του Ιδρύματος Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών (2013), ενώ το μυθιστόρημά του «Ν’ ακούω καλά τ’ όνομά σου» ήταν υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό Αριστείο Λογοτεχνίας. Το βιβλίο του «Ουρανός απ’ άλλους τόπους» κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2021. Κείμενά του έχουν μεταφερθεί πολλές φορές στον κινηματογράφο και στο θέατρο

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 13 Απριλίου στις 20:00, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής» στα Ιωάννινα
Read More »
"Ουρανός απ’ άλλους τόπους" του Σωτήρη Δημητρίου | Στη Θεσπρωτία των αυθεντικών ανθρώπων "Ουρανός απ’ άλλους τόπους" του Σωτήρη Δημητρίου | Στη Θεσπρωτία των αυθεντικών ανθρώπων Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 06, 2022 Rating: 5

Ερώτηση στην βουλή για το ταφικό μνημείο του Ζερβοχωρίου, από βουλευτές της Ελληνικής Λύσης

Τετάρτη, Απριλίου 06, 2022
Ερώτηση στην βουλή για το ταφικό μνημείο του Ζερβοχωρίου, από βουλευτές της Ελληνικής Λύσης


ΠΡΟΣ: Την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
ΘΕΜΑ: «Ανασύνθεση ταφικού μνημείου στο Ζερβοχώρι Θεσπρωτίας»

Κυρία Υπουργέ,
Σημαντικό ταφικό μνημείο της ελληνιστικής περιόδου (3ος αι. π. Χ.) βρίσκεται στη θέση Μάρμαρα Ζερβοχωρίου Θεσπρωτίας. Το τετράγωνο κτήριο του μνημείου είναι χτισμένο με ασβεστολιθικούς γωνιόλιθους μεγάλων διαστάσεων και σε αυτό η ανασκαφική έρευνα προ 30ετίας αποκάλυψε στο εσωτερικό του συλημένο κιβωτιόσχημο τάφο. Έναντι του εσωτερικού τάφου ανευρέθη δάπεδο υπέργειας κατασκευής που θεωρήθηκε ως «τράπεζα προσφορών». Ως γνωστόν, αρκετά παρόμοια ταφικά μνημεία ανάλογου χαρακτήρα κατασκευάστηκαν σε ολόκληρη τη βορειοδυτική Ελλάδα και ιδίως στην κοιλάδα του Κωκυτού (παραπόταμος του Αχέροντα και ένα από τα ποτάμια που διέσχιζαν τον Άδη), του γνωστού κατά την παράδοση ως «ποταμού των θρήνων».

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται η κ. Υπουργός:
Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα οικοδομικά υλικά του αναφερόμενου ταφικού μνημείου βρίσκονται ως επί τω πλείστον διάσπαρτα εντός και επί του χώρου που κείτεται αυτό, δύναται να συνταχθεί μελέτη αναδόμησης και ανασύνθεσης της αρχικής του μορφής και κατόπιν να υλοποιηθεί αυτή, προκειμένου να αυξηθεί η αίγλη του μνημείου αυτού καθαυτού αλλά και ταυτόχρονα να προβληθεί η ευρύτερη περιοχή δια του μελλοντικού αναδομημένου μνημείου;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Read More »
Ερώτηση στην βουλή για το ταφικό μνημείο του Ζερβοχωρίου, από βουλευτές της Ελληνικής Λύσης Ερώτηση στην βουλή για το ταφικό μνημείο του Ζερβοχωρίου, από βουλευτές της Ελληνικής Λύσης Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 06, 2022 Rating: 5

352 νέα κρούσματα στην Ήπειρο

Τετάρτη, Απριλίου 06, 2022
352 νέα κρούσματα στην ΉπειροΑναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων
ΠΕ Άρτας 47
ΠΕ Θεσπρωτίας 34
ΠΕ Ιωαννίνων 217
ΠΕ Πρέβεζας 54

Read More »
352 νέα κρούσματα στην Ήπειρο 352 νέα κρούσματα στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 06, 2022 Rating: 5

Υπογραφή σύμβασης για την κατασκευή των κόμβων Πέρδικας (Βουνίστρα, Πλατύ Πηγάδι, Είσοδος Πέρδικας)

Τετάρτη, Απριλίου 06, 2022
Υπογραφή σύμβασης για την κατασκευή των κόμβων Πέρδικας (Βουνίστρα, Πλατύ Πηγάδι, Είσοδος Πέρδικας)Υπεγράφη από τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννη Λώλο και τον εκπρόσωπο της με την Αναδόχου Εταιρείας «ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΣ Α.Τ.Ε.Ε.» η σύμβαση κατασκευής ενός ακόμη έργου ζωτικής σημασίας για τον Δήμο Ηγουμενίτσας με τίτλο «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΚΟΜΒΩΝ ΠΕΡΔΙΚΑΣ (Βουνίστρα, Πλατύ Πηγάδι, Είσοδος Πέρδικας)», προϋπολογισμού ύψους 1.870.000,00€ (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. 24%), ενταγμένου στο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Το έργο περιλαμβάνει τη βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών και της ασφάλειας οδικής κυκλοφορίας στο οδικό σύστημα του οικισμού Πέρδικας και ειδικά στους κρίσιμους κόμβους του οικισμού, με τις διαμορφώσεις των δυο κόμβων (Βουνίστρας και Πλατύ πηγάδι) καθώς και την κατασκευή πεζοδρομίου που θα συνδέει τον κόμβο Πλατύ Πηγάδι με τη νότια πύλη του οικισμού για τη διαμόρφωση συνθηκών ασφάλειας της μετακίνησης των πεζών κατά τους θερινούς μήνες.

Με την υπογραφή της σύμβασης ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος ανέφερε τα εξής: «Με μια ακόμη παρέμβαση που ενισχύει την ασφάλεια των μετακινήσεων και βελτιώνει τις οδικές υποδομές του Δήμου μας και με την πολύτιμη συνεισφορά των Τεχνικών μας Υπηρεσιών, αναβαθμίζουμε τις συνθήκες οδικής ασφάλειας και δημιουργούμε νέες προοπτικές τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης στον Δήμο Ηγουμενίτσας. Οι προσπάθειες αναβάθμισης του τόπου μας δικαιώνονται, δίνοντάς μας μεγαλύτερη δύναμη, ώστε να επιδιώξουμε τη διεκδίκηση και υλοποίηση ακόμη περισσότερων έργων για την ευημερία των συνδημοτών μας».
Read More »
Υπογραφή σύμβασης για την κατασκευή των κόμβων Πέρδικας (Βουνίστρα, Πλατύ Πηγάδι, Είσοδος Πέρδικας) Υπογραφή σύμβασης για την κατασκευή των κόμβων Πέρδικας (Βουνίστρα, Πλατύ Πηγάδι, Είσοδος Πέρδικας) Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 06, 2022 Rating: 5

Πανέτοιμος και πλήρης ο Θεσπρωτός εν όψει του σημερινού αγώνα με τον Απόλλωνα Λάρισας

Τετάρτη, Απριλίου 06, 2022
Πανέτοιμος και πλήρης ο Θεσπρωτός εν όψει του σημερινού αγώνα με τον Απόλλωνα Λάρισας


Τον Απόλλωνα Λάρισας θα υποδεχτεί σήμερα Τετάρτη 6 Απριλίου 2022 και ώρα 15.00 ο Θεσπρωτός στο πλαίσιο της 29ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος Bettson super league 2. 

Η ομάδα της Ηγουμενίτσας δεν αντιμετωπίζει αγωνιστικά προβλήματα και ο Χουάν Ραμόν Ρότσα θα έχει στη διάθεσή όλους τους ετοιμοπόλεμους ποδοσφαιριστές.

Η ΠΑΕ Θεσπρωτός καλεί τους φίλους της ομάδας να δώσουν δυναμικό παρών στις εξέδρες του Δημοτικού Σταδίου Ηγουμενίτσας και να ενθαρρύνουν τους ποδοσφαιριστές στην προσπάθεια για κατάκτηση της νίκης.
Read More »
Πανέτοιμος και πλήρης ο Θεσπρωτός εν όψει του σημερινού αγώνα με τον Απόλλωνα Λάρισας Πανέτοιμος και πλήρης ο Θεσπρωτός εν όψει του σημερινού αγώνα με τον Απόλλωνα Λάρισας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 06, 2022 Rating: 5

Νεκρή εντοπίστηκε 40χρονη στο Σκάνδαλο Παραμυθιάς

Τετάρτη, Απριλίου 06, 2022
Νεκρή εντοπίστηκε 40χρονη στο Σκάνδαλο ΠαραμυθιάςΜια 40χρονη εντοπίστηκε νεκρή το απόγευμα της Τρίτης στο Σκάνδαλο Παραμυθιάς.
Την 40χρονη εντόπισαν μέλη της οικογένειας της μέσα στην οικία της οι οποίοι και ενημέρωσαν το Αστυνομικό Τμήμα Παραμυθιάς καθώς και το ΕΚΑΒ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο αυτοκτονίας λόγω ύπαρξης χαπιών δίπλα από το σώμα της. Η 40χρονη ήταν μητέρα 3 παιδιών.
Φως στα ακριβή αίτια του θανάτου της, αναμένεται να δώσει το πόρισμα της ιατροδικαστικής υπηρεσίας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ιωάννινων.
Read More »
Νεκρή εντοπίστηκε 40χρονη στο Σκάνδαλο Παραμυθιάς Νεκρή εντοπίστηκε 40χρονη στο Σκάνδαλο Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 06, 2022 Rating: 5

Σελίδες