"Μεγάλη" επιτυχία του Δήμου Ηγουμενίτσας

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 15, 2017


Μετά από 3 χρόνια θητείας, παρουσιάζουμε την μεγαλύτερη επιτυχία της Δημοτικής Αρχής Ηγουμενίτσας.
Επιτέλους άρχισε να ακούει (;) τους δημότες αυτής της πόλης.
Μένει μόνο να μας φωνάξουν στα εγκαίνια να καλύψουμε το μεγάλο γεγονός.
Εάν τυχόν ξεχαστούν να αναδείξουν την Ηγουμενίτσα ως "City Break προορισμού", θα είμαστε εδώ να τους το υπενθυμίζουμε.

Η ανακοίνωση του Δήμου Ηγουμενίτσας:


Αποτελέσματα συμμετοχικού προϋπολογισμού
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η καινοτόμα διαδικασία του συμμετοχικού προϋπολογισμού. Από τις συνολικά 15 προτάσεις που υποβλήθηκαν, η επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Ηγουμενίτσας, η οποία απαρτίζεται από εκπροσώπους φορέων και πολίτες, αφού έλαβε γνώση όλων των προτάσεων τις αξιολόγησε και προέκρινε ως επικρατέστερες, με φθίνουσα σειρά, τις κάτωθι προκειμένου να υλοποιηθούν το έτος 2018:

1. Υπογειοποίηση κάδων απορριμμάτων σε κεντρικά σημεία της πόλης.
2. Κατασκευή υπαίθριων γυμναστηρίων
3. Μελέτη Στρατηγικής ανάδειξης του Δήμου Ηγουμενίτσας ως City Break προορισμού.
4. Δημιουργία μονοπατιών για πεζοπορία και επίσκεψη σε αρχαιολογικούς χώρους

Οι προτάσεις αυτές συμπεριελήφθησαν στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου μας για το έτος 2018 και θα ενταχθούν στον Προϋπολογισμό του 2018.

Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την συμμετοχή των πολιτών σε αυτή την πρωτόγνωρη για τον Δήμο μας διαδικασία αλλά και για τις προτάσεις που υποβλήθηκαν, πολλές από τις οποίες ήταν αρκετά ενδιαφέρουσες, ευελπιστώντας σε ακόμη πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις στο μέλλον

Γραφείο Δημάρχου
Ηγουμενίτσας


Read More »
"Μεγάλη" επιτυχία του Δήμου Ηγουμενίτσας "Μεγάλη" επιτυχία του Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 15, 2017 Rating: 5

Β. Γιόγιακας: Αδειάζει από γιατρούς το Νοσοκομείο Φιλιατών

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 15, 2017


Την πλήρωση των κενών θέσεων που θα προκύψουν στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών λόγω της επικείμενης μετάθεσης ειδικευμένων ιατρών ζητεί ο Βασίλης Γιόγιακας με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας. Ο βουλευτής Θεσπρωτίας επισημαίνει τον κίνδυνο αδυναμίας λειτουργίας του Νεφρολογικού, του Καρδιολογικού και του Μικροβιολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου τους αμέσως επόμενους μήνες. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Πλήρωση κενούμενων θέσεων ειδικευμένων ιατρών στο Γ.Ν. Φιλιατών»

Με το άρθρο 43 του ν. 1759/1988 (Α΄50), όπως αυτό τροποποιήθηκε από το άρθρο 29 του ν. 4461/2017, δίνεται η δυνατότητα σε ειδικευμένους ιατρούς και οδοντιάτρους κλάδου Ε.Σ.Υ. - που έχουν συμπληρώσει πέντε συνολικά έτη πραγματικής υπηρεσίας σε νοσοκομεία ή σε αποκεντρωμένες οργανικές μονάδες άγονων Α΄ περιοχών - να μετατεθούν, κατόπιν αίτησής τους, σε αποκεντρωμένη μονάδα ή αποκεντρωμένη οργανική μονάδα των Δ.Υ.Πε. οποιασδήποτε Περιφερειακής Ενότητας της χώρας, εφόσον υπάρχει κενή οργανική θέση. Ως αποτέλεσμα της χρήσης της διάταξης αυτής, στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών έχουν υποβάλει αίτηση για μετάθεση 8 ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων και συγκεκριμένα: 2 νεφρολόγοι (σε σύνολο 3), 1 χειρουργός (από 3 συνολικά), 1 καρδιολόγος (από 4), 1 παθολογοανατόμος (ο μόνος διαθέσιμος), 2 μικροβιολόγοι (σε σύνολο 3) και 1 αναισθησιολόγος.

Αν και στην παραπάνω διάταξη νόμου ορίζεται ότι οι κενές θέσεις στα νοσοκομεία και σε αποκεντρωμένες μονάδες που προκύπτουν από τις μεταθέσεις «δύνανται να προκηρύσσονται αμέσως μετά την υποβολή της σχετικής αίτησης του ιατρού για μετάθεση» μέχρι σήμερα δεν έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Υγείας οι προκηρύξεις για την πλήρωση των θέσεων αυτών. Δεδομένου μάλιστα ότι οι μεταθέσεις αυτές γίνονται υποχρεωτικά ένα χρόνο μετά την υποβολή της σχετικής αίτησης και ότι ο νόμος 4461/2017 ισχύει από το τέλος Μαρτίου του 2017, είναι πιθανό τους αμέσως επόμενους μήνες να είναι αδύνατο να λειτουργήσουν το Νεφρολογικό, το Καρδιολογικό και το Μικροβιολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Φιλιατών.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Τι προτίθεται να πράξει σχετικά με την επικείμενη απώλεια σημαντικού, αναλογικά, αριθμού ειδικευμένων ιατρών στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών και την ενδεχόμενη αναστολή της λειτουργίας βασικών τμημάτων του και, ειδικότερα, αν και πότε προτίθεται να εγκρίνει τις προκηρύξεις για την αναπλήρωση των κενούμενων θέσεων λόγω μετάθεσης. 


 
Read More »
Β. Γιόγιακας: Αδειάζει από γιατρούς το Νοσοκομείο Φιλιατών Β. Γιόγιακας: Αδειάζει από γιατρούς το Νοσοκομείο Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 15, 2017 Rating: 5

Principal Ηγουμενίτσα: Γνωρίστε τη νέα μας Wine List

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 15, 2017


Σάββατο βράδυ παρουσιάζουμε την καινούργια μας wine list στο αγαπημένο μας Principal με ελεύθερο μπουφέ. 
Σας περιμένουμε να ανακαλύψουμε τον κόσμο του κρασιού.
 Principal - στα Πλατάνια ΗγουμενίτσαςRead More »
Principal Ηγουμενίτσα: Γνωρίστε τη νέα μας Wine List Principal Ηγουμενίτσα: Γνωρίστε τη νέα μας Wine List Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 15, 2017 Rating: 5

Θεσπρωτία: Χριστουγεννιάτικα κάλαντα από τους Βουλευτές, τους Δημάρχους και τον Αντιπεριφερειάρχη (ΒΙΝΤΕΟ)

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 15, 2017
Read More »
Θεσπρωτία: Χριστουγεννιάτικα κάλαντα από τους Βουλευτές, τους Δημάρχους και τον Αντιπεριφερειάρχη (ΒΙΝΤΕΟ) Θεσπρωτία: Χριστουγεννιάτικα κάλαντα από τους Βουλευτές, τους Δημάρχους και τον Αντιπεριφερειάρχη (ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 15, 2017 Rating: 5

Ηλιούγεννα: Το αρχαίο Ελληνικό έθιμο των Χριστουγέννων

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 15, 2017

Τα Χριστούγεννα η εορτή της ανάμνησης της γεννήσεως του Ιησού Χριστού δηλαδή, αποτελούν την μεγαλύτερη γιορτή του Χριστιανισμού, αποτελώντας ημέρες χαράς για όλον τον Χριστιανικό κόσμο. Λόγω βέβαια της «οικονομικής εκμετάλλευσης» και του τεράστιου «οικονομικού τζίρου της εορτής» τα Χριστούγεννα εορτάζονται πλέον σχεδόν σε όλο τον κόσμο.

Ιχνηλατώντας την ιστορικότητα της εορτής ανακαλύπτουμε ενδιαφέροντα στοιχεία που αφορούν την ημερομηνία της εορτής, αλλά και συσχετίσεις με συνήθειες στον αρχαίο κόσμο. Αναζητώντας την ακριβή ημερομηνία γενέσεως του Ιησού ανακαλύπτουμε ότι αφενός στην καινή Διαθήκη δεν γίνεται αναφορά για την εορτή Χριστουγέννων και αφετέρου ότι κανείς από τους Αποστόλους δεν τήρησε την 25η Δεκεμβρίου ως γενέθλια ημέρα του. Στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς γεννήθηκε ο Ιησούς Χριστός, (υπολογίζεται πως γεννήθηκε μεταξύ του 6 - 2 π. X.) Υπάρχουν όμως ενδείξεις που συνηγορούν στην Φθινοπωρινή γέννηση του, και όχι στην χειμερινή.Το εδάφιο από το Ευαγγέλιο του Λουκά παραδείγματος χάριν αναφέρει:
«Οι ποιμένες ήσαν κατά το αυτό μέρος διανυκτερεύοντες εν τοις αγροίς, και φυλάττοντες φύλακας της νυκτός επί το ποίμνιον αυτών» (2: 8). Η φράση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις πρακτικές των βοσκών καθώς τον χειμώνα λόγω του ψύχους οι ποιμένες δεν διανυκτερεύουν στους αγρούς. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η γέννηση του Ιησού δεν έγινε το Δεκέμβριο αλλά το Φθινόπωρο εφόσον τα κοπάδια δεν ήταν στις στάνες. Γνωρίζουμε επίσης ότι η γέννηση συνέπεσε, με την απογραφή, που συνήθως γινόταν μετά την συγκομιδή, κατά τις αρχές Οκτωβρίου. Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης επίσης συσχετίζει την γέννηση του Ιησού Χριστού με την εορτή της «Σκηνοπηγίας», η οποία γινόταν τον Οκτώβρη.

Στην Αγία Γραφή γενέθλιες και ονομαστικές εορτές δεν συνιστούνται. Στην πραγματικότητα τα Χριστούγεννα δεν συμπεριλαμβάνοντα στις αρχαίες γιορτές της Χριστιανικής Εκκλησίας, και μάλιστα η τήρηση των γενεθλίων καταδικάζονταν σαν ένα αρχαίο Ελληνικό "ειδωλολατρικό" έθιμο απεχθές στους Χριστιανούς. Ημέρα μνήμης των αγίων και μαρτύρων όριζαν αυτή του θανάτου. Η Καθολική Εγκυκλοπαίδεια αναφέρει σχετικά : «Τα Χριστούγεννα δεν ήταν ανάμεσα στις πρώτες εορτές της Εκκλησίας. Ο Ειρηναίος και ο Τερτυλλιανός την παραλείπουν από τους καταλόγους των εορτών» Έτσι Τα Χριστούγεννα ως εορτή των γενεθλίων του δεν γιορτάζονταν τα πρώτα 300 χρόνια. Η καθιέρωση της 25ης Δεκεμβρίου ως ημέρα των Χριστουγέννων έγινε στη Ρώμη από τον Πάπα Ιούλιο τον Α, τον 4ο μ.χ. αιώνα, μετά από έρευνα που έγινε στα αρχεία της Ρώμης για την χρονιά επί Αυγούστου απογραφής, και κατόπιν υπολογισμών βάση των Ευαγγελίων. Ένα στοιχείο που λήφθηκε υπόψιν είναι το η φράση από το κατ’ Ιωάννη γ’30«Εκέινον δει αυξάνειν, εμέ ελατούσθαι»

Στην πραγματικότητα όμως αυτό συνέβη διότι η συγκεκριμένη ημερομηνία συνέπεφτε με τις αρχαίες εορτές του Χειμερινού Ηλιοστασίου και την «Επιστροφή» του Ηλίου. Έκτοτε ο Χριστός όφειλε να είναι ο Ήλιος ο δίδων το φως εις τον κόσμο. Πριν εορταζόταν στις 6 Ιανουαρίου μαζί με τη βάπτιση του Ιησού (Θεοφάνεια). Αργότερα το έθιμο πιθανολογείται ότι μεταφέρθηκε στην Ανατολή, πιθανόν από τον Γρηγόριο τον Ναζιανζηνό το 378-381 περίπου μ.Χ. Ο Ιωάννης Χρυσόστομος (345-407 μ.Χ.) σε ομιλία του για τη γέννηση του Χριστού, αναφέρει ότι είχε αρχίσει στην Αντιόχεια να γιορτάζονται τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου. Το σίγουρο είναι ότι την εποχή του Ιουστινιανού, τον 6ο αιώνα, ο εορτασμός των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου είχε εξαπλωθεί σχεδόν σε όλη την Ανατολή.


Τι εόρταζαν οι Αρχαίοι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων;

Οι αρχαίοι Έλληνες κατά την χειμερινή τροπή του ήλιου γιόρταζαν την γέννηση του Διονύσου. Ο Διόνυσος αποκαλούταν «σωτήρ» και θείο «βρέφος», το οποίο γεννήθηκε από την παρθένο Σέμελη. Ήταν ο καλός «Ποιμήν», του οποίου οι ιερείς κρατούν την ποιμενική ράβδο, όπως συνέβαινε και με τον Όσιρη. Τον χειμώνα θρηνούσαν το σκοτωμό του Διονύσου από τους Τιτάνες, αλλά στις 30 Δεκεμβρίου εόρταζαν την αναγέννησή του. Οι γυναίκες-ιέρειες ανέβαιναν στην κορυφή του ιερού βουνού και κρατώντας ένα νεογέννητο βρέφος φώναζαν «ο Διόνυσος ξαναγεννήθηκε. Ο Διόνυσος ζει» , ενώ σε επιγραφή αφιερωμένη στον Διόνυσο αναγράφεται:«Εγώ είμαι που σε προστατεύω και σε οδηγώ, εγώ είμαι το 'Αλφα και το Ωμέγα».

Αυτή η αρχαία Ελληνική γιορτή, είχε επίσης ταυτιστεί και με την γιορτή του Ηλίου, τον οποίο οι αρχαίοι λαοί είχαν θεοποιήσει. Συγκεκριμένα στους Έλληνες, είχε ταυτιστεί με τον Φωτοφόρο Απόλλωνα του Ηλίου, ο οποίος απεικονιζόταν πάνω στο ιπτάμενο άρμα του να μοιράζει το φως του Ηλίου. Οι αρχαίοι λαοί αναπαριστούσαν την κίνηση του ήλιου με την ζωή ενός ανθρώπου που γεννιόταν κατά την χειμερινή τροπή του ήλιου που μεγάλωνε βαθμιαία καθώς αυξάνονταν και οι ώρες που ο ήλιος φωταγωγούσε την Γη, και πέθαινε ή ανασταίνονταν τον Μάρτιο την ημέρα της Εαρινής Ισημερίας, συμβολίζοντας με αυτόν τον τρόπο την αναγέννηση του φυτικού βασιλείου μέσα από την μήτρα της Γης. Το χειμερινό Ηλιοστάσιο 22-25 Δεκεμβρίου σημαίνει την αρχή του χειμώνα, και ο Ηλιος αρχίζει βαθμιαία να αυξάνει την ημέρα έως ότου εξισωθεί με την νύχτα, κατά την Ιση-μερία τον Μάρτιο. Τότε ο Ήλιος νικά το σκοτάδι, και έρχεται η άνοιξη, η εποχή της αναγέννησης για την φύση.


Η εορτή αυτή πέρασε και στην αρχαία Ρώμη με τις δημοφιλείς γιορτές των Σατουρνάλιων, προς τιμήν του Κρόνου τον Δεκέμβριο αλλά και της θεάς Δήμητρας, γι΄ αυτό και έκαναν θυσίες χοίρων για την ευφορία της γης . Τα Σατουρνάλια ήταν από τις σημαντικότερες και ονομάζονταν: « DIES INVICTI SOLIS », δηλαδή «Ημέρα του αήττητου ήλιου». Μια γιορτή που φυσικά την είχαν πάρει απο την γιορτή του Φωτοφόρου Απόλλωνα - Ηλίου!

Στην αρχαία Ρώμη, η εορτή άρχιζε στις 17 Δεκεμβρίου και διαρκούσε επτά ήμερες. Στην εορτή αυτή αντάλλασσαν δώρα, συνήθως λαμπάδες και στα παιδία έδιναν πήλινες κούκλες και γλυκά σε σχήμα βρέφους για να θυμίζουν το Κρόνο, που τρώει τα παιδιά του. Σταδιακά λοιπόν τα γενέθλια του θεού Ήλιου μετατράπηκαν σε γενέθλια του Υιού του Θεού. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι «εθνικοί» αποκαλούσαν την Πρώτη Ημέρα της εβδομάδας Ημέρα του θεού-Κυρίου Ήλιου, ορολογία την οποία αργότερα χρησιμοποίησαν και οι εκκλησιαστικοί Πατέρες για λόγους σκοπιμότητας ίσως. Κάτι που διασώζεται έως σήμερα στα Αγγλικά ως SUN-DAY, στα Γερμανικά SONN-TAG.
Ο Ιουστίνος ο μάρτυς (114-165 μ.Χ.) γράφει στη 2η απολογία του για τον Ιησού «...σταυρώθηκε, πριν το Σάββατο, ΠΟΥ ΗΤΑΝ Η ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ "ΚΡΟΝΟΥ" και την επόμενη ημέρα ΠΟΥ ΗΤΑΝ Η ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ (θεού) "ΗΛΙΟΥ" και η οποία μετονομάσθηκε σε ΚΥΡΙΑΚΗ, αναστήθηκε και εμφανίσθηκε στους μαθητές Του...»

Οι Αιγύπτιοι στις 25 Δεκεμβρίου εόρταζαν την γέννηση του θεού-ήλιου Όσιρη. Μετά την δολοφονία του ένα δένδρο ξεφύτρωσε στο οποίο ο Ίσις,σε κάθε επέτειο της γέννησης του στις 25 Δεκεμβρίου, άφηνε δώρα γύρω από το δένδρο. Οι Βαβυλώνιοι, και οι Φοίνικες ονόμαζαν το θεό-ήλιο Βαάλ , οι Πέρσες λάτρευαν τη γέννηση του Αήττητου-ήλιου και θεού Μίθρα Βασιλιά, ενώ οι Βραχμάνοι στην γέννηση του ψάλλουν: «Εγέρσου ω βασιλιά του κόσμου, έλα σε μας από τις σκηνές σου».

Εκτός όμως της ημέρας της γέννησης και πολλές από τις παραδόσεις που συνδέονται με τα Χριστούγεννα (ανταλλαγή δώρων, στολισμοί, κάλαντα, Χριστουγεννιάτικο δέντρο κλπ.) έχουν τις ρίζες τους σε παλαιότερες θρησκείες. Πιο συγκεκριμένα τα κάλαντα!
Πίσω από τα κάλαντα κρύβεται ένα αρχαίο Ελληνικό έθιμο με το όνομα Ειρεσιώνη, που αναφέρεται ήδη από τον Όμηρο, ο οποίος ευρισκόμενος στην Σάμο, σκάρωσε διάφορα τραγούδια τα οποία μαζί με μια ομάδα παιδιών τα τραγουδούσαν στα σπίτια των πλουσίων ευχόμενοι πλούτο, χαρά και ειρήνη. Συμβόλιζε την ευφορία και γονιμότητα της γης και εορτάζονταν δυο φορές το χρόνο, μια την άνοιξη με σκοπό την παράκληση των ανθρώπων προς τους θεούς κυρίως του Απόλλωνος-ήλιου και των Ωρών για προστασία της σποράς και μια το φθινόπωρο, για να τους ευχαριστήσουν για την συγκομιδή των καρπών. Ταυτόχρονα με τις ευχαριστίες προς τους θεούς, έδιναν ευχές και στους συνανθρώπους.
Τα παιδιά γύριζαν από σπίτι σε σπίτι, κρατώντας ελιάς ή δάφνης στολισμένα με μαλλί (σύμβολο υγείας και ομορφιάς) και καρπούς κάθε λογής, τραγουδώντας για καλύτερη τύχη και γονιμότητα της γης. Πολλά από τα παιδιά έφεραν τον κλάδο σπίτι τους και τον κρεμούσαν στην πόρτα όπου έμενε όλο το έτος.(κάτι που συνηθίζουμε να κάνουμε σήμερα την Πρωτομαγιά).

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Αποστόλου Αρβανιτόπουλου, σχετικό με τα έθιμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου και των καλάνδων, μας σώζει ο Φίλιππος Βρετάκος στο βιβλίο του "Οι δώδεκα μήνες του έτους και αι κυριώτεραι εορταί των". Σε αυτό το βιβλίο του ο Φίλιππος Βρετάκος μας λέει:
"Το χριστουγεννιάτικον δένδρον συμβολίζει την αιωνιότητα της ζωής, διότι δεν γηράσκει και δεν χάνει, επομένως, την νεότητά του. Το δένδρον όμως των Χριστουγέννων δεν το ευρίσκω, εγώ τουλάχιστον, ως ξενικήν συνήθειαν, ως νομίζεται γενικώς, αλλ' εν μέρει ως αρχαίαν ελληνικήν. Είναι, δηλαδή, υπολείμματα της περιφήμου "ειρεσιώνης", και της "ικετηρίας" των αρχαίων Ελλήνων, και μάλιστα των αρχαίων Αθηναίων. Ήσαν δε η μεν Ικετηρία κλάδος ελαίας, από του οποίου εκρέμων ποκάρια μαλλιού, και έφερον αυτόν όσοι ήθελον να ικετεύσουν τον Θεόν ομαδικώς, δια την απαλλαγήν του τόπου από δεινού τινός κακού, π.χ. από νοσήματος, πανώλους, χολέρας ή ομοίου. Ως επί το πολύ, όμως, εβάσταζε την Ικετηρίαν άνθρωπος, ο οποίος ήθελε να τεθή υπό την προστασίαν θεού και της ανωτέρας αρχής, για να προβή εις αποκαλύψεις εναντίον ισχυρών ανθρώπων ή αρχόντων." ("Κληρονομία του αρχαίου κόσμου", εφημερίς "Εθνος", 31 Δεκεμ.1937)

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία στο τέλος του 16ου, αλλά έως τις αρχές του 19ου αιώνα δεν ήταν διαδεδομένο ευρέως - τοποθετούνταν μόνο στις εκκλησίες. Το δέντρο ως Χριστιανικό σύμβολο, συμβολίζει την ευτυχία που κρύβει για τον άνθρωπο η γέννηση του Χριστού. Σταδιακά το δένδρο άρχισε να γεμίζει με διάφορα χρήσιμα είδη- κυρίως φαγώσιμα κι αργότερα ρούχα κι άλλα είδη καθημερινής χρήσης, (κάτι που γινόταν στους αρχαίους Ελληνικούς ναούς) συμβολίζοντας την προσφορά των Θείων Δώρων. Στην σύγχρονη Ελλάδα το έθιμο το εισήγαγαν οι Βαυαροί με τον στολισμό στα ανάκτορα του Όθωνα το 1833. Μετά τον το Β’ παγκόσμιο πόλεμο το δέντρο με τις πολύχρωμες μπάλες μπήκε σε όλα τα ελληνικά σπίτια.

Φυσικά μεγάλη εντύπωση προκαλεί και το μυθολογικό γεγονός του "Αγιοβασίλη" με το έλκηθρο του που το κινούν οι ιπτάμενοι τάρανδοι. Ούτε αυτό όπως καταλαβαίνετε, δεν θα μπορούσε να μην παρθεί απο την Αρχαία Ελλάδα. Όπως αναφέραμε πιο πρίν , τον μήνα Δεκέμβριο, οι Έλληνες γιόρταζαν τον Διόνυσο αλλά και τον Φωτοφόρο Απόλλωνα-Ηλίου παριστάνοντας τον πάνω στο ιπτάμενο άρμα του, να μοιράζει το φως. Το άρμα έγινε έλκηθρο, τα άλογα έγιναν τάρανδοι και το "δώρο" του φωτός που μοίραζε στους ανθρώπους ...έγινε κυριολεκτικά "μοίρασμα δώρων".

Τέλος το κόψιμο της βασιλόπιτας αποτελεί εξέλιξη του αρχαιο Ελληνικού εθίμου του εορταστικού άρτου, τον οποίο οι αρχαίοι Έλληνες πρόσφεραν στους θεούς σε μεγάλες αγροτικές γιορτές, όπως τα Θαλύσια και τα Θεσμοφόρια. Read More »
Ηλιούγεννα: Το αρχαίο Ελληνικό έθιμο των Χριστουγέννων  Ηλιούγεννα: Το αρχαίο Ελληνικό έθιμο των Χριστουγέννων Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 15, 2017 Rating: 5

Ευχές από το ΤΕΙ Ηπείρου

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 15, 2017

Read More »
Ευχές από το ΤΕΙ Ηπείρου Ευχές από το ΤΕΙ Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 15, 2017 Rating: 5

Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας: Εξόρμηση στα όρη Τσαμαντά

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 15, 2017


Ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας θα πραγματοποιήσει εξόρμηση την Κυριακή 17-12-2017 στα όρη Τσαμαντα, στην Κορτιά με 2 πορείες:
1.Τσαμαντάς (φυλάκιο) - Συρματόπλεγμα - Τσούκα Ρόσσα -Τσαμαντάς (φυλάκιο)
2. Τσαμαντάς (φυλάκιο) - Αγ. Δημήτριος - Περιστερόγραβα - κορ. Λιζντίνου (Κορτιά 1524μ) - Κορυφογραμμή Κορτιάς - κορ. Φούρκα (1640μ) - Σέλωμα - Σύνορο - Τσαμαντάς (φυλάκιο)


A: Τσαμαντάς (φυλάκιο) - Συρματόπλεγμα - Τσούκα Ρόσσα –Τσαμαντάς.
Ώρες πορείας: 6
Συνολική απόσταση: 12 χλμ
Υψομετρική διαφορά: 900μ.
Β.Δ.: 1
Υποχρεωτικός Εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια, Ζευγάρι μπατόν.


B: Τσαμαντάς (φυλάκιο) - Αγ. Δημήτριος - Περιστερόγραβα - κορ. Λιζντίνου
(Κορτιά 1524μ) - Κορυφογραμμή Κορτιάς - κορ. Φούρκα (1600μ) - Σέλωμα -
Σύνορο - Τσαμαντάς (φυλάκιο)
Ώρες πορείας: 8
Συνολική απόσταση: 17 χλμ
Υψομετρική διαφορά: 1050μ.
ΒΔ.: 2
Υποχρεωτικός Εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια, Ζευγάρι μπατόν.

Εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια, ζευγάρι μπατόν, ατομικό φαρμακείο,
αδιάβροχο/αντιανεμικό, νερό 2 λίτρα, κολατσιό, καπέλο, αντιηλιακό,
σφυρίχτρα, φακός, ρουχισμός κατάλληλος για την εποχή και δεύτερη αλλαξιά
ρούχων (στο λεωφορείο).

Αναχώρηση στις 7.00πμ από το Πάνθεον.

Δηλώσεις συμμετοχής από Τετάρτη 13-12 εώς Παρασκευή 15-12 19.00-21.00 στα
γραφεία του συλλόγου: Κτίριο παλιάς μαθητικής Εστίας, 2ος όροφος από
αριστερή σκάλα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 2665400802 (TET-ΠΕΜ-ΠΑΡ 19.00-21.00)

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΜΕ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΠΑΠΟΥΤΣΙ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ.

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ
ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ.


 
Read More »
Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας: Εξόρμηση στα όρη Τσαμαντά Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας: Εξόρμηση στα όρη Τσαμαντά Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 15, 2017 Rating: 5

Ευχές από τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 15, 2017

Read More »
Ευχές από τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας Ευχές από τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 15, 2017 Rating: 5

Ευχές από τον Δήμο Σουλίου

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 15, 2017
Read More »
Ευχές από τον Δήμο Σουλίου Ευχές από τον Δήμο Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 15, 2017 Rating: 5

Για την άλλη εβδομάδα αναβάλλεται το Χριστουγεννιάτικο χωριό στον Ξηρόλοφο Παραμυθιάς

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 15, 2017


To 3ήμερο Χριστουγεννιάτικο χωριό στο Ξηρόλοφο Παραμυθιάς ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ λόγω των καιρικών φαινομένων και θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 , Παρασκευή 22 και Σάββατο 23 Δεκεμβρίου . 
Σύντομα θα δημοσιευτεί και το ΝΕΟ πρόγραμμα εκδηλώσεων . 

Εκ του Εκπολιτιστικού συλλόγου απανταχού Ξηρολοφιτών "Ο κοκκυτός" 
Read More »
Για την άλλη εβδομάδα αναβάλλεται το Χριστουγεννιάτικο χωριό στον Ξηρόλοφο Παραμυθιάς Για την άλλη εβδομάδα αναβάλλεται το Χριστουγεννιάτικο χωριό στον Ξηρόλοφο Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 15, 2017 Rating: 5

Στις 20 Δεκεμβρίου η Χριστουγεννιάτικη συναυλία του Πρότυπου Ωδείου Ηγουμενίτσας

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 15, 2017
Read More »
Στις 20 Δεκεμβρίου η Χριστουγεννιάτικη συναυλία του Πρότυπου Ωδείου Ηγουμενίτσας Στις 20 Δεκεμβρίου η Χριστουγεννιάτικη συναυλία του Πρότυπου Ωδείου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 15, 2017 Rating: 5

Οι "Εχθροί εξ Αίματος" του Αρκά, το Σάββατο στην Παραμυθιά, με τα έσοδα για την "Κιβωτού του Κόσμου"

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 15, 2017

 
Η ΘΕΑΤΟ Παραμυθιάς, φιλοξενεί την Θεατρική Ομάδα Εκπαιδευτικών ΕΠΑΛ Βέροιας με την παράσταση "Εχθροί εξ Αίματος" (Αρκάς), το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στις 7.30 το βράδυ στο θέατρο Καρκαμίσι , στην Παραμυθιά για μια εκδήλωση Αγάπης και Προσφοράς.

Η παράσταση δίνεται για την στήριξη των παιδιών της "Κιβωτού του Κόσμου" στα σπίτια της στην Πωγωνιανή και στην Κόνιτσα .

Μπορείτε να φέρεται μαζί σας, τρόφιμα (ξηρά τροφή, κονσερβοποιημένα) , παιχνίδια και βιβλία σε καλή κατάσταση .

Η παρουσία σας θα βοηθήσει να στηρίξουμε τα παιδιά που μας έχουν ανάγκη και θα ομορφύνει τις μέρες των γιορτών των Χριστουγέννων στα σπίτια της Κιβωτού του Κόσμου .( Οικονομική Ενίσχυση 5 €)

Read More »
Οι "Εχθροί εξ Αίματος" του Αρκά, το Σάββατο στην Παραμυθιά, με τα έσοδα για την "Κιβωτού του Κόσμου" Οι "Εχθροί εξ Αίματος" του Αρκά, το Σάββατο στην Παραμυθιά, με τα έσοδα για την "Κιβωτού του Κόσμου" Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 15, 2017 Rating: 5

Φιλοζωικό μπαζάρ το Σαββατοκύριακο στην Ηγουμενίτσα

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 15, 2017
Read More »
Φιλοζωικό μπαζάρ το Σαββατοκύριακο στην Ηγουμενίτσα Φιλοζωικό μπαζάρ το Σαββατοκύριακο στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 15, 2017 Rating: 5

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο Δημοτικό Σχολείο Γραικοχωρίου

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 15, 2017
Read More »
Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο Δημοτικό Σχολείο Γραικοχωρίου Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο Δημοτικό Σχολείο Γραικοχωρίου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 15, 2017 Rating: 5

ΝΕΟ ΔΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΠΛΑΤΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΣΤΙΩΝ

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 15, 2017

Τις 07.12.2017 το νεοεκλεγμένο Δ.Σ. συγκροτήθηκε σε σώμα σύμφωνα με το καταστατικό ως εξής:

1) ΠΡΟΕΔΡΟΣ : ΓΕΡΑΣΙΜΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
2) ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΛΙΟΝΤΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
3) Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ : ΖΗΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
4) ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ : ΠΙΓΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ
5) ΤΑΜΙΑΣ : ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
6) ΜΕΛΟΣ: ΚΥΠΡΙΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 
7) ΜΕΛΟΣ: ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ


 
Read More »
ΝΕΟ ΔΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΠΛΑΤΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΣΤΙΩΝ ΝΕΟ ΔΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΠΛΑΤΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΣΤΙΩΝ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 15, 2017 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση από "Το σπίτι της Ρένας"

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 15, 2017


Ο Πολιτιστικός και Κοινωνικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας «Ρένα Kώτσιου» διοργανώνει Μουσική Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση με θέμα «Το Μήνυμα των Χριστουγέννων» την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017 στις 7μ.μ στην αίθουσα «Πρασιά» στο Μαυρούδι.

Ο ηγούμενος της Μονής Γηρομερίου, Αρχιμανδρίτης π.Μεθόδιος θα μιλήσει για το νόημα των Χριστουγέννων. 
Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η μικτή χορωδία ενηλίκων του Συλλόγου υπό τη διεύθυνση της κας Χρύσας Σιδηροπούλου με χριστουγεννιάτικες μελωδίες και κάλαντα.

Είσοδος Ελεύθερη


 
Read More »
Ηγουμενίτσα: Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση από "Το σπίτι της Ρένας" Ηγουμενίτσα: Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση από "Το σπίτι της Ρένας" Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 15, 2017 Rating: 5

Εκδήλωση του ΚΚΕ (μ-λ) το Σάββατο στην Ηγουμενίτσα

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 15, 2017


Εκδήλωση του ΚΚΕ (μ-λ) το Σάββατο,16/12/17 και ώρα 7:00 μμ στο «Σταυροδρόμι» ,στην Ηγουμενίτσα

Θέμα: «Διεθνείς και Εσωτερικές εξελίξεις, η επίθεση του Κεφαλαίου και η απάντηση του λαϊκού κινήματος»

· ΕΞΩ ΑΠΟ ΕΕ ΚΑΙ ΝΑΤΟ
· ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
· ΚΑΤΩ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΔΝΤ
· ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ


Read More »
Εκδήλωση του ΚΚΕ (μ-λ) το Σάββατο στην Ηγουμενίτσα  Εκδήλωση του ΚΚΕ (μ-λ) το Σάββατο στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 15, 2017 Rating: 5

Έργα αποκατάστασης ζημιών και συντήρησης του οδικού δικτύου εγκρίθηκαν με αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 15, 2017


Αναδόχους για έργα αποκατάστασης ζημιών και συντήρησης του οδικού δικτύου ενέκρινε στη συνεδρίαση της η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου. Επίσης ενέκρινε τη δημοπράτηση του έργου «συντήρηση – βελτίωση της οδού Μεσόπυργος- Αυλάκι όρια Νομού Αιτωλοακαρνανίας της Π.Ε. Άρτας» με προϋπολογισμό 2.600.000 ευρώ.

Αναλυτικά:

Ανάδοχοι αναδείχθηκαν για τα εξής έργα, ανά Περιφερειακή Ενότητα:

Π.Ε. Άρτας
«Κατασκευή σαρζανέτ και επενδεδυμένης τάφρου στην επαρχιακή οδό Δίστρατο-Κεντρικού της Π.Ε. Άρτας», προϋπολογισμού 65.000 ευρώ (Ανάδοχος: Ιωάννης Σταύρου)

Π.Ε. Θεσπρωτίας
«Διαγράμμιση – σήμανση εθνικής οδού τμήματος Παραμυθιά – Γλυκή», προϋπολογισμού 60.000 ευρώ (Ανάδοχος: Προφύρης Κατασκευαστική – Ενεργειακή και ΣΙΑ Ε.Ε.)

Π.Ε. Ιωαννίνων
«Άμεση αποκατάσταση Επαρχιακής Οδού προς Παρδαλίτσα και προστασία οικίας και κτηνοτροφικής εγκατάστασης από κατολίσθηση μεγάλου μήκους», προϋπολογισμού 74.400 ευρώ (Ανάδοχος: Θεόδωρος Τριανταφύλλου)
«Αναβάθμιση ισόπεδου κόμβου Κουτσελιού και βελτίωση βατότητας περιμετρικών οδών στην 2η Επαρχιακή οδό» Π.Ε. Ιωαννίνων, προϋπολογισμού 74.000 ευρώ (Ανάδοχος: Σ. & Γ. Αλεξίου)
«Βελτίωση επαρχιακής οδού Κάτω Λίππα - Αχλαδέα» Π.Ε. Ιωαννίνων, προϋπολογισμού 60.000 ευρώ (Ανάδοχος: Γεωτεχνική Μηχανική Μονοπρόσωπη ΙΚΕ)
«Αποκατάσταση επαρχιακής οδού προς Μουζακαίους» Π.Ε. Ιωαννίνων, προϋπολογισμού 40.000 ευρώ (Ανάδοχος: Ντάφλης Γεώργιος)
«Βελτίωση αποκατάσταση επαρχιακής οδού προς Βραδέτο» Π.Ε. Ιωαννίνων, προϋπολογισμού 40.000 ευρώ (Ανάδοχος: Κωνσταντινίδης Κατασκευαστική Ο.Ε.)

Π.Ε. Πρέβεζας
«Αποκατάσταση Οδού Λούτσας – Κουκουλίου Πρέβεζας», προϋπολογισμού 70.000 ευρώ (Ανάδοχος: Κωνσταντινίδης Κατασκευαστική Ο.Ε.)
«Άμεση σήμανση και επούλωση επικινδύνων φθορών – λάκκων του οδικού δικτύου αρμοδιότητας Π.Ε. Πρέβεζας (παροχή υπηρεσιών)», προϋπολογισμού 15.000 ευρώ (Ανάδοχος: Ι. Μπουκουβάλας – Β. Κακαριάρης Ο.Ε.)

Επίσης, εγκρίθηκε η δημοπράτηση και των εξής έργων:
«Συντήρηση πεδινού επαρχιακού οδικού δικτύου Π.Ε. Άρτας», προϋπολογισμού 150.000 ευρώ
«Ασφαλτόστρωση οδικών τμημάτων στο Δ.Δ. Φιλιππιάδας - Τσιμεντόστρωση αγροτικής οδού (Μπουσούλιζα) Αντιπλημμυρικά έργα στο Δ.Δ. Τύριας Δήμου Ζηρού» Π.Ε. Πρέβεζας, προϋπολογισμού 96.000 ευρώ
«Αντιπλημμυρικά έργα στο Δ.Δ. Βρυσούλας του Δήμου Πρέβεζας» Π.Ε. Πρέβεζας, προϋπολογισμού 30.100 ευρώ
«Κατασκευή οδού αντιπυρικής προστασίας στο Δ.Δ Στεφάνης – Γ΄ φάση» Π.Ε. Πρέβεζας, προϋπολογισμού 30.000 ευρώ
«Ασφαλτόστρωση οδικού τμήματος στο Δ.Δ. Μύτικα του Δήμου Πρέβεζας» Π.Ε. Πρέβεζας, προϋπολογισμού 25.000 ευρώ

Με άλλη απόφασή της η Ο.Ε. ενέκρινε τη διενέργεια διαγωνισμού για την «Προμήθεια ταχύπλοου σκάφους για τη διενέργεια ελέγχων, αρμοδιότητας Περιφέρειας Ηπείρου, στη λίμνη Παμβώτιδα», προϋπολογισμού 70.000 ευρώ


Read More »
Έργα αποκατάστασης ζημιών και συντήρησης του οδικού δικτύου εγκρίθηκαν με αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής Έργα αποκατάστασης ζημιών και συντήρησης του οδικού δικτύου εγκρίθηκαν με αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 15, 2017 Rating: 5

Συναυλίες, χοροί και θεάματα στα «Ασημένια Χριστούγεννα»

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 15, 2017Πλούσια η ψυχαγωγική «ατζέντα» της τρέχουσας εβδομάδας

Μύθοι, θρύλοι, μαγικά, ακροβατικά, παιχνίδια, δράσεις και θεάματα για όλους υπόσχονται τα «Ασημένια Χριστούγεννα» στο Παραλίμνιο Ψυχαγωγικό Πάρκο Ιωαννίνων!

Πέρα όμως από τα συναρπαστικά παιχνίδια που όλοι μπορούν να απολαύσουν, το Ασημένιο Χριστουγεννιάτικο Πάρκο φιλοξενεί, σε καθημερινή βάση, εκδηλώσεις και ψυχαγωγικά θεάματα για όλες τις ηλικίες και για κάθε γούστο! Για την τρέχουσα εβδομάδα λοιπόν το πρόγραμμα είναι πλούσιο και περιλαμβάνει μουσικές, χορούς, συναυλίες και πολλές ακόμα δράσεις, με τη συμμετοχή πολιτιστικών συλλόγων των Ιωαννίνων, σχολών χορού αλλά και γνωστών καλλιτεχνών.

Το ερχόμενο Σάββατο (16/12), ώρα 12.00, το «μενού» περιλαμβάνει παραδοσιακούς χορούς από τα παιδικά τμήματα του Συλλόγου Συρρακιωτών Ιωαννίνων. Επίσης, στις 18.00 θα ακολουθήσει παράσταση μοντέρνου χορού από τη Σχολή MS Hall of Dance. 
Την ίδια ημέρα (Σάββατο, 16/12), ώρες 10.00 έως 15.30, θα γίνει παιδικό εργαστήρι από το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας και το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων στον χώρο της εκπαιδευτικής δράσης των «Ασημένιων Χριστουγέννων».

Την Κυριακή (17/12) ώρα 12.00 τα τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κατσικά θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς απ’ όλη την Ελλάδα. Στις 18.00 θα ακολουθήσει παράσταση μοντέρνου χορού από τη Σχολή Γιάννας Νέσση, ενώ οι εκδηλώσεις της ημέρας θα κορυφωθούν στις 19.00 με συναυλία του πολυτάλαντου τραγουδιστή και ηθοποιού Κωνσταντίνου Φραντζή!

Υπενθυμίζεται ότι τα «Ασημένια Χριστούγεννα» λειτουργούν καθημερινά, Δευτέρα με Κυριακή, από τις 10 το πρωί. Όλες οι γιορτινές δράσεις ξεκινούν από τις 11 κάθε πρωί, είναι στεγασμένες και απολύτως προφυλαγμένες. Η είσοδος στο Παραλίμνιο Ψυχαγωγικό Πάρκο Ιωαννίνων είναι δωρεάν για όλους!

Περισσότερες πληροφορίες για τα «Ασημένια Χριστούγεννα στο: www.asimeniaxristougenna.gr.


Read More »
Συναυλίες, χοροί και θεάματα στα «Ασημένια Χριστούγεννα» Συναυλίες, χοροί και θεάματα στα «Ασημένια Χριστούγεννα» Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 15, 2017 Rating: 5

Την Κυριακή η μεγάλη χριστουγεννιάτικη συναυλία του Σύγχρονου Ωδείου Ηγουμενίτσας

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 15, 2017

Την Κυριακή 17/12/2017 η μεγάλη χριστουγεννιάτικη συναυλία του Σύγχρονου Ωδείου Ηγουμενίτσας στην Πρασιά, με θέμα "αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο" και απονομές πτυχίων στους περσινούς απόφοιτους.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.Read More »
Την Κυριακή η μεγάλη χριστουγεννιάτικη συναυλία του Σύγχρονου Ωδείου Ηγουμενίτσας Την Κυριακή η μεγάλη χριστουγεννιάτικη συναυλία του Σύγχρονου Ωδείου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 15, 2017 Rating: 5

AΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΔΙΕΤΙΑΣ 2016-2017 ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ ΚΕΣΤΡΙΝΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 15, 2017Δοξολογία καί εὐχαριστία ἀναπέμπουμε στόν Κύριό μας, ὁ ὁποῖος μέ τό πολύ ἔλεός του μᾶς ἀξίωσε νά τόν ὑπηρετήσουμε στήν ἐνορία Κεστρίνης κατά τή διετία 2016-2017. Ἀνακρίνοντας τή συνείδησή μας, διαπιστώσαμε ὅτι δέν πράξαμε ὅσα ἐπιθυμοῦσε ἡ ψυχή μας. Ὡστόσο ἡ ἀγάπη τοῦ Θεοῦ καί ἡ ἀνοχή τῶν ἐνοριτῶν μας μᾶς στήριξε καί μᾶς στηρίζει, ὥστε νά μήν ἀποθαρυνθοῦμε, ἀλλά νά ἀποκτήσουμε ἀκμαῖο φρόνημα προσφορᾶς.

Πέρασαν δύο χρόνια διακονίας στήν ἐνορία Κεστρίνης. Ἐάν ἦταν, ὅπως θά ἔπρεπε, ἀποτελεσματικά καί πολύκαρπα, μόνο ὁ Θεός τό γνωρίζει, ἐνῶ οἱ πιστοί μποροῦν νά τό ἀξιολογήσουν κατά τήν κρίση τους. Τό βέβαιο εἶναι ὅτι, ἐμφανίσαμε ἐλλείψεις καί ἀδυναμίες. Ὡστόσο μέ εἰλικρίνεια καρδιᾶς καταθέτουμε ὅτι ἐπιθυμοῦμε τήν προαγωγή τοῦ ἐκκλησιαστικοῦ βίου καί στόχος μας εἶναι νά πορευόμαστε τήν ἀδιάστροφη ὁδό, ἔχοντας ὡς γνώμονα ζωῆς τό Εὐαγγέλιο καί τήν παράδοση τῆς Ὀρθόδοξης Ἐκκλησίας μας.

Π. Ἠλίας Μάκος
Πρεσβύτερος- Θεολόγος

ΔΡΑΣΕΙΣ 2016

-Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας παιδικῆς χορωδίας ἱεροῦ ναοῦ Ἁγίου Μηνᾶ Κεστρίνης καί μικρή δεξίωση (15 Ἰανουαρίου 2016).

-Ἀπονομή τιμητικοῦ ἐπαίνου στό Μητροπολίτη Παραμυθίας κ. κ. Τίτο (28 Φεβρουαρίου 2016)

-Ἐκδήλωση μέ θέμα: «Ὁδοιπορικό Λόγου καί Τέχνης στή Μ. Ἑβδομάδα» (20 Ἀπριλίου 2016).

-Ἐκδήλωση μέ θέμα: «Ἐκκλησία καί περιβάλλον» (28 Μαΐου 2016)

-Προσκυνηματική ἐκδρομή στόν τάφο τοῦ ὁσίου Παϊσίου (11 Ἰουνίου 2016)

-Πανηγυρικός ἑορτασμός τῆς μνήμης τοῦ ὁσίου Παϊσίου (12 Ἰουλίου 2016)

-Προσκυνηματική ἐκδρομή τοῦ τομέα νεότητας στήν Κέρκυρα καί συμμετοχή στή λιτανεία τοῦ λειψάνου τοῦ ἁγίου Σπυρίδωνα (11 Αὐγούστου 2016, θαυματουργική διάσωση τοῦ νησιοῦ ἀπό τήν πολιορκία τῶν Τούρκων).

-Προσκύνημα νέων στή Μονή Γηρομερίου καί συμβουλευτική καθοδήγησή τους ἀπό τόν ἡγούμενο π. Μεθόδιο Ντελή (Σεπτέμβριος 2016).

-Ἐπιχρωματισμός τοῦ νέου ναοῦ τοῦ ἁγίου Μηνᾶ (Ὀκτώβριος 2016).

-Διανομή ρουχισμοῦ καί εἰδῶν προικός σέ οἰκογένειες (Νοέμβριος 2016).

-Ἐξοπλισμός μέ τεχνολογικό ὑλικό τοῦ πνευματικοῦ κέντρου τῆς ἐνορίας (Ὀκτώβριος 2016).

- Ἀλλαγή μοκέτας στό Ἱερό Βῆμα τοῦ νέου ναοῦ τοῦ Ἁγίου Μηνᾶ (Νοέμβριος 2016)

-Χριστουγεννιάτικη ἐκδήλωση γιά παιδιά μέ ψαλμούς, τραγούδια, κάλαντα, ποιήματα, διηγήματα (23 Δεκεμβρίου 2016)

-Ἔκδοση ἡμερολογίου τοίχου 2017 (Δεκέμβριος 2016)

- Φιλανθρωπική διακονία καί φροντίδα γιά τούς ἡλικιωμένους (σέ ὅλη τή διάρκεια τοῦ ἔτους)

- Κηρύγματα, κατηχητικό, μαθήματα βυζαντινῆς-παραδοσιακῆς-κλασικῆς μουσικῆς (σέ ὅλη τή διάρκεια τοῦ ἔτους)

ΔΡΑΣΕΙΣ 2017

-Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας παιδικῆς χορωδίας ἱεροῦ ναοῦ Ἁγίου Μηνᾶ Κεστρίνης καί μικρή δεξίωση (5 Φεβρουαρίου 2017)

-Τετραήμερο προσκυνηματικό ὁδοιπορικό στό Ἅγιο Ὄρος νέων (Μάρτιος 2017)

-Ἐκδήλωση μέ θέμα: «Ἀνιχνεύοντας τά ἤθη καί τα ἔθιμα τῆς Μεγάλης Ἑβδομάδας καί τοῦ Πάσχα στά χωριά τῆς Θεσπρωτίας» (6 Ἀπριλίου 2017)

-Ἵδρυση ἐνοριακῆς Τράπεζας Αἵματος «Ὁ Ἅγιος Μηνᾶς» (Μάϊος 2017)

-Διαμόρφωση τοῦ προαυλείου τοῦ ἐξωκλησίου τοῦ Ἁγίου Νικολάου, ὑδροδότησή του καί δημιουργία χώρου στάθμευσης αὐτοκινήτων στόν περιβάλλοντα χῶρο (Μάϊος 2017)

-Ἀναβίωση μέ ἐπιτυχία τοῦ ἡμερήσιου πανηγυριοῦ στό ἐξωκκλῆσι τοῦ Ἁγίου Νικολάου (21 Μαΐου 2017)

-Ἐκδρομή τῶν μαθητῶν/τριῶν τοῦ κατηχητικοῦ σχολείου στή Σαγιάδα καί μικρή δεξίωση (28 Μαΐου 2017)

-Προσκυνηματική ἐκδρομή στά Μετέωρα καί ἐπίσκεψη στήν Καλαμπάκα καί στό Μέτσοβο ( 17 Ἰουνίου 2017)

-Πανηγυρικός ἑορτασμός τῆς μνήμης τοῦ ὁσίου Παϊσίου (12 Ἰουλίου 2017)

-Πρώτη ἐθελοντική αἱμοδοσία μέ μεγάλη συμμετοχή (16 Ἰουλίου 2017)

-Προσκυνηματική ἐκδρομή τοῦ τομέα νεότητας στήν Κέρκυρα καί συμμετοχή στή λιτανεία τοῦ λειψάνου τοῦ ἁγίου Σπυρίδωνα (11 Αὐγούστου 2017, θαυματουργική διάσωση τοῦ νησιοῦ ἀπό τήν πολιορκία τῶν Τούρκων).

-Ἐπιχρωματισμός κοιμητηριακοῦ ναοῦ Ἀναστάσεως (Αὔγουστος 2017)

-Προσκύνημα νέων στή Μονή Γηρομερίου καί συμβουλευτική καθοδήγησή τους ἀπό τόν ἡγούμενο π. Μεθόδιο Ντελή (Σεπτέμβριος 2017)

-Καθαρισμός τοῦ ἐξωτερικοῦ χώρου τοῦ παλαιοῦ ναοῦ τοῦ Ἁγίου Μηνᾶ καί μερική διαμόρφωσή του (Ὀκτώβριος 2017)

-Ἔκδοση ἡμερολογίου τσέπης 2018 μέ θέμα «Ἠ Κεστρίνη (Σκουπίτσα) μέσα στό χρόνο”, καθώς καί ἡμερολογίου τοίχου 2018 (Δεκέμβριος 2017).

- Φιλανθρωπική διακονία καί φροντίδα γιά τούς ἡλικιωμένους (σέ ὅλη τή διάρκεια τοῦ ἔτους)

- Κηρύγματα, κατηχητικό, μαθήματα βυζαντινῆς- κλασικῆς μουσικῆς (σέ ὅλη τή διάρκεια τοῦ ἔτους)


Read More »
AΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΔΙΕΤΙΑΣ 2016-2017 ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ ΚΕΣΤΡΙΝΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ AΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΔΙΕΤΙΑΣ 2016-2017 ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ ΚΕΣΤΡΙΝΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 15, 2017 Rating: 5

Toποθέτηση Μάριου Κάτση για τον Προϋπολογισμό του 2018 - "Η χώρα επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα"

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 15, 2017
ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ:

Αποδεικνύεται έμπρακτα ότι , έλλειμμα, χρέος και ανάπτυξη που αποτελούν το μακροοικονομικό περιβάλλον έχουν μπει σε μια ορθή πορεία.

Μεγάλες ομάδες του πληθυσμού υπέφεραν και δυσκολεύονται ακόμα και σήμερα να ανταπεξέλθουν στη δύσκολη πραγματικότητα. Αυτούς προσπαθήσαμε και προσπαθούμε να στηρίξουμε.

Τηρήσαμε την δέσμευση μας για σεισάχθεια χρεών, στο μέτρο του δυνατού, για τους πληγέντες από την κρίση που τόσο έχετε λοιδορήσει. Και εξηγώ:

Η ρύθμιση των 100 δόσεων, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για τις επιχειρήσεις, η αλλαγή στο κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών ώστε να τους επιτρέπεται να κάνουν-και κάνουν- διακανονισμό σε κόκκινα δάνεια ακόμα και με διαγραφές, η ρύθμιση των χρεών πολιτών σε Δήμους από δημοτικά τέλη, οι 36 δόσεις στην ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ χωρίς προκαταβολή και τέλος η επικείμενη ρύθμιση 120 δόσεων στον ΕΦΚΑ για χρωστούμενα από εισφορές, είναι χειροπιαστή ελάφρυνση κυρίες κ κύριοι και έχουν βοηθήσει πολύ κόσμο που έπεσε θύμα της κρίσης

Δύο συνεχόμενες χρονιές προχωρήσαμε στην παροχή κοινωνικού μερίσματος, από την υπεραπόδοση της οικονομίας. Αντί για κόφτη που σχεδόν παρακαλούσατε να ενεργοποιηθεί, είχαμε δότη για δύο συνεχόμενες χρονιές.

Αποτύπωση πολύ θετικών στοιχείων, όπως η αύξηση του προϋπολογισμού για την πρόνοια από τα 789 εκ. € του 2015 στο 1,83 δις το 2018, , ή την αύξηση της χρηματοδότησης της έρευνας μέσω του τακτικού προϋπολογισμού από τα 60 εκ € το 2015 στα 127 εκ το 2018.

Αυτή εδώ θα είναι η κυβέρνηση που θα βγάλει την Ελλάδα από τα μνημόνια, ότι αυτή η κυβέρνηση θα καταστήσει το χρέος βιώσιμο και θα σχεδιάσει την επόμενη μέρα. 


 
Read More »
Toποθέτηση Μάριου Κάτση για τον Προϋπολογισμό του 2018 - "Η χώρα επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα" Toποθέτηση Μάριου Κάτση για τον Προϋπολογισμό του 2018 - "Η χώρα επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα" Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 15, 2017 Rating: 5

65 ναυάγια στα νερά του Ιονίου

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 15, 2017

 
Γεμάτες τοξικές βόμβες από βυθισμένα και ημιβυθισμένα πλοία είναι οι ελληνικές θάλασσες, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής που ανεβάζουν τον αριθμό των ναυαγίων, πανελλαδικά, σε περισσότερα από 330.

Βάση των ίδιων στοιχείων που κατατέθηκαν στη Βουλή, στο πλαίσιο απαντήσεων σε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, στην Τρίτη Περιφερειακή Διοίκηση του Λιμενικού Σώματος που έχει έδρα την Ηγουμενίτσα, έχουν καταγραφεί 65 ναυάγια.

Περιοχή δικαιοδοσίας είναι αυτή των Λιμενικών Αρχών που λειτουργούν στις Περιφερειακές Ενότητες Ζακύνθου, Κεφαλληνίας, Ιθάκης, Λευκάδας, Κέρκυρας, Αιτωλοακαρνανίας επί των ακτών της βορείως της άκρας Πετηνάρι, Άρτας, Πρέβεζας, και Θεσπρωτίας.

Ένα από τα μεγαλύτερα καταγεγραμμένα ναυάγια στο Ιόνιο είναι αυτό του πετρελαιοκίνητου «Άγιος Γεώργιος».

Το «Άγιος Γεώργιος», είχε αποπλεύσει το πρωί της 26ης Νοεμβρίου 1944, από την Πάτρα για την Πρέβεζα, με 65 επιβαίνοντες και εμπορεύματα. Ενώ έπλεε στην περιοχή του Φάρου του Αγίου Σώστη του Μεσολογγίου, ανατινάχθηκε προσκρούοντας σε νάρκη. Ο κυβερνήτης Π. Κομματάς και 27 επιβάτες χάθηκαν στο ναυάγιο. Το δυστύχημα, οφειλόταν σε βαρύτατο λάθος του κυβερνήτη, που δεν ακολούθησε τις οδηγίες και έπλευσε μέσα σε ναρκοπέδιο. Οι υπόλοιποι επιβάτες διασώθηκαν από το πετρελαιοκίνητο «Άγιος Νικόλαος».


 
Read More »
65 ναυάγια στα νερά του Ιονίου 65 ναυάγια στα νερά του Ιονίου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 15, 2017 Rating: 5

Σελίδες