Η Πέστανη γιορτάζει τον Άγιο Αθανάσιο

Παρασκευή, Μαΐου 01, 2015
Η Πέστανη γιορτάζει τον Άγιο Αθανάσιο

Το Σάββατο 2/5/15 θα τελεσθεί πανηγυρική θεία λειτουργία και δοξολογία στο παρεκκλήσι του Αγίου Αθανασίου Πέστανης.
 
Θα ακολουθήσει συνάντηση στο καφενείο του χωριού με σουβλάκια και ποτά.
Read More »
Η Πέστανη γιορτάζει τον Άγιο Αθανάσιο Η Πέστανη γιορτάζει τον Άγιο Αθανάσιο Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 01, 2015 Rating: 5

Ψήφισμα της Π.Ε.Δ. Ηπείρου για το θέμα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου

Παρασκευή, Μαΐου 01, 2015
Ψήφισμα της Π.Ε.Δ. Ηπείρου για το θέμα της Πράξης Νομοθετικού ΠεριεχομένουΤο Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. Ηπείρου, κατά την τακτική του συνεδρίαση, την Παρασκευή 24.04.2015, συζήτησε εκτάκτως το θέμα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.) με την οποία η Κυβέρνηση υποχρεώνει τους ΟΤΑ α’ βαθμού να καταθέτουν τα ταμειακά του διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Μετά από διαλογική συζήτηση που διεξήχθη, το Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Ηπείρου,

1. Καταγγέλλει ως απαράδεκτη τη μεθόδευση της Κυβέρνησης και την απόφασή της να προχωρήσει στην έκδοση της από 20/04/2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου , [“Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδας”, ΦΕΚ Α’ 41 / 20-04-2015], με την οποία πλήττει ευθέως τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του θεσμού της Αυτοδιοίκησης και ουσιαστικά ακυρώνει τον ρόλο της

2. Κρίνει μη ικανοποιητικές τις εξηγήσεις που παρείχε στο Δ.Σ της Κ.Ε.Δ.Ε. ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, γι αυτό καλεί την Κυβέρνηση σε πρώτη φάση να αποσύρει άμεσα την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και στη συνέχεια, να ξεκινήσει με πρωτοβουλία της ένας ειλικρινής διάλογος, προκειμένου να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις που στόχο θα έχουν την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος.

3. Καλεί τις Δημοτικές Αρχές της Ηπείρου και μέχρι τη σύγκληση του τακτικού συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. της 7ης Μαΐου 2015, όπου θα ληφθεί οριστική απόφαση, να μην εφαρμόσουν όσα προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου , γιατί τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία όλων των Δήμων και των υπηρεσιών τους, καθώς και η δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στη στοιχειώδη λειτουργία τους και στις άμεσες ανάγκες των πολιτών των τοπικών κοινωνιών.

4. Τέλος, καλούμε τους Δήμους της Ηπείρου να αναλάβουν σε τοπικό επίπεδο εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο, προκειμένου να ενημερωθούν οι δημότες με έγκυρο τρόπο για τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει για κάθε τοπική οικονομία και για κάθε επαγγελματία η εφαρμογή αυτής της πρωτοφανούς κυβερνητικής απόφασης.
Read More »
Ψήφισμα της Π.Ε.Δ. Ηπείρου για το θέμα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου  Ψήφισμα της Π.Ε.Δ. Ηπείρου για το θέμα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 01, 2015 Rating: 5

Το πρόγραμμα εορτασμού της Αγίας Μαύρας στο Προδρόμι

Παρασκευή, Μαΐου 01, 2015
Το πρόγραμμα εορτασμού της Αγίας Μαύρας στο Προδρόμι
 
 
Με αφορμή την εορτή της Αγίας Μαύρας, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ι.Ν Αγίας Μαυρας Προδρομίου Παραμυθιάς, ενημερώνει πως το Σάββατο 2 Μαΐου 2015 και ώρα 7μ.μ στον Ι.Ν Αγίας Μαύρας στο Προδρόμι Παραμυθιάς, θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας, και θα ακολουθήσει λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Αγίας Μαύρας. Ανήμερα της Εορτής, Κυριακή 3 Μαΐου 2015 θα τελεσθεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας.

H Αγία Μαύρα, γεννήθηκε στη Θηβαΐδα της Αιγύπτου. Η Αγία Μαύρα βασανίστηκε για καμφθεί το ηθικό του συζύγου της Άγιου Τιμόθεου. ο έπαρχος Αρριανός διέταξε τον άγριο βασανισμό της Αγίας, η οποία καθ' όλη τη διάρκεια των μαρτυρίων έψαλε. Πρώτα πρώτα, λοιπόν, της ξερρίζωσαν τις τρίχες του κεφαλιού της και στη συνέχεια της έκοψαν τα δάχτυλα. Έπειτα την βύθισαν ολόκληρη μέσα σε ένα καζάνι γεμάτο νερό που κόχλαζε. Επειδή όμως η Αγία, αν καί ήταν μέσα στο βραστό νερό, δεν έπαθε το παραμικρό έγκαυμα, ο Αρριανός σχημάτισε τη γνώμη ότι το νερό δεν ήταν θερμό, αλλά ψυχρό. Έτσι, για να το διαπιστώσει, πρόσταξε να του ραντίσουν το χέρι.

Τότε η Αγία πήρε με τη χούφτα της νερό και το έριξε πάνω στο χέρι του. Το νερό αυτό ήταν τόσο καυτό, ώστε να διαλυθεί το δέρμα του ηγεμόνα. Παρ' όλα αυτά, ο Αρριανός δεν σταμάτησε και διέταξε να σταυρώσουν και τους δυο Αγίους. Ακόμη και στο σταυρό του μαρτυρίου, ο βδελυρός έπαρχος, πλησίασε την αγία σε μία απέλπιδα προσπάθεια έστω και την τελευταία στιγμή να την αποσπάσει από το μαρτύριο και την πίστη της. Φωτισμένη όμως από τη θεία χάρη η αγία τον απέπεμψε. Ενώ η αγία Μαύρα ήταν κρεμασμένη στο σταυρό, την πλησίασε - σαν σε έκσταση - ο διάβολος, προσφέροντάς της ένα ποτήρι γεμάτο με μέλι και γάλα. Της συνιστούσε μάλιστα να το πιεί για να μην φλογίζεται από τη δίψα. Η Άγία όμως, φωτισμένη από τον Θεό, κατάλαβε την πανουργία του διαβόλου και με την προσευχή της τον έδιωξε.

Ο παγκάκιστος χρησιμοποίησε όμως και άλλο τέχνασμα. Φάνηκε στην Αγία ότι την μετέφερε σε ένα ποτάμι απ' όπου έτρεχε μέλι και γάλα και της πρότεινε να πιεί. Εκείνη όμως, μετά από θείο φωτισμό, είπε: «Δεν πρόκειται να πιώ απ' αυτά. Θα πιώ από το ουράνιο ποτήρι που μου πρόσφερε ο Χριστός». Έτσι, ο διάβολος έφυγε απ' αυτήν νικημένος και καταντροπιασμένος. Τότε παρουσιάστηκε στην Αγία άγγελος Θεού, ο οποίος την πήρε από το χέρι, την οδήγησε στον ουρανό και, αφού της έδειξε έναν θρόνο με μια στολή λευκή πάνω σ' αυτόν και ένα στεφάνι, της είπε: «Αυτά ετοιμάστηκαν για σένα». Στη συνέχεια, αφού την οδήγησε ακόμη ψηλότερα της έδειξε άλλον θρόνο και στολή και στεφάνι, της είπε πάλι: «Αυτά προορίζονται για τον άντρα σου. Η διαφορά του τόπου δηλώνει το γεγονός ότι ο άντρας σου υπήρξε η αιτία της σωτηρίας σου». Μετά από εννιά μέρες παρέδωσαν και οι δύο την ψυχή τους στον Κύριο και έτσι το Άγιο ζεύγος συγκαταλέχθηκε στην ιερώνυμη φάλαγγα των μαρτύρων της Εκκλησίας μας.
Read More »
Το πρόγραμμα εορτασμού της Αγίας Μαύρας στο Προδρόμι Το πρόγραμμα εορτασμού της Αγίας Μαύρας στο Προδρόμι Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 01, 2015 Rating: 5
Παρασκευή, Μαΐου 01, 2015
ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΕΔ ΗΠΕΙΡΟΥ ΓΙΑ TO ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΤο Διοικητικό Συμβούλιο κατά την συνεδρίαση της 24ης Απριλίου 2015, συζήτησε και το πρόβλημα των παράνομων μεταναστών στην Ήπειρο και ενέκρινε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα:

Σε καθημερινή βάση διακινούνται χιλιάδες παράτυποι μετανάστες και πρόσφυγες. Οι άνθρωποι αυτοί, προέρχονται από χώρες με πολεμικές συγκρούσεις και μέσα από κυκλώματα σύγχρονων δουλεμπόρων, φτάνουν κατά κύματα στη χώρα μας και από εκεί, χωρίς το παραμικρό εμπόδιο, μετακινούνται χωρίς έλεγχο και ουσιαστική καταγραφή των πραγματικών τους στοιχείων στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Οι Δήμοι καλούνται να διαχειριστούν το πρόβλημα των παράνομων μεταναστών χωρίς επαρκή μέσα (ανθρώπινο δυναμικό και οικονομικούς πόρους) και υποδομές, κυρίως όμως χωρίς συγκεκριμένες κατευθύνσεις διαχείρισης του θέματος.

Ζητάμε μετ’ επιτάσεως να τεθεί άμεσα σε διαβούλευση και να εφαρμοστεί ένα Ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο για το Μεταναστευτικό το οποίο θα δώσει οριστική λύση στη διαχείριση του προβλήματος.

Όσον αφορά την περιοχή της Ηπείρου, πρέπει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου να αναλάβει πρωτοβουλίες διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες, για τη δημιουργία Κέντρου υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών στην Ήπειρο και επισημαίνει ότι καμιά απόφαση δεν θα τύχει εφαρμογής χωρίς την συναίνεση των τοπικών κοινωνιών.

Ζητάμε επίσης να ενισχυθεί η αστυνόμευση στις ευάλωτες περιοχές (παραμεθόριες, Λιμάνια κλπ.) και να γίνει αναβάθμιση του φορέα πρόληψης και ελέγχου νοσημάτων.

Τέλος υιοθετούμε πλήρως το ψήφισμα του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ για το εν λόγω θέμα.
Read More »
Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 01, 2015 Rating: 5

Απεντάσσονται δώδεκα έργα της Ηπείρου από το ΕΣΠΑ

Παρασκευή, Μαΐου 01, 2015
Απεντάσσονται δώδεκα έργα της Ηπείρου από το ΕΣΠΑ


Οι δυσκολίες στην υλοποίηση έργων που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες και οι καθυστερήσεις που υπήρξαν, οδηγούν εκτός ΕΣΠΑ, δώδεκα έργα της Ηπείρου, συνολικού προϋπολογισμού πολλών εκατομμυρίων.

Τα έργα απεντάχθηκαν, με απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας, στο πλαίσιο εξυγίανσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Ψηφιακής Σύγκλισης.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στο πλαίσιο εξυγίανσης κι άλλων τομεακών προγραμμάτων είναι ορατός ο κίνδυνος να απενταχθούν κι άλλα έργα της Ηπείρου, τα οποία παρουσιάζουν σημαντικές καθυστερήσεις.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα φαίνεται να εντοπίζονται στα έργα που είναι ενταγμένα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, αφορούν δηλαδή σε υποδομές διαχείρισης υγρών αποβλήτων.

Στο σχετικό έγγραφο του Υπουργείου για τα έργα της Ψηφιακής Σύγκλισης, σημειώνεται ότι «οι συγκεκριμένες πράξεις δεν δύναται να υλοποιηθούν εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου με βάση τους χρόνους της απόφασης ένταξης ή τους αναφερόμενους στα τεύχη δημοπράτησης».

Σημειώνεται δε ότι η απένταξη των πράξεων δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να εξεταστούν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 από τα σχετικά επιχειρησιακά προγράμματα.

Πρακτικά βέβαια κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς η οικονομική κρίση έχει υποχρεώσει τους περισσότερους φορείς να αναθεωρήσουν τις προτεραιότητές τους.

Αναλυτικά τα έργα που απεντάσσονται είναι τα ακόλουθα:

1. Τηλεματικές υπηρεσίες επέκτασης διαχείρισης αστικού ΚΤΕΛ Άρτας κι εξυπηρέτησης επιβατικού κοινού, με φορέα υλοποίησης το ΚΤΕΛ Άρτας.

2. Ολοκληρωμένο τηλεματικό σύστημα δυναμικής πληροφόρησης κοινού κι αυτόματης έκδοσης εισιτηρίων υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, με φορέα υλοποίησης το υπεραστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων.

3. Ολοκληρωμένο τηλεματικό σύστημα δυναμικής πληροφόρησης κοινού κι αυτόματης έκδοσης εισιτηρίων υπεραστικού ΚΤΕΛ με φορέα υλοποίησης το υπεραστικό ΚΤΕΛ Άρτας.

4. Ολοκληρωμένο τηλεματικό σύστημα δυναμικής πληροφόρησης κοινού κι αυτόματης έκδοσης εισιτηρίων Πρέβεζας, με φορέα υλοποίησης το ΚΤΕΛ Πρέβεζας.

5. Ολοκληρωμένο τηλεματικό σύστημα δυναμικής πληροφόρησης κοινού κι αυτόματης έκδοσης εισιτηρίων υπεραστικού ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας με φορέα υλοποίησης το ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας.

6. Πλατφόρμα παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών και διάθεσης δεδομένων της Περιφέρειας Ηπείρου με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Ηπείρου.

7. Ψηφιακές υπηρεσίες Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων, με φορέα υλοποίησης την Μητρόπολη.

8. Ψηφιακές υπηρεσίες Ιεράς Μητρόπολης Νικοπόλεως και Πρεβέζης με φορέα υλοποίησης την Μητρόπολη.

9. Ψηφιοποίηση ιστορικού αρχείου φακέλων ασθενών και συσχέτιση φακέλων ασθενών με τις υπάρχουσες εφαρμογές του ΟΠΣΥ, με φορέα υλοποίησης το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

10. Υπηρεσίες υγείας με αναβάθμιση του ηλεκτρονικού φακέλου ασθενή και ψηφιοποίησης φακέλου ασθενή με φορέα υλοποίησης το Νοσοκομείο Πρέβεζας.

11. Ενέργειες ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης του φυσικού αρχείου ασθενών του Γενικού νοσοκομείου Άρτας στην κατεύθυνση δημιουργίας ολοκληρωμένου φακέλου ασθενή, με φορέα υλοποίησης το Νοσοκομείο Άρτας.

12. Ψηφιοποίηση και ηλεκτρονική διαχείριση του ιστορικού αρχείου φακέλων ασθενών του Νοσοκομείου Χατζηκώστα και του Νοσοκομείου Φιλιατών, με φορέα υλοποίησης το Νοσοκομείο Χατζηκώστα.
Read More »
Απεντάσσονται δώδεκα έργα της Ηπείρου από το ΕΣΠΑ Απεντάσσονται δώδεκα έργα της Ηπείρου από το ΕΣΠΑ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 01, 2015 Rating: 5

Ημερίδα με τίτλο: «Μνημεία και Περιβάλλον» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας

Παρασκευή, Μαΐου 01, 2015
Ημερίδα με τίτλο: «Μνημεία και Περιβάλλον» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας
 
 

H ΛΒ’ Εφορεία Προϊστορικών Κλασσικών και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιατών στις 15-05-2015, διοργανώνουν ημερίδα με τίτλο «Μνημεία και Περιβάλλον» 
 
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί τηνΠαρασκευή 15 /05/2015, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας και ώρα 17:00


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

17:00-17:20 Προσέλευση

17:20-17:40 Ιωάννης Χουλιαράς, Αρχαιολόγος-Προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας :Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά Μνημεία της Θεσπρωτίας

17:40-18:00 Μάρκος Νικολάου, Υπεύθυνος Κ.Π.Ε. Φιλιατών ΠΕ11 Msc :
Θεσπρωτία…στα χρώματα της παράδοσης

18:00-18:20 Μιχάλης Αράπογλου, Δρ Ανθρωπογεωγραφίας- Αρχιτέκτονας D.P.L.G. : Παραδοσιακοί οικισμοί-Παραδοσιακή αρχιτεκτονική: αμφισημίες

18:20-18:40 Βασίλειος Νιτσιάκος, Καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας
Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Η συγκρότηση του χώρου στην προβιομηχανική κοινωνία

18:40-19:00 Διάλειμμα

19:00-19:20 Στέφανος Βασιλειάδης, Αρχαιολόγος:
Γόνιμη στεριά, έρημη θάλασσα: η διαλεκτική σχέση των ανταλλαγών στην αρχαία Θεσπρωτία

19:20-19:40 Γεωργία Πλιάκου, Αρχαιολόγος-Προϊσταμένη του τμήματος
Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων, Αρχαιολογικής Έρευνας : Μνημεία και Περιβάλλον. Μια αμφίδρομη σχέση

19:40-20:00 Γεώργιος Ρήγινος, Αρχαιολόγος:
Περιβάλλον και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων-πορείες παράλληλες. Το παράδειγμα της Ηπείρου

20:00-20:20 Γιώργος Σμύρης, Επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων :“Αϊντονάτ” και “Ρεσαδιέ”. Ο ίδιος χώρος με άλλη ανάγνωση.
Τα μουσουλμανικά μνημεία

20:20-20:40 Συζήτηση
Read More »
Ημερίδα με τίτλο: «Μνημεία και Περιβάλλον» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας Ημερίδα με τίτλο: «Μνημεία και Περιβάλλον» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 01, 2015 Rating: 5

Χωρίς ψάρεμα τον Μάιο στα ποτάμια της Ηπείρου

Παρασκευή, Μαΐου 01, 2015
Χωρίς ψάρεμα τον Μάιο στα ποτάμια της Ηπείρου


Με απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, απαγορεύεται η αλιεία των ψαριών (εκτός της πέστροφας) και όλων των υδρόβιων οργανισμών, με κάθε αλιευτικό μέσο και εργαλείο σε όλα τα ποτάμια, τους παραπόταμους και τις πηγές αυτών και σε όλα τα υδάτινα οικοσυστήματα εσωτερικών υδάτων της Ηπείρου από 1 Μαΐου 2015 έως 31 Μαΐου 2015.

Ειδικά για την Τεχνητή Λίμνη Πηγών Αώου (λόγω των χαμηλότερων θερμοκρασιών που επικρατούν στη λίμνη και επηρεάζουν την αναπαραγωγική περίοδο των ψαριών), η απαγόρευση ισχύει από 15 Μαΐου έως 30 Ιουνίου 2015.

Η απαγόρευση αποσκοπεί στην προστασία της αναπαραγωγής των ψαριών και λοιπών υδρόβιων οργανισμών που διαβιούν στα παραπάνω υδάτινα οικοσυστήματα.

• Για τις παραβάσεις των αλιευτικών διατάξεων ή αποφάσεων επιβάλλονται διοικητικές ποινές και ποινικές κυρώσεις όπως επιβολή προστίμου, αφαίρεση άδειας αλιείας, κατάσχεση και εκποίηση των παράνομων αλιεμένων προϊόντων, κατάσχεση και εκποίηση ή καταστροφή (ανάλογα με την περίπτωση) αλιευτικών εργαλείων και συσκευών.

• Για την τήρηση της απόφασης υπεύθυνες είναι οι Αστυνομικές Αρχές, τα Δασαρχεία και όλες οι Ανακριτικές Αρχές.
Read More »
Χωρίς ψάρεμα τον Μάιο στα ποτάμια της Ηπείρου  Χωρίς ψάρεμα τον Μάιο στα ποτάμια της Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 01, 2015 Rating: 5

Πρωτομαγιά στο παραδοσιακό Πλαίσιο Φιλιατών

Παρασκευή, Μαΐου 01, 2015
Πρωτομαγιά στο παραδοσιακό Πλαίσιο Φιλιατών
Ο πολιτιστικός σύλλογος Πλαισίου "ΚΥΡΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ" σας καλεί να γιορτάσετε μαζί του την Πρωτομαγιά.
Με δωρεάν φαγητό για όλους και ζωντανή λαϊκή μουσική, με τον Βασίλη Ρίζο και την Έλενα, στην παραδοσιακή και διατηρητέα πλατεία του χωριού.
Από τις 10 το πρωί μέχρι και αργά το απόγευμα.
Read More »
Πρωτομαγιά στο παραδοσιακό Πλαίσιο Φιλιατών Πρωτομαγιά στο παραδοσιακό Πλαίσιο Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 01, 2015 Rating: 5

Βασίλης Γιόγιακας: Απροετοίμαστη η κυβέρνηση και χωρίς να έχει εκπονήσει σχέδιο αντιμετώπισης του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης

Παρασκευή, Μαΐου 01, 2015
Βασίλης Γιόγιακας: Απροετοίμαστη η κυβέρνηση και χωρίς να έχει εκπονήσει σχέδιο αντιμετώπισης του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης


Απροετοίμαστη και χωρίς να έχει εκπονήσει σχέδιο αντιμετώπισης του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης εμφανίζεται η κυβέρνηση, παρά την αυξημένη ροή προς την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες και τις διεθνείς διαστάσεις που έχει λάβει το θέμα μετά το ναυάγιο και τους σχεδόν 900 νεκρούς στη Μεσόγειο θάλασσα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στην Ερώτηση του βουλευτή Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγιακα, σχετικά με τους «παράτυπους μετανάστες στην πόλη της Ηγουμενίτσας», (αριθμ. Πρωτ. 1451/02-04-2015)αναφέρεται ότι «οι συναρμόδιοι Αναπληρωτές Υπουργοί δεσμεύονται να παρουσιάσουν ακριβές πλάνο για την αξιοποίηση των προ-αναχωρησιακών κέντρων, μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς επίσης και για τη λειτουργία δομών πρώτης υποδοχής και υποδοχής/φιλοξενίας». Τονίζεται δε ότι «θα υπάρξουν ριζικές αλλαγές σε όσους χώρους κράτησης τυχόν διατηρηθούν, λαμβανομένων υπ’ όψιν της γεωγραφικής θέσης τους, της λειτουργικότητάς τους, των αναγκών της οικείας τοπικής κοινωνίας καθώς και των αναγκών των υπό επιστροφή προσώπων, υπό τις εγγυήσεις απόλυτου σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου».

Η απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, δεν μας ικανοποιεί καθώς όπως προκύπτει η κυβέρνηση παραμένει δέσμεα των ιδεολογημάτων της και δεν έχει προετοιμαστεί σε κανένα επίπεδο, για ένα θέμα που συχνά πυκνά σχολίαζε στο παρελθόν, κατηγορώντας τις προηγούμενες κυβερνήσεις για τη δημιουργία κέντρων κράτησης και την κατασκευή του φράχτη στον Έβρο. Τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, δεν έχει να πει κάτι ουσιαστικό για το θέμα, ενώ η μεταναστευτική ροή συνεχώς αυξάνεται.

Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, «η διαδικασία διαμόρφωσης του κατάλληλου πλαισίου για την ορθολογική και ολιστική διευθέτηση και διαχείριση του εν λόγω ζητήματος, με σεβασμό στην αξία του ανθρώπου και τα δικαιώματά του που απορρέουν από αυτή, όπως άλλωστε υπαγορεύεται και από την πολύτιμη παρακαταθήκη του νομικού μας πολιτισμού, ώστε να ανταποκρίνεται και στις προσδοκίες και τις ευαισθησίες της ελληνικής κοινωνίας. Προσφάτως, (14-4-2015) πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Διυπουργικής Επιτροπής, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, με αντικείμενο τις ροές προσφύγων προς τη Χώρα μας».

Στην ίδια απάντηση, το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αναφερόμενο ειδικότερα στη Θεσπρωτία, προσθέτει ότι «η οικεία Διεύθυνση Αστυνομίας προβαίνει σε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και αναλαμβάνει συνεχώς δράσεις και πρωτοβουλίες, με σκοπό την επίτευξη των επιδιωκόμενων στόχων, οι οποίοι συνίστανται:

- Στην επιτάχυνση των διαδικασιών απομάκρυνσης των παράτυπων μεταναστών πέριξ του λιμένα Ηγουμενίτσας, οι οποίοι επιδιώκουν να μεταβούν προς τις χώρες της δυτικής Ευρώπης.

- Στην αποτροπή συγκέντρωσης αλλοδαπών τόσο στα Δημοτικά Διαμερίσματα Λαδοχωρίου – Γραικοχωρίου, όσο και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ηγουμενίτσας.

- Στον εντοπισμό κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης – εκμετάλλευσης των οικονομικών μεταναστών.

Επίσης, προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες δόθηκαν, εκ νέου, εντολές και οδηγίες για τη συνέχιση των προαναφερομένων δράσεων, την κατάλληλη καθοδήγηση του προσωπικού τους και την αξιοποίηση των μέσων που διαθέτουν , για την αποτελεσματικότερη αστυνόμευση της ευρύτερης περιοχής της πόλης της Ηγουμενίτσας, προς εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων με την δέουσα ευαισθησία και προσοχή, στο πλαίσιο του κοινωνικού ρόλου και της αποστολής που επιτελούν, ώστε να παρέχεται ο απαιτούμενος βαθμός προστασίας στις ευαίσθητες ομάδες και ιδιαίτερα των προσφύγων».
Read More »
Βασίλης Γιόγιακας: Απροετοίμαστη η κυβέρνηση και χωρίς να έχει εκπονήσει σχέδιο αντιμετώπισης του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης Βασίλης Γιόγιακας: Απροετοίμαστη η κυβέρνηση και χωρίς να έχει εκπονήσει σχέδιο αντιμετώπισης του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 01, 2015 Rating: 5

Τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό πεζού στην Ηγουμενίτσα

Παρασκευή, Μαΐου 01, 2015
Τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό πεζού στην Ηγουμενίτσα


Τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό πεζού, σημειώθηκε μεσημβρινές ώρες εχτές, επί της παραλιακής οδού Ηγουμενίτσας, στο ύψος του καφέ “SENTRA”, όταν 22χρονος, οδηγός Ι.Χ.Ε. οχήματος, κινούμενος επί της ανωτέρω οδού με κατεύθυνση προς Πρέβεζα, παρέσυρε και τραυμάτισε 43χρονο, ο οποίος επιχειρούσε να διασχίσει κάθετα την οδό.
Ο 43χρονος, διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ και συνοδεία στελέχους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στο Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας και στη συνέχεια διεκομίσθη στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Φιλιατών για περαιτέρω εξετάσεις και νοσηλεία.
Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή.
Read More »
Τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό πεζού στην Ηγουμενίτσα Τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό πεζού στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 01, 2015 Rating: 5

Σελίδες