ΕΟΦ για χρήση υαλουρονικού οξέος – Τι πρέπει να προσέχετε πριν από τη χρήση του

Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2023
ΕΟΦ για χρήση υαλουρονικού οξέος – Τι πρέπει να προσέχετε πριν από τη χρήση του


Με αφορμή πρόσφατα περιστατικά διακίνησης και χρήσης μη πιστοποιημένων ενέσιμων σκευασμάτων υαλουρονικού οξέος, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων προχώρησε στις εξής επισημάνσεις: «Τα σκευάσματα ενέσιμου υαλουρονικού οξέος αισθητικής χρήσης, αξιολογούνται ως ιατροτεχνολογικά προϊόντα κατηγορίας ΙΙΙ (υψηλού κινδύνου), και λαμβάνουν πιστοποιητικό σήμανσης CE κατόπιν αξιολόγησης από Κοινοποιημένο Οργανισμό της Ε.Ε. Η κυκλοφορία τους στην Ελλάδα είναι νόμιμη μόνο εφόσον η εξωτερική συσκευασία φέρει σήμανση CE συνοδευόμενη από τον τετραψήφιο αριθμό αναγνώρισης του Κοινοποιημένου Οργανισμού (π.χ. CE 0123) και έχει κοινοποιηθεί η κυκλοφορία τους στον ΕΟΦ».

Ο ΕΟΦ επισημαίνει ακόμα ότι:

«Η χορήγησή των εν λόγω σκευασμάτων συνιστά ιατρική πράξη και πρέπει να γίνεται από γιατρό με κατάλληλη ειδίκευση και εμπειρία.

Οι ενδιαφερόμενες/οι πρέπει να ενημερώνονται επαρκώς, πριν προχωρήσουν στην εφαρμογή ενέσιμου υαλουρονικού οξέος αισθητικής χρήσης, τόσο για το σκεύασμα που πρόκειται να τους χορηγηθεί, όσο και για την ιδιότητα του ατόμου που πρόκειται να το χορηγήσει, καθώς, εάν δεν πληρούνται οι ανωτέρω προϋποθέσεις, αυξάνεται ιδιαίτερα ο κίνδυνος εκδήλωσης σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών».

Ο ΕΟΦ καλεί το κοινό να αναφέρει περιστατικά ύποπτων σκευασμάτων και ανεπιθύμητων ενεργειών στα ακόλουθα email:

Αναφορά ύποπτων σκευασμάτων: protokollo@eof.gr.

Αναφορά ανεπιθύμητων ενεργειών ιατροτεχνολογικών προϊόντων www.eof.gr/web/guest/whitegeneral, τηλ: 213-2040528 ή 213-2040542


Read More »
ΕΟΦ για χρήση υαλουρονικού οξέος – Τι πρέπει να προσέχετε πριν από τη χρήση του ΕΟΦ για χρήση υαλουρονικού οξέος – Τι πρέπει να προσέχετε πριν από τη χρήση του Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2023 Rating: 5

Μερικό μπλόκο της Αποκεντρωμένης στα ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας - Ακυρώνει εν μέρει απόφαση του Περιφερειάρχη!

Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2023
Μερικό μπλόκο της Αποκεντρωμένης στα ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας - Ακυρώνει εν μέρει απόφαση του Περιφερειάρχη!


Μπλόκο εν μέρει στη λειτουργία των νέων εγκαταστάσεων του ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας βάζει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας. Την άδεια των ΚΤΕΛ είχε υπογράψει ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης λίγες βδομάδες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Κατά της απόφασης αυτής ασκήθηκε προσφυγή από ομάδα κατοίκων η οποία εξετάστηκε από την Αποκεντρωμένη.

Η απόφαση εκδόθηκε το μεσημέρι της Τρίτης και σύμφωνα με αυτή η προσφυγή γίνεται εν μέρει δεκτή και ακυρώνει το ένα μέρος της απόφασης αδειοδότησης του Περιφερειάρχη.

Κρίνει νόμιμη την απόφασή του μόνο κατά το μέρος που χορηγεί άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας πρακτορείου- εκδοτηρίου εισιτηρίων προς εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

Η απόφαση ακυρώνεται κατά το μέρος που καθορίζεται ο χώρος αυτός ως αφετηρία και τέρμα υπεραστικών λεωφορείων για επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών σε όλες τις εγκεκριμένες και νόμιμες επιβατικές λεωφορειακές γραμμές.


Μεταξύ των άλλων σημειώνεται ότι η ακύρωση γίνεται:

-Επειδή η προσβαλλόμενη απόφαση, αν και τιτλοφορείται «Χορήγηση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας πρακτορείου – εκδοτηρίου εισιτηρίων της ‘ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ Α.Ε.’» και πράγματι χορηγείται με αυτήν στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας πρακτορείου – εκδοτηρίου εισιτηρίων προς εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού σε ακίνητο που κείται στο ΟΤ 43, ορίζει ωστόσο επιπλέον ότι, ο εν λόγω χώρος θα αποτελεί αφετηρία, τέρμα και στάση υπεραστικών λεωφορείων για επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών σε όλες τις εγκεκριμένες και νόμιμες επιβατικές λεωφορειακές γραμμές.

-Επειδή το άρθρο 4 § 2 της υπουργικής απόφασης με αριθμό Β-54871/4060/2003 ρητά ορίζει ότι δεν επιτρέπεται ο καθορισμός των εγκαταστάσεων αφετηρίας και τέρματος εκτός του χώρου που περιλαμβάνει σταθμούς εκκινήσεως και αφίξεως υπεραστικών λεωφορείων μαζί με την γύρω περιοχή (για αφετηρία ή τέρμα υπεραστικών γραμμών).

-Επειδή, η χορήγηση της άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας πρακτορείου –εκδοτηρίου εισιτηρίων, δυνάμει των διατάξεων νόμων που λαμβάνονται υπόψη και αναφέρονται στην προσβαλλόμενη απόφαση και σε απάντηση της από 28-08-2023 αίτησης της εταιρείας, είναι διάφορη από τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας σταθμού εκκίνησης και άφιξης υπεραστικών λεωφορείων, η οποία προβλέπεται από άλλες διατάξεις (τα άρθρα 2, 7, 8 και 10 του Π.Δ/τος 79/2004) και απαιτεί την ύπαρξη των ειδικότερων προϋποθέσεων που ο νόμος ορίζει, προϋποθέσεις που από το φάκελο της υπόθεσης δεν προκύπτει να έχουν ερευνηθεί ότι πληρούνται.

-Επειδή ωστόσο, όπως αναφέρεται και στο με αριθμό 156684/1170/11-10-2023 έγγραφο της Περιφέρειας Ηπείρου, η προσβαλλόμενη απόφαση χορηγεί άδεια πρακτορείου εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού σύμφωνα με το άρθρο 5 της αριθμ. Β54871/4060/2003 υπουργικής απόφασης, τη νομιμότητα της οποίας δεν προσβάλλουν οι προσφεύγοντες. Ο χώρος αυτός θα μπορούσε να αποτελεί χώρο στάσης υπεραστικών λεωφορείων σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 4 της αριθµ. Β-54871/4060/2003 απόφασης του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου αυτού, όχι όμως χώρος άφιξης και αναχώρησης αυτών.
Read More »
Μερικό μπλόκο της Αποκεντρωμένης στα ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας - Ακυρώνει εν μέρει απόφαση του Περιφερειάρχη! Μερικό μπλόκο της Αποκεντρωμένης στα ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας - Ακυρώνει εν μέρει απόφαση του Περιφερειάρχη! Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2023 Rating: 5

Τουριστικές και εμπορικές ανταλλαγές στον επίκεντρο της συνάντησης Περιφερειάρχη και Πρέσβη Πολωνίας

Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2023
Τουριστικές και εμπορικές ανταλλαγές στον
      επίκεντρο της συνάντησης Περιφερειάρχη και Πρέσβη Πολωνίας

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι προοπτικές αύξησης των τουριστικών ανταλλαγών, ως και της προώθησης των ηπειρωτικών προϊόντων, με βάση και τα συμπεράσματα που έχουν προκύψει από τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου σε εκθέσεις που διοργανώνονται στην Πολωνία.

Εξετάστηκε επίσης η δυνατότητα σύναψης μνημονίου συνεργασίας της Περιφέρειας Ηπείρου με κάποια αντίστοιχη Πολωνική Περιφέρεια, προκειμένου να υπάρχει ένα σταθερό πλαίσιο εμπορικών και τουριστικών ανταλλαγών.

Ο Πρέσβης της Πολωνίας κ. Altur Lompart, δήλωσε απόλυτα γνώστης της Ηπείρου, καθώς την έχει επισκεφθεί και στο παρελθόν, ενώ μετέφερε στον Περιφερειάρχη και τις πολύ καλές εντυπώσεις που έχει αποκομίσει για την ποιότητα ηπειρωτικών τοπικών προϊόντων.

Περιφερειάρχης και Πρέσβης συμφώνησαν τέλος, να διατηρούν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας, προκειμένου να διευρύνουν το πεδίο συνεργασίας.


Read More »
Τουριστικές και εμπορικές ανταλλαγές στον επίκεντρο της συνάντησης Περιφερειάρχη και Πρέσβη Πολωνίας Τουριστικές και εμπορικές ανταλλαγές στον επίκεντρο της συνάντησης Περιφερειάρχη και Πρέσβη Πολωνίας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2023 Rating: 5

Εξετάσεις για ειδική άδεια οδήγησης οχημάτων μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων

Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2023
Εξετάσεις για ειδική άδεια οδήγησης οχημάτων
μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων


Με απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης προκηρύχθηκαν εξετάσεις για την απόκτηση ειδικής άδειας οδήγησης οχημάτων μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων. Οι εξετάσεις αρχικής χορήγησης αδειών θα διεξαχθούν την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024 και οι εξετάσεις ανανέωσης αδειών την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 9.00 π.μ. στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου της Περιφέρειας Ηπείρου.

Οι σχολές ΣΕΚΟΟΜΕ οφείλουν να προσκομίσουν στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Π.Ε. Ιωαννίνων την Υ/Δ του Διευθυντή Σπουδών με τις τελικές καταστάσεις και τα δικαιολογητικά των υποψηφίων έως και την Παρασκευή 5/1/2024 για τις εξετάσεις ανανέωσης και έως και την Παρασκευή 12/1/2024 για τις εξετάσεις αρχικής χορήγησης.
Read More »
Εξετάσεις για ειδική άδεια οδήγησης οχημάτων μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων Εξετάσεις για ειδική άδεια οδήγησης οχημάτων μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2023 Rating: 5

Προμήθεια συστήματος στο Νοσοκομείο Φιλιατών για παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος

Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2023
Προμήθεια συστήματος στο Νοσοκομείο Φιλιατών για παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος

Δρομολογείται η προμήθεια ολοκληρωμένου συστήματος σπιρομέτρησης για το Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών, μετά την έγκριση της σχετικής χρηματοδότησης ύψους 50.000 ευρώ από τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη. 

Με τη λειτουργία του συστήματος θα είναι εφικτή η διάγνωση και η παρακολούθηση αρκετών παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα.

«Ευχαριστώ τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ κύριο Καρβέλη γιατί γι’ άλλη μια φορά ανταποκρίθηκε άμεσα σε μια βασική ανάγκη του Νοσοκομείου Φιλιατών.», δήλωσε ο Βασίλης Γιόγιακας.


Read More »
Προμήθεια συστήματος στο Νοσοκομείο Φιλιατών για παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος Προμήθεια συστήματος στο Νοσοκομείο Φιλιατών για παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2023 Rating: 5

ΚΕΘΕΑ Ηπειρου : Ανοικτό Συνέδριο Φορέων Πρόληψης και Απεξάρτησης

Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2023
   ΚΕΘΕΑ Ηπειρου : Ανοικτό Συνέδριο Φορέων Πρόληψης και ΑπεξάρτησηςΕπιστήμονες και συλλογικότητες από όλο το φάσμα του πεδίου πρόληψης και θεραπευτικής αντιμετώπισης των εξαρτήσεων στη χώρα μας, προσκαλούν στο ανοικτό συνέδριο

«H αντιμετώπιση της εξάρτησης στην Ελλάδα: Χθες, σήμερα, αύριο»
την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023, 09.00΄-18.00΄, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας,
αίθουσα Μελίνα Μερκούρη.


Το συνέδριο επιχειρεί να ανοίξει έναν ευρύ επιστημονικό, πολιτικό και κοινωνικό διάλογο για το θέμα των εξαρτήσεων στην Ελλάδα σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή: Μετά την εξαγγελία του Υπουργείου Υγείας για σαρωτικές αλλαγές, με κατάργηση όλων των εγκεκριμένων (ν. 4139/2013) φορέων και προγραμμάτων πρόληψης και θεραπείας, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις των επιστημόνων πρώτης γραμμής, των ληπτών υπηρεσιών και της κοινωνίας.

Σκοπός των διοργανωτών είναι να αποτυπώσουν τη σημερινή και πραγματική εικόνα του πεδίου των εξαρτήσεων – με τα επιτεύγματα, τις αδυναμίες και τις νέες προκλήσεις της- και να συνθέσουν τις προτάσεις τους για μια μακρόπνοη πολιτική ολιστικής αντιμετώπισης των εξαρτήσεων στο πλαίσιο ενός δημόσιου συστήματος υγείας.

Το συνέδριο θα καλύψει τις ακόλουθες θεματικές

· Η πρόληψη και η θεραπευτική αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στο κατώφλι της απορρύθμισης: Κείμενο-κάλεσμα για συσπείρωση

· Μείωση της βλάβης: Ανάπτυξη υπηρεσιών και νέες προκλήσεις

· Η θεραπεία των εξαρτήσεων από ψυχοδραστικές ουσίες: Μπροστά στην πολυπλοκότητα

· Ο κοινός στόχος της ένταξης: Θεμελιώδεις αρχές, νέες τάσεις και ανάγκες

· Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση σε διαρκή αναζήτηση και η αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στο στόχαστρο

· Εξάρτηση από το αλκοόλ και άλλοι εθισμοί της συμπεριφοράς

· Πρόληψη και παρέμβαση στην εφηβεία

· Τέχνη, αθλητισμός, κοινωνικές δράσεις, δικτύωση και συνέργειες: Καλές πρακτικές και προοπτικές

· Συμπεράσματα – διακήρυξη του Συνεδρίου

Οι διοργανωτές απευθύνουν ανοικτή πρόκληση συμμετοχής σε επιστήμονες, ερευνητές, εργαζόμενους και λήπτες υπηρεσιών από τον χώρο αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, της ψυχικής υγείας και της κοινωνικής φροντίδας, σε επιστημονικές ενώσεις, σε χαράσσοντες πολιτική και σε κάθε ενδιαφερόμενο/η.

Το Ανοικτό Συνέδριο συνδιοργανώνεται από επιστημονικό προσωπικό των φορέων πρόληψης και απεξάρτησης, την Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ (ΟΣΟΚΕΘΕΑ), τον Σύλλογο Γονέων και Φίλων ΔΙΑΠΛΟΥΣ, τον Σύλλογο Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ και το Σωματείο Εργαζομένων Κέντρων Πρόληψης. Συμμετέχουν, επίσης, ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής και το Σωματείο Εργαζομένων Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.


Read More »
ΚΕΘΕΑ Ηπειρου : Ανοικτό Συνέδριο Φορέων Πρόληψης και Απεξάρτησης    ΚΕΘΕΑ Ηπειρου : Ανοικτό Συνέδριο Φορέων Πρόληψης και Απεξάρτησης Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2023 Rating: 5

Με 4 χρυσά 2 αργυρά και 4 χάλκινα η επιστροφή του ΕΡΜΗ από το 9ο WORLD KING OF TAEKWONDO

Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2023
Με 4 χρυσά 2 αργυρά και 4 χάλκινα η  επιστροφή του ΕΡΜΗ από το
9ο WORLD KING OF TAEKWONDO

Με 4 χρυσά 2 αργυρά και 4 χάλκινα στις μεγάλες κατηγορίες επιστροφή του ΕΡΜΗ από το
9ο WORLD KING OF TAEKWONDO

Το μεγαλύτερο Ά CLASS στον χώρο του taekwondo παγκοσμίως . 1500 αθλητές 16 χώρες, ένα τριήμερο γεμάτο αγώνες .

Ένα μεγάλο μπράβο στους αθλητές μας για την υπερπροσπάθεια τους ενα ευχαριστώ στους γονείς και ιδιαίτερα την coach Eftihia Tkd Plaskasoviti που για άλλη μια φορά εκανε κατάθεση ψυχής.
Nikos Leousis δεν έχω λόγια για το πρωτάθλημα ίσως το καλύτερο που έχουμε συμμετάσχει. Κάθε χρονιά και εντυπωσιακότερο .
 Ευχαριστούμε
Read More »
Με 4 χρυσά 2 αργυρά και 4 χάλκινα η επιστροφή του ΕΡΜΗ από το 9ο WORLD KING OF TAEKWONDO Με 4 χρυσά 2 αργυρά και 4 χάλκινα η  επιστροφή του ΕΡΜΗ από το 9ο WORLD KING OF TAEKWONDO Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2023 Rating: 5

Ηγουμενίτσα : Φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου

Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2023
 Ηγουμενίτσα : Φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας σας προσκαλεί στη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου της πόλης μας, που σηματοδοτεί την έναρξη των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023 στις 18:00, στην Πλατεία Δημαρχείου Ηγουμενίτσας.

Με τη συμμετοχή συλλόγων, φορέων και εθελοντών θα ζήσουμε την μαγεία των Χριστουγέννων, θα γράψουμε γράμμα στον αγαπημένο Άγιο Βασίλη και θα γευτούμε χριστουγεννιάτικα εδέσματα, λουκουμάδες, ζεστή σοκολάτα, ποπ κορν, μπανάνες με σοκολάτα και ζεστό κρασί!

Μαζί μας θα είναι η Φιλαρμονική ΠΑΚΠΠΟ Δήμου Ηγουμενίτσας με χριστουγεννιάτικες μελωδίες και οι ΤΡΙΟ ΤΕΝΟΡΟ σε ρυθμούς Χριστουγέννων και όχι μόνο.Read More »
Ηγουμενίτσα : Φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου  Ηγουμενίτσα : Φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2023 Rating: 5

Λ. Μενδώνη: Ευρεία σύσκεψη για την υποψηφιότητα του αρχαιολογικού χώρου Νικόπολης στην UNESCO

Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2023
Λ. Μενδώνη: Ευρεία σύσκεψη για την υποψηφιότητα του αρχαιολογικού χώρου Νικόπολης στην UNESCO

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, στην οποία συζητήθηκαν διεξοδικά τα απαραίτητα έργα, που πρέπει να δρομολογηθούν και να εκτελεστούν, προκειμένου να συγκροτηθεί ο φάκελος για την υποψηφιότητα του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης προς εγγραφή στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Όπως ενημερώνει σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, συζητήθηκε η εξέλιξη των έργων, που εκτελούνται στη Νικόπολη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, όπως τα έργα της προστασίας, συντήρησης και αποκατάστασης του Μεγάλου Θεάτρου, της αποκατάστασης και ανάδειξης του Οίκου του Εκδίκου, της συντήρησης και ανάδειξης των ψηφιδωτών της Βασιλικής Α’ Δουμετίου και της Βασιλικής Δ’, της αποκατάστασης και αναστήλωσης της Βασιλικής Β’ του Αλκίσωνος. Εκτιμήθηκε η πορεία και η αναγκαιότητα των ανασκαφικών εργασιών που εκτελούνται σε επιμέρους μνημεία και για την αποκάλυψη του Forum. Έγινε εκτενής ενημέρωση για το συγκοινωνιακό έργο της Παράκαμψης της Νικόπολης, που εκτελεί η περιφέρεια Ηπείρου, αναγκαία προϋπόθεση για να προχωρήσει η συγκεκριμένη υποψηφιότητα, καθώς και για διάφορα επιμέρους έργα που δρομολογούνται ή εκτελούνται από την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Δήμο Πρέβεζας.

Η Λίνα Μενδώνη επέμεινε στην ανάγκη ωρίμανσης μελετών και έργων με πολύ σφικτά χρονοδιαγράμματα, όπως η αποκατάσταση του Σταδίου, η ανέγερση κτηρίου υποδοχής των επισκεπτών του αρχαιολογικού χώρου, οι διαδρομές περιήγησης και κίνησης εντός του χώρου, όχι μόνον για πεζούς και ΑμεΑ, αλλά και για ποδήλατα και ηλεκτρικά οχήματα, η χωροθέτηση πωλητηρίων, αναψυκτηρίων και χώρων ανάπαυσης των επισκεπτών, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην υλοποίηση έργων ύδρευσης και πυροπροστασίας του αρχαιολογικού χώρου.

Παρουσιάστηκαν οι βασικές αρχές για τη σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας, προκειμένου να τεκμηριωθούν με σαφήνεια και πληρότητα η οικουμενική αξία, η αυθεντικότητα και η ακεραιότητα του μνημειακού χώρου. Ο τρόπος προετοιμασίας και το περιεχόμενο του φακέλου υποψηφιότητας αναλύονται στις Επιχειρησιακές Οδηγίες για την εφαρμογή της Σύμβασης Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO. Σύμφωνα με αυτές, ο υποψήφιος χώρος για εγγραφή στον Κατάλογο θα πρέπει να ανταποκρίνεται σε μια σειρά προκαθορισμένων και αυστηρών προϋποθέσεων, που έχουν τεθεί από τα όργανα της Σύμβασης και τις οποίες η χώρα μας πρέπει να τεκμηριώσει στο ολοκληρωμένο διαχειριστικό σχέδιο που πρέπει να υποβληθεί.

Η Νικόπολη, που ιδρύθηκε το 31 π.Χ., ως colonia Augusta, στη νοτιοδυτική Ήπειρο, κοντά στη σημερινή Πρέβεζα, είναι από τους μεγαλύτερους σε έκταση αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, καθώς εκτείνεται σε περισσότερα από 13.000 στρέμματα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, ο δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, η πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΔΑΠ Νικολέττα Διβάρη-Βαλάκου, οι διευθύντριες Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, καθώς και Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, Έλενα Κουντούρη και Τζούλια Παπαγεωργίου, οι διευθυντές Αναστηλώσεων Αρχαίων, Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων Θεμιστοκλής Βλαχούλης και Κωνσταντίνος Φρισήρας, η γενική διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Αναστασία Γκαδόλου, ο προϊστάμενος της ΕΔΕΠΟΛ του ΥΠΠΟ Γιάννης Μυλωνάς, η Εθνική Εκπρόσωπος για τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO Κωνσταντίνα Μπενίση, η επικεφαλής της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO Ευγενία Μπερντενμάχερ-Γερούση, η προϊσταμένη της ΕΦΑ Πρέβεζας Ανθή Αγγέλη, ο προϊστάμενος της Υπηρεσιάς Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας Βασίλειος Κασκάνης και άλλα υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟ.
Read More »
Λ. Μενδώνη: Ευρεία σύσκεψη για την υποψηφιότητα του αρχαιολογικού χώρου Νικόπολης στην UNESCO Λ. Μενδώνη: Ευρεία σύσκεψη για την υποψηφιότητα του αρχαιολογικού χώρου Νικόπολης στην UNESCO Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2023 Rating: 5

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. του πολιτιστικού συλλόγου Αγίου Βλασίου -Καστρίου -Μαρουδίου.

Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2023

 Κυριακή 10 Δεκεμβρίου εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. του πολιτιστικού συλλόγου Αγίου Βλασίου-Καστρίου-Μαρουδίου.


Read More »
Κυριακή 10 Δεκεμβρίου εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. του πολιτιστικού συλλόγου Αγίου Βλασίου -Καστρίου -Μαρουδίου.  Κυριακή 10 Δεκεμβρίου εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. του πολιτιστικού συλλόγου Αγίου Βλασίου -Καστρίου -Μαρουδίου. Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2023 Rating: 5

Δράσεις επικοινωνίας του διασυνοριακού έργου WASTE RREACT

Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2023
Δράσεις επικοινωνίας του διασυνοριακού έργου WASTE RREACT


Η Περιφέρεια Ηπείρου, στο πλαίσιο ολοκλήρωσης του διασυνοριακού έργου WASTE RREACT του Προγράμματος IPA CBC INTERREG “Ελλάδα Αλβανία 2014-2020”, διοργανώνει δράσεις επικοινωνίας και διάχυσης του έργου, κατά το διάστημα 7-9/12/2023. Οι δράσεις επικοινωνίας και διάχυσης περιλαμβάνουν:

· Πέμπτη, 07-12-23: Τελικό Συνέδριο του Έργου & Ημερίδα Ευαισθητοποίησης του κοινού για την ανακύκλωση:
Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν τα βασικά αποτελέσματα του Έργου που αφορούν σε παρεμβάσεις διαχείρισης απορριμμάτων στις Περιφέρειες της διασυνοριακής περιοχής της Ελλάδας και της Αλβανίας. Για την Περιφέρεια Ηπείρου, η βασική δράση αφορούσε στην κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων Άρτας.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, θα βραβευτούν και οι ομάδες των μαθητών των Γυμνασίων που αναδείχθηκαν πρώτες στον μαθητικό διαγωνισμό βίντεο και ταξίδεψαν στην Κοπεγχάγη για να επισκεφτούν το εργοστάσιο ανακύκλωσης Copenhill.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα Ευαισθητοποίησης του κοινού, με ενημερωτικές ομιλίες για τα θέματα ανακύκλωσης, με στόχο την εξοικείωση του γενικού κοινού στις αναβαθμισμένες εφαρμογές και πρακτικές.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Du Lac και θα ξεκινήσει στις 9:30 π.μ

· Σάββατο, 9-12-2023: Δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης για παιδιά Δημοτικού με παιχνίδια και δώρα!
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον πεζόδρομο της οδού Μελανίδη, πίσω από κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου, από τις 10:00π.μ μέχρι τις 14:00μ.μ.Read More »
Δράσεις επικοινωνίας του διασυνοριακού έργου WASTE RREACT Δράσεις επικοινωνίας του διασυνοριακού έργου WASTE RREACT Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2023 Rating: 5

Συνελήφθη αναζητούμενος αλλοδαπός στην Ηγουμενίτσα

Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2023
Συνελήφθη αναζητούμενος αλλοδαπός στην Ηγουμενίτσα


Συνελήφθη χθες (4-12-2023) το απόγευμα στην Ηγουμενίτσα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, αναζητούμενος αλλοδαπός.

Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε, σε βάρος του εκκρεμούσαν δύο εντάλματα σύλληψης του Ανακριτή Πατρών, για παραβάσεις την νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.


Read More »
Συνελήφθη αναζητούμενος αλλοδαπός στην Ηγουμενίτσα Συνελήφθη αναζητούμενος αλλοδαπός στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2023 Rating: 5

Του Βαγγέλη Μάστορα | Ανοιχτή επιστολή με πολλές ευχές αλλά και ερωτήματα προς τον Σεβασμιότατον Μητροπολίτη μας Κ. Σεραπίωνα

Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2023
Του Βαγγέλη Μάστορα | Ανοιχτή επιστολή με πολλές ευχές αλλά και ερωτήματα προς τον Σεβασμιότατον Μητροπολίτη μας Κ. Σεραπίωνα

Σεβασμιότατε ποιμενάρχη μας κ.κ. Σεραπίωνα, σας καλωσορίζουμε στην εύανδρη Θεσπρωτία, στην ακριτική και ιστορική μας Μητρόπολη την οποία διεποίμαναν διακεκριμένοι Ιεράρχες, που άφησαν ισχυρό το αποτύπωμα τους στην ιστορική διαδρομή αυτής, από της συστάσεως της έως σήμερα. Αναφωνώντας και εμείς ΑΞΙΟΣ όπως ηχηρά ακούστηκε από το Χριστεπώνυμο πλήρωμα, κλήρο και λαό της τοπικής μας Εκκλησίας κατά την ενθρόνισή σας, ευχόμενοι προς την υμετέρα Σεβασμιότητα, Θεοφιλή και λιπαράν ποιμαντορίαν ως ο νέος Μητροπολίτης μας, επ’ αγαθώ του λογικού σας ποιμνίου και προς δόξαν Θεού.

Ευχόμαστε, προσευχόμαστε, ελπίζουμε και αναμένουμε να μη διαψεύσετε τις προσδοκίες μας, γιατί ομολογουμένως έχουμε «επενδύσει» και αναμένουμε πολλά από εσάς, αποδεικνύοντας στην πράξη και καθημερινά ότι θα βιώσετε το υψηλό αξίωμα σας «ιστάμενος εις τύπον και τόπον Χριστού», κατά τους πατέρες της Εκκλησίας μας.

Μετά από μισό περ. αιώνα, η Μητρόπολη μας έχει νέο Μητροπολίτη, διαδεχόμενο τον πολιό γέροντα, πρώην Μητροπολίτη Παραμυθίας κ.κ. Τίτο, ο οποίος για πέντε περ. δεκαετίες την διεποίμανε, αφήνοντας το δικό του επισκοπικό αποτύπωμα, το οποίο θα κρίνει και αξιολογήσει ο ιστορικός του μέλλοντος και βεβαίως σε καμία περίπτωση εμείς.

Ενημερωτικά να αναφέρω ότι η προσωπική μου γνωριμία και σχέση με τον γέροντα πρώην Μητροπολίτη μας, ξεκινά από την ενθρόνιση του το 1974 συνεχιζόμενη για δεκαετίες, για να διακοπεί υποχρεωτικά τα τελευταία χρόνια για λόγους που δεν είναι της παρούσης να αναφέρω.

Ήταν τα χρόνια αυτά που ήδη το γήρας, που ως γνωστόν «ου γαρ έρχεται μόνον», είχε αρχίσει να τον καταβάλλει, με αποτέλεσμα να εξασθενούν οι φυσικές αλλά και νοητικές δυνάμεις του, όπως νομοτελειακά συμβαίνει με όλους τους ανθρώπους αυτής της ηλικίας.

Ήταν τότε, που ακριβώς επειδή τον αγαπούσα και τον σεβόμουνα, διαπιστώνοντας την έκπτωση των αντοχών του και την σταδιακή αδυναμία του να ανταποκριθεί στα επίπονα και υπεύθυνα καθήκοντα του, αρθρογραφούσα επισημαίνοντας παθογένειες από το άμεσο περιβάλλον του, σε σχέση με τον γέροντα Επίσκοπο μας, εκείνους, «Ηρακλειδείς» του Επισκοπικού Θρόνου τους είχα χαρακτηρίσει, που θεωρούσαν πως έπρεπε να παραμένει σε αυτόν, εκθέτοντας τον ίδιο, κυρίως τα δύο τελευταία χρόνια που στις όποιες δημόσιες εμφανίσεις του προκαλούσε πλειάδα αρνητικών αντιδράσεων και σχολίων, συντελώντας αρνητικά κατά την ταπεινή μου άποψη πάντα την οποία όμως ενστερνιζόταν και οι περισσότεροι από τους συμπολίτες όπως διαπίστωνα, στην υστεροφημία του.

Για να έλθει επί τέλους το πλήρωμα του χρόνου και να υποβάλλει εκουσίως την παραίτηση του δρομολογώντας της εξελίξεις διαδοχής του, μέχρι να φθάσουμε στην εκλογή και ενθρόνιση σας ως νέου Μητροπολίτη μας. Οφείλω να επισημάνω ότι ο σεβαστός γέρων πρώην Παραμυθίας, υπήρξε πράος, ταπεινός και ασκητικός στον τρόπο ζωής του. Υπήρξε επίσης άριστος λειτουργός, φιλακόλουθος και δεινός ρήτορας στο κήρυγμα μέχρις ότου τον καταβάλλει το γήρας. Να σας ενημερώσω τέλος πως τον πρώην Ποιμενάρχη μας, το 2004 με την συμπλήρωση τότε τριάντα (30) χρόνων θεοφιλούς Αρχιερατείας, ετίμησα ως Δήμαρχος του π. Δήμου Σαγιάδας την περίοδο εκείνη, σε ειδική εκδήλωση που διοργανώσαμε, παρουσία των τοπικών Αρχών και πλήθος κόσμου.

Αυτά Σεβασμιότατε τα αναφέρω ως «απάντηση» σε όσους από το περιβάλλον του θεώρησαν ή και εξακολουθούν να θεωρούν, ότι με τα δημοσιεύματα μας επιδιώκαμε να μειώσουμε το κύρος, την τιμή και την υπόληψη του, γιατί άραγε; Προφανώς γιατί όταν γράφεις και μιλάς την γλώσσα της αλήθειας χωρίς συμβιβασμούς, σκοπιμότητες και χωρίς να στοχεύουμε στην αποκόμιση οποιουδήποτε προσωπικού οφέλους, αυτή, η αλήθεια δηλαδή, πέραν του ότι ελευθερώνει κατά το Ευαγγέλιο, συγχρόνως «πονά» ορισμένους…

Σεβασμιότατε. Θεωρώ υποχρέωση μου ως ταπεινό, απλό μέλος της τοπικής Εκκλησίας με ιδιαίτερη αγάπη παιδιόθεν προς αυτή, ενδιαφερόμενος απολύτως αριστερόβουλα και χωρίς όπως προαναφέρω να προσδοκώ τίποτε ή να επιδιώκω τι, να σας θέσω δημοσίως υπό μορφήν ερωτημάτων προς το παρόν, ζητήματα διαχρονικά καθώς και προβλήματα και παθογένειες που κατά την άποψη μου πάντα, απασχολούν και αφορούν την τοπική Εκκλησία. Την Μητρόπολη μας και με την πνευματική-ποιμαντική διάσταση αυτής αλλά και όσον αφορά ζητήματα χρηστής Διοίκησης, ως Ν.Π.Δ.Δ.

Αναρωτιέμαι δημοσίως λοιπόν, με αποδέκτη των ερωτημάτων εσάς πλέον και ασφαλώς δεν περιμένουμε να μας απαντήσετε ούτε και να δώσετε λύσεις σε αυτά… «εδώ και τώρα».

Βεβαίως και πρέπει να υπάρξει πίστωση χρόνου για να δώσετε δείγματα και… δήγματα (αν χρειαστεί) γραφής, όσον αφορά το πώς θα ασκήσετε τα καθήκοντα σας, πνευματικά αλλά και διοικητικά. Άλλωστε το των αρχαίων ημών προγόνων γνωμικόν «ΑΡΧΗ ΑΝΔΡΑ ΔΕΙΚΝΥΣΙ», αφορά και τους Εκκλησιαστικούς ταγούς! ΕΡΩΤΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ:Πόσα είναι τα κενά του εφημεριακού κλήρου και πως θα καλυφθούν αυτά;
Υπάρχουν ιερείς που έχουν «χρεωθεί» τρεις, τέσσερις ή και περισσότερες ενορίες και πόσο αποτελεσματικοί μπορεί να είναι στην περίπτωση αυτή;
Ποιό είναι το μορφωτικό-πνευματικό επίπεδο του κλήρου της Μητρόπολης μας; Πόσοι ιερείς είναι πτυχιούχοι Θεολογίας ή άλλων Πανεπιστημιακών Σχολών και πόσοι χαρακτηριζόμενοι ως «μειωμένων τυπικών προσόντων»;
Πόσο αξιοκρατικά, με βάση τα τυπικά άλλα και ουσιαστικά τους προσόντα, αξιοποιούνται μέχρι σήμερα οι ιερείς μας;
Ποιός-ποιοι, με ποιό σκεπτικό και βάσει ποιού Νόμου αλλά και λογικής θα λέγαμε, αποφάσιζαν και διέταζαν μέχρι και σήμερα από την Διοίκηση της Μητρόπολης, πόσα χρήματα θα διαθέτει κάθε ενορία σε αυτή;
Γνωρίζετε Σεβασμιότατε ότι υπάρχουν ενορίες με ελάχιστο ποίμνιο και ακόμη λιγότερους Εκκλησιαζόμενους, οι οποίες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις της Μητρόπολης, με τους εφημέριους αυτών να περιέρχονται σε αδιέξοδο και απόγνωση ενίοτε, από τις ασφυκτικές πιέσεις που δεχόταν για την διάθεση των ποσών που ορισμένοι από την Διοίκηση της επέβαλλαν και απαιτούσαν;
Γνωρίζετε ότι υπήρξαν εκδικητικές, πώς να τις χαρακτηρίσουμε διαφορετικά, μεταθέσεις ή αποσπάσεις ιερέων που δεν μπορούσαν αν τα καταβάλλουν αφού δεν τα είχαν, τα απαιτούμενα χρήματα, να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις της προηγούμενης Διοίκησης, με ορισμένους μάλιστα να δανείζονται προσωπικά για να τα δίνουν προκειμένου να μη υποστούν συνέπειες;
Αλήθεια, πως είναι δυνατό η δική μας Μητρόπολη να διαθέτει για το Κοινωνικό έργο της Εκκλησίας κατ΄ έτος, εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ περ, όταν π.χ αυτή της Κονίτσης με ποίμνιο μικρότερο των πέντε χιλιάδων συνολικά κατοικούντων σε αυτή, με ελάχιστα έσοδα, συντηρώντας συγχρόνως και Εκκλησιαστικό Γηροκομείο, να διαθέτει υπερδιπλάσιο ποσό όπως προκύπτει από τους σχετικούς πίνακες που δίνονται στη δημοσιότητα;
Πόσες οικογένειες και πως ενισχύονται από το ένα και μοναδικό Κοινωνικό Παντοπωλείο της Μητρόπολης, αυτό της Ηγουμενίτσας και πως απαιτούσαν μέχρι τώρα οι διοικούντες αυτοί από κάθε ενορία να καταβάλλει εκτός των άλλων ποσό ετήσιο όχι ευκαταφρόνητο, για ενίσχυση του, όταν από τις περισσότερες ενορίες δεν ωφελούνταν από αυτό ούτε ένας ενορίτης τους;
Η Μητρόπολη Παραμυθίας, μέχρι πρότινος τουλάχιστον γιατί δεν αναρτούσε στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» όπως ήταν υποχρεωμένη από το Νόμο ως Ν.Π.Δ.Δ οποιαδήποτε οικονομική της συναλλαγή;
Υπάρχουν περιπτώσεις ουκολίγες δυστυχώς όπως πληροφορούμαστε και κατ’ επανάληψη μας έχουν καταγγείλει, ιερέων που έχουν «βγάλει» στην… διατίμηση τα Ιερά μυστήρια, κυρίως αυτά του γάμου και της βάπτισης;
Υπάρχουν Ναοί που έχουν… ειδικό τιμοκατάλογο γι’ αυτά και αν ναι, θα επιληφθείτε του θέματος; Θα ισχύσει επι τέλους και στη Μητρόπολη μας στο σύνολο των ενοριών της το «ΔΩΡΕΑΝ ΕΛΑΒΑΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΔΟΤΕ» του Χριστού ή θα γίνεται… Εκκλησιαστικό Χρηματιστήριο «εις το όνομα αυτού», για να απομακρύνονται καθημερινά και περισσότερο οι πιστοί από την Εκκλησία του;
Υπάρχουν ιερείς «πλούσιων» και γενικώς προσοδοφόρων ενοριών, ορισμένοι συνταξιούχοι σήμερα αλλά και εν ενεργεία για τους οποίους φημολογείται ευρέως και ενίοτε διαπιστώνετε, ότι αυτοί δεν ζουν για τον Χριστό και την Εκκλησία του, αλλά ζουν και μάλιστα πλουτίζουν σκανδαλωδώς από τον Χριστό και αυτή, εμπορευόμενοι τα μυστήρια της αλλά και κάθε τελετή, ιερή ακολουθία, τελετουργική πράξη κλπ;
Θα συμφωνούσατε ότι για ορισμένους κληρικούς κυρίως πλούσιων ενοριών πρέπει να ισχύσει και γι΄αυτούς το ΠΟΘΕΝ και ΠΩΣ ΕΣΧΟΝ τα όποια περιουσιακά τους στοιχεία, ακίνητα κυρίως όμως… κινητά (καταθέσεις) που είναι δύσκολο να εντοπιστούν;
Γνωρίζουμε ότι διενεργήθηκε οικονομικός έλεγχος στο πρόσφατο παρελθόν στην Μητρόπολη. Δεν γνωρίζουμε όμως το πόρισμα του ελέγχου αυτού. Δεν πρέπει το Χριστεπώνυμο πλήρωμα, ο απλός πιστός που με το κεράκι του ή τον οβολό του ακόμη και από το υστέρημα του που ρίχνει στο παγκάρι του Ναού πέραν των όποιων άλλων εσόδων αυτού, πρέπει να γνωρίζει τί προέκυψε από αυτόν; (τον έλεγχο)
Θεωρείτε ότι πρέπει να διενεργηθούν οικονομικοί έλεγχοι σε βάθος και στις Ιερές Μονές της Μητρόπολης και αν ναι θα αναλάβετε σχετική πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση αυτή;
Το πρώην οικοτροφείο Παραμυθίας, (οίκημα αναξιοποίητο επί δεκαετίες τώρα ιδιοκτησίας της Μητρόπολης), το οποίο κατ’ επανάληψη έχει ζητηθεί για αξιοποίηση του από το Δήμο Σουλίου, αφού η Μητρόπολη δεν το αξιοποιούσε, εσείς προτίθεσθε να το παραχωρήσετε ή να το αξιοποιήσετε και αν ναι, πώς;
Με τους ελάχιστους, ευτυχώς κατά την άποψη μας κληρικούς, έγγαμους και άγαμους (ιερομονάχους) της Μητρόπολης μας, οι οποίοι κατά την περίοδο της πανδημίας πρωταγωνιστούσαν στο… «αντιεμβολιαστικό κίνημα»!! προτρέποντας και αποτρέποντας πιστούς «οπαδούς» τους να μη εμβολιαστούν με αποτέλεσμα ορισμένοι από αυτούς να αποβιώσουν και οι ίδιοι σήμερα να έχουν αναλάβει εκστρατεία «ενημέρωσης» των πιστών για τον… «διάβολο» που κρύβεται στις νέες ταυτότητες, αποτρέποντας τους επίσης να τις παραλάβουν, δημιουργώντας ένα σκοταδιστικό, μεσαιωνικό κλίμα, θα θεωρείτε ότι πρέπει να επιληφθείτε και να σταματήσει η «δραστηριότητα» τους αυτή;
Αναρωτιόμαστε τέλος, γιατί το ΓΕΝΙΚΟ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟ ΤΑΜΕΙΟ της Μητρόπολης, όπως προκύπτει από τη δημοσίευση της κανονιστικής πράξης σύστασης του από την Δ.Ι.Σ (Διαρκή Ιερά Σύνοδο) συστήθηκε μόλις τον Μάρτιο του 2023; Αν ναι γιατί και πόσο σχετίζεται η απόφαση αυτή, αν σχετίζεται, με τον διενεργηθέντα οικονομικό έλεγχο; Σε κάθε περίπτωση, να υποθέσουμε ότι αυτό (το ΓΕΝΙΚΟ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟ ΤΑΜΕΙΟ) της Μητρόπολης και κατ΄ επέκταση τα φιλόπτωχα ταμεία του συνόλου των ενοριών αυτής υπαγόμενα σε αυτό, ότι μέχρι σήμερα και για δεκαετίες δεν λειτουργούσε νομίμως; Και αν ναι, πως δικαιολογείται κάτι τέτοιο και ποιοι ευθύνονται αν ευθύνονται;
Απαντήσεις βεβαίως σε αυτό το ζήτημα καθώς και άλλα τα οποία αφορούν κατά την άποψη μας κακώς κείμενα μέχρι σήμερα στην εύρυθμη λειτουργία της Μητρόπολης, που ενδεχομένως κάποια από αυτά συνιστούν και αξιόποινες πράξεις και έχουμε αναδείξει στο παρελθόν με σχετικά δημοσιεύματα μας, θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη, η οποία σας ενημερώνουμε αν δεν έχετε ήδη ενημερωθεί, πως έχει επιληφθεί.

Σεβασμιότατε Πάτερ και Δέσποτα. Με αυτά προς το παρόν τα δημοσίως απευθυνόμενα ερωτήματα προς εσάς, βεβαίως υπάρχει και πλειάδα άλλων που λόγω έλλειψης χώρου δεν τα διατυπώνουμε σήμερα, θα επανέλθουμε όμως, αναμένουμε να αποδειχθείτε πραγματικά ΑΞΙΟΣ της πολύ σημαντικής αποστολής και του ομολογουμένος δύσκολου έργου που έχετε αναλάβει και καλείσθε να φέρεται εις πέρας. Εμείς είμαστε στη διάθεση σας για οτιδήποτε μας χρειαστείτε προς όφελος της τοπικής Εκκλησίας. Από εσάς όπως προαναφέρουμε, αναμένουμε, προσδοκούμε και ελπίζουμε.

Read More »
Του Βαγγέλη Μάστορα | Ανοιχτή επιστολή με πολλές ευχές αλλά και ερωτήματα προς τον Σεβασμιότατον Μητροπολίτη μας Κ. Σεραπίωνα Του Βαγγέλη Μάστορα | Ανοιχτή επιστολή με πολλές ευχές αλλά και ερωτήματα προς τον Σεβασμιότατον Μητροπολίτη μας Κ. Σεραπίωνα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2023 Rating: 5

Πρόστιμα 670.000 ευρώ σε δύο εισπρακτικές – Κ. Σκρέκας: Παραβιάσεις της νομοθεσίας δεν γίνονται αποδεκτές

Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2023
Πρόστιμα 670.000 ευρώ σε δύο εισπρακτικές – Κ. Σκρέκας: Παραβιάσεις της νομοθεσίας δεν γίνονται αποδεκτές

Δύο διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 670.000 ευρώ σε ισάριθμες Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις επέβαλε το Υπουργείο Ανάπτυξης σε εφαρμογή του άρθρου 13α του ν. 2251/1994.

 Ειδικότερα:

1. doValue Greece – Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (A.E.Δ.Α.Δ.Π.): Η Γενική Διεύθυνση Αγοράς και Προστασίας Καταναλωτή της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης επέβαλε διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους 435.000 ευρώ στη συγκεκριμένη εταιρεία επειδή:
α) Προέβη σε επαναλαμβανόμενες οχλήσεις για ενημέρωση οφειλετών περί ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών οι οποίες είχαν υποβληθεί σε ρύθμιση που τηρούταν χωρίς, όμως, να έχει προηγηθεί η απαιτούμενη εκ μέρους της εταιρείας επιβεβαίωση αυτών (πρόστιμο ύψους €385.000) και

β) Προέβη σε αθέμιτη πρακτική επιδεικνύοντας προσβλητική συμπεριφορά με χρήση καταφανώς προσβλητικών εκφράσεων εναντίον οφειλέτη κατά την ενημέρωσή του περί ύπαρξης ληξιπρόθεσμης οφειλής (πρόστιμο ύψους €55.000).

2. Cepal Hellas Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (A.E.Δ.Α.Δ.Π.): Η Γενική Διεύθυνση Αγοράς και Προστασίας Καταναλωτή της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης επέβαλε διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €235.000στη συγκεκριμένη εταιρεία επειδή:
α) Προέβη σε επαναλαμβανόμενες οχλήσεις οφειλέτη περί ύπαρξης ληξιπρόθεσμης οφειλής χωρίς να έχει προηγηθεί η απαιτούμενη εκ μέρους της εταιρείας επιβεβαίωση αυτής καθώς και σε ενέργειες αναγκαστικής εκτέλεσης με έκδοση διαταγής πληρωμής κατά του οφειλέτη, παρά το γεγονός ότι η οφειλή είχε υποβληθεί σε ρύθμιση βάσει δικαστικής απόφασης στο πλαίσιο του ν.3869/2010 και τηρούνταν απαρέγκλιτα και
β) Προέβη σε αναθέσεις εντολών σε Εταιρείες Ενημέρωσης Οφειλετών για ενημέρωση των οφειλετών για ληξιπρόθεσμες οφειλές τους οι οποίες είχαν υποβληθεί σε δικαστική ρύθμιση και τηρούνταν απαρέγκλιτα.

Το καταναλωτικό κοινό μπορεί να ενημερώνεται για θέματα που αφορούν την προστασία του καταναλωτή στην γραμμή 1520 καθώς και να υποβάλλει καταγγελίες για παραβάσεις της καταναλωτικής νομοθεσίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://kataggelies.mindev.gov.gr/ .

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η παραβίαση της νομοθεσίας και οι απαράδεκτες συμπεριφορές από τις εισπρακτικές εταιρείες δεν γίνονται αποδεκτές. Οι εταιρείες πρέπει να σέβονται τους πολίτες και να τηρούν τη νομοθεσία που ρυθμίζει τη λειτουργία τους. Το Υπουργείο Ανάπτυξης θα συνεχίσει τους εντατικούς ελέγχους».


Read More »
Πρόστιμα 670.000 ευρώ σε δύο εισπρακτικές – Κ. Σκρέκας: Παραβιάσεις της νομοθεσίας δεν γίνονται αποδεκτές Πρόστιμα 670.000 ευρώ σε δύο εισπρακτικές – Κ. Σκρέκας: Παραβιάσεις της νομοθεσίας δεν γίνονται αποδεκτές Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2023 Rating: 5

Καταστράφηκε ολοσχερώς αυτοκίνητο που τυλίχθηκε στις φλόγες

Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2023
Καταστράφηκε ολοσχερώς αυτοκίνητο που τυλίχθηκε στις φλόγες 


Στις φλόγες τυλίχτηκε αυτοκίνητο λίγο πριν τις 9:00 το πρωί της Τρίτης στο Καρυώτι Παραμυθιάς στο ύψος του κλειστού γυμναστηρίου, από άγνωστες προς το παρόν συνθήκες.

Στο σημείο βρέθηκαν άμεσα ένα όχημα της πυροσβεστικής Παραμυθιάς με τρείς πυροσβέστες και κατέσβησαν την φωτιά, η οποία όμως είχε καταστρέψει ολοσχερώς το όχημα.

Απο το περιστατικό δεν υπηρξαν τραυματισμοί καθως ο οδηγός το εγκατέλειψε εγκαίρως.

Read More »
Καταστράφηκε ολοσχερώς αυτοκίνητο που τυλίχθηκε στις φλόγες Καταστράφηκε ολοσχερώς αυτοκίνητο που τυλίχθηκε στις φλόγες Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2023 Rating: 5

Επίδομα θέρμανσης: Η προθεσμία υποβολής – Πότε θα καταβληθεί

Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2023
Επίδομα θέρμανσης: Η προθεσμία υποβολής – Πότε θα καταβληθεί


Συνεχίζονται μέχρι και τις 8 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης στην πλατφόρμα myθέρμανση. Οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 861.500 με τους δυνητικούς δικαιούχους να υπολογίζεται σε πάνω από 1 εκατ. νοικοκυριά.

Στις 22 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η πίστωση των χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων η οποία θα ολοκληρωθεί σε τρεις φάσεις, Δεκέμβριο, Φεβρουάριο και Απρίλιο.

Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών

Με βάση το χρονοδιάγραμμα η πληρωμή του επιδόματος- το οποίο κυμαίνεται από 100 – 1.000 ευρώ σε ορισμένες περιπτώσεις- θα γίνει σε τρείς φάσεις ως εξής:
-Έως 22 Δεκεμβρίου 2023 για αγορές που έχουν πραγματοποιηθεί έως 30 Νοεμβρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρησης των παραστατικών έως και 8 Δεκεμβρίου 2023.
– Έως 29 Φεβρουαρίου 2024 για αγορές έως 31 Ιανουαρίου 2024 και καταχώρηση των παραστατικών έως και 15 Φεβρουαρίου 2024.
-Έως 30 Απριλίου 2024 για αγορές έως 31η Μαρτίου 2024 και καταχώρηση παραστατικών έως και 15 Απριλίου 2024.

Ειδικά για το φυσικό αέριο και για την κατανάλωση θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, θα καταχωρούνται έως την 15η Ιουλίου 2024 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1/10/2023 έως 31/03/2024 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 30η Ιουνίου 2024 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 31η Ιουλίου 2024. Η καταβολή των παραπάνω δόσεων πραγματοποιείται μετά την αφαίρεση της καταβληθείσας προκαταβολής.
Οι αιτήσεις

Για την καταβολή της ενίσχυσης τα νοικοκυριά θα πρέπει να εισέλθουν στην πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ. Η είσοδος γίνεται με τους προσωπικούς TAXISnet κωδικούς. Οσοι δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης, θα ταυτοποιούνται με τον ΑΦΜ και αριθμό ειδοποίησης κάποιου εκκαθαριστικού της φορολογικής δήλωσης των τελευταίων 5 ετών.

Στη συνέχεια υποβάλλουν την αίτηση τους ακολουθώντας επτά βασικά βήματα:
1. Επιλέγουν αν διαμένουν σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία
2. Επιλέγουν αν είναι ιδιοκτήτες ή ένοικοι οπότε συμπληρώνουν τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη
3. Επιλέγουν το είδος καυσίμου
4. Συμπληρώνουν τον Αριθμό παροχής ρεύματος
5. Επιλέγουν τον οικισμό που βρίσκεται η κύρια κατοικία
6. Συμπληρώνουν τα τ.μ. της κατοικίας
7. Συμπληρώνουν τον IBAN στο myAADE

Η καταχώριση των αποδείξεων πρέπει να γίνει μέσω της εφαρμογής «ΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΜΟΥ» για όλα τα είδη καυσίμων εκτός του πετρελαίου θέρμανσης για το οποίο υποχρέωση έχει ο διακινητής.

Για αγορές από 1η Οκτωβρίου 2023 έως και 31η Μαρτίου 2024 η προθεσμία καταχώρισης είναι έως 15 Απριλίου 2024.

Ειδικά για το φυσικό αέριο και την κατανάλωση θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης η προθεσμία καταχώρησης είναι έως την 15η Ιουλίου 2024 για παραστατικά με ημερομηνία έκδοσης έως την 30η Ιουνίου 2024.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 10.000 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8. Κάθε δικαιούχος δικαιούται επιδότηση για ένα μόνο είδος καυσίμου θέρμανσης.

Το επίδομα χορηγείται για αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, φωτιστικού πετρελαίου (μπλε κηροζίνη), φυσικού αερίου, υγραερίου, καυσόξυλων, βιομάζας (πέλετ) και θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης. Προϋπόθεση είναι ο δικαιούχος να πραγματοποιήσει αγορές των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων από 1 Οκτωβρίου 2023 έως και 31 Μαρτίου 2024 και ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης οι αγορές που πραγματοποιούνται από 13 Οκτωβρίου 2023. Για τα καυσόξυλα οι αγορές πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί από 1 Ιουνίου 2023 έως και 31 Μαρτίου 2024.


Read More »
Επίδομα θέρμανσης: Η προθεσμία υποβολής – Πότε θα καταβληθεί Επίδομα θέρμανσης: Η προθεσμία υποβολής – Πότε θα καταβληθεί Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2023 Rating: 5

Τα δύο νέα του βιβλία παρουσίασε ο Παναγιώτης Τσαμάτος στο θέατρο Καρκαμίσι (+ΒΙΝΤΕΟ)

Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2023
  Τα δύο νέα του βιβλία παρουσίασε ο Παναγιώτης Τσαμάτος στο θέατρο Καρκαμίσι (+ΒΙΝΤΕΟ)Παρουσία μεταξύ άλλων του σεβ. Μητροπολίτου Παραμυθιάς κ. Σεραπίωνα, του Βουλευτή Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγιακα, του Δημάρχου Σουλίου Γιάννη Καραγιάννη, της Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Σταυρούλας Μπραίμη και του νεοεκλεγέντα Δημάρχου Θανάση Ντάνη, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο θέατρο Καρκαμίσι, η παρουσίαση των 2 νεων βιβλίων του Παναγιώτη Τσαμάτου, «Μουργκάνα-Βουδαπέστη-Θεσσαλονίκη ένα σκαληνό ταξίδι … και άλλες βορειοδυτικές ιστορίες» και «Ιδιοχείρως»

Στην εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε απο τον Δήμο Σουλίου, την Εταιρία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου, το Ίδρυμα Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου και τον Φιλοπρόοδο Όμιλο Παραμυθιάς, χαιρετισμούς απηύθυναν ο σεβ. Μητροπολίτης Παραμυθιάς κ. Σεραπίωνας και ο Δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης, ενώ για το βιβλίο μίλησε ο συγγραφέας και μελος του ΔΣ της Εταιρίας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου Σπύρος Εργολάβος και o Καθηγητής της Ιστορίας της Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κωνσταντίνος Πέτσιος.

Αποσπάσματα από τα βιβλία απόδωσαν ηθοποιοί της θεατρικής ομάδας «Μέσα από την Τέχνη» ενώ το συντονισμό της εκδήλωσης ειχε ο Πρόεδρος του ΦΟΠ Χαράλαμπος Παντελής.
Read More »
Τα δύο νέα του βιβλία παρουσίασε ο Παναγιώτης Τσαμάτος στο θέατρο Καρκαμίσι (+ΒΙΝΤΕΟ)   Τα δύο νέα του βιβλία παρουσίασε ο Παναγιώτης Τσαμάτος στο θέατρο Καρκαμίσι (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2023 Rating: 5

12η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ Ε.Ο.Σ.Η.

Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2023
12η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ Ε.Ο.Σ.Η.Read More »
12η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ Ε.Ο.Σ.Η. 12η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ Ε.Ο.Σ.Η. Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2023 Rating: 5

Στα… θρανία οι νεοεκλεγέντες- Διημερίδα της ΚΕΔΕ στα Ιωάννινα

Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2023
Στα… θρανία οι νεοεκλεγέντες- Διημερίδα της ΚΕΔΕ στα Ιωάννινα


Στα… θρανία θα βρεθούν στις 5 και 6 Δεκεμβρίου δήμαρχοι αλλά και νεοεκλεγμένοι αυτοδιοικητικοί από την Ήπειρο και την Δυτική Ελλάδα στο πλαίσιο της διημερίδας που οργανώνει η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ η οποία υλοποιείται συστηματικά από το 2002 με στόχο την έγκυρη πληροφόρηση των δημάρχων που αναδείχθηκαν από τις πρόσφατες εκλογές του Οκτωβρίου.

Στο πλαίσιο αυτού του επιμορφωτικού προγράμματος ειδικοί επιστήμονες, στελέχη της ΚΕΔΕ και της ΕΕΤΑΑ, αλλά και στελέχη των υπουργείων Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα παρουσιάσουν ζητήματα που αφορούν στο ρόλο και τις δυνατότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας στις σημερινές συνθήκες.

Η διημερίδα στα Ιωάννινα με συμμετέχοντες τους αιρετούς των Περιφερειών Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας θα γίνει στο ξενοδοχείο Du Lac.

Τα θέματα που θα παρουσιασθούν στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού αφορούν στα εξής:

Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Διοικητικό Σύστημα της χώρας

Το Σύστημα Διακυβέρνησης

Καταστατική θέση Αιρετών

Οι 100 πρώτες ημέρες της Δημοτικής Αρχής

Οικονομικά των ΟΤΑ – Οικονομική Διοίκηση και Δημοσιονομική Διαχείριση

Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου

Ηγεσία και Management στους ΟΤΑ

Χρηματοδοτικά εργαλεία περιόδου 2023-2028

Νομικά Πρόσωπα των ΟΤΑ – Εφαρμογή ν. 5056/2023

Οργάνωση ΟΤΑ – Προσαρμογή Ο.Ε.Υ. Δήμων

Ανθρώπινο Δυναμικό Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Κλιματική Αλλαγή και Τοπική Αυτοδιοίκηση

Διαχείριση Αδέσποτων Ζώων

Επικοινωνιακή Πολιτική και Διακυβέρνηση


Read More »
Στα… θρανία οι νεοεκλεγέντες- Διημερίδα της ΚΕΔΕ στα Ιωάννινα Στα… θρανία οι νεοεκλεγέντες- Διημερίδα της ΚΕΔΕ στα Ιωάννινα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2023 Rating: 5

Μικρά λιμάνια σε κοινό δίκτυο Ιονίου και Αδριατικής

Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2023
Μικρά λιμάνια σε κοινό δίκτυο Ιονίου και Αδριατικής

Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου AI – SMART «Δίκτυο Μικρών Λιμένων Αδριατικής Ιονίου», μέσω του οποίου πραγματοποιήθηκε η κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου του Μύτικα, η Περιφέρεια Ηπείρου, διοργανώνει την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023, στο χώρο του ξενοδοχείου Dioni Boutique Hotel στην Πρέβεζα, στις 11:30 π.μ. την εκδήλωση διάχυσης των αποτελεσμάτων του έργου.

Στην εκδήλωση αυτή, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της υλοποίησης του έργου καθώς και χρήσιμα συμπεράσματα για την ανάπτυξη ενός κοινού λιμενικού δικτύου στην περιοχή Αδριατικής-Ιονίου με βάση την έννοια των «έξυπνων, πράσινων και ολοκληρωμένων λιμένων».

Οι Εταίροι του έργου μαζί με την Περιφέρεια Ηπείρου είναι η Περιφέρεια Απουλίας (Ιταλία) ως Επικεφαλής εταίρος και οι Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων.

Βασικοί στόχοι του έργου ήταν η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων λιμενικών υπηρεσιών για τους χρήστες της διασυνοριακής περιοχής, η διαμόρφωση κοινών λιμενικών δικτύων για «πράσινους, χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμους» διαδρόμους μικρών αποστάσεων καθώς και η δημιουργία υψηλής ποιότητας συμπληρωματικών και προηγμένων τουριστικών υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, σημαντικός στόχος ήταν και η ενίσχυση της ευαισθητοποίησης για την προστασία και υποστήριξη του θαλάσσιου τουρισμού της περιοχής.

Το έργο AI-SMART αποτελεί στρατηγικό έργο και χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας INTERREGV-A Ελλάδα – Ιταλία 2014-2020, εντασσόμενο στον Άξονα Προτεραιότητας 3 «Σύστημα διασυνοριακών και βιώσιμων μεταφορών» – Ειδικός στόχος 3.1 «Ενίσχυση των θαλάσσιων μεταφορών, της θαλάσσιας μεταφοράς μικρών αποστάσεων και της διασύνδεσης των διασυνοριακών ακτοπλοϊκών μεταφορών».


Read More »
Μικρά λιμάνια σε κοινό δίκτυο Ιονίου και Αδριατικής Μικρά λιμάνια σε κοινό δίκτυο Ιονίου και Αδριατικής Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2023 Rating: 5

Σημαντική άνοδος στις εξαγωγές ακτινιδίων

Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2023
Σημαντική άνοδος στις εξαγωγές ακτινιδίων


Την καλή του πορεία συνεχίζει το ελληνικό ακτινίδιο, το οποίο καταγράφει άνοδο στις εξαγωγές κατά 27,3% συγκριτικά με πέρσι. Την ίδια στιγμή, οι εξαγωγείς εξακολουθούν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς σχεδόν το 30% των συνολικών φορτίων διακινείται προς ην Ιταλία ατυποποίητα, διαταράσσοντας την προσπάθεια της χώρας για διατήρηση της φήμης των προϊόντων της.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas, από 1/9/2023 έως και 24/11/2023 οι εξαγωγές ακτινιδίου ανέρχονται σε 61.427 τόνους έναντι 48.267 τόνων το αντίστοιχο διάστημα του 2022 με τις ποσότητες προς Καναδά να ανέρχονται σε 2.525 τόνους έναντι 1.714 τόνων πέρσι, προς ΗΠΑ 4.932 τόνοι έναντι 3.044 τόνων, προς Ισπανία 11.466 τόνοι έναντι 9.604 τόνων και προς Ιταλία 16.505 έναντι 9.961 τόνων.

«Στις ποσότητες αυτές συμπεριλαμβάνονται και φορτία για βιομηχανική χρήση (προς Ιταλία, κ.α. σε άλλους προορισμούς), πιστεύοντας ότι διασφαλίσθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας μας ότι έλαβαν την χρήση που προορίζονταν (δηλ. υπήρξε σύμβαση αγοραπωλησίας μεταξύ Έλληνα εμπόρου και αλλοδαπού βιομήχανου και επιβεβαιώθηκε ότι μεταποιήθηκαν) και δεν διατέθηκαν προς νωπή κατανάλωση», σχολιάζει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit Hellas Γιώργος Πολυχρονάκης.

Παράλληλα, συνεχίσθηκαν και οι φορτώσεις ακτινιδίων με προορισμό την Βραζιλία, οι οποίες ανήρθαν σε 1.491 τόνους, ενώ όπως επισημαίνουν οι εξαγωγείς, «επαληθεύεται η πρόβλεψη για μηδενισμό των εξαγωγών μας μετά την είσοδο του Ιράν στην Ινδία, οι οποίες ανέρχονται σε 1.272 τόνους έναντι 3.220 τόνων πέρσι».

Τα ατυποποίητα

Να σημειωθεί ότι παρά τις επισημάνσεις των εξαγωγέων φρούτων και λαχανικών, η ροή των ατυποποίητων ακτινιδίων κυρίως προς Ιταλία αντιστοιχούν στο 30% του συνόλου των εξαγωγών «με ότι σημαίνει τόσο για την ελληνική ταυτότητα των προϊόντων μας όσο και στην απώλεια της μετασυλλεκτικής προστιθέμενης αξίας τους».

«Βάσει των αναφερομένων φορτίων – ποσοτήτων διακινουμένων φρούτων και λαχανικών ζητείται από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες η αύξηση και εντατικοποίηση των ελέγχων προς κάλυψη ικανοποιητικού αντιπροσωπευτικού ποσοστού σε σχέση με τις διακινούμενες ποσότητες, στις περιφέρειες παραγωγής και στα σημεία εξόδου της χώρας για τον ποιοτικό και υγειονομικό έλεγχο των διακινουμένων-εξαγομένων προϊόντων μας προς αποφυγή δυσφήμησης των προϊόντων μας και κυρίως από την μη τυποποίηση-συσκευασία σε πιστοποιημένους προς τούτο φορείς τυποποίησης που παρέχουν πλήρη ιχνηλασιμότητα», σημειώνει ο κ. Πολυχρονάκης.

Υπογραμμίζει δε, ότι στόχος μας οφείλει να είναι η εκμετάλλευση της μείωσης της παραγωγής της Ιταλίας και Ισπανίας για διεύρυνση του πελατολογίου των προϊόντων μας «με ταυτοποίηση της προέλευσης τους τυποποίηση και ποιότητα και όχι η διακίνηση πρώτης ύλης (χωρίς μετασυλλεκτική προστιθέμενη αξία) στο ιταλικό-ισπανικό εξαγωγικό εμπόριο για διατήρηση της παρουσίας του στα ράφια των λιανικών καταναλωτικών αγορών».

Read More »
Σημαντική άνοδος στις εξαγωγές ακτινιδίων Σημαντική άνοδος στις εξαγωγές ακτινιδίων Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2023 Rating: 5

Τέσσερα πολυδύναμα campus προς ίδρυση στην Ήπειρο

Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2023
Τέσσερα πολυδύναμα campus προς ίδρυση στην Ήπειρο

Τέσσερα πολυδύναμα campus Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης αναμένεται να ιδρυθούν στην Ήπειρο, σύμφωνα με στοιχεία από το σχέδιο νόμου που παρουσιάζει το esos.

Τα κριτήρια που έβαλε το υπουργείο Παιδείας για την ίδρυση των Κ.Ε.Ε.Κ. ήταν δύο :

-Να λειτουργούν στο ίδιο σχολικό συγκρότημα Ε.Κ., ΕΠΑ.Λ. και Ι.Ε.Κ. , και

-Να μην λειτουργεί στο ίδιο σχολικό συγκρότημα Γυμνάσιο και Γενικό Λύκειο.

Με το Σχέδιο Νόμου θα θεσμοθετηθούν 60 θέσεις “Μάνατζερ” οι οποίοι θα φέρουν το τίτλο “Εκτελεστικός Διευθυντής” ή πρόεδρος ή άλλη ονομασία και θα τοποθετούν στα ισάριθμα campus τα οποία θα λειτουργήσουν από τη νέα σχολική χρονιά.

Ο “Μάνατζερ” θα επιλεγεί, μετά από δημόσια πρόσκληση , ενώ δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη εάν τις θέσεις αυτές θα μπορούν να τις διεκδικούν και ιδιώτες.

Η πρόταση του υπουργείου είναι τις θέσεις αυτές να καταλαμβάνονται και από ιδιώτες, αλλά τον τελικό λόγο θα τον έχει το υπουργείο Οικονομικών.

Ως απαιτούμενα προσόντα τα οποία θα τεθούν είναι τα εξής:

Α. Πτυχίο καθώς και Μεταπτυχιακό

Β. Άριστη γνώση τουλάχιστον μιας ξένης γλώσσας (Αγγλικά)

Γ. Προϋπηρεσία δυο πενταετίες σε συναφή αντικείμενο που αφορά την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.Read More »
Τέσσερα πολυδύναμα campus προς ίδρυση στην Ήπειρο Τέσσερα πολυδύναμα campus προς ίδρυση στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2023 Rating: 5

Εθελοντική αιμοδοσία στην Περιφέρεια Ηπείρου

Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2023
Εθελοντική αιμοδοσία στην Περιφέρεια ΗπείρουΗ Περιφέρεια Ηπείρου και ο σύλλογος εργαζομένων της σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα» διοργανώνουν την ΠΕΜΠΤΗ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023 εθελοντική αιμοδοσία.

Η αιμοληψία θα γίνει στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου από ώρα 9 π.μ.

Στην αιμοδοσία μπορούν να δώσουν αίμα και ιδιώτες.


Read More »
Εθελοντική αιμοδοσία στην Περιφέρεια Ηπείρου Εθελοντική αιμοδοσία στην Περιφέρεια Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2023 Rating: 5

Κ.Ο. Θεσπρωτίας του ΚΚΕ (μ-λ) 15 χρόνια απ΄ τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2023
Κ.Ο. Θεσπρωτίας του ΚΚΕ (μ-λ) 15 χρόνια απ΄ τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου


ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΗ, 6μμ, ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Για 15 ολόκληρα χρόνια η 6η του Δεκέμβρη έχει μετατραπεί σε μια ημέρα καταγγελίας της δολοφονικής πολιτικής του συστήματος, σε μια ημέρα διαδηλώσεων της νεολαίας και του λαού. Όχι μόνο για να τιμήσουν τον δολοφονημένο απ' την αστυνομία Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο και για να καταγγείλουν την κρατική βία, την επιδίωξη να «ξεχαστεί» η δολοφονία ή την αποφυλάκιση του Κορκονέα και την αθώωση του συνεργού του, Σαραλιώτη. Αλλά και σαν μια εκδήλωση αντίστασης απέναντι σ΄ όλα αυτά που βιώνουν σήμερα - τα αποτελέσματα της πολιτικής ενός συστήματος που συνεχίζει να δολοφονεί (με ή χωρίς την κρατική ή παρακρατική βία) νέους ανθρώπους, πρόσφυγες και μετανάστες, Ρομά, εργαζόμενους (στα λεγόμενα εργατικά «ατυχήματα»). Ένα σύστημα που θυσιάζει το λαό στο βωμό του κέρδους και της αδιαφορίας του, πάνω στις σάπιες υποδομές του: από το έγκλημα στα Τέμπη μέχρι την πλημμυρισμένη Θεσσαλία και τις καμένες περιοχές της Ρόδου, της Θράκης, της Εύβοιας κ.α. Ένα σύστημα που δολοφονεί ολόκληρους λαούς, όπως συμβαίνει σήμερα στη μαρτυρική Γάζα και σε όλη την Παλαιστίνη. Ένα σύστημα που υπονομεύει το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας.

Την 6η του Δεκέμβρη νεολαία και λαός «επιμένουν» να κατεβαίνουν στο δρόμο ακόμα κι αν αυτό μπορεί να το «πληρώσουν» με καταστολή και χημικά, ή ακόμα και με απαγορεύσεις, συλλήψεις και δίκες, όπως έγινε την περίοδο της λεγόμενης «καραντίνας»

Η 6η του Δεκέμβρη δεν αποτελεί «προνομιακό πεδίο» κανενός χώρου. Ούτε του αναρχικού/αντιεξουσιαστικού χώρου, που προσπαθεί να απαντήσει στα υπαρξιακά του προβλήματα, σε τέτοιες επετείους. Ούτε, βέβαια, για πρακτικές «εκτόνωσης» ή διοχέτευσης της αγανάκτησης σε τεχνητά «ξεσπάσματα», όχι μόνο ανώδυνα για το σύστημα, αλλά και καθ’ όλα αξιοποιήσιμα απ’ το αστικό κράτος, την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς τους.

Την 6η του Δεκέμβρη οι δυνάμεις που αναφέρονται στην Αριστερά, πρέπει να δώσουν το δικό τους διακριτό στίγμα, στο δρόμο συνδέοντας την κρατική καταστολή με τη συνολικότερη καθημερινή αντιλαϊκή-αντεργατική επίθεση, την επίθεση ενάντια στη ζωή και στα δικαιώματα της νεολαίας και του λαού

Το ΚΚΕ(μ-λ) καλεί τη νεολαία, το λαό, τους εργαζόμενους να κατέβουν μαζικά στο δρόμο και να διαδηλώσουν, προβάλλοντας την κατεύθυνση της συλλογικής οργάνωσης, της αντίστασης και της διεκδίκησης, συμβάλλοντας στην οργάνωση των νέων αγώνων, τη μοναδική διέξοδο ενάντια στη σύγχρονη βαρβαρότητα.


Read More »
Κ.Ο. Θεσπρωτίας του ΚΚΕ (μ-λ) 15 χρόνια απ΄ τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου Κ.Ο. Θεσπρωτίας του ΚΚΕ (μ-λ) 15 χρόνια απ΄ τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2023 Rating: 5

Έκθεση πετρογραφίας την Τετάρτη στην Ηγουμενίτσα

Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2023
Έκθεση πετρογραφίας την Τετάρτη στην ΗγουμενίτσαΟ πολιτιστικός Αετού Φιλιατών σε συνεργασία με το Σύλλογο Σαρακατσαναίων Θεσπρωτίας σας προσκαλούν στο Πάνθεον του Δήμου Ηγουμενίτσας την Τετάρτη 6/12/2023 και ώρα 17:00 στα εγκαίνια της έκθεσης πετρογραφίας του Θεόδωρου Μ. Γιαννακού “Μνήμες χαραγμένες στην πέτρα”.
Read More »
Έκθεση πετρογραφίας την Τετάρτη στην Ηγουμενίτσα Έκθεση πετρογραφίας την Τετάρτη στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2023 Rating: 5

Το Σάββατο οι αγώνες στίβου ΠΡΩΤΕΑΣ 2023

Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2023
Το Σάββατο οι αγώνες στίβου ΠΡΩΤΕΑΣ 2023


Οι αγώνες στίβου ΠΡΩΤΕΑΣ 2023 που είχαν αναβληθεί θα διεξαχθούν το ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023 στο Δημοτικό Στάδιο Ηγουμενίτσας με το ίδιο πρόγραμμα .

Read More »
Το Σάββατο οι αγώνες στίβου ΠΡΩΤΕΑΣ 2023 Το Σάββατο οι αγώνες στίβου ΠΡΩΤΕΑΣ 2023 Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2023 Rating: 5

Σελίδες