Ένας καλός και αυτοδημιούργητος άνθρωπος, ο Ευαγγ. Μπότσαρης, έφυγε για τους ουρανούς...

Σάββατο, Νοεμβρίου 10, 2018


Ένας καλός και αυτοδημιούργητος άνθρωπος, ο Ευάγγελος Μπότσαρης, έφυγε για τους ουρανούς. 
Μόχθησε και μάτωσε στη ζωή, αλλά ό,τι δημιούργησε φέρνουν τη σφραγίδα της εντιμότητας και της καλοσύνης του. 
Με αυτά τα δύο πορεύτηκε έως το τέλος, αφού ήταν οι μεγαλύτεροι θησαυροί του, γι' αυτό κατάφερε να έχει μόνο φίλους και κέρδισε δίκαια και με το σπαθί του το σεβασμό των ανθρώπων. 
Είχε αρχές ως προσωπικότητα και ήταν ένα πρόσωπο, που η αναστροφή μαζί του σε ωφελούσε. 
Ποτέ δεν σκέπτονταν και δεν ενεργούσε υστερόβουλα, αλλά πάντα ανυστερόβουλα. 
Μόλις τον πλησίαζες, σου κέρδιζε την εμπιστοσύνη με την απλότητα και τον αυθορμητισμό του. 
Δεν θα λείψει μόνο στην οικογένειά του, αλλά και σε όλους όσους τον γνώριζαν... 


 
Read More »
Ένας καλός και αυτοδημιούργητος άνθρωπος, ο Ευαγγ. Μπότσαρης, έφυγε για τους ουρανούς...  Ένας καλός και αυτοδημιούργητος άνθρωπος, ο Ευαγγ. Μπότσαρης, έφυγε για τους ουρανούς... Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Νοεμβρίου 10, 2018 Rating: 5

Σύλληψη 24χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα

Σάββατο, Νοεμβρίου 10, 2018


Στη σύλληψη ενός 24χρονου αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω έγγραφο.


 
Read More »
Σύλληψη 24χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Σύλληψη 24χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Νοεμβρίου 10, 2018 Rating: 5

Γιατί τα τυλιγμένα πόδια γύρω από μια καρέκλα, μπορεί να σημαίνουν δυσκολίες στην ανάγνωση και την γραφή - Επιμέλεια: Τάσος Μώκας

Σάββατο, Νοεμβρίου 10, 2018

Επιμέλεια: Τάσος Μώκας, Εκπαιδευτικός, Λογοθεραπευτής s.i. 
Επιστημονικός υπεύθυνος Κιβωτού Εξέλιξης 
Ένα διατηρούμενο αρχέγονο αντανακλαστικό είναι ένα από τα πιο κοινά αντανακλαστικά που μπορεί να παραμένουν σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Περίπου το 75% των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες, έχουν αρχέγονα αντανακλαστικά το οποία μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως διάσπαση προσοχής και προβλήματα συμπεριφοράς μέσα στην τάξη. Αυτά λοιπόν τα αντακλαστικά μπορεί να οδηγήσουν και κάποια παιδιά στο να τυλίγουν τα πόδια τους γύρω από μια καρέκλα.
Το αρχέγονα αντανακλαστικά συχνά θα το βρείτε και θα το καταλάβετε όταν το παιδί θα στηρίζεται στην καρέκλα του ή θα ξεκουράζει το κεφάλι του, στο γραφείο ή στο θρανίο του . Αυτό συμβαίνει γιατί το αρχέγονο αντανακλαστικό έχει προκαλέσει στο παιδί κακή μυϊκή ρύθμιση στον κορμό και στο πίσω μέρος του σώματος.
Υποθετικά εάν ο δάσκαλος ζητήσει από το παιδί να καθίσει στην καρέκλα του ή το παιδί πρέπει να χαμηλώσει το κεφάλι του, έτσι ώστε να γράψει, το αντανακλαστικό ενεργοποιείται αυτόματα και το παιδί αναγκάζεται να τυλίξει τα πόδια του γύρω από καρέκλα για μεγαλύτερη ισορροπία ώστε να μπορεί να εστιάσει, να συγκεντρωθεί και να γράψει στο χαρτί. Η περιτύλιξη των ποδιών γύρω από την καρέκλα εμποδίζει το αντανακλαστικό, και έτσι δεν αναγκάζει τα πόδια τους να κινηθούν προς τα έξω ή κάτω από το γραφείο τους, καθώς χαμηλώσουν το κεφάλι τους για να διαβάσουν ή να γράψουν.
Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ένα διατηρούμενο αρχέγονο αντανακλαστικό μπορεί να προκαλέσει καθυστερήσεις στην ανάγνωση και τη γραφή. Το παιδί πρέπει πρώτα να έχει τον έλεγχο του σώματός του, πριν να αποκτήσει τον έλεγχο της κεφαλής και της θέσης του σώματος (κορμός ), για ανάγνωση και γραφή. Για να εξουδετερωθούν αυτές οι δυσλειτουργίες, το παιδί προτιμά να κινείται το σπίτι ή να στέκεται όρθιο από το να κάθετε σε μια καρέκλα.
«Το παιδί που διατηρεί αρχέγονα αντανακλαστικά μπορεί να εμφανίζει υποτονικότητα και μαλθακή εικόνα. Καθώς μεγαλώνει, μπορεί επίσης να παρουσιάσει κακή στάση, υπολειτουργία ή υπερλετουργία της ωμικής ζώνης , η ελαφρός λυγισμένα γόνατα . Η στάση του παιδιού μπορεί να είναι κακή, καθώς το κεφάλι του συνήθως χαμηλώνει στο γραφείο όταν εργάζεται.
Άλλα σημεία ενός διατηρούμενου αρχέγονου αντανακλαστικού ή χαμηλού μυϊκού τόνου μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Καταρρέει ή πέφτει πάνω στο τραπέζι όταν γράφει ή ολοκληρώνει την εργασία του.
Χρησιμοποιεί τους αγκώνες για να στηρίξει το σώμα του.
Στηρίζεται με το στομάχι τους στο τραπέζι.
Δυσκολεύεται στην αντιγραφή από τον πίνακα.
Έχει κακή γραφή και αργή ταχύτητα επεξεργασίας.

Δυσκολίες με τις σακκαδικές κινήσεις των ματιών και δυσκολίες προσαρμογής.
Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου στην τάξη;
Τα παιδιά που εξακολουθούν να έχουν χαμηλό μυϊκό τόνο χρειάζονται μικρές κινητικές δραστηριότητες και ασκήσεις για να ενισχύσουν το σώμα τους προτού βελτιώσουν τη στάση τους για την ανάγνωση, τη γραφή και την εγρήγορση στην τάξη. Ο πιο ασφαλής τρόπος όμως για να έχετε σωστή καθοδήγηση είναι να επισκεφθείτε παιδιατρικούς ειδικευμένους στην αισθητηριακή ολοκλήρωση και bobath εργοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές ή λογοθεραπευτές.


 
Read More »
Γιατί τα τυλιγμένα πόδια γύρω από μια καρέκλα, μπορεί να σημαίνουν δυσκολίες στην ανάγνωση και την γραφή - Επιμέλεια: Τάσος Μώκας Γιατί τα τυλιγμένα πόδια γύρω από μια καρέκλα, μπορεί να σημαίνουν δυσκολίες στην ανάγνωση και την γραφή - Επιμέλεια: Τάσος Μώκας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Νοεμβρίου 10, 2018 Rating: 5

Κάποιοι ανακάλυψαν πριν από λίγες μόνο ημέρες τους Βουλιαράτες - Του Σταύρου Κωστάρα

Σάββατο, Νοεμβρίου 10, 2018


Κάποιοι ανακάλυψαν πριν από λίγες μόνο ημέρες τους Βουλιαράτες στην Βόρεια Ήπειρο.
Οι συνθήκες για μένα το έκαναν εφικτό πριν από πολλά χρόνια. Από το 1998 και μετέπειτα, που έζησα και εργάστηκα στην γείτονα χώρα για περισσότερο από 3,5 χρόνια, έχω επισκεφτεί πολλές φορές το χωριό και έχω συμμετάσχει σε εορτασμούς. 

Μιλάω αλβανικά σαν «αλβανός» από την Αυλώνα, όπως χαρακτηριστικά μου έλεγαν οι γηγενείς αλβανοί, οι οποίοι μπερδευόταν με τον τρόπο που μιλούσα. Αυτό μου έδωσε την ευκαιρία να έρθω σε επαφή με εκατοντάδες ανθρώπους, βόρειους και νότιους αλβανούς, αλλά και ελληνικής καταγωγής, που μιλάνε τα ελληνικά όπως στο χωριό μου στα Γιάννενα. Συνεργάστηκα, ως διερμηνέας αλλά και ως συμμετέχων σε επιτελικό στρατηγείο του ΝΑΤΟ, με πολλές υπηρεσίες της χώρας αυτής. 

Αν εξαιρέσω έναν γέροντα κάποια μέρα στα Τίρανα που περνώντας δίπλα μου πάνω σε ένα ποδήλατο, έφτυσε κοντά μου για να δείξει την αντιπάθειά του, καμία άλλη φορά κάποιος αλβανός δεν εκφράστηκε άσχημα απέναντί μου, ούτε με λοιδόρησε μόνο και μόνο που είμαι έλληνας. Αλλά και αυτόν τον γέροντα με το ποδήλατο τον δικαιολόγησα. Υπηρετώντας στα σύνορα, από τις πρώτες μέρες που άνοιξαν αυτά το 1990, είχα ακούσει για πολλά περιστατικά βίαιης συμπεριφοράς ελλήνων απέναντι σε αλβανούς πρόσφυγες και υπέθεσα ότι ο γέροντας μπορεί να είχε πέσει θύμα μιας τέτοιας συμπεριφοράς. 

Δεν είχα γίνει ποτέ μάρτυρας τέτοιων περιστατικών. Δεν θα τα επέτρεπα άλλωστε, όπως δεν επέτρεψα σε κανέναν υφιστάμενο μου να φερθεί απάνθρωπα σε αλβανό συλληφθέντα για παράνομη είσοδο την περίοδο εκείνη. Αλλά αξίζει να θυμηθώ εκείνον τον «έλληνα» που μαστίγωνε με λάστιχο έναν αλβανό και στη συνέχεια έβαζε το σκύλο του να μυρίσει το αίμα για να «αγριέψει» όπως καυχιόταν! 

Οι αλβανοί ήταν και είναι ευγνώμονες στην πλειοψηφία τους, που η χώρα μας άνοιξε τα σύνορα και τους υποδέχτηκε τότε που είχαν μεγάλη ανάγκη. Και πραγματικά είχαν! Μου το είπαν και μου το έδειξαν με πολλούς τρόπους αλλά και με την συμπεριφορά τους απέναντί μου. Έχω άλλωστε το προνόμιο της γλώσσας και εκφράζονταν πολύ πιο άνετα σε μένα. 

Η οικονομία της χώρας τους είχε καταρρεύσει και η παραγωγή δεν μπορούσε να σιτίσει τους κατοίκους της. Υπήρχε πείνα πραγματική! Η Ελλάδα τους φιλοξένησε και τους πρόσφερε δουλειά. Και αυτοί με την σειρά τους βόηθησαν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας εκείνη την περίοδο, προσφέροντας φτηνά εργατικά χέρια και δουλεύοντας σε δουλειές που οι έλληνες απαξιούσαν να κάνουν εκείνη την περίοδο της οικονομικής ευφορίας. Να μην θυμηθώ δηλαδή ότι ήμουν ο μόνος έλληνας σε 25 εργάτες που μάζευαν μανταρίνια στον κάμπο του χωριού της συζύγου μου. Δεν ήμουν εργάτης αλλά βοηθούσα στη συλλογή γιατί δεν υπήρχαν εργατικά χέρια. 

Η ελληνική κυβέρνηση στάθηκε αρωγός την γείτονα χώρα και το 1999 όταν χιλιάδες Κοσσοβάροι ήρθαν σαν πρόσφυγες στην Αλβανία. Η ελληνική βοήθεια ήταν σημαντική. Ο ελληνικός στρατός έστησε 3 καταυλισμούς υποδοχής των προσφύγων στα Τίρανα, στο Κούκες και στο Πόγραδετς. Στον καταυλισμό «Ολυμπία» των Τιράνων μάλιστα είχα την τιμή να είμαι υπεύθυνος και να φροντίζω για την φιλοξενία και ομαλή διαβίωση περισσότερων από 3.000 προσφύγων, οι οποίοι στεγάζονταν σε προκατασκευασμένους οικίσκους τους οποίους απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση.. 

Κατά την διάρκεια της μακράς παραμονής μου στην Αλβανία γνώρισα από κοντά και τον νυν πρωθυπουργό Έντι Ράμα, αλλά και τους προηγούμενους Μπερίσα, Νάνο, Μάικο, και πολλούς ακόμη αλβανούς αλλά και βορειοηπειρώτες πολιτικούς. Έχω σχηματίσει άποψη και, πέραν των πολιτικών αντιπαραθέσεων και συμφερόντων, γνωρίζω καλά ότι ο νυν πρωθυπουργός πάντα είχε τις καλύτερες σχέσεις με την ελληνική αντιπροσωπεία εκεί. 

Το πρόσφατο γεγονός του θανάτου του έλληνα πολίτη στους Βουλιαράτες δεν με βρίσκει αδιάφορο. Ακόμη και ως φύλακας των συνόρων για πολλά χρόνια, δεν ήμουν και δεν είμαι υπέρ της χρήσης βίας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αν χρειαστεί, μέσα στα πλαίσια των καθηκόντων που ορίζουν οι νόμοι, δεν θα την χρησιμοποιήσω. Οι εορτασμοί που γίνονται κάθε χρόνο στους Βουλιαράτες, με την ευκαιρία της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, ήταν πάντα ειρηνικοί. Και δεκάδες ελληνικές σημαίες είχαμε, και τον εθνικό ύμνο ψάλαμε, και δοξολογία στην εκκλησία, και μνημόσυνο υπέρ των νεκρών γινόταν. 

Στα πλαίσια του πατριωτισμού, και όχι του εθνικισμού, ήταν τιμή μου που μπόρεσα και συμμετείχα πολλές φορές στους εορτασμούς αυτούς. .Όπως συμμετείχα από την πρώτη στιγμή στις έρευνες για στην εκταφή των ελλήνων στρατιωτών που παραμένουν σκόρπια θαμμένοι σε τάφους, χωρίς κανένα διακριτικο, από τις μάχες του πόλεμου του 1940-41. 

Το ζήτημα είναι ότι όταν προκαλέσεις την βία θα πρέπει να είσαι έτοιμος να δεχτείς και τα αποτελέσματα της αντίδρασης σε αυτήν. Μπορεί κάποιες φορές να είναι ήπια η αντίδραση. Μπορεί όμως και να είναι υπερβολική ή και αντίστοιχη της βίας που εσύ προκάλεσες. Ίσως και να μην ήταν απαραίτητο να φτάσουμε σε έναν θάνατο. Αλλά το ζήτημα παραμένει στην πρόκληση της βίας η οποία προηγείται του αποτελέσματος. 

Τρομάζω μόνο που πολλοί από εσάς, τους όψιμους και εκ του ασφαλούς επικριτές, υπεραμύνεστε του «δικαιώματος» εκτέλεσης ενός κλέφτη Ρομά από τον ιδιοκτήτη μιας επιχείρησης και κατακρίνετε το γεγονός ότι ένα κράτος μπορεί να αντιδρά με τα όργανά του για την προστασία της έννομης τάξης. 
Υ.Γ Για την εκμάθηση των αλβανικών φρόντισε για μένα η Στρατιωτική Σχολή Ξένων Γλωσσών όπου μαθήτευσα το 1995-1996 και στη συνέχεια το πανεπιστήμιο των Τιράνων όπου, κατόπιν εξετάσεων, έλαβα πτυχίο γλωσσομάθειας της αλβανικής γλώσσας. 


 
Read More »
Κάποιοι ανακάλυψαν πριν από λίγες μόνο ημέρες τους Βουλιαράτες - Του Σταύρου Κωστάρα  Κάποιοι ανακάλυψαν πριν από λίγες μόνο ημέρες τους Βουλιαράτες - Του Σταύρου Κωστάρα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Νοεμβρίου 10, 2018 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Είχε κρύψει 590 λαθραία πακέτα τσιγάρα

Σάββατο, Νοεμβρίου 10, 2018


Στη σύλληψη ενός 38χρονου αλλοδαπού για παράβαση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια ελέγχου εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας από κινητή μονάδα ανίχνευσης ακτινών X (X-RAY VAN) της οικείας Λιμενικής Αρχής, διαπιστώθηκε ότι ο ανωτέρω ως οδηγός Φ/Γ οχήματος μετά επικαθήμενου, μετέφερε κρυμμένα στους αποθηκευτικούς χώρους κάτω από την καμπίνα του οδηγού, πεντακόσια ενενήντα (590) πακέτα τσιγάρα διαφόρων επωνυμιών, τα οποία δεν έφεραν την ένσημη ταινία ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν η ανωτέρω ποσότητα τσιγάρων καθώς και το Φ/Γ όχημα.


 
Read More »
Ηγουμενίτσα: Είχε κρύψει 590 λαθραία πακέτα τσιγάρα Ηγουμενίτσα: Είχε κρύψει 590 λαθραία πακέτα τσιγάρα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Νοεμβρίου 10, 2018 Rating: 5

Σελίδες