Οι Σουλιώτες ήσαν αρβανιτόφωνοι και όχι αλβανόφωνοι - Γράφει ο Σωτήρης Λ. Δημητρίου

Τρίτη, Δεκεμβρίου 19, 2017


Η αρβανίτικη διάλεκτος έρχεται από τα ομηρικά χρόνια και συναντιέται πλούσιο λεξιλόγιο στην Ομήρου Ιλιάδα και Ομήρου Οδύσσεια.

Η λέξη αρβανίτης δηλοί τόπο καταγωγής ή προέλευσης και όχι εθνολογικό προσδιορισμό.

Κάτι από ιστορία: Οι αρβανίτες σχετίζονται με τους Πελασγούς, αφού η Ήπειρος και ιδιαίτερα η Δωδώνη αποτελούσε το κέντρο των Πελασγών. Ο Όμηρος περιγράφει τον Αχιλλέα να προσεύχεται στον Δωδώνιο Δία σαν τον αρχέγονο Θεό των Πελασγών. (*Όμηρος, Ιλιάδα, Π' 233-235 - [...]Ζεῦ ἄνα Δωδωναῖε Πελασγικὲ[...])

Με τον όρο Αρβανίτες ονομάζονται οι αρβανιτόφωνοι Έλληνες της (σημερινής) Αλβανίας, οι οποίοι, λόγω των αναστατώσεων στη Βαλκανική, τον 13ο αι. μετακινήθηκαν εκούσια ή ακούσια σε διάφορες άλλες χώρες της περιοχής ενώ πολλοί από αυτούς κατάληξαν σε περιοχές της (κάτω) Ελλάδας.

Εκεί έγιναν γνωστοί με το όνομα Αρβανίτες - τους το έδωσαν οι γηγενείς -, ως προερχομένων από το Άρβανο, όπως έγινε και με άλλους εποίκους Βατικι-ώτες, Σοφικί-τες, Σπετσιώτες, Υδραίους κ.λπ. Αφομοιώθηκαν με τους ντόπιους, και ακόμη πολέμησαν μαζί τους εναντίον των Τούρκων. Διατήρησαν μόνο το γλωσσικό ιδίωμα, ενώ πολιτιστικά, κοινωνικά και εθνικά δεν διέφεραν ενώ διατηρούν ατόφια ελληνική εθνική συνείδηση και αυτοπροσδιορίζονται πάντα ως Έλληνες.

Η αρβανίτικη προϋπήρχε της αλβανικής η οποία είναι ένα συνονθύλευμα από διάφορες γλώσσες και επιρροές. Κάθε λαός φυλή, εθνολογική ομάδα κλπ., έχει δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζεται και δεν θα περιμένει οποιονδήποτε εκκεντρικό να του δώσει εθνολογικό προσδιορισμό.

Οι Αλβανοί αυτοπροσδιορίζονται ως σκιπτάρ, είναι συγγενεύον φύλο με τους Έλληνες, έχουν πολλές επιμιξίες με άλλους λαούς, ενώ πιο στενά συγγενεύουν οι τόσκηδες.

Η εκδοχή που υποστηρίζουν οι «Αρβανίτες»:

Τα Αρβανίτικα δεν είναι διάλεκτος της επίσημης Αλβανικής γλώσσας, αλλά αντίθετα η αρβανίτικη είναι μία αρχαία γλώσσα από την οποία κατάγεται η νεώτερη τοσκική διάλεκτος, που υιοθετήθηκε από το αλβανικό κράτος ως επίσημη γλώσσα του κράτους. Η αρβανίτικη είναι γλώσσα αυτόνομη και η σημερινή αλβανική γλώσσα μία διάλεκτος της. Απλά οι Αρβανίτες ποτέ δεν θεώρησαν τους εαυτούς τους ξεχωριστό έθνος από τους Έλληνες, όπου και να βρέθηκαν στην γη, σε οποιαδήποτε ιστορική περίοδο, εδώ και χιλιάδες χρόνια. Έγραφαν με ελληνικό αλφάβητο, μιλούσαν και έγραφαν ελληνικά και στις αρβανίτικες εκκλησίες υπήρχε το ελληνορθόδοξο τυπικό πάντα. Ενώ ο πληθυσμός του αλβανικού κράτους, που ιδρύθηκε το 1913, θέλησε να υιοθετήσει ξεχωριστό αλφάβητο, να κάνει μία νότια αλβανική γλώσσα της Βορείου Ηπείρου επίσημη γλώσσα με πολλά δάνεια από τα τουρκικά, τα ιταλικά, τα γαλλικά και τα αγγλικά. Για να δηλώσει ότι είναι πραγματικό έθνος και για να μην αφομοιωθεί με τους συγγενείς Έλληνες των γειτονικών περιοχών.

Οι Σουλιώτες λοιπόν ήσαν αρβανιτόφωνοι Έλληνες και όχι αλβανόφωνοι-σκιπτάρηδες.

Κατά τα άλλα οποιοσδήποτε εκκεντρικός μπορεί να χαρακτηρίσει εαυτόν, όπως αυτός νομίζει.


Οι Σουλιώτες ήσαν αρβανιτόφωνοι και όχι αλβανόφωνοι - Γράφει ο Σωτήρης Λ. Δημητρίου Οι Σουλιώτες ήσαν αρβανιτόφωνοι και όχι αλβανόφωνοι - Γράφει ο Σωτήρης Λ. Δημητρίου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 19, 2017 Rating: 5

Πάγκαλος: "Οι Σουλιώτισσες ήταν αλβανόφωνες. Έλληνας είναι όποιος αισθάνεται έτσι και όχι όποιος γεννήθηκε στη χώρα αυτή"

Τρίτη, Δεκεμβρίου 19, 2017


Με αναρτήσεις στον λογαριασμό του στο twitter, o πρώην υπουργός Θεόδωρος Πάγκαλος αναφέρεται στην ηρωική πράξη που έκαναν σαν εχτές οι Σουλιώτισσες, και επισημαίνει:

«Δεν υπάρχει Έλληνας να μην καταλαβαίνει τη λέξη λουλούδι. Έχει υποκαταστήσει πλήρως την παλαιότερη ελληνική λέξη άνθος. Πόσοι όμως ξέρουν ότι το λουλούδι προέρχεται από το αλβανικό λιούλιε; Σαν σήμερα, 215 χρόνια πριν, στα βουνά βόρεια της Πρέβεζας, οι Σουλιώτισσες ρίξαν τα βρέφη τους στο γκρεμό και μετά πήδηξαν και οι ίδιες. Ο θάνατος ήταν προτιμότερος από τον εξευτελισμό. Πως όμως οι Σουλιώτισσες λέγανε ανθός στην αμμουδιά ενώ ήταν παντελώς αλβανόφωνες;»

Ο κ. Πάγκαλος προσθέτει: «Ας καταλάβουν επιτέλους τα γκρίζα και ροζ φασιστοκουμμούνια ότι Έλληνας είναι όποιος αισθάνεται έτσι και όχι όποιος γεννήθηκε στη χώρα αυτή.»


Πάγκαλος: "Οι Σουλιώτισσες ήταν αλβανόφωνες. Έλληνας είναι όποιος αισθάνεται έτσι και όχι όποιος γεννήθηκε στη χώρα αυτή" Πάγκαλος: "Οι Σουλιώτισσες ήταν αλβανόφωνες. Έλληνας είναι όποιος αισθάνεται έτσι και όχι όποιος γεννήθηκε στη χώρα αυτή" Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 19, 2017 Rating: 5

Μαθητές του 4ου Δημοτικού και το Κ.Π. Αριάδνη στο Γηροκομείο Ηγουμενίτσας (+ΒΙΝΤΕΟ)

Τρίτη, Δεκεμβρίου 19, 2017


Το Γηροκομείο Ηγουμενίτσας επισκέφθηκε το Κέντρο Πρόληψης «Αριάδνη» συνοδευόμενο από τον Σύλλογο του 4ου Δημοτικού Σχολείου, την Λογοθεραπεύτρια Ηρώ Στεφάνου αλλα και τα παιδιά της 6ης τάξης του Σχολείου μαζί με τους δασκάλους τους.

Απευθυνόμενοι στους γέροντες και τις γερόντισσες τροφίμους του Ιδρύματος, τόνισαν ότι η επίσκεψη αυτή, πέραν του χαρακτήρα των ημερών “αποτελεί ένα προσκύνημα και απότιση φόρου τιμής και σεβασμού στους ανθρώπους εκείνους, τις μανάδες μας και τους πατεράδες μας, που πέρασαν μύρια βάσανα .

Σε συγκινητική ατμόσφαιρα προσφέραμε γλυκά τα οποία είχαμε δημιουργήσει μόνοι μας την προηγούμενη μέρα και κάρτες που ειχαν ζωγραφίσει τα παιδιά στους τροφίμους και τους ευχηθήκαμε τα χρόνια πολλά για το νέο έτος.

"Εργαστήρι Ξωτικών" και "Μικροί ζαχαροπλάστες": δράσεις από το Κέντρο Πρόληψης «Αριάδνη» -" τον Σύλλογο Γονέων 4ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας " , το " Χαμόγελο Εξέλιξης Στεφάνου Ηρώ ", τον αγιογράφο Σωτηρης Μπουσης και τη ζωγράφο Jessie Christodoulidou, τον φωτογράφο Antonis Papalamprou , το ζαχαροπλαστείο Ζαχαροπλαστειο ΣΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ εν όψει Χριστουγέννων!!!


 
 
Μαθητές του 4ου Δημοτικού και το Κ.Π. Αριάδνη στο Γηροκομείο Ηγουμενίτσας (+ΒΙΝΤΕΟ) Μαθητές του 4ου Δημοτικού και το Κ.Π. Αριάδνη στο Γηροκομείο Ηγουμενίτσας (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 19, 2017 Rating: 5

Το Γραικοχωριό της Αγάπης και της Προσφοράς (+ΒΙΝΤΕΟ)

Τρίτη, Δεκεμβρίου 19, 2017Τα τελευταία τρία χρόνια η Δημοτική Κοινότητα Γραικοχωρίου διοργανώνει μια μεγάλη χριστουγεννιάτικη γιορτή με τίτλο «Χριστούγεννα στο Γραικοχωριό» με την έμπρακτη στήριξη του Δήμου Ηγουμενίτσας .

Φέτος όμως αποφασίσαμε να πάμε το Γραικοχωριό πιο πάνω,

και να φέρουμε χαμόγελα στους ανθρώπους που χρειάζονται την έμπρακτη στήριξη μας και όλοι μαζί να κάνουμε μια πολύτιμη πράξη αγάπης! 
Κι έτσι έγινε : «Το Γραικοχωριό της Αγάπης και της Προσφοράς »

Εν όψει λοιπόν των Χριστουγέννων, περιμένοντας την κατεξοχήν γιορτή της αγάπης, η Δημοτική Κοινότητα Γραικοχωρίου ανέλαβε την πρωτοβουλία να συγκεντρώσει 150 πακέτα αγάπης με τα απαραίτητα τρόφιμα του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, με στόχο τη στήριξη άπορων οικογενειών και συνανθρώπων μας, που η κρίση τα έφερε σε στάδιο οριακής επιβίωσης ακόμα και εξαθλίωσης.

Mια κίνηση καρδιάς, μια πράξη αγάπης, που αγκαλιάστηκε πρώτα από επιχειρηματίες της Κοινότητας μας, της πόλης μας, αλλά και της χώρας, μας έδωσε την δυνατότητα να συγκεντρώσουμε 150 πακέτα που περιέχουν: Κοτόπουλο, Πίτσα, Αλλαντικά, Μακαρόνια, Κριθαράκι, Ρύζι, Αλεύρι, Σάλτσα, Γάλα, Καφέ, Ανθότυρο, Αναψυκτικά ,Κρασί ρετσίνα .

Στο Γραικοχωριό στήθηκε το Δέντρο της Αγάπης και της Προσφοράς, για να τιμήσουμε τους χορηγούς των πακέτων.

Ένα μεγάλο Ευχαριστώ στους ανθρώπους που στήριξαν αυτή την προσπάθεια . Τα πακέτα «Αγάπης» θα προσφερθούν μέσω των Κοινωνικών Παντοπωλείων της Μητροπόλεως και του Δήμου μας.

Εύχομαι Καλά Χριστούγεννα σε όλους και ο Νέος Χρόνος ας φέρει στον καθένα ξεχωριστά ότι επιθυμεί !

Η Πρόεδρος
της Δημοτικής Κοινότητας Γραικοχωρίου
Βρύση ΕλένηΤο Γραικοχωριό της Αγάπης και της Προσφοράς (+ΒΙΝΤΕΟ) Το Γραικοχωριό της Αγάπης και της Προσφοράς (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 19, 2017 Rating: 5

Ο ΜΗΝΑΣ ΚΟΥΤΗΣ, Ο ΠΛΑΙΣΙΟΣ ΚΑΙ Η ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ

Τρίτη, Δεκεμβρίου 19, 2017


(απο την εφημερίδα ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ του 1939)
του κ. Π. ΜΠΕΜΠΗ
Η αιφνιδία και μυστηριώδης εξαφάνισις του Μηνά Κούτη ή Πλαίσιου έρριψε βέβαια εις δεινήν ανησυχίαν και θλίψιν τους οικείους του και φίλους του, αλλ’ απέμεινε και κάποια ελπίς ότι ίσως δεν θα επρόκειτο περί δυστηχήματος, αλλ’ ότι θ’ απεσύρθη ούτος κάπου εντός της Ελλάδος μεταξύ αγνώστων διά να εφησυχάση επί τι διάστημα ως παλαιός και άκαμπτος παλαιστής της ζωής ή θα είχε βαδίση εις το εξωτερικόν , όπου συνείθιζε να μεταβαίνη συχνά είτε διά λόγους εμπορίου είτε διά λόγους εθνικούς. 
Την δευτέραν εκδοχήν ενίσχυεν η προς το αγαπημένο του παιδί, τον Πύρρον, απευθυνθείσα εξ Αθηνών επιστολή του, μεστή πατρικών συμβουλών και πατριωτικών παραινέσεων και προειδοποιητική, ότι θ’ ανεχωρεί και θα εταξείδευε διά κάπου πολύ μακράν δι’ «εθνικούς λόγους», οπόθεν ήτο πρόβλημα εάν λόγω του γήρατος και της χρονιάς ασθενίας του θα κατώρθωνε να επανέλθη όπως έγραφεν αυτοτελεί προς τον Πύρρον. Παρήλθεν όμως διετία σχεδόν ολόκληρος και ουδαμού ουδέν ηκούσθη περί του αλησμονήτου Μηνά, παρά τας επιμόνους ερεύνας των οικείων του. 
Και ηρχίσαμεν πλέον όλοι συμπατριώται και φίλοι και προ παντός οι βαρέως πληγέντες οικείοι του να συνειθίζωμεν με την βάσιμον εντύπωσιν ότι ο καλός Ηπειρώτης και σεμνός πατριώτης αποκαμών από τα πλήγματα της τύχης ιδίως εν τω κεφαλαίω της υγείας και της ζωής προσφιλεστάτων δι’ αυτόν μελών της οικογενείας του και ιδίως μετά την δραματικήν απώλειαν του αειμνήστου υιού του Ανδρέου, αποτελεσθέντος εντός 3 ημερών εξ οξυτάτου νοσήματος και μετά τον θάνατον της βιωτικής του Συντρόφου, θα έθεσεν ασφαλώς εκούσιον τέρμα εις την πολυκύμαντον αλλά και εξαιρετικώς τιμίαν και πατριωτικήν ζωήν του.

Επέστη συνεπώς η στιγμή να παραδεχθώμεν πως ο αλησμόνητος αυτός συμπολίτης και φίλος ανήκει πλέον εις τον κόσμον του υπερπέραν και ότι με την εξαφάνισίν του εξέλιπεν εκ του μέσου της Κοινωνίας και μία ιδιάζουσα φυσιογνωμία του τόπου μας.

Λέγω δε ιδιάζουσαν διότι ουδείς ηγνοεί τον συμπαθεί αυτόν Συμπατριώτην , όστις και ως αρχηγός οικογενείας υπήρξε στοργικός και ως φίλος σταθερός και ειλικρινής και ως έμπορος τίμιος και ως πατριώτης αγνός και θερμός. Δεν υπήρξεν ομαδική πατριωτική προσπάθεια εις τον τόπον μας, εις την οποίαν να μη επροκινδύνευσεν ο αείμνηστος Μηνάς Κούτης. 
Και είναι πολύ γνωσταί αι πατριωτικαί υπηρεσίαι του προς το απελευθερωτικόν και ένδοξον Ελληνικόν Στράτευμα κατά την εθνικήν εποπτοιΐαν του 1912 οπότε με αληθή της ζωής του κίνδυνον παρείχε πολυτίμους πληροφορίας περί των κινήσεών του τότε αντιπάλου. Όπως επίσης είναι αρίγνωτον και το ενδιαφέρον του υπέρ της Ηπείρου γενικώτερον αλλά και των τοπικών μας ζητημάτων εκάστοτε. 
Επίσης είναι γνωστή η κοινωνικότης του αοιδίμου αυτού Συμπατριώτου, όστις διά των αγαστών αυτού κοινωνικών προσόντων, της μειλιχιότης της φιλοξένου διαθέσεως και της υποχρεωτικότητος των τρόπων του είχε δημιουργήση πλειάδα προσωπικών φίλων και εκτιμώντων αυτόν όχι μόνον εις την επαρχίαν και την Ήπειρον αλλά και έξω της ιδιαιτέρας του πατρίδος ακόμη. 
Επίσης είναι γνωστή ή εις τα πάτρια και τα Ηπειρωτικά εμμονή του, κάποια έμφυτος διάθεσις προς την λαϊκήν στιχουργίαν και προπάντος η επί των πατριωτικών ανδραγαθημάτων των Εθνικών Ηρώων του τόπου μας έμπειρος εγκυκλοπαιδικό της. 
Πεισθείς ήδη εκ του χρόνου, ότι ο καλός αυτός πατριώτης και φίλος δεν αναπνέει πλέον μεταξύ ημών εν τω υλικώ και φθαρτώ τούτω Κόσμω, αλλ’ εκουσίως απεσύρθη ανεπιστρεπτεί υπό το περιβάλλον μας, τραπείς προς τους αγνώστους τόπους του υπερπέραν, ενόμισα, ότι είχα επιβεβλημένον καθήκον να χαράξω από των στηλών της «Θεσπρωτίας» λέξεις τινάς μνημοσύνους εις μνήμην του αειμνήστου αυτού τέκνου της ηρωϊκής και πατριωτικής κοινότητος Πλαισίου και κάλλιστου επαρχιών μας Μηνά Κούτη. 
Απευθύνω δε προς την εκλεκτήν Γενέτειραν του Κοινότητα, το Πλάισιον , προς το αγαπημένο του παιδί, τον Πύρρον προς την προσφιλή του θυγατέρα Αριστούλαν , προς τον συμπαθέστατον γαμβρόν του και προσωπικό φίλον μου κ. Μηνάν Παρούσην και προς πάντας τους λοιπούς οικείους του αειμνήστου Μηνά Κούτη και βαθύτατα συλλυπητήριά μου επί τη απώλεια του πατρός και οικείου των. 
Εάν δε καθυστέρησα κάπως εις την έκφρασιν των πενθίμων αυτών αισθημάτων μου, προήλθε τούτο εκ κάποιας ελπίδος, ότι δεν είχεν εκλίψη πάσα ελπίς, ότι ίσως να ευρίσκετο εν τη ζωή και κάποτε να επανήρχετο εν τω μέσω του περιβάλλοντος. 
Τώρα όμως πρέπει να τον θεωρήσωμεν ως οριστικώς εκλίποντα. 
Αντί δ’ ανθέων εις τον άγνωστον τάφον του ας δεχθή από μέρους μου τας παρούσας υπέρ της μνήμης του πενθίμους γραμμάς.

ΝΕΑ των ΦΙΛΙΑΤΩΝ 

Ο ΜΗΝΑΣ ΚΟΥΤΗΣ, Ο ΠΛΑΙΣΙΟΣ ΚΑΙ Η ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ  Ο ΜΗΝΑΣ ΚΟΥΤΗΣ, Ο ΠΛΑΙΣΙΟΣ ΚΑΙ Η ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 19, 2017 Rating: 5

Αυτόφωρες συλλήψεις ατόμων, κατά το τελευταίο 24ωρο, για διάφορα ποινικά αδικήματα

Τρίτη, Δεκεμβρίου 19, 2017Στο πλαίσιο αστυνομικών ελέγχων, κατά το τελευταίο 24ωρο, πραγματοποιήθηκαν αυτόφωρες συλλήψεις, για διάφορα ποινικά αδικήματα, από αστυνομικούς της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου.

Συγκεκριμένα συνελήφθησαν:
  • Χθες το μεσημέρι, στην Πεδινή Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων, μία 23χρονη υπήκοος Αλβανίας, διότι κατελήφθη να μεταφέρει με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, έναν 32χρονο ομοεθνή της, ο οποίος στερούνταν νομίμων ταξιδιωτικών εγγράφων παραμονής στη χώρα.
  • Χθες το μεσημέρι, στο Κουτσελιό Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων, ένας 64χρονος υπήκοος Αλβανίας, διότι νωρίτερα διέρρηξε αποθήκη στην παραπάνω περιοχή, απ’ όπου αφαίρεσε μία τσάντα, διάφορα αντικείμενα και είδη ένδυσης.
  • Χθες το απόγευμα, στην Αμφιθέα Άρτας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας 33χρονος ημεδαπός, διότι σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο συσκευασίες που περιείχαν ηρωίνη, συνολικού βάρους (1,24) γραμμαρίων.
  • Χθες αργά το βράδυ, στην Εθνική Οδό Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Πρέβεζας, ένας 34χρονος υπήκοος Γεωργίας, διότι σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του, που οδηγούσε, βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε μία συσκευασία με μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.
  • Χθες το μεσημέρι, στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ένας 28χρονος ημεδαπός, διότι σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε, βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε μία συσκευασία με μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.


Αυτόφωρες συλλήψεις ατόμων, κατά το τελευταίο 24ωρο, για διάφορα ποινικά αδικήματα Αυτόφωρες συλλήψεις ατόμων, κατά το τελευταίο 24ωρο, για διάφορα ποινικά αδικήματα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 19, 2017 Rating: 5

Γνωστοί… παραμυθάδες αφηγούνται ιστορίες στα «Ασημένια Χριστούγεννα»

Τρίτη, Δεκεμβρίου 19, 2017

Η αρχή γίνεται την Τετάρτη με την αγαπημένη τηλεοπτική γιαγιά Τιτίκα Σαριγκούλη

…Χοροί, κάλαντα, συναυλίες, εργαστήρια και πολλές εκπλήξεις στην «ατζέντα» της εβδομάδας


Μύθοι, θρύλοι, μαγικά, ακροβατικά, παιχνίδια, μουσικές, χοροί και θεάματα περιμένουν τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες των «Ασημένιων Χριστουγέννων» στο Παραλίμνιο Ψυχαγωγικό Πάρκο Ιωαννίνων!

Οι μέρες μετρούν πλέον αντίστροφα ως τα Χριστούγεννα και για τη νέα εβδομάδα το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και δράσεων στο γιορτινό θεματικό χωριό είναι πλούσιο και γεμάτο όμορφες εκπλήξεις.

Συγκεκριμένα, σήμερα, Τρίτη (19/12), ώρα 19.30, ο Χορευτικό Όμιλος Ιωαννίνων (Χ.Ο.Ι.) θα παρουσιάσει στην κεντρική σκηνή των «Ασημένιων Χριστουγέννων» χορούς απ’ όλη την Ελλάδα.

Την ερχόμενη Τετάρτη (20/12) στο Σπίτι του Παραμυθά στα «Ασημένια Χριστούγεννα» φιλοξενείται η αγαπημένη διάσημη γιαγιά της ελληνικής τηλεόρασης Τιτίκα Σαριγκούλη, η οποία από τις 17.00 έως τις 21.00 θα αφηγηθεί στους μικρούς επισκέπτες του θεματικού χωριού Χριστουγεννιάτικες ιστορίες. Και αυτή είναι μόνο η αρχή, αφού πολλοί ακόμα γνωστοί ηθοποιοί θα επισκεφθούν τα Ιωάννινα αποκλειστικά και μόνο για να βρεθούν στα «Ασημένια Χριστούγεννα» και να μεταφέρουν με τις ιστορίες τους τα παιδιά σε κόσμους μαγικούς και ονειρεμένους. Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν.

Την Παρασκευή (22/12) τη σκυτάλη θα παραλάβει στις 19.00 η γνωστή Γιαννιώτικη μπάντα των Folk n’ Roll, η οποία θα κάνει ένα πρόγραμμα με κομμάτια που «παντρεύουν» την παραδοσιακή Ηπειρώτικη μουσική με το rock n’ roll. Καλεσμένος – έκπληξη της βραδιάς θα είναι ο αγαπημένος ηθοποιός και μουσικός Νίκος Καλογερόπουλος, ο οποίος θα διαβάσει παραμύθια παρέα με τα παιδιά και θα τραγουδήσει σε μία μοναδική guest εμφάνιση!

Το Σάββατο (23/12), ώρα 12.00 θα ανέβουν στη σκηνή των «Ασημένιων Χριστουγέννων» τα χορευτικά τμήματα του Πνευματικού Κέντρου Αγίου Νικολάου Κοπάνων. Την ίδια ημέρα, στις 19.00 σειρά έχει άλλο ένα γνωστό Γιαννιώτικο συγκρότημα, οι Felony Case Band, oι οποίοι θα παίξουν hard rock κομμάτια.

Παράλληλα, όλα τα απογεύματα αυτής της εβδομάδας, το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων διεξάγει στα «Ασημένια Χριστούγεννα» εικαστικά εργαστήρια με οικολογικό περιεχόμενο για παιδιά.

Υπενθυμίζεται ότι τα «Ασημένια Χριστούγεννα» λειτουργούν καθημερινά, Δευτέρα με Κυριακή, από τις 10 το πρωί. Όλες οι γιορτινές δράσεις ξεκινούν από τις 11 κάθε πρωί, είναι στεγασμένες και απολύτως προφυλαγμένες. Η είσοδος στο Παραλίμνιο Ψυχαγωγικό Πάρκο Ιωαννίνων είναι δωρεάν για όλους!

Περισσότερες πληροφορίες για τα «Ασημένια Χριστούγεννα στο: www.asimeniaxristougenna.grΓνωστοί… παραμυθάδες αφηγούνται ιστορίες στα «Ασημένια Χριστούγεννα» Γνωστοί… παραμυθάδες αφηγούνται ιστορίες στα «Ασημένια Χριστούγεννα» Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 19, 2017 Rating: 5

Εξιχνιάστηκαν επτά υποθέσεις διαρρήξεων – κλοπών

Τρίτη, Δεκεμβρίου 19, 2017Από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών Ηπείρου, εξιχνιάστηκαν επτά υποθέσεις διαρρήξεων - κλοπών, που διαπράχθηκαν κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα στα Ιωάννινα.

Για τις υποθέσεις αυτές, ταυτοποιήθηκαν ως δράστες τρεις αλλοδαποί, δύο υπήκοοι Αλγερίας, ηλικίας 24 και 28 ετών καθώς και ένας 27χρονος υπήκοος Λιβύης, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπές και διατάραξη οικιακής ειρήνης.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, την κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων καθώς και από τον τρόπο δράσης (modus operandi ), οι τρεις αλλοδαποί διέπραξαν στην πόλη των Ιωαννίνων τα παρακάτω αδικήματα:

· βραδινές ώρες της 29/30-11-2017, διέρρηξαν καφενείο και αφαίρεσαν χρηματικό ποσό από την ταμειακή μηχανή και αλκοολούχα ποτά,

· βραδινές ώρες της 29-11-2017, διέρρηξαν Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, σπάζοντας το τζάμι του συνοδηγού και αφαίρεσαν δύο γυναικείες τσάντες με διάφορα έγγραφα,

· βραδινές ώρες της 30-11-2017, διέρρηξαν λογιστικό γραφείο και αφαίρεσαν χρηματικό ποσό, τρία κινητά τηλέφωνα και διάφορα αντικείμενα,

· βραδινές ώρες της 30-11-2017, διέρρηξαν πρακτορείο προ-πό και αφαίρεσαν χρηματικό ποσό, λαχεία, διαφημιστικά φυλλάδια και έγγραφα,

· μετά τα μεσάνυκτα της 01-12-2017, διέρρηξαν αρτοποιείο και αφαίρεσαν χρηματικό ποσό,

· την 02-12-2017, εισήλθαν σε διαμέρισμα, έγιναν όμως αντιληπτοί από τον ιδιοκτήτη και τράπηκαν σε φυγή,

· μετά τα μεσάνυκτα της 03-12-2017, διέρρηξαν κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόριο) και αφαίρεσαν αλκοολούχα ποτά και τρόφιμα.

Στο πλαίσιο ερευνών, βρέθηκε μέρος των κλοπιμαίων το οποίο και αποδόθηκε στους παθόντες.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.


Εξιχνιάστηκαν επτά υποθέσεις διαρρήξεων – κλοπών Εξιχνιάστηκαν επτά υποθέσεις διαρρήξεων – κλοπών Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 19, 2017 Rating: 5

Εορταστικές ευχές από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου

Τρίτη, Δεκεμβρίου 19, 2017
Εορταστικές ευχές από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Εορταστικές ευχές από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 19, 2017 Rating: 5

Ευχές του Πρωτέα Ηγουμενίτσας για τα Χριστούγεννα

Τρίτη, Δεκεμβρίου 19, 2017
Ευχές του Πρωτέα Ηγουμενίτσας για τα Χριστούγεννα Ευχές του Πρωτέα Ηγουμενίτσας για τα Χριστούγεννα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 19, 2017 Rating: 5

Ευχές του Δημάρχου Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννη Λώλου για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά

Τρίτη, Δεκεμβρίου 19, 2017Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Θέλω να σας ευχηθώ αυτές τις Άγιες μέρες των Χριστουγέννων, να ανάψει στις καρδιές όλων μας το Φως της Πίστης, της Αγάπης και της Ελπίδας που φέρνει η Γέννηση του Θεανθρώπου.

Ας βιώσουμε αυτό το πνεύμα της Αγάπης, προσφέροντας ελπίδα σε όσους έχουν ανάγκη και βρίσκονται ανάμεσά μας.

Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου η νέα χρονιά 2018 να είναι μια χρονιά εποικοδομητική, απαλλαγμένη από τα βάρη του παρελθόντος, μια χρονιά δημιουργικότητας και αισιοδοξίας και να φέρει στις οικογένειές μας όλα όσα έχουμε ανάγκη, αλλά κυρίως Αγάπη και Υγεία!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!
Ιωάννης Λώλος
Δήμαρχος Ηγουμενίτσας


Ευχές του Δημάρχου Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννη Λώλου για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά Ευχές του Δημάρχου Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννη Λώλου για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 19, 2017 Rating: 5

«Οι γιορτές ως στιγμές φροντίδας, αποδοχής και ενδοσκόπησης» - Της Κωνσταντίνας Ζιάγκου

Τρίτη, Δεκεμβρίου 19, 2017Οι γιορτές που έρχονται, ακόμη και στην δύσκολη κοινωνικοοικονομική συγκυρία που βιώνουμε, είναι η περίοδος που κάνουμε ένα δωράκι και στον εαυτό μας ή που σχεδιάζουμε διάφορες αλλαγές στη ζωή μας όπως να κόψουμε το τσιγάρο, να ασχοληθούμε με τον αθλητισμό ή να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο στην οικογένειά μας. Κάνουμε σχέδια που μέσα από το πρίσμα της γιορτινής αισιοδοξίας φαίνονται προσιτά χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη ότι για ορισμένες μεγάλες αλλαγές πρέπει να έχει ωριμάσει η στιγμή και η απόφαση μέσα μας. Οι γιορτές επειδή έχουν έναν χαρακτήρα εσωστρεφή προς την οικογένεια και τις σχέσεις, αποτελούν μια καλή ευκαιρία για ενδοσκόπηση.

Στη διαδικασία αυτή η φροντίδα των σημαντικότερων για μας σχέσεων που μπορεί να είναι ο σύντροφος, η οικογένεια, οι φίλοι ή οι συγγενείς, είναι ένα σημαντικό δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας. Στις γιορτές μπορούμε να κάνουμε την αρχή να βάλουμε ως προτεραιότητα, πριν από τα ψώνια, τα γεύματα και τις εξόδους, να χορτάσουμε τους κοντινούς μας ανθρώπους. Ο χρόνος, ακόμη και πολύ φορτωμένος, έχει την ιδιότητα να είναι ταυτόχρονα και ελαστικός και να χωράει πολλά πράγματα, αρκεί εμείς να είμαστε διαθέσιμοι να τους κάνουμε χώρο.

Η τελετουργικότητα τείνει να εκλείψει από την καθημερινότητά μας. Συνήθως δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε τα πιο απλά πράγματα από την αρχή μέχρι το τέλος ή κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα με αποτέλεσμα να χάνουμε την αίσθηση πληρότητας και ικανοποίησης. Οι γιορτές είναι γεμάτες από μικρές και μεγάλες ιεροτελεστίες και τελετουργικά όπως ιδιαίτερος στολισμός, μυρωδιές, μουσικές που οξύνουν τις αισθήσεις μας για να νιώσουμε πιο έντονα το εορταστικό κλίμα. Αυτό είναι σημαντικά να το μεταφέρουμε και στη ζωή μας: να επιτρέψουμε στις αισθήσεις μας να είναι διαθέσιμες για να δέχονται και να αφομοιώνουν αυτά που μας συμβαίνουν για να μπορούμε στη συνέχεια να φιλτράρουμε ό,τι θέλουμε να κρατήσουμε.

Οι γιορτές είναι επίσης αφορμή να αναγνωρίσουμε στον εαυτό μας αυτά που κατάφερε, είτε είναι μικρά καθημερινά πράγματα είτε είναι μεγαλύτερα επιτεύγματα. Να αναρωτηθούμε αν όλες οι απαιτήσεις που έχουμε από τον εαυτό μας είναι πράγματι αναγκαίες ή αν μπορούμε να βάλουμε προτεραιότητες και να αναβάλουμε κάποιες για αργότερα. Ενδεχομένως να κάνουμε δυο βήματα πίσω και να κοιτάξουμε με επιείκεια τις αδυναμίες και τις δυσκολίες μας, λέγοντας οι ίδιοι στον εαυτό μας «δεν πειράζει…»,ή το «μπράβο…».

Τέλος, η έννοια της πολυτέλειας είναι υποκειμενική και σημαίνει κάτι διαφορετικό για τον καθένα, ανάλογα με την φιλοσοφία και τον τρόπο ζωής του. Είναι σημαντικό να διατηρούμε για τον εαυτό μας την «πολυτέλεια της πολυτέλειας», τη δυνατότητα δηλαδή να περιμένουμε τις γιορτές για εμάς τους ίδιους αυτό το κάτι λίγο πιο άχρηστο, λίγο πιο παράτολμο, λίγο πιο τρελό που πάντοτε επιθυμούσαμε.

Η φροντίδα των αγαπημένων μας προσώπων, ο πολύτιμος χρόνος που θα τους αφιερώσουμε, οι μικρές τελετουργίες που θα χρωματίσουν την καθημερινότητα, η αναγνώριση των προσπαθειών μας και η μικρή πολυτέλεια που θα επιτρέψουμε στον εαυτό μας είναι σημαντικά δώρα, δώρα με συναισθηματική αξία και διάρκεια που μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας.

Καλές γιορτές λοιπόν με στιγμές χαράς, αγάπης και ευγνωμοσύνης!

Κωνσταντίνα Ζιάγκου
Ψυχολόγος (Dipl.Psych., M.Sc.)
Επιστημονικά Υπεύθυνη Κ.Π. «ΑΡΙΑΔΝΗ»


«Οι γιορτές ως στιγμές φροντίδας, αποδοχής και ενδοσκόπησης» - Της Κωνσταντίνας Ζιάγκου «Οι γιορτές ως στιγμές φροντίδας, αποδοχής και ενδοσκόπησης» - Της Κωνσταντίνας Ζιάγκου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 19, 2017 Rating: 5

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΘΩΜΑ Γ. ΠΙΤΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ

Τρίτη, Δεκεμβρίου 19, 2017


Εύχομαι σε όλες και όλους καλά Χριστούγεννα και καλή Πρωτοχρονιά με υγεία και αγάπη .

Η θεια γέννηση ας γεμίσει τις ψυχές μας με ελπίδα και ας μας δώσει δύναμη για να κτίσουμε μια καλύτερη κοινωνία , ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας .

Ας μας φωτίσει να διδαχτούμε επιτέλους από τα λάθη μας και να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες προκλήσεις της εποχής μας με θάρρος και αποφασιστικότητα. Χωρίς διχασμούς και ιδεοληψίες που τόσο πολύ μας έχουν στοιχίσει αλλά με σύμπνοια και συνεργασία . Χωρίς μεμψιμοιρίες και με εμπιστοσύνη στις ικανότητες μας μπορούμε να πάμε ξανά μπροστά.

Ας φωτίσει τον ανηφορικό μονόδρομο της αλήθειας και της κοινής λογικής που πρέπει να ανέβουμε αν θέλουμε να πετύχουμε την ατομική ,κοινωνική και εθνική μας ανάταση.

Καλή χρονιά και χρόνια πολλά .


ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΘΩΜΑ Γ. ΠΙΤΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΘΩΜΑ Γ. ΠΙΤΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 19, 2017 Rating: 5

Αναλυτικά οι όροι για την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ σε μη επιδοτούμενους ανέργους

Τρίτη, Δεκεμβρίου 19, 2017

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γεωργίου Χουλιαράκη, για τη χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης, ύψους 400 ευρώ, ανά μη επιδοτούμενο άνεργο, ηλικίας 18 έως 24 ετών.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, εγκρίθηκε η χορήγηση από τον ΟΑΕΔ εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης, ύψους 400 ευρώ, σε κάθε μη επιδοτούμενο άνεργο, ηλικίας 18 έως 24 ετών, που, κατά την 31η.10.2017, ήταν εγγεγραμμένος άνεργος στα Μητρώα του ΟΑΕΔ και που, κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας, εξακολουθεί να είναι εγγεγραμμένος στα Μητρώα ανεργίας του ΟΑΕΔ.

Η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης γίνεται, μετά από οίκοθεν έλεγχο των αρμόδιων υπηρεσιών του ΟΑΕΔ στα Μητρώα εγγεγραμμένων μη επιδοτούμενων ανέργων.

Η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης γίνεται, εφόσον από τον οίκοθεν έλεγχο του ΟΑΕΔ προκύπτει ότι υφίστανται για κάθε δικαιούχο τα εξής στοιχεία:

α) Το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο,

β) ο αριθμός αστυνομικής ταυτότητας ή ο αριθμός διαβατηρίου, προκειμένου περί αλλοδαπών,

γ) ο αριθμός μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (AMΚΑ),

δ) ο αριθμός φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ),

ε) ο αριθμός του ατομικού ή κοινού τραπεζικού λογαριασμού, καθώς και ο διεθνής αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού (IBAN).

Σε περίπτωση έλλειψης των στοιχείων ατομικού ή κοινού τραπεζικού λογαριασμού και IBAN, οι δικαιούχοι οφείλουν να καταχωρήσουν τα ως άνω στοιχεία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ έως τις 20.12.2017.

Η πίστωση του ποσού στους λογαριασμούς των δικαιούχων θα πραγματοποιηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017.

Οποιαδήποτε διαφορά προκύπτει μεταξύ των δικαιούχων της οικονομικής ενίσχυσης και του ΟΑΕΔ επιλύεται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΕΔ. 
 
Αναλυτικά οι όροι για την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ σε μη επιδοτούμενους ανέργους  Αναλυτικά οι όροι για την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ σε μη επιδοτούμενους ανέργους Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 19, 2017 Rating: 5

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία για την αποφυγή πυρκαγιάς κατά την περίοδο των εορτών

Τρίτη, Δεκεμβρίου 19, 2017


ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ

Χρησιμοποιείτε πάντα φωτιστικά και διακοσμητικά προϊόντα που φέρουν πιστοποίηση καταλληλότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιθεωρείτε τουλάχιστον μια φορά το χρόνο τα χριστουγεννιάτικα φωτιστικά σας για διαρροές, κοψίματα, ή καμένες λάμπες καθώς και το φις για καλή προσαρμογή με την πρίζα για την αποφυγή σπινθηρισμών.

Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή για την τοποθέτηση των φωτιστικών, καθώς κάποια είναι κατασκευασμένα για εσωτερική ή εξωτερική χρήση, αλλά όχι και για τα δύο.

Αν σκοπεύετε να στολίσετε με φωτιστικά και εξωτερικούς χώρους του σπιτιού σας, να το κάνετε πάντα κατά τη διάρκεια της μέρας για να μπορείτε να βλέπετε τυχόν φθορές στις καλωδιώσεις ή υγρασία που μπορεί να έχει εισχωρήσει στις επαφές. Αν έχουν επαφή με μεταλλικά αντικείμενα μην τα ανάψετε, μέχρι να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος και λειτουργούν κανονικά.

Ελέγξτε τα volt των φωτιστικών με αυτά της πρίζας καθώς και σημάνσεις του ΕΛΟΤ για βεβαίωση ελέγχου από αρμόδιο εργαστήριο.

Μην αφήνετε τα φωτιστικά να ακουμπούν σε υλικά που πιάνουν εύκολα φωτιά όπως χαρτιά ή υφάσματα κ.α.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο τοποθετήστε το κάπου που να σας ικανοποιεί σαν θέση, αλλά θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον ένα μέτρο από το τζάκι ή άλλες εστίες.

Αν στολίσετε «φυσικό» δέντρο προσέξτε να μην είναι ξεραμένο και προσπαθήστε να το διατηρείτε υγρό με συχνό πότισμα.

Εάν αγοράσετε τεχνητό δέντρο, βεβαιωθείτε πως φέρει πιστοποίηση ότι είναι κατασκευασμένο από βραδυφλεγή υλικά.

Τα παιδιά μαγεύονται από το χριστουγεννιάτικο δέντρο και δεν θα πρέπει ποτέ να τα αφήνετε να παίζουν χωρίς επιτήρηση κάτω από αυτό. Αναπτήρες, σπίρτα, καλώδια, πρίζες και φωτάκια θα πρέπει να μην είναι προσεγγίσιμα από τα παιδιά. Για να αποφύγετε ανατροπές ή τραυματισμούς, μπορείτε να κόψετε τα χαμηλότερα κλαδιά ή να το στερεώσετε στο ταβάνι με πετονιά.

Αποσυνδέετε πάντα τα φωτιστικά του χριστουγεννιάτικου δέντρου πριν φύγετε από το σπίτι ή πριν πάτε για ύπνο.

ΚΕΡΙΑ

Αν ανάβετε κεριά στο χώρο σας, πρέπει πάντα να τα τοποθετείτε σε σταθερές βάσεις (όχι πλαστικά ή άλλα εύφλεκτα υλικά), να τα έχετε σε απόσταση από κουρτίνες και ποτέ μην τα αφήνετε αναμμένα όταν φεύγετε. Κράτησε τα μακριά από χώρους που μπορεί να υπάρξει ρεύμα αέρα.

Μην τα τοποθετείτε κάτω από ράφια ή άλλες επιφάνειες και αφήστε 10 cm τουλάχιστον απόσταση μεταξύ δύο κεριών.

Ποτέ μη χρησιμοποιείτε αναμμένα κεριά για να διακοσμήσετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο, και βεβαιωθείτε ότι κάθε αναμμένο κερί στο χώρο είναι τοποθετημένο μακριά από τα κλαδιά του δέντρου. 


 
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία για την αποφυγή πυρκαγιάς κατά την περίοδο των εορτών Η Πυροσβεστική Υπηρεσία για την αποφυγή πυρκαγιάς κατά την περίοδο των εορτών Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 19, 2017 Rating: 5

ΟΙ ΣΥNΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΝΕΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Τρίτη, Δεκεμβρίου 19, 2017

«Είμαστε όλοι και όλες στον αγώνα και δεν δίνουμε καμιά ανοχή στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης».

Το μήνυμα αυτό έστειλαν οι συνταξιούχοι με το πανελλαδικό συλλαλητήριο που οργάνωσαν στο Σύνταγμα, το απόγευμα της Παρασκευής 15/12, διεκδικώντας όλα όσα τους έχει αφαιρέσει η αντιλαϊκή πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, τις συντάξεις τους, το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν Υγεία, στην Κοινωνική Ασφάλιση για τους ίδιους, τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Συνταξιούχοι από όλη τη χώρα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ ΝΑΤ, και ΠΣΣ Δικηγόρων: Περισσότερα από 70 λεωφορεία δρομολογήθηκαν από τα συνταξιουχικά σωματεία για να μεταφέρουν τους διαδηλωτές από κάθε γωνιά της χώρας στο Σύνταγμα. Στην κινητοποίηση αυτή συμμετείχαν και ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ με ένα λεωφορείο .

Τους συνταξιούχους από όλη τη χώρα που συμμετέχουν στην πανελλαδική κινητοποίηση χαιρέτισε και καλωσόρισε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, μιλώντας στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Χαιρετισμούς στη συγκέντρωση απηύθυναν πρόεδροι άλλων Ομοσπονδιών και ειδικότερα ο Χρήστος Μπουρδούκης από τους συνταξιούχους του Δημοσίου, ο Παντελής Τάτσης από τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ, η Φανή Κούρου από το Σύλλογο ΑΞΙΑ δικαιούχων συντάξεων χηρείας, ο Τάσος Γεωργιάδης από τους συνταξιούχους των ΕΛΤΑ, ο Σωτήρης Ραυτόπουλος από τους συνταξιούχους του ΟΣΕ, ο Γιάννης Γουσέτης από τους συνταξιούχους δικηγόρους, η Γεωργία Παπαδάκου από τους συνταξιούχους εμπόρους (ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ), ο Γιώργος Βρανάς από τους συνταξιούχους του ΝΑΤ και ο Τέλης Κάντας από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης.


ΟΙ ΣΥNΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΝΕΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΟΙ ΣΥNΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΝΕΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 19, 2017 Rating: 5

Επιμελητήριο Θεσπρωτίας: Ευχές Χριστουγέννων και Νέου Έτους

Τρίτη, Δεκεμβρίου 19, 2017
Επιμελητήριο Θεσπρωτίας: Ευχές Χριστουγέννων και Νέου Έτους Επιμελητήριο Θεσπρωτίας: Ευχές Χριστουγέννων και Νέου Έτους Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 19, 2017 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Η Χριστίνα Μαραγκόζη ζωντανά στο ENVY stage

Τρίτη, Δεκεμβρίου 19, 2017
Ηγουμενίτσα: Η Χριστίνα Μαραγκόζη ζωντανά στο ENVY stage Ηγουμενίτσα: Η Χριστίνα Μαραγκόζη ζωντανά στο ENVY stage Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 19, 2017 Rating: 5

Συνεδριάζζει την Τετάρτη η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Δεκεμβρίου 19, 2017


Καλείστε σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Ηγουμενίτσας η οποία θα γίνει την 20η Δεκεμβρίου 2017 ημέρα Τετάρτη και ώρα 13:00 μ.μ. στο γραφείο Δημάρχου στο Δημαρχείο Ηγουμενίτσας για τη συζήτηση των παρακάτω θεμάτων:

Θέμα 1ο: Σύνταξη προϋπολογισμού Δήμου Ηγουμενίτσας οικονομικού έτους 2018.
Εισηγήτρια: – Σούρλα Παναγιώτα – Αντιδήμαρχος

Θέμα 2ο: Κατάρτιση σχεδίου αναμόρφωσης προϋπολογισμού οικ. έτους 2017.
Εισηγήτρια: – Σούρλα Παναγιώτα – Αντιδήμαρχος

Θέμα 3ο: Έγκριση – διάθεση πιστώσεων προϋπολογισμού έτους 2017.
Εισηγήτρια: – Σούρλα Παναγιώτα – Αντιδήμαρχος

Θέμα 4ο: Άσκηση ή μη έφεσης και αίτησης αναστολής εκτέλεσης κατά της με αριθμό 100/2017 απόφασης του Ειρηνοδικείου Ηγουμενίτσας.
Εισηγήτρια: – Σούρλα Παναγιώτα – Αντιδήμαρχος

Θέμα 5ο: Άσκηση ή μη ανακοπής κατά του με αριθμό 82/2017 πρώτου απογράφου εκτελεστού της με αριθμό 13/2005 απόφασης του Ειρηνοδικείου Ηγουμενίτσας με την από 20-11-2017 επιταγή προς πληρωμή.
Εισηγήτρια: – Σούρλα Παναγιώτα – Αντιδήμαρχος

Θέμα 6ο: Άσκηση ή μη του ένδικου μέσου της αναίρεσης στον Άρειο Πάγο κατά της υπ’ αριθ. 35/2017 απόφασης του Ειρηνοδικείου Ηγουμενίτσας (Διαδικασία Μικροδιαφορών).
Εισηγήτρια: – Σούρλα Παναγιώτα – Αντιδήμαρχος

Θέμα 7ο: Έγκριση απόδοσης λογ/σμού εντάλματος προπληρωμής για κάλυψη δαπανών τεχνικής Επιθεώρησης των οχημάτων του Δήμου για το έτος 2017 και απαλλαγή υπολόγου.
Εισηγήτρια: – Σούρλα Παναγιώτα – Αντιδήμαρχος

Θέμα 8ο: Έγκριση απόδοσης λογ/σμού εντάλματος προπληρωμής για κάλυψη δαπανών καυσίμων εκτός έδρας για τις μετακινήσεις του κ. Δημάρχου και απαλλαγή υπολόγου.
Εισηγήτρια: – Σούρλα Παναγιώτα – Αντιδήμαρχος

Θέμα 9ο: Έγκριση πρακτικού Ι και ΙΙ του συνοπτικού διαγωνισμού για την «Προμήθεια ενός επιβατικού οχήματος 4χ4».
Εισηγήτρια: – Σούρλα Παναγιώτα – Αντιδήμαρχος

Θέμα 10ο: Έγκριση πρακτικού Ι του συνοπτικού διαγωνισμού του έργου «Έργα οδοποιίας στις Τοπικές Κοινότητες Νέας Σελεύκειας, Μαυρουδίου, Καστρίου, Αγίου Βλασίου».
Εισηγήτρια: – Σούρλα Παναγιώτα – Αντιδήμαρχος

Θέμα 11ο: Έγκριση πρακτικού Ι του συνοπτικού διαγωνισμού του έργου «Έργα οδοποιίας στις Τοπικές Κοινότητες Γραικοχωρίου, Λαδοχωρίου, Αγίας Μαρίνας, Κρυόβρυσης».
Εισηγήτρια: – Σούρλα Παναγιώτα – Αντιδήμαρχος

Θέμα 12ο: Έγκριση πρακτικού Ι του συνοπτικού διαγωνισμού του έργου «Έργα οδοποιίας Δ.Ε. Πέρδικας – Συβότων».
Εισηγήτρια: – Σούρλα Παναγιώτα – Αντιδήμαρχος

Θέμα 13ο: Έγκριση πρακτικού ΙΙ και κατακύρωση του αποτελέσματος του συνοπτικού διαγωνισμού για την «Προμήθεια καυσίμων για το Α΄ τετράμηνο του έτους 2018 για τις ανάγκες των υπηρεσιών του Δήμου Ηγουμενίτσας και των δομών του Νομικού Προσώπου ΠΑΚΠΠΟ», συνολικού ενδεικτικού προϋπολογισμού 73.983,83 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. 24%.
Εισηγήτρια: – Σούρλα Παναγιώτα – Αντιδήμαρχος

Θέμα 14ο: Έγκριση των πρακτικών Ι & ΙΙ της Επιτροπής Διενέργειας του αριθ. 18/2017 συνοπτικού διαγωνισμού με τίτλο: «Προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών και περιφερειακών του Δήμου Ηγουμενίτσας».
Εισηγήτρια: – Σούρλα Παναγιώτα – Αντιδήμαρχος

Θέμα 15ο: Έγκριση διενέργειας συνοπτικού διαγωνισμού του έργου: «Αναπλάσεις οδών Π. Τσαλδάρη, Πάργης, 23ης Φεβρουαρίου & Κυθήρων στην πόλη της Ηγουμενίτσας», καθορισμός των όρων, έγκριση της μελέτης, συγκρότηση Επιτροπής Διαγωνισμού και διάθεση πίστωσης.
Εισηγήτρια: – Σούρλα Παναγιώτα – Αντιδήμαρχος

Θέμα 16ο: Έγκριση διενέργειας ανοιχτού διαγωνισμού του έργου: «Διαπλάτυνση – διαμόρφωση οδού Γκούμανης και Πίνδου (Β’ φάση)», καθορισμός των όρων, έγκριση της μελέτης, συγκρότηση Επιτροπής Διαγωνισμού και διάθεση πίστωσης.
Εισηγήτρια: – Σούρλα Παναγιώτα – Αντιδήμαρχος

Θέμα 17ο: Έγκριση διενέργειας ανοιχτού διαγωνισμού του έργου: «Διαμόρφωση κεντρικής πλατείας Συβότων (έμπροσθεν Ι.Ν. Αναλήψεως)», καθορισμός των όρων, έγκριση της μελέτης, συγκρότηση Επιτροπής Διαγωνισμού και διάθεση πίστωσης.
Εισηγήτρια: – Σούρλα Παναγιώτα – Αντιδήμαρχος


 
Συνεδριάζζει την Τετάρτη η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηγουμενίτσας Συνεδριάζζει την Τετάρτη η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 19, 2017 Rating: 5

Αχιλλέας Βένος: Από τις πασαρέλες του οίκου Versace στο Timestores στα Γιάννενα

Τρίτη, Δεκεμβρίου 19, 2017

Φωτογραφίες-Μενέλαος Συκοβέλης
Ωραίος ως Έλλην, ο Ηπειρώτης Αχιλλέας Βένος, ενθουσίασε την Ντονατέλα Βερσάτσε που τον έχρισε ως ένα από τα αγαπημένα μοντέλα του Ιταλικού οίκου μόδας.

Εδώ και μερικά χρόνια διασχίζει τις πασαρέλες του Μιλάνου και δανείζει το φωτεινό πρόσωπό του και την αρρενωπή ομορφιά του σε καμπάνιες του Οίκου Βερσάτσε αλλά και πρόσφατα στη φωτογράφιση του πολυκαταστήματος Attika στην Αθήνα.

Απλός, προσιτός, πάντα ωραίος αλλά και και άψογος επαγγελματίας μόλις χτες έδωσε λίγη από τη λάμψη της διεθνούς μόδας, στη φωτογράφιση ανδρικών ρούχων του καταστήματος Timestores στον πεζόδρομο της Μ. Αγγέλου στα Ιωάννινα, για την ιδιοκτήτρια και φίλη του Αλεξάνδρα Τσούμπου.

Τη φωτογράφιση ανέλαβε ο Μενέλαος Συκοβέλης που δήλωσε ενθουσιασμένος με το αποτέλεσμα αλλά και τη συνεργασία με έναν επαγγελματία της διεθνούς μόδας αλλά και εξαιρετικό χαρακτήρα, όπως ο Αχιλλέας Βένος.Αχιλλέας Βένος: Από τις πασαρέλες του οίκου Versace στο Timestores στα Γιάννενα Αχιλλέας Βένος: Από τις πασαρέλες του οίκου Versace στο Timestores στα Γιάννενα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 19, 2017 Rating: 5
Από το Blogger.