Συνελήφθη 55χρονος για τηλεφωνικές απάτες

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 13, 2019


Συνελήφθη σήμερα (13-02-2019), στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 55χρονος αλλοδαπός, ο οποίος την 12 και 13-02-2019 επιχείρησε να εξαπατήσει πολίτες στην πόλη των Ιωαννίνων και να τους αποσπάσει χρηματικά ποσά, με τη μέθοδο της πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος. Προανάκριση σε εξέλιξη από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, για την πλήρη διερεύνηση της δράσης του.
Read More »
Συνελήφθη 55χρονος για τηλεφωνικές απάτες Συνελήφθη 55χρονος για τηλεφωνικές απάτες Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 13, 2019 Rating: 5

Δημοκρατικό έλλειμμα - Του Σταύρου Κωστάρα

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 13, 2019


Δημοκρατικό έλλειμμα!
Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση παρατηρείται και καταγράφεται μια διαρκής μείωση του αριθμού των πολιτών που ψηφίζουν τόσο στις τοπικές όσο και στις εθνικές εκλογές.
Επικρατεί η άποψη ότι «όλοι είναι διεφθαρμένοι και πως ότι και αν ψηφίσουμε το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο». Η κυνική αηδία για τα πολιτικά πρόσωπα και τους πολιτικούς θεσμούς είναι πολύ πιο έντονα ορατή στην νεολαία
Ιστορικά θεωρούνταν θεμιτό να ασχολούνται με την πολιτική και να ψηφίζουν μόνο όσοι τους δινόταν το δικαίωμα αυτό με διάφορα κριτήρια. Οι Αθηναίοι πολίτες έπρεπε να είχαν περιουσία για να έχουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι και δικαίωμα ψήφου δεν είχαν όλοι. Η συμμετοχή των γυναικών στα κοινά, και το δικαίωμα ψήφου σε αυτές, ιστορεί μόνο μερικές δεκάδες χρόνια στην χώρα μας. Σε πολλές περιπτώσεις ήταν θεμιτή η αδιαφορία του ευρύτερου κοινού και θεωρούνταν μπελάς η συμμετοχή ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων. Στις δε εκλογές για την ανάδειξη μελών της Ευρωβουλής διαπιστώνουμε ότι είναι πολύ μικρός ο αριθμός των ευρωπαίων που ξεβολεύονται ώστε να πάνε να ψηφίσουν.
Η συμμέτοχή στα κοινά εντείνει το συλλογικό αίσθημα ευθύνης για όσα κάνουν οι αρχές, αλλά επιπλέον κρατά τους άρχοντές μας τίμιους αποτρέποντας τις αυταρχικές τους υπερβασίες.
Η αποστασιοποίηση από την ιδεολογική πόλωση είναι θεμιτή αλλά δεν πρέπει να μας αποτρέπει από την συμμετοχή στην πολιτική ζωή. Κανείς δεν μας ακούει να αυτοαποκλειστούμε από την διαχείριση των συλλογικών μας υποθέσεων και δεν μιλήσουμε δυνατά για αυτές.
Ενώ η άμεση δημοκρατία ενισχύει την συμμετοχή, στην έμμεση αντιπροσώπευση ο κίνδυνος δημοκρατικού ελλείμματος είναι υπαρκτός. Όταν επιλέγουμε κάποιους ανθρώπους να μας εκπροσωπήσουν σε μια μακρινή συνέλευση δεν δεσμεύονται αυτόματα να λένε μόνο αυτό που εμείς τους εξουσιοδοτήσαμε. Συνεπώς είμαστε αναγκασμένοι να τους επιτρέψουμε να ακολουθήσουν την δική τους κρίση. Η επιλογή των αντιπροσώπων αυτών είναι ουσιαστική για να υπάρξει η καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση μας. Έχοντας χάσει την εμπιστοσύνη μας σε πρόσωπα που επιλέξαμε στο παρελθόν, χάνουμε και την εμπιστοσύνη στο κοινοβούλιο και την κυβέρνηση.
Το ένστικτο του λαού σε τέτοιες περιπτώσεις είναι είτε «να πετάξει έξω τα λαμόγια» είτε να αφήσει την κατάσταση ως έχει. Και οι δύο αντιδράσεις δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα διότι δεν ξέρουμε πώς να τους ξεφορτωθούμε αλλά και δεν θέλουμε αν αφήσουμε τους ίδιους να συνεχίσουν.
Η δε αντίληψη που επικρατεί για ανατροπή του συστήματος είναι ανούσια. Ποια κομμάτια, ποιου συστήματος και υπέρ ποιου συστημικού υποκατάστατου? Ποιος θα κάνει την ανατροπή? Οι δυνάμεις που επιθυμούν μιας τέτοιας μορφής ανατροπή είναι μακράν πολύ πιο επικίνδυνες από τις υφιστάμενες.
Τα πολιτικά κινήματα είναι είδος προς εξαφάνιση. Μια διαδήλωση, μια πορεία, ένα συγκεκριμένο κοινό ενδιαφέρον, μας δένει για εκείνο και μόνο το γεγονός. Αξίζει να θυμηθούμε το δημοψήφισμα για ΝΑΙ ή ΟΧΙ, τις πορείες και συγκεντρώσεις για το Μακεδονικό ζήτημα, τις συγκεντρώσεις του «μένουμε Ευρώπη» αλλά και πολλές άλλες. Τα ατομικά μας συμφέροντα δεν μας επιτρέπουν να μετουσιώσουμε μια τέτοια προσπάθεια σε κοινούς συλλογικούς στόχους.
Ακόμη και στην πολιτική πλέον έχουμε γίνει καταναλωτές. Από μια πλατειά γκάμα ανταγωνιστικών στόχων διαλέγουμε κάποιους και δεν βρίσκουμε τρόπους ή λόγους να τους συνδυάσουμε σε ένα συνεκτικό όλο.
 
Σταύρος Κωστάρας
Υποψήφιος δημοτικός Σύμβουλος
Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία
Read More »
Δημοκρατικό έλλειμμα - Του Σταύρου Κωστάρα  Δημοκρατικό έλλειμμα - Του Σταύρου Κωστάρα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 13, 2019 Rating: 5

Αιτήσεις για 8.933 θέσεις κοινωφελούς

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 13, 2019

Σε µία εβδοµάδα, δηλαδή την ερχόµενη ∆ευτέρα ή Τρίτη (18 ή 19 Φεβρουαρίου), ξεκινούν οι αιτήσεις για το νέο µεγάλο πρόγραµµα κοινωφελούς εργασίας που προβλέπει 8.933 προσλήψεις σε 56 δήµους και 37 περιβαλλοντικούς φορείς της χώρας. Η δηµόσια πρόσκληση από τον ΟΑΕ∆ πρέπει να αναµένεται στις αρχές της επόµενης εβδοµάδας, ώστε να µπει σε τροχιά η διαδικασία των αιτήσεων.

Σύµφωνα µε τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, που φτάνει στη Βουλή ώστε να ψηφιστεί πιθανότατα εντός του Φεβρουαρίου, το νέο καθαρό ηµεροµίσθιο στα προγράµµατα κοινωφελούς εργασίας διαµορφώνεται αναδροµικά από την 1η Φεβρουαρίου στα 24,39 ευρώ για όλους. Αυτό σηµαίνει πως το νέο καθαρό µηνιάτικο θα µπορεί να φτάσει έως και τα 609,75 ευρώ για 25 µεροκάµατα τον µήνα.

Εως τις 31/1/2019 το καθαρό ηµεροµίσθιο ήταν 19,81 ευρώ, µε αποτέλεσµα οι µηνιαίες απολαβές να διαµορφώνονται έως 495,25 ευρώ για τους εργάτες άνω των 25 ετών. Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου ίσχυε και η ηλικιακή διάκριση του υποκατώτατου για τους νέους έως 25 ετών, οι οποίοι είχαν καθαρό ηµεροµίσθιο στην κοινωφελή 17,27 ευρώ και µηνιάτικο έως 431,75 ευρώ.

Πλέον όλοι οδηγούνται στα 24,39 ευρώ καθαρά την ηµέρα και στα 609,75 ευρώ τον µήνα. Προσοχή, τους νέους αυξηµένους µισθούς δεν δικαιούνται να λάβουν µόνο οι 8.933 που θα προσληφθούν στο νέο πρόγραµµα, αλλά από τον Φεβρουάριο και όλοι οι 37.481 εργαζόµενοι που ήδη απασχολούνται σε προγράµµατα κοινωφελούς εργασίας. Ειδικότερα θα πρέπει να λάβουν τις νέες αυξηµένες απολαβές οι απασχολούµενοι στα προγράµµατα

Κοινωφελούς χαρακτήρα σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ΤΟΣΚΕΔΠ και δοµές προσωρινής υποδοχής (Γ’ Κύκλος): 2.082 εργαζόµενοι.

Κοινωφελούς χαρακτήρα σε δήµους, περιφέρειες και Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας: 30.333 εργαζόµενοι.

Κοινωφελούς χαρακτήρα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στις Αποκεντρωµένες ∆ιοικήσεις για την αντιπυρική προστασία των δασικών οικοσυστηµάτων της χώρας: 5.066 εργαζόµενοι.

Αυτό σηµαίνει πως ωφελούνται από τις αυξήσεις απολαβών συνολικά 46.414 εργαζόµενοι. Στο νέο πρόγραµµα κοινωφελούς, που περιλαµβάνει 8µηνη απασχόληση και κατάρτιση, µπορούν να συµµετέχουν οι γνωστές κατηγορίες ανέργων-ωφελούµενων που εντάσσονται σε αυτά τα προγράµµατα. Η δράση εστιάζεται στους µακροχρόνια ανέργους -άνεργοι για πάνω από 12 µήνες- και µάλιστα στους άνω των 45 και 55 ετών οι οποίοι έχουν και τη µεγαλύτερη µοριοδότηση.

Οι ωφελούµενοι κατατάσσονται σε πίνακες µε βάση τα εξής κριτήρια:

Χρονικό διάστηµα συνεχόµενης εγγεγραµµένης ανεργίας ωφελούµενου, µε ανώτατο όριο τους 60 µήνες: ένα µόριο ανά πλήρη µήνα, το οποίο διπλασιάζεται για τους άνεργους αρχηγούς µονογονεϊκών οικογενειών.

Χρονικό διάστηµα συνεχόµενης εγγεγραµµένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων της ανωτέρω κατηγορίας, µε ανώτατο όριο τους εξήντα µήνες: ένα µόριο ανά πλήρη µήνα.

Αναπηρία ωφελουµένου σε ποσοστό 50% και άνω: 15 µόρια.

Ετήσιο εισόδηµα του φορολογικού έτους 2017, ατοµικό ή οικογενειακό, ως εξής:

Ατοµικό 0-3.500 ευρώ / Οικογενειακό 0-7.000 ευρώ: 30 µόρια.

Ατοµικό 3.501-5.000 / Οικογενειακό 7.001-10.000 ευρώ: 25 µόρια

Ατοµικό 5.001-8.000 ευρώ / Οικογενειακό 10.001-16.000 ευρώ: 20 µόρια.

Ατοµικό 8.001-12.000 ευρώ / Οικογενειακό 16.001-26.000 ευρώ: 10 µόρια.

Ατοµικό άνω των 12.000 ευρώ / Οικογενειακό άνω των 26.000 ευρώ: 0 µόρια.

Ηλικία

18 έως 29 ετών: 15 µόρια.

30 έως 44 ετών: 25 µόρια.

45 έως 54 ετών: 35 µόρια.

55 ετών και άνω: 45 µόρια.

Αριθµός ανήλικων τέκνων:

10 µόρια για κάθε ανήλικο τέκνο.

Γονέας προστατευόµενου ή προστατευόµενων τέκνων ΑµεΑ, ανηλίκων ή και ενηλίκων, µε ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω: 10 µόρια, ανεξαρτήτως συνολικού αριθµού τέκνων.

∆ικαιούχοι του κοινωνικού εισοδήµατος αλληλεγγύης: 35 µόρια.

Ωφελούµενοι που δεν είχαν τοποθετηθεί σε προηγούµενες δράσεις κοινωφελούς εργασίας: 20 µόρια.

Εντοπιότητα βάσει της έδρας της µόνιµης κατοικίας του ωφελουµένου: 20 µόρια.
Read More »
Αιτήσεις για 8.933 θέσεις κοινωφελούς Αιτήσεις για 8.933 θέσεις κοινωφελούς Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 13, 2019 Rating: 5

Φορολογία Εισοδήματος Φορολογικού Έτους 2018 - Της Ανθούλας Τζάνη

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 13, 2019


Δύο σημαντικές αποφάσεις μεταξύ άλλων προβλέφθηκαν με το νέο πολυνομοσχέδιο του 2019, όσο αφορά τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2018.
Χωριστές δηλώσεις συζύγων. 
Δίνεται η δυνατότητα σε έγγαμα ζευγάρια να υποβάλουν χωριστές δηλώσεις εισοδήματος. Αυτό προϋποθέτει την γνωστοποίηση της πρόθεσης υποβολής ξεχωριστής δήλωσης τουλάχιστον από το ένα μέρος του ζεύγους, στον διαδικτυακό χώρο της ΑΑΔΕ, με την υποβολή ηλεκτρονικής γνωστοποίησης εως την 28η Φεβρουαρίου. 
Η επιλογή αυτή είναι δεσμευτική ως προς το φορολογικό έτος που αφορά και για τον άλλο σύζυγο. Με αυτήν την απόφαση πλέον οι σύζυγοι αποκτούν φορολογική ανεξαρτησία, για τα εισοδήματα και την περιουσία που έχει ο κάθε ένας στην κατοχή του. 
Τα θετικά όπου αποκομίζουν τα ζευγάρια που θα αποφασίσουν να κάνουν ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις για το έτος 2018 είναι οτι πλέον δεν θα γίνεται συμψηφισμός του αποτελέσματος της εκκαθάρισης, δηλαδή αν ο ένας εκ των δύο κληθεί να πληρώσει φόρο και ο άλλος έχει επιστροφή, τότε δεν θα υπάρχει συμψηφισμός της επιστροφής με την επιβολή φόρου. 
Επίσης δεν μπλοκάρεται απο την εφορία η δυνατότητα έκδοσης φορολογικής ενημερότητας για οφειλές ενός εκ των δύο μερών του ζευγαριού, και τέλος υπάρχει η δυνατότητα να καθορίζονται ανεξάρτητα οι δόσεις πληρωμής του φόρου που θα προκύψει στο ζευγάρι. Θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν όμως και τα αρνητικά δεδομένα, ώστε να μην βρεθούν σε δυσμενή θέση.
-Όσο αφορά τα τεκμήρια, θα πρέπει να γνωρίζουν οι υπόχρεοι πως εφόσον επιλέξουν την υποβολή ξεχωριστών δηλώσεων, τότε θα πρέπει τα εισοδήματα τους να είναι ανάλογα ώστε να καλύπτουν και τα τεκμήρια. Δεν υπολογίζεται το συνολικό οικογενειακό εισόδημα στην κάλυψη των τεκμηρίων, αλλά το ατομικό. Δεν δίνεται η δυνατότητα χρήσης ανάλωσης κεφαλαίου για κάλυψη τεκμηρίων απο τον έναν σύζυγο στον άλλον. 
- Οι αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες, καθώς και οι δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, που αφορούν τον κάθε σύζυγο βαρύνουν αυτόν ατομικά, κοινώς ο καθένας μόνος του. 
-Τα ανήλικα τέκνα αναγράφονται και στους δύο συζύγους, στον πίνακα προστατευόμενων τέκνων. 
-Τα ανήλικα τέκνα που έχουν κάποια πηγή εισοδήματος, τότε το εισόδημα τους αυτό προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο συνολικό εισόδημα και φορολογείται στο όνομά του. Αν οι γονείς έχουν ίσο ποσό συνολικού εισοδήματος, το εισόδημα του ανήλικου τέκνου προστίθεται στο εισόδημα του πατέρα και φορολογείται στο όνομά του. Σε περίπτωση που ένας εκ των γονέων έχει τη γονική μέριμνα, το εισόδημα του ανήλικου τέκνου προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα αυτού. 
- Σε αρκετές περιπτώσεις οι οικογένειες κινδυνεύουν να χάσουν μία σειρά από επιδόματα, όπως είναι το επίδομα παιδιών ή πετρελαίου θέρμανσης, καθώς βασικό κριτήριο για την παροχή τους είναι το οικογενειακό και όχι το ατομικό εισόδημα. 
- Η δαπάνη με αποδείξεις ή ηλεκτρονικό χρήμα που είναι απαραίτητη για την παροχή της έκπτωσης φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο δεν μεταφέρεται από τον έναν σύζυγο στον άλλο όταν δεν επαρκεί για τον έναν σύζυγο.
 
Ξεχωριστές εκκαθαρίσεις φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος. Ακόμα και τα ζευγάρια που δεν θα υποβάλουν ξεχωριστές δηλώσεις εισοδήματος, πλέον έχουν την δυνατότητα να πάρουν ατομικό εκκαθαριστικό φορολογικής δήλωσης. 
Με την έκδοση ατομικού εκκαθαριστικού ο κάθε σύζυγος θα λαμβάνει την επιστροφή φόρου που δικαιούνται χωρίς να γίνεται συμψηφισμός με τυχόν οφειλές του άλλου συζύγου. 
Στην υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, που φημολογείται ότι θα ξεκινήσουν να υποβάλλονται μέσα στον Μάρτιο 2019, θα αναγράφονται τα IBAN και των δύο συζύγων και πλέον το κάθε μέρος του ζευγαριού θα λαμβάνει τυχών επιστροφή που θα προκύψει ατομικά. 
 
Read More »
Φορολογία Εισοδήματος Φορολογικού Έτους 2018 - Της Ανθούλας Τζάνη Φορολογία Εισοδήματος Φορολογικού Έτους 2018 - Της Ανθούλας Τζάνη Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 13, 2019 Rating: 5

Δικαστική διερεύνηση για την ρύπανση του Καλαμά

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 13, 2019

Τον δρόμο της δικαστικής διερεύνησης, σε τοπικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν πάρει οι καταγγελίες της κίνησης «Καθαρός Καλαμάς» για την περιβαλλοντική επιβάρυνση του ποταμού.

Όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος της κίνησης κατέθεσε τα στοιχεία στον Αντεισαγγελέα Περιβάλλοντος στην Αθήνα και η δικογραφία διαβιβάζεται στην Εισαγγελία Ιωαννίνων.

Επίσης υπήρξε συνάντηση με εκπρόσωπο και δικηγόρο από το Συνήγορο του Πολίτη που ξεκινά τις δικές του ενέργειες σε θέματα της δικαιοδοσίας του.

Τέλος στην Κίνηση έφτασε απάντηση από Βρυξέλλες που κάνει γνωστό πως θεωρεί την αναφορά που είχε γίνει παραδεκτή και ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διεξαγάγει προκαταρκτική έρευνα ενώ παράλληλα μας ενημερώνει πως η αναφορά διαβιβάστηκε και στην επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων.
Read More »
Δικαστική διερεύνηση για την ρύπανση του Καλαμά Δικαστική διερεύνηση για την ρύπανση του Καλαμά Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 13, 2019 Rating: 5

Πρόσκληση του Δήμου Φιλιατών σε Εργολήπτες και Μελετητές Δημοσίων Έργων

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 13, 2019

Ο Δήμος Φιλιατών, καλεί τους ενδιαφερόμενους Εργολήπτες και Μελετητές Δημοσίων Έργων που επιθυμούν να συμπεριληφθούν στους υπό διαμόρφωση καταλόγους του άρθρου 118 παρ. 5 του Ν. 4412/2016 για την επιλογή αναδόχων μέσω δημόσιας ηλεκτρονικής κλήρωσης δημοσίων συμβάσεων έργων, μελετών και παροχής τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών του Δήμου Φιλιατών έτους 2019, να υποβάλουν εντός είκοσι (20) ημερών από τη παρούσα ανακοίνωση σχετική αίτηση στο Δήμο Φιλιατών, συνοδευόμενη από φωτοαντίγραφο του εργοληπτικού (ΜΕΕΠ/ βεβαίωση εγγραφής στα Μητρώα Περιφερειακών Ενοτήτων) ή του μελετητικού τους πτυχίου, το οποίο να είναι σε ισχύ.
Οι αιτήσεις θα υποβληθούν:
είτε στο γραφείο πρωτοκόλλου του Δήμου Φιλιατών, (Ελευθερίου Βενιζέλου 8, 46300 Φιλιάτες Θεσπρωτίας) το αργότερο έως 26/02/2019 και ώρα 14:30 μέσα σε σφραγισμένο φάκελο, έξω από τον οποίο θα αναγράφονται με κεφαλαία γράμματα τα πλήρη στοιχεία του ενδιαφερομένου και τα εξής: ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ «ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΤΑΛΟΓΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΡΓΩΝ, ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ 118 ΤΟΥ Ν. 4412/2016.
είτε στο e-mail: info@filiates.gr το αργότερο έως 26/02/2019 και ώρα 14:30.
Η παρούσα να δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Φιλιατών καθώς και στον πίνακα ανακοινώσεων.
Ο Δήμαρχος
Σπυρίδων Παππάς
Read More »
Πρόσκληση του Δήμου Φιλιατών σε Εργολήπτες και Μελετητές Δημοσίων Έργων Πρόσκληση του Δήμου Φιλιατών σε Εργολήπτες και Μελετητές Δημοσίων Έργων Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 13, 2019 Rating: 5

Κλειστή η διεύθυνση μεταφορών της Π.Ε Θεσπρωτίας την Παρασκευή λόγω εξετάσεων υποψηφίων οδηγών

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 13, 2019


Σύμφωνα με δελτίο τύπου της Αντιπεριφέρειας Θεσπρωτίας, προκειμένου να διενεργηθούν οι Θεωρητικές και Πρακτικές εξετάσεις των υποψηφίων οδηγών, η Υπηρεσία της Διεύθυνσης Μεταφορών της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019 θα παραμείνει κλειστή.
Read More »
Κλειστή η διεύθυνση μεταφορών της Π.Ε Θεσπρωτίας την Παρασκευή λόγω εξετάσεων υποψηφίων οδηγών Κλειστή η διεύθυνση μεταφορών της Π.Ε Θεσπρωτίας την Παρασκευή λόγω εξετάσεων υποψηφίων οδηγών Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 13, 2019 Rating: 5

Θεσπρωτία: Ζούνε με τις λάμπες πετρελαίου

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 13, 2019

Τις λάμπες πετρελαίου ή γκαζιού και τα κεριά έχουν εγκαταστήσει μόνιμα στα σπίτια τους οι κάτοικοι του χωριού Ξέχωρο Φιλιατών, οι οποίοι από τον τελευταίο μήνα του προηγούμενου έτους, μετρούν καθημερινές και πολύωρες διακοπές ρεύματος, χωρίς καμιά προειδοποίηση και κυρίως χωρίς καμιά εξήγηση. Οι κάτοικοι είχαν απευθυνθεί εγγράφως στον προιστάμενο της ΔΕΔΔΗΕ Ηγουμενίτσας, χωρίς όμως να υπάρξει λύση στο πρόβλημά τους. Τώρα ο Πρόεδρος του χωριού απευθύνεται στον Διευθυντή ΔΕΔΔΗΕ Πελοποννήσου και Ηπείρου, σε μία προσπάθεια να εντοπιστούν τα αίτια των διακοπών και να δοθεί λύση για το χωριό.

Οι κάτοικοι στο έγγραφό τους προς την ΔΕΔΔΗΕ Ηγουμενίτσας αναφέρονται εκτενώς στο πρόβλημα, το οποίο ωστόσο η ίδια η υπηρεσία φαίνεται να αγνοεί. «Εάν δεν πάρει κάποιος τηλέφωνο κανείς από την υπηρεσία δεν γνωρίζει για την υπάρχουσα διακοπή», σημειώνουν με νόημα.

Τονίζουν ακόμη πως όλα τα γειτονικά χωριά έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και μόνο το Ξέχωρο είναι αυτό που συστηματικά πλέον στερείται ένα κοινωνικό αγαθό.

«Το μόνο που ζητούμε είναι ηλεκτρική ενέργεια δίχως συστηματικές διακοπές. Εάν για αυτές φταίνε οι άσχημες καιρικές συνθήκες, όπως μετ’ επιτάσεως διαδίδουν οι τεχνικοί σας, εμείς σας απαντούμε ότι ο άνθρωπος πάτησε την σελήνη, αγγίζει τον πλανήτη Άρη και δεν μπορεί να βρει τρόπο για να ξεπεράσει ένα τέτοιο πρόβλημα»….

Μετά το έγγραφο αυτό αντί το πρόβλημα να λυθεί έγινε μεγαλύτερο και συχνότερο. Αυτό άλλωστε τονίζει ο πρόεδρος του Ξέχωρου που απευθύνεται αυτή την φορά στην περιφερειακή διεύθυνση του ΔΕΗΔΔΕ.

«Είναι ψυχοφθόρο να βλέπεις τα γύρω χωριά να έχουν ηλεκτρισμό και οι κάτοικοι του χωριού μας να χρησιμοποιούνε γκαζόλαμπες για φωτισμό…» σημειώνει ο πρόεδρος ο οποίος περιγράφει ένα ακόμη γεγονός που αφορά στην απομάκρυνση ασφαλειών που υπήρχαν κοντά στις εγκαταστάσεις κεραιών και τότε το φαινόμενο διακοπών ήταν ανύπαρκτο.

Το πρόβλημα κρατάει περίπου τρεις μήνες με την υπομονή και την αντοχή των κατοίκων να έχει εξαντληθεί.
Read More »
Θεσπρωτία: Ζούνε με τις λάμπες πετρελαίου Θεσπρωτία: Ζούνε με τις λάμπες πετρελαίου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 13, 2019 Rating: 5

ΟΜΙΛΙΑ Β. ΓΙΟΓΙΑΚΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ (+ΒΙΝΤΕΟ)

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 13, 2019


Κυρίες και κύριοι υπουργοί,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η Νέα Δημοκρατία έχει προτείνει και θα επιδιώξει μια ουσιαστική και γενναία αναθεώρηση του Συντάγματος.

Δεν έχει νόημα να επαναληφθεί ό,τι έγινε σε προηγούμενες αναθεωρήσεις, όταν αυτές, είτε υποτάχθηκαν σε πολιτικές σκοπιμότητες, είτε δεν άγγιξαν την ουσία.

Η χώρα δε χρειάζεται άλλη μια τέτοια αλλαγή.

Χρειάζεται, για να δανειστώ μια αγαπημένη λέξη κάποιων από τους συναδέλφους της συμπολίτευσης, μια επανάσταση, μια «θεσμική επανάσταση».

Και είναι η έκταση των προτεινόμενων αλλαγών στον καταστατικό μας χάρτη αυτή που δείχνει, τελικά, τι σημαίνει συντήρηση και τι πρόοδος.

Γιατί εδώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε δύο προτάσεις όπου καθρεφτίζονται δύο κόσμοι, δύο διαφορετικές αντιλήψεις όχι μόνο για την ποιότητα της δημοκρατίας μας αλλά και για το μέλλον της χώρας.

Απέναντι στην υπονόμευση των θεσμών και την πολιτική τους εκμετάλλευση εμείς θέλουμε θεσμούς πιο δυνατούς, πιο λειτουργικούς και θωρακισμένους απέναντι σε κάθε παρέμβαση.

Απέναντι σε μια εγκαταλελειμμένη, αποκαρδιωμένη δημόσια διοίκηση, εμείς θέλουμε έναν κρατικό μηχανισμό πιο αποδοτικό, πιο ευέλικτο, σύμμαχο της αναπτυξιακής προσπάθειας.

Απέναντι στην εξαρτημένη από το κεντρικό κράτος Αυτοδιοίκηση, εμείς θέλουμε περισσότερη αυτονομία των δήμων και των περιφερειών στην πράξη, αλλά και μεγαλύτερη ευθύνη των ΟΤΑ απέναντι στην αυτονομία που τους δίνεται.

Απέναντι στο μακρύ χέρι που απλώνει η εκτελεστική εξουσία στη δικαστική, εμείς επιδιώκουμε να βάλουμε φραγμό στις μεταξύ τους υπόγειες και υπέργειες διαδρομές και να περιφρουρήσουμε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Στην ψηφοθηρική και κοινωνικά ανεύθυνη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών εμείς προτείνουμε τη διασφάλιση της δημοσιοοικονομικής ισορροπίας, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος.

Απέναντι στην εκπαίδευση του ελάχιστου κοινού παρονομαστή, της ασυδοσίας και της παρακμής, εμείς υπερασπιζόμαστε αναβαθμισμένα και αυτόνομα πανεπιστήμια αλλά και τη δυνατότητα των νέων μας να σπουδάσουν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια που λειτουργούν με αυστηρή εποπτεία και προδιαγραφές.

Στις δικές πρόχειρες και αποσπασματικές πολιτικές, εμείς πιστεύουμε στον οργανωμένο σχεδιασμό και τη συνέχεια των δημοσίων πολιτικών, με τρόπο συλλογικό και ανοιχτό.

Στην επενδυτική αναιμία που έχετε βυθίσει την οικονομία, εμείς προτείνουμε αλλαγές για ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον, με κίνητρα και ξεκάθαρους κανόνες.

Στον πολιτικό τυχοδιωκτισμό και τις κομματικές στρατηγικές εμείς θέλουμε πολιτική σταθερότητα και κυβερνησιμότητα που τόσο χρειάζεται η χώρα.

Και να είστε σίγουροι πως θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό ώστε να μην ξανακάνετε την εκλογή Προέδρου έρμαιο των δικών σας σκοπιμοτήτων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Προτίμησα να αναφερθώ σε μερικά θέματα με τα οποία καταπιάνεται η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας – όπως η δημόσια διοίκηση, η εκπαίδευση, η δικαιοσύνη, η ανάπτυξη, τα δημοσιοοικονομικά και η αυτοδιοίκηση.

Όλα αυτά είναι θέματα που η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αφήνει απ’ έξω.

Θα αναρωτιούνται κάποιοι από τους πολίτες που μας παρακολουθούν, γιατί η Κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε με τα θέματα αυτά στο πλαίσιο της αναθεώρησης.

Κάποιοι θα πουν ότι η πρόταση της Κυβέρνησης είναι τόσο ρηχή και πρόχειρη, όσο ήταν και πολλές άλλες πρωτοβουλίες της.

Κάποιοι άλλοι θα υποστηρίξουν ότι η αναθεώρηση την ενδιαφέρει μόνο εφ’ όσον με αυτή μπορέσει και ορθώσει περισσότερα εμπόδια στην πορεία της επόμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Και κάποιοι τρίτοι θα πουν ότι γι αυτό το κενό φταίει η ιδεολογική αγκύλωση και η προγραμματική φτώχεια του ΣΥΡΙΖΑ.

Ή ο φόβος του να μην αγγίξει ευαίσθητες χορδές, εκεί από όπου ακόμα νομίζει ότι θα πάρει ψήφους.

Όλοι οι προηγούμενοι, ο καθένας από την πλευρά του, μπορεί να έχουν δίκιο.

Αλλά, πολύ περισσότερο, με την πρότασή του για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο ΣΥΡΙΖΑ μάς αποκαλύπτει ένα πράγμα:

ότι δε θέλει, ούτε μπορεί, να αλλάξει κάτι από όλα αυτά που στοίχισαν στη χώρα μας τις αμέσως προηγούμενες δεκαετίες.

Και ότι κουβαλάει ακόμα στις αποσκευές του μερικά από τα χειρότερα βαρίδια της μεταπολίτευσης, σε ιδέες, νοοτροπίες και συμπεριφορές.

Εμείς στη Νέα Δημοκρατία είμαστε στην αντίπερα όχθη.

Θέλουμε η συνταγματική αναθεώρηση να αναμετρηθεί με τις προκλήσεις των καιρών, να στοχεύει στο μέλλον με γνώση αυτού που δε λειτούργησε σωστά στο παρελθόν.

Να εκφράζει μια Ελλάδα σταθερή, αξιόπιστη, με αυτοπεποίθηση, μια Ελλάδα που ενεργοποιεί όλες της τις δυνάμεις.

Αν για εσάς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της συμπολίτευσης, η έννοια «προοδευτικό πρόσημο» δεν έχει αδειάσει από νόημα σάς καλούμε να δώσετε στην αναθεώρηση το βάθος και την ουσία που της αξίζει.
 
Read More »
ΟΜΙΛΙΑ Β. ΓΙΟΓΙΑΚΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ (+ΒΙΝΤΕΟ) ΟΜΙΛΙΑ Β. ΓΙΟΓΙΑΚΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 13, 2019 Rating: 5

Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 27χρονο οδηγό μηχανής

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 13, 2019


Σήμερα (13-02-2019) και ώρα 01.45΄ στο 5ο χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Βελεντζικού – Διχομοιρίου Άρτας, δίκυκλο μοτοποδήλατο που οδηγούσε 27χρονος ημεδαπός, εξετράπη της πορείας του, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού.

Προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Γεωργίου Καραϊσκάκη.

Read More »
Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 27χρονο οδηγό μηχανής Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 27χρονο οδηγό μηχανής Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 13, 2019 Rating: 5

Ο Θρύλος των Σουλιωτών - To νέο βιβλίο για τον αδούλωτο λαό του Σουλίου

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 13, 2019


Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ινφογνώμων το βιβλίο του Δ. Γ. Κουτσονίκα «Ο Θρύλος των Σουλιωτών».

Στις σελίδες του βιβλίου δίνεται ενιαία η ιστορία του Σουλίου και των θρυλικών αγώνων των Σουλιωτών για ελευθερία και αποτυπώνεται η τεράστια συμβολή τους στην εθνική Παλιγγενεσία, δοσμένη μέσα στο ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο της ηπειρώτικης γης από την αρχαιότητα ως τα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης,παράλληλα με τους διαρκείς εθνικούς αγώνες για Ανεξαρτησία αλλά και τις παγκόσμιες γεωστρατηγικές εξελίξεις.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

«Η ιστορική συνέχεια δικαίωσε την προαιώνια ελληνική σοφία, χάρισμα ανεκτίμητο στην ανθρωπότητα: η ιδέα νικάει την ύλη. Γι’ αυτό άλλωστε και η θυσία τους έγινε αμέσως οικουμενικό σύμβολο.

Δίδαξαν τον κόσμο ολόκληρο ότι το ιδανικό της Ελευθερίας νικά και τυράννους και πλούτη και δολιότητες και μίση και έχθρες και φθόνους. Αποτέλεσμα; διακόσια χρόνια μετά ο τύραννος δεν υπάρχει!

Οι Σουλιώτες όμως υπάρχουν ακόμα, είναι εδώ! Ελεύθεροι! Κράτησαν έτσι ζωντανή την παρακαταθήκη του γέρο Κουτσονίκα που σκοτώθηκε με τους γιους του πολεμώντας στο Σέλτσο: «…όπου υπάρξουν οι Σουλιώτες, εκεί θα υπάρξει και το Σούλι…».

Ιδέα αιώνια λοιπόν το Σούλι. Φάρος ελευθερίας που φωτίζει τον ελληνικό τρόπο ευζωΐας, σφραγίζοντας με το αίμα τους τη ρήση των αρχαίων προγόνων τους: βάση της ευδαιμονίας η ελευθερία και της ελευθερίας η ευψυχία. Ο αγώνας τους στο Σούλι κι η θυσία τους σε Ζάλογγο και Σέλτσο ανύψωσαν τότε τα ελληνικά ιδανικά, σε ιδανικά πανανθρώπινα».
Read More »
Ο Θρύλος των Σουλιωτών - To νέο βιβλίο για τον αδούλωτο λαό του Σουλίου Ο Θρύλος των Σουλιωτών - To νέο βιβλίο για τον αδούλωτο λαό του Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 13, 2019 Rating: 5

Θεσπρωτία: Γράφει και πουλάει τα βιβλία του για καλό σκοπό

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 13, 2019

Ο Παραμυθιώτης συγγραφέας και στιχουργός Αριστοτέλης Σουλιώτης καθημερινά πουλάει τα βιβλία του και τα έσοδα τα δίνει για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Ξεκίνησε πριν 2 χρόνια σε ηλικία 24 χρονών έγραψε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «απέναντι τους». Οι στίχοι του ήταν γραμμένοι με οργή και διαμαρτυρία . Ήταν απέναντι στην «αδικία της εξουσίας, απέναντι στις διεφθαρμένες κυβερνήσεις». Ένας τρόπος ξεσηκωμού και ένας τρόπος υπεράσπισης της φτωχής και εργατικής τάξης.

Ο Αριστοτέλης κατάφερε να πουλήσει αρκετά αντίτυπα με το καλημέρα. Με τα χρήματα αυτά αγόρασε παιχνίδια στους παιδικούς σταθμούς του νομού.

Ο ίδιος είχε δηλώσει «το χειρότερο πράγμα είναι όταν κλέβουν σε ένα παιδί τα όνειρα, μαζί θα φτιάξουμε έναν κόσμο γεμάτο ζωντάνια και ελπίδα για κάθε παιδί».

Τα χρήματα από τις πωλήσεις τον βοήθησαν να αγοράσει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για την φιλανθρωπική οργάνωση «Η Κιβωτός του κόσμου».

Ακόμα και σήμερα πουλάει τα βιβλία του από χέρι σε χέρι στο νομό μας και συνεχίζει να βοηθάει ιδρύματα , σχολεία και οργανισμούς.

Όνειρο του είναι να καταφέρει να προσεγγίσει άτομα στο τόπο μας που έχουν κοινό όραμα και προθυμία έτσι ώστε να στέκεται στο πλάι οποιουδήποτε του το ζητήσει.
Read More »
Θεσπρωτία: Γράφει και πουλάει τα βιβλία του για καλό σκοπό Θεσπρωτία: Γράφει και πουλάει τα βιβλία του για καλό σκοπό Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 13, 2019 Rating: 5

Πόσα ξόδεψαν οι τουρίστες στην Ήπειρο…

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 13, 2019


Μπορεί ο τουρισμός να αποτελέσει την βαριά βιομηχανία των επόμενων ετών για την Ήπειρο; Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν όχι μόνο οι προοπτικές αλλά και οι δυνατότητες. 
 
Η Ήπειρος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος, που αφορούν στο πρώτο εννιάμηνο του 2018, είναι μία από τις Περιφέρειες που όχι μόνο καταγράφεται αύξηση των αφίξεων αλλά καταγράφεται σημαντική αύξηση στα χρήματα που ξόδεψαν οι επισκέπτες ανά διανυκτέρευση. 
 
Αύξηση που φτάνει στο 12% η μεγαλύτερη που καταγράφεται μεταξύ όλων των Περιφερειών της χώρας. Σημειώνεται ότι σε πέντε περιφέρειες καταγράφεται μείωση των δαπανών ενώ μία βρέθηκε οριακά σε αρνητικό έδαφος.

Στην Ήπειρο, οι ξένοι τουρίστες ξόδεψαν 66,8 ευρώ ανά διανυκτέρευση, όταν στην πλέον τουριστική περιοχή της χώρας, στο Νότιο Αιγαίο, οι ξένοι επισκέπτες ξόδεψαν 86 ευρώ!

Κι ενώ οι δαπάνες για τις διανυκτερεύσεις κατατάσσουν την Ήπειρο στις περιφέρειες με θετικό ισοζύγιο δεν συμβαίνει το ίδιο με τα συνολικά έσοδα στον τουριστικό κλάδο. Κι αυτό γιατί οι εισπράξεις συρρικνώθηκαν κατά 14% σε σύγκριση με το 2017.

Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις για το ίδιο διάστημα ανέρχονται στα 196,5 εκατομμύρια ευρώ.

Το ίδιο διάστημα οι επισκέψεις ανήλθαν στις 708 χιλιάδες και οι διανυκτερεύσεις στα καταλύματα της περιοχής στα 2,9 εκατομμύρια.

Είναι ολοφάνερο ότι ο βασικός όγκος των εισπράξεων αφορούν στον ξενοδοχειακό κλάδο, ενώ φαίνεται πως χρειάζεται ακόμη αρκετή δουλειά ώστε να πάρουν μερίδιο από την τουριστική πίτα άλλοι κλάδοι της τοπικής οικονομίας.
Read More »
Πόσα ξόδεψαν οι τουρίστες στην Ήπειρο… Πόσα ξόδεψαν οι τουρίστες στην Ήπειρο… Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 13, 2019 Rating: 5

Σελίδες