Σύλληψη 31χρονης το βράδυ στην Ηγουμενίτσα

Τρίτη, Αυγούστου 21, 2018


Στη σύλληψη μίας 31χρονης αλλοδαπής προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, η ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικά έγγραφα που ανήκουν σε άλλο πρόσωπο, με σκοπό να μεταβεί λάθρα στο εξωτερικό.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.


 
Read More »
Σύλληψη 31χρονης το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Σύλληψη 31χρονης το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Αυγούστου 21, 2018 Rating: 5

Στην τελική ευθεία για την 32η Πανελλήνια συγκέντρωση φίλων Vespa στην Ηγουμενίτσα

Τρίτη, Αυγούστου 21, 2018Μπήκαμε στην τελική ευθεία για ένα από τα μεγαλύτερα Event του καλοκαιριού που θα γίνουν στον Νομό Θεσπρωτίας.

Την Πέμπτη 23 Αυγούστου ξεκινάει η 32η Πανελλήνια συγκέντρωση φίλων Vespa που θα γίνει στον χώρο του Camping Δρεπάνου.

Αναμένεται η προσέλευση εκατοντάδων φίλων της Vespa απ’ όλες τις Λέσχες της Ελλάδας, ενώ έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή και φίλοι της Vespa από πολλές ευρωπαϊκές πόλεις.

Η εκδήλωση θα έχει διάρκεια τρεις ημέρες και περιλαμβάνει συναυλίες, καλλιστεία Vespa, οργανωμένες πορείες, κοντινές διαδρομές και άλλες εκδηλώσεις που πρόκειται να προβάλουν τον τόπο μας και να αποτελέσουν διαφήμιση για όλη την Θεσπρωτία.

Την εκδήλωση αυτή έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας η τοπική Λέσχη φίλων Vespa της Ηγουμενίτσας - “Vespa Club Igoumenitsa”.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην επίσημη σελίδα του Vespa Club Igoumenitsa εδώ http://vespa-igoumenitsa.blogspot.com/

Και στο Facebook εδώ https://www.facebook.com/vespa.club.igoumenitsa/


Read More »
Στην τελική ευθεία για την 32η Πανελλήνια συγκέντρωση φίλων Vespa στην Ηγουμενίτσα Στην τελική ευθεία για την 32η Πανελλήνια συγκέντρωση φίλων Vespa στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Αυγούστου 21, 2018 Rating: 5

Προσπάθησε να βγάλει κρυφά από την Ελλάδα στην Αλβανία 14.000€

Τρίτη, Αυγούστου 21, 2018

Κατά τη διάρκεια ελέγχου στο Τελωνείο Κακαβιάς, εντοπίστηκε αλβανός υπήκοος, ο οποίος αποπειράθηκε να εξέλθει από Ελλάδα προς Αλβανία, μεταφέροντας 14.000 ευρώ, χωρίς να υποβάλει την απαιτούμενη δήλωση περί ρευστών διαθεσίμων στην τελωνειακή αρχή. 
Τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες και εισπράχθηκε το προβλεπόμενο πρόστιμο, ήτοι το 25% του ανωτέρω ποσού.


 
Read More »
Προσπάθησε να βγάλει κρυφά από την Ελλάδα στην Αλβανία 14.000€ Προσπάθησε να βγάλει κρυφά από την Ελλάδα στην Αλβανία 14.000€ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Αυγούστου 21, 2018 Rating: 5

Συνελήφθη 52χρονος στην Ηγουμενίτσα που είχε μετατρέψει το ΙΧ του σε ΤΑΞΙ

Τρίτη, Αυγούστου 21, 2018


Συνελήφθη χθες, Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018, το πρωί στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Ηγουμενίτσας, 52χρονος αλλοδαπός, για υποκλοπή μεταφορικού έργου.

Συγκεκριμένα, από τους αστυνομικούς πραγματοποιήθηκε έλεγχος στο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 52χρονος, κατά τον οποίο διαπιστώθηκε να παρέχει παράνομα υπηρεσίες μεταφοράς αλλοδαπών τουριστών, έναντι χρηματικής αμοιβής, με Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο, το οποίο κατασχέθηκε από τους αστυνομικούς.

Ο 52χρονος οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.


Read More »
Συνελήφθη 52χρονος στην Ηγουμενίτσα που είχε μετατρέψει το ΙΧ του σε ΤΑΞΙ Συνελήφθη 52χρονος στην Ηγουμενίτσα που είχε μετατρέψει το ΙΧ του σε ΤΑΞΙ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Αυγούστου 21, 2018 Rating: 5

Έρευνες για την καταγραφή των αλιευμάτων στο Βόρειο Ιόνιο

Τρίτη, Αυγούστου 21, 2018

Έρευνες για την καταγραφή των αλιευμάτων στο Βόρειο Ιόνιο θα πραγματοποιήσει το προσεχές διάστημα Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών. 
Οι έρευνες που εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων θα γίνουν με τη χρήση μηχανότρατας μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.
Συγκεκριμένα θα γίνει πειραματική αλιεία κοντά στις εκβολές του Καλαμά, δυτικά της Πρέβεζας καθώς επίσης και στα ανοιχτά του Αμβρακικού Κόλπου.


 
Read More »
Έρευνες για την καταγραφή των αλιευμάτων στο Βόρειο Ιόνιο Έρευνες για την καταγραφή των αλιευμάτων στο Βόρειο Ιόνιο Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Αυγούστου 21, 2018 Rating: 5

Πρωτοβουλία για ίδρυση στην Παραμυθιά Μουσείου Σουλίου από την πανεπιστημιακό Άννα Κούρτη

Τρίτη, Αυγούστου 21, 2018

Η Παραμυθιώτισσα (από το Πόπποβο) καθηγήτρια στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Άννα Κούρτη, με πρωτοποριακές έρευνες, έχει έναν στόχο ζωής. 
Να ιδρυθεί Μουσείο Σουλίου στην Παραμυθιά. 
Πέρα από την επιστημονική της πληρότητα, πέρα από το ότι είναι πολύ καλή γνώστης των ιστορικών στοιχείων της περιοχής, από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα, θεωρεί ότι η δημιουργία Μουσείου Σουλίου στην Παραμυθιά θα είναι πολλαπλά ωφέλιμη. 
Την κεντρίζει το γεγονός ότι σ΄ ολόκληρη την Ευρώπη είναι γνωστός ο ηρωισμός των Σουλιωτών και στην Ελλάδα σχεδόν περιφρονείται. 
Και γιατί στην Παραμυθιά και όχι στον ιστορικό χώρο του Σουλίου το Μουσείο; 
Είχε δημιουργηθεί στο Σούλι παλαιότερα ένα Μουσείο, όταν ακόμη υπήρχε η κοινότητα Σουλίου, αλλά δεν μπόρεσε να συντηρηθεί. 
Στην Παραμυθιά, που είναι πρωτεύουσα της επαρχίας Σουλίου και έδρα του δήμου Σουλίου, υπάρχουν καλύτερες υποδομές και πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα επισκεψιμότητας. 
Να σημειωθεί ότι στα ερείπια του Κουγκίου είχαν γίνει το 1962 ανασκαφές, με πρωτοβουλία του αείμνηστου Βασίλη Κραψίτη, από τις οποίες ήρθαν στο φως πολλά ευρήματα. 
Το Μουσείο, σύμφωνα με την κ. Κούρτη, θα είναι η εξόφληση ενός χρέους, προκειμένου να τιμηθεί, να εξαρθεί και να αφεθεί ιερή παρακαταθήκη το αθάνατο έπος των ηρώων Σουλιωτών. 
Ένα έπος, που προσαυξάνει την περηφάνια σ' ολόκληρη την περιοχή της Παραμυθιάς, γι'αυτό κρίνεται αναγκαίο, κάτω από τη βαριά αυτή κληρονομιά, όπως "αναστηθεί" το ένδοξο παρελθόν από ευλάβεια, αλλά και από την έννοια της προετοιμασίας του μέλλοντος. Read More »
Πρωτοβουλία για ίδρυση στην Παραμυθιά Μουσείου Σουλίου από την πανεπιστημιακό Άννα Κούρτη  Πρωτοβουλία για ίδρυση στην Παραμυθιά Μουσείου Σουλίου από την πανεπιστημιακό Άννα Κούρτη Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Αυγούστου 21, 2018 Rating: 5

CIA: Χώρα παραγωγής χασίς η Αλβανία και κόμβος διακίνησης

Τρίτη, Αυγούστου 21, 2018Βασική πηγή παραγωγής κάνναβης αλλά και κόμβο στον άξονα διακίνησης ναρκωτικών από τη Νοτιοδυτική Ασία, αποτελεί η γειτονική Αλβανία! Αυτό τουλάχιστον αναφέρεται στην έκθεση της CIA για τα Βαλκάνια, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα και προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης Ράμα. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η Αλβανία παραμένει μια προβληματική χώρα καθώς καλλιεργούνται μεγάλες εκτάσεις με χασίς ενώ αναφέρει ότι υπάρχουν ενεργές Αλβανικές οργανώσεις που διακινούν ναρκωτικά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ειδική μνεία κάνει στη νομιμοποίηση των εσόδων που προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες.

Αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι στην έκθεση αναφέρεται πως πέρα από την παραγωγή κάνναβης η Αλβανία αποτελεί σταθμό στην διακίνηση ναρκωτικών από τη Νοτιοδυτική Ασία και κόμβο στην βαλκανική διαδρομή διακίνησης ακόμη και κοκαΐνης από τη Νότια Αμερική που προορίζεται για τη Δυτική Ευρώπη.

Είναι κοινό μυστικό ότι η καλλιέργεια και η διακίνηση ναρκωτικών στην Αλβανία αποτελεί τον κινητήριο μοχλό για την οικονομία της χώρας.

Τα έσοδα μάλιστα από την εμπορία τροφοδοτούν και τον πολιτικό κόσμο της χώρας, θέμα που είχε αναδειχθεί με ένταση κατά την τελευταία προεκλογική περίοδο.

Μετά την δημοσίευση της έκθεσης πάντως, το Υπουργείο Εσωτερικών της Αλβανίας, θέλησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, υποστηρίζοντας ότι τα στοιχεία που περιέχει δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ισχυρίζεται μάλιστα ότι το περιεχόμενο είναι σχεδόν ίδιο με αυτό των προηγούμενων ετών! Προφανώς αγνοεί ότι η κατάσταση στην χώρα είναι ίδια με αυτή των προηγούμενων ετών… 
Άλλωστε στην Ήπειρο με τις κατασχέσεις τόνων σε ετήσια βάση, αυτό είναι ολοφάνερο!


 
Read More »
CIA: Χώρα παραγωγής χασίς η Αλβανία και κόμβος διακίνησης CIA: Χώρα παραγωγής χασίς η Αλβανία και κόμβος διακίνησης Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Αυγούστου 21, 2018 Rating: 5

Διήμερο εκδηλώσεων στην Παραμυθιά της νεολαία του ΚΚΕ (μ-λ)

Τρίτη, Αυγούστου 21, 2018Το ΚΚΕ (μ-λ) ανακοινώνει πως:

Διήμερο εκδηλώσεων πραγματοποιεί η νεολαία του ΚΚΕ (μ-λ) στην Παραμυθιά στις 22-23 Αυγούστου στο ΦΟΠ.

Στο τοπίο της άγριας καπιταλιστικής επίθεσης και στο δυσοίωνο μέλλον που επιφυλάσσει το σύστημα στην νεόλαια, θα προβληθεί η ανάγκη ενός άλλου δρόμου, αυτού της οργάνωσης, της αντίστασης και της πάλης.

Την πρώτη μέρα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα ́ ́Η ιμπεριαλιστική επίθεση και τα συμφέροντα της νεολαίας ́ ́. Θα γίνει αναφορά στίς διεθνείς και εσωτερικές εξελίξεις, την επικίνδυνη πολιτική των ΗΠΑ που χρησιμοποιούν την χώρα σαν ορμητίριο των ιμπεριαλιστικών τους σχεδιασμών, αλλά και την επίθεση που δέχεται η νεολαία πάνω στα εργασιακά δικαιώματα.

Την δεύτερη μέρα θα γίνει προβολή ντοκιμαντέρ για την Παλαιστίνη ”Η ακτινοβολία της αντίστασης”. Θα ποηγηθεί σύντομη εισήγιση για την Παλαιστινιακή αντίσταση και θα ακολουθήσει γλέντι με ζώντανή μουσική.

Στο διήμερο θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας και βιβλιοπωλείο απο τις εκδόσεις ́ ́Εκτός των τειχών ́ ́.


 
Read More »
Διήμερο εκδηλώσεων στην Παραμυθιά της νεολαία του ΚΚΕ (μ-λ) Διήμερο εκδηλώσεων στην Παραμυθιά της νεολαία του ΚΚΕ (μ-λ) Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Αυγούστου 21, 2018 Rating: 5

Όσλο και Ελσίνκι προσγειώνονται στα Γιάννινα το 2019

Τρίτη, Αυγούστου 21, 2018


Η δύσκολη αρχή που έκανε το 2017 και η επιμονή που έδειξε η Apollo να κρατήσει τα Γιάννινα στον τουριστικό χάρτη της Ευρώπης, παρά τα προβλήματα που αντιμετώπιζε το αεροδρόμιο, δικαιώνουτην επιλογή της. Και παράλληλα αναδεικνύουν τις τουριστικές δυνατότητες της Ηπείρου αλλά και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο τοπικός αερολιμένας. Οι πτήσεις από το εξωτερικό που πέραν αυτών της Apollo συμπληρώνει η TUS η οποία συνέδεσε τα Γιάννινα με την Κύπρο έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της κίνησης.

Τον Ιούνιο πρώτο μήνα του καλοκαιριού το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων δέχθηκε 34 πτήσεις από το εξωτερικό. Οι αφίξεις ανήλθαν στις 1839 ενώ οι αναχωρήσεις από τον «Βασιλιά Πύρρο» έφτασαν στις 1789.

Η TUS αναμένεται τους επόμενους μήνες να συνδέσει το Ισραήλ με τα Γιάννινα, όπως τουλάχιστον είχε γίνει γνωστό από την ίδια όταν η έναρξη αυτών ήταν προγραμματισμένη για τον Απρίλιο αλλά τότε οδηγήθηκε στην ακύρωση.

Παράλληλα είναι γνωστό το ενδιαφέρον της να ανοίξει φτερά από τα Γιάννινα και προς άλλους προορισμούς του εξωτερικού.

Το ενδιαφέρον των τοπικών φορέων είναι προσανατολισμένο στην Γερμανία, τόσο λόγω του υψηλού ενδιαφέροντος που δείχνουν οι απόδημοι όσο και της τουριστικής ροής που υπάρχει.

Φυσικά όλα αυτά απομένει να ξεκαθαρίσουν μέσα στους επόμενους μήνες.

Την ίδια ώρα η Apollo που φέτος φέρνει πτήσεις τσάρτερ από την Κοπεγχάγη και την Στοκχόλμη ετοιμάζει για την θερινή σεζόν του 2019 άλλες δύο, από νέους προορισμούς.

Πρόκειται για το Όσλο και το Ελσίνκι, δύο ακόμη ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που θα προσγειωθούν στα Γιάννινα.


 
Read More »
Όσλο και Ελσίνκι προσγειώνονται στα Γιάννινα το 2019 Όσλο και Ελσίνκι προσγειώνονται στα Γιάννινα το 2019 Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Αυγούστου 21, 2018 Rating: 5

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ AΓΙΟΥ KOΣΜΑ ΡΑΓΙΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Τρίτη, Αυγούστου 21, 2018Σήμερα εἶναι ἀναγκαία περισσότερο ἀπό κάθε ἄλλη φορά ἡ πύρινη γλῶσσα τοῡ ἁγίου Κοσμᾶ, ἡ φλογερή πίστη του, ἡ ἀνόθευτη καρδιά του. Γιά νά ἀγωνισθοῦμε νά διατηρηθεῖ ἡ ἀληθινή, ἡ καθαρή, ἡ γνήσια, ἡ ἑλληνοχριστιανική ταυτότητά μας. «Ψυχή καί Χριστός» σᾶς χρειάζονται, ἔλεγε ὁ ἅγιος. Μήν τά προδώσουμε. Μή τά χάσουμε. Μᾶς καλεῖ νά πιστέψουμε, νά γνωρίσουμε, νά ἀγαπήσουμε, νά ζήσουμε, νά ὁμολογήσουμε τήν Ὀρθοδοξία μας.

Ἀνακοινώνεται ὅτι τό διήμερο 23 καί 24 Αὐγούστου 2018, θά ἑορταστεῖ ἡ μνήμη τοῦ ἱερομάρτυρα καί ἰσαπόστολου Κοσμᾶ τοῦ Αἰτωλοῦ στόν περικαλλῆ ὁμώνυμο ‘Iερό Nαό Ραγίου Θεσπρωτίας, μέ τό ἀκόλουθο πρόγραμμα:

*Τήν Πέμπτη 23 Αὐγούστου 2018, παραμονή τῆς ἑορτῆς, καί ὥρα 19.00 μ.μ, θά τελεσθεῖ Μεγάλος Ἑσπερινός καί λιτάνευση τῆς εἰκόνας τοῦ Ἁγίου Κοσμᾶ πέριξ τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ.

*Τήν Παρασκευή 24 Αὐγούστου 2018, ἀνήμερα τῆς ἑορτῆς, καί ὥρα 7:30π.μ., θά τελεσθεῖ Ὄρθρος καί Θεία Λειτουργία μετά ἀρτοκλασίας.

ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


Read More »
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ AΓΙΟΥ KOΣΜΑ ΡΑΓΙΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ AΓΙΟΥ KOΣΜΑ ΡΑΓΙΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Αυγούστου 21, 2018 Rating: 5

Η Παραμυθιά γιορτάζει την ονομαστική εορτή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη της, κ.κ Τίτου

Τρίτη, Αυγούστου 21, 2018


Tην ονομαστική εορτή του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη μας κ.κ Τίτου, γιορτάζει στις 25 και 26 Αυγουστου η Παραμυθιά.

Στις 25 Αυγούστου ημερα Σαββατο, παραμονή της εορτής των Αγίων Βαρθολομαίου και Τίτου θα τελεστεί στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δονάτου Παραμυθιάς, Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη, στις 8.00 το βράδυ.

Στις 26 Αυγούστου και ώρα 7.30 π. μ. θα τελεσθεί Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργιά με αρτοκλασίας ενώ στην συνέχεια αναμένεται να επισκεφτούν την ιερά Μητρόπολη Παραμυθιάς πιστοί, εκπρόσωποι φορέων, καθώς και η αυτοδιοικητική, πολιτική, στρατιωτική και αστυνομική ηγεσία του τόπου για να ευχηθούν στον Μητροπολίτη μας χρόνια πολλά, ο οποίος πριν απο ένα μήνα συμπλήρωσε 44 χρόνια ως Ποιμενάρχης μας

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παραμυθίας, κ.κ. Τίτος (κατά κόσμων Σωτήριος) Παπανάκος, γεννήθηκε το 1931 στον Πειραιά. Μητροπολίτης Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας χειροτονήθηκε στις 17 Ιουλίου 1974. Σπούδασε στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών απ’ όπου απεφοίτησε το 1964.

Τίτου, τοῦ Σεβασμιωτάτου καὶ θεοπροβλήτου Μητροπολίτου, τῆς Ἁγιωτάτης Μητροπόλεως Παραμυθίας, Φιλιατῶν, Γηρομερίου καὶ Πάργας, ὑπερτίμου καὶ ἐξάρχου πάσης Θεσπρωτίας, ἡμῶν δὲ Πατρὸς καὶ Ποιμενάρχου, πολλὰ τὰ ἔτη ! 


 
Read More »
Η Παραμυθιά γιορτάζει την ονομαστική εορτή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη της, κ.κ Τίτου  Η Παραμυθιά γιορτάζει την ονομαστική εορτή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη της, κ.κ Τίτου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Αυγούστου 21, 2018 Rating: 5

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΟΔΟΣ - ΤΗΣ ΑΝΘΟΥΛΑΣ ΤΖΑΝΗ

Τρίτη, Αυγούστου 21, 2018


Αρχικά τί είναι μνημόνιο;;;;; Σε ό,τι αφορά στην τυπική δομή του το μνημόνιο περιλαμβάνει πληροφορίες για την τρέχουσα κατάσταση, συνοπτική περιγραφή της προτεινόμενης πολιτικής συζήτηση επί των κεντρικών σημείων-κλειδιών, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται θέματα υλοποίησης, γενικά οικονομικά και ειδικά χρηματιστηριακά ζητήματα, όπως επίσης και απροσδόκητες αλλαγές. Περιέχει επίσης περίληψη των υπέρ και κατά επιχειρημάτων και προτεινόμενη απόφαση. Καθορίζει τις ευθύνες των περιλαμβανόμενων μερών εν είδει συμφωνίας, και παρέχει το γενικό πλαίσιο και το κύρος της συμφωνίας, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα όρους και ζητήματα συμμόρφωσης σε γενικά προγράμματα. Με λίγα λόγια είναι ένα συμβόλαιο, όπου η μια μεριά (Α) θέτει όρους, και η άλλη (Β) αποδέχεται και δεσμεύεται να τηρήσει τους όρους αυτούς, για το διάστημα που έχει οριστεί για την υλοποίηση ενός προγράμματος - σύμβασης. Για να δούμε λοιπόν τί υπογράψαμε ως Β.

23 Απριλίου 2010 - Γεώργιος Παπανδρέου.

Πρώτο πακέτο: Περιελάμβανε πάγωμα μισθών, περικοπές επιδομάτων 10%, περικοπές υπερωριών και οδοιπορικών.
Δεύτερο πακέτο: Μείωση 30% στα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, αδείας. Μείωση 12% σε όλα τα επιδόματα του Δημοσίου. Μείωση 7% στις αποδοχές υπαλλήλων ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, ΝΠΙΔ. Αύξηση ΦΠΑ από 4,5 στο 5%, από 9 στο 10%, από 19 στο 21%. Αύξηση 15% στον φόρο της βενζίνης
Επιβολή επιπλέον 10% έως 30% στους (ήδη υπάρχοντες) φόρους εισαγωγής επί της αξίας των περισσότερων εισαγόμενων αυτοκινήτων.
Επαναφορά τεκμηρίων διαβίωσης σε όλα ανεξαιρέτως τα αυτοκίνητα (είχαν καταργηθεί τον Σεπτέμβριο του 2003), ακόμα και στα μικρότερου κυβισμού.
Επέκταση των τεκμηρίων διαβίωσης σε όλα ανεξαιρέτως τα ακίνητα, ακόμα και στα μικρότερα.
Τρίτο πακέτο: Αντικατάσταση του 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων με επίδομα 500 Ευρώ σε όλους όσους έχουν αποδοχές μέχρι 3.000 Ευρώ και πλήρης κατάργησή των δύο μισθών για μεγαλύτερες αποδοχές.
Αντικατάσταση 13ης και 14ης σύνταξης με επίδομα 800 Ευρώ για συντάξεις ως 2500 Ευρώ.
Περαιτέρω περικοπή επιδομάτων 8% στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων και 3% στους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ όπου δεν υπάρχουν επιδόματα.
Αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από 21% σε 23%, του μεσαίου από 10% σε 11% (από 1η Ιουλίου 2010) και από 11% σε 13% (από 1η Ιανουαρίου 2011) και αντίστοιχα του χαμηλού στο 6,5% (από 1η Ιανουαρίου 2011).
Αύξηση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά κατά 10%.
Αύξηση στις αντικειμενικές τιμές ακινήτων
Πρόσθεση ενός επιπλέον 10% στους φόρους εισαγωγής επί της αξίας των περισσότερων εισαγόμενων αυτοκινήτων.
Επίσης, το νομοσχέδιο προέβλεπε αλλαγές στα εργασιακά με αύξηση του ορίου απολύσεων και μείωση του κατώτατου μισθού. Επιπλέον, στο ασφαλιστικό προέβλεπε αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στον δημόσιο τομέα στα 65 χρόνια έως το τέλος του 2013 με έναρξη το 2011.
Το αποτέλεσμα αυτού του πρώτου μνημονίου ήταν να εκτοξευτούν η ανεργία και ο πληθωρισμός.  Ενδεικτικά το 2008 το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ήταν 263,3 δις, το ποσοστό του ΑΕΠ (Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν είναι το σύνολο όλων των προϊόντων και αγαθών που παράγει μια οικονομία σε διάστημα ενός έτους, εκφρασμένο σε χρηματικές μονάδες. Με άλλα λόγια είναι η συνολική αξία όλων των τελικών αγαθών (υλικών και άυλων) που παρήχθησαν εντός μιας χώρας σε διάστημα ενός έτους, ακόμα και αν μέρος αυτού παρήχθη από παραγωγικές μονάδες που ανήκουν σε κατοίκους του εξωτερικού) ήταν 112,9% , ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν -0,2%  και το έλλειμμα 9,8%.
Το 2010 το δημόσιο χρέος έφτασε στα 329,5 δις (αυξήθηκε), το ποσοστό του ΑΕΠ 148,3% (αυξήθηκε), ο ρυθμός ανάπτυξης -4,9% (μειώθηκε) και το έλλειμμα  10,7% (αυξήθηκε).
Το πρόγραμμα αποδείχτηκε μη βιώσιμο, και περιελάμβανε μια σειρά από αντισυνταγματικές διατάξεις, σύμφωνα με τον συνταγματολόγο κύριο Γ. Κασιμάτη.

Δύο κύριες αντισυνταγματικές διατάξει ήταν η εξουσιοδότηση του Υπουργού Οικονομικών να υπογράφει εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας χωρίς την έγκριση της Βουλής, και η παραίτηση της Ελλάδας από κάθε ασυλία σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής αυτού του δανείου ή προηγούμενων δανείων.
Αυτό που κρίνει ο Γ. Κασιμάτης ως ουσιαστικά αντισυνταγματικό είναι η δανειακή σύμβαση και όχι το μνημόνιο, κυρίως γιατί υπογράφηκε έμμεσα χωρίς την έγκριση των 3/5 της ελληνικής Βουλής σε συνδυασμό με τους «λεόντειους» όρους που εισάγει εις βάρος της Ελλάδας.
Παρόλα αυτά δεν έγινε καμία ενέργεια από πλευράς της χώρας μας, για επανασχεδιασμό ενός βιώσιμου προγράμματος. Αντ’ αυτού μπαίνουμε σε ένα «ενδιάμεσο διακανονισμό» κοινώς «μεσοπρόθεσμο» πρόγραμμα, το οποίο προέβλεπε τον περιορισμό των δαπανών και την αύξηση των εσόδων. Σε μια χώρα που δεν παράγει, που δεν μπορεί λόγω κρίσης να εξέλθει σε αγορές, ο μόνος τρόπος να αυξηθεί το εισόδημα είναι να επιβληθούν νέοι φόροι. Και έτσι έγινε.
 Το νέο μεσοπρόθεσμο  περιελάμβανε αλλαγή φορολογικής κλίμακας με επιβάρυνση σε όλους όσους δηλώνουν εισόδημα πάνω από 8.000Ευρώ. Έκτατη εισφορά για όλους όσους έχουν εισόδημα πάνω από 12.000 Ευρώ.
Μετάβαση σε ανώτερη κλίμακα
ΦΠΑ προϊόντων και υπηρεσιών εστίασης,
Επιβολή κλιμακωτής αντικειμενικής δαπάνης κατοικίας, επιβολή ετήσιου τέλους για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες, επιβολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας ύψους 2%, επιβολή Ειδικής Εισφοράς Συνταξιούχων
Επικουρικής Ασφάλισης που θα παρακρατείται μηνιαία, αύξηση του ποσοστού παρακράτησης ΛΑΦΚΑ σε όλες τις συντάξεις άνω των 1450 ευρώ, από 4% έως 10%, που ίσχυε μέχρι τότε, σε 6% έως 14%.
Φυσικά και αναμενόμενα, ούτε αυτά τα μέτρα είχαν αποτέλεσμα. Αντίθετα αυξήθηκε το χρέος των Ελλήνων, καθώς οι πολίτες αδυνατούσαν να πληρώσουν φόρους που επιβάλλονταν με τα εισοδήματα που λάμβαναν.
Στις 16 Σεπτεμβρίου του 2011 η Ελλάδα για άλλη μια φορά εκτός στόχων, και πλέον θέτετε ανοιχτά θέμα «εξόδου» από την Ευρωζώνη από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών. Αυτό οδήγησε στη λήψη νέων μέτρων από την κυβέρνηση Παπανδρέου, όπου περιελάμβανε διεύρυνση του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας και σε οργανισμούς που δεν καταργούνται, νέος έκτακτος φόρος στην ηλεκτροδοτούμενη δομημένη επιφάνεια ακινήτων που θα καταβάλλεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, περικοπή συντάξεων και μεγάλες περικοπές στο εφάπαξ,
νέες περικοπές μισθών στο δημόσιο και εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου, μείωση του αφορολόγητου ορίου από τις 8.000€ στις 5.000€, άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων.
Και κάπως έτσι περνάμε ηρωικά στο δεύτερο μνημόνιο.
10 Φεβρουαρίου 2012 – Λουκάς Παπαδήμος.
Περνώντας στο δεύτερο μνημόνιο δεν θα μπορούσε να μην συνοδευτεί με νέα μέτρα. Η Ελλάδα δεσμεύτηκε στην μείωση κατά 22% του κατώτατου μισθού σε όλα τα κλιμάκια του βασικού μισθού (από 751€ σε 586€) και 32% στους νεοεισερχόμενους μέχρι 25 ετών, στην κατάργηση 150.000 θέσεων εργασίας από το δημόσιο τομέα έως το 2015, εκ των οποίων 15.000 μέσα στο 2012. Στη μετατροπή των ατομικών ή επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας αντί για τις κλαδικές, στην άρση μονιμότητας σε ΔΕΚΟ και υπό κρατικό έλεγχο τράπεζες, στην αύξηση αντικειμενικών αξιών και ενοποίηση φόρων στα ακίνητα, στην αύξηση των εισιτηρίων στις Αστικές Συγκοινωνίες και στον ΟΣΕ κατά 25%,  στο κλείσιμο 200 εφοριών και στην κατάργηση φοροαπαλλαγών και χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά.
Προχώρησε σε νέες περικοπές συντάξεων, επιδομάτων, δαπανών υγείας, άμυνας, λειτουργιών του Κράτους και εκλογών.
Κατήργησαν τους Οργανισμούς Εργατικής Κατοικίας και Εστίας, καθώς και το      πλήρες άνοιγμα 20 κλειστών επαγγελμάτων.

Το ότι δεν θα λειτουργούσαν και αυτά τα μέτρα προς όφελος της Ελλάδας ήταν αναμενόμενο, με μαθηματική ακρίβεια. Η χώρα βυθίζεται για άλλη μια φορά στο χρέος, με τους πολίτες πλέον να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις βασικές τους ανάγκες. Η μαύρη περίοδος αυτή οδήγησε πολλούς συνανθρώπους στα όρια της φτώχιας, με τις αυτοκτονίες να διαδέχονται η μια την άλλη. Με συσσίτια στα σχολεία, υπό την κάλυψη της Ευρωπαϊκής Οδηγίας που σκοπό είχε την προώθηση της υγιεινής διατροφής στα σχολεία (!!!!). Πολλοί κατέφυγαν στη μετανάστευση, και η Ελλάδα θυμίζει χώρα εν καιρώ πολέμου.
Και κάπου εκεί προκηρύσσονται εκλογές, όπου πρώτο κόμμα εκλέγεται η Ν.Δ. (;;;;;). Αδυνατώντας όμως να έχει αυτοδυναμία, γίνεται σύμπραξη κυβερνήσεων της Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, ώστε να δημιουργηθεί κυβέρνηση.
Για να το γιορτάσουν μπαίνουν άμεσα σε διαπραγμάτευση νέου «μεσοπρόθεσμου» πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.
Όχι δεν ήταν κάτι νέο για εμάς, όσο φαντεζι και να είναι ο τίτλος. Απλά λάμβαναν νέα μέτρα λιτότητας.
Το πακέτο αυτό περιλάμβανε μεταξύ άλλων:
·         Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 έτη, από 1-1-2013
·         Μείωση στις συντάξεις από 5 έως και 15%, από τα 1.000 ευρώ και άνω
·         Μειώσεις στο εφάπαξ έως 83%
·         Κατάργηση της καθολικότητας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας
·         Κατάργηση των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, όπως και των επιδομάτων αδείας για τους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους
·         Μείωση χρόνου προειδοποίησης για απολύσεις σε 4 αντί 6 μήνες
·         Περικοπές στα ειδικά μισθολόγια
·         Ένταξη στο ενιαίο μισθολόγιο των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ
·         Εφαρμογή διαθεσιμότητας ενός έτους, με μειωμένο μισθό σε μόνιμους υπαλλήλους του δημοσίου, οι θέσεις των οποίων καταργούνται.
·         Κατάργηση των πολυάριθμων οικογενειακών επιδομάτων και αντικατάστασής τους από το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων.
·         Αύξηση φόρου στο υγραέριο κίνησης κατά 23 λεπτά.
·         Εισαγωγή έκτακτης εισφοράς στα φωτοβολταϊκά.
·         Αντίτιμο 25 ευρώ για εισαγωγή σε νοσοκομείο.
Και κάπως έτσι φτάνουμε στα πρόσφατα αποτελέσματα…
Το 2015 γίνονται και πάλι εκλογές με πρώτο κόμμα το ΣΥΡΙΖΑ (ναι αυτούς που θα έσκιζαν τα μνημόνια την επόμενη των εκλογών) σε συνεργασία με τους ΑΝΕΛ (ναι αυτούς που θα παραιτούνταν έστω και με ένα εκατοστό παραχώρησης εθνικής κυριαρχίας).
Η αλήθεια είναι ότι όλοι πιστέψαμε ότι κάτι πάνε να κάνουν (για να μην τους αδικούμε), όταν στις 25 Ιουνίου μετά από τις άκαρπες προς τη χώρα μας, διαπραγματεύσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους, και την επαναδιαπραγμάτευση των όρων, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι  έθεσαν τελεσίγραφο «ή συνεχίζετε ή φεύγετε». Και τότε ήταν που ο πρωθυπουργός μας (ναι αυτός που θα καταργούσε ΕΝΦΙΑ κλπ) είπε «ΠΑΜΕ ΣΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ». ΣΟΚ για όλους… εγχώριους και μη… και το δημοψήφισμα έγινε… και η απόφαση πάρθηκε από τον Ελληνικό λαό.
Με 61,31% οι Έλληνες καταψήφισαν το μνημόνιο.
Και η κυβέρνηση συνέχισε να διαπραγματεύεται τους όρους του μνημονίου. Ναι καλέ αυτό που οι έλληνες καταψήφισαν με προτροπή της κυβέρνησης. Και εδώ κολλάει το WTF αγγλιστί  ή σε ελεύθερη μετάφραση (γιατί με την ακριβή θα πληρώσουμε πρόστιμο) «από πού μας ήρθε;;;»
Στις 13 Ιουλίου 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περνάει νέο μνημόνιο και ασφαλώς νέα μέτρα…
-          Βασικός συντελεστής 23% για όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες. Σε αυτόν θα υπάγονται και τα περισσότερα τρόφιμα, η εστίαση και τα εισιτήρια μετακίνησης.
-          Συντελεστής 13% «για τα βασικά τρόφιμα, την Ενέργεια, τα ξενοδοχεία και νερό (εξαιρουμένων των αποβλήτων)». Στο κείμενο δεν προσδιορίζονται ποια είναι τα βασικά τρόφιμα.
-          Συντελεστής 6% «για φαρμακευτικά προϊόντα, βιβλία και θέατρα». Εφημερίδες και περιοδικά μεταφέρονται στον υψηλό συντελεστή.
-          Καταργούνται οι εκπτώσεις στα νησιά, αρχής γενομένης από τα νησιά που αποτελούν τους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς.
-          Αυξάνεται το όριο απαλλαγής από το καθεστώς ΦΠΑ για αυτοαπασχολούμενους από τα 10.000 ευρώ στα 25.000 ευρώ. Αυξάνεται η προκαταβολή φόρου στο 100% για τις ατομικές επιχειρήσεις.

-          Παραμένει ο ΕΝΦΙΑ για το 2015 και το 2016 και διασφαλίζεται ότι ανεξάρτητα «οποιασδήποτε αναθεώρησης των τιμών ζώνης των ακινήτων»
-          Αυξάνεται η εισφορά «αλληλεγγύης.
-          Μείωση των συντάξεων.
-          Αύξηση των εισφορών υγείας στις κύριες συντάξεις από το 4% στο 6% και την επιβολή εισφοράς υγείας στις επικουρικές συντάξεις, ύψους 6% .
-          Αμεση νομοθέτηση κατάργησης του ΕΚΑΣ μέχρι το 2019.
-          Κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
-           Αύξηση της ποινής για πρόωρη σύνταξη από το 6% στο 16%.
-          Συνταξιοδότηση για όλους στα 67, με εξαίρεση τα 62 έτη για 40 χρόνια συνεχόμενης εργασίας.
-          Ενταξη στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ETEA) όλων των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων.
-          Εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.
-          Συρρίκνωση κρατικής χρηματοδότησης - Ρήτρα «μηδενικού ελλείμματος» και στις κύριες συντάξεις.
-          Μείωση συντάξεων, με στενότερη σύνδεση εισφορών - παροχών.
-          Αύξηση εισφορών στους αυτοπασχολούμενους ανάλογα με το εισόδημα.
-          Μείωση χρηματοδότησης ΟΓΑ, αύξηση εισφορών, περικοπή συντάξεων.
-          Πάγωμα των κατώτερων συντάξεων μέχρι το 2021.
-          Κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν ασφαλιστικά ταμεία τον Οκτώβρη 2015.

-          Η κυβέρνηση ενταφιάζει οριστικά ακόμα και την κουτσουρεμένη επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ. Στην πρόταση δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά. Αναφέρει μόνο γενικά ότι θα γίνει αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για Συλλογικές Διαπραγματεύσεις με βάση τις... «βέλτιστες πρακτικές» στην ΕΕ. Αυτό θα γίνει με «διαβούλευση» που πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του 2015 και σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, μεταξύ αυτών και του ILO! Η απάντηση στο τι θα γίνει έχει δοθεί ήδη με την επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ, στην οποία δεσμεύεται ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει το νόμο 4172/2013, ο οποίος προβλέπει ότι ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός πρέπει να καθορίζεται σύμφωνα με τα κριτήρια της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

-          Διπλασιάζεται ο φόρος εισοδήματος για τους αγρότες στο 26% από το πρώτο ευρώ.

-          Πλειστηριασμοί από τράπεζες: Προβλέπεται η άρση κάθε παρεχόμενης προστασίας των λαϊκών οικογενειών από τις τράπεζες. Επιπλέον, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται η συγκυβέρνηση θα πάρει «υπόψιν της το νέο περιβάλλον και τις υφιστάμενες συνθήκες του τραπεζικού συστήματος και θα έχει στόχο την επιστροφή των τραπεζών στα χέρια των ιδιωτών, μέσω προσέλκυσης διεθνών στρατηγικών επενδυτών και μέσω ενός βιώσιμου μοντέλου χρηματοδότησης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα».

-          Κατασχέσεις για τα ληξιπρόθεσμα: Μειώνεται το ακατάσχετο όριο, που σήμερα είναι 1.500 ευρώ, για τους μισθωτούς και συνταξιούχους με ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία. Προβλέπεται η αποβολή από τη ρύθμιση των 100 δόσεων όσων έχουν «εισοδηματική ικανότητα» να πληρώσουν νωρίτερα από τη λήξη της ρύθμισης, αλλά και αύξηση των προβλεπόμενων επιτοκίων και προστίμων.

-          Το επίδομα θέρμανσης μειώνεται στο 50% η κρατική «δαπάνη» για το επίδομα θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών.
-          Στην περίπτωση που σημειωθεί υστέρηση στα κρατικά έσοδα, τότε θα αυξηθεί ο φόρος επί των ενοικίων στο 15% από 11% για έσοδα κάτω των 12.000 ευρώ και στο 35% από 33% για έσοδα άνω των 12.000 ευρώ.

-          Νέο «ενιαίο» μισθολόγιο στο Δημόσιο. Σύνδεση μισθών με «ικανότητα απόδοσης» και «ευθύνη». Προσαρμογή των επιδομάτων (αδειών, γάμου, εκτός έδρας) με τις «βέλτιστες πρακτικές» της ΕΕ.
-          «Εξορθολογισμός» των ειδικών μισθολογίων (δικαστικοί, στρατιωτικοί, πανεπιστημιακοί, γιατροί ΕΣΥ) Μόνιμο σύστημα κινητικότητας δημοσίων υπαλλήλων από το φθινόπωρο του 2015.
-          Πρόσληψη μάνατζερς  για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.
-          Θέσπιση μέσω του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος «ανώτατου ορίου στο μισθολογικό κόστος του Δημοσίου» και «μεγέθους προσωπικού στο Δημόσιο», το οποίο «θα είναι συνεπές με την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων και (το κυριότερο) θα διασφαλίζει τη μείωση του μισθολογικού κόστους, σε σχέση με το ΑΕΠ, έως το 2019».
-          Ενίσχυση του ρόλου και της «ανεξαρτησίας» της ΕΛΣΤΑΤ, ως δημοσιονομικού οργάνου χάραξης πολιτικής, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

-          Ιδιωτικοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ, με βάση τον κατάλογο της 31ης Δεκεμβρίου 2014, τα οποία θα περάσουν στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου.
-          Ολοκλήρωση όλων των ιδιωτικοποιήσεων που εκκρεμούν, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που απαιτούνται για τα περιφερειακά αεροδρόμια, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την Εγνατία, τα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης και του Ελληνικού.
-          Η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ θα ανακοινώσουν δεσμευτικές ημερομηνίες για τα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης το αργότερο έως το τέλος Οκτώβρη 2015 και για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ROSCO, χωρίς ουσιαστικές αλλαγές στους όρους των προσφορών.
-          Ολοκλήρωση της πώλησης των περιφερειακών αεροδρομίων με τους σημερινούς όρους, με τον πλειοδότη που έχει ήδη επιλεγεί.
-          Για τον ΑΔΜΗΕ προβλέπεται ο πλήρης διαχωρισμός του από τη ΔΕΗ και η ιδιωτικοποίησή του. Προβλέπεται και η δυνατότητα για «εναλλακτικό σχήμα» με «ισοδύναμα αποτελέσματα στον τομέα του ανταγωνισμού, σύμφωνα με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές».
-          Μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου.
-          Η κυβέρνηση θα μεταβιβάσει στο ΤΑΙΠΕΔ τις μετοχές του ΟΤΕ που κατέχει το Δημόσιο.

-          Αύξηση του συντελεστή φόρου χωρητικότητας και σταδιακή κατάργηση των ειδικών φορολογικών καθεστώτων των Ελλήνων εφοπλιστών.
-          Μείωση 50% ως πρώτο βήμα της τιμής όλων των πρώην πρωτότυπων φαρμάκων που έχουν χάσει την «πατέντα προστασίας» και των γενόσημων στο 32,5% επί της τιμής του πρωτοτύπου.
-          Αύξηση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη στο 28% από 26%. Σε περίπτωση υστέρησης εσόδων προβλέπεται και επιπλέον αύξηση 1%.
-          Μείωση του ανώτατου ορίου για στρατιωτικές δαπάνες κατά 100 εκατ. ευρώ το 2015 και 200 εκατ. ευρώ το 2016, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του προσωπικού και των προμηθειών.
-          Εφαρμογή φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων, φορολόγηση των αδειών κινητής τηλεφωνίας 3G και 4G και φορολόγηση στα τυχερά παιχνίδια.

Σαφέστατα ήταν το πιο πλήρες πακέτο μέτρων. Και σαφέστατα δεν θα είχε αποτέλεσμα, όπως η πορεία απέδειξε.

Αυτή ήταν η «πορεία στα μνημόνια», και ερχόμαστε στο σήμερα.
Αύγουστος 2018. Όλοι είναι έτοιμοι για την «μεγάλη έξοδο». Μόνο που η έξοδος αυτή έχει κάτι από το δημοψήφισμα. Εμείς θα λέμε βγήκαμε, αλλά θα είμαστε πιο βαθιά χωμένοι.

Όλα αυτά τα μέτρα, πακέτα, μνημόνια (ουδεμία σημασία έχει πως θα τα πούμε) σαφέστατα έχουν ορισμένα χρονοδιαγράμματα.

Πιο συγκεκριμένα η Ελλάδα έχει δεσμευτεί όσο αφορά την εξόφληση του χρέους, μέχρι το 2032. Δηλαδή η χώρα μας θα πληρώνει «τη δόση του δανείου της» μέχρι το 2032. Τα χρήματα για να την πληρώνει όλοι κατανοείτε ότι θα προέρχονται από εμάς. Δηλαδή ΔΕΝ θα αυξήσουν μισθούς και συντάξεις, ΔΕΝ θα μειώσουν φόρους, ΔΕΝ θα σταματήσουν τα μέτρα που λήφθηκαν υπόψιν για το δανεισμό.

Μέχρι το 2060 η χώρα θα πρέπει να πετύχει τους στόχους του ΑΕΠ, που ορίστηκαν με την συμφωνία , ώστε να φτάσει το 2,2%. Αυτό σημαίνει και πάλι ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στα μέτρα, και σαφέστατα θα υπάρχει εποπτεία, και για εμάς τους δύσπιστους, σαφέστατα θα υπάρξουν νέα μέτρα. Με πια μορφή ακόμα άγνωστο, αλλά όλο και κάτι «βαρύγδουπο» θα σκαρφιστούν.

Αφού αναφερθήκαμε στην εποπτεία, να πούμε ότι με το πρώτο βήμα μας εκτός μνημονίων, η επιτήρηση που είχαμε, μεταβάλλεται από 6μηνη σε 3μηνη. Δηλαδή όντας εντός μνημονίου είχαμε μια φορά το εξάμηνο εποπτεία – επιτήρηση (να δούνε αν ήμασταν καλά παιδιά), τώρα με το που θα βγούμε θα έχουμε μια φορά το τρίμηνο (μη πάρουμε και αέρα).

Πάμε λοιπόν γερά με βήμα ταχύ προς την έξοδο….

Η έξοδος δεν θα έρθει έτσι όπως πολλοί πιστεύουν. Δεν θα έχει πανηγύρια, δεν θα έχει καλύτερες μέρες, και τίποτα δεν θα είναι όπως πριν.
Αν εμείς δεν κάνουμε κάτι για εμάς, κανένας δεν θα κάνει όσο εμείς καθόμαστε στον καναπέ μας. Πρόβατα είμαστε, και απλά αλλάζουμε τσοπάνη.

Ξεχνάμε όμως πως ο τσοπάνης κρατάει τα πρόβατα ΜΕΣΑ στη στάνη, για να μην τα φάει ο λύκος ΕΞΩ, αλλά στο τέλος, αυτός είναι που τα σφάζει!!!!!


Αγωνιστικούς χαιρετισμούς, από μια αισιόδοξα απαισιόδοξη.
Read More »
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΟΔΟΣ - ΤΗΣ ΑΝΘΟΥΛΑΣ ΤΖΑΝΗ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΟΔΟΣ - ΤΗΣ ΑΝΘΟΥΛΑΣ ΤΖΑΝΗ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Αυγούστου 21, 2018 Rating: 5

Σελίδες