Συνέντευξη με τον φωτογράφο Χρήστο Μασούρα, στην Βασιλική Β. Παππά

Δευτέρα, Ιανουαρίου 08, 2018


Ο Χρήστος Μασούρας σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και Φωτογραφία στη Leica Academy. Εργάστηκε ως φωτογράφος στα μεγαλύτερα περιοδικά μόδας στην Αθήνα (ΚΛΙΚ, MEN,DIVA, NITRO, MADAME FIGARO). Από το 1997 διατηρεί δικό του Studio Φωτογραφίας στην Ηγουμενίτσα όπου και εργάζεται. Διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Πνευματικού Κέντρου καθώς και Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ηγουμενίτσας. Επίσης, συμμετέχει ως εκλεγμένο μέλος, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας.

Β.Π.: Κύριε Μασούρα, πηγαίνοντας πίσω, στην παιδική σας ηλικία, ποιο πράγμα θα μπορούσατε να πείτε ότι σας καθόρισε; Ποιες ήταν οι αναφορές σας, οι δάσκαλοί σας, όλα εκείνα που σας κινητοποίησαν;

Χ.Μ.: Από μικρό παιδί, αυτό που με χαρακτήριζε ήταν η παρατηρητικότητα και η δημιουργικότητα. Δε θα ξεχάσω ποτέ ότι με έναν φίλο είχαμε κάνει περιοδεύοντα θίασο με θέατρο σκιών σε ηλικία 10 χρονών. Έχω την τύχη να έχω γονείς και συγγενείς εκπαιδευτικούς. Η γνώση και η καλλιέργεια του πνεύματος ήταν πάντα προτεραιότητα μέσα στην οικογένειά μας. Είχα ακόμα την τύχη, ο παππούς μου να έχει εργαστεί ως φωτογράφος για πολλά χρόνια και πάντα η φωτογραφική μηχανή του ήταν για μένα κάτι μαγικό και αξιοπερίεργο.

Β.Π.: Τι σημαίνει η φωτογραφία για σας και ποιες προσλαμβάνουσες επηρεάζουν την έμπνευσή σας;

Χ.Μ.: Η φωτογραφία είναι η πιο εύκολη, η πιο προσιτή μορφή τέχνης. Είναι πολύ εύκολο να μάθει κανείς να χειρίζεται μια φωτογραφική μηχανή, καθώς και βασικές αρχές φωτογραφίας. Τι πιο ωραίο να μπορεί ο καθένας να εκφράζεται μέσω μιας μορφής της τέχνης. Όσο για τις προσλαμβάνουσες που επηρεάζουν την έμπνευσή μου είναι, οτιδήποτε μου ξυπνάει συναισθήματα, οτιδήποτε τονώνει τη φαντασία μου και με κάνει να σκέφτομαι.

Β.Π.: Πώς αισθάνεστε, όταν οι φωτογραφίες σας κάνουν κάποιους ανθρώπους να ταξιδεύουν;

Χ.Μ.: Σίγουρα μου αρέσει όταν οι φωτογραφίες μου κάνουν ανθρώπους να ταξιδεύουν. Είναι πολύ όμορφο να ενεργοποιείς συναισθήματα σε κάποιον που κοιτά τις φωτογραφίες σου, νιώθεις χρήσιμος. Η πραγματική δουλειά της φωτογραφίας είναι να συλλάβει ένα κομμάτι της πραγματικότητας (ότι κι αν είναι αυτό). Αν αργότερα η πραγματικότητα σημαίνει κάτι για κάποιον άλλο, τόσο το καλύτερο.

Β.Π.: Ποιος είναι ο αγαπημένος σας ξένος φωτογράφος και ποια η αγαπημένη σας φωτογραφία;

Χ.Μ.: Ο αγαπημένος μου φωτογράφος είναι ο Henri Cartier-Bresson. Τον θαυμάζω όχι μόνο ως φωτογράφο αλλά και για τον τρόπο που έβλεπε τη φωτογραφία και την προσέγγιζε ως τέχνη. Αγαπημένη φωτογραφία δεν μπορώ να πω, ειλικρινά είναι τόσες πολλές που μου αρέσουν και νιώθω ότι αδικώ τις υπόλοιπες, αν διαλέξω μονάχα μια.


Β.Π.: Πόσο εύκολο είναι να ξεχωρίσει ένας φωτογράφος σήμερα; Είναι θέμα ταλέντου ή περισσότερο ενός καλού promotion;

Χ.Μ.: Είναι πολύ εύκολο, όταν έχει μια ιδιαίτερη ματιά. Είναι θέμα άποψης, οπτικής φρεσκάδας και ισχυρής αντιληπτικότητας. Και φυσικά, αν έχεις και το promotion για όλο αυτό, είναι ακόμη πιο εύκολο. Για μένα δε χρειάζεται ιδιαίτερο ταλέντο πάντως, γιατί έχω πολλά παραδείγματα που το promotion έχει κερδίσει πολλά ταλέντα.
Β.Π.: Τι λέτε για την άποψη ότι η Τέχνη δεν είναι παρά ένα αντίδοτο στον φόβο του ανθρώπου για τον θάνατο;

Χ.Μ.: Ο θάνατος υπήρξε ένα από τα πιο δημοφιλή θέματα της τέχνης σε όλη την ιστορία της, αλλά κυρίως στις εποχές που ο άνθρωπος ερχόταν σε καθημερινή επαφή με αυτόν, όπως σε περιόδους πολέμων, λοιμών και επιδημιών. Η συνάντηση είχε κυρίως διδακτικό χαρακτήρα, αφού οι άνθρωποι κάθε κοινωνικής τάξης εξισώνονται μπροστά στον θάνατο και έχουν όλοι την ίδια μοίρα. Η Τέχνη είναι το μόνο μέσο που διαθέτουμε για να κοιτάμε κατάματα ότι από ανασφάλεια νιώθουμε πως μας ξεπερνάει, όπως ο θάνατος ή ο έρωτας. Μας ψιθυρίζει δρόμους και μας μαρτυράει πόρτες. Θα μειώναμε πολύ την τέχνη ,αν απλώς τη θεωρούσαμε αντίδοτο κάτι άλλου. Άλλωστε αποτελεί μεγάλη αρρώστια κι από μόνη της. Πράγματι πάντως, ποιος φοβάται τον πνιγμό του θανάτου, όταν ήδη κολυμπάει στα νερά της Τέχνης;

Β.Π.: Υπήρξε κάποια κρίσιμη στιγμή που άλλαξε τη ζωή σας; Ποιες είναι οι στιγμές που σας σημάδεψαν συναισθηματικά;

Χ.Μ.: Όσο κοινότυπο κι αν ακούγεται ο θάνατος αγαπημένων προσώπων και ο έρωτας.

Β.Π.: Στην καθημερινότητα πού βρίσκετε την ευτυχία; Αισθάνεστε ότι την έχετε βρει; Κι αν ναι, πόσο δύσκολο είναι να την ανακαλύψει κανείς τελικά;

Χ.Μ.: Ευτυχία είναι η ψυχική ικανοποίηση του ανθρώπου, προερχόμενη από την εκπλήρωση των επιθυμιών και την επιτυχία των σκοπών του. Είναι η κατάσταση της πλήρους ικανοποίησης που γεμίζει όλη τη συνείδηση. Δεν υπάρχει μόνιμη ευτυχία, υπάρχουν μόνο στιγμές ευτυχίας. Ως εκ τούτου την ευτυχία τη βρίσκω και τη χάνω.

Β.Π.: "Κάποιοι δεν ζουν ποτέ αλλά απλώς υπάρχουν" λέει ο Μπέργκμαν. Ποια η δική σας άποψη; Πού κρύβεται τελικά το αληθινό πάθος της ζωής;

Χ.Μ: Δεν υπάρχει καμιά συμβουλή που να κάνει για όλους· ο καθένας πρέπει να δοκιμάσει μόνος του με τον ιδιαίτερο δικό του τρόπο, καθώς, εκτός από την ιδιοσυγκρασία, διαφέρουν και οι συνθήκες μέσα στις οποίες οι άνθρωποι αναπτύσσονται και λειτουργούν. Έχουμε παραχωρήσει για χάρη της ασφάλειας και του φόβου ένα μέρος της δυνατότητάς μας για ζωή και ευτυχία. Ο κάθε άνθρωπος καλείται να εκμεταλλευτεί την εναπομείνασα ικανότητά του για να βρει το δικό του πάθος για "ζωή". Δεν κρύβεται κάπου, πάντα μπροστά μας είναι, αρκεί να θέλουμε να το δούμε και για τον καθένα μας είναι διαφορετικό.

Β.Π.: Κλείνοντας, αν σας ζητούσα για το τέλος να πείτε ένα "ευχαριστώ", σε ποιον θα το λέγατε;

Χ.Μ.: Σε όσους είναι δίπλα μου όλα αυτά τα χρόνια, που με αγαπάνε, που με στηρίζουν και με ανέχονται, συγγενείς και φίλους, μα πιο πολύ στην λατρεμένη μου αδελφή Ελβίρα.


Read More »
Συνέντευξη με τον φωτογράφο Χρήστο Μασούρα, στην Βασιλική Β. Παππά Συνέντευξη με τον φωτογράφο Χρήστο Μασούρα, στην Βασιλική Β. Παππά Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 08, 2018 Rating: 5

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Επιστολή του πατροΚοσμά από την Παραμυθιά στον αδελφό του Χρύσανθο

Δευτέρα, Ιανουαρίου 08, 2018


Από την περιοχή της Παραμυθιάς ο πατροΚοσμάς έγραψε στον αδελφό του Χρύσανθο μια επιστολή, όπου συνόψιζε όλη τη ζωή και την πολυχρόνια δράση του και εκφράζει την απορία του για πολλά πράγματα, που του "φαίνονται απίστευτα". 
Το γράμμα έχει ημερομηνία 2 Μαρτίου του 1779. 
Ὅπως σχολιάζει ο αείμνηστος βιογράφος του Φάνης Μιχαλόπουλος η ἐπιστολή αυτή μας λέει πολλά για την εκαπιδευτική και εθνική δράση του στις διάφορες επαρχίες της εθνότητας. 
"Πανοσιώτατε ἀγαπητέ μοι ἀδελφέ κύρ Χρύσανθε, ἀσπαζόμενος προσκυνῶ σε καί παρακαλῶ τόν Ἅγιον Θεόν διά την ψυχικήν σου καί σωματικήν ὑγείαν. Τά κατ' ἐμέ καί περί ἐμέ φαίνονται πολλά καί ἀπίστευτα εἰς τούς πολλούς καί μήτε ἐγώ δύναμαι νά τά καταλάβω. Τόσον δέ μόνον λέγω σοι διά νά δοξάσης τον Κύριον και να χαρῆς ὅτι γίνεται ἀρκετή μετάνοια εἰς τούς ἀδελφούς.Ἕως τριάκοντα ἐπαρχίας περιῆλθον, δέκα σχολεῖα Ἑλληνικά ἐποίησα, διακόσια διά κοινά γράμματα, τοῦ Κυρίου συνεργοῦντος καί τόνλόγον μου βεβαιοῦντος διά τινων ἐπακολουθησάντων σημείων. Πλήν, δόξα τῷ λέγοντι, ἡ γάρ δύναμις μου ἐν ἀσθενείᾳ τελειοῦται. Περιέρχομαι δέ κατά τό παρόν τήν Παραμυθίαν καί Μαργαρίτην, ἐλπίζω δέ εἰς ὀλίγον καιρόν νά σᾶς ἀπολαύσω, ἄν ὁ Θεός θέλῃ. Περιῆλθον δέ καί τήν πατρίδα καί πάντες οἱ συγγενεῖς σέ προσκυνοῦσι καί οἱ φίλοι. Ἀσπάζομαί σε καί τόν πανιερώτατον Δεσπότην καί εὔχομαι πάντας τούς ἐν Χριστῷ ἀδελφούς. Ὑγίαινε ψυχικά καί σωματικά. Δέκα χιλιάδες Χριστιανοί μέ ἀγαπῶσι καί ἕνας μέ μισεῖ. Χίλιοι Τοῦρκοι μέ ἀγαπῶσιν καί ἕνας ὄχι τόσον. Χιλιάδες Ἑβραῖοι θέλουν τόν θάνατόν μου καί ἕνας ὄχι. ᾳψοθ Μαρτίου 6. Ὁ σός ἀδελφός Κοσμᾶς ἱερομόναχος". 


 
Read More »
ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Επιστολή του πατροΚοσμά από την Παραμυθιά στον αδελφό του Χρύσανθο  ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Επιστολή του πατροΚοσμά από την Παραμυθιά στον αδελφό του Χρύσανθο Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 08, 2018 Rating: 5

Επιλογή του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας στην e Twinnng δράση για το STEM

Δευτέρα, Ιανουαρίου 08, 2018


Έχουμε τη χαρά να σας ενημερώσουμε ότι το Α΄ Δημοτικό σχολείο Ηγουμενίτσας ανήκει στην ομάδα των 25 Δημοτικών Σχολείων σε πανελλαδικό επίπεδο, που επιλέχτηκαν, για να συμμετάσχουν στην e Twinnng δράση για το STEM.

Τα επιλεγμένα σχολεία θα λειτουργήσουν προσανατολισμένα στη STEM μεθοδολογία για τους εκπαιδευτικούς των Φυσικών Επιστημών, της Τεχνολογίας, των Μαθηματικών και της Πληροφορικής για την υλοποίηση ανάλογων σχεδίων eTwinning. 

Η μέθοδος STEM παρέχει ευκαιρίες για την ανάπτυξη δεξιοτήτων ενθαρρύνοντας τα παιδιά να απαντούν σε ερωτήματα και να εμπλέκονται σε παιγνιώδεις δραστηριότητες με θέματα την επιστήμη, τα μαθηματικά, τη μηχανική και την τεχνολογία.

Ο σκοπός της δράσης είναι η εισαγωγή στην Εκπαιδευτική Ρομποτική με τη συναρπαστική εκμάθηση της φυσικής, της τεχνολογίας, των μαθηματικών και της μηχανικής (STEM) πρακτικά, δίχως θεωρίες και περιττή ορολογία, και μέσω μεθόδων ανάλυσης και επίλυσης προβλημάτων. 

Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα ανάπτυξης δεξιοτήτων εφευρετικότητας, αλγοριθμικών & προγραμματιστικών προτύπων και επίδειξης ομαδικού πνεύματος.

Τα ωφελούμενα σχολεία θα λάβουν ανάλογο εξοπλισμό με σκοπό την αξιοποίησή του για τη δημιουργία ανάλογων projects, προσανατολισμένα στη μέθοδο STEM.


O Διευθυντής του σχολείου
Κύλλας ΓεώργιοςRead More »
Επιλογή του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας στην e Twinnng δράση για το STEM Επιλογή του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας στην e Twinnng δράση για το STEM Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 08, 2018 Rating: 5

Aρχίζουν σήμερα οι χειμερινές εκπτώσεις

Δευτέρα, Ιανουαρίου 08, 2018


Πρεμιέρα σήμερα Δευτέρα 8 Ιανουαρίου για τις χειμερινές εκπτώσεις, οι οποίες αναμένεται να θερμάνουν την κίνηση και να γεμίσουν τα άδεια ταμεία στα εμπορικά καταστήματα στα Γιάννενα αλλά και σε ολόκληρη την Ήπειρο. 
Οι καταναλωτές ήταν φειδωλοί στις αγορές τους στη διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αναμένοντας την περίοδο των εκπτώσεων. 
Γι' αυτό και οι έμποροι στην περιοχή προσβλέπουν σε αναζωπύρωση της αγοραστικής κίνησης, που θα δώσει μια μεγάλη ανάσα στους πεσμένους τζίρους της αγοράς κατά το πρόσφατο διάστημα. 
Οι χειμερινές εκπτώσεις θα διαρκέσουν έως και 28 Φεβρουαρίου, όμως ήδη πολλά εμπορικά καταστήματα έχουν προχωρήσει σε προεκπτώσεις προς το καταναλωτικό κοινό.


 
Read More »
Aρχίζουν σήμερα οι χειμερινές εκπτώσεις Aρχίζουν σήμερα οι χειμερινές εκπτώσεις Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 08, 2018 Rating: 5

Έκθεση φωτογραφίας στην Ηγουμενίτσα για την απελευθέρωση της Θεσπρωτίας

Δευτέρα, Ιανουαρίου 08, 2018

 
Έκθεση φωτογραφίας θα οργανώσει στην Ηγουμενίτσα η περιφερειακή ενότητα Θεσπρωτίας με θέμα την απελευθέρωση του νομού, από 19 έως 25 Φεβρουαρίου 2018. 
Πρόκειται για ενδιαφέρον αρχειακό υλικό γνωστών και μη φωτογράφων. 
Μετά την απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τους Τούρκους απελευθερώθηκε και η Θεσπρωτία. 
Στις 23 Φεβρουαρίου 1913 απελευθερώνεται η Παραμυθιά. 
Και στις 26 Φεβρουαρίου 1913, ο ελληνικός στρατός έφτασε και στους Φιλιάτες. 
 Όσο για την Ηγουμενίτσα, που σήμερα είναι η πρωτεύουσα της Θεσπρωτίας, τότε ήταν ένα μικρό χωριό, και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία ποια ακριβώς μέρα του Φεβρουαρίου του 1913 ελευθερώθηκε. 
Ούτε και στο Ηρώο της πόλης αναφέρεται κάτι σχετικό. 


 
Read More »
Έκθεση φωτογραφίας στην Ηγουμενίτσα για την απελευθέρωση της Θεσπρωτίας  Έκθεση φωτογραφίας στην Ηγουμενίτσα για την απελευθέρωση της Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 08, 2018 Rating: 5

Δύο συλλήψεις στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Δευτέρα, Ιανουαρίου 08, 2018

Στη σύλληψη δύο (02) αλλοδαπών, ηλικίας 38 και 30 ετών, βραδινές ώρες χθες και πρώτες πρωινές ώρες σήμερα αντίστοιχα, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας. 

Συγκεκριμένα, οι ανωτέρω σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό να μεταβούν λάθρα στο εξωτερικό. 

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί τις προανακρίσεις, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.


 
Read More »
Δύο συλλήψεις στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας  Δύο συλλήψεις στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 08, 2018 Rating: 5

Σελίδες