Εφτά χρόνια χωρίς τον Αλέξη Αναστασίου

Τετάρτη, Ιανουαρίου 11, 2023
Εφτά χρόνια χωρίς τον Αλέξη Αναστασίου


Εφτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα Τετάρτη, από το θάνατο του δημοσιογράφου και ιδρυτή των εφημερίδων Τιτάνη και Τόλμη, ιδιοκτήτη ραδιοφωνικών και τηλεοπτικού σταθμού Αλέξη Αναστασίου, ο οποίος έφυγε αιφνίδια από τη ζωή τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016.
Η απουσία του από τα κοινά της Θεσπρωτίας, γίνεται κάθε χρόνο και όλο πιο αισθητή, ειδικά τις δύσκολες εποχές που περνάει σήμερα η κοινωνία μας.
Φέτος, η πρώτη εφημερίδα που ίδρυσε, συμπληρώνει 30 χρόνια συνεχούς έκδοσης.
Η οικογένειά του τέλεσε το μεσημέρι του Σαββάτου τρισάγιο υπέρ της αναπαύσεώς του, στο νεκροταφείο Γραικοχωρίου.


Read More »
Εφτά χρόνια χωρίς τον Αλέξη Αναστασίου Εφτά χρόνια χωρίς τον Αλέξη Αναστασίου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 11, 2023 Rating: 5

Βασίλης Γιόγιακας: Λίγα λόγια για τον Αλέξη Αναστασίου

Τετάρτη, Ιανουαρίου 11, 2023
Βασίλης Γιόγιακας: Λίγα λόγια για τον Αλέξη Αναστασίου


Ο Αλέξης Αναστασίου ήταν από εκείνες τις προσωπικότητες που άφησαν έντονο το στίγμα τους στην Θεσπρωτία τις περασμένες δεκαετίες. 
Επειδή οι περισσότεροι συμπατριώτες τον γνώρισαν μέσα από την εκδοτική και τη δημοσιογραφική του πορεία, ίσως είναι λιγότερο γνωστό ότι ήταν ένας από τους μορφωμένους Θεσπρωτούς της γενιάς του, σε μια εποχή που οι ανώτατες σπουδές ήταν άπιαστο όνειρο για τα πιο πολλά επαρχιωτόπουλα. 
Ίσως είναι λιγότερο γνωστό στους περισσότερους ότι υπηρέτησε τα κοινά και τους συμπατριώτες του, ως ένας υπεύθυνος δημόσιος λειτουργός στο πρώην ΙΚΑ, ως στενός συνεργάτης στο πολιτικό γραφείο του σπουδαίου και δασκάλου Ηλία Βεζδρεβάνη - με τον οποίο συνδέθηκαν με μια βαθιά και πολύχρονη φιλία - αλλά και ως στέλεχος της τοπικής ΝΟΔΕ. 
Το άδολο ενδιαφέρον του για τις κοινές υποθέσεις και η παθολογική αγάπη του για τον τόπο μας ήταν αυτά που έκαναν τον Αλέξη Αναστασίου έναν από τους πρωτοπόρους της ιδιωτικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης στην ελληνική περιφέρεια και μεταξύ των πιο υπολογίσιμων φωνών του περιφερειακού Τύπου στην Ήπειρο. 
Τα εύστοχα σχόλιά του και η θεμελιωμένη κριτική του ήταν πολύτιμος οδηγός κατά τη θητεία μου στην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και θα εκτιμώ για πάντα ότι στάθηκε δίπλα μου και με στήριξε με θάρρος και πείσμα σε δύσκολες στιγμές... 
Ήταν επίσης από τους πρώτους που έσπευσε να μοιραστεί τη δική του ματιά, τη γνώση του, την εμπειρία του όταν έκανα τα πρώτα μου βήματα ως βουλευτής. 
Χωρίς δεύτερες σκέψεις, χωρίς να περιμένει κάποια ανταπόδοση, χωρίς να μασά τα λόγια του. 
Ήταν άλλωστε ένα από τα χαρακτηριστικά του δημόσιου λόγου του αυτή η ευθύτητα, η αμεσότητα, η αιχμηρότητα μιας φωνής που επιλέγει να εκφράζεται ελεύθερα, και όχι να κάνει ασκήσεις ισορροπίας και δημοσίων σχέσεων πίσω από «στρογγυλεμένα» λόγια. 
Πάνω απ’ όλα όμως, θα ήθελα οι συγκαιρινοί του και κυρίως τα παιδιά μας να γνωρίζουν ότι ο Αλέξης Αναστασίου ήταν ένας βιοπαλαιστής από τα μικράτα του, ένας αυτοδημιούργητος που διακρίθηκε σε ό,τι καταπιάστηκε και ένας οικογενειάρχης - σύζυγος, πατέρας, παππούς, αδελφός - από τους λίγους. 
Από εκείνους που πάντα χρειάζεται ο τόπος μας, και γι’ αυτό πάντα η απουσία τους είναι δυσαναπλήρωτη…

Βασίλης Γιόγιακας
Βουλευτής Θεσπρωτίας
Read More »
Βασίλης Γιόγιακας: Λίγα λόγια για τον Αλέξη Αναστασίου Βασίλης Γιόγιακας: Λίγα λόγια για τον Αλέξη Αναστασίου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 11, 2023 Rating: 5

Αλέξης Αναστασίου: Aσυμβίβαστος, Yπερήφανος, Δημοκράτης

Τετάρτη, Ιανουαρίου 11, 2023
Αλέξης Αναστασίου: Aσυμβίβαστος, Yπερήφανος, Δημοκράτης


Πέρασαν κιόλας επτά χρόνια από το απόγευμα που σημάδεψε τις ζωές των ανθρώπων της οικογένειας του , των φίλων του αλλά και την πόλη της Ηγουμενίτσας .

Ο Αλέξης Αναστασίου ήταν ένας γενναίος άντρας ο οποίος υπηρέτησε σταθερές αξίες. Υπήρξε ,ασυμβίβαστος, πεισματάρης και υπερήφανος. 
Πιστός στις δεσμεύσεις και τις πεποιθήσεις του παρά τις δυσκολίες και τις ανατροπές, ο Αλέξης είχε αυτή την ανώτερη ικανότητα των σημαντικών ανθρώπων: ήξερε να προκαλεί ρήξεις όταν το θεωρούσε απαραίτητο. 
Χρειάζεται τόλμη, όμως όχι τυφλή, αλλά τόλμη καθοδηγημένη από την σταθερή πίστη ότι ο στόχος δεν μπορεί να κατακτηθεί παρά μόνο αναλαμβάνοντας κάθε κίνδυνο, ακόμα και όσους φαίνονται παράλογοι στα μάτια των άλλων, εκείνη τη στιγμή.
Ο Αλέξης Αναστασίου ήταν πολύ περήφανος για την πατρίδα του. Και την αγάπησε με πάθος .
Η Ήπειρος , η Θεσπρωτία , η Ηγουμενίτσα , ήταν το σπίτι του. Η Πέστιανη ήταν η μεγάλη οικογένειά του και η μεγάλη αγάπη του. 
Στη διάρκεια του βίου του αμφισβητήθηκε, καταπολεμήθηκε, κάποιες φορές νικήθηκε, βγαίνοντας πάντα όλο και πιο δυνατός . 
Υπήρξε οραματιστής της πραγματικότητας, επειδή χωρίς όραμα κάνουμε πράγματα μόνο μικρά. 
Όμως, παρά τις δοκιμασίες, παρέμεινε σε όλη του τη ζωή αυτό που ήταν, δημοκράτης, εκσυγχρονιστής, ένας έλλογος ιδεολόγος. 
Υπήρξε ασυμβίβαστος, δεν πρόδωσε ποτέ τις αρχές του, ακόμα και αν αυτό είχε μεγάλο προσωπικό κόστος για τον ίδιο.
Υπήρξε συνεπής, γιατί όταν πίστευε κάτι το υπερασπιζόταν με πείσμα και σθένος, χωρίς να διαπραγματεύεται τις ιδέες και τις αξίες του. Με περηφάνια και λεβεντιά.
Οι δημοσιογραφική του πένα ήταν πάντα ασυμβίβαστη, τολμηρή και αιχμηρή . 
Οι εφημερίδες του ήταν και παραμένουν μια φωνή δημοκρατίας, ένα φιλελεύθερο βήμα απόψεων αλλά ταυτόχρονα μια δημοσιογραφική δύναμη αυστηρού ελέγχου της εξουσίας. 
Ποτέ δεν έκανε εκπτώσεις σε όσα πρέσβευε . 
Ήταν πάντα αυστηρός και αμείλικτος με τα φαινόμενα κατάχρησης της οποιασδήποτε εξουσίας.
Ήταν πιο παγωμένο από κάθε άλλο το απόγευμα αυτό της εντεκάτης Ιανουαρίου του 2016, όπου ο Αλέξης Αναστασίου πήρε την αιώνια μεταγραφή στην ομάδα του παραδείσου, αφήνοντας πίσω του την ανάμνηση ενός χαμογελαστού ανθρώπου γεμάτου απ’ όσα είχε προλάβει να ζήσει, αλλά κι από τα όνειρα που έκανε για το μέλλον της οικογένειας και των πολλών αγαπημένων φίλων του.

«Εγώ λεύτερος θα είμαι , ακόμα και αν με δέσουν με χίλιες αλυσίδες»
«Τη λευτεριά ή τη σκλαβιά την κουβαλά ο καθένας μέσα του»

Αλεξη(η)κέραυνε μας λείπεις..

Γιάννης Στάθης
Read More »
Αλέξης Αναστασίου: Aσυμβίβαστος, Yπερήφανος, Δημοκράτης Αλέξης Αναστασίου: Aσυμβίβαστος, Yπερήφανος, Δημοκράτης Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 11, 2023 Rating: 5

Ο αποχαιρετισμός του Ηλία Βεζδρεβάνη στον φίλο του Αλέξη

Τετάρτη, Ιανουαρίου 11, 2023
Ο αποχαιρετισμός του Ηλία Βεζδρεβάνη στον φίλο του Αλέξη


Ηγουμενίτσα 22/1/2016

Χρειάσθηκαν κάποιες ημέρες για να μπορέσω να συνέλθω από το θλιβερό και απροσδόκητο γεγονός του θανάτου, από ανακοπή καρδιάς, ενός αδελφικού ΦΙΛΟΥ, του ΑΛΕΞΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ. Είκοσι λεπτά, πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, μου έκανε το τελευταίο τηλεφώνημα για να ενδιαφερθεί για την υγεία μου! Είχε τηλεφωνήσει και το μεσημέρι στις 2μμ!

Ο ΑΛΕΞΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ήταν παιδί της πολυμελούς οικογένειας του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ με 7 κορίτσια και 2 αγόρια. Γεννήθηκε στην Κρυόβρυση (Πέστανη) το 1947. Τα πρώτα του γράμματα διδάχθηκε στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού του και τελείωσε το Γυμνάσιο στην Ηγουμενίτσα με την βοήθεια του θείου του Γ. Μίχου στο εστιατόριο του οποίου ημιαπασχολείτο.

Όταν τελείωσε το Γυμνάσιο έδωσε εξετάσεις και επέτυχε στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς και αντιμετώπισε ένα σημαντικό μέρος των δαπανών διαβίωσης και σπουδών εργαζόμενος στην επιχείρηση Καψοκόλη. Όταν εκλήθη η ΕΣΣΟ του για στράτευση (1968) προτίμησε να εκπληρώσει πρώτα τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις και ύστερα να συνεχίσει τις σπουδές του. Με την κατάταξη του στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού Μεγάλου Πεύκου επελέγη ως Υποψήφιος Έφεδρος Αξιωματικός και όταν αποφοίτησε από την Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών ετοποθετήθη σε μονάδα πυροβολικού στο Διδυμότειχο – Θράκης.

Ενώ υπηρετούσε την θητεία του η οικογένεια ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ υπέστη το τραγικό γεγονός του θανάτου του άλλου αγοριού της, του αείμνηστου ΘΑΝΑΣΗ, που έχασε τη ζωή του από τροχαίο ατύχημα στην Γερμανία σε ηλικία 21 ετών. Τότε η οικογένεια του ΑΛΕΞΗ εζήτησε να χαρακτηρισθεί ως προστάτης και απολύθη από τις τάξεις του Στρατού. Με την επιστροφή του στο χωριό εκκενώθη η θέση του Γραμματέα της Κοινότητας Κρυόβρυσης και διορίσθηκε Γραμματέας το 1969. Άσκησε να καθήκοντά του με παθολογική αγάπη προς τους συγχωριανούς του μέχρι την 18η Μαρτίου 1971, που διορίσθηκε στο Ι.Κ.Α.

Θεωρώ σκόπιμο να αναφέρω ότι τον Ιούνιο του 1970 είχε λάβει μέρος στον Διαγωνισμό του ΑΣΔΥ (Ανώτατου Συμβουλίου Δημοσίων Υπαλλήλων) και ανάμεσα σε 16.152 υποψηφίους κατέλαβε την 15η θέση. Ως υπάλληλος του ΙΚΑ υπηρέτησε στην Ηγουμενίτσα, στους Φιλιάτες και στην Παραμυθιά. Την «ετοιμασθείσα» δυσμενή και ΑΔΙΚΗ μετάθεσή του στο Μέτσοβο ματαίωσα – με παράκληση της αείμνηστης μητέρας του – αποσπώντας τον στο πολιτικό μου Γραφείο της Ηγουμενίτσας, όπου υπηρέτησε επί 5 χρόνια με εργατικότητα, εντιμότητα και σημαντική προσφορά. Χιλιάδες Θεσπρωτοί γνώρισαν την αγάπη, την στοργή, την καλοσύνη και το ειλικρινές ενδιαφέρον του ΧΩΡΙΣ τον παραμικρό «ΨΙΘΥΡΟ»! Διεφύλαξε με απόλυτο σεβασμό την πολιτική μου τιμή και υπόσταση.

Στο χρονικό αυτό διάστημα εκυκλοφόρησε την εφημερίδα «ΤΙΤΑΝΗ» και «έστησε» τόσο το ΡΑΔΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ όσο και τον Τηλεοπτικό Σταθμό TVA. Αργότερα εκυκλοφόρησε και δεύτερη εφημερίδα, την «ΤΟΛΜΗ» και ξαναμπήκε στα ερτζιανά με ένα δεύτερο Ραδιοφωνικό Σταθμό το GERONYMO. Δεκάδες νέοι άνθρωποι απασχολήθηκαν στις δημοσιογραφικές και εκδοτικές του δραστηριότητες και ενθυμούνται με ευγνωμοσύνη το «γλυκό ψωμί» που έφαγαν από τον ΑΛΕΞΗ.

Παραιτήθηκε από το Πολιτικό μου Γραφείο για να είναι ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ στις Δημοσιογραφικές του δραστηριότητες και από την στήλη του «ΑΛΕΞΗ-ΚΕΡΑΥΝΟΙ» να ρίχνει τους κεραυνούς του στα «κακώς κείμενα» του τόπου μας με αυστηρότητα, αλλά και δικαιοσύνη. Είμαι σε θέση να βεβαιώσω ότι δεν έγραψε ποτέ από μίσος για κάποιον. Στις άδικες επιθέσεις απαντούσε σκληρά και τεκμηριωμένα. Μέχρι εκεί… Για ένα διάστημα πέρασε και από τα Κομματικά της Ν.Δ. ως Γενικός Γραμματέας της ΝΟΔΕ και προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες με Πρόεδρο τον αείμνηστο Γεράσιμο Πιτούλη στους χαλεπούς εκείνους καιρούς.

Ο ΑΛΕΞΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ υπήρξε στοργικός οικογενειάρχης, αγνός πατριώτης, σταθερός ιδεολόγος, σεμνός αγωνιστής και ειλικρινής φίλος. Υπηρέτησε τις ιδέες του και την αγάπη του για την Θεσπρωτία με πίστη, αφοσίωση και ατσάλινο πείσμα. Δεν επέτρεψε στον εαυτό του συμβιβασμούς και κυβιστήσεις. Απένειμε τον δίκαιο έπαινο, αλλά και τον δίκαιο ψόγο. Δύσκολα ξεχώριζες πιο είχε ψηλότερα. Την οικογένειά του ή τα συμφέροντα της Θεσπρωτίας; Πάλεψε για τον τόπο μας με σθένος, μαχητικότητα, προσωπικές θυσίες και αδούλωτο υπερήφανο πνεύμα.

Ο ΑΛΕΞΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ υπήρξε ένας τίμιος αγωνιστής της ζωής και φεύγοντας από την ζωή αφήνει μεγάλο και δυσαναπλήρωτο κενό στην οικογένειά του, στους φίλους του, στην Θεσπρωτική Κοινωνία.

Προσωπικά έχασα την 11 Ιανουαρίου 2016 ένα αδελφικό φίλο 47 χρόνων, ένα κουμπάρο – με δική του πρωτοβουλία – 45 χρόνων, ένα στενό συνεργάτη, στο Πολιτικό μου Γραφείο 5 χρόνων, ένα καθημερινό σύντροφό μου 9 χρόνων. Κάτι τέτοιο θα συμβαίνει και σ’ άλλους πολλούς! Είμαι περήφανος για τον ΑΛΕΞΗ!

Η σύζυγος του ΑΛΕΞΗ, Ελένη, τα παιδιά του Θάνος, Βαγγέλης και Φρόσω, Εύη και Νίκος, τα εγγόνια του Αλέξανδρος, Άγγελος, Ηρώ και Ελένη, οι αδελφές του, οι γαμπροί του, τα ανίψια του και όλοι οι πολυπληθείς συγγενείς του δικαιούνται να είναι ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ για τον ΑΛΕΞΗ!

Αδελφικέ ΦΙΛΕ ΑΛΕΞΗ θα σε θυμάμαι, με βουρκωμένα τα μάτια, μέχρι να συναντηθούμε!

ΗΛΙΑΣ Κ. ΒΕΖΔΡΕΒΑΝΗΣ
Read More »
Ο αποχαιρετισμός του Ηλία Βεζδρεβάνη στον φίλο του Αλέξη Ο αποχαιρετισμός του Ηλία Βεζδρεβάνη στον φίλο του Αλέξη Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 11, 2023 Rating: 5

Πρόσκληση της Περιφέρειας για συμμετοχή επιχειρήσεων στις τουριστικές εκθέσεις Βρυξελλών και Τελ Αβίβ

Τετάρτη, Ιανουαρίου 11, 2023
Πρόσκληση της Περιφέρειας για συμμετοχή επιχειρήσεων στις τουριστικές εκθέσεις Βρυξελλών και Τελ Αβίβ

Σε δυο ακόμη σημαντικές διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, στις Βρυξέλλες και στο Τελ Αβίβ, θα συμμετάσχει τον Φεβρουάριο η Περιφέρεια Ηπείρου, υλοποιώντας τον ετήσιο προγραμματισμό της για προβολή και προώθηση του προορισμού «Ήπειρος».
Η Περιφέρεια, όπως πάντα, θα φιλοξενήσει στο χώρο που θα διαθέτει στο Περίπτερο του ΕΟΤ, τους φορείς και επαγγελματίες του τουρισμού οι οποίοι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Αναλυτικά στοιχεία για τις δύο εκθέσεις:
1. Η Έκθεση BRUSSELS TRAVEL FESTIVAL (πρώην Salon des Vacances) θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες το διάστημα 2-5 Φεβρουαρίου 2023. Πρόκειται για την δεύτερη συμμετοχή της Ηπείρου στο πιο σημαντικό τουριστικό event του Βελγίου με πλήθος εκθετών και συνεκθετών, καθώς και επαγγελματιών του τουρισμού και φυσικά πολλών επισκεπτών. Η ιστοσελίδα της έκθεσης είναι: https://www.salondesvacances.eu.

2. Η Έκθεση Ι.Μ.Τ.Μ. στο Τελ Αβίβ θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 14&15 Φεβρουαρίου 2023. Στην συγκεκριμένη έκθεση η Περιφέρεια Ηπείρου συμμετέχει από το 2008 επιτυγχάνοντας συνεχή αύξηση των επισκεπτών προς την περιοχή μας. Η ιστοσελίδα της έκθεσης είναι: https://www.imtm-telaviv.com/

Στις εκθέσεις μπορούν να συμμετέχουν με εκπροσώπους τους στο περίπτερο της Περιφέρειας Ηπείρου: Δήμοι, Επιμελητήρια, Ενώσεις Ξενοδόχων και γενικά φορείς και επιχειρήσεις του τουρισμού.
Ειδικότερα, η εκδήλωση ενδιαφέροντος μπορεί να γίνει μέχρι και την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023, στο email: ch.kazakos@php.gov.gr με την συμπλήρωση της αντίστοιχης συνημμένης φόρμας συμμετοχής, ανάλογα με την έκθεση στην οποία επιθυμεί ο καθένας. Επισημαίνεται ότι δεν επιτρέπεται σε κανέναν εκθέτη να ενσωματώνει στο χώρο του περιπτέρου ΕΟΤ/Περιφέρειας Ηπείρου δικές τους κατασκευές, φωτογραφίες, οθόνες προβολής ή άλλα διακοσμητικά στοιχεία.
Η Περιφέρεια Ηπείρου αναλαμβάνει επίσης να μεταφέρει ενημερωτικό υλικό των επιχειρήσεων και φορέων, ώστε να διανεμηθεί στις εκθέσεις, το οποίο πρέπει να είναι κυρίως στην Αγγλική γλώσσα ή και στην Εβραϊκή, ανάλογα με την έκθεση που απευθύνεται.
Το υλικό θα πρέπει να το προσκομίσουν συσκευασμένο οι ενδιαφερόμενοι, με την ένδειξη για ποια έκθεση πρόκειται, στο γραφείο 143 της Περιφέρειας Ηπείρου, το αργότερο έως την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 13:00.
Read More »
Πρόσκληση της Περιφέρειας για συμμετοχή επιχειρήσεων στις τουριστικές εκθέσεις Βρυξελλών και Τελ Αβίβ Πρόσκληση της Περιφέρειας για συμμετοχή επιχειρήσεων στις τουριστικές εκθέσεις Βρυξελλών και Τελ Αβίβ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 11, 2023 Rating: 5

«Η κυρά του Δράκου» | Τη Δευτέρα η παρουσίαση του βιβλίου της Άννας Στεργίου στο Πάνθεον

Τετάρτη, Ιανουαρίου 11, 2023
«Η κυρά του Δράκου» | Τη Δευτέρα η παρουσίαση του βιβλίου της Άννας Στεργίου στο Πάνθεον


Το βιβλίο της συγγραφέως Άννας Στεργίου «Η κυρά του Δράκου» πρόκειται να παρουσιαστεί τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023 στις 6 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνθεον». Η εκδήλωση διοργανώνεται από το βιβλιοπωλείο Μητσέλου και τον εκδοτικό οίκο Κομνηνός κι η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.

Την εκδήλωση συντονίζει η δημοσιογράφος – ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στη Θεσπρωτία, Βάσω Γκόρου

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι:
· Παντελής Κυπριανός, καθηγητής στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο
· Μερόπη Τζούφη, τέως υφυπουργός Παιδείας, βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ
· Γιώργος Κεφαλάς, αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και παραγωγός γάλακτος Ε.Φ.Χ.Ε.
· Άννα Στεργίου, κοινοβουλευτική συντάκτρια, κοινωνιολόγος και συγγραφέας

«Η Κυρά του Δράκου» είναι ένα λογοτεχνικό αφήγημα και αποτελεί έναν διάλογο ανάμεσα στην Κρήτη και την Ήπειρο. Έχει αφετηρία και αφορά στα φοιτητικά χρόνια της Θεσπρωτής συγγραφέως του, στο Ρέθυμνο.
Πρωταγωνιστής είναι ο Δράκος Σαπουντζής, ένα πλάσμα αλλόκοτο κι απομονωμένο, που ερωτεύεται μία νεαρή φοιτήτρια, που έρχεται από τον Πειραιά, τη Χριστίνα Βασιλείου. Ο έρωτάς τους θα δοκιμαστεί πολλές φορές και ποικιλοτρόπως από τις διαφορετικές πολιτισμικές αξίες, που πρεσβεύουν.
Με σκηνικό τον Ψηλορείτη, η ιστορία δυο νέων παιδιών αναδεικνύει τα μεγάλα διλήμματα της αγάπης, της φιλίας, της προδοσίας, της απονομής δικαιοσύνης, πάνω απ' όλα όμως τη σύγκρουση ανάμεσα σε δυο τοπικές κοινωνίες, που αν και αντιφατικές συνυπάρχουν μέσα στην ίδια την ελληνική κοινωνία.
Παρότι οι πρωταγωνιστές κι οι συμπρωταγωνιστές είναι φανταστικά πρόσωπα, το βιβλίο αναφέρεται στα γεγονότα, που συνέβησαν την περίοδο 1990-91 και καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές πεποιθήσεις της γενιάς της συγγραφέως.

Η Άννα Στεργίου έχει εργαστεί σε εφημερίδες - πανελλαδικές, περιφερειακές, αγροτικές - περιοδικά, ιστοσελίδες, ραδιοφωνικούς σταθμούς κι έχει εκδώσει συνολικά 5 βιβλία.

Πέρα από τη δημοσιογραφική της ιδιότητα, εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα πρώτη φορά με τον πρόλογο στο cd της Ομοσπονδίας Μουργκάνας: «Τραγουδώντας τη Γη του Πύρρου» με το ποίημα «Ανοίγω τα μάτιά μου» (2000) σε μουσική Γιώργου Βρακά.
Το 2004, με το βιβλίο της «Τα μάτια του φόβου», από τις εκδόσεις Λιβάνη βραβεύτηκε από τον Σύνδεσμο Γυναικών Ηπείρου κι από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Νέας Σμύρνης – Παλαιού Φαλήρου.
Ακολούθησε η βιογραφία «Τάσος Χαλκιάς: το φύσημα του θεού», εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη (2014) η οποία από δυο διαφορετικούς ιστότοπους χαρακτηρίστηκε στα 25 και στα 5 καλύτερα βιβλία της χρονιάς.
Η Άννα Στεργίου έγραψε κι εκφώνησε το ποίημα «Δεν είμαι εγώ μήτε θνητή, μήτε θεά», σε μουσική συνοδεία από τον Δόκιμο Χαραλάμπους. Είναι ο πρόλογος στο 2ο cd της Ομοσπονδίας Μουργκάνας το 2009 με τίτλο: «Δεκαέξι λησμονημένα θεσπρωτικά τραγούδια».
Μαντινάδες της καταχωρήθηκαν στον συλλεκτικό, συλλογικό τόμο της Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου για τα 150 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Αρκαδιού υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Κρήτης (2019).
Έγραψε, εικονογράφησε και εξέδωσε δυο παιδικά βιβλία με τίτλο «Οι Ατρόμητοι της Μαργαριτοχώρας. Η κλοπή των λαγηνιών από το αρχαιολογικό μουσείο της Αθήνας» (Μάρτιος 2022) και «Οι Ατρόμητοι της Μαργαριτοχώρας. Το κυνήγι των λαθρέμπορων ζώων στην Κένυα» (Οκτώβριος 2022), αμφότερα από τις εκδόσεις Κομνηνός.
«Η κυρά του Δράκου», που εκδόθηκε επίσης το 2022, ήδη έχει ολοκληρώσει τον πρώτο εκδοτικό κύκλο και πλέον κυκλοφορεί η Β΄ έκδοση.
Το επόμενο βιβλίο της Άννας Στεργίου είναι επιστημονικό κι απόρροια της επιτυχούς παρακολούθησης του μεταπτυχιακού προγράμματος (2020-22) στην Ενέργεια και την Ψηφιακή Τεχνολογία στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά με τίτλο: «Κοινωνικές Ανισότητες στον Πράσινο και Ψηφιακό Καπιταλισμό». Αναμένεται να κυκλοφορήσει απ’ τις εκδόσεις Κομνηνός μέσα στο 2023 κι αφορά στην μεταπτυχιακή διπλωματική της εργασία για την ολοκλήρωση των σπουδών της.
Το νέο της αυτό βιβλίο θίγει νέες πτυχές της επιστήμης της Κοινωνιολογίας κι αφορά στην Κοινωνιολογία της Ενέργειας και την Ψηφιακή Κοινωνιολογία. Περιγράφει τις αλλαγές, που έχουν δρομολογηθεί στη ζωή μας και το νέο κοινωνικό χάσμα, που δημιουργείται με αφορμή την 4η βιομηχανική επανάσταση, την κλιματική κρίση και την ψηφιακή τεχνολογία.
Read More »
«Η κυρά του Δράκου» | Τη Δευτέρα η παρουσίαση του βιβλίου της Άννας Στεργίου στο Πάνθεον «Η κυρά του Δράκου» | Τη Δευτέρα η παρουσίαση του βιβλίου της Άννας Στεργίου στο Πάνθεον Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 11, 2023 Rating: 5

Πέθανε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος

Τετάρτη, Ιανουαρίου 11, 2023
Πέθανε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος 


Απεβίωσε σε ηλικία 82 ετών ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ, το βράδυ της Τρίτης 10 Ιανουαρίου, στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Υγεία», όπου νοσηλευόταν τα τελευταία 24ωρα, έχοντας υποστεί οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο θάνατός του προήλθε από πολυοργανική ανεπάρκεια, απόρροια των αναπνευστικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια. Ο τέως βασιλιάς αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, καθώς την τελευταία διετία είχε νοσηλευτεί αρκετές φορές για διαφορετική αιτία κάθε φορά. Πρόσφατα είχε διαγνωσθεί θετικός στον κορωνοϊό, γεγονός που δεδομένης της κλονισμένης υγείας του, λειτούργησε επιβαρυντικά.

Η τελευταία δημόσια εμφάνισή του ήταν τον Οκτώβριο του 2022, όπου είχε βγει με τις αδερφές του Σοφία και Ειρήνη, και τη σύζυγό του Άννα – Μαρία για φαγητό στο κέντρο της Αθήνας. Απέκτησε πέντε παιδιά με την Άννα -Μαρία, την Αλεξία, τον Παύλο, τον Νικόλαο, την Θεοδώρα και τον Φίλιππο.

Ο Κωνσταντίνος γεννήθηκε στο Παλαιό Ψυχικό στις 2 Ιουνίου 1940. Ήταν το δεύτερο παιδί και ο μοναδικός γιος του βασιλιά Παύλου Α' και της βασίλισσας Φρειδερίκης. Την ημέρα της γέννησής του ρίφθηκαν 101 κανονιοβολισμοί από το λόφο του Λυκαβηττού, όπως συνηθιζόταν για να αναγγελθεί ότι ο νέος πρίγκιπας ήταν αγόρι. Βαπτίστηκε στα Ανάκτορα των Αθηνών (νυν Προεδρικό Μέγαρο) στις 20 Ιουλίου 1940, με αναδόχους αντιπροσωπεία των ενόπλων δυνάμεων.

Ο Κωνσταντίνος Β' διετέλεσε βασιλιάς των Ελλήνων από τις 6 Μαρτίου 1964 έως την 1η Ιουνίου 1973, οπότε το δικτατορικό καθεστώς της 21ης Απριλίου αποφάσισε την κατάργηση του πολιτεύματος της Βασιλευομένης Δημοκρατίας και την υιοθέτηση του πολιτεύματος της Προεδρικής Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Η απόφαση αυτή επικυρώθηκε με το δημοψήφισμα της 29ης Ιουλίου 1973.

Νεανικά χρόνια
Γονείς του ήταν ο πρίγκιπας Παύλος της Ελλάδας, αδελφός και διάδοχος του βασιλιά της Ελλάδας, Γεωργίου. Βαπτίστηκε στην Αθήνα με ανάδοχο τις Ένοπλες Δυνάμεις. Είχε δύο αδελφές, τη Σοφία και την Ειρήνη. Η Σοφία ήταν βασίλισσα της Ισπανίας από το 1975 μέχρι την παραίτηση του συζύγου της βασιλιά Χουάν Κάρλος Α΄ της Ισπανίας το 2014 και την άνοδο του υιού της Φιλίππου ΣΤ΄ στον ισπανικό θρόνο.
Η οικογένειά του ακολούθησε τη βασιλική οικογένεια, η οποία κατά τις παραμονές της ναζιστικής προέλασης στην Αθήνα, μαζί με την κυβέρνηση και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, μέσω της Κρήτης κατέφυγαν στην Αίγυπτο, όπου και σχημάτισαν τη λεγόμενη «Κυβέρνηση της Αιγύπτου» και τέθηκαν επικεφαλής ελληνικών ταγμάτων που μαχόταν στην Αφρική κατά του Άξονα. Αργότερα διέμεινε στη Νότια Αφρική. Επέστρεψαν στην Ελλάδα το 1946 με την παλινόρθωση της μοναρχίας και την επιστροφή του βασιλιά Γεωργίου Β΄.
Ένα χρόνο αργότερα, το 1947, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Γεωργίου Β΄, ο πατέρας του ανέβηκε στον θρόνο και ο Κωνσταντίνος ορίστηκε διάδοχος. Το 1955 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Δούκα της Σπάρτης.
Ο Κωνσταντίνος φοίτησε στο Εθνικό Εκπαιδευτήριο των Αναβρύτων στο Μαρούσι (νυν Πρότυπο Γυμνάσιο και Λύκειο Αναβρύτων) και παρακολούθησε μαθήματα στις στρατιωτικές σχολές Ευελπίδων, Δοκίμων και Ικάρων και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και ιδιαίτερη σειρά άλλων μαθημάτων και ξένων γλωσσών.
Μετά την ενηλικίωσή του τού αποδόθηκαν οι βαθμοί του ανθυπολοχαγού Πεζικού, του σημαιοφόρου του Πολεμικού Ναυτικού και του ανθυποσμηναγού (28 Ιουνίου 1958). Από πολύ νωρίς ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα με σκάφη τύπου «Ντράγκον», στις 8 Σεπτεμβρίου 1960, με πλήρωμα του Οδυσσέα Εσκιτζόγλου και Γεώργιο Ζαϊμη.
Την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 1964 εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας για να παρακολουθήσουν το γάμο του πιο νέου βασιλικού ζεύγους στον κόσμο: του 24χρονου Κωνσταντίνου και της 18χρονης Άννας-Μαρίας. Παρουσία όλης της Ιεράς Συνόδου, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄ ευλόγησε τις βέρες των νεονύμφων προτού τις περάσει στα δάκτυλά τους η Φρειδερίκη, ενώ σε όλη τη διάρκεια του μυστηρίου δύο πρίγκιπες κρατούσαν τα αδαμαντοστόλιστα στέμματα πάνω από τον Κωνσταντίνο και την Άννα-Μαρία. Ερρίφθησαν από τον Λυκαβηττό 101 κανονιοβολισμοί και ακολούθησε πομπή με τους νεόνυμφους στο κέντρο της Αθήνας.

Περίοδος βασιλείας
Στις 20 Φεβρουαρίου 1964 ο βασιλιάς Παύλος, εξαιτίας της επιδείνωσης της υγείας του, εξέδωσε διάταγμα σύμφωνα με το οποίο μετέφερε τις εξουσίες του στο διάδοχο Κωνσταντίνο, ο οποίος γινόταν πλέον Αντιβασιλέας της Ελλάδας. Η ορκωμοσία του έγινε ενώπιον της Βουλής και την ίδια ημέρα ορκίστηκε και αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων με τους ανώτατους βαθμούς της στρατιωτικής ιεραρχίας (στρατάρχης, αρχιναύαρχος και αρχιπτέραρχος).Κατά τη διάρκεια της σύντομης αντιβασιλείας, ο Κωνσταντίνος περιορίστηκε στην υπογραφή διαταγμάτων και νομοθετημάτων, όπως ο διορισμός και η αποδοχή παραιτήσεων κυβερνητικών μελών.
Στις 6 Μαρτίου 1964 ο βασιλιάς Παύλος πέθανε από καρκίνο και τον διαδέχτηκε στο θρόνο ο 24χρονος Κωνσταντίνος ως Βασιλιάς της Ελλάδας Κωνσταντίνος Β΄. Αν και δημοφιλής, θεωρήθηκε νέος, άπειρος και ευρισκόμενος υπό την ισχυρή επιρροή της μητέρας του βασίλισσας Φρειδερίκης.
Η πολιτική κατάσταση την περίοδο της βασιλείας του Κωνσταντίνου ήταν ιδιαίτερα πολωμένη μεταξύ του πρωθυπουργού και αρχηγού της Ενώσεως Κέντρου Γεωργίου Παπανδρέου και του αρχηγού της Ε.Ρ.Ε. Παναγιώτη Κανελλόπουλου, ο οποίος ουσιαστικά υποκαθιστούσε τον αυτοεξόριστο ιδρυτή του κόμματος Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Το καλοκαίρι του 1965 εκδηλώθηκε η πρώτη σοβαρή κρίση της βασιλείας του, με την απαίτησή του να έχει τον τελευταίο λόγο στον διορισμό υπουργού Εθνικής Άμυνας και της ηγεσίας του στρατεύματος. Η διαφωνία του με τον πρωθυπουργό οδήγησε στην παραίτηση της λαοπρόβλητης κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου στις 15 Ιουλίου. Τα λεγόμενα «Ιουλιανά» ακολούθησε μια περίοδος έντονης πολιτικής ανωμαλίας («Αποστασία»), που οδήγησε τελικά στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967.
Το πραξικόπημα των συνταγματαρχών είχε ως συνέπεια την ανατροπή της κυβέρνησης του Παναγιώτη Κανελλόπουλου και την επ’ αόριστον αναβολή των εκλογών, χωρίς όμως να μεταβληθεί η μορφή του πολιτεύματος ή του προσώπου του Ανώτατου Άρχοντα. Ο Κωνσταντίνος όρκισε την κυβέρνηση που προήλθε από το στρατιωτικό καθεστώς, έχοντας ως πρωθυπουργό τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Κωνσταντίνο Κόλλια, ένας πρόσωπο της δικής του επιλογής.
Στις 13 Δεκεμβρίου 1967 ο Κωνσταντίνος αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, σε μία προσπάθειά του να επαναφέρει τη δημοκρατία στη χώρα. Το Βασιλικό Κίνημα απέτυχε παταγωδώς, γιατί δεν έτυχε της υποστήριξης του στρατού όπως επιδίωκε κι έτσι αναγκάστηκε να διαφύγει με την οικογένειά του στο εξωτερικό. Το συνταγματικό κενό που δημιουργήθηκε συμπληρώθηκε από την απόφαση του δικτάτορα Παπαδόπουλου να αναθέσει καθήκοντα αντιβασιλέα στον αντιστράτηγο Γεώργιο Ζωιτάκη και αργότερα στον ίδιο. Τα στρατιωτικά μέλη της κυβέρνησης παραιτήθηκαν από τις τάξεις του στρατού και η νέα κυβέρνηση θεώρησε τον βασιλιά «αδικαιολογήτως απέχοντα των καθηκόντων του» και σε «εθελούσια προσωρινή αποδημία».
Στα τέλη Μαΐου του 1973 εκδηλώθηκε το Κίνημα του Ναυτικού που είχε ως στόχο την ανατροπή της δικτατορίας. Κατεστάλη, όμως, εν τη γενέσει του και οι δικτάτορες θεώρησαν ότι ο βασιλιάς Κωνσταντίνος (όπως και ορισμένοι πολιτικοί) δεν ήταν ξένοι προς τα διαδραματισθέντα. Έτσι, το υπουργικό συμβούλιο (με ταυτόχρονη έκδοση συντακτικής πράξης) αποφάσισε την 1η Ιουνίου 1973 την κατάργηση του πολιτεύματος της Βασιλευομένης Δημοκρατίας, την κήρυξη εκπτώτου του βασιλιά και των διαδόχων του και την εγκαθίδρυση ως νέου πολιτεύματος εκείνου της Προεδρικής Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, την προσωρινή ανάθεση της προεδρίας της Δημοκρατίας στον ως τότε αντιβασιλέα και πρωθυπουργό Γεώργιο Παπαδόπουλο. Το δημοψήφισμα που προκήρυξε η χούντα στις 29 Ιουλίου 1973 απέβη κατά της Βασιλευομένης Δημοκρατίας. Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακηρύχθηκε ο Γεώργιος Παπαδόπουλος.
Μετά την κατάρρευση της δικτατορίας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στις 24 Ιουλίου 1974, η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή προκήρυξε δημοψήφισμα που διεξήχθη στις 8 Δεκεμβρίου 1974 και απέβη και πάλι κατά της Βασιλευομένης Δημοκρατίας.
Από το 1967 ο Κωνσταντίνος έζησε αυτοεξόριστος πρώτα στην Ιταλία και συνέχεια στη Μεγάλη Βρετανία και μόλις τα τελευταία χρόνια αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα. Έχει αναγνωρίσει το αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας για την κατάργηση της μοναρχίας, χωρίς να έχει παραιτηθεί από τα δικαιώματά του στο θρόνο. Από το 1994 του έχει αφαιρεθεί η ελληνική υπηκοότητα, όπως και της οικογένειάς του. Μετά την έκπτωσή του, διεκδίκησε ακίνητη περιουσία (Κτήμα και ανάκτορα Τατοίου, κτήμα και ανάκτορο Μon Repos Κερκύρας και δασόκτημα Πολυδενδρίου Λαρίσης) και προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η απόφαση που εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2002, του επιδίκασε αποζημίωση 13,7 εκατ. ευρώ. Τελικά τον Μάρτιο του 2003 έλαβε από το ελληνικό κράτος το ποσό των 13,7 εκατομμυρίων ευρώ ως αποζημίωση για την απαλλοτρίωση της βασιλικής περιουσίας.

Το ζήτημα του ονόματος
Στην Ελλάδα στον δημόσιο λόγο μετά το 1974 αναφέρεται συχνά ως Κωνσταντίνος Γκλύξμπουργκ. Μετά την κατάργηση της Βασιλευόμενης Δημοκρατίας το 1974, επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι αναγνωρίζει τη δημοκρατία, τους νόμους και το Σύνταγμα της Ελλάδας, αλλά συνεχίζει να χρησιμοποιεί τον τίτλο "βασιλιάς Κωνσταντίνος," αν και δεν χρησιμοποιεί πλέον το «Κωνσταντίνος, Βασιλεύς των Ελλήνων».
Έλληνες πολιτικοί υποστήριξαν ότι ο Κωνσταντίνος θα έπρεπε να διαθέτει επώνυμο, εφόσον δεν κατέχει πλέον το βασιλικό αξίωμα. Το επίσημο Ελληνικό διαβατήριο του Κωνσταντίνου τον προσδιόριζε ως «Κωνσταντίνο, πρώην βασιλέα των Ελλήνων». Όμως, με βάση τον νόμο του 1994, το διαβατήριο αυτό του αφαιρέθηκε μαζί με την ιθαγένεια. Ο νόμος του δίνει τη δυνατότητα να τα ανακτήσει μόνο εάν υιοθετήσει επώνυμο, κατά το πρότυπο άλλων έκπτωτων βασιλικών δυναστειών της Ευρώπης. Ο Κωνσταντίνος αρνείται να αποκτήσει επώνυμο για λόγους αρχής: «Δεν έχω επώνυμο - η οικογένειά μου δεν έχει επώνυμο. Ο νόμος που ο κ. Παπανδρέου (εννοεί τον Ανδρέα Παπανδρέου) πέρασε, βασικά λέει ότι θεωρεί ότι δεν είμαι Έλληνας και ότι η οικογένειά μου ήταν Ελληνική μόνο ενόσω ασκούσαμε τα μοναρχικά μας καθήκοντα, και έπρεπε να παρουσιαστώ και να αποκτήσω ένα επώνυμο. Το πρόβλημα είναι ότι η οικογένειά μου προέρχεται από τη Δανία, και η Δανική βασιλική οικογένεια δεν έχει επώνυμο. Το Glücksburg δεν ήταν επώνυμο αλλά το όνομα μιας πόλης». Στο δημόσιο λόγο μετά την κατάργηση της βασιλείας αναφέρεται συνήθως ως Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος ή Κωνσταντίνος Γκλύξμπουργκ.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας στην απόφασή του με αριθμό Α4575/1996 αναγνωρίζει ότι η ονομασία «Κωνσταντίνος, τέως Βασιλεύς των Ελλήνων» μπορεί να προσδιορίσει την ταυτότητα του Κωνσταντίνου. Αναγράφεται στην απόφαση:
«Στην προκείμενη περίπτωση, ο αιτών, για να προσδιορίσει την ταυτότητά του, αναφέρει, στο δικόγραφο της κρινόμενης αίτησης, ότι η αίτηση αυτή ασκείται από τον Κωνσταντίνο, πρώην βασιλιά των Ελλήνων. Η ονομασία αυτή, "πρώην βασιλιάς", αναφέρεται στο δικόγραφο όχι ως τίτλος ευγενείας, ο οποίος απαγορεύεται από το Σύνταγμα (άρθρο 4 παρ. 7), αλλά για να προσδιοριστεί η ταυτότητα του αιτούντος, ο οποίος στερείται, για τους λόγους που αναφέρθηκαν, επωνύμου. Έχει, δηλαδή, την έννοια ότι ο αιτών είναι ο Κωνσταντίνος εκείνος που διατέλεσε βασιλιάς των Ελλήνων έως την έκπτωσή του. Πρόκειται για αναφορά σε ένα ιστορικό γεγονός που, όπως και άλλα στοιχεία, μπορεί πράγματι να προσδιορίσει την ταυτότητα του πιο πάνω προσώπου, προκειμένου το πρόσωπο αυτό να τύχει δικαστικής προστασίας».
Ο Κωνσταντίνος διαθέτει διπλωματικό διαβατήριο της Δανίας ως "Constantine de Grecia" (ισπανικά: «Κωνσταντίνος της Ελλάδας») ενώ οι σύγχρονες συνθήκες διακίνησης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και η εξέλιξη των πολιτικών ηθών στην Ελλάδα έχουν καταστήσει ξεπερασμένο το ζήτημα του διαβατηρίου για ταξίδια προς την Ελλάδα. Το 2003 ταξίδευσε στην Ελλάδα με αυτό το όνομα.
Ενίοτε, εκτός Ελλάδος και υπό συγκεκριμένες περιστάσεις, ο Κωνσταντίνος αποκαλείται ως «Βασιλιάς Κωνσταντίνος» (King Constantine) και προσφωνείται Μεγαλειότατος (His Majesty). Π.χ. αποκαλείται έτσι στις επίσημες ιστοσελίδες της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, της Παγκόσμιας Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και της Διεθνούς Ενώσεως Μοντέρνου Πεντάθλου, οργανισμών στους οποίους δραστηριοποιείται.

Τιμητικές διακρίσεις
Το 1960 στους Ολυμπιακούς αγώνες της Ρώμης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία Ντράγκον μαζί με τους Οδυσσέα Εσκιτζόγλου και Γιώργο Ζαΐμη που αποτελούσαν το πλήρωμα του σκάφους «Νηρεύς». Υπήρξε το πρώτο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο της Ελλάδας από το 1912.Συμμετείχε ακόμη και στα Πανελλήνια πρωταθλήματα τοιχοσφαίρισης με πολλές δεύτερες και τρίτες νίκες στο διπλό.
Ο Κωνσταντίνος είναι επίτιμο μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής καθώς και επίτιμος πρόεδρος της Παγκόσμιας Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας μαζί με τον Βασιλιά της Νορβηγίας, Χάραλντ Ε΄.
Από το 1994 είναι πάτρονας της Διεθνούς Ενώσεως Μοντέρνου Πεντάθλου ("Union Internationale de Pentathlon Moderne").
Επιπλέον, είναι πάτρονας και πρόεδρος του εκπαιδευτικού οργανισμού Round Square, ενός δικτύου 230 ιδιωτικών σχολείων σε 50 χώρες του κόσμου, και πάτρονας του Gstaad Yacht Club, ενός Ιστιοπλοΐκού Ομίλου που εδρεύει στην Ελβετία.
Read More »
Πέθανε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος Πέθανε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 11, 2023 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.