Νεκρός σε τροχαίο 17χρονος οδηγός μοτοσικλέτας

Πέμπτη, Ιανουαρίου 21, 2016
Νεκρός σε τροχαίο 17χρονος οδηγός μοτοσικλέτας

 
 
Τη ζωή του έχασε 17χρονος οδηγός μοτοποδηλάτου απόψε μετά από τροχαίο ατύχημα με τη μοτοσυκλέτα του.
 
Το ατύχημα σημειώθηκε στο 2ο χιλιόμετρο της 5ης Επαρχιακής Οδού Πάργας-Αγιάς, στην είσοδο της Ανθούσας, όταν η μοτοσικλέτα που οδηγούσε συγκρούστηκε με φορτηγό.
 
Προανάκριση για τα αίτια του δυστυχήματος,διενεργεί το τμήμα τροχαίας Πάργας.
Read More »
Νεκρός σε τροχαίο 17χρονος οδηγός μοτοσικλέτας Νεκρός σε τροχαίο 17χρονος οδηγός μοτοσικλέτας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιανουαρίου 21, 2016 Rating: 5

ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΌΝΤΩΝ

Πέμπτη, Ιανουαρίου 21, 2016
ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΌΝΤΩΝ
 
 
Μέτρα που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων και θα αντισταθμίσουν την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, ζητούν από τους αρμόδιους Υπουργούς 15 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με ερώτηση την οποία συνυπογράφει ο Β. Γιόγιακας. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΠΡΟΣ: Τους Υπουργούς: Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Αύξηση του κόστους παραγωγής από την Κυβέρνηση - δράσεις για φτηνό αγροτικό πετρέλαιο

Σύμφωνα με το άρθρο 15, (παράγραφος 3) της οδηγίας 2003/96/ΕΚ, «Τα κράτη μέλη μπορούν να εφαρμόζουν μηδενικό επίπεδο φορολογίας στα ενεργειακά προϊόντα και την ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται στη γεωργία, τις καλλιέργειες οπωροκηπευτικών, τις ιχθυοκαλλιέργειες και τη δασοκομία».

Πολλά Ευρωπαϊκά κράτη, ανταγωνιστικά στους πρωτοαναφερόμενους τομείς, εκμεταλλεύονται την παραπάνω οδηγία, παρέχοντας στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους τους φτηνή ενέργεια και ειδικότερα αγροτικό πετρέλαιο. Ως αποτέλεσμα οι απασχολούμενοι στον πρωτογενή τομέα μπορούν να αυξήσουν τα κέρδη τους, παρέχοντας ταυτόχρονα προϊόντα ιδιαίτερα ανταγωνιστικά σε τιμή σε σχέση με τα αντίστοιχα Ελληνικά.

Αντίθετα, αυτό που ισχύει για τους Έλληνες παραγωγούς, σύμφωνα με το τρίτο μνημόνιο που διαπραγματεύτηκε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, είναι η αύξηση από 1/10/2015 του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο από 66 € στα 200€ ανά χιλιόλιτρο ενώ από 1/10/2016 ο συγκεκριμένος ΕΦΚ θα εξομοιωθεί πλήρως με τον ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης στα 330€ το χιλιόλιτρο. Οι τιμές αυτές είναι εξόφθαλμα υψηλές σε σχέση με τα ελάχιστα επίπεδα φορολογίας που προβλέπονται από την ΕΕ και σύμφωνα με την ίδια οδηγία (Παράρτημα Ι, Πίνακας Β') ανέρχεται στα 21€ ανά χιλιόλιτρο. Άρα, επιβάλλεται στους Έλληνες παραγωγούς μια επιβάρυνση της τάξης των 309 € ανά χιλιόλιτρο. Δεδομένης λοιπόν της αύξησης της τιμής του αγροτικού πετρελαίου αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών, οι παραγωγοί μας υπεισέρχονται δεινή θέση.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάστε κύριοι Υπουργοί:

· Σε ποιες δράσεις προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση για την αντιστάθμιση των προαναφερόμενων επιβαρυντικών παραγόντων και ποιο το χρονοδιάγραμμα αυτών;

· Υπάρχει κάποιο σχέδιο από την πλευρά της Κυβέρνησης για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των Ελληνικών προϊόντων του πρωτογενούς τομέα;


Οι ερωτώντες Βουλευτές
 1. Γιώργος Στύλιος
 2. Χρήστος Μπουκώρος
 3. Σίμος Κεδίκογλου
 4. Μαρία Αντωνίου
 5. Κώστας Καραμανλής του Αχχιλέα
 6. Δημήτρης Κυριαζίδης
 7. Γεώργιος Βαγιωνάς
 8. Ιωάννης Ανδριανός
 9. Απόστολος Βεσυρόπουλος
 10. Στέργιος Γιαννάκης
 11. Βασίλειος Γιόγιακας
 12. Γεώργιος Γεωργαντάς
 13. Κωνσταντίνος Κουκοδήμος
 14. Κωνσταντίνος Σκρέκας
 15. Κωνσταντίνος Βλάσης
Read More »
ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΌΝΤΩΝ ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΌΝΤΩΝ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιανουαρίου 21, 2016 Rating: 5

Συνελήφθη στην Ηγουμενίτσα 30χρονος Γεωργιανός

Πέμπτη, Ιανουαρίου 21, 2016
Συνελήφθη στην Ηγουμενίτσα 30χρονος Γεωργιανός


Συνελήφθη, σήμερα (21-01-2016) το πρωί στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς του Τμήματος Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας, ένας 30χρονος υπήκοος Γεωργίας, για ψευδή ανώμοτη κατάθεση.

Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του 30χρονου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση.

Αναλυτικότερα, κατά τη διαδικασία διοικητικής επιστροφής και ταυτοποίηση υπηκοότητας (Screening), ο 30χρονος αλλοδαπός δήλωσε ψευδή στοιχεία ταυτότητας.

Στη συνέχεια, από τον έλεγχο των πραγματικών του στοιχείων, προέκυψε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, με ποινή κάθειρξης επτά ετών, για διακεκριμένες κλοπές και παράνομη οπλοκατοχή από κοινού.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας ενώ το προανακριτικό έργο διενεργεί το Τμήμα Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας.

Read More »
Συνελήφθη στην Ηγουμενίτσα 30χρονος Γεωργιανός Συνελήφθη στην Ηγουμενίτσα 30χρονος Γεωργιανός Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιανουαρίου 21, 2016 Rating: 5

Πιστοποιητικό πυρασφάλειας έλαβε το Νοσοκομείο Φιλιατών για πρώτη φορά στην 70χρονη λειτουργία του

Πέμπτη, Ιανουαρίου 21, 2016
Πιστοποιητικό πυρασφάλειας έλαβε το Νοσοκομείο Φιλιατών για πρώτη φορά στην 70χρονη λειτουργία του


Πιστοποιητικό πυρασφάλειας έλαβε το Γ.Ν. Φιλιατών για πρώτη φορά στην 70χρονη λειτουργία του . 
 
Τόσο η νέα υπερσύγχρονη πτέρυγα όσο και η ανακαίνιση του πέτρινου κτηρίου πληρούν πλέον τις πιο αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Συστήματα ενεργητικής και παθητικής πυροπροστασίας βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία και σε συνδυασμό με την εκπαίδευση του προσωπικού (ομάδες πυρασφάλειας, ειδική σήμανση κλπ ) αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα σε ενδεχόμενη περίπτωση συναγερμού .

Σύντομα θα ακολουθήσει και άσκηση πυρόσβεσης σε συνεργασία με την Π.Υ. Ηγουμενίτσας όπου και θα πιστοποιηθεί η λειτουργική και αποτελεσματική επέμβαση του έμψυχου δυναμικού .

Οι ασθενείς, επισκέπτες και το προσωπικό του Νοσοκομείου θα πρέπει να αισθάνονται ιδιαίτερα ασφαλής και να ακολουθούν τις οδηγίες σε περίπτωση ανάγκης .
Read More »
Πιστοποιητικό πυρασφάλειας έλαβε το Νοσοκομείο Φιλιατών για πρώτη φορά στην 70χρονη λειτουργία του Πιστοποιητικό πυρασφάλειας έλαβε το Νοσοκομείο Φιλιατών για πρώτη φορά στην 70χρονη λειτουργία του Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιανουαρίου 21, 2016 Rating: 5

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας

Πέμπτη, Ιανουαρίου 21, 2016
Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας


Καλείστε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας που θα γίνει στις 25 Ιανουαρίου 2016 ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:30΄ στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου (οδός Σουλίου αρ.3) για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα:


ΘΕΜΑ 1ο
Επικαιροποίηση της Α΄ Φάσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος και έγκριση της B΄ Φάσης (Επιχειρησιακός και Οικονομικός Προγραμματισμός) του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δήμου Ηγουμενίτσας 2015-2019.
-Εισηγητής: Δήμαρχος.


ΘΕΜΑ 2ο
Λήψη απόφασης για ελεγχόμενη στάθμευση και αξιολόγηση της προτεινόμενης πρότασης για τη χωροθέτηση θέσεων.
-Εισηγητής: Γκίκας Μιχαήλ - Αντιδήμαρχος.


ΘΕΜΑ 3ο
Επί αιτήματος εταιρείας cosmote για ανανέωση σύμβασης μίσθωσης.
-Εισηγήτρια: Δηλαβέρη Ρεγγίνα - Αντιδήμαρχος.


ΘΕΜΑ 4ο
Περί έγκρισης υπογραφής νέων συμφωνητικών με την εταιρεία Victus, που συστάθηκε από τις εταιρείες Wind & Vodafone, για τους σταθμούς 2466-Παραπόταμος, 330-Ηγουμενίτσα, 877-Σύβοτα και 253-Ηγουμενίτσα και λύση των υφιστάμενων συμφωνητικών.
-Εισηγήτρια: Δηλαβέρη Ρεγγίνα - Αντιδήμαρχος.


ΘΕΜΑ 5ο
Κατάπτωση εγγυητικής επιστολής μισθωτή δημοτικού ακινήτου στην Πέρδικα (σπίτι γλυκού).
-Εισηγήτρια: Δηλαβέρη Ρεγγίνα - Αντιδήμαρχος.


ΘΕΜΑ 6ο
Κατάπτωση εγγυητικής επιστολής μισθωτή δημοτικού ακινήτου στην Πέρδικα (Ιωάννης Ντάγκας).
-Εισηγήτρια: Δηλαβέρη Ρεγγίνα - Αντιδήμαρχος.


ΘΕΜΑ 7ο
Κατάπτωση εγγυητικής επιστολής μισθωτή δημοτικού ακινήτου στην Πέρδικα (Ζήσης Μαντζέκης).
-Εισηγήτρια: Δηλαβέρη Ρεγγίνα - Αντιδήμαρχος.


ΘΕΜΑ 8ο
Κατάπτωση εγγυητικής επιστολής μισθωτή δημοτικού ακινήτου στην Ηγουμενίτσα (Παύλος Μακρίδης).
-Εισηγήτρια: Δηλαβέρη Ρεγγίνα - Αντιδήμαρχος.


ΘΕΜΑ 9ο
Έκφραση γνώμης για προτεινόμενες μεταβολές σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας & δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σχολικού έτους 2016-17.
-Εισηγητής: Λώλης Ηλίας - Αντιδήμαρχος.


ΘΕΜΑ 10ο
Έγκριση των με αριθμ. 130 και 131/2015 αποφάσεων του ΝΠΔΔ “Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ηγουμενίτσας” σχετικά με την έγκριση των από 24-11-2015 και 11-12-2015 Πρακτικών Καταστροφής Υλικών.
-Εισηγητής: Λώλης Ηλίας - Αντιδήμαρχος.


ΘΕΜΑ 11ο
Σχετικά με τη λύση από κοινού και αζημίως της υπ’ αριθμ. 21729/11-9-2015 σύμβασης μεταξύ της ΕΝΑΚΤ Περιβαλλοντική – Ενεργειακή Α.Ε. και του Δήμου Ηγουμενίτσας.
-Εισηγητής: Ηλίας Λώλης - Αντιδήμαρχος.


ΘΕΜΑ 12ο
Ίδρυση Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Ηγουμενίτσας και συγκρότηση Επιτροπής Διαχείρισης.
-Εισηγητής: Κώστας Ελευθέριος - Αντιδήμαρχος.


ΘΕΜΑ 13ο
Ορισμός επιτροπής παραλαβής φυσικού εδάφους του έργου “Διάνοιξη δρόμου πυροπροστασίας στην Τ.Κ. Αγίας Μαρίνας του Δήμου Ηγουμενίτσας”.
-Εισηγητής: Γκίκας Μιχαήλ - Αντιδήμαρχος.


ΘΕΜΑ 14ο
Συγκρότηση επιτροπών παραλαβής προμηθειών, σύμφωνα με τις διατάξεις του (Ε.Κ.Π.Ο.Τ.Α) Ν.11389/1993 και του Ν.22286/95.
-Εισηγητής: Δήμαρχος.


ΘΕΜΑ 15ο
Ορισμός δημοτικού συμβούλου με τον αναπληρωτή του ως μέλος της Επιτροπής παραλαβής δημοτικών προμηθειών και εργασιών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του Π.Δ.28/1980.
-Εισηγητής: Δήμαρχος.


ΘΕΜΑ 16ο
Ορισμός δημοτικών συμβούλων οι οποίοι θα συντάσσουν βεβαίωση για την καλή εκτέλεση δημοτικών έργων και εργασιών συντήρησης αξίας μικρότερης των 5.869 €.
-Εισηγητής: Δήμαρχος.


ΘΕΜΑ 17ο
Ορισμός Δημοτικών Συμβούλων για τη συγκρότηση της Επιτροπής της παρ. 5 του άρθρου 186 του N.3463/06 για την εκτίμηση της αξίας εκτάσεων οι οποίες πρόκειται να εκποιηθούν, να αγοραστούν, να ανταλλαγούν ή να εκμισθωθούν.
-Εισηγητής: Δήμαρχος.


ΘΕΜΑ 18ο
Συγκρότηση επιτροπής συμβιβαστικής επίλυσης φορολογικών διαφορών και αμφισβητήσεων.
-Εισηγητής: Δήμαρχος.


ΘΕΜΑ 19ο
Ορισμός δημοτικών συμβούλων για τη συγκρότηση επιτροπών παραλαβής Δημοτικών Έργων (Άρθρο 61 παρ. 4 του Ν.4257/11-4-2014).
-Εισηγητής: Δήμαρχος.


ΘΕΜΑ 20ο
Ορισμός εκπροσώπων για τη συγκρότηση Πρωτοβάθμιου και Δευτεροβάθμιου συμβουλίου Επιθεώρησης Θεάτρων – Κινηματογράφων κλπ Δήμου Ηγουμενίτσας.
-Εισηγητής: Δήμαρχος.


ΘΕΜΑ 21ο
Συγκρότηση τριμελούς επιτροπής χορήγησης βεβαιώσεων παραγωγής αγροτικών προϊόντων του Ν.4264/2014.
-Εισηγητής: Δήμαρχος.


ΘΕΜΑ 22ο
Ορισμός μελών για τη συγκρότηση της Επιτροπής Εκτίμησης Καταλληλότητας Ακινήτων (άρθρο 7 παρ.1 του ΠΔ 270/1981).
-Εισηγητής: Δήμαρχος.


ΘΕΜΑ 23ο
Συγκρότηση επιτροπής γνωμοδότησης για την καταστροφή αντικειμένων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 199 του N.3463/06 (Δ.Κ.Κ.).
-Εισηγητής: Δήμαρχος.


ΘΕΜΑ 24ο
Ορισμός μελών για τη συγκρότηση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ηγουμενίτσας.
-Εισηγητής: Δήμαρχος.


ΘΕΜΑ 25ο
Ορισμός μελών για τη συγκρότηση της Επιτροπής αντιμετώπισης και επίλυσης Κυκλοφοριακών & Συγκοινωνιακών Ρυθμίσεων που προκύπτουν στο Δήμο Ηγουμενίτσας.
-Εισηγητής: Δήμαρχος.


ΘΕΜΑ 26ο

Συγκρότηση Επιτροπής διεξαγωγής δημοπρασίας μίσθωσης ακινήτων, σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ.1 του ΠΔ 270/1981.
-Εισηγητής: Δήμαρχος.


ΘΕΜΑ 27ο
Ορισμός δημοτικών συμβούλων που θα αποτελέσουν μέλη (τακτικό και αναπληρωματικό) της Επιτροπής Παρακολούθησης και Παραλαβής Εργασιών αρμοδιότητας Δ/νσης Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής.
-Εισηγητής: Δήμαρχος.


ΘΕΜΑ 28ο
Ορισμός εκπροσώπου του Δήμου για τη συγκρότηση της επιτροπής ανέλκυσης Ναυαγίων, περιοχής δικαιοδοσίας του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας.
-Εισηγητής: Δήμαρχος.


ΘΕΜΑ 29ο
Ορισμός εκπροσώπου για τη συγκρότηση επιτροπής ανέλκυσης Ναυαγίων πλοίων που ευρίσκονται σε περιοχή δικαιοδοσίας Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας και εκτός ζώνης ευθύνης Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας.
-Εισηγητής: Δήμαρχος.


ΘΕΜΑ 30ο
Ορισμός εκπροσώπου του Δήμου για τη συγκρότηση της επιτροπής χαρακτηρισμού παραλιών ως πολυσύχναστων χώρων για λήψη θαλάσσιων λουτρών, περιοχής δικαιοδοσίας Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
-Εισηγητής: Δήμαρχος.


ΘΕΜΑ 31ο
Ορισμός εκπροσώπων του Δήμου για τη συγκρότηση της επιτροπής εξέτασης αιτημάτων για την δραστηριοποίηση θαλασσίων μέσων αναψυχής και την έκδοση αδειών σχολών εκπαίδευσης υποψηφίων χειριστών ταχύπλοων σκαφών, κατά μήκος των ακτών περιοχής δικαιοδοσίας Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
-Εισηγητής: Δήμαρχος.


ΘΕΜΑ 32ο
Ορισμός αρμόδιου οργάνου για τη διενέργεια ελέγχου τήρησης των όρων λειτουργίας των παιδότοπων.
-Εισηγητής: Δήμαρχος.
Read More »
Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιανουαρίου 21, 2016 Rating: 5

Ο Γιάννης Βέλλης απαντά, στο «κουτσομπολιό»… της αυλής

Πέμπτη, Ιανουαρίου 21, 2016
Ο Γιάννης Βέλλης απαντά, στο «κουτσομπολιό»… της αυλήςΑν και χρόνια φίλος ο Γιάννης, αυτές τις μέρες καταφέραμε... να τα πούμε από κοντά και να συζητήσουμε γύρω από τις τέχνες και τα γράμματα, όχι ως ειδικοί, αλλά ως εργάτες του λόγου…


Τι σας έχει λείψει από τα παιδικά σας χρόνια;
Στα παιδικά μας χρόνια, ακόμα και τα μικρά ασήμαντα πράγματα δείχνουν σημαντικά γιατί τα “πρωτογνωρίζουμε”. Νομίζω αυτή η ανεμελιά, οι παρέες, τα κορίτσια που δεν κρύβανε τα συναισθήματά τους όταν τους άρεσες -παρότι η εποχή ήταν συντηρητική στα έθιμα, τις λογικές της-, οι ζαβολιές, οι κοπάνες από τα μαθήματα ως ένδειξη συμπαράστασης στους φίλους, παρά ως ανάγκη να ξεφύγεις από κάποιο μάθημα.


Ο αγαπημένος ήρωας των παραμυθιών, ποιος ήταν;
Πάντα, από μικρός μέχρι σήμερα, ήμουν φανατικός των κόμικς, όχι των παραμυθιών όπως τα έχουμε συνηθίσει. Ίσως γιατί ξεκίνησα πριν το σχολείο μ'αυτά – είχα πρόσβαση σε μια μεγάλη ποσότητα από τέτοια, που συνεχώς ανανεώνονταν- με αυτά έκανα τις πρώτες αναγνώσεις μου. Έτσι, πιστός σ΄αυτά, θα έλεγα ο Μπλεκ -με κοντά σε συμπάθεια τον Όμπραξ. Και αυτοί ήρωες παραμυθιών ήταν, αν θεωρήσουμε τα κόμικς αυτά, παραμύθια με εικόνες.


Θα συγχωρούσατε κάποιον που σας έχει πικράνει;
Έχω συγχωρήσει πολλούς, σε όλες τις φάσεις της ζωής μου. Όμως με κάποιους έχω κόψει κάθε επαφή, ίσως γιατί θεωρώ ότι με την πρώτη ευκαιρία θα με ξαναπικράνουν με χειρότερο τρόπο. Δεν τους έχω κατηγορήσει ποτέ, ούτε τους εκδικήθηκα για ότι μου έχουν κάνει. Θα μπορούσα να τους εκδικηθώ, με όλα τα δίκια στο μέρος μου, αλλά δεν κρίνω ότι θα είχε κάποια αξια. Αυτός είναι ο χαρακτήρας τους, αυτό ξέρουν να κάνουν.


Ποιο θεωρείτε ως Θείο δώρο στο χαρακτήρα σας;
Είμαι ανοικτός άνθρωπος. Όταν κάτι με κάνει χαρούμενο ο άλλος το καλαβαίνει και το αντίθετο. Δεν μπορώ να κρύβω μέσα μου συναισθήματα. Ακόμα και την οργή μου την εκφράζω δημόσια, εάν κάτι με ενοχλεί πολύ. Αυτό το θεωρώ στα χαρακτηριστικά που μπορεί κανείς να τα θεωρήσει θετικά, Θείο δώρο. Όπως ότι είμαι οργανωτικός και τελειομανής σε ό,τι κάνω.


Ποιο είναι το βασικό σας ελάττωμα;
Όταν κάτι με πονέσει πολύ, με οδηγεί σε μια φάση προσωπικής απομόνωσης. Μπορεί να γίνεται για να το ξεπεράσω και να επανέλθω δυνατότερος, παράλληλα είναι όμως αδυναμία αφού αδιαφορώ αυτό το διάστημα για συμμετοχή σε πράγματα που μπορεί να είναι χρήσιμα ή ουσιαστικά για το μέλλον μου.


Αν η μοίρα σας γύριζε την πλάτη, τι θα κάνατε για να την καλοπιάσετε;
Θα ξεκινούσα σε όλα απ' την αρχή, σβήνοντας το όποιο παρελθόν. Όταν κάτι καταστρέφεται, πρέπει να έχουμε τη δύναμη να δημιουργούμε κάτι καινούργιο που θα το αναπληρώσει. Σε όλα τα κομμάτια της ζωής μας. Αν κοιτάμε το κατεστραμμένο θα γίνουμε ένα με αυτό στην υπόλοιπη ζωή μας, κοινώς θα μας πάρει από κάτω... Δεν είναι εύκολο όταν τρως πολλά χαστούκια μαζί κι είσαι ζαλισμένος να αλλάζεις πορεία και να βλέπεις σωστά, αλλά πρέπει έτσι να γίνεται. Αλλιώς η συνέχεια είναι αυτοκτονία, αφού ζεις αλλά δεν ζεις...


Πως εκδηλώνεται την αγάπη σας;
Η αγάπη είναι ένα βαθύ συναίσθημα. Απλώνεται πρώτα μέσα μας και μετά μοιράζεται παραπέρα σε αυτόν που αγαπάμε, στους συγγενείς, τους φίλους και συνανθρώπους μας. Όσο δυνατότερη φύγει απ' εμάς, τόσο καλύτερα θα ενσωματωθεί στο περιβάλλον μας. Στον άνθρωπο που αγαπώ, εκδηλώνεται κάθε στιγμή, με το ενδιαφέρον μου σ'ότι κάνει, τη στήριξή μου.


Η αισιοδοξία, υπάρχει στο λεξικό της ζωής σας;
Αυτή με σώζει μέχρι σήμερα. Έχω πάθει αρκετά στη ζωή μου, που θα έπρεπε να είμαι κατσούφης ακόμα και στο καθρέπτη μου κάθε πρωί... Θεωρώ τον εαυτό μου αισιόδοξο, φαίνεται πολλές φορές και στην ποίησή μου. Δεν ξέρω αν ζούμε σε αισιόδοξες εποχές, μάλλον δεν ζούμε, αλλά πρέπει να γεννάμε αισιοδοξία και για εμάς και για τους γύρω μας. Ιδίως εμείς οι ποιητές και λογοτέχνες.


Με τι ασχολείστε αυτό τον καιρό;
Έχω αρχίσει νέο μυθιστόρημα. Πιστεύω ότι μέσα στο έτος θα το τελειώσω. Συνεχίζω, καθημερινά, να γράφω ποίηση. Παράλληλα συνεχίζω να “στολίζω” δύο μυθιστορήματα, τα οποία έχω τελειώσει, αλλά θέλω να τα κάνω περισσότερο όμορφα. Στις εκδόσεις “ΟΣΤΡΙΑ”, ετοιμάζεται για έκδοση το μυθιστόρημά μου: “Κράτος των αδυνάτων στη χώρα των λιπόσαρκων”. Επίσης φωτογραφίζω οτιδήποτε ενδιαφέρον στην μεγαλούπολή μας την Αθήνα, αλλά και την Ήπειρο.


Ποια είναι η αγαπημένη σας ελληνική ταινία;
Η “κάλπικη λίρα”. Έχει τα στοιχεία ενός μυθιστορήματος που δένει παράλληλες ιστορίες και την πραγματικότητα μιας εποχής μέσα από σημαντικούς ηθοποιούς. Μπορεί να φαίνεται μια κλασική ελληνική ταινία, αλλά έχει σημαντικές αλήθειες που “χωράνε” και σήμερα και στο μέλλον με την ίδια δυναμική.


Ποιο είναι το αγαπημένος σας αντικείμενο, το «γούρι» σας;
Μικρά ασήμαντα πράγματα κατά διαστήματα τα κρατούσα ως γούρι. Δεν ξέρω αν μου πρόσφεραν κάτι, αλλά από συνήθεια τα κρατούσα μαζί μου. Μπορεί να ήταν ένα μπρελόκ, ένα στυλό, κάποιο φυλακτό.


Ποια είναι η αγαπημένη σας ατάκα;
“Πάλι άργησα”. Πολλές φορές κάνω πράγματα ή βρίσκομαι σε καταστάσεις που θα έπρεπε να είμαι κερδισμένος, αλλά ουσιαστικά συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Είναι “τραγικά αστείο” αυτό. Παρότι χάνω, το έχω συνηθίσει πια, σε σημείο να έχει γίνει η ατάκα μου, η αγαπημένη...


Πως φαντάζεστε το μέλλον των ΜΜΕ μέσα από την κρίση που βιώνουμε;
Τα ΜΜΕ θα βρίσκονται στη χειρότερο περίοδό τους τα επόμενα χρόνια. Όσα επιβιώσουν θα αναγκάζονται να στραφούν σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας και να κάνουν συμβιβασμούς, ή θα παραδοθούν σε κάποια συμφέροντα τα οποία θα τα χειραγωγούν για να μεγαλώσουν τα κέρδη τους πολιτικά ή οικονομικά... Μερικά μικρά εκδοτικά συγκροτήματα θα επιβιώσουν οριακά κρατώντας τα πιστεύω τους στην παρουσίαση των γεγονότων και τις αναλύσεις τους, προχωρόντας σε συνεργατικές συνεταιριστικές συνεργασίες. Οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ, γραφίστες, κ.λπ. θα βρεθούν σε μακροχρόνιες φάσεις ανεργίας. Δεν ξέρω πόσοι θα μπορέσουν να κρατηθούν ζωντανοί επαγγελματικά μέσα σε αυτή την περίεργη κατάσταση...


Η εξουσία πιστεύετε, φιμώνει τις τέχνες από φόβο ή από ανικανότητα να τις στηρίξει;
Τις φιμώνει πρώτα γιατί δεν τις καταλαβαίνει, άρα τις θεωρεί ξένες και περιττές σ' αυτά που κάνει η ίδια. Ορίζοντας ένα υπουργείο ή ένα τομέα, κρίνει ότι διώχνει το βάρος αυτό από πάνω της.
Ανικανότητα, σε δευτερεύοντα ρόλο, σίγουρα έχει στο αντικείμενο και αυτό είναι το χειρότερο. Καλύτερα να σε πολεμάει κάποιος που ξέρει τι κάνεις ή τι δεν κάνεις, παρά αυτός που δεν έχει ιδέα και απλά δεν θέλει να υπάρχεις, να μπερδεύεσαι στα πόδια του και να κρίνεται ο ίδιος ως εξουσία από τρίτους γι' αυτό.


Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο λόγος που ο Έλληνας αφήνει την τύχη του στα χέρια των άλλων;
Ο Έλληνας (-ίδα) θέλει να γίνονται όλα για το συμφέρον του (-της). Είναι ατομιστής και συμφεροντολόγος, πάντα έτσι ήταν. Αλλά δεν δημιουργεί ο ίδιος τις προϋποθέσεις γι'αυτό. Θέλει να το κάνουν οι άλλοι. Η όποια εξουσία. Γιατί θέλει να διασκεδάζει, να απολαμβάνει πολύ ελεύθερο χρόνο. Αν του το κάνει ο άλλος τον βαφτίζει καλόν. Αν όχι κακόν. Για αυτό οι ίδιες εξουσίες είναι κακές και καλές κατά περίπτωση και χρονική περίοδο.


Αν σας όριζαν για λίγα λεπτά της ώρας «νομοθέτη», ποιο νόμο θα θέτατε σε εφαρμογή;
Του ελέγχου της περιουσίας όλων των πολιτών, με πρώτα των πολιτικών και όσων βρέθηκαν στην άσκηση κάποιας εξουσίας ή της φύλαξης δημοσίου χρήματος. Αν κάτι δεν δικαιολογούνταν να τους ανήκει θα πήγαινε αμέσως στη δημόσια περιουσία. Αν έγινε κατάχρηση, η άμεση εφαρμογή όλων των ποινικών νόμων θα ξεκινούσε αμέσως χωρίς ελαφρύνσεις.


Αν μια κακιά μάγισσα σαν έκανε με το ραβδί της ζώο, τι θα θέλατε να είστε;
Ένα γλυκό αδέσποτο σκυλάκι. Καλό κι αγαθό, το αγαπημένο της γειτονιάς. Τουλάχιστον να έχουμε την αγάπη ανθρώπων και ένα πιάτο φαγητό... Τα αδέσποτα παρότι κοντά στους ανθρώπους έχουν την ελευθερία τους, δεν έχουν αφεντικά, αυτό μου αρέσει.


Πιστεύετε στα όνειρα;
Υπάρχουν φορές που με ανησυχούν... Δεν ξέρω αυτό αν είναι πίστη σ'αυτά. Με κάνουν να προσέχω στην καθημερινότητά μου όταν τα δω. Ίσως τα όνειρα λένε μερικές αλήθειες που υπάρχουν ήδη μέσα μας και ο εγκέφαλος μας τις επιστρέφει σε εικόνες κατά τη διάρκεια του ύπνου μας.


Αν σας ζητούσε ένα παιδί μια συμβουλή, τι θα του λέγατε;
Να παλέψεις ότι σου αρέσει να κάνεις στη ζωή σου. Μπορείς να καταφέρεις πολλά αν είσαι σταθερός στα πιστεύω σου. Να σέβεσαι τους άλλους ανθρώπους και να μη τους θεωρείς κατώτερους, αλλά διαφορετικούς από εσένα. Να πιστεύεις πάντα ότι μπορείς να βρεις κοινά στοιχεία για συνεργασία, ώστε να υπάρχει αμοιβαίο όφελος.

Ο Ιωάννης Β. Βέλλης γεννήθηκε στην Ήπειρο το 1967. Ηπειρώτης στην καταγωγή. Από το 1982 ζει στον Περισσό και εργάζεται στη Νέα Ιωνία Αττικής. Δημοσιογράφος, φωτογράφος, συγγραφέας, ποιητής.
Τακτικό μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών.
Δραστηριοποιείται στο χώρο της πολιτικής, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του πολιτισμού.
Με κοινωνικούς αγώνες από το 1988 μέχρι σήμερα. Μέλος αντιρατσιστικών οργανώσεων και εθελοντικών ομάδων κοινωνικού χαρακτήρα.
Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος, Γενικός Γραμματέας, Ειδικός Γραμματέας, Σύνδεσμος & μέλος Διοικητικών Συμβουλίων πολλών πανελλαδικών και τοπικών Συλλόγων.  
Read More »
Ο Γιάννης Βέλλης απαντά, στο «κουτσομπολιό»… της αυλής Ο Γιάννης Βέλλης απαντά, στο «κουτσομπολιό»… της αυλής Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιανουαρίου 21, 2016 Rating: 5

Μυρτώ Λύκα: «Η κτηνοτροφία στην Ελλάδα, μπορεί να καλύψει έως 100% την εγχώρια κατανάλωση»

Πέμπτη, Ιανουαρίου 21, 2016
Μυρτώ Λύκα: «Η κτηνοτροφία στην Ελλάδα, μπορεί να καλύψει έως 100% την εγχώρια κατανάλωση» 
 
Στα 24 της χρόνια η Μυρτώ Λύκα, επέστρεψε στην επαρχία και ασχολήθηκε με την κτηνοτροφία. Είναι πρόεδρος της Ένωσης Κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας και πιστεύει πως ναι μεν είναι πολύ δύσκολο για έναν νέο άνθρωπο να απασχοληθεί στον πρωτογενή τομέα, ωστόσο το επάγγελμα αυτό μπορεί να γίνει και πιο κερδοφόρο και πιο όμορφο.

Άφησες την πόλη για να επιστρέψεις πίσω στις ρίζες σου. Τι σε ώθησε να πάρεις μια τόσο μεγάλη απόφαση;

Ήταν η στιγμή που άρχισε να σκάει η κρίση στην Ελλάδα. Άρχισα να ανησυχώ οτι δεν θα έφταναν τα χρήματα μου και έπρεπε να δω τι θα κάνω. Γύρισα στο χωριό με το σκεπτικό ότι θα έβρισκα δουλειά σε αυτό που σπούδασα και εφόσον θα έμενα στο πατρικό μου, δεν θα είχα έξοδα διαβίωσης.

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με την κτηνοτροφία;

Όταν γύρισα στο χωριό έψαχνα δουλειά. Τα λεφτά που έδιναν ήταν αρκετά λίγα και δεν άξιζε να ασχοληθώ. Προτίμησα να περιμένω ως που έρθει μια καλύτερη ευκαιρία. Παράλληλα βοηθούσα τους γονείς μου που είχαν πρόβατα και χωράφια. Εκεί κατάλαβα, ότι πρέπει να εξελιχθούμε. Έπρεπε να κάνουμε σύγχρονη μονάδα, καλύτερα ζώα και πολλά άλλα. Το 2014 άνοιξε ένα πρόγραμμα νέων αγροτών και σκέφτηκα ότι αν έμπαινα στο πρόγραμμα, θα μπορούσα με τα χρήματα και με νέα σχέδια βελτίωσης να βοηθήσω στην οικογενειακή επιχείρηση.

Είμαστε μια χώρα στην οποία ο πρωτογενής τομέας έχει συρρικνωθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Φταίνε οι πολιτικές που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις ή μερίδιο της ευθύνης βαραίνει και τους κτηνοτρόφους;

Καταρχάς φταίει το κράτος. Όπως πάντα είναι ανύπαρκτο σε μας. Καμιά βοήθεια και μόνο γραφειοκρατία και εμπόδια. Αλλά φταίμε και εμείς. Δεν ακολουθήσαμε τη σωστή τακτική ώστε να κάνουμε το επάγγελμα μας πιο εύκολο και πιο αποδοτικό. Βολευτήκαμε σε έτοιμες καταστάσεις και είπαμε ότι αυτό είναι, αυτό έχουμε. Όχι δεν είναι έτσι. Μπορούμε να το κάνουμε πιο όμορφο και πιο κερδοφόρο.

Ωστόσο τελευταία υπάρχει μια κίνηση για επιστροφή στη φύση και ενασχόληση των νέων με το κομμάτι αυτό της παραγωγής. Πόσο εύκολο είναι για έναν άνθρωπο που μεγάλωσε στην πόλη να ασχοληθεί με αυτό;

Δύσκολο έως ακατόρθωτο. Αν δεν έχεις ζήσει σε όλο αυτό φαντάζει βουνό. Αν δεν υπάρχουν χωράφια, ζώα ή εγκαταστάσεις, είναι πολύ δύσκολο να κάνεις κάτι τέτοιο. Εκτός αν έχεις αρκετά χρήματα στην άκρη για να διαθέσεις.

Έχουμε τη δυνατότητα ως χώρα να πετύχουμε μείωση των εισαγωγών σε γαλακτοκομικά και κρέας και να καλύπτουμε την κατανάλωση σε μεγάλο βαθμό με δικά μας προϊόντα;

Έχουμε τη δυνατότητα να ταΐσουμε το 100% των Ελλήνων καταναλωτών, αλλα ακόμα να κάνουμε και εξαγωγές. Για να γίνει όμως αυτό χρειαζόμαστε τεράστιες αλλαγές τόσο εμείς οι ίδιοι αλλά όσο και το ίδιο το σύστημα.

Σίγουρα σημαντικό ρόλο στον πρωτογενή τομέα παίζουν και τα προγράμματα ενίσχυσης της παραγωγής από την Ε.Ε. Κατά πόσο είναι εύκολο να απορροφηθούν και να αποδώσουν;

Παίζουν ίσως τον σημαντικότερο ρόλο. Ειδικά για εμάς τα νέα παιδιά. Με το υπάρχον σύστημα τα προγράμματα για άλλη μια φορά θα χαθούν. Με τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις μπορούν να απορροφηθουν όλα πιστεύω.

Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε κυρίως ως κτηνοτρόφοι;

Τα προβλήματα μας είναι τεράστια. Κακές πληρωμές του κράτους. Δεν παίρνουμε τα χρήματα μας ποτέ στην ώρα τους, καθώς και πολλά λεφτά χάνονται χωρίς να φταίμε εμείς οι ίδιοι. Τεράστιο κόστος παραγωγής. Σταθερά χαμηλές τιμές σε μας, τα τελευταία είκοσι χρόνια. Οι αρρώστιες μαστίζουν τα κοπάδια μας. Φορολογικό, ασφαλιστικό, ζημιές για τις οποίες ποτε δεν αποζημιωνόμαστε και πολλά αλλα.

Θεωρείς πως οι κινητοποιήσεις αποδίδουν; Υπάρχει ικανή συμμετοχή και δυναμική διεκδίκηση των κτηνοτρόφων;

Οι κινητοποιήσεις είναι απλα μονόδρομος. Δεν έχουμε άλλο μέσο να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν. Ο πιο σωστός δρόμος θα ήταν να σταματήσουμε για ένα χρόνο την παραγωγή. Να πονέσουν τα αστικά κέντρα από έλλειψη τροφής. Μόνο έτσι θα καταλάβουν όλοι την αξία του πρωτογενή τομέα. Αυτό είναι δύσκολο για εμάς όμως. Συμμετοχή από κτηνοτρόφους τα τελευταία χρόνια έχουμε και πολύ καλή μάλιστα, απλά δεν γίνεται αισθητή. Εμείς, δεν έχουμε τόσα μηχανήματα, όσα οι γεωργοί για να βγάλουμε στο δρόμο, εμείς έχουμε απλά κόσμο.

Ακούγεται ότι οι γαλακτοβιομηχανίες, αγοράζουν το γάλα σε εξευτελιστικές τιμές και ένα μέρος της πληρωμής γίνεται σε είδος. Αληθεύει αυτό;

Ναι αληθεύει. Το 1991 το πρόβειο γάλα είχε 300 δραχμές κ σήμερα έχει 95 λεπτά. Όσων αφορά τις πληρωμές, πολλές φορές καθυστερούν και πολλές φορές μας πληρώνουν με ζωοτροφές. Εμείς στην Ήπειρο το ζήσαμε με το ξεπούλημα της Δωδώνης. Για ένα διάστημα, μας ανάγκαζαν να πάρουμε τυριά, για μέρος των χρημάτων μας.

Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σου για το μέλλον;

Όταν ξεκίνησα είχα όνειρα. Μια μεγάλη μονάδα με διάφορα ζώα, επισκέψιμη για τον κόσμο. Κάτι, σαν εναλλακτικός τουρισμός. Ήθελα να έρχονται νέα παιδιά, να ζουν για λίγο με τα ζώα και να καταλαβαίνουν πως είναι η δουλειά μας. Σύγχρονη μονάδα με πολλά μηχανήματα και ένα οικογενειακό τυροκομείο, για απευθείας διάθεση προϊόντων από την μονάδα μας, όπως παγωτό και γιαούρτι στους καταναλωτές.
 
Read More »
Μυρτώ Λύκα: «Η κτηνοτροφία στην Ελλάδα, μπορεί να καλύψει έως 100% την εγχώρια κατανάλωση» Μυρτώ Λύκα: «Η κτηνοτροφία στην Ελλάδα, μπορεί να καλύψει έως 100% την εγχώρια κατανάλωση» Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιανουαρίου 21, 2016 Rating: 5

Την Κυριακή 31 Ιανουαρίου η κοπή της πίτας του ΠΡΩΤΕΑ

Πέμπτη, Ιανουαρίου 21, 2016
Την Κυριακή 31 Ιανουαρίου η κοπή της πίτας του ΠΡΩΤΕΑ


Ο Γ.Σ ΠΡΩΤΕΑΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ , σας προσκαλεί στην ετήσια κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας του συλλόγου μας, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1 Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας,την Κυριακή 31/01/2016 και ώρα 12:00. 
 
Στην εκδήλωση θα γίνει βράβευση των αθλητών-αθλητριών για τις επιτυχίες του 2015 .
 
Σας περιμένουμε όλους.
Read More »
Την Κυριακή 31 Ιανουαρίου η κοπή της πίτας του ΠΡΩΤΕΑ Την Κυριακή 31 Ιανουαρίου η κοπή της πίτας του ΠΡΩΤΕΑ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιανουαρίου 21, 2016 Rating: 5

Θεσπρωτία: Αφιέρωμα της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ για το κυνήγι αγριογούρουνου

Πέμπτη, Ιανουαρίου 21, 2016
Θεσπρωτία: Αφιέρωμα της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ για το κυνήγι αγριογούρουνου


Η γοητεία του αγριογούρουνου είναι ίδια, είτε το ψάχνεις στις πλαγιές του Ταΰγετου είτε παιδεύεσαι μαζί του κάτω από θεόρατες οξιές στη Ροδόπη. Είναι κυρίως? παράδοση, πάθος και κομμάτι ζωής!

Εκεί, όμως, στις καταπράσινες πλαγιές τις Ηπείρου, στους λόφους που αγναντεύουν το απέραντο Ιόνιο, ανάμεσα σε απέραντα λιοστάσια, το κυνήγι του αγριογούρουνου είναι μια άλλη εμπειρία.
 

Ο μαλακός χειμώνας στις πλαγιές του Ιονίου, τις τελευταίες μέρες του αγριογούρουνου.

Βρέθηκα την πρώτη Τετάρτη του 2016, εκεί στο κατέβασμα του δρόμου από Ηγουμενίτσα προς Πρέβεζα. Είναι μια άλλη αίσθηση για έναν που κυνηγά αγριογούρουνο μέσα σε βελανιδιές, σε οξιές και σε έλατα, να βρεθεί εκεί, ανάμεσα σε ατέλειωτους ελαιώνες και την πυκνή βλάστηση θάμνων.

Θερμοκρασίες πάντα σε διψήφιο νούμερο, ελαφριά συννεφιά διαδεχόμενη τις καλοδεχούμενες, γεναριάτικα, ζεστές ακτίνες του ήλιου.

Τόπος χωρίς ζαρκάδια και λύκους - λίγο πιο πάνω βέβαια, στην Παραμυθιά, υπάρχει πρόβλημα λύκων.

Το τραπέζι της φύσης, γεμάτο καρπούς και ρίζες, καθημερινά στρωμένο εύκολα για τα αγριογούρουνα, είναι από καιρό πια πλούσιος σε θηράματα και με αρκετά εύκολα προσβάσιμο κυνηγότοπο.
 

Kυνήγι στις πλαγιές των ελαιόδεντρων.

Αναγκαστικά, όταν βρεθεί κανείς ανάμεσα σε διαφορετικούς κυνηγότοπους και σε διαφορετικούς κυνηγούς, κάνει πάντα συγκρίσεις, όταν μάλιστα το μικρόβιο του αγριογούρουνου, έχει σημαδέψει δεκαετίες πια τη ζωή του. Θα είμαι όσο πιο πολύ μπορώ ειλικρινής με τα γραφόμενά μου.

Με γνώσεις...
Είδα λοιπόν μεγαλύτερο βάρος σε θέματα εξοπλισμού, όπως τα μηχανάκια εντοπισμού σκύλων, σε σχέση με τους κυνηγότοπους της Μακεδονίας. Και κυρίως, περισσότερο νέους ανθρώπους να τα χειρίζονται με γνώσεις και αποτέλεσμα.
 

Ο Περικλής Λιώλης, από τους Αγίους Σαράντα, πάνω στον κάπρο, μέσα στο πυκνό.

Βέβαια, από την άλλη μεριά, η παντελής έλλειψη ζαρκαδιών και λύκων στην περιοχή, ουσιαστικά στρώνει το χαλί για ένα ανέμελο κυνήγι και κυρίως βοηθά αφάνταστα στην εκπαίδευση των σκύλων.

Η πλειονότητα των σκύλων είναι από δικά τους κουτάβια και δική τους προσπάθεια, κάτι που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής παράδοσης και φυσικά αντανακλά σε θετικό αποτέλεσμα στον κυνηγότοπο.

Αυτό το βασικό πρόβλημα του κυνηγιού, η εξεύρεση του ιδανικού σκύλου, σε μεγάλο ποσοστό φαίνεται λυμένο εκεί πάνω.

Ο λόγος είναι απλός.
 
Με τον Πάνο Φωτόπουλο, αρχηγό της παρεέας (αριστερά) και τον Σπύρο Παπαχρήστου (δεξιά), πρόεδρο του Κ.Σ. Παραμυθιάς.

Ασχολούμενοι με γεωργικές εργασίες εποχιακού πάντα χαρακτήρα, όπως η ελιά, ή εργασίες στον τομέα του καλοκαιρινού τουρισμού, έχουν τον χρόνο και τον τόπο να εκπαιδεύσουν σκυλιά κοντά στον τόπο τους και κυρίως σκυλιά που θα τους ακολουθούν για πολλά χρόνια, σε πολύ γνωστούς σ’ αυτά κυνηγότοπους.

Αυτά, σε συνδυασμό με την πατροπαράδοτη βαθιά κυνηγετική παράδοση της Ηπείρου δημιουργούν ένα ιδανικό σχεδόν αποτέλεσμα, στον τομέα των σκύλων, που ουσιαστικά είναι και η καρδιά του κυνηγιού.
 

Η παρέα το βράδυ στο καφενείο του χωριού.

Πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι όλη η δυτική πλευρά της Ηπείρου αποτελεί τελικό προορισμό ταξιδιού και όχι ενδιάμεσο, όπως άλλες περιοχές κι έτσι δεν υφίσταται πίεση από διερχόμενο φόρτο, όπως τα βουνά της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Εδώ θα πρέπει βέβαια να αναφερθεί το πρόβλημα των Ιταλών κυνηγών - και η παρεπόμενη κυνηγετική πίεση στα κυνηγοτόπια.

Η Ελλάδα, πιστεύω όμως ότι δεν είναι Αλβανία, υπάρχει σαφώς πιο οργανωμένη δημόσια διοίκηση, που ακόμη και τώρα, με τα όποια χάλια της, είναι σε θέση να προστατέψει το κυνήγι και σε μεγάλο βαθμό το κάνει.
 

Αριστη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων εντοπισμού σκύλων από την GARMIN.

Και κυρίως, υπάρχει οργανωμένη Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή, που ομολογουμένως λειτουργεί από καιρό σε επίπεδα που πλησιάζουν τα ευρωπαϊκά στάνταρ.

Βέβαια, η πίεση είναι σχεδόν αποκλειστικά τους πρώτους μήνες του κυνηγιού και αφορά πουλιά και όχι θηλαστικά.

Πιστεύω όμως μετά από ρεπορτάζ στην περιοχή ότι ευθύνη υπάρχει και από εμάς, και φυσικά μπορεί ενωμένη η τοπική κοινωνία να δημιουργήσει αρνητικό κλίμα για τέτοιες ενέργειες. Ενα άλλο σημείο, αρκετά σημαντικό για το αύριο του κυνηγιού, είναι ότι στην περιοχή υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό νέων ανθρώπων που ασχολούνται με το κυνήγι.
 
Η μεταφορά του κάπρου.

Πιστεύω ότι αυτό δεν είναι απλά στοιχείο παράδοσης μόνο, αλλά κυρίως οφείλεται στο ότι ο τόπος και οι όποιες ευκαιρίες απασχόλησης «κρατάνε» περισσότερο τους νέους εκεί. Είδα με μεγάλη χαρά μέχρι και αριστερόχειρες νέους, κάτι που λείπει, ειδικά στον χώρο των γουρουνοκυνηγών.

Παιδιά σαν τον Τάσο Καλόγερο, 21 χρονών, ή σαν τον Σπύρο Χριστόπουλο, 24 χρονών, είναι ευχάριστες εκπλήξεις για μένα, ειδικά μάλιστα όταν επιτόπια διαπίστωσα ότι πραγματικά ξέρουν από κυνήγι.

Δίπλα σ’ αυτούς και πολύπειροι κυνηγοί, όπως ο Μπάμπης ο Καλαϊτζόγλου από τη Ν. Σινώπη Πρέβεζας ο Πάνος Φωτόπουλος και ο Χρήστος Καλόγερος από τα Ριζά Πρέβεζας, ο Σπύρος Παπαχρήστου, που είναι και πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Παραμυθιάς, πλαισιώνουν πάντα ένα καλό αποτέλεσμα και φυσικά είναι συνέχεια της παράδοσης.

Αίλουρος κυνηγός
Και θα κλείσω με μια έκπληξη, έναν αίλουρο-κυνηγό, τον Περικλή τον Λιώλη, από τους... Αγίους Σαράντα, που ήρθε στην Ελλάδα το 1991 σε ηλικία 22 χρονών.

Τον είδα μπροστά μου σε μια δύσκολη μπηχτή τουφεκιά μόλις βγήκε από το πυκνό το αγριογούρουνο, με ένα ταλαίπωρο αλλά πολύ αποτελεσματικό σούπερ ποζέ - και το ξέρω καλά αυτό το όπλο, γιατί το χρησιμοποιώ χρόνια.

Ο κάπρος ξαναμπήκε στο πυκνό και τον σταμάτησαν τα σκυλιά. «Κώλωσε», μου λέει, και μπαίνει μέσα, από μια τρύπα διαμέτρου το πολύ 70-80 εκατοστά. Αγκάθια, πυκνούρα, ζόρι διαβολεμένο. «Ελα», φωνάζει, «έπεσε». Και πήγα.

Ηταν περίπου δύο η ώρα το μεσημέρι, σε έναν λόφο ούτε τριακόσια μέτρα από το μανιασμένο κύμα του Ιονίου. Ακουγα τα κύματα να βροντάνε στην απέραντη αμμουδιά και ένιωθα τα αγκάθια να μου σκίζουν το γιλέκο.

«Περίμενε, μην κουνάς τίποτα, μη χαλάς τίποτα», του φώναξα με αγωνία, μη και μου χαλάσει το σκηνικό. Μεσημέρι, αλλά εκεί μέσα το φως ήταν φως σούρουπου. Ηταν φανερό ότι ο κάπρος γύρισε στα δικά του μέρη, όπως το χταπόδι στο θαλάμι του.

Αλλά η τουφεκιά ήταν γερή, και ξαπλώθηκε μέσα στις αγκάθες. Είδα τα σκυλιά πάνω του. Πρώτα τα σκυλιά και μετά τον κάπρο. «Περικλή, μια φωτό για το ‘’Εθνος - Κυνήγι’’», του είπα και ετοιμάστηκα «Στάσου ωρέ, να φτιάξω τα μαλλιά μου», είπε ο Περικλής... Ναι, ήθελε να σιαχτεί, εκεί μέσα στην πυκνούρα, μέσα στον χαλασμό. Μια σκηνή που με ταξίδεψε στην παράδοση, μια στιγμή ανεπανάληπτη. «Στάσου ωρέ...»

Και στάθηκα. Τώρα, όσοι μπορούν ας καταλάβουν τι θα πει κυνήγι και παράδοση, αλλά και οι άλλοι ας νιώσουν ότι το κυνήγι θα υπάρχει εκεί έξω πάντα, ειδικά σ’ αυτά τα όμορφα και ιστορικά γκρέμια της πιο μαγικής πατρίδας του κόσμου.

Σωτήρης & Αθηνά Δημηροπούλου
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Αθηνά Δημηροπούλου
Read More »
Θεσπρωτία: Αφιέρωμα της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ για το κυνήγι αγριογούρουνου Θεσπρωτία: Αφιέρωμα της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ για το κυνήγι αγριογούρουνου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιανουαρίου 21, 2016 Rating: 5

Σελίδες