89χρονος στα Γιάννινα θύμα απατεώνα, συνελήφθη στη Φλώρινα ο δράστης

Σάββατο, Νοεμβρίου 25, 2023
89χρονος στα Γιάννινα θύμα απατεώνα, συνελήφθη στη Φλώρινα ο δράστης


Στη σύλληψη ενός 59χρονου αλλοδαπού για τηλεφωνικές απάτες σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών προχώρησαν αστυνομικοί μετά από οργανωμένη επιχείρηση.

Συγκεκριμένα, δύο συνεργοί του 59χρονου, ένας άνδρας και μια γυναίκα, τηλεφώνησαν το μεσημέρι της Παρασκευής σε 83χρονη στη Φλώρινα, προσποιούμενοι ο μεν άνδρας τον γιατρό νοσοκομείου και η γυναίκα την κόρη της 83χρονης, οι οποίοι της ανέφεραν ψευδώς ότι η κόρη της έχρηζε άμεσης νοσηλείας και χειρουργικής επέμβασης, για την οποία απαιτούνταν μεγάλο χρηματικό ποσό.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, κατεύθυναν την ηλικιωμένη να παραδώσει τα χρήματα στον 59χρονο, που μετέβη στο σπίτι της, με την 83χρονη να του παραδίδει δεκαεπτά χρυσές λίρες, χρηματικής αξίας περίπου 8.000 ευρώ.

Άμεσα οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση, κατά την οποία εντοπίστηκε και συνελήφθη ο άνδρας, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν οι λίρες που αποδόθηκαν στην 83χρονη, ένα μαχαίρι με μήκος λάμας έντεκα εκατοστών και ένα κινητό τηλέφωνο.

Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας προέκυψε ότι ο 59χρονος, με πανομοιότυπο τρόπο, κατάφερε και εξαπάτησε έναν 89χρονο ημεδαπό στην πόλη των Ιωαννίνων, από τον οποίο απέσπασε το χρηματικό ποσό των 4.800 ευρώ, ενώ στην πόλη της Φλώρινας έγιναν άλλες πέντε απόπειρες εξαπάτησης πολιτών, από τους οποίους προσπάθησαν να αποσπάσουν συνολικά το χρηματικό ποσό των 123.000 ευρώ, χωρίς όμως να τα καταφέρουν.

Από το Τμήμα Ασφάλειας Φλώρινας συνεχίζονται οι έρευνες για την ταυτοποίηση των δύο συνεργών, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.
Read More »
89χρονος στα Γιάννινα θύμα απατεώνα, συνελήφθη στη Φλώρινα ο δράστης 89χρονος στα Γιάννινα θύμα απατεώνα, συνελήφθη στη Φλώρινα ο δράστης Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Νοεμβρίου 25, 2023 Rating: 5

Εκδήλωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό απο το ΚΚΕ Θεσπρωτίας

Σάββατο, Νοεμβρίου 25, 2023
Εκδήλωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό απο το ΚΚΕ Θεσπρωτίας

Read More »
Εκδήλωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό απο το ΚΚΕ Θεσπρωτίας Εκδήλωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό απο το ΚΚΕ Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Νοεμβρίου 25, 2023 Rating: 5

Ο νέος δήμαρχος Σουλίου Θανάσης Ντάνης για την ενθρόνιση του Μητροπολίτη κ. Σεραπίωνα

Σάββατο, Νοεμβρίου 25, 2023
Ο νέος δήμαρχος Σουλίου Θανάσης Ντάνης για την ενθρόνιση του Μητροπολίτη κ. Σεραπίωνα


Ο νέος δήμαρχος Σουλίου Θανάσης Ντάνης προέβη στην ακόλουθη δήλωση για την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας , Φιλιατών , Γηρομερίου και Πάργης κ.κ. Σεραπίωνα:

«Το προηγούμενο Σάββατο, 18 Νοεμβρίου, είχαμε την μεγάλη χαρά να υποδεχθούμε, σύμφωνα με το εθιμοτυπικό, τον νέο Μητροπολίτη Παραμυθίας , Φιλιατών , Γηρομερίου και Πάργης κ.κ. Σεραπίωνα για την ενθρόνιση του.

Εύχομαι στο νέο Μητροπολίτη κάθε επιτυχία στην ποιμαντική, πνευματική και κοινωνική αποστολή, που έχει να επιτελέσει. Είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθεί στην ευθύνη της υψηλής αποστολής του και ότι θα έχουμε άψογη συνεργασία για το καλό των δημοτών του δήμου Σουλίου.

Άξιος!!!»

Read More »
Ο νέος δήμαρχος Σουλίου Θανάσης Ντάνης για την ενθρόνιση του Μητροπολίτη κ. Σεραπίωνα Ο νέος δήμαρχος Σουλίου Θανάσης Ντάνης για την ενθρόνιση του Μητροπολίτη κ. Σεραπίωνα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Νοεμβρίου 25, 2023 Rating: 5

Επήλθε συμφωνία για αυξήσεις στα διόδια

Σάββατο, Νοεμβρίου 25, 2023
Επήλθε συμφωνία για αυξήσεις στα διόδια

Με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή του Σεπτεμβρίου 2023, αλλά και με προσθήκη μιας αύξησης με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή του Σεπτεμβρίου 2022, θα διαμορφωθούν οι νέες τιμές στα διόδια των εθνικών οδών όπως συμφωνήθηκε στη συνάντηση εκπροσώπων των παραχωρησιούχων με την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών.

Η συγκεκριμένα συμβιβαστική λύση επιτρέπει και στους παραχωρησιούχους να απορροφήσουν τμήμα των αυξήσεων κόστους, να τηρηθούν οι συμβάσεις παραχώρησης και τα συμφωνηθέντα με τις τράπεζες που χρηματοδότησαν τα έργα, αλλά και η δέσμευση του υπουργείου πως δεν θα υπάρξουν μεγάλες αυξήσεις τα διόδια.

Σημειώνεται πως προηγήθηκαν πολύμηνα παζάρια μεταξύ των δύο πλευρών καθώς αν υπολογίζονταν οι αυξήσεις με το δείκτη τιμών καταναλωτή του Σεπτεμβρίου 2022 θα ήταν περίπου 15%, δηλαδή πολύ σημαντικές.

Αναμένεται η ανακοίνωση του υπουργείου από την οποία θα προκύπτει πως ακριβώς θα μεταφερθούν οι αυξήσεις διοδίων που δεν έγιναν φέτος στις επόμενες χρονιές.


Read More »
Επήλθε συμφωνία για αυξήσεις στα διόδια Επήλθε συμφωνία για αυξήσεις στα διόδια Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Νοεμβρίου 25, 2023 Rating: 5

Στην τελική ευθεία το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Σάββατο, Νοεμβρίου 25, 2023
Στην τελική ευθεία το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ


«Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της επεξεργασίας του και πολύ σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση» τονίζει σε συνέντευξή του στο Liberal.gr ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης, επιβεβαιώνοντας τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών σχετικά με το τεράστιας σημασίας για την παιδεία και την εκπαίδευση θέμα της ίδρυσης και στην Ελλάδα μη κρατικών ΑΕΙ, έστω και με τη μορφή της συνεργασίας με πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού.

Ο κ. Πιερρακάκης επαναλαμβάνει την πάγια θέση του (και της κυβέρνησης) πως « το κρατικό μονοπώλιο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί έναν ιστορικό αναχρονισμό» και σημειώνει πως «αυτό το γεγονός έχει οδηγήσει τη χώρα να είναι εκπαιδευτικά ανάδελφη».

Σημειώνει πως «θα επιδιώξουμε την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος ώστε να επιλύσουμε με οριστικό τρόποι αυτή την εκκρεμότητα» και προσθέτει ότι «μέχρι τότε, όμως, σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε το σύνολο των δυνατοτήτων που μας δίνει το Σύνταγμα, το ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο, ιδρύοντας στην Ελλάδα παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων».

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Πιερρακάκης αναλύει τις βασικές προτεραιότητες του για το αναγκαίο ψηφιακό άλμα στην εκπαίδευση και για τον εκσυγχρονισμό των επαγγελματικών δεξιοτήτων, χωρίς βεβαίως να αφήνει εκτός πεδίου το ανοιχτό σχολείο, την διεθνοποίηση των πανεπιστημίων, την δια βίου μάθηση και την καταπολέμηση της σχολικής βίας.

Τέλος, αποκαλύπτει πως «αυτή τη στιγμή επεξεργαζόμαστε τα κριτήρια που θα εξασφαλίσουν πως τα παραρτήματα των ξένων πανεπιστημίων θα λειτουργούν με άρτιες ακαδημαϊκές και υλικοτεχνικές προδιαγραφές ώστε να παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους φοιτητές τους».
Read More »
Στην τελική ευθεία το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ Στην τελική ευθεία το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Νοεμβρίου 25, 2023 Rating: 5

Χωρίς μαστογράφο το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων – Στον αέρα τα ραντεβού…

Σάββατο, Νοεμβρίου 25, 2023
Χωρίς μαστογράφο το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων – Στον αέρα τα ραντεβού…

Τινάχτηκαν κυριολεκτικά στον αέρα δεκάδες ραντεβού γυναικών , οι οποίες θα υποβάλλονταν σε μαστογραφία , καθώς εδώ και μία εβδομάδα ο μαστογράφος στο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων δεν λειτουργεί λόγω βλάβης.

Ραντεβού που είχαν κλειστεί καιρό τώρα ακυρώνονται και όπως μας μεταφέρουν αναγνώστριες θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού σε κάποιο ιδιωτικό κέντρο με ότι αυτό συνεπάγεται. Η επισκευή του μαστογράφου σύμφωνα με τη διοίκηση του νοσοκομείου μπορεί να αγγίξει τις 120.000 ευρώ , ενώ για την προμήθεια καινούργιου απαιτείται το ποσό των 350.000 ευρώ.

Αναμένεται η προσφορά ξένης εταιρείας για το επισκευαστικο μέρος για να αξιολογηθεί αν συμφέρει ή όχι να διορθωθεί η βλάβη στον υπάρχοντα μαστογραφο. Σε κάθε περίπτωση πάντως , είτε μιλάμε για επισκευή είτε για προμήθεια καινούργιου , απαιτείται χρόνος και μέχρι να βρεθεί λύση το Νοσοκομείο μένει από μαστογράφος .
Read More »
Χωρίς μαστογράφο το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων – Στον αέρα τα ραντεβού… Χωρίς μαστογράφο το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων – Στον αέρα τα ραντεβού… Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Νοεμβρίου 25, 2023 Rating: 5

Ανθεκτικοί στα εντομοκτόνα οι κοριοί στην Ελλάδα

Σάββατο, Νοεμβρίου 25, 2023
Ανθεκτικοί στα εντομοκτόνα οι κοριοί στην Ελλάδα


Το πρόβλημα της έξαρσης των κοριών που επεκτείνεται στην Ευρώπη, έκανε πρόσφατα την εμφάνισή του και στην Ελλάδα. Η ραγδαία εξάπλωσή τους οφείλεται κυρίως στις ανθρώπινες δραστηριότητες και τα ταξίδια, τα οποία δίνουν στα μικροσκοπικά αυτά έντομα την ευκαιρία να μετακινούνται μέσα στις αποσκευές των ταξιδιωτών και να εισβάλλουν σε νέες περιοχές. Η εισβολή των κοριών στην Ευρώπη, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας του ΙΤΕ και καθηγητής Γενικής Φαρμακολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιάννης Βόντας, είναι δραματική, στα ξενοδοχεία, στο μετρό, στους χώρους εστίασης και αναψυχής, γίνονται αναφορές για μια «γενικευμένη επιδημία».

Όπως ανέφερε ο κ. Βόντας, η καταπολέμηση των κοριών βασίζεται σε πρακτικές πρόληψης (καθαριότητα κ.λ.π.) και σε μεγάλο βαθμό στα απολυμαντικά και στα χημικά εντομοκτόνα (βιοκτόνα), φυσικής ή συνθετικής προέλευσης. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, η αποτελεσματικότητα των χημικών εντομοκτόνων μειώθηκε δραματικά τα τελευταία χρόνια σε ορισμένες περιοχές όπως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία, λόγω της ανάπτυξης ανθεκτικών πληθυσμών κοριών στα συνθετικά εντομοκτόνα. Η αποτελεσματικότητα ορισμένων φυσικής προέλευσης σκευασμάτων (φυτικών εκχυλισμάτων κ.λ.π.) που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των κοριών, επίσης συχνά δεν είναι απολύτως εξακριβωμένη.

Η ομάδα της Μοριακής Εντομολογίας του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΜΒΒ-ΙΤΕ), σε συνεργασία με το Εργαστήριο Γεωργικής Φαρμακολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ), ανέλυσε σε μοριακό επίπεδο έναν πολύ μεγάλο αριθμό κοριών που συλλέχτηκαν, με τη βοήθεια εταιρειών απεντομώσεων και μυοκτονιών, από διάφορα ξενοδοχεία και πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης στο διάστημα μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου 2023.

Τα έντομα αυτά αρχικά ταυτοποιήθηκαν μοριακά και βρέθηκαν να ανήκουν όλα στο είδος Cimex lectularius, τον πιο συχνό κοριό που εξαπλώνεται στην Ευρώπη. Εν συνεχεία, αναλύθηκε το γονιδίωμα των εντόμων αυτών, στο οποίο βρέθηκαν μεταλλαγές ανθεκτικότητας στα πυρεθροειδή εντομοκτόνα, τα πλέον διαδεδομένα σκευάσματα οικιακής χρήσης που χρησιμοποιούνται στην καταπολέμηση των κοριών και των εντόμων υγειονομικής σημασίας. Συγκεκριμένα, εντοπίσθηκε η μεταλλαγή L925I στο κανάλι νατρίου του νευρικού συστήματος, η οποία παρεμποδίζει την πρόσδεση των πυρεθροειδών εντομοκτόνων στο νευρικό σύστημα των κοριών, μειώνοντας την αποτελεσματικότητα των χημικών επεμβάσεων με αυτά τα σκευάσματα.

«Η μεταλλαγή αυτή μάλιστα βρέθηκε στο σύνολο των εντόμων που αναλύθηκαν (100% των αλληλόμορφων, σε όλες τις δειγματοληψίες), γεγονός που πιθανότατα συνδέει την ανθεκτικότητα με την παρατηρούμενη έξαρση και την εξάπλωση των κοριών στην Ελλάδα, αλλά και υποδηλώνει μια ισχυρή γενετική πίεση επιλογής» ανέφερε ο διευθυντής του Ινστιτούτου, ο οποίος πρόσθεσε ότι «η επιλεκτική αυτή γενετική πίεση οφείλεται στον πολύ μικρό αριθμό των διαθέσιμων εντομοκτόνων.

Όταν δηλαδή ψεκάζουμε συνέχεια με τα ίδια σκευάσματα, όπως τα πυρεθροειδή, η ανθεκτικότητα σε αυτά επιλέγεται και αναπτύσσεται πολύ γρήγορα, ενώ η αποτελεσματικότητα των επεμβάσεων μειώνεται δραματικά». Ο μικρός αριθμός των σκευασμάτων, σύμφωνα με τον κ. Βόντα, είναι αποτέλεσμα της αυστηρής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Πράσινης Συμφωνίας (Green Deal) που επιβάλλει τη δραστική μείωση των εντομοκτόνων, ιδιαίτερα των νευροτοξικών. Επίσης, σχετίζεται με το μικρό μέγεθος της αγοράς που αφορά στα σκευάσματα για την καταπολέμηση των κοριών, η οποία απαιτεί εξειδικευμένα εντομοκτόνα χαμηλής τοξικότητας για τον άνθρωπο, τα οποία είναι ασύμφορα για τη βιομηχανία, σε σχέση για παράδειγμα με την ανάπτυξη γεωργικών φαρμάκων που αφορούν τις καλλιέργειες.

«Στο πλαίσιο αυτό, επιβάλλεται η εφαρμογή επεμβάσεων ακριβείας με βάση επιστημονικά δεδομένα, έτσι ώστε να αξιοποιηθούν τα διαθέσιμα σκευάσματα, να αποφευχθούν οι άσκοπες εμπειρικές εφαρμογές που επιβαρύνουν το περιβάλλον αλλά και επιτείνουν το πρόβλημα της ανθεκτικότητας, και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι κοριοί και τα έντομα υγειονομικής σημασίας. Η ανάλυση του βιολογικού υλικού – στόχου των εντομοκτόνων πριν τις εφαρμογές, με σύγχρονες μοριακές διαγνωστικές μεθόδους, αλλά και η εξακρίβωση της αποτελεσματικότητας κάποιων σκευασμάτων με βιοδοκιμές, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για το σχεδιασμό και την υποστήριξη των επεμβάσεων αυτών», συμπλήρωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βόντας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στις εταιρείες για την ανάπτυξη στην αγορά επιπλέον βιοκτόνων, ώστε να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα από τους κοριούς».

Τέλος, όπως πρόσθεσε, απαιτείται η εντατικοποίηση της έρευνας για την ανάπτυξη νέων βιοεντομοκτόνων, συμβατών με την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ. Στο ΙΜΒΒ-ΙΤΕ και στο ΓΠΑ γίνεται σημαντική ερευνητική προσπάθεια, η οποία χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την ανάπτυξη εναλλακτικών εντομοκτόνων σκευασμάτων μικροβιακής προέλευσης (βιοεντομοκτόνων), υπό το πρίσμα των εξελίξεων στην πράσινη βιοτεχνολογία.

Η επιστημονική ομάδα του ΙΜΒΒ-ΙΤΕ και του Εργ. Φαρμακολογίας του ΓΠΑ που μελετά τα έντομα υγειονομικής σημασίας και αναπτύσσει νέες τεχνολογίες για την αντιμετώπισή τους αποτελείται από τον επικεφαλής της ομάδας καθ. Γιάννη Βόντα, τον Ηλία Κιούλο, τον Κώστα Μαυρίδη, την Αλεξάνδρα Γρηγοριάδου και την Αναστασία Καμπουράκη.
Read More »
Ανθεκτικοί στα εντομοκτόνα οι κοριοί στην Ελλάδα Ανθεκτικοί στα εντομοκτόνα οι κοριοί στην Ελλάδα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Νοεμβρίου 25, 2023 Rating: 5

Στον εορτασμό της Εθνικής Αντιστάσεως στην Ηγουμενίτσα αύριο, ο σεβ. Μητροπολίτης Παραμυθιάς κ. Σεραπίωνας

Σάββατο, Νοεμβρίου 25, 2023
Στον εορτασμό της Εθνικής Αντιστάσεως στην Ηγουμενίτσα αύριο, ο σεβ. Μητροπολίτης Παραμυθιάς κ. Σεραπίωνας

Στην Ηγουμενίτσα για τον εορτασμό της Εθνικής Αντιστάσεως θα βρεθεί αύριο Κυριακή, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Παραμυθιάς κ. Σεραπίωνας.

Ο νέος μας Μητροπολίτης αρχικά θα τελέσει Θεία Λειτουργία στον Ιερό Να­ό Ευαγγελισμού της Θε­ο­τό­κου ενώ θα ακολουθήσει Επίσημη Δο­ξο­λο­γί­α για τον εορτασμό της Εθνικής Αντιστάσεως, παρουσία των αρχών της Θεσπρωτίας, ενώ στην συνέχεια θα ακολουθήσει Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Ηρώων της πόλης.
Read More »
Στον εορτασμό της Εθνικής Αντιστάσεως στην Ηγουμενίτσα αύριο, ο σεβ. Μητροπολίτης Παραμυθιάς κ. Σεραπίωνας Στον εορτασμό της Εθνικής Αντιστάσεως στην Ηγουμενίτσα αύριο, ο σεβ. Μητροπολίτης Παραμυθιάς κ. Σεραπίωνας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Νοεμβρίου 25, 2023 Rating: 5

Νέο έκτακτο δελτίο για τη «Bettina» – Επέλαση της κακοκαιρίας με βροχές, κρύο και 10 μποφόρ Οχτώ με 10 βαθμούς πτώση της θερμοκρασίας - Χιόνια ακόμα και σε ημιορεινές περιοχές

Σάββατο, Νοεμβρίου 25, 2023
Νέο έκτακτο δελτίο για τη «Bettina» – Επέλαση της κακοκαιρίας με βροχές, κρύο και 10 μποφόρ
Οχτώ με 10 βαθμούς πτώση της θερμοκρασίας - Χιόνια ακόμα και σε ημιορεινές περιοχέςΜετά από τις κακοκαιρίες «Alexis» και «Oliver», έρχεται η κακοκαιρία «Bettina» που θα χτυπήσει με σφοδρότητα τη χώρα μας από σήμερα, Σάββατο 25 Νοεμβρίου, με την ΕΜΥ να εκδίδει Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων.

Η ΕΜΥ είχε εκδώσει την Παρασκευή Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού το οποίο επικαιροποίησε, ωστόσο μετά τα τελευταία δεδομένα για την κακοκαιρία «Bettina» εξέδωσε εκ νέου Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων.

Ο λόγος ήταν η σημαντική και γρήγορη βάθυνση του βαρομετρικού χαμηλού «Bettina» που σχηματίστηκε στην Αδριατική και κινείται προς τη χώρα μας, με αποτέλεσμα τη σημαντική ενίσχυση των ανέμων που θα φτάσουν στα 9 και πιθανώς τοπικά στα 10 μποφόρ.
Παρακολουθήστε live την εξέλιξη του καιρού

Τι αναφέρει το δελτίο της ΕΜΥ

Κακοκαιρία αναμένεται το Σαββατοκύριακο (25 και 26 Νοεμβρίου), με κύρια χαρακτηριστικά τους πολύ θυελλώδεις ανέμους σε όλη σχεδόν τη χώρα και τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και την ανατολική και νότια νησιωτική Ελλάδα.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της Θράκης, της Μακεδονίας και πρόσκαιρα της Ηπείρου.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση από το Σάββατο το βράδυ και κυρίως την Κυριακή, οπότε θα υποχωρήσει κατά 8 με 10 βαθμούς στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και κατά 4 με 6 βαθμούς Κελσίου στις υπόλοιπες περιοχές.
Πιο αναλυτικά:

Πολύ θυελλώδεις άνεμοι αναμένονται:στα δυτικά από τις πρώτες απογευματινές ώρες του Σαββάτου, αρχικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 7 με 8 και γρήγορα βορειοδυτικοί 8 με 9 και πιθανώς τοπικά στο Ιόνιο έως 10 μποφόρ.
στα ανατολικά από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου νοτιοδυτικοί 7 με 9, με ριπές που πιθανώς θα φτάνουν και τα 10 μποφόρ. Σταδιακά από το βράδυ θα στραφούν σε βορειοδυτικούς έως 9 μποφόρ.
εξασθένηση των ανέμων προβλέπεται από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται σήμερα Σάββατο:στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο, τα Δωδεκάνησα, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
πρόσκαιρα θα επηρεαστούν η υπόλοιπη Μακεδονία, η υπόλοιπη Πελοπόννησος, τα δυτικά και νότια κυρίως τμήματα της Κρήτης, η δυτική Θεσσαλία και η κεντρική Στερεά.
τα ισχυρά φαινόμενα τη νύχτα του Σαββάτου θα περιοριστούν στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και την ανατολική νησιωτική Ελλάδα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα εξασθενήσουν.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής στα ηπειρωτικά ορεινά, σε ημιορεινές περιοχές της Θράκης, της Μακεδονίας και πρόσκαιρα της Ηπείρου με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-700 μέτρα και πιθανώς τοπικά σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr). Η επικαιροποίηση των προγνώσεων θα γίνεται ανά δωδεκάωρο.
Meteo: Επεισόδιο βροχόπτωσης Kατηγορίας 4 και θυελλώδεις άνεμοι το Σάββατο

Οι βροχές και οι τοπικές καταιγίδες που εκδηλώνονται από την αρχή της ημέρας (Σάββατο 25/11), σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναμένεται να συνεχιστούν έως τις νυχτερινές ώρες, επηρεάζοντας κατά διαστήματα το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.

Συγκεκριμένα, για το το Σάββατο 25/11 προβλέπονται αρχικά βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά, στη Δυτική Πελοπόννησο, στη Μακεδονία, στη Θράκη και στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου και τοπικά στις Κυκλάδες, ενώ πρόσκαιρη βελτίωση αναμένεται στα ανατολικά ηπειρωτικά. Τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι στα δυτικά και βόρεια θα ενταθούν και βαθμιαία θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα, στην Κρήτη και έως τις νυχτερινές ώρες στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου. Οι βροχές και οι καταιγίδες κατά τόπους θα είναι έντονες και είναι πιθανό να συνοδεύονται από σημαντικά ύψη βροχής κυρίως στη Δυτική Στερεά, στη Δυτική Πελοπόννησο, στη Θράκη και τις νυχτερινές ώρες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για την εκδήλωση χαλαζοπτώσεων κυρίως στο Ανατολικό Αιγαίο και στο Βόρειο Ιόνιο.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για την Σάββατο 25/11, κατατάσσεται στην Κατηγορία 4 (Πολύ Σημαντική). Στον παρακάτω Χάρτη 1, παρουσιάζεται το εκτιμώμενο αθροιστικό ύψος βροχόπτωσης για το Σαββατοκύριακο 25/11-26/11/2023.Χάρτης 1. Εκτιμώμενο αθροιστικό ύψος βροχής σε χιλιοστά για το διήμερο Σαββάτου 25/11 και Κυριακής 26/11/2023 (48 ώρες συνολικά), όπως υπολογίζεται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Παράλληλα, το Σάββατο 25/11 αναμένεται σημαντική ενίσχυση των ανέμων από το μεσημέρι αρχικά από νοτιοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 8 μποφόρ. Από τις απογευματινές ώρες και από τα βορειοδυτικά αναμένεται στροφή των ανέμων σε βορειοδυτικούς με παρόμοιες εντάσεις.
 
Στο Χάρτη 2, παρουσιάζεται η μέγιστη ένταση και η διεύθυνση των ανέμων για το Σάββατο 25/11, καθώς επίσης η θέση και η τιμή της πίεσης στο κέντρο του βαρομετρικού χαμηλού που προκαλεί τη μεταβολή του καιρού τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 25/11.


Χάρτης 2. Οι εκτιμώμενες μέγιστες εντάσεις και διευθύνσεις των ανέμων το Σάββατο 25/11/2023, όπως υπολογίστηκε από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθώς επίσης η εκτιμώμενη θέση και τιμή της πίεσης στο κέντρο του βαρομετρικού χαμηλού τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 25/11/2023.

Μετά τις απογευματινές ώρες, με την στροφή των ανέμων σε βορειοδυτικούς αναμένεται μεταφορά ψυχρότερων αερίων μαζών (ψυχρή εισβολή) και ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας αρχικά στη Βόρεια Ελλάδα.

Λόγω της ψυχρής εισβολής, από τις απογευματινές ώρες έως τις πρώτες βραδινές ώρες του Σαββάτου 25/11 αναμένονται χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, ενώ αργότερα χιονοπτώσεις αναμένονται στο μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Μακεδονίας, σε ημιορεινά τμήματα της Ηπείρου και σε ημιορεινά και ορεινά τμήματα της υπόλοιπης Μακεδονίας και της Θράκης (εκτός του Βορείου Έβρου όπου χιονοπτώσεις αναμένονται και σε πεδινά τμήματα). Πρόσκαιρα τοπικές χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά της Πελοποννήσου, σε ημιορεινά τμήματα της Θεσσαλίας, καθώς και σε πεδινά τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 26/11 τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν σταδιακά από τα βορειοδυτικά και να περιοριστούν στο Αιγαίο, στη Θράκη, στην Πελοπόννησο και τοπικά στα ορεινά ηπειρωτικά, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ και τοπικά στο Αιγαίο και στον Κορινθιακό Κόλπο θυελλώδεις 8 μποφόρ.

Η πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται να γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα έως τις πρωινές ώρες της Κυριακής 26/11.
Read More »
Νέο έκτακτο δελτίο για τη «Bettina» – Επέλαση της κακοκαιρίας με βροχές, κρύο και 10 μποφόρ Οχτώ με 10 βαθμούς πτώση της θερμοκρασίας - Χιόνια ακόμα και σε ημιορεινές περιοχές Νέο έκτακτο δελτίο για τη «Bettina» – Επέλαση της κακοκαιρίας με βροχές, κρύο και 10 μποφόρ Οχτώ με 10 βαθμούς πτώση της θερμοκρασίας - Χιόνια ακόμα και σε ημιορεινές περιοχές Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Νοεμβρίου 25, 2023 Rating: 5

Σαν σήμερα 25.11.1912 | Η μάχη της σκάλας της Παραμυθιάς. Ο προπομπός της απελευθέρωσης.

Σάββατο, Νοεμβρίου 25, 2023
Σαν σήμερα 25.11.1912 | Η μάχη της σκάλας της Παραμυθιάς. Ο προπομπός της απελευθέρωσης.


Με την έναρξη του Α’ Βαλκανικού Πολέμου, όλη η περιοχή, από τα ορεινά της Παραμυθιάς, το Σούλι μέχρι στα καμποχώρια και έως τη Γλυκή, το Φανάρι και την Πρέβεζα, γέμιζε από απελευθερωτικές ελληνικές αντάρτικες ομάδες. Η κατάσταση που επικρατούσε τότε στα χωριά του κάμπου της Παραμυθιάς, του Φαναρίου και της Πρέβεζας ήταν τραγική.

Αδίστακτες τουρκομουσουλμανικές συμμορίες, με την βοήθεια και της τουρκικής Χωροφυλακής, τριγύριζαν μέρα και νύχτα στα χωριά και τρομοκρατούσαν τον κόσμο, σπέρνοντας παντού -με δολοφονίες, βιασμούς και λεηλασίες- τη βία και το φόβο. Μαζί τους και οι μουσουλμάνοι φεουδάρχες, μεγαλοκτηματίες, αγάδες, που με οπλισμένους τουρκομουσουλμάνους καταπίεζαν και εκβίαζαν με κάθε τρόπο τον ελληνικό πληθυσμό, όλους τους χριστιανούς κατοίκους του τόπου.

Στο δυτικό τούτο χώρο της Ηπείρου, οι κύριες μετωπικές πολεμικές γραμμές σύγκρουσης που είχαν αναπτυχθεί ήταν η παρά τον Αχέροντα περιοχή, που αρχίζει από τις εκβολές του στη Σπλάντζα και στο Βαλαντόραχο έως τα χωριά Νεμίτσα και Γλυκή, οι δυτικές πλαγιές του Ζαβρούχου στο Σούλι και η περιοχή της Ντουσκάρας: Πόποβο, Πετούσι, Μπρέλεσα έως την Ολύτσικα. Στα χωριά πάνω από τη Σκάλα Παραμυθιάς, στο Πόποβο, στο Πετούσι, στην Πράδαλα, στη Βελανιδιά, στην Κόπρα, στη Γράσδιανη και στη Λιβίκιστα, οι αντάρτικες ομάδες που είχαν οργανωθεί διατηρούσαν ένοπλα τμήματα από το 1909, με σκοπό να χτυπήσουν τους Τούρκους που φύλαγαν το πέρασμα της Σκάλας, να απελευθερώσουν, όταν έρθει η κατάλληλη ώρα, την Παραμυθιά και να τους διώξουν στην «Κόκκινη Μηλιά», όπως το είχε πει ο άγιος Κοσμάς και το κρατούσαν βαθιά στο νου και στην καρδιά τους.

Τούτη η περιοχή την Ντουσκάρας, από το Πόποβο και πέρα έως την Ολύτσικα, αποτελούσε βασικό πέρασμα, το μοναδικό δρόμο που συνδέει την Παραμυθιά με τα Γιάννενα. Η Σκάλα της Παραμυθιάς, το κάστρο στο Ελευθεροχώρι και ο αυχένας του Σάββα στην Κοσμηρά ήταν στρατηγικές θέσεις, που έδιναν σε όποιον τις κατείχε τη δυνατότητα να ελέγχει την κύρια οική αρτηρία και επικοινωνία Παραμυθιάς-Ιωαννίνων, και αντίστροφα. Κέντρο συγκέντρωσης, οργάνωσης και καθοδήγησης των στρατιωτικών και των αντάρτικων δυνάμεων, που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή αυτή της Ντουσκάρας ήταν το Πόποβο. Εδώ, τα σώματα των αντάρτικων δυνάμεων που είχαν συγκεντρωθεί, του Νικόλα Κουτούπη, του Γιώργου Καρρά, του Μάρκου Δεληγιαννάκη, του Σπύρου Κρομμύδα και του Βάρφη, θα καταστρώσουν και τα σχέδια των ενεργειών για την κατάληψη της Σκάλας της Παραμυθιάς, που την κατείχαν οι Τούρκοι. Με τις δυνάμεις των οπλαρχηγών αυτών και με πολλούς εθελοντές που προσέρχονται στον κοινό αγώνα, ετοιμάστηκε η εξόρμηση για την κατάληψη της Σκάλας, που αποτελούσε έναν από τους πιο βασικούς και κύριους σκοπούς για την απελευθέρωση του τόπου από την τούρκικη υποδούλωση.

Η κατοχή του Ελευθεροχωρίου και της Σκάλας Παραμυθιάς από τους Τούρκους εμπόδιζε την ανάπτυξη οποιουδήποτε σχεδίου των ελληνικών αντάρτικων δυνάμεων για τον έλεγχο της περιοχής και του δρόμου Παραμυθιάς-Ιωαννίνων. Αυτό φυσικά δυσκόλευε τότε και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων του ελληνικού στρατού για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων και της Παραμυθιάς. Έτσι, πάρθηκε η απόφαση να χτυπηθούν και να διωχθούν οι Τούρκοι από τα μέρη αυτά. Για το σκοπό αυτόν άρχισε η συγκέντρωση των ανταρτικών δυνάμεων της περιοχής στο Πόποβο. Η κατάληψη της Σκάλας αποτέλεσε κύριο μέλημα του Μεικτού Ηπειρωτικού Στρατεύματος.

Ο υπολοχαγός Δημ. Τ. Νότη Μπότσαρης, αξιωματικός του τακτικού ελληνικού στρατού, ήταν αρχικά διοικητής του μεικτού αυτού αποσπάσματος, στο οποίο είχαν υπαχθεί εθελοντικά τμήματα της περιοχής Άρτας και Πρέβεζας, επαναστατημένα τμήματα που δρούσαν βορειότερα, στο σοβαρό τομέα Παραμυθιάς (Ποπόβου-Πετουσίου). Ανάμεσα σε αυτά ήταν και οι ομάδες των οπλαρχηγών Νικ. Κουτούπη, Μάρκου Δεληγιαννάκη, Γιώργου Καρρά, Βάρη και Σπύρου Κρομμύδα, τα οποία ενισχύονταν και από οπλοφόρους κατοίκους της περιοχής. Η κατοχή της Σκάλας Παραμυθιάς από τους Τούρκους ανησυχεί τον αρχηγό του μεικτού εκείνου ηπειρωτικού σώματος, ο οποίος δίνει στους οπλαρχηγούς αυτούς τις εντολές του για την κατάληψη της Σκάλας Παραμυθιάς.

Αριθ. 127/Α.Μ. – Αριθ. 53.
Οπλαρχηγός Γ. Καρράν και Νικ. Κουτούπην.
Διατάσσω την κατάληψιν της Σκάλας Παραμυθιάς, συγχρόνως δε εξουσισοδοτώ αμφοτέρους όπως μετέρχεσθε παν μέσον διά την εξυπηρέτησιν του επιδιωκόμενου σκοπού υπό των χωρικών, προς τους οποίους δίδω την εντολήν να είναι πρόθυμοι εις ότι τους χρειάζεσθε.
Ζώριστα 2 Νοεμβρίου 1912.
Δημ. Μπόταρης.

Για την κατάληψη της Σκάλας, το Αρχηγείο Ηπείρου έδωσε μεγάλη σημασία. Διέταξε τον ανθυπολοχαγό Βασίλη Τεριακίδη να σπεύσει με ύο διμοιρίες ευζώνων προς το Πόποβο (Διαταγή αριθ. 3334, 13-11-1912). Διατάχθηκε επίσης να πορευτεί στο Πόποβο και ο καπετάν Κρομμύδας. Ο Τεριακίδης, στον οποίο η στρατιωτική διοίκηση είχε αναθέσει την αρχηγία της επιχείρησης, αναφέρει (23-11-1912) ότι, όταν έφθασε στο Πόποβο με 100 ευζώνους, βρήκε και άλλους οπλαρχηγούς εθελοντικών αντάρτικων ομάδων: τον Μάρκο Δεληγιαννάκη με 26 Κρητικούς, τους Ηπειρώτες Βάρφη με 10 και Γιώργο Καρρά, με τον αδελφό του, με 150. Επίσης, τον Νικόλα Κουτούπη από το Πόποβο με 80, τον παπά Δημήτρη Λιόντο από Βερνίκο και τον Γρηγόρη Κολιούση με 30 νοματαίους, καθώς και περίπου 200-300 χωρικούς. Ο Τεριακίδης αναφέρει: Τότε, λαμβάνοντας υπόψη τον μέγαν αριθμόν συγκεντρωμένων ανδρών διέταξα επίθεσιν κατά Πλέσσας και Σκάλας Παραμυθιάς.

Η Σκάλα είναι η στενωπός μεταξύ των βουνών του Γκορίλα και της Σπάτας-Χιονίστρας. Είναι ένας κατηφορικός δρόμος με καλντερίμι, που στριφογυρίζει ανάμεσα σε βράχους. Ανατολικά της Σκάλας είναι το χωριό Ελευθεροχώρι (Λευτεροχώρι), δεξιά και βόρεια του δρόμου που κατεβαίνει προς Παραμυθιά είναι το κάστρο, ενώ στον αυχένα της Σκάλας βρίσκεται το φυλάκιο, η Κούλια. Οι Τούρκοι είχαν στήσει πριν από το Ελευθεροχώρι ένα φυλάκιο για αντέρεισμα. Βαθιά νύχτα, σκοτάδι ήταν, όταν οι αποφασιστικοί τούτοι αντάρτες κίνησαν από το Πόποβο. Σκοπός, η κατάληψη της Σκάλας της Παραμυθιάς. Πριν ακόμα χαράξει, αθόρυβα και μεθοδικά πιάνονται μία-μία οι προκαθοριμένες θέσεις. Η επίθεση, αιφνιδιδαστική και σφοδρή.

Η αριστερή φάλαγγα με τον Κουτούπη και τον Καρρά, που φυσικά γνώριζαν καλά σπιθαμή προς σπιθαμή τον τόπο, χτυπούν το φυλάκιο στα ανατολικά του χωριού, που οι Τούρκοι το είχαν για αντέρεισμα, και το παίρνουν. Όσοι από τους Τούρκους γλίτωσαν τρέχουν να οχυρωθούν στα σπίτια του χωριού. Η μάχη, φονική και πεισματική. Στοτώθηκαν πολλοί. Ανάμεσα σε αυτούς και ο αρχηγός, ο Νικόλας Κουτούπης. Τελικά, ο Τούρκοι λυγίζουν και υποχωρούν. Το Ελευθεροχώρι, έπειτα από πολύωρη ονική μάχη, πέφτει στα χέρια των ανταρτών. Αμέσως μετά την επίθεση των ομάδων του Κουτούπη και του Καρρά, κινήθηκαν και τα σώματα του τακτικού στρατού και των οπλαρχηγών Κρομμύδα και Δεληγιαννάκη, που με αιφνιδιασμό κυριεύουν το κάστρο και τα γύρω υψώματα του Ελευθεροχωρίου, και αναγκάζουν τους Τούρκους σε υποχώρηση.

Σε μια φάση της σκληρής αυτής σύγκρουσης, την ώρα που ο σημαιοφόρος Γ. Μακαρώνας ρίχνεται με φούρια στη φωτιά της μάχης, χτυπιέται πισώπλατα, εκεί στην είσοδο της Σκάλας, από έναν Τούρκο κρυμμένο πίσω από ένα βράχο, και σκοτώνεται. Σε αυτές τις συγκρούσεις σκοτώνεται και ο Μανώλης Πατεράκης, ανιψιός του ολαρχηγού Δεληγιαννάκη. Οι λίγοι Τούρκοι που σώθηκαν, υποχωρώντας από λιθάρι σε λιθάρι και από λόφο σε λόφο, ταμπουρώνονται στο φυλάκιο της Κούλιας, στη Σκάλα, σε έναν κοντινό λόφο. Η μάχη συνεχίζεται έως το απόγευμα της 25ης Νοεμβρίου του 1912, που καταλαμβάνεται η Κούλια. Η χαρμόσυνη είδηση, που διαδόθηκε γρήγορα, δυνάμωσε την ελπίδα των σκλάβων Ελλήνων. Να πώς ανακοίνωσε την επόμενη μέρα ο διοικητής των ελληνικών τμημάτων Βασίλης Τεριακίδης την ηρωική αυτή μάχη για την κάλυψη της Σκάλας της Παραμυθιάς:


Σκάλα Παραμυθιάς 26-11-1912
Αρχηγείο Στρατού Ηπείρου Άρταν
Λαμβάνω την τιμήν ν’ αναφέρω ότι σήμερον μετά την μάχην, διαρκέσασαν καθ’ όλην την ημέραν, βοηθούμενος και υπό των οπλαρχηγών Κουτούπη, Βάρφη, Κρομμύδα, μετά 75 ανταρτών και 100 περίπου χωρικών των πέριξ χωρίων, κατέλαβον την Σκάλα Παραμυθιάς, κυριεύοντας τα δύο υπερκείμενα φρούρια αυτής. Έσχομεν 1 στρατιώτην νεκρόν και 5 τραυματίας. Εκ των ανταρτών εφονεύθησαν 4 και επληγώθηκαν ισάριθμοι. Λάφυρα έπεσαν εις χείρας ημών, 100 όπλα Μάουζερ και 40 Μαρτίνι. Εν τοις φρουρίοις εύρωμεν οπτικόν τηλέγραφον, μέγα περιστροφικόν τηλεσκόπιον, 40 σάκκους αλεύρου, μερικούς ζακχάρεως κτλ. Συνελάβομεν περί τους 40 αιχμαλώτους. Αποστέλλω αυτούς αύριον δια συνοδείας. Αριθμίσαντες εύρωμεν 80 νεκρούς Τούρκους εντός στενωπού της Σκάλας μόνον. Εις την πεδιάδα Παραμυθιάς άπειρα πτώματα Τούρκων. Μετά την μάχην οι αντάρται και χωρικοί επεδόθησαν εις την λαφυραγωγίαν. Μετά των ανδρών μου ανέλαβον την φρούρησιν των κταταληφθεισών θέσεων. Τεριακίδης.

Τον Σπύρο Κρομμύδα, που έζησε και τιμήθηκε ως αξιωματικός του στρατού, η λαϊκή μούσα τον τραγούδησε:
Λάλησε, κούκε, λάλησε, λάλα, καημένο αηδόνι.
Λάλησε στα ψηλά βουνά και στα ψηλά λαγκάδια.
Λάλα και στην Παραμυθιά, ψηλά μες στον Γκορίλα.
Ρωτάτε για τον Σπύρο, τον καπετάν Κρομμύδα.
(Ηπειρώτικη Εταιρεία, τεύχ. 149, σ. 72)

Άλλο δημοτικό τραγούδι για τον πόλεμο στη Σκάλα της Παραμυθιάς λέει:
Οι αντάρτες κάνουν πόλεμο και πήρανε το κάστρο.
Τη Σκάλα της Παραμυθιάς κι’ απάνω στα Βορτόπια.
Και σκότωσαν πολλή Τουρκιά κι’ έπιασαν Τούρκους σκλάβους.
Μά έχουν και πίκρα τα χωριά και δεν παρηγοριούνται.
Γιατί στη μάχη πέσανε δεκάξι παλικάρια.
Λαβώθηκε κι’ ο αρχηγός, ο Μάρκος Δεληγιαννάκης.
Μ’ αυτός δεν σκούζει, δεν πονεί, εν κλαίει για την πληγή του.
Μα κλαίει τα παλικάρια του και τον υπαρχηγό του,
τον ξακουσμένο Σταυραητό, Κουτούπη το Σουλιώτη,
και το σημαιοφόρο του Μανώλη Πατεράκη,
που ‘χεν πρωτοπαλίκαρο και μπιστικό παιδί του.
Τον κλαιν κι’ όλοι οι σύντροφοι του κι’ οι πληγωμένοι σκούζουν,
κι’ όλες οι νιες της Σέλιανης του λέγουν μοιρολόγια.
Σήκω, λεβέντη Κρητικέ, να βάλης τ’ άρματά σου.
(Από τη συλλογή του οπλαρχηγού Β.Γ. Βερναρδή)

paramythia-online.gr
βιβλίο Γη Θεσπρωτών – Παρόλας Γιάννης

Read More »
Σαν σήμερα 25.11.1912 | Η μάχη της σκάλας της Παραμυθιάς. Ο προπομπός της απελευθέρωσης. Σαν σήμερα 25.11.1912 | Η μάχη της σκάλας της Παραμυθιάς. Ο προπομπός της απελευθέρωσης. Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Νοεμβρίου 25, 2023 Rating: 5

Έκκληση για ενίσχυση της “Φλόγας” Θεσπρωτίας απευθύνει ο σεβ. Μητροπολίτης Παραμυθιάς κ. Σεραπίωνας

Σάββατο, Νοεμβρίου 25, 2023
Έκκληση για ενίσχυση της “Φλόγας” Θεσπρωτίας απευθύνει ο σεβ. Μητροπολίτης Παραμυθιάς κ. Σεραπίωνας


Έκκληση στους Θεσπρωτούς να ενισχύσουν το Σύλλογο Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια “Φλογα” Θεσπρωτίας, απευθύνει ο Μητροπολίτης Παραμυθιάς κ. Σεραπίωνας, με αφορμή τα αυριανά εγκαίνια της 32ης έκθεσης Χειροτεχνημάτων.

Ο κ. Σεραπίωνας απευθύνει έκκληση στην γνωστή σε όλους, ευαισθησία και φιλοτιμία του Χριστεπώνυμου πληρώματος της Ιεράς Μητροπόλεως μας, ωστε αγοράζοντας χειροτεχνήματα απο την έκθεση, να συμβάλουμε απο το υστέρημά μας στην λειτουργία του σπιτιού των παιδιών της Φλόγας οπου φιλοξενούνται οικογένειες απο όλη την Ελλάδα για οσο διάστημα υποβάλλονται σε θεραπεία στα ογκολογικά τμήματα της Αθήνας.

Ο νέος Μητροπολίτης Παραμυθιάς αύριο στις 11:00 το πρωί θα βρεθεί στο χώρο του Πάνθεον όπου και θα τελέσει τα εγκαίνια της έκθεσης.


Read More »
Έκκληση για ενίσχυση της “Φλόγας” Θεσπρωτίας απευθύνει ο σεβ. Μητροπολίτης Παραμυθιάς κ. Σεραπίωνας Έκκληση για ενίσχυση της “Φλόγας” Θεσπρωτίας απευθύνει ο σεβ. Μητροπολίτης Παραμυθιάς κ. Σεραπίωνας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Νοεμβρίου 25, 2023 Rating: 5

Κλειστή είναι η γραμμή Λευκίμμη- Ηγουμενίτσα – Πριν την αναχώρησή σας επικοινωνήστε με το Λιμεναρχείο

Σάββατο, Νοεμβρίου 25, 2023
Κλειστή είναι η γραμμή Λευκίμμη- Ηγουμενίτσα – Πριν την αναχώρησή σας επικοινωνήστε με το Λιμεναρχείο


Ανεκτέλεστα παρέμειναν ορισμένα δρομολόγια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών λόγω επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών σε πολλές θαλάσσιες περιοχές. Σύμφωνα με δελτίο της ΕΜΥ από το απόγευμα προβλέπεται ενίσχυση των ανέμων που θα στραφούν σε θυελλώδεις έως 9 μποφόρ.

Το πρωί από το λιμάνι του Πειραιά δεν εκτελέστηκαν τα πρωϊνά δρομολόγια για τις Κυκλάδες ενώ για τα νησιά του Αργοσαρωνικού αναχωρούν μόνο τα πλοία κλειστού τύπου. Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από το λιμάνι του Λαυρίου. Κλειστή είναι η γραμμή Λευκίμμη- Ηγουμενίτσα και Καβάλα-Πρίνου Θάσου. Επίσης, δεν εκτελέστηκε το πρωϊνό δρομολόγιο στη γραμμή Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη μετά από απόφαση του πλοιάρχου.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατα τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές η τροποποιήσεις των δρομολογίων λόγω επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών.
Read More »
Κλειστή είναι η γραμμή Λευκίμμη- Ηγουμενίτσα – Πριν την αναχώρησή σας επικοινωνήστε με το Λιμεναρχείο Κλειστή είναι η γραμμή Λευκίμμη- Ηγουμενίτσα – Πριν την αναχώρησή σας επικοινωνήστε με το Λιμεναρχείο Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Νοεμβρίου 25, 2023 Rating: 5

Τι αφήνουν τα σκουπίδια της Κέρκυρας στην Ήπειρο

Σάββατο, Νοεμβρίου 25, 2023
Τι αφήνουν τα σκουπίδια της Κέρκυρας στην Ήπειρο


Ποσό 1,7 εκατομμυρίων ευρώ καταβάλλει ο Δήμος Κέρκυρας για το διάστημα του 2023 που μετέφερε τα απορρίμματά του στην μονάδα ΑΣΑ της Ηπείρου.

Το ποσό αυτό θα καταλήξει στα ταμεία του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΦΟΔΣΑ) ο οποίος είχε αποφασίσει να τιμολογήσει τα απορρίμματα από την Κέρκυρα στο ύψος των 80,91 ευρώ το τόνο, αρκετά ακριβότερα από ότι ισχύει για τους δήμους της Ηπείρου.

Η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Κέρκυρας και του ΑΣΔΑ είναι σε ισχύ και για τους πρώτους μήνες του νέου έτους και προβλέπει την συνολική μεταφορά 21 χιλιάδων τόνων απορριμμάτων.

Με δεδομένο ότι τα έργα στην Κέρκυρα δεν έχουν ολοκληρωθεί είναι πολύ πιθανό ότι η μεταφορά απορριμμάτων από το νησί προς τα Ιωάννινα και την Κοζάνη θα συνεχιστεί και το 2024!
Read More »
Τι αφήνουν τα σκουπίδια της Κέρκυρας στην Ήπειρο Τι αφήνουν τα σκουπίδια της Κέρκυρας στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Νοεμβρίου 25, 2023 Rating: 5

15 χρόνια μελέτης για ένα οδυνηρό ναυάγιο.. Από το σχέδιο Σουφλιά στα… λεφτόδεντρα του Ταχιάου!

Σάββατο, Νοεμβρίου 25, 2023
15 χρόνια μελέτης για ένα οδυνηρό ναυάγιο.. Από το σχέδιο Σουφλιά στα… λεφτόδεντρα του Ταχιάου!


Χρειάστηκαν 15 χρόνια… μελέτης για να υπάρξει ένα οδυνηρό ναυάγιο για τις οδικές υποδομές του Νομού Πρέβεζας, που άμεσα και έμμεσα αφορούν σε ολόκληρη την Ήπειρο.

Το 2007 ο τότε Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς σχεδίαζε τους «δρόμους ανάπτυξης» και την διασύνδεσή τους με τις περιοχές από όπου θα διέρχονταν.

Ορισμένοι από τους δρόμους αυτούς είναι ακόμη σε φάση κατασκευής, άλλοι σε φάση αναζήτησης πόρων κα κάποιοι στις καλένδες..

Κι αυτό γιατί η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, δια του Υφυπουργού Ταχιάου, διαμήνυσε στους Ηπειρώτες ότι δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα! Ως εκ τούτου το Υπουργείο δεν αναλαμβάνει καμία δέσμευση για κατασκευή των δρόμων που όφειλε ήδη να έχει παραδώσει στους Ηπειρώτες.

Οι οδικές υποδομές της Πρέβεζας είναι ουσιαστικά δύο κομβικές αρτηρίες. Η σύνδεση της πόλης με την Ιόνια Οδό και η αναβάθμιση της εθνικής Πρέβεζας- Ηγουμενίτσας –φυσική συνέχεια της Αμβρακίας- με προοπτική να καταλήξει στο Μαυρομάτι, στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Οι μελέτες για τις συγκεκριμένες οδικές αρτηρίες ήταν στην απόλυτη ευθύνη του Υπουργείου. Μέχρι το καλοκαίρι του 2022 όταν η Περιφέρεια Ηπείρου μετά από αίτημά της πήρε αυτή για την σύνδεση Πρέβεζας- Ιόνιας ενώ την ίδια περίοδο το Υπουργείο Υποδομών διέκοπτε την εκπόνηση της μελέτης για την αναβάθμισης της παραλιακής Πρέβεζας- Ηγουμενίτσας.

Η περιπέτεια για την οδική σύνδεση Πρέβεζας- Ιόνιας

Στις 19 Ιουλίου του 2022 και μετά από αίτημα της Περιφέρειας Ηπείρου, το Υπουργείο Υποδομών υπέγραψε απόφαση με την οποία μεταβίβαζε την αρμοδιότητα για τις συμβάσεις που ήταν σε εξέλιξη και αφορούσαν στις μελέτες για την σύνδεση της Πρέβεζας με την Ιόνια.

Οι συμβάσεις ήταν δύο με την πρώτη να αφορά στη μελέτη της οδού σύνδεσης και την δεύτερη τις ερευνητικές εργασίες.

Ένα μικρό ιστορικό

-Το 2005 το τότε Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ προχωρά στον χαρακτηρισμό του συγκεκριμένο έργου ως εθνικού και θεωρεί ότι αποτελεί διακρατικό άξονα.

-Το 2006 με απόφαση του Υπουργού εγκρίθηκε πίστωση επτά εκατομμυρίων για την εκπόνηση της μελέτης.

-Το 2007 υπογράφεται η ανάθεση της μελέτης για τις ερευνητικές εργασίες στο γραφείο «Γεωγνώση ΑΕ».

-Το 2008 υπογράφεται η ανάθεση της κύριας μελέτης του έργου.

-Το 2009 υπογράφεται η σύμβαση της μελέτης με προυπολογισμό 4,4 εκατομμύρια και προθεσμία ολοκλήρωσης 18 μήνες.

-Το 2020 η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών δίνει οδηγίες για την διαχείριση της κύριας μελέτης του οδικού έργου σύμφωνα με τις οποίες αυτή θα ολοκληρωθεί με το πέρας της εκπόνησης των μελετών για την παράκαμψη Φιλιππιάδας (Τμήμα από τον Κόμβο Καμπής έως τον κόμβο με την εθνική) ενώ για το υπόλοιπο θα επαναπροκηρυχθεί νέα μελέτη.

-Τον Ιανουάριο του 2022 εγκρίνεται παράταση για την υποστηρικτική σύμβαση των ερευνητικών εργασιών ως τις 31 Δεκεμβρίου.

-Στις 8 Απριλίου του 2022 η Περιφέρεια Ηπείρου απευθύνει έγγραφο στο Υπουργείο και αιτείται την παραχώρηση των μελετών που αφορούν μεταξύ άλλων το οδικό τμήμα «Κόμβος Καμπής-Γέφυρα Καλογήρου- Ζέφυρος» το οποίο αφορά στον συγκεκριμένο οδικό άξονα, προκειμένου να ωριμάσει το έργου που στη συνέχεια θα δημοπρατηθεί από τις υπηρεσίες της.

-Το Υπουργείο κρίνοντας ότι το συγκεκριμένο τμήμα δεν ανήκει στο διευρωπαϊκό δίκτυο εγκρίνει την μεταβίβαση της αρμοδιότητας για τις εν εξελίξει συμβάσεις τον Ιούλιο του περασμένου έτους.

Η μελέτη για την αναβάθμιση της παραλιακής

Το Υπουργείο Υποδομών από το 2007 μέχρι το 2022 δεν κατάφερε να ολοκληρώσει ούτε μία άλλη, σχετικά μικρή για τις δυνατότητές του, μελέτη που αφορούσε στην αναβάθμιση της Εθνικής Πρέβεζας- Ηγουμενίτσας.

Η ιστορία και εδώ ξεκινά τον Μάρτιο του 2007 όταν εγκρίθηκε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για την ανάθεση της μελέτης με Διευθύνουσα Υπηρεσία το Τμήμα Μελετών Έργων του ΥΠΕΧΩΔΕ, όπως ονομαζόταν τότε το σημερινό Υπουργείο Υποδομών.

Δείτε τι ακολούθησε…

-Στις 12 Ιουνίου 2007 υπογράφεται η σύμβαση με ποσό 268 χιλιάδες ευρώ και συνολική προθεσμία περαίωσης της μελέτης τους 18 μήνες.

Από το 2007 και για μία πενταετία περίπου η τύχη της μελέτης αγνοείται…

-28 Νοεμβρίου 2012 δίνεται παράταση ενός έτους για την ολοκλήρωσή της.

-25 Οκτωβρίου 2013 δίνεται παράταση ενάμισι έτους για την ολοκλήρωσή της.

-26 Μαρτίου 2015 δίνεται νέα παράταση.

-19 Απριλίου 2018 δίνεται και πάλι παράταση για την ολοκλήρωση της μελέτης.

-25 Ιουνίου 2020 δίνεται μία ακόμη παράταση.

-7 Ιουνίου 2021 δίνεται παράταση ενός ακόμη έτους…

Στην μακρά αυτή πορεία έχει παρέμβει και η Περιφέρεια Ηπείρου καθώς εκπονούσε και η ίδια μελέτη με το ίδιο αντικείμενο και είχε ζητήσει την διασύνδεση των δύο.

Επίσης προέκυψε ανάγκη ανασύνταξης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων..

Κάπως έτσι τον Ιούλιο του 2022 το Υπουργείο αποφασίζει την διακοπή εργασιών μετά την ολοκλήρωση του σταδίου της αναγνωριστικής μελέτης παράπλευρων οδών και την προκαταρκτική μελέτη.

Τα… λεφτόδεντρα και οι ευθύνες

Ο Υφυπουργός Ταχιάος ο οποίος μιμήθηκε τον Πρωθυπουργό (ο ένας ακύρωσε τους δρόμους από τηλεοράσεως, ο άλλος είχε ακυρώσει προ μηνών την μελέτη για την σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου και είχε εισπράξει γαλάζια χειροκροτήματα στην περιοχή) έβαλε πάγο στους σχεδιασμούς για την κατασκευή των έργων αυτών.

Για την Ήπειρο δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα, στην υπόλοιπη χώρα χρηματοδοτούνται πολύ σημαντικά οδικά έργα.

Το σίγουρο είναι ότι ο Υφυπουργός Ταχιάος δεν κατέθεσε τις προσωπικές του απόψεις αλλά μίλησε με βάση τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Υποδομών.

Και οι συγκεκριμένες οδικές συνδέσεις είναι έξω από αυτούς.

Η τακτική της Περιφέρειας να πάρει πάνω της τις μελέτες και την ευθύνη φαίνεται ότι έλυσε τα χέρια του κεντρικού κράτους. Η επιλογή της να μιλά εδώ και μήνες για κατασκευή των έργων «κομμάτι – κομμάτι» αποδεικνύεται επίσης ατυχής. Η ιστορία έχει δείξει πως ένας δρόμος ή σχεδιάζεται εξ αρχής σωστά και κατασκευάζεται με την ορθή μέθοδο ή μπαίνει σε τεράστιες περιπέτειες που δεν τελειώνουν ποτέ.

Και κάτι τέτοιο γίνεται στην Ήπειρο.

Βάσω Σκουλίκα


Read More »
15 χρόνια μελέτης για ένα οδυνηρό ναυάγιο.. Από το σχέδιο Σουφλιά στα… λεφτόδεντρα του Ταχιάου! 15 χρόνια μελέτης για ένα οδυνηρό ναυάγιο.. Από το σχέδιο Σουφλιά στα… λεφτόδεντρα του Ταχιάου! Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Νοεμβρίου 25, 2023 Rating: 5

Το 1ο ΕΠΑΛ Φιλιατών ευχαριστεί!

Σάββατο, Νοεμβρίου 25, 2023
Το 1ο ΕΠΑΛ Φιλιατών ευχαριστεί!

Το 1ο ΕΠΑΛ Φιλιατών Θεσπρωτίας εκφράζει τις ειλικρινές του ευχαριστίες προς το φυτώριο ΒΙΟΜΑ (https://www.facebook.com/Bioma.organic.plant.nursery/) στην Αριδαία Πέλλας για τη γενναιοδωρία του στην προσφορά χειμερινών κηπευτικών, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στο σχολικό μας κήπο για τα εργαστηριακά μαθήματα του τομέα «Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος».Η ευγενική αυτή προσφορά ενισχύει την εκπαιδευτική διαδικασία και συμβάλλει στη δημιουργία μιας πιο βιώσιμης και φιλικής προς το περιβάλλον σχολικής κοινότητας.

Εκτιμούμε ιδιαιτέρως την υποστήριξή σας στην εκπαιδευτική μας αποστολή κι ελπίζουμε σε μια μακρόχρονη κι εποικοδομητική συνεργασία.

Οι εκπαιδευτικοί,
Κάρολος Γιαννάκης – Πολυξένη Σουλοπούλου
Read More »
Το 1ο ΕΠΑΛ Φιλιατών ευχαριστεί! Το 1ο ΕΠΑΛ Φιλιατών ευχαριστεί! Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Νοεμβρίου 25, 2023 Rating: 5

Σύγχρονο ελαιοτριβείο "Γούλα" στο Γραικοχώρι Ηγουμενίτσας (+ΒΙΝΤΕΟ)

Σάββατο, Νοεμβρίου 25, 2023
Σύγχρονο ελαιοτριβείο "Γούλα" στο Γραικοχώρι Ηγουμενίτσας (+ΒΙΝΤΕΟ)


Ελληνική ελιά. 
Ιερό δέντρο κατά την αρχαιότητα με έντονες κοινωνικές επιδράσεις και ευεργετικές ιδιότητες, αποτελεί σήμερα την πιο διαδεδομένη καλλιέργεια στην Ελλάδα και αναπόσπαστο κομμάτι της κάθε ελληνικής οικογένειας. 
Από την φύτευση μέχρι τους πρώτους ανθούς, την καρποφορία και την συγκομιδή ο δρόμος είναι μακρύς και περιέχει πολλά στάδια που θα καθορίσουν την υψηλή ποιότητα του ελαιόλαδου που όλοι θέλουμε να πετύχουμε. 
Στις νέες, υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις "Γούλα", στο Γραικοχώρι Ηγουμενίτσας γνωρίζουμε ότι το τελικό στάδιο παραγωγής είναι το και το πιο καθοριστικό για την εξασφάλιση της υψηλής ποιότητας έξτρα παρθένου ελαιόλαδου. 

Γι΄αυτό έχουμε φροντίσει ώστε: 
1) Κατά την αναμονή στο ελαιοτριβείο, ο καρπός να αποθηκεύεται αεριζόμενος σε μεγάλους δικτυωτούς σάκους για την αποφυγή ανάπτυξης οξέων. 
2) Το σχολαστικό πλύσιμο της ελιάς και η απομάκρυνση των φύλλων με την χρήση πεπιεσμένου αέρα στο νερό, εξασφαλίζει τον πλήρη διαχωρισμό της ελιάς από άλλα περιττά υλικά. 
3) Η σύνθλιψη του καρπού να γίνεται σε νέους ανοξείδωτους μαλακτήρες με «κρύα επεξεργασία». Με ειδικούς θερμομετρητές φροντίζουμε ώστε η θερμοκρασία να μη ξεπερνά τους 22 C. 
4) Να υπάρχει διαρκής εξαερισμός των υδρατμών κατά την διάρκεια της παραγωγής ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία «πικρίλας» και να αυξηθεί η ποιότητα. 
5) Παρέχουμε διαχωρισμένο χώρο αναμονής των πελατών για την παρακολούθηση της διαδικασίας παραγωγής με παράδοση του ελαιόλαδου αν όχι την ίδια μέρα, το αργότερο μέχρι την επόμενη. 

Και όλα αυτά, γιατί αποτελεί στοίχημα για εμάς η υψηλή ποιότητα που θέλετε να πετύχετε... 
Σας περιμένουμε καθημερινά στο Γραικοχώρι Ηγουμενίτσας.

Τηλέφωνα επικοινωνία:
2665025450 - 6944607459


Read More »
Σύγχρονο ελαιοτριβείο "Γούλα" στο Γραικοχώρι Ηγουμενίτσας (+ΒΙΝΤΕΟ) Σύγχρονο ελαιοτριβείο "Γούλα" στο Γραικοχώρι Ηγουμενίτσας (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Νοεμβρίου 25, 2023 Rating: 5

Πεστάνη - Κρυόβρυση | Η Πατρίδα που δεν χάθηκε ποτέ (ΒΙΝΤΕΟ)

Σάββατο, Νοεμβρίου 25, 2023
Πεστάνη - Κρυόβρυση | Η Πατρίδα που δεν χάθηκε ποτέ (ΒΙΝΤΕΟ)Πεστάνη - Κρυόβρυση 
Ειναι κτισμένη στους πρόποδες ενός βουνού .
Σε επικλινές και βραχώδες μέρος περικυκλωμένη από βουνά . 
Κύρια ασχολία των κατοίκων τότε ήταν η κτηνοτροφία και η καλλιέργεια της ελιάς .
Έχοντας περάσει πολλές δύσκολες στιγμές οι κάτοικοι της , ήρθε και το χαριστικό "χτύπημα" του εγκέλαδου . 
Ήταν το 1979, όταν οι Πεστανιώτες ξεριζώθηκαν από το χωριό τους.
Το Κράτος, είναι αλήθεια, έστω και λίγο καθυστερημένα, με τις δυνατότητες που τότε διέθετε, στάθηκε στο πλευρό των σεισμοπλήκτων κατοίκων. 
Έκανε όμως το λάθος να εμπιστευθεί τις τύχες τους στην Αυτοδιοίκηση. 
Κάποιοι θα μιλήσουν και για κομματικά πάθη..... 
Έτσι μετά το σεισμό οι κάτοικοι διασκορπίστηκαν στα γύρω χωριά, αφού πρώτα για διάστημα δύο-τριών μηνών έμειναν σε σκηνές. 
Καθώς τα χρόνια πέρασαν καμία κρατική πρόνοια δεν πάρθηκε για το «χτυπημένο» από τον Εγκέλαδο χωριό. 
Τους τελευταίους μήνες κάποιοι ξεκίνησαν δειλά - δειλά να εγκαθίστανται μόνιμα στην Κρυόβρυση, ενώ κάποιοι άλλοι πηγαινοέρχονται σχεδόν σε καθημερινή βάση. 


Music : FesliyanStudios Background Music https://www.youtube.com/watch?v=Ys18q...
Read More »
Πεστάνη - Κρυόβρυση | Η Πατρίδα που δεν χάθηκε ποτέ (ΒΙΝΤΕΟ) Πεστάνη - Κρυόβρυση | Η Πατρίδα που δεν χάθηκε ποτέ (ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Νοεμβρίου 25, 2023 Rating: 5

Στον νέο Μητροπολίτη ο Εμπορικός Σύλλογος Παραμυθιάς

Σάββατο, Νοεμβρίου 25, 2023
Στον νέο Μητροπολίτη ο Εμπορικός Σύλλογος Παραμυθιάς


Το Διοικητικό συμβούλιο του εμπορικού συλλόγου Παραμυθιάς πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη καλωσορίσματος στον
Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Παραμυθιάς, Φιλιατών,Γηρομερίου και Πάργας κ.κ Σεραπίωνα.

Μαζί με την ποιμαντορική ράβδο που του προσέφεραν ως ένδειξη σεβασμού, του μετέφεραν τις ευχές απο όλα τα μέλη του εμπορικού συλλόγου Παραμυθιάς για υγεία, μακροημέρευση δύναμη και ευλογημένη αρχιεροσύνη.

Ο Σεβασμιότατος υποδέχτηκε με αισθήματα εγκαρδιότητας και αγάπης τα μέλη του εμπορικού συλλόγου και τους διαβεβαίωσε ότι η τοπική εκκλησία θα στηρίξει αμέριστα και θα σταθεί αλληλέγγυα στα προβλήματα του εμπορικού κλάδου της ιεράς Μητρόπολης.

Αντίστροφα τα μέλη του Δ.Σ διερμηνεύοντας τα αισθήματα σύσσωμου του εμπορικού κόσμου και της τοπικής κοινωνίας μετέφεραν στον Μητροπολίτη κ.κ Σεραπίωνα την πλήρη εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του.

Διεξήχθη γόνιμος διάλογος και επικοδομητική ανταλλαγή απόψεων προς το σκοπό της ανύψωσης του κύρους της τοπικής εκκλησίας μας και επ αγαθώ της τοπικής κοινωνίας μας.


Read More »
Στον νέο Μητροπολίτη ο Εμπορικός Σύλλογος Παραμυθιάς Στον νέο Μητροπολίτη ο Εμπορικός Σύλλογος Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Νοεμβρίου 25, 2023 Rating: 5

Μοναδικές προσφορές για φοιτητικό σπίτι από την Elektrostore24.gr

Σάββατο, Νοεμβρίου 25, 2023
Μοναδικές προσφορές για φοιτητικό σπίτι από την Elektrostore24.gr
Read More »
Μοναδικές προσφορές για φοιτητικό σπίτι από την Elektrostore24.gr Μοναδικές προσφορές για φοιτητικό σπίτι από την Elektrostore24.gr Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Νοεμβρίου 25, 2023 Rating: 5

Μεγάλες Προσφορές Σε Ημερολόγια Από Την “Τυποργάνωση”

Σάββατο, Νοεμβρίου 25, 2023
Μεγάλες Προσφορές Σε Ημερολόγια Από Την “Τυποργάνωση”


Read More »
Μεγάλες Προσφορές Σε Ημερολόγια Από Την “Τυποργάνωση” Μεγάλες Προσφορές Σε Ημερολόγια Από Την “Τυποργάνωση” Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Νοεμβρίου 25, 2023 Rating: 5

Τα βενζινόπλοια Σαγιάδα - Κέρκυρα, πριν 88 χρόνια…

Σάββατο, Νοεμβρίου 25, 2023

Τα βενζινόπλοια Σαγιάδα - Κέρκυρα, πριν 88 χρόνια… 

(απο μια επιστολή που έστειλαν ταξιδιώτες απο του Λιά στην εφημερίδα ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ)
Τα βενζινόπλοια Κερκύρας

Αγαπητή «Θεσπρωτία»

Ξέροντας το πραγματικό σου ενδιαφέρον για τον τόπο μας παίρνουμε το θάρρος να σου απευθυνόμαι αυτό γράμμα διαμαρτυρόμενοι διά την κατάστασιν των βενζινοπλοίων που εκτελούν την συγκοινωνία μεταξύ Κερκύρας- Σαγιάδος και τα να πάλιν. 
Οι υποφαινόμενοι ταξειδιώτες επιστρέφοντας στο χωριό και στα σπίτια μας την περασμένη Τετάρτη εκ Πατρών μέσω Κερκύρας κοντέψαμε να σκυλοπνιγούμε εις το μεταξύ του αναφερομένου νησιού και του λιμένος Σαγιάδος καν αλλιώς σταμάτησεν η μηχανή του βενζινοπλοίου καταμεσής της θάλασσας και με καιρό φουτούνα και βροχερό.

Τι τραβήξαμε ένας Θεός το ξέρει. Αλλά και στη Σαγιάδας που μείναμε λόγω της περασμένης ώρας δεν καλοπορέψουμε. Οδύσσεια έγινε το ερημο ταξίδι μας. Και πληρώσαμε να τ’ άλλο στην «παληοβενζίνα» δραχ. 35 κατ’ άτομο παρά την υπόσχεσιν του κ. Μπέμπη ότι θα ενεργήση το κατέβασμά του.

Κι ένα ακόμη που μας ήρθε στο νού όταν σταμάτησε το πλοίο ερμαίο των ανέμων και των αφρισμένων κυμάτων: η έλλειψις σωσιβίων. Φαίνεται πως τα σωσίβια για τους ανθρώπους αυτούς που έχουν πλάτες τους εμπόρους όπως ακούσαμε για λόγους ευκολονόητους και παίρνουν ναύλο 35 δρ. είναι είδος πολυτελείας.

Νομίζουμε πως τα δύο Λιμεναρχεία έχουν καθήκον να τους υποχρεώσουν να προμηθευτούν οι κυβερνητές των πλοίων αυτών σωσίβια. Εν πάση περιπτώσει εμείς τους καθιστώμεν υπευθύνους για κάθε απευκταίο.

Με αγάπη
Οι καλοί σου φίλοι
Ανδρέας Χαϊδής, Ανδρέας Βενέτης, Γρ. Κούμπης, Κ. Χαραμόπουλος
Λειά 12/12/1931
Read More »
Τα βενζινόπλοια Σαγιάδα - Κέρκυρα, πριν 88 χρόνια… Τα βενζινόπλοια Σαγιάδα - Κέρκυρα, πριν 88 χρόνια… Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Νοεμβρίου 25, 2023 Rating: 5

Λίγα μέχρι στιγμής τα προβλήματα από την κακοκαιρία. Μικρής έκτασης κατολίσθηση στη Νεράιδα.

Σάββατο, Νοεμβρίου 25, 2023
Λίγα μέχρι στιγμής τα προβλήματα από την κακοκαιρία. Μικρής έκτασης κατολίσθηση στη Νεράιδα.


Λίγα μεχρι στιγμής τα προβλήματα απο την επέλαση της κακοκαιρίας στο Δήμο Σουλίου.

Μικρής έκτασης κατολίσθηση σημειώθηκε στην Νεραΐδα Παραμυθιάς, λιγο πριν την γέφυρα του ποταμού Καλαμά, οταν από την κακοκαιρία, πέτρες, χώματα και φερτά υλικά βρέθηκαν στο οδόστρωμα της παλιάς Εθνικής Οδού.

Αμεσα στο σημείο βρέθηκαν μηχανήματα της πολιτικής προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας οπου και απομάκρυναν τους βράχους απο τον δρόμο, η κυκλοφορία του οποίου, αποκαταστάθηκε.Read More »
Λίγα μέχρι στιγμής τα προβλήματα από την κακοκαιρία. Μικρής έκτασης κατολίσθηση στη Νεράιδα. Λίγα μέχρι στιγμής τα προβλήματα από την κακοκαιρία. Μικρής έκτασης κατολίσθηση στη Νεράιδα. Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Νοεμβρίου 25, 2023 Rating: 5

Τροχαίο ατύχημα στο Καρτέρι Θεσπρωτίας

Σάββατο, Νοεμβρίου 25, 2023
Τροχαίο ατύχημα στο Καρτέρι Θεσπρωτίας


Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στην Εθνική οδό Ηγουμενίτσας - Πρέβεζας, στη διασταύρωση με τον δρόμο Μαζαρακιά - Καρτέρι.

Το ατύχημα σημειώθηκε όταν συγκρούστηκαν μεταξύ τους δύο αγροτικά οχήματα, με αποτέλεσμα και τα δύο αμάξια να υποστούν σοβαρές υλικές ζημιές.

Ευτυχώς από τη σύγκρουση δεν τραυματίστηκε κανένας από τους επιβαίνοντες.

Προανάκριση για τα ακριβή αίτια του ατυχήματος διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Ηγουμενίτσας.
Read More »
Τροχαίο ατύχημα στο Καρτέρι Θεσπρωτίας Τροχαίο ατύχημα στο Καρτέρι Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Νοεμβρίου 25, 2023 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: 65χρονος βρέθηκε νεκρός σε αγρόκτημα

Σάββατο, Νοεμβρίου 25, 2023
Ηγουμενίτσα: 65χρονος βρέθηκε νεκρός σε αγρόκτημα


Στο αγρόκτημα όπου είχε μεταβεί για τις συνηθισμένες καθημερινές εργασίες βρέθηκε νεκρός ένας 65χρονος στο Καστρί Ηγουμενίτσας.

Ο 65χρονος εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του από στενό συγγενικό του πρόσωπο το οποίο κάλεσε άμεσα το ΕΚΑΒ.

Διακομίσθηκε στο Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας όπου εκεί διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Από την έρευνα της Αστυνομίας αποκλείστηκε ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας και τα αίτια θανάτου του 65χρονου θα αποσαφηνιστούν από τη νεκροψία νεκροτομή που θα γίνει.
Read More »
Ηγουμενίτσα: 65χρονος βρέθηκε νεκρός σε αγρόκτημα Ηγουμενίτσα: 65χρονος βρέθηκε νεκρός σε αγρόκτημα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Νοεμβρίου 25, 2023 Rating: 5

Σελίδες