Βαρύ πλήγμα για τους ιχθυοκαλλιεργητές

Τρίτη, Μαρτίου 17, 2020
Βαρύ πλήγμα για τους ιχθυοκαλλιεργητές


Η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), επιθυμεί να ενημερώσει τους εμπορικούς συνεργάτες της και το καταναλωτικό κοινό ότι, παρ’ όλες τις δυσκολίες, σ’ αυτή την πρωτόγνωρα δυσμενή συγκυρία για όλους, οι εταιρείες-μέλη της, έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά, με κυρίαρχη βέβαια προτεραιότητα την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Είναι έτσι σε θέση να καλύψουν απρόσκοπτα τη ζήτηση, όχι μόνο στην Ελληνική, αλλά και στη διεθνή αγορά, προσφέροντας τα κορυφαία σε ποιότητα και διατροφική αξία Ελληνικά ψάρια Ιχθυοκαλλιέργειας. 

Επισημαίνεται όμως ταυτόχρονα ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19 δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στον κλάδο της Ελληνικής Ιχθυοκαλλιέργειας. Όπως είναι γνωστό, ο κλάδος είναι κατά 80% εξαγωγικός και με δεδομένη την κατάσταση και τις πρακτικές δυσκολίες σε ιδιαίτερα σημαντικές αγορές του εξωτερικού, όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ*, οι εξαγωγές έχουν πρακτικά ελαχιστοποιηθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων. Αυτό, σε συνδυασμό και με την κάμψη της εγχώριας ζήτησης, όπως είναι αναμενόμενο, δημιουργεί πολύ μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας και διαχείρισης των αποθεμάτων των εταιρειών του κλάδου. Θα πρέπει να τονιστεί ότι τα αποθέματα του Κλάδου αναφέρονται αποκλειστικά σε ζώντες οργανισμούς. 

Η ΕΛΟΠΥ, οι εταιρείες-μέλη της οποίας αντιπροσωπεύουν το 80% της Ελληνικής παραγωγής, πρόκειται εντός της ημέρας να απευθυνθεί στο Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να δρομολογηθεί άμεση παρέμβαση και ευέλικτη αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων. Η ΕΛΟΠΥ τονίζει ότι αν δεν υπάρξει ταχεία αντίδραση απ’ όλους του εμπλεκόμενους φορείς, το πρόβλημα ρευστότητας θα απειλήσει πολύ σύντομα την επιβίωση του κλάδου και των προμηθευτών του. 

*Μια υποσημείωση ειδικά για τις ΗΠΑ: οι εταιρείες-μέλη της ΕΛΟΠΥ εξάγουν τα ψάρια τους στις αγορές της Β. Αμερικής χρησιμοποιώντας κανονικές εμπορικές πτήσεις. Αυτό είναι πλέον αδύνατον, μετά την πρόσφατη απόφαση του Προέδρου Τραμπ, που απαγορεύει όλες τις εισερχόμενες πτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η απαγόρευση αυτή δεν ισχύει βέβαια για την Τουρκία, με αποτέλεσμα να πριμοδοτείται έμμεσα η τουρκική ιχθυοκαλλιέργεια, αξιοποιώντας το ευρύ δίκτυο της Turkish Airlines – η οποία μεταξύ άλλων απαιτεί αστρονομικούς ναύλους για να μεταφέρει τα ψάρια Ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας από το διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης στους προορισμούς της Β. Αμερικής.

Read More »
Βαρύ πλήγμα για τους ιχθυοκαλλιεργητές Βαρύ πλήγμα για τους ιχθυοκαλλιεργητές Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 17, 2020 Rating: 5

Κορωνοϊός: Η Ευρώπη κλείνει τα εξωτερικά της σύνορα για 30 ημέρες

Τρίτη, Μαρτίου 17, 2020
Κορωνοϊός: Η Ευρώπη κλείνει τα εξωτερικά της σύνορα για 30 ημέρες


Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν ομόφωνα σήμερα να απαγορεύσουν για διάστημα 30 ημερών την είσοδο στο ευρωπαϊκό έδαφος σε πολίτες τρίτων χωρών, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού SARS-CoV-2.

Τα εξωτερικά σύνορα θα κλείσουν, ωστόσο θα δημιουργηθούν στα εσωτερικά σύνορα διάδρομοι ταχείας κυκλοφορίας για τη γρήγορη διακίνηση των αγαθών.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, είπε ότι επαφίεται στην κάθε χώρα μέλος να εφαρμόσει το κλείσιμο των συνόρων για τους πολίτες τρίτων χωρών. «Ο εχθρός είναι ο ιός και τώρα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας και τις οικονομίες μας. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι απαιτείται. Δεν θα διστάσουμε να λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα», τόνισε.

«Ο κορωνοϊός είναι ένα εξωτερικό σοκ που πλήττει ολόκληρο τον κόσμο. Δεν αντιμετωπίσαμε ποτέ στο παρελθόν κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα ωστόσο, η φον ντερ Λάιεν έστειλε ένα αισιόδοξο μήνυμα, καθώς ανέφερε ότι μια ευρωπαϊκή εταιρεία προβλέπει πως ενδεχομένως θα έχει έτοιμο ένα εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού «μέχρι το φθινόπωρο».

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, είπε από την πλευρά της, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο, ότι η χώρα της θα θέσει αμέσως σε εφαρμογή την απόφαση που ελήφθη. Θα υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις στην απαγόρευση εισόδου, οι οποίες θα αφορούν τους πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι όμως έχουν άδεια παραμονής σε χώρες της ΕΕ, ή εκείνους που πρέπει να περάσουν λόγω κάποιας επείγουσας ανάγκης – για παράδειγμα, για να εμφανιστούν σε δικαστήριο ή για να παραστούν σε κάποια κηδεία, εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας.

Η ΕΕ θα «συντονίσει» επίσης την επιστροφή των Ευρωπαίων που έχουν μπλοκαριστεί στο εξωτερικό λόγω των πολλών περιορισμών και απαγορεύσεων στις μετακινήσεις που έχουν τεθεί από διάφορες χώρες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είπε ότι η επόμενη σύνοδος κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, που ήταν προγραμματισμένη για τις 26 και 27 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, θα αντικατασταθεί με μια τηλεδιάσκεψη, χωρίς όμως να διευκρινίσει το πότε θα γίνει αυτή.
Read More »
Κορωνοϊός: Η Ευρώπη κλείνει τα εξωτερικά της σύνορα για 30 ημέρες Κορωνοϊός: Η Ευρώπη κλείνει τα εξωτερικά της σύνορα για 30 ημέρες Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 17, 2020 Rating: 5

Έρημη πόλη η Ηγουμενίτσα (+ΒΙΝΤΕΟ)

Τρίτη, Μαρτίου 17, 2020
Έρημη πόλη η Ηγουμενίτσα (+ΒΙΝΤΕΟ)


Έρημη πόλη θυμίζει η Ηγουμενίτσα, με τους πολίτες να φαίνεται πως έχουν συμμορφωθεί στις υποδείξεις των ειδικών και των γιατρών και να έχουν περιορίσει στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους.

Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο που κατέγραψε η κάμερα του thespro.gr στους άδειους από ανθρώπους και αυτοκίνητα δρόμους, το βράδυ της Τρίτης στις 21.00, ώρα που συνήθως στην Ηγουμενίτσα επικρατούσε κυκλοφοριακό κομφούζιο.

Read More »
Έρημη πόλη η Ηγουμενίτσα (+ΒΙΝΤΕΟ) Έρημη πόλη η Ηγουμενίτσα (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 17, 2020 Rating: 5

Αναστέλλονται οι άδειες και στην Πυροσβεστική

Τρίτη, Μαρτίου 17, 2020
Αναστέλλονται οι άδειες και στην Πυροσβεστική


Read More »
Αναστέλλονται οι άδειες και στην Πυροσβεστική Αναστέλλονται οι άδειες και στην Πυροσβεστική Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 17, 2020 Rating: 5

Έφθασαν τους 5 οι νεκροί από τον κορωνοϊό - 387 συνολικά τα κρούσματα

Τρίτη, Μαρτίου 17, 2020
Έφθασαν τους 5 οι νεκροί από τον κορωνοϊό - 387 συνολικά τα κρούσματα


Όπως ανέφερε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας την Τρίτη το απόγευμα, 35 είναι τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα. 

Παράλληλα ανακοίνωσε πως στο σύνολό τους τα κρούσματα ανέρχονται στα 387. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, ένας συμπολίτης μας ακόμα κατέληξε, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από τη νόσο σε πέντε. 

Ο κος Τσιόρδας, ανέφερε πως 14 άτομα έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο. Ακόμη τόνισε πως 51 από τα κρούσματα είναι «ορφανά» ενώ 70 νοσηλεύονται, με 11 εξ' αυτών να είναι διασωληνωμένοι.

Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, όλοι λαμβάνουν αντιική θεραπεία. Ο μέσος όρος της ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 69 έτη. Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί 4.900 δείγματα και 14 άνθρωποι πήραν εξιτήριο από τα νοσοκομεία. 

«Για κάθε 5 ασθενείς στις ΜΕΘ υπάρχουν άλλοι είναι 95 άτομα που έχουν τον ιό και εκ των οποίων το 5% μπορεί να έχει τη σοβαρή μορφή της νόσου. Στην Κίνα, μόλις 15% των συνολικών περιστατικών καταγράφηκαν στην επιδημία. Ο έλεγχος στα ιδιωτικά εργαστήριο για τον ιό και πρέπει να δηλώνετε σε εμάς», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε, επίσης, πως αναστέλλονται οι τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Τόνισε ακόμα ότι είναι 60 τα κρούσματα, στα οποία δεν υπάρχει επιδημιολογική σύνδεση, δηλαδή δεν προκύπτει να είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό, ούτε είχαν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Σε ερώτηση για τα πολλά κρούσματα του ιού που εντοπίστηκαν τις τελευταίες ημέρες σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία όλης της χώρας, ο κ. Τσιόδρας, ανέφερε:

«Η εμπροσθοφυλακή του συστήματος υγείας είναι οι επαγγελματίες υγείας. Ορισμένα περιστατικά διαλάθουν και γι΄αυτό δίνουμε σαφείς οδηγίες. Δεν είναι δυνατόν πάντα να μη γίνουν λάθη. Όσον αφορά στην καραντίνα των 7 ημερών και όχι 14 που τηρείται για τους υγειονομικούς, πρέπει να μάθουμε να ζούμε μ' αυτόν τον ιό. Οι 7 μέρες είναι αρκετές καθώς οι περισσότεροι εντός των 7 ημερών εκδηλώνουν την νόσο. Αν το επεκτείνουμε στις 14 μέρες το υγειονομικό σύστημα θα καταρρεύσει». 

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε μεταξύ άλλων πως από την Τετάρτη στις 06:00 το πρωί «δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα μας πολίτες χωρών εκτός ΕΕ, παρά μόνο για απολύτως αναγκαία συνθήκη, που σχετίζεται αποκλειστικά για επείγουσα εργασία ή οικογένεια».

Ανέγνωσε επίσης τη λίστα με τα καταστήματα που δεν θα λειτουργήσουν από αύριο, αλλά και εκείνα που θα λειτουργήσουν. Τόνισε επίσης πως θα απαγορευθεί προσωρινά στις λαϊκές αγορές, η διάθεση προϊόντων τα οποία δεν σχετίζονται με τροφές.

Σημείωσε επίσης πως όσοι βρίσκονται στη χώρα μας από το εξωτερικό για διακοπές, συνέστησε να περιορίσουν στις απολύτως αναγκαίες τις όποιες μετακινήσεις τους στο εσωτερικό, επισημαίνοντας πως όσοι βρίσκονται σε οικειοθελή καραντίνα μπορούν να φύγουν από τη χώρα και πριν από την παρέλευση του χρόνου αυτού.

Σε ό,τι αφορά τους Έλληνες και τους κοινοτικούς αλλοδαπούς, ανέφερε πως μπορούν να εισέρχονται στη χώρα, απευθύνοντάς τους ισχυρή σύσταση να παραμείνουν σε οικειοθελή καραντίνα για 14 ημέρες.

Στο πλαίσιο αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού σε πληθυσμό που διαμένει στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης Νήσων, τα οποία λειτουργούν σε κατάσταση υπερπληρότητας, ενημέρωσε ότι θα ισχύσει περιορισμός κυκλοφορίας των διαμενόντων στα ΚΥΤ, με την ελεγχόμενη μετάβαση τους στα οικεία αστικά κέντρα για την κάλυψη των αναγκών τους.

Συγκεκριμένα, είπε θα δίνεται η δυνατότητα μετάβασης, ανά μία ώρα, σε περιορισμένες ομάδες ατόμων στα γειτονικά αστικά κέντρα, μεταξύ 7 το πρωί και 7 το βράδυ.
Read More »
Έφθασαν τους 5 οι νεκροί από τον κορωνοϊό - 387 συνολικά τα κρούσματα Έφθασαν τους 5 οι νεκροί από τον κορωνοϊό - 387 συνολικά τα κρούσματα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 17, 2020 Rating: 5

ΤΩΡΑ: Παρέμβαση της αστυνομίας και του ΕΚΑΒ στο ΚΤΕΛ Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Μαρτίου 17, 2020
ΤΩΡΑ: Παρέμβαση της αστυνομίας και του ΕΚΑΒ στο ΚΤΕΛ Ηγουμενίτσας


Η παρέμβαση της αστυνομίας χρειάστηκε πριν λίγο στο ΚΤΕΛ Ηγουμενίτσας, για τον "χειρισμό" της γυναίκας που έφτασε εχτές το μεσημέρι με λεωφορείο από την Αθήνα, όπως σας ενημερώσαμε με προηγούμενη ανάρτησή μας (Δείτε ΕΔΩ).


Η γυναίκα, η οποία δείχνει να τα έχει χαμένα και δήλωνε άρρωστη, αναζητούνταν από το απόγευμα της Δευτέρας, αφού δεν μετέβη στην οικεία της, όπως της είχε ζητηθεί, αλλά περιφερόταν εχτές και σήμερα στην πόλη της Ηγουμενίτσας.


Στο σημείο έφτασε και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, η γιατρός του οποίου εξέτασε την γυναίκα και δεν κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά της στο νοσοκομείο για περαιτέρω εξετάσεις. 
Read More »
ΤΩΡΑ: Παρέμβαση της αστυνομίας και του ΕΚΑΒ στο ΚΤΕΛ Ηγουμενίτσας ΤΩΡΑ: Παρέμβαση της αστυνομίας και του ΕΚΑΒ στο ΚΤΕΛ Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 17, 2020 Rating: 5

Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας: Αναστολή διοικητικών διαδικασιών και εξετάσεων

Τρίτη, Μαρτίου 17, 2020
Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας: Αναστολή διοικητικών διαδικασιών και εξετάσεων


Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας σας ενημερώνει ότι :

1. Αναστέλλεται, εκτός της περίπτωσης ηλεκτρονικής υποβολής αίτησης, η παραλαβή Δικαιολογητικών από τις Λιμενικές Αρχές για την διεκπεραίωση διοικητικών διαδικασιών Αρμοδιότητας Λιμενικής Αστυνομίας (όπως χορήγηση βεβαιώσεων συνδρομής νόμιμων προϋποθέσεων Δραστηριοποίησης Ρ/Κ λιμένα, δυτών, μαθητευομένων δυτών, καταδυτικών συνεργείων, Θαλάσσιων ταξί, λαντζών, παροχέα καταδυτικών υπηρεσιών αναψυχής, εκμίσθωσης Μηχανοκίνητων λέμβων και ταχύπλοων μικρών σκαφών, πράξεις εγγραφής μικρών σκαφών σε ΒΕΜΣ και λοιπές πράξεις σχετικές με μικρά σκάφη που διέπονται από διατάξεις του ισχύοντος Γενικού Κανονισμού Λιμένων περί μικρών σκαφών, έκδοση αδειών χειριστή ταχυπλόου σκάφους, Αδειών εκμισθωτή θ.μ.α., ναυαγοσώστη).

2. Σε περίπτωση βεβαιώσεων συνδρομής νόμιμων προϋποθέσεων άσκησης επαγγελμάτων για τις οποίες απαιτείται μέχρι 30-04-2020 η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης ότι δεν έχει εκλείψει καμία προϋπόθεση από τις προβλεπόμενες για την έγκριση άσκησης των επαγγελμάτων αυτών καθώς και τυχόν ανανεώσεων αδειών άσκησης επαγγελμάτων που απαιτείται να διεκπεραιωθούν μέχρι την ως άνω ημερομηνία παρατείνεται η διεκπεραίωση των σχετικών διαδικασιών μέχρι 01-06-2020.

3. Αναβάλλονται κάθε είδους προγραμματισμένες εξετάσεις που διέπονται από νομοθετικές διατάξεις αρμοδιότητας Λιμενικής Αστυνομίας.

4. Αναστέλλεται η ανανέωση όλων των ατομικών επαγγελματικών αδειών αλιείας από λήψεως έως και 30-04-2020. Άδειες που λήγουν εντός του προαναφερόμενου χρονικού διαστήματος καθώς και άδειες με ημερομηνία λήξεως έως και 31-05-2020 παραμένουν σε ισχύ και θα ανανεώνονται από 01-05-2020 έως και 31-07-2020.
Read More »
Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας: Αναστολή διοικητικών διαδικασιών και εξετάσεων Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας: Αναστολή διοικητικών διαδικασιών και εξετάσεων Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 17, 2020 Rating: 5

Η συνολική λίστα και οι ΚΑΔ επιχειρήσεων που κλείνουν

Τρίτη, Μαρτίου 17, 2020
Η συνολική λίστα και οι ΚΑΔ επιχειρήσεων που κλείνουν


Τη συνολική λίστα με όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα παραμείνουν κλειστές βάσει των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, έδωσε στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Με τις μέχρι σήμερα αποφάσεις της κυβέρνησης, αναστέλλεται η λειτουργία των παρακάτω ιδιωτικών επιχειρήσεων με βάση τις ακόλουθες δραστηριότητες (αναφέρεται ο αντίστοιχος Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας ΚΑΔ) έως 31/03/2020:

4719 Άλλο λιανικό εμπόριο σε μη εξειδικευμένα καταστήματα, εκτός από είδη ψιλικών 47.19.10.01 και περιπτέρων 47.19.10.02 και υπηρεσιών ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ'οίκον (e-shop κτλ.)

4741 Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ'οίκον (e-shop κτλ.)

4742 Λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ'οίκον (e-shop κτλ.)

4743 Λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ'οίκον (e-shop κτλ.)

4751 Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ'οίκον (e-shop κτλ.)

4752 Λιανικό εμπόριο σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ'οίκον (e-shop κτλ.)

4753 Λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ'οίκον (e-shop κτλ.)

4754 Λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ'οίκον (e-shop κτλ.)

4759 Λιανικό εμπόριο επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ'οίκον (e-shop κτλ.)

4761 Λιανικό εμπόριο βιβλίων σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ'οίκον (e-shop κτλ.)

4762 Λιανικό εμπόριο εφημερίδων και γραφικής ύλης σε εξειδικευμένα καταστήματα, εκτός από λιανικό εμπόριο εφημερίδων 47.62.62 και υπηρεσιών ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ'οίκον (e-shop κτλ.)

4763 Λιανικό εμπόριο εγγραφών μουσικής και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ'οίκον (e-shop κτλ.)

4764 Λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ'οίκον (e-shop κτλ.)

4765 Λιανικό εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ'οίκον (e-shop κτλ.)

4771 Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ'οίκον (e-shop κτλ.)

4772 Λιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ'οίκον (e-shop κτλ.)

4775 Λιανικό εμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα, εκτός από Λιανικό εμπόριο χαρτιού υγείας, χαρτομάντιλων, μαντιλιών και πετσετών καθαρισμού προσώπου, τραπεζομάντιλων και πετσετών φαγητού, από χαρτί 47.75.76.19 και υπηρεσιών ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ'οίκον (e-shop κτλ.)

4777 Λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ'οίκον (e-shop κτλ.)

4778 Άλλο λιανικό εμπόριο καινούργιων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα, εκτός από Λιανικό εμπόριο υλικών καθαρισμού 47.78.84, Λιανικό εμπόριο καύσιμου πετρελαίου οικιακής χρήσης, υγραέριου, άνθρακα και ξυλείας 47.78.85, Λιανικό εμπόριο ακατέργαστων αγροτικών προϊόντων π.δ.κ.α. 47.78.87, Λιανικό εμπόριο μηχανημάτων και εξοπλισμού π.δ.κ.α. 47.78.88, και υπηρεσιών ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ'οίκον (e-shop κτλ.)

4779 Λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών σε καταστήματα

4781 Λιανικό εμπόριο τροφίμων, ποτών και καπνού, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές, εξαιρουμενων των λαϊκών αγορών (κλείνουν οι δημοτικές αγορές)

4782 Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές

4789 Λιανικό εμπόριο άλλων ειδών σε υπαίθριους πάγκους και αγορές, πλην χαρτικών, ειδών καθαριότητας και προσωπικής φροντίδας

5520 Καταλύματα διακοπών και άλλα καταλύματα σύντομης διαμονής εκτός εποχικής λειτουργίας

5530 Χώροι κατασκήνωσης, εγκαταστάσεις για οχήματα αναψυχής και ρυμουλκούμενα οχήματα

5610 Δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης, με εξαίρεση τις δραστηριότητες που αφορούν διανομή προϊόντων (delivery, room service κτλ.) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) στις οποίες δεν επιτρέπεται η χρήση τραπεζοκαθισμάτων και το σερβίρισμα σε αυτά

5621 Δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering)

5630 Δραστηριότητες παροχής ποτών (χορευτικά κέντρα, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ, καφενεία, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης κτλ.), με εξαίρεση τις δραστηριότητες που αφορούν διανομή προϊόντων (delivery, room service κτλ.) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) στις οποίες δεν επιτρέπεται η χρήση τραπεζοκαθισμάτων και το σερβίρισμα σε αυτά

5914 Δραστηριότητες προβολής κινηματογραφικών ταινιών

7721 Ενοικίαση και εκμίσθωση ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ'οίκον (e-shop κτλ.)

7722 Ενοικίαση βιντεοκασετών και δίσκων, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ'οίκον (e-shop κτλ.)

7729 Ενοικίαση και εκμίσθωση άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ'οίκον (e-shop κτλ.)

8230 Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων

8510 Προσχολική εκπαίδευση, εξαιρείται η εξ'άποστάσεως εκπαίδευση

8520 Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, εξαιρείται η εξ'άποστάσεως εκπαίδευση

8531 Γενική δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εξαιρείται η εξ'άποστάσεως εκπαίδευση

8532 Τεχνική και επαγγελματική δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εξαιρείται η εξ'άποστάσεως εκπαίδευση

8541 Μεταδευτεροβάθμια μη τριτοβάθμια εκπαίδευση, εξαιρείται η εξ'άποστάσεως εκπαίδευση

8542 Τριτοβάθμια εκπαίδευση, εξαιρείται η εξ'άποστάσεως εκπαίδευση

8551 Αθλητική και ψυχαγωγική εκπαίδευση, εξαιρείται η εξ'άποστάσεως εκπαίδευση

8552 Πολιτιστική εκπαίδευση, εξαιρείται η εξ'άποστάσεως εκπαίδευση

8553 Δραστηριότητες σχολών ερασιτεχνών οδηγών, εξαιρείται η εξ'άποστάσεως εκπαίδευση

8559 Άλλη εκπαίδευση π.δ.κ.α., εξαιρείται η εξ'άποστάσεως εκπαίδευση

8560 Εκπαιδευτικές υποστηρικτικές δραστηριότητες, εξαιρείται η εξ'άποστάσεως εκπαίδευση

8891 Δραστηριότητες βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, εξαιρείται η εξ'άποστάσεως εκπαίδευση

9004 Εκμετάλλευση αιθουσών θεαμάτων και συναφείς δραστηριότητες

9101 Δραστηριότητες βιβλιοθηκών και αρχειοφυλακείων

9102 Δραστηριότητες μουσείων

9103 Λειτουργία ιστορικών χώρων και κτιρίων και παρόμοιων πόλων έλξης επισκεπτών

9104 Δραστηριότητες βοτανικών και ζωολογικών κήπων και φυσικών βιοτόπων

9200 Τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα (συμπεριλαμβανομένων καζίνο, χαρτοπαιχτικών λεσχών κτλ.), εξαιρουμένων των υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών σε απευθείας (on line) σύνδεση (ΚΑΔ: 92.00.14) και υπηρεσιών στοιχημάτων σε απευθείας (on line) σύνδεση (ΚΑΔ: 92.00.21)

9311 Εκμετάλλευση αθλητικών εγκαταστάσεων

9312 Δραστηριότητες αθλητικών ομίλων πλην αθλητών και ομάδων που είναι σε προετοιμασία ολυμπιακών αγώνων 2020

9313 Εγκαταστάσεις γυμναστικής

9319 Άλλες αθλητικές δραστηριότητες πλην αθλητών και ομάδων που είναι σε προετοιμασία ολυμπιακών αγώνων 2020

9321 Δραστηριότητες πάρκων αναψυχής και άλλων θεματικών πάρκων

9329 Άλλες δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας

9602 Δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής

9604 Δραστηριότητες σχετικές με τη φυσική ευεξία

881015 Υπηρεσίες κέντρων ημερήσιας φροντίδας ενηλίκων με αναπηρίες

47767701 Λιανικό εμπόριο ανθέων, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ'οίκον (e-shop κτλ.)

47767703 Λιανικό εμπόριο αποξηραμένων φυτών, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ'οίκον (e-shop κτλ.)

47767710 Λιανικό εμπόριο κομμένων ανθέων και μπουμπουκιών τους, συνθέσεων ανθέων, καθώς και ανθοδεσμών, στεφανιών και παρόμοιων ειδών, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ'οίκον (e-shop κτλ.)

47767711 Λιανικό εμπόριο μερών φυτών, χορταριών, βρύων και λειχήνων, κατάλληλων για διακοσμητική χρήση, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ'οίκον (e-shop κτλ.)

47767712 Λιανικό εμπόριο -μετά από εισαγωγή- ανθέων, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ'οίκον (e-shop κτλ.)

56292002 Υπηρεσίες που παρέχονται από καντίνες αθλητικών εγκαταστάσεων

56292004 Υπηρεσίες που παρέχονται από σχολικές καντίνες (κυλικεία)

56292005 Υπηρεσίες που παρέχονται από φοιτητικά εστιατόρια, με εξαίρεση τις δραστηριότητες που αφορούν διανομή προϊόντων (delivery) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away)

82191101 Υπηρεσίες παραγωγής φωτοτυπιών και φωτοαντιγράφων

82191102 Υπηρεσίες πολυγραφήσεων και φωτοαντιγράφων

94991601 Υπηρεσίες πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων

94991602 Υπηρεσίες ψυχαγωγικών μη αθλητικών λεσχών

96091906 Υπηρεσίες γραφείων γνωριμίας ή συνοικεσίων

96091908 Υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων

96091909 Υπηρεσίες δερματοστιξίας (τατουάζ)

96091912 Υπηρεσίες ιερόδουλου

96091916 Υπηρεσίες στολισμού εκκλησιών, αιθουσών κλπ (για γάμους, βαπτίσεις, κηδείες και άλλες εκδηλώσεις)

96091917 Υπηρεσίες τρυπήματος δέρματος του σώματος (piercing)

Η δραστηριότητα όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops-in-a-shop), βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά χωριά.
Read More »
Η συνολική λίστα και οι ΚΑΔ επιχειρήσεων που κλείνουν Η συνολική λίστα και οι ΚΑΔ επιχειρήσεων που κλείνουν Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 17, 2020 Rating: 5

Οι τοποθετήσεις του συνδυασμού Γόγολου στο δια περιφοράς Δ.Σ. Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Μαρτίου 17, 2020
Οι τοποθετήσεις του συνδυασμού Γόγολου στο δια περιφοράς Δ.Σ. Ηγουμενίτσας


Όπως είναι γνωστό, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορωνοϊού, εκδόθηκε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Φ.Ε.Κ. Α' 55/2020) που μεταξύ άλλων καθορίζει τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων των συλλογικών οργάνων των Δήμων αυτή την περίοδο και με τη μέθοδο της δια περιφοράς υπογραφής κατά τις προβλέψεις της παρ. 5 του άρθρου 67 και της παρ. 1 του άρθρου 167 του ν. 3852/2010 (Α’87). Επίσης, προβλέπει τη συνεδρίαση των συλλογικών οργάνων κεκλεισμένων των θυρών. 

Η Δημοτική Αρχή επέλεξε τη δεύτερη δυνατότητα σε πρώτη φάση. Με τον τρόπο αυτό, θα ληφθούν σοβαρές αποφάσεις για την τοπική κοινωνία, για ζητήματα όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, η Μαρίνα, το λιμάνι κλπ σε κλειστή συνεδρίαση του Δ.Σ. 

Η σωστή απόφαση θα ήταν να εφάρμοζε την μέθοδο της δια περιφοράς λήψης απόφασης, αυστηρά και μόνο για επείγοντα θέματα, για τα οποία υπήρχε εκ του νόμου τιθέμενη προθεσμία και να ανέμενε την ομαλοποίηση της γενικότερης κατάστασης που θα επέτρεπε την ανοικτή συνεδρίαση του Δ.Σ, για να συζητηθούν τα σοβαρά ζητήματα. Με τον τρόπο αυτό και η βασική λειτουργία του Δήμου θα εξασφαλίζονταν και θα εκπέμπονταν ένα σαφές μήνυμα, ότι ο Δήμος πρωτοστατεί στην προσπάθεια αντιμετώπισης της εξάπλωσης της πανδημίας, χωρίς να στερεί τους πολίτες από το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης γνώμης. 

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της Δημοτικής Αρχής, η Δημοτική Παράταξη του Συνδυασμού «Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία» δεν θα συμμετάσχει σε κλειστές συνεδριάσεις του Δ.Σ. 

Για τα σοβαρά θέματα της Ημερήσιας Διάταξης, η θέση μας είναι η ακόλουθη: 

ΘΕΜΑ 1: 
Η ΜΠΕ της Μαρίνας Ηγουμενίτσας (η οποία είχε ολοκληρωθεί από την προηγούμενη Διοίκηση του ΟΛ.ΗΓ. Α.Ε.), έχει αδειοδοτηθεί από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, πολλές εκ των οποίων μάλιστα (όπως το υπουργείο Πολιτισμού) υπέβαλλαν και παρατηρήσεις που ενσωματώθηκαν. Είναι σαφές ότιδεν δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στοτοπίο και το περιβάλλον της περιοχής, ενώ θα έχει θετικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη, στα εισοδήματα και την απασχόληση. Υπάρχουν σημεία προσοχής όπως η ρύπανση των υδάτων που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων. 
Επίσης, επισημαίνεται ότι η Μαρίνα δεσμεύει ένα μέρος του παραλιακού μετώπου της πόλης, επεκτείνει στη θάλασσα τη χερσαία ζώνη (μόνο βεβαίως στο βαθμό που είναι απαραίτητο)και για τη λειτουργία της θα ανεγερθούν ψηλά κτήρια. Όλα αυτά περιορίζουν την πρόσβαση και τη θέα στην παραλία. Επίσης, καθιστά τη χρήση του χώρου του Ξενία, δύσκολη για εκπαιδευτικούς σκοπούς, θα επιδεινώσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην περιοχή και θα αχρηστεύσει την είσοδο στον ποδηλατόδρομο. 
Όλα προαναφερόμενα πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Για παράδειγμα πρέπει να διασφαλιστεί η ακώλυτη πρόσβαση στο χώρο της Μαρίνας για τους κατοίκους της πόλης, έτσι ώστε να μην αποκοπεί η λειτουργία της από την κοινωνική δραστηριότητα. Ίσως επίσης θα μπορούσε να επανεξεταστεί η ανέγερση ορισμένων κτηρίων στην νότια άκρη της Μαρίνας, που έρχεται σε επαφή με τον παραγωγικό ιστό. 
Τα προαναφερθέντα δεν συνιστούν σοβαρά εμπόδια μπροστά στην αναπτυξιακή δυναμική που αναμένεται να φέρει η λειτουργία της Μαρίνας, η οποία δεν μπορεί να αρκεστεί σε συμπληρωματικό ρόλο των Μαρινών Κέρκυρας και Παξών για μόνιμο ελλιμενισμό σκαφών. Με αυτό τον τρόπο οι ωφέλειες θα περιοριστούν και το μόνο που θα μείνει θα είναι ένα αλλοιωμένο περιβάλλον. 
Για το λόγο αυτό συμφωνούμε με την ΜΠΕ, αλλά εφιστούμε την προσοχή στον κίνδυνο λειτουργίας της Μαρίνας κυρίως ως χώρου ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής, εκτός αν αναληφθούν οργανωμένες προσπάθειες σύνδεσης της λειτουργίας της Μαρίνας με το τουριστικό προϊόν της περιοχής, με συντονιστή το Δήμο Ηγουμενίτσας. Ακόμη, η ευθύνη του Δήμου επεκτείνεται και στην προσπάθεια ομαλής ένταξης της λειτουργίας της Μαρίνας, στην οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης.Για το λόγο αυτό, εκτιμούμε ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί η συμμετοχή τόσο του Δήμου, όσο και της ΟΛ.ΗΓ. Α.Ε. με κάποιο τρόπο στη διαδικασία διαχείρισης της Μαρίνας, προκειμένου να διασφαλιστεί η διάχυση των αναπτυξιακών επιπτώσεων στους κατοίκους της περιοχής 

ΘΕΜΑ 2: 
Σύμφωνα με την ΜΠΕ προτείνεται η επέκταση σε όμορη δασική έκταση του λατομείου που λειτούργησε για την εκτέλεση του έργου της Β΄ φάσης του λιμένα Ηγουμενίτσας, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του έργου της Γ΄ φάσης του λιμένα. Η επιλογή αυτή βασίζεται στο πλεονέκτημα ότι η επέκταση σε γειτονική περιοχή, δεν απαιτεί νέα έργα υποδομής και πρόσβασης. 
Το γεγονός αυτό όμως δεν αποτελεί επαρκή αιτιολογία για την προτεινόμενη λύση. Η επέκταση του λατομείου σε δασική μάλιστα έκταση μεγαλώνει το εμβαδό του υπάρχοντος λατομικού χώρου και επηρεάζει πλέον πιο άμεσα τους κοντινούς οικισμούς (Αγία Μαρίνα, Μύλους ) καθώς και τις γεωργοκτηνοτροφικές δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή. 
Η ευρύτερη περιοχή θα συνεχίσει για πολλά χρόνια ακόμη να υφίσταται τις συνέπειες της λειτουργίας του λατομείου (αυξημένη κίνηση βαρέων οχημάτων, σκόνη, θόρυβος, δονήσεις κ.α.). Η δε αποκατάσταση του χώρου ορίζεται σε βάθος δεκαετίας τουλάχιστον (σημειώνεται ότι ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αποκατάστασης για το υπάρχον λατομείο). 
Για τους λόγους αυτούς δεν μπορούμε να εγκρίνουμε την συγκεκριμένη ΜΠΕ. Όχι τουλάχιστον πριν ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης του παλαιότερου τμήματος του λατομείου. Έως τότε θα πρέπει να βρεθούν άλλες εναλλακτικές πηγές προμήθειας υλικών. 

ΘΕΜΑ 3. 
Ψηφίζουμε θετικά την άδεια μικρής κλίμακας για την αρχιτεκτονική μελέτη των στεγάστρων στην παραλιακή Συβότων . 

Η Δημοτική Παράταξη << Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία >> 
1) ΓΟΓΟΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 
2) ΒΑΛΑΚΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ 
3) ΝΤΑΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 
4) ΚΟΤΖΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 
5) ΚΑΤΣΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 
6) ΛΙΩΝΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ 
7) ΚΑΛΦΟΓΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 
8) ΚΑΤΣΑΡΗ ΣΟΦΙΑ 
9) ΡΟΥΣΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
Read More »
Οι τοποθετήσεις του συνδυασμού Γόγολου στο δια περιφοράς Δ.Σ. Ηγουμενίτσας Οι τοποθετήσεις του συνδυασμού Γόγολου στο δια περιφοράς Δ.Σ. Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 17, 2020 Rating: 5

Ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια για τον κορωνοϊό

Τρίτη, Μαρτίου 17, 2020
Ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια για τον κορωνοϊό 


Ενημερωτική σύσκεψη με θέμα την εφαρμογή των προληπτικών μέτρων για το κορωνοϊό έγινε σήμερα στην Περιφέρεια Ηπείρου. 

Έγινε εκτίμηση της μέχρι σήμερα κατάστασης, συζητήθηκαν προτάσεις για συμπληρωματικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν και επισημάνθηκαν ανάγκες που απαιτούνται να καλυφθούν ως προς τη λειτουργία των νοσοκομείων και των δημόσιων δομών υγείας. 

Όπως τονίστηκε από όλους όσοι παραβρέθηκαν στη σύσκεψη, η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων και της μετάδοσης του κορωνοϊού, μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν όλοι ακολουθήσουν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και των επιστημόνων, με πρώτη και βασικότερη να παραμείνουν στα σπίτια τους. Πρόκειται για θεμελιώδη ζήτημα, ούτως ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ειδικότερα τα νοσοκομεία της Ηπείρου στο ενδεχόμενο μεγάλης αύξησης κρουσμάτων της νόσου. 

Μέχρι σήμερα η κατάσταση στην Ήπειρο εκτιμήθηκε ότι βρίσκεται σε καλό επίπεδο. Έχουν καταγραφεί μόνο δύο κρούσματα στα Ιωάννινα, ενώ όλα τα δείγματα που έχουν σταλεί προς έλεγχο από πρόσωπα με τα οποία έχουν έλθει σε επαφή οι δύο ασθενείς μέχρι σήμερα είναι αρνητικά. Η ιχνηλάτηση συνεχίζεται και σε αυτή περιλαμβάνονται και τα μέλη του εκδρομικού γκρουπ που είχε μεταβεί στους Αγίους Τόπους. 

Με την ευκαιρία απευθύνεται σύσταση στους πολίτες να μην λαμβάνουν υπόψη όσα ανεύθυνα διαδίδονται, αλλά σε αυτά που υπεύθυνα ανακοινώνονται από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ. 

Επίσης σε επίπεδο Περιφέρειας, από τούδε και στο εξής όταν κρίνεται αναγκαίο θα εκδίδεται ανακοίνωση από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας. 

Στη σύσκεψη αναλύθηκαν κατά νοσοκομείο τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την νοσηλεία ατόμων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αλλά και για τον προέλεγχο που απαιτείται να γίνεται ώστε να μην επιβαρύνονται τα Τμήματα Επειγόντων Εξωτερικών Ιατρείων. 

Τέθηκαν επίσης ζητήματα που αφορούν την εξέταση των δειγμάτων που θα αρχίσει να γίνεται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τις επόμενες ημέρες, τα οποία – όπως τονίστηκε- πρέπει να αποστέλλονται αποκλειστικά από τα Νοσοκομεία. 

Αναφορά έγινε και στο ενδεχόμενο να απαιτηθεί ενίσχυση του προσωπικού των Μ.Ε.Θ. και γενικά των νοσοκομείων από άλλες δημόσιες δομές, ως επίσης σε μέσα και αναλώσιμα υλικά. 

Τέλος για μια ακόμη φορά απευθύνεται έκκληση και συμβουλή προς τους πολίτες να μην μεταβαίνουν στα νοσοκομεία με τα πρώτα ελαφρά συμπτώματα που μπορεί να εμφανίζονται, αλλά πρώτα να απευθύνονται στον προσωπικό τους ιατρό για οδηγίες. 

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στην εισαγωγική του τοποθέτηση χαρακτήρισε θετικό το γεγονός πως έκλεισαν τα σύνορα με Αλβανία- Ιταλία, εκτίμησε ότι ο κόσμος άρχισε να πειθαρχεί στα περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσε η Πολιτεία, ενώ αναφέρθηκε και στην ικανοποίηση των αιτημάτων που υπέβαλαν στην Περιφέρεια τα νοσοκομεία για την ενίσχυση του εξοπλισμού τους. 

Στη σύσκεψη- την οποία συντόνισε ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Δημ. Μαυρογιώργος, συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν: Ο Υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ Ι. Νικόπουλος, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ, οι Διοικητές των Νοσοκομείων, Πανεπιστημιακό Β. Τσίκαρης, «Χατζηκώστα» Σπ. Δερδεμέζης, Άρτας Ευ. Ντάκουλας, Πρέβεζας, Δημ. Σκανδάλης, ο Γενικός Αστυν. Διευθυντής Ηπείρου, ταξίαρχος Κων. Δούβαλης, η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων Σταυρούλα Τσιάρα, οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Κ. Σαριάβας, Β. Ψαθάς, Στ. Ιωάννου, Θ. Πιτούλης, οι Θεματικού Στ. Μπραϊμη – Μπότση, Οδ. Πότσης, ο Εκτελεστικός Γραμματέας Δημ. Σιώλος, o Πρόεδρος του Ε.Ε.Σ. Ιωαννίνων Κων. Ντακαλέτσης, εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας.
Read More »
Ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια για τον κορωνοϊό Ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια για τον κορωνοϊό Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 17, 2020 Rating: 5

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας απολύμανε τους κοινόχρηστους χώρους (+ΦΩΤΟ)

Τρίτη, Μαρτίου 17, 2020
Ο Δήμος Ηγουμενίτσας απολύμανε τους κοινόχρηστους χώρους (+ΦΩΤΟ)


Συγχαρητήρια στη Δημοτική Αρχή Ηγουμενίτσας, καθώς τις τελευταίες τρεις ημέρες, έχουν καθαρίσει και απολυμάνει σταδιακό, τόσο τον πεζόδρομος της Γρηγορίου Λαμπράκη και τις καθέτους του, όσο τον ποδηλατόδρομο της 49 Μαρτύρων και την κεντρική παιδική χαρά της πόλης.


Σύμφωνα με τα όσα μαθαίνουμε, ο Δήμος Ηγουμενίτσας θα συνεχίσει την απολύμανση, τόσο σε κοινόχρηστους χώρους, όσο και στα πεζοδρόμια της πόλης.

Read More »
Ο Δήμος Ηγουμενίτσας απολύμανε τους κοινόχρηστους χώρους (+ΦΩΤΟ) Ο Δήμος Ηγουμενίτσας απολύμανε τους κοινόχρηστους χώρους (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 17, 2020 Rating: 5

Επιστροφή πινακίδων και αδειών οδήγησης και κυκλοφορίας, ενόψει των προληπτικών μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού

Τρίτη, Μαρτίου 17, 2020
Επιστροφή πινακίδων και αδειών οδήγησης και κυκλοφορίας, ενόψει των προληπτικών μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού 


Με Απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, επιστρέφονται από σήμερα οι άδειες οδήγησης, οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες στις μετακινήσεις τους και να περιοριστούν οι πιθανότητες εξάπλωσης του κορωνοϊού. 

Η Απόφαση αφορά στα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας που έχουν αφαιρεθεί από τις αστυνομικές Αρχές μέχρι και τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020. 

Από την παραπάνω Απόφαση εξαιρούνται και δεν επιστρέφονται τα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας οχημάτων, που αφορούν στις εξής παραβάσεις: 

· Παραβίαση ερυθρού σηματοδότη. 

· Οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος, φαρμάκων ή τοξικών ουσιών. 

· Οδήγηση στην Λωρίδα έκτακτης ανάγκης (Λ.Ε.Α.) 

· Παραβάσεις που αφορούν στην παρεμπόδιση ραμπών διάβασης ατόμων με αναπηρία και στη στάθμευση σε αποκλειστικές ή γενικές θέσεις στάθμευσης ατόμων με αναπηρία (άρθρο 29 παρ. 1 εδ. β΄ του Ν. 4530/2018). 

· Επικίνδυνη οδήγηση, οδήγηση για επίδειξη ικανότητος, εντυπωσιασμό, ανταγωνισμό ή τέλεση αυτοσχεδίων αγώνων (αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών, μοτοποδηλάτων). 

Προϋπόθεση για την επιστροφή των προαναφερόμενων στοιχείων οδήγησης και κυκλοφορίας είναι η καταβολή του διοικητικού προστίμου. 


Σημειώνεται ότι, η εκτέλεση αποφάσεων που έχουν εκδοθεί από δικαστικές ή άλλες Αρχές, εφαρμόζεται κανονικά, καθώς δεν εμπίπτουν στην ανωτέρω διαδικασία επιστροφής των στοιχείων.
Read More »
Επιστροφή πινακίδων και αδειών οδήγησης και κυκλοφορίας, ενόψει των προληπτικών μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού Επιστροφή πινακίδων και αδειών οδήγησης και κυκλοφορίας, ενόψει των προληπτικών μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 17, 2020 Rating: 5

Ποιες υποθέσεις με το δημαρχείο Σουλίου, μπορούμε να διεκπεραιώσουμε από το σπίτι μας

Τρίτη, Μαρτίου 17, 2020
Ποιες υποθέσεις με το δημαρχείο Σουλίου, μπορούμε να διεκπεραιώσουμε από το σπίτι μαςΟ Δήμος Σουλίου ενημερώνει τους δημότες του ενόψει των μέτρων για τον κορωνοϊό πώς στην ηλεκτρονική σελίδα του κάνοντας είσοδο ως δημότης, μπορούν:
να υποβάλλουν ηλεκτρονικά οποιοδήποτε αίτημά τους πατώντας στην καρτέλα ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ και στην συνέχεια συμπληρώνοντας τα πεδία που εμφανίζονται.
να εξοφλήσουν τις οφειλές στους προς το Δήμο πατώντας την καρτέλα ΗΛ. ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ – ΣΥΝΔΕΣΗ και στην συνέχεια να κάνουν εγγραφή στην υπηρεσία με όποιον τρόπο επιθυμούν. Προς ενημέρωσή σας απαιτούνται οι κωδικοί του TAXISNET κατά την εγγραφή.
να ενημερωθούν για τα εφημερεύοντα Φαρμακεία πατώντας την καρτέλα ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ και στην συνέχεια το εικονίδιο Εφημερεύοντα ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
πατώντας πάνω δεξιά στο εικονίδιο με το φάκελο να εγγραφούν με το email τους στο newsletter του Δήμου έτσι ώστε να δέχονται ενημέρωση στο email τους για οτιδήποτε ανακοινώνει ο Δήμος Σουλίου στην σελίδα του.

Τέλος ενημερώνουμε τους δημότες μας πώς στην είσοδο του Δημαρχείου στην Παραμυθιά λειτουργεί γραφείο διεκπεραίωσης ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ.
Read More »
Ποιες υποθέσεις με το δημαρχείο Σουλίου, μπορούμε να διεκπεραιώσουμε από το σπίτι μας Ποιες υποθέσεις με το δημαρχείο Σουλίου, μπορούμε να διεκπεραιώσουμε από το σπίτι μας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 17, 2020 Rating: 5

Μέτρα στήριξης των αυτοαπασχολούμενων ζητάει ο Εμπορικό Σύλλογος Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Μαρτίου 17, 2020
Μέτρα στήριξης των αυτοαπασχολούμενων ζητάει ο Εμπορικό Σύλλογος Ηγουμενίτσας


Έπειτα από τα αναγκαία μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση για την καθυστέρηση διάδοσης του κορωνοϊού, με το κλείσιμο ολόκληρων κλάδων επιχειρήσεων και την προτροπή προς τους πολίτες να «μείνουν σπίτι», δημιουργείται μια νέα κατάσταση για τα χιλιάδες μικρά καταστήματα λιανεμπορίου. Ουσιαστικά, είμαστε πλέον ανοιχτά – «κλειστά», βιώνοντας μια άνευ προηγουμένου πτώση τζίρου, δίχως να μπορούμε να προβλέψουμε για πόσο θα συνεχιστεί. 
Είναι σαφές πως πολύ σύντομα δεν θα είναι εφικτό να ανταποκριθούμε στο πλήθος των οικονομικών υποχρεώσεων που μας βαρύνουν. 

Μεταφέροντας την αγωνία και την ανασφάλεια των συναδέλφων, ζητούμε προαιρετικό κλείσιμο καταστημάτων για όσους συναδέλφους το επιθυμούν, λόγω της έκτακτης κατάστασης για τη δημόσια υγεία, για τους οποίους διεκδικούμε να ληφθούν τα παρακάτω μέτρα: 
· αναστολή εξόφλησης φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων 
· παράταση πληρωμής των πάσης φύσης ρυθμίσεων ως την ομαλοποίηση της κατάστασης 
· άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης 
· πάγωμα των δόσεων δανείων προς τις τράπεζες 
· κάλυψη της μισθοδοσίας 
· μεσολάβηση από μέρους σας προς τους ιδιοκτήτες για την για τη μη καταβολή ενοικίων, όσο το κατάστημα παραμένει κλειστό. 

Επίσης, ζητούμε, για όσο διάστημα παραμένει ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού, ν’ απαγορευτεί στις βιομηχανίες και λοιπές προμηθεύτριες εταιρείες να στέλνουν πωλητές/αντιπροσώπους ανά τη χώρα, από κατάστημα σε κατάστημα. 

Πιστεύουμε ότι η λήψη – τουλάχιστον – αυτών των μέτρων θα αποτρέψει τον κίνδυνο της ουσιαστικής και τυπικής παύσης εργασιών, γιατί η όποια καθυστέρηση θα οδηγήσει, πολύ σύντομα, σε έλλειψη ρευστότητας. 

Για το ΔΣ 
Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας 
Μαρέτης Ανδρέας Κυπριανός Γεώργιος
Read More »
Μέτρα στήριξης των αυτοαπασχολούμενων ζητάει ο Εμπορικό Σύλλογος Ηγουμενίτσας Μέτρα στήριξης των αυτοαπασχολούμενων ζητάει ο Εμπορικό Σύλλογος Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 17, 2020 Rating: 5

Η Λ.Σ. Ηγουμενίτσας για τη διά περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Τρίτη, Μαρτίου 17, 2020
Η Λ.Σ. Ηγουμενίτσας για τη διά περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου


Αγαπητοί συνάδελφοι
Η εκδοθείσα Π.Ν.Π. (Φ.Ε.Κ. Α' 55/2020) καθορίζει τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων του Δ.Σ. και δια περιφοράς. Μια μέθοδο που η Λ.Σ. γενικά δεν αποδέχεται. Ωστόσο συμφωνούμε να εφαρμοστεί για τρέχοντα ζητήματα, έτσι που να συνεχιστεί η λειτουργία του Δήμου αυτή την δύσκολη περίοδο που ζούμε, λόγω της πανδημίας. 
Σας είχαμε καλέσει όμως με επιστολή μας στις 13/03/2020 να μην παρθούν αποφάσεις με τέτοιο τρόπο για σοβαρά ζητήματα που αφορούν το λαό της Ηγουμενίτσας.

Με βάση αυτή την θέση μας, η τοποθέτηση μας για τα ζητήματα της πρόσκλησης κατά θέμα, έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ 1ο 
Έκφραση γνώμης επί της μελέτης (ΜΠΕ) του έργου «Τουριστικός Λιμένας (Μαρίνα) Ηγουμενίτσας, δυναμικότητας 340 θέσεων ελλιμενισμού για σκάφη αναψυχής διαφόρων κατηγοριών» με φορέα πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε.(Ο.Λ.ΗΓ.). 
-Εισηγητής: Δήμαρχος. 

Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό έργο για το οποίο τόσο η Λ.Σ. όσο και το ΚΚΕ έχουμε καταθέσει τις αντιρρήσεις και τις ενστάσεις μας επανειλημμένα στο Δ.Σ. και σε δημόσιες εκδηλώσεις. Πρόκειται για ένα έργο, η πραγματοποίηση του οποίου θα σημαδέψει την πόλη μας. Θα αποξενώσει τους κατοίκους από το παραλιακό μέτωπο. Χώροι που σήμερα χρησιμοποιούνται για άθληση, αναψυχή, πολιτιστικές εκδηλώσεις κλπ ,παραχωρούνται στους επιχειρηματικούς ομίλους. 
Πιστεύουμε ότι η ανοικτή συζήτηση του θέματος θα βοηθούσε στο να αναδειχθεί το θέμα. Να γίνει κατανοητό από την πρόταση και τα σχέδια που συνοδεύουν την μελέτη για το τι προτείνεται να γίνει , από ποιόν και για ποιόν. (Από την ΟΛΗΓ Α.Ε. που ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ ,και που με πρόσφατες δηλώσεις στην πόλη μας του κ. Πλακιωτάκη πάει για «αξιοποίηση» δηλαδή ξεπούλημα το συντομότερο.)
Δηλώνουμε άλλη μια φορά ότι τέτοια σοβαρά θέματα μπορούν και πρέπει να περιμένουν, ώστε να συζητηθούν σε συνεδριάσεις ανοιχτές για όλους, με τους Μαζικούς Φορείς του τόπου και με τη δια ζώσης παρουσία των Δημοτικών Συμβούλων.
Μπορεί η Περιφέρεια Ηπείρου που έχει καθορίσει την ημερομηνία στις 26/03/20 για την απάντηση μας, να την μεταθέσει για αργότερα. Τόσα πράγματα αναβάλλονται λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Σε αυτό γιατί τόση βιασύνη; 
Για αυτό και δεν δεχόμαστε το θέμα αυτό να μπει στην ημερήσια διάταξη και να παρθεί απόφαση διά περιφοράς. ( Έχουμε εκφράσει αυτές τις αντιρρήσεις μας και προφορικά στον πρόεδρο του Δ.Σ.) 
Σε περίπτωση που επιμένετε να συζητηθεί θεωρείστε μας απόντες. 
Δεν θα νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας αυτή την μεθόδευση. 
Εσείς παίρνεται την ευθύνη για την απόφαση και εμείς αναλαμβάνουμε την ευθύνη να ενημερώσουμε τους κατοίκους και να τους καλέσουμε σε αγώνα για να μην υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια.

ΘΕΜΑ 2ο 
Έκφραση γνώμης επί της τροποποίησης της με αρ. πρωτ. 144974/8-6-2005 ΚΥΑ έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του λιμένα Ηγουμενίτσας ως προς την εκμετάλλευση λατομείου στη θέση Μύλοι. 
-Εισηγητής: Δήμαρχος. 

Το θέμα είναι γνωστό και πολύ συζητημένο. Δεν είναι πρώτη φορά που η εταιρεία ζητά την εκμετάλλευση του λατομείου για την κατασκευή του λιμανιού. Είναι δε γνωστό από προηγούμενες αποφάσεις που το Δ.Σ απάντησε θετικά, ότι η εταιρεία δεν τήρησε τις υποχρεώσεις της για έργα ανάπλασης του περιβάλλοντος κλπ.
Για αυτό και συντασσόμαστε με την αρνητική απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου της Αγίας Μαρίνας και καταψηφίζουμε. 

ΘΕΜΑ 3ο 
Άδεια έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας για κατασκευές σε κοινόχρηστο χώρο στην παραλιακή ζώνη Συβότων. 
-Εισηγητής: Δήμαρχος. 
Πρόκειται έργο αναγκαίο μπροστά στο καλοκαίρι. Πρέπει το έργο να ολοκληρωθεί. 
Ψηφίζουμε την εισήγηση του Δημάρχου. 

Ηγουμενίτσα 17/03/2020
Για την «Λαϊκή Συσπείρωση»
Δώρης Δήμας
Read More »
Η Λ.Σ. Ηγουμενίτσας για τη διά περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Η Λ.Σ. Ηγουμενίτσας για τη διά περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 17, 2020 Rating: 5

Οδηγίες Ιατρικού Συλλόγου Θεσπρωτίας προς Ιδιώτες Ιατρούς και πολίτες

Τρίτη, Μαρτίου 17, 2020
Οδηγίες Ιατρικού Συλλόγου Θεσπρωτίας προς Ιδιώτες Ιατρούς και πολίτες


Ο ΙΣΘ καλεί τους πολίτες να ακολουθήσουν τα μέτρα προστασίας που έχουν ανακοινωθεί από τον ΕΟΔΥ και πιο συγκεκριμένα: 
-Να μένουν στο σπίτι όταν έχουν ήπια συμπτώματα 
-Να μην πηγαίνουν στα νοσοκομεία παρά μόνο σε έκτακτη ανάγκη 
-Να αναζητούν ιατρική συμβουλή από τον θεράποντα ιατρό τους τηλεφωνικά και να τον επισκέπτονται μόνο εφόσον τους το ζητήσει. 
-Τακτικός ιατρικός έλεγχος μόνο μετά από σύσταση του θεράποντα ιατρού. 
-Επί συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού να προσέρχονται στα ιατρεία με μάσκα χωρίς συνοδό και εφόσον έχει προηγηθεί συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό. 

Επίσης ο ΙΣΘ συνιστά στους ιδιώτες Ιατρούς του νομού 
-Να δίνουν τις απαραίτητες οδηγίες τηλεφωνικά. 
-Να συμβουλεύουν τους ασθενείς να τους επισκέπτονται μόνο με ραντεβού ώστε να μην παρατηρείται συνωστισμός στην αναμονή και μόνο εφόσον κρίνουν ότι είναι απόλυτη ανάγκη. 
-Να διαμορφώσουν την αναμονή του ιατρείου τους έτσι ώστε να υπάρχει απόσταση δύο μέτρα μεταξύ των ασθενών. 

Για το Δ. Σ. του Ι.Σ. Θεσπρωτίας 
Ο Πρόεδρος
Οικονομίδης Πέτρος
Ο Γεν Γραμματέας 
Δήμας Διονύσιος
Read More »
Οδηγίες Ιατρικού Συλλόγου Θεσπρωτίας προς Ιδιώτες Ιατρούς και πολίτες Οδηγίες Ιατρικού Συλλόγου Θεσπρωτίας προς Ιδιώτες Ιατρούς και πολίτες Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 17, 2020 Rating: 5

Αποκωδικοποιώντας τις επιπτώσεις του κορωνοϊού και τις νέες τάσεις που φέρνει στην επιχειρηματικότητα -Του Βασίλη Παππά

Τρίτη, Μαρτίου 17, 2020
Αποκωδικοποιώντας τις επιπτώσεις του κορωνοϊού και τις νέες τάσεις που φέρνει στην επιχειρηματικότητα -Του Βασίλη Παππά


Στο παρακάτω κείμενο επιχειρώ μια διαφορετική προσέγγιση για τις επιπτώσεις του κορονοϊού. Δεν θα αναφέρω την βλάβη που έχει ήδη προκαλέσει σε όλες τις επιχειρήσεις και την αγορά – το γνωρίζετε ήδη.

Θα κάνω μια προσέγγιση όχι στις αρνητικές επιπτώσεις – αλλά σε αυτά που φέρνει από την οπτική της επιχειρηματικότητας και του μάρκετινγκ.

Διάβασα κάποτε από τον μαρκετίστα Chris Brogan ότι για να βρούμε τις νέες τάσεις που δημιουργούνται στο “επιχειρείν”, πρέπει να έχουμε “bird’s eye view” (να βλέπουμε τα πάντα από ψηλά), να είμαστε δημιουργικοί, να μπορούμε να κάνουμε ανάλυση των γεγονότων, και να βλέπουμε το zig όταν όλοι κάνουν zag.

Θα επιχειρήσω λοιπόν να κάνω κάποιες (ας πούμε) προβλέψεις για το πώς ενδέχεται να επηρεάσει ο κορονοϊός την επιχειρηματικότητα, το μάρκετινγκ και την ζωή μας γενικότερα.

Καταρχήν θεωρώ οδεύουμε σε μια νέα πραγματικότητα. Μια ζωή μαζί με τον κορονοϊό. Δεν είμαι ειδικός αλλά από αυτά που λένε οι επιστήμονες το πιθανότερο σενάριο είναι να υπάρχει στην ζωή μας από εδώ και πέρα.

Δεν είναι δηλαδή κάτι που για 1-2 μήνες θα μας ταλαιπωρήσει και μετά όλα καλά. Ήρθε για να μείνει. Τους καλοκαιρινούς μήνες θα μειώνονται τα κρούσματα (η εμπειρία από άλλους ιούς δείχνει ότι μετά τους 28-30°C εξασθενούν) και θα αυξάνονται ξανά τους χειμερινούς.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες των ειδικών, εάν κάποιος νοσήσει θα πρέπει να μείνει σπίτι του για να μην μεταδώσει τον ιό.

Ενώ κάποιος υγιής, ιδιαίτερα εάν ανήκει σε ευπαθή ομάδα πληθυσμού, καλό είναι να αποφεύγει την πολυκοσμία και την διάδραση με άλλους ανθρώπους.

Όσο δηλαδή μένουμε μέσα – τόσο το καλύτερο. Όταν έρθει βέβαια το εμβόλιο η κατάσταση θα βελτιωθεί.

Οπότε γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα περνούν από εδώ και πέρα μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στο σπίτι.

Εμείς ως επαγγελματίες από την πλευρά μας θα πρέπει να σκεφτούμε τι σημαίνει αυτό για τις δουλειές μας, και πως επηρεάζει το μάρκετινγκ και την επιχειρηματικότητα.

Αφού λοιπόν θα μένουμε μέσα – τι σημαίνει αυτό;

Για παράδειγμα, αν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας και χρειαστεί να μείνεις στο σπίτι 14 ημέρες ή και περισσότερο, είσαι προετοιμασμένος για αυτό; Θα τρέχει η δουλειά σου χωρίς εσένα; Μπορείς μέσω τηλεφώνου και internet να συνεχίσεις να δουλεύεις και να βγάζεις χρήματα;

Δεν θέλω να πανικοβάλλω κανέναν. Τις ίδιες ερωτήσεις κάνω και στον εαυτό μου – απλά τις εξωτερικεύω. Νοιάζομαι πραγματικά για τους ανθρώπους που είναι στην κοινότητα μας. Προσπαθήστε να προετοιμαστείτε όσο γίνεται.

Όλοι οι κλάδοι της οικονομίας θα επηρεαστούν. Άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο.

Μερικές τάσεις που βλέπω να έρχονται:

-Αφού θα μένουμε μέσα και θα κόψουμε σε έναν βαθμό τις εξόδους μας (πχ. για φαγητό) – σημαίνει αυτόματα ότι το Delivery φαγητού θα αυξηθεί. Είναι ένα επακόλουθο. Μια συνέπεια. Και για να το πάμε πιο βαθιά – αφού το Delivery θα αυξηθεί, τι άλλο θα αυξηθεί ή μειωθεί; Ποιες νέες τάσεις φέρνει αυτό; Το σίγουρο είναι ότι εάν έχετε εστιατόριο ή fast-food θα πρέπει να προετοιμαστείτε.

-Αφού θα μένουμε σπίτι περισσότερο, το Online–shopping επίσης θα αυξηθεί σημαντικά. Με το πάτημα ενός κουμπιού και χωρίς να βγούμε έξω μην κολλήσουμε (ή μεταδώσουμε) κάνα ιό θα έχουμε τα πάντα στην πόρτα μας από τους καλούς μας κούριερ (δεν αναφέρομαι σε μάσκες και απολυμαντικά γιατί αυτά έχουν ήδη εξαντληθεί). Θέλεις όμως ρουχαλάκι – click και το έχεις. Θέλεις κρεμούλα προσώπου – click και την έχεις. Και τώρα γίνεται, όμως θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Σε πολύ μεγάλο βαθμό. Εσείς καμιά ιδέα για e-shop έχετε;

-Και μιας και ανέφερα τους κούριερ – οι εταιρείες αυτές θα αυξήσουν σημαντικά τον όγκο εργασίας τους (και πάλι πρέπει να σκεφτούμε τι σημαίνει αυτό; Ίσως υπάρχει ζήτηση για περισσότερα κούριερ-boys και θέσεις εργασίας ή για delivery μέσω drone, μια ιδέα λέω).

-Επίσης στο ίδιο μήκος κύματος με τα παραπάνω, θα αυξηθούν οι παραγγελίες από τα Online–Supermarket για παράδοση της “τσάντας με τα ψώνια” στο σπίτι. Μπορείτε δηλαδή να παραγγείλετε ρύζι και μακαρόνια και να σας τα φέρουν σπίτι – δεν χρειάζεται να τρέχετε στα supermarket με τον κίνδυνο να τσακωθείτε κιόλας για το τελευταίο πακέτο χαρτί τουαλέτας J. Μέχρι στιγμής το delivery από supermarket υπήρχε κυρίως στις μεγάλες πόλεις. Θα το δούμε και στην επαρχία! Χρησιμοποιούσαν την υπηρεσία αυτή κυρίως ηλικιωμένοι που δεν μπορούσαν να βγουν έξω. Τώρα θα δούμε και μικρότερες ηλικίες να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία αυτή. Έχετε super-market ή Mini-market; Προετοιμαστείτε!

-Και αφού θα είμαστε σπίτι – θέλουμε να περάσουμε καλά. Η ανάγκη για home entertainment θα αυξηθεί κατακόρυφα. Τηλεοράσεις με μεγάλες οθόνες, smart tvs, home cinemas, playstation, tablets, laptops, κ.α θα βρίσκονται πλέον σε κάθε σπίτι. Και επειδή μας αρέσει να περνάμε πολύ καλά, οι συνδρομές σε Netflix, Nova, Cosmote tv, κλπ. επίσης θα αυξηθούν!

-Τι άλλο;

–Γυμναστική στο σπίτι. Πολλοί θα διστάσουν να πάνε σε γυμναστήρια λόγω πολυκοσμίας. Τι σημαίνει αυτή η τάση; Τι νέο φέρνει;

–E–learning. Εκτιμώ ότι θα αυξηθεί σημαντικά. Ειδικά εάν κλείσουν για ένα διάστημα Πανεπιστήμια και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ΚΕΚ, κλπ. ή σταματήσουν τα σεμινάρια σε αίθουσες και ξενοδοχεία – το E-Learning θα είναι μονόδρομος. Επίσης θεωρώ ότι θα είναι και μια πολύ καλή ευκαιρία, αντί να βλέπουμε όλη την μέρα Netflix, να πάρουμε εκπαίδευση και να «μάθουμε» κάτι καινούριο. Σκεφτείτε το αυτό και τι σημαίνει.

Εδώ να πω και το εξής. Κάτι ωραίο από την πλευρά της πολιτείας (ή των Δήμων) θα ήταν να έδινε πρόσβαση στο internet δωρεάν σε κάθε σπίτι, τουλάχιστον για 6 μήνες, αν όχι σε όλους- τότε σε κάθε οικογένεια που αυτή την στιγμή βρίσκεται στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο. Δεν έχουν όλοι την οικονομική δυνατότητα. Πρόσβαση στο διαδίκτυο θα πρέπει να έχουν όλοι ανεξαιρέτως!

-Το να μείνουμε σπίτι είναι μια καλή ευκαιρία να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια μας. Προσπαθήστε να βρείτε δημιουργικές δραστηριότητες που ακονίζουν το μυαλό και το κρατούν σε εγρήγορση όπως διάβασμα, επιτραπέζια παιχνίδια, ακόμα και μαγείρεμα (κάτι νέο που δεν έχετε ξανακάνει ποτέ). Κάντε πράγματα που θα κρατούν ανεβασμένη την διάθεση! Αυτό πάλι, τι νέες τάσεις φέρνει;

-Και επειδή θα χρειαστούμε και τον «αέρα» μας – προτείνω μια βολτίτσα με το αυτοκίνητο στην εξοχή (ή hiking στην εξοχή), χωρίς να έρθετε σε επαφή με άλλους ανθρώπους.

Αυτά όσον αφορά τις περισσότερες ώρες στο σπίτι. Υπάρχουν πολλά ακόμα όμως θεωρώ πιάσατε τον τρόπο σκέψης.

Επίσης, εάν έχετε Ξενοδοχείο – μην καθίσετε με σταυρωμένα τα χέρια να περιμένετε τι θα γίνει. Για παράδειγμα καθησυχάστε τους πελάτες σας, με email, στην σελίδα σας και τα Social, ότι έχετε λάβει όλα τα μέτρα πρόληψης όπως απολυμάνσεις των χώρων και κλινοσκεπασμάτων, και ότι ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες που εξέδωσε ειδικά για Ξενοδοχεία ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Ήδη το πλήγμα στον τουρισμό είναι μεγάλο. Δείξτε στους πελάτες σας ότι ενδιαφέρεστε!

Κάτι άλλο (γιατί κάποιοι δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια) – η Κινέζικη αυτοκινητοβιομηχανία Geely ανακοίνωσε ότι το νέο της SUV έχει σύστημα κλιματισμού που «απομονώνει» τον κορωνοϊό. Έχει λέει την πιστοποίηση N95 που σημαίνει ότι τα «φίλτρα αέρα» θα κατακρατούν το 95% των αιρούμενων σωματιδίων με διάμετρο τουλάχιστον 0,3 μικρόμετρα (μέσα σε αυτά περιλαμβάνονται οι ιοί και τα βακτήρια). Δεν ξέρω αν ισχύει και αν όντως προστατεύει (πιο πολύ για τακτική μάρκετινγκ μου ακούγεται) – όμως σημασία έχει ότι το «σκέφτηκαν» και το πέρασαν ήδη στην αγορά.

Με τα παραπάνω, το μήνυμα που θέλω να περάσω είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καθίσουμε καταρχήν με σταυρωμένα τα χέρια (ακόμα και εάν χρειαστεί να αφήσουμε το γραφείο μας για λίγο και να μείνουμε σπίτι).

Πρέπει να ανοίξουμε το μυαλό μας στην δημιουργικότητα και τo “resourcefulness” όπως λένε οι Αμερικάνοι (επινοητικότητα σε ελεύθερη μετάφραση). Θα έχουμε χρόνο να κάνουμε τις σκέψεις μας και να βρούμε λύσεις για τις δουλειές μας! Είναι ευκαιρία τώρα να εξετάσουμε και άλλα μοντέλα επιχειρηματικότητας που μπορούμε να δουλέψουμε! Think out of the box!

Επίσης επικοινωνήστε με τους πελάτες σας. Όλοι έχουν ανησυχίες στο μυαλό τους. Δείξτε ότι τους σκέφτεστε (γιατί ξέρω ότι πραγματικά το κάνετε). Αυτή την στιγμή όλοι έχουν βγάλει από μέσα τους τον καλύτερο και πιο ανθρώπινο εαυτό τους! Είναι εντυπωσιακό! Έχετε τα email τους. Στείλτε τους ένα μήνυμα ότι είστε εδώ. Ακόμα και μέσω messenger. Θα το εκτιμήσουν.

Όχι δεν ήρθε το τέλος του κόσμου, και θεωρώ με την έλευση του εμβολίου όλα θα επανέλθουν στο φυσιολογικό σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αυτό όμως δεν θα γίνει άμεσα. Πρέπει επομένως να προσαρμοστούμε.

Ως επαγγελματίες θα πρέπει να καθίσουμε και να σκεφτούμε τι σημαίνει αυτό για τις δουλειές μας, τους πελάτες μας (τους πελάτες των πελατών μας), και την αγορά γενικότερα. Ποιες νέες τάσεις και νέα δεδομένα δημιουργεί στην ζωή μας. Να τα δούμε λίγο όλα αυτά αποστασιοποιημένα και χωρίς πανικό, και να προσπαθήσουμε να προσαρμοστούμε ανάλογα.

Θα χαρώ να μου στείλετε και τις δικές σας απόψεις και ιδέες στο email μου info@epixeirein.gr ή να αφήσετε το σχόλιο σας.

Βασίλης Παππάς, Epixeirein

……..

Το άρθρο αρχικά δημοσιεύθηκε στο Epixeirein.gr στις 11/3 και έγινε μια ανανέωση στις 15/3
Read More »
Αποκωδικοποιώντας τις επιπτώσεις του κορωνοϊού και τις νέες τάσεις που φέρνει στην επιχειρηματικότητα -Του Βασίλη Παππά Αποκωδικοποιώντας τις επιπτώσεις του κορωνοϊού και τις νέες τάσεις που φέρνει στην επιχειρηματικότητα -Του Βασίλη Παππά Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 17, 2020 Rating: 5

Σελίδες