Παρουσίαση του συνδυασμού «Συμμαχία Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης» για το δήμο Ηγουμενίτσας (+ΦΩΤΟ)

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 12, 2022
Παρουσίαση του συνδυασμού «Συμμαχία Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης» για το δήμο Ηγουμενίτσας (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)


Τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 6 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ξενοδοχείου «Αντζέλικα», πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και αθρόα προσέλευση του κόσμου, η δημόσια ανοικτή εκδήλωση για την επίσημη ανακοίνωση της καθόδου του Συνδυασμού «Συμμαχία Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης» στις εκλογές για την ανάδειξη της νέας Δημοτικής Αρχής στο Δήμο Ηγουμενίτσας.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο επικεφαλής του Συνδυασμού Παναγιώτης Νταής, Δημοτικός Σύμβουλος Ηγουμενίτσας. Ο κ. Νταής ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε η δημιουργία του συνδυασμού, οι οποίοι σχετίζονται με τις μεγάλες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια ο Δήμος Ηγουμενίτσας.


Οι προκλήσεις αυτές προέρχονται από την ιδιωτικοποίηση του λιμένα εξωτερικού της Ηγουμενίτσας, από την ανάγκη αξιοποίησης όλων των δυνατοτήτων που προσφέρουν τα ευρωπαϊκά και εθνικά χρηματοδοτικά προγράμματα, από την διεκδίκηση της υλοποίησης μεγάλων έργων και παρεμβάσεων στην περιοχή, όπως ο περιφερειακός δρόμος της Ηγουμενίτσας και η λειτουργία πανεπιστημιακού τμήματος στην περιοχή, από την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης του αναπτυξιακού, χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, εφαρμογής του σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων και των σχεδίων αστικής ανάπτυξης, ανάπλασης και κινητικότητας, καθώς και ενεργειακής αναβάθμισης των δημοτικών κτηρίων. Προέρχονται επίσης από την αδήριτη πραγματικότητα της νέας αντίληψης για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, η οποία συνδυάζεται με τον πολιτισμό, το περιβάλλον και την παραγωγή του πρωτογενούς τομέα. Προέρχονται τέλος από την προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Δήμου, στην βελτίωση του επιπέδου των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών, καθώς και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών από τις δημοτικές υπηρεσίες.


Ο κ. Νταής, ανέφερε ότι ο Συνδυασμός σέβεται απολύτως τα κόμματα, την προσφορά και τα όργανά τους, καθώς και τις πολιτικές πεποιθήσεις όλων των μελών του, αλλά θα κατέλθει στις εκλογές χωρίς να συμμετάσχει σε διαδικασίες χρισμάτων, επειδή για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων απαιτείται συστράτευση ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων. Για το λόγο αυτό το επόμενο χρονικό διάστημα θα επιδιώξει συναντήσεις με όλους τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να οριστικοποιηθεί ένα συνεκτικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα ανάπτυξης και αλληλεγγύης.


Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Νταής, αφού ευχαρίστησε θερμά εκ μέρους του Συνδυασμού τους παρευρεθέντες, απηύθυνε ανοικτό κάλεσμα προς όλους για ενεργό συμμετοχή στην προσπάθεια του Συνδυασμού, προκειμένου να οριστικοποιηθεί ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα για την περιοχή και πάνω σε αυτό να οικοδομηθεί μια ευρεία συμμαχία κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, για την τελική νίκη στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2023.


Read More »
Παρουσίαση του συνδυασμού «Συμμαχία Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης» για το δήμο Ηγουμενίτσας (+ΦΩΤΟ) Παρουσίαση του συνδυασμού «Συμμαχία Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης» για το δήμο Ηγουμενίτσας (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 12, 2022 Rating: 5

Παρουσιάστηκαν οι βασικές προκλήσεις του συνδυασμού «Συμμαχία Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης» για το δήμο Ηγουμενίτσας

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 12, 2022
Παρουσιάστηκαν οι βασικές προκλήσεις του συνδυασμού «Συμμαχία Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης» για το δήμο ΗγουμενίτσαςΕίναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς η παρουσία σας στη σημερινή εκδήλωση, που αποτελεί το εναρκτήριο γεγονός της συμμετοχής του συνδυασμού «Συμμαχία Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης» στην κούρσα της διεκδίκησης του Δήμου Ηγουμενίτσας, στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023.
Επιθυμούμε σήμερα να μοιραστούμε μαζί σας τους λόγους που μας οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.
Η οποία ελήφθη ύστερα από πολλές συζητήσεις.
Και κατόπιν ώριμων σκέψεων.

Φίλες και φίλοι, τα επόμενα πέντε χρόνια είναι ιδιαίτερα κρίσιμα για την αναπτυξιακή πορεία και μελλοντική προοπτική του Δήμου Ηγουμενίτσας.
Οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει είναι πολλές και δύσκολες.
Αλλά και οι ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν είναι σημαντικές και δεν πρέπει να χαθούν.

1Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Ο Δήμος και η τοπική κοινωνία θα κληθούν να συνυπάρξουν και συλλειτουργήσουν με έναν Οργανισμό Λιμένα υπό ιδιωτική διοίκηση.
Η συνύπαρξη αυτή πρέπει να λειτουργήσει μέσα σε ένα περιβάλλον ισοτιμίας και με γνώμονα το αμοιβαίο συμφέρον και την ωφέλεια της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας.
Και απαιτεί μια Δημοτική Αρχή με υπευθυνότητα, κύρος και ικανότητα ισότιμης διαπραγμάτευσης και διεκδίκησης.
Όχι μόνο για το θέμα της χερσαίας ζώνης.
Αλλά για το σύνολο των θεμάτων που αποτελούν αντικείμενο συνεργασίας μεταξύ ΟΛΗΓ και Δήμου.

2Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Ο Δήμος θα πρέπει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που προσφέρουν τα ευρωπαϊκά, εθνικά και περιφερειακά χρηματοδοτικά προγράμματα (όπως είναι το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης, τα προγράμματα Αντώνης Τρίτσης, Φιλόδημος, το Εθνικό και Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης κ.α.).
Για να εκτελεστούν τα αναγκαία δημόσια έργα.
Να υλοποιηθούν αναπτυξιακές δράσεις, καθώς και πρωτοβουλίες κοινωνικής πολιτικής.
Ακόμη θα πρέπει να διεκδικήσει την εκτέλεση μεγάλων δημόσιων έργων.
Και την υλοποίηση παρεμβάσεων που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής.
Η σύνδεση της Εγνατίας Οδού με τα ελληνοαλβανικά σύνορα, στην οποία συμπεριλαμβάνεται το έργο του περιφερειακού δρόμου της Ηγουμενίτσας, καθώς και η προοπτική λειτουργίας Πανεπιστημιακού Τμήματος στην περιοχή, αποτελούν τα πλέον χαρακτηριστικά, αλλά όχι βεβαίως τα μόνα παραδείγματα.
Για να επιτευχθούν όλα αυτά απαιτείται μια Δημοτική Αρχή με εμπειρία στη διαχείριση και εκτέλεση έργων.
Αλλά και στην τεκμηρίωση των διεκδικήσεων.

3Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Η ανάπτυξη πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στις τοπικές ανάγκες και συνθήκες.
Καθώς και να πληροί τα κριτήρια της βιωσιμότητας,
Για το λόγο αυτό πρέπει ο αναπτυξιακός, χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός, καθώς και ο καθορισμός χρήσεων γης σε όλη την γεωγραφική έκταση του Δήμου, να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς.
Παράλληλα πρέπει να ολοκληρωθεί η καταγραφή της δημοτικής περιουσίας.
Και στη συνέχεια να τύχει της κατάλληλης αξιοποίησης.
Με όρους διαφάνειας.
Και με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την ανάπτυξη της περιοχής.
Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα υστέρησης στον τομέα αυτό είναι η καθυστέρηση προώθησης των διαδικασιών για την Μελέτη Εφαρμογής της 5ης Πολεοδομικής Ενότητας Ηγουμενίτσας.
Αλλά και πρόσφατες περιπτώσεις αδειοδότησης επενδύσεων που αναστάτωσαν την τοπική κοινωνία, αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα των προβλημάτων που δημιουργεί η έλλειψη ολοκληρωμένου χωροταξικού και πολεοδομικού αναπτυξιακού σχεδιασμού.
Η Ηγουμενίτσα του 2023 δεν μπορεί να πορεύεται χωρίς σαφές σχέδιο και στρατηγική ανάπτυξης.

4Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.
Στο πλαίσιο αυτό, η αναδιοργάνωση του συστήματος αποκομιδής απορριμμάτων αλλά και γενικότερα του μηχανισμού καθαριότητας είναι αναγκαία.
Για να ενισχυθούν και να γίνουν ακόμη πιο αποτελεσματικές οι προσπάθειες των υπαλλήλων του Δήμου.
Επιπλέον, ο Δήμος θα πρέπει να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων.
Με βάση τις αρχές της ανακύκλωσης.
Και με στόχους την βελτίωση του επιπέδου της καθαριότητας.
Την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.
Την επίτευξη οικονομιών κλίμακος.
Μέσω των οποίων θα καταστεί δυνατή η μείωση των δαπανών και συνακόλουθα η μείωση των δημοτικών τελών.
Σε μια περίοδο δύσκολη οικονομικά για όλους τους πολίτες.
Η Ηγουμενίτσα του 2023 πρέπει να αρχίσει επιτέλους να σκέφτεται οικολογικά και με όρους αειφόρου ανάπτυξης.

5Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Ο Δήμος χρειάζεται να σχεδιάσει και εκτελέσει προγράμματα και έργα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και κινητικότητας, μέσω των οποίων θα βελτιωθούν οι συνθήκες και η ποιότητα ζωής των κατοίκων του.
Θα αντιμετωπιστεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα, καθώς και το πρόβλημα της στάθμευσης στην πόλη.
Με την εφαρμογή των κατάλληλων ρυθμίσεων.
Τον έλεγχο του συστήματος στάθμευσης.
Και τη λειτουργία οργανωμένων χώρων στάθμευσης.
Τα επόμενα χρόνια το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ηπείρου του ΕΣΠΑ, θα χρηματοδοτήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αστικής ανάπλασης και ανάπτυξης για την Ηγουμενίτσα.
Αποτελεί ίσως την τελευταία ευκαιρία για την πολεοδομική και αναπτυξιακή ανάταξη του ιστορικού κέντρου της πόλης, της παραλιακής ζώνης και άλλων σημείων του Δήμου.
Και δεν πρέπει να την αφήσουμε να χαθεί.
Εκεί όπου τα τελευταία χρόνια οι επιδόσεις είναι χαμηλές, εμείς δεσμευόμαστε για επιτάχυνση των ρυθμών.
Έτσι ώστε την επόμενη πενταετία η πόλη να αλλάξει όψη προς το καλύτερο.
Να γίνει μια πόλη που αξίζει κανείς να ζει και πρέπει να επισκεφτεί.

6Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Ο Δήμος θα κληθεί να προσαρμοστεί ταχέως στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που επιβάλλει η ενεργειακή κρίση.
Να εκμεταλλευτεί όλες τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που θα προκύψουν για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών κτηρίων, εγκαταστάσεων και εξοπλισμού.
Με στόχο και εδώ τη μείωση του κόστους και εν τέλει την εξάντληση όλων των περιθωρίων για την μείωση των αναλογούντων δημοτικών τελών.
Αλλά και την δραστηριοποίησή του στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Με σκοπό να καλύψει μέρος των ενεργειακών του αναγκών.
Αλλά και να παρέχει φτηνή ενέργεια σε οικονομικά αδύναμους δημότες.
Η Ηγουμενίτσα του 2023 δεν μπορεί παρά να μην σκέφτεται την μερική ενεργειακή αυτονομία της.

7Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί με έναν ολιστικό τρόπο.
Δεν θα εξαντλείται μόνο στην προβολή της με παραδοσιακά μέσα.
Θα ενσωματώνει συνεργατικές πρωτοβουλίες με άλλες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και με τον ιδιωτικό τομέα.
Για τον ποιοτικό εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος.
Την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού (πολιτιστικού, αθλητικού, θρησκευτικού, γαστρονομικού, οικοτουρισμού, τουρισμού κρουαζιέρας κ.α.).
Την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και του χρόνου διαμονής των επισκεπτών.
Τη διάχυση του τουριστικού ρεύματος σε όλη την έκταση του Δήμου.
Την αύξηση της απασχόλησης και του εισοδήματος.
Τη σύνδεσή του με την τοπική αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή.
Δόξα τω Θεώ, η περιοχή μας διαθέτει σημαντικούς πολιτιστικούς, ιστορικούς και περιβαλλοντικούς χώρους και πόρους.
Καθώς και μεγάλη λαογραφική παράδοση και άυλη κληρονομιά.
Περιοχές Natura όπως η λίμνη Καλοδικίου μεταξύ Μαργαριτίου, Μορφατίου και Ελευθερίου, και οι εκβολές του Καλαμά.
Αρχαιολογικοί χώροι όπως η αρχαία Φανωτή στον Γεροπλάτανο του Παραποτάμου, το Δυμόκαστρο και η αρχαία Ελίνα στην Πέρδικα.
Μνημεία όπως τα κάστρα Ηγουμενίτσας, Μαργαριτίου, Πολυνερίου κ.α.
Μουσεία όπως το Α.Μ. Ηγουμενίτσας και πολλά λαογραφικά μουσεία στα χωριά κ.τ.λ.
Παραδοσιακοί οικισμοί και οικίες στο Μαργαρίτι και την Πέρδικα.
Λαογραφικές εκδηλώσεις όπως η γιορτή λαδιού στην Πέρδικα κ.α.
Όλα τα προαναφερόμενα, ο Δήμος οφείλει σε συνεργασία με τις αρμόδιες κρατικές αρχές και τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους, να προστατεύσει, αναδείξει, προβάλει και αξιοποιήσει.
Με όρους βιωσιμότητας και αειφορίας.
Αλλά και η σύγχρονη τοπική πολιτιστική δημιουργία και τα καλλιτεχνικά σχήματα που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό, χρειάζονται την υποστήριξη του Δήμου.
Με στόχο την υλοποίηση συνεργατικών πρωτοβουλιών, για την ανάδειξη της περιοχής σε κέντρο πολιτισμού.
Για το λόγο αυτό πρέπει να επιταχυνθούν τα έργα βελτίωσης των πολιτιστικών υποδομών όπως το κτήριο του ΕΙΝ και το υπαίθριο θέατρο στο Τσιμπουρίκι.
Να μελετηθεί και εξεταστεί η δυνατότητα κατασκευής νέων πολιτιστικών υποδομών και στις άλλες περιοχές του Δήμου.
Και να εμπλουτιστεί το περιεχόμενο των πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Και μέσα από όλα αυτά, να προσδιοριστεί η ενιαία πολιτιστική ταυτότητα του Δήμου.
Η πλειονότητα των κατοίκων της περιοχής, είναι πλέον παιδιά, εγγόνια ή ακόμα και δισέγγονα αυτών των πρώτων κατοίκων που ήρθαν στην νεοϊδρυθείσα Ηγουμενίτσα από τα γύρω αρβανιτοχώρια.
Από τα βουνά των Φιλιατών, της Μουργκάνας και της Παραμυθιάς.
Από τα βλαχοχώρια της Πίνδου και του Γράμμου.
Από τα μαστοροχώρια της Κόνιτσας.
Από τους σαρακατσάνικους οικισμούς της ενδοχώρας.
Από τη Μικρά Ασία ή τη Βόρειο Ήπειρο ως πρόσφυγες.
Από την Κέρκυρα ή τα Γιάννενα, αλλά και από άλλα σημεία της Ηπείρου και της λοιπής χώρας.
Συναντώντας τους λίγους γηγενείς κατοίκους της περιοχής της Γράβας και του λιμανιού.
Καθώς και τους λιγοστούς κρατικούς υπαλλήλους που είχαν στελεχώσει τις νεοσύστατες τότε δημόσιες υπηρεσίες.
Χωρίς να ξεχνά και να απαρνείται κανένας την ιδιαίτερη καταγωγή του, μετά από δεκαετίες συνύπαρξης έχει πλέον κατοχυρωθεί η έννοια του Ηγουμενιτσιώτη.
Όχι απλώς ως κατοίκου της πόλης.
Αλλά ως ενεργού μέλους μια τοπικής κοινωνίας.
Με συνεκτικά χαρακτηριστικά.
Και με κοινή ιστορία.
Μετά από δώδεκα χρόνια ιστορίας του καλλικρατικού Δήμου, με την ενσωμάτωση του Παραποτάμου, της Πλαταριάς, των Συβότων, της Πέρδικας και του Μαργαριτίου, η λειτουργία του ως ενιαίου πολιτιστικού και κοινωνικού χώρου είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία.

8Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Ο Δήμος χρειάζεται να οργανώσει με πιο αποτελεσματικό τρόπο τους μηχανισμούς διαχείρισης των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης.
Για να διασφαλιστεί η επάρκεια στην παροχή του νερού.
Η αποδοτική λειτουργία.
Η χαμηλή τιμολόγηση και η διαχείριση των υγρών αποβλήτων.
Με στόχο την προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.
Και βεβαίως χρειάζεται η ριζική αναδιοργάνωση της λειτουργίας της ΔΕΥΑΗ.
Προκειμένου να επέλθει η αναγκαία ηρεμία και αποτελεσματικότητα στην καθημερινή λειτουργία της.
Καθώς και να βελτιωθούν οι υπηρεσίες που παρέχει στους δημότες.
Ο Δήμος επιτέλους πρέπει να αντιμετωπίσει το νερό ως πολύτιμο δημόσιο αγαθό και να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες.
Σε χαμηλή τιμή.
Σε όλους τους κατοίκους.

9Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Η αναδιοργάνωση του τομέα της κοινωνικής πολιτικής.
Με γνώμονα την διεύρυνση του αντικειμένου και την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων παροχών και υπηρεσιών προς τους συνδημότες.
Και ιδιαίτερα προς τους πλέον αδύναμους εξ αυτών.
Τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.
Τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Και την τρίτη ηλικία.
Με την συνεργασία με εθελοντικές οργανώσεις και φορείς της κοινωνίας των πολιτών.
Στο ίδιο πλαίσιο η αρμοδιότητα του Δήμου για την υποστήριξη της λειτουργίας της προσχολικής αγωγής, των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πρέπει να αποκτήσει πιο ουσιαστικό περιεχόμενο.
Σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και τις οργανώσεις τους.
Τους γονείς και την ίδια τη μαθητική κοινότητα.
Και φυσικά οι πρωτοβουλίες για την προστασία της δημόσιας υγείας χρειάζεται να ενισχυθούν και αναβαθμιστούν.

10Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Ο Δήμος τέλος, οφείλει να εφαρμόσει ένα σύγχρονο μοντέλο διοίκησης.
Με σεβασμό στις αρχές της τοπικής δημοκρατίας, της αποκέντρωσης, της διαφάνειας, της αντικειμενικότητας, της ποιότητας των υπηρεσιών προς τους δημότες.
Με κοινωνική διαβούλευση, συνεργασίες και συνέργειες με όλες τις Δημοτικές Παρατάξεις.
Τους Προέδρους και τα Συμβούλια των Κοινοτήτων και ιδιαίτερα της Κοινότητας του μεγάλου αστικού κέντρου του Δήμου, της Ηγουμενίτσας.
Τους εργαζομένους και τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις, μα πάνω απ΄ όλα με τους ίδιους τους πολίτες.

Όλα τα προαναφερόμενα, αλλά και πολλά άλλα ακόμη θέματα, εκτιμούμε ότι μπορεί να τα αντιμετωπίσει μια Δημοτική Αρχή αποτελούμενη από στελέχη με εμπειρία, γνώσεις, αλλά και όραμα.
Χωρίς να απαξιώνουμε το έργο κανενός, είναι δύσκολο να φανταστούμε την παρούσα Δημοτική Αρχή να μπορεί να οραματιστεί, να σχεδιάσει και να εφαρμόσει προγράμματα, έργα και δράσεις τα οποία έπρεπε να είχε υλοποιήσει από τα πρώτα έτη της εξουσίας της.
Ύστερα μάλιστα από εννέα ολόκληρα χρόνια θητείας, κατά τη διάρκεια των οποίων έδωσε ότι είχε να δώσει, κούρασε και κουράστηκε.
Για το λόγο αυτό προχωρούμε στη δημιουργία του Συνδυασμού «Συμμαχία Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης», ο οποίος θα συμμετάσχει στις επόμενες Δημοτικές Εκλογές του Οκτωβρίου του 2023.
Με την ενεργό υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας και των συμπολιτών μας, πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα έχουμε μια νικηφόρα πορεία.
Και θα αναδειχθούμε ως η επικρατούσα Δημοτική Παράταξη.

Ο τίτλος του Συνδυασμού δεν είναι τυχαίος.
Αντικατοπτρίζει την αδήριτη ανάγκη για την είσοδο της περιοχής σε μια σταθερή αναπτυξιακή τροχιά.
Μετά από πολλά χρόνια χαμένων ευκαιριών και χαμηλών προσδοκιών.
Επισημαίνει το γεγονός ότι η ανάπτυξη αυτή πρέπει να έχει ένα σαφές προοδευτικό πρόσημο:
Την αλληλεγγύη μεταξύ των δημοτών.
Την προστασία των μη προνομιούχων.
Τη συλλειτουργία των δημοτικών ενοτήτων.
Κατά τρόπο ώστε η ανάπτυξη στις πιο ισχυρές να διαχέεται και στις αναπτυσσόμενες ενότητες και κοινότητες.
Και υποδηλώνει τέλος ότι για να επιτευχθούν όλα αυτά χρειάζεται η συστράτευση ευρύτερων κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων.
Σε μια δυναμική διαδικασία μάχης, με μοναδικό αντίπαλο τα προβλήματα της περιοχής και των κατοίκων της.
Και στρατηγικό στόχο την διασφάλιση της αναπτυξιακής προοπτικής.
Και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της.
Ζητούμε την στήριξη από όλους τους δημότες, ώστε να αποτελέσουμε τον κινητήριο μοχλό και τον κατευθυντήριο νου, για την αναπτυξιακή λειτουργία του Δήμου την επόμενη πενταετία.
Αποφασίσαμε να μην εμπλακούμε σε διαδικασίες χρισμάτων από κόμματα.
Όχι γιατί δεν πιστεύουμε στον σημαντικό θεσμικό ρόλο των κομμάτων, στο πλαίσιο της λειτουργίας του αντιπροσωπευτικού δημοκρατικού συστήματος.
Θεωρούμε όμως ότι τα προβλήματα, αλλά κυρίως οι προκλήσεις των επόμενων χρόνων είναι μεγάλα και πολύπλοκα.
Για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά απαιτείται η συστράτευση ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων.
Για το λόγο αυτό, ο συνδυασμός αποτελείται από συμπολίτες που έχουν καταξιωθεί ατομικά, επαγγελματικά και κοινωνικά.
Συμμετέχουν επίσης νέοι και νέες που διακατέχονται από τα ίδια οράματα, προσδίδοντας στην ομαδική μας προσπάθεια την αναγκαία φρεσκάδα και ανανέωση.
Ορισμένοι έχουν ενεργή κομματική ταυτότητα, ενώ άλλοι όχι.
Η επιλογή του καθένα από εμάς είναι απολύτως σεβαστή από όλους.
Δεν ζητούμε από τα μέλη μας να απαρνηθούν την πολιτική τους προέλευση ούτε την κομματική τους προτίμηση.
Φιλοδοξούμε να ενώσουμε και να συνθέσουμε, παρά να διχάσουμε.
Εκτιμούμε ότι αυτά που μας ενώνουν για την πρόοδο της περιοχής, είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν.
Επιζητούμε να αξιοποιήσουμε ότι θετικό έχει παραχθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια από τα κόμματα που άσκησαν εξουσία.
Και να το προσαρμόσουμε στα αναπτυξιακά και κοινωνικά δεδομένα της περιοχής.

Για να γίνει αντιληπτή η στρατηγική μας, θα αναφερθούμε σε τρία παραδείγματα:
Είναι γεγονός ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ διαχρονικά ενέταξαν την ΤΑ στον εθνικό αναπτυξιακό σχεδιασμό και έδωσαν τη δυνατότητα χρηματοδότησης μεγάλων έργων και δράσεων από τα ευρωπαϊκά προγράμματα.
Αυτό το πολύ σημαντικό κεκτημένο θα το αξιοποιήσουμε πλήρως την επόμενη πενταετία.
Επίσης, τη νέα δυναμική που προσέφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τον εμπλουτισμό του περιεχομένου της κοινωνικής πολιτικής των ΟΤΑ, την κρατάμε και φιλοδοξούμε να την επεκτείνουμε ακόμη περισσότερο.
Σε μια εποχή δύσκολη στην οποία απαιτείται η παρέμβαση του κράτους για την αντιμετώπιση των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων.
Τέλος, δεν μπορεί να παραγνωρίσει κανείς τις δυνατότητες που δίνει η πρόσφατη νομοθεσία της παρούσας κυβέρνησης, για την εμπλοκή της ΤΑ στις διαδικασίες παραγωγής ενέργειας.
Με στόχο την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των Δήμων.
Την εξοικονόμηση πόρων και την ενίσχυση ευάλωτων νοικοκυριών.
Καθώς και τις προοπτικές της διαδημοτικής συνεργασίας με τη λειτουργία Αναπτυξιακών Οργανισμών, τη σύσταση του οποίου θα επιδιώξουμε σε συνεργασία με τους δύο άλλους Δήμους της ΠΕ Θεσπρωτίας.
Γιατί η ανάπτυξη της περιοχής πρέπει να είναι ολιστική προκειμένου να είναι βιώσιμη.
Τις δυνατότητες που έχουν προσφέρει διαχρονικά, όλα τα κόμματα εξουσίας, τις έχουμε ενσωματώσει στις προτάσεις μας.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα συναντηθούμε με επαγγελματικούς, επιστημονικούς, συνδικαλιστικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς της περιοχής, για να συζητήσουμε συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις που έχουμε επεξεργαστεί και οι οποίες εκτείνονται σε όλο το εύρος της δράσης του Δήμου.
Από την ανάπτυξη, τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα και την αποτελεσματική απορρόφηση των πόρων, την κοινωνική πολιτική, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη των φυσικών πόρων, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, έως το νέο μοντέλο διοίκησης του Δήμου και την πλήρη αναδιοργάνωση της λειτουργίας της ΔΕΥΑΗ.
Οι προτάσεις αυτές έχουν διατυπωθεί με βάση την εμπειρία που αποκτήσαμε πολλά μέλη του συνδυασμού από τη συμμετοχή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και σε άλλα συλλογικά όργανα του Δήμου.
Από την εξέταση καλών πρακτικών σε άλλους Δήμους.
Αλλά και από την γενικότερη γνώση που διαθέτουν όλα τα μέλη μας, ως αποτέλεσμα ενεργούς παρουσίας σε συνδικαλιστικούς, επιστημονικούς, συνεταιριστικούς, πολιτιστικούς και αθλητικούς φορείς της περιοχής.
Αλλά και λόγω των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων.
Θα αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που παρέχει το διαδίκτυο για να δημιουργήσουμε και να διατηρήσουμε μια ανοικτή και μόνιμη σχέση με την τοπική κοινωνία και να δεχθούμε τις δικές της προτάσεις.
Με βάση τις γόνιμες αυτές διεργασίες θα οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα του συνδυασμού μας, το οποίο πραγματικά θα αποτελέσει τον οδηγό των κινήσεών μας, τόσο προεκλογικά, όσο βεβαίως και μετεκλογικά.
Όταν δηλαδή ελπίζουμε να έχει τύχει της έγκρισης και επιβράβευσης της τοπικής κοινωνίας.
Σε λίγους μήνες από τώρα θα παρουσιάσουμε δημόσια το πρόγραμμα αυτό.
Μαζί με τα μέλη του συνδυασμού τα οποία από σήμερα αποκτούν ένα ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο σε αυτές τις διαδικασίες διαβούλευσης και τις συναντήσεις με τους φορείς.
Η συνεργατική αυτή στρατηγική θα μας ακολουθήσει και στην περίπτωση της ανάδειξής μας ως Δημοτική Αρχή.
Θα πορευθούμε με συνέργειες με όλους τους φορείς όπως τα Υπουργεία, η Περιφέρεια Ηπείρου, οι άλλοι Δήμοι της Θεσπρωτίας, οι τοπικοί κοινωνικοί φορείς.
Αλλά και με τους ίδιους τους πολίτες μέσα από την ανάπτυξη δικτύων διαβούλευσης.

Κλείνοντας, θα ήθελα να μου επιτρέψετε και μια πολύ σύντομη προσωπική αναφορά, αν και δεν το συνηθίζω δημόσια.
Φίλες και φίλοι, έλειπα αρκετά χρόνια από την πόλη όπου μεγάλωσα.
Πήγα σχολείο.
Είχα πολιτιστική, αθλητική και κοινωνική δράση.
Και έκανα τα πρώτα μου επαγγελματικά και πολιτικά βήματα.
Μια πόλη στην οποία μέλη της στενής και ευρύτερης οικογένειάς μου έχουν προσφέρει, μέσα από θέσεις υψηλής ευθύνης.
Θα μπορούσα να είχα παραμείνει και να είχα ασχοληθεί με τα κοινά σε μικρότερη ηλικία.
Θεώρησα όμως ότι θα ήταν καλύτερο να ακολουθήσω πρώτα ένα κύκλο σπουδών και επαγγελματικής πορείας.
Προκειμένου να αποκτήσω περαιτέρω γνώσεις και πολύτιμη εμπειρία.
Δεν έπαψα όμως ποτέ να παρακολουθώ τις εξελίξεις της περιοχής μας.
Και να παρεμβαίνω προσφέροντας την όποια υποστήριξη μου ζητήθηκε.
Υπηρέτησα – πιστεύω ευδόκιμα – σε καίριες και υπεύθυνες θέσεις του κρατικού μηχανισμού, με όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων 25 ετών.
Στη σταδιοδρομία μου υπήρξα στέλεχος, αλλά και Προϊστάμενος στα Υπουργεία Εσωτερικών – Πολιτισμού/ Αθλητισμού – Τουρισμού.
Στο πλαίσιο αυτό – μεταξύ άλλων – συμμετείχα στην ίδρυση και λειτουργία των Κ.Ε.Π. στην εφαρμογή των προγραμμάτων «Καλλικράτης» και «Διαύγεια», στη διαχείριση μεγάλων έργων και δράσεων του ΕΣΠΑ των Υπουργείων Εσωτερικών, Πολιτισμού και Τουρισμού, ως επικεφαλής των αντίστοιχων Διαχειριστικών Αρχών.
Είχα τέλος την ευκαιρία να υπηρετήσω στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, ως Πρόεδρος του Δ.Σ. και από τη θέση αυτή να υλοποιήσω το έργο του εκσυγχρονισμού της λειτουργίας του και της μετατροπής του σε έναν δυναμικό Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης του συνόλου των Πολιτιστικών Πόρων της χώρας.
Πριν από τέσσερα χρόνια, ασχολήθηκα για πρώτη φορά με την τοπική αυτοδιοίκηση κατερχόμενος στις εκλογές ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία με επικεφαλής τον Γιάννη Γόγολο.
Διεξήγαμε έναν τίμιο αγώνα, μέσα σε δύσκολες συνθήκες και πετύχαμε ένα θετικό αποτέλεσμα.
Είχα την τιμή να εκλεγώ ως μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, με τη δική σας υποστήριξη.
Και από τη θέση αυτή να γνωρίσω ακόμη καλύτερα την περιοχή, τα προβλήματα και τις προοπτικές της.
Αλλά κυρίως τον κόσμο της.
Νομίζω ότι ως Δημοτική Παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, αλλά και ως Δημοτικοί Σύμβουλοι ξεχωριστά ασκήσαμε και συνεχίζουμε να ασκούμε μια σοβαρή, εποικοδομητική και υπεύθυνη αντιπολίτευση.
Ο καθένας φυσικά με τον δικό του ιδιαίτερο και καθ΄ όλα σεβαστό τρόπο.
Μέσα από αυτή τη διαδικασία, επανασυστήθηκα με την τοπική κοινωνία.
Και με την ανεκτίμητη συμβολή των συνεργατών και συνοδοιπόρων μου, φθάσαμε σε ένα σημείο ωριμότητας.
Και μπορούμε πλέον να πούμε με σιγουριά και ασφάλεια ότι έχουμε το όραμα, διαθέτουμε τη στρατηγική και διατυπώνουμε ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις για το μέλλον του τόπου.

Σας καλούμε λοιπόν να συμπορευθούμε τους επόμενους μήνες σε ένα δύσκολο αλλά όμορφο αγώνα.
Να συνδιαμορφώσουμε μαζί το αναπτυξιακό και κοινωνικό μας πρόγραμμα.
Να το επικοινωνήσουμε στην τοπική κοινωνία.
Και με βάση αυτό να δώσουμε τη μάχη στις εκλογές του 2023.
Αλλά κυρίως σας προσκαλούμε μετά το νικηφόρο αποτέλεσμα των εκλογών, σε μια ειλικρινή σχέση συνεργασίας.
Σε μια πρωτόγνωρη, συμμετοχική και δημιουργική πενταετία.
Η οποία φιλοδοξούμε ότι θα αποτελέσει την απαρχή για την ριζική αλλαγή της εικόνας της πόλης.
Και εν τέλει για την αλλαγή της ίδιας της ιστορίας της.
Γιατί η Ηγουμενίτσα και ο Δήμος δεν πρέπει να χάσουν άλλες ευκαιρίες.

Παναγιώτης Β. Νταής
Υποψήφιος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας
«Συμμαχία Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης»
Read More »
Παρουσιάστηκαν οι βασικές προκλήσεις του συνδυασμού «Συμμαχία Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης» για το δήμο Ηγουμενίτσας Παρουσιάστηκαν οι βασικές προκλήσεις του συνδυασμού «Συμμαχία Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης» για το δήμο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 12, 2022 Rating: 5

Χιλιάδες κορμοί στο φράγμα Καλαμά | Πλημμύρισε ο κάμπος σε πολλά σημεία (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 12, 2022
Χιλιάδες κορμοί στο φράγμα Καλαμά | Πλημμύρισε ο κάμπος σε πολλά σημεία (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)


Για πολλοστή φορά σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί των ΤΟΕΒ Βρυσέλλας, Σκάλας και Κορύτιανης, καθώς πέραν των άλλων καλλιεργειών, 22.000 δέντρα εσπεριδοειδών – κυρίως μανταρίνια Κλημεντίνες και Nova- βρίσκονται κάτω από τα νερά, με μόλις το 1/3 της παραγωγής να έχει συλλεχθεί το προηγούμενο διάστημα.


Το χρόνιο πρόβλημα της υπερχείλισης του Καλαμά, επιδεινώνει τα τελευταία χρόνια η νόσος των πλατάνων, καθώς στο φράγμα του Καλαμά στο Ράγιο, αλλά και κατά μήκος της κοίτης συγκεντρώνονται εκατοντάδες κορμοί νεκρών δέντρων.


Ήδη από το πρωί της Δευτέρας, συνεργεία και μηχανήματα της πολιτικής προστασίας προσπαθούν να απομακρύνουν τους κορμούς από το φράγμα.

Τα τελευταία χρόνια οι πρόεδροι των παρακαλάμιων Τοπικών Κοινοτήτων ζητούν τη σύνταξη μιας ολοκληρωμένης μελέτης για τον Καλαμά, ώστε να αποφεύγονται τα πλημμυρικά φαινόμενα, όμως μέχρι στιγμής όπως σημειώνουν κάτοικοι και καλλιεργητές, το μόνο που έχει γίνει είναι αποσπασματικές παρεμβάσεις με την κατάσταση να χειροτερεύει διαρκώς χρόνο με το χρόνο.Read More »
Χιλιάδες κορμοί στο φράγμα Καλαμά | Πλημμύρισε ο κάμπος σε πολλά σημεία (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ) Χιλιάδες κορμοί στο φράγμα Καλαμά | Πλημμύρισε ο κάμπος σε πολλά σημεία (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 12, 2022 Rating: 5

Υπερχείλισε ο ποταμός Καλαμάς | Αποκλεισμένοι τρεις οικισμοί

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 12, 2022
Υπερχείλισε ο ποταμός Καλαμάς | Αποκλεισμένοι τρεις οικισμοί


Αποκλεισμένοι βρίσκονται τρεις οικισμοί στη Θεσπρωτία, (Σμπόκια, Άγιος Αρσένιος και Κυπάρισσος), εξαιτίας της υπερχείλισης του ποταμού Καλαμά. 
Kατά τη διάρκεια της νύχτας το ποτάμι που βρίσκονταν σε οριακό σημείο, ολόκληρη την Κυριακή εξαιτίας των μεγάλων όγκων νερού που έφερε η κακοκαιρία GAIA, υπερχείλισε στην περιοχή της Σκάλας Φιλιατών. 
Αποκλείστηκαν οι 3 οικισμοί καθώς ο δρόμος και τα περίπου 15.000 στρέμματα κάμπου που τον περιβάλλουν έχουν μετατραπεί σε λίμνη. 
Άλλες 7.000 στέμματα έχουν πλημμυρίσει στη Βρυσέλλα και στην Κορύτιανη. 
Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί των ΤΟΕΒ Βρυσέλλας, Σκάλας και Κορύτιανης, καθώς πέραν των άλλων καλλιεργειών, 22.000 δέντρα εσπεριδοειδών – κυρίως μανταρίνια Κλημεντίνες και Nova- βρίσκονται κάτω από τα νερά, με μόλις το 1/3 της παραγωγής να έχει συλλεχθεί το προηγούμενο διάστημα. 
Το χρόνιο πρόβλημα της υπερχείλισης του Καλαμά, επιδεινώνει τα τελευταία χρόνια η νόσος των πλατάνων, καθώς στο φράγμα του Καλαμά αλλά και κατά μήκος της κοίτης συγκεντρώνονται δεκάδες κορμοί νεκρών δέντρων. 
Ήδη από το πρωί, συνεργεία και μηχανήματα της πολιτικής προστασίας προσπαθούν να απομακρύνουν τους κορμούς από το φράγμα.
Read More »
Υπερχείλισε ο ποταμός Καλαμάς | Αποκλεισμένοι τρεις οικισμοί Υπερχείλισε ο ποταμός Καλαμάς | Αποκλεισμένοι τρεις οικισμοί Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 12, 2022 Rating: 5

Νέες προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης δημιουργεί ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Ηπείρου του 2023

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 12, 2022
Νέες προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης δημιουργεί ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Ηπείρου του 2023


«Οι παρεμβάσεις της Περιφέρειας είναι πολυεπίπεδες και σε πολλές περιπτώσεις έχουν αναληφθεί και υποχρεώσεις άλλων φορέων προκειμένου να εκτελεστούν έργα μεγάλης εμβέλειας που αλλάζουν την τύχη ολόκληρων περιοχών, που δημιουργούν και επαυξάνουν τις προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Κων. Σιαράβας, στη σημερινή Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την ψήφιση του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου για το 2023.

Ο προϋπολογισμός, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία είναι ισοσκελισμένος στο ύψος των 241.433.672,15 ευρώ και όπως ανέφερε ο κ. Κων. Σιαράβας που ήταν ο Εισηγητής της Περιφερειακής Αρχής, έχει συνταχθεί «με γνώμονα και οδηγό πρώτα και πάνω απ΄ όλα τον ρεαλισμό, την ειλικρίνεια και την ακρίβεια των οικονομικών μεγεθών, με έσοδα και δαπάνες που δεν υποκρύπτουν και απέχουν από οποιαδήποτε σκοπιμότητα, ούτε προβλέψεις που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν, λαμβάνοντας υπόψη ότι διανύουμε μια χρονική περίοδο μετά από την κρίση της πανδημίας».

Ο Αντιπεριφερειάρχης εξήγησε ακόμη ότι η σύνταξή του διέπεται από συγκεκριμένο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο. « Τα αριθμητικά στοιχεία του προϋπολογισμού δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Ο προϋπολογισμός αποτελεί το βασικό «εργαλείο» του έργου της Περιφέρειας. Αποτελεί όμως ταυτόχρονα ένα τεχνοκρατικό εργαλείο δουλειάς και λειτουργίας των Οικονομικών μας Υπηρεσιών. Δεν αποτελεί το μοναδικό, γιατί υπάρχουν οι χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι όμως ο «θεμέλιος λίθος» για όλα τα έργα και τις δράσεις της Περιφέρειας που γίνονται από κάθε πηγή χρηματοδότησης. Σήμερα τίποτε δεν είναι δεδομένο και χρειάζεται μεγάλος αγώνας, αφενός να ετοιμαστούν ώριμες μελέτες και αφετέρου να διασφαλιστούν οι πόροι είτε από το Π.Δ.Ε., είτε από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα», πρόσθεσε σε άλλο σημείο της εισήγησής του.

Ακολούθησε ευρεία συζήτηση, τοποθετήσεις περιφερειακών συμβούλων, ως και απαντήσεις του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη σε ερωτήματα που τέθηκαν.
Read More »
Νέες προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης δημιουργεί ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Ηπείρου του 2023 Νέες προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης δημιουργεί ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Ηπείρου του 2023 Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 12, 2022 Rating: 5

Αλβανία: Η εξέγερση ενός ελληνικού μειονοτικού χωριού εναντίον του καθεστώτος Χότζα

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 12, 2022
Αλβανία: Η εξέγερση ενός ελληνικού μειονοτικού χωριού εναντίον του καθεστώτος Χότζα


Τον Δεκέμβριο του 1990, το καθεστώς του Ραμίζ Αλία στην Αλβανία, έπνεε τα λοίσθια, αλλά «δάγκωνε» ακόμα. Τα σύνορα παρέμεναν ερμητικά κλειστά, με τον έξω κόσμο και όποιος επιχειρούσε να τα διασχίσει πυροβολείτο. Κάποιες διαμαρτυρίες φοιτητών στα Τίρανα με συντεχνιακά αιτήματα ήταν στα όρια του αποδεκτού για τη δικτατορία.

Ήταν Τρίτη 11 του μηνός, και στο χριστιανικό εορτολόγιο δεν υπάρχει θρησκευτική γιορτή. Για τους Έλληνες της Αλβανίας, όμως, εκείνη η Τρίτη έχει καταχωρηθεί στο μαρτυρολόγιό τους.

Ανήμερα, κάθε χρόνο, στο χωριό Αλύκο, κοντά στους Αγίους Σαράντα, οι κάτοικοι του κάμπου του Βούρκου με τα μειονοτικά χωριά αποτίουν φόρα τιμής στα τέσσερα παιδιά τους που δολοφονήθηκαν στα σύνορα, ένα βήμα προτού δρασκελίσουν τα συρματοπλέγματα και αναπνεύσουν άνεμο ελευθερίας. Μνημονεύουν, μαζί, υπέρ αναπαύσεως ψυχών των χιλιάδων ομογενών άλλα και Αλβανών που επί Χότζα εξοντώθηκαν από τους μηχανισμούς του καθεστώτος ενώ επιχειρούσαν να διαφύγουν στην Ελλάδα και τα πτώματάς τους σέρνονταν δεμένα σε τρακτέρ στα χωριά προς παραδειγματισμό…

Έβρεχε ολημερίς. Με το θόλωμα, ένα κινεζικής κατασκευής καμιόνι, από τα ελάχιστα οχήματα που κυκλοφορούσαν τότε, πλησίασε τα συρματοπλέγματα του στρατοπέδου «Τζάστα» στους λόφους των Αγίων Σαράντα. Από το φυλάκιο μιας απόμερης σκοπιάς ξεπετάχτηκε ένας στρατιώτης με το καλάσνικοφ κάτω από τη χλαίνη, κάθισε στη θέση του συνοδηγού και το καμιόνι χάθηκε μουγκρίζοντας μέσα στη νύχτα.

Το ριψοκίνδυνο εγχείρημα φυγής των δυο φίλων, και μαζί μερικών άλλων ομογενών που «φόρτωσαν» στη συνέχεια από το μειονοτικό χωριό Αλύκο, είχε ξεκινήσει. Πλην όμως, το ταξίδι προς το όνειρο θα πνιγεί στο αίμα στα σύνορα. Θα γίνει, όμως, ο πυροκροτητής της μοναδικής δυναμικής εξέγερσης στην Αλβανία εναντίον του καθεστώτος.

Χιλιάδες ομογενείς, έχοντας «επ’ ώμου» τα φέρετρα των νεκρών βάδισαν οπλισμένοι με τσεκούρια, ρόπαλα, σιδηρολοστούς και τσουγκράνες προς την πόλη των Αγίων Σαραντα και συγκρούστηκαν στις παρυφές της με την αστυνομία, τον στρατό και ομάδες πολιτοφυλακής του κόμματος, που εστάλησαν για να τους αναχαιτίσουν.

Φτάνοντας στα σύνορα, απέναντι από το χωριό Μαυρομάτι Θεσπρωτίας, οι πέντε νέοι, Βαγγελής Μήτρου από το χωριό Γέρμα, Θανάσης Κότσης, Θωμάς Μάσιος και Αντώνης Ραφτης από το Αλυκο και ο στρατιώτης με καταγωγή από το Φίερι, εγκατέλειψαν σε μικρή απόσταση το φορτηγό και συνέχισαν πεζή. Με το που πλησίασαν τα ηλεκτροφόρο συρματοπλέγμα, όμως έγιναν αντιληπτοί από τους φρουρούς που άρχισαν να πυροβολούν εναντίον τους.

Ο στρατιώτης της παρέας ανταπέδωσε τα πυρά σκοτώνοντας έναν Αλβανό φρουρό και η σύγκρουση γενικεύτηκε. Δυο από τους ομογενείς σκοτώθηκαν επιτόπου και οι άλλοι δυο τραυματίστηκαν βαριά, ενώ συνελήφθη ο οπλισμένος Αλβανός στρατιώτης, για τον ρόλο του οποίου πολλά ειπώθηκαν στη συνέχεια.

Νεκροί και τραυματίες μεταφέρθηκαν στο κοντινό χωριό Τσιφλίκι, όπου σύμφωνα με μαρτυρίες ντόπιων, εν μέσω κραυγών και βογκητών, δόθηκε η χαριστική βολή στους δυο βαριά τραυματισμένους νέους. Με το που έφτασε το νέο στο χωριό, εκατοντάδες άνθρωποι ξεκίνησαν για τα σύνορα, άλλοι για να παραλάβουν τις σορούς και άλλοι για να περάσουν εκμεταλλευόμενοι τη σύγχυση στην Ελλάδα.

Μ ένα καμιόνι που «επίταξαν» στην διαδρομή μετέφεραν τα νεκρά παιδιά στο χωριό, που έβραζε από θυμό εναντίον του καθεστώτος και ζητούσε εκδίκηση. Με συνοπτικές διαδικασίες, αποφάσισαν να κινηθούν κουβαλώντας και τα φέρετρα με τις σορούς των παιδιών προς τους Αγίους Σαράντα για να κάψουν τα γραφεία του κόμματος και της αστυνομίας.

Ο δεκαεφτάχρονος τότε Λεωνίδας Παπάς, που βρέθηκε στην κορυφή της πορείας των οργισμένων, κρατώντας ένα καπάκι από τα φέρετρα αφηγείται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τριάντα ακριβώς χρόνια μετά. «Ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση, ένας αυθόρμητος ξεσηκωμός. Άντρες, γυναίκες, γερόντοι, μικρά παιδιά ξεκινήσαμε με μοιρολόγια, κατάρες και συνθήματα για να πάμε να τα βάλουμε φωτιά στους Αγίους Σαράντα. Δεν υπήρχε ούτε οργάνωση ούτε καθοδήγηση, ο κάθε ένας έκανε αυτό που τον εξέφραζε. Φωνάζαμε συνθήματα “κάτω η δικτατορία”, “Ζήτω η ελευθερία”, «Ραμίζ Αλία δολοφόνε» και κάπου κάπου ακουγόταν και κανένα “Ενωση με την Ελλάδα”. Επικρατούσε ένας παροξυσμός, τέτοια συνθήματα δεν είχαν ακουστεί ποτέ. Ξεχείλιζε η οργή και το πάθος, ήμασταν αποφασισμένοι για όλα. Στη διαδρομή ενώνονταν μαζί μας και άλλοι Έλληνες από τα μειονοτικά χωριά, στο τέλος γίναμε πάνω από δυο με τρεις χιλιάδες».

Σε απόσταση δυο χιλιομέτρων από τους Αγίους Σαράντα, σε μια χαράδρα στο χωριό Λυκούρσι, το καθεστώς είχε αναπτύξει δυνάμεις του στρατού (χωρίς όπλας», της αστυνομίας και παρακρατικών της κομματικής πολιτοφυλακής, για να εμποδίσει την είσοδο της πομπής στην πόλη.

«Με το που φτάσαμε πρόσωπο με πρόσωπο, μας ζήτησαν να κάνουμε πίσω. Μπροστά πήγαιναν τα φέρετρα και πίσω ένας κόσμος που δεν συγκρατιόταν με τίποτα. Κάποια στιγμή έγινε η σύγκρουση. Μια οχλοβοή ακουγόταν από πίσω μας και ο κόσμος μας έσπρωχνε μπροστά. Απωθήσαμε τους στρατιώτες που δεν έφεραν όπλα και συγκρουστήκαμε με τους αστυνομικούς που κάποια στιγμή άρχισαν να πυροβολούν. Στη θέα των τραυματιών, το πλήθος εξαγριώθηκε. Άκουγες από παντού φωνές, βρισιές, εκκλήσεις μανάδων που είχαν χάσει μέσα στον πανζουρλισμό τα παιδιά τους, τα μοιρολόγια παρέπεμπαν σε τελετή αρχαίας τραγωδίας. Κάποια στιγμή προς το απόγευμα επικράτησαν οι πιο ψύχραιμες φωνές και αποφασίστηκε να γυρίσουμε πίσω για να κηδέψουμε τα παιδιά. Εξάλλου τον σκοπό μας τον είχαμε πετύχει. Τέτοιο πράγμα δεν είχαν ματαγίνει στην Αλβανία».

Στην ερώτησή μας για το πώς αντέδρασε το καθεστώς Αλία σ’ αυτό το πρωτοφανές ξέσπασμα των ομογενών, ο Λεωνίδας Παπάς, μηχανικός σήμερα και τέως πρόεδρος της Ομόνοιας, λέει: «Για αρκετές μέρες στο χωριό επικρατούσε μια ατμόσφαιρα υπερδιέγερσης. Ζούσαμε ώρες αυτονομίας, απουσίας του καθεστώτος, πρωτοφανές. Ούτε αστυνομία, ούτε τίποτα. Κανένας ένστολος. Από την αστυνομία μπλόκα σε απόσταση από τις εισόδους της πόλης και δεν επέτρεπαν στους Αλυκιώτες να πάνε στους Αγίους Σαράντα. Ούτε τους Αλυκιώτες που ζούσαν στους Αγίους Σαράντα επέτρεπαν να βγουν. Φοβούνταν ότι θα πάμε ένας ένας και κατόπιν θα ενωθούμε και θα διαδηλώσουμε μέσα στην πόλη.

»Μια μέρα μας έστειλαν μήνυμα με τους χαφιέδες τους ότι ο συνοριοφύλακας που σκοτώθηκε στα σύνορα ήταν από τον βορρά και επειδή οι βόρειοι έχουν το νόμο της εκδίκησης, προσπαθούσαν να διαδώσουν ότι κατεβαίνουν μαζικά από τον βορρά για να σκοτώσουν και να πάρουν το αίμα πίσω. Ότι έρχεται τεράστιο κονβόι, το οποίο σταμάτησε η αστυνομία που δήθεν μας προστάτευσε από μακελειό. Θυμάμαι ότι όταν κυκλοφόρησε αυτή η φήμη, μαζεύτηκαν στο χωριό με τσεκούρια, τρικούλια, μαχαίρια, δρεπάνια για να αμυνθούν, όλοι οι χωριανοί. Μερικοί φοβήθηκαν και έλεγαν να μετακομίσουμε για ένα διάστημα σε άλλο γειτονικό χωριό για να μας προστατεύσουν εκεί οι Έλληνες. Είκοσι μέρες μετά ανακοινώθηκε από το καθεστώς ότι θα έχουμε πλουραλισμό, άρχισαν να μιλούν ανοιχτά όλοι ενατίον του καθεστώτος, χαλάρωσε το πράγμα.

»Τα ΜΜΕ του καθεστώτος έπνιξαν το θέμα. Υπήρχε τότε η κρατική τηλεόραση, ένα κανάλι, ενημερωτική εφημερίδα ήταν μόνο η Ζέρι Πόπουλιτ, υπήρχε το ραδιόφωνο του Αργυρόκαστρου, ελεγχόμενα φυσικά, υπήρχαν και κάποιες εφημερίδες καθαρά πολιτιστικού περιεχομένου, καμιά σχέση με την επικαιρότητα.

»Δεν είπαν φυσικά τίποτα. Ό,τι μαθεύτηκε, μαθεύτηκε από στόμα σε στόμα. Θα ήταν εντελώς διαφορετικά τα πράγματα εάν αυτά γίνονταν το ’85 ή και νωρίτερα, το καθεστώς θα είχε ξεριζώσει ολόκληρο το χωριό και θα μας έστελναν εξορία. Θα έλεγαν ότι αυτοί θα μας μολύνουν όλη την περιοχή. Θα εκτελούσαν πολλούς, θα φυλάκιζαν ακόμα περισσότερους, θα γινόταν λαϊκό δικαστήριο για όλο το χωριό. Θα έφευγε όλο το χωριό. Δύσκολα θα γινόταν κάτι τέτοιο χωρίς να το θεωρώ απίθανο. Πάντως μπορεί να είχε αρχίσει δειλά δειλά να χαλαρώνει κάπως, και να συζητάει ο ένας με τον άλλο για το καθεστώς, δεν τολμούσε όμως ακόμα κανείς να σκεφθεί να περάσει στην Ελλάδα…».

Έναν χρόνο μετά, το καθεστώς κατέρρευσε και οι κάτοικοι του Αλύκου έκαναν τα πρώτο μνημόσυνο για τα ηρωικά τους παιδιά.

Το 1994, με απόφαση του προέδρου Σαλί Μπερίσα, οι τέσσερις ομογενείς θα αναγορευθούν επισήμως «μάρτυρες της Δημοκρατίας» και το 2007, με χρήματα του ελληνικού κοινοβουλίου αναγέρθηκε στην πλατεία του Αλυκο μνημείο, όπου κάθε χρόνο, την 12η Δεκεμβρίου, που κηδεύτηκαν οι τέσσερις νέοι, τελείται μνημόσυνο και ακολουθούν εκδηλώσεις. Μια σεμνή επιμνημόσυνη τελετή θα γίνει και αύριο με τη συμπλήρωση τριάντα χρόνων από την αποφράδα εκείνη ημέρα στο χωριό.
Read More »
Αλβανία: Η εξέγερση ενός ελληνικού μειονοτικού χωριού εναντίον του καθεστώτος Χότζα Αλβανία: Η εξέγερση ενός ελληνικού μειονοτικού χωριού εναντίον του καθεστώτος Χότζα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 12, 2022 Rating: 5

Αντιπρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περ. Ηπείρου ο Θεσπρωτός λογοθεραπευτής Τάσος Μώκας

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 12, 2022
Αντιπρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περ. Ηπείρου ο Θεσπρωτός λογοθεραπευτής Τάσος Μώκας 


Τα καθήκοντα του Β’ Αντιπροέδρου στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου αναλαμβάνει ο Θεσπρωτός λογοθεραπευτής Τάσος Μώκας.

Σκοπός του Κ.Κ.Π.Π.Η είναι η συμβολή του στην προστασία της τρίτης ηλικίας, των ενήλικων ατόμων με αναπηρίες, της παιδικής ηλικίας, της νεότητας, της οικογένειας και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού εποπτεύοντας, συντονίζοντας και κατευθύνοντας δράσεις κοινωνικής πολιτικής, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες της εποχής συμπεριλαμβανομένων και των σκοπών των συγχωνευμένων αποκεντρωμένων υπηρεσιών του.
Read More »
Αντιπρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περ. Ηπείρου ο Θεσπρωτός λογοθεραπευτής Τάσος Μώκας Αντιπρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περ. Ηπείρου ο Θεσπρωτός λογοθεραπευτής Τάσος Μώκας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 12, 2022 Rating: 5

Σελίδες