https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΗΜΑΚΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ

Τετάρτη, Απριλίου 19, 2017
Ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης, σε Θέματα Παιδείας & Πολιτισμού, κ Δημήτρης Δημάκος, επισκέφτηκε στις 18/04/2017, ημέρα Τρίτη και ώρα 9:00 π. μ. το Δήμο Φιλιατών και ενημέρωσε το Δήμαρχο σε θέματα της αρμοδιότητάς του. 
Στη συζήτηση ο Δήμαρχος αναφέρθηκε εκτενώς στις δραστηριότητες του Δήμου Φιλιατών που διεκπεραιώνονται σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. 
Η συζήτηση διεξήχθη σε Θετικό και φιλικό κλίμα και κατέληξε σε ένα πλαίσιο εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων που θα διεξαχθούν και με την συμβολή της Περιφερειακής Αρχής. 


 
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΗΜΑΚΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΗΜΑΚΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 19, 2017 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων και δραστηριοτήτων»»

Τετάρτη, Απριλίου 19, 2017
Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων και δραστηριοτήτων». 
Στην εκδήλωση θα παρουσιασθεί η πρωτοβουλία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος να ιδρύσει φορέα πιστοποίησης για επαγγέλματα που μέχρι σήμερα δεν έχουν κάποιο ρυθμιστικό πλαίσιο, για επαγγελματικές δραστηριότητες που έχουν ενδιαφέρον για την τοπική οικονομία καθώς και παραδοσιακά επαγγέλματα που χάνονται στο πέρασμα του χρόνου ενώ αξίζει να τα προστατεύσουμε.

Το Επιμελητήριο ανταποκρινόμενο στις ανάγκες των μελών του και της οικονομίας διευρύνει τις δραστηριότητές του και καλύπτει σε τοπικό αλλά και κεντρικό επίπεδο θέματα πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων, ιδιαίτερα σε μια εποχή που η εξειδίκευση και η πιστοποίηση έχουν σημαντικό ρόλο σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Βασικός στόχος μας είναι η πιστοποίηση των φυσικών προσώπων μέσα από την αναγνώριση της κατάρτισης, της γνώσης και της εμπειρίας τους που ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες και καταγεγραμμένες απαιτήσεις, προδιαγραφές και διαδικασίες που προβλέπονται από διεθνή πρότυπα.

Καλούμε όλα τα μέλη μας αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο στην εκδήλωσή μας που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 03 Μαΐου 2017 στις 19:30, στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας (Αγ. Αποστόλων 55, πλαϊνή είσοδος). Την παρουσίαση θα κάνει ο Διευθυντής του Διεπιμελητηριακού Φορέα Πιστοποίησης κος Άγγελος Τόλκας. 


 
Ηγουμενίτσα: Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων και δραστηριοτήτων»» Ηγουμενίτσα: Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων και δραστηριοτήτων»» Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 19, 2017 Rating: 5

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΑΣ ΘΕΣΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Τετάρτη, Απριλίου 19, 2017Την 12-4-2017 Το Νομικό Συμβούλιο Του Κράτους προκήρυξε μια θέση Δικηγόρου στην περιοχή της Θεσπρωτίας για συνεργασία με το Ελληνικό Δημόσιο, για μια διετία, σύμφωνα με το άρθρο 24 του Ν. 3086/2002.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Ακαδημίας 68 , 10678 ΑΘΗΝΑ) ΤΗΛ. 2103805854


 
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΑΣ ΘΕΣΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΑΣ ΘΕΣΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 19, 2017 Rating: 5

Μία σύλληψη το βράδυ στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Τετάρτη, Απριλίου 19, 2017Στη σύλληψη ενός 41χρονου αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, τα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από προσωπικό του Γραφείου Ασφαλείας στον επιβατικό σταθμό του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο, με σκοπό να μεταβεί λάθρα στο εξωτερικό.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω έγγραφο.


 
Μία σύλληψη το βράδυ στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας Μία σύλληψη το βράδυ στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 19, 2017 Rating: 5

Ο Αλέξανδρος Τσέκας νέος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μουργκάνας

Τετάρτη, Απριλίου 19, 2017Την Τρίτη 18η Απριλίου 2017 στη πρώτη συνεδρίαση –και με τη συμμετοχή της Προέδρου Ζωής Ντρούκα - το νέο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας  Μουργκάνας, συγκροτήθηκε σε σώμα ως κάτωθι:
 • Πρόεδρος Αλέξης Τσέκας
 • Α’ Αντιπρόεδρος Σωτηρία Χίνου-Μούτσου
 • Β’ Αντιπρόεδρος Ζήκος Κόντης
 • Γραμματέας Δημήτρης Κανακόπουλος
 • Ειδική Γραμματέας Δήμητρα Γεωργίου
 • Ταμίας Χρήστος Δήμος
 • Αναπληρωτής Ταμίας Ανδρέας Μαυρoγιάννης
 • Εφορος Δημοσίων Σχέσεων Νίκος Παπαθανασίου
 • Εφορος Πολιτιστικού τμήματος Δημήτρης Δάλλας
 • Μέλος Θωμάς Γκόγκος
 • Μέλος Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίηση του καθώς όλες οι αποφάσεις ελήφθησαν ομόφωνα. 

Στη σύντομη συζήτηση που ακολούθησε ομόφωνα επίσης εκφράσθηκε η άποψη-δέσμευση ότι το θεατρικό "Η ΜΟΥΡΓΚΑΝΑ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ" στη Μποντίζντα τον Αύγουστο του 2016 είναι η ταυτότητα της Ομοσπονδίας .
Στην ευρεία σύσκεψη με τα Δ.Σ. των Αδελφοτήτων και τους αντιπροσώπους που θα διεξαχθεί την 10η Μαίου και ώρα 19.00 στα γραφεία της Ομοσπονδίας θα συζητηθούν προτάσεις για τη συνέχεια της 2ης Γιορτής Πολιτισμού ΜΑΝΑ ΜΟΥΡΓΚΑΝΑ.

Το Δ.Σ. θα καταθέσει το πλαίσιο της συζήτησης και θα αναζητήσει τους πλέον πρόσφορους τρόπους ,τοποθεσίες ,προσωπικότητες ,συντελεστές και με ιδιαίτερη έμφαση στις δράσεις, συμμετοχή και κινητοποίηση των νέων της Μουργκάνας.

Πρώτη προτεραιότητα του Δ.Σ. είναι η καλύτερη κατά το δυνατό διεξαγωγή της 2ης Γιορτής Πολιτισμού ΜΑΝΑ ΜΟΥΡΓΚΑΝΑ 2017 .


 
Ο Αλέξανδρος Τσέκας νέος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μουργκάνας Ο Αλέξανδρος Τσέκας νέος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μουργκάνας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 19, 2017 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Βυτιοφόρο "εισέβαλε" σε καφετέρια - Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα (ΦΩΤΟ + ΒΙΝΤΕΟ)

Τετάρτη, Απριλίου 19, 2017Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης λίγο μετά την 1, στη νέα παραλιακή οδό στην Ηγουμενίτσα, όταν ο οδηγός φορτηγού οχήματος (βυτιοφόρο), έχασε τον έλεγχό του, κάτω υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Στο διάβα της τρελής πορείας που ακολούθησε το φορτηγό, βρέθηκαν πινακίδες σήμανσης και αφού ανέβηκε στο διαχωριστικό διάζωμα και το πεζοδρόμιο, κατέληξε στην αυλή παρακείμενης καφετέριας.

Από το περασμένο της ώρας και καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα, καθώς εάν την ώρα του ατυχήματος βρισκόντουσαν στην καφετέρια πελάτες, θα μιλούσαμε για τραγωδία.

Οι ζημιές όμως που προκάλεσε στο μαγαζί είναι αρκετά σοβαρές.

Κάτοικοι και καταστηματάρχες της περιοχής, κάνουν λόγο για επικινδυνότητα του δρόμου στο συγκεκριμένο σημείο, αφού ο δρόμος στενεύει απότομα μετά από ευθεία, εξ' αιτίας του κυκλικού κόμβου, αλλά και την μεγάλη ταχύτητα που αναπτύσσουν οι οδηγοί.

Δείτε στο βίντεο που κατέγραψε ο φακός του thespro.gr την τρελή πορεία του φορτηγού βήμα - βήμα.


Ηγουμενίτσα: Βυτιοφόρο "εισέβαλε" σε καφετέρια - Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα (ΦΩΤΟ + ΒΙΝΤΕΟ) Ηγουμενίτσα: Βυτιοφόρο "εισέβαλε" σε καφετέρια - Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα (ΦΩΤΟ + ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 19, 2017 Rating: 5

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΗΛΙΟ ΓΟΥΣΗ - Γράφει ο Σωτήρης Λ. Δημητρίου

Τετάρτη, Απριλίου 19, 2017Έχει γραφεί σε πολλά βιβλία ότι στην κατάληψη του Σουλίου από τον Αλή Πασά πιθανόν να συνετέλεσε η αμφιλεγόμενη «προδοσία» του Πήλιου Γούση, ο οποίος, κατά την παράδοση, οδήγησε από ένα άγνωστο μονοπάτι τους Αλβανούς στα νώτα των Σουλιωτών.

Όμως για τον Πήλιο Γούση, τα πράγματα δεν είναι όπως μεταφέρθηκαν από τον Περραιβό.
Ο Πήλιος Γούσης ήταν Σουλιώτης πολεμιστής, πολέμησε τα έτη 1800-1804 κατά των Τουρκαλβανών του Αλή Πασά, μέλος της Φιλικής Εταιρείας από το έτος 1819
και έπεσε ηρωικά ως αξιωματικός κατά την Έξοδο του Μεσολογγίου το έτος 1826.
Το όνομα του Πήλιου Γούση είναι χαραγμένο σε έναν από τους τάφους στο Ηρώο Μεσολογγίου.

Πως όμως του βγήκε το όνομα του Πήλιου Γούση;
Μετά το θάνατο του Γεώργιου Τζαβέλλα ζητούσαν οι Σουλιώτες νέα εκλογή αρχηγού.
Ο Πήλιος Γούσης ήταν υποψήφιος αλλά οι Σουλιώτες εξέλεξαν τον Φώτο Τζαβέλλα γιό του θανόντος. Ακούσθηκε τότε να λέει εκνευρισμένος ο Πήλιος Γούσης:
«Γ….ώ τη μάνα του, όλο οι Τζαβελλαίοι θα κυβερνάνε το Σούλι; Τώρα θα τους δείξω εγώ!».
Στη συνέχεια πήρε τη φάρα του και εγκαταστάθηκε στην Κρανιά Πρέβεζας, στη θέση Άγιος Νικόλαος.
Όμως η κακή φήμη βγήκε από τον συγγραφέα Χριστόφορο Περραιβό, τέως αξιωματικό του Βενετικού στρατού, ο οποίος έγραψε ότι «ο Γεώργιος Μπότσαρης και οι συμπέθεροί του Πήλιος Γούσης και Κουτσονίκας επρόδωσαν στον Αλή Πασά την πατρίδα τους το Σούλι».
Θεωρείται βέβαιο όμως ότι αυτά τα έγραψε ο Χριστόφορος Περραιβός για προσωπικούς λόγους, διότι οι ανωτέρω τρεις είχαν κάποτε αντιδράσει στην αποστολή του ως πληρεξούσιου στον Αυτοκράτορα Αλέξανδρο της Ρωσίας..

Ωστόσο, αισθάνομαι την ανάγκη , να τονίσω ότι αυτή η δεύτερη έκδοση θα πρέπει να αποτελέσει, αφού αξιολογηθεί , το κύκνειο άσμα μιας ιστορικής αδικίας προς έναν αθώο Σουλιώτη αγωνιστή , ο οποίος παραδόθηκε για τόσα χρόνια στην κοινή περιφρόνηση από το πείσμα του Περραιβού και, όπως παρατηρεί ο Βασίλης Παυλίδης, από την ελαφρότητα των νεωτέρων ιστορικών μας..
Έτσι πιστεύω ότι θα πρέπει ν΄ αναθεωρήσουμε ορισμένα σκοτεινά σημεία της ιστορίας μας, η οποία κάνει, πολλές φορές, λάθη τραγικά και να μη καταδικάζουμε αβασάνιστα ανθρώπους ως προδότες υψηλών ιδανικών .
Με το ψέμα της δήθεν προδοσίας του Πήλιου Γούση στο Σούλι γαλουχήθηκαν πολλές γενιές Ελλήνων, γράφτηκαν ποιήματα και παίχθηκαν τραγωδίες, που βασίζονταν σε αστήριχτα παραμύθια. Από αυτά τα παραμύθια ,έχουμε χρέος, ν΄απαλλάξουμε τις ερχόμενες γενιές, στις οποίες θα πρέπει να δώσουμε πνευματική κληρονομιά , την ιστορική αλήθεια.
Ο Π. Τζιόβας γράφει: «Προτού αρχίσει η δεύτερη πολιορκία του θρυλικού Μεσολογγίου 65 γυναικόπαιδα, οδηγούμενα από τους Θεοδ. Λάμπρου, Λ. Βέικο, Γ. Δράκο και Πήλιο Γούση μπήκαν στην πόλη με τη φροντίδα του φιλικού Αθ. Κεφαλά, ο οποίος καταγόταν από την Πρέβεζα».

Ο Γούσης μετείχε μαζί με τον Κίτσο Τζαβέλλα και 500 μαχητές στην προσπάθεια διάσωσης της νησίδας Ντολμάς, η οποία τελικά αλώθηκε από τους Τούρκους.
~ ΠΑΝΟΣ Δ. ΤΖΙΟΒΑΣ~


Η αποκατάσταση.
α) Το γεγονός ότι ο Χ. Περραιβός ήταν αφοσιωμένος στη «φάρα» των Τζαβελαίων και αντιπαλεύονταν τη φάρα των Μποτσαραίων (και Παλάσκας, Κουτσονίκας κ.ά.) στην οποία ήταν προσκείμενος ο Πήλιο Γούσης, άρα είχε κάθε λόγο να πέσει στη δυσμένεια του Χ. Περραιβού.
β) Στη Συνέλευση της Κέρκυρας (το 1814) ο Χ. Περραιβός, ζήτησε από τους Σουλιώτες να τον ορίσουν πληρεξούσιο σε επιτροπή που θα μετέβαινε στη Βιέννη, να ζητήσει τη στήριξη του αυτοκράτορα Αλέξανδρου που βρισκόταν εκεί τότε. Η διαφωνία τους αυτή (όπως αναφέρεται, ο Πήλιο Γούσης του είπε μεταξύ άλλων:

«…Περραιβέ, οι Σουλιώται, έχουν άνδρας να υπερασπισθούν τα δίκαιά των….». Πέραν των όσων αναφέρει ο κ. Τζιόβας στην έρευνά του, το γεγονός που και πολλοί άλλοι επικαλέσθηκαν και προκαλεί εύλογη απορία, είναι οι «άγραφοι» νόμοι τών Σουλιωτών.

Όπως και οι Σπαρτιάτες, έτσι και οι Σουλιώτες, σε θέματα προδοσίας ήταν αμείλικτοι. Πώς ήταν λοιπόν δυνατόν να άφηναν ατιμώρητο τον Πήλιο Γούση, να τον δέχονται στις τάξεις τους και σε κάποιες περιπτώσεις να τον ορίζουν κι εκπρόσωπό τους σε διάφορα θέματα. Αντίθετα, ήταν γενναίος συμπολεμιστής στους αγώνες τους, όπου και διακρίθηκε για την ανδρεία του και για την αγάπη του στην πατρίδα του, το Σούλι.

Ο Πήλιο Γούσης, σκοτώθηκε πολεμώντας ηρωικά, αν και τραυματισμένος, στην έξοδο του Μεσολογγίου τη νύχτα τής 11ης προς 12η Απριλίου 1826. Στο Μεσολόγγι είχαν καταφύγει ύστερα από πολλές περιπλανήσεις κι αγώνες αρκετοί Σουλιώτες. Πριν από το θάνατό του είχε βοηθήσει στην αντίσταση των Μεσολογγιτών, κατά την πολύμηνη πολιορκία τους από τους Τούρκους. Κάποτε η ιστορία θα πρέπει να στέκεται πάνω από προσωπικές διαφορές κι έριδες και να αποδίδει τα γεγονότα όπως έγιναν κι όχι όπως τα περιγράφουν «μαγειρεμένα» κάποιοι, ανάλογα με συμπάθειες κι αντιπάθειες. Η Ιστορία όμως έτσι κι αλλιώς «γράφεται» από τους αγώνες των ανθρώπων, αλλά επίσης κι από ανθρώπους γράφεται, για να φτάσει στις επόμενες γενιές!


Πάνου Δημ. Τζιόβα, «Ο Πήλιο-Γούσης-Ο μύθος της προδοσίας-Αποκατάσταση»,
Ιωάννινα 1999, σ. 96, (19-2-2013)

Με πολύ ενδιαφέρον, σχεδόν απνευστί, μελέτησα το από καιρού εκδοθέν βιβλίο του Πάνου Δημ. Τζιόβα «Ο Πήλιο-Γούσης – Ο μύθος της προδοσίας – Αποκατάσταση» (Ιωάννινα 1992, σ. 96) και στ’ αλήθεια αισθάνομαι ευτυχής, που, έστω και μετά από τόσα χρόνια, είχα την ευκαιρία να εντρυφήσω στα τεκμήρια και τη συλλογιστική του συγγραφέα σχετικά με την άδικη, όπως αποδεικνύεται από την έρευνά του, αλλά πολύ διαδεδομένη άποψη πως ο Πήλιος Γούσης υπήρξε προδότης της γενέτειράς του, του ένδοξου Σουλίου.
Μάλιστα, μελετώντας μια μετά την άλλη τις σελίδες του βιβλίου, έτσι καθώς βρίσκεσαι μπροστά σε τεκμηριωμένες αποκαλύψεις για τη δράση ενός ήρωα, που από παιδί σε δίδαξαν πως υπήρξε προδότης, νιώθεις πως μεγάλη αδικία διεπράχθη εις βάρος του, αλλά νιώθεις επίσης χαρά που υπάρχουν άνθρωποι σαν τον Π. Τζιόβα που μέσω επίπονης έρευνας «ἄγουν πρός τό φῶς τήν ἀλήθειαν» και κάνουν πράξη μια άλλη διατύπωση του Μενάνδρου που λέει πως «Ἀεί κράτιστόν ἐστι τἀληθῆ λέγειν ἐν παντί καιρῷ».
«Ἐν παντί καιρῷ»! Διότι, αν όπως είπε ο Ευριπίδης «Ὄλβιος ὅστις ἱστορίης ἔσχεν μάθησιν», όλβιος πρέπει να θεωρείται και όποιος παραδίδει στη μνήμη των συγχρόνων, αλλά και των μεταγενεστέρων, την αλήθεια για πρόσωπα και γεγονότα, κάτι που επισημαίνει κι ο συγγραφέας στον πρόλογο της δεύτερης έκδοσης του βιβλίου του: «[…] αυτή η έρευνα, η εμπλουτισμένη με νέα στοιχεία δεν έχει ως αντικειμενικό σκοπό, ν’ αποκαλύψει μόνο την αλήθεια, για να είναι κατ’ επέκταση κι αυτή αληθινή, αλλά θα πρέπει ακόμη να δώσει εκείνη τη δύναμη, η οποία θα μετατρέψει την αλήθεια σε γνώση»! (σ. 9)
Μ’ αυτή τη μελέτη του άλλωστε έχει ως στόχο να άρει «την ιστορική αδικία προς έναν αθώο Σουλιώτη αγωνιστή, ο οποίος παραδόθηκε για τόσα χρόνια στην κοινή περιφρόνηση από το πείσμα του Περραιβού και, όπως παρατηρεί ο Βασίλης Παυλίδης, από την ελαφρότητα των νεωτέρων ιστορικών»! (σ. 9)
Μετά από εμβριθή - κριτική μελέτη πολλών σχετικών πηγών, αλλά και επιτόπια έρευνα, ο Π. Τζιόβας παρουσιάζει το αποτέλεσμα του μόχθου του αρθρωμένο σε τρία κεφάλαια με τους ακόλουθους τίτλους: Πρώτο κεφάλαιο: «Σύγκριση τριών εκδόσεων του Περραιβού/ Η δήθεν προδοσία – Τα αίτια – Συμπεράσματα για την πτώση του Σουλίου». Δεύτερο κεφάλαιο: «Εκπατρισμός των Σουλιωτών/ Μάχες Ζαλόγγου και Σέλτσου». Τρίτο κεφάλαιο: «Από την Κέρκυρα στην Ήπειρο και Μεσολόγγι – Ένδοξος θάνατος – Δικαίωση».
Ο συγγραφέας, μέσω της παράθεσης πλήθους στοιχείων, επιβεβαιώνει τις απόψεις κάποιων προγενέστερων μελετητών, που είχαν την τόλμη να απαλλάξουν ως έναν βαθμό τον Πήλιο Γούση από το βάρος μιας προδοσίας που δεν έκανε και αποκαλύπτει την εμπαθή κατάταξή του στη χωρία των προδοτών της πατρίδας από τον Χριστόφορο Περραιβό, του οποίου οι απόψεις, παρά τις εμφανείς αντιφάσεις τους, επικράτησαν για πάρα πολλά χρόνια σε μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας, στα σχολικά βιβλία, και φυσικά, στο μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης.
Σ’ αυτή την προσπάθεια απόδειξης της αθωότητας του «προδότη», ο συγγραφέας τον παρακολουθεί μέσα από τη ζωή των συμπατριωτών του στους ποικίλους αγώνες πάνω στα Σουλιώτικα βουνά, στον εκπατρισμό τους, στις μάχες του Ζαλόγγου και του Σέλτσου και στη συμμετοχή τους στην πολιορκία και την έξοδο του Μεσολογγίου, όπου ο άδολος αγωνιστής της ελευθερίας Πήλιος Γούσης έφυγε από τη ζωή μαχόμενος στις επάλξεις του έθνους.
Αν και σε μια παρουσίαση του βιβλίου είναι αδύνατο να συμπεριληφθούν όλα τα στοιχεία που συνηγορούν στην αθωότητα του Πήλιου Γούση, θα παραθέσουμε κάποια ενδεικτικά αποσπάσματα που θέλουμε να πιστεύουμε πως δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας.
Γράφει, λοιπόν, μεταξύ άλλων, ο συγγραφέας στο πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου: «[…] ο ιστορικός συγγραφέας Κουγιτέας δίνει μια νέα άποψη, υποστηρίζοντας ότι το σπίτι στο οποίο οχυρώθηκαν οι 200 Αλβανίτες "…κατά κακήν σύμπτωσιν ανήκεν εις τον Πήλιον Γούσην, όστις κατά την ημέραν εκείνην εμάχετο απεγνωσμένως εις Κιάφαν. Το περιστατικόν τούτο και μόνο ήρκεσεν εις σύγχρονον ιστορικόν των αγώνων του Σουλίου, εξυπηρετούντα μάλλον προσωπικόν πάθος ή την αλήθειαν, να προσάψει εις τον Σουλιώτην τούτον αρχηγόν το στίγμα της προδοσίας".
Η άποψη αυτή του Κουγιτέα είναι η σωστή, γιατί συμφωνεί με τα ιστορικά γεγονότα, τα οποία πιστοποιούν ότι το Σούλι έπεσε πρώτα στα χέρια των Τούρκων και μετά τα υπόλοιπα χωριά.
Τρεις περίπου μήνες πριν από την «προδοσία» του Γούση, δηλαδή στις 24 Απρίλη 1803, οι Σουλιώτες αρχηγοί απεύθυναν επιστολή στον υψηλότατο πρίγκηπα των Κορφών Θεοτόκη, στην οποία έγραφαν ότι ο άσπονδος εχθρός του γένους ζητάει να τους χαλάσει την πατρίδα τους, και κατέληγαν:
"Και εμίς αποφασίσαμαιν να απαιθάνουμεν όλλοι μικρί και μοιγάλοι και όχοι να παραδοθούμαιν εις τα χαίρια του. Τόρα άρχεισαι να μαζόνει ασκέρη και να κάνει και μουσαβαιρέδες μαι όλην την Τουρκιάν δια να έλθει απάνου μας, δια τούτο και εμίς προσπεύτομαιν και παρακαλούμαιν την υψηλότητά σας και σεναρότους δια να μας ευρεθύται ος ομόπυστει χριστιανοί ότι έχουμαιν μαιγάλην χρίαν δια κάμποσες μπάλες από λίτραις τρις και τριούμισει, όσα σας φανούν εύλογον δια να υμποραίσομεν να αντισταθούμεν ότι ύμαισταν πολλά χριαζούμαινει από αυτή και αυτή μυστικό το τρόπο δια να λάβουμαιν".
Η επιστολή αυτή, απαρατήρητη από την επίσημη βιβλιογραφία, τουλάχιστο απ’ αυτούς τους οποίους έχουμε αναφέρει, υπογράφεται και από τον «προδότη» Πήλιο Γούση, με το πραγματικό του όνομα Πήλιος Πούσμπος, και είναι απορίας άξιο πως, ύστερα από τρεις μήνες, αυτός ο ίδιος προδίνει την πατρίδα του στον άσπονδο, όπως τον αποκαλεί εχθρό του.
[…] Στη συνέλευση της Κέρκυρας, ο Πήλιο Γούσης εναντιώθηκε στην πολιτική του Περραιβού, κρατώντας περήφανη στάση (βλ. σ. 30) και αυτή ακριβώς τη στάση του την πλήρωσε ακριβά, με μια χαλκευμένη, όπως αποδείχθηκε, προδοσία. Μια προδοσία η οποία δεν έγινε ποτέ» (σ. 28-32).
Στο δεύτερο κεφάλαιο ο Πήλιος Γούσης είναι μαζί με τους εκπατρισμένους Σουλιώτες· μετέχει στη μάχη του Ζαλόγγου, αιχμαλωτίζεται και οδηγείται στα Γιάννινα (σ. 46)· μετέχει στη μάχη του Σέλτσου, όπου «Από τον άνισο αγώνα σώθηκαν ο Κίτσος Μπότσαρης με άλλους 80 άνδρες, μεταξύ των οποίων ήταν ο Λάμπρος και ο Πήλιος Γούσης και δύο γυναίκες με δύο παιδιά» (σ. 61).
Ο βίος και η πολιτεία του Πήλιου Γούση τα επόμενα χρόνια μέχρι το θάνατό του, παρουσιάζεται από το συγγραφέα στο τρίτο κεφάλαιο στην αρχή του οποίου συναντούμε τον Γούση στην Κέρκυρα, όπου έχει καταφύγει μεγάλο μέρος Σουλιωτών, γεγονός που πιστοποιείται κι από τους καταλόγους των αδελφών της Παναγίας των Ξένων (σ. 63).
Όταν ο Αλή πασάς κηρύχθηκε από την Πύλη αναγνωρισμένος εχθρός του κράτους (σ. 64), ασχέτως του αποτελέσματος, οι Σουλιώτες εκμεταλλεύτηκαν τη συγκυρία για να πάρουν πίσω την πατρίδα τους. Μπροστάρης μαζί μ’ άλλους σ’ αυτή την προσπάθεια κι ο Πήλιος Γούσης· «[…] η συνέλευση των Σουλιωτών της Κέρκυρας επέλεξε μεταξύ των άλλων αντιπροσώπων της και τον δήθεν προδότη Πήλιο Γούση και τον εξουσιοδότησε να ζητήσει από τον υποναύαρχο του σουλτανικού στόλου την πατρίδα του, που πριν λίγα χρόνια την είχε προδώσει.»! (σ. 65)
Η προσπάθεια δεν ευοδώθηκε (σ. 64-69) κι οι Σουλιώτες εκπατρίστηκαν για άλλη μια φορά· ο Πήλιος Γούσης, εκπατρισμένος κι αυτός, κατευθύνθηκε στο Μεσολόγγι, όπου έζησε μαζί μ’ άλλους Σουλιώτες, και φυσικά, με τους Μεσολογγίτες, τη δεύτερη πολιορκία της πόλης, και βρήκε ένδοξο θάνατο κατά την ηρωική Έξοδο.
Ο Π. Τζιόβας γράφει: «Προτού αρχίσει η δεύτερη πολιορκία του θρυλικού Μεσολογγίου 65 γυναικόπαιδα, οδηγούμενα από τους Θεοδ. Λάμπρου, Λ. Βέικο, Γ. Δράκο και Πήλιο Γούση μπήκαν στην πόλη με τη φροντίδα του φιλικού Αθ. Κεφαλά, ο οποίος καταγόταν από την Πρέβεζα» (σ. 69).
Ο Γούσης μετείχε μαζί με τον Κίτσο Τζαβέλλα και 500 μαχητές στην προσπάθεια διάσωσης της νησίδας Ντολμάς, η οποία τελικά αλώθηκε από τους Τούρκους.
«Στις 3 του Μάρτη του 1826 μπροστά στο φάσμα της πείνας και μετά από την άλωση του Αιτωλικού συνήλθαν οι καπεταναίοι στο καλύβι του Ν. Ζέρβα και ο Πήλιος Γούσης, φαμελίτης ο ίδιος, επειδή νόμισε ότι οι μη οικογενειάρχες ήθελαν να φύγουν τους φοβέρισε με τα παρακάτω λόγια, όπως μας τα περιέσωσε ο επιστήθις φίλος του Νίκος Κασομούλης.
«Πουθενά δεν πηγαίνομεν! Βουνόν (εις ύψος) να το κάμη απ’ έξω, εδώ θα πεθάνωμεν, και όποιου (του) βαστά ο κώλος ας κάμη αρχήν και βλέπει. Ανατολικόν εδώ δεν το κάμνομεν».
[…] Μέσα στο γενικό χαλασμό της εξόδου του Μεσολογγίου, χάθηκε ένδοξα και ο Πήλιο Γούσης, πολεμώντας κατά των εχθρών» (σ. 69-70).
[…] Γενικά η πολιτεία του Πήλιου Γούση, […] με κανέναν τρόπο δεν δικαιολογεί το στίγμα που του έδωσε ο Χριστόφορος Περραιβός […] γιατί δεν είναι ποτέ δυνατό ένας προδότης να εκλέγεται από το κοινό των Σουλιωτών της Κέρκυρας να ζητήσει την πατρίδα του την οποία πριν μερικά χρόνια είχε προδώσει» (σ. 71).
Και καταλήγει ο συγγραφέας: «Οι νόμοι του Σουλίου σε θέματα προδοσίας της πατρίδας ήταν ιδιαίτερα αυστηροί και αυτό και μόνο το γεγονός έρχεται ν’ αποδείξει ότι αντί, ο δήθεν προδότης Πήλιος Γούσης, να είχε λυντσαριστεί και θανατωθεί με βάση τον γνωστό νόμο της βεντέτας που τότε είχε ισχύ στο Σούλι, ακολουθεί τους συμπολίτες του στις μάχες της Ηπείρου και του Μεσολογγίου και έχει συμμετοχή στις κοινές αποφάσεις.
Έτσι, η παρούσα εργασία, στηριζόμενη στην ελληνική και ξένη βιβλιογραφία καθώς και σε επιτόπια εξέταση του αντικειμένου της, πιστεύω ότι απέδειξε περίτρανα το μύθο της προδοσίας του Πήλιου Γούση και απεκατέστησε έναν φαμελίτη γνήσιο Σουλιώτη αγωνιστή, στη συνείδηση όλων των Ελλήνων». (σ. 72)
Κλείνοντας αυτή την αναφορά στο βιβλίο του Π. Τζιόβα «Ο Πήλιο-Γούσης – Ο μύθος της προδοσίας – Αποκατάσταση», έχω την αίσθηση πως ο συγγραφέας κάνοντας πράξη το απόφθεγμα του Πυθαγόρα «Σιγᾶν τήν άλήθειαν, χρυσόν ἐστι θάπτειν», τέλεσε ένα ουσιαστικό και οφειλόμενο μνημόσυνο στον Σουλιώτη αγωνιστή Πήλιο Γούση, γίνεται το παράδειγμα για τη μελέτη, την ανάδειξη και την τεκμηριωμένη παρουσίαση κι άλλων προσώπων ή γεγονότων που πέρασαν στις σελίδες της ιστορίας, όχι κατά το δέον, αλλά όπως συνέφερε κάποιους, και συνεχίζει επάξια τη ρήση του Διονυσίου Σολωμού «Τό ἔθνος πρέπει νά μάθει νά θεωρεῖ ἐθνικόν ὅ,τι εἶναι Ἀληθές», η οποία είναι πολλαπλά επίκαιρη στην εποχή μας.

(Βιβλιοπαρουσίαση της Παναγιώτας Π. Λάμπρη) Ιστορικά θεωρείται πλέον πλήρως αποκατεστημένος ο Σουλιώτης Πήλιος Γούσης
Πάνου Δ. Τζιόβα, «Ο Πήλιο-Γούσης-Ο μύθος της προδοσίας-Αποκατάσταση», Ιωάννινα 1999, σ. 96, (19-2-2013)
http://users.sch.gr/panlampri/index.files/Page8088.htm
http://el.wikipedia.org/wiki/Ιγνάτιος_Ουγγροβλαχίας


 
Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΗΛΙΟ ΓΟΥΣΗ - Γράφει ο Σωτήρης Λ. Δημητρίου Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΗΛΙΟ ΓΟΥΣΗ - Γράφει ο Σωτήρης Λ. Δημητρίου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 19, 2017 Rating: 5

Θεσπρωτία: Αρχαιολογικοί χώροι… ερμητικά κλειστοί - Κλειδωμένες είσοδοι για τους επισκέπτες (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

Τετάρτη, Απριλίου 19, 2017Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών που εορτάζονταν με δωρεάν είσοδο σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, βρήκε ερμητικά κλειστούς αρκετούς στην Ήπειρο...

Και σε άλλους οι επισκέπτες έφταναν ακολουθώντας το θερινό ωράριο λειτουργίας που ανακοίνωσε προ ημερών το Υπουργείο Πολιτισμού, όμως και πάλι τους έβρισκαν κλειστούς καθώς συνεχίζει να εφαρμόζεται το χειμερινό!!!

Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, αιτία είναι η απουσία προσωπικού. Δεν υπάρχουν φύλακες για τους αρχαιολογικούς χώρους, με αποτέλεσμα όποιος θέλει να τους επισκεφθεί να συναντά κλειδωμένες εισόδους!


Τι κι αν ο πολιτισμός αποτελεί την βαριά βιομηχανία της χώρας... Τι κι αν υπήρξαν ανακοινώσεις για προσλήψεις... Όλα αυτά έμειναν λόγια!

Χαρακτηριστικές εικόνες από την Αρχαία Γιτάνη στην Θεσπρωτία. Ο αρχαιολογικός χώρος Γιτάνων αναδείχθηκε με χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ηπείρου του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και στη συνέχεια από το ΕΠ “Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας- Ηπείρου 2007-2013” του ΕΣΠΑ. Τα έργα συνεχίζονται και από το νέο ΕΣΠΑ, με την διαφορά ότι ο χώρος δεν έχει καταστεί επισκέψιμος λόγω ... έλλειψης φυλακτικιού προσωπικού, όπως αναφέρει και η ενημερωτική πινακίδα που έχει αναρτηθεί!


Ανάλογη η εικόνα και στον Πύργο Ραγίου! Ένα ακόμη σπουδαίο μνημείο, όπου με τα έργα που έγιναν εξασφαλίσθηκαν οι απαραίτητες υποδομές πρόσβασης, περιήγησης, εξυπηρέτησης και ενημέρωσης των επισκεπτών.


Μόνο που οι επισκέπτες δεν μπορούν ούτε να τα δουν, ούτε να τα απολαύσουν... Φτάνουν μπροστά στη σιδερένια είσοδο και κει καταλαβαίνουν ότι μάταια έκαναν την προσπάθεια..


Αρχαιολογικοί χώροι... ερμητικά κλειστοί!


Θεσπρωτία: Αρχαιολογικοί χώροι… ερμητικά κλειστοί - Κλειδωμένες είσοδοι για τους επισκέπτες (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ) Θεσπρωτία: Αρχαιολογικοί χώροι… ερμητικά κλειστοί - Κλειδωμένες είσοδοι για τους επισκέπτες (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ) Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 19, 2017 Rating: 5

Στην Πάργα, ο διάσημος Τούρκος ηθοποιός, Μπουράκ Χακί παρέα με την όμορφη σύντροφο του από την Ηγουμενίτσα

Τετάρτη, Απριλίου 19, 2017
Στην Ελλάδα βρίσκεται αυτές τις μέρες ο Τούρκος ηθοποιός Μπουράκ Χακί (Burak Hakki), καθώς πρωταγωνιστεί στη θεατρική παράσταση «Ο Κυκλος» σε σκηνοθεσία Γιάννη Αιβάζη.

Ο γοητευτικός ηθοποιός, βρέθηκε σήμερα στην Πάργα μαζί με την πανέμορφη Ελληνίδα αγαπημένη του, η οποία είναι μοντέλο και ονομάζεται Χαρά Παππά.

Εκτός από μοντέλο, η Χαρά Παππά είναι φοιτήτρια οικονομικών επιστημών στη Θεσσαλονίκη, ενώ η καταγωγή της είναι από την Ηγουμενίτσα.

Το χαρακτηριστικό μάλιστα στιγμιότυπο από την επίσκεψη στην Πάργα ανέβασε ο ίδιος ο ηθοποιός στα social media.
Στην Πάργα, ο διάσημος Τούρκος ηθοποιός, Μπουράκ Χακί παρέα με την όμορφη σύντροφο του από την Ηγουμενίτσα Στην Πάργα, ο διάσημος Τούρκος ηθοποιός, Μπουράκ Χακί παρέα με την όμορφη σύντροφο του από την Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 19, 2017 Rating: 5

ΠΡΟΣΟΧΗ: Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος Τετάρτη και Πέμπτη σε περιοχές του Δήμου Ηγουμενίτσας

Τετάρτη, Απριλίου 19, 2017


H ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. καταβάλλει διαρκείς προσπάθειες για τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοπιστία των δικτύων και εγκαταστάσεων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και για τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης ενέργειας.

Για το λόγο αυτό προγραμματίζει και υλοποιεί καθημερινά έργα συντήρησης, ενίσχυσης ή αναβάθμισης δικτύων, τα οποία απαιτούν προσωρινές διακοπές της ηλεκτροδότησης.

Προκειμένου να προγραμματίσετε τις εργασίες σας και να ελαχιστοποιηθεί η όχλησή σας, στον ακόλουθο πίνακα, μπορείτε να ενημερωθείτε για τις περιοχές και τις ώρες προγραμματισμένων διακοπών ηλεκτροδότησης.

Ενώ καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για τη συντομότερη επανηλεκτροδότηση, εντούτοις, επιβάλλεται μεγάλη προσοχή, θεωρώντας ότι σε όλη την προγραμματισμένη διάρκεια διακοπής, οι αγωγοί είναι υπό τάση! 


 
ΠΡΟΣΟΧΗ: Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος Τετάρτη και Πέμπτη σε περιοχές του Δήμου Ηγουμενίτσας ΠΡΟΣΟΧΗ: Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος Τετάρτη και Πέμπτη σε περιοχές του Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 19, 2017 Rating: 5
Από το Blogger.