Αρκετά κρούσματα και σήμερα στη Θεσπρωτία - 63 σε όλη την Ήπειρο

Πέμπτη, Μαΐου 06, 2021
Αρκετά κρούσματα και σήμερα στη Θεσπρωτία - 63 σε όλη την Ήπειρο Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων
ΠΕ Άρτας 0
ΠΕ Θεσπρωτίας 7
ΠΕ Ιωαννίνων 52
ΠΕ Πρέβεζας 4
Read More »
Αρκετά κρούσματα και σήμερα στη Θεσπρωτία - 63 σε όλη την Ήπειρο Αρκετά κρούσματα και σήμερα στη Θεσπρωτία - 63 σε όλη την Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαΐου 06, 2021 Rating: 5

Μπαράζ άρσης μέτρων ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς

Πέμπτη, Μαΐου 06, 2021
Μπαράζ άρσης μέτρων ανακοίνωσε ο Νίκος ΧαρδαλιάςΜε μία αιφνίδια ανακοίνωση του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά έγινε γνωστή η άρση μέτρων και η περαιτέρω χαλάρωση τις επόμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, από 8 Μαΐου, επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 7 Μαΐου.

Επιπλέον, από 8 Μαΐου, μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.

Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.

Παράλληλα από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.

Τέλος, από 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Σημειώνεται επίσης ότι θα ακολουθήσει αναλυτική ανακοίνωση για την εξειδίκευση των αποφάσεων.
Read More »
Μπαράζ άρσης μέτρων ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς Μπαράζ άρσης μέτρων ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαΐου 06, 2021 Rating: 5

Σύλληψη 30χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα

Πέμπτη, Μαΐου 06, 2021
Σύλληψη 30χρονου το βράδυ στην ΗγουμενίτσαΣτη σύλληψη ενός 30χρονου αλλοδαπού προέβησαν βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, ο ανωτέρω κατείχε και επέδειξε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό την παράνομη έξοδό του στο εξωτερικό.

Από τη Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.Read More »
Σύλληψη 30χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Σύλληψη 30χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαΐου 06, 2021 Rating: 5

Απάντηση Καραγιάννη σε Κάτσιο για το κτήριο Βούλγαρη

Πέμπτη, Μαΐου 06, 2021
Απάντηση Καραγιάννη σε Κάτσιο για το κτήριο Βούλγαρη Σε συνέχεια της από 27-04-2021 ερώτησης του κ. Κάτσιου σε σχέση με το έργο της μετατροπής του ιστορικού Σχολείου Βούλγαρη στην Παραμυθιά σε Πολυχώρο Τέχνης, Ιστορίας, Πολιτισμού και Εκπαίδευσης ενημερώνουμε για τα εξής:

Γενικά
Έργο χρηματοδοτούμενο από: Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και Εθνικούς Πόρους
Συνολικός Προϋπολογισμός 5 αρχικών Υποέργων: 2.468.006 €

Προϋπολογισμός 4ων Υποέργων μετά την 1η τροποποίηση:


Οι παραπάνω διαδικασίες, όπως αυτές υποδεικνύονται από τη νομοθεσία και τη διακήρυξη του διαγωνισμού, τηρήθηκαν στο σύνολό τους. Οι χρόνοι ολοκλήρωσης των επιμέρους ενεργειών από την ημερομηνία που ανέλαβε η παρούσα Δημοτική Αρχή τη διοίκηση του Δήμου, στο βαθμό που αυτοί αφορούσαν τις υπηρεσίες του Δήμου, ελαχιστοποιήθηκαν κατά το δυνατόν.

Ο Δήμος δεν μπορεί να επέμβει σε ότι αφορά τους χρόνους ελέγχου των δικαιολογητικών από την επιτροπή διαγωνισμού, δεδομένου ότι αυτή αποτελείται από μέλη της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, του Δήμου Ηγουμενίτσας αλλά και του ΤΕΕ, ΠΕΔΜΕΔΕ και της ΠΕΔ. Έχουν ασκηθεί όσες πιέσεις ήταν δυνατό για επίσπευση των διαδικασιών, πρέπει όμως να ληφθεί υπόψη ότι η υποστελέχωση που επιβάλλουν τα μέτρα προστασίας κατά του Covid-19 ισχύει για όλους τους οργανισμούς και επομένως ο φόρτος εργασίας είναι αυξημένος.

Για την αποφυγή παρόμοιων «παρεξηγήσεων» τα παραπάνω ισχύουν για όλα τα έργα που έχουν δημοπρατηθεί από τις Υπηρεσίες του Δήμου από τη στιγμή που ανέλαβε η παρούσα Δημοτική Αρχή. Δυστυχώς από ότι φαίνεται δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό από όλους, το γεγονός ότι στις διαδικασίες ενός διαγωνισμού εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες που δεν διοικούνται, δεν ορίζονται, δεν ελέγχονται από τη Δημοτική Αρχή και είναι ανεξάρτητοι των Υπηρεσιών του Δήμου. Δυστυχώς επίσης δεν είναι γνωστό σε όλους, αν και θα έπρεπε λόγω της θέσης κάποιων, ότι οι διαγωνιστικές διαδικασίες είναι χρονοβόρες λόγω τον νόμιμων χρονικών διαστημάτων που μεσολαβούν μεταξύ των διοικητικών αποφάσεων.
Σημειώνεται ότι με βάση το Ν.4782 ΦΕΚ 36(Α’) 09-03-2021 που τροποποιεί τον Ν.4412 ΦΕΚ 147(Α’) 08-08-2016 κάποιες διαδικασίες απλοποιούνται, απλά η ισχύς του νόμου ξεκινάει από 01-06-2021.
Συμπερασματικά λοιπόν, το Κτίριο Βούλγαρη όχι μόνο δεν έχει «βαλτώσει» αλλά αποτελεί προτεραιότητα του Δήμου και οι διαδικασίες προχωράνε όπως επιβάλλεται από τη σχετική νομοθεσία.

Σχετικά με το υπόλοιπο της διαδικασίας του Υποέργου 2
Στην προσεχή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής (07/05/2021), θα γίνει εισήγηση για έγκριση του Πρακτικού ΙΙ (ελέγχου δικαιολογητικών κατακύρωσης προσωρινού αναδόχου). Μετά την κοινοποίηση της απόφασης της Ο.Ε. στους συμμετέχοντες απαιτείται η νόμιμη παρέλευση 10ημέρου για την υποβολή τυχόν ενστάσεων. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν ενστάσεις, ακολουθεί η κατάθεση του φακέλου του διαγωνισμού στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας για έλεγχο νομιμότητας της απόφασης κατακύρωσης.
Μετά την έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας ο φάκελος επιστρέφει στις Υπηρεσίες του Δήμου. Ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθεί ο προσυμβατικός έλεγχος και έπειτα από τη σύμφωνη γνώμη της Διαχειριστικής Αρχής το έργο προχωράει σε συμβασιοποίηση.
Εκτιμώμενος χρόνος μέχρι την υπογραφή της σύμβασης: 2-3 μήνες

Ενημερωτικά για το υπόλοιπο της διαδικασίας που αφορά τα υπόλοιπα Υποέργα: Το ποσό που προκύπτει από την έκπτωση της δημοπρατηθείσας εργολαβίας θα μεταφερθεί με τροποποίηση στο Υποέργο 4 (Εξοπλισμός), επομένως θα γίνει νέα τροποποίηση του Τεχνικού Δελτίου Πράξης.

Σχετικά με τον Τεχνικό Σύμβουλο, όπως οφείλατε να γνωρίζετε, στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου (το οποίο δεν υπερψηφίσατε) έχει συμπεριληφθεί η δαπάνη για το Υποέργο 3 προκειμένου να γίνει ο διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου.
Ο ρόλος του Τεχνικού Συμβούλου είναι η οργάνωση και τεκμηρίωση των χώρων επομένως η οριστικοποίηση των χρήσεων των χώρων βάσει όλων των προτάσεων που θα εξεταστούν και ο καθορισμός του εξοπλισμού που θα απαιτηθεί για την πλήρη και λειτουργική παράδοση του κτιρίου προς χρήση.
Εφόσον οριστικοποιηθούν όλες οι πιθανές αλλαγές βάσει των υποδείξεων του Τεχνικού Συμβούλου και των προτάσεων του Δήμου, θα γίνει η τροποποίηση του Τεχνικού Δελτίου Πράξης και όσο αφορά τον προϋπολογισμό αλλά και όσο αφορά τις χρήσεις, ομαδικά, συντεταγμένα και σε μια φάση.
Στη συνέχεια θα δημοπρατηθεί ο διαγωνισμός της προμήθειας βάσει της μελέτης του Τεχνικού Συμβούλου.

κ. Κάτσιο,
όπως ελπίζω να έχετε καταλάβει με βάση τα παραπάνω, όχι μόνο αναγνωρίζουμε την ανάγκη εκτέλεσης του εν λόγω έργου αλλά κινούμαστε προς την κατεύθυνση αυτή με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο όπου και όπως (βάσει τον νομικών διαδικασιών) μας επιβάλλεται και μας επιτρέπεται.
Συμφωνούμε ότι πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο για τον τόπο μας και συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες σας οι οποίες είναι και δικές μας. Παρόλα αυτά δεν είναι δυνατόν να παρακαμφθούν οι διαδικασίες για κανένα λόγο.

Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά με Υγεία και Φώτιση!
Read More »
Απάντηση Καραγιάννη σε Κάτσιο για το κτήριο Βούλγαρη Απάντηση Καραγιάννη σε Κάτσιο για το κτήριο Βούλγαρη Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαΐου 06, 2021 Rating: 5

Μετακίνηση εκτός νομού: Μόνο με self test ή εμβόλιο

Πέμπτη, Μαΐου 06, 2021
Μετακίνηση εκτός νομού: Μόνο με self test ή εμβόλιοΠολλοί είναι αυτοί που περιμένουν το άνοιγμα για τη μετακίνηση από νομό σε νομό, που σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα απελευθερωθεί στις 15 Μαΐου, όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, αλλά… εδώ θα υπάρχει μια αξιοσημείωτη λεπτομέρεια!

Δεν θα είναι εντελώς ελεύθερη αυτή η μετακίνηση.
Το νέο σενάριο που έχει διαρρεύσει θέλει μετακίνηση εκτός νομού με εμβόλιο ή self test!

Πιο αναλυτικά, όπως μάλιστα γράφει σήμερα η Καθημερινή, εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανοίξει η μετακίνηση εκτός νομού, μόνο με self test ή για εμβολιασμένους. Μάλιστα εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού και σε όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου.

Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις αναμένονται μέσα στις επόμενες μέρες καθώς η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι από τις 15 Μαΐου θα γίνει άρση της απαγόρευσης.

«Στις 15 Μαΐου που θα ανοίξει ο τουρισμός θα ανοίξουν και οι υπερτοπικές μετακινήσεις» είπε χαρακτηριστικά η κ. Πελώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Για το ενδεχόμενο δε κατάργησης των SMS, η ίδια επισήμανε πως από τις 15 Μαΐου και μετά «θα δούμε τι μπορεί να γίνει και τι μπορεί να επανεξεταστεί».

Πάντως, η ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε πριν τις ημέρες του Πάσχα, αναφέρει πως έως τις 10 Μαΐου απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.

Σε κάθε περίπτωση, το πιθανότερο είναι πως το ζήτημα της πλήρους απελευθέρωσης των μετακινήσεων θα εξεταστεί την επόμενη εβδομάδα.
Read More »
Μετακίνηση εκτός νομού: Μόνο με self test ή εμβόλιο Μετακίνηση εκτός νομού: Μόνο με self test ή εμβόλιο Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαΐου 06, 2021 Rating: 5

49 παραβάσεις για άσκοπη μετακίνηση και μη χρήση μάσκας

Πέμπτη, Μαΐου 06, 2021
49 παραβάσεις για άσκοπη μετακίνηση και μη χρήση μάσκαςΣτο πλαίσιο των ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο, βεβαιώθηκαν χθες (05-05-2021) από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου συνολικά (49) παραβάσεις.

Ειδικότερα, βεβαιώθηκαν:

(39) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους (300) ευρώ, ως εξής:
· 3 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
· 7 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
· 21 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
· 8 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

(10) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους (300) ευρώ, ως εξής:
· 4 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
· 4 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
· 1 παράβαση στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
· 1 παράβαση στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας. Οι έλεγχοι συνεχίζονται καθημερινά με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.
Read More »
49 παραβάσεις για άσκοπη μετακίνηση και μη χρήση μάσκας 49 παραβάσεις για άσκοπη μετακίνηση και μη χρήση μάσκας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαΐου 06, 2021 Rating: 5

Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας για την επανεκκίνηση του κλάδου της εστίασης

Πέμπτη, Μαΐου 06, 2021
Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας για την επανεκκίνηση του κλάδου της εστίασηςΤο Επιμελητήριο Θεσπρωτίας χαιρετίζει την επανεκκίνηση του κλάδου εστίασης στην χώρα μας από τις 03 Μαΐου. Ήταν ένα αναγκαίο μέτρο για τον κλάδο που απασχολεί ένα σημαντικότατο αριθμό εργαζομένων (αν όχι τον υψηλότερο) και αυτοαπασχολούμενων στην χώρα και ήταν αυτός που υπέστη και την σοβαρότερη ζημία καθ’ όλο το διάστημα των διαδοχικών αναστολών λειτουργίας.

Χαιρετίζουμε την επανέναρξη, με την ελπίδα να μην επανέλθουμε ποτέ ξανά στις συνθήκες που βιώσαμε για περισσότερο από ένα χρόνο, και με την προτροπή στους καταναλωτές να στηρίξουν, όσο το επιτρέπει η δυνατότητά τους, τις τοπικές επιχειρήσεις που τόσο πολύ το έχουν ανάγκη.

Παράλληλα καλούμε τους συναδέλφους μας να τηρήσουν με ευλάβεια τα μέτρα προστασίας και λειτουργίας των επιχειρήσεών μας, όπως αυτά έχουν εξαγγελθεί, όπως επίσης και τους καταναλωτές να στηρίξουν την εφαρμογή τους, ώστε να διασφαλίσουμε κι εμείς από την πλευρά μας ότι ο “εφιάλτης” έχει πλέον περάσει και δεν θα επιστρέψει. Είναι και στο δικό μας χέρι να συμβάλλουμε στο να μην κλείσουν ξανά τα καταστήματά μας!

Ευχόμαστε Καλό άνοιγμα της “νέας” περιόδου, όπως επίσης και της τουριστικής, χωρίς πισωγυρίσματα και νέους περιορισμούς, αναμένοντας την διαρκή στήριξη της Πολιτείας στις πληγείσες επιχειρήσεις, που δεν δύνανται μέσα στους επόμενους μήνες να καλύψουν όλες τις ζημίες που υπέστησαν από πέρυσι!

Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας θα είναι διαρκώς παρών, παρακολουθώντας τις εξελίξεις και διεκδικώντας το βέλτιστο για τις επιχειρήσεις μας και την τοπική κοινωνία!

Εκ της Διοικήσεως
Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας
Read More »
Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας για την επανεκκίνηση του κλάδου της εστίασης Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας για την επανεκκίνηση του κλάδου της εστίασης Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαΐου 06, 2021 Rating: 5

Συνεδριάζει την Παρασκευή το Περιφερειακό Συμβούλιο

Πέμπτη, Μαΐου 06, 2021
Συνεδριάζει την Παρασκευή το Περιφερειακό ΣυμβούλιοΤην Παρασκευή 7 Μαΐου 2021 και ώρα 13.00 θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου με θέματα Ημερήσιας Διάταξης τα εξής:

1.Επικύρωση πρακτικού 5ης/16-4-2021 ειδικής, μέσω τηλεδιάσκεψης, συνεδρίασης Π.Σ.

2.Σύσταση των Επιτροπών «Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης» και «Κοινωνικών Θεμάτων», του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, σύμφωνα με το άρθρο 164 του Ν 3852/2010, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και εκχώρηση αρμοδιοτήτων

3.Συγκρότηση των Επιτροπών «Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης» και «Κοινωνικών Θεμάτων», του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου.
Read More »
Συνεδριάζει την Παρασκευή το Περιφερειακό Συμβούλιο Συνεδριάζει την Παρασκευή το Περιφερειακό Συμβούλιο Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαΐου 06, 2021 Rating: 5

Ο ρόλος του Οικονομικού Διευθυντή ( CFO ) στην διαχείριση και αντιμετώπιση οικονομικών κρίσεων - Του Γιάννη Στάθη

Πέμπτη, Μαΐου 06, 2021
Ο ρόλος του Οικονομικού Διευθυντή ( CFO ) στην διαχείριση και αντιμετώπιση οικονομικών κρίσεων - Του Γιάννη Στάθη

Γιάννης Στάθης , Αντιπρόεδρος ΣΕΟΔΙ ***
Aρθρο για το περιοδικό FinancePro **

Η πολύπλευρη κρίση την οποία διανύουμε, παρουσιάζει σοβαρές ενδείξεις , ότι θα είναι απρόβλεπτη σε όλες τις διαστάσεις . Ειδικοί αναλυτές αναμένουν σημαντική επιβράδυνση των οικονομιών και υψηλά ποσοστά ανεργίας πριν ξεκινήσει η ανάκαμψη. Αναμφισβήτητα , για πολλές εταιρείες, η επιβίωση δεν είναι βεβαιότητα. Αυτή η ακραία αβεβαιότητα ,απαιτεί συνεχή εγρήγορση, συχνές αλλαγές στις προτεραιότητες και στρατηγικές οι οποίες προβλέπουν και ανταποκρίνονται σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο ρόλος του οικονομικού διευθυντή αποκτά κρίσιμη σημασία. Ο ρόλος και η φυσιογνωμία του οικονομικού διευθυντή, δεν μπορεί παρά να είναι πολυδιάστατος, και αιτιολογείται από τον πολυμέτωπο του αγώνα τον οποίο καλείται να διεξάγει, την πολυπλοκότητα των καθηκόντων που καλείται να ασκήσει, του πολυτάλαντου της προσωπικότητας που πρέπει να διαθέτει (personal Qualities), και του πολυσχιδούς των επαγγελματικών δεξιοτήτων (Professional Skills) που πρέπει να εφαρμόσει. Οι CFOs πρέπει να αξιοποιήσουν τις οικονομικές τους γνώσεις και εμπειρίες προκειμένου να κατανοήσουν το πώς οι ασταθείς τιμές και η μεταβαλλόμενη ζήτηση θα επηρεάσουν τις επιδόσεις των εταιρειών τους . Οι περισσότεροι CFOs θα πρέπει να αντικαταστήσουν τις παραδοσιακές προσεγγίσεις στην κατάρτιση προϋπολογισμών και τον προγραμματισμό με μια πιο επιθετική προσέγγιση η οποία θα λαμβάνει υπόψη κυρίως το μέγεθος της ύφεσης.
Οι τελευταίοι μήνες επιβεβαίωσαν τον αντίκτυπο των αλλαγών στην εμπιστοσύνη και τον ρόλο της κυβερνητικής παρέμβασης όχι μόνο στον τραπεζικό τομέα αλλά, ολοένα και περισσότερο, και σε άλλους κλάδους .Οι ενέργειες των κυβερνήσεων, θα είναι φυσικά καίριας σημασίας για τον καθορισμό του πόσο γρήγορα θα ανακάμψουν οι οικονομίες . Δεδομένου ότι όλες αυτές οι μεταβλητές είναι δύσκολο να προβλεφθούν, οι εταιρείες πρέπει να προετοιμαστούν για το χειρότερο εξετάζοντας τι μπορεί να συμβεί σε δυσμενή σενάρια.

Σχεδιασμός διαχείρισης κρίσης
Οι νέες παραδοχές θα πρέπει να στηρίζουν μια νέα προσέγγιση της ετήσιας διαδικασίας κατάρτισης του προϋπολογισμού και του επιχειρηματικού σχεδιασμού. Οι περισσότερες εταιρείες οφείλουν να καταργήσουν την παραδοσιακή σχεδίαση και να υιοθετήσουν έναν τρόπο σχεδιασμού κρίσεων ο οποίος επικεντρώνεται αυστηρά στις ταμειακές ροές και όχι στα λογιστικά κέρδη. Για το λόγο αυτό, οι CFOs πρέπει να δώσουν έμφαση στις αποφάσεις ο οποίες αφορούν τις χρηματοδοτήσεις, τις δαπάνες, το κεφάλαιο κίνησης και να υιοθετήσουν σενάρια τα οποία ανταποκρίνονται σε μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό. Ο οικονομικός διευθυντής θα πρέπει να καταρτίσει εναλλακτικά σενάρια τα οποία βασίζονται σε διαφορετικές μακροοικονομικές παραδοχές με βασικό σενάριο το χειρότερο σενάριο (worst case scenario ) . Τα σενάρια αυτά θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν υποψιν κινδύνους όπως η αιφνίδια μη διαθεσιμότητα βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης, πτωχεύσεις μεγάλων πελατών ή προμηθευτών ή η δυσκολία πρόσβασης σε κεφάλαια κίνησης .Ο οικονομικός διευθυντής πρέπει να αναπτύξει σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που κάποιο από τα υποθετικά σενάρια συμβεί.

Εξασφάλιση χρηματοδότησης.
Υπό κανονικές συνθήκες, η βέλτιστη πρακτική μπορεί να είναι, οι εταιρείες να συνεργάζονται με ορισμένες τράπεζες, οι οποίες τους παρέχουν πιστώσεις. Υπό ακραίες συνθήκες, ωστόσο, οι ισχυρότερες εταιρικές σχέσεις με ισχυρότερες τράπεζες θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα . Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εταιρείες είναι προτιμότερο να εξασφαλίζουν πιστωτικά όρια, ακόμη και αν δεν είναι ακόμη απαραίτητα. Επιπροσθέτως θα πρέπει να αναφερθεί η εξαιρετική δυνατότητα που θα παρασχεθεί μέσω του κράτους και της Ε.Ε. για χρηματοδότηση βιώσιμων επιχειρήσεων σε στρατηγικούς κλάδους της οικονομίας. Σε αυτή τη δράση ο ρόλος του CFO είναι κομβικός και χρήσιμος μια και η εξειδίκευση του θα μπορούσε να εξασφαλίσει σημαντικά κεφάλαια για την ανάπτυξη της επιχείρησης.

Εξορθολογισμός των δαπανών και μείωση του κόστους.
Η ανάγκη για πρόσθετη παραγωγή οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα τις περισσότερες κεφαλαιουχικές δαπάνες, είτε άμεσα, μέσω υψηλότερης παραγωγικής ικανότητας, είτε έμμεσα, μέσω υψηλότερης παραγωγικότητας. Σε μια ύφεση, πολλές εταιρείες είναι αναγκασμένες να μειώσουν την παραγωγή, οπότε η βελτιστοποίηση των κεφαλαιουχικών δαπανών μπορεί να μην είναι αρκετή. Οι CFOs πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να παρουν πολύ δύσκολες αποφάσεις οι οποίες θα πρέπει να διασφαλίζουν την λειτουργία χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η χρηματοοικονομική λειτουργία της εταιρείας.

Οι CFOs συχνά διαπιστώνουν ότι τα μέτρα μείωσης του κόστους δεν έχουν τον αναμενόμενη θετική επίδραση στην ρευστότητα ή απαιτείται επιπλέον χρόνος για να πραγματοποιηθεί ουσιαστική εξοικονόμηση. Οι μειώσεις του προσωπικού, για παράδειγμα, είναι συχνά μη αποτελεσματικές κατά το πρώτο έτος λόγω των έκτακτων πληρωμών . Συνήθως, τα πιο ελαστικά σε διαχείριση έξοδα είναι οι προμήθειες, οι αποζημιώσεις (όπως τα μπόνους) και τα γενικά έξοδα.

Το ασυνήθιστο εύρος και το βάθος της παρούσας κρίσης μπορεί να αναγκάσει τις εταιρείες να προσαρμοστούν πιο δραστικά από ό, τι πολλοί αναμένουν τώρα, παραβιάζοντας τους καθιερωμένους κανόνες για τον σχεδιασμό, τον προϋπολογισμό και τις επενδύσεις. Τα μετρητά για άλλη μια φορά είναι ο βασιλιάς ( cash is the king) και όλα τα συστήματα και οι αποφάσεις πρέπει να είναι προσανατολισμένα στη διατήρησή της ρευστότητας , ενώ οι εταιρείες θα πρέπει να πραγματοποιήσουν συνειδητούς συμβιβασμούς προκειμένου να επιτύχουν τους μακροπρόθεσμους στρατηγικούς στόχους τους .

* Σύμβουλος Επιχειρήσεων. Eργασθηκε στον χρηματοπιστωτικό τομέα σε ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις. Yπηρέτησε ως πολιτικό στέλεχος στο Υπουργείο Οικονομικών. Κείμενά του δημοσιεύονται σε ελληνικές εφημερίδες και περιοδικά, ενώ αναλύσεις του έχουν παρουσιασθεί σε διεθνούς κύρους έντυπα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σήμερα είναι εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Οικονομικών Διευθυντών . (www.giannisstathis.blogspot.com)
** Πρόκειται για μία μηνιαία έκδοση, που αφορά στις οικονομικές υπηρεσίες και τα λογιστικά γραφεία. Το νέο περιοδικό έχει ως στόχο να προσφέρει ολοκληρωμένη ενημέρωση και βαθύτερη ανάλυση των προκλήσεων για τις σύγχρονες επιχειρήσεις και να αποτελέσει το μέσο επικοινωνίας στο οποίο συναντώνται οι καλές πρακτικές των οικονομικών διευθύνσεων. https://financepro.gr
*** ΣΕΟΔΙ Σύνδεσμος Ελλήνων Οικονομικών Διευθυντών
Read More »
Ο ρόλος του Οικονομικού Διευθυντή ( CFO ) στην διαχείριση και αντιμετώπιση οικονομικών κρίσεων - Του Γιάννη Στάθη Ο ρόλος του Οικονομικού Διευθυντή ( CFO ) στην διαχείριση και αντιμετώπιση οικονομικών κρίσεων - Του Γιάννη Στάθη Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαΐου 06, 2021 Rating: 5

Απεργιακή συγκέντρωση σήμερα στις 10 στην Ηγουμενίτσα

Πέμπτη, Μαΐου 06, 2021
Απεργιακή συγκέντρωση σήμερα στις 10 στην ΗγουμενίτσαΣτις 6 Μάη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ
Τιμάμε την εργατική Πρωτομαγιά – Απαντάμε στην αντεργατική επίθεση

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ

Φέτος, 135 χρόνια μετά την αιματοβαμμένη πρωτομαγιά του Σικάγο για το 8ωρο και 101 χρόνια μετά την καθιέρωση με νόμο του 8ωρου στην Ελλάδα, μια κατάκτηση που για να κατοχυρωθεί χρειάστηκαν ποτάμια αίματος και σκληροί αγώνες της τάξης μας, οι εργαζόμενοι θα δώσουμε την δική μας απάντηση στην αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης, που ετοιμάζεται να την καταργήσει.

Θα απαντήσουμε αγωνιστικά στις εξαγγελίες της για την επιβολή της 10ωρης εργασίας, την κατάργηση της αμοιβής των υπερωριών, για τη διεύρυνση της ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις και την «διευθέτηση του χρόνου εργασίας», τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, την σύνδεση του μισθού με την «απόδοση» στο δημόσιο, την προώθηση της εργοδοτικής και κρατικής παρέμβασης στη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων, για το χτύπημα βασικών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Οι σχεδιασμένες αυτές ρυθμίσεις αφορούν και επιδρούν σε όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τινάζοντας απ’ τη μια στον αέρα την ζωή χιλιάδων εργαζομένων και των οικογενειών τους και από την άλλη στηρίζοντας τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα των μεγάλων επιχειρήσεων, φορτώνοντας και νέα βάρη στις πλάτες του λαού.

Είναι μέτρα με το βλέμμα στο «μέλλον», για να μπορούν να τσαλαπατούν κάθε δικαίωμα που έχει απομείνει, για να μπορούν να χρησιμοποιούν τους εργαζόμενους σήμερα, τα παιδιά μας αύριο, σαν σύγχρονους σκλάβους. Αποτελεί πρόκληση η κυβερνητική προπαγάνδα για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων ότι όλα θα γίνονται "μόνο αν τα θέλει ο εργαζόμενος", αφού όλοι γνωρίζουν ότι στους χώρους δουλειάς δεν κυριαρχεί η "ελεύθερη βούληση" του εργαζόμενου, αλλά η εντολή της εργοδοσίας. Θέλουν να μετατρέψουν όλη την Ελλάδα σε μια μεγάλη ειδική οικονομική ζώνη, που οι μεγαλοεπιχειρηματίες θα είναι πλήρως ελεύθεροι να απασχολούν όποτε και όσο θέλουν τους εργαζόμενους, να τους πληρώνουν με μισθούς που θα ξεκινούν από 200 ευρώ, να τους έχουν στη διάθεσή τους 7 μέρες τη βδομάδα, προκειμένου να μπορούν να «ξεκοκαλίσουν» ανενόχλητοι τα δις του λεγόμενου «Ταμείου Ανάκαμψης».

Φέτος, εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού, με χιλιάδες νεκρούς και δεκάδες χιλιάδες ασθενείς, με δεκάδες ασθενείς να νοσηλεύονται καθημερινά διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ οι εργαζόμενοι θα δώσουμε την δική μας απάντηση στην κυβέρνηση για την εγκληματική της διαχείριση. Θα απαιτήσουμε αγωνιστικά να σταματήσει να αφήνει το σύστημα υγείας αθωράκιστο, με ελάχιστες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να μετατρέπει την «επίταξη» του ιδιωτικού τομέα της Υγείας σε ακριβοπληρωμένη αγορά υπηρεσιών, και τα δημόσια νοσοκομεία σε νοσοκομεία μιας νόσου όπου χιλιάδες χειρουργεία, κρίσιμες θεραπείες και διαγνωστικές εξετάσεις για σοβαρές ασθένειες ακυρώνονται αυξάνοντας έτσι τους θανάτους σε ομάδες του πληθυσμού που εκδηλώνουν ή αντιμετωπίζουν σοβαρές ασθένειες.

Φέτος, οι εργαζόμενοι στους δήμους στις 6 Μάη, με τον γιορτασμό της Πρωτομαγιάς θα διατρανώσουμε απεργιακά την απαίτησή μας να σταματήσουν η τραγική υποστελέχωση των υπηρεσιών, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και η εντατικοποίηση, οι ιδιωτικοποιήσεις και η λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, η αυθαιρεσία και ο αυταρχισμός των δημοτικών Αρχών, με τις κυβερνητικές «ευλογίες».

Ο γιορτασμός της Πρωτομαγιάς είναι υπόθεση των εργαζομένων Οι εργαζόμενοι δήμους παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας.

Στις 6 Μάη απεργούμε κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης και της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ να μετατρέψουν την Πρωτομαγιά σε «αργία» την Τρίτη μέρα του Πάσχα, ώστε να υπονομευθεί η αγωνιστική απάντηση στο νομοσχέδιο-έκτρωμα της απλήρωτης 10ωρης δουλειάς και να χάσει το ουσιαστικό ιστορικό της περιεχόμενο.

Δίνουμε μαζικά το αγωνιστικό μας παρών στην Πανελλαδική, Πανδημοσιοϋπαλληλική Απεργία, που προκηρύχθηκε από την ΑΔΕΔΥ για τις 6 Μάη.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ Ν ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ καλεί τους εργαζόμενους, αξιοποιώντας όλα τα μέσα για να δοθεί μαζική απεργιακή απάντηση, για να δυναμώσει η αγωνιστική μας διεκδίκηση για:

· Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες των Δήμων .

· Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις, τις εκχωρήσεις αρμοδιοτήτων και τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς.

· Σύγχρονους όρους δουλειάς και ζωής με δικαιώματα. Σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς και μείωση του εργάσιμου χρόνου.

· Αυξήσεις στους μισθούς. Επαναφορά 13ου & 14ου μισθού. Ένταξη και νέων ειδικοτήτων στα Βαρέα και ανθυγιεινά.

· Μέτρα προστασίας της Υγείας των εργαζομένων κι όλου του λαού. Άμεση ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας, πρόνοιας.

· Κατοχύρωση της ελεύθερης και ανεμπόδιστης δράσης των συνδικάτων και των συνδικαλιστών, κόντρα στην κλιμάκωση της καταστολής και του αυταρχισμού. Το κράτος και η εργοδοσία δεν έχουν καμιά δουλειά να παρεμβαίνουν στα συνδικάτα.


ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 6 ΤΟΥ ΜΑΗ

ΟΛΟΙ ΣΤΗ απεργιακή κινητοποίηση για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς στις 6 Μάη συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην πλατεία Δημαρχείου στην Ηγουμενίτσα.

Για το Δ.Σ.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΥΦΑΝΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΜΑΛΑΓΚΑΡΑΣ
Read More »
Απεργιακή συγκέντρωση σήμερα στις 10 στην Ηγουμενίτσα Απεργιακή συγκέντρωση σήμερα στις 10 στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαΐου 06, 2021 Rating: 5

5.005 τροχαίες παραβάσεις τον Απρίλιο στην Ήπειρο

Πέμπτη, Μαΐου 06, 2021
5.005 τροχαίες παραβάσεις τον Απρίλιο στην ΉπειροΜε στόχο τη διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας δημοσιοποιούνται συγκεντρωτικά-συγκριτικά στοιχεία που αφορούν τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για τον Απρίλιο του 2021, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

α. Τροχαία Ατυχήματα

Στην εδαφική αρμοδιότητα της Ηπείρου, σημειώθηκαν -8- τροχαία ατυχήματα (έναντι -3- το 2020). Ειδικότερα, σημειώθηκαν:
-1- θανατηφόρο τροχαίο ατυχήματα (έναντι -2- το 2020)
κανένα τροχαίο ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό ατόμου (όπως και το 2020)
-7- τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου (έναντι -1- το 2020)

Από τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά 9 παθόντες (έναντι -3- το 2020). Ειδικότερα, καταγράφηκαν:
-1- νεκρός (έναντι -2- το 2020)
κανένας σοβαρά τραυματίας (όπως και το 2020)
-8- ελαφρά τραυματίες (έναντι -1- το 2020)

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:
υπερβολική ταχύτητα
παραβίαση ερυθρού σηματοδότη & ρυθμιστικής πινακίδας STOP
οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος
λοιπά αίτια αναφερόμενα στους οδηγούς

β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης

Για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων πραγματοποιήθηκαν συστηματικοί έλεγχοι στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα να βεβαιωθούν συνολικά (5.005) παραβάσεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι επικίνδυνες καθώς οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα και επηρεάζουν καθοριστικά το αποτέλεσμά του.

Συγκεκριμένα, βεβαιώθηκαν :
1.219 για υπερβολική ταχύτητα
183 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση
204 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση
94 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση
40 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας
31 για αντικανονικό προσπέρασμα
18 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη
15 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη)

Σημειώνεται επίσης ότι τον προηγούμενο μήνα βεβαιώθηκαν (102) παραβάσεις για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης, (68) παραβάσεις που αφορούν ανασφάλιστα οχήματα και (490) παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων.
Read More »
5.005 τροχαίες παραβάσεις τον Απρίλιο στην Ήπειρο 5.005 τροχαίες παραβάσεις τον Απρίλιο στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαΐου 06, 2021 Rating: 5

Σελίδες