Ο Λευτέρης Πανταζής την Κυριακή στο 3D club - live stage στην Πλαταριά

Σάββατο, Αυγούστου 20, 2022
Ο Λευτέρης Πανταζής την Κυριακή στο 3D club - live stage στην ΠλαταριάRead More »
Ο Λευτέρης Πανταζής την Κυριακή στο 3D club - live stage στην Πλαταριά Ο Λευτέρης Πανταζής την Κυριακή στο 3D club - live stage στην Πλαταριά Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Αυγούστου 20, 2022 Rating: 5

Ο Panos Haritidis σήμερα στο Riviera στην Ηγουμενίτσα

Σάββατο, Αυγούστου 20, 2022
Ο Panos Haritidis σήμερα στο Riviera στην ΗγουμενίτσαRead More »
Ο Panos Haritidis σήμερα στο Riviera στην Ηγουμενίτσα Ο Panos Haritidis σήμερα στο Riviera στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Αυγούστου 20, 2022 Rating: 5

Ο Θεσπρωτός που δημιούργησε την πρώτη μονάδα εκτροφής γαρίδας – Διαβάστε το «success story» του Ναπολέοντα Τσάνη

Σάββατο, Αυγούστου 20, 2022
Ο Θεσπρωτός που δημιούργησε την πρώτη μονάδα εκτροφής γαρίδας – Διαβάστε το «success story» του Ναπολέοντα Τσάνη


Έφυγε για Αυστραλία όταν ήταν μόλις 10 ετών και γύρισε μετά από 40 χρόνια για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα
Ήταν μόλις 10 ετών ο Ναπολέων Τσάνης όταν το 1978 μπήκε στο αεροπλάνο προκειμένου να ταξιδέψει ολομόναχος στο μακρινό Σίδνεϊ. Γεννημένος στο Ελευθέρι Θεσπρωτίας, δεν τρόμαξε ούτε από την απόσταση, ούτε από τα νέα δεδομένα, ούτε από το ότι δεν γνώριζε την αγγλική γλώσσα. Θεωρώντας πως το μικρό και φτωχικό χωριό του δεν είχε κάτι να του προσφέρει, δεν άκουσε κανέναν από την οικογένειά του και πέταξε μακρυά για την Αυστραλία, έχοντας την υποστήριξη του θείου του.
Τέσσερις δεκαετίες αργότερα, ο κ.Τσάνης αποφάσισε να αλλάξει και πάλι όλη του τη ζωή. Να επιστρέψει στην πατρίδα και πιο συγκεκριμένα στον τόπο καταγωγής του, τη Θεσπρωτία, ώστε μαζί με άλλους ελληνο-αυστραλούς επενδυτές να δημιουργήσουν στην Ηγουμενίτσα μία πρότυπη μονάδα, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη, βιοασφαλούς εκτροφής γαρίδας.
«Γεννήθηκα σε ένα πολύ μικρό χωριό με κύρια απασχόληση την κτηνοτροφία και όσα προϊόντα καλλιεργούνταν στον κάμπο. Θεωρούσα πως δεν έχω προοπτική και το '78 σε ηλικία 10 ετών, πήρα την απόφαση να φύγω για το Σίδνεϊ, εκεί όπου ζούσε ο θείος μου. Όταν μπήκα για πρώτη φορά σε αεροπλάνο το ταξίδι ήταν ατελείωτο, 24 ώρες διήρκησε η πτήση και η εμπειρία ήταν μοναδική», εξιστόρησε ο επιχειρηματίας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ - ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9Fm».
Παρά το νεαρό της ηλικίας και τα εμπόδια που παρουσιάστηκαν στην Αυστραλία ο κ.Τσάνης δεν θεώρησε ποτέ πως έκανε λάθος επιλογή. Τελείωσε το δημοτικό, το γυμνάσιο και το λύκειο και μάλιστα σε αυστραλιανά σχολεία, ενώ στο πανεπιστήμιο σπούδασε μοριακός βιολόγος. 'Οπως, όμως ο ίδιος ανέφερε, «γρήγορα κατάλαβα ότι έπιασα ταβάνι. Όσο ασχολείσαι με την έρευνα απομακρύνεσαι από την κοινωνία. Είχα πάντα το επιχειρηματικό δαιμόνιο κι έτσι άφησα τη μοριακή βιολογία και άρχισα δικές μου επιχειρήσεις».
Στην Αυστραλία σε αυτά τα 40 χρόνια απέκτησε και δεύτερο πτυχίο στη διοίκηση των επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα, εργάστηκε ως φωτογράφος, στον τραπεζικό κλάδο αλλά και στη διαχείριση των έργων. Το μόνο όμως επάγγελμα που κράτησε όλες αυτές τις δεκαετίες «σταθερά ήταν η γαρίδα. Στη ζωή μου δεν έχω ασχοληθεί με τίποτα παραπάνω από ότι η γαρίδα. Από το 1998 όταν αγόρασα μετοχές και έγινα συνεργάτης σε μία επιχείρηση με γαρίδες ξεκίνησε η συγκεκριμένη ιστορία», υπογράμμισε.


Η επιστροφή στην πατρίδα
Η απόφαση του για επιστροφή στην πατρίδα και για δημιουργία χερσαίας μονάδας εκτροφής γαρίδας στην Ηγουμενίτσα ήρθε με αφορμή την επίσκεψη ενός εκλεγμένου της αυτοδιοίκησης στο Σίδνεϊ, ο οποίος στη διάρκεια ενός γεύματος δοκίμασε τις γαρίδες και έμαθε πως δεν ήταν κατεψυγμένες αλλά από υδατοκαλλιέργεια. Ο κ.Τσάνης μαζί με άλλους ελληνο-αυστραλούς αποφάσισαν άμεσα να ξεναγήσουν τον αυτοδιοικητικό στην επιχείρηση γαρίδας στην οποία είχαν μετοχές και συνεργασία, στο Κουίνσλαντ. Αυτή ήταν και η αφορμή ώστε ο πολιτικός να ρίξει την ιδέα στο τραπέζι… πως η Θεσπρωτία είναι ο κατάλληλος τόπος για μία ανάλογη επένδυση.
Μία σκέψη που άρχισε σιγά σιγά να ωριμάζει στο μυαλό τόσο του κ.Τσάνη, όσο και των υπολοίπων ελληνο-αυστραλών. «Η Θεσπρωτία για πολλά χρόνια ήταν ο φτωχότερος νομός σε ανάπτυξη, απομονωμένος και χωρίς οδικούς άξονες έως ότου δημιουργήθηκαν η Εγνατία και τώρα η Ιόνια Οδός. 'Οταν πήραμε την απόφαση με άλλους τέσσερις μετόχους και ολοκληρώσαμε όλες τις μακροχρόνιες ενέργειες για να στηθεί η μονάδα εκτροφής γαρίδας, επέλεξα να γυρίσω μόνιμα πίσω», προσθέτει ο κ.Τσάνης που κατέχει σήμερα τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου στην εταιρεία «Ιχθυοκαλλιέργειες Europrawn Ελλάς».
Φέτος, μετά από πολλούς κόπους, ήταν η πρώτη χρονιά παραγωγής και η ποσότητα της νωπής γαρίδας «μαύρη τίγρης», που καταναλώνεται κυρίως ωμή ή βραστή, καλύπτει προς το παρόν μόνο την ελληνική αγορά. Ωστόσο η εταιρεία έχει συνάψει συμφωνίες με Ευρώπη και Μέση Ανατολή και πιο συγκεκριμένα Ντουμπάι και Ντόχα.
«Κάνοντας την έρευνα μας είδαμε ότι έλειπε η νωπή γαρίδα από την αγορά της Ευρώπης, Το 95% της γαρίδας που καταναλώνετε στην Ευρώπη είναι εισαγόμενη και κατεψυγμένη. Λίγη είναι η νωπή ποσότητα και αντιληφθήκαμε ότι υπάρχει τεράστια ζήτηση νωπής γαρίδας, όμως δεν υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής. Κι έτσι ξεκινήσαμε... Αυτή τη στιγμή η μόνη εκτροφή γαρίδας "μαύρη τίγρης" στην Ευρώπη γίνεται στην Ελλάδα», είπε ο διευθύνων σύμβουλος.


Κυνηγώντας το όνειρο
Σήμερα η πρώτη πτέρυγα εκτροφής γαρίδας απασχολεί 24 εργάτες αλλά στην πλήρη ανάπτυξή της οι εργαζόμενοι της μονάδας προβλέπεται να φτάσουν τους 150. Η άδεια που έχουν λάβει προβλέπει τη συνολική λειτουργία πέντε παραγωγικών μονάδων και όλων των λοιπών βοηθητικά έργα (συσκευαστήριο, χώρος παραγωγής ζωντανής τροφής) στο παλαιό δέλτα του ποταμού Καλαμά και οι μέτοχοι είναι αποφασισμένοι να τεθεί το έργο σε πλήρη λειτουργία.
Το Βιοασφαλές Κέντρο Υδατοκαλλιέργειας Θεσπρωτίας «παντρεύει» τεχνολογίες υδατοκαλλιέργειας με νέες καινοτόμες τεχνολογίες κλειστών κυκλωμάτων, ανακυκλοφορείας υδάτων και διαχείριση αποβλήτων με αποτέλεσμα τη μηδενική εκροή προς το περιβάλλον τόσο λυμάτων όσο και νερού.
Ο κ.Τσάνης πέρα από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες ενδιαφέρεται και για τον αθλητισμό και ανέλαβε τη θέση του αντιπροέδρου της ποδοσφαιρικής ομάδας «Θεσπρωτός», που φέτος αγωνίζεται στη Super League 2, έχοντας στον πάγκο της, τον παλιό γνώριμο των γηπέδων, Χουάν Ραμόν Ρότσα.
Με αφορμή όλη την διαδρομή του και τη ζωή από την μία ήπειρο στην άλλη, το μήνυμα που έστειλε ο κ.Τσάνης στα νέα παιδιά αλλά και σε όσους διαθέτουν καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες είναι: «Ποτέ μην παρατάς το όνειρο. Εάν πραγματικά πιστεύεις σε κάτι, κυνήγησε το. Και εάν πέσεις, μη μείνεις εκεί. Σήκω και συνέχισε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Read More »
Ο Θεσπρωτός που δημιούργησε την πρώτη μονάδα εκτροφής γαρίδας – Διαβάστε το «success story» του Ναπολέοντα Τσάνη Ο Θεσπρωτός που δημιούργησε την πρώτη μονάδα εκτροφής γαρίδας – Διαβάστε το «success story» του Ναπολέοντα Τσάνη Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Αυγούστου 20, 2022 Rating: 5

Ο Όμιλος Οικονομικοπολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Νομού Θεσπρωτίας για τη διάβρωση του Δρεπάνου

Σάββατο, Αυγούστου 20, 2022
Ο Όμιλος Οικονομικοπολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Νομού Θεσπρωτίας για τη διάβρωση του Δρεπάνου


ΠΡΟΣ:
1) Τον αξιότιμο Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη

2) Τον αξιότιμο Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Αμυρά

Κοινοποίηση:
1) Βουλευτές Θεσπρωτίας κ. κ. Βασίλειο Γιόγιακα και Μάριο Κάτση
2) Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη
3) Δήμαρχο Ηγουμενίτσας κ. Ι ωάννη Λώλο
4) Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας «ΟΛΗΓ ΑΕ» κα Ρ. Δηλαβέρη και κ. Αθ. Πορφύρη

ΘΕΜΑ: «Διάβρωση παραλίας Δρεπάνου του Δήμου Ηγουμενίτσας»

Κύριοι Υπουργοί,
Με την ευκαιρία αυτής της επικοινωνίας μας σας ευχόμαστε κάθε ευτυχία στο δύσκολο και σοβαρό έργο σας.
Ο Όμιλός μας έχει κοινωνικό και διεκδικητικό χαρακτήρα, πράγμα το οποίο προκύπτει από τους καταστατικούς σκοπούς του, οι οποίοι δεν είναι ανταγωνιστικοί προς τους σκοπούς των άλλων φορέων. Βαδίζουμε παράλληλα, συνεργαζόμαστε και φιλοδοξούμε να βάλουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ένα λιθαράκι για την προώθηση και επίλυση των τοπικών προβλημάτων. Ο Όμιλός μας δεν ανήκει σε κανένα πρόσωπο και σε κανένα πολιτικό κόμμα. Ανήκει σε ΟΛΟΥΣ τους Θεσπρωτούς.
Ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια ζητήματα της εποχής μας είναι το γεγονός ότι τόποι και πόλεις κινδυνεύουν να πληγούν από τους φρενήρεις ρυθμούς της ανάπτυξης. Ο ακραίος συνωστισμός, η άναρχη δόμηση, οι μεταφορές, η διακίνηση επιβατών και εμπορευμάτων, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η αισθητική απαξίωση γίνονται το άλλο πρόσωπο της τουριστικής ανάπτυξης.
Ο αμμώδης σχηματισμός της παραλίας του Δρεπάνου – Μακρυγιαλίου του Δήμου Ηγουμενίτσας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το δέλτα του ποταμού Καλαμά και τα συστήματα των υγροτόπων που αναπτύσσονται γύρω του. Αυτά τα οικοσυστήματα, τα ξεχωριστά υγροτοπικά φυτά, η γεωμορφολογία της ακτής και η δυναμική της στο χρόνο καθιστούν τον συγκεκριμένο σχηματισμό ένα μοναδικό σε πανελλαδικό επίπεδο ζωντανό εργαστήριο μελέτης της φύσης αλλά και ένα σημαντικό αξιοθέατο. Χιλιάδες χρόνια σμιλέματος στη λεκάνη απορροής του ποταμού Καλαμά, δημιούργησαν τη δελταϊκή πεδιάδα και την ακτογραμμή.
Όπως είναι γνωστό, ο συγκεκριμένος σχηματισμός κινδυνεύει από έντονα διαβρωτικά φαινόμενα, που μελλοντικά, με το συνδυασμό και άλλων παραγόντων, μπορούν να οδηγήσουν στην εξαφάνισή του. Πέρα από την εκτροπή του δέλτα του Καλαμά και την ελάττωση εναπόθεσης αμμώδους υλικού, λόγω αυτής της εκτροπής , πέρα από την διάβρωση που προκαλείται από τον κυματισμό που γεννά η είσοδος των πλοίων στον κόλπο της Ηγουμενίτσας, πέρα από τις εξορύξεις υλικού του πυθμένα, λόγω των συστηματικών εκβαθύνσεων του διαύλου, η διαχείριση αυτής καθεαυτής της παραλίας αποτελεί ένα case study κακοδιαχείρισης, αδιαφορίας και αστικοποίησης Από την άλλη μεριά, η κλιματική αλλαγή, η μεγάλη ένταση των ανέμων και η ραγδαιότητα των βροχών προκαλούν ανισορροπία στο ισοζύγιο παροχής φερτών υλικών και απομάκρυνσής τους από την ακτή.
Οποιαδήποτε παρέμβαση για την επίλυση του προαναφερθέντος προβλήματος προϋποθέτει την ύπαρξη εξειδικευμένων μελετών, ώστε να υπάρχει επιστημονικός σχεδιασμός, που να λαμβάνει υπόψη την πολυπλοκότητα του φαινομένου.

Κύριοι Υπουργοί,
Η παραλία του Δρεπάνου – Μαρυγιαλίου Ηγουμενίτσας είναι μία από τις μεγαλύτερες παραλίες της Ηπείρου και την επισκέπτονται για κολύμβηση και αναψυχή όχι μόνο ηπειρώτες και κάτοικοι των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και τουρίστες από το εξωτερικό.
Πέρα από τους συναισθηματικούς λόγους, η παραλία αυτή είναι ο οικονομικός πνεύμονας της πρωτεύουσας του νομού μας, ο οποίος είναι ένας ακριτικός και παραμελημένος νομός με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας.
Απαιτούνται ενέργειες που θα συμβάλλουν στην προστασία και την περαιτέρω ανάπτυξή της, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των ήδη λειτουργούντων επιχειρήσεων, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και με αυτόν τον τρόπο να τονωθεί η τοπική οικονομία.
Περαιτέρω και επειδή η εν λόγω παραλία γειτνιάζει με την προστατευόμενη περιοχή NATURA στο δέλτα του ποταμού Καλαμά, θεωρούμε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ) πρέπει να εκπονήσουν ειδική περιβαλλοντική μελέτη και σχέδιο διαχείρισης της περιοχής αυτής. Μέσω αυτών είναι ευκαιρία να τεθούν σαφείς όροι για τις χρήσεις γης και την οικονομική δραστηριότητα στις περιοχές αυτές με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.
Θέλουμε αφενός να ευαισθητοποιήσουμε την τοπική κοινωνία και αφετέρου να αντιληφθούν οι αρμόδιοι ότι ήρθε η ώρα των αποφάσεων και το τέλος της αδιαφορίας και των παρεμβάσεων, χωρίς επιστημονικό σχεδιασμό.
Για τους παραπάνω λόγους θα σας παρακαλούσαμε θερμά να ορίσετε ημερομηνίες συνάντησης με εκπροσώπους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου μας για τη συζήτηση αυτού του σοβαρού για την περιοχή μας προβλήματος και για την ανεύρεση τρόπου κάλυψης του κόστους εκπόνησης των σχετικών μελετών.
Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για τη συζήτηση των λεπτομερειών της συνάντησης.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την ανταπόκρισή σας στο αίτημά μας.

Ο Πρόεδρος Πέτρος Ζήγος
Ο Γενικός Γραμματέας Παναγιώτης Γόγολος
Read More »
Ο Όμιλος Οικονομικοπολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Νομού Θεσπρωτίας για τη διάβρωση του Δρεπάνου Ο Όμιλος Οικονομικοπολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Νομού Θεσπρωτίας για τη διάβρωση του Δρεπάνου Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Αυγούστου 20, 2022 Rating: 5

Συλλήψεις για ηχορύπανση σε Θεσπρωτία και Πρέβεζα

Σάββατο, Αυγούστου 20, 2022
Συλλήψεις για ηχορύπανση σε Θεσπρωτία και Πρέβεζα


Στο πλαίσιο συνεχιζόμενων ελέγχων για την προστασία του κοινού από θορύβους μουσικής που προέρχονται από καταστήματα διασκέδασης, συνελήφθησαν 2 ακόμη άτομα από υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου.

Ειδικότερα, σήμερα μετά τα μεσάνυχτα οι συλληφθέντες διαπιστώθηκε να κάνουν χρήση μουσικής στα καταστήματα που λειτουργούσαν σε περιοχές της Πρέβεζας και της Θεσπρωτίας, η ένταση της οποίας υπερέβαινε τα επιτρεπόμενα όρια θορύβου.

Οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν κατά περίπτωση από τα Αστυνομικά Τμήματα Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας θα υποβληθούν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Read More »
Συλλήψεις για ηχορύπανση σε Θεσπρωτία και Πρέβεζα Συλλήψεις για ηχορύπανση σε Θεσπρωτία και Πρέβεζα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Αυγούστου 20, 2022 Rating: 5

Ενάντια στις ανεμογεννήτριες στη Μουργκάνα το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας

Σάββατο, Αυγούστου 20, 2022
Ενάντια στις ανεμογεννήτριες στη Μουργκάνα το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας


Τα τελευταία χρόνια σε όλη τη χώρα ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά συγκροτήματα ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Οι μεγάλες επιδοτήσεις, οι φορολογικές και άλλες ρυθμίσεις υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων μαζί με τη μακροχρόνια εγγυημένη κερδοφορία από την πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας είναι τόσο ισχυρά κίνητρα ώστε να μην αφήσουν ούτε ραχούλα χωρίς ανεμογεννήτριες, ούτε πλαγιά χωρίς φωτοβολταϊκά.
Σε αυτό το σχεδιασμό του κεφαλαίου είναι ενταγμένη και η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Μουργκάνα.
Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι άνεργοι και οι αγρότες έχουμε πείρα από την προώθηση της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, πολιτική της ΕΕ, που προώθησαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και στηρίζουν δημοτικές και περιφερειακές αρχές. Όλοι μαζί στήριξαν και στηρίζουν την εξάπλωση των ΑΠΕ και η περιοχή μας μετατρέπεται σε ένα απέραντο δάσος από ανεμογεννήτριες και πυλώνες γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Το ομόφωνο ΟΧΙ του δημοτικού συμβουλίου Φιλιατών, ως αποτέλεσμα της αντίθεσης των κατοίκων της περιοχής αλλά και της συσσωρευμένης λαϊκής δυσαρέσκειας, δεν είναι από μόνο του ικανό να ακυρώσει στην πράξη τα σχέδια που υπάρχουν. (Άλλωστε το Δ.Σ. Φιλιατών μόνο γνώμη εξέφρασε, αλλού παίρνονται οι αποφάσεις.) Γιατί αυτό το ΟΧΙ έχει στηριχθεί και από πολιτικές δυνάμεις που στήριξαν και στηρίζουν την «πράσινη ανάπτυξη» και τη «απελευθέρωση» της ενέργειας. Γιατί ανήκουν στα κόμματα (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ) που τα προηγούμενα χρόνια ψήφισαν στην Ευρωβουλή αλλά και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο όλο το νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο πατάει ο κάθε επενδυτής για να κατακτά κάμπους και βουνοκορφές στο όνομα μάλιστα της «πράσινης» ανάπτυξης που θα τάχα προστατεύσει το περιβάλλον. ΟΙ δυνάμεις αυτές μετρώντας το πολιτικό κόστος και συσκοτίζοντας τις αιτίες του προβλήματος έκαναν την αναγκαία προσαρμογή τους. Εξάλλου οι αρχικές εισηγήσεις της Δημοτικής Αρχής ήταν σε θετική κατεύθυνση.
Σήμερα στα πλαίσια της απελευθέρωσης της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας προωθείται η πολιτική της "πράσινης" ανάπτυξης, του green new deal, με στόχο να διαμορφωθούν νέα πεδία επενδυτικής δραστηριότητας για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια ομίλων, που με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος η ΕΕ προσπαθεί να αναβαθμίσει τη θέση της στον ενεργειακό πόλεμο.
Το κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων συνοδεύεται, εκτός των άλλων, με "απλοποίηση της αδειοδότησης για τις ΑΠΕ", προκειμένου να διευκολύνουν ακόμη περισσότερο τα "αρπακτικά" της "πράσινης" ενέργειας. Και μόνο το γεγονός που η κυβέρνηση απομακρύνει και τους παραμικρούς περιορισμούς που υπήρχαν, επισπεύδοντας την τοποθέτηση τεράστιων ανεμογεννητριών σε περιοχές που θα έπρεπε να προστατευτούν, δείχνει πόσο υποκριτική είναι η επίκληση της προστασίας του περιβάλλοντος για να δικαιολογήσει το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων.
Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά κοινωνικά στρώματα δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτα από αυτά τα έργα, που μετά την ολοκλήρωσή τους δεν αφήνουν ούτε μια θέση εργασίας στην περιοχή. Απεναντίας, εκτός από τις παραπάνω άμεσες και σοβαρές επιπτώσεις, μετά τη λήξη της λειτουργίας τους θα γεμίσουν τα βουνά με παλιοσίδερα. Επίσης ήδη έχουμε επιβαρυνθεί με το τέλος ΑΠΕ για τη χρηματοδότηση των έργων, χωρίς να υπάρχει κανένα κέρδος από την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια για τον λαό.
Πλέον όλοι έχουμε πείρα. Η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στη Μουργκάνα τους μόνους ωφελημένους που θα έχει είναι οι μεγάλοι ενεργειακοί επιχειρηματικοί όμιλοι. Αυτοί είναι που αρπάζουν την ευκαιρία για να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους και να βγάλουν τεράστια κέρδη καταστρέφοντας παράλληλα τον φυσικό πλούτο της Μουργκάνας με τεράστιες επιπτώσεις στη χλωρίδα και την πανίδα του βουνού.
Την ίδια στιγμή ο λαός της Θεσπρωτίας βρίσκεται αντιμέτωπος με τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να βρεθεί χωρίς ρεύμα στο σπίτι του, στο μαγαζί και στο χωράφι. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις σπιτιών που δεν έχουν ρεύμα.
Ιδιαίτερα οι κτηνοτρόφοι της περιοχής της Μουργκάνας θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα γιατί θα μείνουν χωρίς βοσκοτόπια.
Καλούμε τον λαό της Θεσπρωτίας να μη συμβιβαστεί με αυτή την επικίνδυνη κατάσταση και να βγει στον αγώνα χωρίς καμία αναμονή και χωρίς να περιμένει κανέναν σωτήρα. Η πράσινη ανάπτυξη και το εμπόριο ρύπων που φέρνουν σε δεινή θέση τον λαό μας είναι επιλογές όλων των κυβερνήσεων στη χώρα μας που υπηρετούν τα κέρδη μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων.
Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Δεν θα επιτρέψουμε τη καταστροφή του περιβάλλοντος, δεν θα ζήσουμε στο σκοτάδι της ενεργειακής φτώχειας! 

Με την πάλη μας διεκδικούμε:
Να μην εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες στη Μουργκάνα.
Κατάργηση όλων των συμβάσεων που καθορίζουν τις ρήτρες αναπροσαρμογής.
Να μην καταστραφεί περιβαλλοντικά ο τόπος μας με την παράδοσή του στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Να μην θυσιαστεί η υγεία μας στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας και του ηλεκτρικού ρεύματος.
Κατάργηση του χαρατσιού επιδότησης των ΑΠΕ.
Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη και ηλεκτρική ενέργεια.
Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς. Διαγραφή χρεών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.
Διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και αύξηση του οικογενειακού εισοδηματικού κριτηρίου στα 30.000 ευρώ.
Σχέδιο άμεσης αξιοποίησης εγχώριων πηγών, ορυκτών καυσίμων - λιγνίτη - κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ για την "πράσινη ανάπτυξη" και το εμπόριο ρύπων.
Read More »
Ενάντια στις ανεμογεννήτριες στη Μουργκάνα το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας Ενάντια στις ανεμογεννήτριες στη Μουργκάνα το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Αυγούστου 20, 2022 Rating: 5

Διακομιδή 69χρονου από την Κέρκυρα στην Ηγουμενίτσα

Σάββατο, Αυγούστου 20, 2022
Διακομιδή 69χρονου από την Κέρκυρα στην Ηγουμενίτσα


Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής πραγματοποιήθηκε διακομιδή 69χρονου, από την μαρίνα Γουβιών ν. Κέρκυρας προς τον λιμένα Ηγουμενίτσας, με περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, ο οποίος έχρηζε άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης.
Read More »
Διακομιδή 69χρονου από την Κέρκυρα στην Ηγουμενίτσα Διακομιδή 69χρονου από την Κέρκυρα στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Αυγούστου 20, 2022 Rating: 5

Εορτάζει ο ναός του Αγίου Κοσμά στο Ράγιο Θεσπρωτίας

Σάββατο, Αυγούστου 20, 2022
Εορτάζει ο ναός του Αγίου Κοσμά στο Ράγιο Θεσπρωτίας


Ὁ Ἅγιος Κοσμᾶς ὁ Αἰτωλός ἐπικοινώνησε μέ τή λαϊκή ψυχή. Δούλεψε γιά τήν ελευθερία τοῦ Ἔθνους στά χρόνια τῆς σκλαβιᾶς. Ἡ πνοή τῶν διδαχῶν του μᾶς θυμίζει ὅτι τέτοιες Ὀρθόδοξες φωνές καί καρδιές χρειαζόμαστε καί σήμερα γιά νά φυλάττουμε τήν Πατρίδα μας καί τήν πίστη μας.

Ἀνακοινώνεται ὅτι τό διήμερο 23 καί 24 Αὐγούστου 2022, θά ἑορταστεῖ ἡ μνήμη τοῦ ἱερομάρτυρα καί ἰσαπόστολου Κοσμᾶ τοῦ Αἰτωλοῦ στόν περικαλλῆ ὁμώνυμο ‘Iερό Nαό Ραγίου Θεσπρωτίας, μέ τό ἀκόλουθο πρόγραμμα:

*Τήν Τρίτη 23 Αὐγούστου 2022, παραμονή τῆς ἑορτῆς, καί ὥρα 19.30 μ.μ, θά τελεσθεῖ Μεγάλος Ἑσπερινός μετά ἁρτοκλασίας καί λιτάνευση τῆς εἰκόνας τοῦ Ἁγίου Κοσμᾶ.

*Τήν Τετάρτη 24 Αὐγούστου 2022, ἀνήμερα τῆς ἑορτῆς, καί ὥρα 7:30π.μ., θά τελεσθεῖ Ὄρθρος καί Θεία Λειτουργία μετά ἀρτοκλασίας.ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Read More »
Εορτάζει ο ναός του Αγίου Κοσμά στο Ράγιο Θεσπρωτίας Εορτάζει ο ναός του Αγίου Κοσμά στο Ράγιο Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Αυγούστου 20, 2022 Rating: 5

ΚΟΥΙΖ: Βρείτε τον "άντρα¨....

Σάββατο, Αυγούστου 20, 2022
ΚΟΥΙΖ: Βρείτε τον "άντρα¨....
Το παρακάτω κομμάτι είναι μήνυση μίας Κυρίας κατά ενός "άντρα" που κάνει κουμάντο στο μέλλον τον αγοριών και κυρίως των κοριτσιών σας.

Ηγουμενίτσα, ώρα μηδέν...

Όποιος βρει την απάντηση, μην ξεχάσει να τον ξαναψηφίσει.-

Να τον χαίρεται η μάνα του.Read More »
ΚΟΥΙΖ: Βρείτε τον "άντρα¨.... ΚΟΥΙΖ: Βρείτε τον "άντρα¨.... Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Αυγούστου 20, 2022 Rating: 5

Σελίδες