Ανακατασκευάζουν το πολιτιστικό κέντρο της Ποταμιάς

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 03, 2020
Ανακατασκευάζουν το πολιτιστικό κέντρο της Ποταμιάς


Στην ανακατασκευή του πολιτιστικού κέντρου της Ποταμιάς, προχωράει ο πολιτιστικός σύλλογος Γλυκής – Ποταμιάς.

Ηδη εχει ολοκληρωθεί το εξωτερικό του κτηρίου, ενώ θα ακολουθήσει το εσωτερικό, ο προαυλιος χώρος και στη συνέχεια η αίθουσα του ΤΟΕΒ στην Γλυκη!!!

Σε σχετικό ευχαριστήριο, ο πολιτιστικός σύλλογος Γλυκής – Ποταμιάς, αναφέρει:
Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον Σπύρο Βλάχο και τον Ναπολεων Γεωργίου για την τελεια δουλειά, τον επαγγελματισμό, την τελειομανία τους κ που μοιράστηκαν μαζί μας την αγαπη μας για τον Σύλλογο Γλυκης-Ποταμιάς!!
Read More »
Ανακατασκευάζουν το πολιτιστικό κέντρο της Ποταμιάς Ανακατασκευάζουν το πολιτιστικό κέντρο της Ποταμιάς Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 03, 2020 Rating: 5

Δύο νέες προκηρύξεις του Αναπτυξιακού Νόμου

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 03, 2020
Δύο νέες προκηρύξεις του Αναπτυξιακού Νόμου 


Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας ενημερώνει τα μέλη του για τις δύο νέες προκηρύξεις του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016, συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. €. Πρόκειται για τα Καθεστώτα Ενισχύσεων «Γενική Επιχειρηματικότητα» (ΦΕΚ 3640/Β/01.09.2020) και «Πολύ Μικρές και Μικρές Επιχειρήσεις» (ΦΕΚ 3641/Β/01.09.2020). 

1η Προκήρυξη : «Γενική Επιχειρηματικότητα» 

Ο προϋπολογισμός για αυτό το καθεστώς ανέρχεται στα 350 εκατ. € εκ των οποίων 140 εκατ. € προέρχονται από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων και τα 210 εκατ. € αφορούν στο είδος ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής. 

Απευθύνεται σε επιχειρήσεις που βρίσκονται εγκατεστημένες ή έχουν υποκατάστημα στην ελληνική επικράτεια με τη μορφή ατομικής επιχείρησης, εμπορικής εταιρείας, συνεταιρισμού, Κοιν.Σ.Επ., Αγροτικού Συνεταιρισμού, Ομάδας Παραγωγών ή Αγροτικών Εταιρικών Συμπράξεων. 

Το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της ορίζεται με βάση το μέγεθος του φορέα, ήτοι: 
α. για μεγάλες επιχειρήσεις, στο ποσό των 500.000 € 
β. για μεσαίες επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς στο ποσό 250.000 € 
γ. για μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 150.000 € 
δ. για πολύ μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 100.000 € 
ε. για τις Κοιν.Σ.Επ, τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, τις Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ) και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις στο ποσό των 50.000 €. 

2η Προκήρυξη : «Πολύ Μικρές και Μικρές Επιχειρήσεις» 
Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 150 εκατ. € εκ των οποίων 140 εκατ. € προέρχονται από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων και τα 10 εκατ. € αφορούν στο είδος ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής. Απευθύνεται σε επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 10 εργαζόμενους και ο ετήσιος κύκλος εργασιών και/ή το σύνολο του ενεργητικού τους δεν υπερβαίνει τα 10 εκατ. 

Το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στο συγκεκριμένο καθεστώς ενίσχυσης είναι: 
α. για μικρές επιχειρήσεις το ποσό των 150.000 € 
β. για πολύ μικρές επιχειρήσεις, το ποσό των 100.000 €. 

Συνολικά, θα διατεθούν 500 εκατ. € για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, της αγοράς και της ελληνικής οικονομίας με ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας.
Read More »
Δύο νέες προκηρύξεις του Αναπτυξιακού Νόμου Δύο νέες προκηρύξεις του Αναπτυξιακού Νόμου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 03, 2020 Rating: 5

Τέσσερα νέα κρούσματα στην Ήπειρο

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 03, 2020
Τέσσερα νέα κρούσματα στην Ήπειρο


Τέσσερα νέα κρούσματα καταγράφονται το τελευταίο 24ωρο στην Ήπειρο. Σύμφωνα με την γεωγραφική κατανομή και τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν, τα τρία νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων.
Αυτή την φορά δεν έχουν σχέση με ήδη επιβεβαιωμένα.
Το τέταρτο κρούσμα επιβεβαιώθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας.

Αναλυτικότερα:
– 31 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 118 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 23 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ 5 συνδέονται με συρροές
– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή, ενώ 2 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με συρροές
– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλλονιάς
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κιλκίς
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κυκλάδων
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λέσβου
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου
– 12 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
Read More »
Τέσσερα νέα κρούσματα στην Ήπειρο Τέσσερα νέα κρούσματα στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 03, 2020 Rating: 5

Καταμετρήθηκαν 241 νέα κρούσματα κορωνοϊού

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 03, 2020
Καταμετρήθηκαν 241 νέα κρούσματα κορωνοϊούΣυνολικά 241 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας ανακοινώθηκαν σήμερα Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), εκ των οποίων τα 31 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου. 

Παράλληλα, 39 συμπολίτες μας βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, ενώ έχουν καταγραφεί 5 νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο.


Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: 

Σήμερα ανακοινώνουμε 241 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 31 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 10998, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.

2174 (19.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4843 (44.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

39 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 10 (25.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 92.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 154 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 278 θανάτους συνολικά στη χώρα. 102 (36.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω
Read More »
Καταμετρήθηκαν 241 νέα κρούσματα κορωνοϊού Καταμετρήθηκαν 241 νέα κρούσματα κορωνοϊού Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 03, 2020 Rating: 5

Βασίλης Γιόγιακας: Μέτρα για τη διαθεσιμότητα συσκευών σε χρονίως πάσχοντες από αναπνευστικά προβλήματα

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 03, 2020
Βασίλης Γιόγιακας: Μέτρα για τη διαθεσιμότητα συσκευών σε χρονίως πάσχοντες από αναπνευστικά προβλήματα


Τη λήψη μέτρων για να διασφαλιστεί η διαθεσιμότητα ιατροτεχνολογικών προϊόντων σε χρονίως πάσχοντες από αναπνευστικά και άλλα προβλήματα ζητεί ο Βασίλης Γιόγιακας με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Υγείας. Ο βουλευτής Θεσπρωτίας αναφέρει ότι η αυξημένη ζήτηση συγκεκριμένων ειδών λόγω της πανδημίας όπως αναπνευστήρες, αναπνευστικές συσκευές, ιατρικό οξυγόνο θα μπορούσε να υποστηριχθεί με την ένταξή τους στον κατώτερο συντελεστή ΦΠΑ ενώ η αποπληρωμή των ποσών αυτόματης επιστροφής (clawback) - που επιβαρύνει τους εισαγωγείς και τους διανομείς του εξοπλισμού αυτού - θα μπορούσε να γίνει σε μέχρι 100 μηνιαίες δόσεις, δίνοντας την απαραίτητη ρευστότητα ώστε να μπορούν να προμηθευτούν επαρκείς ποσότητες. 

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

Προς:
κ. Υπουργό Οικονομικών
κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Μέτρα για τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας ιατροτεχνολογικών προϊόντων σε χρονίως πάσχοντες από αναπνευστικά και άλλα προβλήματα» 

Η πανδημία του κορωνοϊού επέφερε, μεταξύ άλλων, αύξηση της ζήτησης ιατρικού εξοπλισμού και άλλων συσκευών για την υποστήριξη χρονίως πασχόντων από αναπνευστικά και άλλα ζητήματα. Η διαθεσιμότητα των σχετικών ιατροτεχνολογικών προϊόντων σε επαρκείς ποσότητες - λόγω της πιθανότητας εκ νέου έξαρσης των περιστατικών στη χώρα μας - περιορίζεται από την έλλειψη ρευστότητας των εταιρειών παρόχων, ως αποτέλεσμα των δυσβάσταχτων υποχρεώσεων αυτόματης επιστροφής (clawback) καθώς και του αυξημένου κόστους προμήθειας των συσκευών.

Η αυξημένη ζήτηση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για χρονίως πάσχοντες θα ήταν δυνατό να καλυφθεί με την ένταξη συγκεκριμένων ειδών (αναπνευστήρες, αναπνευστικές συσκευές, υποστήριξης αναπνοής, συσκευές υπνικής άπνοιας, ιατρικό οξυγόνο) στον κατώτερο συντελεστή ΦΠΑ 6% (συσκευών υπαγόμενων στη δασμολογική κλάση 9019 20 00) αν όχι μονίμως, τουλάχιστον για τα έτη 2020 και 2021. Παράλληλα, προκειμένου να τονωθεί η ρευστότητα των εταιρειών παρόχων με σκοπό την αγορά και διάθεση επαρκών ποσοτήτων τέτοιων συσκευών, θα μπορούσε να εξετασθεί η δυνατότητα αποπληρωμής των ποσών αυτόματης επιστροφής (clawback) των ετών 2018 και 2019 σε έως 100 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Τα παραπάνω μέτρα σε συνδυασμό με στοχευμένες αλλαγές στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. εκτιμάται ότι μπορούν να διασφαλίσουν την αδιατάρακτη πρόσβαση χρονιών ασθενών σε ποιοτικά ιατροτεχνολογικά προϊόντα που είναι αναγκαία για την καθημερινή διαβίωσή τους. 

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

- Αν προτίθενται να προβούν την ένταξη συγκεκριμένων ειδών ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού (αναπνευστήρες, αναπνευστικές συσκευές, υποστήριξης αναπνοής, συσκευές υπνικής άπνοιας, ιατρικό οξυγόνο) στον κατώτερο συντελεστή ΦΠΑ 6%,

- Αν θα προχωρήσουν σε ρύθμιση αποπληρωμής των ποσών αυτόματης επιστροφής (clawback) των ετών 2018 και 2019 σε έως 100 άτοκες μηνιαίες δόσεις.
Read More »
Βασίλης Γιόγιακας: Μέτρα για τη διαθεσιμότητα συσκευών σε χρονίως πάσχοντες από αναπνευστικά προβλήματα Βασίλης Γιόγιακας: Μέτρα για τη διαθεσιμότητα συσκευών σε χρονίως πάσχοντες από αναπνευστικά προβλήματα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 03, 2020 Rating: 5

Προληπτικός Έλεγχος Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής από το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 03, 2020
Προληπτικός Έλεγχος Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής από το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας


Ο Δήμος Ηγουμενίτσας μέσω του ΚΕΠ Υγείας του και σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) διοργανώνει την Δευτέρα 7/9/2020 και την Τρίτη 8/9/2020 δωρεάν υπερηχογράφημα με σκοπό την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής. 

Ο προληπτικός έλεγχος θα πραγματοποιηθεί στο ιατρείο που στεγάζεται στο κτίριο του ΠΑΚΠΠΟ στο παλιό Δημαρχείο (Ελευθερίας 7) στον 1ο όροφο κατόπιν ραντεβού, από καρδιολόγο μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσπρωτίας. 

Όσοι πολίτες, άνω των 65 ετών (ή άνω των 55 με σχετικό ιστορικό στο συγγενικό περιβάλλον), ενδιαφέρονται να υποβληθούν στην παραπάνω εξέταση, να επικοινωνήσουν με το ΚΕΠ Υγείας στο τηλέφωνο 6907724367.
Read More »
Προληπτικός Έλεγχος Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής από το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας Προληπτικός Έλεγχος Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής από το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 03, 2020 Rating: 5

Θεσπρωτία: Αρνητικά τα χθεσινά δείγματα

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 03, 2020
Θεσπρωτία: Αρνητικά τα χθεσινά δείγματα


Αρνητικά βγήκαν και τα 19 δείγματα που στάλθηκαν εχτές Τετάρτη  από το νοσοκομείο Φιλιατών, για έλεγχο covid19, στο μικροβιολογικό εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.
Read More »
Θεσπρωτία: Αρνητικά τα χθεσινά δείγματα Θεσπρωτία: Αρνητικά τα χθεσινά δείγματα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 03, 2020 Rating: 5

Έκκληση προς τους πολίτες από τον Περιφερειάρχη

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 03, 2020
Έκκληση προς τους πολίτες από τον Περιφερειάρχη


Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου συνεχίζει το έργο των ιχνηλατήσεων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού.

Αυτό ανέφερε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, σε δηλώσεις που έκανε σημειώνοντας ακόμη ότι από την Περιφέρεια εξετάζεται η δυνατότητα προμήθειας- μέσω χρησιδανείου- δύο ρομποτικών συστημάτων ελέγχου για ταχεία έκδοση αποτελεσμάτων.

Ο Περιφερειάρχης απηύθυνε επίσης έκκληση προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν τα μέτρα προστασίας.

«Θέλω να πω στον κόσμο είναι να προσέχει. Οι πιο επικίνδυνοι είναι αυτοί που λένε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αυτό το θεωρώ τεράστιο λάθος και βάζουνε σε κίνδυνο όχι μόνο τον εαυτό τους, αλλά και τους συνανθρώπους τους. Παρακαλώ τους πάντες όταν αισθανθούν το παραμικρό και έχουν κάποια αμφιβολία, αμέσως να κάνουν το τεστ για τον κορωνοϊό. Στην Περιφέρεια ξεκινήσαμε δειγματοληπτικά ελέγχους και τεστ σε όλο το προσωπικό και ειδικά σε όσους επιστρέφουν από άδεια από παράλιες περιοχές, ή από μέρη που έχουν ακουστεί για κρούσματα. Είμαστε υποχρεωμένοι να διαφυλάξουμε όλο τον κόσμο».
Read More »
Έκκληση προς τους πολίτες από τον Περιφερειάρχη Έκκληση προς τους πολίτες από τον Περιφερειάρχη Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 03, 2020 Rating: 5

Θετικό κρούσμα στην Παθολογική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 03, 2020
Θετικό κρούσμα στην Παθολογική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων


Θετικός στον Covid-19 βρέθηκε ασθενής που νοσηλευόταν σε θάλαμο της Α’ Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες πρόκειται για ηλικιωμένο άνδρα ο οποίος λόγω των συμπτωμάτων που είχε υπεβλήθη σε τεστ για κορωνοιό.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες στον θάλαμο που νοσηλεύεται θα γίνει απολύμανση ενώ δεν θα εφημερεύσει για σήμερα η Α’ Παθολογική.

Οι υπόλοιποι ασθενείς όπως και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό θα υποβληθούν σε τεστ.

Μέχρι στιγμής ούτε από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, ούτε από άλλη υγειονομική αρχή ή υπηρεσία υπάρχει επίσημη ενημέρωση παρότι το αποτέλεσμα του τεστ είναι γνωστό εδώ και αρκετές ώρες.
Read More »
Θετικό κρούσμα στην Παθολογική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Θετικό κρούσμα στην Παθολογική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 03, 2020 Rating: 5

Βιβλιοκριτίκη Βεζδρεβάνη στο βιβλίο του Αντ. Φούσα «ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ, ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ»

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 03, 2020
Βιβλιοκριτίκη Βεζδρεβάνη στο βιβλίο του Αντ. Φούσα «ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ, ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ» 


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ κ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΦΟΥΣΑ ΜΕ ΤΊΤΛΟ: 
«ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ, ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ» 
ΓΡΑΦΕΙ Ο κ. ΗΛΙΑΣ ΒΕΖΔΡΕΒΑΝΗΣ, τέως Βουλευτής 

Όπως είναι γνωστόν εκυκλοφόρησε από τον Ιστορικό (ιδρύθηκε το 1891) Εκδοτικό Οίκο "Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ" το βιβλίο του κ. ΑΝΤΩΝΗ ΦΟΥΣΑ με τίτλο «ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ». 

Ήδη, το βιβλίο παρουσιάσθηκε στην αίθουσα της παλαιάς Βουλής στην Αθήνα και στην αίθουσα του ξενοδοχείου SERAI στα Ιωάννινα από τους Πανεπιστημιακούς Ε. Βενιζέλο. Θ. Ρουσόπουλο, Αγ. Συρίγο, Στ. Φούσα. Τον συντονισμό της παρουσίασης είχε η Δημοσιογράφος και Βουλευτής Σοφία Βούλτεψη. Το κοινό κατέκλεισε και τις δύο αίθουσες. Πρέπει ακόμη να σημειώσουμε ότι το βιβλίο του κ. Φούσα εβραβεύθη από τον Δήμο Καλαμάτας με το βραβείο "Φωτέα" ως το καλύτερο βιβλίο της χρονιάς 2019 . 

Για τον συγγραφέα, Πανελληνίως γνωστόν, κ. ΑΝΤΩΝΗ ΦΟΥΣΑ, αρκούμεθα να σημειώσουμε τα ακόλουθα: Πρόκειται για τον διακεκριμένο Ποινικολόγο, τον πρώην Υπουργό των Κυβερνήσεων Τζανετάκη και Ζολώτα, τον μαχητικό Βουλευτή Ιωαννίνων και τον υιό του Προοδευτικού Κοινοτάρχη Ρεπετίστας - Πωγωνίου αείμνηστου και σεβαστού μας Γρηγορίου Φούσα. 

Ο τίτλος του Βιβλίου αφυπνίζει και ερεθίζει τα πατριωτικά συναισθήματα και η έκταση αυτού (590 σελίδες) εντυπωσιάζει τον αναγνώστη. Ο Αμερικανός Φιλόσοφος ΑΜΟΣ ΑΝΚΟΤ (1799 - 1888) είχε ειπεί: "ΑΡΙΣΤΟΝ βιβλίο είναι εκείνο, που το ανοίγουμε με λαχτάρα και το κλείνουμε με κέρδος". 

Ήταν φυσικό να μην μπορώ να αξιολογήσω το βιβλίο του κ. Φούσα πριν το αναγνώσω. Γνωρίζοντας όμως, τον συγγραφέα ήλπιζα - σαφέστατα - ότι θα αναγνώσω ένα σπουδαίο πόνημα. 

Με μεγάλη λαχτάρα, λοιπόν, και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον άνοιξα και με πολλά κέρδη έκλεισα το βιβλίο του κ. Φούσα, καθώς επλούτισα τις γνώσεις μου για το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα. Ύστερα από τρείς προσεκτικές αναγνώσεις και χωρίς κανένα ενδοιασμό, χαρακτηρίζω αυτό ως ΑΡΙΣΤΟΝ Βιβλίον. 

Ο χαρακτηρισμός αυτός γίνεται με απολύτως αντικειμενική θεώρηση, δικαία κρίση απαλλαγμένη από συναισθηματισμούς. Ακόμη πρέπει να σημειωθεί ότι γίνεται από άνθρωπο - του γράφοντα - που έχει ασχοληθεί με το ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ από τα παιδικά του χρόνια. 

...Και προς απόδειξη των ανωτέρω, που έχουν άμεση σχέση με τον δοθέντα χαρακτηρισμό ως ΑΡΙΣΤΟΥ βιβλίου από ημάς, κρίνομε σκόπιμο να κάνουμε την ακόλουθη αναφορά, που έχει ως εξής: 

« Το 1948 οι Βορειοηπειρώτες, από τις περιοχές της Κορυτσάς, Μοσχόπολης, Πρεμετής και Κολωνίας, ίδρυσαν τον Πατριωτικό Σύλλογο "ΣΕΛΑΦΟΡΟΣ". Ο αναφερθείς Σύλλογος, κινούμενος στα πλαίσια των σκοπών του, απέστειλε το υπ' αριθμόν 759/ 22 Οκτωβρίου 1950 εγγραφό του προς όλους τους Δημάρχους της Ελλάδος. Με το έγγραφο αυτό αφ' ενός ενημέρωνε αυτούς ότι την 19 Νοεμβρίου 1950 θα τελούσε Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών για την 10η Επέτειο της Απελευθέρωσης της Κορυτσάς από τον Ελληνικό Στρατό και αφ' ετέρου καλούσε αυτούς (Δημάρχους) να πράξουν το ίδιο στις έδρες τους. 

Οι Δήμαρχοι της χώρας από το Διδυμότειχο ως την Σπάρτη και από την Κέρκυρα μέχρι την Κάλυμνο της Δωδεκανήσου ανταποκρίθηκαν στο "κάλεσμα" του "ΣΕΛΑΣΦΟΡΟΥ" και ενημέρωσαν αυτόν εγγράφως για τα ψηφίσματα, επετειακές εκδηλώσεις και ομιλίες διαφόρων σπουδαίων προσωπικοτήτων της εποχής εκείνης. Ένα μεγάλο τμήμα των εγγράφων, που απέστειλαν οι Δήμαρχοι, ο "ΣΕΛΑΣΦΟΡΟΣ" τα συμπεριέλαβε σ' ένα βιβλίο - Λεύκωμα με τίτλο: "ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΗ ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ". 

Αυτό το βιβλίο μου εδώρησε ο αείμνηστος διδάσκαλος μου Κ. ΠΑΠΑΓΓΕΛΗΣ, από το Κούρεντα - Ιωαννίνων, επειδή είχα γράψει - πέμπτη τάξη του Δημοτικού - την καλύτερη έκθεση για τη Βόρειο Ήπειρο. 

Η "ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΗ ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ" ήταν η πρώτη μου επαφή με το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα. Από αυτό το βιβλίο έμαθα για την συμφωνία του Λονδίνου το 1915, για τη Συμφωνία Τιτόνι - Βενιζέλου 1919 για το Πρωτόκολλο της Καπετίστας 1920, για τα Ψηφίσματα της Αμερικάνικης Γερουσίας 1920, 1946 και πολλά πολλά άλλα όπως και για τον ενταφιασμό του Βορειοηπειρωτικού Ζητήματος από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, που όταν οι Μεγάλοι Φίλοι του, τον έθεσαν προ του Διλλήματος Βόρειος Ήπειρος ή Νησιά του Αιγαίου προτίμησε τα Νησιά χωρίς να σώσει την Ίμβρο και την Τένεδο! 

Στην συνέχεια, με ιδιαίτερο ζήλο, ανέγνωσα δεκάδες βιβλία αναφερόμενα στο Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα με πρώτο το βιβλίο του Θεσπρωτού Νομικού και Πολιτικού, αειμνήστου ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ "ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ", που μου το εδώρησε όταν τον επεσκεύθηκα το 1962 για να τον ενημερώσω για τις εκλογές στον Σύλλογο Θεσπρωτών Φοιτητών που ήμουν Γενικός Γραμματέας του. 

...Και το 1966 (26 ετών) εκυκλοφόρησα το βιβλίο μου με τίτλο "ΣΤΗΝ ΑΛΗΤΡΩΤΗ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΓΗ", που με την ευγενική φροντίδα πλήθους Διδασκάλων έφθασε σε πολλές εκατοντάδες μαθητών σ΄ολόκληρη την Ήπειρο, αλλά, έφθασε και στα χέρια του αείμνηστου Μητροπολίτη ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ με τον οποίο υπήρξε αγαστή συνεργασία. Συνεργασία ακόμη και για την αποστολή των Μηνυμάτων του προς τους Βορειοηπριρώτες με τους αείμνηστους Θεσπρωτούς Πατριώτες Μπουράζη, Πλαισιώτη, Γάκη με κίνδυνο τη ζωή τους...» 

Έκανα αυτή την αναφορά για να τονίσω ότι παρά το γεγονός της ενημέρωσής μου για το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα από πλήθος πηγών και την συνεχή ενασχολησή μου με το μεγάλο αυτό Εθνικό Θέμα, ομολογώ ότι στέκομαι με θαυμασμό μπροστά στο ΑΡΙΣΤΟ βιβλίο του Ηπειρώτη ΑΝΤΩΝΗ ΦΟΥΣΑ και σημειώνω: Είναι έργο πλήρες, είναι ολοκληρωμένο, είναι ξεχωριστό, είναι αληθινό Εγχειρίδιο! Ναι, εγχειρίδιο και με τις δύο εννοιές του, που αφ' ενός ως δίκοπο κοφτερό μαχαίρι αποκόπτει τα άρρωστα μέλη του οργανισμού και σώζει τα υγιή, που στην περίπτωσή μας ξεχωρίζει τα ψεύτικα από τα αληθινά και αφ' ετέρου με την έννοια του βιβλίου, που, παρουσιάζει με σωστό και οργανωμένο τρόπο τις βασικές αρχές ενός αντικειμένου - θέματος, που εδώ είναι η γέννηση, η πορεία, η εξέλιξη και η σημερινή πραγματικότητα του Βορειοηπειρωτικού Ζητήματος με καταγραφή - ΚΥΡΙΩΣ- αγώνων, θυσιών, ταλαιπωριών, βασανισμών, εκτελέσεων των Αδελφών μας Γνησιότατων Ελλήνων, Βορειοηπειρωτών. 

Είναι αλήθεια ότι απαιτήθηκε πολύς χρόνος για την μελέτη αυτού του Πνευματικού Έργου του φίλτατου κ. Φούσα, αλλά με τις σημειώσεις - υπογραμίσεις της τρίτης ανάγνωσης "γεύθηκα" την σοφία, την γνώση, την επιστημοσύνη, την αλήθεια, τον πατριωτισμό, την συνέπεια, την αγωνιστηκότητα, την φρόνηση του ξεχωριστού Συγγραφέα κ. Φούσα. 

Από το εξώφυλλο ο Συγγραφέας ομιλεί για ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ και στις σελίδες του βιβλίου καταγράφεται εκατοντάδες φορές η ονομασία αυτής της Πανάρχαιας Ελληνικής Γής ως ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ, όπως για πρώτη φορά καθιερώθηκε αυτός ο όρος, με το πρωτόκολλον της Κέρκυρας την 17 Μαΐου 1914, αποκοπείσα - βιαίως - από τον κορμό της Μιας και Ενιαίας Ηπείρου. 

...Και το πράττει αυτό ο κ. Φούσας για να συνετίσει κάποιους ψευτοκουλτουριάριδες που, - ανόητα - ονομάζουν αυτήν ως Νότιο Αλβανία. Η πρόθεση του κ. Φούσα είναι να παρουσιάσει το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα σε βάθος με αφορμή τα γεγονότα των ετών 1984 - κατά τα οποία είχε προσωπικές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες. Η παρουσίαση αυτών των παρεμβάσεων - πρωτοβουλιών γίνεται με απόλυτη ειλικρίνεια, με σεβασμό στην Ιστορική αλήθεια με παράθεση έγκυρων κειμένων και με επιστημονικά τεκμήρια, βασισμένα σε πλήθος στοιχείων και αποδείξεων. 

Σημειώνουμε αυτές τις πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις του κ. Φούσα. Είναι οι ακόλουθες: 

1. Η ομιλία του κ. Φούσα, το 1984, για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών με πρωτοβουλία του "Συνδέσμου Ηπειρωτών Επιστημόνων". 

2. Η πρόταση του κ. Φούσα, το 1988, στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, του οποίου ήταν μέλος του Δ.Σ., για συγκρότηση Επιτροπής εκ των Δικηγόρων, που θα επεσκέπτετο την Αλβανία, για να διαπιστώσει την κατάσταση των Αθρωπίνων δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών. 

3. Η Εισήγηση του κ. Φούσα, το 1994, για την συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής εκ Βουλευτών, που θα παρίστατο στην "στημένη" Δίκη των "πέντε" Ηγετικών Στελεχών της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. 

4. Η πρωτοβουλία του κ. Φούσα το 1996 για συζήτηση Επερώτησης στην Βουλή για το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα (Η δεύτερη υπογραφή και ομιλία σ' αυτήν την Επερώτηση ήταν του γράφοντος). 

5. Η αποδοχή, το 1997, από τον κ. Φούσα της πρότασης της ΟΜΟΝΟΙΑΣ για να μεταβεί στην Βόρειο Ήπειρο προκειμένου να συμβουλεύσει και να ενθαρύνει τους Βορειοηπειρώτες ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, που προκάλεσαν οι "Πυραμίδες" -παρατράπεζες - στους Βορειοηπειρώτες και Έλληνες επιχειρηματίες. Η επίσκεψη αυτή, παρ' ολίγον να προκαλέσει τραγωδία για τον κ. Φούσα. 

Με βάση και αφετηρία τις ανωτέρω πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις ο κ. Φούσας ξετυλίγει, με θαυμαστή τεκμηρίωση, ΟΛΟΚΛΗΡΗ την Ιστορία του Βορειοηπειρωτικού Ζητήματος, επικαλούμενος πηγές και κείμενα που έχουν ήδη καταγραφεί Ιστορικώς. 

Ακόμη στο θαυμαστό αυτό πόνημα περιγράφεται η « εύλεκτος πυριτιδαποθήκη» των Βαλκανικών χωρών, που Ιστορικά δεν δικαιούνται «Μεγάλο - Ιδεατισμών». 

Με ιδιαίτερα ευγενικό αλλά και "τσουχτερο" τρόπο αναφέρεται στις πλαστογραφίες της Ιστορίας, που διαπράττουν οι Αλβανοί, αφού ονομάζουν τον Ηπειρώτη (Μολοσσό) βασιλιά της Ηπείρου, ΠΥΡΡΟ, ως Αλβανό όπως τον Γ. Καστριώτη - Σκεντερμπέη (Αλέξανδρος Άρχων) ονομάζουν Εθνικό Ήρωα των Αλβανών και ας κατέσφαξε χιλιάδες "Σκιπιτάρους" επειδή ήσαν σύμμαχοι των Τούρκων - Οθωμανών, που αυτός πολεμούσε επί τρεις δεκαετίες ΑΗΤΤΗΤΟΣ! 

Αν βέβαια είχαν διαβάσει το βιβλίο του Πλούταρχου "ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ" δε θα τολμούσαν να ισχυρίζονται αυτές τις ανοησίες για τον Βασιλιά Πύρρο. 

Όπως επίσης δε θα ονόμαζαν, τον Γ. Καστριώτη Σκεντερμπέη Εθνικό Ήρωα των Αλβανών, αν είχαν διαβάσει το βιβλίο του σύγχρονου του Σκεντερμπέη, Marinus BARLETIUS (Μαρίνο Μπαρλέτι) που τιτλοφορείται "HISTORIA DE VITA ET GESTIS ISKARDEBEGI EPIRATURUM PRINCI- PIS= Η ιστορία της ζωής και των πράξεων του Σκεντερμπέη Πρίγκιπα των Ηπειρωτών". Στο αναφερθέν βιβλίο ο συγγραφέας του υπερασπίζεται την Ηπειρωτική καταγωγή του Γ. Καστριώτη εγγονός του Κ. Καστριώτη καθόσον ήταν υιός του Φεουδάρχη της Κροϊας Ιωάννη Καστριώτη Έλληνα Ηπειρώτη φεουδάρχη της Ημαθίας και της Καστοριάς. 

Ο Συγγραφέας κ. Φούσας δεν αφήνει να "περάσει" έξω από το θαυμαστό πόνημα του η προσπάθεια των Αλβανών να "αλβανοποιήσουν"και τους Αρβανίτες. Μ ε πλούσια βιβλιογραφική τεκμηρίωση ο κ. Φούσας αποδεικνύει ότι οι Αρβανίτες είναι γνησιότατοι Έλληνες (Ηπειρώτες) της περιοχής του Αρβάνου που από την επικοινωνία τους με τους Αλβανούς, Σέρβους, Σλάβους, Τούρκους, Βούλγαρους "έκτισαν" το Αρβανίτικο γλωσσικό ιδίωμα, που μόνη σχέση έχει με την αλβανική γλώσσα τις ολίγες - δάνειες - λέξεις, που δεν επαρκούν για τη γλωσσική επικοινωνία των Αλβανών με τους Αρβανίτες. 

Έτσι προέκυψε το Αρβανίτικο Γλωσσικό Ιδίωμα, το οποίο - σαφέστατα- δεν είναι Αλβανική Γλώσσα, ούτε προσδίδει Αλβανική Εθνική Συνείδηση. Άλλωστε, όταν οι Αρβανίτες του Αρβάνου συστρατεύονταν με τον Καστριώτη Σκεντερμπέη οι Σκιπτάροι φύλαρχοι πολεμούσαν αυτόν ως Σύμμαχοι των Οθωμανών Τούρκων και επλήρωσαν αυτή τη συμμαχία με σφαγιασμό χιλιάδων Σκιπιτάρων από τον Γ. Καστριώτη. Ασφαλώς καλό θα ήταν οι Εθνικιστές της Αλβανίας να ακούσουν τον Αλβανό Ιστορικό και Πολιτικό (Αρχηγό Κόμματος) Πασκάλ Μίλο, που συμβουλεύει: «Πρέπει να κατεβούμε από τα σύννεφα. Οι νέες γενιές των Αλβανών θέλουν αλήθειες. Ο Σκεντερμπέης δεν αγωνίσθηκε για τους Αλβανούς αλλά για το Χριστιανισμό με σημαία τον Δικέφαλο Αετό των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων». 

... Και ακόμη ας ακούσουν οι Αλβανοί Εθνικιστές τον Αλβανο - Κοσσοβαρο βουλευτή Αμίρ Αμέτι, που μέσα στην Κοσσοβαρική Βουλή είπε: "Ο Σκεντερμπέης δεν πρέπει να αποκαλείται Εθνικός Ήρωας των Αλβανών, διότι έχει σφάξει πολλούς Αλβανούς, επειδή πίστευαν στην Μουσουλμανική θρησκεία". 

Εμείς θα συστήσουμε τους γείτονες Αλβανούς να συνειδητοποιήσουν ότι η σκοπιμότητα κάποιων Δυνάμεων τους ίδρυσε σαν κράτος προτεκτοράτο, που το απετέλεσαν "φυλές και καπετανάτα" Γκέκηδων, Λιάπηδων και Τόσκηδων, διαφορετικής καταγωγής και κουλτούρας. Ας μιλήσουν στις νέες γενιές όπως εμίλησε ο Έλληνας Αγωνιστής του 1821, Στρατηγός ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: «Από εμένα αρχίζει η Ιστορία της οικογένειάς μου » 

...Και να αρχίσουν να γράφουν την Ιστορία της χώρας χωρίς πλαστογραφίες και "αλβανοποιήσεις" Ιστορικών Προσωπικοτήτων, που δεν έχουν καμία σχέση με ρην "Σκιπερία". 

...Και ακόμη εγκαταλείποντας τους "σε μεγαλο-ιδεατισμούς" να πράξουν έργα, που τιμούν τους Λαούς, και καταγράφουν αληθινή Ιστορία. 

...Και τα ανωτέρω τα υπογράφει άνθρωπος, που συνειδητά επέλεξε να είναι μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελληνοαλβανικής Φιλίας, διατελας αντιπρόεδρος αυτής. 

Ο συγγραφέας κ. Φούσας με την γνωστή του ευαισθησία για τα Εθνικά θέματα στο σύγγραμμα του αναφέρεται και στους "Μουσουλμανοτσάμηδες" της Θεσπρωτίας, που ως Συνεργάτες του Φασισμού και του Ναζισμού και αφού εξάντλησαν όλο τον Ποινικό Κώδικα, κατέφυγαν στην Αλβανία για ν αποφύγουν το Δικαστήριο Δοσίλογων. Ομιλεί με καταγραφή δολοφονιών, βασανισμών, βιασμών, απαγωγών, πυρπολήσεων οικιών, αρπαγή Χριστιανικών περιουσιών κλπ, αλλά και βιαιότητες σε βάρος του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. 

... Και όλα αυτά με αδιαμφισβήτητα στοιχεία, που η έρευνα του κ. Φούσα ανεκάλυψε σε βιβλία, δημοσιεύματα, αρχεία κλπ. 

Όσοι γνωρίζουμε τον κ. Φούσα διαπιστώνουμε ότι, μεταξύ των άλλων, είναι νουνεχής, μετριοπαθής, λογικός, έξυπνος, συνεπής, εχέφρων, ρεαλιστής και γενικά άνθρωπος ηπίων τόνων. Έχοντας αυτά τα προσόντα - αρετές πιστεύει ότι τα προβλήματα των Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού θα αντιμετωπισθούν με την είσοδο της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Σεβόμεθα την άποψη αυτή, αλλά το πρόβλημα θα παραμείνει με ανεκπλήρωτους τους πόθους των Βορειοηπειρωτών και ολόκληρου του Ελληνισμού. Εμείς ισχυριζόμεθα ότι η διπλωματία μας έχει ακόμη ένα χαρτί στα χέρια της. Με καλή οργάνωση και ΚΑΛΕΣ συμμαχίες να προκαλέσει τη συζήτηση του προβλήματος στην διακοπείσα Συνεδρίαση του Συνεδρίου της Ειρήνης στο Παρίσι το έτος 1946. Διπλωματικά το θέμα εκρεμεί στους Υπουργούς Εξωτερικών Αγγλίας, Γαλλίας, Ρωσίας και Η.Π.Α. Ουτοπία; Ουτοπική εφάνταζε και η φράση του τελευταίου πριν τον διασκορπισμό των Εβραίων, Αρχιραβίνου, πριν 2000 χρόνια που είχε ειπεί: "Φεύγουμε για να γλυτώσουμε, αλλά για να ξαναγυρίσουμε" . 

... Και γύρισαν το 1948 και έφτιαξαν το κράτος τους το Ισραήλ. 

... Η ζωή των Εθνών δε "μετράει" με ημέρες, εβδομάδες, μήνες, χρόνια. Μετράει και με χιλιετίες. 

Συμπερασματικά οφείλω να τονίσω ότι από κάθε σελίδα του βιβλίου του κ. Φούσα ξεχειλίζει ένα πικρό παράπονο, που γίνεται δάκρυ της καρδιάς, και απευθύνεται στους Ισχυρούς της Γής, οι οποίοι αγνόησαν τις τρείς απελευθερώσεις της Βορείου Ηπείρου από τον Ελληνικό Στρατό και ανέχονται μέχρι και σήμερα αυτή, η Πανάρχαια Γη του Ελληνισμού να ευρίσκεται έξω από τα σύνορα της Μητέρας Πατρίδας. 

Φίλτατε Αντώνη Φούσα, είμαι ευτυχής, που έγινα κοινωνός του σπουδαίου πονήματός σου, που το συνιστώ σε κάθε Έλληνα, με την βεβαιότητα, ότι πολλά θα έχει να ωφεληθεί από την ανάγνωση αυτού. Ιδιαίτερα χρήσιμο θα είναι αυτό το βιβλίο σε Ιστορικούς, Συγγραφείς, Πανεπιστημιακούς, Εκπαιδευτικούς. 

Εύχομαι να είναι καλοτάξιδο και να κοσμήσει τις Βιβλιοθήκες των Βιβλιόφιλων. 

ΗΛΙΑΣ Κ. ΒΕΖΔΡΕΒΑΝΗΣ
Read More »
Βιβλιοκριτίκη Βεζδρεβάνη στο βιβλίο του Αντ. Φούσα «ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ, ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ» Βιβλιοκριτίκη Βεζδρεβάνη στο βιβλίο του Αντ. Φούσα «ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ, ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ» Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 03, 2020 Rating: 5

Έκκληση για αιμοδοσία απευθύνει στους Θεσπρωτούς το Νοσοκομείο Φιλιατών

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 03, 2020
Έκκληση για αιμοδοσία απευθύνει στους Θεσπρωτούς το Νοσοκομείο Φιλιατών


Έκκληση για αιμοδοσία απευθύνει στους Θεσπρωτούς το Γενικό Νοσοκομείο – Κ.Υ. Φιλιατών καθώς η έλλειψη αίματος εξακολουθεί να είναι μεγάλη. 

Λόγω έλλειψης αίματος όλων των ομάδων, η Αιμοδοσία του Νοσοκομείου απευθύνει θερμή παράκληση σε όλους τους κατοίκους του Νομού Θεσπρωτίας (ηλικίας 18-60 ετών) και όχι μόνο στους εθελοντές αιμοδότες εάν μπορούν να προσέλθουν στην Αιμοδοσία πρωινές ώρες από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή. 

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ 
ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ 
ΕΛΕΝΗ ΔΟΥΜΠΑΛΗ
Read More »
Έκκληση για αιμοδοσία απευθύνει στους Θεσπρωτούς το Νοσοκομείο Φιλιατών Έκκληση για αιμοδοσία απευθύνει στους Θεσπρωτούς το Νοσοκομείο Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 03, 2020 Rating: 5

46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ «Οδηγητή» στην Ηγουμενίτσα

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 03, 2020
46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ «Οδηγητή» στην Ηγουμενίτσα


46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» Πλατάνια Ηγουμενίτσας (δίπλα στο σιντριβάνι)

Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη, στις 20.00.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
Ομιλία από τον Γιώργο Δαρδαμάνη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και γραμματέα του ΣΠ Ηπείρου-Κέρκυρας-Λευκάδας.
Αφιέρωμα στο ελληνικό τραγούδι από το μουσικό σχήμα ΕΛΙΚΑ και τους μουσικούς Γιώργο Ντάλλα, Λάκη Μιχαλά, Φώτη Μητσέλο καθώς και τις τραγουδίστριες Βαρβάρα Τζοβάρα και την Κατερίνα Παπαδημητρίου.

Στο χώρο επίσης θα υπάρχουν:
Έκθεση με θέμα «Λιμάνι και παραλιακό μέτωπο ανήκουν στον λαό!».
Έκθεση με βιβλία των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής».

Οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ σε συνέχεια της υπεύθυνης στάσης που έχουν κρατήσει κατά την πανδημία, θα έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των επισκεπτών, όπως:
Μέτρα για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός
Τήρηση των αποστάσεων
Οι επισκέπτες θα παρακολουθούν τις εκδηλώσεις αποκλειστικά καθιστοί

(Οι επισκέπτες παρακαλούνται να φέρουν μάσκα)

Προσαρμοζόμαστε, βγαίνουμε μαχητικά μπροστά στην ενημέρωση και στη διεκδίκηση των αναγκών του λαού και της νεολαίας, να φτάσει το μήνυμα “Σοσιαλισμός! Για να μπορούμε να ανασαίνουμε! Για νικήσει η ζωή!” σε όλους τους νέους του νομού μας!
Read More »
46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ «Οδηγητή» στην Ηγουμενίτσα 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ «Οδηγητή» στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 03, 2020 Rating: 5

Σύλληψη 18χρονου στην Ηγουμενίτσα

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 03, 2020
Σύλληψη 18χρονου στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη ενός 18χρονου αλλοδαπού προέβησαν, απογευματινές ώρες της Τετάρτης, τα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στέλεχος του Γραφείου Ασφάλειας της οικείας Λιμενικής Αρχής, εντός του επιβατικού σταθμού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο ανωτέρω κατείχε και επέδειξε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό την παράνομη έξοδό του από τη χώρα.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω πλαστά έγγραφα.
Read More »
Σύλληψη 18χρονου στην Ηγουμενίτσα Σύλληψη 18χρονου στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 03, 2020 Rating: 5

Σελίδες