Τι απαντά ο αντιδήμαρχος Φιλιατών για τα 10.000€ για την περισυλλογή αδέσποτων

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 17, 2020
Τι απαντά ο αντιδήμαρχος Φιλιατών για τα 10.000€ για την περισυλλογή αδέσποτων"Η απευθείας ανάθεση 10.000€, αφορά τη περισυλλογή αδέσποτων αγελάδων και όχι αδέσποτα σκυλιά".
Αυτή ήταν η απάντηση που μας έδωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Φιλιατών κ. Πανταζάκος, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί μας, μετά από το ρεπορτάζ μας.
Απέφυγε όμως να μας απαντήσει για τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, η οποία διαδικασία, όπως μας ανέφερε, ήταν επιλογή αλλωνών...

Με τα νέα δεδομένα και μετά από έρευνα που πραγματοποιήσαμε, διαπιστώσαμε πως η ανάθεση αφορά 15 αδέσποτες και άγριες αγελάδες, που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στην ευρύτερη περιοχή του χωριού Φανερωμένη.
Βέβαια και σε αυτή την περίπτωση, προβλέπεται συγκεκριμένη διαδικασία από τη νομοθεσία, βάσει της οποίας υπεύθυνος για τη διαχείριση ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων είναι η Περιφέρεια και όχι ο Δήμος Φιλιατών.


Συγκεκριμένα, οι Περιφέρειες της χώρας, με τη συνδρομή των οικείων Δήμων, υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρηση των ανεπιτήρητων αγροτικών ζώων, μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την καθ’ οιοδήποτε τρόπο εκποίηση ή σφαγή ή επιστροφή στον ιδιοκτήτη τους. Με απόφαση του Περιφερειάρχη, ύστερα από διαβούλευση με τους οικείους Δήμους, καθορίζεται το πλαίσιο συνδρομής των Δήμων (προσωπικό, χώροι φύλαξης, διαχείριση, συλλογή, μεταφορά κλπ).

Με απόφαση του Περιφερειάρχη συγκροτούνται συνεργεία ή ανατίθεται σε συνεργεία η περισυλλογή των ανεπιτήρητων αγροτικών ζώων. Τα εν λόγω συνεργεία αποτελούνται από άτομα έμπειρα στο χειρισμό των αγροτικών ζώων και κατά τη διάρκεια της περισυλλογής επιβλέπονται από τις οικείες περιφερειακές κτηνιατρικές αρχές σε ότι αφορά τον έλεγχο τήρησης των κανόνων προστασίας των ζώων.

Τα ανεπιτήρητα αγροτικά ζώα περιέρχονται στην ιδιοκτησία της Περιφέρειας, εφόσον, μετά την παρέλευση 10 (δέκα) ημερολογιακών ημερών από την περισυλλογή τους, ο κάτοχός τους δεν αιτηθεί την επιστροφή τους.

Τα ανεπιτήρητα αγροτικά ζώα περιέρχονται στην ιδιοκτησία της Περιφέρειας, εφόσον, μετά την παρέλευση 10 (δέκα) ημερολογιακών ημερών από την περισυλλογή τους, ο κάτοχός τους δεν αιτηθεί την επιστροφή τους.

Ο προϊστάμενος της οικείας Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής μετά από απόφαση του Περιφερειάρχη δύναται να διαθέτει δωρεάν άνευ δημοπρασίας τα ζώα σε αγαθοεργά ή άλλα κοινωφελή ιδρύματα ή στον οικείο Δήμο για την κάλυψη των αναγκών ατόμων που αποδεδειγμένα υπάγονται σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Εάν ισχύουν τα λεγόμενα του κ. Πανταζάκου (και δεν έχουμε λόγο να τον αμφισβητήσουμε) αλλά και τα στοιχεία του ρεπορτάζ μας, η δημοτική αρχή Φιλιατών, προχώρησε σε μία παράνομη διαδικασία, αφού η διαχείριση ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων, είναι καθαρά ευθύνη της Περιφέρειας.
Read More »
Τι απαντά ο αντιδήμαρχος Φιλιατών για τα 10.000€ για την περισυλλογή αδέσποτων Τι απαντά ο αντιδήμαρχος Φιλιατών για τα 10.000€ για την περισυλλογή αδέσποτων Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 17, 2020 Rating: 5

Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη εμπόρων ναρκωτικών

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 17, 2020
Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη εμπόρων ναρκωτικώνΕξιχνιάσθηκε ύστερα από τις συντονισμένες ενέργειες του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων υπόθεση εισαγωγής και μεταφοράς ναρκωτικών. 

Για την εμπλοκή τους στην υπόθεση συνελήφθησαν, στο πλαίσιο οργανωμένων επιχειρήσεων αστυνομικών της παραπάνω υπηρεσίας σε συνεργασία με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων και του Αστυνομικού Τμήματος Μετσόβου, χθες (16-12-2020) το βράδυ σε περιοχή της Θεσσαλονίκης και σήμερα (17-12-2020) το μεσημέρι στο Βοτονόσι Ιωαννίνων, δύο αλλοδαποί, ηλικίας 28 και 30 ετών αντίστοιχα, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία ενός ακόμη 28χρονου αλλοδαπού συνεργού τους. 


Σε βάρους τους σχηματίσθηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της εισαγωγής, μεταφοράς, κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών, παράνομης οπλοκατοχής, απείθειας και επικίνδυνης οδήγησης. 

Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, προχθές (15-12-2020) το μεσημέρι, ο 30χρονος επιβαίνοντας σε μοτοσικλέτα χωρίς πινακίδα κυκλοφορίας δε συμμορφώθηκε σε σήμα στάσης αστυνομικών στο Καλπάκι Ιωαννίνων και διέφυγε αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα και πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς. 

Ακολούθησε ευρεία κινητοποίηση αστυνομικών από διάφορες υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων για τον εντοπισμό του και τελικά στην περιοχή Προφήτη Ηλία Μετσόβου, η μοτοσικλέτα που οδηγούσε εξετράπη της πορείας της, την εγκατέλειψε και διέφυγε πεζός. 

Στο πλαίσιο επισταμένων αναζητήσεων βρέθηκε το μεσημέρι της 16-12-2020 σακίδιο πλάτης που είχε κρύψει ο 30χρονος δράστης σε δασώδες σημείο στην περιοχή του Ανήλιου Μετσόβου, το οποίο περιείχε (6) δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους -6- κιλών και -300- γραμμαρίων. 

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι ο 30χρονος είχε παραλάβει το σακίδιο με τα ναρκωτικά κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα από τον έναν από τους δύο 28χρονους συνεργούς του, οι οποίοι στη συνέχεια επιβαίνοντας σε αυτοκίνητο, λειτουργούσαν ως προπομποί διευκολύνοντας τη μεταφορά των ναρκωτικών. 

Στο πλαίσιο της έρευνας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα παρακάτω: 

· -6- δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους -6.300- γραμμαρίων, 

· πιστόλι TOKAREV & γεμιστήρα με επτά (7) φυσίγγια, που βρέθηκαν στο σπίτι του 28χρονου συλληφθέντα, 

· συσκευασία με μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, 

· χρηματικό ποσό -1.250- ευρώ, 

· η μοτοσικλέτα και το αυτοκίνητο, που χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά των ναρκωτικών, 

· -3- κινητά τηλέφωνα και κάμερα. 

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ προανάκριση για την υπόθεση ενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.
Read More »
Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη εμπόρων ναρκωτικών Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη εμπόρων ναρκωτικών Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 17, 2020 Rating: 5

Η κατανομή των 6 σημερινών κρουσμάτων στην Ήπειρο

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 17, 2020

 Η κατανομή των 6 σημερινών κρουσμάτων στην Ήπειρο
Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων
Αττική 251
Αιτωλοακαρνανία 9
Αργολίδα 2
Αρκαδία 2
Αχαια 13
Βοιωτία 6
Γρεβενά 5
Δράμα 20
Έβρου 31
Εύβοια 1
Ηλεία 2
Ημαθία 37
Ηρακλείου 10


Θάσου 1
Θεσσαλονικης 237
Ιωάννινων 5
Καβάλας 21
Καλύμνου 5
Καρδίτσας 53
Κέρκυρας 2
Κεφαλλονιάς 2
Κιλκίς 34
Κοζάνης 47
Κορινθίας 12
Κω 2
Λακωνίας 4
Λάρισας 28
Λέσβου 13
Λευκάδας 1
Μαγνησίας 65
Μεσσηνίας 4
Νήσων 3
Ξάνθης 26
Πέλλας 22
Πιερίας 36
Πρέβεζας 1
Ροδόπης 16
Σάμου 1
Σερρών 50
Τρικάλων 19
Φθιώτιδας 14
Φλώρινας 5
Χαλκιδικής 7
Χανίων 3
Χίου 5
Υπό διερεύνηση 13
Read More »
Η κατανομή των 6 σημερινών κρουσμάτων στην Ήπειρο  Η κατανομή των 6 σημερινών κρουσμάτων στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 17, 2020 Rating: 5

Σύλλογος Βλάχων Θεσπρωτίας "Καταστροφή μέρους του πολιτιστικού υλικού μας"

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 17, 2020
Σύλλογος Βλάχων Θεσπρωτίας "Καταστροφή μέρους του πολιτιστικού υλικού μας"
 


"Το Δ. Σ του Συλλόγου Βλάχων Νομού Θεσπρωτίας εκφράζει την λύπη και την αγανάκτηση του για την καταστροφή μέρους του πολιτιστικού υλικού μας μετά την παραβίαση της πόρτας των γραφείων μας και την μετατροπή τους σε εργοτάξιο από τον ανάδοχο εργολάβο της ανακαίνισης του ΕΙΝ. 

Η Δημοτική αρχή, δεν μας ενημέρωσε, ως όφειλε, αδιαφορώντας προφανώς για τις συνέπειες, προφασιζόμενη ότι δεν γνώριζε ποιοι απαρτίζουν το Δ. Σ του συλλόγου. Φρόντισε όμως να πράξει ακριβώς το αντίθετο με άλλους συλλόγους που χρησιμοποιούν το κτήριο. 


Η ζημία του πολιτιστικού υλικού και των γραφείων μας οφείλεται αποκλειστικά στην αδιαφορία ή μήπως σε προχειρότητα της Δημοτικής αρχής και συνιστά ασέβεια προς το σύλλογο μας και σε ο, τι αυτός εκπροσωπεί. 

Επίσης ζητάμε από τη Δημοτική αρχή να μας απαντήσει επίσημα,πως, πότε και από ποιον ενημερώθηκε ο σύλλογος μας και ποιος έχει την ευθύνη. Το Δ. Σ του συλλόγου επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμα." 

Το Δ. Σ του Συλλόγου.
Read More »
Σύλλογος Βλάχων Θεσπρωτίας "Καταστροφή μέρους του πολιτιστικού υλικού μας" Σύλλογος Βλάχων Θεσπρωτίας "Καταστροφή μέρους του πολιτιστικού υλικού μας" Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 17, 2020 Rating: 5

1.155 νέα κρούσματα, 78 νέοι θάνατοι και 542 διασωληνωμένοι

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 17, 2020
1.155 νέα κρούσματα, 78 νέοι θάνατοι και 542 διασωληνωμένοιΣυνεχίζεται η δραματική πίεση που ασκεί η πανδημία του Covid-19 στη χώρα μας και το σύστημα Υγείας της, καθώς τα ημερήσια κρούσματα που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ βρίσκονται καθημερινά σε υψηλά επίπεδα, παρόλο που έχουν μειωθεί σε σχέση με προηγούμενες ανακοινώσεις. 
Παράλληλα, εξακολουθεί να σημειώνεται μεγάλη αύξηση θανάτων λόγω του ιού, αλλά και ασθενών που βρίσκονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου:
Σήμερα ανακοινώνουμε 1155 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 128710, εκ των οποίων το 52.5% άνδρες.
5171 (4.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 37197 (28.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
542 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 165 (30.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 782 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 78 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3948 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1585 (40.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Read More »
1.155 νέα κρούσματα, 78 νέοι θάνατοι και 542 διασωληνωμένοι 1.155 νέα κρούσματα, 78 νέοι θάνατοι και 542 διασωληνωμένοι Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 17, 2020 Rating: 5

Εξιχνιάσθηκε υπόθεση κλοπής μοτοσικλέτας στην Ηγουμενίτσα

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 17, 2020
Εξιχνιάσθηκε υπόθεση κλοπής μοτοσικλέτας στην Ηγουμενίτσα Εξιχνιάσθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών Θεσπρωτίας υπόθεση κλοπής μοτοσικλέτας. 

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία αλλοδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε σχετική δικογραφία. 


Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση ευρημάτων, ο κατηγορούμενος αφαίρεσε τον Μάιο του 2019 μοτοσικλέτα από την πόλη της Ηγουμενίτσας. 

Η μοτοσικλέτα βρέθηκε τρεις ημέρες αργότερα από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Φαναρίου στην περιοχή Νεκρομαντείου Μεσοποτάμου Πρέβεζας. 

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.
Read More »
Εξιχνιάσθηκε υπόθεση κλοπής μοτοσικλέτας στην Ηγουμενίτσα Εξιχνιάσθηκε υπόθεση κλοπής μοτοσικλέτας στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 17, 2020 Rating: 5

2 εντάξεις έργων της ΔΕΥΑΗ στο Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» προϋπολογισμού 2.427.500€

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 17, 2020
2 εντάξεις έργων της ΔΕΥΑΗ στο Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» προϋπολογισμού 2.427.500€Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ηγουμενίτσας ανακοινώνει ότι εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» τα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 2.427.500,00€: 

1. «Αντικατάσταση υφιστάμενου καταθλιπτικού αγωγού ακαθάρτων από αντλιοστάσιο Α0 προς Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Ηγουμενίτσας» (Προϋπολογισμού 1.807.500,00€). Αντικείμενο του έργου αποτελεί η επέκταση και αντικατάσταση τμημάτων του υφιστάμενου καταθλιπτικού αγωγού ακαθάρτων της πόλης της Ηγουμενίτσας. 

2. «Μελέτη εσωτερικών δικτύων ομβρίων οικισμών Δήμου Ηγουμενίτσας» (Προϋπολογισμού 620.000,00€). Αντικείμενο του έργου αποτελεί η εκπόνηση των απαραίτητων μελετών για την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας οικισμών του Δήμου Ηγουμενίτσας. 

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ κ. Σωτήριος Μήτσης, με αφορμή την ένταξη των 2 έργων, δήλωσε σχετικά: 

«Προχωράμε δυναμικά στην υλοποίηση σημαντικότατων έργων υποδομής, που θα ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών μας και θα συμβάλουν οριστικά στην αντιπλημμυρική θωράκιση ολόκληρου του Δήμου Ηγουμενίτσας. 

Η ΔΕΥΑΗ καταγράφει σταθερά μια πορεία αυξητική, μια πορεία που αποδεικνύει ότι δεν μένουμε στα λόγια, αλλά ανοίγουμε δρόμους για έργα δεκαετιών, έργα εγγύησης ποιότητας ζωής, τώρα και στο μέλλον».
Read More »
2 εντάξεις έργων της ΔΕΥΑΗ στο Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» προϋπολογισμού 2.427.500€ 2 εντάξεις έργων της ΔΕΥΑΗ στο Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» προϋπολογισμού 2.427.500€ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 17, 2020 Rating: 5

Βασίλης Γιόγιακας: Πώς μοιράστηκε το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» στην Ήπειρο;

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 17, 2020
Βασίλης Γιόγιακας: Πώς μοιράστηκε το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» στην Ήπειρο;Για την κατανομή του ποσού του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» στις Περιφερειακές Ενότητες (νομούς) της Ηπείρου ζητεί ενημέρωση ο Βασίλης Γιόγιακας με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο βουλευτής Θεσπρωτίας σημειώνει ότι η πληροφόρηση για τη συνολική και τη μέση επιχορήγηση του προγράμματος σε κάθε μια Περιφερειακή Ενότητα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στο σχεδιασμό των επόμενων προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας. 

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας

ΘΕΜΑ: «Κατανομή, ανά Π.Ε. της Περιφέρειας Ηπείρου, του δεσμευμένου ποσού για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με τον απολογισμό της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» στην Περιφέρεια Ηπείρου, αναφέρεται ότι υποβλήθηκαν 5.378 αιτήσεις από τις οποίες εγκρίθηκαν οι 2.761. Βάσει του προϋπολογισμού του προγράμματος δεσμεύτηκαν 61,8 εκατ. ευρώ, με τη μέση επιχορήγηση να διαμορφώνεται στα 22.344 ευρώ.

Όπως ίσχυε και στα προγράμματα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», η κάθε αίτηση αξιολογείται αυτοτελώς «στη βάση της αρχής της χρονικής προτεραιότητας (first in –first out), τους διαθέσιμους πόρους και το χρόνο ολοκλήρωσης του αιτήματος για λήψη δανείου».

Η πληροφόρηση για τη συνολική και τη μέση επιχορήγηση του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» ανά Περιφερειακή Ενότητα (Νομό) της οικείας Περιφέρειας θα ήταν χρήσιμη για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων εν όψει της υλοποίησης επόμενων συναφών προγραμμάτων, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι ο χρόνος υποβολής της αίτησης εξαρτάται και από εξωγενείς παράγοντες, όπως η ταχύτητα των ευρυζωνικών συνδέσεων, το πλήθος και η γεωγραφική διασπορά των διαθέσιμων μελετητών/συμβούλων έργου.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Πώς κατανέμεται, ανά Περιφερειακή Ενότητα της Περιφέρειας Ηπείρου, το ποσό των 61,8 εκατ. ευρώ που δεσμεύθηκε για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» και ποια είναι μέση επιχορήγηση για κάθε Περιφερειακή Ενότητα.
Read More »
Βασίλης Γιόγιακας: Πώς μοιράστηκε το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» στην Ήπειρο; Βασίλης Γιόγιακας: Πώς μοιράστηκε το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» στην Ήπειρο; Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 17, 2020 Rating: 5

Το ΚΙΝΑΛ Θεσπρωτίας για το άνοιγμα της αγοράς

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 17, 2020
Το ΚΙΝΑΛ Θεσπρωτίας για το άνοιγμα της αγοράς Αναφορικά με την δημόσια συζήτηση που αναπτύσσεται, για τα ισχύοντα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης , για το άνοιγμα με clik away των εμπορικών καταστημάτων και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει , η Ν.Ε. Θεσπρωτίας επαναφέρει στον Δημόσιο διάλογο τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής όπως αυτές έχουν δημόσια κατατεθεί , στην Κυβέρνηση , στους φορείς , στους Πολίτες. 

Ο ιός πιθανότατα θα συνεχίσει να παρουσιάζεται κατά κύματα, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα. Ο κίνδυνος να ανοιγοκλείνει συνολικά η χώρα, με οριζόντια μέτρα, είναι υπαρκτός, με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις. 

Χρειαζόμαστε ένα διαφορετικό μοντέλο για άνοιγμα με ασφάλεια, που θα λαμβάνει υπόψη την πραγματική εικόνα του επιδημιολογικού χάρτη της κάθε περιοχής και δεν θα στηρίζεται μόνο σε γενικά, οριζόντια μέτρα καθολικής εφαρμογής. 

Μόνο έτσι μπορούμε να είμαστε ένα βήμα μπροστά από την πανδημία και όχι ένα βήμα πίσω, όπως μέχρι τώρα. Η προσδοκία του εμβολίου δεν πρέπει να μας αδρανοποιήσει. 

Προτείνουμε τα εξής: 
1. Μέτρα καθολικής εφαρμογής σε όλη την επικράτεια παραμένουν 
- Η χρήση μάσκας παντού 
- Απαγόρευση κυκλοφορίας 24:00-05:00 
- Υποχρεωτική τηλεργασία στα σημερινά επίπεδα 

2. Στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο («κόκκινες» περιοχές), αυστηροποίηση των μέτρων και αποτελεσματική επιτήρηση εφαρμογής τους. Ενιαία διαχείριση, από δημόσιο φορέα, όλων των υγειονομικών υποδομών και του ανθρώπινου δυναμικού, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Με Ξενοδοχεία Καραντίνας για ελαφριά πάσχοντες και όσους παίρνουν εξιτήρια Covid19 για να μην ανακυκλώνεται η διασπορά του ιού. 

3. Περιορισμός των μετακινήσεων από και προς τις «κόκκινες» επιδημιολογικά περιοχές. Επιτρέπονται μόνο για σοβαρό λόγο και μόνο με αρνητικό τεστ 48ώρου. 

4. Στις υπόλοιπες περιοχές, γίνονται στο σύνολο του πληθυσμού μαζικά τεστ βάσης (baseline testing) για να προκύψει αξιόπιστα το πραγματικό επιδημιολογικό φορτίο κάθε νομού. Με προμήθεια και διανομή rapid test, αξιοποίηση όλων των δομών ΠΦΥ, με κινητά συνεργεία αλλά και προκαθορισμό ραντεβού για την αποφυγή συνωστισμού. 

5. Με βάση τα δεδομένα που θα προκύπτουν και την αποτελεσματική ιχνηλάτηση, στις περιοχές που τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν γίνεται σταδιακό και ασφαλές άνοιγμα (π.χ. Πελοπόννησος, Δυτική Ελλάδα, Στερεά, Κρήτη, νησιά κ.α). Ανά 20ήμερο επανάληψη των μαζικών τεστ, για την επανεξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων, εκτός βέβαια αν από τα ημερήσια τεστ προκύπτει ανάγκη άμεσης επανεξέτασης των μέτρων. 

6. Συνεχή μαζικά τεστ στο προσωπικό όλων των υγειονομικών μονάδων, γηροκομείων, μεταναστευτικών δομών, εκπαιδευτικών, αστυνομικών και γενικά εργαζόμενων στην «πρώτη γραμμή», καθώς και σε ευπαθείς ομάδες. 

Αν κινηθούμε, επιτέλους, άμεσα και οργανωμένα, σύντομα ολόκληρες περιοχές θα μπορούν σταδιακά να ανακτήσουν την οικονομική τους λειτουργία με υγειονομική ασφάλεια και συνολικά η χώρα μας να πάρει ένα προβάδισμα έναντι του ιού. 

Ο Γραμματέας της Ν.Ε. 
ΚΑΤΣΙΝΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
Read More »
Το ΚΙΝΑΛ Θεσπρωτίας για το άνοιγμα της αγοράς Το ΚΙΝΑΛ Θεσπρωτίας για το άνοιγμα της αγοράς Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 17, 2020 Rating: 5

Ομιλία Κάτση στο Digital Economy Forum 2020 (+ΒΙΝΤΕΟ)

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 17, 2020
Ομιλία Κάτση στο Digital Economy Forum 2020 (+ΒΙΝΤΕΟ)O Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Μάριος Κάτσης, μιλώντας στο Digital Economy Forum 2020, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εταιριών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), τόνισε πως η ψηφιακή μετάβαση για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις πρέπει να είναι συμπεριληπτική, και όχι να δημιουργεί νέες ανισότητες, ενώ ανέλυσε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για την αξιοποίηση των πόρων του ταμείου ανάκαμψης που αφορούν αυτή την ψηφιακή μετάβαση. 

Το Digital Economy Forum 2020 είναι εξαιρετικά επίκαιρο, σχολίασε αρχικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, καθώς αφενός η πανδημία έκανε ευρέως γνωστή στους πολίτες την αναγκαιότητα του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους και της οικονομίας, αφ’ ετέρου το 20% των κονδυλίων του ταμείου ανάκαμψης αφορά ακριβώς αυτόν τον μετασχηματισμό. Παράλληλα, εμείς θεωρούμε επιπλέον, ότι είναι αναγκαίο να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας με στροφή στην καινοτομία και την υψηλή τεχνολογία. 


Ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, στη συνέχεια της τοποθέτησης του ανέφερε ότι, ο ορίζοντας των εκταμιεύσεων των κονδυλίων του ταμείου ανάκαμψης υπερβαίνει τον χρονικό ορίζοντα της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας. Εμείς έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις όπως είχαμε πάντα. Εξάλλου ας μην ξεχνάμε πως ήμασταν η κυβέρνηση που θεμελίωσε την ενιαία Ψηφιακή Πολιτική στη χώρα, με τη σύσταση του αρμοδίου Υπουργείου και την κατάρτιση της Ενιαίας Ψηφιακής Στρατηγικής 2016-2020. 

Ο Μάριος Κάτσης μιλώντας για τη φιλοσοφία των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, είπε πως, το σχέδιο μας εδράζεται πάνω σε κάποιες βασικές αρχές όπως, 

Η χώρα να μη λειτουργήσει ως απλός καταναλωτής έτοιμων ψηφιακών υπηρεσιών και λύσεων, αλλά να ενισχυθούν εσωτερικές παραγωγικές δυνάμεις που θα παράξουν προϊόντα και θα δημιουργήσουν υπεραξία. 

Μέσω του ταμείου ανάκαμψης, να σχεδιαστούν διαφανώς προγράμματα, που θα ενεργοποιήσουν start-ups και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να μην απορροφηθούν ολιγοπωλιακά τα κονδύλια, από τους μεγάλους ομίλους του ψηφιακού κλάδου είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό. 

Να επιταχυνθεί η ψηφιοποίηση του Δημοσίου, ενώ παράλληλα να ενθαρρυνθούν οι μικρομεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ώστε να ενσωματώσουν σύγχρονες ψηφιακές λύσεις. 

Να μειωθούν οι ανισότητες και να αρθούν οι κάθε είδους ψηφιακοί αποκλεισμοί, με παράλληλη αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων του συνόλου του πληθυσμού, με εστίαση στην επιμόρφωση των εργαζομένων. 

Να διασφαλίζεται η προστασία των συνταγματικά κατοχυρωμένων προσωπικών δεδομένων των πολιτών και η ασφάλεια των δημοσίων δεδομένων ενάντια στο φαινόμενο Data Mining και mass surveillance πολυεθνικών κολοσσών και κακόβουλων επιθέσεων, που οδηγούν σε ψηφιακό ολοκληρωτισμό. 

Να δοθούν ασφαλιστικά και φορολογικά κίνητρα, με ταυτόχρονη ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων στον κλάδο πληροφορικής, ώστε να ανασχεθεί το brain drain. 

Ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, εξειδικεύοντας τις προτεινόμενες δράσεις, αναφέρθηκε αρχικά στις υποδομές, τα δίκτυα νέας γενιάς και την ευρυζωνικότητα, προτείνοντας επέκταση της δράσης του Ultra Fast Broadband, δημιουργία ενός σύγχρονου δικτύου τηλεϊατρικής με αναβάθμιση του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής, αναβάθμιση των Cloud υπηρεσιών του Δημοσίου τομέα με επέκταση χωρητικότητας των δημοσίων Data Centers, ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας και υιοθέτηση της τεχνολογίας BlockChain, καθώς και αναβάθμιση του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου. 

Ως προς την ψηφιοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης και την απλούστευση των συναλλαγών ανάμεσα σε πολίτη και κράτος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, πρότεινε τη δημιουργία ισχυρού κόμβου Διαλειτουργικότητας που θα διασυνδέει όλα τα μητρώα του Δημοσίου και θα παρέχει Υπηρεσίες και στους ΟΤΑ, την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του ασφαλιστικού φορέα e-ΕΦΚΑ, την ολοκλήρωση του Κεντρικού Συστήματος Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων, τη δημιουργία εθνικής υποδομής ευφυούς γεωργίας, τη δημιουργία δικτύου έξυπνων πόλεων, την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, την επέκταση της τηλεματικής και του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στις μεταφορές, τη δημιουργία ενιαίου συστήματος εντοπισμού (GPS tracking) στα κέντρα επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ. 

Σχετικά με τις προτάσεις για την ψηφιακή μετάβαση των επιχειρήσεων ο Μάριος Κάτσης, ανέφερε, τη δημιουργία κεντρικής πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου υπό τη διαχείριση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, την ολοκλήρωση e-GEMH, την ενίσχυση Cloud υπηρεσιών στις επιχειρήσεις, την υιοθέτηση AR / VR τεχνολογιών, την παροχή υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας για την προστασία των προσωπικών και ευαίσθητων δεδομένων και την ασφάλεια δεδομένων σε Β2Β και Β2C υπηρεσίες, την ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων, ειδικά των μικρών και μεσαίων, ώστε να παράξουν σύγχρονο οπτικοακουστικό περιεχόμενο. 

Όσον αφορά τις ψηφιακές δεξιότητες για όλους, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μίλησε για παροχή όπου υπάρχει ανάγκη, δωρεάν laptops, tablets, PCs με δωρεάν προγράμματα συνδέσεων τόσο σταθερής όσο και ασύρματης συνδεσιμότητας, για δημιουργία δημόσιας, δωρεάν και ασφαλούς πλατφόρμας σύγχρονης τηλεκπαίδευσης μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, για ειδικά προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης πολιτών, για επιδότηση συνδέσεων υπερύψηλών ταχυτήτων με εισοδηματικά κριτήρια. 

Ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ κλείνοντας την τοποθέτηση του, τόνισε πως είναι αυτονόητο ότι και εγώ προσωπικά, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είμαστε ανοιχτοί να διαβουλευτούμε πάνω στο σχέδιο των προτάσεων μας, με επιστημονικούς και παραγωγικούς φορείς του τόπου, με τις πολιτικές δυνάμεις και τους πολίτες.
Read More »
Ομιλία Κάτση στο Digital Economy Forum 2020 (+ΒΙΝΤΕΟ) Ομιλία Κάτση στο Digital Economy Forum 2020 (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 17, 2020 Rating: 5

Ευχές Χριστουγέννων και Νέου Έτους από το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 17, 2020
Ευχές Χριστουγέννων και Νέου Έτους από το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας
Read More »
Ευχές Χριστουγέννων και Νέου Έτους από το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας Ευχές Χριστουγέννων και Νέου Έτους από το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 17, 2020 Rating: 5

Ευχές από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 17, 2020
Ευχές από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία ΕλλάδαςΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ-ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ
Ο τελευταίος μήνας κάθε χρόνου, ο Δεκέμβριος, είναι μήνας προετοιμασίας, προκειμένου να εορταστούν τα Χριστούγεννα και να υποδεχτούμε το νέο έτος. Δυστυχώς όμως για φέτος «η ροή των πραγμάτων» είναι διαφορετική. Η πανδημία του κορωνοϊού στην ουσία έχει μηδενίσει το εορταστικό πνεύμα των ημερών σκορπίζοντας όχι μόνο θλίψη, αλλά και πολλά θύματα σε καθημερινή πλέον βάση. Αγωνία επικρατεί και κυριαρχεί η αβεβαιότητα της επόμενης ημέρας. Σ’ αυτές λοιπόν τις δύσκολες συνθήκες επιβάλλεται ο καθείς να ατσαλωθεί με ψυχραιμία για το παρόν και με αισιοδοξία και αγωνιστικότητα για το μέλλον.
Η πανδημία του κορωνοϊού, έτσι ή αλλιώς κάποτε θα ξεπεραστεί. Οι επιπτώσεις δεν είναι εμφανείς ούτε προβλέψιμες. Το ζήτημα είναι να ενισχύσουμε και να ατσαλώσουμε τη θέληση, την αγωνιστικότητα και την αισιοδοξία μας. Η ιστορία διδάσκει πως σε δύσκολες εποχές ο άνθρωπος λειτουργεί και οργανώνεται συλλογικά. Άλλωστε αυτό αποδεικνύει και η ιστορία ίδρυσης και λειτουργίας συλλογικών φορέων, Αδελφοτήτων και Ηπειρώτικων Συλλόγων, όπου γης.
Φυτώρια αγάπης, ειρήνης, συλλογικής προσπάθειας και ανθρωπιάς. Έτσι λειτούργησαν και μ’ αυτόν τον τρόπο προσδοκούμε να λειτουργήσουν και στο μέλλον. Ο Ηπειρώτικος πολιτισμός, η παράδοση και η ιστορία μας, σηματοδοτούν και την ελπίδα για ένα αύριο καλύτερο, ανθρωπινότερο, όχι ειρηνοφόρο, αλλά ειρηνικό. Από τη δράση μας εξαρτάται. Ο αγώνας είναι συνεχής, αδιάκοπος και χωρίς καμιά αναστολή.
Το ΔΣ της ΠΣΕ σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες προχώρησε και πραγματοποίησε τομή στις σχέσεις και τη συμπόρευσή της με τα σωματεία-μέλη της. Ήδη όλα τα σωματεία έχουν στη διάθεσή τους τα κείμενα του απολογισμού και προγραμματισμού, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα μέσα από τις στήλες της εφημερίδας μας «Πανηπειρωτική» και αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, στον ιστότοπο της Πανηπειρωτικής (www.panepirotiki.com). Τα σωματεία άρχισαν και συνεδριάζουν (τηρώντας τα μέτρα του υγειονομικού κανονισμού) και ανάλογα τοποθετούνται επί των πεπραγμένων. Πρωτόγνωρο φυσικά εγχείρημα, αλλά προσθέτουμε έτσι, μέσα στις δυσκολίες λόγω κορωνοϊού, έναν ισχυρό κρίκο σύνδεσης και συμμετοχής στην μελλοντική πορεία των αποδήμων Ηπειρωτών. Άλλωστε η ηπειρώτικη ιστορία διακρίνεται πάντοτε για το προγραμματισμένο, το αληθές και προπάντων το τολμηρό της δράσης κάθε Ηπειρώτη και κάθε Ηπειρώτισσας.
Καλούμε όλους τους Ηπειρώτες και τις Ηπειρώτισσες να ενεργοποιηθούν στα Ηπειρώτικα Σωματεία, ειδικότερα τώρα με τις τόσο αντίξοες συνθήκες, να δραστηριοποιηθούν. Άλλωστε η κοινή προσπάθεια, το «εμείς», η συλλογική δράση και η καθολική απαντοχή έδωσε και θα δίνει πάντοτε σοβαρά θετικά αποτελέσματα. Μ’ αυτόν τον τρόπο και μ’ αυτή τη δράση διατηρήσαμε τις ανυπέρβλητες ηπειρώτικες παραδοσιακές περγαμηνές. Η παράδοση της Ηπείρου λειτουργεί σαν ένας ζωντανός οργανισμός. Προσλαμβάνει, αποβάλλει, μεταπλάθει. Στο χέρι μας είναι να διατηρήσουμε τη ζωντάνια της. Αυτή θα είναι και η μέγιστη προσφορά μας στην γενέτειρα.
Μ’ αυτές τις σκέψεις και το ΔΣ της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας εύχεται σε όλους/ες Ηπειρώτες/σσες ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, υγεία, ευτυχία και κάθε επιτυχία. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
Read More »
Ευχές από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας Ευχές από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 17, 2020 Rating: 5

Αντιμέτωποι με τους εκβιασμούς των μεγαλεμπόρων οι βιοπαλαιστές μανταρινοπαραγωγοί

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 17, 2020
Αντιμέτωποι με τους εκβιασμούς των μεγαλεμπόρων οι βιοπαλαιστές μανταρινοπαραγωγοίΑντιμέτωποι με τους εκβιασμούς των μεγαλεμπόρων οι βιοπαλαιστές μανταρινοπαραγωγοί. Απαιτούν αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και κατώτατες εγγυημένες τιμές 

Ανάστατοι είναι οι παραγωγοί μανταρινιών ποικιλίας κλημεντίνης από την Αρτα και τη Θεσπρωτία, εξαιτίας της μεγάλης πτώσης στις τιμές παραγωγού, με τους μεγαλεμπόρους να τους εκβιάζουν για να ξεπουλήσουν την παραγωγή τους. 

«Με το ξεκίνημα της συγκομιδής, αρχές Νοέμβρη, οι τιμές κατέρρευσαν στα 23 λεπτά το κιλό μεικτά. Αφαιρώντας τα εργατικά, απομένουν στον παραγωγό μόλις 14 λεπτά, όταν το κόστος παραγωγής διαμορφώνεται στα 18 λεπτά το κιλό, δηλαδή μπαίνεις μέσα 4 λεπτά», λέει στον «Ριζοσπάστη» ο Κώστας Τσόγκας, γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αρτας. 

«Οι μεγαλέμποροι έχουν χωρίσει τους παραγωγούς», αναφέρει ο Διονύσης Αναστασίου, παραγωγός μανταρινιού από το Σμέρτο Θεσπρωτίας, «συνεννοούνται για τις τιμές, έρχονται οργανωμένοι, ενώ εμείς πηγαίνουμε σαν πρόβατα επί σφαγή». Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση και υπό το βάρος χρεών και άλλων υποχρεώσεων, του κινδύνου να χαθεί εντελώς η παραγωγή, οι αγρότες αναγκάζονται να ξεπουλήσουν ακόμη και κάτω του κόστους. 

Για το κατρακύλισμα στην τιμή παραγωγού, οι έμποροι επικαλέστηκαν προβλήματα στη ζήτηση μανταρινιού σε αγορές του εξωτερικού λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας. 

Στην πραγματικότητα, τα περιοριστικά μέτρα έχουν συνέπειες στη διακίνηση του μανταρινιού στις λαϊκές αγορές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, η διανομή τους γίνεται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό μέσω των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, ενώ οι βιοπαλαιστές μανταρινοπαραγωγοί έχουν μείνει χωρίς ουσιαστική κρατική στήριξη. 

23 λεπτά στον παραγωγό... 1,5 ευρώ στο ράφι! 

Οπως καταγγέλλει ο Κ. Τσόγκας, «αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Αρτα αυτήν τη στιγμή πουλάει το μανταρίνι της Αρτας στα 1,55 ευρώ το κιλό, όταν ο παραγωγός στο χωράφι το έχει πουλήσει στα 23 λεπτά/κιλό μεικτά», δηλαδή 645% αύξηση στην τιμή για τον καταναλωτή. 

Αντίστοιχα, σύμφωνα με τους παραγωγούς της Σαγιάδας Θεσπρωτίας, από όπου το 60% της παραγωγής εξάγεται στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, το μανταρίνι τους στα ράφια των σούπερ μάρκετ της Γερμανίας πωλείται με 4,5 ευρώ το κιλό, σχεδόν 20 φορές πάνω από την τιμή παραγωγού. 

Η πανδημία αξιοποιείται ως ευκαιρία από τους μεγαλεμπόρους και τις μεγάλες αλυσίδες τροφίμων για να θωρακίσουν τα κέρδη τους εν μέσω οικονομικής κρίσης, σε βάρος του εισοδήματος των βιοπαλαιστών αγροτών και της λαϊκής οικογένειας. 

Στα παιχνίδια των τιμών οι μεγαλέμποροι αξιοποιούν τον ανταγωνισμό με άλλες χώρες - παραγωγούς εντός ΕΕ και τις αθρόες εισαγωγές από τρίτες χώρες που έχουν συμφωνηθεί στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με άλλες καπιταλιστικές χώρες και κέντρα. Φέτος επικαλούνται τις μεγάλες ποσότητες μικρόκαρπων ισπανικών εσπεριδοειδών που πωλούνται σε χαμηλές τιμές στις διεθνείς αγορές, καθώς και την τουρκική παραγωγή που λόγω υποτίμησης της λίρας συμπιέζει τις τιμές στα ελληνικά προϊόντα. 

Στον κάμπο της Κεστρίνης Θεσπρωτίας, ως αποτέλεσμα των παραπάνω, το 90% των αγροτών πραγματοποιεί τζίρο κάτω από 25.000 ευρώ. Βγάζοντας τα έξοδα παραγωγής, τους μένει ένα καθαρό εισόδημα 4.000 ευρώ το χρόνο, χωρίς να υπολογίζονται οι υποχρεώσεις προς την εφορία και οι ασφαλιστικές εισφορές. «Φέτος, που μπαίνουμε μέσα, θα μας φορολογήσουν με τις αντικειμενικές αξίες ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και την περιουσία. Στην πράξη, οι μικροί παραγωγοί πληρώνουν εφορία περισσότερο από τους μεγάλους», τονίζει ο Δ. Αναστασίου. 

Η περιβόητη «εξωστρέφεια» που διαφημίζεται ως πλεονέκτημα και ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και οι προτροπές «βάλτε μανταρίνια» για να αυξηθεί το αγροτικό εισόδημα, αποδεικνύονται ένας ακόμα μύθος από τη σκοπιά των συμφερόντων των βιοπαλαιστών αγροτών... 

Οι «ομάδες παραγωγών», οι διάφορες μορφές «συνεταιρισμού», η «συμβολαιακή γεωργία» που προβάλλονται ως εναλλακτικές λύσεις, αποτελούν προθάλαμο που οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση της παραγωγής και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των εμποροβιομήχανων. Τα σχήματα που προωθεί η κυβέρνηση, πασπαλισμένα με ευρωενωσιακά προγράμματα, «είναι προτάσεις για την ελίτ, όταν για τη δημιουργία ενός μόνο συσκευαστηρίου απαιτούνται επενδύσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που κανείς δεν έχει», σημειώνει ο Δ. Αναστασίου. 

Πενταροδεκάρες στους παραγωγούς, εκατομμύρια στο μεγάλο κεφάλαιο 

Απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση για τους μανταρινοπαραγωγούς της Αρτας και τις εξευτελιστικές τιμές παραγωγού, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Βορίδης, κάλυψε πλήρως την αισχροκέρδεια των μεγαλεμπόρων, προτρέποντας τους αγρότες να πουλάνε έστω και σε χαμηλές τιμές. 

Απέναντι στο δίκαιο αίτημα για αναπλήρωση του χαμένου αγροτικού εισοδήματος ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει κρατική ενίσχυση στήριξης των τιμών πώλησης των παραγωγών «γιατί αυτό αποτελεί παραβίαση των κανόνων της εσωτερικής αγοράς και του ανταγωνισμού», όταν επιχειρηματικοί όμιλοι σε μια σειρά από κλάδους, στη διαχείριση αυτοκινητόδρομων, σκουπιδιών, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κ.α. διαχρονικά απολαμβάνουν κρατικές εγγυημένες τιμές. 

Ο υπουργός, ρίχνοντας στάχτη στα μάτια των βιοπαλαιστών αγροτών, υποστήριξε ότι αν η κυβέρνηση διαπιστώσει μειωμένη ζήτηση στα μανταρίνια εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων θα αναλάβει πρωτοβουλίες ενίσχυσης των παραγωγών... με πενταροδεκάρες. Συγκεκριμένα, τα κονδύλια που προβλέπονται για ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος λόγω πανδημίας στον κρατικό προϋπολογισμό του 2021 ανέρχονται σε μόλις 350 εκατ. ευρώ για το σύνολο του αγροτικού πληθυσμού, όταν για παράδειγμα για την ενίσχυση στο πετρέλαιο μιας χούφτας μεγαλοβιομηχάνων και ξενοδόχων προβλέπεται κονδύλι 750 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο για τη στήριξη της «Aegean» δίνεται κρατική ενίσχυση 120 εκατ. ευρώ. 

Στην ίδια ρότα, ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Α. Καχριμάνης, από τη μια απορρίπτει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών και συκοφαντεί τους αγώνες τους και από την άλλη, θέλοντας να δείξει το όψιμο ενδιαφέρον του, διατυπώνει προτάσεις για ψίχουλα που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής. 

Η έγνοια τόσο της κυβέρνησης όσο και της διοίκησης της Περιφέρειας είναι να δοθούν στους μεγαλεμπόρους τα μανταρίνια με όσο το δυνατό χαμηλότερη τιμή για να διαφυλαχτεί η κερδοφορία τους, σε βάρος των βιοπαλαιστών αγροτών και των λαϊκών νοικοκυριών. 

Χωρίς προστασία από καιρικά φαινόμενα και καταστροφές 

Την ίδια ώρα, οι παραγωγοί μένουν απροστάτευτοι και απέναντι στα καιρικά φαινόμενα. Λόγω των βροχών του Δεκέμβρη, «από τους περίπου 50.000 τόνους στον κάμπο της Αρτας, μέχρι τις 10 Δεκέμβρη είχαν συγκομιστεί μόλις 6.000 τόνοι, όταν πρέπει να έχει τελειώσει η συγκομιδή μέχρι τέλος του χρόνου», τονίζει ο Κ. Τσόγκας, εκφράζοντας την ανησυχία του για το αν θα προλάβουν οι παραγωγοί να μαζέψουν το μανταρίνι. 

Αντίστοιχα, όπως καταγγέλλουν οι αγρότες της περιοχής, ο κίνδυνος μυκητίασης του μανταρινιού από μια πιθανή άνοδο της θερμοκρασίας θα οδηγήσει σε οικονομική καταστροφή, αφού ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει αυτήν την ασθένεια και δεν καταβάλλονται αποζημιώσεις. 

Στην οργάνωση και τον αγώνα η ελπίδα 

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αρτας καλεί τους μανταρινοπαραγωγούς της να αξιοποιήσουν την αγωνιστική πείρα των προηγούμενων χρόνων, «να συσπειρωθούν στους Αγροτοκτηνοτροφικούς Συλλόγους, να φτιάξουν καινούργιους όπου δεν υπάρχουν». 

Ηδη το πρόσφατο θετικό παράδειγμα του νεοσύστατου Συλλόγου Πέτα - Κλειστού, με τη συμμετοχή 80 αγροτοκτηνοτρόφων, δείχνει τις δυνατότητες. 

Η Ομοσπονδία διεκδικεί: Αναπλήρωση που χαμένου εισοδήματος, μείωση του κόστους παραγωγής, κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα μανταρίνια και τα άλλα αγροτικά προϊόντα, μέτρα ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών, φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στο 100%, άμεσα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, διεύρυνση του κανονισμού με ασθένειες που μέχρι τώρα δεν καλύπτονται. 

Το ΚΚΕ στο πλευρό των βιοπαλαιστών αγροτών 

Το ΚΚΕ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος και καλεί τους μανταρινοπαραγωγούς, καθώς και τους εργάτες γης, να μη δείξουν καμία ανοχή στην κυβέρνηση και την πολιτική που στηρίζει την κερδοφορία του κεφαλαίου. Με τη συμμετοχή τους στην πάλη, με ισχυρό ΚΚΕ μπορούν να βάλουν τη δικιά τους σφραγίδα στις εξελίξεις. 

Σε ανακοίνωσή της, η Κομματική Οργάνωση Θεσπρωτίας του ΚΚΕ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Υπάρχει άλλος δρόμος, ο σοσιαλισμός. Ο δρόμος της λαϊκής ευημερίας, που για να ανοίξει πρέπει να σπάσουν τα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων, με τη διαφορετική οργάνωση της αγροτικής παραγωγής μέσα από παραγωγικούς συνεταιρισμούς, με αξιοποίηση όλων των σύγχρονων επιστημονικών μεθόδων και τεχνολογιών, με την απαραίτητη κατανομή επιστημονικού και εργατικού δυναμικού, ώστε η παραγωγή να καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες με ποιοτικά και φτηνά προϊόντα».

Read More »
Αντιμέτωποι με τους εκβιασμούς των μεγαλεμπόρων οι βιοπαλαιστές μανταρινοπαραγωγοί Αντιμέτωποι με τους εκβιασμούς των μεγαλεμπόρων οι βιοπαλαιστές μανταρινοπαραγωγοί Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 17, 2020 Rating: 5

Διανομή τροφίμων από Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Φιλιατών

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 17, 2020
Διανομή τροφίμων από Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου ΦιλιατώνΕυχαριστούμε θερμά το Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τη μεγάλη δωρεά του σε τρόφιμα μακράς διαρκείας, στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Φιλιατών. 
Τα περισσότερα από τα είδη αυτά θα συμπεριληφθούν μαζί με άλλα τρόφιμα που αναμένουμε, στη Χριστουγεννιάτικη διανομή που θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 24/12 και ώρες 08:00π.μ έως 14:00μ.μ
Read More »
Διανομή τροφίμων από Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Φιλιατών Διανομή τροφίμων από Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 17, 2020 Rating: 5

Επίσκεψη Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (ΟΦΑΕ) στα γραφεία της ΟΛΗΓ

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 17, 2020
Επίσκεψη Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (ΟΦΑΕ) στα γραφεία της ΟΛΗΓ Συνάντηση με εκπροσώπους της Διοίκησης της Ο.Φ.Α.Ε. είχε την Τρίτη 15/12/2020 η Πρόεδρος της ΟΛΗΓ ΑΕ, Ρεγγίνα Δηλαβέρη. 
Ο κ. Απόστολος Κενανίδης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, συνεχάρη τον Οργανισμό Λιμένα Ηγουμενίτσας για την ενσωμάτωση των ζυγιστικών τελών στο εισιτήριο και εξέφρασε την ικανοποίηση των επαγγελματιών αυτοκινητιστών, καθώς έχει περιοριστεί ο χρόνος ταξιδιού, με έμμεσα και άμεσα οφέλη στον κλάδο των συνδυασμένων μεταφορών. 
Η κα Δηλαβέρη, ενημέρωσε για την κατασκευή νέων αυτόματων γεφυροπλαστιγγών, κατασκευή χώρου ελεγχόμενης στάθμευσης των φορτηγών και την αύξηση των μέτρων ασφαλείας στους χώρους του λιμένα. 
Το Προεδρείο της ΟΦΑΕ ενημέρωσε για ζητήματα του κλάδου, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της πανδημίας στον κλάδο των μεταφορών, καθώς και σε ζητήματα οδικής ασφάλειας.
Read More »
Επίσκεψη Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (ΟΦΑΕ) στα γραφεία της ΟΛΗΓ Επίσκεψη Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (ΟΦΑΕ) στα γραφεία της ΟΛΗΓ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 17, 2020 Rating: 5

Χριστουγεννιάτικες ευχές από το ΚΕΣΥ Θεσπρωτίας

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 17, 2020
Χριστουγεννιάτικες ευχές από το ΚΕΣΥ ΘεσπρωτίαςΕυτυχισμένο χαρούμενο και δημιουργικό 2021

Ο προϊστάμενος και το προσωπικό του ΚΕΣΥ Θεσπρωτίας, σας ευχόμαστε Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το νέο έτος.
Όλοι μαζί, γονείς και εκπαιδευτικοί ας συνεχίσουμε το έργο εκμάθησης και στήριξης των παιδιών, των γονιών και των εκπαιδευτικών.
Μέσα από τις Χριστουγεννιάτικες κατασκευές που δημιουργήσαμε, θέλουμε να συμβάλλουμε και εμείς με τη σειρά μας, στη δημιουργική απασχόληση των μικρών μαθητών σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε όλοι μας εξ αιτίας της πανδημίας.
Τις κατασκευές επιμελήθηκαν οι εκπαιδευτικοί
Ζήση Σταυρούλα ΠΕ80 τομέας ΣΕΠ
Αθανασοπούλου Ζακελίνα ΠΕ21 ΕΕΠ
Μπριασούλη Χαρά ΠΕ60 ΕΑΕ
Χαρίσης Μιλτιάδης ΠΕ70 ΕΑΕ

Με υλικά τα οποία μπορούμε εύκολα να βρούμε στη φύση, όπως θαλασσόξυλα, φλούδες από λεύκες, ανακυκλώσιμα υλικά και άλλα, όπως πηλός, σπάγκος, υφάσματα και τέμπερες, μπορούμε να κατασκευάσουμε όμορφα και δημιουργικά χριστουγεννιάτικα παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους.
Read More »
Χριστουγεννιάτικες ευχές από το ΚΕΣΥ Θεσπρωτίας Χριστουγεννιάτικες ευχές από το ΚΕΣΥ Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 17, 2020 Rating: 5

Τροπολογία για τη μόνιμη διατήρηση της δημοσίευσης των κρατικών διακηρύξεων στον περιφερειακό και τοπικό τύπο κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 17, 2020
Τροπολογία για τη μόνιμη διατήρηση της δημοσίευσης των κρατικών διακηρύξεων στον περιφερειακό και τοπικό τύπο κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ Τροπολογία για τη διατήρηση της δημοσίευσης των κρατικών διακηρύξεων στον περιφερειακό και τοπικό Τύπο ως μόνιμο μέτρο κατέθεσαν οι βουλευτές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από πρωτοβουλία των τομεαρχών Ψηφιακής Πολιτικής, Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Μάριου Κάτση και Αναστασίας Γκαρά. 

Σημειώνεται ότι με απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ και μέσα σε ένα δύσκολο δημοσιονομικό περιβάλλον είχε επιτευχθεί η διατήρηση αυτής της δυνατότητας για πέντε χρόνια. Στο τέλος του Δεκεμβρίου λήγει η συγκεκριμένη υποχρέωση και η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει λάβει καμία πρωτοβουλία για τη διατήρηση της ρύθμισης, οδηγώντας εκατοντάδες εφημερίδες σε όλη την περιφέρεια σε κλείσιμο. Σε γραπτές ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί από τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Πέτσας έχει απαντήσει πως προτίθεται να παρατείνει τη διάταξη για ένα και μόνο έτος, γεγονός που δεν αποτελεί λύση, κλείνει το μάτι στους εργολάβους και δεν συνιστά εχέγγυο βιωσιμότητας για τα περιφερειακά ΜΜΕ. 

Δυστυχώς, ο περιφερειακός Τύπος δεν βρίσκεται στο επίκεντρο ενδιαφέροντος κι έχει αφεθεί στην τύχη του από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο κ. Πέτσας κρατάει παγωμένο το πρόγραμμα ενίσχυσης που είχε θεσμοθετηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ, ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ δεν έχει λάβει κανένα άλλο μέτρο στήριξης του περιφερειακού και τοπικού Τύπου, αλλά και των εργαζόμενων σε αυτόν. 

Η διατήρηση της δημοσίευσης διακηρύξεων στον Τύπο συμβάλει στη διαφάνεια, πρακτική που ακολουθείται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ αποτελεί ένα από τα κύρια έσοδα στον περιφερειακό Τύπο σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία, διασφαλίζοντας την επιβίωση και τη βιωσιμότητα εκατοντάδων εφημερίδων πανελλαδικά. 

Η εύρυθμη και διαφανής λειτουργία του Περιφερειακού Τύπου, θεωρείται αναγκαία, όπως και η στήριξή του, καθώς συμβάλλει στην ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών, στην ενίσχυση της Δημοκρατίας, στη δημιουργία πεδίου διαλόγου, στην ελευθεροτυπία και την ανάδειξη πολιτιστικών και τοπικών χαρακτηριστικών, ενώ ενισχύει σημαντικά την τοπική αγορά και την αγορά εργασίας. 

Η τυχόν απόρριψη της τροπολογίας αυτής θα αποτελεί και ομολογία της Κυβέρνησης ΝΔ πως δεν έχει πρόθεση, ούτε και βούληση να στηρίξει τον περιφερειακό και τοπικό Τύπο και τους εργαζόμενους σε αυτόν. 

Αναλυτικά η τροπολογία όπως κατατέθηκε: 

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ 

Στο σχέδιο νόμου Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων 

«Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/958 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 28ης Ιουνίου 2018 σχετικά με τον έλεγχο αναλογικότητας πριν από τη θέσπιση νέας νομοθετικής κατοχύρωσης των επαγγελμάτων (ΕΕ L 173), κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας και άλλες διατάξεις» 

Θέμα: Διατήρηση της υποχρέωσης δημοσίευσης δημοσίων διακηρύξεων, προκηρύξεων και των περιλήψεων τους στον περιφερειακό και τοπικό Τύπο. 

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 

Με την παρούσα τροπολογία διατηρείται η υποχρέωση περί δημοσίευσης δημοσίων διακηρύξεων προκηρύξεων και των περιλήψεων τους στον περιφερειακό και τοπικό Τύπο, η παράταση της οποίας, για 5 έτη, είχε νομοθετηθεί με την παρ. 12 του άρθρου 379 του ν.4412/2016 και η οποία λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2020. 

Η διατήρηση του υποχρεωτικού χαρακτήρα δημοσίευσης των κρατικών καταχωρήσεων και μετά το 2020, συμβάλει καίρια στη διαφάνεια και την ενημέρωση των επαγγελματιών και της κοινωνίας. Αποτελεί μάλιστα, αδιάληπτα, ευρωπαϊκή πρακτική διαφάνειας. Η διατήρηση δημοσίευσης ως μόνιμο μέτρο είναι επίσης αναγκαία, καθώς συνιστά κύριο στοιχείο βιωσιμότητας εκατοντάδων Περιφερειακών και Τοπικών Εφημερίδων. 

Η εν λόγω τροπολογία αποκτά επείγοντα χαρακτήρα, καθώς έχουν εξαντληθεί τα χρονικά περιθώρια νομοθετικής παρέμβασης. Άλλωστε με την έξοδο από την περίοδο δημοσιονομικών περιορισμών, δεν υπάρχει καμία υποχρέωση ή δέσμευση κατάργησης της συγκεκριμένης ρύθμισης και δύναται να διατηρηθεί καθολικά και οριστικά η υποχρέωση της δημοσίευσης των διακηρύξεων στον Τύπο. 


ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ 

Άρθρο…….. 

Τροποποίηση Ν. 4412/2016 – Διατήρηση δημοσιεύσεων στο τοπικό και περιφερειακό Τύπο 

1. Η περίπτωση 35 της παραγράφου 1 του άρθρου 377 και η παράγραφος 12 του άρθρου 379 του Ν. 4412/2016 καταργούνται. 

2. Στο δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης 68 της παραγράφου 1 του άρθρου 377 του Ν. 4412/2016 αντικαθίσταται η φράση «καταργείται με την επιφύλαξη της παραγράφου 12 του άρθρου 379 του παρόντος νόμου» με την φράση «διατηρείται σε ισχύ». 

3. Στο τρίτο εδάφιο των περιπτώσεων 31 και 59 της παραγράφου 1 του άρθρου 377 του Ν. 4412/2016 αντικαθίσταται η φράση «καταργείται με την επιφύλαξη της παρ. 12 του άρθρου 379» με την φράση «διατηρείται εν ισχύ» 

4. Στο τρίτο εδάφιο της περίπτωσης 40 της παραγράφου 1 του άρθρου 377 του Ν. 4412/2016 αντικαθίσταται η φράση «καταργείται με την επιφύλαξη της παραγράφου 12 του άρθρου 379» με την φράση «διατηρείται εν ισχύ» 

5. Στο τρίτο εδάφιο της περίπτωσης 82 της παραγράφου 1 του άρθρου 377 του Ν. 4412/2016 αντικαθίσταται η φράση «καταργείται με την επιφύλαξη της παραγράφου 12 του άρθρου 379 του παρόντος νόμου» με την φράση «διατηρείται εν ισχύ» 

Αθήνα, 16/12/2020 
Οι προτείνοντες βουλευτές 
Γκαρά Αναστασία (Νατάσα) 
Κάτσης Μάριος
Read More »
Τροπολογία για τη μόνιμη διατήρηση της δημοσίευσης των κρατικών διακηρύξεων στον περιφερειακό και τοπικό τύπο κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ Τροπολογία για τη μόνιμη διατήρηση της δημοσίευσης των κρατικών διακηρύξεων στον περιφερειακό και τοπικό τύπο κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 17, 2020 Rating: 5

Β. Γιόγιακας: Η κυβέρνηση αποκρίνεται άμεσα σε ένα δίκαιο αίτημα των πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 17, 2020
Β. Γιόγιακας: Η κυβέρνηση αποκρίνεται άμεσα σε ένα δίκαιο αίτημα των πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών


Αυξάνονται τα ελάχιστα ποσοστά διοριστέων στο Δημόσιο για πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες

Αυξάνονται τελικά τα ελάχιστα ποσοστά των πολυτέκνων και των τέκνων τους καθώς και των τριτέκνων και των τέκνων τους επί των διοριστέων στον δημόσιο τομέα μέσω ΑΣΕΠ. Το θέμα είχε τεθεί και από τον βουλευτή Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγιακα με Ερώτηση που είχε καταθέσει προς τον Υπουργό Εσωτερικών στις 30 Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι στη δημόσια διαβούλευση του σχεδίου νόμου για το νέο σύστημα προσλήψεων και την ενίσχυση του ΑΣΕΠ, το ελάχιστο ποσοστό επί του συνόλου των διατιθέμενων προς διορισμό υποψηφίων οριζόταν στο 10% για πολύτεκνους και τέκνα πολυτέκνων και στο 5% για τρίτεκνους και τέκνα τριτέκνων. Σύμφωνα με το κείμενο του εν λόγω νομοσχεδίου που κατατέθηκε χθες στη Βουλή τα ποσοστά αυτά όχι μόνο δε μειώνονται αλλά αυξάνονται σε σχέση τα ισχύοντα στο νόμο 4440/2016, σε 16% - από 15% - για τους πολύτεκνους και τα παιδιά τους και σε 12% - από 10% - για τους τρίτεκνους και τα παιδιά τους.

«Για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση δείχνει ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την κοινωνία, ότι ανταποκρίνεται άμεσα σε ένα δίκαιο αίτημα, που άλλωστε έχει να κάνει με μια δηλωμένη προτεραιότητα μας όπως η στήριξη της οικογένειας», δήλωσε ο Βασίλης Γιόγιακας.
Read More »
Β. Γιόγιακας: Η κυβέρνηση αποκρίνεται άμεσα σε ένα δίκαιο αίτημα των πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών Β. Γιόγιακας: Η κυβέρνηση αποκρίνεται άμεσα σε ένα δίκαιο αίτημα των πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 17, 2020 Rating: 5

Σελίδες