https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Μνήμες Θεοφανείων στα χρόνια του '60 στην Ηγουμενίτσα: "Ο χαμένος σταυρός" - Του Τάσου Βασιάδη

Τετάρτη, Ιανουαρίου 06, 2021
Μνήμες Θεοφανείων στα χρόνια του '60 στην Ηγουμενίτσα: "Ο χαμένος σταυρός" - Του Τάσου ΒασιάδηΟ ΧΑΜΕΝΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
Διήγημα του Τάσου Βασιάδη
Η τελετή της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού την ημέρα των Θεοφανίων στην Ηγουμενίτσα της εποχής του ’60 είχε πάντα μια ιδιαίτερη λαμπρότητα που συνδέονταν με το χώρο του παλιού λιμανιού μπροστά από τη Νομαρχία. Η πομπή που ξεκινούσε, μετά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία από την Ευαγγελίστρια, προϊδέαζε για το χαρμόσυνο τελετουργικό που θα ακολουθούσε.
Ο Μητροπολίτης Τίτος Ματθαιάκης με τη φανταχτερή αρχιερατική του στολή ψηλός, πληθωρικός και μεγαλοπρεπής, επικεφαλής της πομπής, ευλογούσε με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια τα πλήθη που συνωστίζονταν δεξιά και αριστερά στην παραλιακή οδό που ήταν στρωμένη με φύλλα δάφνης. Δίπλα του και λίγο πιο μπροστά ως προπομποί, βάδιζαν ο εφημέριος της εκκλησίας μας παπά Περικλής και ο εξ απορρήτων του Μητροπολίτη παπά Τίτος ο Μικρός. Παραπίσω ακολουθούσαν οι επίσημοι, το ιερατείο και το υπόλοιπο εκκλησίασμα.
Μόλις έφταναν στην προκυμαία ο Μητροπολίτης, οι συνοδοί του ιερείς και ορισμένοι εκ των επισήμων επιβιβάζονταν στο πανηγυρικά διακοσμημένο βενζινοκάϊκο του Αριστείδη Τσάτση.
Το πλήθος παρατάσσονταν σε όλη την παραλία που σχημάτιζε ένα φυσικό ημικύκλιο που από την ελεύθερη πλευρά του έκλεινε με μια σειρά από βάρκες αγκυροβολημένες πάνω στις οποίες ήταν παραταγμένοι οι κολυμβητές που θα βουτούσαν στα χειμωνιάτικα νερά να πιάσουν το σταυρό που θα έριχνε ο Δεσπότης.
Σε κάθε βάρκα ήταν 3-4 κολυμβητές οι οποίοι αποτελούσαν ομάδα. Η ομάδα από την οποία ένας κολυμβητής θα έπιανε το σταυρό θα είχε το προνόμιο να τον περιφέρει σε όλα τα σπίτια της πόλης εισπράττοντας και τα ανάλογα φιλοδωρήματα, τα οποία ρίχνονταν στο τενεκοκούτι που κρατούσε ο μικρότερος.
Αυτή η παράδοση κινητοποιούσε πολλούς να αψηφούν τα κρύα νερά και να συμμετέχουν σαν χειμερινοί κολυμβητές στην προσπάθεια ανάσυρσης του σταυρού.
Το βενζινοκάικο ξεκινούσε ενώ πάνω στο κατάστρωμα κάτω από τον χειμωνιάτικο ήλιο φάνταζε μεγαλοπρεπής ο Δεσπότης με τα απαστράπτοντα χρυσοποίκιλτα άμφια να βουτάει το σταυρό στη θάλασσα συγκρατώντας τον με τη μεγάλη γαλάζια κορδέλα που ήταν δεμένος και να τον σέρνει, ενώ το τρεχαντήρι έκανε κύκλους. 
Μετά από δυο τρεις τέτοιους γύρους το καίκι ακινητοποιούνταν ανάμεσα στην προκυμαία και τις βάρκες και ο Δεσπότης πετούσε με δύναμη το σταυρό αφήνοντάς τον ελεύθερο.
Τότε δεν είχαν επινοηθεί ακόμα οι ξύλινοι επιπλέοντες σταυροί και ο Δεσπότης χρησιμοποιούσε το δικό του βαρύτιμο σταυρό ο οποίος βούλιαζε κατευθείαν. 
Η μακριά όμως γαλάζια κορδέλα με την οποία ήταν δεμένος σημάδευε τη διαδρομή του και έτσι οι κολυμβητές που βουτούσαν αμέσως τον έβρισκαν εύκολα. 
Η ανάδυση με το σταυρό στο χέρι του νικητή συνοδεύονταν πάντα από ιαχές και χειροκροτήματα του πλήθους ενώ τα καράβια που τύχαινε να βρίσκονται δεμένα στο λιμάνι σήμαιναν με δύναμη τις σειρήνες τους.
Ο θόρυβος που δημιουργούνταν από τις ιαχές, τις σειρήνες και τα χειροκροτήματα ακούγονταν σε όλη τη μικρή τότε πόλη και έδιναν το σύνθημα στον νεωκόρο Μιχάλη Κόρο που ανυπόμονα περίμενε στο καμπαναριό της εκκλησίας να αρχίσει κι αυτός να σημαίνει πανηγυρικά τις καμπάνες.


Ο νικητής με το σταυρό στο χέρι ανέβαινε πάνω στο καίκι και είχε την τιμητική να συνοδεύσει τον Μητροπολίτη και τους επισήμους κατά την απόβαση. 
Ο Δεσπότης παραλάμβανε το σταυρό και η πομπή επέστρεφε στην εκκλησία. 
Εκεί η ομάδα του νικητή παραλάμβανε και πάλι τον σταυρό για να τον περιφέρει στην πόλη και τον επέστρεφε τις απογευματινές ώρες.


Μια χρονιά ωστόσο τα πράγματα πήραν μια απροσδόκητη τροπή. 
Η ατυχία ξεκίνησε όταν ο Δεσπότης διαπίστωσε ότι είχε ξεχάσει το δικό του σταυρό. 
Δανείστηκε λοιπόν τον επίσης πολύτιμο σταυρό του παπά Περικλή, ο οποίος με δυσφορία τον έδωσε φοβούμενος για ενδεχόμενη απώλειά του. 
Οι φόβοι του παπά Περικλή δεν άργησαν να επιβεβαιωθούν.
Την προηγούμενη μέρα εκείνων των Θεοφανίων είχε βρέξει ραγδαία και η θάλασσα ήταν θολή. 
Ο Δεσπότης πάνω από το καίκι έριξε το σταυρό αρκετά πριν πλησιάσουν οι κολυμβητές. 
Τα θολά νερά κατάπιαν τον σταυρό αλλά και την κορδέλα με αποτέλεσμα όταν πλησίασαν οι κολυμβητές να αρχίσουν να βουτούν στα τυφλά χωρίς να μπορούν να βρουν το σταυρό.
Η αγωνία του κόσμου κορυφώθηκε. Οι κολυμβητές μετά από τις επανειλημμένες βουτιές τους άρχισαν να παραιτούνται ένας ένας από την προσπάθεια.
Στο τέλος μια βουβαμάρα επικράτησε. 
Ο σταυρός δεν βρέθηκε. 
Οι ιαχές και τα χειροκροτήματα δεν ακούστηκαν. 
Οι σειρήνες των καραβιών σιώπησαν και μάταια περίμενε ο Μιχάλης Κόρος το σύνθημα για να σημάνει τις καμπάνες. 
Η πομπή βουβή πήρε το δρόμο της επιστροφής και το μόνο που ακούγονταν ήταν η γκρίνια του παπά Περικλή που έχασε το σταυρό του και ζητούσε από τον Δεσπότη να τον αποζημιώσει. 


Οι κάτοικοι της Ηγουμενίτσας γύρισαν θλιμμένοι στα σπίτια τους με έντονη απογοήτευση στα πρόσωπά τους από τον κακό οιωνό, ενώ σιγομουρμούριζαν:
-Ακούς εκεί να χαθεί ο σταυρός…Τέτοιο πράγμα δεν ματάγινε..! 
Και όλοι περίμεναν τα χειρότερα. 
Στην παραλία πλέον δεν έμεινε κανένας. 
Μόνο δυό τρείς πιτσιρικάδες βρήκαν ευκαιρία για ένα πρόχειρο ψάρεμα. 
Οι βάρκες με τους κολυμβητές άρχισαν να φεύγουν μία μία.
Τελευταίος έμεινε ο Σπύρος Γραμμένος. 
Μέσα του δεν είχε παραιτηθεί ποτέ από τη φιλοδοξία να είναι αυτός που θα έβρισκε το σταυρό. 
Ετσι αποφάσισε μόνος του να κάνει μια τελευταία βουτιά. 
Πράγματι γέμισε τα πνευμόνια του αέρα και βούτηξε. 
Αυτή η κατάδυση ήταν η μεγαλύτερη από όσες είχε κάνει. 
Και αυτή η προσπάθεια όμως του Σπύρου Γραμμένου αποδείχτηκε άκαρπη. 
Νωχελικά άρχισε να μαζεύει το σκοινί της άγκυρας για να αποχωρήσει και αυτός όπως και οι άλλοι. 
Και ενώ κοίταζε αδιάφορα την άκρη του σκοινιού μέχρι να εμφανιστεί η άγκυρα, ξαφνικά την είδε και στα άγκιστρά της λαμπύριζε σκαλωμένος ο σταυρός ακολουθούμενος από την μακριά γαλάζια κορδέλα που η άκρη της χάνονταν στα θολά νερά και λικνιζόταν σαν ένα φανταστικό θαλασσινό φίδι.
Με μια θριαμβευτική κραυγή ο Σπύρος πήρε το σταυρό και τον σήκωσε ψηλά.
Από ένα διπλανό καράβι που είχαν προσέξει τις κινήσεις του, άρχισαν αμέσως να σημαίνουν την σειρήνα. 
Αμέσως άρχισαν και οι διπλανές σειρήνες να σημαίνουν. 
Οι πιτσιρικάδες παράτησαν το ψάρεμα και ξαμολήθηκαν να φέρουν παντού το χαρμόσυνο μήνυμα:
- Ο σταυρός βρέθηκε! Ο σταυρός βρέθηκε!
Ο Σπύρος Γραμμένος κρατώντας το σταυρό με περηφάνια διέσχισε τον παραλιακό δρόμο και θριαμβευτικά μπήκε στην εκκλησία…
Οι κάτοικοι της Ηγουμενίτσας βαρύθυμοι από τον άσχημο οιωνό γευματίζανε στα σπίτια τους.
Ξαφνικά και ενώ ήταν προχωρημένο μεσημέρι άκουσαν τις καμπάνες της εκκλησίας να σημαίνουν θριαμβευτικά. 
Μια σπίθα ελπίδας άναψε σε κάθε σπίτι και σαν θρυαλλίδα διέσχισε όλη την Ηγουμενίτσα η χαρμόσυνη είδηση. 
Φωνές διστακτικές στην αρχή, δυνατότερες ύστερα ακούγονταν από παντού:
- Ο σταυρός βρέθηκε! Ο σταυρός βρέθηκε! Δόξα σοι Ο Θεός!
Εκείνο το μεσημέρι ο Μιχάλης Κόρος χτύπησε τις καμπάνες όσο δεν τις είχε χτυπήσει ποτέ του. 
Τις κτύπησε μέχρι που τα χέρια του πιάστηκαν και έκανε μέρες να συνέλθει.
Το δε τενεκοκούτι της ομάδας που περιέφερε το σταυρό στα σπίτια ξεχείλισε, για πρώτη φορά, από τα φιλοδωρήματα.
.........................


Η φωτογραφία και το κείμενο ανασύρονται απο το βιβλίο των Τάσου Βασιάδη και Κώστα Λώμη "ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ...ΕΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΗ"
Ανάμεσα στα πρόσωπα που χαρακτήρισαν την καθημερινότητα της ηγουμενιτσιώτικης κοινωνίας στα χρόνια του ´60 ήταν και ο πρωταγωνιστής του αφηγήματος Σπύρος Γραμμένος, που έφυγε νέος από την ζωή εξ αιτίας τραγικού εργατικού ατυχήματος, που συντάραξε τότε την τοπική κοινή γνώμη.


Απόσπασμα από το βιβλίο "ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΧEΣΕΙΣ...ΕΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΗ" των Τάσου Βασιάδη και Κώστα Λώμη.
Μνήμες Θεοφανείων στα χρόνια του '60 στην Ηγουμενίτσα: "Ο χαμένος σταυρός" - Του Τάσου Βασιάδη Μνήμες Θεοφανείων στα χρόνια του '60 στην Ηγουμενίτσα: "Ο χαμένος σταυρός" - Του Τάσου Βασιάδη Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 06, 2021 Rating: 5

Δεν δέχεται τη θέση στο νοσοκομείο μετά τη γενική κατακραυγή - Τί απαντάει ο δήμαρχος Φιλιατών για τον γιό του

Τετάρτη, Ιανουαρίου 06, 2021
Δεν δέχεται τη θέση στο νοσοκομείο μετά τη γενική κατακραυγή - Τί απαντάει ο δήμαρχος Φιλιατών για τον γιό τουΜε ύβρεις και ψέματα απάντησε και πάλι ο δήμαρχος Φιλιατών, αυτή τη φορά για λογαριασμό του γιού του, ο οποίος μετά από τη γενική κατακραυγή, κυρίως των "δεξιών" οι οποίοι είδαν για ακόμα μία φορά το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας να εκτίθεται από τις αλαζονικές συμπεριφορές ορισμένων στελεχών της, δεν αποδέχεται τη θέση του Πολιτικού Μηχανικού στο νοσοκομείο Φιλιατών, στην μάχη κατά του κορωνοϊού. (Δείτε ΕΔΩ)


Διαβάστε την ολόκληρη και θα επανέλθουμε με την απάντηση μας:

Κύριε Αναστασίου, 
Ως προς το συκοφαντικό και ανήθικο δημοσίευμα σας για δήθεν σκανδαλώδες βόλεμα του γιού μου, Κωνσταντίνου Παππά, στο Νοσοκομείο Φιλιατών είμαι υποχρεωμένος προκειμένου να πληροφορηθούν οι πολίτες την αλήθεια να σας παραθέσω τα παρακάτω : 
Καταρχήν το δημοσίευμα σας είναι εντελώς ψευδές και ανακριβές, καθώς κανένα βόλεμα δεν έγινε του γιου μου στην συγκεκριμένη θέση, διότι καμία σύμβαση εργασίας δεν έχει υπογραφεί μέχρι σήμερα με το Νοσοκομείο Φιλιατών και ούτε πρόκειται να υπογραφεί ,καθώς ήδη έχει κάνει το δικό του επαγγελματικό ξεκίνημα. 
Επίσης, κ. Αναστασίου δεν μας διευκρινίζετε ποιανού τη θέση ‘’έκλεψε’’ ο γιος μου και τι παραπάνω προσόντα, τα οποία υπονοείτε ότι λείπουν από τον γιό μου, διέθετε το πρόσωπο που ‘’αδικήθηκε’’ σύμφωνα με τα λεγόμενα σας ;; 
Ο γιός μου Κωνσταντίνος Παππάς είναι διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός με μεταπτυχιακό και έχει εκπληρώσει την στρατιωτική του θητεία. 
Επομένως, κ. Αναστασίου έχει τα ίδια εργασιακά δικαιώματα που έχουν όλα τα παιδιά του κόσμου. 
Το Μάρτιο του 2020 όπως γίνεται κάθε χρόνο υπέβαλε τα απαραίτητα δικαιολογητικά μαζί με χιλιάδες άλλους ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα διεκδικώντας θέση επικουρικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Φιλιατών. 
Εν τω μεταξύ επειδή η αξιολόγηση αργούσε άνοιξε δικό του Τεχνικό Γραφείο όπου και εργάζεται ασκώντας το επάγγελμα του Πολιτικού Μηχανικού. 
Ύστερα από 9 μήνες ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση και επιλέχθηκε συναγωνιζόμενος και άλλους υποψηφίους να δουλέψουν σαν επικουρικό προσωπικό στην Τεχνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου Φιλιατών, όπως προβλέπεται από το οργανόγραμμα του Νοσοκομείου. 
Επομένως, κ. Αναστασίου ο γιος μου δεν διορίσθηκε όπως ψευδώς αναφέρετε στο δημοσίευμα σας, αλλά αξιολογήθηκαν τα προσόντα του σύμφωνα με τις προδιαγραφές της προκήρυξης. 
Μέσω αυτής της διαδικασίας αξιολογήθηκαν και επιλέχθηκαν 70 εργαζόμενοι να δουλέψουν ως επικουρικό προσωπικό διάφορων ειδικοτήτων. 
Αυτούς ποιους τους διόρισε ;;;; Ο Δήμαρχος Φιλιατών ;;;;; 
Βεβαίως κ. Αναστασίου ο γιος μου δεν χρειάζεται τη συνδρομή του Δημάρχου πάτερα του. 
Έχει όλα τα προσόντα και είναι άξιος και ικανός να δουλέψει σαν ελεύθερος επαγγελματίας όπως και το κάνει, αλλά δεν μπορεί κανείς να του στερήσει το δικαίωμα της εργασίας, του συναγωνισμού και της συμμετοχής σε οποιοδήποτε διαγωνισμό. 
Η εμπάθεια σας κ. Αναστασίου στο πρόσωπο του Δημάρχου δεν έχει όρια, αυτό άλλωστε το γνωρίζουν άπαντες, αλλά να τα βάζετε με νέα παιδιά που ύστερα από κόπους πολλών ετών προσπαθούν να βρουν το δρόμο τους αγγίζει τα όρια της ανηθικότητας. 
Ο γιος μου είναι περήφανος τόσο για την επαγγελματική μου καριέρα όσο και για την μέχρι τώρα θητεία ως Δήμαρχος. 
Όσο για την αυθόρμητη ειλικρίνεια σας, τι να πει κανείς... μόνο γέλια προκαλεί. 
Η εμπάθεια – ο εκβιασμός και ο φθόνος δεν είναι χαρακτηριστικά για τα οποία πρέπει να υπερηφανεύεται κάποιος. 
Επιφυλασσόμενος παντός νομίμου δικαιώματος μου σας καλώ, αν έχετε το παραμικρό ίχνος δημοσιογραφικής δεοντολογίας, να δημοσιεύσετε αυτούσια την επιστολή μου σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 14 παρ. 5 του συντάγματος περί ελευθερίας του τύπου. 

Φιλιάτες, 5/01/2021 
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ 
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΠΑΠΠΑΣ
Δεν δέχεται τη θέση στο νοσοκομείο μετά τη γενική κατακραυγή - Τί απαντάει ο δήμαρχος Φιλιατών για τον γιό του Δεν δέχεται τη θέση στο νοσοκομείο μετά τη γενική κατακραυγή - Τί απαντάει ο δήμαρχος Φιλιατών για τον γιό του Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 06, 2021 Rating: 5

Συνελήφθη ημεδαπός για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και όπλων

Τετάρτη, Ιανουαρίου 06, 2021
Συνελήφθη ημεδαπός για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και όπλων Συνελήφθη χθες (05-01-2021) το μεσημέρι σε χωριό των Ιωαννίνων από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφορίας ότι ο ημεδαπός κατέχει και διακινεί ακατέργαστη κάνναβη, εντοπίστηκε κοντά στο σπίτι του και σε έρευνα που ακολούθησε σε αυτό, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

· έξι (6) συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους -306,2- γραμμαρίων και

· δεκαεπτά (17) φυσίγγια διαμετρήματος -22- χιλιοστών.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε από την προαναφερόμενη υπηρεσία, θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.
Συνελήφθη ημεδαπός για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και όπλων Συνελήφθη ημεδαπός για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και όπλων Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 06, 2021 Rating: 5

Θεσπρωτία: Προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης το επόμενο τριήμερο

Τετάρτη, Ιανουαρίου 06, 2021
Θεσπρωτία: Προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης το επόμενο τριήμεροH ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. καταβάλλει διαρκείς προσπάθειες για τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοπιστία των δικτύων και εγκαταστάσεων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και για τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης ενέργειας.

Για το λόγο αυτό προγραμματίζει και υλοποιεί καθημερινά έργα συντήρησης, ενίσχυσης ή αναβάθμισης δικτύων, τα οποία απαιτούν προσωρινές διακοπές της ηλεκτροδότησης.

Προκειμένου να προγραμματίσετε τις εργασίες σας και να ελαχιστοποιηθεί η όχλησή σας, στον ακόλουθο πίνακα, μπορείτε να ενημερωθείτε για τις περιοχές και τις ώρες προγραμματισμένων διακοπών ηλεκτροδότησης.

Προσοχή :
Ενώ καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για τη συντομότερη επανηλεκτροδότηση, εντούτοις, επιβάλλεται μεγάλη προσοχή, θεωρώντας ότι σε όλη την προγραμματισμένη διάρκεια διακοπής, οι αγωγοί είναι υπό τάση!
Θεσπρωτία: Προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης το επόμενο τριήμερο Θεσπρωτία: Προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης το επόμενο τριήμερο Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 06, 2021 Rating: 5

Έντονη αντίδραση επιχειρηματιών και εργαζομένων της Πέρδικας

Τετάρτη, Ιανουαρίου 06, 2021
Έντονη αντίδραση επιχειρηματιών και εργαζομένων της ΠέρδικαςΤην ώρα που η χώρα μαστίζεται από την μεγαλύτερη υγειονομική κρίση στην ιστορία της, με την πλειονότητα των καταστημάτων της να είναι κλειστά, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Πέρδικας επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της ανάπλασης από το παρατηρητήριο έως το Παρκινγκ Πέρδικας. 
Η πρόταση η οποία έρχεται προς συζήτηση καθόλου δε διαφέρει από εκείνη η οποία παρουσιάστηκε ως προσχέδιο διαβούλευσης και απορρίφθηκε από το σύνολο των παρευρισκομένων στην αίθουσα, πλην της τρόικας της πλειοψηφίας που λειτουργεί ομοούσια και αδιαίρετα. 
Η συνεδρίαση και αυτή τη φορά πραγματοποιείται κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς καμία δυνατότητα τήρησης ηχογραφημένων πρακτικών αφού δεν λειτουργεί το σύστημα καταγραφής ούτε υπάρχει κάποιος τεχνικός να το διορθώσει εν έτη 2021. 
Θεωρούμε αδιανόητο οι επιχειρήσεις μας να είναι κλειστές και όσες είναι ανοιχτές να τηρούν τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα στο απόλυτο και η κοινότητα ενώ έχει την δυνατότητα, όχι. 
Ακόμη, εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκεια μας για τις κλειστές πόρτες και τη μη χρήση τηλεδιάσκεψης και αναρωτιόμαστε τι έχουν να κρύψουν. 
Επιχείρημα που ενισχύεται τόσο από το χρόνο που έρχεται το ζήτημα προς συζήτηση, το παραπλανητικό τίτλο, την μη αποστολή της μελέτης, τη μη πρόσκληση για έκφραση γνώμης των θιγόμενων αλλά και τις εσπευσμένες και αδιαφανείς διαδικασίες. 
Τους μήνες που μεσολάβησαν από την πλευρά μας ενημερώθηκε το σύνολο των τοπικών παραγόντων και όλοι αντιλήφθηκαν τις ανησυχίες μας για την αλλαγή χρήσης του δρόμου και τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις που θα έχουν αυτές για το χωριό μας. 
Εμείς λοιπόν που κατηγορηθήκαμε ως μειοψηφία από τον πρόεδρο βρήκαμε την πλατιά στήριξη όλων των ορθώς και λογικώς σκεπτόμενων παραγόντων τόσο της αυτοδιοίκησης αλλά και της κεντρικής διοίκησης. 
Από την πρώτη στιγμή παρουσιαστήκαμε με ένα πλάνο αντιπροτάσεων επί του έργου που δεν θα δίχαζε την τοπική κοινωνία και δεν θα είχε επιπτώσεις στην τοπική οικονομία. 
Ταυτόχρονα θα βελτίωνε τόσο ποιοτικά αλλά και λειτουργικά την κυκλοφορία. 
Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη του προέδρου να εμφανίσει έργο, κάτι που δεν μπορεί να πετύχει ούτε με την «βελτίωση» του δικτύου ύδρευσης (ο νέος χρόνος ξεκίνησε με 12 ωρη διακοπή νερού και δεύτερη την ώρα που γράφεται αυτό το δελτίο 5 Γενάρη), ούτε με την εκρίζωση δέντρων (τόσο πολύ αγαπάει τη φύση), ούτε με το πολυδιαφημισμένο κλείσιμο λακκουβών (τις κλείνουμε Δευτέρα και την τρίτη Δευτέρα ανοίγουν) , αλλά ούτε με τους αγροτικούς δρόμους που βρίσκονται σε άθλια κατάσταση στη μέση της ελαιοκομικής περιόδου. 
Οι επαγγελματίες που χαρακτηρίζονται μειοψηφία λοιπόν, (υπογράφοντες πάνω από 30 ), απασχολούν σε ετήσια βάση αξιοπρεπώς πάνω από 40 άτομα στο σύνολό τους μεταφραζόμενα σε 40 οικογένειες που χύνουν ιδρώτα να βγάλουν το ψωμί τους, στηρίζουν την κοινωνία του χωριού αλλά και την κοινότητα και κατ’ επέκταση τον δήμο. 
Ακόμη, συμβάλουν σε όλα τα πολιτιστικά και κοινωνικά της Πέρδικας διαχρονικά και με έντονο τρόπο είτε οικονομικό είτε υλικό. Εκεί που ο δήμος δηλώνει ΑΠΩΝ και ουκ ολίγες φορές συμβαίνει, είτε είναι απόκριες, Πάσχα, Χριστούγεννα, γιορτή λαδιού είτε αντάμωμα των ξενιτεμένων μας. 
Αυτοί λοιπόν γνωρίζουν να διαχωρίζουν τους ειδικούς. 
Για κόψιμο δέντρων εμπιστεύονται το γεωπόνο και δεν κάνουν αυτεπιστασία, όταν θέλουν άποψη για μια μελέτη ρωτάν ένα μηχανικό και συζητάν επιστημονικά και δεν αναβαθμίζουν τον εαυτό τους από εργοδηγό σε μηχανικό και τέλος όταν επιθυμούν να αποκαλούνται δημοκρατικοί «πρόεδροι κοινοτήτων» αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους, εκτελούν τα καθήκοντα τους βάσει του νόμου, όταν έχουν απορίες ρωτούν εκείνους που γνωρίζουν τον κανονισμό λειτουργίας και αντιλαμβάνονται ότι ζητήματα υψίστης σημασία όπως αυτό δεν μπορούν να συζητούνται πίσω από κλειστές πόρτες, χωρίς διάλογο και με έτοιμες προτάσεις. 
Δεν κάνουν δημιουργική λογιστική μη καλώντας για πρώτη φορά τους τοπικούς δημοτικούς συμβούλους στη Συνεδρίαση τους για να συμπληρώσουν τον μαγικό νόμιμο αριθμό που εξαιτίας της πανδημίας μπορεί μια συνεδρίαση να είναι κλειστή. 
Ο πρόεδρος επιλέγει τις κλειστές πόρτες γιατί φοβάται τα ανοιχτά στόματα και απεχθάνεται την αντίθετη γνώμη. 
Δεν μαγνητοσκοπεί τις συνεδριάσεις γιατί φοβάται την έκθεση και επιλέγει τυποποιημένες ομιλίες γιατί μόνο έτσι νιώθει ασφαλής. Δεν τον κατηγορούμαι. 
Η ανάγκη για προβολή που έχει νομίζει ότι του προσφέρει. 
Ξεχνάει όμως πως σε ένα χωριό που συνεχώς φθίνει πληθυσμιακά έστω και μια επιχείρηση να κλείσει ή ακόμη και μια οικογένεια να μεταναστεύσει επιπλέον με δικιά του ευθύνη, εκείνος θα βρεθεί υπόλογος στις συνειδήσεις των πολιτών του τόπου. 
Καλούμε λοιπόν το Κοινοτικό Συμβούλιο να σταθεί στο Ύψος του και να αποκρούσει αυτή τη διαδικασία παρωδία που θα φέρει βαριά για τον υπόλοιπο βίο του στο χωριό μας. 
Οι καλές προθέσεις δεν αρκούν για να είναι κάποιος αποτελεσματικός στη διακυβέρνηση του τόπου. 
Έστω και την ύστατη ώρα μετατραπείτε εσείς σε φορείς κοινωνικής ειρήνης και όχι διχόνοιας για τον τόπο.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 
ΚΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΠΕΡΔΙΚΑΣ

Έντονη αντίδραση επιχειρηματιών και εργαζομένων της Πέρδικας Έντονη αντίδραση επιχειρηματιών και εργαζομένων της Πέρδικας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 06, 2021 Rating: 5

Άνοιξε το Πρόγραμμα Voucher για ανέργους ηλικίας 30-49 ετών με επίδομα 2.520€!

Τετάρτη, Ιανουαρίου 06, 2021
Άνοιξε το Πρόγραμμα Voucher για ανέργους ηλικίας 30-49 ετών με επίδομα 2.520€! 


Άνοιξε το Πρόγραμμα Voucher για ανέργους ηλικίας 30-49 ετών με επίδομα 2.520€!
Υποβολή αιτήσεων από 23 Δεκεμβρίου 2020 έως 1 Φεβρουαρίου 2021 

Ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εργασίας, νέο πρόγραμμα voucher που αφορά 10.000 ανέργους ηλικίας 30-49, οι οποίοι θα είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συμβουλευτική, επαγγελματική κατάρτιση, πιστοποίηση και απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, συνολικής διάρκειας 580 ωρών, με Εκπαιδευτικό Επίδομα 2.520€. 

Σκοπός του προγράμματος είναι η ένταξη των ωφελούμενων στην αγορά εργασίας ενώ παράλληλα τους δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουν το αντικείμενο κατάρτισης σε κλάδους αιχμής. 

Δικαίωμα Συμμετοχής έχουν οι άνεργοι που : 
Είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ 
Να έχουν γεννηθεί από 01/6/1971 έως 30/9/1990. Κατά την έναρξη του προγράμματος, ο ωφελούμενος θα πρέπει να είναι πάνω από 30 ετών και κάτω των 50 ετών. 
Να είναι τουλάχιστον απόφοιτοι υποχρεωτικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 
Να μην έχουν παρακολουθήσει επιδοτούμενο πρόγραμμα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) την τελευταία διετία 2019-2020. 

Επικοινωνήστε στα τηλ. 2665021055 & 2665028742 
Δ/νση : 49 ΜΑΡΤΥΡΩΝ 64 – ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ 46100

Άνοιξε το Πρόγραμμα Voucher για ανέργους ηλικίας 30-49 ετών με επίδομα 2.520€! Άνοιξε το Πρόγραμμα Voucher για ανέργους ηλικίας 30-49 ετών με επίδομα 2.520€! Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 06, 2021 Rating: 5

ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΟ «ΒΗΜΑ» (9-2-1954)

Τετάρτη, Ιανουαρίου 06, 2021
ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΟ «ΒΗΜΑ» (9-2-1954)
http://lh4.ggpht.com/_2-bjInPTWxQ/ScgP9M-vFhI/AAAAAAAAAPg/SbVlKY3Nm1g/%C2%91%C3%80%C3%8C%20%C2%BD%C2%B5%C2%BA%C3%81%C2%BF%C3%84%C2%B1%C3%86%C2%B5%C2%AF%C2%BF%20-%20%201954%20.%5B11%5D.jpg
Κατά την διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου και με την πτώση της μέχρι τότε (Σεπτέμβριος 1948) ανταρτοκρατούμενης Μουργκάνας στον Εθνικό Στρατό, εκατοντάδες Λειώτες, Βαβουριώτες, Τσαμαντιώτες, Λιντισδινοί ακόμα και Λιστινοί, υποχρεώθηκαν, βιαίως, και παρά την θέλησή τους, ν’ ακολουθήσουν τους αντάρτες του Δ.Σ.Ε. στην Αλβανία. Μετά την πτώση του Γράμμου, τον Αύγουστο του 1949, οι περισσότεροι απ’ αυτούς βρέθηκαν στην «Λαϊκή Δημοκρατία» της Ουγγαρίας, στην οποία τους έσυραν σαν «λάφυρα» του «απελευθερωτικού» τους αγώνα, οι αντάρτες – κομμουνιστές.
Τελικά, μετά ομηρία έξι περίπου ετών, τον Φεβρουάριο του 1954, οι περισσότεροι εξ αυτών επανήλθαν στην Ελλάδα. Ο αείμνηστος, τότε, Κεντρώος, βουλευτής Θεσπρωτίας, Χρήστος Παπασταύρου (1900 – 1979), ο οποίος είχεν ιδίαν αντίληψη για την ομηρία των Μουργκανιωτών, πρωτοστάτησε για την επιστροφή τους στην Ελλάδα.Την επιστολή που βρήκα στο «ΒΗΜΑ» της 9-2-1954, την παραθέτω αυτούσια, με την υπενθύμιση ότι 10 περίπου μέρες μετά, οι απαχθέντες Μουργκανιώτες, μεταξύ των οποίων και ο υποσημειούμενος, αφίχθησαν στην Ηγουμενίτσα.
Περί όλων αυτών διαλαμβάνονται πλείστα όσα εις το βιβλίο του αείμνηστου πατρός μου ιερέως Νικολάου Βενέτη (1908-1993), «Στη Σκιά της Μουργκάνας», εκδόσεις «Μοντέρνοι Καιροί».
Αντώνης Ν. Βενέτης

«ΟΙ ΑΠΑΧΘΕΝΤΕΣ» (ΒΗΜΑ 9-2-1954)
Αι δημοσιευθείσαι εις τον τύπον πληροφορίαι περί περιορισμού του αριθμού των απαχθέντων, οι οποίοι πρόκειται να μας αποδοθούν υπό της Ουγγαρίας, ανησύχησαν και επέτειναν την αγωνίαν των εν Ελλάδι οικείων των.Ευτυχώς ότι δεν είναι αληθε΄ςι, ουδέ προέρχονται από επίσημον πηγήν. Επειδή όμως εδημιουργήθη επιβλαβής θόρυβος, θεωρώ καθήκον μου να δώσω την εξήγησιν ότι οι απαχθέντες τςη Ηπείρου υπερβαίνουν τους 2000. Εις εννεακόσιους περίπου ανέρχονται οι εκτός ιδιαιτέρας μου επαρχίας, των Φιλιατών, εις ους περιλαμβάνονται και οι ομαδικώς απαχθ’εντες των χωριών Βαβουρίου και Λεια τςη Μουργκάνας.Οι άλλοι προέρχονται από τα ς επαρχίας Πωγωνίου και Κονίτσης. Πληροφορίαι ηλεγμένα, τα οποίας έχει η εν Αθήναις εδρεύουσα επιτροπή των απαχθείντων, υπό την προεδρίαν του υφυπουργού των Στρατιωτικών κ. Δημαράτου, μας εγγυώνται απολύτως ότι οι εν Ουγγαρία και εις άλλας χώρας απαχθέντες εμφορούνται από αγνά κα αδιάβλητα ελληνικά αισθήματα και αδημονούν να επιστρέψουν εις την προσφιλή των γενέτειρον.Και είναι ούτι πλεόν των 1172 που μας αποστέλλουν. Ώστε να μην γεννάται ζήτημα επιλογής, τελείως άλλωστε ασύμφορον και επικίνδυνον

Μετά τιμής Χρ. Β. Παπασταύρου
Βουλευτής Θεσπρωτίας

ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΟ «ΒΗΜΑ» (9-2-1954) ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΟ «ΒΗΜΑ» (9-2-1954) Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 06, 2021 Rating: 5

Έθιμα των Φώτων στη Θεσπρωτία τα παλιά χρόνια και σήμερα

Τετάρτη, Ιανουαρίου 06, 2021
Έθιμα των Φώτων στη Θεσπρωτία τα παλιά χρόνια και σήμερα


Τα Θεοφάνεια είναι από τις μεγαλύτερες γιορτές της εκκλησίας μας. 
Γιορτάζεται η ανάμνηση της Βάπτισης του Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και αγιάζονται τα νερά. 
Τα παλαιά τα χρόνια στη Θεσπρωτία, το πρωί της παραμονής οι γυναίκες καθάριζαν το σπίτι, τις αυλές και τα σοκάκια, για να περάσει αργότερα ο παπάς. 
Ο παπάς κατά το έθιμο περνούσε απ’ όλο το χωριό και αγίαζε τους κατοίκους, όλες τις εγκαταστάσεις του σπιτιού και τα ζώα. 
Απ’ όπου περνούσε παλαιότερα ο παπάς, όλοι έριχναν μέσα στο κατσαρολάκι ένα νόμισμα (συνήθως δίδραχμο, τάλιρο ή δεκάρικο). 
Την ημέρα της γιορτής των Θεοφανίων όλοι πήγαιναν στην εκκλησία και σε παγούρια, γκιούμια, μπουκάλια, τσουκάλια και κανάτια, έβαζαν καθαρό νερό για να αγιαστεί. 
Όταν γύριζαν στα σπίτια, έπιναν όλα τα μέλη της οικογένειας από το νερό, ράντιζαν το σπίτι, τα ζώα, τα χωράφια και τους κήπους. 
Ό,τι περίσσευε το φύλαγαν για γιατρικό. 
Όπου υπήρχε θάλασσα γινόταν κατάδυση του Τιμίου Σταυρού. 
ΤΑ ΦΩΤΑ ΣΗΜΕΡΑ
Κύριες τελετές των Θεοφανείων και στη Θεσπρωτία είναι: Μέγας Αγιασμός (τελετή εντός των εκκλησιών). Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού (γίνεται σε ακτή θάλασσας, εντός του λιμένα Ηγουμενίτσας και σε όχθες ποταμών, όπως στη Γλυκή, καθώς σε συντριβάνι, όπως στους Φιλιάτες). Και σήμερα παίρνουν αγίασμα στα σπίτια από τις εκκλησίες οι πιστοί.
H ONΟΜΑΣΙΑ
Οι πρώτοι Χριστιανοί έμεναν ξάγρυπνοι ολονυχτίς με αναμμένες λαμπάδες, προμηνύοντας έτσι τον επερχόμενο Φωτισμό. Από εδώ προέκυψε και η ονομασία Θεοφάνεια, Φώτα. Ο αγιασμός του νερού γινότανε το βράδυ και ήταν έτσι έτοιμο για την βάπτιση το πρωί. 


 
Έθιμα των Φώτων στη Θεσπρωτία τα παλιά χρόνια και σήμερα Έθιμα των Φώτων στη Θεσπρωτία τα παλιά χρόνια και σήμερα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 06, 2021 Rating: 5

Α.Π.Γ.Σ ΠΕΣΤΙΑΝΗΣ: Για να θυμούνται οι Παλιοί και να μαθαίνουν οι Νεότεροι

Τετάρτη, Ιανουαρίου 06, 2021
Α.Π.Γ.Σ ΠΕΣΤΙΑΝΗΣ
Για να θυμούνται οι Παλιοί και να μαθαίνουν οι ΝεότεροιΗ Ομάδα τις ΠΕΣΤΙΑΝΗΣ η Κρυόβρυσης με την σημερινή τις ονομασία ιδρύθηκε από 7 ενεργούς άνδρες-πολίτες του χωριού που είχαν την ιδέα και το όραμα να αναδείξουν τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο στο χωριό τους.

Πρόκειται για τους Κους:
Νικολάου Περικλής
Ιωάννου Κων/νος
Σωτηρίου Κων/νος
Σπυριδώνου Χαρίλαος
Λώλης Χαρίλαος
Νικολάου Θωμάς
Νικολάου Ελευθέριος

Οι 7 λοιπόν χωριανοί κάλεσαν σε Γενική Συνέλευση τους πολίτες τις Πέστιανης για να προχωρήσουν στην διαδικασία ίδρυσης του Συλλόγου.

Από την Γενική Συνέλευση και μετά από εκλογές εκλέχτηκαν οι παρακάτω που αποτέλεσαν για πολλά χρόνια την διοίκηση τις Ομάδας
Πρόεδρος: ΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Ταμίας: ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΥ ΧΑΡΙΛΑΟΣ
Γεν Γραμματέας: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Γεν Αρχηγός: ΣΩΗΡΙΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΣ
Έφορος: ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑΣ
Αναπληρωματικοί
ΙΩΑΝΝΟΥ ΠΕΤΡΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΕΤΡΟΣ

Η ομάδα ξεκίνησε από την Γ κατηγορία του Τοπικού μας Πρωταθλήματος αλλά σύντομα ανέβηκε στην μεγάλη κατηγορία του Τοπικού στην οποία εδραιώθηκε και πρωταγωνίστησε για πολλά χρόνια.

Ο Σύλλογος αναγνωρίστηκε από όλο το φίλαθλο κοινό προσφέροντας για πολλά χρόνια ευγενή άμυλα τιμώντας το fair play.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από την ομάδα πέρασαν πληθώρα παιχτών –προπονητών που αναδείχτηκαν και ανέδειξαν την ομάδα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:
Καίσαρης Πέτρος Προπονητής για 3 χρόνια
Καζάκος Χαρίλαος Προπονητής για 3 Χρόνια
Βασιάδης Νικόλαος Προπονητής για 2 Χρόνια
Τζοβάρας Γεώργιος Προπονητής για 2 Χρόνια

Μεγάλη επιτυχία για την ομάδα ήταν τα πολλά παιδιά από το χωριό τις Πέστανης που προσέφεραν τα μέγιστα για την ομάδα πρότυπο τις εποχής, προσφέροντας μεγάλες στιγμές στην ομάδα.


Φώτο τις Ομάδας:
Πάνω σειρά απο Αριστερά:
ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ
ΤΣΑΟΥΣΗΣ ΠΕΤΡΟΣ
ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ
ΜΑΡΚΟΥ ΣΩΤΗΡΙΟΣ
ΙΩΑΝΝΟΥ ΘΕΟΦΙΛΟΣ
ΤΣΑΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ
ΚΑΛΛΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΤΡΟΥΜΠΟΥΚΗΣ ΠΕΤΡΟΣ
Κάτω σειρά απο Αριστερά:
ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΠΥΡΟΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΓΓΕΛΟΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΑΥΛΟΣ
ΜΑΡΚΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΜΑΡΚΟΥ ΠΑΥΛΟΣ

Το Λάβαρο τις Ομάδας:

Το Καταστατικό του σωματείου
"ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΣΤΙΑΝΗ ΚΡΥΟΒΡΥΣΗΣ"


Το έγγραφο τις 1ης Γενικής Συνέλευσης στην ΠΕΣΤΙΑΝΗ την 25 Ιουλίου 1982Παραπάνω στοιχεία-έγγραφα υπάρχουν στο κοινοτικό κατάστημα τις Κρυόβρυσης.
Συγχωρήστε μας για τυχόν λάθη και παραλείψεις
Ευχαριστούμε θερμά τον επί σειρά ετών Παράγοντα και Πρόεδρο τις ομάδας Κο Ιωάννου Παντελή για την ευγενική παραχώρηση του Υλικού.

Α.Π.Γ.Σ ΠΕΣΤΙΑΝΗΣ: Για να θυμούνται οι Παλιοί και να μαθαίνουν οι Νεότεροι Α.Π.Γ.Σ ΠΕΣΤΙΑΝΗΣ:  Για να θυμούνται οι Παλιοί και να μαθαίνουν οι Νεότεροι Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιανουαρίου 06, 2021 Rating: 5
Από το Blogger.