Η Λ.Σ. Ηγουμενίτσας για το μνημόνιο συνεργασίας με την ΟΛΗΓ Α.Ε.

Τετάρτη, Ιουλίου 08, 2020
Η Λ.Σ. Ηγουμενίτσας για το μνημόνιο συνεργασίας με την ΟΛΗΓ Α.Ε.


Βασικά σημεία της τοποθέτησης της Λ.Σ. στο Δ.Σ. κατά την συζήτηση του θέματος «Τροποποίηση της με αριθμ. 76/2020 απόφασης Δ.Σ. περί έγκρισης Μνημονίου Συνεννόησης Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ Δήμου και ΟΛΗΓ ΑΕ για την περιοχή του Δρεπάνου.» 

· Είχαμε επισημάνει κατά την συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 17/05/2020 τα εξής: 
«Θεωρούμε ότι υπάρχει γενικότερη συμφωνία στο να μην δημοπρατηθούν τα 2 εντευκτήρια στο Δρέπανο από την ΟΛΗΓ Α.Ε..Να μην έχει την διαχείριση η εταιρεία αλλά ο Δήμος. για πολλούς λόγους: 

1. Η ζώνη του Δρεπάνου χαρακτηρισμένη σαν τμήμα της «χερσαίας ζώνης» καμιά σχέση δεν έχει με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και ανήκει δικαιωματικά στον Δήμο. Πρέπει να κατοχυρωθεί με κάθε τρόπο σαν χώρος ανάπαυσης ,αναψυχής και αθλητισμού για τον λαό της περιοχής, μακριά από επιχειρηματικά συμφέροντα, πράγμα που ίσχυε για πολλά χρόνια και τώρα αμφισβητείται. 

2. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πωλήσει την ΟΛΗΓ Α.Ε. Πιστεύουμε ότι αν ο νέος ιδιοκτήτης να βρει την ζώνη Δρεπάνου υπό δημοτική διαχείριση θα βρεθεί σε διαφορετική θέση, από το να αυτή είναι στην διαχείριση της εταιρείας. Σε αυτή την περίπτωση, αν ζητήσει την διαχείριση, θα βρεθεί απέναντι στη κοινωνία της περιοχής μας και θα είναι υποχρεωμένος να το μετρήσει. 

3. Η ΟΛΗΓ Α.Ε. είναι στην φάση της δημοπράτησης για πώληση. Εάν στους ισολογισμούς της εμφανισθεί κερδοφόρα δραστηριότητα σε ένα τμήμα της «χερσαίας ζώνης» τότε αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην αγοροπωλησία και δύσκολα ο ιδιώτης «επενδυτής» θα απαρνηθεί κέρδη. Οπότε θα είναι δυσκολότερο στο να προκύψει μεταβίβαση στον Δήμο. 

Άρα θα πρέπει ο Δήμος να έχει την ευθύνη και την συνολική διαχείριση της ζώνης του Δρεπάνου έστω και με ένα ¨κουτσό¨ μνημόνιο συνεργασίας με το Δ.Σ. της ΟΛΗΓ Α.Ε. Γιατί ο Δήμος διεκδικεί τον χώρο από καλύτερες θέσεις. 

Είναι πολιτικό το ζήτημα και όχι οικονομικό. 

Για αυτό και δεν έχουμε αντίρρηση με την εισήγηση.» 

· Η προτεινόμενη τροποποίηση σήμερα υποσκάπτει και ακυρώνει στην ουσία την με αριθμ. 76/2020 απόφαση, αφού με την αλλαγή του άρθρου 3 της απόφασης αφαιρείται και πάλι η διαχείριση της ζώνης του Δρεπάνου από τον δήμο. 

· Προφανώς η συγκεκριμένη αλλαγή γίνεται καθ’ υπόδειξη του ΤΑΙΠΕΔ. Καμία έκπληξη για μας. Κανένα σκοτεινό σημείο. Αυτός είναι ο ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ. Υπάρχει και λειτουργεί σαν φορέας εξυπηρέτησης των επιχειρηματικών συμφερόντων και όχι των λαϊκών αναγκών. 

· Μας κάνει όμως εντύπωση η στάση της Διοίκησης της ΟΛΗΓ Α.Ε. η οποία αρκετό καιρό μετά την συνεδρίαση του Δ.Σ. επιτρέπει την εγκατάσταση καντίνας και ομπρελών ακριβώς δίπλα στο ΚΕΝΤΡΙΚΟ ιδιοκτησίας του δήμου, το οποίο είναι προς δημοπράτηση. Περικυκλώνεται το ΚΕΝΤΡΙΚΟ, δεξιά και αριστερά, με την άδεια της εταιρείας, ενώ υποτίθεται ότι έχει συμφωνηθεί το μνημόνιο συνεργασίας για διαχείριση του Δρέπανου από τον δήμο, ένα μήνα πριν(17/05/2020). Αυτό πως μπορεί να χαρακτηρισθεί; 

· Εντύπωση κάνει και η συμπεριφορά της Δημοτικής Αρχής. Ενώ έχουμε ενημερώσει τόσο τον Δήμαρχο, όσο και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο για το συμβάν. 

Ενώ έχουμε ζητήσει να παρέμβει ο δήμος ενάντια σε αυτήν την ενέργεια της ΟΛΗΓ Α.Ε.. Εξακολουθεί να σωπαίνει. Για ποιο λόγο άραγε; 

Πιστεύει ότι αν «πάει με τα νερά τους» θα έχει οφέλη ο δήμος; Δεν έχουν διδαχθεί από την εμπειρία τόσων χρόνων «συνεργασίας» με την ΟΛΗΓ Α.Ε.; Πρέπει να έχει γίνει πια καθαρό ότι η διοίκηση της εταιρείας εδώ και πολλά χρόνια εκτελεί τις εντολές του ΤΑΙΠΕΔ. 

· Η σημερινή πρόταση αποτελεί ακόμα μια υποχώρηση της Δημοτικής Αρχής στην διεκδίκηση του παραλιακού μετώπου. 

Η ΟΛΗΓ Α.Ε. κρατάει τα έσοδα από την διαχείριση του Δρεπάνου και ο δήμος κρατάει τα έξοδα του χώρου ( ναυαγοσώστες, καθαριότητα κλπ). 

Για αντάλλαγμα η ΟΛΗΓ Α.Ε. αναλαμβάνει την χρηματοδότηση 3 υπόγειων κάδων απορριμμάτων σε κεντρικό δρόμο του δήμου. Προσέξτε όμως . Όχι σε όποιον και όποιον δρόμο της πόλης. Αλλά στον κεντρικό παραλιακό δρόμο που ανήκει ακόμα ,κακώς, στην ΟΛΗΓ Α.Ε., η οποία βαδίζει ολοταχώς προς πώληση. 

Οικονομικά μπορεί να φαίνεται ότι αυτή η απόφαση συμφέρει τον δήμο. Μπορεί ακόμα να εμφανίζει ότι Δ.Α. παράγει έργο. Ότι «λύνει» λαϊκά προβλήματα. 

Πολιτικά όμως κατοχυρώνει στην ΟΛΗΓ Α.Ε., τόσο την ζώνη του Δρεπάνου όσο και τους παραλιακούς δρόμους της πόλης, σε μια εποχή που έχει ανατεθεί η μελέτη των τευχών δημοπράτησης της ΟΛΗΓ Α.Ε. 

Κάπως έτσι έδιναν και οι Ισπανοί κατακτητές καθρεφτάκια στους ιθαγενείς για να ληστέψουν τον πλούτο τους. 

· Η Δ.Α. φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένη να διεκδικήσει το παραλιακό μέτωπο. Μπορεί ο Δήμαρχος να σηκώνει «κορώνες» μέσα στο Δ.Σ., αλλά οι αποφάσεις που παίρνονται, και η κύρια η δράση της Δ.Α. είναι ένας διαρκής συμβιβασμός με την εκάστοτε κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ. 

Η Λ.Σ. καλεί τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα του δήμου μας, με τους Μ.Φ ,τα σωματεία τους να αναλάβουν αγωνιστική δράση ΤΩΡΑ πριν να είναι αργά. 

Η Λ.Σ. θα προσπαθήσει να ενημερώσει τους κατοίκους αυτού του τόπου για αυτά που συμβαίνουν και για αυτά που σχεδιάζονται για το μέλλον μας. 

Προφανώς καταψηφίζουμε την εισήγηση. 

· Τέλος άλλη μια φορά θα τονίσουμε ότι πρέπει να αγωνισθούμε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Όχι γιατί η ΟΛΗΓ Α.Ε. υπό κρατική ιδιοκτησία υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα, διαχρονικά έχει αποδειχθεί το αντίθετο. Αλλά γιατί μαζί με το λιμάνι πάει πακέτο και το παραλιακό μέτωπο. Και γιατί δεν πρέπει να δυναμώσουν ακόμα πιο πολύ οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Γιατί δεν γίνεται να είναι «και ο λύκος χορτάτος και τα πρόβατα σωστά». Στόχος μας είναι λιμάνι που να εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι την κερδοφορία των μονοπωλίων. 

Ηγουμενίτσα 06/07/2020 

Για την Λαϊκή Συσπείρωση 

Δώρης Δήμας
Read More »
Η Λ.Σ. Ηγουμενίτσας για το μνημόνιο συνεργασίας με την ΟΛΗΓ Α.Ε. Η Λ.Σ. Ηγουμενίτσας για το μνημόνιο συνεργασίας με την ΟΛΗΓ Α.Ε. Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουλίου 08, 2020 Rating: 5

Καθημερινή μελέτη σχολικών μαθημάτων και εδικών εργαστηρίων από την Κιβωτό Εξέλιξης

Τετάρτη, Ιουλίου 08, 2020
Καθημερινή μελέτη σχολικών μαθημάτων και εδικών εργαστηρίων από την Κιβωτό Εξέλιξης


Σας ανακοινώνουμε την καθημερινή μελέτη σχολικών μαθημάτων στο χώρο μας, με ειδικούς παιδαγωγούς. 
Επιπλέον στα πλαίσια αυτά θα γίνονται ειδικά προγράμματα για την εξάσκηση της Γλώσσας, των Μαθηματικών, της έκθεσης και της ορθογραφίας (μέσω μεθόδου Μαυρομάτη). 
Τα προγράμματα Μαθηματικών θα στηρίζονται στην Μοντεσσοριανή αγωγή. 
O Πολυαισθητηριακός τρόπος προσέγγισης και παρέμβασης θα αναδείξει όλες τις ικανότητες του παιδιού και θα κάνει πιο εύκολη την μάθηση. 
Τα προγράμματα θα είναι βοηθητικά για τα παιδιά καθώς θα λαμβάνουν ένα πλήρες πρόγραμμα, από τον πιο απλό τρόπο μέχρι το πιο σύνθετο (ανάλογα τις δεξιότητες του). 
Σκοπός μας είναι η αυτονομία του παιδιού στο διάβασμα. 

Για λεπτομέρειες επικοινωνήστε μαζί μας στα παρακάτω τηλέφωνα. 
Κιβωτός Eξέλιξης Κέντρο ειδικών θεραπειών.
Ηγουμενίτσα 26650-21186 
Ιωάννινα 26513-10319 
Πάργα 26843-00722
Read More »
Καθημερινή μελέτη σχολικών μαθημάτων και εδικών εργαστηρίων από την Κιβωτό Εξέλιξης Καθημερινή μελέτη σχολικών μαθημάτων και εδικών εργαστηρίων από την Κιβωτό Εξέλιξης Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουλίου 08, 2020 Rating: 5

Αγία Κυριακή Γαρδικίου, Το ιστορικό θρησκευτικό μνημείο του 13ου αιώνα - Γράφει ο Δημήτριος Λάππας*

Τετάρτη, Ιουλίου 08, 2020
Αγία Κυριακή Γαρδικίου, Το ιστορικό θρησκευτικό μνημείο του 13ου αιώνα - Γράφει ο Δημήτριος Λάππας*


Ένα πολύ σημαντικό μνημείο της υστεροβυζαντινής περιόδου, που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό. Με βάση την τοιχοδοµία του ο ναός της Αγίας Κυριακής στο Γαρδίκι Παραμυθιάς χρονολογείται στον 13ο αιώνα.

Για το λόγο αυτόν η Αγία Κυριακή βρίσκεται στον Διαρκή Κατάλογο των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Ελλάδας, ως σημαντικό δείγμα αρχιτεκτονικής των χρόνων του Δεσποτάτου της Ηπείρου.

Η Εκκλησία έχει μήκος 12μ. και πλάτος 5,85μ. με ωραίο εξωτερικό διάκοσμο. Ο ναός ανήκει στον τύπο της µονόχωρης ξυλόστεγης βασιλικής. Ανατολικά εξέχει η τρίπλευρη αψίδα του ιερού, η ο ποία φέρει τοξωτά, πλίνθινα παράθυρα στις τρεις πλευρές της, τα οποία περιβάλλουν πλίνθινα αψιδώµατα.

Παράθυρα ανοίγονται επίσης δεξιά και αριστερά της αψίδας, τα οποία όµως σήµερα είναι τοιχισµένα. Ο ναός είναι κτισµένος µε πλινθοπερίκλειστο σύστηµα, δηλαδή στους οριζόντιους αρµούς της λίθινης τοιχοποιίας του τοποθετείται διπλή σειρά οριζόντιων πλίνθων, ενώ στους κατακόρυφους µία ή δύο πλίνθοι.

Εξωτερικά, οι πλάγιες πλευρές του κοσµούνται µε συνδυασµούς πλίνθων, οι οποίοι σε µερικές περιπτώσεις θυµίζουν γράµµατα του αλφαβήτου (λ, τ, ψ, χ) ή παραλλαγές τους.

Σήµερα υπάρχει µόνο µία είσοδος στον ναό, η οποία ανοίγεται στη δυτική πλευρά. Ωστόσο, ο ναός διέθετε και µία άλλη είσοδο στη νότια πλευρά, η οποία σήµερα είναι τοιχισμένη. Εσωτερικά δεν υπάρχουν τοιχογραφίες και οι τοίχοι είναι επιχρισμένοι.

*Ο Δημήτριος Λάππας είναι φιλόλογος, ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας
Read More »
Αγία Κυριακή Γαρδικίου, Το ιστορικό θρησκευτικό μνημείο του 13ου αιώνα - Γράφει ο Δημήτριος Λάππας* Αγία Κυριακή Γαρδικίου, Το ιστορικό θρησκευτικό μνημείο του 13ου αιώνα - Γράφει ο Δημήτριος Λάππας* Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουλίου 08, 2020 Rating: 5

Θεσπρωτία: Ξεκινά η κτηματογράφηση της ζώνης του Υποθαλάσσιου Αγωγού Φυσικού Αερίου

Τετάρτη, Ιουλίου 08, 2020
Θεσπρωτία: Ξεκινά η κτηματογράφηση της ζώνης του Υποθαλάσσιου Αγωγού Φυσικού Αερίου


Στα πλαίσια της μελέτης κτηματογράφησης της ζώνης του αγωγού «Υποθαλάσσιος Αγωγός Φυσικού Αερίου Ελλάδος –Ιταλίας/ Υ.Α.Φ.Α Ποσειδών Α.Ε.», ενημερώνουμε τους πολίτες των Κοινοτήτων ΠΕΤΟΥΣΙΟΥ, ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ, ΓΚΡΙΚΑΣ, ΨΑΚΚΑΣ, ΑΜΠΕΛΙΑΣ, για την σχετική Ανακοίνωση-Πρόσκληση της εταιρείας μαζί με τους σχετικούς πίνακες και παρακαλούμε για την προσέλευση των θιγόμενων ιδιοκτητών:
  • είτε στο Κοιν. Κατάστημα «ΜΑΖΑΡΑΚΙΑΣ» από τις 06/07/2020 έως και 12/07/2020 και ώρα 9:00 έως 14:00
  • ή στο Κατάστημα «ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΣΕ» στην Κοινότητα ΓΚΡΙΚΑΣ στις 09/07/20 και ώρα 9:00 έως 14:00 & 10/07/20 και ώρα 9:00 έως 14:00
μαζί με τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα τους (Τοπογραφικά-τίτλους ιδιοκτησίας κ.λ.π).

Για περαιτέρω διευκρινίσεις όπως απευθυνθείτε στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σουλίου.


Τηλ. Επικοινωνίας: 2666360131 και 2666360124
Read More »
Θεσπρωτία: Ξεκινά η κτηματογράφηση της ζώνης του Υποθαλάσσιου Αγωγού Φυσικού Αερίου Θεσπρωτία: Ξεκινά η κτηματογράφηση της ζώνης του Υποθαλάσσιου Αγωγού Φυσικού Αερίου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουλίου 08, 2020 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Προς εκμίσθωση το κατάστημα "Κεντρικό"

Τετάρτη, Ιουλίου 08, 2020
Ηγουμενίτσα: Προς εκμίσθωση το κατάστημα "Κεντρικό"


Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας, στην τελευταία του συνεδρίαση, ενέκρινε την εκμίσθωση μετά από δημοπράτηση, του δημοτικού ακινήτου με την πρώην ονομασία «ΚΕΝΤΡΙΚΟ» στην τοποθεσία Δρέπανο Ηγουμενίτσας.

Η εκμίσθωση του καταστήματος παραπέμπεται στην Οικονομική Επιτροπή για τον καθορισμό των όρων της δημοπρασίας καθώς και για τον ορισμό της ημερομηνίας διεξαγωγής της.

Το ακίνητο προς εκμίσθωση περιλαμβάνει:

  • κτίριο κεντρικό εμβαδού 455,00 τ.μ. 
  • Α’ χώρο (με κεραμοσκεπή) ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων εμβαδού 301,58τ.μ. 
  • Β’ χώρο (με κεραμοσκεπή) ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων εμβαδού 56,81τ.μ. 
  • αύλειο χώρο ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων εμβαδού 888,72τ.μ., 
  • χώρο για χρήση αθλοπαιδιών - παιδικής χαράς 1.130,90τ.μ. 
  • τουαλέτες και αποδυτήρια λουομένων εμβαδού 34 τ.μ., που κείνται έναντι του ακινήτου προς τη λιμνοθάλασσα 
Read More »
Ηγουμενίτσα: Προς εκμίσθωση το κατάστημα "Κεντρικό" Ηγουμενίτσα: Προς εκμίσθωση το κατάστημα "Κεντρικό" Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουλίου 08, 2020 Rating: 5

Σελίδες