Όμιλος Grimaldi: Ενισχύει τις γραμμές Ηγουμενίτσας – Ιταλίας

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 28, 2024
Όμιλος Grimaldi: Ενισχύει τις γραμμές Ηγουμενίτσας – Ιταλίας


Το ro-pax πλοίο Eurolink βάζει στη γραμμή Μπρίντιζι και Ηγουμενίτσας ο ναπολιτάνικος ναυτιλιακός όμιλος Grimaldi. Πρόκειται για το ro-pax πλοίο με τη μεγαλύτερη χωρητικότητα φορτίου που έχει αναπτυχθεί ποτέ στην Αδριατική Θάλασσα.

Το νέο πλοίο θα είναι μαζί με ένα άλλο σύγχρονο ro-pax, το Kydon Palace, στη γραμμή όπου ο Όμιλος Grimaldi προσφέρει δύο τακτικές αναχωρήσεις καθημερινά, μία από κάθε λιμάνι.

Το υπό ιταλική σημαία Europalink μπορεί να μεταφέρει 930 επιβάτες και 3.900 γραμμικά μέτρα κυλιόμενου φορτίου, που αντιστοιχεί σε 220 φορτηγά. Σε σύγκριση με το πλοίο «Ηγουμενίτσα», το οποίο θα αντικαταστήσει στη γραμμή, μπορεί να μεταφέρει 20% περισσότερους επιβάτες και περίπου 50% περισσότερα φορτηγά σε κάθε ταξίδι.

Σε αυτή τη σημαντική αύξηση της χωρητικότητας προστίθεται και η βελτιωμένη ποιότητα υπηρεσιών που προσφέρεται στους επιβάτες και τους οδηγούς: το Europalink διαθέτει 201 καμπίνες (με 632 συνολικά κρεβάτια) διαφόρων τύπων (εσωτερικές, με θέα θάλασσα και junior σουίτες), ορισμένες από τις οποίες είναι εξοπλισμένες για επιβάτες με μειωμένη κινητικότητα.

«Ο όμιλος Grimaldi ενισχύει τα πλοία και τα πλοία ενισχύουν το λιμάνι. Μια βασική φόρμουλα για τη θαλάσσια οικονομία, που εφαρμόζεται εδώ και 12 χρόνια στο λιμάνι του Μπρίντιζι από τη ναπολιτάνικη εταιρεία, η οποία ποτέ δεν φείδεται προσπάθειας και δέσμευσης, υλοποιώντας ολοένα και περισσότερα δρομολόγια με αποτελεσματικές, άνετες και οικολογικά βιώσιμες συνδέσεις», σχολίασε ο Ugo Patroni Griffi, πρόεδρος της Αρχής Λιμενικού Συστήματος της Νότιας Αδριατικής Θάλασσας (AdSPMAM).

«Η εισαγωγή του Europalink, ενός πλοίου ro-pax, τα χαρακτηριστικά του οποίου έχουν σχεδιαστεί για να εγγυώνται την άνεση των επιβατών, συμπεριλαμβανομένων των οδηγών φορτηγών, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη βελτιστοποίηση των θαλάσσιων μεταφορών, τη βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών και την αύξηση της ελκυστικότητας του λιμανιού μας, μιας σημαντικής πύλης για τους θαλάσσιους αυτοκινητόδρομους και ενός πολυλειτουργικού κόμβου στη λεκάνη της Μεσογείου», σημείωσε.

«Η εισαγωγή του Europalink στη γραμμή ro-pax μεταξύ Μπρίντιζι και Ηγουμενίτσας αποτελεί μια νέα αναβάθμιση σε μια ήδη αποτελεσματική και ανταγωνιστική υπηρεσία, η οποία αποτελεί γέφυρα για πραγματικά αποτελεσματικές και βιώσιμες μεταφορές μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας τόσο από οικονομική όσο και από περιβαλλοντική άποψη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Grimaldi, Emanuele Grimaldi. «Η καινοτομία αυτή εντάσσεται πλήρως στην ευρύτερη επενδυτική μας στρατηγική για την Ελλάδα, η οποία, μεταξύ άλλων ορόσημων, μας οδήγησε στην απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του λιμανιού της Ηγουμενίτσας πέρυσι. Συνολικά, η παρουσία μας θα διευκολύνει την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων του ελληνικού λιμανιού, μέσω της βελτίωσης των υπηρεσιών του και της χρήσης ολοένα και μεγαλύτερων και πιο σύγχρονων πλοίων στις γραμμές που το συνδέουν με την Ιταλία», κατέληξε ο Emanuele Grimaldi.

Το ευρύ δίκτυο θαλάσσιων αυτοκινητοδρόμων που διαχειρίζεται ο όμιλος Grimaldi επεκτείνει σημαντικά την εμβέλεια της σύνδεσης Μπρίντιζι-Ηγουμενίτσα: για παράδειγμα, μέσω της μεταφόρτωσης στο λιμάνι της Απουλίας, τα φορτηγά που έρχονται από την Ελλάδα μπορούν να συνεχίσουν δια θαλάσσης προς τη Βόρεια Ιταλία ή τη Σικελία στη γραμμή ro-ro Ravenna-Brindisi-Catania και αντίστροφα.

Ο Όμιλος Grimaldi δραστηριοποιείται επίσης στη γραμμή Ανκόνα-Ηγουμενίτσα για τη μεταφορά εμπορευμάτων και επιβατών μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας. Τόσο για τη γραμμή αυτή όσο και για τη σύνδεση Μπρίντιζι-Ηγουμενίτσα, προγραμματίζονται πρόσθετες προσεγγίσεις στην Κέρκυρα κατά την περίοδο του Πάσχα και τη θερινή περίοδο. Μεταξύ των δύο ακτών της Αδριατικής, η εταιρεία λειτουργεί επίσης την υπηρεσία Βενετία-Μπάρι-Ηγουμενίτσα-Πάτρα, η οποία είναι αφιερωμένη στην αποκλειστική μεταφορά εμπορευμάτων με τη χρήση των μεγαλύτερων πλοίων ro-ro στον κόσμο.
Read More »
Όμιλος Grimaldi: Ενισχύει τις γραμμές Ηγουμενίτσας – Ιταλίας Όμιλος Grimaldi: Ενισχύει τις γραμμές Ηγουμενίτσας – Ιταλίας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 28, 2024 Rating: 5

Συνελήφθησαν 4 ημεδαποί για μεταφορά 81,5 κιλών κάνναβης

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 28, 2024
Συνελήφθησαν 4 ημεδαποί για μεταφορά 81,5 κιλών κάνναβης


Οι δύο μετέφεραν με αυτοκίνητο τα ναρκωτικά, ενώ οι συνεργοί τους, επιβαίνοντες σε άλλο όχημα, είχαν ρόλο προπομπού

Τη διακίνηση σημαντικής ποσότητας ναρκωτικών απέτρεψε σήμερα το πρωί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, προβαίνοντας στην κατάσχεση 81,5 κιλών ακατέργαστης κάνναβης.
Για την υπόθεση συνελήφθησαν 4 ημεδαποί, οι οποίοι κατηγορούνται - κατά περίπτωση - για τα αδικήματα της μεταφοράς και διακίνησης ναρκωτικών, επικίνδυνης οδήγησης, απείθειας και βίας κατά υπαλλήλων.
Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε περιοχή των Ιωαννίνων, οι κατηγορούμενοι, επιβαίνοντες ανά δύο σε δύο διαφορετικά Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, έχοντας το ένα εξ αυτών ρόλο προπομπού, δε σταμάτησαν σε σήμα στάσης των αστυνομικών με σκοπό να διαφύγουν τον έλεγχο.
Οι αστυνομικοί ακολούθησαν τα οχήματα και αφού εξασφαλίστηκαν οι κατάλληλες συνθήκες, κατάφεραν να τα ακινητοποιήσουν και να συλλάβουν τους κατηγορούμενους σε περιοχή του Νομού Γρεβενών, παρά τη σθεναρή αντίσταση που πρόβαλαν.
Κατά την έρευνα που ακολούθησε βρέθηκαν στο ένα από τα αυτοκίνητα και κατασχέθηκαν 77 δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους -81- κιλών και -516- γραμμαρίων.
Κατασχέθηκαν επιπλέον τα παραπάνω οχήματα και 6 κινητά τηλέφωνα, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Read More »
Συνελήφθησαν 4 ημεδαποί για μεταφορά 81,5 κιλών κάνναβης Συνελήφθησαν 4 ημεδαποί για μεταφορά 81,5 κιλών κάνναβης Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 28, 2024 Rating: 5

Δέματα με τριφύλλι στα γραφεία του βουλευτή Β. Γιόγιακα

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 28, 2024
Δέματα με τριφύλλι στα γραφεία του βουλευτή Β. Γιόγιακα


Δέματα με τριφύλλι άδειασαν στο γραφείο του βουλευτή Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγιακα αγρότες της περιοχής που έδιναν δυναμικό παρόν στο μπλόκο του λιμανιού.

Οι αγρότες μετείχαν στην κινητοποίηση για την τραγωδία των Τεμπών και με την συμμετοχή αυτή ολοκλήρωσαν την δική τους πολυήμερη κινητοποίηση.

Κατά την διάρκεια της πορείας έκαναν στάση στο γραφείο του βουλευτή Βασίλη Γιόγιακα και εναπόθεσαν δέματα με τριφύλλι στην είσοδο και στο εσωτερικό.

Η συμμετοχή στην κινητοποίηση που έγινε για την τραγωδία των Τεμπών και στην Ηγουμενίτσα ήταν μεγάλη ενώ συμμετείχαν δεκάδες μαθητές κυρίως της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.


 Πηγή epiruspost.gr
Read More »
Δέματα με τριφύλλι στα γραφεία του βουλευτή Β. Γιόγιακα Δέματα με τριφύλλι στα γραφεία του βουλευτή Β. Γιόγιακα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 28, 2024 Rating: 5

Τον Δήμαρχο Θανάση Ντάνη ευχαριστούν οι πολιτιστικοί σύλλογοι Παγκρατίου και Καρβουναρίου

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 28, 2024
Τον Δήμαρχο Θανάση Ντάνη ευχαριστούν οι πολιτιστικοί σύλλογοι Παγκρατίου και Καρβουναρίου


Με την παρούσα ανακοίνωση θα θέλαμε να εκφράσουμε δημόσια τις θερμές μας ευχαριστίες στον Δήμαρχο Σουλίου κ. Αθανάσιο Ντάνη , ο οποίος στάθηκε αρωγός στην προσπάθειά μας και ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμά μας για την οικονομική ενίσχυση -διευκόλυνση των χορευτικών τμημάτων των Εκπολιτιστικών Συλλόγων μας Καρβουναρίου και Παγκρατίου, ώστε να μπορέσουν οι Σύλλογοί μας να συμμετέχουν στην καθιερωμένη εκδήλωση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας» (Π.Σ.Ε.), “Πίτα του Ηπειρώτη” που πραγματοποιήθηκε στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας, την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024.

Τον ευχαριστούμε για την κάλυψη των εξόδων μετακίνησής μας (Λεωφορείο του ΚΤΕΛ), χωρίς την συνδρομή του οποίου δεν θα μπορούσαν τα χορευτικά τμήματα των Εκπολιτιστικών συλλόγων μας Καρβουναρίου και Παγκρατίου να συμμετέχουν στον διαχρονικό θεσμό ¨Πίτα του Ηπειρώτη 2024¨ ο οποίος αποτελεί στόχο την συνεύρεση των Ηπειρωτών και την προβολή της παράδοσης του τόπου.

Η φετινή εκδήλωση αφιερώθηκε στα μαρτυρικά χωριά της Ηπείρου, αποτίνοντας φόρο τιμής στους ανθρώπους που θυσιάστηκαν κατά τη διάρκεια των πολέμων.

Κύριε Δήμαρχε σας ευχαριστούμε πολύ για την στήριξή σας

Με εκτίμηση
Εκπολιτιστικός Σύλλογος Καρβουναρίου
Εκπολιτιστικός Σύλλογος Παγκρατίου

Read More »
Τον Δήμαρχο Θανάση Ντάνη ευχαριστούν οι πολιτιστικοί σύλλογοι Παγκρατίου και Καρβουναρίου Τον Δήμαρχο Θανάση Ντάνη ευχαριστούν οι πολιτιστικοί σύλλογοι Παγκρατίου και Καρβουναρίου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 28, 2024 Rating: 5

Με επικεφαλής αγρότες και μαθητές η πορεία στην Ηγουμενίτσα

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 28, 2024
Με επικεφαλής αγρότες και μαθητές η πορεία στην Ηγουμενίτσα


Με επικεφαλής τους αγρότες που αποχώρησαν από το μπλόκο της Εγνατίας Οδού, πραγματοποιήθηκε η πορεία που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας, στην Ηγουμενίτσα, στα πλαίσια της πανελλαδικής απεργίας.Στην πορεία συμμετείχαν δεκάδες μαθητές των σχολείων της β’βάθμιας εκπαίδευσης της πόλης, με τα συνθήματα για τους 57 νεκρούς των Τεμπών να συγκλονίζουν. Αγρότες, εργάτες, μαθητές και συλλογικότητες απαίτησαν δικαιοσύνη για τα θύματα της σιδηροδρομικής τραγωδίας.Νωρίτερα, οι αγρότες, αποχωρώντας από το μπλόκο, έκαναν στάση στο γραφείο του κυβερνητικού βουλευτή Βασίλη Γιόγιακα, όπου απέκλεισαν συμβολικά την είσοδο με μπάλες τριφύλλι, σημειώνοντας πως η αποχώρηση από το μπλόκο δε σημαίνει και σταμάτημα του αγώνα, ο οποίος θα συνεχιστεί στα πλαίσια των πανελλαδικών αποφάσεων, αφού τα αιτήματά τους – θεωρούν πως – δεν έχουν ικανοποιηθεί.


Read More »
Με επικεφαλής αγρότες και μαθητές η πορεία στην Ηγουμενίτσα Με επικεφαλής αγρότες και μαθητές η πορεία στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 28, 2024 Rating: 5

Ρυθμίσεις κυκλοφορίας στην Ηγουμενίτσα λόγω έργων

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 28, 2024
Ρυθμίσεις κυκλοφορίας στην Ηγουμενίτσα λόγω έργων


Στα πλαίσια της Σύμβασης Κατασκευής Έργου με τίτλο «Έργα Βελτίωσης Ασφάλειας στο Αστικό Οδικό Δίκτυο του Δήμου Ηγουμενίτσας» θα ισχύσουν μέτρα ρύθμισης της κυκλοφορίας στις παρακάτω οδούς της πόλης της Ηγουμενίτσας ως εξής:
  • Στο τμήμα της οδού Κύπρου μεταξύ των οδών Εθνικής Αντίστασης και Ελευθερίας από 05/03/2024 έως και 07/03/2024.
  • Στο τμήμα της οδού Κύπρου μεταξύ των οδών Ελευθερίας και Ευαγγελιστρίας από 08/03/2024 έως και 12/03/2024.
  • Στο τμήμα της οδού Κύπρου μεταξύ των οδών Ευαγγελιστρίας και Φωτ. Μιχαλά από 13/03/2024 έως και 15/03/2024.
  • Στο τμήμα της οδού Κύπρου μεταξύ των οδών Φωτ. Μιχαλά και Δαγκλή από 19/03/2024 έως και 21/03/2024.
Read More »
Ρυθμίσεις κυκλοφορίας στην Ηγουμενίτσα λόγω έργων Ρυθμίσεις κυκλοφορίας στην Ηγουμενίτσα λόγω έργων Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 28, 2024 Rating: 5

Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου: Διάκριση για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στα Digital Finance Awards 2024

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 28, 2024
Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου: Διάκριση για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στα Digital Finance Awards 2024


Η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου διακρίθηκε στη φετινή διοργάνωση των Digital Finance Awards με Bronze βραβείο στην κατηγορία Best ESG Initiative or Product για τη χρήση της πλατφόρμας διαχείρισης ESG δεδομένων EcoVerse της Net Zero Analytics. Η επένδυση στην πλατφόρμα EcoVerse προωθεί την υιοθέτηση των κριτηρίων ESG και εντάσσεται στη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης της Τράπεζας Ηπείρου.

Με τη χρήση της πλατφόρμας EcoVerse, η Τράπεζα Ηπείρου μπορεί να διαχειρίζεται τα ESG δεδομένα των πελατών της, ενώ παράλληλα διευκολύνεται η ενσωμάτωση των ESG κριτηρίων στη λειτουργία της, όπως στα χρηματοοικονομικά μοντέλα της, τις αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας και τη δημιουργία τιμολογιακής πολιτικής. Τα οφέλη είναι σημαντικά και για τις ίδιες τις επιχειρήσεις καθώς η Τράπεζα τους παρέχει τιμολογιακά κίνητρα, ενώ έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν διάφορους δείκτες απόδοσης (KPI) που έχει θέσει η Τράπεζα στον δανεισμό της. Με τον τρόπο αυτό προωθείται η χρηματοδότηση βιώσιμων επενδυτικών σχεδίων, τα οποία θα λαμβάνουν απαραιτήτως υπόψη τα ESG κριτήρια.

Ο Ιωάννης Βουγιούκας, Διευθύνων Σύμβουλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, δήλωσε σχετικά: «Με τη χρήση της πλατφόρμας διαχείρισης ESG δεδομένων EcoVerse της Net Zero Analytics βοηθάμε τις επιχειρήσεις να θέσουν τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο των επιχειρηματικών τους μοντέλων και να ενισχύσουν τις προοπτικές χρηματοδότησής τους. Η διάκριση στα Digital Finance Awards αποτελεί για εμάς μία αναγνώριση της γενικότερης προσπάθειας της Τράπεζας Ηπείρου να μετασχηματίσει το παραγωγικό και επιχειρηματικό μοντέλο της περιφερειακής οικονομίας προς περισσότερο βιώσιμες πρακτικές.»
Read More »
Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου: Διάκριση για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στα Digital Finance Awards 2024 Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου: Διάκριση για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στα Digital Finance Awards 2024 Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 28, 2024 Rating: 5

Οι προτάσεις της Άννας Στεργίου στη θεματική συνεδρίαση του τμήματος Αγροτικής Πολιτικής στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 28, 2024
Οι προτάσεις της Άννας Στεργίου στη θεματική συνεδρίαση του τμήματος Αγροτικής Πολιτικής στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ


Αλλαγές και βελτιώσεις στο αγροτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ζήτησε με παρέμβασή της κατά το 4ο συνέδριο στη θεματική συνεδρίαση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής στο γήπεδο του TaeKwonDoη Άννα Στεργίου, Msc Κοινωνιολογίας, στο οποίο είναι μέλος.

Η Άννα Στεργίου, που ήταν και υποψήφια βουλευτής Θεσπρωτίας στις εκλογές του 2023 ζήτησε να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ η πρότασή της για τα συνεταιριστικά εργοστάσια με τη μορφή Κοινοπραξίας, τα οποία θα δημιουργηθούν σε περιοχές με μειονεκτήματα πιλοτικά σε 13 Περιφέρειες της χώρας με διμερή ή τριμερή χρηματοδότηση από κράτος – συνεταιρισμούς και ιδιώτες.

Η δράση αυτήτόνισε, θ΄αλλάξει τα δεδομένα στην ύπαιθρο και θα κάνει επανεκκίνηση στο συνεταιριστικό κίνημα, που τα προηγούμενα χρόνια επλήγη κι ο κόσμος είναι καχύποπτος ώστε να βελτιώσει το εισόδημα του παραγωγού.

Στην πρότασή της η κυρία Στεργίου τόνισε ότι η κοινοπραξία εργοστασίων θα μπορεί να παίρνει διμερή ή τριμερή χρηματοδότηση από το κράτος αλλά κι από οικείους συνεταιρισμούς αλλά θα μπορούν να έχουν και μικρότερο μερίδιο αγοράς και ιδιώτες.

Πρότεινε τα συνεταιριστικά εργοστάσια να δημιουργηθούν σε περιοχές μειονεκτικές, με χαμηλό εισόδημα, εξαιρετικά προϊόντα στα οποία δεν υπάρχει ενδιαφέρον από ιδιώτες για μεταποίηση, παραμεθόριες περιοχές αλλά και περιοχές στις οποίες οι συνεταιριστικές δομές εγκαταλείφθηκαν ή είναι υπό πτώχευση.

Στόχος η ανάδειξη των αγροτικών προϊόντων της κάθε περιοχής, η βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος, η δημιουργία θέσεων εργασίας στην ύπαιθρο, η διασύνδεση αγροτικών προϊόντων με τη βιομηχανία και τον τουρισμό και η βελτίωση των εξαγωγών αλλά και η ευελιξία στην δημιουργία νέων προϊόντων για την αγορά.

Η κ. Στεργίου τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα πρέπει να δώσει έμφαση και στο συνταξιοδοτικό πρόβλημα των αγροτών. Όπως είπε, υπάρχουν αρκετοί αγρότες, οι οποίοι ξεκινούν την αγροτική δραστηριότητα πριν τα 18 τους χρόνια κι έχουν υπερκαλύψει τα 40 χρόνια συνεχούς ασφάλισης, αντί να παίρνουν σύνταξη στα 62 ή στα 67. Επιπλέον, τόνισε ότι οι αγρότες μεγαλύτερων ηλικιών κινδυνεύουν περισσότερο από ατυχήματα από κλαδέματα στις δεντροκαλλιέργειες, ανατροπές τρακτέρ κ.ά.

Σε ό, τι αφορά στο κομμάτι των γυναικών, τόνισε πως θα έπρεπε να δοθούν κίνητρα για συνταξιοδότηση με χαμηλότερο όριο ηλικίας, σε πολύτεκνες μητέρες, που κατά κόρον είναι αγρότισσες και ταυτόχρονα θα βελτιώσει και τα μεγέθη της υπογεννητικότητας.

Η κ. Άννα Στεργίου ζήτησε επίσης να υπάρξει μέριμνα για ψηφιακή εκπαίδευση ειδικά των κτηνοτρόφων, πτηνοτρόφων, μελισσοκόμων, που είναι εγκλωβισμένοι στις μονάδες και στις κυψέλες και δυσκολεύονται να μετακινηθούν ή να μείνουν μακριά από την έδρα τους, για να εκπαιδευτούν.

Υποστήριξε ότι με ψηφιακά προγράμματα εκπαίδευσης θα μπορούν οι κτηνοτρόφοι να βελτιώσουν τις αποδόσεις γάλακτος, το κόστος παραγωγής κ.ά. Τέτοιου είδους προγράμματα εξήγησε θα τους βοηθήσουν να βελτιώσουν το εισόδημά τους, τις συνθήκες εκτροφής των ζώων στην ύπαιθρο και θα δημιουργήσουν καλύτερες προϋποθέσεις και για τα κτηνοτροφικά προϊόντα, που κυκλοφορούν στην αγορά.
Read More »
Οι προτάσεις της Άννας Στεργίου στη θεματική συνεδρίαση του τμήματος Αγροτικής Πολιτικής στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ Οι προτάσεις της Άννας Στεργίου στη θεματική συνεδρίαση του τμήματος Αγροτικής Πολιτικής στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 28, 2024 Rating: 5

Το Παράδοξο των δημοσίων υπαλλήλων «φαντάσματα» στην Ελλάδα | Γράφει η Χριστίνα Ευαγγελου

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 28, 2024
Το Παράδοξο των δημοσίων υπαλλήλων «φαντάσματα» στην Ελλάδα | Γράφει η Χριστίνα Ευαγγελου


Στο πλαίσιο του ελληνικού δημόσιου τομέα, ένα φαινόμενο που προκαλεί ανησυχία με διαστάσεις εθνικού προβλήματος είναι αυτό των "φαντασμάτων" των δημόσιων υπαλλήλων. Oρμώμενοι από το θέμα των Παλαιοχριστιανών, που απασχολεί την επικαιρότητα αυτές τις μέρες και του γεγονότος που ήρθε στην επιφάνεια και αφορά στην απουσία προσφοράς εργασίας, ενώ μισθοί, ένσημα και ασφάλεια καταβάλλονται κανονικά, παρακάτω θα επιχειρήσουμε να αναλύσουμε το φαινομένο αυτό.

Οι υπάλληλοι αυτοί, καταλαμβάνουν θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα, χωρίς πραγματικά να εκτελούν καθήκοντα ή να παρέχουν οποιαδήποτε υπηρεσία.

Αντίθετα, λαμβάνουν μισθούς και παροχές, επιβαρύνοντας το δημόσιο ταμείο και αποξενώνοντας το κοινό.

Μάλιστα συχνά, έκαστος από εμάς έχει βρεθεί αντιμέτωπος με υπαλλήλους που ή εργάζονται ελάχιστα ή είναι ελάχιστα εξυπηρετικοί. Αυτό το φαινόμενο αποτελεί έναν συνδυασμό ανεργίας, απάτης και κακοδιαχείρισης των πόρων του δημοσίου. Αυτοί οι υπάρχοντες μόνο στα χαρτιά υπάλληλοι καταλαμβάνουν θέσεις στο δημόσιο σύστημα, ενώ στην πραγματικότητα δεν παρέχουν καμία υπηρεσία ή εργασία.

Πρόκειται για ένα από τα πιο ανησυχητικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στον δημόσιο χρηματοοικονομικό τομέα,όσο και στην εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κράτος.

Η συνήθεια αυτή, που έχει παγιωθεί θα έλεγε κανείς, έχει βαθιές ρίζες στο σύστημα απασχόλησης του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα.

Μια από τις κύριες αιτίες των "φαντασμάτων" είναι η πολιτική προσλήψεων βάσει παραστάσεων και συνδικαλιστικών πιέσεων.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι θέσεις εργασίας δημιουργούνται για να ικανοποιηθούν πολιτικές υποσχέσεις ή για να ανταμειφθούν στελέχη πολιτικών κομμάτων ή συνδικάτων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ανάγκη ή η απόδοση του εργαζομένου.

Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται η πολιτική ευθυγράμμιση, η διαπλοκή, η έλλειψη αξιοκρατίας και η έλλειψη αποτελεσματικού ελέγχου.

Πολλοί από αυτούς είναι αποτέλεσμα πολιτικών προσλήψεων, όπου οι θέσεις δημιουργούνται για να εξυπηρετήσουν πελατειακές σχέσεις και πολιτικές ανταποδοτικότητας, αντί να βασίζονται σε ανάγκες ή κριτήρια απόδοσης, όπως θα έπρεπε κανονικά.

Συνεπώς, πολλοί ανύπαρκτοι υπάλληλοι είναι προϊόν αυτών των πολιτικών παρεκτροπών, με πολιτικά πρόσωπα να δημιουργούν φανταστικές θέσεις για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους, δημιουργώντας έτσι έναν στρεβλό και ανεπίτρεπτο τρόπο απασχόλησης.

Ένα άλλο στοιχείο που συντελεί στη δημιουργία των "φαντασμάτων" είναι η έλλειψη μηχανισμών ελέγχου και παρακολούθησης.

Ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται συχνά από έλλειψη διαφάνειας και ανεπαρκείς μηχανισμούς ελέγχου, κάτι που διευκολύνει την ύπαρξη ανεξέλεγκτων "φαντασμάτων" στο σύστημα.

Η ύπαρξη αυτών των "φαντασμάτων" έχει σοβαρές επιπτώσεις στο δημόσιο σύστημα. Καταρχάς, αποτελούν ένα σημαντικό βάρος για τον προϋπολογισμό του κράτους, καθώς εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο δαπανώνται για τους μισθούς τους, χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη παραγωγική δραστηριότητα.

Δεύτερον, η παρουσία των "φαντασμάτων" συχνά επηρεάζει αρνητικά την απόδοση και τη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών, καθώς οι πραγματικοί υπάλληλοι πρέπει να αναλαμβάνουν επιπλέον εργασία για να καλύψουν τις ελλείψεις.

Εκτός από την πολιτική επιρροή, η γραφειοκρατία και η έλλειψη διαφάνειας στις διαδικασίες πρόσληψης συμβάλλουν επίσης στην επιδείνωση αυτού του προβλήματος. Σε πολλές περιπτώσεις, οι ανύπαρκτοι δημόσιοι υπάλληλοι δημιουργούνται μέσω μιας μακράς, αλλά αδιαφανούς διαδικασίας πρόσληψης, κάνοντας δύσκολο τον έλεγχο και την ανίχνευσή τους.

Οι συνέπειες αυτού του φαινομένου είναι σοβαρές και πολυδιάστατες. Καταρχάς, υπάρχει η οικονομική επιβάρυνση για το κράτος και τον φορολογούμενο, καθώς πληρώνονται μισθοί και παροχές για άτομα που δεν παρέχουν καμία υπηρεσία. Επιπλέον, η ύπαρξη των "φαντασμάτων" υπονομεύει την αξιοπιστία και το κύρος του δημόσιου τομέα, καθώς δημιουργεί εντυπώσεις ανικανότητας και ανασφάλειας στο κοινό.

Η υπερβολική αύξηση των δημοσίων υπαλλήλων, που περιλαμβάνει και τους ανύπαρκτους, επιβαρύνει το δημόσιο προϋπολογισμό και δημιουργεί διαρθρωτικά οικονομικά προβλήματα, υπονομεύοντας την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα του δημόσιου τομέα, καθώς αποσπά πόρους και προσοχή από τους πραγματικά εργαζομένους.

Αναμφισβήτητα, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό, απαιτούνται δραστικά μέτρα. Καταρχάς, απαιτείται η ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου και εποπτείας στο δημόσιο, προκειμένου να διασφαλιστεί η αξιοκρατική πρόσληψη και αξιολόγηση του προσωπικού.

Επιπλέον, απαιτείται η εφαρμογή διαφανών και δίκαιων κριτηρίων πρόσληψης και προαγωγής, βασισμένων στην επάρκεια και τις δεξιότητες των υποψηφίων.

Η ενίσχυση της διαφάνειας και η θέσπιση αυστηρών μηχανισμών ελέγχου στην προσληπτική διαδικασία του δημόσιου τομέα κρίνονται αναγκαίες.

Οι προσλήψεις πρέπει να γίνονται με βάση τα κριτήρια της ικανότητας και της απόδοσης και όχι για πολιτικά ή συνδικαλιστικά κριτήρια. Επιπλέον, απαιτείται η ενίσχυση του νομικού πλαισίου για την καταπολέμηση της δημόσιας απάτης και της διαφθοράς, καθώς και η επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε όσους εμπλέκονται σε αυτές τις πρακτικές.

Τέλος, είναι απαραίτητο να προωθηθεί μια πολιτιστική αλλαγή στον τρόπο σκέψης και λειτουργίας του δημόσιου τομέα, ώστε να επιβραβεύεται η απόδοση και η επαγγελματική αρετή, αντί για την πολιτική υποτέλεια και την ανταποδοτικότητα.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, απαιτούνται επείγουσες και αποφασιστικές ενέργειες, όπως η μεταρρύθμιση των πρακτικών πρόσληψης στο δημόσιο, με σαφή κριτήρια και διαφανείς διαδικασίες.

Παράλληλα, πρέπει να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό σύστημα ελέγχου και παρακολούθησης για την ανίχνευση και εξάλειψη των ανύπαρκτων δημοσίων υπαλλήλων.

Τέλος, απαιτείται η αποφασιστική δράση από τις αρχές για την τιμωρία των υπευθύνων για τη δημιουργία ανύπαρκτων θέσεων εργασίας στο δημόσιο.

Κλείνοντας, η ύπαρξη των "φαντασμάτων" στον ελληνικό δημόσιο τομέα αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα που απαιτεί άμεση δράση. Μόνο με την ενίσχυση της διαφάνειας, την επιβολή αυστηρών μέτρων ελέγχου και την αποφασιστική πολιτική βούληση μπορούμε να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά αυτό το φαινόμενο και να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα.

Το εν λόγω πρόβλημα χρήζει άμεσης δράσης και μεταρρυθμίσεων.

Μόνον με την ενίσχυση της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και του ελέγχου μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά αυτό το φαινόμενο και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κοινού στο δημόσιο σύστημα.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που θα πρέπει να αναλάβει την επαναξιολόγηση και την απόλυση–επαναπρόσληψη των κατάλληλων ανθρώπων στις κατάλληλες θέσεις, όπως θα έπρεπε εξαρχής, αξιοκρατικά με συνεκτική δράση και αποφασιστικότητα.

Μόνο με την εφαρμογή σκληρών μέτρων και τη δημιουργία ενός διαφανούς και αποτελεσματικού δημόσιου τομέα μπορεί η Ελλάδα να ξεπεράσει αυτό το ανησυχητικό φαινόμενο και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη όλων των πολιτών.
Read More »
Το Παράδοξο των δημοσίων υπαλλήλων «φαντάσματα» στην Ελλάδα | Γράφει η Χριστίνα Ευαγγελου Το Παράδοξο των δημοσίων υπαλλήλων «φαντάσματα» στην Ελλάδα | Γράφει η Χριστίνα Ευαγγελου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 28, 2024 Rating: 5

Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο και ποιοι περισσότερο φόρο

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 28, 2024
Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο και ποιοι περισσότερο φόροΠρο των πυλών οι φορολογικές δηλώσεις του 2024, με τους φορολογούμενους να ψάχνουν ήδη τις φοροελαφρύνσεις και τα ποσά που θα πληρώσουν στην εφορία.

Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ξεκίνησε και σύμφωνα με τον προγραμματισμό η ηλεκτρονική πύλη της ΑΑΔΕ αναμένεται να ανοίξει προς τα τέλη του Μαρτίου.

Ποιες κατηγορίες αναμένεται φέτος να δουν φοροελαφρύνσεις στα εκκαθαριστικά τους.

Ελεύθεροι επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι – ατομικές επιχειρήσεις θα πληρώσουν χαμηλότερο κατά 50% τέλος επιτηδεύματος, ήτοι 325 ευρώ από 650 που είναι σήμερα. Στην περίπτωση που υπάρχει και υποκατάστημα κερδίζουν επιπλέον 300 ευρώ (το τέλος μειώνεται από 600 ευρώ στα 300 ευρώ). Η έκπτωση 50% δεν ισχύει για τα νομικά πρόσωπα (εταιρίες) αλλά και για όσους διατηρούν μπλοκάκι που, πάντως, φορολογούνται σαν μισθωτοί και με αφορολόγητο –αλλά χωρίς να εκπίπτουν ως δαπάνες από κέρδη τα έξοδά τους. Και ενώ πλήρωναν μειωμένο τέλος επιτηδεύματος εδώ και 10 χρόνια (400-500 ευρώ αντί 650 ευρώ) θα είναι η πρώτη φορά το 2024 που θα καταβάλουν…. υψηλότερο τέλος επιτηδεύματος από όλα τα υπόλοιπα υπόχρεα φυσικά πρόσωπα. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό το τέλος επιτηδεύματος θα σβήσει οριστικά από το φορολογικό χάρτη της χώρας το 2025.

Επαγγελματίες και επιχειρήσεις που προχώρησαν σε προσλήψεις. Φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και επιχειρήσεις, που αύξησαν σε σχέση με το προηγούμενο φορολογικό έτος τον συνολικό χρόνο απασχόλησης των εργαζομένων τους, με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης σε 1 έτος και για διάστημα κατ’ ελάχιστον για τρεις μήνες ετησίως απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος. Η απαλλαγή παρέχεται σε επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις, με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ ετησίως. Ετσι, στην περίπτωση που επαγγελματίας χωρίς εργαζόμενο προχώρησε το 2023 στην πρόσληψη ενός εργαζομένου με καθεστώς πλήρους απασχόλησης τουλάχιστον για ένα τρίμηνο, θα απαλλαγεί από το τέλος επιτηδεύματος.

Φορολογούμενοι που πραγματοποίησαν δαπάνες για την ανακαίνιση ή την επισκευή της κατοικίας τους θα έχουν έκπτωση έως 1.600 ευρώ στον φόρο εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν την φετινή χρονιά. Όπως προβλέπεται δαπάνες ανακαίνισης ή επισκευής κατοικίας που πραγματοποιήθηκαν από το 2022 έως και το 2023, η φορο-έκπτωση φθάνει το 40% με ανώτατο όριο δαπάνης τα 16.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι για εργασίες ύψους 16.000 ευρώ θα έχουν έκπτωση 40%, δηλαδή 6.400 ευρώ, ποσό που κατανέμεται ισόποσα σε τέσσερα χρόνια, δηλαδή 1.600 ευρώ τον χρόνο. 

Η έκπτωση 40% για τη δαπάνη που πραγματοποιήθηκε το 2023 κατανέμεται ισόποσα στα έτη 2024, 2025, 2026 και 2027 και μειώνει τον φόρο εισοδήματος που θα βεβαιώνεται στον φορολογούμενο ιδιοκτήτη κατά το έτος αυτό. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και ισχύει από την φετινή χρονιά,οι δαπάνες για την αγορά αγαθών και τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, μειώνουν, ισόποσα κατανεμημένες σε περίοδο πέντε ετών, τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, μέχρι του αναλογούντος για κάθε έτος φόρου, με ανώτατο συνολικά όριο δαπάνης τις 16.000 ευρώ. Οι δαπάνες για υλικά λαμβάνονται υπόψη μέχρι ποσού που αντιστοιχεί στο 1/3 του ποσού για δαπάνες υπηρεσιών. Όλες οι δαπάνες θα πρέπει να προκύπτουν από τιμολόγια τα οποία έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ από τον προμηθευτή μέσω του συστήματος myDATA.

Φορολογικές δηλώσεις: Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή - Μέχρι τις 29 του μήνα οι βεβαιώσεις αποδοχών

Το πρώτο βήμα για τις φορολογικές δηλώσεις - όπως κάθε χρόνο - είναι οι βεβαιώσεις αποδοχών που αποστέλλουν κάθε χρόνο οι επιχειρήσεις και φορείς του Δημοσίου στην ΑΑΔΕ. Τα λογιστήρια ήδη έχουν κληθεί να υποβάλλουν ηλεκτρονικά έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 τις βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα, μερισμάτων για το φορολογικό έτος 2023.

Οι φορολογικές δηλώσεις για φέτος αναμένεται να ανοίξουν μέχρι και τέλη Μαρτίου. Αξίζει να σημειωθεί πως η πλατφόρμα στην ΑΑΔΕ για τις περσινές φορολογικές δηλώσεις είχε βγει στον αέρα στις 31 Μαρτίου.

Έτσι και φέτος δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι ως προς την ημερομηνία που θα ανοίξει το taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2024.

Υπενθυμίζεται πως, κάθε χρόνο, οι φορολογικές δηλώσεις παίρνουν κάποιους μήνες παράτασης, συνήθως μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Τι αλλάζει στις φορολογικές δηλώσεις 2024

Από φέτος, περίπου 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι αναμένεται να δουν σημαντική αλλαγή στον τρόπο συμπλήρωσης των φορολογικών τους δηλώσεων.

Ειδικότερα, μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν είχαν καμία αλλαγή στην οικογενειακή ή περιουσιακή τους κατάσταση το προηγούμενο έτος, δεν θα χρειάζεται πλέον να αντιμετωπίζουν τον «κόπο» της συμπλήρωσης των στοιχείων τους.

Το έντυπο Ε1 θα συμπληρώνεται αυτόματα από τη φορολογική διοίκηση. Έτσι, η μόνη υποχρέωση τους θα είναι να ελέγχουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τα ποσά από μισθούς, συντάξεις, αποδείξεις, δάνεια, κατοικίες, και αυτοκίνητα που έχουν ήδη καταγραφεί από την υπηρεσία.

Ακόμη και αν δεν υπάρχουν λάθη ή παραλείψεις, οι φορολογούμενοι θα επιβεβαιώνουν την υποβολή της δήλωσής τους, ενώ ταυτόχρονα θα εκκαθαρίζεται και θα εκδίδεται ο φορολογικός τους λογαριασμός.

Οι κατηγορίες με τα δεδομένα που θα είναι προσυμπληρωμένες από την Εφορία στο Ε1

Κατά πληροφορίες, στα φετινά έντυπα Ε1 των φορολογικών δηλώσεων θα είναι προσυμπληρωμένα τα ακόλουθα δεδομένα και στοιχεία:

-Στοιχεία για συνταξιούχους
-Ποσά μισθών ή συντάξεων
-Παρακρατηθέντες φόροι
-Τόκοι καταθέσεων
-Παρακρατηθέντες φόροι από τόκους
-Στοιχεία κατοικιών
-Περιουσιακά στοιχεία
-Δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων
-Αποπληρωμή δανείων - καρτών
-Δαπάνες αγορών
-Εξαρτώμενα τέκνα
-Κάλυψη τεκμηρίων
Read More »
Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο και ποιοι περισσότερο φόρο Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο και ποιοι περισσότερο φόρο Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 28, 2024 Rating: 5

Το Σάββατο 9 Μαρτίου ο ετήσιος χορός των Σαρακατσαναίων της Θεσπρωτίας

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 28, 2024
Το Σάββατο 9 Μαρτίου ο ετήσιος χορός των Σαρακατσαναίων της Θεσπρωτίας


Read More »
Το Σάββατο 9 Μαρτίου ο ετήσιος χορός των Σαρακατσαναίων της Θεσπρωτίας  Το Σάββατο 9 Μαρτίου ο ετήσιος χορός των Σαρακατσαναίων της Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 28, 2024 Rating: 5

Τέμπη: Ένας χρόνος από την ημέρα που έγινε ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα του πολιτικού συστήματος | Γράφει ο Άλκης Φάτσιος

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 28, 2024
Τέμπη: Ένας χρόνος από την ημέρα που έγινε ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα του πολιτικού συστήματος | Γράφει ο Άλκης Φάτσιος


ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ
ΘΥΜΑ, Ο ΑΠΛΟΣ ΛΑΟΣ…
ΘΥΜΑ, Ο ΑΝΘΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ…
ΘΥΤΗΣ, ΤΟ ΠΑΝΑΘΛΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ…
ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ…
ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ…

Αλήθεια, υπάρχει άνθρωπος, στοιχειωδώς νοήμων, έντιμος και αξιοπρεπής, που δεν αποδέχεται την παραπάνω αλήθεια ;;; Φυσικά δεν αναφέρομαι ούτε στους σιχαμερούς, βασικούς εκπροσώπους αυτού του συστήματος, που η σκέψη τους και μόνο, και κύρια οι πρακτικές τους, δημιουργούν, τουλάχιστον στον γράφοντα, ακατάσχετες εμετικές τάσεις, ούτε στα ασπόνδυλα μαλάκια που καμώνονται τάχα μου, τους ‘’έγκυρους δημοσιογράφους’’, που στο άκουσμά τους στα ΜΜΕ, και ο ίδιος ο Γκαίμπελς ( υπουργός ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ του Χίτλερ ) θα ωχριούσε, και φυσικά δεν αναφέρομαι ούτε σε εκπροσώπους των άλλων θεσμών που ευρίσκονται σε αγαστή συνεργασία, και διατεταγμένη υπηρεσία με τους παραπάνω …

Κοινό γνώρισμα όλων αυτών, η ευλύγιστη ΜΕΣΗ, τα ΕΥΛΥΓΙΣΤΑ ΓΟΝΑΤΑ, αλλά και η μοναδική τους ικανότητα, να ΕΡΠΟΥΝ, να ΣΕΡΝΟΝΤΑΙ κυριολεκτικά και να ΓΛΕΙΦΟΥΝ προς πάσα κατεύθυνση, και πάντα προς ΙΔΙΟΝ ΟΦΕΛΟΣ, στερούμενοι κάθε ίχνους ηθικής και αξιοπρέπειας και φυσικά εντιμότητας …

Οι καθημερινές διαδηλώσεις, μας ΔΕΙΧΝΟΥΝ τον δρόμο, πρέπει να συνεχιστούν, να συνεχίσουμε να είμαστε στους δρόμους, δηλ. να είναι καθημερινές αλλά και με σαφή κλιμάκωση, τόσο στα μέσα, όσο και στους στόχους. Εννοείται βεβαίως, ότι για τον γράφοντα, γνωστό αυτό, μακροπρόθεσμος και στρατηγικός στόχος, δεν μπορεί να είναι άλλος, από την ΑΝΑΤΡΟΠΗ αυτού του καρκινώματος που λέγεται ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, και βεβαίως όχι μόνο εξʹ αιτίας του εγκλήματος των Τεμπών …

Σαν μια πρώτη μου σκέψη, μια προϋπόθεση θα έλεγα, για να πάμε παρακάτω στα μέσα και στους στόχους, είναι να συνειδητοποιήσουμε, ότι γι’ αυτό το ΕΓΚΛΗΜΑ, στις διάφορες συγκεντρώσεις, πορείες κ.λ.π., δεν αρκεί να ζητάμε, υπό την μορφή συνθήματος, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, αλλά πρώτα και κύρια να ζητάμε την ΤΙΜΩΡΙΑ … Να ζητάμε να υπάρχει ΤΙΜΩΡΙΑ … Να επιδιώξουμε με ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ, (άλλωστε δεν ΜΠΟΡΕΙ να υπάρξει ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, χωρίς ΤΙΜΩΡΙΑ υπαιτίων…) να ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ, οι υπαίτιοι και κύρια οι πραγματικοί υπαίτιοι, δηλ. οι ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ, όποιοι και όπου και αν είναι… ΕΠΙΜΕΝΩ να ομιλώ περί ΤΙΜΩΡΙΑΣ, χωρίς να μου διαφεύγει το γεγονός, ως νομικός, ότι το ΑΘΛΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, φρόντισε, με τον περιβόητο Νόμο του ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ‘’ περί ευθύνης Υπουργών ‘’ ( στην ουσία τον νόμο περί απαλλαγής Υπουργών ..), να αναζητούνται ευθύνες-
̶ και κάτω από μύριες όσες απαγορευτικές σχεδόν προϋποθέσεις … ̶ ΜΟΝΟ για Υπουργούς ή αναπληρωτές τους, της εν ενεργεία Κυβέρνησης … Η ΑΝΗΘΙΚΟΤΗΤΑ και η ΝΤΡΟΠΗ του πολιτικού συστήματος, περισσεύει …

ΝΑ ΕΠΙΔΙΩΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΙΜΩΡΙΑ, όλων αυτών που χρόνια τώρα καμώνονται ότι κυβερνάνε, με γνώμονα δήθεν, το συμφέρον του λαού …

ΝΑ ΕΠΙΔΙΩΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΙΜΩΡΙΑ, όλων αυτών που χρόνια τώρα, συγκάλυπταν, ή αν κρίνουμε ότι και τώρα συγκαλύπτουν, κάθε παράλειψη ή πράξη αναφορικά με τα καθήκοντά τους, και που σχέση θα είχε ή έχει με την ασφάλεια του επιβατικού κοινού.

ΝΑ ΕΠΙΔΙΩΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΙΜΩΡΙΑ, όλων εκείνων, θεσμικών ή μη, που είτε στο παρελθόν είτε τώρα, θα κληθούν να κρίνουν αίτια και αιτίους, και θα προχωρήσουν σε πράξεις και αποφάσεις ΣΥΓΚΑΛΥΨΗΣ των ΥΠΑΙΤΙΩΝ …

ΠΡΟΣ ΥΠΟΒΟΗΘΗΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ, έτσι ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τα παραπάνω αναφερόμενα περί ΤΙΜΩΡΙΑΣ, είναι χρήσιμο να αναφέρω :

1) Στην Χώρα μας, σε όλα τα ανώτερα και ανώτατα πολιτικά επίπεδα, αλλά και στις παρυφές αυτών ( π.χ. Αστυνομία κ.λ.π ) καλλιεργήθηκε και ισχύει η λεγόμενη ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑΣ, δηλ.’’ είμαι Υπουργός, υφυπουργός, βουλευτής, αστυνομικός κ.λ.π, κάνω ότι θέλω, και ΚΑΝΕΊΣ δεν με πειράζει…‘’

Συνεπώς πρέπει να ΣΠΑΣΟΥΜΕ, να ΔΙΑΛΥΣΟΥΜΕ αν θέλετε, αυτό το άβατο, αυτό το απυρόβλητο των ανθρώπων του συστήματος, όταν αυτοί παρανομούν, όταν αυτοί εγκληματούν. Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΠΌΦΑΣΗ χρειάζεται… όσο για τους τρόπους, θα τους βρούμε … και πάλι εμείς…

2) Είναι ΑΛΛΟ ΘΕΜΑ η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ως έννοια. Είναι ΑΛΛΟ ΘΕΜΑ η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ως θεσμός, και είναι ένα τελείως ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ θέμα, η ΤΙΜΩΡΙΑ …

Δηλ. η τελευταία ( ΤΙΜΩΡΙΑ ) δεν είναι κατʹανάγκην απότοκος της Δικαιοσύνης, είτε αυτή θεωρηθεί ως έννοια είτε ως θεσμός… Σε κάθε περίπτωση : Ας μη ξεχνούμε …

Η επιβολή ΤΙΜΩΡΙΑΣ εν τέλει, αλλά και η ΣΥΝΕΧΙΣΗ των ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ, των ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ, πρέπει να είναι – ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ – δική μας ΑΠΟΦΑΣΗ, απόφαση των ΠΟΛΛΩΝ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, οργανωμένων και κινουμένων ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ, και με τέτοιον τρόπο εκδηλούμενη η ως άνω απόφαση, που να προσομοιάζει σε ΙΔΙΟΤΥΠΗ ΔΙΚΗ τους, δική μας ( ΠΟΛΙΤΩΝ ), ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ …

Στο σημείο αυτό, πόσο επίκαιροι μου ακούγονται οι στίχοι του Χιλιανού ποιητή Πάμπλο Νερούντα, ένας εκ των κορυφαίων ποιητών του 20ου αιώνα, σε μετάφραση Δανάης Στρατηγοπούλου, από το Canto General, που μελοποίησε ο Χρήστος Λεοντής, και απέδωσε ο εκπληκτικός Νίκος Ξυλούρης με τίτλο ‘’ Οι νεκροί της Πλατείας ‘’… Οι αναλογίες για αξίωση ΤΙΜΩΡΙΑΣ των πάσης φύσεως ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ, καίριες και καταλυτικές … Ένα μικρό δείγμα :

« Αυτών που προχώρησαν ως ετούτο το ΕΓΚΛΗΜΑ ..

ΖΗΤΩ ΤΗΝ ΤΙΜΩΡΙΑ.. Εκείνων που έδωσαν το σύνθημα του ΘΑΝΑΤΟΥ
ΖΗΤΩ ΤΗΝ ΤΙΜΩΡΙΑ.. Εκείνων που προστατέψανε αυτό το ΕΓΚΛΗΜΑ …
ΖΗΤΩ ΤΗΝ ΤΙΜΩΡΙΑ … Δεν θέλω να μου δίνουνε το χέρι το μουλιασμένο, από το δικό μας αίμα …
Δεν τους θέλω για πρεσβευτές ΟΥΤΕ ΗΣΥΧΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ.
Θέλω να τους δω να δικάζονται σε τούτον εδώ τον ίδιο τόπο, σε τούτην εδώ την ΠΛΑΤΕΙΑ …
ΖΗΤΩ ΤΗΝ ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΟΥΣ … ».
Read More »
Τέμπη: Ένας χρόνος από την ημέρα που έγινε ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα του πολιτικού συστήματος | Γράφει ο Άλκης Φάτσιος Τέμπη: Ένας χρόνος από την ημέρα που έγινε ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα του πολιτικού συστήματος | Γράφει ο Άλκης Φάτσιος Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 28, 2024 Rating: 5

ΟΠΕΚΑ: Αυτά είναι τα επιδόματα που καταβάλλονται σήμερα

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 28, 2024
ΟΠΕΚΑ: Αυτά είναι τα επιδόματα που καταβάλλονται σήμερα


Από σήμερα (28/2) το απόγευμα θα ξεκινήσει η καταβολή των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Η πληρωμή στους δικαιούχους γίνεται μετά την έγκριση με υπουργική απόφαση δαπάνης σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού εξόδων του υπουργείου Εργασίας, οικονομικού έτους 2024, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) για την κάλυψη της καταβολής (δαπάνες χορήγησης προνοιακών παροχών σε χρήμα σε ΑμεΑ).

Αναλυτικά, θα καταβληθούν από τον ΟΠΕΚΑ τα παρακάτω επιδόματα και παροχές:

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ),

Επίδομα Στέγασης,

Επίδομα γέννησης,

Προνοιακά Αναπηρικά και Διατροφικά Επιδόματα,

Στεγαστική Συνδρομή,

Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων,

Σύνταξη Ανασφάλιστων Υπερηλίκων.

Επίδομα παιδιού – Πότε πληρώνεται η πρώτη δόση

Παράλληλα, υπενθυμίζεται πως είναι ανοιχτές οι αιτήσεις για το επίδομα παιδιού Α21 από τον ΟΠΕΚΑ. Η πλατφόρμα για τις αιτήσεις θα μείνει ανοιχτή μέχρι και τις 11 Μαρτίου στις 18:00 το απόγευμα.

Η πληρωμή για το πρώτο δίμηνο του 2024 θα γίνει στις 29 Μαρτίου.
Read More »
ΟΠΕΚΑ: Αυτά είναι τα επιδόματα που καταβάλλονται σήμερα ΟΠΕΚΑ: Αυτά είναι τα επιδόματα που καταβάλλονται σήμερα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 28, 2024 Rating: 5

Οι τοποθέτηση του τοπικού συμβουλίου Γλυκής στην χτεσινή συνάντηση για τον τουρισμό

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 28, 2024
Οι τοποθέτηση του τοπικού συμβουλίου Γλυκής στην χτεσινή συνάντηση για τον τουρισμό


Αρχικά, είναι επιβεβλημένη η ανάγκη ενός τοπογραφικού σχεδιαγράμματος του αγροτεμαχίου 21 όπως και καλό θα ήταν να γίνει μια περίφραξη που να το διαχωρίζει από τα διπλανά, για την αποφυγή προβλημάτων με τους συνορίτες. Σημαντικό είναι να ενταχθεί το τεμάχιο 21 σε κάποιο πρόγραμμα ώστε να γίνει ανάπλαση.

Ακόμη, άμεση προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η δημιουργία θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων με αντίτιμο.

Επιπρόσθετα, η καθαριότητα θα πρέπει να είναι σε μόνιμη διάρκεια κατά τους θερινούς μήνες. Το κόστος να το χρεώνεται ο Δήμος Σουλίου , ο οποίος θα έχει και την επίβλεψη.

Επίσης το τουριστικό περίπτερο του Εμπορικού Συλλόγου Παραμυθίας να το οικειοποιείται ο Δήμος Σουλίου και να διαφημίζει όλα τα τουριστικά αξιοθέατα της δήμου μας.

Δεν πρέπει στο σημείο αυτό να παραλείψουμε την άμεση ανάγκη δενδροφύτευσης στον Αχέροντα.

Σημαντικό είναι να δημιουργηθεί Επιτροπή Τουρισμού, η οποία θα απαρτίζεται και από εκπρόσωπο της κοινότητας και θα ελέγχει την ομαλή λειτουργία του αγροτεμάχιου 21 και να θέτει αυστηρά πρόστιμα στους παραβάτες όπως και να είναι υπεύθυνη για τους μισθωτές. Οι τελευταίοι να έχουν στην κυριότητα τους μόνο το τμήμα του αγροτεμαχίου 21 για το οποίο μισθώνονται και όχι ολόκληρο το αγροτεμάχιο. Στην περίπτωση της λήξης της μίσθωσης του αγροτεμάχιου από τους μισθωτές ,θα πρέπει να προβείτε σε διαδικασίες όπως προβλέπονται από τον Νόμο και όχι απευθείας ανάθεση.( διαφοροποιείται ο σύμβουλος Σωτήρης Φωτίου.)

Καλό θα ήταν να γίνει μια αύξηση του μισθώματος τόσο του αγροτεμαχίου 21 όσο και των τουριστικών περίπτερων και το μίσθωμα να χρησιμοποιείτε για την καθαριότητα. Επίσης τα τουριστικά περίπτερα που είναι μισθωμένα σε παραγωγό μελιού, το ένα από αυτά να μισθωθεί σε ενδιαφερόμενο με διαφορετικό εμπόρευμα.

Αξίζει να απαγορευτεί αυστηρά κάθε δραστηριότητα και υπαίθρια κατασκήνωση μέσα στο Φαράγγι του Αχέροντα.

Τέλος να ενημερωθεί η Αστυνομική Διεύθυνση της περιοχής και να εντείνει τα μέτρα για την αποφυγή κάθε είδους ατυχήματος.

Σας δηλώνουμε ότι είμαστε ανοιχτοί σε νέες προτάσεις- πριν κατατεθεί η κανονιστική (γιατί η τωρινή δεν τηρείται απόλυτα) – και θα θέλαμε να μας ενημερώσετε για τις ενέργειες σας.

Το Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας Γλυκής.
Read More »
Οι τοποθέτηση του τοπικού συμβουλίου Γλυκής στην χτεσινή συνάντηση για τον τουρισμό Οι τοποθέτηση του τοπικού συμβουλίου Γλυκής στην χτεσινή συνάντηση για τον τουρισμό Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 28, 2024 Rating: 5

Σήμερα η ενημερωτική εκδήλωση του Επιμελητηρίου για την Ενίσχυση Τουριστικών και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 28, 2024
Σήμερα η ενημερωτική εκδήλωση του Επιμελητηρίου για την Ενίσχυση Τουριστικών και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων


H Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου – Ηπείρου – Ιονίων Νήσων, εταίρος του ΕΦΕΠΑΕ, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, σας προσκαλούν στην ανοικτή ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώνουν με θέμα την παρουσίαση των Δράσεων του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027»:

«Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων»
«Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων»

σήμερα 28/02/24, ώρα: 18:00 στην Αίθουσα Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας, Αγ. Αποστόλων 55, Ηγουμενίτσα

Η παρουσίαση θα γίνει και μέσω της πλατφόρμας zoom, στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://us02web.zoom.us/j/89467756738
(Η αίθουσα είναι προσβάσιμη σε άτομα με περιορισμένη κινητικότητα. Πληροφορίες για συμμετοχή ΑμεΑ στο τηλ.: 26550 29480)

Στην εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αναλυτική παρουσίαση των Δράσεων και θα ακολουθήσει συζήτηση με τους ενδιαφερόμενους προς επίλυση αποριών.
Read More »
Σήμερα η ενημερωτική εκδήλωση του Επιμελητηρίου για την Ενίσχυση Τουριστικών και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Σήμερα η ενημερωτική εκδήλωση του Επιμελητηρίου για την Ενίσχυση Τουριστικών και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 28, 2024 Rating: 5

Συνελήφθη αλλοδαπός για προώθηση στο εσωτερικό της χώρας παράτυπου μετανάστη

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 28, 2024
Συνελήφθη  αλλοδαπός για προώθηση στο εσωτερικό της χώρας παράτυπου μετανάστηΣυνελήφθη χθες (27-02-2024) το πρωί σε περιοχή της Κόνιτσας από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών και του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο κατηγορούμενος, χωρίς να είναι κάτοχος άδειας οδήγησης, με το οποίο μετέφερε έναν ανήλικο αλλοδαπό, στερούμενου των νόμιμων προϋποθέσεων για την είσοδο και παραμονή του στη χώρα.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης διακριβώθηκε ότι είχε παραλάβει νωρίτερα τον ανήλικο από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, προκειμένου να τον μεταφέρει στο εσωτερικό της χώρας.

Το παραπάνω όχημα κατασχέθηκε, ενώ ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.
Read More »
Συνελήφθη αλλοδαπός για προώθηση στο εσωτερικό της χώρας παράτυπου μετανάστη Συνελήφθη  αλλοδαπός για προώθηση στο εσωτερικό της χώρας παράτυπου μετανάστη Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 28, 2024 Rating: 5

Τέλη κυκλοφορίας: Εκπνέει η προθεσμία για την πληρωμή τους – Τι ισχύει για την ακινησία

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 28, 2024
Τέλη κυκλοφορίας: Εκπνέει η προθεσμία για την πληρωμή τους – Τι ισχύει για την ακινησία


Πλησιάζει η λήξη της διορίας που έχουν οι οδηγοί οχημάτων μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας.

Όσοι δεν έχετε πληρώσει ακόμη μπορείτε να «κατεβάσετε» τα τέλη κυκλοφορίας μέσα από την ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, χωρίς κωδικούς taxisnet, παρά μόνο με το ΑΦΜ και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, τα ειδοποιητήρια πληρωμής τελών κυκλοφορίας 2024 είναι διαθέσιμα από την εφαρμογή myCAR.

Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων μπορούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ με τρεις τρόπους.

Πώς γίνεται η πληρωμή

Αναλυτικά, η εξόφληση των τελών κυκλοφορίας γίνεται ως εξής:

Μέσω των μηχανημάτων αυτόματων συναλλαγών που βρίσκονται στις τράπεζες.

Σε αυτή την περίπτωση θα σας ζητηθεί το QR Code, το εικονίδιο δηλαδή που βρίσκεται πάνω δεξιά στο ειδοποιητήριο.

Μέσω web banking εφόσον έχετε πρόσβαση στη διαθέσιμη από την τράπεζά σας εφαρμογή.

Σε αυτή την περίπτωση θα σας ζητηθεί ο κωδικός RF. Είναι ο 23ψήφιος αριθμός που βρίσκεται στο κέντρο του ειδοποιητηρίου αμέσως μετά τα γράμματα «RF».

Στην πλησιέστερη τράπεζα ή σε κάποιο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ, έχοντας εκτυπώσει εκ των προτέρων το ειδοποιητήριο.

Εκτύπωση και με κωδικούς Taxisnet

Θα πρέπει να έχετε τους κωδικούς του Taxisnet, το προσωπικό σας ΑΦΜ καθώς και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος.

Στη συνέχεια μπαίνετε στην εφαρμογή MyCar της ΑΑΔΕ.

Κατόπιν, πατάτε την επιλογή «ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ».

Έπειτα, εισάγετε τους κωδικούς του Taxisnet και μετά πατάτε ΣΥΝΔΕΣΗ.

Μετά πατάτε «Τέλη Κυκλοφορίας Οχημάτων».

Αμέσως μετά επιλέγετε «Ειδοποιητήρια Τελών Κυκλοφορίας Οχημάτων».

Έπειτα, επιβεβαιώνετε ότι ο ΑΦΜ και το έτος (2024) που εμφανίζονται είναι τα σωστά και στη συνέχεια εισάγετε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος.

Κατόπιν, πατάτε πάνω στο «Ειδοποιητήριο Τελών Κυκλοφορίας» προκειμένου να σώσετε το αρχείο στο κινητό ή σε κάποιον υπολογιστή, όπου στη συνέχεια μπορείτε να το εκτυπώσετε.

Σημειώνεται πως στην περίπτωση που το όχημα κυκλοφορεί ή είναι σταθμευμένο σε δημόσιο χώρο και φέρει πινακίδες, ενώ βρίσκεται σε ψηφιακή ακινησία, επιβάλλεται πληρωμή των Τελών Κυκλοφορίας και το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής τους, καθώς και διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 30.000 ευρώ και αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη/κατόχου.

Η ακινησία του οχήματος δηλώνεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. στις εξής περιπτώσεις:

Κλοπής ή υπεξαίρεσης του οχήματος.

Κυκλοφορίας του οχήματος στο εξωτερικό.

Μεταβίβασης του οχήματος η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί.

Κατάσχεσης του οχήματος από δημόσια αρχή με τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού.

Αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος από δημόσια αρχή.

Παράδοσης στις εγκαταστάσεις της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) με σκοπό την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση.

Ολοσχερούς καταστροφής του οχήματος λόγω πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας.

Πλειστηριασμού του οχήματος.

Αποξένωσης του ιδιοκτήτη ή κατόχου από το όχημα, όπως στην περίπτωση περισυλλογής του από το Δήμο ως εγκαταλελειμμένου.

Κάθε άλλη περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δεν έχει στην κατοχή του είτε το όχημα είτε τα στοιχεία κυκλοφορίας του (άδεια και πινακίδες).
Read More »
Τέλη κυκλοφορίας: Εκπνέει η προθεσμία για την πληρωμή τους – Τι ισχύει για την ακινησία Τέλη κυκλοφορίας: Εκπνέει η προθεσμία για την πληρωμή τους – Τι ισχύει για την ακινησία Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 28, 2024 Rating: 5

Ποιες αγορές κάνουν οι Έλληνες με κάρτα, πού πληρώνουν με μετρητά

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 28, 2024
Ποιες αγορές κάνουν οι Έλληνες με κάρτα, πού πληρώνουν με μετρητά


Στην επόμενη τριετία ίσως και νωρίτερα θα έχει αλλάξει η ισορροπία στα μέσα πληρωμών, με τα μετρητά –που δεν θα βγουν ποτέ από το κάδρο- να έχουν σημαντικά περιορίσει την ελκυστικότητά τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η χρήση πλαστικού χρήματος θα έχει ξεπεράσει τη χρήση μετρητών μέχρι το 2027.

Στην κατεύθυνση αυτή συμβάλλει και η προσπάθεια μείωσης της φοροδιαφυγής, με την υποχρεωτική χρήση POS, αλλά και η περαιτέρω διείσδυση της πληρωμής με κάρτες. Βέβαια, στη μεγάλη εικόνα, η κάρτα θα παραμείνει ως ένα ελκυστικό, καθημερινό και δυνατό προϊόν αλλά θα δέχεται τον ισχυρό ανταγωνισμό από άλλα fintech εργαλεία και υπηρεσίες που ήδη προσφέρουν ψηφιακές τράπεζες. Και μέχρι τότε, αν και τα ποσοστά βαίνουν μειούμενα, θα επιβεβαιώνεται ο κανόνας… cash is the king, καθώς ένα ποσοστό καθόλου ευκαταφρόνητο- 18% σήμερα – χρησιμοποιεί αποκλειστικά μετρητά για τις συναλλαγές του.

Αν και η χώρα έχει πλησιάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στη διείσδυση καρτών (39-40%) φαίνεται να έχει ακόμη περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης. Την ίδια στιγμή όμως, τα μετρητά εξακολουθούν να αποτελούν αναλογικά κυρίαρχη δύναμη, ακόμη και αν μετά την πανδημία υποχώρησε σημαντικά το ποσοστό χρήσης τους (μειώθηκε κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες), προς όφελος εναλλακτικών μέσων. Από 48% προ πανδημίας, υποχώρησε στο επίπεδο του 30%.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο, που προκύπτει από διάφορα στατιστικά στοιχεία είναι ότι τα μετρητά κυριαρχούν στις συναλλαγές μικροποσών. Δεν είναι τυχαίο ότι ένα 48,5% των συναλλαγών σε μικροποσά γίνεται με μετρητά για λόγους που μπορεί να αφορούν κοινωνιολογική… συμπεριφορά (ένα 53% του κοινού νιώθει άβολα να πληρώσει με κάρτα σε ένα περίπτερο ή ταξί και ένα 15% θεωρεί ότι ο μικροπωλητής έχει μικρό περιθώριο κέρδους).

Με αφορμή τα ευρήματα της πανελλαδικής έρευνας του Επιστημονικού Ινστιτούτου ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ , που παρουσίασε χθες η κυρία Βάλια Αλανίτου, καθηγήτρια οικονομικής κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ και διευθύντρια του ΙΝΕΜΥ, το θέμα των μετρητών αποτέλεσε αντικείμενο προβληματισμού, καθώς παρά την καθοδική του πορεία, παραμένει υψηλό. Στο πλαίσιο της παρουσίασης της έρευνας, ο country manager της Visa για την Ελλάδα, Νίκος Πετράκης είχε την ευκαιρία να σχολιάσει το θέμα της χρήσης των μετρητών στην Ελλάδα. Όπως είπε συγκεκριμένα, το κόστος της αποδοχής μετρητών είναι εξαιρετικά υψηλό για όλη την οικονομία, σε σχέση με άλλους εναλλακτικούς τρόπους πληρωμών. Και πρόσθεσε ότι η χρήση καρτών θα έχει υπερβεί αυτής των μετρητών ως το 2027.

Να σημειωθεί ότι σήμερα, η μέση αξία συναλλαγής ανέρχεται σε 25 ευρώ στα φυσικά σημεία (με τη χρήση POS) ενώ όταν πρόκειται για e-shopping ανεβαίνει στα 35 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα είδη συναλλαγών, η κάρτα χρησιμοποιείται για τους εξής σκοπούς: Σούπερ μάρκετ, ένδυση, ηλεκτρικός εξοπλισμός, εστιατόρια, καφέ, διασκέδαση.

Αντίθετα, απουσιάζουν πλήρως από τις συναλλαγές με κάρτα: Πληρωμές σε ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, baby sitters, καθαριότητα οικίας κ.α.

Οι προσδοκίες για την περαιτέρω μείωση των μετρητών εδράζονται τόσο στην εξοικείωση και εκπαίδευση του κοινού με την κάρτα ή τα wallets, όσο και με την αλλαγή συναλλακτικής συμπεριφοράς που θα επιβάλλει η υποχρεωτική χρήση POS και στα μικροποσά. Άλλωστε, ένας λόγος για τον οποίο ακόμη κάποιοι πληρώνουν με μετρητά δεν είναι μόνο ο παράγοντας ηλικία (αλλάζει το ποσοστό χρήσης της κάρτας στα 55 έτη και άνω) αλλά και η αντίληψη του κοινού που «λυπάται» να δώσει κάρτα για μικροποσά. Δεν είναι τυχαίο, σύμφωνα με την πολυδιάστατη έρευνα του ΙΝΕΜΥ, ότι τέσσερις στους 10 επιλέγουν να πληρώσουν με μετρητά λόγω… της χαμηλής αξίας της συναλλαγής. Και αυτό θα είναι το στοίχημα της αγοράς καρτών στην Ελλάδα τα χρόνια που έρχονται.
Read More »
Ποιες αγορές κάνουν οι Έλληνες με κάρτα, πού πληρώνουν με μετρητά Ποιες αγορές κάνουν οι Έλληνες με κάρτα, πού πληρώνουν με μετρητά Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 28, 2024 Rating: 5

Στις 3 Μαρτίου ο περιφερειακός μαθητικός διαγωνισμός Ρομποτικής

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 28, 2024
Στις 3 Μαρτίου ο περιφερειακός μαθητικός διαγωνισμός Ρομποτικής


Μια δεκαετία συμπληρώνει ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & STEM, μέσα από τον οποίο κάθε χρόνο χιλιάδες μαθητές και καθηγητές έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να εμβαθύνουν στο STEM και τη ρομποτική και να αξιοποιήσουν την τεχνολογία, αναπτύσσοντας καινοτόμες ψηφιακές λύσεις για την επίλυση διαφόρων ζητημάτων.

Επίσης, στο πλαίσιο του διαγωνισμού πραγματοποιούνται κάθε χρόνο δωρεάν online σεμινάρια STEM σε εκπαιδευτικούς – προπονητές, παρέχονται εκπαιδευτικά εγχειρίδια καθώς και ρομποτικός εξοπλισμός σε σχολεία.

Για τον φετινό 10ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό STEM με θέμα «Μεσόγειος πηγή ζωής και πολιτισμού» οι μαθητές καλούνται ανά ομάδες μαζί με τον προπονητή τους να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν ρομποτικά έργα, τεχνολογικές εφαρμογές και αυτοματισμούς σε σχέση με το περιβάλλον, την ιστορία και την ενέργεια της περιοχής της Μεσογείου.

Ο περιφερειακός διαγωνισμός του Πανελλήνιου Διαγωνισμού STEM 2024 για την Ήπειρο θα πραγματοποιηθεί 3 Μαρτίου στα Αρσάκεια Σχολεία Ιωαννίνων και ο τελικός του Πανελλήνιου Διαγωνισμού STEM στις 30 & 31 Μαρτίου 2024 στο Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου (Tae Kwon Do).

Πηγή epiruspost.gr
Read More »
Στις 3 Μαρτίου ο περιφερειακός μαθητικός διαγωνισμός Ρομποτικής Στις 3 Μαρτίου ο περιφερειακός μαθητικός διαγωνισμός Ρομποτικής Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 28, 2024 Rating: 5

Eurostat: Πάνω από 50% αυξήθηκε η τιμή του ελαιόλαδου στην ΕΕ – Στο 67% στην Ελλάδα

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 28, 2024
Eurostat: Πάνω από 50% αυξήθηκε η τιμή του ελαιόλαδου στην ΕΕ – Στο 67% στην Ελλάδα


Πάνω από 50% αυξήθηκε η τιμή του ελαιόλαδου στην ΕΕ μέσα σε ένα χρόνο, μεταξύ Ιανουαρίου 2023 και Ιανουαρίου 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Η τιμή του ελαιολάδου εκτοξεύτηκε στα ύψη το δεύτερο εξάμηνο του 2023 με αύξηση 37% τον Αύγουστο (σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2022).

Η τάση αυτή επιταχύνθηκε τον Σεπτέμβριο (+44%) και τον Οκτώβριο (+50%). Η κορύφωση του ετήσιου ρυθμού μεταβολής σημειώθηκε τον Νοέμβριο του 2023 (+51% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2022). Τον Δεκέμβριο σημειώθηκε μικρή επιβράδυνση, καθώς οι τιμές ήταν 47% υψηλότερες (σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2022).

Τον Ιανουάριο του 2024, όλες οι χώρες της ΕΕ ανέφεραν αύξηση του ετήσιου πληθωρισμού του ελαιολάδου. Η υψηλότερη αύξηση καταγράφηκε στην Πορτογαλία (+69% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023), ακολουθούμενη από την Ελλάδα (+67%) και την Ισπανία (+63%).

Αντίθετα, οι μικρότερες αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν στη Ρουμανία (+13%), στην Ιρλανδία (+16%) και στην Ολλανδία (+18%).
Read More »
Eurostat: Πάνω από 50% αυξήθηκε η τιμή του ελαιόλαδου στην ΕΕ – Στο 67% στην Ελλάδα Eurostat: Πάνω από 50% αυξήθηκε η τιμή του ελαιόλαδου στην ΕΕ – Στο 67% στην Ελλάδα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 28, 2024 Rating: 5

Σημεία τοποθέτησης του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τα Μη Κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 28, 2024
Σημεία τοποθέτησης του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τα Μη Κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια

Η ίδρυση των Μη Κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων είναι ένα θέμα που απασχολεί την Ελληνική Κοινωνία, τουλάχιστον εδώ και 20 χρόνια.

Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Υπάρχει η πλευρά που υποστηρίζει τη λειτουργία τους, υπάρχει και εκείνη της απόλυτης διαφωνίας.

Είναι όμως ένα υπαρκτό ζήτημα, που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στη λογική του «μαύρου -άσπρου». Το Νομοσχέδιο έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή και από σήμερα αρχίζει η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.

Οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης στην εισήγησή τους, καλούν το Περιφερειακό Συμβούλιο να κρίνει και τη συνταγματικότητα ή μη ενός νόμου, πριν καν αυτός ψηφιστεί.

Το αν είναι παραβιάζεται ή όχι το Σύνταγμα είναι άλλοι αρμόδιοι να κρίνουν, η Βουλή, το Συμβούλιο της Επικρατείας, η Ευρωπαϊκή Ένωση κ.α.

Θυμίζω όμως ότι εκτός εκείνων που υποστηρίζουν ότι είναι αντισυνταγματική η διάταξη, υπάρχουν κι άλλοι κορυφαίοι δικαστές και συνταγματολόγοι όπως οι κύριοι Σαρμάς, Αλιβιζάτος, Μανιτάκης, Βενιζέλος που έχουν ταχθεί υπέρ της συνταγματικότητας.
 
Ας δούμε όμως τι συμβαίνει και τι μπορεί να προκύψει με την ψήφιση του νόμου για τα Μη Κερδοσκοπικά παραρτήματα ξένων Πανεπιστήμιων, που δεν αφορά όμως μόνο αυτά, αλλά περιλαμβάνει διατάξεις ενίσχυσης του Δημόσιου Πανεπιστημίου.

Συμφωνούμε με την πρόσφατη ανακοίνωση του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για τη διασφάλιση των ποιοτικών κριτηρίων που πρέπει να ισχύουν και για την αποκλειστική χρηματοδότηση μόνο των Δημόσιων Πανεπιστημίων από δημόσιους πόρους.

Εμείς και να θέλαμε, δεν μπορούμε να παρέμβουμε ούτε στα οικονομικά, ούτε στα λειτουργικά τους ζητήματα, πολύ περισσότερο δε στην επιστημονική στελέχωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Κι αυτό οφείλεται στο νομικό καθεστώς:

Σήμερα τα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Είναι δηλαδή αυτοδιοίκητα και δεν επιδέχονται καμία παρέμβαση από εξωτερικούς παράγοντες, φορείς κλπ.

Μόνο συμπληρωματικά συνδράμουμε. Και το κάναμε, καλύπτοντας αρκετές φορές τμήμα των δαπανών για στέγαση φοιτητών, με την ανάληψη του κόστους ανακατασκευής της Παπαζόγλειου για να λειτουργήσει η Αρχιτεκτονική Σχολή.

Η Περιφέρεια Ηπείρου στήριξε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπως και το πρώην ΤΕΙ και μέσω του ΕΣΠΑ στον τομέα των ερευνητικών προγραμμάτων.

Αναδείχτηκε όμως ένα ζήτημα, το οποίο μας προκαλεί γενικότερο προβληματισμό.

Όταν είχε επισκεφθεί το 2013 την Ήπειρο ο τότε Επίτροπος Γιοχάνες Χαν για να ενημερωθεί για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, έθεσε ένα ερώτημα:

Πόσες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων.

Δεν πήρε απάντηση, γιατί απλά δεν υπήρχε σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας.

Τελείωναν τα προγράμματα, σταματούσαν και οι συμβάσεις εκείνων που είχαν προσληφθεί για την υλοποίηση των προγραμμάτων.

Eίναι κάτι που πρέπει να δούμε σήμερα, να επιτευχθεί δηλαδή η σύνδεση των Πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας.

Θα έπρεπε ήδη να υπάρχει στροφή στα γνωστικά αντικείμενα: Δεν πρέπει δηλαδή να υπάρχει υπερπληθώρα φοιτητών σε τμήματα που δεν συνδέονται με την προσφορά θέσεων εργασίας.

Χρειαζόμαστε σχολές και τμήματα τα οποία θα προσελκύουν φοιτητές οι οποίοι μετά την αποφοίτησή τους να μπορούν να βρίσκουν εργασία στην ειδικότητα που σπούδασαν και όχι να έχουν απλά ένα «χαρτί».

Είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο περιβάλλον:

Τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια είναι ελληνική εφεύρεση; Όχι βέβαια. Υπάρχουν στις περισσότερες χώρες του κόσμου και η Ελλάδα είναι μια τις λιγοστές εξαιρέσεις που απαγορεύει την ίδρυσή τους.

Στην Ελλάδα προωθείται η ίδρυση Μη Κερδοσκοπικών Παραρτημάτων ξένων Πανεπιστημίων.

Ακούγεται ως επιχείρημα ότι από τη στιγμή που δεν θα έχουν κέρδος γιατί να έρθει ένα ξένο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα;

Εύλογο είναι το ερώτημα, η απάντηση προφανώς και θα δοθεί από την ανταπόκριση που θα υπάρξει στο «κάλεσμα» που γίνεται ήδη.

Διαβάζουμε ότι ξένα πανεπιστήμια έχουν ιδρύσει παραρτήματα με μη κερδοσκοπική μορφή σε άλλες χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας. Άρα ούτε εδώ γίνεται κάτι πρωτοποριακό.

Σήμερα σε ξένα πανεπιστήμια σπουδάζουν περίπου 40.000 Έλληνες φοιτητές.
 
40. οοο ελληνικές οικογένειες, που δεν είναι όλες πλούσιες, «ματώνουν» σε μεγαλύτερο βαθμό, από όσο εκείνοι που τα παιδιά τους σπουδάζουν στην Ελλάδα, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο κόστος φοίτησης σε ξένες χώρες.

Άρα, το πρόβλημα για το οποίο γίνεται σήμερα πολύς λόγος ήδη υπάρχει, με διπλό «κακό»: Και για τους γονείς και για την ελληνική οικονομία.

Ο μεγαλύτερος αριθμός από αυτούς τους φοιτητές, όταν τελειώσει τις σπουδές του στην Ελλάδα επιστρέφει και δραστηριοποιείται επαγγελματικά. Σε αυτούς προστίθενται και κάποιες άλλες χιλιάδες που αποφοιτούν από ξένα κολέγια με παραρτήματα στην Ελλάδα.

Ακούμε και ακούσαμε για προσέλευση πανεπιστημίων χαμηλού επιπέδου: Η σύγκριση θα είναι αναπόφευκτη μεταξύ τους, αλλά και με τα Δημόσια Πανεπιστήμια που θα έχουν τη δυνατότητα επιβεβαίωσης της διαφοράς και του επιπέδου τους.

Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί επιστήμονες που αποφοίτησαν από πανεπιστήμια της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Σερβίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Κύπρου, που δεν εντάσσονται όλα στα τοπ- πανεπιστήμια.

Όλοι αυτοί εισήχθησαν χωρίς εξετάσεις, χωρίς βάσεις εισαγωγής κλπ. Αναγνωρίζονται όμως τα πτυχία τους ως ισότιμα με τα ελληνικά, οι απόφοιτοι δίνουν καθημερινά «εξετάσεις» για την επάρκειά τους στον επαγγελματικό τους βίο.

Κάποιοι εξελίχθηκαν σε κορυφαίοι επιστήμονες, κάποιοι όχι. Με την ίδια λογική ότι δηλαδή τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι κατωτέρου επιπέδου, θα έπρεπε να είχαμε διαχωρισμό και για τα δημόσια πανεπιστήμια.

Π.χ. έπρεπε να ήταν άλλης κατηγορίας οι απόφοιτοι του ΕΜΠ και άλλης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Κομοτηνής, για το οποίο με το παρόν νομοσχέδιο προβλέπονται ενισχυτικές ρυθμίσεις:

Θα ήταν δίκαιο;

Καταλαβαίνω τον προβληματισμό, την αγωνία, την ανησυχία των φοιτητών που σήμερα φοιτούν στα Ελληνικά Πανεπιστήμια.

Πολύ περισσότερο εκείνων που ετοιμάζονται για να δώσουν εξετάσεις για να εισαχθούν σε κάποιο δημόσιο πανεπιστήμιο.

Είναι φυσικό να υπάρχει ένα αίσθημα αδικίας για τα παιδιά που θα θυσιάζουν χρόνο και χρήμα για να εξασφαλίσουν βαθμό εισόδου στη σχολή της αρεσκείας τους και να γνωρίζουν ότι κάποιος διπλανός του, φροντίζει μόνο για τη βάση εισαγωγής, ώστε να μπορεί στη συνέχεια να εγγραφεί σε κάποιο μη κρατικό πανεπιστήμιο.

Εδώ πράγματι υπάρχουν ζητήματα. Ειδικά για τις Σχολές υψηλής ζήτησης, όπως Ιατρική, Μηχανικών, Οικονομικών κλπ, θα πρέπει να υπάρχουν πρόσθετες δικλείδες που θα αποτρέπουν την εισαγωγή φοιτητών χωρίς να έχουν τις ίδιες προϋποθέσεις με εκείνους που θα εισάγονται στα Δημόσια Πανεπιστήμια.

Η πλήρη στήριξη των Δημόσιων Πανεπιστημίων είναι αδιαπραγμάτευτος όρος για όλους. Αν θέλουμε πραγματικά να συμβάλλουμε θετικά στη συζήτηση που ξεκινά, πρέπει να προτείνουμε να γίνει αναδιάταξη σχολών και τμημάτων:

Να προστεθούν νέα αντικείμενα εκπαίδευσης, ώστε οι απόφοιτοί τους να έχουν οι ίδιοι προοπτική επαγγελματικής απασχόλησης, αλλά και να καλύπτονται ειδικότητες με μεγάλη ζήτηση.

Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα 423 πανεπιστημιακά τμήματα και να λείπουν χρήσιμες και αναγκαίες ειδικότητες για την οικονομία, τις επιστήμες και την κοινωνία.

Σε αυτό τον τομέα πρέπει να αξιοποιηθούν για να συμβάλλουν τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια, τα οποία έχοντας μεγαλύτερη ευελιξία, μπορούν να «επενδύσουν» σε τμήματα που θα έχουν άμεση σύνδεση με την αγορά εργασίας.

Η Περιφέρεια, το Περιφερειακό Συμβούλιο ούτε μπορεί να παρέμβει στο αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων, ούτε και να νομοθετήσει. Στο πλαίσιο του διαλόγου μπορεί να εκφράσει απόψεις, να καταθέσει προτάσεις.

Αντιλαμβανόμαστε απόλυτα τον προβληματισμό των φοιτητών, τις ενστάσεις των ακαδημαϊκών, όμως πρέπει να δούμε την πραγματικότητα όπως είναι και όχι όπως τη θέλουμε. Και δανείζομαι μια επισήμανση ενός καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος σε άρθρο του -πέρα από τις επιμέρους του ενστάσεις- αναφέρει: «Είναι δύσκολο η χώρα να παραμείνει ένα «νησί» αποκομμένο από τις παγκόσμιες εξελίξεις στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση».

Η ίδρυση Μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων, όπως προανέφερα, δεν είναι «μαύρο- άσπρο». Υπάρχουν θετικά, υπάρχουν αρνητικά, για αυτό και χρειάζονται ασφαλιστικές δικλείδες.

Τελειώνω όπως άρχισα: Μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους η ανακοίνωση της Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τόσο για τη χρηματοδοτήσεις, όσο και για την υποστελέχωση.

Επίσης: Πρέπει να υπάρξουν αντικίνητρα ώστε να μην γίνει υπερσυγκέντρωση και των μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων σε Αθήνα- Θεσσαλονίκη και να προβλεφθούν συγκεκριμένα μέτρα ώστε να αποτραπεί η υποβάθμιση των περιφερειακών ΑΕΙ.0
Read More »
Σημεία τοποθέτησης του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τα Μη Κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια Σημεία τοποθέτησης του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τα Μη Κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 28, 2024 Rating: 5

Πρόσκληση του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων για τις μικρές απόκριες στην Πέρδικα

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 28, 2024
Πρόσκληση του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων για τις μικρές απόκριες στην Πέρδικα


Μικρές Απόκριες στην Πλατεία Πέρδικα Θεσπρωτίας! Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων σας προσκαλεί σε μια ξεχωριστή γιορτή γεμάτη χρώμα, μουσική και χαμόγελα!

Ελάτε να γιορτάσουμε μαζί τις Μικρές Απόκριες στην πλατεία της Περδικας, με μια σειρά δραστηριοτήτων που θα ενθουσιάσουν μικρούς και μεγάλους.

Δραστηριότητες Περιλαμβάνουν:
– Μουσική
– Ανιματέρ που θα μαγέψει με τα τρικ του.
– Face Painting για να μεταμορφωθείτε στο αγαπημένο σας πρόσωπο ή ήρωα.
– Χειροτεχνίες για δημιουργικές στιγμές.
– Μια γωνιά για φωτογραφίες για να κρατήσετε τις αναμνήσεις ζωντανές.
– Γαϊτανάκι ενα παραδοσιακό έθιμο.
– Κάψιμο του Παιδικού Καρνάβαλου
– Hot-Dog Stand για νόστιμες λιχουδιές.
– Μπουφές με αναψυκτικά

Η γιορτή ξεκινάει στις 16:00!

Σας περιμένουμε όλους
Read More »
Πρόσκληση του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων για τις μικρές απόκριες στην Πέρδικα Πρόσκληση του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων για τις μικρές απόκριες στην Πέρδικα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 28, 2024 Rating: 5

Στα 97 εκατομμύρια η ΟΧΕ της Ηπείρου.. Τα σημαντικότερα έργα που θα χρηματοδοτήσει

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 28, 2024
Στα 97 εκατομμύρια η ΟΧΕ της Ηπείρου.. Τα σημαντικότερα έργα που θα χρηματοδοτήσειΤην υποβολή της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης στο νέο ΕΣΠΑ ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Τρίτης. Η ΟΧΕ αποτελείται από ένα σύμπλεγμα έργων που κατανέμονται σε αρκετές και διαφορετικές περιοχές της Ηπείρου οι οποίες ωστόσο παρουσιάζουν κοινά χαρακτηριστικά και παρόμοιες αναπτυξιακές προοπτικές.

Έτσι πέρα από την Πολιτιστική Διαδρομή που θα συνεχίσει να υλοποιείται στην Αρχαία Δωδώνη, τη Νικόπολη, την Κασσώπη και τα Γίτανα, περιλαμβάνονται περιοχές της Βόρειας και Νότιας Πίνδου, του Σουλίου και του Αχέροντα.

Ο συνολικός προυπολογισμός των έργων που θα χρηματοδοτηθούν στη νέα προγραμματική περίοδο φτάνει στα 97 εκατομμύρια ευρώ.

Από το σύνολο αυτό, τα 79 εκατομμύρια αφορούν σε έργα που χαρακτηρίζονται ως πρώτης προτεραιότητας.

Τα 73 εκατομμύρια θα δεσμευτούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος» και τα υπόλοιπα θα αναζητούν από άλλα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία ή και το ταμείο ανάκαμψης.

Σημειώνεται ότι στη νέα ΟΧΕ περιλαμβάνεται με προϋπολογισμό 18 εκατομμυρίων ευρώ η συνέχιση του έργου της παράκαμψης Νικόπολης που είχε ενταχθεί στο προηγούμενο ΕΣΠΑ.

Οι περιοχές που περιλαμβάνονται στο νέο πρόγραμμα είναι:

1. Βόρεια Πίνδος, με επίκεντρο:

● Τις Ιαματικές πηγές Αμαράντου – Καβασίλων – Πυξαριάς

● Τα Μαστοροχώρια Κόνιτσας

2. Νότια Πίνδος, με επίκεντρο:

● Τους οικισμούς των Τζουμέρκων: Συρράκο, Καλαρρύτες, και Βαθύπεδο στην ΠΕ Ιωαννίνων, και Αθαμάνιο και Θεοδώριανα στην ΠΕ Άρτας και το όρος Λάκμος

3. Σούλι-Αχέροντας με επίκεντρο:

● Το Τετραχώρι Σουλίου

● και την περιοχή του Αχέροντα από τις πύλες του Άδη μέχρι τις εκβολές

4. «Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου» της προγραμματικής περιόδου 2014- 2020

Η ΟΧΕ περιλαμβάνει μία σειρά έργων και δράσεων τα οποία είχαν παρουσιαστεί στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που είχε προηγηθεί.

Τα σημαντικότερα από τα έργα αυτά είναι τα ακόλουθα:

-Οδικός άξονας Μέρτζιανη – Καβάσιλα – Αμάραντος, με προυπολογισμό έξι εκατομμύρια.

-Αναστήλωση λουτρών Πυξαριάς, με ένα εκατομμύριο

-Εκσυγχρονισμός και επέκταση ιαματικών λουτρών Αμαράντου και Καβασίλων με 2,5 εκατομμύρια.

-Ολιστική προσέγγιση για τη βελτίωση των υποδομών στην κοινότητα Συρράκου (διαχείριση λυμάτων, ομβρίων υδάτων, υπογειοποίηση δικτύων κτλ.) με 6,5 εκατομμύρια.

-Αποκατάσταση ιστορικού πυρήνα Σουλίου: Ανάπλαση περιοχής με έξι εκατομμύρια.

– Διαμόρφωση παραλίας Αμμουδιάς και αποκατάσταση – επέκταση του βραχίονα στο Δέλτα Αχέροντα με 1,5 εκατομμύρια.

– Παρεμβάσεις-τεχνικά έργα σε τμήματα του Epirus Trail με 3,1 εκατομμύρια.

Τέλος προβλέπονται 15 εκατομμύρια ευρώ για συνέχιση των έργων στους αρχαιολογικούς χώρους της Δωδώνης, των Γιτάνων, της Νικόπολης και της Κασσώπης.

Πηγή  epiruspost.gr
Read More »
Στα 97 εκατομμύρια η ΟΧΕ της Ηπείρου.. Τα σημαντικότερα έργα που θα χρηματοδοτήσει Στα 97 εκατομμύρια η ΟΧΕ της Ηπείρου.. Τα σημαντικότερα έργα που θα χρηματοδοτήσει Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 28, 2024 Rating: 5

Σελίδες