Βασίλης Γιόγιακας: Το Υπουργείο ενέκρινε ενίσχυση de minimis για τους μικρομεσαίους υδατοκαλλιεργητές

Τρίτη, Ιουνίου 02, 2020
Βασίλης Γιόγιακας: Το Υπουργείο ενέκρινε ενίσχυση de minimis για τους μικρομεσαίους υδατοκαλλιεργητές


Την απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με τον κανόνα de minimis ανακοίνωσε ο Βασίλης Γιόγιακας από το βήμα της Βουλής. 

Κατά την ομιλία του στο νομοσχέδιο για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα ο βουλευτής Θεσπρωτίας ευχαρίστησε τον Υπουργό Μάκη Βορίδη και την αρμόδια Υφυπουργό Φωτεινή Αραμπατζή για την ικανοποίηση του αιτήματος της Πανελλήνιας Ένωσης Μικρομεσαίων Ιχθυοκαλλιεργητών (ΠΑΝΕΜΜΙ) να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου με κρατική ενίσχυση ήσσονος σημασίας (de minimis) ύψους περίπου 4,5 εκατ. ευρώ​. 

«Δίνεται μια ανάσα ρευστότητας σε έναν πολύ σημαντικό για τη Θεσπρωτία παραγωγικό κλάδο, ρευστότητα που είναι αναγκαία για τη διατήρηση των αποθεμάτων που έχουν μείνει αδιάθετα. Εύχομαι να έχουμε σύντομα καλά νέα και για την αποζημίωση των παραγωγών αμνοεριφίων», σημείωσε ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας.

Μιλώντας για το νομοσχέδιο στάθηκε στις διατάξεις με τις οποίες αυστηροποιούνται οι διοικητικές κυρώσεις και προβλέπονται για πρώτη φορά ποινές κυρώσεις σε περιπτώσεις «ελληνοποίησης» αγροτικών προϊόντων. «Πρόκειται για χρόνια αιτήματα παραγωγών που έβλεπαν τα ποιοτικά τους προϊόντα να απαξιώνονται, και τους επιτήδειους ανταγωνιστές τους συχνά να περνούν κάτω από τα «ραντάρ» των ελεγκτικών αρχών» τόνισε ο βουλευτής Θεσπρωτίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κυρία Υπουργέ, Κύριοι Υπουργοί,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Είναι ευχάριστο το ότι τόσο η αντιπολίτευση - τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος της - όσο και οι φορείς αναγνώρισαν την αναγκαιότητα των διατάξεων που συζητούμε σήμερα και αύριο.
Και ότι η κριτική που έγινε επί της ουσίας των διατάξεων ήταν περιορισμένη ...
Γιατί, επιτρέψτε μου να πω, ότι δεν είναι κριτική επί της ουσίας το να μιλάει κανείς για νομοσχέδιο χωρίς στρατηγική ή «χωρίς υπεραξία».
Μήπως δεν είναι στρατηγική επιλογή της αγροτικής πολιτικής της Κυβέρνησης η πάταξη των ελληνοποιήσεων;
Μήπως δεν είναι στρατηγική επιλογή η προτεραιότητα στην ελληνική ορεινή κτηνοτροφία;
Δεν είναι προτεραιότητά μας η στήριξη των ποιοτικών ελληνικών προϊόντων με εξαγωγικές δυνατότητες;
Ασφαλώς και είναι!
Άλλωστε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι μεταρρυθμίσεις δε γίνονται μόνο με τα λεγόμενα εμβληματικά νομοσχέδια.
Γίνονται και με μικρότερες, στοχευμένες παρεμβάσεις με πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο απ’ ό,τι νομίζεται...
Αν κάποιοι εξακολουθούν ωστόσο να αναρωτιούνται για την αξία που έχει το παρόν νομοσχέδιο, ας ρωτήσουν τους έλληνες παραγωγούς:
Τους κτηνοτρόφους, τους αυγοπτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους.
Γιατί αυτοί προστατεύονται, τα δικά τους προϊόντα προστατεύονται, ο δικός τους μόχθος προστατεύεται!
Ξεκινώντας από την πολύ πιο αυστηρή αντιμετώπιση των λεγόμενων «ελληνοποιήσεων».
Μια αθέμιτη πρακτική, που δυσφημεί την ποιότητα και την αυθεντικότητα ελληνικών προϊόντων, που πλήττει το αγροτικό εισόδημα, που είναι εις βάρος και του καταναλωτή.
Είναι η πρώτη φορά που θεσπίζεται ως ποινικό αδίκημα - με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών ή και χρηματική ποινή - η παραγωγή, διακίνηση και διάθεση νοθευμένων και επιβλαβών τροφίμων.
Είναι η πρώτη φορά που όσοι καπηλεύονται χαρακτηρισμένα και ποιοτικά πολύτιμα προϊόντα μας έχουν να αντιμετωπίσουν ποινές φυλάκισης, χρηματική ποινή, μέχρι και μόνιμη αφαίρεση της χρήσης γεωγραφικών ενδείξεων σε περιπτώσεις υποτροπής.
Είναι η πρώτη φορά που θα επιτρέπεται να δημοσιοποιούνται στοιχεία κατηγορουμένων ή καταδικασθέντων για ποινικά αδικήματα τα οποία έχουν να κάνουν με ελληνοποιήσεις.
Αυτές οι πολύ αυστηρότερες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις είναι το πρώτο βήμα.
Όπως χει πει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις με σκοπό την αναμόρφωση των αρχών, του προσωπικού, των διαδικασιών και των εργαλείων ελέγχου.
Γιατί η δύναμη αποτροπής των ποινών ενισχύεται και όταν αυξάνονται οι πιθανότητες να εντοπιστούν οι παραβάτες!
Να πω εδώ ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, πριν το νομοσχέδιο αυτό, έχει αποδείξει ότι και θέλει, και μπορεί να εντατικοποιήσει τους ελέγχους.
Για 15 ημέρες πριν τη φετινή Κυριακή του Πάσχα υπήρξε μια συντονισμένη συνεργασία για την καταγραφή της διαδρομής κάθε ενός από τα ζωντανά αιγοπρόβατα και τα σφάγια που εισήχθησαν στη χώρα μας.
Με σκοπό να αποτραπούν απόπειρες ελληνοποιήσεων και να μπορούν οι καταναλωτές να έχουν στο τραπέζι τους πιστοποιημένο ντόπιο αρνί και κατσίκι.
Σε αυτό βοήθησε και μια άλλη πρωτοβουλία, η καταγραφή των αποθεμάτων αμνοεριφίων και αυγών από παραγωγούς, χονδρεμπόρους και λιανέμπορους σε ειδική πλατφόρμα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Αυτή λοιπόν η κεντρική επιλογή - για αποτελεσματικούς ελέγχους, για πιο αυστηρές ποινές, για χαρτογράφηση των παραγωγών και της παραγωγής - επιβεβαιώνεται και από άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου.
Είναι το «Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο» με το οποίο προστατεύονται οι πραγματικοί παραγωγοί.
Είναι η παρακολούθηση του ισοζυγίου αυγοπαραγωγής και ιχνηλασιμότητας μέσα από τη βάση δεδομένων «ΑΡΤΕΜΙΣ» ώστε να εντοπίζονται απόπειρες ελληνοποιήσεων και άλλες μέθοδοι αθέμιτου ανταγωνισμού.
Πρόκειται, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για χρόνια αιτήματα παραγωγών που έβλεπαν τα ποιοτικά τους προϊόντα να απαξιώνονται, και τους επιτήδειους ανταγωνιστές τους συχνά να περνούν κάτω από τα «ραντάρ» των ελεγκτικών και εποπτικών αρχών.
«Ξεχάστε αυτά που ξέρατε! Την αυθαιρεσία, την κερδοσκοπία, την παραπλάνηση. Θα εντοπίζονται έγκαιρα, θα βεβαιώνονται γρήγορα και θα τιμωρούνται αυστηρά!».
Αυτό το μήνυμα στέλνουμε προς κάθε κατεύθυνση!
Θα ήταν παράλειψη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι να μην αναφερθώ, έστω ενδεικτικά, σε μερικές άλλες διατάξεις που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους παραγωγούς μας.
Στη δυνατότητα που δίνεται στις Περιφέρειες να συμμετέχουν στις δαπάνες διοίκησης, λειτουργίας και συντήρησης έργων των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ που εποπτεύουν.
Να πω εδώ, κύριε Υπουργέ, ότι ελπίζουμε για μια συνολική λύση στο πρόβλημα των οφειλών των ΤΟΕΒ, κυρίως προς τη ΔΕΗ, και ότι σύντομα θα έχουμε ανακοινώσεις από την πλευρά σας.
Είναι επίσης ο επιπλέον χρόνος που δίνεται στους κτηνοτρόφους να πάρουν άδεια για κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν μέσα ή κοντά σε κατοικημένες περιοχές.
Είναι, ακόμη, η τροπολογία ώστε να συνεχίσουν να παίρνουν το επίδομα ανεργίας όσοι απασχολούνται σε εποχικές αγροτικές εργασίες.
Η ρύθμιση αυτή, μαζί με άλλες ρυθμίσεις για τη μετάκληση των εργατών γης και την ασφάλισή τους με εργόσημο, δίνει «ανάσα» στους παραγωγούς μας και διευκολύνει το μάζεμα της παραγωγής που διαφορετικά θα καταστρεφόταν…
Κλείνοντας, κυρίες και κύριοι Υπουργοί, επειδή ακούστηκε και αυτό, αξίζει να ξεκαθαρίσουμε το εξής:
Είναι ένα πράγμα η αντιμετώπιση προβλημάτων που έχουν συσσωρευτεί με τα χρόνια, όπως επιχειρείται με αυτό το νομοσχέδιο.
Και είναι άλλο πράγμα η αντιμετώπιση εκτάκτων ζητημάτων που προέκυψαν μετά την πανδημία, και αφορούν κλάδους του πρωτογενούς τομέα που πλήττονται.
Θα ήθελα, με την ευκαιρία, να ευχαριστήσω θερμά τον Υπουργό κύριο Βορίδη και την αρμόδια Υφυπουργό κυρία Αραμπατζή για την απόφασή τους να ενισχύσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με τον κανόνα de minimis.
Δίνεται μια ανάσα ρευστότητας σε έναν πολύ σημαντικό για τη Θεσπρωτία παραγωγικό κλάδο, ρευστότητα που είναι αναγκαία για τη διατήρηση των αποθεμάτων που έχουν μείνει αδιάθετα.
Και εύχομαι να έχουμε σύντομα καλά νέα και για την αποζημίωση των παραγωγών αμνοεριφίων.
Βλέπουμε λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι το Υπουργείο ήδη στηρίζει τους αγρότες και την πρωτογενή παραγωγή.
Αλλά το κάνει, με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες, από τη μία, και τις δημοσιοοικονομικές δυνατότητες από την άλλη!
Ας μην παραβιάζουν λοιπόν οι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης ανοικτές θύρες, γιατί έχουν γνώση οι φύλακες!
Read More »
Βασίλης Γιόγιακας: Το Υπουργείο ενέκρινε ενίσχυση de minimis για τους μικρομεσαίους υδατοκαλλιεργητές Βασίλης Γιόγιακας: Το Υπουργείο ενέκρινε ενίσχυση de minimis για τους μικρομεσαίους υδατοκαλλιεργητές Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 02, 2020 Rating: 5

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας για τη σιδηροδρομική σύνδεση Ηγουμενίτσας - Καλαμπάκας

Τρίτη, Ιουνίου 02, 2020
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας για τη σιδηροδρομική σύνδεση Ηγουμενίτσας - Καλαμπάκας 


Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηγουμενίτσας εκφράζοντας για μία ακόμη φορά την ανάγκη υλοποίησης του έργου της Σιδηροδρομικής Σύνδεσης «Ηγουμενίτσας-Καλαμπάκας» ψήφισε ομόφωνα και υπέβαλε αίτημα-πρόταση προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, διεκδικώντας το ως άνω έργο να ενταχθεί στη λίστα έργων (pipeline), που θα υλοποιηθούν εντός των διαστημάτων 2020-2023 και 2021-2030, με στόχο τη σύνδεση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας με το υπόλοιπο Εθνικό Σιδηροδρομικό Δίκτυο. 

Πρόκειται για ένα έργο υψίστης αναγκαιότητας, τόσο για την πόλη της Ηγουμενίτσας, που λόγω της ύπαρξης του λιμανιού αποτελεί βασικό Διευρωπαϊκό σημείο μεταφοράς, όσο και για την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, που εδώ και χρόνια, έναντι των άλλων Περιφερειών, υστερεί στο θέμα αυτό. 

Ουσιαστικά πρόκειται για την ολοκλήρωση της λεγόμενης «Σιδηροδρομικής Εγνατίας», που ως πάγιο αίτημα όλων, θα αποτελέσει κορμό μεταφορών στην Ενιαία Ευρωπαϊκή αγορά. 

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηγουμενίτσας ενώνει τη φωνή του με την Περιφέρεια, τους Δήμους και τους υπόλοιπους Φορείς της Ηπείρου σε κάθε αγώνα για την υλοποίηση του εν λόγω έργου, στοχεύοντας στην πολυεπίπεδη ανάπτυξη του τόπου μας και διεκδικώντας το μέλλον που του αξίζει.
Read More »
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας για τη σιδηροδρομική σύνδεση Ηγουμενίτσας - Καλαμπάκας Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας για τη σιδηροδρομική σύνδεση Ηγουμενίτσας - Καλαμπάκας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 02, 2020 Rating: 5

Εγώ σ’αγάπησα (Μα εσύ δεν το μπορούσες) - Το νέο τραγούδι του Πέτρου Αντωνίου

Τρίτη, Ιουνίου 02, 2020
Εγώ σ’αγάπησα (Μα εσύ δεν το μπορούσες) - Το νέο τραγούδι του Πέτρου ΑντωνίουΣτίχοι : Βαγγέλης Μαργαρίτης
Μουσική : Πέτρος Αντωνίου

Read More »
Εγώ σ’αγάπησα (Μα εσύ δεν το μπορούσες) - Το νέο τραγούδι του Πέτρου Αντωνίου Εγώ σ’αγάπησα (Μα εσύ δεν το μπορούσες) - Το νέο τραγούδι του Πέτρου Αντωνίου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 02, 2020 Rating: 5

Τηλεδιάσκεψη της διευρυμένης Ν.Ε. του ΚΙΝ.ΑΛ. Θεσπρωτίας με τον γραμματέα κεντρικής επιτροπής Μ. Χριστοδουλάκη

Τρίτη, Ιουνίου 02, 2020
Τηλεδιάσκεψη της διευρυμένης Ν.Ε. του ΚΙΝ.ΑΛ. Θεσπρωτίας με τον γραμματέα κεντρικής επιτροπής Μ. Χριστοδουλάκη


Με αντικείμενο την οργάνωση, τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό δράσεων, πραγματοποιηθηκε τηλεδιάσκεψη της διευρυμένης νομαρχιακής επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής Θεσπρωτίας με τον γραμματέα της κεντρικής επιτροπής Μανώλη Χριστοδουλάκη.

Στόχος μεταξύ άλλων ήταν η ενεργοποίηση των μελών και των φίλων του κινήματος εν όψει συνδιάσκεψης, η οποία προγραμματίζεται πλέον για το φθινόπωρο, στον βαθμό που κάτι τέτοιο δεν θα εμποδίζεται από την πανδημία ή τυχόν πολιτικές εξελίξεις.

Η συνδιάσκεψη βεβαίως, δεν θα έχει καμία σχέση με ό,τι είχε προγραμματιστεί σε πρώτη φάση. Αντίθετα, με την πανδημία να έχει αλλάξει τα πάντα στον πλανήτη, στο Κίνημα Αλλαγής δουλεύουν για τη δημιουργία νέου προγράμματος για την «Ελλάδα και την Ευρώπη μετά», με κοστολογημένες προτάσεις σε όλα τα επίπεδα.
Read More »
Τηλεδιάσκεψη της διευρυμένης Ν.Ε. του ΚΙΝ.ΑΛ. Θεσπρωτίας με τον γραμματέα κεντρικής επιτροπής Μ. Χριστοδουλάκη Τηλεδιάσκεψη της διευρυμένης Ν.Ε. του ΚΙΝ.ΑΛ. Θεσπρωτίας με τον γραμματέα κεντρικής επιτροπής Μ. Χριστοδουλάκη Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 02, 2020 Rating: 5

Τόση χαρά για την πώληση;;;

Τρίτη, Ιουνίου 02, 2020
Τόση χαρά για την πώληση;;;


Αν κάτι ξεχώρισε στις τηλεοπτικές εμφανίσεις του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΛΗΓ είναι η χαρά του για την πώληση του λιμένα!

Αυτού που τις τελευταίες δύο δεκαετίες ονομάζουμε πύλη της χώρας προς την Ευρώπη!

Του ίδιου λιμένα στο οποίο το Ελληνικό κράτος έχει επενδύσει από το 2000 και μέχρι τώρα περί τα 150 εκατομμύρια για την εκτέλεση έργων..


Του ίδιου που ουσιαστικά ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο κάνε κουμάντο και στο αποθεματικό των δέκα εκατομμυρίων ευρώ!

Γιατί χαίρεται ο Διευθύνων;

Ούτε λόγο στην πώληση θα έχει, ούτε λόγο στην αγορά του λιμανιού από το όποιο σχήμα ιδιωτών επενδυτών!

Ο μόνος λόγος που μπορεί να τον κάνει χαρούμενο είναι ότι αποτελεί τον τελευταίο διευθύνοντα του ΟΛΗΓ που διορίστηκε από το ελληνικό δημόσιο!

Read More »
Τόση χαρά για την πώληση;;; Τόση χαρά για την πώληση;;; Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 02, 2020 Rating: 5

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΔΥΟ ΤΕΧΝΙΚΟΙ H/Y ΑΠΟ ΤΟ ΜULTIRAMA ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Τρίτη, Ιουνίου 02, 2020
ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΔΥΟ ΤΕΧΝΙΚΟΙ H/Y ΑΠΟ ΤΟ ΜULTIRAMA ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ Επιθυμητά προσόντα :
Καλή γνώση των προϊόντων της πληροφορικής (Hardware, Δίκτυα Η/Υ, Software & Internet, Κινητή τηλεφωνία)
Ευχάριστη προσωπικότητα - πνεύμα συνεργασίας και ομαδικότητας
Άτομο ευγενικό, πρόθυμο και υπεύθυνο

Παράδοση Βιογραφικών
Στο Κατάστημα: οδός Κύπρου 47, στην Ηγουμενίτσα
Στο email: diktis@gmail.com

ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ :
· Άριστο περιβάλλον εργασίας 

· Συνεχής Εκπαίδευση · Bonus βάσει αποτελεσμάτων
Read More »
ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΔΥΟ ΤΕΧΝΙΚΟΙ H/Y ΑΠΟ ΤΟ ΜULTIRAMA ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΔΥΟ ΤΕΧΝΙΚΟΙ H/Y ΑΠΟ ΤΟ ΜULTIRAMA ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 02, 2020 Rating: 5

Από ασφυξία ο θάνατος του δίχρονου παιδιού

Τρίτη, Ιουνίου 02, 2020
Από ασφυξία ο θάνατος του δίχρονου παιδιού


Αυτό που όλοι αρχικά φοβόντουσαν επιβεβαιώνεται τελικά από τη νεκροψία- νεκροτομή στο δίχρονο κοριτσάκι από την Ηγουμενίτσα. 

Το αγγελούδι βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις τους στη κούνια νωρίς το πρωί. 
Οι γονείς του το μετέφεραν άμεσα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών όμως εκεί, και παρά την μεγάλη προσπάθεια των γιατρών, διαπιστώθηκε ότι ήταν ήδη νεκρό. 

Η νεκροψία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα από τον Καθηγητή Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Θεόδωρο Βουγιουκλάκη. 

Ο θάνατος του δίχρονου παιδιού προήλθε από ασφυξία. 
Το κεφαλάκι του μπλέχθηκε στα κάγκελα της κούνιας, κατά την προσπάθειά του να βγει και δυστυχώς κατέληξε.

«Ο θάνατος επήλθε με τον μηχανισμό της ασφυξίας και χαρακτηρίζεται ως ατύχημα» είναι το ακριβές πόρισμα του Καθηγητή Ιατροδικαστικής.

Σε επικοινωνία του Epiruspost με τον κ. Βουγιουκλάκη υπογράμμισε με έμφαση ότι ο ίδιος δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν η κούνια πληρούσε τους κανόνες ασφάλειας.

Μια στιγμή λοιπόν, μια κακιά στιγμή ήταν αρκετή για να στερήσει τη ζωή σε ένα υγιέστατο παιδάκι.

Η οικογένεια είναι σοκαρισμένη, όπως σοκαρισμένη από την ανείπωτη τραγωδία είναι και η τοπική κοινωνία.
Read More »
Από ασφυξία ο θάνατος του δίχρονου παιδιού Από ασφυξία ο θάνατος του δίχρονου παιδιού Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 02, 2020 Rating: 5

Σελίδες