Πνευματικά Σαλπίσματα - Κυριακή των Βαΐων 2020, με τον π. Ηλία Μάκο (ΒΙΝΤΕΟ)

Κυριακή, Απριλίου 12, 2020
Πνευματικά Σαλπίσματα - Κυριακή των Βαΐων 2020, με τον π. Ηλία Μάκο (ΒΙΝΤΕΟ)


Read More »
Πνευματικά Σαλπίσματα - Κυριακή των Βαΐων 2020, με τον π. Ηλία Μάκο (ΒΙΝΤΕΟ) Πνευματικά Σαλπίσματα - Κυριακή των Βαΐων 2020, με τον π. Ηλία Μάκο (ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Απριλίου 12, 2020 Rating: 5

Συνέντευξη με το μέλος της Γραμματείας & Ταμία των ΠΡΑΣΙΝΩΝ και Θεσπρωτό κ. Γιάννη Βέλλη

Κυριακή, Απριλίου 12, 2020
Συνέντευξη με το μέλος της Γραμματείας & Ταμία των ΠΡΑΣΙΝΩΝ και Θεσπρωτό κ. Γιάννη ΒέλληΣυνέντευξη στον Βαγγέλη Αναστασίου

Ο Γιάννης Βέλλης είναι γνωστός στη Θεσπρωτία, στην Ήπειρο γενικότερα, ως δημοσιογράφος, φωτογράφος, λογοτέχνης, μέλος διοικήσεων πολλών Ηπειρώτικων και άλλων συλλόγων, αλλά και ως ένας από τα λίγους που ασχολήθηκαν τόσο έντονα, με συνέπεια, με την πολιτική οικολογία, τα πράσινα κινήματα στην Ήπειρο. 
Για πολλά χρόνια μέλος και υποψήφιος βουλευτής των «Οικολόγων Πράσινων», σε Θεσπρωτία και Β' Αθήνας. 
Σήμερα μέλος της Γραμματείας & Ταμίας των «Πράσινων», του ενωτικού πράσινου κόμματος που συγκροτήθηκε πρωτοποριακά με ψηφιακό συνέδριο τον περασμένο Μάρτιο, με τη συμμετοχή των κομμάτων «Πράσινοι – Αλληλεγγύη» και «Κόμμα Πειρατών Ελλάδας», του «Οικολογικού Δικτύου, πρώην στελεχών άλλων κομμάτων, των δύο πρώην ευρωβουλευτών του χώρου, αυτοδιοικητικών και ενεργών πολιτών που ενστερνίζονται τις πράσινες αξίες και την αυτονομία της πολιτικής οικολογίας.

Κε Γιάννη Βέλλη, μετά από τόσο καιρό, έρχεται πάλι η ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί για πολιτική. Είναι εποχή να δημιουργούνται κόμματα; 
Όλες οι εποχές είναι κατάλληλες, αρκεί ό,τι δημιουργείται να έχει να προσφέρει κάτι σε επίπεδο ιδεών, ενεργειών και φυσικά να είναι υπεύθυνο και χρήσιμο στην ελληνική πραγματικότητα. Οι “Πράσινοι”, θέλουν να πατάνε πάντα με σοβαρότητα στην ελληνική πραγματικότητα και δίνουν λύσεις ουσιαστικές, όχι επιφανειακές ή μιμητικές. Το έχουν δείξει τόσα χρόνια με συνέπεια, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη και αλλού. Μη ξεχνάτε ότι οι Ευρωπαίοι Πράσινοι, παραμένουν μια ισχυρή δύναμη στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, τις κυβερνήσεις και τις αυτοδιοικήσεις πολλών ευρωπαϊκών πόλεων και περιφερειών. 

Συμμετείχατε στους «Οικολόγους Πράσινους» για αρκετά χρόνια. Το κόμμα αυτό συνεχίζει να υπάρχει και τακτικά βλέπουμε ανακοινώσεις του. Γιατί φύγατε; Εκεί δεν μπορούσατε πια να κάνετε αυτά που πιστεύετε; Έχει αλλάξει κάτι; 
Οι «Οικολόγοι Πράσινοι» πρόσφεραν για αρκετά χρόνια στο πράσινο χώρο -όπως και οι «Οικολόγοι Εναλλακτικοί» παλιότερα- και εν μέρει μπορεί να προσφέρουν και σήμερα κάποια πράγματα. Δυστυχώς, η συνεργασία τους και η ταύτιση με τον «ΣΥΡΙΖΑ» και τους «ΑΝΕΛ» στην κυβέρνηση επί 4,5 χρόνια, με πενιχρά αποτελέσματα, έφερε εσωτερικές συγκρούσεις, σημαντική φθορά στην εμπιστοσύνη των πολιτών και των οικολογικών δυνάμεων απέναντί τους, με αποτέλεσμα και η προτροπή τους σε σωστά πράγματα ή δράσεις να βρίσκει την αντίδραση της αμφιβολίας ή της αδιαφορίας. Δεν ξέρω αν μπορέσουν να ξεπεράσουν ανώδυνα αυτή την περίοδο, σε κάθε περίπτωση πάντως δεν μπορούν πλέον να εκφράσουν αξιόπιστα και ικανοποιητικά τον πράσινο χώρο. Καμιά συνεργασία σε κεντρικό ή τοπικό επίπεδο δεν μπορεί να είναι προς όφελος των Πράσινων προτάσεων, αν δεν υπάρχει πρώτα ένα ισχυρό στην κοινωνία και αυτόνομο πολιτικά Πράσινο κόμμα. Οι «Πράσινοι» και εγώ προσωπικά, τους στέλνουμε μήνυμα σύμπλευσης ως πολιτικό σχήμα ή ένταξης ως άτομα, στο νέο ενωτικό κόμμα, για να αγωνιστούμε από κοινού, για μια δυνατή προσπάθεια για μια Πράσινη Ελλάδα και μια αλληλέγγυα Ευρώπη, μέσα από τις οικολογικές ιδέες και τις εναλλακτικές προτάσεις διεξόδου από την πολύπλευρη κρίση. 

Στηρίξατε πριν λίγες μέρες, ως «Πράσινοι», την έκκληση «Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη τώρα!». Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Πού βοηθάει την Ελλάδα, αν προχωρήσει με κάποιο τρόπο; 
Η έκκληση «Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη τώρα!». είναι μια πρωτοβουλία 3 Γερμανών Πράσινων ευρωβουλευτών, την οποία συνυπογράφουν πρώην Ιταλοί πρωθυπουργοί, Γερμανοί πολιτικοί, οικονομολόγοι κ.ά., που εκτιμούν ότι κυβερνήσεις όπως της Γερμανίας προωθούν τη διαίρεση της Ευρώπης και καλούν τις ηγεσίες να παραμερίσουν τις διαφορές μεταξύ τους και να υιοθετήσουν μέτρα έμπρακτης αλληλεγγύης.
Το ανοικτό κάλεσμα περιλάμβανε 4 σημεία κλειδιά για μια ισορροπημένη και δίκαιη λύση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στα συστήματα υγείας, στην οικονομία, στην εργασία και στην κοινωνία:
· Ενίσχυση των πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και μια ολοκληρωμένη ασπίδα προστασίας για την Ευρωζώνη και την ΕΕ συνολικά.
· Πρόσβαση σε προληπτική πιστοληπτική γραμμή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Διάσωσης (Υπάρχουν 410 δις αδιάθετα κεφάλαια) για όλες τις χώρες, με προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες της υγείας, χωρίς δημοσιονομικούς περιορισμούς. Με αυτή τη βάση οι χώρες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πολύ μεγαλύτερα ποσά από την ΕΚΤ.
· Αναστήλωση της οικονομίας με την έκδοση Ευρωπαϊκών Ομόλογων Υγείας 1000 δισ. ευρώ, με σαφή και καθορισμένο κοινό στόχο και με βάση κοινά συμφωνημένες κατευθυντήριες γραμμές. Αυτό θα επέτρεπε την από κοινού επιβάρυνση, με δημοκρατικό τρόπο.
· Στρατηγική εξόδου και μέτρα για να επιστρέψουμε στην κανονική λειτουργία των κοινωνιών και των οικονομιών μας και στην βιώσιμη οικονομία, ενσωματώνοντας μεταξύ άλλων την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό κι αντλώντας όλα τα διδάγματα από την κρίση.
Παρόλα αυτά, το πρόσφατα συμφωνηθέν πακέτο του Eurogroup δεν είναι αρκετό. Ο μικρότερος κοινός παρονομαστής των χωρών του ευρώ δεν θα μπορέσει να σταματήσει την οικονομική κρίση. Είναι βέβαια καλό το ότι συμφωνήθηκε έστω κάτι και ότι χαλάρωσαν οι όροι για τα δάνεια από την ομπρέλα προστασίας του ESM. Ωστόσο, είναι στάχτη στα μάτια, όταν οι όροι για δάνεια του ESM χαλαρώνουν μόνο για τα κόστη υγείας. Η συμφωνία του Eurogroup συγκρινόμενη με τα εθνικά οικονομικά πακέτα και το οικονομικό πακέτο των ΗΠΑ είναι επαίσχυντη. Απαιτείται ένα πραγματικό ταμείο ανασυγκρότησης με δισεκατομμύρια για επενδύσεις και τα λεγόμενα κορωνοομόλογα, δηλαδή κοινή ευθύνη για δάνεια. 

Ο κορωνοϊός, η πανδημία αυτή, αφού άλλαξε τις ζωές μας αλλάζει και την πολιτική μας; Το πιστεύετε αυτό;
Βελτίωσε την πολιτική μας οπτική, χτύπησε τον ωχαδερφισμό μας, τόνισε την αναγκαιότητα της χρήσιμης και λειτουργικής δημόσιας υγείας, έδωσε καλύτερα στον κόσμο να καταλάβει ότι το περιβάλλον δεν είναι κάτι αόριστο που δεν αφορά εμάς, έδειξε τα προβλήματα της παγκοσμιοποίησης που επηρεάζουν όχι μόνο την υγεία, την οικονομία, τη βιωσιμότητα κρατών, θεσμών, συμμαχιών και τόσα άλλα. Από αυτή την πλευρά ο κορωνοϊός, αυτή η πανδημία που μας πλήττει όλους, άνοιξε ένα δρόμο για μια νέα εποχή, για το παραπέρα. Αν ως κράτη, κυβερνήσεις, τοπική αυτοδιοίκηση, πολίτες, φανούμε εγωιστές και το αγνοήσουμε, τότε δεν θα φταίει η πανδημία για τις παραπέρα καταστροφές της ανθρωπότητας αλλά ο ίδιος ο άνθρωπος που αγνόησε τα μηνύματά της.


Για τον Καλαμά και την ρύπανσή του, θα πάρετε κάποιες πρωτοβουλίες ως κόμμα; 
Η ρύπανση του Καλαμά είναι ένα μεγάλο θέμα, σχεδόν εθνικό. Δυστυχώς και πολιτικοί και δημόσιοι παράγοντες και υπηρεσίες κάνουν τα στραβά μάτια, για ίδιον πολιτικό & άλλο όφελος ή για να μη μπλεχτούν στην "ανάπτυξη" των βιομηχανιών και δεν παίρνουν αυστηρά μέτρα προστασίας των ποταμών, λιμνών και γενικά των υδάτων. Πολλά μεγάλα και μικρά ποτάμια της Ελλάδας, αλλά και λίμνες ή πηγές, ρυπαίνονται συστηματικά, καθημερινά και καταστρέφονται από αυτή την ανευθυνότητα και την πολιτική αναξιοπιστία. Αυτό συμβαίνει και με τον Καλαμά. Στο πρόγραμμά μας, μέσα από τη συνεισφορά των επιστημόνων που έχουμε, θα ξεκινήσουμε μια πρωτοβουλία για καθαρά νερά από ανθρώπινες ή βιομηχανικές παρεμβάσεις. Θέλουμε τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο μαζί μας σε αυτή την προσπάθεια. 

Εδώ στην Ήπειρο έχουμε το θέμα των ερευνών σχετικά με τις εξορύξεις υδρογονανθράκων σε διάφορες περιοχές χωρίς να τηρείται τόσο υπεύθυνα η διαδικασία που έχει καθορισθεί. Πολλοί κάτοικοι έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους και πολλές φορές αγνοήσανε και τις προστατευμένες περιοχές δικτύου Natura. Η θέση σας; 
Δυστυχώς η τοπική κοινωνία, μένει απέξω από σημαντικές αποφάσεις, γιατί θυσιάζονται πολλά για τη μείωση του εξωτερικού χρέους, για την κάλυψη των υποχρεώσεών μας ως χώρα, προς την τρόικα, τους θεσμούς κτλ. 
Αυτές οι υποχωρήσεις των κυβερνήσεων, λειτουργούν σε βάρος των οικοσυστημάτων αλλά και των πολιτών, που βρίσκονται τακτικά σε άμυνα απέναντι σε συνεργεία και εργολάβους, που αυθαίρετα παρεμβαίνουν ή ερευνούν χωρίς άδεια τις ιδιοκτησίες τους. 
Υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες σε αυτό και δεν χρειάζεται να δώσω επιπλέον έκταση. 
Η Θεσπρωτία, έχει αρκετές προστατευόμενες εκτάσεις, όπως το δέλτα Καλαμά, το έλος Καλοδίκι, τα στενά Παρακάλαμου, τη λίμνη λιμνοπούλα, τα στενά Καλαμά και Αχέροντα, κ.λπ. Τι θα γίνει εάν αποφασισθεί εκεί, ότι πρέπει να γίνει εξόρυξη; Θα καταστρέψουμε ό,τι έχουμε για εμάς και τα παιδιά μας για να κερδίσουμε μια ελάχιστη καταβολή στο εξωτερικό χρέος μας ως Ελλάδα; 
Οι «Πράσινοι», καλούν την κυβέρνηση να υποστηρίξει την Έκθεση του Προγράμματος Περιβάλλοντος του ΟΗΕ Emissions Gap Report. Η Έκθεση δέχεται ότι οι υφιστάμενες μονομερείς δεσμεύσεις των κρατών στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού είναι εντελώς ανεπαρκείς και αντιστοιχούν σε τροχιά υπερθέρμανσης 3,20 C στα τέλη του αιώνα. Επίσης, ότι οι παγκόσμιες εκπομπές μέχρι το 2030 θα πρέπει να μειώνονται κατά 7,6% κάθε χρόνο, προκειμένου να πιαστεί ο στόχος συγκράτησης της υπερθέρμανσης στους 1,50 C, κάτι εξαιρετικά απαιτητικό και ακριβό, αφού την τελευταία δεκαετία αυξάνονται με μέσο ετήσιο ρυθμό 1,5%. 
Και τονίζουν ότι, αν οι κυβερνήσεις είχαν ακούσει το οικολογικό κίνημα και τους ανεξάρτητους από σκοπιμότητες επιστήμονες, που εδώ και χρόνια ζητούν μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων που δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ο στόχος θα μπορούσε να είχε πιαστεί πιο εύκολα και με μικρότερο κόστος. Τώρα η κλιματική κρίση αρχίζει να επιταχύνεται ανεξέλεγκτα και να βάζει σε κίνδυνο την επιβίωσή μας, χωρίς δυνατότητα επιστροφής! 
Πρέπει να δράσουμε άμεσα! 
Έχουμε μόνο 10 χρόνια για να διατηρηθεί τουλάχιστον η άνοδος της θερμοκρασίας κάτω από 1.50C, συγκριτικά με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Πρέπει να αλλάξουν με ταχείς ρυθμούς οι πολιτικές στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της κτηνοτροφίας, της γεωργίας, της βιομηχανίας κ.ά. Δεν δικαιούμαστε να αφήσουμε τους πάγους να λιώνουν και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας να καταστρέψει τις ακτές και την οικονομία μας. 
Γι’ αυτό οι Πράσινοι ζητούν να σταματήσουν οι εξορύξεις υδρογονανθράκων, που θα έχουν καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον, στον τουρισμό και την ελληνική οικονομία. Μόνη βιώσιμη διέξοδος είναι η άμεση μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία φιλική στο περιβάλλον, η αλλαγή των πολιτικών και του τρόπου ζωής μας και η παγκόσμια κλιματική δικαιοσύνη. 
Στην Ήπειρο στηρίζουμε με μέλη μας, αλλά και ιδεολογικά και προγραμματικά, την «Οικολογική Συμμαχία για την Ήπειρο», που κινείται στην ίδια κατεύθυνση με τους «Πράσινους».

Που μπορεί να βρει στοιχεία για το κόμμα σας, εάν θέλει να αναζητήσει κάτι, να θέσει τοπικά προβλήματα που αφορούν τη Θεσπρωτία ή την Ήπειρο; Να κάνει εγγραφή ως μέλος;
Έχουμε δημιουργήσει την ιστοσελίδα https://prasinoi.eu και μέσα σε αυτή το φόρουμ https://forum.prasinoi.eu/index.php.
Επίσης μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα έχουμε τις θεματικές ομάδες, όπου ο καθένας μπορεί να λαμβάνει πληροφόρηση και είναι: Περιβάλλοντος, Αυτοδιοίκησης, Δικαιωμάτων, Δημοκρατίας, Υγείας κ.α.
Μέλη μας μπορούν να γίνουν όσοι εκφράζονται από τις απόψεις την πολιτικής οικολογίας ή απλά εκτιμάνε τις προσπάθειές μας για μια καλύτερη και Πράσινη Ελλάδα. 
Στο λινκ αυτό γίνονται οι αιτήσεις μελών: https://prasinoi.eu/be-a-member


Σας ευχαριστούμε για τη συνέντευξη αυτή και ελπίζουμε, στην μετά κορονοϊό εποχή, να μιλήσουμε και για τις άλλες μεγάλες σας αγάπες: τη φωτογραφία, τη λογοτεχνία, τη δημοσιογραφία.
Read More »
Συνέντευξη με το μέλος της Γραμματείας & Ταμία των ΠΡΑΣΙΝΩΝ και Θεσπρωτό κ. Γιάννη Βέλλη Συνέντευξη με το μέλος της Γραμματείας & Ταμία των ΠΡΑΣΙΝΩΝ και Θεσπρωτό κ. Γιάννη Βέλλη Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Απριλίου 12, 2020 Rating: 5

Οι θησαυροί της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας στο σπίτι σας από το Μουσείο Ηρακλειδών

Κυριακή, Απριλίου 12, 2020
Οι θησαυροί της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας στο σπίτι σας από το Μουσείο Ηρακλειδών


Το Μουσείο Ηρακλειδών προσφέρει σε όλους τους Έλληνες τους θησαυρούς της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, έτσι όπως αυτοί μελετήθηκαν, σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν από την Εταιρεία Διερεύνησης Αρχαιοελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας.

Για όσο καιρό διαρκεί η προσπάθεια όλων να κρατηθούμε υγιείς και να αντιμετωπίσουμε την αόρατη απειλή, η ψηφιακή βιβλιοθήκη των video θα είναι ελεύθερα προσβάσιμη από όλους. Παράλληλα, οι άνθρωποι του μουσείου και οι επιστημονικοί του σύμβουλοι, μπορούν να απαντούν σε ερωτήσεις και απορίες που το κοινό μπορεί να θέτει μέσα από τις σελίδες του μουσείου στα κοινωνικά δίκτυα.


Στην ψηφιακή μας βιβλιοθήκη, το κοινό μπορεί να δει video και να μάθει μεταξύ άλλων:

Α) την αυτόματη Θεραπαινίδα Φίλωνος και Ήρωνος – το πρώτο δηλαδή ρομπότ στην τεχνολογική ιστορία της ανθρωπότητας. Η μελέτη, σχεδίαση και κατασκευή του ομοιώματος έγινε από τον ακαδημαϊκό Μανόλη Κορρέ σε μια ιδέα του καθ. Θεοδόση Τάσιου. Ο κ. Κορρές μελέτησε και κατασκεύασε και τον μηχανισμό κίνησης, ενώ τον μηχανισμό κεράσματος κατασκεύασε ο Σπύρος Οικονομόπουλος

Β) τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων – τον πρώτο δηλαδή αναλογικό υπολογιστή στην τεχνολογική ιστορία της ανθρωπότητας. Η μελέτη και σχεδίαση του μεγάλου λειτουργικού μοντέλου έγινε από τους καθ. Ιωάννη Σειραδάκη και Κυριάκο Ευσταθίου, του ΑΠΘ.

Τηλεοπτική Πρεμιέρα

Τέλος, την Παρασκευή 10 Απριλίου, στις 19:45, έχει προγραμματιστεί η επίσημη πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ «ΕUREKA», στο κανάλι HISTORY της CosmoteTV. Το ωριαίας διάρκειας ντοκιμαντέρ, είναι μια συμπαραγωγή της Cosmote και του Μουσείου Ηρακλειδών, στο οποίο παρουσιάζεται η μεγάλη έκθεση «Επιστήμη, Τέχνη και Τεχνολογία των Αρχαίων Ελλήνων», η οποία είχε ταξιδέψει στην Κίνα από τον Νοέμβριο του 2017 έως τον Ιούνιο του 2018 και την είχαν επισκεφθεί περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι.

Στο ντοκιμαντέρ, ο επιστημονικός σύμβουλος του μουσείου και πρόεδρος της ΕΔΑΒυΤ, ομότιμος καθηγητής Θεοδόσης Τάσιος, παρουσιάζει με τον ιδιαίτερο και μοναδικό τρόπο του, το σύνολο των εκθεμάτων.

Το Μουσείο και η Cosmote, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες της εποχής, μετά την πρεμιέρα της ταινίας, από το Σάββατο11 Απριλίου και για όσο καιρό χρειαστεί να μείνουμε σπίτι, προσφέρουν σε όλους τους Έλληνες τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν διαδικτυακά το μοναδικό αυτό ντοκιμαντέρ.

Η πρόσβαση τόσο στην ψηφιακή μας βιβλιοθήκη όσο και στο ντοκιμαντέρ EUREKA, είναι δυνατή μέσα από τη σελίδα μας, στη διεύθυνση https://www.herakleidon.org/stayhome ή στο tab Μένουμε Σπίτι στην ιστοσελίδα μας https://www.herakleidon.org/home/.
Read More »
Οι θησαυροί της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας στο σπίτι σας από το Μουσείο Ηρακλειδών Οι θησαυροί της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας στο σπίτι σας από το Μουσείο Ηρακλειδών Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Απριλίου 12, 2020 Rating: 5

Στα 33 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα - 98 οι θάνατοι

Κυριακή, Απριλίου 12, 2020
Στα 33 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα - 98 οι θάνατοι


Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 33 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας και ακόμη 5 θανάτους.

Η ανακοίνωση:
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2114, εκ των οποίων το 56.9% αφορά άνδρες.
Από αυτά, 542 (25.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 819 (38.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
76 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 15 (19.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 80.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
15 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 98 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 26 ήταν γυναίκες (26.5%) και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 72 έτη και το 88.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Έχουν συνολικά ελεγχθεί 42261 κλινικά δείγματα.
Read More »
Στα 33 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα - 98 οι θάνατοι Στα 33 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα - 98 οι θάνατοι Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Απριλίου 12, 2020 Rating: 5

Καθαρά και τα 33 δείγματα από το νοσ. Φιλιατών - H εξέλιξη του κορωνοϊού στην Ήπειρο (Κυριακή 12 Απριλίου)

Κυριακή, Απριλίου 12, 2020
Καθαρά και τα 33 δείγματα από το νοσ. Φιλιατών - H εξέλιξη του κορωνοϊού στην Ήπειρο (Κυριακή 12 Απριλίου)


Η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊου, μέχρι σήμερα (Κυριακή 12 Απριλίου 2020) το μεσημέρι, σύμφωνα με την ενημέρωση από τα νοσοκομεία της Ηπείρου έχει ως εξής:

A. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ :
1. Στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας νοσηλεύεται ένα θετικό περιστατικό.
• Πρόκειται για το περιστατικό από τα Ιωάννινα, ο ασθενής είναι διασωληνωμένος και παρουσιάζει πολύ σημαντική βελτίωση.
2. Στη ΜΕΘ νοσηλεύεται ο ηλικιωμένος από την Άρτα και η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή.
3. Στη Μονάδα Λοιμωδών, αρνητικής πίεσης, νοσηλεύονται τρία διαπιστωμένα θετικά περιστατικά.
• Το πρώτο είναι θετικό περιστατικό από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, ο ασθενής είναι σταθερά βελτιωμένος.
• Το δεύτερο είναι η σύζυγος του ηλικιωμένου θανόντος από την Κέρκυρα .Η κατάσταση της υγείας της είναι σταθερή .
• Το τρίτο περιστατικό εισήχθη χθες το απόγευμα. Πρόκειται για νεαρό άντρα από τα Ιωάννινα, το οποίο παρουσιάζει ήπια συμπτώματα και η εισαγωγή του έγινε αφού το δείγμα που ελήφθη και εξετάσθηκε ήταν θετικό. Η κατάσταση της υγείας του ασθενούς είναι πολύ καλή.
4. Σήμερα έλαβε εξιτήριο από τη Μονάδα Λοιμωδών ασθενής από την Π.Ε. Πρέβεζας, αφού η υγεία του είναι σε πολύ καλή κατάσταση.
5. Οι διαπιστωμένες επαφές του νέου θετικού περιστατικού, που προέκυψαν από την άμεση ιχνηλάτηση βρίσκονται σε κατ΄οίκον περιορισμό και παρακολουθούνται από την αρμόδια Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας.
6. Κατά την χθεσινή ημέρα εξετάσθηκαν από το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τριάντα νέα δείγματα. Τα τέσσερα αφορούσαν το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας και τα υπόλοιπα είκοσι έξι τα Νοσοκομεία της Ηπείρου. Τα είκοσι πέντε ήταν αρνητικά και το ένα διαπιστώθηκε θετικό (αφορά το νέο ασθενή που εισήχθη στη Μονάδα Λοιμωδών).

Β. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»
• Τα έξι δείγματα που στάλθηκαν συνολικά χθες για εξέταση είναι αρνητικά.
• Σήμερα στάλθηκε ένα νέο δείγμα για εξέταση.
• Από το σύνολο των εκατόν τριάντα (130) δειγμάτων που έχουν ληφθεί έως σήμερα , το ένα ήταν θετικό (κάτοικος Πρέβεζας) και αναμένονται αποτελέσματα για το ένα ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα είναι αρνητικά.

Γ. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ
• Τα δέκα τέσσερα δείγματα που στάλθηκαν χθες για εξέταση είναι αρνητικά.
• Σήμερα ελήφθησαν τρία νέα δείγματα και αναμένονται αποτελέσματα.
• Τα τρία επιβεβαιωμένα θετικά κρούσματα, τα οποία διαμένουν στην Άρτα, εξακολουθούν να βρίσκονται σε καραντίνα στην οικία τους και ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή με παρακολούθηση από την ιατρική ομάδα του νοσοκομείου. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους.
• Επίσης όλες οι διαπιστωμένες επαφές τους, που προέκυψαν από την ιχνηλάτηση, εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατ΄ οίκον περιορισμό και παρακολουθούνται.
• Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά τριακόσια εξήντα έξι (366) δείγματα εκ των οποίων τα τέσσερα ήταν θετικά και αναμένονται απαντήσεις για τα τρία ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα ήταν αρνητικά.

Δ. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
• Στο Νοσοκομείο σήμερα νοσηλεύονται σε απομόνωση τέσσερα πιθανά περιστατικά, εν αναμονή αποτελεσμάτων τους από δείγματα που ελήφθησαν χθες και σήμερα.
• Πέραν των ανωτέρω σήμερα διαβιβάστηκαν ως αρνητικά για SARS-COV-2, δύο δείγματα που είχαν αποσταλεί από την Παρασκευή
• Όλες οι διαπιστωμένες επαφές των θετικών περιστατικών , που νοσηλεύθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όσο και των δύο που βρίσκονται σε καραντίνα στην οικία τους και παρακολουθούνται από το Νοσοκομείο, μετά την ιχνηλάτηση και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, έχουν τεθεί σε κατ΄ οίκον περιορισμό και παρακολουθούνται . Όλοι είναι καλά στην υγεία τους.
• Στην οικία τους βρίσκονται επίσης και παρακολουθούνται τα δύο θετικά περιστατικά (ασθενείς) που νοσηλεύθηκαν στο ΠΓΝ Ιωαννίνων και έλαβαν εξιτήριο στις 5/4/2020 και το ένα που έλαβε εξιτήριο σήμερα.

Ε. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
.• Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά τριάντα τρία (33) δείγματα και ήταν όλα αρνητικά .
Στο Camping του Δρεπάνου φιλοξενούνται σαράντα ένα (41) άτομα από διάφορες χώρες της Ευρώπης, οι περισσότεροι Γάλλοι υπήκοοι για τους οποίους βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για την προώθησή τους στις χώρες προέλευσης. Όλοι παρακολουθούνται και είναι καλά στην υγεία τους.
Read More »
Καθαρά και τα 33 δείγματα από το νοσ. Φιλιατών - H εξέλιξη του κορωνοϊού στην Ήπειρο (Κυριακή 12 Απριλίου) Καθαρά και τα 33 δείγματα από το νοσ. Φιλιατών - H εξέλιξη του κορωνοϊού στην Ήπειρο (Κυριακή 12 Απριλίου) Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Απριλίου 12, 2020 Rating: 5

Συνάντηση Δηλαβέρη - Πορφύρη με Δήμαρχο και Αντιπεριφερειάρχη - Τι συζητήθηκε...

Κυριακή, Απριλίου 12, 2020
Συνάντηση Δηλαβέρη - Πορφύρη με Δήμαρχο και Αντιπεριφερειάρχη - Τι συζητήθηκε...


Συνάντηση της προέδρου και του διευθύνοντα συμβούλου της ΟΛΗΓ Α.Ε. με τον δήμαρχο Ηγουμενίτσας κ. Λώλο και τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας κ. Πιτούλη, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής.

Θέμα των συναντήσεων, που πραγματοποιήθηκαν μετά από αίτημα της κας Δηλαβέρη και του κ. Πορφύρη, ήταν η εξεύρεση λύσης, στο θέμα που έχει προκύψει με την εκμίσθωση των δύο καταστημάτων στην παραλία του Δρεπάνου και που έχει οδηγήσει σε σύγκρουση ΟΛΗΓ και δήμο Ηγουμενίτσας.

Στην συνάντηση με τον δήμαρχο Ηγουμενίτσας, στην οποία ήταν παρών και ο βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Γιόγιακας, προτάθηκε από τη διοίκηση του Οργανισμού, να προσθέσει ο δήμαρχος όποιον όρο θέλει στις συμβάσεις.
Έμμεση παραδοχή πως οι προκηρύξεις, όπως συντάχθηκαν, δεν διασφάλιζαν τα συμφέροντα του δήμου Ηγουμενίτσας, ο οποίος θα είναι ο επόμενος ιδιοκτήτης, μετά τη μεταβίβαση της χερσαίας ζώνης από την ΟΛΗΓ Α,Ε,

Ο κ. Λώλος, ο οποίος είναι φανερά ενοχλημένος με τη κίνηση της διοίκησης τηε ΟΛΗΓ να δημοπρατήσει τα καταστήματα, επέμεινε στη αρχική του θέση, πως οι δημοπρατήσεις πρέπει να ακυρωθούν και να ενταθούν οι ενέργειες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας απόδοσης της χερσαίας ζώνης, στο σύνολό της, στον δήμο Ηγουμενίτσας.
Η τελική θέση της δημοτικής αρχής, καθώς και ο τρόπος αντίδρασης, θα καθοριστεί μετά την αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Χωρίς να αποκομίσουν την επιθυμητή "στήριξη", έφυγαν και από τη συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας κ. Πιτούλη, αφού και αυτός παρέμεινε σταθερός στην απόφασή του να είναι συμπαραστάτης σε όποια απόφαση και εάν λάβει ο δήμος Ηγουμενίτσας, χωρίς μάλιστα να διστάσει να συγκρουστεί με οποιονδήποτε και εάν χρειαστεί.
Read More »
Συνάντηση Δηλαβέρη - Πορφύρη με Δήμαρχο και Αντιπεριφερειάρχη - Τι συζητήθηκε... Συνάντηση Δηλαβέρη - Πορφύρη με Δήμαρχο και Αντιπεριφερειάρχη - Τι συζητήθηκε... Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Απριλίου 12, 2020 Rating: 5

Γόγολος: Η δημοπράτηση των θερινών καταστημάτων αναψυχής στο Δρέπανο και το πραγματικό πρόβλημα

Κυριακή, Απριλίου 12, 2020
Γόγολος: Η δημοπράτηση των θερινών καταστημάτων αναψυχής στο Δρέπανο και το πραγματικό πρόβλημαΜια αναφορά στα γεγονότα 
Σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο (όπως μπορείτε να δείτε το σχετικό βίντεο στη συνέχεια) και σε ότι αφορά τα καταστήματα αναψυχής του Δρεπάνου έκανα την παρακάτω αναφορά :
« Επειδή στην πρόσφατη επίσκεψη του κ. Πλακιωτάκη λάβαμε τη διαβεβαίωση, ότι η χερσαία ζώνη θα αποδοθεί πολύ σύντομα στο Δήμο, καλό είναι ο ΟΛΗγ να μη προχωρήσει στη δημοπράτηση μίσθωσης των καταστημάτων, διότι ενδεχομένως θα περιπλέξει τη διαφαινόμενη παραχώρηση της χερσαίας ζώνης, αλλά να το κάνει ο Δήμος στο επόμενο διάστημα…»

Με περίσσεια αυταρέσκεια ο κ. Δήμαρχος, αφού μας εγκάλεσε για την αναφορά στο θέμα, διθυραμβικά μας διαβεβαίωσε:
« Το ότι ο ΟΛΗγ επισκευάζει τα θερινά καταστήματα στο Δρέπανο, δεν σημαίνει ότι θα προχωρήσει σε δημοπράτηση για τη μίσθωσή τους. Είμαστε ενήμεροι ως Δημοτική Αρχή και σε διαρκή επικοινωνία με τη νέα Διοίκηση του ΟΛΗγ..»

ΣΗΜ. Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε….. 

Η διοίκηση του ΟΛΗγ ανακοινώνει, ότι προκηρύσσει την ενοικίαση των δυο θερινών καταστημάτων στο Δρέπανο, επικαλούμενη μια σειρά θέσεων και τη δική της αντίληψη για το θέμα ως Α.Ε.

Ο κ. Δήμαρχος με Δελτίο Τύπου, θεωρεί ως αφορμή πολέμου την ενέργεια του ΟΛΗγ, κάνοντας αναφορά στη Λατινική φράση Casous Belli, θέτοντας σε κατάσταση πολέμου τον Δήμο.(Εμφύλιος άραγε;)

Εμείς από την πλευρά μας ξεκαθαρίζουμε εξ αρχής, ότι η Παραλία του Δρεπάνου χρειάζεται αναβάθμιση ώστε να προσφέρει με τις υποδομές του, τις υπηρεσίες που έχουν ανάγκη οι πολυπληθείς επισκέπτες ντόπιοι ή από όμορους νομούς.

Πριν οδηγηθούμε σε εμφυλίους πολέμους και δούμε τους πολεμάρχους να παίρνουν θέσεις μάχης, θα ήταν φρόνιμο και υπεύθυνο να δούμε το πραγματικό πρόβλημα.

Η θέση μας, όπως πολλές φορές έχουμε αναφέρει, βρίσκεται στον τρόπο λειτουργίας του Δήμου, που επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά από το θέμα που προέκυψε με τον ΟΛΗγ. Βεβαίως θα προτιμούσαμε ο Δήμος Ηγουμενίτσας να έχει την κυριότητα της χερσαίας ζώνης, να κάνει τις αναγκαίες μισθώσεις και να προσθέσει με τον τρόπο αυτό έσοδα στο ταμείο του. Αν βέβαια είναι σε θέση να το κάνει ( η διαχείριση των οφειλών του καταστήματος Κεντρικό δεν αποτελεί εχέγγυο )

Η παθογένεια είναι ριζωμένη στον ευρύτερο τρόπο λειτουργίας του Δήμου.

Είναι ευθύνη του πρώτου Δημότη και των συνεργατών του, από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων τους, να ανοίξουν δίαυλο επικοινωνίας και συνέργειας με τις άλλες Αρχές, ώστε η λειτουργία όλων των Φορέων που έχουν έδρα την περιοχή του Δήμου, να συνδράμουν και να δημιουργήσουν σχέδιο αλληλεπίδρασης των υπηρεσιών τους, προς όφελος των πολιτών.

Π.χ. Θα μπορούσε να βελτιώσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης, η αλληλεπίδραση των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. του Λιμεναρχείου και του Δήμου ; 

Θα βελτίωνε το πρόβλημα της καθαριότητας του Δήμου, η αλληλεπίδραση των υπηρεσιών της Πυροσβεστικής στην καθαριότητα ;

Θα βελτίωνε το τουριστικό προϊόν του Δήμου, μια γενναία και πρωτοποριακή καμπάνια με τη χρηματοδότηση του ΟΛΗγ σε συνεργασία με τους φορείς τουρισμού και τον Δήμο;

Συμπολίτες 
Μην εκπλήσσεστε για το Δρέπανο και άλλα θέματα που έγιναν στο παρελθόν ή θα προκύψουν στο μέλλον, γιατί η Βαβέλ θα συνεχιστεί …
Βεβαίως η κάθε Αρχή που υφίσταται στο Δήμο, έχει τους δικούς της στόχους και κανόνες λειτουργίας ώστε να καταστεί αποτελεσματική. 
Όμως η λειτουργία αυτή ( χαρακτηρίζεται ως μέθοδος Silo ) στην οποία κάθε μια, λειτουργεί πιθανόν με σωστό και αποτελεσματικό τρόπο. Είναι βέβαιο πως εάν υιοθετούσε τη συνέργεια με τις άλλες Αρχές ή Υπηρεσίες, θα μπορούσε να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών, όπως συμβαίνει σε άλλους Δήμους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ο Δήμος του 2020, οφείλει να είναι και να λειτουργεί ως ζωντανός οργανισμός, ανταποκρινόμενος στις κοινωνικές απαιτήσεις και προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος.
Όλη αυτή η προσπάθεια βεβαίως, απαιτεί ικανότητες, ανοικτό μυαλό, προγραμματισμό και πολλή δουλειά.

Φίλες και φίλοι 
Ότι συμβαίνει στο Δήμο μας αφορά όλους. 
Σας καλούμε σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο για να ενημέρωση.
Πολλά μπορούν να αλλάξουν και πάρα πολλά μπορούν να γίνουν.
Αρκεί να εργαστούμε όλοι γι αυτό.

Σας γνωστοποιώ εδώ, με λύπη και μεγάλο προβληματισμό την αντιμετώπιση των προτάσεων μας από το Δήμαρχο. 
Συνήθως προκαλούν θυμό. 
Άλλες φορές ειρωνεία. 

Ακόμη και απαξίωση, όπως :
«Εκπροσωπούμε το 53%, δεν δικαιούστε να μιλάτε…»

Είναι θεμελιώδης αρχή στην πολιτική, το ποσοστό που σε ανέδειξε στη θέση που βρίσκεσαι, να αποτελεί ένα είδος ευθύνης έναντι αυτών και όχι το υποπόδιο της προσωπικής αλαζονείας και του ρεβανσισμού.

Παρ´ όλα αυτά.
Εμείς δεν θα κάνουμε πίσω.
Θα καταθέτουμε τις προτάσεις μας για το καλό του τόπου και στόχευση τη βελτίωση των συνθηκών για το 100% των συμπολιτών .

Καλή Μεγάλη Εβδομάδα σε όλους τους χριστιανούς.
Με πίστη, αλλά πιστοί στις εντολές των ειδικών στην υγεία, να περάσουμε ένα διαφορετικό Πάσχα στις συνήθειές μας μόνο.
Το μήνυμα της Ανάστασης του Χριστού, ας καθοδηγεί τις πράξεις μας και ας αποτελέσει την αφετηρία πραγμάτωσης αυτών που ονειρευόμαστε.

Γιάννης Κ. Γόγολος


Read More »
Γόγολος: Η δημοπράτηση των θερινών καταστημάτων αναψυχής στο Δρέπανο και το πραγματικό πρόβλημα Γόγολος: Η δημοπράτηση των θερινών καταστημάτων αναψυχής στο Δρέπανο και το πραγματικό πρόβλημα Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Απριλίου 12, 2020 Rating: 5

Γιάννενα: Στη Μονάδα Λοιμωδών νεαρός που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό

Κυριακή, Απριλίου 12, 2020
Γιάννενα: Στη Μονάδα Λοιμωδών νεαρός που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊόΣτη Μονάδα Λοιμωδών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων εισήχθη το απόγευμα του Σαββάτου, νεαρός από τα Γιάννενα ο οποίος μετά από εξετάσεις που είχε κάνει βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο νεαρός τις τελευταίες ημέρες είχε επίμονα συμπτώματα, κυρίως πονοκεφάλους και απώλεια όσφρησης και έτσι απευθύνθηκε στο νοσοκομείο ζητώντας ιατρική βοήθεια. Λόγω των συμπτωμάτων υποβλήθηκε στο τεστ το οποίο αργά το μεσημέρι βγήκε θετικό και στη συνέχεια εισήχθη στο νοσοκομείο.

Η κατάσταση της υγείας του είναι σχετικά καλή ενώ από την Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Ηπείρου και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, έχει ξεκινήσει η ιχνηλάτηση των επαφών του.

Λεπτομέρειες για την πορεία της ιχνηλάτησης αναμένεται να ανακοινωθούν επίσημα την Κυριακή, στο τακτικό ενημερωτικό δελτίο της Πολιτικής Προστασίας.
Read More »
Γιάννενα: Στη Μονάδα Λοιμωδών νεαρός που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό Γιάννενα: Στη Μονάδα Λοιμωδών νεαρός που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Απριλίου 12, 2020 Rating: 5

Σελίδες