https://picasion.com/
https://picasion.com/
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1
Φωτογραφία 1
Φωτογραφία 1
Φωτογραφία 1

Σε διαβούλευση το Σ/Ν, 600 προσλήψεις στη Δικαστική Αστυνομία

Δευτέρα, Αυγούστου 21, 2023
Σε διαβούλευση το Σ/Ν, 600 προσλήψεις στη Δικαστική ΑστυνομίαΈως την 1η Σεπτεμβρίου 2023 στις 10 μ.μ. τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης που φέρει τον τίτλο «Επιτάχυνση διαδικασιών στελέχωσης Δικαστικής Αστυνομίας -Τροποποιήσεις Ν. 4963/2022».

Η προκήρυξη του διαγωνισμού προβλέπεται να διενεργηθεί μέσω ΑΣΕΠ και θα αφορά στην πρόσληψη 600 ατόμων στη Δικαστική Αστυνομία, τα οποία θα κατανεμηθούν στις δικαστικές υπηρεσίες της χώρας και θα αποτελούν το ένστολο και ένοπλο προσωπικό, που θα εκτελεί αστυνομικά καθήκοντα.

Επίσης, προβλέπεται η πρόσληψη έως και 150 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων για το πολιτικό προσωπικό, που θα εκτελούν καθήκοντα πραγματογνωμόνων. Ειδικότερα, για την πρώτη εφαρμογή του νόμου στην Υπηρεσία Δικαστικής Αστυνομίας αστυνομικού τομέα συστήνονται 600 οργανικές θέσεις, οι οποίες κατανέμονται σε κλάδους, ως εξής:

α) 30 θέσεις για τον κλάδο ΠΕ Δικαστικής Αστυνομίας,

β) 70 θέσεις για τον κλάδο ΤΕ Δικαστικής Αστυνομίας και

γ) 500 θέσεις για τον κλάδο ΔΕ Δικαστικής Αστυνομίας».
Read More »
Σε διαβούλευση το Σ/Ν, 600 προσλήψεις στη Δικαστική Αστυνομία Σε διαβούλευση το Σ/Ν, 600 προσλήψεις στη Δικαστική Αστυνομία Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Αυγούστου 21, 2023 Rating: 5

Συντάξεις Σεπτεμβρίου 2023: Ημερομηνίες πληρωμής ανά Ταμείο

Δευτέρα, Αυγούστου 21, 2023
Συντάξεις Σεπτεμβρίου 2023: Ημερομηνίες πληρωμής ανά Ταμείο


Τις ημερομηνίες πληρωμής κύριων και επικουρικών συντάξεων του Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.

Συγκεκριμένα:Τη Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

Την Τρίτη 29 Αυγούστου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1,3,5,7,9.

Την Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 0,2,4,6,8.
Read More »
Συντάξεις Σεπτεμβρίου 2023: Ημερομηνίες πληρωμής ανά Ταμείο Συντάξεις Σεπτεμβρίου 2023: Ημερομηνίες πληρωμής ανά Ταμείο Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Αυγούστου 21, 2023 Rating: 5

Παραμένει στη φυλακή ο Φρέντυ Μπελέρης Στερείται την δυνατότητα ορκωμοσίας του στο δημαρχιακό αξίωμα

Δευτέρα, Αυγούστου 21, 2023
Παραμένει στη φυλακή ο Φρέντυ Μπελέρης
Στερείται την δυνατότητα ορκωμοσίας του στο δημαρχιακό αξίωμαΤο ειδικό δικαστήριο για την πάταξη της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος των Τιράνων απέρριψε σήμερα το νέο αίτημα των δικηγόρων του δημάρχου Χειμάρρας κ. Φρέντυ Μπελέρη για αντικατάσταση της προφυλάκισης του με άλλα περιοριστικά μέτρα, ώστε να του δοθεί η δυνατότητα να ορκιστεί και να αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του.

Ο κ. Μπελέρης παραμένει επί τρίμηνο προφυλακισμένος, γεγονός που του στερεί την δυνατότητα ορκωμοσίας του στο δημαρχιακό αξίωμα, με την προθεσμία επ αυτού να εκπνέει.
Read More »
Παραμένει στη φυλακή ο Φρέντυ Μπελέρης Στερείται την δυνατότητα ορκωμοσίας του στο δημαρχιακό αξίωμα Παραμένει στη φυλακή ο Φρέντυ Μπελέρης Στερείται την δυνατότητα ορκωμοσίας του στο δημαρχιακό αξίωμα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Αυγούστου 21, 2023 Rating: 5

ΔΙ.Π.Υ.Ν. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

Δευτέρα, Αυγούστου 21, 2023
ΔΙ.Π.Υ.Ν. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Π.Ε. ΘεσπρωτίαςΣας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (https://civilprotection.gov.gr/arxeio-imerision-xartwn) για αύριο Τρίτη 22/08/2023, προβλέπεται ΥΨΗΛΟΣ κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στην Π.Ε. Θεσπρωτίας.

Γι’ αυτό το λόγο σας υπενθυμίζουμε τα παρακάτω:

Μην ανάβετε φωτιά για οποιοδήποτε λόγο. Οι παραβάτες διώκονται ποινικά και τιμωρούνται με χρηματικό πρόστιμο.
Απαγορεύεται η καύση απορριμμάτων, κλαδιών και χόρτων.
Απαγορεύεται το άναμμα υπαίθριων ψησταριών.
Μην εκτελείτε θερμές εργασίες σε υπαίθριο χώρο (π.χ. οξυγονοκολλήσεις, τροχός κοπής μετάλλων κ.α.)
Απαγορεύεται το κάπνισμα μελισσών με χρήση φλόγας.
Μην πετάτε αναμμένα τσιγάρα
Μην αφήνετε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
Μόλις αντιληφθείτε καπνό τηλεφωνήστε στο 199 ή στο 112 και δώστε τις πληροφορίες που θα σας ζητηθούν.
Όλοι μαζί μπορούμε να περιορίσουμε τις δασικές πυρκαγιές, λαμβάνοντας τα μέτρα πρόληψης. Ενημερωθείτε και από τις ιστοσελίδες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (https://civilprotection.gov.gr/) και του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας (https://www.fireservice.gr/el/home).

Read More »
ΔΙ.Π.Υ.Ν. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Π.Ε. Θεσπρωτίας ΔΙ.Π.Υ.Ν. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Π.Ε. Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Αυγούστου 21, 2023 Rating: 5

Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων και προϊσταμένων στο Δημόσιο

Δευτέρα, Αυγούστου 21, 2023
Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων και προϊσταμένων στο ΔημόσιοΝέο σύστημα επιλογής διοικήσεων και προϊσταμένων στο Δημόσιο σχεδιάζει η κυβέρνηση με διττό στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών και την επιλογή των καταλληλότερων υποψηφίων ανά θέση.

Οι παρεμβάσεις θα αποτυπωθούν σε νομοσχέδιο που αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως εντός του Σεπτεμβρίου, ενώ αμέσως μετά την ψήφισή του θα δρομολογηθούν οι αλλαγές στις διοικήσεις των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ με υψηλή προτεραιότητα στα νοσοκομεία.

Το νέο πλαίσιο θα αντικαταστήσει νόμο του 2020 με τον οποίο θεσμοθετήθηκε μια αξιοκρατική διαδικασία επιλογής, ωστόσο στην πράξη έμεινε ανενεργός εξαιτίας της εξαιρετικά ογκώδους διαδικασίας που έπεσε στις «πλάτες» του ΑΣΕΠ προκαλώντας σημαντικές καθυστερήσεις.

Ενδεικτικό των επιχειρησιακών προβλημάτων εφαρμογής του νόμου, κυρίως λόγω του όγκου των συγκεκριμένων φορέων που αθροιστικά ξεπερνούν τους 500, είναι το γεγονός ότι σε τρία χρόνια το ΑΣΕΠ έχει προκηρύξει μόλις 12 θέσεις για τις οποίες υπεβλήθησαν πάνω από 200 υποψηφιότητες.

Όλοι αυτοί οι φορείς θα ομαδοποιηθούν σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με το εύρος και τη σπουδαιότητα των δραστηριοτήτων τους αλλά και τη γεωγραφική τους κατανομή. Στην πρώτη κατηγορία θα κατανεμηθούν οι μεγάλοι φορείς πανελλαδικής εμβέλειας όπως είναι ο ΕΟΠΥΥ, ο ΕΟΤ, η ΕΡΓΟΣΕ και ο ΕΟΦ. Στη δεύτερη κατηγορία θα ενταχθούν φορείς τοπικής εμβέλειας όπως είναι τα δημοτικά αθλητικά κέντρα και οι βιβλιοθήκες, οι φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών κά. Σε ξεχωριστή κατηγορία, λόγω της βαρύτητας που δίνει η κυβέρνηση, θα τοποθετηθούν οι επτά διοικητικές υγειονομικές περιφέρειες και τα 106 νοσοκομεία της χώρας.

Όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η υφυπουργός Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη τα κριτήρια επιλογής δεν θα είναι οριζόντια αλλά διαφορετικά για κάθε κατηγορία και ανάλογα με τη φύση και την αποστολή του φορέα. Σε πρώτη φάση θα αξιολογούνται τα αντικειμενικά προσόντα των υποψηφίων (σπουδές, προϋπηρεσία κ.λπ.), όσοι προκρίνονται στη δεύτερη φάση θα συμμετέχουν σε δομημένη συνέντευξη. Δεν αποκλείεται οι υποψήφιοι να περνάνε και γραπτή δοκιμασία που θα διοργανώνει το ΑΣΕΠ ώστε να ληφθούν υπόψη και οι δεξιότητες τους, υιοθετώντας έτσι και νέα εργαλεία επιλογής που χρησιμοποιούνται ευρέως στον ιδιωτικό τομέα για την επιλογή στελεχών.

Επίσης, αυστηροποιούνται τα κριτήρια συμμετοχής των υποψηφίων τα οποία θα σχετίζονται απόλυτα με τα περιγράμματα των συγκεκριμένων θέσεων ευθύνης και θα αποτυπώνονται εξ αρχής στην προκήρυξη, προκειμένου να αποκλείονται άμεσα υποψηφιότητες άσχετες με το αντικείμενο του φορέα.

Η τελική επιλογή θα γίνεται από τον αρμόδιο υπουργό που εποπτεύει τον φορέα ή από το Υπουργικό Συμβούλιο ανάμεσα στους τρεις υποψηφίους που θα συγκεντρώσουν την υψηλότερη βαθμολογία.

Μπόνους παραγωγικότητας ή παύση

Πέραν του πλαισίου επιλογής, μπαίνουν και καινούργιοι όροι για τους επιλεγέντες διοικητές. Η θητεία τους αυξάνεται από τα τρία στα τέσσερα έτη. Με την ανάληψη των καθηκόντων τους θα υπογράφουν συμβόλαια απόδοσης που συνδέονται άμεσα με τα ετήσια σχέδια δράσης των υπουργείων. Θα αξιολογούνται δύο φορές, μια στο μέσον της θητείας και μία στο τέλος. Στην περίπτωση που οι τιθέμενοι στόχοι επιτυγχάνονται τότε θα προβλεφθεί η δυνατότητα καταβολής μπόνους παραγωγικότητας. Εάν όμως η απόδοση δεν είναι ικανοποιητική, ο αρμόδιος υπουργός εισηγείται την άμεση παύση του στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει και τεχνικές βελτιώσεις που θα οδηγήσουν σε επιτάχυνση της διαδικασίας επιλογής. Το βάρος της αξιολόγησης δεν θα πέφτει μόνο σε ένα και μόνο πενταμελές συμβούλιο του ΑΣΕΠ όπως ισχύει σήμερα, αλλά θα επιμερίζεται σε πολλά συμβούλια ανάλογα με τις αρμοδιότητες των φορέων που θα λειτουργούν ταυτόχρονα. Η ανεξάρτητη αρχή θα απαλλαχθεί εξάλλου, από την υποχρέωση έκδοσης των προκηρύξεων, καθώς θα τις προετοιμάζουν τα αρμόδια υπουργεία και στη συνέχεια θα αποστέλλονται στο ΑΣΕΠ για έγκριση.

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για αλλαγές διοικήσεων και στα 522 ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ αρχής γενομένης από τα νοσοκομεία. Οι σχετικές αλλαγές στο σύνολο των φορέων εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί σε ένα έτος.

Αλλαγές στο σύστημα επιλογής προϊσταμένων

Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται παρέμβαση στο σύστημα επιλογής προϊσταμένων στις θέσεις ευθύνης στο Δημόσιο. Η έλλειψη έως σήμερα ψηφιοποίησης του συνόλου των απαιτούμενων στοιχείων για τις επιλογές σε συνδυασμό με την επικέντρωση στα τυπικά προσόντα δυσχεραίνει την εκπλήρωση του στόχου της ανάδειξης των καταλληλότερων στελεχών της διοικητικής ιεραρχίας του δημοσίου στον προβλεπόμενο χρόνο των τριών ετών. Το υπουργείο σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ κατευθύνεται τόσο στην απλούστευση και ψηφιοποίηση της διαδικασίας αξιοποιώντας υφιστάμενα εργαλεία μέχρι την ενεργοποίηση του HRMS, του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος του δημοσίου όσο και την ενσωμάτωση εργαλείων διακρίβωσης κατάλληλων δεξιοτήτων, μέσω γραπτής δοκιμασίας πέραν των τυπικών προσόντων και της εργασιακής εμπειρίας. Η γραπτή δοκιμασία θα είναι στα πρότυπα του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, με τη διαφορά ότι θα επικεντρωθεί σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για τη θέση ευθύνης, όπως την ικανότητα στη διοίκηση ομάδας.
Read More »
Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων και προϊσταμένων στο Δημόσιο Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων και προϊσταμένων στο Δημόσιο Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Αυγούστου 21, 2023 Rating: 5

Market Pass: Μέσα Σεπτεμβρίου ενεργοποιείται η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Πότε θα γίνει η καταβολή στους δικαιούχους

Δευτέρα, Αυγούστου 21, 2023
Market Pass: Μέσα Σεπτεμβρίου ενεργοποιείται η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Πότε θα γίνει η καταβολή στους δικαιούχουςΣτα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το Market Pass. Στα τέλη Αυγούστου ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων οπότε θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των δικαιούχων.

Αυτό που σχεδιάζεται από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών είναι αφού ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες, στα μέσα Σεπτεμβρίου, να ανοίξει την πλατφόρμα για εκείνους οι οποίοι δεν είχαν λάβει το λεγόμενο Market Pass στον πρώτο γύρο που ήταν την άνοιξη, ενώ οι παλιοί δικαιούχοι δεν χρειάζεται να υποβάλουν κάποια αίτηση. Tα στοιχεία αυτά θα τα αντλήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.


Η καταβολή του επιδόματος που είναι για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, σχεδιάζεται να γίνει περί τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου. Μένει ωστόσο να διευκρινιστεί και να αποφασιστεί από την πλευρά του οικονομικού επιτελείου αν αυτό θα πραγματοποιηθεί σε δύο δόσεις, δηλαδή για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο και λίγο αργότερα για το μήνα Οκτώβριο, είτε να καταβληθεί εφάπαξ το ποσό στους δικαιούχους και για τους τρεις μήνες που είναι μέχρι τον Οκτώβριο.

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια παραμένουν τα ίδια, δηλαδή για τον άγαμο έως 16.000 ευρώ εισόδημα και για τον έγγαμο μέχρι 24.000 ευρώ συν 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, ενώ το ύψος της ακίνητης περιουσίας δεν μπορεί να ξεπερνά τις 250.000 ευρώ για τον άγαμο και 400.000 ευρώ για τον έγγαμο.
Read More »
Market Pass: Μέσα Σεπτεμβρίου ενεργοποιείται η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Πότε θα γίνει η καταβολή στους δικαιούχους Market Pass: Μέσα Σεπτεμβρίου ενεργοποιείται η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Πότε θα γίνει η καταβολή στους δικαιούχους Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Αυγούστου 21, 2023 Rating: 5

Στα «σκαριά» τα «λαϊκά ομόλογα» για μικρούς αποταμιευτές – Τι προβλεπει το σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών

Δευτέρα, Αυγούστου 21, 2023
Στα «σκαριά» τα «λαϊκά ομόλογα» για μικρούς αποταμιευτές – Τι προβλεπει το σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών

Σχέδιο «αναβίωσης» των «λαϊκών ομολόγων», επεξεργάζεται το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των «μικρών» αποταμιευτών οι οποίοι σε μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού βλέπουν να πλήττεται ισχυρά η αγοραστική τους δύναμη και παράλληλα να μην αποδίδουν ουσιαστικά τίποτα οι καταθέσεις τους.
 
Σύμφωνα με το σχέδιο- λεπτομέρειες του οποίου δεν αποκλείεται να ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ- θα επιχειρηθεί η έκδοση ομολόγων τα οποία θα μπορούν να αγοράσουν μόνο οι μικρο – καταθέτες ( φυσικά πρόσωπα) με την ελάχιστη τοποθέτηση να ξεκινά από τα 1.000 ευρώ. H διάθεση θα γίνεται μέσω των τραπεζών ενώ θα υπάρχει «οροφή» στο ποσό αγοράς το ύψος της οποίας δεν έχει «κλειδώσει» ακόμα.

Παράλληλα, θα υπάρχει περιορισμός για μια και μόνο τοποθέτηση με βάση τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.

Η διάθεση των νέων τίτλων του Δημοσίου σχεδιάζεται να συμπέσει με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η έλευση της οποίας θα κλείσει οριστικά μια «μαύρη» περίοδο για την ελληνική αγορά ομολόγων που ξεκίνησε το μακρινό 2010 και πλήρωσαν ακριβά Έλληνες αποταμιευτές που είχαν αγοράσει κρατικούς τίτλους (κουρεύτηκαν 73%).

Η απόδοση που θα προσφέρουν οι νέοι ειδικοί αποταμιευτικοί τίτλοι, θα διαμορφωθεί σε επίπεδο που θα καλύπτει με το παραπάνω το μέσο πληθωρισμό, προκειμένου να αναπληρώνονται οι εισοδηματικές απώλειες των νοικοκυριών.

Ο νέος προϋπολογισμός καταρτίζεται με πρόβλεψη για πληθωρισμό 2,4% το 2024 ενώ το επιτόκιο που θα πληρώνει σε ετήσια βάση το ελληνικό κράτος θα είναι της τάξης του 3,5% – 3,6%, καθιστώντας ελκυστικούς τους τίτλους, οι αποδόσεις των οποίων θα είναι σαφώς υψηλότερες και από τις προθεσμιακές καταθέσεις (κυμαίνονται έως 2,5% στην καλύτερη περίπτωση ανάλογα με το ποσό και τη διάρκεια).

Στα συν της κίνησης που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο, η κατάργηση της φορολογίας του 15% (έχει ήδη ψηφιστεί) για όλους τους κρατικούς τίτλους, ακόμα και σε περίπτωση πρόωρης εξόφλησης στη δευτερογενή αγορά τίτλων.

Με βάση το κυρίαρχο σενάριο, σε πρώτη φάση θα γίνει μία περιορισμένη έκδοση ύψους 1 δισ. Ευρώ, με απώτερο σκοπό να ακολουθήσουν και άλλες στο μέλλον αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την ζήτηση που θα έχουν οι λαϊκοί τίτλοι από τα νοικοκυριά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «δεξαμενή» των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα φθάνει στα 140 δισ. ευρώ, και εκτιμάται ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ένα μικρό μέρος εξ αυτών να τοποθετηθεί στους νέους τίτλους του Δημοσίου με κίνητρο το υψηλό επιτόκιο.

Μάλιστα, από το προαναφερθέν ποσό περίπου τα 105 δισ. ευρώ βρίσκονται σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου ή όψεως (μισθοδοσίας) με μηδενικά επιτόκια (0,02%).

Οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών επιδιώκουν αφενός να καλύψουν με μικρότερο κόστος μέρος των δανειακών αναγκών του 2024 που ανέρχονται σε 9,43 δισ. ευρώ, αφετέρου να πιέσουν τις τράπεζες προκειμένου να περιορίσουν έστω, τη μεγάλη «ψαλίδα» στα επιτόκια χορηγήσεων – καταθέσεων.

Το συγκριμένο θέμα απασχόλησε ιδιαίτερα την πρόσφατη συνάντηση που είχε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης με τους εκπροσώπους της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών οι οποίοι δεσμεύθηκαν ότι θα προωθήσουν άλλα επενδυτικά προϊόντα πέραν των καταθέσεων ταμιευτηρίου με μεγαλύτερες αποδόσεις για τους αποταμιευτές.

Τελευταία φορά που εκδόθηκαν «λαϊκά ομόλογα» ήταν τον Ιανουάριο του 2008, όταν ο πληθωρισμός «έτρεχε» και πάλι με 3%-4%, όπως είναι η πρόβλεψη για φέτος. Τότε τα ελληνικά νοικοκυριά είχαν καταθέσεις περίπου 150 δισ. ευρώ, με τα 75 δισ. ευρώ να είναι τοποθετημένα σε προθεσμιακούς λογαριασμούς.


Read More »
Στα «σκαριά» τα «λαϊκά ομόλογα» για μικρούς αποταμιευτές – Τι προβλεπει το σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών Στα «σκαριά» τα «λαϊκά ομόλογα» για μικρούς αποταμιευτές – Τι προβλεπει το σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Αυγούστου 21, 2023 Rating: 5

Διακομιδές 20χρονης και 22χρονης από τους Παξούς στην Ηγουμενίτσα

Δευτέρα, Αυγούστου 21, 2023
Διακομιδές 20χρονης και 22χρονης από τους Παξούς στην Ηγουμενίτσα


Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής πραγματοποιήθηκαν, οι παρακάτω διακομιδές ασθενών, οι οποίοι έχρηζαν άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης:
-20χρονης και 22χρονης, από τον λιμένα ν. Παξών στον λιμένα Ηγουμενίτσας, με Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Read More »
Διακομιδές 20χρονης και 22χρονης από τους Παξούς στην Ηγουμενίτσα Διακομιδές 20χρονης και 22χρονης από τους Παξούς στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Αυγούστου 21, 2023 Rating: 5

Συνελήφθη ημεδαπός στη Θεσπρωτία, ο οποίος είχε αναπτύξει ομπρελοκαθίσματα χωρίς άδεια

Δευτέρα, Αυγούστου 21, 2023
Συνελήφθη ημεδαπός στη Θεσπρωτία, ο οποίος είχε αναπτύξει ομπρελοκαθίσματα χωρίς άδεια 


Συνελήφθη σήμερα (21-08-2023) το πρωί σε περιοχή της Θεσπρωτίας από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ηγουμενίτσας ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας των δημοσίων κτημάτων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο ελέγχων που διενεργήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή από τους αστυνομικούς, σε συνεργασία με υπαλλήλους της Κτηματικής Υπηρεσίας Θεσπρωτίας, ο συλληφθείς, ιδιοκτήτης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, διαπιστώθηκε ότι είχε αναπτύξει σε χώρο της παραλίας (40) ομπρέλες με ανάλογο αριθμό από ξαπλώστρες, χωρίς να έχει εκδοθεί σχετική άδεια για το σκοπό αυτό από την αρμόδια αρχή.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.Read More »
Συνελήφθη ημεδαπός στη Θεσπρωτία, ο οποίος είχε αναπτύξει ομπρελοκαθίσματα χωρίς άδεια Συνελήφθη ημεδαπός στη Θεσπρωτία, ο οποίος είχε αναπτύξει ομπρελοκαθίσματα χωρίς άδεια Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Αυγούστου 21, 2023 Rating: 5

Προσοχή: Διακοπή νερού την Τρίτη στην Ηγουμενίτσα και το Λαδοχώρι

Δευτέρα, Αυγούστου 21, 2023
Προσοχή: Διακοπή νερού την Τρίτη στην Ηγουμενίτσα και το Λαδοχώρι


Η Δ.Ε.Υ.Α. Ηγουμενίτσας ανακοινώνει ότι την Τρίτη 22 Αυγούστου, λόγω απαραίτητων εργασιών συντήρησης του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της πόλης της Ηγουμενίτσας, από τις 8:00 π.μ. έως τις 12:00 θα διακοπεί η υδροδότηση στο Λαδοχώρι και στην παραλιακή ζώνη Αγίων Αποστόλων μέχρι και το κτήριο της Π.Ε. Θεσπρωτίας.

Η Δ.Ε.Υ.Α.Η. ζητάει την κατανόηση των δημοτών και ευχαριστεί εκ των προτέρων.
Read More »
Προσοχή: Διακοπή νερού την Τρίτη στην Ηγουμενίτσα και το Λαδοχώρι Προσοχή: Διακοπή νερού την Τρίτη στην Ηγουμενίτσα και το Λαδοχώρι Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Αυγούστου 21, 2023 Rating: 5

9 με 11 Οκτωβρίου η εκλογή νέου Μητροπολίτη Παραμυθιάς

Δευτέρα, Αυγούστου 21, 2023
9 με 11 Οκτωβρίου η εκλογή νέου Μητροπολίτη Παραμυθιάς


Η αντίστροφη μέτρηση για την πλήρωση της Μητρόπολης Παραμυθιάςμετά την παραίτηση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Τίτου, έχει ξεκινήσει. Η κάλυψη της θέσης του νέου Μητροπολίτη θα γίνει κατά την Σύνοδο της Ιεραρχίας, το τριήμερο 9 με 11 Οκτωβρίου, οπότε με την νέα Δημοτική Αρχή θα έχουμε και νέο Μητροπολίτη.

Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί σε πέντε φάσεις. Αρχικά θα καταρτιστεί η λίστα των εκλογίμων. Θα ακολουθήσει η ψηφοφορία η οποία μπορεί στην πρώτη φάση θα περιλαμβάνει όλους τους εκλόγιμους και στην δεύτερη τους τρεις πρώτους σε ψήφους.

Στη συνέχεια θα γίνει η ανακήρυξη από την Ιερά Σύνοδο και αμέσως μετά η ενθρόνιση στην Ιερά Μητρόπολη Παραμυθίας.

Η Ιεραρχία μπορεί να εγγράψει στον κατάλογο των εκλογίμων κληρικούς, πτυχιούχους Ανωτάτης Σχολής με θεολογικές γνώσεις, οι οποίοι δεν έχουν τα κατά Νόμον τυπικά προσόντα, αλλά έχουν διακριθεί στα θεολογικά γράμματα ή το ποιμαντικό έργο της Εκκλησίας. Η εγγραφή κάποιου στον κατάλογο των προς αρχιερατεία εκλογίμων κατά παράβαση των οριζομένων στις προηγούμενες παραγράφους είναι άκυρη.
Read More »
9 με 11 Οκτωβρίου η εκλογή νέου Μητροπολίτη Παραμυθιάς 9 με 11 Οκτωβρίου η εκλογή νέου Μητροπολίτη Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Αυγούστου 21, 2023 Rating: 5

Βατράχια: Έρχεται στα Γιάννενα η παράσταση που μάγεψε περισσότερους από 17.500 θεατές στη φετινή Επίδαυρο

Δευτέρα, Αυγούστου 21, 2023
Βατράχια: Έρχεται στα Γιάννενα η παράσταση που μάγεψε περισσότερους από 17.500 θεατές στη φετινή Επίδαυρο


Έχω ανάγκη μιας καρδιάς. Μιας ανακαινισμένης καρδιάς. Να γεννηθεί ξανά μια νέα καρδιά. Ένας παλμός καθαρός, γεμάτος, όχι κούφιος, όχι κενός. Μια νέα καρδιά. Να μιλήσει η καρδιά και ν´ ανθίσει ένα λουλούδι.

Μετά από το αποθεωτικό διήμερο στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, με τους περισσότερους από 17.500 θεατές (και το ρεκόρ δεκαετίας το Σάββατο από άποψη προσέλευσης), η πρώτη κοινή Επιδαύριος κάθοδος της Έφης Μπίρμπα και του Άρη Σερβετάλη, μια σχεδόν μεταφυσική και ονειρική παράσταση, συγκίνησε και γοήτευσε το κοινό και κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης και αγάπης του σε ένα ιδιαίτερα συγκρουσιακό επιδαύριο καλοκαίρι.

Το κοινό αγκάλιασε τη ματιά της Έφης Μπίρμπα, η οποία με τους καλλιτεχνικούς συνοδοιπόρους της (κείμενο σε μετάφραση του Κωνσταντίνου Μπλάθρα και σε διασκευή της ίδιας, του Κωνσταντίνου Μπλάθρα και του Άρη Σερβετάλη, μουσική του Constantine Skourlis και σκηνικά και κοστούμια σε συνεργασία με τη Βασιλεία Ροζάνα) παρέδωσε μια δημιουργική, στοχαστική, σύγχρονη διασκευή της αγαπημένης αριστοφανικής κωμωδίας, με κεντρικό πυρήνα την αξία της ποίησης και της τέχνης στην κοινωνία μας.

Και όλο αυτό δε θα μπορούσε να γίνει πράξη χωρίς τον εξαιρετικό θίασο που απαρτίζεται από τους: Άρη Σερβετάλη, Μιχάλη Σαράντη, Αργύρη Ξάφη, Ηλέκτρα Νικολούζου, Μαίρη Μηνά, Έκτορα Λιάτσο, Μιχάλη Θεοφάνους, Αλεξάνδρα Καζάζου, Νάνσυ Μπούκλη και Κυριάκο Σαλή.

Η παράσταση συνεχίζει την πορεία της σε επιλεγμένα θέατρα σε όλη την Ελλάδα.
Έρχεται στα Γιάννενα
Κυριακή 27 Αυγούστου
Υπαίθριο θέατρο ΕΗΜ – Φρόντζου

Η Αθήνα διανύει μια βαθιά πολιτική και πνευματική κρίση, κρίση θεσμών και αξιών. Στην άνυδρη και δυσοίωνη πραγματικότητα της πόλης, ο Διόνυσος, πατέρας κι εμπνευστής του θεάτρου, ξεκινά το ταξίδι στον Κάτω Κόσμο για να φέρει πίσω τον σπόρο της αναγέννησης, την ποίηση, ώστε να σώσει τον κόσμο που καταρρέει. Με συνοδοιπόρους τον Ξανθία και τον θόρυβο των βατράχων, μέσα από αλλεπάλληλες κωμικές και παράδοξες συναντήσεις φτάνει στον Άδη για να αναστήσει τον Ποιητή. Εκείνον που μπορεί ν’ αναμετρηθεί με την επερχόμενη καταστροφή. Από τις ρωγμές της ατόφιας κωμικότητας του έργου εκφύονται αδυναμίες ζώντων και τεθνεώτων και ανακινούνται τα δύσοσμα νερά της πραγματικότητας. Με όραμα την μεγάλη ιδέα της σωτηρίας της κόσμου, η κάθοδος του Διονύσου στον Άδη γίνεται ταυτόχρονα κατάβαση στον ίδιο τον μηχανισμό του θεάτρου. Στα ίχνη του Διονύσου, η παράσταση ζητά να φτάσει με τη σειρά της στον πυρήνα της θεατρικής δημιουργίας
με οδοδείκτη τον υπέροχο αριστοφανικό εξπρεσιονισμό.

Συντελεστές
Μετάφραση: Κωνσταντίνος Μπλάθρας
Σκηνοθεσία – Σκηνογραφία: Έφη Μπίρμπα
Διασκευή: Έφη Μπίρμπα, Άρης Σερβετάλης, Κωνσταντίνος Μπλάθρας
Μουσική: Constantine Skourlis
Σχεδιασμός φωτισμών: Γιώργος Καρβέλας
Κοστούμια: Έφη Μπίρμπα, Βασιλεία Ροζάνα
Επιμέλεια κίνησης: Μιχάλης Θεοφάνους
Βοηθός σκηνοθέτιδας-καλλιτεχνική συνεργάτις: Δάφνη Αντωνιάδου
Βοηθός σκηνογράφου-καλλιτεχνική συνεργάτις: Βάσια Λύρη
Βοηθός ενδυματολόγων-καλλιτεχνικός συνεργάτης: Αλέξανδρος Γαρνάβος
Σύμβουλος ήχου: Νικόλας Καζάζης
Φωτογραφίες: Karol Jarek
Κινηματογράφιση: Makeyourownfilms
Γραφείο Τύπου – Επικοινωνία: Μαρία Τσολάκη
Social Media-Διαφήμιση: Renegade Media / Βασίλης Ζαρκαδούλας
Παραγωγή: Χώρος Τέχνης
Παίζουν: Άρης Σερβετάλης, Μιχάλης Σαράντης, Αργύρης Ξάφης, Ηλέκτρα Νικολούζου, Μαίρη Μηνά, Έκτορας Λιάτσος, Μιχάλης Θεοφάνους, Αλεξάνδρα Καζάζου, Νάνσυ Μπούκλη, Κυριάκος Σαλής

Σταθμοί Περιοδείας:
Παρασκευή 18/8 | Θέατρο Ορέστης Μακρής – Χαλκίδα, Εύβοια
Σάββατο 19/8 | Αθλητικό & Πολιτιστικό Πάρκο Νέας Μάκρης – Νέα Μάκρη, Αττική
Κυριακή 20/8 | Θέατρο Δελφών “Φρύνιχος” – Δελφοί, Φωκίδα
Τρίτη 22/8 | Θέατρο Αρχαίας Ήλιδας – Ήλιδα, Ηλεία
Τετάρτη 23/8 | Θέατρο «Γ. Παππάς» – Αίγιο, Αχαΐα
Παρασκευή 25/8 & Σάββατο 26/8 | Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων – Καβάλα
Κυριακή 27/8 | Υπαίθριο θέατρο ΕΗΜ – Φρόντζου – Γιάννενα, Ιωάννινα
Δευτέρα 28/8 | Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Κοζάνης – Κοζάνη
Τρίτη 29/8 | Ανοιχτό Θέατρο Ν. Ιωνίας Βόλου – Βόλος, Μαγνησία
Πέμπτη 31/8 | Ωδείο Ηρώδου Αττικού – Αθήνα
Παρασκευή 1/9 | Θερινό Δημοτικό Θέατρο Δήμου Πατρέων – Πάτρα, Αχαΐα
Σάββατο 2/9 & Κυριακή 3/9 | Βεάκειο Θέατρο, Πειραιάς – Πειραιάς, Αττική
Τετάρτη 6/9 | Θέατρο Πέτρας – Πετρούπολη, Αττική
Σάββατο 9/9 | Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο – Λαύριο, Αττική
Κυριακή 10/9 | Κηποθέατρο Αλκαζάρ – Λάρισα
Δευτέρα 11/9 & Τρίτη 12/9 | Θέατρο Δάσους – Θεσσαλονίκη
Παρασκευή 15/9 | Θέατρο Νταμάρι – Αλίκη Βουγιουκλάκη – Βριλήσσια, Αττική
Σάββατο 16/9 & Κυριακή 17/9 | Δημοτικό θέατρο Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής»
Δευτέρα 18/9 | Δημοτικό Θέατρο “Αλέξης Μινωτής” – Αιγάλεω, Αττική
Τρίτη 19/9 & Τετάρτη 20/9 | Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη – Βύρωνας, Αττική
Παρασκευή 22/9 | Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου – Παπάγου, Αττική
Τετάρτη 27/9 | Κατράκειο Θέατρο – Νίκαια, Αττική

Προπώληση Εισιτηρίων Περιοδείας:
https://www.more.com/theater/batraxia-tou-aristofani-periodeia/Read More »
Βατράχια: Έρχεται στα Γιάννενα η παράσταση που μάγεψε περισσότερους από 17.500 θεατές στη φετινή Επίδαυρο Βατράχια: Έρχεται στα Γιάννενα η παράσταση που μάγεψε περισσότερους από 17.500 θεατές στη φετινή Επίδαυρο Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Αυγούστου 21, 2023 Rating: 5

Γεωργιάδης: Υπέρ των εργαζόμενων η ρύθμιση για τους δυο εργοδότες - Σήμερα σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο

Δευτέρα, Αυγούστου 21, 2023
Γεωργιάδης: Υπέρ των εργαζόμενων η ρύθμιση για τους δυο εργοδότες - Σήμερα σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιοΣε δημόσια διαβούλευση θα δοθεί σήμερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, με την πολυσυζητημένη ρύθμιση που αφορά την απασχόληση σε δύο εργοδότες, σύμφωνα με τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μιλώντας στην ΕΡΤ, έδωσε διευκρινίσεις για το νομοσχέδιο, που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, υπογραμμίζοντας ότι είναι υπέρ των εργαζόμενων.

«Δίνει την ευκαιρία σε επιχειρήσεις να δημιουργούν συμβάσεις μηδενικού ωραρίου αλλά με δηλωμένους εργαζόμενους που πρέπει να έχουν ενημερωθεί 24 ώρες πριν και να είναι ασφαλισμένοι ώστε να αποτρέπεται η μαύρη εργασία», είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στην ΕΡΤ.


«Αφού υπάρχει σύμβαση που ανεβαίνει στην «Εργάνη» όσο χρησιμοποιείται ο εργαζόμενος τόσο θα πληρώνεται», πρόσθεσε και αναφερόμενος στην Ψηφιακή Κάρτα τόνισε ότι όταν ολοκληρωθεί θα βλέπουμε πόσο θα πληρώνεται ανά λεπτό. Λέτε η Ευρωπαϊκή Ένωση να προτείνει σκλαβιά;», διερωτήθηκε ο κ. Γεωργιάδης υπενθυμίζοντας ότι στο νομοσχέδιο ενσωματώνεται η ευρωπαϊκή οδηγία, για την οποία η Ελλάδα δέχτηκε επισημάνσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Εχουμε ήδη καθυστερήσει, είμαστε η τελευταίοι στην ΕΕ, γιατί έπρεπε να βρεθεί τρόπος ένταξης των ρυθμίσεων στο δικό μας Εργατικό Δίκαιο», είπε ο υπουργός.


«Σήμερα για να έχεις συμβάσεις με δύο εργοδότες μόνο με συμβάσεις μερικής απασχόλης. «Όλοι όσοι το κάνουν παράδειγμα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που γίνεται κατά κόρον, το κάνουν παράνομα, γιατί δεν μπορούν να το δηλώσουν άρα υποχρεωτικά είναι μαύρο και ανασφάλιστο. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα είναι νόμιμο, υπό τον όρο ότι δεν θα παραβιάζονται οι 11 ώρες ανάπαυσης που ορίζει η ΕΕ», είπε στη συνέχεια και συμπλήρωσε:

«Κάτι που όλοι ξέρουμε ότι συμβαίνει, τώρα το κοιτάμε και λέμε ο Γεωργιάδης Τόση φασαρία για να δοθεί νόμιμα το δικαίωμα να αυξήσουν το εισόδημα και να λαμβάνουν και τις ασφαλιστικές εισφορές τους οι εργαζόμενοι», είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Read More »
Γεωργιάδης: Υπέρ των εργαζόμενων η ρύθμιση για τους δυο εργοδότες - Σήμερα σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο Γεωργιάδης: Υπέρ των εργαζόμενων η ρύθμιση για τους δυο εργοδότες - Σήμερα σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Αυγούστου 21, 2023 Rating: 5

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ... - 3. ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ 12.900.000,00€ ΓΙΑ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ

Δευτέρα, Αυγούστου 21, 2023
ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ... - 3. ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ
12.900.000,00€ ΓΙΑ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ


ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ «ΜΗ ΟΡΑΤΕΣ» ΠΡΑΞΕΙΣ…
Νερό: αδιαμφισβήτητα το υπέρτατο αγαθό για τον άνθρωπο. Δεδομένο: απαρχαιωμένα δίκτυα ύδρευσης στις περισσότερες των κοινοτήτων του Δήμου. Ανάγκη: Αντικατάσταση, ενίσχυση, βελτίωση και επέκταση υποδομών ύδρευσης. Πράξη: Παρεμβάσεις και μελέτες προϋπολογισμού πολλών εκατομμυρίων που παρότι δεν είναι άμεσα ορατές, προκειμένου να τις εκμεταλλευτεί κανείς πολιτικά, αποδεικνύουν το σεβασμό προς το συμπολίτη.

ΤΟΜΕΑΣ: ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ

Εκπονήθηκαν μελέτες, έφτασαν στο απαιτούμενο επίπεδο ωρίμανσης, υποβλήθηκαν και εντάχθηκαν σε χρηματοδοτικά προγράμματα, δημοπρατήθηκαν, συμβασιοποιήθηκαν, εκτελούνται και ολοκληρώθηκαν κατά περίπτωση, έργα και μελέτες που αφορούν τις υποδομές ύδρευσης του Δήμου Σουλίου, προϋπολογισμού ύψους 12.900.000,00 € περίπου. Οι μεγαλύτερες των παρεμβάσεων αφορούν 10 κοινότητες και 2 οικισμούς, ενώ αντικαταστάσεις και αποκαταστάσεις έχουν πραγματοποιηθεί και συνεχίζουν να πραγματοποιούνται σε όλες τις κοινότητες και οικισμούς του Δήμου.

Μπορεί τα νούμερα να είναι μεγάλα, το αποτέλεσμα των παραπάνω πράξεων να μην είναι «ορατό» αλλά δεν θα εγκαταλείψουμε την προσπάθεια σε ένα τόσο νευραλγικό τομέα απλά και μόνο γιατί τα παραπάνω «δε φαίνονται».


Υποψήφιος Δήμαρχος
Δήμου Σουλίου
Γιάννης Καραγιάννης


Read More »
ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ... - 3. ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ 12.900.000,00€ ΓΙΑ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ... - 3. ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ 12.900.000,00€ ΓΙΑ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Αυγούστου 21, 2023 Rating: 5

Κρυμμένα στο σασί 1.010 πακέτα λαθραία τσιγάρα

Δευτέρα, Αυγούστου 21, 2023
Κρυμμένα στο σασί 1.010 πακέτα λαθραία τσιγάρα
Στην σύλληψη ενός 45χρονου αλλοδαπού, προέβησαν στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.Δ.Ι.Ν.)/Κ9 με τη συνδρομή στελεχών του Γραφείου Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, για παράβαση των διατάξεων του άρθρου 155 του Ν. 2960/01 “Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας”.

Συγκεκριμένα, σε νομότυπο έλεγχο που διενεργήθηκε σε Φ/Γ όχημα με επικαθήμενο, το οποίο οδηγούσε ο 45χρονος, στην πύλη εισόδου του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, εντοπίστηκε επιμελώς κρυμμένη και δεμένη στο σασί του επικαθήμενου εντός δύο χάρτινων κιβωτίων, συνολική ποσότητα χιλίων δέκα 1.010 πακέτων λαθραίων τσιγάρων, χωρίς να φέρουν στο σύνολο τους την ένσημη ταινία ειδικού φόρου κατανάλωσης, με σκοπό να τα μεταφέρει παράνομα στο εξωτερικό.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω καπνικά προϊόντα, τα οποία πρόκειται να παραδοθούν στο Τελωνείο Ηγουμενίτσας, για τον προσδιορισμό των διαφυγόντων δασμών και φόρων, καθώς και το Φ/Γ όχημα μετά του επικαθήμενου.
Read More »
Κρυμμένα στο σασί 1.010 πακέτα λαθραία τσιγάρα Κρυμμένα στο σασί 1.010 πακέτα λαθραία τσιγάρα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Αυγούστου 21, 2023 Rating: 5

Τι προβλέπεται για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Παραμυθιάς – Η διαδικασία

Δευτέρα, Αυγούστου 21, 2023
Τι προβλέπεται για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Παραμυθιάς – Η διαδικασίαΗ αντίστροφη μέτρηση για την πλήρωση της Μητρόπολης Παραμυθιάςμετά την παραίτηση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας κ.κ. Τίτου, έχει ξεκινήσει. Η κάλυψη της θέσης του νέου Μητροπολίτη θα γίνει κατά την Σύνοδο της Ιεραρχίας, το τριήμερο 9 με 11 Οκτωβρίου, οπότε με την νέα Δημοτική Αρχή θα έχουμε και νέο Μητροπολίτη.

Ποια όμως είναι η διαδικασία εκλογής του νέου Μητροπολίτη και πως προβλέπεται να γίνει με βάση τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, δηλαδή όπως θα λέγαμε εκλαϊκευμένα με βάση το Σύνταγμα της Εκκλησίας;

Με λίγα λογια η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί σε 5 φάσειςΚατάρτιση λίστας εκλογίμων
Πρώτη ψηφοφορία απο τα μέλη της Συνοδου της Ιεραρχίας με όλους τους εκλόγιμους
Δεύτερη ψηφοφορία απο τα μέλη της Συνοδου της Ιεραρχίας με τους 3 πρώτους σε ψήφους
Ανακήρυξη από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας του νέου Μητροπολίτη Παραμυθιάς
Ενθρόνιση στην Ιερά Μητρόπολη Παραμυθιάς

Πιο συγκεκριμένα:

Η διαδικασία που αφορά στην εκλογή ιεραρχών αναφέρεται στα άρθρα 17‐26 Άρθρο 17 του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος.

1. Η εκλογή αρχιερέως διενεργείται μόνο από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας και τον εκάστοτε ισχύοντα κατάλογο εκλογίμων.
2. Προκειμένου να εκλεγεί κάποιος αρχιερέας πρέπει να είναι εγγεγραμμένος στον κατάλογο των προς αρχιερατεία εκλογίμων.
3. Στον κατάλογο αυτό εγγράφονται και κληρικοί, οι οποίοι έχουν τα προβλεπόμενα από το επόμενο άρθρο προσόντα και υποδεικνύονται από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και είναι εκλόγιμοι για τις μητροπόλεις των Νέων Χωρών.

Για να εγγραφεί κάποιος στον κατάλογο των εκλογίμων προς αρχιερατεία πρέπει να έχει τα εξής προσόντα:
α) να έχει ορθώς και υγιώς περί την πίστη, να διακρίνεται για σύνεση και ανεπίληπτο βίο και να έχει διδακτική και ποιμαντική πείρα.
β) να είναι κληρικός άγαμος ή εν χηρεία, χειροτονημένος τουλάχιστον από πενταετίας.
γ) να είναι κάτοχος από πενταετίας πτυχίου Θεολογικής Σχολής Ελληνικού Πανεπιστημίου ή αναγνωρισμένης και ισότιμης Ορθοδόξου Θεολογικής Σχολής.
δ) να είναι Έλληνας το γένος.
ε) να έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ή να έχει απαλλαγεί νομίμως από αυτές.
στ) να διανύει τουλάχιστον το 35ο έτος της ηλικίας του.
ζ) να μην έχει καταδικασθεί αμετακλήτως από Συνοδικό Δικαστήριο σε ποινή αργίας ανώτερη των 6 μηνών και από Πολιτειακό Δικαστήριο σε ποινή συνεπαγόμενη στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων. Επίσης να μην έχει καταδικασθεί για κακούργημα, είτε για κάποιο ποινικό αδίκημα που προβλέπεται από το άρθρο 18 παρ. 2 του Ν. 1811/1951.

Ο υποψήφιος για να εγγραφεί στον κατάλογο των προς αρχιερατεία εκλογίμων πρέπει να έχει ένα τουλάχιστον από τα κατωτέρω ειδικά προσόντα:

Α. Πενταετή συνολική πραγματική υπηρεσία σε μία ή περισσότερες θέσεις:
1. αρχιγραμματέως ή γραμματέως της Ιεράς Συνόδου.
2. πρωτοσυγκέλου ή γενικού αρχιερατικού επιτρόπου της αρχιεπισκοπής ή μητροπόλεως.
3. τακτικού ιεροκήρυκος ή ιεροκήρυκος της Αποστολικής Διακονίας.
4. διευθυντού Εκκλησιαστικής Σχολής υπό την ιδιότητα του κληρικού.
5. γενικού διευθυντού ή διευθυντού κεντρικού εκκλησιαστικού Οργανισμού ή γραμματέως Συνοδικής Επιτροπής.
6. ηγουμένου Μονής.

Β. δεκαετή πραγματική υπηρεσία σε μία ή περισσότερες θέσεις:
1. εφημερίου ιεροκήρυκος.
2. καθηγητού σχολείου εκκλησιαστικής ή μέσης εκπαιδεύσεως.

Γ. την ιδιότητα καθηγητού ή υφηγητού Θεολογικής Σχολής.

Δ. δεκαετή εγκαταβίωση στο Άγιο Όρος, εφ’ όσον προέρχεται από την Εκκλησία της Ελλάδος. Τα μέλη των Μοναστικών Αδελφοτήτων του Παναγίου Τάφου και της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης Όρους Σινά εγγράφονται μετά πενταετή υπηρεσία στον σχετικό κατάλογο από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας.

Η Ιεραρχία μπορεί να εγγράψει στον κατάλογο των εκλογίμων κληρικούς, πτυχιούχους Ανωτάτης Σχολής με θεολογικές γνώσεις, οι οποίοι δεν έχουν τα κατά Νόμον τυπικά προσόντα, αλλά έχουν διακριθεί στα θεολογικά γράμματα ή το ποιμαντικό έργο της Εκκλησίας. Η εγγραφή κάποιου στον κατάλογο των προς αρχιερατεία εκλογίμων κατά παράβαση των οριζομένων στις προηγούμενες παραγράφους είναι άκυρη.

Κατά το άρθρο 19 κάθε εν ενεργεία μητροπολίτης δικαιούται να προτείνει στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο κληρικούς προς εγγραφή στον κατάλογο των εκλογίμων, υποβάλλοντας τα πιστοποιητικά για τα προσόντα τους συνοδευμένα με έκθεσή του. Το ίδιο δικαίωμα έχει και η Συνοδική Επιτροπή επί της Αρχιγραμματείας της Ιεράς Συνόδου.

Η διαδικασία της εκλογής

Η κάλυψη μιας κενής μητροπολιτικής θέσης γίνεται είτε δι’ εκλογής ή δια μεταθέσεως. Για την περίπτωση της Παραμυθιάς, ειναι απίθανο να καλυφθεί η θέση με μετάθεση.

Η Ιεραρχία κατά την τακτική συνέλευσή της με μυστική ψηφοφορία και κατά πλειοψηφία των παρόντων μελών της αποφασίζει για την εγγραφή ή μη στον κατάλογο των εκλογίμων αυτών, οι οποίοι περιλαμβάνονται στον πίνακα υποψηφίων, εφ’ όσον κρίνει ότι κατέχουν τα ουσιαστικά και τυπικά προσόντα και έτσι συμπληρώνει τον κατάλογο των προς αρχιερατεία εκλογίμων που κάθε φορά ισχύει. Οι λευκές ψήφοι υπολογίζονται υπέρ του υποψηφίου.

Σε περίπτωση, κατά την οποία συγκληθεί εκτάκτως η Ιεραρχίας, ρυθμίζει τη διαδικασία περί του καταλόγου των εκλογίμων. Πριν προχωρήσει στην διαδικασία καταρτίσεως του καταλόγου εκλογίμων αποφαίνεται οριστικά με μυστική ψηφοφορία και κατά πλειοψηφία των παρόντων μελών για τις ενστάσεις που υποβλήθηκαν στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο και αφορούν στην νομιμότητα και κανονικότητα της εγγραφής ή της μη εγγραφής κάποιου σ’ αυτόν. Η διαδικασία συμπληρώσεως του καταλόγου εκλογίμων δεν αναστέλλει την ισχύ του υπάρχοντος καταλόγου.

Η εκλογή μητροπολιτών ρυθμίζεται από το 24ο άρθρο. Σύμφωνα με αυτό η εκλογή προς πλήρωση χηρεύοντος μητροπολιτικού θρόνου ενεργείται εντός εξαμήνου από την ημέρα της χηρείας του θρόνου. Η εκλογή διενεργείται από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας, η οποία συνέρχεται για τον σκοπό αυτό εκτάκτως, εφ’ όσον στο χρονικό αυτό διάστημα δεν συμπίπτει ο χρόνος τακτικής Συνόδου της Ιεραρχίας.

Διαδικασία για πλήρωση μητροπολιτικού θρόνου δια μεταθέσεως

Για την πλήρωση μητροπολιτικού θρόνου δια μεταθέσεως απαιτείται να λάβει απόφαση η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας με πλεοψηφία των 2/3 των παρόντων μητροπολιτών. Στην συνέχεια η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας προβαίνει στην εκλογή ενός από αυτούς που δικαιούνται μετάθεση. Εκλέγεται μητροπολίτης δια μεταθέσεως αυτός που θα λάβει τα 2/3 των ψήφων των παρόντων εκλεκτόρων. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία των 2/3 κατά την ψηφοφορία η χηρεύουσα μητροπολιτική έδρα πληρούται δι’ εκλογής.

Για τον μετατιθέμενο μητροπολίτη, εφ’ όσον αποδεχθεί την μετάθεση, τελείται το Μεγάλο Μήνυμα. Σε περίπτωση που δεν την αποδεχθεί, η εκλογή επαναλαμβάνεται. Κανείς μητροπολίτης δεν μετατίθεται, αν δεν συμπληρώσει πενταετή υπηρεσία από την εκλογή του σε μητροπολίτη. Αυτός που μετατίθεται δεν μπορεί να μετατεθεί δεύτερη φορά.

Διαδικασία διεξαγωγής της εκλογής μητροπολιτών.

Η εκλογή μητροπολιτών διεξάγεται με μυστική ψηφοφορία σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, κάθε εκλογέας μητροπολίτης αναγράφει στο ψηφοδέλτιο του τα ονόματα τριών εκλογίμων. Από τους τρεις πρώτους σε αριθμό ψήφων υποψηφίους σχηματίζεται τριπρόσωπο δελτίο από το οποίο εκλέγεται στην δεύτερη φάση με σχετική πλειοψηφία ο ένας.

Μετά την εκλογή τελείται το Μικρό Μήνυμα και οι συνοδικοί μητροπολίτες κατέρχονται στο συνοδικό παρεκκλήσιο για να τελεσθεί το Μεγάλο Μήνυμα.

Αφού ανακοινωθεί από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων η εκλογή, η τέλεση του Μεγάλου Μηνύματος και η χειροτονία του νέου μητροπολίτου και εφ’ όσον δεν είναι ήδη αρχιερέας εκδίδεται μέσα σε 10 ημέρες το προεδρικό διάταγμα αναγνωρίσεως και καταστάσεώς του. Αυτό δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Μόλις κοινοποιηθεί στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας το προεδρικό διάταγμα αναγνωρίσεως και καταστάσεως, ο νέος μητροπολίτης δίδει διαβεβαίωση. ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, με την παρουσία του αρχιεπισκόπου Αθηνών και του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, την διαβεβαίωση περί της εκπληρώσεως των αρχιερατικών καθηκόντων του. Μετά ακολουθεί η ενθρόνιση κατά την εκκλησιαστική τάξη.
Read More »
Τι προβλέπεται για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Παραμυθιάς – Η διαδικασία Τι προβλέπεται για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Παραμυθιάς – Η διαδικασία Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Αυγούστου 21, 2023 Rating: 5

Τροχαίο στην Κέρκυρα: Ταξί συγκρούστηκε με μηχανή – Νεκρός ο 23χρονος μοτοσικλετιστής

Δευτέρα, Αυγούστου 21, 2023
Τροχαίο στην Κέρκυρα: Ταξί συγκρούστηκε με μηχανή – Νεκρός ο 23χρονος μοτοσικλετιστήςΘανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα (21/8)τα ξημερώματα στις Μπενίτσες όταν ταξί συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με δίκυκλη μοτοσυκλέτα που οδηγούσε 23χρονος, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του. νεαρού.


Προανάκριση για τον ακριβή προσδιορισμό των συνθηκών του τροχαίου δυστυχήματος, διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Αχιλλείων.

Ο οδηγός του αυτοκινήτου συνελήφθη και θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κέρκυρας.


Read More »
Τροχαίο στην Κέρκυρα: Ταξί συγκρούστηκε με μηχανή – Νεκρός ο 23χρονος μοτοσικλετιστής Τροχαίο στην Κέρκυρα: Ταξί συγκρούστηκε με μηχανή – Νεκρός ο 23χρονος μοτοσικλετιστής Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Αυγούστου 21, 2023 Rating: 5

Σελίδες