"ΠΡΩΤΕΑΣ 2015" ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ

Πέμπτη, Νοεμβρίου 12, 2015
"ΠΡΩΤΕΑΣ 2015" ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝΟ ΓΣ ΠΡΩΤΕΑΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ διοργανώνει αγώνες με την ονομασία <<ΠΡΩΤΕΑΣ 2015>>σε συνεργασία με το Δήμο Ηγουμενίτσας και την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ κατηγορίας ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ- ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ Α΄ ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ - ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ Β’ και ΜΙΝΙ ΠΠ-ΠΚΒ΄ την ΚΥΡΙΑΚΗ 15/11/2015 στο Δημοτικό Στάδιο ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ και ώρα 11:00 με τους παρακάτω όρους:

Α Γ Ω Ν Ι Σ Μ Α Τ Α:

ΠΑΜΠΑΙΔΕΣ Α΄-
1000μ.
ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΕΣ Α΄:
600M.

Π Α Μ Π Α Ι Δ Ω Ν Β΄:
60 μ– 150μ.- 1000 μ– ΑΛΜΑ ΣΕ ΜΗΚΟΣ -ΜΠΑΛΑΚΙ -ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑ 4Χ60μ .

Π Α Γ Κ Ο Ρ Α Σ Ι Δ Ω Ν Β΄:
60 μ –150 -1000 μ – ΑΛΜΑ ΣΕ ΜΗΚΟΣ-ΜΠΑΛΑΚΙ- ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑ 4Χ60μ

ΜΙΝΙ ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ: 50μ.-ΑΛΜΑ ΣΕ ΜΗΚΟΣ–ΜΠΑΛΑ 1kg –600μ.- ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑ 4Χ50μ

ΜΙΝΙ ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ: 50μ.-ΑΛΜΑ ΣΕ ΜΗΚΟΣ–ΜΠΑΛΑ 1kg–600μ.-ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑ 4Χ50μ

Η Λ Ι Κ Ι Ε Σ:
ΠΑΜΠΑΙΔΕΣ Α΄: Γεννημένοι τα έτη 2001-2002

ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΕΣ Α΄: Γεννημένες τα έτη 2001-2002

ΠΑΜΠΑΙΔΕΣ Β΄: Γεννημένοι τα έτη 2003 – 2004

ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΕΣ Β΄: Γεννημένες τα έτη 2003 – 2004

ΜΙΝΙ ΠΠΒ΄: Γεννημένοι τα έτη 2005 - 2006

ΜΙΝΙ ΠΚΒ΄: Γεννημένες τα έτη 2005 - 2006


ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

Στους Αγώνες δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι αθλητές/τριες, που ανήκουν στη δύναμη των Σωματείων-Μελών του ΣΕΓΑΣ.
Τα Σωματεία έχουν δικαίωμα να πάρουν μέρος στους αγώνες με απεριόριστο αριθμό Αθλητών –Αθλήτριών σε κάθε αγώνισμα.

-Κάθε αθλητής έχει δικαίωμα συμμετοχής μόνο σε ένα (1) ατομικό και ένα ομαδικό αγώνισμα.

-Κάθε ομάδα έχει δικαίωμα συμμετοχής σε ένα ομαδικό αγώνισμα (σκυταλοδρομία)Κ Α Ν Ο Ν Ι Σ Μ Ο Ι:
Στους αγώνες θα ισχύσουν οι κανονισμοί στίβου 2014 – 2015(έκδοση Σ.Ε.Γ.Α.Σ.)

Οτιδήποτε δεν προβλέπεται από την παρούσα προκήρυξη θα επιλύεται από τον τεχνικό σύμβουλο της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ και υπεύθυνο των αγώνων κ .Πλάτωνα Βασίλη .

Δ Η Λ Ω Σ Ε Ι Σ  Σ Υ Μ Μ Ε Τ Ο Χ Η Σ:

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ-ΤΡΙΕΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ: Θα γίνονται στα γραφεία της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ μέχρι την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015, στο ειδικό έντυπο που συνοδεύει την προκήρυξη, κανονικά συμπληρωμένο, και στο email του τεχνικού συμβούλου bplatonas@yahoo.gr.
Κανένα σωματείο δεν θα γίνει δεκτό αν δεν έχει αποστείλει εγκαίρως την δήλωση συμμετοχής του.

Κανένας αθλητής –αθλήτρια δεν θα γίνει δεκτός χωρίς Δελτίο.

Τις Δηλώσεις πρέπει να υπογράφουν ο Πρόεδρος και ο Γεν. Γραμματέας του σωματείου. Ο αριθμός συμμετοχής κατά αγώνισμα είναι απεριόριστος. Ο εκπρόσωπος του σωματείου κατά την έναρξη των αγώνων, καθώς επίσης και κατά τη διάρκεια αυτών, να έχει μαζί του τα Αθλητικά Δελτία των αθλητών-τριών, για να τα παραδώσει στον Αλυτάρχη των αγώνων εφόσον ζητηθούν, θεωρημένα από τον Γιατρό.

ΟΙ ΣΥΝΟΔΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ θα χρησιμοποιηθούν – ορισθούν ως κριτές.


ΕΠΑΘΛΑ:
Στους τρεις πρώτους νικητές – τριες των αγωνισμάτων θα απονεμηθούν μετάλλια.

Ι Α Τ Ρ Ι Κ Ε Σ  Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ:

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ-ΤΡΙΕΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ: Με τη φροντίδα και την ευθύνη των Συλλόγων οι αθλητές και οι αθλήτριες θα πρέπει να έχουν εξετασθεί από γιατρό πριν από τους αγώνες. Η πιστοποίηση της υγείας των αθλητών-τριών είναι υποχρεωτική και αποτελεί προϋπόθεση για την συμμετοχή τους σε προπονήσεις και αγώνες. Η πιστοποίηση αυτή γίνεται στο πίσω μέρος του Δελτίου του αθλητή-τριας και το οποίο θεωρείται από Νομαρχιακό Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας ή Αγροτικό Ιατρείο ή Υγειονομική Στρατιωτική Μονάδα ή από έχοντες οποιαδήποτε σχέση με το Δημόσιο ή Ν.Π.Δ.Δ. ιατρούς. 
 Το Δελτίο Υγείας ισχύει για ένα [1] έτος από τη θεώρησή του.

Στους αγώνες θα παρίσταται ιατρός.
Read More »
"ΠΡΩΤΕΑΣ 2015" ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ "ΠΡΩΤΕΑΣ 2015" ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 12, 2015 Rating: 5

ΕΡΩΤΗΣΗ Β. ΓΙΟΓΙΑΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ"

Πέμπτη, Νοεμβρίου 12, 2015
ΕΡΩΤΗΣΗ Β. ΓΙΟΓΙΑΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ"
 
 
Την υπογραφή κοινής υπουργικής απόφασης που θα επιτρέψει στους δήμους τη συνέχιση του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι" από το 2016 καθώς και τη διασφάλιση των εργαζόμενων σε αυτό ζητά με ερώτησή του ο βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Βασίλης Γιόγιακας. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:Προς τους:
κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
κ. Υπουργό Οικονομικών
κ. Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

ΘΕΜΑ: «Συνέχιση του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι"»

Με το άρθρο 64 του ν.4277/2014 (ΦΕΚ Α' 156/1-8-2014) η διάρκεια του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» καθώς και οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου των απασχολούμενων για την παροχή των σχετικών υπηρεσιών παρατάθηκαν έως 31-12-2015 προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες για κοινωνική φροντίδα στο σπίτι, ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρία, οικονομικά αδύναμων πολιτών και άλλων ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Στο ίδιο άρθρο (παρ. 2) ορίζεται ότι οι δήμοι, τα νομικά τους πρόσωπα ή τα άλλα νομικά πρόσωπα της αυτοδιοίκησης που επιθυμούν να παρέχουν υπηρεσίες με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» μπορούν να συνάπτουν από 1-9-2015 συμβάσεις παροχής υπηρεσιών του προγράμματος με την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε. (ΕΕΤΑΑ) ως πάροχοι των ειδικότερων προγραμμάτων: α. «Κατ' οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων» για τους δικαιούχους συνταξιούχους και β. «Κατ' οίκον Κοινωνική Φροντίδα» για τους δικαιούχους οικονομικά αδύναμους, ηλικιωμένους, ανασφάλιστους, ΑμεΑ. Επίσης προβλέπεται, εντός έξι μηνών από τη δημοσίευση του ν.4277/2014, η έκδοση κοινής απόφασης (ΚΥΑ) των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Οικονομικών και Εσωτερικών με την οποία η υλοποίηση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» εκχωρείται από 1-1-2016 και μετά στην ΕΕΤΑΑ. Στην απόφαση αυτή θα προσδιορίζονται οι διαδικασίες υλοποίησης, η εποπτεία, ο συντονισμός καθώς και η πιστοποίηση των φορέων παροχής υπηρεσιών και ο έλεγχός τους καθώς και οι διαδικασίες οικονομικής διαχείρισης, οι πόροι χρηματοδότησης, το ύψος, τα κριτήρια και η διαδικασία καταβολής της αποζημίωσης στους δήμους ή τα νομικά τους πρόσωπα ή άλλους φορείς της αυτοδιοίκησης για την παροχή υπηρεσιών των δύο επιμέρους προγραμμάτων.

Δέκα μήνες μετά την παρέλευση της προθεσμίας και μόλις ενάμιση μήνα πριν τη λήξη της παράτασης του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» δεν έχει εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία επανακαθορίζεται όλο το πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος από το νέο έτος. Κατά συνέπεια δεν είναι εφικτή η σύναψη συμβάσεων από τους Δήμους και τα νομικά πρόσωπα της αυτοδιοίκησης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ενώ διακυβεύεται η συνέχιση υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας που παρέχουν περίπου 4.000 εργαζόμενοι (Κοινωνικοί Επιστήμονες, Νοσηλευτές και Οικογενειακοί Βοηθοί) και καλύπτουν 100.000 συμπολίτες μας.

Σημειώνεται δε ότι σε ευρεία σύσκεψη υπό τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του περασμένου μήνα γνωστοποιήθηκε η συγκρότηση Ομάδας Διοίκησης Έργου (ΟΔΕ) η οποία επρόκειτο να υποβάλει τις προτάσεις της ως το τέλος Οκτωβρίου, χωρίς έως σήμερα να έχει ανακοινωθεί οτιδήποτε σχετικό.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

- Εάν και πότε προτίθενται να υπογράψουν την ΚΥΑ με την οποία εκχωρείται στην ΕΕΤΑΑ η υλοποίηση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» μετά την 1-1-2016, προκειμένου το πρόγραμμα να συνεχιστεί κανονικά, - Τι προτίθενται να πράξουν για την ανανέωση των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων στις δομές του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» μετά την 31-12-2015.
Read More »
ΕΡΩΤΗΣΗ Β. ΓΙΟΓΙΑΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ" ΕΡΩΤΗΣΗ Β. ΓΙΟΓΙΑΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ" Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 12, 2015 Rating: 5

To βιβλίο του "Ανατολή στον Παράδεισο", παρουσιάζει στη Παραμυθιά ο Στέφανος Μπέλλος

Πέμπτη, Νοεμβρίου 12, 2015
To βιβλίο του "Ανατολή στον Παράδεισο", παρουσιάζει στη Παραμυθιά ο Στέφανος Μπέλλος


 
To βιβλίο του «Ανατολή στον Παράδεισο» που εκδίδεται από τις εκδόσεις Πηγή, παρουσιάζει στη Παραμυθιά, ο συγγραφέας Στέφανος Μπέλλος, το Σάββατο 14 Νοεμβρίου στις 11:00 στο θέατρο Καρκαμίσι.

Μιλώντας στην paramythia-online.gr o Στέφανος Μπέλλος, σημειώνει πως πρόκειται για ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους που εκτυλίσσεται στην Ελλάδα της κρίσης. Ο Φίλωνας είναι ένας ταλαντούχος ζωγράφος ο οποίος ετοιμάζεται για την νέα του έκθεση, '' Παραδείσου γωνία'' την ονομάζει. Εκτός αυτού βέβαια κάτι γλυκό και όμορφο ετοιμάζεται να ζήσει και σε προσωπικό επίπεδο. Αντί όμως να χαρεί με αυτή την επιτυχία τα πράγματα, αλλάζουν εντελώς ξαφνικά και τώρα θα πρέπει να συμμαχήσει με την νεραΐδα Αριάδνη για μια αποστολή που έρχεται από ψηλά, από πολύ ψηλά όμως...

Για το βιβλίο, εκτός από τον συγγραφέα, θα μιλήσει η Δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη Μπότση, η κοινωνική λειτουργός Μαρία Αναγνωστοπούλου και ο εκπαιδευτικός Σπύρος Χαντζάρας

Ο Στέφανος Μπέλλος με καταγωγή το Καρβουνάρι Παραμυθιάς, γεννήθηκε το 1986 και είναι πτυχιούχος αθλητικής δημοσιογραφίας. Ζει και εργάζεται στο Ντίσελντορφ και είναι το πρώτο του συγγραφικό έργο

Xορηγός επικοινωνίας: www.paramythia-online.gr
Read More »
To βιβλίο του "Ανατολή στον Παράδεισο", παρουσιάζει στη Παραμυθιά ο Στέφανος Μπέλλος To βιβλίο του "Ανατολή στον Παράδεισο", παρουσιάζει στη Παραμυθιά ο Στέφανος Μπέλλος Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 12, 2015 Rating: 5

"ΤΑ ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΑ ΔΕΝΤΡΑ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ": ΤΟ ΝΕΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

Πέμπτη, Νοεμβρίου 12, 2015
"ΤΑ ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΑ ΔΕΝΤΡΑ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ": ΤΟ ΝΕΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

Η Αδελφότητα των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου συνεχίζει την παράδοση έκδοσης Λευκωμάτων που ξεκίνησε εδώ και χρόνια με σκοπό τη διάσωση και διάδοση στοιχείων της παραδοσιακής ζωής των ανθρώπων της ελληνικής υπαίθρου και ιδιαίτερα της Ηπείρου.
Είχε ξεκινήσει με το αφιέρωμα στη Σαρακατσάνα γυναίκα με τίτλο «Σαρακατσάνα, εικόνα και Λόγος», συνέχισε με το φωτογραφικό Λεύκωμα «Σαρακατσαναίοι, πορεία στον τόπο και το χρόνο και το περασμένο καλοκαίρι εξέδωσε το Λεύκωμα Γενεαλογικών δένδρων: «Σαρακατσαναίοι της Ηπείρου, Γενεαλογικά Δένδρα»
Το Λεύκωμα περιλαμβάνει σε μία καλαίσθητη έκδοση 284 σελίδων τα Γενεαλογικά Δένδρα των τελευταίων νομάδων κτηνοτρόφων Σαρακατσαναίων, περίπου 80 οικογένειες, με 15000 μέλη σε διάστημα δύο αιώνων (μέχρι τα εφτά ζωνάρια.....), με πλούσιο φωτογραφικό υλικό που για πρώτη παρουσιάζεται (περίπου 500 ασπρόμαυρες φωτογραφίες από το τέλος του 19ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 20ου) και με σύντομο ιστορικό για κάθε οικογένεια (τόποι μετακίνησης, σημαντικά γεγονότα κ.λπ) καθώς και αξιόλογα ιστορικά στοιχεία που αφορούν στην ιστορική διαδρομή των Σαρακατσαναίων της Ηπείρου και στην ενσωμάτωσή τους στην υπόλοιπη ελληνική κοινωνία. Το Λεύκωμα πέρα από τα Γενεαλογικά στοιχεία παρουσιάζει αξιόλογα λαογραφικά στοιχεία από τη ζωή και παράδοση των Σαρακατσαναίων.
Η Αδελφότητα Σαρακατσαναίων Ηπείρου και η Αδελφότητα των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου θα παρουσιάσουν στα Ιωάννινα την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015, ώρα 19.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών (Παρασκευοπούλου 4) το παραπάνω Λεύκωμα. Η παρουσίαση θα γίνει από τον Πρύτανη του Παν. Ιωαννίνων Γεώργιο Καψάλη, την Καθηγήτρια Λαογραφίας του Παν. Ιωαννίνων Μαρίνα Βρέλλη και τον Εκπαιδευτικό Γεώργιο Κ. Τσουμάνη. Θα συντονίσει ο συγγραφέας-Λαογράφος Ευριπίδης Μακρής.
Το Λεύκωμα επίσης θα παρουσιασθεί 12 Νοεμβρίου, ώρα 19.00 στην Ηγουμενίτσα (αίθουσα Πάνθεον) από τους Γεώργιο Καψάλη, Γεώργιο Κ. Τσουμάνη και το Φιλόλογο Ε. Παπιγκιώτη και θα συντονίσει την εκδήλωση ο επιτ. Σχολικός Σύμβουλος Γ. Καπρινιώτης.
Ο κύκλος των παρουσιάσεων στην Ήπειρο θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, ώρα 19.00, στην Πρέβεζα(αίθουσα Θεοφάνειος) από την Μαρίνα Βρέλλη, Γεώργιο Κ. Τσουμάνη και Ε. Παπιγκιώτη και θα συντονίσει την εκδήλωση η δημοσιογράφος Αθηνά Παππά .
Read More »
"ΤΑ ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΑ ΔΕΝΤΡΑ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ": ΤΟ ΝΕΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ "ΤΑ ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΑ ΔΕΝΤΡΑ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ": ΤΟ ΝΕΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 12, 2015 Rating: 5

Δανιήλ. Ο γιός του Πασά Παραμυθιάς που αλλαξοπίστησε και ίδρυσε την Παναγία Μυρτιδιώτισσα Κέρκυρας

Πέμπτη, Νοεμβρίου 12, 2015
Δανιήλ. Ο γιός του Πασά Παραμυθιάς που αλλαξοπίστησε και ίδρυσε την Παναγία Μυρτιδιώτισσα Κέρκυρας
 
Σε μια εβδομάδα, την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, η Παραμυθιά γιορτάζει την μνήμη του Αγίου Αναστασίου τον εκ' Παραμυθίας. Στον βίο του Αγίου Αναστασίου υπάρχουν πολλά σημεία αναφοράς, ωστόσο σήμερα θα μείνουμε σε μια άγνωστη πτυχή. Είναι από τις περιπτώσεις που ο Χριστιανισμός νίκησε εν μέσω τουρκοκρατίας και κέρδισε Οθωμανούς. Στην περίπτωσή μας, ο Οθωμανός δεν ήταν τυχαίος. Ήταν ο γιός του Πασά της Παραμυθιάς, του Αχμέτ Πασά.

Κόντρα στο ρεύμα της εποχής, όπου πολλοί χριστιανοί, μετά από 100άδες χρόνια σκλαβιάς, γινόταν Οθωμανοί, ο νεαρός τότε Αναστάσιος και μετέπειτα Άγιος Αναστάσιος ο εκ Παραμυθιάς, κατάφερε να αλλαξοπιστήσει τον επίσης νεαρό Μουσά, γιό του Αχμέτ Πασά.

Η ιστορία εξελίσσεται στα μέσα του 18ου αιώνα στην Παραμυθιά. Ο Αναστάσιος συλλαμβάνεται από τον Αχμέτ Πασά, φυλακίζεται και πεθαίνει μαρτυρικά στο Μοναστήρι της Παναγίας της Παραμυθίας. Είναι το μοναστήρι, όπου φυλάχθηκαν επί σειρά ετών τα ιερά σκηνώματα του Αγίου Σπυρίδωνα και της Αγίας Θεοδώρας, μετα την μεταφορά τους από την Κωνσταντινούπολη και πριν αυτά μεταφερθούν στην Κέρκυρα. Μερικές μέρες πριν την θανάτωση ο γιός του Αχμέτ Πασά επισκέπτεται τον Αναστάσιο και τον βρίσκει σύμφωνα με τις γραφές, μέσα σε ένα υπέρλαμπρο φως με 2 φιγούρες να τον συντροφεύουν.

Αυτή ήταν η αρχή του τέλους της Οθωμανικής του πορείας. Ο Μουσάς μυείται στον Χριστιανισμό από τον Αναστάσιο. Ο Αναστάσιος όμως δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το έργο του, αφού λίγες μέρες μετά πεθαίνει μαρτυρικά απο τον πατέρα του ίδιου του Μουσά. Επί τρεις μέρες ο Αναστάσιος κείτονταν νεκρός στην Μονή της Παναγίας της Παραμυθιάς. Τα βράδια οι κάτοικοι της Παραμυθιάς έβλεπαν ένα δυνατό φως να πλημμυρίζει την μονή και με το λείψανο του Αναστασίου να μην παρουσιάζει αλλοίωση. Τόσο ο Μουσάς όσο και ο Αχμέτ Πασάς το βράδυ της τρίτης μέρας είδαν στον ύπνο τους το Άγιο Αναστάσιο να τους προστάζει να θάψουν το λείψανό του. Έτσι και έγινε…

Ο Μουσάς συγκλονισμένος από την ιστορία του Αγίου Αναστασίου και από τα διδάγματά του, αλλαξοπίστησε και αρχικά ονομάστηκε Δημήτριος. Βρέθηκε στην Βενετία όπου Παραμυθιώτες, εύποροι έμποροι, του δίδαξαν την Ελληνική γλώσσα, και τα χριστιανικά ιδεώδη. Εκεί βαφτίζεται Χριστιανός στη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου των Ρωμαίων. Γνωρίζουμε πως ήταν 26 Οκτωβρίου, ωστόσο δεν υπάρχουν στοιχεία για την ακριβή χρονολογία

 
 
Μετά την παρέλευση αρκετών ετών ο Δημήτριος γίνεται μοναχός με το όνομα Δανιήλ και βρίσκεται στην Κέρκυρα. Βρίσκει την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας μετά από όραμα, και ιδρύει την γνωστή μονή της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, στα δυτικά της Κέρκυρας ανάμεσα από τα από τα χωριά Πέλεκας και Βάτος.

Σήμερα στο μοναστήρι υπηρετεί ένας νέος στην ηλικία αλλά και στις ιδέες μοναχός, που κατα σύμπτωση ονομάζεται και αυτος Δανιήλ, του οποίου όνειρο αλλά και καθημερινός αγώνας είναι να σβήσει τα σημάδια που άφησε ο χρόνος στην Μονή. Ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια απο το καλοκαίρι του 2006, που έχει ήδη αποφέρει αξιοθαύμαστη βελτίωση στα λειτουργικά προβλήματα που υπήρχαν στα κτίρια αλλά και τους υπόλοιπους χώρους της Μονής. Με ελάχιστους οικονομικούς πόρους ελπίζει, με την βοήθεια του Θεού και την συμπαράσταση των ανθρώπων, να βρει την δύναμη να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το έργο του.

Εκτός από τις επισκευές και τις βελτιώσεις που έχει καταφέρει μέχρι σήμερα ένα άλλο έργο του μοναχού Δανιήλ είναι η προσπάθειά του να εμπλουτίσει την πανίδα της περιοχής, εκτρέφοντας ζώα που παλαιότερα αφθονούσαν στην περιοχή (λαγούς, κουνέλια, κατσίκες κ.α.) και αφήνοντας τα ελεύθερα στο χώρο του δάσους της Μονής αλλά και του βουνού τουΑγίου Γεωργίου γενικότερα.

Μέχρι σήμερα κανείς δεν γνωρίζει την ακριβή ημερομηνία θεμελίωσης της Μονής. Τα μόνα στοιχεία που μπορούμε να βρούμε είναι τα χειρόγραφα του Μοναχού Αμβροσίου Πακτίτη, ο οποίος υπηρέτησε την Μονή από τα 1892 ως τα 1956, αρχικά ως μοναχός και στην συνέχεια ως ηγούμενος της Μονής. Ο μοναχός Αμβρόσιος συνήθιζε να γράφει τις εντυπώσεις του, τις σκέψεις και τις μνήμες του σε χειρόγραφα.
Read More »
Δανιήλ. Ο γιός του Πασά Παραμυθιάς που αλλαξοπίστησε και ίδρυσε την Παναγία Μυρτιδιώτισσα Κέρκυρας Δανιήλ. Ο γιός του Πασά Παραμυθιάς που αλλαξοπίστησε και ίδρυσε την Παναγία Μυρτιδιώτισσα Κέρκυρας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 12, 2015 Rating: 5

Να κρατήσουν τα ανακυκλώσιμα σκουπίδια στα σπίτια τους καλεί τους πολίτες ο Δήμος Ηγουμενίτσας

Πέμπτη, Νοεμβρίου 12, 2015
Να κρατήσουν τα ανακυκλώσιμα σκουπίδια στα σπίτια τους καλεί τους πολίτες ο Δήμος Ηγουμενίτσας


Εξαιτίας της συνεχιζόμενης απεργίας των εργαζομένων στο εργοστάσιο «Γενική Ανακύκλωση Α.Ε.», και της αδυναμίας εναπόθεσης των ανακυκλώσιμων υλικών στο ΚΔΑΥ Ιωαννίνων, παρακαλούμε τους πολίτες και τους επαγγελματίες να μη τοποθετούν ανακυκλώσιμα υλικά στους μπλε κάδους και να τα διατηρούν στους χώρους τους, έως ότου τεθεί και πάλι σε λειτουργία το εργοστάσιο.

Θα ακολουθήσει νέα ενημέρωση όταν επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο.

Read More »
Να κρατήσουν τα ανακυκλώσιμα σκουπίδια στα σπίτια τους καλεί τους πολίτες ο Δήμος Ηγουμενίτσας Να κρατήσουν τα ανακυκλώσιμα σκουπίδια στα σπίτια τους καλεί τους πολίτες ο Δήμος Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 12, 2015 Rating: 5

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: ΕΝΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ 1940-1944

Πέμπτη, Νοεμβρίου 12, 2015
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: ΕΝΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ 1940-1944


Στα χέρια μου έπεσε το βιβλίο του Ζ.Ν. Παπαμιχόπουλου με τον τίτλο « Ο ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ – 17 ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ Μαρτίου 1941» [ Η Εαρινή Επίθεσις του Μουσολίνι] , το οποίο πραγματικά είναι εξαιρετικό . Περιλαμβάνει τα γεγονότα από την 9η Μαρτίου μέχρι και την 25η του ιδίου μήνα στην περιοχή Τρεμπεσίνας- Μπούμπεσι δηλαδή περιλαμβάνει τις τελευταίες φάσεις του όλου αγώνα , οι οποίες έκριναν την τύχη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου στην Αλβανία και επισφράγισαν την ήττα του Μουσολίνι.

Ο συγγραφέας ήταν δημοσιογράφος –πολεμικός ανταποκριτής. Και όμως διαβάζοντας το βιβλίο έχεις την αίσθηση ότι δεν είναι αυστηρή πολεμική ανταπόκριση , ούτε λογοτεχνικό αφήγημα . Διακρίνεις μία τρυφεράδα και αναπόληση των γεγονότων που τα έχει ζήσει και τα γνωρίζει.

Ίσως αναρωτηθείτε που είναι το ιδιαίτερο γεγονός , το « ντοκουμέντο» που αναφέρω στον τίτλο του κειμένου. Το θεωρώ ,ως ντοκουμέντο, γιατί είναι ένα γεγονός που αφορά την περιοχή μας , τη Θεσπρωτία μας και εγώ προσωπικώς δεν το γνώριζα. Θεωρώ ότι πρέπει να το μάθουν και οι αναγνώστες μου. Ο συγγραφέας το γράφει στην εισαγωγή του. Αν πάλι κάποιος ή κάποιοι το γνωρίζουν …ας το ξαναθυμηθούν ! Ας το διαβάσουμε ή πιο σωστά αντιγράφω πιστά : « Κατά την κήρυξι του Ελληνοϊταλικού πολέμου , τα επίσημα δεδομένα εσημείωσαν το γεγονός , ότι οι ιταλοί επετέθησαν κατά της Ελλάδος μισή ώρα ενωρίτερα , δηλαδή στις 5.30, αντί τις 6 το πρωί, όπως ώριζε το τελεσίγραφο του πρεσβευτού Γκράτσι στον Ιω. Μεταξά. Και, όμως, ο ιταλός αρχιστράτηγος Βισκόντι Πράσκα απεκάλυπτε ότι ολίγο μετά τα μεσάνυχτα της 27ης προς την 28η Οκτωβρίου , τα πρώτα ιταλικά μαχητικά τμήματα εκινήθησαν μυστικά και αθόρυβα μέσα από ακάλυπτες οδεύσεις του ελληνικού εδάφους , αφού προσπέρασαν τα σύνορα.

Οδηγοί των ιταλών έγιναν τρεις ληστές φυγόδικοι στην Αλβανία , οι αρβανιτόβλαχοι Δημαρέλλης Δημ. , Λεβέντης Ευάγγελος και Γκέκας Χρίστος , επικηρυγμένοι από το 1923-1925, οι οποίοι ντυμένοι τη στολή του ιταλού λοχαγού [!] , ετέθησαν επί κεφαλής των μονάδων της μεραρχίας « Τζούλια» . Οι τρεις αρβανιτόβλαχοι εγνώριζαν καλά τα περάσματα των συνόρων , τις ρεματιές και τα μονοπάτια της Πίνδου από τις προπολεμικές επιδρομές στην ορεινή Ήπειρο , με την προστασία δε του υγρού σκοταδιού και με την κάλυψη της ορεινής ομίχλης , που αφάνιζαν τα πάντα κάτω από τον βροχερό καιρό και το χιονόνερο της νύχτας εκείνης, οδήγησαν τα μαχητικά τμήματα των ιταλών δια μέσου απρόσιτης οροσειράς , σε πρώτη φάση μέχρι την περιοχή της Φούρκας και του Προφήτη Ηλία, προσφέροντες έτσι στους εισβολείς ανεκτίμητες στρατιωτικές υπηρεσίες.

Κατά τη διάρκεια της ελληνικής αντεπιθέσεως[ μετά την 14η Νοεμβρίου] οι τρεις ληστές οι τρεις λησταί ηκολούθησαν τα υποχωρούντα ιταλικά στρατεύματα . Στην ελευθερωθείσα Ηγουμενίτσα ο υπουργός Ασφαλείας Κ .Μανιαδάκης ετοποθέτησε αμέσως κατ΄επιλογήν τον μοίραρχον Γεώργιον Βαρδουλάκην για την ανασυγρότησιν της περιοχής –σήμαρ αντιστράτηγος τέως Αρχηγός Χωροφυλακής[ το βιβλίο έχει εκδοθεί το 1970, που ζούσε ο Βαρδουλάκης]- ωργάνωσε ευθύς αμέσως άριστο δίκτυο πληροφοριών , από τους πράκτορές του δε έμαθε με λεπτομέρειες ότι οι τρεις λησταί είχαν εγκατασταθεί σαν σκηνίτες στις καλύβες της δασικής περιοχής του αλβανικού χωριού Κρανιά , κοντά στο Δέλβινο, συνεργαζόμενοι με τους σκιπετάρους και περιμένοντες να ξαναέλθουν στην Ήπειρο με τους ιταλούς χρηματοδότες τους. Ο Βαρδουλάκης τότε κατέστρωσε το σχέδιο ενεργείας , ειδοποίησε τους προελαύνουσες ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις [ Απόσπασμα του στρατηγού Ν. Λιούμπα] και επραγματοποίησε την τολμηρή επιχείρησί του. Κατήρτησε ειδικό ένοπλο απόσπασμα από τρεις χωροφύλακες , τους Γεώργ. Κοντάκον, Εμμ. Μάνην, και Εμμ. Ορφανουδάκην , και δύο εμπίστους χωρικούς από την Ηγουμενίτσα, τους Αντων. Μπέζαν και Δημ. Μπεράτην , οι οποίοι εγνώριζαν καλά την αρβανιτοβλαχικήν γλώσσα καθώς και τη περιοχή του Δελβίνου, όλοι δε μαζί, με επικεφαλής τον ίδιο τον Βαρδουλάκη , μεταμφιεσμένοι σε αλβανούς τσοπάνηδες , απεβιβάστηκαν μέσω Κερκύρας στην αλβανική ακτή, βορείως των Αγίων Σαράντα . Με πολλές προφυλάξεις οι έξη άνδρες , καλυπτόμενοι και από την εποχική κακοκαιρία , έφθασαν στη δασώδη έκτασι της Κρανιάς κατά το σούρουπο της 23ης Δεεκεμβρίου. Και η αστυνομική καταδρομή άρχισε με κινηματογραφική ταχύτητα. Τη νύχτα της 23 ης προς την 24η ο Βαρδουλάκης αιφνιδίασε και έδεσε τον πρόεδρο της κοινότητος , έτσι δε τον ηνάγκασε να του υποδείξει τις καλύβες των τριών ληστών. Έπειτα, με τέχνασμα και πριν ξημερώσει , συνέλαβε πρώτα τον Δημητρέλλη και σε συνέχεια τον γαμβρό του Λεβέντη , τελευταίον δε, με παραπλάνησι και τον Γκέκα. Τέλος σαν άρχισε να γλυκοχαράζει με βαρυχειμωνιά και μέσα σε μιαν ατμόσφαιρα πολεμικών πυροβολισμών και φωτοβολίδων , η ομάς Βαρδουλάκη με την τρίδυμη λεία της και με οδηγούς τους γενναίους συνεργάτας του μοιράρχου , πέρασαν ασφαλώς δια μέσου, πλέον, δυνάμεων του στρατηγού Λιούμπα και έφθασαν στας Αθήνας , όπου ο υπουργός Ασφαλείας Κ. Μανιαδάκης έκλεισε τους ληστάς στις φυλακές της Αιγίνης . Κατά την κατοχή , όμως, τους αποφυλάκισαν οι ιταλοί , σε ένδειξι ευγνωμοσύνης για τις σημαντικές υπηρεσίες , που τους είχαν προσφέρει κατά την εισβολή τους στην ελληνική Ήπειρο».

Ελπίζω να μην σας απογοήτευσα. Απλά θέλησα να μοιραστώ μαζί σας αυτά τα νέα στοιχεία [ για εμένα] ως μία νέα ακόμη απόδειξη για τη συνεργασία μουσουλμάνων τσάμηδων και των κατακτητών ιταλογερμανών.

Σημείωση : Όταν έγραφα το βιβλίο « Γεώργιος Βασιλάκος-Ο Μανιάτης Ήρωας της Θεσπρωτίας» είχα συναντήσει το γιο του Βαρδουλάκη στο σπίτι του, ο οποίος ήταν φειδωλός στις πληροφορίες για τον πατέρα του.

Για την παρουσίαση -αντιγραφή
Χρήστος Στεφ. Ευαγγέλου
Read More »
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: ΕΝΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ 1940-1944 ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: ΕΝΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ 1940-1944 Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 12, 2015 Rating: 5

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Πέμπτη, Νοεμβρίου 12, 2015
ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ


ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΠΑΡΤΙΑΣ ΔΕΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ.
Η ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΩΡΑ 19:00' ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΘΕΜΑΤΑ:

1ο ΘΕΜΑ :       Τεχνικό πρόγραμμα έτους 2016 Δήμου Ηγουμενίτσας. 

2ο ΘΕΜΑ :       Προϋπολογισμός οικονομικού έτους 2016 Δήμου Ηγουμενίτσας.
Read More »
ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 12, 2015 Rating: 5

Συνελήφθη 25χρονος αλλοδαπός, ο οποίος μετέφερε με μοτοποδήλατο έναν ομοεθνή του λαθρομετανάστη

Πέμπτη, Νοεμβρίου 12, 2015
Συνελήφθη 25χρονος αλλοδαπός, ο οποίος μετέφερε με μοτοποδήλατο έναν ομοεθνή του λαθρομετανάστη


Συνελήφθη, εχτές (11-11-2015) το πρωί στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης Πρέβεζας, ένας 25χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Πακιστάν, κατηγορούμενος για μεταφορά παράνομου μετανάστη.

Ειδικότερα, η σύλληψη του 25χρονου πραγματοποιήθηκε όταν αστυνομικοί πραγματοποίησαν έλεγχο στο μοτοποδήλατο που οδηγούσε και διαπίστωσαν ότι συνεπιβάτης ήταν ένας 20χρονος ομοεθνής του, ο οποίος στερούνταν νομίμων ταξιδιωτικών εγγράφων.

Το μοτοποδήλατο, ιδιοκτησίας του 25χρονου αλλοδαπού, κατασχέθηκε.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης Πρέβεζας.

Read More »
Συνελήφθη 25χρονος αλλοδαπός, ο οποίος μετέφερε με μοτοποδήλατο έναν ομοεθνή του λαθρομετανάστη Συνελήφθη 25χρονος αλλοδαπός, ο οποίος μετέφερε με μοτοποδήλατο έναν ομοεθνή του λαθρομετανάστη Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 12, 2015 Rating: 5

Σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Ηπείρου για τη διαχείριση του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων

Πέμπτη, Νοεμβρίου 12, 2015
Σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Ηπείρου για τη διαχείριση του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρωνΗ διεύρυνση της κυνηγετικής περιόδου για αγριόχοιρους, είναι μία από τις βασικές προτάσεις που κατατέθηκαν προς εξέταση στη σύσκεψη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούνται στις αγροτικές καλλιέργειες.

Στη σύσκεψη προήδρευσε ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ κ. Νίκος Στουπής και συμμετείχαν εκπρόσωπος της Διοίκησης του ΕΛΓΑ, ο Υπεύθυνος Θήρας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες. Από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Τρικάλων κ. Χρ. Μιχαλάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Αν. Μακεδονίας- Θράκης κ. Κρίτωνα Παπαδόπουλο, αναλύθηκαν οι προεκτάσεις του προβλήματος και επισημάνθηκαν οι τεράστιες ζημιές που προκαλούνται από τον υπερπληθυσμό των αγριόχοιρων.

Η πρόταση για διεύρυνση της κυνηγετικής περιόδου για τους αγριόχοιρους, αφορά την έναρξη του κυνηγίου ένα μήνα νωρίτερα και επίσης ένα μήνα αργότερα η λήξη της από ότι σήμερα ισχύει και παράλληλα να αυξηθούν κατά μία ημέρα οι εβδομαδιαίες έξοδοι θήρευσης, ώστε από τρεις που είναι σήμερα να γίνουν τέσσερις.

Από εκπροσώπους των κτηνιατρικών υπηρεσιών, επισημάνθηκαν και οι κίνδυνοι που υπάρχουν να προσβληθούν οι αγριόχοιροι εξαιτίας του υπερπληθυσμού τους, από ασθένειες όπως η πανώλη και η λύσσα και για το λόγο αυτό συμφωνήθηκε να υλοποιηθεί πρόγραμμα για την εξέταση τρόπων ελέγχου της αναπαραγωγής του είδους.

Read More »
Σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Ηπείρου για τη διαχείριση του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων Σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Ηπείρου για τη διαχείριση του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 12, 2015 Rating: 5

Σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Ηπείρου για τους βοσκότοπους

Πέμπτη, Νοεμβρίου 12, 2015
Σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Ηπείρου για τους βοσκότοπους


Ένα σημαντικό βήμα για την επίλυση του προβλήματος με τη διαχείριση των βοσκήσιμων γαιών και την καταβολή των ενισχύσεων στους κτηνοτρόφους, έγινε σήμερα σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με την προεδρία του Υπουργού κ. Βαγγέλη Αποστόλου και τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, με την ιδιότητα του Προέδρου της Επιτροπής για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και του Αντιπροέδρου αυτής κ. Χρήστου Μιχαλάκη.

Παράλληλα, σε σύσκεψη που προηγήθηκε στο ΥΠΑΑΤ, εξετάστηκαν τα ζητήματα που έχουν προκύψει στις καλλιέργειες αρκετών περιοχών της χώρας από τον υπερπληθυσμό των αγριόχοιρων και κατατέθηκαν προτάσεις για την αντιμετώπισή τους.

Ειδικότερα:

Στη σύσκεψη για τους βοσκότοπους, στην οποία παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Ιωάννης Καργιώτης, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ κ. Νίκος Στουπής και υπηρεσιακοί παράγοντες, έγινε εκτίμηση της σημερινής κατάστασης και της προόδου των διαδικασιών που είχαν συμφωνηθεί τον περασμένο Μάιο μεταξύ του Υπουργείου και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος. 
Από πλευράς ΟΠΕΚΕΠΕ παρασχέθηκε η διαβεβαίωση ότι έχουν προωθηθεί οι απαιτούμενες ενέργειες για την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων. 
Προϋπόθεση για να προχωρήσει η εκταμίευση των χρημάτων, είναι η παροχή έγγραφης διαβεβαίωσης εκ μέρους των Περιφερειαρχών της χώρας για την χωρική κατανομή των επιλέξιμων εκτάσεων βοσκοτόπων. 
Ήδη ο Περιφερειάρχης Ηπείρου υπέγραψε και παρέδωσε τη βεβαίωση και μετά τη χορήγησή της από τους άλλους Περιφερειάρχες θα γίνει η καταβολή των ενισχύσεων στους δικαιούχους, που σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ εκτιμάται για τις αρχές Δεκεμβρίου. 
Ειδικά μάλιστα για την Ήπειρο, έχουν ελεγχθεί οι εκτάσεις από τις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες και δεν φαίνεται να υπάρχει κανενός είδους άλλο εμπόδιο. 
Για το αντικείμενο και τα αποτελέσματα της σύσκεψης ο κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της ΕΝΠΕ και τους άλλους Περιφερειάρχες.

Read More »
Σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Ηπείρου για τους βοσκότοπους Σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Ηπείρου για τους βοσκότοπους Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 12, 2015 Rating: 5

Σελίδες