Παχυσαρκία στους Νέους στην Ελλάδα: Μια Επιδημία που Απαιτεί Δράση | Γράφει η Χριστίνα Ευαγγελου

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 05, 2024
Παχυσαρκία στους Νέους στην Ελλάδα: Μια Επιδημία που Απαιτεί Δράση | Γράφει η Χριστίνα Ευαγγελου


Η παχυσαρκία αναδεικνύεται ως μια αυξανόμενη πρόκληση για την υγεία των νέων στην Ελλάδα.
Ως παχυσαρκία ορίζεται η αυξημένη συσσώρευση σωματικού λίπους στο ανθρώπινο σώμα, που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του καθενός.
Η Ελλάδα, δυστυχώς, βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαικής Ενωσης στην παιδική παχυσαρκία και στις πρώτες θέσεις στην παχυσαρκία των ενηλίκων, με το 63% των Ελλήνων ηλικίας άνω των 18 ετών να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
Η συνεχής αύξηση του αριθμού των παχύσαρκων νέων αποτελεί ανησυχητικό φαινόμενο, που απαιτεί ολοκληρωμένη προσέγγιση και ενεργητική εμπλοκή από πλευράς της κοινωνίας, της εκπαίδευσης και της δημόσιας υγείας.
Η παχυσαρκία έχει εξελιχθεί σε μια σοβαρή παγκόσμια επιδημία, επηρεάζοντας όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Συγκεκριμένα, οι αιτίες της παχυσαρκίας στους νέους είναι πολύπλευρες και περιλαμβάνουν τον ανεπαρκή σωματικό ενδυναμισμό, την ανεπαρκή διατροφική επιλογή, τον υπερβολικό χρόνο που περνούν μπροστά σε οθόνες, την έλλειψη προσβασιμότητας σε υγιεινά τρόφιμα, καθώς και την έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με υγιεινές διατροφικές συνήθειες.
Κατά πρώτον η αύξηση της κατανάλωσης υψηλών τροφών σε λιπαρά και ζάχαρη οδηγεί στον αυξανόμενο ρυθμό παχυσαρκίας.
Η κατανάλωση υψηλά επεξεργασμένων τροφίμων, πλούσιων σε θερμίδες και φτωχών σε θρεπτικά συστατικά, αποτελεί συχνό παράγοντα αύξησης του ποσοστού της παχυσαρκίας στην Ελλάδα.
Η ολοένα και λιγότερη κατανάλωση λαχανικών, φρούτων και τροφών, οι οποίες είναι πλούσιες σε πρωτεϊνη δύνανται να επηρεάσουν τον μεταβολισμό κάποιου παχύσαρκου ατόμου, με αποτέλεσμα να απογοητεύεται από την μη απώλεια βάρους του.
Η ενημέρωση μέσω κάποιου ειδικού σχετικά με την υγιεινή διατροφή μπορεί να αποβεί σωτήρια, ειδικότερα αν το άτομο είναι διατεθειμένο να ακολουθήσει υγιεινά διατροφικά μονοπάτια πλέον στη ζωή του.
Στη χώρα μας μόνο το 25% των ενηλίκων καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά στις ποσότητες που προτείνονται.
Οσο μικρό, πάντως, κι αν φαίνεται αυτο το ποσοστό, από διάφορες έρευνες τεκμηριώνεται ότι οι διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων δεν είναι πολύ χειρότερες από τις συνήθειες άλλων λαών με πολύ μικρότερα ποσοστά παχυσαρκίας.
Η αυξημένη χρήση τεχνολογικών συσκευών σε συνδυασμό με τη μείωση της φυσικής άσκησης έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους.
Η αύξηση του χρόνου που οι νέοι περνούν μπροστά σε ηλεκτρονικές συσκευές μειώνει τη φυσική τους δραστηριότητα.
Ως εκ τούτου, φαίνεται ότι η κρίσιμη διαφορά ίσως είναι το γεγονός ότι το 68% των Ελλήνων ενηλίκων δεν γυμνάζεται καθόλου και δεν ασχολείται με κανένα άθλημα -το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επιπλέον, οι Έλληνες καταναλώνουν πάνω από τρεις ώρες καθημερινά μπροστά σε οθόνες εκτός εργασίας - περισσότερο από τους κατοίκους 15 άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Επιπρόσθετα, από την άποψη του φύλου, προκύπτει ότι οι άνδρες φαίνεται να έχουν λιγότερο ακριβή αντίληψη για το σωματικό τους βάρος και κάνουν λιγότερες προσπάθειες για να χάσουν κιλά συγκριτικά με τις γυναίκες.
Σε αυτό συντείνουν και οι κοινωνικές αντιλήψεις για το σωματικό βάρος και κυρίως η αυξανόμενη πίεση στις γυναίκες στις χώρες του δυτικού κόσμου να έχουν λεπτό και καλλίγραμμο σώμα.
Συχνά, οι κοινωνικές προσδοκίες σχετικά με την εικόνα του σώματος μπορεί να οδηγήσουν σε ακραίες διατροφικές συνήθειες ή χρήση ανεξέλεγκτων μεθόδων απώλειας βάρους, ιδίως στον θηλυκό πληθυσμό.
Σε γενικές γραμμές πάντως, θεωρείται ότι περίπου ένα στα τρία παιδιά στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας είναι υπέρβαρο.
Στις πολύ μικρές ηλικίες τα κορίτσια είναι πιο συχνά υπέρβαρα ή παχύσαρκα από τα αγόρια, αλλά στη συνέχεια τα ποσοστά εξισώνονται μέχρι την εφηβεία, όταν και τα αγόρια γίνεται πιο πιθανό να είναι παχύσαρκα.
Η σοβαρότητα του εν λόγω θέματος έγκειται στο ότι η παχυσαρκία σε νέα ηλικία συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι διαταραχές του μεταβολισμού, τα νοσήματα του ήπατος, όπως και τα προβλήματα ψυχικής υγείας.
Επιπλέον, η παχυσαρκία επηρεάζει αρνητικά την ψυχοκοινωνική ευεξία των νέων, προκαλώντας συχνά προβλήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης και κοινωνικού αποκλεισμού.
Αλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες περιλαμβάνουν το κοινωνικό περιβάλλον και τη γειτονιά στην οποία ζει κανείς, συνοδευόμενα με στερεότυπα που αφορούν στην εμφάνιση (π.χ.:ευτραφής= δυνατός κ.λπ.) μέχρι την οικονομική κατάσταση, η οποία μπορεί να περιορίσει τις καταναλωτικές επιλογές κάποιου, τον διαθέσιμο ελεύθερο χρόνο που μπορεί να διαθέσει και τη διάρκεια του ύπνου, η οποία εξασφαλίζει μια ημέρα με ευεξία και όχι βιαστικές διατροφικές επιλογές.
Ένας τρόπος για να αντιμετωπιστούν τα παραπάνω είναι η εκπαίδευση, η οποία αποτελεί κλειδί για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στους νέους.
Σχολικά προγράμματα που προωθούν τη σωστή διατροφή, τη φυσική δραστηριότητα, και την ψυχοκοινωνική ευεξία είναι απαραίτητα.
Επίσης, πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ σχολείων, γονέων, και υγειονομικών υπηρεσιών για την υλοποίηση αποτελεσματικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Είναι σημαντικό να ενημερώνονται οι νέοι για την υγιεινή διατροφή και τη σημασία της φυσικής άσκησης.
Η ένταξη της φυσικής άσκησης στο πρόγραμμα των σχολείων ενθαρρύνει την ενεργό ζωή.
Η ενίσχυση των οικογενειών για την προώθηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών και δραστηριοτήτων κρίνεται σημαντική.
Η δημιουργία χώρων προώθησης της φυσικής δραστηριότητας, όπως τα πάρκα και οι ποδηλατοδρόμοι, αποτελούν αρωγούς στην προσπάθεια αυτή.
Η κοινωνία και οι επιχειρήσεις έχουν επίσης σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.
Η προώθηση υγιεινών επιλογών στην εστίαση, η υποστήριξη τοπικών αγορών τροφίμων, και η ενθάρρυνση της φυσικής δραστηριότητας σε κοινοτικό επίπεδο, αποτελούν σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Οι κοινότητες μπορούν να δημιουργήσουν προγράμματα υποστήριξης για την προαγωγή της υγιεινής ζωής και την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας για τα παιδιά και τις οικογένειες τους.
Τέλος, ο κυριότερος παράγοντας για την κατάκτηση ενός υγιεινού τρόπου διαβίωσης κι επιλογών, που μόνο οφέλη και πρόοδο αποφέρει σε κάποιον σε επίπεδο πνευματικό, ψυχικό και σωματικό είναι η προσωπική προσπάθεια του καθενός, όπως και η αποφασιστικότητα και η ωριμότητα με την οποία είναι διατεθειμένος να διαχειριστεί ένα θέμα τοιαύτης φύσεως, επιφέροντας θετικές αλλαγές σε όλους τους τομείς της ζωής του.
Άλλωστε, όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι: «νους υγιής εν σώματι υγιεί».
Καταληκτικά, η παχυσαρκία στους νέους στην Ελλάδα απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες από όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς.
Με εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες, υποστήριξη από την κοινωνία και ευαισθητοποίηση σε όλα τα επίπεδα, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την υγειονομική πρόκληση, προάγοντας υγιείς τρόπους ζωής, δημιουργώντας ένα υγιές μέλλον για τους νέους της Ελλάδας.
Η παχυσαρκία στους νέους στην Ελλάδα αποτελεί μια ανησυχητική πραγματικότητα που απαιτεί άμεσα δράση.
Με την ενημέρωση, τη στήριξη της κοινότητας και την ενθάρρυνση της φυσικής δραστηριότητας, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα αυτό.
Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στους νέους απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες από την κοινωνία, την οικογένεια, το σχολείο και την κυβέρνηση.
Read More »
Παχυσαρκία στους Νέους στην Ελλάδα: Μια Επιδημία που Απαιτεί Δράση | Γράφει η Χριστίνα Ευαγγελου Παχυσαρκία στους Νέους στην Ελλάδα: Μια Επιδημία που Απαιτεί Δράση | Γράφει η Χριστίνα Ευαγγελου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 05, 2024 Rating: 5

Θανατηφόρο τροχαίο με δύο νεκρούς

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 05, 2024
Θανατηφόρο τροχαίο με δύο νεκρούς


Σήμερα (5-02-2024) το μεσημέρι, στο 48ο χιλιόμετρο Εθνικής οδού Ιωαννίνων-Αντιρρίου (Κερασώνα Πρέβεζας), Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε 92χρονος ημεδαπός και επέβαινε 51χρονη αλλοδαπή, συγκρούστηκε με Δ.Χ. φορτηγό, που οδηγούσε 26χρονος ημεδαπός, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του 92χρονου και της 51χρονης.

Προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος ενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Ζηρού.
Read More »
Θανατηφόρο τροχαίο με δύο νεκρούς Θανατηφόρο τροχαίο με δύο νεκρούς Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 05, 2024 Rating: 5

Τα Πνευματικά Δικαιώματα & οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων από το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 05, 2024
Τα Πνευματικά Δικαιώματα & οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων από το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

O Πρόεδρος κος Αλέξανδρος Πάσχος και το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Θεσπρωτί
ας, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Υπαλλήλων Επιμελητηρίων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Ιονίων Νήσων – Δυτικής Ελλάδας σας προσκαλούν στην ενημερωτική τηλεδιάσκεψη με θέμα: «τα Πνευματικά - Συγγενικά Δικαιώματα & οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων» την Τετάρτη 07 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 11:30 Στον σύνδεσμο : https://appurl.io/NCAXfPSfeW

 Συντονιστής:

Κος Πέτρος Ζουμπούλης, Πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλ/λων Επιμ/ρίων Π.Η.Ι.Ν.Δ.Ε.

 Εισηγητές:

 Κος Στυλιανός Μωραΐτης, Συντονιστής Επιτροπής Πνευματικών δικαιωμάτων της Κ.Ε.Ε.Ε, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης & του Π.Ε.Σ. Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. 

 Κος Ιωάννης Γκιόκας, Γεν. Δ/ντης Πωλήσεων του φορέα «ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ»

 Κα Μαριτίνα Μαμάκου, εκπρόσωπος του φορέα «GEA»

 Κος Βαγγέλης Παπαδόπουλος, Διευθυντής Δημόσιας Εκτέλεσης της ΕΔΕΜ

 Κος Γεώργιος Καββαθάς, Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ & Πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ

 Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με σύντομο χαιρετισμό των Προέδρων / Εκπροσώπων των Επιμελητηρίων, θα ακολουθήσουν οι εισηγήσεις των ανωτέρω ομιλητών και θα ολοκληρωθεί με Ερωτήσεις των συμμετεχόντων και Απαντήσεις.

 Επιδιωκόμενος στόχος της εκδήλωσης η αντικειμενική, πολύπλευρη και επί της ουσίας πληροφόρηση των επιχειρήσεων για την έννοια της προστασίας Πνευματικών & Συγγενικών Δικαιωμάτων, οι κατεξοχήν φορείς άσκησης των δικαιωμάτων, ο καθορισμός του αμοιβολόγιου και η κατανομή του στις επιχειρήσεις, το εύρος των αντιπροσωπεύσεων και οι θέσεις & ενέργειες των βασικών θεσμικών φορέων (ΚΕΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ) επί αυτών.

 Η πρόσβασή σας στην ενημερωτική τηλεδιάσκεψη είναι ΔΩΡΕΑΝ στα πλαίσια των ανταποδοτικών υπηρεσιών του Επιμελητηρίου προς τα Μέλη του! 

✓ Κατά την είσοδό σας στην τηλεδιάσκεψη παρακαλείστε να διατηρείτε κλειστά τα μικρόφωνά σας. 

✓ Εάν υπάρξουν απορίες, παρακαλείστε να τις σημειώσετε και να τις ερωτήσετε στους εισηγητές όταν δοθεί ο ανάλογος χρόνος για συζήτηση κι επίλυση αποριών ή να τις αποστείλετε μέσω μηνύματος από την πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης (δεξί κάτω εικονίδιο «Chat»).

 ✓ Για να λάβετε το λόγο να μιλήσετε, παρακαλείσθε να πατάτε το εικονίδιο «παλάμης» στο κάτω μέρος της οθόνης (λεκτικό: Raise hand).
Read More »
Τα Πνευματικά Δικαιώματα & οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων από το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας Τα Πνευματικά Δικαιώματα & οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων από το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 05, 2024 Rating: 5

Εξετάσεις για την άδεια άσκησης φαρμακευτικού επαγγέλματος

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 05, 2024
Εξετάσεις για την άδεια άσκησης φαρμακευτικού επαγγέλματος

Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Υγείας, ως ημερομηνία έναρξης των εξετάσεων των υποψηφίων Φαρμακοποιών για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, περιόδου ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024, ορίστηκε η Δευτέρα 26-02-2024.

1. Οι επανεξεταζόμενοι υποψήφιοι και οι εξεταζόμενοι (που δεν προσήλθαν σε προηγούμενη εξεταστική που είχαν δηλώσει) καταθέτουν αίτηση επανεξέτασης στο Γενικό Πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας (Αριστοτέλους 17, Τ.Κ. 104 33 Αθήνα) ή μέσω e-mail στο protokollo@moh.gov.gr η οποία πρέπει να έχει πρωτοκολληθεί το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 19-02-2024 και ώρα 13.00μ.μ.

2. Οι πρωτοεξεταζόμενοι υποψήφιοι καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους στις οικείες τους Περιφερειακές Ενότητες – Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας – Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων, οι οποίες με τη σειρά τους θα τα διαβιβάσουν στο Γενικό Πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας, ώστε να πρωτοκολληθούν εκεί το αργότερο μέχρι την Δευτέρα 19-02-2024 και ώρα 13:00μ.μ..

3. Αναφορικά με την καταληκτική ημερομηνία υποβολής δικαιολογητικών στις κατά τόπους Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Ηπείρου, καθώς και περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα παρακάτω τηλέφωνα:

α) Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Ιωαννίνων

– Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων : 26513-64138 & 26513-64131

β) Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Άρτας

– Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων : 26813-63511 & 26813-63512

γ) Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Θεσπρωτίας

– Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων : 26653-60186 & 26653-60184

δ) Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Πρέβεζας

– Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων : 26823-62113 & 26823-62112

ε) Υπουργείο Υγείας, Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, Εκτελεστική Επιτροπή, Δ/νση Επιστημονικής Τεκμηρίωσης και Διοικητικής – Γραμματειακής Υποστήριξης (κ. Ζαχαράκης) στα τηλέφωνα, 2108208791, 2108208708 ή 2108208787

ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ (μόνο για πρωτοεξεταζόμενους) ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ & ΔΑΝΕΙΩΝ (ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ 40, ΑΘΗΝΑ)

4. Όλοι οι εξεταζόμενοι θα πρέπει να ενημερωθούν από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας πριν από την ημερομηνία των εξετάσεων σχετικά με το τι προβλέπεται από την τρέχουσα Κ.Υ.Α., σε περίπτωση που υπάρξουν νέα μέτρα.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ & ΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΒΟΗΘΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για τη συμμετοχή στις εξετάσεις Βοηθού Φαρμακείου περιόδου ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024 είναι από 31-01-2024 έως και 12-02-2024.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται στις κατά τόπους Δ/νσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Ενοτήτων και διαβιβάζονται από αυτές στις Γενικές Δ/νσεις Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειών στις έδρες των οποίων λειτουργούν Φαρμακευτικές Σχολές (Αθηνών – Θεσσαλονίκης – Πατρών).

Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν στα παρακάτω εξεταστικά κέντρα και στις εξής ημερομηνίες:

α) Στην ΠΑΤΡΑ την Παρασκευή 19-02-2024 και ώρα 9.00π.μ. στο αμφιθέατρο του νέου κτηρίου της Φαρμακευτικής (δίπλα στην Ιατρική και κοντά στο Νοσοκομείο Ρίου).

β) Στην ΑΘΗΝΑ την Παρασκευή 23-02-2024 και ώρα 9.00 π.μ. στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου)

γ) Στην ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ την Πέμπτη 22-02-2024 και ώρα 9.00 π.μ., (προφορική εξέταση) και την Παρασκευή 23/2/2024 και ώρα 09:00 π.μ. (γραπτή εξέταση) στον 2 ο όροφο του κτιρίου Βιολογίας (Εργαστήριο Φαρμακευτικής Τεχνολογίας).

Για περισσότερες πληροφορίες οι υποψήφιοι μπορούν να επικοινωνούν με τα παρακάτω τηλέφωνα:

1) Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Ιωαννίνων

–Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων: 26510-87138 & 87131

2) Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Άρτας

–Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων: 26813-63512 & 63511

3) Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Θεσπρωτίας

–Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων: 26653-60186 & 60185

4) Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Πρέβεζας

–Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων: 26823-62113 & 62112

5) Υπουργείο Υγείας, Δ/νση Ιατρών λοιπών Επιστημόνων

& Επαγγελμάτων Υγείας (Τμήμα Β΄) : 2108208839.
Read More »
Εξετάσεις για την άδεια άσκησης φαρμακευτικού επαγγέλματος Εξετάσεις για την άδεια άσκησης φαρμακευτικού επαγγέλματος Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 05, 2024 Rating: 5

Ενημερωτική Εκδήλωση για τις νέες Δράσεις του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027»

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 05, 2024
Ενημερωτική Εκδήλωση για τις νέες Δράσεις
του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027»


Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας ενημερώνει ότι η Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου – Ηπείρου – Ιονίων Νήσων, εταίρος του ΕΦΕΠΑΕ,

διοργανώνει ανοικτή ενημερωτική εκδήλωση με θέμα την παρουσίαση των Δράσεων του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027»:

«Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων»

«Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων»

στις: 07/02/24, ώρα: 18:30

στην Αίθουσα του Ξενοδοχείου My Way Hotel & Events, Όθωνος Αμαλίας 15, Πάτρα.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί σε ζωντανή μετάδοση μέσω Facebook Page και YouTube Channel της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων δίνοντας την ευκαιρία σε ενδιαφερόμενους από την περιοχή μας να συμμετάσχουν.

Επιπλέον, μέσω σχολίων κατά τη διάρκεια της ημερίδας, μπορούν να θέσουν τυχόν ερωτήματα επί των δράσεων.

Στην εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αναλυτική παρουσίαση των Δράσεων και θα ακολουθήσει συζήτηση με τους ενδιαφερόμενους προς επίλυση αποριών.

Εκ της Διοικήσεως
Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας

Read More »
Ενημερωτική Εκδήλωση για τις νέες Δράσεις του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027» Ενημερωτική Εκδήλωση για τις νέες Δράσεις του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027» Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 05, 2024 Rating: 5

Απολογισμός Οδικής Ασφάλειας για τον Ιανουάριο 2024 στην Ήπειρο

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 05, 2024
Απολογισμός Οδικής Ασφάλειας για τον Ιανουάριο 2024 στην Ήπειρο


Με στόχο τη διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας, δημοσιοποιούνται συγκεντρωτικά-συγκριτικά στοιχεία που αφορούν τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για τον Ιανουάριο του 2024, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

α. Τροχαία Ατυχήματα

Στην εδαφική αρμοδιότητα της Ηπείρου, σημειώθηκαν -4- τροχαία ατυχήματα (έναντι -12- το 2023).

 Ειδικότερα, σημειώθηκαν:

 κανένα θανατηφόρο τροχαίο (έναντι -2- το 2023)

 κανένα τροχαίο ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό ατόμου (όπως και το 2023)

 -4- τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου (έναντι -10- το 2023)

Από τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά -6- παθόντες (έναντι -21- το 2023).

 Ειδικότερα, καταγράφηκαν:

 κανένας νεκρός (έναντι -2- το 2023)

κανένας σοβαρά τραυματίας (όπως και το 2023)
 
 -6- ελαφρά τραυματίες (έναντι -19- το 2023)

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:

υπερβολική ταχύτητα

 παραβίαση πινακίδας STOP

ολισθηρότητα δρόμου
 
μη ρύθμιση ταχύτητας με βάση τις επικρατούσες συνθήκες

β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης

Για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων πραγματοποιήθηκαν συστηματικοί έλεγχοι στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα να βεβαιωθούν συνολικά (7.414) παραβάσεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι επικίνδυνες, καθώς οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα ή επηρεάζουν καθοριστικά το αποτέλεσμά του.

Συγκεκριμένα, βεβαιώθηκαν :

-

-

-

-

-

-

-

-

-

1.710

442

335

271


193

93

89

29    

για υπερβολική ταχύτητα

για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση

για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση

για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας/αντικανονικό προσπέρασμα/αντικανονικό ελιγμό 

για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη)

για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη

για φθαρμένα ελαστικά


Σημειώνεται επίσης ότι τον προηγούμενο μήνα βεβαιώθηκαν (153) παραβάσεις για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης, (47) παραβάσεις που αφορούν ανασφάλιστα οχήματα και (654) παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων.

Read More »
Απολογισμός Οδικής Ασφάλειας για τον Ιανουάριο 2024 στην Ήπειρο Απολογισμός Οδικής Ασφάλειας για τον Ιανουάριο 2024 στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 05, 2024 Rating: 5

Το εργατικό κέντρο Θεσπρωτίας ανακοίνωσε την στήριξη στο δίκαιο αγώνα των αγροτών και των κτηνοτρόφων

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 05, 2024
 Το  εργατικό κέντρο Θεσπρωτίας ανακοίνωσε την στήριξη στο δίκαιο αγώνα των αγροτών και των κτηνοτρόφων


Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας εκφράζει την αλληλεγγύη του και στηρίζει το δίκαιο αγώνα και τα αιτήματα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής μας που περήφανα οργανώνουν την πάλη τους για να μείνουν στα χωράφια και τα κοπάδια τους.

Παράλληλα καταδικάζουμε όλες τις προσπάθειες καταστολής των αγροτικών κινητοποιήσεων, από την κυβέρνηση της ΝΔ που έπεσαν στο κενό γιατί βρήκαν συσπειρωμένους και αποφασισμένους τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους. Όπως στο κενό έπεσε η επιχείρηση της κυβέρνησης να « κατευνάσει τα πνεύματα » με την κοροϊδία και τον εμπαιγμό, ανακοινώνοντας, προκλητικά, μέτρα – ψίχουλα, που δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες και τα δίκαια αιτήματά τους.

Ο αγώνας των αγροτοκτηνοτρόφων μας αφορά όλους και πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας, καθώς αφορά πρωτίστως την εξασφάλιση φθηνών και υγιεινών προϊόντων για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού με βάση τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και της περιοχής μας. Αυτό που βγάζει πραγματικά τους αγροτοκτηνοτρόφους στο δρόμο – και σήμερα και χθες απέναντι σε όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις – είναι τα οξυμένα προβλήματα και τα αδιέξοδα που ανακυκλώνει η κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική, με « μοχλό » την ΚΑΠ της ΕΕ. Προβλήματα που δεν είναι ούτε προσωρινά ούτε συγκυριακά ούτε « εισαγόμενα ».

Αυτές οι πολιτικές ευθύνονται για την εκτόξευση του κόστους παραγωγής στα ύψη, όπως και για το γεγονός ότι οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι είναι παρατημένοι στο έλεος του καιρού και διαφόρων ασθενειών, χωρίς να αποζημιώνονται πλήρως για τις καταστροφές στην παραγωγή τους. Φέτος μάλιστα είδαν το εισόδημά τους να ροκανίζεται ακόμη περισσότερο από τις μεγάλες περικοπές της νέας ΚΑΠ.

Ο αγώνας εργατών και αγροτών είναι κοινός. Είναι ο οργανωμένος συλλογικός αγώνας απέναντι στις αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές που θεριεύουν την ακρίβεια η οποία τσακίζει το εισόδημα όλων μας. Έχουμε απέναντί μας ένα κράτος εχθρικό, κυβερνήσεις όλων των χρωμάτων που νομοθετούν στηρίζοντας τα συμφέροντα των εμποροβιομηχάνων, των μεγάλων επιχειρηματιών, των τραπεζιτών, σφίγγοντας τη θηλιά στο λαιμό της εργατικής τάξης ,των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων και του λαού συνολικά. Απέναντι σε αυτή την πολιτική, απέναντι στον κοινό αντίπαλο, απαντάμε μαζικά, οργανωμένα, με τη δική μας συμμαχία και διεκδικούμε αιτήματα και λύσεις που θα δώσουν μια ανάσα στην καθημερινότητά μας. Δίνουμε συνέχεια στην αγωνιστική διεκδίκηση για μέτρα προστασίας του λαϊκού εισοδήματος, των εργασιακών κοινωνικών δικαιωμάτων, της υγείας μας. Δίνουμε αγωνιστικό ραντεβού στις 28 Φλεβάρη με Γενική Απεργία.

Στεκόμαστε στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών και κτηνοτρόφων και στο δίκαιο αγώνα τους. Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά τους για:

· Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, πλαφόν 0,07 €/κιλοβατώρα. Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων. Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια-κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα-εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση των αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

· Καμία μείωση στην τιμή, στο γάλα. Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης σε κάθε κτηνοτρόφο, σε κάθε αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση.

· Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής που προκάλεσαν οι μεγάλες ζημιές από καιρικά φαινόμενα και ασθένειες, αλλά και οι μεγάλες περικοπές της ΚΑΠ στη βασική και στις συνδεδεμένες σε κάποια προϊόντα.

· Να δοθούν άμεσα τα παρακρατηθέντα χρήματα από τις ενισχύσεις σε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους.


Read More »
Το εργατικό κέντρο Θεσπρωτίας ανακοίνωσε την στήριξη στο δίκαιο αγώνα των αγροτών και των κτηνοτρόφων  Το  εργατικό κέντρο Θεσπρωτίας ανακοίνωσε την στήριξη στο δίκαιο αγώνα των αγροτών και των κτηνοτρόφων Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 05, 2024 Rating: 5

«Εξοικονομώ 2023»: Ξεκινάει ο β’ κύκλος του προγράμματος για ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 05, 2024
«Εξοικονομώ 2023»: Ξεκινάει ο β’ κύκλος του προγράμματος για ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά

Αιτήσεις για υπαγωγή στον δεύτερο κύκλο του προγράμματος «Εξοικονομώ 2023» μπορούν να υποβάλλουν από μεθαύριο Τετάρτη ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης υπέγραψαν την Απόφαση Προκήρυξης του προγράμματος, το οποίο ανοίγει για υποβολή αιτήσεων από τις 7.2.2024 έως τις 29.3.2024, με προϋπολογισμό 110 εκατ. ευρώ, που κατευθύνονται, αποκλειστικά, σε ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά.

Ειδικότερα, όσον αφορά στους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής στον β’ κύκλο, δυνητικοί δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματο δικαίωμα (πλήρης κυριότητα, επικαρπία, ψιλή κυριότητα) σε επιλέξιμη κατοικία, δηλαδή μονοκατοικία ή διαμέρισμα που υφίσταται νόμιμα, χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, η οποία δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα και έχει καταταγεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Α’ Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.

Για κάθε δυνητικό ωφελούμενο, το ατομικό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ και το οικογενειακό τις 10.000 ευρώ. Το μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης, διαμορφώνεται σε 75% στην περίπτωση της ιδιοκατοίκησης από τον αιτούντα και σε 65% στην περίπτωση δωρεάν παραχώρησης σε έτερο πρόσωπο ή ενοικίασης, αντιστοίχως.

Στο πλαίσιο του προγράμματος είναι επιλέξιμες παρεμβάσεις που αφορούν στις εξής πέντε, βασικές κατηγορίες δαπανών:

1. Αντικατάσταση κουφωμάτων

2. Τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης

3. Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης

4. Σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)

5. Εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smart home)

Αξίζει να επισημανθεί πως ο ΦΠΑ αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη για το πρόγραμμα και δηλώνεται διακριτά στα παραστατικά. Εάν οι προμηθευτές υπάγονται σε καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ ή απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης και καταβολής φόρου, πρέπει να δηλωθεί το ποσοστό ΦΠΑ που ισχύει.

Η ιδιωτική συμμετοχή για την υλοποίηση των παρεμβάσεων μπορεί να καλυφθεί από τους δικαιούχους του προγράμματος είτε με ίδια κεφάλαια είτε με δανειακή σύμβαση (για το ποσό που επιλέγουν ή αυτό που θα τους εγκριθεί από τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό) είτε με συνδυασμό αυτών.

Σε περίπτωση σύναψης δανειακής σύμβασης, παρέχεται η δυνατότητα εγγυοδοσίας του προγράμματος για την εξασφάλιση του δανείου προς τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Η εγγυοδοσία καλύπτει το ποσό της δανειοδότησης στο 100% για τις περιπτώσεις ιδιοκατοίκησης και στο 80% για τις περιπτώσεις ενοικίασης/δωρεάν παραχώρησης, λαμβάνοντας υπόψη τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων.

Το επιτόκιο της δανειακής σύμβασης για τις ανάγκες του προγράμματος είναι σταθερό και επιδοτούμενο, σε ποσοστό 100%.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται μόνον ηλεκτρονικά και υποχρεωτικά μέσω του πληροφοριακού συστήματος του επίσημου δικτυακού τόπου του προγράμματος (https://exoikonomo2023.gov.gr/). Κατά την υποβολή της αίτησης δεν απαιτείται προσκόμιση φυσικού φακέλου με δικαιολογητικά. Τα απαραίτητα δικαιολογητικά επισυνάπτονται από τον υποψήφιο ηλεκτρονικά.

Για κάθε επιλέξιμο φυσικό πρόσωπο (για κάθε ΑΦΜ αιτούντα) και για κάθε επιλέξιμη κατοικία, είναι δυνατή η υποβολή μόνο μίας αίτησης. Κατοικία, με ενεργή αίτηση σε κάποιο από τα Προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ» , “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”, «Εξοικονομώ 2021» και «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για νέους» δεν έχει δικαίωμα υποβολής στον β’ κύκλο. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση συμμετέχοντος διαμερίσματος αίτησης πολυκατοικίας «τύπου Β» του Προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», για το οποίο επιτρέπεται να υποβληθεί αίτηση ως διαμέρισμα.

Φυσικό πρόσωπο που έχει υποβάλλει αίτηση στον α’ κύκλο του προγράμματος, δεν έχει δικαίωμα υποβολής στον β’ κύκλο.

Κατοικία για την οποία έχει υποβληθεί αίτηση στον α’ κύκλο του προγράμματος, δεν επιτρέπεται η υποβολή αίτησης στον β’ κύκλο.

Για την υποβολή της και την παρακολούθηση του έργου, ο ενδιαφερόμενος χρησιμοποιεί υποχρεωτικά Τεχνικό Σύμβουλο, φυσικό πρόσωπο, με την προϋπόθεση ότι αυτός είναι μηχανικός, εγγεγραμμένος στο Μητρώο Μελών ή στο Βιβλίο Τεχνικών Επωνυμιών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), το κόστος του οποίου καλύπτεται απευθείας από το πρόγραμμα.

Μετά την απόφαση υπαγωγής παρέχεται η δυνατότητα στον ωφελούμενο να χρησιμοποιήσει την προκαταβολή επιχορήγησης.

Το «Εξοικονομώ 2023» επιδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη βελτίωση της ενεργειακής κλάσης των νοικοκυριών, από την εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας πάνω από 30% για κάθε δικαιούχο/κτίριο κατοικίας, μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες.

Σημειώνεται πως οι δαπάνες των παρεμβάσεων που υλοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος ή μέρος αυτών δεν πρέπει να έχουν λάβει ενίσχυση από άλλο Ταμείο ή χρηματοδοτικό μέσο ή από άλλο πρόγραμμα ευρωπαϊκό ή εθνικό, π.χ. από δράσεις αντικατάστασης συστημάτων θέρμανσης με συστήματα φυσικού αερίου, πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» κ.λπ. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί διπλή χρηματοδότηση παρέμβασης, η συγκεκριμένη δαπάνη κρίνεται ως μη επιλέξιμη.

Στο μεταξύ, προσεχώς αναμένεται να ανακοινωθούν οι αρχικοί πίνακες κατάταξης για τους αιτούντες από τον α’ κύκλο του «Εξοικονομώ 2023», οι οποίοι θα περιλαμβάνουν, ως καταρχήν επιλέξιμες, το σύνολο των 31.549 υποβληθεισών αιτήσεων, συνολικού προϋπολογισμού 422,1 εκατ. ευρώ.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε:
«Ο β’ κύκλος του “Εξοικονομώ 2023”, που ανοίγει για υποβολή αιτήσεων εντός των επόμενων ημερών, αφορά, αποκλειστικά, στη στήριξη ενεργειακά ευάλωτων νοικοκυριών. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 110 εκατ. ευρώ (κατάτι ενισχυμένος σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό), ποσό που διατίθεται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Στο πλαίσιο του προγράμματος, προβλέπονται αυξημένα ποσοστά ενίσχυσης για τους δικαιούχους, με σκοπό την υλοποίηση παρεμβάσεων που θα αναβαθμίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους, βελτιώνοντας παράλληλα την καθημερινότητά τους».

Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, τόνισε:
«Ενεργοποιούμε, από τις 7 Φεβρουαρίου, την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα “Εξοικονομώ 2023”, αποκλειστικά, για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Πρόσφατα εντάξαμε, καταρχήν, 31.549 κατοικίες στον πρώτο κύκλο του προγράμματος, ενώ συνολικά με την ολοκλήρωση των προγραμμάτων “Εξοικονομώ” θα έχουν ολοκληρωθεί παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης σε σχεδόν 200.000 κατοικίες σε όλη τη χώρα, επιτυγχάνοντας σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας για τα νοικοκυριά. Ενισχύοντας με 110 εκατομμύρια ευρώ τους ευάλωτους συμπολίτες μας συνδράμουμε στην ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικία​ς τους και στη μείωση του ενεργειακού κόστους».
Read More »
«Εξοικονομώ 2023»: Ξεκινάει ο β’ κύκλος του προγράμματος για ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά «Εξοικονομώ 2023»: Ξεκινάει ο β’ κύκλος του προγράμματος για ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 05, 2024 Rating: 5

Στη Βουλή η υποστελέχωση των Μονάδων Υγείας της Ηπείρου

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 05, 2024
Στη Βουλή η υποστελέχωση των Μονάδων Υγείας της Ηπείρου

Την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας καλεί στην Βουλή να δώσει εξηγήσεις, για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί ως προς την στελέχωση των δημόσιων μονάδων Υγείας σε όλες τις κατηγορίες προσωπικού στην Ήπειρο, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας, Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Κώστας Μπάρκας.

Ειδικότερα, ο κ. Μπάρκας κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση για την οριακή κατάσταση που βρίσκονται τα νοσοκομεία της Ηπείρου, με το υπάρχον προσωπικό να υπερβαίνει εαυτόν για να προσφέρει ένα αξιοπρεπές επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.

Η Ερώτηση μπορεί να επικεντρώνεται στα Γενικά Νοσοκομεία και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ηπείρου, όμως η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη στα Κέντρα Υγείας, στις Τοπικές Μονάδες Υγείας και στη στελέχωση των Αγροτικών Ιατρείων. Η υφιστάμενη κατάσταση στο πρωτοβάθμιο επίπεδο, πέρα από κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στους πολίτες, επιβαρύνουν παράλληλα τα νοσοκομεία της περιοχής που ήδη βρίσκονται στα όριά τους.

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας παραμένουν λόγια ανεφάρμοστα.

Ο κ. Μπάρκας ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό, σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί για τη στελέχωση των Μονάδων Υγείας της Ηπείρου με το απαραίτητο ιατρικό, νοσηλευτικό και υποστηρικτικό προσωπικό.
Read More »
Στη Βουλή η υποστελέχωση των Μονάδων Υγείας της Ηπείρου Στη Βουλή η υποστελέχωση των Μονάδων Υγείας της Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 05, 2024 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: 45χρονος έκρυψε 101 ταξιδιωτικά έγγραφα -Κατασχέθηκαν έγγραφα, όχημα , κορώνες Δανίας και κινητά

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 05, 2024
Ηγουμενίτσα: 45χρονος έκρυψε 101 ταξιδιωτικά έγγραφα -Κατασχέθηκαν έγγραφα, όχημα , κορώνες Δανίας και κινητάΣτη σύλληψη 45χρονου αλλοδαπού προέβησαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στελέχη της Ομάδας Κ9/ Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών με τη συνδρομή προσωπικού του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας για παράβαση του άρθρου 394 Π.Κ. “Αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος” και του άρθρου 29 του Ν. 4251/2014 “Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης και λοιπές διατάξεις”.

Ειδικότερα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε σε ΙΧΕ όχημα με οδηγό τον 45χρονο στο λιμάνι εξωτερικού Ηγουμενίτσας εντοπίστηκαν επιμελώς κρυμμένα κάτω από τις μοκέτες και τα καθίσματα συνολικά 101 ταξιδιωτικά έγγραφα, τα οποία ο προαναφερθείς σκόπευε να μεταφέρει παράνομα στο εξωτερικό. Από αυτά 56 ήταν δηλωμένα ως κλαπέντα – απωλεσθέντα, τα 4 ήταν πλαστά και τα 41 είναι έγγραφα άλλων προσώπων.

Από τη Λιμενική Αρχή της Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση κατασχέθηκαν τα έγγραφα, το ΙΧΕ όχημα, όπως επίσης και το χρηματικό ποσό των 8.200 κορωνών Δανίας και 5 κινητά τηλέφωνα, τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή του 45χρονου.
Read More »
Ηγουμενίτσα: 45χρονος έκρυψε 101 ταξιδιωτικά έγγραφα -Κατασχέθηκαν έγγραφα, όχημα , κορώνες Δανίας και κινητά Ηγουμενίτσα: 45χρονος έκρυψε 101 ταξιδιωτικά έγγραφα -Κατασχέθηκαν έγγραφα, όχημα , κορώνες Δανίας και κινητά Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 05, 2024 Rating: 5

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 05, 2024
ΗΜΕΡΗΣΙΑ  ΔΙΑΤΑΞΗ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ


Την Τρίτη 06-02-2024 και ώρα 10:00 π.μ. συνεδριάζει η Περιφερειακή Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

1. Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 02-09-2022 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Εργασίες διαγράμμισης εθνικού οδικού δικτύου ΠΕ Ιωαννίνων» προϋπολογισμού 74.400,00 € με ΦΠΑ.

2. Έγκριση του 2ου/31-01-2024 Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 11-01-2024 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Ισόπεδος κυκλικός κόμβος στην διασταύρωση Ε.Ο. Ιωαννίνων – Αντιρρίου, οδού Ιωαννίνων και συνδετήριας περιφερειακής οδού πόλης», προϋπολογισμού 556.000,00 € ΦΠΑ.

3. Έγκριση του από 30-01-2024 Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 30-01-2024 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Ανακαίνιση – εκσυγχρονισμός του Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας», προϋπολογισμού € 845.000,00 με ΦΠΑ.

4. Έγκριση του από 26-01-2024 Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 23-01-2024 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του 2ου Υποέργου «Εκσυγχρονισμός αντλιοστασίων ΤΟΕΒ Μπόιδα Μαυρής», προϋπολογισμού € 1.510.000,00 με ΦΠΑ, της Πράξης «Έργα εκσυγχρονισμού και εξοικονόμησης νερού και ενέργειας του δικτύου του ΤΟΕΒ Μπόιδα - Μαυρής», με κωδικό ΟΠΣΑΑ 0036169474 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, της δράσης 4.3.1. «Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων»

5. Έγκριση προσφυγής σε διαδικασία διαπραγμάτευσης, με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Προμήθεια Ηλεκτροκινητήρων και αντλητικού συγκροτήματος αρδευτικού αντλιοστασίου (Ωρωπού) του ΤΟΕΒ Λάμαρης», προϋπολογισμού 50.220,00 € με ΦΠΑ και συγκρότηση της Επιτροπής Διενέργειας.

6. Έγκριση προσφυγής σε διαδικασία διαπραγμάτευσης, με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Τεχνικός σύμβουλος για την μελέτη γέφυρας στην περιοχή Φιλιππιάδας», προϋπολογισμού 74.400,00 € με ΦΠΑ και συγκρότηση της Επιτροπής Διενέργειας.

7. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση Ι.Ν. Γενεσίου Θεοτόκου Ρωμανού», αναδόχου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΥΓΚΟΥΝΑ ΕΔΕ, μέχρι την 14-08-2024.

8. Συγκρότηση της Επιτροπής Παραλαβής του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Κατασκευή κυκλικού κόμβου στην Ε.Ο. Ιωαννίνων – Άρτας (θέση Ελεούσα – Εργατικές)», αναδόχου «ΑΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.».

9. Συγκρότηση της Επιτροπής Παραλαβής του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συντήρηση – βελτίωση οδού Ιωαννίνων - Κόνιτσας», αναδόχου «ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ Α.Τ.Ε.».

10. Συγκρότηση της Επιτροπής Παραλαβής του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συντήρηση – βελτίωση Ε.Ο. Ιωαννίνων - Τρικάλων», αναδόχου «ΝΤΑΦΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ».

11. Συγκρότηση της Επιτροπής Παραλαβής του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συντήρηση – βελτίωση οδού Ιωαννίνων - Κακαβιάς», αναδόχου «ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ Α.Τ.Ε.».

12. Συγκρότηση της Επιτροπής Παραλαβής του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συντήρηση – βελτίωση Ε.Ο. Ιωαννίνων - Ηγουμενίτσας», αναδόχου «ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ Α.Τ.Ε.».

13. Συγκρότηση της Επιτροπής Παραλαβής του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Βελτίωση Ε.Ο. Ιωαννίνων - Κόνιτσας», αναδόχου «ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ Α.Τ.Ε.».

14. Συγκρότηση της Επιτροπής Παραλαβής του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συντήρηση Ε.Ο. Άρτας – Καρδίτσας», αναδόχου «ΤΕ.ΚΑΤ. Ο.Ε.».

15. Συγκρότηση της Επιτροπής Παραλαβής του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συντήρηση Ε.Ο. Άρτας – Τρικάλων», αναδόχου «ΤΕ.ΚΑΤ. Ο.Ε.».

16. Έγκριση ανάθεσης υλοποίησης του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου για την υποβοήθηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Ηπείρου για τη σύνταξη κανονισμού άρδευσης περιοχής Μέσου Ρου Καλαμά (παροχή υπηρεσιών)».

17. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Προμήθεια υλικών και επισκευή προστατευτικών σχαρών στο αντλιοστάσιο αποστράγγισης Στρογγυλής - Πέτρας του ΤΟΕΒ Ζώνης Λούρου».

18. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Ενεργειακή αναβάθμιση Πνευματικού κέντρου Δήμου Β. Τζουμέρκων (παροχή υπηρεσιών)».

19. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Προμήθεια υδραυλικών εξαρτημάτων και εργασίες ενσωμάτωσης στο αρδευτικό δίκτυο (θέση Αηδόνι Αχερουσίας) του ΤΟΕΒ Αχέροντα (παροχή υπηρεσιών)».

20. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Άμεση τοπογραφική αποτύπωση σε επικίνδυνα σημεία του ΕΟΔ προς αποφυγή ατυχημάτων (παροχή υπηρεσιών)».

21. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Άμεσος καθαρισμός ρεμάτων και τεχνικών στην Ε.Ο. Ιωαννίνων – Τρικάλων (παροχή υπηρεσιών)».

22. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Καθαρισμός και απόφραξη γέφυρας και ποταμού από κορμούς ξερών δέντρων στον Κώκυτο ποταμό στην περιοχή Σκάνδαλο Παραμυθιάς (παροχή υπηρεσιών)».

23. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Άμεσες εργασίες διαγράμμισης οδικού δικτύου Ηγουμενίτσα - Νοσοκομείο Φιλιατών» (παροχή υπηρεσιών)».

24. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Καθαρισμός ερεισμάτων και άρση καταπτώσεων στο εθνικό οδικό δίκτυο από Γέφυρα Ζήτα -Τέροβο - Κουκλέσι (παροχή υπηρεσιών)».

25. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Καθαρισμός ερεισμάτων στο εθνικό δίκτυο από Μεταμόρφωση έως Κόνιτσα (παροχή υπηρεσιών)».

26. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Κοπή δέντρων στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου Γεωργίου Σταύρου (παροχή υπηρεσιών)».

27. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση προσβασιμότητας και βελτίωση οδικού δικτύου Μαργαριτίου (παροχή υπηρεσιών)».

28. Έγκριση ανάθεσης της παροχής υπηρεσιών υποστήριξης λογισμικού των πληροφοριακών συστημάτων των λειτουργικών περιοχών Λογιστικής, Προγραμματισμού και Μισθοδοσίας, για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Ηπείρου, για το έτος 2024.

29. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την προμήθεια επιπλέον αδειών χρήσης για την εφαρμογή πρωτοκόλλου και ηλεκτρονικής διαχείρισης εγγράφων και υποθέσεων.

30. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την παροχή υπηρεσιών ανανέωσης καταχώρησης ονόματος (domain name) και φιλοξενίας (hosting) ιστοχώρων της Περιφέρειας Ηπείρου.

31. Έγκριση διόρθωσης ονομαστικών καταστάσεων δικαιούχων μετακίνησης μαθητών με τους γονείς τους ή τους κατά νόμο επιτρόπους μαθητών και των ενηλίκων μαθητών Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης χωρικής αρμοδιότητας Π.Ε. Ιωαννίνων με επιδόματα άρθρου 3 (παρ 1α – 1β) της υπ΄ αριθ. 50025/26-09-2018 ΚΥΑ.

32. Έγκριση διορθωμένων ονομαστικών καταστάσεων δικαιούχων μετακίνησης μαθητών με Ε.Μ.Δ., χωρικής αρμοδιότητας Π.Ε. Ιωαννίνων, του άρθρου 2 Κεφάλαιο Α της υπ΄ αριθ. 50025/26-09-2018 ΚΥΑ.

33. Έγκριση τροποποιημένων πινάκων δρομολογίων αναδόχων Δυναμικού Συστήματος Αγορών μεταφοράς μαθητών Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης, χωρικής αρμοδιότητας Π.Ε. Ιωαννίνων.

34. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Εργασίες διαπλάτυνσης και καθαρισμού οδικού δικτύου σύνδεσης οικισμών στα Τζουμέρκα (παροχή υπηρεσιών)».

35. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Εργασίες συντήρησης οδικού δικτύου από καταπτώσεις και καθιζήσεις στα όρια του Μετσόβου (παροχή υπηρεσιών)».

36. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Συντήρηση οδικού δικτύου και απομάκρυνση φερτών υλικών από τμήμα του ρέματος στα όρια του Κεφαλοχωρίου (παροχή υπηρεσιών)».

37. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Καθαρισμός και συντήρηση χωμάτινης οδοποιίας παραγωγών στα όρια του Περιστερίου (παροχή υπηρεσιών)».

38. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποκατάσταση σε κατολίσθηση στα όρια της Ανατολικής (παροχή υπηρεσιών)».

39. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Καθαρισμός ερεισμάτων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Πέτρας-Λιάπη (παροχή υπηρεσιών)».

40. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Καθαρισμός ερεισμάτων στο εθνικό οδικό δίκτυο από Πέραμα έως διασταύρωση Λιγκιάδων (παροχή υπηρεσιών)».

41. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Καθαρισμός ερεισμάτων στο εθνικό δίκτυο από Μάζια έως Μέτσοβο (παροχή υπηρεσιών)».

42. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης Έγκριση δαπάνης και διάθεσης πίστωσης για την καταβολή της 1ης δόσης της χρηματοδότησης του έργου «Λειτουργία-Διαχείριση-Ανάδειξη Γεωπάρκου Βίκου-Αώου για τα έτη 2024-2027».

43. Έγκριση δαπάνης και διάθεσης πίστωσης για την μεταφορά προϊόντων στο Ντουμπάι.

44. Έγκριση δαπάνης και διάθεσης πίστωσης για την διοργάνωση εκδήλωσης στις Βρυξέλλες.

45. Έγκριση δαπάνης και διάθεσης πίστωσης για την συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στην 36η Διεθνή Έκθεση Κοσμήματος, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το διάστημα 23-26/2/2024.

46. Έγκριση δαπάνης και διάθεσης πίστωσης για την μεταφορά προϊόντων και την διοργάνωση αποστολής στην έκθεση FOOD EXPO 2024.

47. Έγκριση δαπάνης και διάθεσης πίστωσης για την διοργάνωση Β2Β συναντήσεων στην έκθεση FOOD EXPO 2024.

48. Έγκριση δαπανών και διάθεση πιστώσεων για τον εορτασμό της 21ης Φεβρουαρίου στην Περιφέρεια Ηπείρου.

49. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Εργασίες διαμόρφωσης τάφρων απορροής και καθαρισμός τεχνικών επί του επαρχιακού δικτύου προς Σκλίβανη (παροχή υπηρεσιών)».

50. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Προμήθεια ασφαλτομίγματος για την επισκευή του οδικού δικτύου στα όρια του Ανηλίου (προμήθεια υλικών)».

51. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Προμήθεια ασφαλτομίγματος για την αποκατάσταση φθορών του οδικού δικτύου πρόσβασης παραγωγικών μονάδων προς Πετροβούνι (προμήθεια υλικών)».

52. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Καθαρισμοί τεχνικών, τάφρων και εσχαρών διαχείρισης όμβριων επί του επαρχιακού δικτύου έως το Δ.Δ. Πραμάντων (παροχή υπηρεσιών)».

53. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Βελτιωτικές εργασίες εξυγίανσης του οδοστρώματος και αποκατάσταση βατότητας παραγωγικών μονάδων στα όρια του Δήμου Ζίτσας (παροχή υπηρεσιών)».

54. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Προμήθεια ασφαλτομίγματος για την αποκατάσταση πρόσβασης προς Ηλιόκαλη (προμήθεια υλικών)».

55. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου για την σύνταξη μελέτης βελτίωσης και την λήψη σχετικών αδειοδοτήσεων της επαρχιακής οδού από διασταύρωση Ασπραγγέλων έως Μηλιωτάδες (παροχή υπηρεσιών).

56. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου για την λήψη αδειοδοτήσεων των έργων: 1. «Βελτίωση συνδετήριας οδού οικισμού Βαθυπέδου με επαρχιακό δίκτυο Παλαιοχωρίου Συρράκου και 2. «Βελτίωση επαρχιακής οδού από Λεπτοκαρυά Θεσπρωτίας έως περιοχή Ι.Μ. Αγίας Μαρίνας Λύκου (παροχή υπηρεσιών).

57. Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 12-12-2023 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Π.Ε. Άρτας «Έργα εκσυγχρονισμού και εξοικονόμησης νερού του αρδευτικού δικτύου Περάνθης – Λουτρότοπου», προϋπολογισμού € 2.198.000,01 με ΦΠΑ, της ομώνυμης Πράξης με κωδικό ΟΠΣΑΑ 0036171934 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, της δράσης 4.3.1. «Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων».

58. Έγκριση τροποποίησης δρομολογίων μεταφοράς μαθητών χωρικής αρμοδιότητας Π.Ε. Άρτας, σχολικού έτους 2024.

59. Έγκριση απαλλαγής υπολόγου δαπάνης Χρηματικού Εντάλματος Προπληρωμής (ΧΕΠ) της Π.Ε. Άρτας.

60. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης λειτουργικών δαπανών της Π.Ε. Άρτας.

61. Έγκριση διενέργειας μειοδοτικού διαγωνισμού και των όρων διακήρυξης μίσθωσης ακινήτου/ων για την στέγαση των υπηρεσιών της Διεύθυνσης Ανάπτυξης, της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, του Αυτοτελούς Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας, και των Υπηρεσιών Διοίκησης της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας.

62. Έγκριση μετακίνησης του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Θεσπρωτίας κ. Θωμά Πιτούλη, στην Αθήνα, από 9 έως 13-02-2024, προκειμένου να παραβρεθεί σε συνάντηση εργασίας στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου για θέματα ΠΕ Θεσπρωτίας, καθώς και στην Γενική Συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.ΠΕ) ως μέλος της και έγκριση των σχετικών δαπανών.

63. Έγκριση δωρεάν παραχώρησης χρήσης μηχανήματος έργου (γεωργικό πολυμηχάνημα) της Π.Ε. Θεσπρωτίας, στον ΤΟΕΒ Ραγίου – Κεστρίνης, έως 31-12-2028.

64. Έγκριση δαπάνης και δέσμευση πολυετούς υποχρέωσης για παροχή υπηρεσιών διαχείρισης, επισκευής και συντήρησης κοινοχρήστων ποδηλάτων στην Π.Ε. Θεσπρωτίας.

65. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για προμήθεια και ανανέωση των πυροσβεστήρων των μηχανημάτων έργου και οχημάτων της Π.Ε. Θεσπρωτίας.

66. Έγκριση του Μητρώου και των όρων αυτού, των ενδιαφερομένων προς διάθεση μηχανημάτων-οχημάτων υλικού και προσωπικού για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών (αντιμετώπιση προβλημάτων στο Εθνικό και Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο, χιονοπτώσεις, πλημμύρες, παγετοί, κατολισθήσεις, καθιζήσεις σεισμοί, δασικές πυρκαγιές, τεχνολογικά ατυχήματα κλπ) στις περιοχές ευθύνης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας για τη χρονική περίοδο έως 31/12/2024.

67. Έγκριση δαπανών και διάθεση πιστώσεων λειτουργικών δαπανών της Π.Ε. Θεσπρωτίας.

68. Έγκριση πραγματοποίησης δαπάνης και διάθεσης πίστωσης για την έκδοση χρηματικού εντάλματος προπληρωμής για πληρωμή των προβλεπόμενων τελών του τεχνικού ελέγχου οχημάτων (ΚΤΕΟ) της Π.Ε. Πρέβεζας και έλεγχο του ταχογράφου του φορτηγού με αρ. κυκλοφορίας ΚΗΥ 7993, για το έτος 2024.

69. Έγκριση πραγματοποίησης δαπάνης και διάθεσης πίστωσης για την έκδοση χρηματικού εντάλματος προπληρωμής για τη έκδοση δύο (2) καρτών ψηφιακού ταχογράφου οδηγού.

70. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για τη μεταφορά των μηχανημάτων έργου της Π.Ε. Πρέβεζας στους τόπους εργασίας τους.

71. Έγκριση του Πρακτικού 4/30-01-2024 (αποσφράγιση και αξιολόγηση δικαιολογητικών κατακύρωσης) του ηλεκτρονικού διαγωνισμού άνω των ορίων του Ν.4412/2016 για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Πρέβεζας «Προμήθεια και εγκατάσταση ηλεκτρονικών καρτών άρδευσης ΤΟΕΒ Μπόιδα - Μαυρής» προϋπολογισμού € 490.000,00 με ΦΠΑ, της Πράξης «Έργα εκσυγχρονισμού, εξοικονόμησης νερού και ενέργειας του δικτύου του ΤΟΕΒ Μπόιδα – Μαυρής», με κωδικό ΟΠΣΑΑ 0022041074 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, της δράσης 4.3.1. «Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων» και κατακύρωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού.

72. των Πρακτικών Ι/02-02-2024 (αποσφράγιση και αξιολόγηση δικαιολογητικών συμμετοχής και τεχνικών προσφορών) και ΙΙ/02-02-2024 (αξιολόγηση οικονομικών προσφορών) της Επιτροπής Διενέργειας του ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου για την «Παροχή υπηρεσιών καθαρισμού των κτιρίων στέγασης των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, καθώς και των Δ/νσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Νομού Πρέβεζας, για τα έτη 2024 και 2025», συνολικού προϋπολογισμού 139.405,14 € με ΦΠΑ.

73. Έγκριση πραγματοποίησης δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την αντιμετώπιση λειτουργικών αναγκών των υπηρεσιών της Π.Ε. Πρέβεζας (επιστροφή παραβόλου).

74. Έγκριση πραγματοποίησης δαπάνης και διάθεσης πίστωσης της Π.Ε. Πρέβεζας για την έκδοση Χρηματικού Εντάλματος Προπληρωμής, για την πληρωμή διοδίων, πάρκινγκ, κ.λ.π., για τις μετακινήσεις εκτός νομού, του κρατικού υπηρεσιακού οχήματος με αριθμό κυκλοφορίας ΚΗΥ 9994, για το χρονικό διάστημα από Ιανουάριο 2024 έως 20-12-2024.

75. Απόφαση επί αιτήματος για εξωδικαστικό συμβιβασμό, με καταβολή αποζημίωσης εκ μέρους της Π.Ε. Πρέβεζας, για υλικές ζημιές από τροχαίο συμβάν.
Read More »
ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑ  ΔΙΑΤΑΞΗ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ  ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 05, 2024 Rating: 5

ΕΕΑ: Παράλογο να εξαιρούνται οι επιχειρήσεις franchise από το ΕΣΠΑ

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 05, 2024
ΕΕΑ: Παράλογο να εξαιρούνται οι επιχειρήσεις franchise από το ΕΣΠΑ


Επιστολή του Επιμελητηρίου στα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Επιστολή – παρέμβαση από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών αναφορικά με την εξαίρεση των επιχειρήσεων που ανήκουν σε σύστημα δικαιόχρησης (franchise), από τα προγράμματα ΕΣΠΑ.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, η οποία εστάλη στα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, «με έκπληξη αλλά και λύπη διαπιστώσαμε την άδικη συνάμα αθέμιτη εξαίρεση των επιχειρήσεων, που ανήκουν σε σύστημα δικαιόχρησης (franchise) από τα Προγράμματα ΕΣΠΑ με τίτλο «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων». Πρώτα από όλα, οφείλουμε να τονίσουμε ότι οι εταιρίες, που ανήκουν σε σύστημα δικαιόχρησης (franchise), είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες παλεύουν να επιβιώσουν και να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες και τις ανελαστικές υποχρεώσεις ελλείψει της απαιτούμενης οικονομικής ρευστότητας, που έχουν προκαλέσει οι προκλήσεις των τελευταίων ετών (πανδημία, ενεργειακή κρίση, ακρίβεια, κ.λπ.)».

Όπως επισημαίνει σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, «θεωρούμε την εξαίρεση των επιχειρήσεων με το σύστημα της δικαιόχρησης (franchise) παράλογη, εξαιρετικά άδικη και βεβαίως αντίθετη στους κανόνες της ίσης ευκαιρίας και του υγιούς ανταγωνισμού. Εύλογα δημιουργείται η απορία σχετικά με το πώς, ενώ το σύνολο των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων έχει πληγεί και εξακολουθεί να πλήττεται ποικιλοτρόπως, είναι δυνατόν να γίνεται διάκριση ανάμεσα σε αυτές, που ανήκουν σε σύστημα δικαιόχρησης. Η ρητή διατύπωση ότι δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης επιχειρήσεις που εντάσσονται σε ήδη οργανωμένο ομοιόμορφο δίκτυο διανομής προϊόντων ή παροχής υπηρεσιών, προκειμένου να κριθούν επιλέξιμες για την ένταξή τους στα προγράμματα ΕΣΠΑ νέων επιχειρήσεων, επιβεβαιώνει την κατάφωρη αδικία, που επιχειρείται να συντελεστεί σε βάρος των επιχειρήσεων αυτών, την ίδια στιγμή που οι ανταγωνιστές τους θα δύνανται να επωφεληθούν από την προσφερόμενη ενίσχυση».

Σχολιάζοντας ο κ. Χατζηθεοδοσίου συμπλήρωσε: «το να πουλάς κόκα-κόλα δεν σημαίνει ότι η επιχείρηση σου είναι η κόκα-κόλα».

Στην επιστολή σημειώνεται ακόμη: «…μη δυνάμενοι να αντιληφθούμε τον πραγματικό σκοπό, για τον οποίο έχει ληφθεί μία τέτοια απόφαση εξαίρεσης, ζητούμε την κατάργησή της, και ζητούμε την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα, προκειμένου να σταματήσει να υφίσταται η αυτή η άνιση μεταχείριση των δυνητικά ωφελούμενων επιχειρήσεων, η οποία διακόπτει ουσιαστικά τον αναπτυξιακό τους σχεδιασμό, δυσχεραίνει την οικονομική τους ρευστότητα, θέτοντας σε κίνδυνό την ίδια την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων».

Επιπλέον, όπως σημείωσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου «άνιση μεταχείριση έχει συντελεστεί και στο παρελθόν, οπότε και κατόπιν διαβουλεύσεων μεταξύ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και των αρμόδιων φορέων, είχαν τροποποιηθεί οι σχετικές ρυθμίσεις, με την ρητή διαβεβαίωση του τέως υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ότι οι επιχειρήσεις, που ανήκουν σε σύστημα δικαιόχρησης (franchise), δεν θα εξαιρεθούν στο μέλλον από τις ενισχύσεις ΕΣΠΑ».

Για το θέμα οι εκπρόσωποι του επιμελητηρίου έχουν ζητήσει συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση.
Read More »
ΕΕΑ: Παράλογο να εξαιρούνται οι επιχειρήσεις franchise από το ΕΣΠΑ ΕΕΑ: Παράλογο να εξαιρούνται οι επιχειρήσεις franchise από το ΕΣΠΑ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 05, 2024 Rating: 5

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα του έκοψε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσπρωτίας

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 05, 2024
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα του έκοψε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσπρωτίας


Την πρωτοχρονιάτικη πίτα του, έκοψε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσπρωτίας σε κεντρικό καφέ της Ηγουμενίτσας.

Οι φαρμακοποιοί και οι συνεργάτες τους, είχαν την ευκαιρία να βρεθούν συναδελφικά, όπως πάντα, σε κλίμα ομόνοιας και καλής διάθεσης.
Read More »
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα του έκοψε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσπρωτίας Την πρωτοχρονιάτικη πίτα του έκοψε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 05, 2024 Rating: 5

Στην πίτα της Πολιτιστικής Ένωσης Παραμυθιωτών Αθήνας, ο Δήμαρχος.

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 05, 2024
Στην πίτα της Πολιτιστικής Ένωσης Παραμυθιωτών Αθήνας, ο Δήμαρχος.


Σε σχετική δήλωση του αναφέρει:

“Η Πολιτιστική Ένωση Παραμυθιωτών Αθήνας, διαχρονικά έχει αποδείξει έμπρακτα το έργο και την συμβολή της για την πρόοδο του Δήμου μας με την αναβίωση τόσο του πολιτισμού όσο και των παραδόσεων του. 
Καλή και δημιουργική χρονιά σε όλους τους φίλους και συμπατριώτες που διαμένουν στην Αθήνα . Σε όλους εκείνους που η αγάπη και το ενδιαφέρον για τον τόπο τους παραμένουν αμείωτα καθ’ ολη τη διάρκεια του χρόνου.”
Read More »
Στην πίτα της Πολιτιστικής Ένωσης Παραμυθιωτών Αθήνας, ο Δήμαρχος. Στην πίτα της Πολιτιστικής Ένωσης Παραμυθιωτών Αθήνας, ο Δήμαρχος. Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 05, 2024 Rating: 5

Κίνηση απόλυτης ανθρωπιάς και ελπίδα ζωής ….Δωρεά οργάνων νεφρών και οφθαλμών στο Χατζηκώστα !

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 05, 2024
Κίνηση απόλυτης ανθρωπιάς και ελπίδα ζωής ….Δωρεά οργάνων νεφρών και οφθαλμών στο Χατζηκώστα !


Στις 3/2/2024 πραγματοποιήθηκε στο Γ.Ν.Ι. «Γ.ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» δωρεά οργάνων (νεφρών και οφθαλμών) από εγκεφαλικά νεκρή ασθενή που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου, ηλικίας 63 ετών.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου, εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια της εκλιπούσης και τους ευχαριστεί για το ανθρώπινο μεγαλείο τους.

Συγχαίρει το προσωπικό της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) και του Αναισθησιολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου μας, καθώς και όλο το προσωπικό των ομάδων μεταμόσχευσης που συνέβαλλε στην επιτυχή έκβαση της συγκεκριμένης δωρεάς οργάνων.

Η ιδέα της δωρεάς οργάνων μετά το τέλος της ζωής αποτελεί την ύψιστη μορφή εθελοντικής προσφοράς, ανθρωπισμού, πολιτισμού και αλτρουισμού καθώς και την βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση του ιατρικού θαύματος της μεταμόσχευσης.
Read More »
Κίνηση απόλυτης ανθρωπιάς και ελπίδα ζωής ….Δωρεά οργάνων νεφρών και οφθαλμών στο Χατζηκώστα ! Κίνηση απόλυτης ανθρωπιάς και ελπίδα ζωής ….Δωρεά οργάνων νεφρών και οφθαλμών στο Χατζηκώστα ! Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 05, 2024 Rating: 5

Το τέλος των Πανελλαδικών – Τα σενάρια που εξετάζονται και το Ακαδημαϊκό Απολυτήριο

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 05, 2024
Το τέλος των Πανελλαδικών – Τα σενάρια που εξετάζονται και το Ακαδημαϊκό Απολυτήριο


Ξεκίνησε η συζήτηση για το Ακαδημαϊκό Απολυτήριο με παράλληλη αναβάθμιση της Τράπεζας Θεμάτων – Ντόμινο αλλαγών μετά την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ

Με «πυρήνα» την περίφημη Τράπεζα Θεμάτων του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), πάνω στην οποία στήνεται ένας νέος, εθνικός, αδιάβλητος τρόπος εξέτασης των μαθητών στο Λύκειο, το υπουργείο Παιδείας ανοίγει θέμα Ακαδημαϊκού Απολυτηρίου. Ακολούθως, η συζήτηση που ξεκινάει τώρα στην εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας τοποθετεί στο κέντρο των – προς ανατροπή – αναχρονιστικών θεσμών τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια της χώρας, η «επόμενη ημέρα» για την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας φέρνει κατακλυσμιαίες αλλαγές που φτάνουν μέχρι τα λύκειά της. Ετσι, το «ντόμινο» των αλλαγών που θα δούμε τα επόμενα χρόνια πιθανότατα θα περιλαμβάνει μια μεγάλη ανατροπή: το τέλος των πανελλαδικών εξετάσεων για την εισαγωγή των υποψηφίων στα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας ή τη ριζική αλλαγή της φυσιογνωμίας τους.

Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες του «Βήματος», οι αλλαγές που μελετώνται αυτή την περίοδο στον 3ο όροφο του κτιρίου του Αμαρουσίου, έχουν στόχο να κρατήσουν την αξιοπιστία της διόρθωσης στα γραπτά των πανελλαδικών εξετάσεων με το σύστημα που ισχύει σήμερα, αλλά να «εξαφανίσουν» την κουλτούρα των θεμάτων που επιλέγονται κάθε χρόνο με βάση τη λογική της αυξημένης δυσκολίας ή, αντίθετα, της σχετικής ευκολίας, ανάλογα με τις διαθέσεις των εμπνευστών τους. Κάτι που συχνά προκαλεί παράπονα ή αμφισβητήσεις.

Το ΙΕΠ και το Ακαδημαϊκό Απολυτήριο

Ετσι, οι πανελλαδικές εξετάσεις μπαίνουν τώρα στη «βάσανο» της κριτικής και, στο παρασκήνιο, το υπουργείο Παιδείας ανοίγει έναν νομικό διάλογο που αναμενόταν από καιρό: πώς η Ελλάδα θα καταφέρει να αποκτήσει το Ακαδημαϊκό Απολυτήριο που θα δώσει δύναμη στη διδακτική διαδικασία του Λυκείου, θα το απελευθερώσει από το «3ωρο της αγωνίας» της πανελλαδικής εξέτασης και ταυτόχρονα θα «ισορροπήσει» το σύστημα εισαγωγής ανάμεσα στους δύο πυλώνες της ανώτατης εκπαίδευσης;

Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες του «Βήματος», το θέμα του Ακαδημαϊκού Απολυτηρίου θα συνδεθεί με τις συνολικές αλλαγές που σχεδιάζονται αυτή τη στιγμή στο ΙΕΠ, το οποίο και επενδύει ιδιαίτερα στην (κομβική για τα παραπάνω) ενίσχυση της Τράπεζας Θεμάτων. Ειδικά η Τράπεζα Θεμάτων ενισχύεται με σειρά νέων ερωτημάτων ανά μάθημα, ενώ στο μέλλον αναμένεται να δώσει διέξοδο στη μορφή των εθνικών εξετάσεων που θα αναζητηθούν για τις προαγωγικές εξετάσεις του Λυκείου, στον… δρόμο προς το Ακαδημαϊκό Απολυτήριο.

Για την απόκτηση του Ακαδημαϊκού Απολυτηρίου, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα συνεκτιμώνται οι βαθμοί του Απολυτηρίου των τριών τάξεων του Λυκείου σε ένα ποσοστό για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο. Αυτό μπορεί να συνδυαστεί με μια μορφή «αποδυναμωμένων» βαθμολογικά πανελλαδικών εξετάσεων, ώστε να εξασφαλίζεται η «ομπρέλα» των επιδόσεων κάθε υποψηφίου για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας. Τα παραπάνω θα συνδεθούν με την περίοδο εφαρμογής των νέων αναλυτικών προγραμμάτων στα σχολεία, δηλαδή τη σχολική χρονιά 2025-26.Οπως λένε ανώτερα στελέχη του ΙΕΠ με τα οποία μίλησε «Το Βήμα», «η Τράπεζα Θεμάτων σε αυτό το νέο εξεταστικό σκηνικό μέσα στα λύκεια θα είναι μερικώς ή πλήρως αξιοποιήσιμη», ενώ μπορεί να εφαρμοστούν και άλλες μορφές εξέτασης όπως τα τεστ πολλαπλών επιλογών.

Γιώργος Δάσιος: Η εμπειρία του 1965

«Η κυριότερη ίσως συνιστώσα της περίφημης Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης του Ευάγγελου Παπανούτσου, η οποία έλαβε χώρα ακριβώς πριν από 60 χρόνια, ήταν η κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων στα πανεπιστημιακά τμήματα και η αντικατάστασή τους με πανελλαδικές εξετάσεις που διενεργούσε το υπουργείο Παιδείας» θυμίζει στο «Βήμα» ο πρόεδρος του Οργανισμού Εθνικών Εξετάσεων της χώρας κ. Γιώργος Δάσιος.

Και συνεχίζει: «Το κανονικό Ακαδημαϊκό Απολυτήριο εφαρμόστηκε μόνον κατά τα έτη 1965 και 1966 γιατί στη συνέχεια με την ανατροπή του πολιτεύματος καταργήθηκε. Υπήρχαν δύο Τύποι Ακαδημαϊκού Απολυτηρίου, ο Τύπος Α, που αφορούσε τις Θεωρητικές Σχολές, και ο Τύπος Β, που αφορούσε τις Θετικές, τις Τεχνολογικές και τις Ιατρικές σχολές. Ημουν υποψήφιος κατά την πρώτη εφαρμογή του συστήματος το 1965 και θυμάμαι πολύ καλά τις συνθήκες που επικρατούσαν.

Εναν περίπου μήνα πριν την ολοκλήρωση του ακαδημαϊκού έτους της έκτης Γυμνασίου (σημερινής τρίτης Λυκείου) δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος για τις εξετάσεις. Τότε λοιπόν πληροφορηθήκαμε ότι μέσα σε 5 μέρες, στα μέσα του Σεπτεμβρίου, θα εξεταζόμαστε σε 10 μαθήματα (ένα το πρωί, ένα το απόγευμα) με περιεχόμενο όλη τη «διδακτέα» ύλη, «όλων» των μαθημάτων των 6 τάξεων του Γυμνασίου. Είναι προφανές ότι πανικοβληθήκαμε όλοι, καθώς η ύλη ήταν τεράστια και ορίζονταν με επιστημονικές περιοχές και όχι συγκεκριμένες σελίδες από συγκεκριμένο βιβλίο. Θυμάμαι λοιπόν ότι δεν υπήρχε η έκφραση «εντός ύλης», ή «εκτός ύλης». Υπήρχε μόνον ο χαρακτηρισμός «δύσκολο θέμα», ή «εύκολο θέμα».

Τελικά είχαν εισαχθεί περίπου 11.000 παιδιά, με το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό από αυτούς με μέση βαθμολογία μεταξύ 8 και 13, ενώ αυτοί που είχαν υπερβεί το 16 ή το 17 ήταν 300-400 άτομα συνολικά. Τα θέματα εκείνη την περίοδο ήταν πραγματικά δύσκολα».
Read More »
Το τέλος των Πανελλαδικών – Τα σενάρια που εξετάζονται και το Ακαδημαϊκό Απολυτήριο Το τέλος των Πανελλαδικών – Τα σενάρια που εξετάζονται και το Ακαδημαϊκό Απολυτήριο Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 05, 2024 Rating: 5

Market Pass: Νέα πληρωμή σήμερα σε χιλιάδες δικαιούχους – Πόσα χρήματα θα πάρετε

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 05, 2024
Market Pass: Νέα πληρωμή σήμερα σε χιλιάδες δικαιούχους – Πόσα χρήματα θα πάρετε


Ακόμα μια πληρωμή για τους δικαιούχους του Market Pass έρχεται σήμερα Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου.

Η σημερινή πληρωμή θα καλύπτει τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2023.

Οι δικαιούχοι

Η συγκεκριμένη πληρωμή αφορά τους δικαιούχους που διαμένουν σε πληγείσες περιοχές, είχαν υποβάλει αίτηση για το Market Pass μετά τις 31 Οκτωβρίου 2023 και είχαν πληρωθεί τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Ωστόσο, οι δικαιούχοι των πληγέντων περιοχών που πληρώθηκαν στις 20 Δεκεμβρίου 2023 δεν πληρώνονται εκ νέου.

Τι ισχύει για τις ψηφιακές κάρτες

Οι ψηφιακές χρεωστικές κάρτες του Market Pass θα παραμείνουν ενεργές έως και τις 29 Φεβρουαρίου 2024. Επομένως, δεν θα γίνονται συναλλαγές εκτός από αυτή την ημερομηνία. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Το ύψος της ενίσχυσης ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε ποσοστό 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που καθορίζεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού με ανώτατο όριο τα 1.000 ευρώ αγορών.

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει την πίστωση σε λογαριασμό τραπέζης, το ποσό ενίσχυσης που δίνεται ανέρχεται στο 80% επί του ανωτέρω ύψους.

Για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο μέλος ή φιλοξενούμενο προστίθεται στο εκτιμώμενο ύψος αγορών του νοικοκυριού 100 ευρώ ενισχύοντας έτσι τη μηνιαία επιδότηση κατά 10,00 ευρώ εάν επιλεγεί η έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, ή κατά 8,00 ευρώ εάν επιλεγεί ως τρόπος καταβολής της ενίσχυσης η τραπεζική κατάθεση.
Read More »
Market Pass: Νέα πληρωμή σήμερα σε χιλιάδες δικαιούχους – Πόσα χρήματα θα πάρετε Market Pass: Νέα πληρωμή σήμερα σε χιλιάδες δικαιούχους – Πόσα χρήματα θα πάρετε Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 05, 2024 Rating: 5

Μέχρι το καλοκαίρι πτήσεις υδροπλάνων στη Δυτική Ελλάδα

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 05, 2024
Μέχρι το καλοκαίρι πτήσεις υδροπλάνων στη Δυτική Ελλάδα


Σε πτήσεις με υδροπλάνα από Πάτρα προς Κέρκυρα και Παξούς μέχρι το καλοκαίρι προσανατολίζεται η Hellenic Seaplanes. Την προηγούμενη εβδομάδα η εταιρεία έκανε τα πρώτα δοκιμαστικά δρομολόγια από τα Μέγαρα στο Λαύριο. Σε κάποιες από τις πτήσεις επέβαιναν και στελέχη της κυβέρνησης.

Όπως δήλωσε υφυπουργός Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, η συγκεκριμένη γραμμή είναι πλήρως ενεργή καθώς τα υδατοδρόμια αυτά είναι αδειοδοτημένα.

Στο δίκτυο αναμένεται ότι θα ενταχθούν σύντομα Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα, Ζάκυνθος, Μεγανήσι, Ηγουμενίτσα και Γιάννενα καθώς προχωρούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση αδειών.

Read More »
Μέχρι το καλοκαίρι πτήσεις υδροπλάνων στη Δυτική Ελλάδα Μέχρι το καλοκαίρι πτήσεις υδροπλάνων στη Δυτική Ελλάδα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 05, 2024 Rating: 5

ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 05, 2024
  ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ
                                                                


ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ + ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ = ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΑΣ

Καλή λοιπόν η επικοινωνιακή πολιτική αλλά κάπου η ουσία χάνεται... 

Στην πραγματικότητα οι Επαρχιακές Διευθύνσεις στενάζουν από ελλείψεις προσωπικού, οι ήδη υπηρετούντες συνάδελφοι επιβαρύνονται από την υπερεργασία αφού αναγκάζονται να καλύψουν τα κενά, οι δε άλλοι που αδυνατούν να μετατεθούν στον τόπο συμφερόντων τους (αναμένοντας επί σειρά ετών) ασφυκτιούν από τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη, η ασφάλεια των πολιτών διακυβεύεται και όλο αυτό το ‘κοκτέιλ’ είναι απολύτως βέβαιο ότι αποτελεί μια ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί.

Δεν εστιάζετε στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας, που στην περίπτωσή μας είναι η ασφάλεια των πολιτών της Θεσπρωτίας. Όπως καλά γνωρίζετε, χωρίς ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρξει ούτε ανάπτυξη, ούτε ευημερία. ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΤΕ και ΕΠΙΒΑΛΛΑΤΕ στο Συμβούλιο, ότι οι πολίτες της επαρχίας είναι πολίτες ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ και στερήσατε την ΕΛΠΙΔΑ στον Έλληνα Αστυνομικό που τόσα χρόνια βρίσκεται μακριά από τον τόπο συμφερόντων του να υπηρετήσει σε αυτόν!!!

ΔΙΟΡΘΩΣΤΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΤΩΡΑ!!!


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

NAKOΣ Βασίλειος                         ΚΕΦΑΛΑ Χρήστος

Read More »
ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ   ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 05, 2024 Rating: 5

Απο το Συλλογο Γονέων με Τρία Παιδιά Ν. Θεσπρωτίας

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 05, 2024
Απο το Συλλογο Γονέων με Τρία Παιδιά Ν. Θεσπρωτίας
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων με Τρία Παιδιά Ν. Θεσπρωτίας

Προσκαλεί τα μέλη του Συλλόγου στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συλλόγου που θα πραγματοποιηθεί

την ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024 ΚΑΙ ΩΡΑ 10:00 ΣΤΟ «ΠΑΝΘΕΟΝ» ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

10:00 – 11:00 ΑΝΑΝΕΩΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ

11:10 ΕΝΑΡΞΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

12:00 ΛΗΞΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Θέματα Ημερήσιας Διάταξης:

1. Διοικητικός & Οικονομικός Απολογισμός του έτους 2023.

2. Έγκριση Οικονομικού & Διοικητικού Απολογισμού του έτους 2023.

3. Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής για τον Απολογισμός του έτους 2023

4. Προκήρυξη Αρχαιρεσιών σύμφωνα με το Άρθρο 14 του Καταστατικού

του Συλλόγου για την ανάδειξη:

Α. Νέου Διοικητικού Συμβουλίου

Β. Νέων Αντιπροσώπων προς την Ομοσπονδία

Γ. Νέας Εξελεγκτικής επιτροπής.

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ

ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ
Read More »
Απο το Συλλογο Γονέων με Τρία Παιδιά Ν. Θεσπρωτίας Απο το Συλλογο Γονέων με Τρία Παιδιά Ν. Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 05, 2024 Rating: 5

Ποιοι δεν θα πάρουν την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ και ας έχουν ασφαλίσει το σπίτι τους!

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 05, 2024
Ποιοι δεν θα πάρουν την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ και ας έχουν ασφαλίσει το σπίτι τους!


Η… εμπλοκή με τους τρεις όρους της διάταξης – Δεν αποκλείεται παρέμβαση για διόρθωση

«Άνθρακας» αποδεικνύεται για χιλιάδες ιδιοκτήτες διαμερισμάτων με στεγαστικά δάνεια, η έκπτωση έως 10% στο φετινό ΕΝΦΙΑ, καθώς δεν είχαν το 2023 ασφαλισμένα τα ακίνητά τους και για τους τρεις κινδύνους (σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα) φυσικών καταστροφών, όπως ορίζει η σχετική διάταξη.

Σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών περισσότερα από 480.000 νοικοκυριά έχουν αγοράσει πρώτη κατοικία με στεγαστικά δάνεια με αποτέλεσμα η ασφάλιση να είναι υποχρεωτική. Όμως είναι χιλιάδες εκείνοι οι οποίοι θίγονται και δεν εξασφαλίσουν την φορο-έκπτωση, καθώς τα ακίνητά τους είναι ασφαλισμένα κυρίως για σεισμό και πυρκαγιά και όχι για πλημμύρα. Πρόκειται κυρίως για διαμερίσματα που βρίσκονται σε όροφο πολυκατοικίας και θεωρητικά τουλάχιστον, δεν κινδυνεύουν από το φυσικό φαινόμενο της πλημμύρας.

Το ζήτημα που προέκυψε προβληματίζει το υπουργείο της Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποια …διόρθωση έως τις 22 Φεβρουαρίου, οπότε και λήγει η προθεσμία για την αντιστοίχιση με τα ασφαλιστήρια συμβόλαια στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ.

Κατά τη διαδικασία υποβολής της αίτησης από τους φορολογούμενους τα στοιχεία για την κάλυψη της ασφάλισης στην πλατφόρμα myProperty είναι προσυμπληρωμένα με βάση αυτά που έχουν σταλεί από τις ασφαλιστικές εταιρείες και δεν επιδέχονται καμιάς αλλαγής.

Στα «ψιλά» γράμματα της υπουργικής απόφασης υπάρχει μια ακόμα προϋπόθεση για τους υπόχρεους καθώς πρώτα θα πρέπει να υποβάλλουν δήλωση Ε9 όσοι απέκτησαν το 2023 ασφαλισμένη κατοικία και μετά να εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για να πιστοποιήσουν τα στοιχεία. Σε διαφορετική περίπτωση θα μείνουν χωρίς την έκπτωση.

Συνεπώς πολίτες που τυχόν δεν θα δουν στην εφαρμογή ακίνητα που απέκτησαν το 2023, πρέπει να ελέγξουν εάν υποβλήθηκε γι’ αυτά δήλωση Ε9 και να υποβάλουν τη δήλωση αυτή πριν εισέλθουν εκ νέου στην εφαρμογή. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος φορολογούμενος δεν δηλώσει στο Ε9 κατοικία με ΕΝΦΙΑ ύψους 500 ευρώ που απέκτησε το 2023 και η οποία ήταν ασφαλισμένη για 12 μήνες για φυσικές καταστροφές θα χάσει τη μείωση των 50 ευρώ στο ποσό του φόρου.

Υπενθυμίζεται ότι για να χορηγηθεί η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει οι κατοικίες κατά το προηγούμενο έτος να έχουν ασφαλιστεί σωρευτικά και για τους τρεις κινδύνους (δηλαδή για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα) και για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών.

Read More »
Ποιοι δεν θα πάρουν την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ και ας έχουν ασφαλίσει το σπίτι τους! Ποιοι δεν θα πάρουν την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ και ας έχουν ασφαλίσει το σπίτι τους! Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 05, 2024 Rating: 5

Πληρωμές e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ποιοι θα δουν χρήματα στο λογαριασμό τους μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 05, 2024
Πληρωμές e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ποιοι θα δουν χρήματα στο λογαριασμό τους μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου

Κατά την περίοδο 5 Φεβρουαρίου έως 9 Φεβρουαρίου, θα καταβληθούν 96.740.881 ευρώ σε 132.200 δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης. Οι πληρωμές που θα γίνουν από ΕΦΚΑ-ΔΥΠΑ έχουν ως εξής:

Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν την περίοδο 5 Φεβρουαρίου έως 9 Φεβρουαρίου οι εξής καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του Φορέα:
Από τις 5 Φεβρουαρίου έως 9 Φεβρουαρίου θα καταβληθούν 15,6 εκατ. ευρώ σε 730 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.
Στις 7 Φεβρουαρίου θα καταβληθούν 17.440.881 ευρώ σε 47.350 δικαιούχους για παροχές Επιδομάτων Μητρότητας, Κυοφορίας, Ασθενείας, Ατυχήματος, Έξοδα Κηδείας

Από τη ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:36 εκατ. ευρώ σε 65.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.
17 εκατ. ευρώ σε 18.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.
10 εκατ. ευρώ σε 120 δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου».
700.000 ευρώ σε 1.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.
Read More »
Πληρωμές e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ποιοι θα δουν χρήματα στο λογαριασμό τους μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου Πληρωμές e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ποιοι θα δουν χρήματα στο λογαριασμό τους μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 05, 2024 Rating: 5

Σελίδες