Καταμετρήθηκαν 267 νέα κρούσματα Covid - 6 νέα στην Ήπειρο

Σάββατο, Οκτωβρίου 03, 2020
Καταμετρήθηκαν 267 νέα κρούσματα Covid - 6 νέα στην ΉπειροΣυνολικά 267 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας ανακοινώθηκαν σήμερα, Σάββατο 3 Οκτωβρίου, από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), εκ των οποίων τα 22 συνδέονται με γνωστές συρροές και 25 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου. 

Παράλληλα, 79 συμπολίτες μας βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, ενώ έχουν καταγραφεί 7 νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο.

H γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων:
25 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
123 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές
11 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή
2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
11 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
2 κρούσματα από Π.Ε. Έβρου
5 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηρακλείου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
6 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
2 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κιλκίς
7 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
2 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας
9 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή
1 κρούσμα στην Π.Ε. Λέσβου
4 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
6 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
3 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή
4 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
3 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
16 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:
Σήμερα ανακοινώνουμε 267 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 22 συνδέονται με γνωστές συρροές και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 19613, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες.
3019 (15.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 8025 (40.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
79 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 24 (30.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 86.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 219 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 7 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 405 θανάτους συνολικά στη χώρα. 152 (37.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Read More »
Καταμετρήθηκαν 267 νέα κρούσματα Covid - 6 νέα στην Ήπειρο Καταμετρήθηκαν 267 νέα κρούσματα Covid - 6 νέα στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 03, 2020 Rating: 5

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ Θ. ΤΣΩΤΟΥ

Σάββατο, Οκτωβρίου 03, 2020
ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ Θ. ΤΣΩΤΟΥ Θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννη Λώλο ο οποίος με συμπεριέλαβε στην νέα διοίκηση του δήμου Ηγουμενίτσας. 
Επίσης θέλω να ευχαριστήσω και τους συνδημότες μου που με την ψήφο τους με οδήγησαν σε αυτή τη θέση. 
Ο τομέας της πρόνοιας της παιδείας και της ψηφιακής πολιτικής που μου ανατέθηκε είναι ιδιαίτερα σημαντικός. 
Ο δείκτης ποιότητας κάθε κράτους καθορίζεται από τις υψηλές παροχές υγείας, πρόνοιας και παιδείας που παρέχει. 
Ελπίζω τόσο οι επιστημονικές όσο και οι κοινωνικές μου γνώσεις να συνεισφέρουν στην αναβάθμιση των παροχών της πρόνοιας και της παιδείας και νιώθω ιδιαίτερη χαρά και τεράστια ευθύνη. 
Η έτερη αρμοδιότητα της ψηφιακής πολιτικής έχει στόχο την ψηφιακή αναβάθμιση του δήμου. 
Σε μία κοινωνία που συνεχώς αλλάζει και εξελίσσεται τεχνολογικά αλλά και στην δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε η οποία επιτάσσει λιγότερο συγχρωτισμό η ψηφιακή αναβάθμιση θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. 

Με εκτίμηση 
Τσώτου Βασιλική 
Αντιδήμαρχος κοινωνικής 
και ψηφιακής πολιτικής
Read More »
ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ Θ. ΤΣΩΤΟΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ Θ. ΤΣΩΤΟΥ Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 03, 2020 Rating: 5

Η θυσία της Ιφιγένειας … Κεραμέως - Του Πέτρου Τσάπε

Σάββατο, Οκτωβρίου 03, 2020
Η θυσία της Ιφιγένειας … Κεραμέως - Του Πέτρου Τσάπε Μπορούμε να είμαστε σκεφτικοί για τις δημοσκοπήσεις. Εάν όμως αίρονταν οι όποιες ενστάσεις μας γι αυτές, θα ήμασταν παντελώς άδικοι, αν δεχόμασταν ότι η υπουργός Παιδείας, πρώτη σε αρνητικές ψήφους σε πρόσφατη δημοσκόπηση, είναι αποκλειστικά υπεύθυνη και υπόλογη για το έργο της. Όσο κι αν ο νεοφιλελευθερισμός προκρίνει την ατομικιστική προσέγγιση, όσο κι αν η κυβέρνηση στον χειρισμό της πανδημίας κραδαίνει την «ατομική ευθύνη» αποκρύπτοντας την δική της, η υπουργός Παιδείας θα μπορούσε να φωνάξει: «όχι πια για όλα ατομική ευθύνη! Δεν φταίω μόνο εγώ»! Και δικαίως. 

Η υπουργός Παιδείας επικρίνεται για τις επιλογές της, όμως δεν εκφράζει καθαρά προσωπικές ιδέες, δεν είναι μόνο δικό της αυτό το εκπαιδευτικό όραμα. Λιγάκι άγαρμπη αλλά δεν απέχουν οι υπουργικοί χειρισμοί από τις επιθυμίες του πολιτικού της προϊσταμένου. Μια απλή παράθεση αποφάσεών της στο υπουργείο Παιδείας θα περιόριζε την ατομική της ευθύνη αποκαλύπτοντας πως το έργο της είναι και «άλλου παπά ευαγγέλιο». 

Διέλαθε άραγε της προσοχής του μέντορά της, ότι με τον νόμο 4692/2020 έρχεται από τα παλιά ένα σχολείο με περισσότερες εξετάσεις και ποινές, με νέα ωρολόγια προγράμματα που περιορίζουν την κριτική σκέψη και φαντασία; Η ρήση του πρωθυπουργού: «πρότυπα σχολεία σε κάθε περιφερειακή ενότητα για τους καλύτερους μαθητές, αυτούς που δεν έχουν την δυνατότητα να πάνε σε ιδιωτικά σχολεία», δεν επηρέασε την έκταση και το βάρος που δόθηκε στον σχετικό νόμο για τα πρότυπα σχολεία καθώς και την αύξηση του αριθμού τους πανελλαδικά; 

Στο πρόσφατο νομοθέτημα για την ιδιωτική εκπαίδευση θεσπίζονται ρυθμίσεις για απελευθέρωση των απολύσεων καθώς και για απελευθέρωση του ωραρίου των εργαζομένων στα ιδιωτικά σχολεία, όπως και για μεταφορά της εποπτείας της ιδιωτικής εκπαίδευσης από το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Εργασίας. Ερήμην του πρωθυπουργού; Οι συχνές αναφορές του «.. να δοθεί χώρος στον ιδιωτικό τομέα να αναπνεύσει» δεν την ενέπνευσαν; Σε περιορισμένο ασφυκτικά χρονικό πλαίσιο άνοιξαν(;) και εξετάστηκαν(;) εκατοντάδες φάκελοι υποψηφίων διευθυντών εκπαίδευσης και επελέγησαν οι καταλληλότεροι. Χωρίς συνέντευξη, χωρίς μοριοδότηση, χωρίς διαφάνεια. Ενοχλήθηκε άραγε ο πρωθυπουργός που ο συγκεκριμένος τρόπος επιλογής έκλεινε το μάτι σε «δικά μας παιδιά»; 

Ο πρωθυπουργός της χώρας στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ αναφερόμενος στην τεχνική εκπαίδευση μίλησε για « … κατάρτιση που πρέπει να γίνει με σωστούς όρους με τη συμμετοχή της ιδιωτικής οικονομίας, με τις επιχειρήσεις να μας υποδεικνύουν που είναι οι ανάγκες τους». Προς την ίδια κατεύθυνση πορεύεται και η υπουργός Παιδείας σχεδιάζοντας να εισαγάγει νομοθετικές ρυθμίσεις για συμβούλια σύνδεσης με την αγορά εργασίας από διευθυντές των ΕΠΑΛ και εκπροσώπους εργοδοτών και εργαζομένων, οι οποίοι θα συναποφασίζουν για τους τομείς και ειδικότητες που θα λειτουργούν στα ΕΠΑΛ. 

Πλήρης ταύτιση απόψεων μεταξύ πρωθυπουργού και υπουργού Παιδείας και στο θέμα της αξιολόγησης. Αναφωνούν αμφότεροι: «αξιολόγηση παντού», «αδιανόητο να μην υπάρχει αξιολόγηση για τους εκπαιδευτικούς», «αξιολόγηση που θα συνδεθεί με την επιμόρφωση», «οι σχολικοί σύμβουλοι θα ανοίγουν την πόρτα θα μπαίνουν στην τάξη όχι για έλεγχο των εκπαιδευτικών αλλά για υποβοήθηση του εκπαιδευτικού έργου» και κάπου εδώ κάτι πάει να χαλάσει. Ο πρωθυπουργός παλιότερα είχε πει «και γιατί να μην απολυθούν και εκπαιδευτικοί; Πρέπει να είμαστε δίκαιοι στις απολύσεις». Όταν και εφόσον νομοθετήσει για την ατομική αξιολόγηση η κυρία υπουργός θα φανεί αν στοιχίζεται απόλυτα με τον πρόεδρό της. 

Στο άνοιγμα σχολείων με ανεπαρκή μέτρα υγειονομικής προστασίας, με τμήματα 25-27 μαθητών στα αστικά κέντρα αφήνεται μόνη της η υπουργός να αμυνθεί με όπλα τις μάσκες, τα παγουρίνο και τους μέσους όρους μαθητών ανά τμήμα. Εδώ σιωπά ο ηγέτης γιατί σύμφωνα με τον Μακιαβέλι «οι ηγεμόνες πρέπει να αναθέτουν τη διαχείριση των δύσκολων υποθέσεων σε άλλους και να κρατούν για τον εαυτό τους τις ευχάριστες». Διέθεσε μήπως περισσότερες σχολικές αίθουσες, πρότεινε διορισμούς εκπαιδευτικών, πρόβαλλε υγειονομικά μέτρα και η υπουργός τα αρνήθηκε; Η νεοφιλελεύθερη φύση της θα τα αρνούνταν ίσως, ως περιττή δαπάνη για δημόσιο αγαθό, όμως για τη διάσωση της πολιτικής της καριέρας θα συμφωνούσε στη λήψη αυτών των μέτρων. Λεφτά όμως δεν υπάρχουν ή καλύτερα, δεν υπάρχουν για εκπαίδευση, υγεία και για άλλα δημόσια αγαθά. 

Η υπουργός παιδείας, πριν ολοκληρώσει το έργο της φαίνεται ότι θα οδηγηθεί, ως άλλη Ιφιγένεια, στο πολιτικό θυσιαστήριο, καταβάλλοντας το αντίτιμο της σθεναρής υπεράσπισης των νεοφιλελεύθερων επιλογών της κυβέρνησης και του αρχηγού της, «της κείνων ρήμασι πειθόμενη». Θυσία είναι θα περάσει. Ο πολυχρονεμένος μας αρχηγός να είναι καλά. Να καίνε κεριά και λαμπάδες, «οι υμνούντες τον λόγον της αυτού αληθείας», στο μανουάλι της δικής του εικόνας. Μην ξεθωριάσει, να δώσει ο θεός του νεοφιλελευθερισμού.
Πέτρος Τσάπες 
Αιρετός στο ΑΠΥΣΔΕ Ηπείρου 
Read More »
Η θυσία της Ιφιγένειας … Κεραμέως - Του Πέτρου Τσάπε Η θυσία της Ιφιγένειας … Κεραμέως - Του Πέτρου Τσάπε Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 03, 2020 Rating: 5

Ρότα για τον λιμένα της Ηγουμενίτσας βάζει η Attica Group

Σάββατο, Οκτωβρίου 03, 2020
Ρότα για τον λιμένα της Ηγουμενίτσας βάζει η Attica GroupΡότα για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας έβαλε η Attica Group, η οποία δηλώνει έτοιμη να καταθέσει εκδήλωση ενδιαφέροντος στο πλαίσιο του σχετικού διαγωνισμού για την πώληση του 67% του Οργανισμού (ΟΛΗΓ). Επισημαίνεται ότι η Attica Group έχει πολύχρονη και σοβαρή παρουσία στις γραμμές της Αδριατικής και ειδικότερα στη διασύνδεση της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας με τα ιταλικά λιμάνια του Μπρίντεζι, του Μπάρι και της Αγκόνας.

Σύμφωνα με όσα έχει πληροφορηθεί η «Ν», η Attica Group, που ανακοίνωσε για το πρώτο εξάμηνο του 2020 μειωμένα έσοδα και αυξημένες ζημίες σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα λόγω της πανδημίας, θα δηλώσει «παρών» στον διαγωνισμό, ενώ άλλες πληροφορίες της «Ν» αναφέρουν ότι η εκδήλωση ενδιαφέροντος για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας είναι το πρώτο βήμα διεύρυνσης των δραστηριοτήτων του ομίλου σε νέα επιχειρηματικά πεδία, συγγενή με την ακτοπλοΐα, όπως τα logistics και ο τουρισμός.

Επισημαίνεται ότι ενδιαφέρον για την Ηγουμενίτσα έχει εκδηλώσει και ο ιταλικός όμιλος Grimaldi, ο μεγάλος ανταγωνιστής της Attica στις γραμμές της Αδριατικής.

Ο αντίκτυπος της πανδημίας

Στο μεταξύ, τα αποτελέσματα του ομίλου Attica για το πρώτο εξάμηνο του 2020 επηρεάστηκαν δραματικά από την πανδημία του Covid-19. Ειδικότερα, οι ενοποιημένες πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 117 εκατ. ευρώ έναντι 164 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019, ενώ τα ενοποιημένα κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 1,9 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 15,5 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο 2019.

Ως αποτέλεσμα της σημαντικής μείωσης του μεταφορικού έργου του ομίλου, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του Covid-19, στο πρώτο εξάμηνο του 2020 προέκυψαν ζημίες μετά από φόρους ύψους 40,96 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 11,05 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Στα αποτελέσματα περιλαμβάνεται ζημία ύψους 12,51 εκατ. ευρώ που προέκυψε από πράξεις αντιστάθμισης κινδύνου μεταβολής των τιμών καυσίμων, έναντι κέρδους ύψους 1,3 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Να σημειωθεί ότι το πρώτο εξάμηνο του 2020 καταγράφηκε μείωση του μεταφορικού έργου σε ποσοστό 56% στους επιβάτες, 46,3% στα Ι.Χ. οχήματα και 15,6% στα φορτηγά οχήματα σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Τα δρομολόγια των πλοίων για το πρώτο εξάμηνο του 2020 μειώθηκαν σε ποσοστό άνω του 33% (4.446 δρομολόγια το πρώτο εξάμηνο 2020 έναντι 6.683 δρομολογίων το αντίστοιχο περσινό διάστημα).

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, η διοίκηση του ομίλου συμμετέχει και υποστηρίζει τις προσπάθειες της ελληνικής πολιτείας να συμπεριλάβει την επιβατηγό ναυτιλία στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος λόγω της πανδημίας, σε συνδυασμό με το κομβικό έργο που επιτελεί στην οικονομική ανάπτυξη των νησιών μας και την εδαφική συνοχή της χώρας.

Του Λάμπρου Καραγεώργου
Read More »
Ρότα για τον λιμένα της Ηγουμενίτσας βάζει η Attica Group Ρότα για τον λιμένα της Ηγουμενίτσας βάζει η Attica Group Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 03, 2020 Rating: 5

Βίντεο με τις ομορφιές της Θεσπρωτίας το 1994

Σάββατο, Οκτωβρίου 03, 2020

Βίντεο με τις ομορφιές της Θεσπρωτίας το 1994


Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, μία παραγωγή του τοπικού τηλεοπτικού σταθμού tvA, με τις ομορφιές και τα αξιοθέατα της Θεσπρωτίας, το 1994.

Σε πολλά πλάνα θα δείτε πως ισχύει το "κάθε πέρσι και καλύτερα" αφού 26 χρόνια μετά, πολλές παραλίες πλέον δεν είναι προσβάσιμες ή έχουν αλλάξει όψη , όπως επίσης και πολλά πάρκα και χώροι αναψυχής.
Read More »
Βίντεο με τις ομορφιές της Θεσπρωτίας το 1994 Βίντεο με τις ομορφιές της Θεσπρωτίας το 1994 Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 03, 2020 Rating: 5

Η εκκλησιαστική διάλυση αρραβώνα στην Παραμυθιά του 1877

Σάββατο, Οκτωβρίου 03, 2020
Η εκκλησιαστική διάλυση αρραβώνα στην Παραμυθιά του 1877


Read More »
Η εκκλησιαστική διάλυση αρραβώνα στην Παραμυθιά του 1877 Η εκκλησιαστική διάλυση αρραβώνα στην Παραμυθιά του 1877 Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 03, 2020 Rating: 5

Αντιφασιστική συγκέντρωση την Τρίτη στον Πεζόδρομο Ηγουμενίτσας, για την δίκη της Χρυσής Αυγής

Σάββατο, Οκτωβρίου 03, 2020

 Αντιφασιστική συγκέντρωση την Τρίτη στον Πεζόδρομο Ηγουμενίτσας, για την δίκη της Χρυσής ΑυγήςRead More »
Αντιφασιστική συγκέντρωση την Τρίτη στον Πεζόδρομο Ηγουμενίτσας, για την δίκη της Χρυσής Αυγής  Αντιφασιστική συγκέντρωση την Τρίτη στον Πεζόδρομο Ηγουμενίτσας, για την δίκη της Χρυσής Αυγής Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 03, 2020 Rating: 5

Ο Μ. Κάτσης για την παράσταση διαμαρτυρίας του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΗΓ

Σάββατο, Οκτωβρίου 03, 2020
Ο Μ. Κάτσης για την παράσταση διαμαρτυρίας του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΗΓ"Σε μια πολύ δύσκολη από τις συνθήκες τις πανδημίας πραγματικότητα, η Νομαρχιακή Επιτροπή Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, διοργάνωσε σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας διατρανώνοντας την αντίθεσή της στο επικείμενο ξεπούλημα του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, με προίκα μάλιστα όλο το παράκτιο μέτωπο του νομού Θεσπρωτίας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει την απόλυτη ευθύνη για το σχεδιαζόμενο έγκλημα, να ξεπουλά ασημικά εν καιρώ πανδημίας. Δεν πρέπει κανείς να μείνει αμέτοχος απέναντι σε αυτή την εξέλιξη.
Δημοτικές και Περιφερειακές παρατάξεις, πολιτικά κόμματα, Θεσπρωτοί αιρετοί, παραγωγικοί φορείς και η τοπική κοινωνία, οφείλουν να πάρουν θέση δημόσια. Αν χαθεί το πιο πολύτιμο και αναπτυξιακό κομμάτι της πόλης, το λιμάνι που είναι μάλιστα εθνικής σημασίας, θα είναι μη αναστρέψιμο.

Τώρα λοιπόν, πριν να είναι αργά!

Μάριος Κάτσης - Bουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτία
Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Read More »
Ο Μ. Κάτσης για την παράσταση διαμαρτυρίας του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΗΓ Ο Μ. Κάτσης για την παράσταση διαμαρτυρίας του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΗΓ Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 03, 2020 Rating: 5

Πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Ηγουμενίτσα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού

Σάββατο, Οκτωβρίου 03, 2020
Πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Ηγουμενίτσα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού


Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση πραγματοποίησε την Παρασκευή 02/10/2020 το ΚΚΕ στην Ηγουμενίτσα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. 

Η προσυγκέντρωση των κομματικών οργανώσεων του ΚΚΕ έγινε στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Οι συγκεντρωθέντες με μαζική, μαχητική πορεία κατευθύνθηκαν στον χώρο της συγκέντρωσης διασχίζοντας τον παραλιακό δρόμο της πόλης. 

Τη συγκέντρωση άνοιξε, εκ μέρους της οργάνωσης περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας και των κομματικών οργανώσεων της Θεσπρωτίας. ο Λαέρτης Ρέγκας μέλος της Ε. Π. του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Φιλιατών. 

Ο Λαέρτης Ρέγκας στην ομιλία του ανέφερε : 

«Η σημερινή μέρα είχε οριστεί από το ΤΑΙΠΕΔ ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας. 

Αυτήν την μέρα επιλέξαμε να οργανώσουμε τη σημερινή μας συγκέντρωση. Για να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας σε αυτές τις εξελίξεις. Για να επαναλάβουμε άλλη μία φορά την θέση μας και την αποφασιστικότητα μας να αγωνιστούμε για λιμάνι στην Ηγουμενίτσα που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του λαού και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. 

Θέση με την οποία πορευόμαστε με συνέπεια συνέχεια και αγωνιστικά από το 2001 όταν το τότε λιμενικό ταμείο μετεξελίχθηκε σε ΟΛΗΓ ΑΕ. 

Τότε που όλο το παραλιακό μέτωπο της Θεσπρωτίας δόθηκε προίκα σαν χερσαία ζώνη στον ΟΛΗΓ ΑΕ με σκοπό την "ανάπτυξη" δήθεν της περιοχής. 

Γιατί θα συμφωνήσουμε όλοι ότι οι ανάπτυξη του λιμανιού αλλά και του παραλιακού μετώπου δεν αφορά μόνο την πόλη της Ηγουμενίτσας ή της Θεσπρωτίας αλλά όλη την περιοχή και όχι μόνο. 

Εκατοντάδες εργαζόμενοι της ευρύτερης περιοχής επισκέπτονται τις παραλίες της Θεσπρωτίας για αναψυχή. 

Μέσω του λιμανιού της Ηγουμενίτσας διεκπεραιώνεται η εμπορική αλλά και η τουριστική κίνηση της Κέρκυρας και των Παξών αλλά και η διακίνηση μέρους της ντόπιας παραγωγής προς την Ευρωπαϊκή Ένωση που αφορά κατά βάση ψάρια από τις ιχθυοκαλλιέργειες. 

Έχει λοιπόν μεγάλη σημασία σε ποιον θα ανήκει το λιμάνι και το παραλιακό μέτωπο γιατί αυτό παίζει σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη της περιοχής. 

Έχει μεγάλη σημασία να φωτιστεί ότι δεν υπάρχει ανάπτυξη που να ωφελεί όλους και τους εργαζόμενους και τους εργοδότες. 

Η σημερινή μας πολιτική συγκέντρωση δεν είναι το ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας. 

Είναι η κλιμάκωση μιας πλατειάς δραστηριότητας των κομματικών οργανώσεων του Κόμματος που αναπτύχθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα σε χώρους δουλειάς σε χωριά και γειτονιές, στα σωματεία θέτοντας στο επίκεντρο την ανάγκη το λιμάνι και συνολικά όλες οι υποδομές της χώρας να λειτουργούν και να αναπτύσσονται με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των καπιταλιστών. 

Τέλος πριν δώσουμε το λόγο στο σύντροφο Γρηγόρη Λιονή, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και επικεφαλής του τμήματος Οικονομίας της Κεντρικής Επιτροπής να αναφέρουμε: 

Δεν διαλέξαμε τυχαία αυτό τον χώρο για τη συγκέντρωσή μας. Το ίδιο κάναμε και με το Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή". Ο χώρος αυτός δεν υπάρχει πουθενά στα σχέδιά ούτε καν στης χερσαίας ζώνης. 

Είναι χαρακτηρισμένο σαν θάλασσα και ας έχει μπαζωθεί πριν από 40 χρόνια. Αυτός ο χώρος έχει παραχωρηθεί στον οργανισμό Λιμένα Ηγουμενίτσας για την κατασκευή τουριστικής μαρίνας που θα απαγορεύει στους κατοίκους την πρόσβαση στη θάλασσα. 

Έχει σημασία να τονίσουμε ότι την συγκεκριμένη πρόταση το 2016 από την διορισμένη τότε από τον ΣΥΡΙΖΑ διοίκηση του οργανισμού λιμένος συμφώνησε και το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας με μοναδική αντίρρηση αυτή, του εκλεγμένου δημοτικού συμβούλου με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, της "Λαϊκής Συσπείρωσης". 

Το αναφέρουμε αυτό γιατί σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ οργάνωσε συγκέντρωση στις πύλες του οργανισμού λιμένος «ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού». 

Είναι το λιγότερο υποκρισία. Είχε την διοίκηση του ΟΛΗΓ ΑΕ για πέντε χρόνια. Τι έκανε για να αποτρέψει αυτήν την εξέλιξη; Εκτός και αν διαμαρτύρονται γιατί η παραχώρηση στους επιχειρηματικούς ομίλους υλοποιείται από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τους παίρνει το ψωμί από το στόμα. 

Στις κραυγές του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων πολιτικών ομάδων που δήθεν καταγγέλλουν την ιδιωτικοποίηση και προβάλλουν ως φιλολαϊκή λύση τον δημόσιο έλεγχο στο λιμάνι το Κόμμα μας έχει επισημάνει ότι πρόκειται για απάτη, αφού το λιμάνι της Ηγουμενίτσας όπως και όλες οι πρώην ΔΕΚΟ ανήκαν στο αστικό κράτος που υπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα του κεφαλαίου . 

Η 30χρονη λειτουργία του οργανισμού λιμένος Ηγουμενίτσας στον τόπο μας υπό δημόσιο έλεγχο αυτό αποδεικνύει. Ποτέ δεν εξυπηρετήθηκαν λαϊκές ανάγκες από το τεράστια αστεία κέρδη της. Αντίθετα μοίραζε "καθρεφτάκια και χάντρες" σαν σε ιθαγενείς κατοίκους για να εξασφαλίσει την ανοχή τους. Τα οποία έργα, έγιναν με κρατική χρηματοδότηση εξυπηρετώντας τις ανάγκες λειτουργίας του λιμανιού. 

Επιλέξαμε επίσης αυτόν τον χώρο με σκοπό να αναδείξουμε τον παραλιακό χώρο σαν χώρο πολλαπλών δραστηριοτήτων. Χώρο για πολιτιστικές και πολιτικές εκδηλώσεις, για άθληση και αναψυχή. Δραστηριότητες που θα πάψουν με την υλοποίηση των κυβερνητικών σχεδίων». 


Στην συνέχεια πήρε τον λόγο ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος ο οποίος τόνισε ότι ο λαός «δεν έχει να κερδίσει τίποτα από τις επενδύσεις και την ανάπτυξη που κίνητρο έχουν το κέρδος» 

Ανέπτυξε τις θέσεις του ΚΚΕ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και την δυνατότητα ενός αλλού ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης φιλολαϊκού για το λαό. 

Αναφέρθηκε στους αστικούς μύθους για ανάπτυξη προς όφελος όλων που προπαγανδίζουν τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και τα αστικά κόμματα. Παρέπεμψε στην πικρή πείρα που έχει ο λαός του Πειραιά από την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού που επιδείνωσε συνολικά τις εργασιακές σχέσεις του λαού. 

Σε όσους επικαλούνται την τουριστική ανάπτυξη με την κατασκευή μαρίνας υπενθύμισε την πείρα της Λευκάδας που η εκεί επένδυση είχε σαν αποτέλεσμα να συρρικνώσει την τουριστική κίνηση μέσα στην πόλη προς όφελος του επενδυτή. 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις αυταπάτες περί μιας νέας κοινωνικής συμφωνίας που προπαγανδίζει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ αναπαράγοντας αυταπάτες για φιλολαϊκή ανάπτυξη με απλή κυβερνητική αλλαγή που πικρά έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός με το 3ο μνημόνιο και την υλοποίηση των δυο προηγούμενων. Για την υποκριτική του πρόταση περί λιμανιού με «δημόσιο έλεγχο» δηκτικά ανέφερε ότι τέτοιες προτάσεις πέρα από υποκριτικές έχουν υλοποιηθεί και στο παρελθόν. Ιδιαίτερα σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης στοχεύουν στην στήριξη από το κράτος τον καπιταλιστικών επενδύσεων σε συνθήκες που οι επιχειρηματικοί όμιλοι είναι απρόθυμοι να προχωρήσουν σε επενδύσεις χωρίς εξασφαλισμένο κέρδος. Τόνισε ότι το ΚΚΕ φωτίζει σήμερα πως μπορούν να ικανοποιηθούν οι ανάγκες για σύγχρονες θαλάσσιες μεταφορές που να διασφαλίζουν γρήγορη, ασφαλή και φθηνή μετακίνηση του λαού και των εμπορευμάτων, σταθερή δουλειά με προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων του κλάδου, ισόρροπη παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον. 

Προϋπόθεση για να γίνουν όλα αυτά είναι να πάρει η εργατική τάξη στα χέρια της την εξουσία, να κοινωνικοποιηθούν τα εργοστάσια, οι υποδομές, η γη, τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής. Μόνο τότε το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και οι υπόλοιπες υποδομές θα μπορούν να σχεδιάζονται, να λειτουργούν, να επεκτείνονται με κριτήριο την ευημερία της κοινωνίας. Στο έδαφος της εργατικής εξουσίας, ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός μπορεί να διασφαλίσει τον κατάλληλο καταμερισμό και την κατάλληλη χωροθέτηση των διαφορετικών λιμανιών της χώρας, ώστε να υπάρξει επιτέλους διασυνδεδεμένη και συμπληρωματική λειτουργία όλων των μεταφορών, θαλάσσιων, χερσαίων και αεροπορικών, με κριτήριο τη λαϊκή ευημερία. 

Το video με ολόκληρη την ομιλία του Γρηγόρη Λιονή: 


Η πολιτική συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με μουσικό αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι.
Read More »
Πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Ηγουμενίτσα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού Πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Ηγουμενίτσα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 03, 2020 Rating: 5

Σελίδες