Βασίλης Γιόγιακας: Επανέρχεται η δυνατότητα ιδιωτών να μεταφέρουν με Ι.Χ. μαθητές σε δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές

Δευτέρα, Ιανουαρίου 09, 2023
Βασίλης Γιόγιακας: Επανέρχεται η δυνατότητα ιδιωτών να μεταφέρουν με Ι.Χ. μαθητές σε δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές


Επανέρχεται η δυνατότητα ιδιωτών να μεταφέρουν με δικό τους μεταφορικό μέσο μαθητές δημοσίων σχολείων σε ορεινές, δύσβατες ή νησιωτικές περιοχές όταν δεν υπάρχει μεταφορικό μέσο δημόσιας χρήσης, σύμφωνα με προσθήκη σε Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα (680 Β’), αν η μεταφορά των μαθητών με μέσα δημόσιας συγκοινωνίας ή με ιδιόκτητα οχήματα του Δήμου ή της Περιφέρειας ή με δημόσια σύμβαση ανάθεσης υπηρεσιών δεν είναι εφικτή ή κρίνεται οικονομικά ασύμφορη, οι μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δημοσίων σχολείων μεταφέρονται με ιδιώτες μεταφορείς τα μέσα των οποίων πληρούν τις κατάλληλες προδιαγραφές (ζώνες ασφαλείας, ΚΤΕΟ, κ.λ.π.) σε ορεινές, δύσβατες ή νησιωτικές περιοχές. Οι ιδιώτες μεταφορείς δεν μπορεί να είναι όσοι έχουν τη γονική μέριμνα και μάλιστα την επιμέλεια ή οι επίτροποι, ανάδοχοι ή δικαστικοί συμπαραστάτες των μαθητών που μεταφέρονται, ή οι ίδιοι οι μαθητές εάν έχουν ενηλικιωθεί. Οι οδηγοί των μεταφορικών μέσων πρέπει να είναι ικανοί για οδήγηση με βάση τις ιατρικές εξετάσεις και να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις σε σχέση με το Ποινικό τους Μητρώο. Η Περιφέρεια μετά από αιτιολογημένη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου αποζημιώνει τους ιδιώτες μεταφορείς σύμφωνα με συγκεκριμένο μαθηματικό τύπο και μπορεί να τηρεί μητρώο ενδιαφερομένων ιδιωτών μεταφορέων.
«Η αλλαγή αυτή ήταν απαραίτητη για να μπορέσουν να πάνε στο σχολείο τους μαθητές από ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές, όπως είναι τα χωριά στο Σούλι που ήταν η αφορμή για να ασχοληθούμε με το θέμα. Αυτό που ζητήσαμε ήταν να επανέλθει ήταν η δυνατότητα να κάνουν μεταφορές μαθητών και ιδιώτες οδηγοί με τις απαραίτητες προϋποθέσεις, όπως ίσχυε πριν αυτή καταργηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα γιατί ανταποκρίθηκε άμεσα σε μια επείγουσα ανάγκη αλλά κα τους συναρμόδιους Υφυπουργούς Παιδείας, Μεταφορών και Υποδομών για τη συμβολή τους. Ήταν μια κίνηση που στηρίζει την αγροτική οικογένεια, που βοηθά την οικογένεια που ζει με τις δυσκολίες μιας απομακρυσμένης περιοχής να δώσει στα παιδιά της το αγαθό της μόρφωσης χωρίς να αγωνιά για το αυτονόητο, πως δηλαδή θα πάνε τα παιδιά της σχολείο.», δήλωσε ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Γιόγιακας.
Read More »
Βασίλης Γιόγιακας: Επανέρχεται η δυνατότητα ιδιωτών να μεταφέρουν με Ι.Χ. μαθητές σε δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές Βασίλης Γιόγιακας: Επανέρχεται η δυνατότητα ιδιωτών να μεταφέρουν με Ι.Χ. μαθητές σε δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 09, 2023 Rating: 5

Την Τετάρτη η δίκη του δημάρχου Φιλιατών Σπ. Παππά για παράβαση καθήκοντος

Δευτέρα, Ιανουαρίου 09, 2023
Την Τετάρτη η δίκη του δημάρχου Φιλιατών Σπ. Παππά για παράβαση καθήκοντος


Την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023, θα πραγματοποιηθεί η δίκη του δημάρχου Φιλιατών Σπύρου Παππά, μετά από μήνυση που του είχε καταθέσει ο εκδότης της εφημερίδας ΤΙΤΑΝΗ Θεσπρωτίας και δημοσιογράφος κ. Βαγγέλης Αναστασίου.

Η μήνυση που κατέθεσε ο εκδότης της εφημερίδας ΤΙΤΑΝΗ, στρέφεται κατά του δημάρχου για παράβαση του άρθρου 5 του Ν.3584/2007 σε συνδυασμό με το άρθρο 259 του Ποινικού Κώδικα.

Ο Δήμαρχος Φιλιατών, κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος και πως με πρόθεση, είχε αποκλείσει την εφημερίδα ΤΙΤΑΝΗ από τις πληρωμένες δημοσιεύσεις του Δήμου Φιλιατών, προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να τρομάξει και να φιμώσει τον δημοσιογράφο - εκδότη, ώστε να σταματήσει τον δημοσιογραφικό έλεγχο για τα γενόμενα στο δήμο και να τον οδηγήσει στην οικονομική του εξόντωση.

Συγκεκριμένα ο κ. Παππάς μηνύθηκε διότι παρέβη συστηματικά τα υπηρεσιακά του καθήκοντα, που απορρέουν από την προβλεπόμενη στη διάταξη του άρθρου 13 παρ.4 Ν. 2328/1995 (ΦΕΚ Α 159) υποχρέωσή του για ίση κατανομή των δημοσιεύσεων, οι οποίες προβλέπονται στο άρθρο 1 παρ. 3 Ν.3548/2007 (ΦΕΚ 68Α /20.3.2007), των φορέων του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα (παρ.6 άρθρου 1 Ν.1256/1982), όπως εκάστοτε ισχύει, σε νομαρχιακές και τοπικές εφημερίδες, η οποία, ως υποχρέωση επαναλαμβάνεται στο άρθρο 3 Ν.3584/2007.

Read More »
Την Τετάρτη η δίκη του δημάρχου Φιλιατών Σπ. Παππά για παράβαση καθήκοντος Την Τετάρτη η δίκη του δημάρχου Φιλιατών Σπ. Παππά για παράβαση καθήκοντος Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 09, 2023 Rating: 5

Τη συντοπίτισσά μας κα Ελευθερία Κώτσιου θα βραβεύσει η Πανηπειρωτική στη φετινή «Πίτα του Ηπειρώτη»

Δευτέρα, Ιανουαρίου 09, 2023
Τη συντοπίτισσά μας κα Ελευθερία Κώτσιου θα βραβεύσει η Πανηπειρωτική στη φετινή «Πίτα του Ηπειρώτη»


Σύμφωνα με πληροφορίες, φέτος, στην μεγάλη εκδήλωση «Πίτα του Ηπειρώτη 2023» της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας που θα γίνει 22 Ιανουαρίου 2023, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) θα βραβευτεί η συντοπίτισσά μας Ελευθερία Κώτσιου για το μεγάλο έργο της που αφορά τη διάσωση και διάδοση της λαϊκής μας τέχνης, προκειμένου να διατηρηθεί ζωντανή η Ηπειρώτικη παράδοση και να μεταλαμπαδευτεί στις νεότερες γενιές, καθώς και για το εξαιρετικό κοινωνικό της έργο.

Η κα Κώτσιου είναι ιδρύτρια των σωματείων με τον τίτλο: Πολιτιστικός και Κοινωνικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας «Ρένα Κώτσιου», «Το Σπίτι της Ρένας» Μνήμες-Παράδοση-Πολιτισμός .

Read More »
Τη συντοπίτισσά μας κα Ελευθερία Κώτσιου θα βραβεύσει η Πανηπειρωτική στη φετινή «Πίτα του Ηπειρώτη» Τη συντοπίτισσά μας κα Ελευθερία Κώτσιου θα βραβεύσει η Πανηπειρωτική στη φετινή «Πίτα του Ηπειρώτη» Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 09, 2023 Rating: 5

Ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου, για την απόφαση μεταφοράς απορριμμάτων από την Κέρκυρα

Δευτέρα, Ιανουαρίου 09, 2023
Ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου, για την απόφαση μεταφοράς απορριμμάτων από την Κέρκυρα


Αναφορικά με τη μεταφορά απορριμμάτων στη Μ.Ε.Α. Ηπείρου, τους προβληματισμούς και τις παραφιλολογίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η Περιφέρεια Ηπείρου διευκρινίζει τα ακόλουθα:
1) Το τέλος εισόδου 42,72€ ανά τόνο έως 80.000 τόνους και 29,97€ ανά τόνο για ποσότητες πέραν των 80.000 τόνων αφορά αποκλειστικά Συμβατικά Απόβλητα, δηλαδή απορρίμματα που παράγονται αποκλειστικά εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Ηπείρου. Επομένως, η μεταφορά στη ΜΕΑ Ηπείρου Μη Συμβατικών Αποβλήτων (απορριμμάτων που παράγονται σε άλλες περιοχές της χώρας,) σύμφωνα με τη Σύμβαση Σύμπραξης δεν μειώνει το κόστος για τους Ηπειρώτες.
2) Αντίθετα, η επεξεργασία Μη Συμβατικών Αποβλήτων στη ΜΕΑ ενδέχεται να προκαλέσει αύξηση του κόστους για τους Ηπειρώτες εκ πλαγίου, αν ο ΑΣΔΣΑ δεν διασφαλίσει την επεξεργασία τους με διαφανείς διαδικασίες και δεν προβαίνει σε δειγματοληψίες. Και τούτο διότι οι προαναφερόμενες τιμές για τα Συμβατικά Απόβλητα αφορούν συγκεκριμένο εύρος διακύμανσης της σύνθεσής τους, η διεύρυνση της οποίας συνεπάγεται αύξηση του κόστους. Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει αποτρέψει στο παρελθόν προσπάθειες αύξησης του τέλους εισόδου δι’ αυτής της οδού.
3) Θα πρέπει να αποτραπεί από τον οικείο φορέα η εναπόθεση του υπολείμματος των Μη Συμβατικών στους ΧΥΤΥ της Ηπείρου, καθώς όχι μόνο δεν προσφέρει κάποιο όφελος, αλλά αντίθετα τους επιβαρύνει. Εκ του νόμου οι Φο.Δ.Σ.Α. έχουν κοινωφελή και μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και ως εκ τούτου δεν επιτρέπεται να λειτουργούν με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια και σκοπό το κέρδος. Τα ανταποδοτικά που εισπράττουν για την ταφή του υπολείμματος αποδίδονται στους λειτουργούς των Χ.Υ.Τ.Υ.. Ας σημειωθεί ότι το τέλος ταφής στο Χ.Υ.Τ.Υ. Ελληνικού που τον διαχειρίζεται δυνάμει Προγραμματικής Σύμβασης η Περιφέρεια Ηπείρου ανέρχεται σε 14,70€ ανά τόνο, ενώ στο Χ.Υ.Τ.Υ. Βλαχέρνας σε 18,50€ ανά τόνο.

Η Περιφερειακή Αρχή παρακολουθεί με ιδιαίτερο σκεπτικισμό τα τεκταινόμενα στο χώρο της διαχείρισης των απορριμμάτων, ιδίως όσον αφορά παράδοση κατ’ ουσίαν αρμοδιοτήτων στον Ιδιωτικό Φορέα, την άσκηση των οποίων η Σύμβαση Σύμπραξης έχει προβλέψει για το Δημόσιο Φορέα της ΣΔΙΤ. Αναφερόμαστε στην αντισυμβατική μέσω του Ιδιωτικού Φορέα και παράνομη με Φορτηγά Ιδιωτικής Χρήσης μεταφορά του υπολείμματος, όταν έχει κριθεί τελεσίδικα με δικαστική απόφαση -που δικαίωσε κατά κράτος την Περιφέρεια Ηπείρου- πως μόνο με Φορτηγά Δημόσιας Χρήσης μπορεί να διενεργείται.
Πρόκειται για τη μεταφορά του υπολείμματος με τα ανταποδοτικά των δημοτών με αυξημένο κόστος σε σχέση με αυτό που είχε πετύχει η Περιφερειακή Αρχή και η οποία με τις άοκνες προσπάθειές της μάλιστα είχε εξασφαλίσει δημόσια χρηματοδότηση, απαλλάσσοντας πλήρως όλους τους Ηπειρώτες από το κόστος μεταφοράς του.
Όλα αυτά είναι μόνο η αρχή της δικαίωσης των χειρισμών της Περιφερειακής Αρχής στο χώρο των απορριμμάτων.
Η μονομερής επιβολή της επεξεργασίας των ΑΣΑ της Κέρκυρας στη ΜΕΑ Ηπείρου, που δεν επιχειρήθηκε ποτέ όσο διαχειριζόταν τη ΣΔΙΤ η Περιφέρεια, αλλά μεταφερόταν σε άλλους προορισμούς, ενδέχεται να είναι προάγγελος εν γένει εξελίξεων στο πολύπαθο έργο της Ηπείρου.
Read More »
Ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου, για την απόφαση μεταφοράς απορριμμάτων από την Κέρκυρα Ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου, για την απόφαση μεταφοράς απορριμμάτων από την Κέρκυρα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 09, 2023 Rating: 5

11,7 εκατομμύρια το κόστος των σκουπιδιών στην Ήπειρο για εργοστάσιο και ΧΥΤΥ - Τα ποσά στους δήμους της Θεσπρωτίας

Δευτέρα, Ιανουαρίου 09, 2023
11,7 εκατομμύρια το κόστος των σκουπιδιών στην Ήπειρο για εργοστάσιο και ΧΥΤΥ - Τα ποσά στους δήμους της Θεσπρωτίας


Στα 11,7 εκατομμύρια ανέρχεται για το 2023 το κόστος για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο. Κόστος που πέφτει στους ώμους των πολιτών μέσω των ανταποδοτικών τελών.
Σημειώνεται ότι στα ποσά αυτά δεν περιλαμβάνεται το κόστος για την αποκομιδή το οποίο είναι διαφορετικό για κάθε δήμο αλλά εξίσου μεγάλο.
Τα 11,7 εκατομμύρια είναι αυτά που θα πληρωθούν στον ΦΟΔΣΑ για την διαχείριση στο εργοστάσιο και τους ΧΥΤΑ.
Το ποσό περιλαμβάνει και το περιβαλλοντικό τέλος που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση και το οποίο ανέρχεται στο 1,7 εκατομμύρια.
Άνω του 40% του συνολικού ποσού για την διαχείριση καταβάλλεται από τον Δήμο Ιωαννιτών, τον μεγαλύτερο της Ηπείρου.
Σημειώνεται ότι το τέλος διαχείρισης είναι ενιαίο για όλους τους Δήμους της Ηπείρου ανεξάρτητα από τις ποσότητες και τις αποστάσεις. Ήταν αυτή μία από τις πρώτες αποφάσεις που είχε λάβει ο Αναγκαστικός Σύνδεσμος παρά τις αντιδράσεις που είχαν προκληθεί.
Η τιμολογιακή πολιτική για το 2023 εγκρίθηκε ήδη από την Εκτελεστική Επιτροπή του Αναγκαστικού Συνδέσμου και έχει αποσταλεί στα 18 Δημοτικά Συμβούλια για έγκριση.
Πρόκειται για μία διαδικασία που γίνεται εξαιρετικά νωρίς και χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν ληφθεί υπόψιν τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται λόγω της μεταφοράς των απορριμμάτων από την Κέρκυρα.
Το 2023 από το νησί των Φαιάκων, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος θα μεταφερθούν στο εργοστάσιο των Ιωαννίνων 21 χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων. Στους ΧΥΤΥ της Ηπείρου θα γίνει και η διαχείριση του υπολείμματος.
Η ποσότητα είναι εξαιρετικά σημαντικά και προφανώς τα οικονομικά οφέλη που θα αποφέρει θα πρέπει να αποσαφηνιστούν όπως και ο τρόπος που θα μπορέσουν να ανακουφιστούν οι Δήμοι της Ηπείρου.

Το κόστος που θα καταβάλλουν οι Δήμοι της Ηπείρου για το 2023 για την διαχείριση των απορριμμάτων αναλυτικά είναι το ακόλουθο:
-Δήμος Ηγουμενίτσας 1,05 εκατομμύρια
-Δήμος Σουλίου 274.587
-Δήμος Φιλιατών 195.039
-Δήμος Ιωαννιτών 4,8 εκατομμύρια
-Δήμος Ζίτσας 389.911 ευρώ
-Δήμος Μετσόβου 148.580
-Δήμος Πωγωνίου 142.809
-Δήμος Κόνιτσας 96.808
-Δήμος Δωδώνης 120.891
-Δήμος Ζαγορίου 86.418
-Δήμος Βορείων Τζουμέρκων 60.793
-Δήμος Άρτας 1, 4 εκατομμύρια
-Δήμος Ζηρού 396.511
-Δήμος Σκουφά 429.299
-Δήμος Καραϊσκάκη 90.626
-Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων 91.036
-Δήμος Πρέβεζας 1,2 εκατομμύρια
-Δήμος Πάργας 564.910
Read More »
11,7 εκατομμύρια το κόστος των σκουπιδιών στην Ήπειρο για εργοστάσιο και ΧΥΤΥ - Τα ποσά στους δήμους της Θεσπρωτίας 11,7 εκατομμύρια το κόστος των σκουπιδιών στην Ήπειρο για εργοστάσιο και ΧΥΤΥ - Τα ποσά στους δήμους της Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 09, 2023 Rating: 5

1.290 τροχαίες παραβάσεις σε μία εβδομάδα στην Ήπειρο

Δευτέρα, Ιανουαρίου 09, 2023
1.290 τροχαίες παραβάσεις σε μία εβδομάδα στην Ήπειρο


Οι έλεγχοι συνεχίζονται με βάση τις πάγιες εντολές της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Συγκεκριμένα το διάστημα από 1 έως 7 Ιανουαρίου 2023, διενεργήθηκαν 91.779 τροχονομικοί έλεγχοι οδηγών και οχημάτων και βεβαιώθηκαν 17.313 παραβάσεις.

Πιο αναλυτικά, παραβάσεις βεβαιώθηκαν ανά περιφέρεια, ως ακολούθως:
· 2.812 στην Αττική,
· 2.142 στη Θεσσαλία,
· 1.755 στη Θεσσαλονίκη,
· 1.510 στη Δυτική Ελλάδα,
· 1.487 στην Κεντρική Μακεδονία,
· 1.447 στην Κρήτη,
· 1.290 στην Ήπειρο,
· 1.237 στη Στερεά Ελλάδα,
· 1.063 στην Πελοπόννησο,
· 996 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
· 505 στη Δυτική Μακεδονία,
· 420 στα Ιόνια Νησιά,
· 362 στο Βόρειο Αιγαίο και
· 287 στο Νότιο Αιγαίο.

Ειδικότερα, οι παραβάσεις, που βεβαιώθηκαν αφορούν:
• 5.970 για παράνομη στάθμευση,
• 4.213 για υπερβολική ταχύτητα,
• 789 για οδήγηση χωρίς άδεια ικανότητας οδήγησης,
• 661 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,
• 606 για οδήγηση σε κατάσταση μέθης,
• 429 για μη χρήση προστατευτικού κράνους,
• 358 για Κ.Τ.Ε.Ο.,
• 214 ανασφάλιστα οχήματα,
• 156 για θορύβους,
• 152 για παραβίαση σηματοδότη,
• 147 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας,
• 109 για χρήση κινητού τηλεφώνου,
• 105 για αντικανονικούς ελιγμούς,
• 67 για φθαρμένα ελαστικά,
• 62 μη τήρηση απόστασης ασφαλείας,
• 60 για αντικανονικό προσπέρασμα,
• 31 για απόσπαση προσοχής οδηγού,
• 28 για αντίθετη κίνηση σε μονόδρομο,
• 25 για μη χρήση παιδικών καθισμάτων,
• 22 για αντικανονική χρήση φώτων,
• 19 για παραβίαση σήματος τροχονόμου,
• 16 για παραβίαση προτεραιότητας,
• 11 για καυσαέρια,
• 9 για έλλειψη ζώνης ασφαλείας,
• 8 για υπέρβαρο φορτίο,
• 6 μη κίνηση σε δεξιό άκρο οδού,
• 5 για κίνηση στην αριστερή λωρίδα και
• 3.035 λοιπές παραβάσεις.

Η Ελληνική Αστυνομία, αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα οδικής ασφάλειας και στο πλαίσιο αυτό οι έλεγχοι θα συνεχισθούν με αμείωτη ένταση με σκοπό τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.
Επιπλέον, στοχευμένες δράσεις και εξειδικευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, πραγματοποιήθηκαν σε καθημερινή βάση καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας 2 έως 8 Ιανουαρίου 2023, στην περιοχή της παραλιακής Ε.Ο. Αθηνών-Σουνίου, με σκοπό την αντιμετώπιση των αυτοσχέδιων αγώνων, καθώς και άλλων επικίνδυνων παραβάσεων που οδηγούν σε τροχαία ατυχήματα, διαταράσσουν την ασφάλεια των συγκοινωνιών και την ομαλή και ασφαλή κίνηση των πολιτών.
Συνολικά διενεργήθηκαν 429 τροχονομικοί έλεγχοι οδηγών και οχημάτων, βεβαιώθηκαν 190 παραβάσεις, για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα και πραγματοποιήθηκε 1 σύλληψη.

Πιο αναλυτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν ήταν:
· 39 για υπερβολική ταχύτητα,
· 23 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,
· 18 για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος,
· 6 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης,
· 1 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη,
· 1 για χρήση κινητού τηλεφώνου και
· 102 για λοιπές παραβάσεις.

Επιπρόσθετα, αφαιρέθηκαν 10 ζεύγη πινακίδων, 33 άδειες κυκλοφορίας και 38 άδειες ικανότητας οδήγησης.
Τέλος, μεταφέρθηκαν και 5 οχήματα.
Οι έλεγχοι θα συνεχισθούν με την ίδια ένταση και σε άλλες περιοχές της Αττικής, που παρουσιάζουν αυξημένη και επικίνδυνη παραβατικότητα.
Read More »
1.290 τροχαίες παραβάσεις σε μία εβδομάδα στην Ήπειρο 1.290 τροχαίες παραβάσεις σε μία εβδομάδα στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 09, 2023 Rating: 5

Παρακάμπτει και ο «Μπλε Διάδρομος» τη Θεσπρωτία και την Πρέβεζα

Δευτέρα, Ιανουαρίου 09, 2023
Παρακάμπτει και ο «Μπλε Διάδρομος» τη Θεσπρωτία και την Πρέβεζα


Τις τελευταίες ώρες και με αφορμή… ανακύκλωση δημοσιευμάτων από αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης, επανήλθε το θέμα του «Μπλε Διαδρόμου» ενός μεγάλου και σημαντικού σχεδιασμού που αφορά άμεσα την Ελλάδα και την Ήπειρο.
Ο «Μπλε Διάδρομος» -Blue Corridor- είναι ο αυτοκινητόδρομος Αδριατικής – Ιονίου, που θα εκτείνεται σε περίπου 1.500 χιλιόμετρα και θα συνδέει οδικώς την κεντρική Ευρώπη με ένα από τα πιο όμορφα κομμάτια: τις ακτές της Αδριατικής και του Ιονίου.
Ο οδικός αυτός άξονας προβλέπεται ότι θα εκτείνεται από τη Βόρεια Ιταλία, θα διασχίζει τα Δυτικά Βαλκάνια και μέσω της Ιόνιας οδού θα καταλήγει στο νότιο άκρο της Πελοποννήσου.
Τμήματα του άξονα αυτού βρίσκονται υπό κατασκευή ενώ η Αλβανία έχει προχωρήσει σημαντικά τις διαγωνιστικές διαδικασίες τους τελευταίους μήνες.
Πρόκειται για ένα έργο που δεν θα ολοκληρωθεί σε ένα ή δύο χρόνια, όμως είναι στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι αυτό από μόνο του είναι σημαντικό.
Αν κάτι όφειλε να πράξει η Ήπειρος είναι να ενεργοποιήσει όλες τις δυνάμεις της ώστε η Ιόνια Οδός να ολοκληρωθεί με βάση τον αρχικό σχεδιασμό και τα χαρακτηριστικά που απαιτεί ένα τέτοιο διευρωπαϊκό έργο.
Όφειλε επίσης να πείσει και να απαιτήσει από την πολιτεία την επέκταση της Αμβρακίας Οδού μέχρι το Μαυρομάτι, μέχρι δηλαδή τα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Ο χάρτης του «Μπλε Διαδρόμου» παρότι έρχεται από το παρελθόν αναπαράγεται τις τελευταίες ώρες με μεγάλη ταχύτητα και με πλήθος διαμαρτυριών επειδή ο συγκεκριμένος άξονας περνά από τα Γιάννινα και την Άρτα και όχι από την Θεσπρωτία και την Πρέβεζα.
Ο «Μπλε Διάδρομος» σε επίπεδο σχεδιασμού πάντα, στην Ελλάδα περιλαμβάνει την υφιστάμενη Ιόνια Οδό, τον άξονα Πάτρα- Πύργος- Καλό Νερό- Τσακώνα- Καλαμάτα.
Πατάει δηλαδή πάνω σε έργα κατασκευασμένα και υπό κατασκευή όπως και στις υπόλοιπες χώρες.
Προφανώς ένας… ενδοηπειρωτικός πόλεμος με αυτά τα δεδομένα δεν πρόκειται να προσθέσει τίποτα ούτε να αλλάξει κάτι..
Ένα κίνημα Ηπειρωτών όμως με σκοπό να μην «κουρευτεί» το ελληνικό κομμάτι του δρόμου και παράλληλα να επεκταθεί η Αμβρακία Οδός μέχρι τα σύνορα, διασχίζοντας όλη την παραλιακή ζώνη της Ηπείρου και ενώνοντας το λιμάνι της Ηγουμενίτσας προς βορά και νότο, θα είχε μεγάλη αξία..
Ιδού λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρό για όσους θέλουν να διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών στις βουλευτικές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές..
Read More »
Παρακάμπτει και ο «Μπλε Διάδρομος» τη Θεσπρωτία και την Πρέβεζα Παρακάμπτει και ο «Μπλε Διάδρομος» τη Θεσπρωτία και την Πρέβεζα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 09, 2023 Rating: 5

Ανέλαβε και επίσημα καθήκοντα ο νέος Γραμματέας της Αποκεντρωμένης κ. Σεραφείμ Λιάπης

Δευτέρα, Ιανουαρίου 09, 2023
Ανέλαβε και επίσημα καθήκοντα ο νέος Γραμματέας της Αποκεντρωμένης κ. Σεραφείμ Λιάπης


Ανέλαβε και επίσημα καθήκοντα εδώ και λίγες ημέρες ο Ειδικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας Σεραφείμ Λιάπης.

Ο θεσμός των Γραμματέων επανήλθε με απόφαση της Κυβέρνησης και η ορκωμοσία τους έγινε λίγο πριν τα Χριστούγεννα στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Ανήμερα των Θεοφανείων ο κ. Σεραφείμ Λιάπης έκανε και την πρώτη δήλωση, η οποία είχε κυρίως χαρακτηριστικά εθιμοτυπικά.

«Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι στην Ήπειρο και υπηρετώ από τη θέση του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης. Ήταν επιλογή μου που είμαι εδώ και ευχαριστώ την κυβέρνηση που μου έδωσε αυτή την ευκαιρία», ανέφερε συμπληρώνοντας ότι προσεχώς θα έχει να πει περισσότερα αφού πρώτα ενημερωθεί.
Read More »
Ανέλαβε και επίσημα καθήκοντα ο νέος Γραμματέας της Αποκεντρωμένης κ. Σεραφείμ Λιάπης Ανέλαβε και επίσημα καθήκοντα ο νέος Γραμματέας της Αποκεντρωμένης κ. Σεραφείμ Λιάπης Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 09, 2023 Rating: 5

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του λιμένα Ηγουμενίτσας για το 2023

Δευτέρα, Ιανουαρίου 09, 2023
Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του λιμένα Ηγουμενίτσας για το 2023 


Τον προϋπολογισμό του 2023 του λιμένα Ηγουμενίτσας ενέκρινε το υπουργείο Ναυτιλίας.
Σύμφωνα με αυτόν, τα έσοδα θα ανέλθουν στα 7,17 εκατ. και τα έξοδα στα 7,12 εκατ., με βάση το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών – ESA.
Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας βρίσκεται σε τροχιά αποκρατικοποίησης. Μετά την αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε, τον Οκτώβριο, την κατακύρωση της απόκτησης του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΗΓ Α.Ε. στην κοινοπραξία GRIMALDI EUROMED S.p.A. – MΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ Α.Ν.Ε. & ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε. έναντι συνολικού τιμήματος 84,17 εκατ. ευρώ.
Read More »
Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του λιμένα Ηγουμενίτσας για το 2023 Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του λιμένα Ηγουμενίτσας για το 2023 Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 09, 2023 Rating: 5

Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Πότε αρχίζει το πρόγραμμα

Δευτέρα, Ιανουαρίου 09, 2023
Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Πότε αρχίζει το πρόγραμμα


Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα φωτοβολταϊκά στη στέγη, καθώς ο Οδηγός του αναμένεται να δημοσιευτεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εντός Ιανουάριου, ενώ η εκκίνηση των αιτήσεων προσδιορίζεται έως τον Μάρτιο.

Τον Οδηγό αναμένουν χιλιάδες νοικοκυριά κι επιχειρήσεις ώστε να μειώσουν το κόστος της ενέργειας που καταναλώνουν.

Το πρόγραμμα αφορά 250.000 άδειες, όπως έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, εκ των οποίων οι 100.000 θα αφορούν σε οικιακή χρήση, οι 75.000 σε επαγγελματική στέγη και οι 75.000 σε αγροτική εκμετάλλευση. Πάντως δεν αποκλείεται σταδιακά η περίμετρος των δικαιούχων να ανοίξει πάνω από τους 250.000, ανάλογα με τις ανάγκες των δικαιούχων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Η επιδότηση αναμένεται να κυμαίνεται στο επίπεδο του 30% – 40% ενώ για όσους επιλέξουν να συνδυάσουν το φωτοβολταϊκό με μπαταρία αποθήκευσης, η επιδότηση αναμένεται να αυξάνεται στο 60% καλύπτοντας μεγαλύτερο τμήμα του συνολικού κόστους της επένδυσης.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια αλλά η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει με προτεραιοποίηση στα πρότυπα του Εξοικονομώ.

Εκτός από την υποβολή αίτησης για υπαγωγή στο πρόγραμμα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν επίσης στον ΔΕΔΔΗΕ αίτηση για τη σύνδεση του φωτοβολταϊκού στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Έτσι, για να «τρέξει» το πρόγραμμα όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, το ΥΠΕΝ έχει επίσης δρομολογήσει την απλοποίηση της υποβολής αίτησης σύνδεσης, με σκοπό να γίνει με τον μικρότερο αριθμό δικαιολογητικών, χωρίς να χρειάζεται καν μηχανικός για να διεκπεραιωθεί.
Read More »
Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Πότε αρχίζει το πρόγραμμα Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Πότε αρχίζει το πρόγραμμα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 09, 2023 Rating: 5

Αντιδράσεις για τη μεταφορά των απορριμμάτων της Κέρκυρας

Δευτέρα, Ιανουαρίου 09, 2023
Αντιδράσεις για τη μεταφορά των απορριμμάτων της Κέρκυρας


Το πρόβλημα των απορριμμάτων που εδώ και χρόνια ταλανίζει το νησί της Κέρκυρας, μπαίνει σε ρότα… Ηπείρου και κατάλληλος χώρος κρίθηκε από το αρμόδιο υπουργείο αυτός που βρίσκεται και ήδη λειτουργεί στο Ελευθεροχώρι του δήμου Δωδώνης.
Ωστόσο, οι τοπικοί άρχοντες εκφράζουν την έκπληξή τους, διότι ως τώρα δεν είχαν καμιά απολύτως ενημέρωση. Ο φορέας διαχείρισης δηλώνει παντελή άγνοια για την απόφαση του υπουργείου, αφού δεν είχε προηγηθεί καμιά απολύτως συζήτηση ή ενημέρωση.
Την έκπληξή του εξέφρασε στην ΕΡΤ Ιωαννίνων ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, Χρήστος Ντακαλέτσης, σημειώνοντας πως ανακύπτουν περαιτέρω ζητήματα και υπήρξε αιφνιδιασμός. Επιπλέον θέτει και θέμα με τον πρόσθετο όγκο των απορριμμάτων και σχετικά με τη δυναμικότητα που το εργοστάσιο έχει, προς την επεξεργασία των απορριμμάτων. Τέλος, ο κ. Ντακαλέτσης τόνισε πως τίθενται και περιβαλλοντικοί λόγοι, αφήνοντας να εννοηθεί πως οι αιρετοί θα συζητήσουν σε βάθος την απρόσμενη αυτή εξέλιξη.
Η έκδοση του ΦΕΚ για τη μεταφορά απορριμμάτων από την Κέρκυρα στα Γιάννενα ικανοποιεί το νομό της Κέρκυρας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η δήμαρχος Μερόπη Υδραίου.
Χαρακτηρίζει «ευχάριστη» την είδηση, εκτιμώντας ότι με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η μεταφορά των απορριμμάτων σε χαμηλότερες τιμές για τον πολίτη. «Πετύχαμε αυτό που άλλοι μας έλεγαν ότι είναι αδύνατο και δεν μπορεί να γίνει», υπογραμμίζει η κυρία Υδραίου και χαρακτηρίζει ρεαλιστική την επιτευχθείσα συμφωνία, τονίζοντας επιπλέον πως «το πετύχαμε χωρίς να υπάρχει καμιά πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση για το δημότη».
Read More »
Αντιδράσεις για τη μεταφορά των απορριμμάτων της Κέρκυρας Αντιδράσεις για τη μεταφορά των απορριμμάτων της Κέρκυρας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 09, 2023 Rating: 5

Σελίδες