Εθελοντική Αιμοδοσία από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ραγίου

Τρίτη, Δεκεμβρίου 17, 2019
Εθελοντική Αιμοδοσία από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ραγίου


Ελάτε στην εθελοντική αιμοδοσία του Συλλόγου μας αύριο ΤΕΤΑΡΤΗ 18 Δεκεμβρίου Απόγευμα ώρες 15:30 έως 20:30 στην αίθουσα του Συλλόγου.
Read More »
Εθελοντική Αιμοδοσία από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ραγίου Εθελοντική Αιμοδοσία από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ραγίου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 17, 2019 Rating: 5

Χριστουγεννιάτικα σπιτάκια δραστηριοτήτων για όλους - Πρόγραμμα τρέχουσας εβδομάδας

Τρίτη, Δεκεμβρίου 17, 2019
Χριστουγεννιάτικα σπιτάκια δραστηριοτήτων για όλους - Πρόγραμμα τρέχουσας εβδομάδας


Φέτος το χριστουγεννιάτικο σκηνικό του Δήμου μας αλλάζει, με Χριστουγεννιάτικα σπιτάκια και πολλές εκπλήξεις στον πεζόδρομο της Γρηγορίου Λαμπράκη. 

Πρόγραμμα τρέχουσας εβδομάδας: 

· Τρίτη 17/12: 
10:30, ΕΝΕΓΥΛ (σπιτάκι Νο 7) 
17:00, ΚΔΑΠ ΔΙΑΥΛΟΣ (σπιτάκι Νο 7) 
17:00, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 4ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας (σπιτάκι Νο 6) 

· Τετάρτη 18/12: 
10:00, Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσπρωτίας (σπιτάκι Νο 5) 
10:30, Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας (σπιτάκι Νο 7) 
16:00, Πολιτιστικός Σύλλογος Οικισμού Εθνικής Αντίστασης – Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 5ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας (σπιτάκι Νο 7) 

Τα Χριστουγεννιάτικα σπιτάκια με ποικίλες δράσεις, οι οποίες θα ανακοινώνονται ανά εβδομάδα, θα διατίθενται δωρεάν σε Συλλόγους, Φορείς και επαγγελματίες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 2665361270, με την υπεύθυνη κα Χριστίνα Τζέλλου. 

Μείνετε συντονισμένοι…
Read More »
Χριστουγεννιάτικα σπιτάκια δραστηριοτήτων για όλους - Πρόγραμμα τρέχουσας εβδομάδας Χριστουγεννιάτικα σπιτάκια δραστηριοτήτων για όλους - Πρόγραμμα τρέχουσας εβδομάδας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 17, 2019 Rating: 5

Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Θεσπρωτίας - Ευχαριστήρια επιστολή

Τρίτη, Δεκεμβρίου 17, 2019
Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Θεσπρωτίας - Ευχαριστήρια επιστολή


Το Σάββατο 14-12-2019 διοργανώθηκε στο Κ.Δ.Α.Π. «Το δέντρο της γνώσης», υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσπρωτίας και με την πολύτιμη συνδρομή της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων του Νομού Θεσπρωτίας και της Διεθνής Ένωσης Αστυνομικών Θεσπρωτίας (I.P.A.) η καθιερωμένη πλέον ετήσια Χριστουγεννιάτικη παιδική εορτή για τα παιδιά του Αστυνομικού και Πολιτικού Προσωπικού της Διεύθυνσης Αστυνομίας του Νομού μας.
Το προσωπικό του Κ.Δ.Α.Π. υποδέχθηκε με ιδιαίτερη καλοσύνη και αγάπη τα παιδιά μας και τους προσέφερε ένα πλούσιο πρόγραμμα με πολλές δραστηριότητες που γέμισε τα προσωπάκια τους με χαμόγελα, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον τους μέχρι το τέλος χαρίζοντάς τους έτσι μια αξέχαστη εμπειρία.
Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Θεσπρωτίας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως το προσωπικό του Κ.Δ.Α.Π. «Το δέντρο της γνώσης» για την άρτια και αφιλοκερδή διοργάνωση της παιδικής Χριστουγεννιάτικης γιορτής καθώς επίσης και τα Super Market Γκαμπρέλας και Σκλαβενίτης τα οποία υποστήριξαν την γιορτή με κάθε είδους γλυκίσματα και εδέσματα για τα παιδιά μας.
Ήταν ένα υπέροχο απόγευμα για γονείς και παιδιά και να ευχηθούμε και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά να γιορτάσουμε και πάλι.
Σας ευχόμαστε Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το νέο Έτος.


ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

NAKOΣ Βασίλειος ZΗΣΗΣ Δημήτριος
Read More »
Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Θεσπρωτίας - Ευχαριστήρια επιστολή Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Θεσπρωτίας - Ευχαριστήρια επιστολή Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 17, 2019 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Συνεδριάζει την Πέμπτη η Επιτροπή Κυκλοφοριακών & Συγκοινωνιακών Ρυθμίσεων

Τρίτη, Δεκεμβρίου 17, 2019
Ηγουμενίτσα: Συνεδριάζει την Πέμπτη η Επιτροπή Κυκλοφοριακών & Συγκοινωνιακών Ρυθμίσεων


Καλείστε σε συνεδρίαση της Επιτροπής Κυκλοφοριακών & Συγκοινωνιακών Ρυθμίσεων, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 14:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου (οδός Σουλίου, αρ. 3), για συζήτηση και λήψη αποφάσεων επί των παρακάτω θεμάτων: 

Επί του με αριθ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΘΕΣ/437114/313218/3303-12/08/19 εγγράφου του Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής κληρονομιάς σχετικά με την απομάκρυνση οδικής πινακίδας σήμανσης στη διασταύρωση της περιφερειακής οδού Ηγουμενίτσας και της οδού Πάργας.
Επί του με αριθ. πρωτ. 2132.22-1/422/19/06-08-19 εγγράφου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας σχετικά με την θέση στάθμευσης ταξί (πιάτσα) πλησίον του πνευματικού κέντρου Πάνθεον.
Επί του με αριθ. πρωτ. 117/25.09.2019 εγγράφου του 4ου 12θέσιου Δημ. Σχολείου Ηγουμενίτσας σχετικά με την έγκριση κυκλοφοριακών παρεμβάσεων επί της οδού Κώστα Νίτσου.
Επί του με αριθ. πρωτ. 736/30.09.2019 εγγράφου του Βρεφονηπιακού Σταθμού ΟΑΕΔ Ηγουμενίτσας σχετικά με την διαγράμμιση και σήμανση του δρόμου έμπροσθεν του σταθμού.
Επί του με αριθ. πρωτ. 161/02.10.2019 εγγράφου του 5ου Δημ. Σχολείου Ηγουμενίτσας σχετικά με την σήμανση και διαγράμμιση χώρου στάθμευσης λεωφορείου και διάβασης πεζών.
Επί της απόφασης με αριθμό 7/2019 της κοινότητας Ηγουμενίτσας επί διαβάσεων πεζών στις ράμπες Α.Μ.Ε.Α. στην Ηγουμενίτσα.
Επί του με αριθ. πρωτ. 8195/23.10.2019 εγγράφου της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. σχετικά με την έγκριση κυκλοφοριακών παρεμβάσεων επί της παραλιακής οδού.
Επί του με αριθ. πρωτ. 8613/08.11.2019 εγγράφου της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. σχετικά με την έγκριση κυκλοφοριακών παρεμβάσεων επί της παραλιακής οδού.
Επί του με αριθ. πρωτ. 173659/2381/7.11.2019 εγγράφου της Δ/νσης Τεχνικών Έργων του Τμήματος Συγκοινωνιακών Έργων σχετικά με την έγκριση άδειας διευθέτησης –ρύθμισης κυκλοφορίας επί του ερείσματος της οδού από τη είσοδο της πόλης της Ηγουμενίτσας προς τη Ν. Σελεύκεια κυκλοφοριακών παρεμβάσεων επί.
Επί του με αριθ. πρωτ. 15976/14.11.2019 εγγράφου της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ηγουμενίτσας επί έγκρισης κυκλοφοριακής μελέτης Δ.Κ. Ηγουμενίτσας.
Επί του με αριθ. πρωτ. 15976/14.11.2019 εγγράφου της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ηγουμενίτσας επί οριοθέτησης και διαγράμμισης χώρου στάθμευσης μηχανών έμπροσθεν του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος “Del mar” στη Ηγουμενίτσα.
Επί της με αριθ. Πρωτ. 15217/1-11-2019 αίτηση της Ζ.Κ. επί παραχώρησης θέσης στάθμευσης ΑΜΕΑ στην οδό Μπακαγιάννη 2.
Read More »
Ηγουμενίτσα: Συνεδριάζει την Πέμπτη η Επιτροπή Κυκλοφοριακών & Συγκοινωνιακών Ρυθμίσεων Ηγουμενίτσα: Συνεδριάζει την Πέμπτη η Επιτροπή Κυκλοφοριακών & Συγκοινωνιακών Ρυθμίσεων Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 17, 2019 Rating: 5

Χριστουγεννιάτικη γιορτή από το Θεσπρωτικό Ωδείο

Τρίτη, Δεκεμβρίου 17, 2019
Χριστουγεννιάτικη γιορτή από το Θεσπρωτικό Ωδείο


Read More »
Χριστουγεννιάτικη γιορτή από το Θεσπρωτικό Ωδείο Χριστουγεννιάτικη γιορτή από το Θεσπρωτικό Ωδείο Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 17, 2019 Rating: 5

ΗΠΕΙΡΟΣ: Θετικό πρόσημο μεταξύ προσλήψεων και απολύσεων για τη μισθωτή εργασία ιδιωτικού τομέα τον Νοέμβριο

Τρίτη, Δεκεμβρίου 17, 2019
ΗΠΕΙΡΟΣ: Θετικό πρόσημο μεταξύ προσλήψεων και απολύσεων για τη μισθωτή εργασία ιδιωτικού τομέα τον Νοέμβριο


Με θετικό πρόσημο 636 θέσεων μεταξύ προσλήψεων και απολύσεων στη μισθωτή εργασία ιδιωτικού τομέα έκλεισε ο Νοέμβριος για την Ήπειρο.
Σύμφωνα με το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη έγιναν 6.323 προσλήψεις και 5.687 απολύσεις, ενώ ανά Περιφερειακή Ενότητα η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής: 
Στην Άρτα το ισοζύγιο είναι θετικό κατά 354 θέσεις, στην Θεσπρωτία επίσης θετικό κατά 13, στα Ιωάννινα κατά 365, ενώ αρνητικό ισοζύγιο καταγράφει μόνο η Πρέβεζα με 96 περισσότερες απολύσεις από προσλήψεις. 
Σε επίπεδο εντεκαμήνου ωστόσο το ισοζύγιο είναι θετικό και για τους 4 Νομούς και συγκεκριμένα στην Άρτα κατά 875 θέσεις, στην Θεσπρωτία κατά 599 στα Ιωάννινα κατά 1722 και στην Πρέβεζα κατά 485. 
Πανελλαδικά το ισοζύγιο για το μήνα Νοέμβριο ήταν αρνητικό κατά 30.559 θέσεις, ενώ σε επίπεδο ενδεκαμήνου θετικό κατά 131.310 θέσεις.
Read More »
ΗΠΕΙΡΟΣ: Θετικό πρόσημο μεταξύ προσλήψεων και απολύσεων για τη μισθωτή εργασία ιδιωτικού τομέα τον Νοέμβριο ΗΠΕΙΡΟΣ: Θετικό πρόσημο μεταξύ προσλήψεων και απολύσεων για τη μισθωτή εργασία ιδιωτικού τομέα τον Νοέμβριο Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 17, 2019 Rating: 5

π. Ηλίας Μάκος: "Ευχαριστώ όσους με συνεχάρησαν για τη λογοτεχνική βράβευση, αλλά δεν το αξίζω"

Τρίτη, Δεκεμβρίου 17, 2019
π. Ηλίας Μάκος: "Ευχαριστώ όσους με συνεχάρησαν για τη λογοτεχνική βράβευση, αλλά δεν το αξίζω"
 

Σε ευχαριστήριό του ο π. Ηλίας Μάκος, στον οποίο απονεμήθηκε το Α΄ βραβείο Διηγήματος από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών για το 2019, αναφέρει: 
"Ευχαριστώ φίλους, γνωστούς, δημοσιογράφους, πολιτικούς, αυτοδιοικητικούς, Μητροπολίτες και ιερείς από διάφορες περιοχές και άλλα άτομα, που με συνεχάρησαν με ειλικρίνεια και ευθύτητα. 
Αλλά δεν το αξίζω. 
Πρώτον, γιατί δεν κατάφερα κάτι σημαντικό. 
Και δεύτερον, γιατί πολύ μεγαλύτερη αξία έχει το βραβείο της καρδιάς, που το αποκτάς με πράξεις ζωής, το οποίο, λόγω των πολλών αδυναμιών μου δεν πρόκειται ποτέ να λάβω. 
Και δεν το τονίζω, λόγω ταπεινότητας, γιατί δεν είμαι ταπεινός, αλλά προσπαθώντας να μην ξεφύγω από τα όρια της αυτογνωσίας και να ξέρω τι είμαι και τι δεν είμαι. 
Πάντως σε όλους όσους εξέφρασαν γνήσια την αγάπη τους, τους ανταποδίδω τη δική μου αγάπη".
Read More »
π. Ηλίας Μάκος: "Ευχαριστώ όσους με συνεχάρησαν για τη λογοτεχνική βράβευση, αλλά δεν το αξίζω" π. Ηλίας Μάκος: "Ευχαριστώ όσους με συνεχάρησαν για τη λογοτεχνική βράβευση, αλλά δεν το αξίζω" Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 17, 2019 Rating: 5

Πρόστιμα 33 χιλ. για παρεμπόριο την προηγούμενη εβδομάδα - Σύσκεψη στην Ηγουμενίτσα υπό τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου

Τρίτη, Δεκεμβρίου 17, 2019
Πρόστιμα 33 χιλ. για παρεμπόριο την προηγούμενη εβδομάδα - Σύσκεψη στην Ηγουμενίτσα υπό τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου


Το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή ανακοίνωσαν την εβδομαδιαία επιχειρησιακή δραστηριότητα των μηχανισμών ελέγχου για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου στο σύνολο της επικράτειας:

1) Κατά το χρονικό διάστημα από 09.12.2019 έως 15.12.2019 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 439 έλεγχοι, κατά τους οποίους βεβαιώθηκαν συνολικά 36 παραβάσεις.

2) Σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, τη Δημοτική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και την συνδρομή των τοπικών δημοτικών και περιφερειακών αρχών οι επιχειρήσεις ελέγχου για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου έλαβαν χώρα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Καστοριά (οδικός άξονας Κρυσταλλοπηγής – Καστοριάς) και Ηγουμενίτσα.

3) Ελέγχθηκαν, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν χιλιάδες είδη παρεμπορίου (15.821 τεμάχια), κυρίως απομιμητικά, τα οποία θα διακινούνταν παράνομα στην αγορά.

4) Επιβλήθηκαν πρόστιμα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις για έλλειψη παραστατικών εμπορίας και παράνομης διακίνησης, έλλειψη αδείας κ.α. συνολικού ύψους 33.100 ευρώ.

Ενδεικτικά:
- Στον Πειραιά στις 15/12/2019 σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στην κυριακάτικη αγορά, με τη συμμετοχή ελεγκτών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή, Αστυνομικών της ΕΛΑΣ, καθώς και εργαζομένων του Δήμου Πειραιά, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν 5.120 τεμάχια ειδών παρεμπορίου, επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 1.900 ευρώ για έλλειψη παραστατικών και σχετικής άδειας εμπορίας, ενώ εφαρμόστηκε η προβλεπόμενη από το νόμο αυτόφωρη διαδικασία σύλληψης για εμπορία βιομηχανικών προϊόντων άνευ αδείας.
- Στη Θεσσαλονίκη στις 12.12.2019, σε 44 ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από ελεγκτές της Διεύθυνσης Ελέγχων και Παρατηρητηρίων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή σε καταστήματα εμπορίας παιχνιδιών εντοπίστηκαν, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν 3.100 τεμάχια απομιμητικών παιχνιδιών και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 11.500 ευρώ.

Επιμέρους δράσεις :
- Στο πλαίσιο της διυπηρεσιακής συνεργασίας για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου, πραγματοποιήθηκε στην Ηγουμενίτσα στις 13.12.2019 σύσκεψη με θέμα « Εποπτεία της Αγοράς και Παρεμπόριο, ως απειλή για την Ελληνική Οικονομία», υπό τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, των τελωνείων (ΑΑΔΕ), της Περιφέρειας Ηπείρου και των Επιμελητηρίων της Ηπείρου. Στη σύσκεψη επισφραγίστηκε η συνεργασία των ελεγκτικών αρχών για τη διενέργεια κοινών δράσεων για την αποτελεσματική πάταξη του παρεμπορίου.
- Στις 14.12.2019 ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή μετέβη στο συνοριακό σταθμό Κακκαβιάς, όπου συναντήθηκε με τη διευθύντρια του τελωνείου, και συζήτησαν επί θεμάτων που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας και τη διυπηρεσιακή συνεργασία των ελεγκτικών αρχών.
Read More »
Πρόστιμα 33 χιλ. για παρεμπόριο την προηγούμενη εβδομάδα - Σύσκεψη στην Ηγουμενίτσα υπό τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου Πρόστιμα 33 χιλ. για παρεμπόριο την προηγούμενη εβδομάδα - Σύσκεψη στην Ηγουμενίτσα υπό τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 17, 2019 Rating: 5

Το τεχνικό πρόγραμμα και ο μύλος Σουλίου, στο δημοτικό συμβούλιο Σουλίου την Παρασκευή

Τρίτη, Δεκεμβρίου 17, 2019
Το τεχνικό πρόγραμμα και ο μύλος Σουλίου, στο δημοτικό συμβούλιο Σουλίου την Παρασκευή


Συνεδριάζει στην Παραμυθιά την Παρασκευή στις 18:00, το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Σουλίου με μοναδικά θέματα την αποκατάσταση του μύλου Σουλίου και το τεχνικό πρόγραμμα:

Πιο συγκεκριμένα τα θέματα:
Αποδοχή ένταξης της πράξης με τίτλο: « ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΡΑΔΦΟΣΙΑΚΟΥ ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΟΝΑΤΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΜΥΛΟΣ ΣΑΜΟΝΙΔΑΣ» με κωδικό ΟΠΣΑΑ 0011307242 στην ΥΠΟΔΡΑΣΗ 19.2.4.5 «Στήριξη για μελέτες, υπηρεσίες και επενδύσεις που συνδέονται με τον πολιτισμό, τη διατήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς των χωριών των αγροτικών τοπίων και των τόπων με υψηλή φυσική αξία, συμπεριλαμβανομένων και των σχετικών κοινωνικο-οικονομικών πτυχών καθώς και δράσεων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης (συμπεριλαμβανόμενων πολιτιστικών/συνεδριακών κέντρων, μουσειών, πολιτιστικών χαρακτηριστικών της υπαίθρου- μύλοι, γεφύρια)(κωδ. ΟΠΣΑΑ 19.2.4.5_1/Μ2998829)».
Έγκριση Τεχνικού Προγράμματος Δήμου Σουλίου, οικονομικού έτους 2020.
Read More »
Το τεχνικό πρόγραμμα και ο μύλος Σουλίου, στο δημοτικό συμβούλιο Σουλίου την Παρασκευή Το τεχνικό πρόγραμμα και ο μύλος Σουλίου, στο δημοτικό συμβούλιο Σουλίου την Παρασκευή Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 17, 2019 Rating: 5

Η Ήπειρος εξάγει - Ποια προϊόντα έχουν την πρωτιά, ποια χώρα είναι ο σημαντικότερος προορισμός

Τρίτη, Δεκεμβρίου 17, 2019
Η Ήπειρος εξάγει - Ποια προϊόντα έχουν την πρωτιά, ποια χώρα είναι ο σημαντικότερος προορισμός


Στην χαρτογράφηση της εξαγωγικής δραστηριότητας της Ελλάδας ανά Περιφέρεια προχώρησε ο ΣΕΒΕ με βάση τα στοιχεία του 2018. Η προηγούμενη χρονιά αποδεικνύεται σταθμός για τις ελληνικές εξαγωγές καθώς για πρώτη φορά ξεπεράστηκε το φράγμα των 33 δις ευρώ και επιτεύχθηκε βελτίωση της εξαγωγικής επίδοσης. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι οι εξαγωγές κινήθηκαν σε ανοδικό επίπεδο και για την Περιφέρεια Ηπείρου σε σύγκριση με τα στοιχεία των τελευταίων ετών. Τα τρόφιμα αποτελούν το δυνατό χαρτί της περιοχής και η Ολλανδία είναι η πρώτη χώρα στη λίστα των χωρών- προορισμών!

Το ύψος των εξαγωγών για την Περιφέρεια Ηπείρου ανήλθε στα 298,7 εκατομμύρια συνεχίζοντας την ανοδική τάση που καταγράφεται από το 2014 όταν το ύψος έφτανε τα 209 εκατομμύρια ευρώ.

Οι εισαγωγές στην περιοχή έφτασαν στα 293,5 εκατομμύρια και έτσι προκύπτει θετικό εμπορικό ισοζύγιο.

Το μεγαλύτερο μερίδιο στις εξαγωγές για την Περιφέρεια Ηπείρου έχουν τα τρόφιμα με μερίδιο 75% επί του συνόλου των εξαγωγών. Αυτό δείχνει την δυναμική της περιοχής και αποδεικνύει ότι τα βαριά χαρτιά βρίσκονται στον πρωτογενή τομέα.

Γαλακτοκομικά, τυριά, κρέας και πουλερικά αλλά και φρούτα όπως επίσης και ψάρια καθώς οι ιχθυοκαλλιέργειες της Θεσπρωτίας αποτελούν «βαριά βιομηχανία».

Ακολουθούν με μικρά ποσοστά τα χημικά και τα πλαστικά, τα μέταλλα, η κλωστουφαντουργία, τα ξύλα και το χαρτί.

Στην Ολλανδία κατευθύνεται το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων που εξάγονται από την Ήπειρο και συγκεκριμένο το 22,1% ενώ την δεύτερη θέση στη λίστα κατέχει η γειτονική μας Αλβανία με ποσοστό 21,9%.

Ακολουθούν η Ιταλία με 13,7%, η Γερμανία με 8,8 και με μικρότερα ποσοστά η Βουλγαρία, η Αυστραλία, η Ισπανία, οι ΗΠΑ, η Πολωνία και η Κύπρος.
Read More »
Η Ήπειρος εξάγει - Ποια προϊόντα έχουν την πρωτιά, ποια χώρα είναι ο σημαντικότερος προορισμός Η Ήπειρος εξάγει - Ποια προϊόντα έχουν την πρωτιά, ποια χώρα είναι ο σημαντικότερος προορισμός Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 17, 2019 Rating: 5

Συνελήφθη 32χρονος για ληστεία σε βάρος 50χρονου ημεδαπού

Τρίτη, Δεκεμβρίου 17, 2019
Συνελήφθη 32χρονος για ληστεία σε βάρος 50χρονου ημεδαπού 


Οι συντονισμένες και μεθοδικές έρευνες των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, οδήγησαν στον εντοπισμό και τη σύλληψη 32χρονου ημεδαπού για ληστεία σε βάρος 50χρονου ημεδαπού, στο Σταυράκι Ιωαννίνων. 

Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για το αδίκημα της ληστείας. 

Ειδικότερα, την Παρασκευή (13-12-2019) το πρωί στο Σταυράκι Ιωαννίνων, ο δράστης διέρρηξε μονοκατοικία απ’ όπου αφαίρεσε χρηματικό ποσό και χρυσαφικά. 

Κατά τη διαφυγή του, έγινε αντιληπτός από τον παθόντα που επέστρεφε εκείνη την ώρα στο σπίτι του, στον οποίο άσκησε σωματική βία, προκειμένου να διατηρήσει τα κλοπιμαία και να διαφύγει. 

Εκδόθηκαν αστυνομικές αναζητήσεις, στο πλαίσιο των οποίων, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων εντόπισαν χθες (14-12-2019) το πρωί στο Πέραμα Ιωαννίνων τον 32χρονο όπου και τον συνέλαβαν. 

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.
Read More »
Συνελήφθη 32χρονος για ληστεία σε βάρος 50χρονου ημεδαπού Συνελήφθη 32χρονος για ληστεία σε βάρος 50χρονου ημεδαπού Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 17, 2019 Rating: 5

Poseidon Med II: Μεταφέροντας το LNG από τη Ρεβυθούσα προς 5 μεγάλα λιμάνια

Τρίτη, Δεκεμβρίου 17, 2019
Poseidon Med II: Μεταφέροντας το LNG από τη Ρεβυθούσα προς 5 μεγάλα λιμάνια


Οι δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής τα τελευταία χρόνια έχουν πείσει ακόμη και τους πιο δύσπιστους για την ανάγκη δραστικής μείωσης των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου. Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και ο Διεθνής Οργανισμός Ναυτιλίας, IMO, έχουν θέσει φιλόδοξους στόχους προς αυτή την κατεύθυνση, δημιουργώντας από τώρα τα θεμέλια για ένα ενεργειακό μέλλον χωρίς άνθρακα.

Κλειδί σε αυτή την προσπάθεια αναδεικνύεται το LNG και όχι τυχαία. Πρόκειται για ένα από τα πλέον φιλικά προς το περιβάλλον καύσιμα, με πρακτικά μηδενικές εκπομπές αιωρούμενων σωματιδίων και ενώσεων θείου (μείωση κατά 90% σε σχέση με τα συμβατικά ναυτιλιακά καύσιμα) και σημαντικά χαμηλότερες εκπομπές οξειδίου του αζώτου (75%) και διοξειδίου του άνθρακα (25%). Επιπλέον διαθέτει μία ασφαλή και εφαρμοσμένη τεχνολογία ως προς την αποθήκευση, μεταφορά και χρήση του. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα πλεονεκτήματα που οδήγησαν την Ε.Ε. στο να το επιλέξει έναντι των συμβατικών καυσίμων στη Ναυτιλία.

Τα τελευταία χρόνια, το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) έχει εξαπλωθεί ραγδαία στις θαλάσσιες μεταφορές της Βόρειας και της Δυτικής Ευρώπης, και πλέον, χάρη στο Poseidon Med II, εισέρχεται δυναμικά και στη ναυτιλία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο λόγος για το ευρωπαϊκό συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα Poseidon Med II στο οποίο συμμετέχουν πέντε κομβικοί λιμένες (Πειραιάς, Πάτρα, Ηγουμενίτσα, Ηράκλειο, Λεμεσός) και ο τερματικός σταθμός LNG στη Ρεβυθούσα. Η συνεισφορά του ΡΜΙΙ θα είναι καθοριστική ως προς την εδραίωση μιας βιώσιμης και αποτελεσματικής εφοδιαστικής αλυσίδας που καθιστά το LNG μία οικονομικά και εμπορικά αποδοτική λύση για τη Ναυτιλία της Ανατολικής Μεσογείου.

Το Πρόγραμμα σχεδιάζει και υλοποιεί παρεμβάσεις σε κάθε κρίκο της εφοδιαστικής αλυσίδας, από τον Τερματικό Σταθμό LNG στη Ρεβυθούσα και τους μεγάλους λιμένες της ευρύτερης περιοχής, μέχρι τα πλοία, έως και τη θέσπιση του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου για την ασφαλή χρήση του καυσίμου. Πιο συγκεκριμένα:

– Tο PMII σχεδιάζει στη Ρεβυθούσα τον πρώτο σταθμό φόρτωσης βυτιοφόρων LNG και ένα νέο προβλήτα LNG μικρής κλίμακας, με δυνατότητα εξυπηρέτησης πλοίων χωρητικότητας από 1.000m3 έως 20.000m3. Ο νέος προβλήτας θα εξυπηρετεί τη φόρτωση πλοίων μεταφοράς και διανομής (feeder vessels), καθώς και πλοίων ανεφοδιασμού LNG (bunkering vessels), με στόχο την ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση του λιμένα του Πειραιά, και την τροφοδοσία σταθμών αποθήκευσης και διανομής άλλων λιμένων της Ελλάδας και του Εξωτερικού.

– Σε ό,τι αφορά τους λιμένες, στα πλαίσια του προγράμματος διερευνάται η ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών μικρής κλίμακας για την αποθήκευση και τη διανομή του LNG, στους πέντε προαναφερθέντες λιμένες, μέσω της εκπόνησης του συνόλου των εξειδικευμένων μελετών ασφάλειας και περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την επικαιροποίηση των Γενικών Προγραμματικών Σχεδίων (Masterplans) των λιμένων, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για την υλοποίηση τους.

– Το PMII υποστηρίζει άμεσα τη μετάβαση της Ναυτιλίας της Ανατολικής Μεσογείου στην εποχή του LNG, έχοντας ολοκληρώσει ήδη τις μελέτες μετασκευής πέντε πλοίων για χρήση LNG (2 RO/PAX Ferries, 1 RO/RO Oil Tanker, 1 High – Speed Ferry και 1 Catamaran) και πραγματοποιεί αντίστοιχες μελέτες για άλλα πέντε πλοία (1 RO/PAX Ferry, 1 Cruise Ferry, 1 Car Carrier, 1 Bulk Carrier, 1 Utility/Tug Boat).

Επιπλέον, ολοκλήρωσε τις μελέτες για τον σχεδιασμό ενός πλοίου μεταφοράς -διανομής LNG και ενός πλοίου ανεφοδιασμού LNG, καθώς και δύο νέων επιβατηγών πλοίων κινούμενων με LNG, μεταξύ των οποίων ένα υπερσύγχρονο επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο έως και 1.400 επιβατών. Όλες οι μελέτες έχουν λάβει έγκριση από αναγνωρισμένο Νηογνώμονα.

Ακόμα, προχώρησε στην αξιολόγηση επτά ελληνικών ναυπηγείων ως προς την ικανότητά τους να πραγματοποιούν εργασίες μετασκευής σε πλοία που θα χρησιμοποιούν LNG.

Τέλος, για την κάλυψη των αναγκών της ευρύτερης περιοχής του λιμένα της Βενετίας, το Πρόγραμμα ολοκλήρωσε τον σχεδιασμό ενός καινοτόμου πλοίου μεταφοράς και ανεφοδιασμού LNG (SBBT), με τη σύμβαση κατασκευής του να έχει ανατεθεί από τον Σεπτέμβριο του 2019.

– Σε τεχνικό-οικονομικό επίπεδο, το πρόγραμμα ολοκλήρωσε τις Αναλύσεις Κόστους – Οφέλους (Cost Benefit Analysis) για τα δέκα υποψήφια προς μετατροπή πλοία και ανέπτυξε στοχευμένα χρηματοοικονομικά εργαλεία για τις προαναφερθείσες εγκαταστάσεις LNG στους λιμένες της Πάτρας, του Ηρακλείου και της Ηγουμενίτσας, έχοντας επιπλέον, δρομολογήσει αντίστοιχες οικονομικές μελέτες για τους λιμένες του Πειραιά και της Λεμεσού.

Επιπλέον μελετά θέματα εμπορικής και τιμολογιακής πολιτικής του νέου καυσίμου και προχώρησε στην αναλυτική καταγραφή των αναγκών και των προσδοκιών των πλοιοκτητών.

– Σε θεσμικό επίπεδο, το PMII συνεισέφερε στην προετοιμασία του νομοθετικού πλαισίου για τον ασφαλή ανεφοδιασμό πλοίων με LNG στους ελληνικούς λιμένες, το οποίο οδήγησε στη θέσπιση ειδικού Προεδρικού Διατάγματος για την Ελλάδα (ΦΕΚ 103/Α/20-6-2019).

– Τέλος, σε επίπεδο ασφαλούς ανεφοδιασμού του νέου καυσίμου, το πρόγραμμα μεριμνά για την εκπαίδευση του προσωπικού που συμμετέχει σε εργασίες ανεφοδιασμού πλοίων με LNG, μέσα από τη διαμόρφωση ενός γενικού «Εγχειριδίου Ανεφοδιασμού ΥΦΑ».

Με αυτά τα κεκτημένα στο ενεργητικό του, το PMII χτίζει από τώρα συνέργειες με άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα (BlueHUBS, SuperGreen), για τη στήριξη και την επέκταση της εφοδιαστικής αλυσίδας και μετά τη λήξη του, το 2020, δρομολογώντας νέες παρεμβάσεις σε λιμένες, πλοία και στη Ρεβυθούσα, μεταξύ των οποίων: η δημιουργία ενός κινητού σταθμού LCNG στον λιμένα του Ηρακλείου και δύο κινητών σταθμών LCNG στον λιμένα της Λεμεσού, ένα μικρό στόλο βυτιοφόρων μεταφοράς LNG για ανεφοδιασμό πλοίων και εγκαταστάσεων, την κατασκευή δύο υβριδικών Catamaran κινούμενων με LNG/ ηλεκτρική ενέργεια με έδρα τον λιμένα του Πειραιά καθώς και δύο πλοίων ανεφοδιασμού LNG (Bunkering vessels) με έδρα τους λιμένες του Πειραιά και της Λεμεσού αντίστοιχα.

Με μια ολιστική προσέγγιση προβλέποντας όλες τις ανάγκες μιας βιώσιμης και αποτελεσματικής εφοδιαστικής αλυσίδας LNG, το PMII καθιστά το συγκεκριμένο καύσιμο ως μια από τις οικονομικότερες και αποδοτικότερες λύσεις για τους πλοιοκτήτες, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για πιο καθαρές και ανταγωνιστικές θαλάσσιες μεταφορές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Read More »
Poseidon Med II: Μεταφέροντας το LNG από τη Ρεβυθούσα προς 5 μεγάλα λιμάνια Poseidon Med II: Μεταφέροντας το LNG από τη Ρεβυθούσα προς 5 μεγάλα λιμάνια Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 17, 2019 Rating: 5

Σελίδες