Θεσπρωτία: 75χρονος επιτέθηκε με τσεκούρι σε 73χρονο

Τετάρτη, Οκτωβρίου 12, 2016Συνελήφθη, προχθές (10-10-2016) το πρωί, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ηγουμενίτσας, ένας 75χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης και παραβάσεις της Νομοθεσίας περί Όπλων.

Ειδικότερα, όπως καταγγέλθηκε, ο δράστης το απόγευμα της 09-10-2016, στον Άγιο Γεώργιο Θεσπρωτίας, επιτέθηκε απρόκλητα σε 73χρονο ημεδαπό με τη χρήση τσεκουριού, τραυματίζοντας τον στο χέρι και στο πρόσωπο.

Ο παθών μετέβη στο Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας, για παροχή πρώτων βοηθειών.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα ενώ την προανάκριση διενήργησε το Αστυνομικό Τμήμα Ηγουμενίτσας.

Read More »
Θεσπρωτία: 75χρονος επιτέθηκε με τσεκούρι σε 73χρονο Θεσπρωτία: 75χρονος επιτέθηκε με τσεκούρι σε 73χρονο Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 12, 2016 Rating: 5

ΠΟΕΔΗΝ: Σοκαριστικές καταγγελίες για νοσοκομεία στην Ήπειρο - «πρώτα πεθαίνουν οι Ασθενείς και μετά θάνατον γίνεται διάγνωση»

Τετάρτη, Οκτωβρίου 12, 2016


Σε σοκαριστικές καταγγελίες για την τραγική κατάσταση στα Δημόσια Νοσοκομεία προχώρησε για μια ακόμη φορά η ΠΟΕΔΗΝ.

Κάνοντας λόγο για «κυβέρνηση παραμυθάδων» η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι «ασθενείς πεθαίνουν αβοήθητοι από τα λειψά και χαλασμένα διαγνωστικά, επεμβατικά και θεραπευτικά ιατρικά μηχανήματα των Δημοσίων Νοσοκομείων της Χώρας».

Επίσης, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει μια λίστα με 28 νοσοκομεία, στα οποία, όπως χαρακτηριστικά τονίζει σε αυτά «πρώτα πεθαίνουν οι Ασθενείς και μετά θάνατον γίνεται διάγνωση». 
 

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΕΣ: Εξοπλισμός χειρουργείου, χειρουργικά κρεβάτια παμπάλαια, πάνω από 30 χρόνια, χρήζουν άμεση αντικατάσταση. Αξονικός τομογράφος παλιάς τεχνολογίας. Μαστογράφος, δεν λειτουργεί λόγο προβλήματος (λυχνία) εδώ κι έναν μήνα. Ακτινολογικά μηχανήματα με πολλά προβλήματα, λόγο παλαιότητας. 


ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Μ.Ε.Θ.: Η μονάδα λειτουργεί σήμερα με αναπνευστήρες από την λειτουργία του νοσοκομείου το 1989. Πολλά τεχνικά προβλήματα περίπου στους μισούς.
Μονάδα εγκαυμάτων: Λείπουν μόνιτορ με συχνές βλάβες, και οι αναπνευστήρες με σοβαρά προβλήματα και το τμήμα λειτουργεί χωρίς εφεδρικούς.
Χειρουργείο: Χειρουργικά τραπέζια παλιάς τεχνολογίας, με συχνές βλάβες και πολλές φορές καλούνται τεχνικοί στην ώρα του χειρουργείου να επιδιορθώσουν τις βλάβες. Φορητά ακτινοσκοπικά μηχανήματα παλιάς τεχνολογίας με πολλά προβλήματα, χωρίς να γίνεται ανανέωση. Αναισθησιολογικό: Μεγάλες Καθυστερήσεις στην επισκευή των μηχανημάτων λόγο έλλειψης χρημάτων.
Αξονικός: παλιάς τεχνολογίας με τα γνωστά προβλήματα.

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ “Γ΄ΖΑΤΖΗΚΩΣΤΑ” ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός στο έλεος! Ακτινολογικό τμήμα: Τρία (3) απλά ακτινολογικά λειτουργούν πάνω από 28 χρόνια, ένα (1) απλό Τραυματιολογικό λειτουργεί πάνω από 28 χρόνια.
Χρειάζεται ένας μεγάλος υπέρηχος, σήμερα λειτουργούν δύο παλιοί με χρόνια λειτουργίας από 12 έως 15 χρόνια. Αντικατάσταση χρειάζεται το Πεπτικό μηχάνημα που λειτουργεί πάνω από 25 χρόνια. ΜΕΘ: Ανανέωση των παλιών μόνιτορ, τουλάχιστον (7). Χειρουργείο: προβλήματα και συχνές βλάβες στους (8) προβολής οροφής που είναι πολύ παλιοί. Μονάδα εμφραγμάτων: Ανανέωση των παλιών κρεβατιών(7) με τα αντίστοιχα μόνιτορ. Καρδιολογική: Το test κόπωσης λειτουργεί πάνω από 20 χρόνια. ΤΕΠ: Χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό, χρειάζονται (2) χειρουργικά κρεβάτια και αντίστοιχης προβολής, απαραίτητα μηχανήματα για την ορθή λειτουργία των ΤΕΠ όπως, (μηχάνημα αερίων, καρδιογράφο, απινιδωτή, κλπ). Αποστείρωση: Απαραίτητο ένα πλυντήριο. Αίθουσα τοκετών: απαραίτητα ένα (1) νέο καρδιοτοκογράφο. Ε.Ι. Γυναικολογικής: Χρειάζεται έναν μηχάνημα υπερήχων. Αιμοδοσία & Εργαστήρια: Τουλάχιστον (3) φυγόκεντρους για να αντικαταστήσουν τις παμπάλαιες υπάρχουσες.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ: Αξονικός παλιάς τεχνολογίας πάνω από (13) έτη, απαραίτητο η ανανέωση με νέας γενιάς τομογράφο 16 τομών. Απλά ακτινολογικά μηχανήματα λειτουργούν (2) ανά περιόδους λόγω συχνών βλαβών.
Από τα δύο φορητά ακτινολογικά, λειτουργεί μόνο το ένα. Απαραίτητο το Ακτινοσκοπικό C-Arm μηχάνημα για το χειρουργείο. Στην χειρουργική απαραίτητη η πλήρης λαπαροσκοπική κολώνα. Στο Νευρολογικό Ε.Ι. χρειάζεται ηλεκτροεγκεφαλογράφος-μυογράφος. Για να λειτουργήσει το Οφθαλμιατρικό Ε.Ι. απαραίτητη η σχισμοειδής λυχνία και πλήρης εξοπλισμός του Εξωτερικού ιατρείου. Επίσης η εγκατάσταση αναισθησιολογικού μηχανήματος.

Για το νοσοκομείο της Άρτας δεν παρατίθενται στοιχεία.
Read More »
ΠΟΕΔΗΝ: Σοκαριστικές καταγγελίες για νοσοκομεία στην Ήπειρο - «πρώτα πεθαίνουν οι Ασθενείς και μετά θάνατον γίνεται διάγνωση» ΠΟΕΔΗΝ: Σοκαριστικές καταγγελίες για νοσοκομεία στην Ήπειρο - «πρώτα πεθαίνουν οι Ασθενείς και μετά θάνατον γίνεται διάγνωση» Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 12, 2016 Rating: 5

Κατασχετήριο σε νεκρή που διατηρούσε κατάστημα στην Ηγουμενίτσα, από την Εφορία Ιωαννίνων - Στο σφυρί το σπίτι για 4.000 ευρώ

Τετάρτη, Οκτωβρίου 12, 2016 
Απεβίωσε το 2010... Όμως έξι χρόνια μετά η Εφορία στέλνει κατασχετήριο για τα περιουσιακά στοιχεία της νεκρής, το οποίο μάλιστα συνοδεύεται από το Ε9 του τρέχοντος έτους!!!

Στην Ελλάδα λοιπόν όλα μπορούν να συμβούν!

Ακόμη και οι νεκροί μπορούν να έχουν περιουσία και βέβαια η περιουσία αυτή μπορεί να κατάσχεται!

Το κατασχετήριο έφτασε από το Δικαστικό Τμήμα της Δ.Ο.Υ Ιωαννίνων και μάλλον αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία.

Η γυναίκα, όσο ήταν εν ζωή, διατηρούσε ένα μικρό κατάστημα στην Ηγουμενίτσα.

Όταν πέθανε έμεινε ανεξόφλητη στην εφορία η χρήση της τελευταίας χρονιάς. Επρόκειτο για ποσό περίπου δύο χιλιάδων ευρώ!

Μετά από έξι χρόνια το ποσό αυτό, με τις νόμιμες προσαυξήσεις και τους φόρους, έφτασε στις 3.962 ευρώ!!!

Προκειμένου λοιπόν η Εφορία και το ελληνικό δημόσιο να διασφαλίσει τα συμφέροντά του έστειλε κατασχετήριο για το σπίτι στο οποίο διαμένει η αιωνόβια μητέρα της αποθανούσας... 

Και φυσικά στην ηλικία της δεν γνωρίζει από TAXIS...

Ωστόσο κινδυνεύει από τη μια στιγμή στην άλλη να βρεθεί στο δρόμο!

Απορίας άξιον βέβαια είναι πως η νεκρή βρέθηκε να έχει Ε9 το 2016, φαίνεται όμως ότι στο ελληνικό κράτος πολλά πράγματα δουλεύουν αυτόματα!


Read More »
Κατασχετήριο σε νεκρή που διατηρούσε κατάστημα στην Ηγουμενίτσα, από την Εφορία Ιωαννίνων - Στο σφυρί το σπίτι για 4.000 ευρώ Κατασχετήριο σε νεκρή που διατηρούσε κατάστημα στην Ηγουμενίτσα, από την Εφορία Ιωαννίνων - Στο σφυρί το σπίτι για 4.000 ευρώ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 12, 2016 Rating: 5

ΕΚΤΑΚΤΟ: Καταδίωξη εμπόρου ναρκωτικών πριν λίγο στην Παραμυθιά - Βίντεο από τη στιγμή της έκρηξης του αυτοκινήτου

Τετάρτη, Οκτωβρίου 12, 2016Όχημα γεμάτο με ναρκωτικά (κάνναβη) το οποίο καταδίωκε η ΟΠΚΕ και η ασφάλεια, λίγο πριν τις 09:00 το πρωί της Τετάρτης, εξετράπη της πορείας του και τυλίχτηκε στις φλόγες, λίγο πριν την είσοδο της Παραμυθιάς, στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης.
Ο οδηγός Πολώνικής καταγωγής, πρόλαβε να βγει από το όχημα και συνελήφθη λίγο, μετα ύστερα απο καταδιώξη μιας ώρας στους πρόποδες του βουνού Γκορίλα.

Το όχημα καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς.

Για οτιδήποτε νεότερο θα υπάρξει ενημέρωση.

Δειτε βιντεο με την στιγμή της εκρηξης καθώς και φωτογραφίες
Read More »
ΕΚΤΑΚΤΟ: Καταδίωξη εμπόρου ναρκωτικών πριν λίγο στην Παραμυθιά - Βίντεο από τη στιγμή της έκρηξης του αυτοκινήτου ΕΚΤΑΚΤΟ: Καταδίωξη εμπόρου ναρκωτικών πριν λίγο στην Παραμυθιά - Βίντεο από τη στιγμή της έκρηξης του αυτοκινήτου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 12, 2016 Rating: 5

Συνελήφθη 63χρονος Γερμανός για παράνομη οπλοκατοχή και ναρκωτικά

Τετάρτη, Οκτωβρίου 12, 2016Συνελήφθη, εχτές (11.10.2016) το πρωί στην Ανθούσα Πρέβεζας, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, ένας 63χρονος υπήκοος Γερμανίας, κατηγορούμενος για παράνομη οπλοκατοχή και ναρκωτικά.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο συντονισμένων ενεργειών και δράσεων για την καταπολέμηση της παράνομης οπλοκατοχής και της κατοχής ναρκωτικών, συνελήφθη ο 63χρονος, διότι σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα παρακάτω:
 • ένα πολεμικό τυφέκιο με ενσωματωμένη γεμιστήρα, διόπτρα σκοπεύσεως και σιγαστήρα
 • μία συσκευασία με αποξηραμένη κάνναβη, βάρους (900) γραμμαρίων
 • ένα περίστροφο κρότου, διαμετρήματος 9 mm
 • (43) αβολίδωτα φυσίγγια διαμετρήματος 9 mm
 • (10) φυσίγγια κρότου διαμετρήματος 9 mm
 • (198) φυσίγγια διαμετρήματος 0,22 cal (long)
 • (319) φυσίγγια διαμετρήματος 0,22 cal (short)
 • (34) φυσίγγια αγνώστου διαμετρήματος.

Τα όπλα κατασχέθηκαν και θα αποσταλούν στην Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος, για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση.

H προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας, ενώ ο συλληφθείς, με την σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας. 


Read More »
Συνελήφθη 63χρονος Γερμανός για παράνομη οπλοκατοχή και ναρκωτικά Συνελήφθη 63χρονος Γερμανός για παράνομη οπλοκατοχή και ναρκωτικά Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 12, 2016 Rating: 5

Σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας

Τετάρτη, Οκτωβρίου 12, 2016Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας, μαζί με όλες τις οργανώσεις που μέχρι τώρα ξεπερνούν τις 400, σωματεία από κάθε κλάδο σε όλη τη χώρα, δεκάδες Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα συντονιζόμαστε, διεκδικούμε με ανυποχώρητο αγώνα την κατάργηση των αντεργατικών νόμων των τελευταίων ετών, την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

Απαιτούμε την επαναφορά και υπογραφή των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, την αναπλήρωση των απωλειών μας! Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ!

Όλες και όλοι στον αγώνα για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές.

Στα πλαίσια της διεκδίκησης και της ενημέρωσης το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας καλεί σε σύσκεψη όλους τους εργαζόμενους και όλα τα σωματεία του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα με θέμα την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και κλαδικών συμβάσεων εργασίας, τη Δευτέρα, 17 Οκτώβρη, στις 7.30μμ στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας!

Δε μπορούμε να ζούμε με μισθούς ψίχουλα, χωρίς κοινωνική ασφάλιση, χωρίς δικαιώματα στη δουλειά!

Στις 17 Οκτώβρη καταθέτουμε το δικό μας πόρισμα! Το πόρισμα των εργαζομένων!

Καταθέτουμε σχέδιο νόμου σε όλα τα κόμματα της Βουλής (εκτός από τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής).

Απαιτούμε να συζητηθεί και να γίνει νόμος!

Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει!

Καλούμε τους συναδέλφους μας σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς, κάθε εργαζόμενο που βασανίζεται από τα συνεχόμενα βάρβαρα μέτρα, να αξιοποιήσουμε τη δύναμή μας!

Κανένας κλάδος μόνος του, κανένα σωματείο μόνο του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ενιαία κι οργανωμένη επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας. Δυναμώνουμε το μέτωπο μας, απέναντι στη μεγαλοεργοδοσια του κάθε κλάδου, που μας θέλει φτηνούς, ευέλικτους, χωρίς δικαιώματα.

Απέναντι στο σχεδιασμό κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ, μεγαλοεργοδοσίας που έχει ως στόχο την παραπέρα μείωση των μισθών, των μεροκάματων, των κοινωνικών παροχών, να αντιπαραθέσουμε το δικό μας σχεδιασμό, τις δικές μας κόκκινες γραμμές.

Κανείς δε ζει με 400 ευρώ!

Κυβέρνηση και κουαρτέτο προσπαθούν να αλλάξουν προς το χειρότερο το ήδη βάρβαρο υφιστάμενο πλαίσιο στην αγορά εργασίας και ταυτόχρονα να κοροϊδέψουν τους εργαζόμενους ότι δήθεν αποκαθιστούν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και νομοθετούν υπέρ τους. Προτείνουν να διατηρηθεί για έναν ακόμα χρόνο το σημερινό άθλιο καθεστώς, με τους μισθούς των 586 και 511 ευρώ και στη συνέχεια τα μεροκάματα να διαμορφώνονται από μια «συμβουλευτική» επιτροπή, με κριτήριο την κατάσταση της οικονομίας, την ανταγωνιστικότητα δηλαδή τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επεκτείνει την επίθεση στους μισθούς, στο κατώτερο μεροκάματο με στόχο την παραπέρα μείωση στο μέσο μισθό.

Δε θα σταματήσουν, αν δεν τους σταματήσουμε εμείς!

Φτάνουν στο σημείο ακόμα και τα ψίχουλα του επιδόματος ανεργίας, που είναι λεφτά των εργαζομένου και, που παίρνουν λιγότεροι από 1/10 ανέργους, να το δώσουν κι αυτό δώρο στην εργοδοσία. Δηλαδή, στην κυριολεξία να πληρώνουμε για να δουλεύουμε.

Οι «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» και η «κανονικότητα» είναι η σύγχρονη δουλεία, η εκμετάλλευση συμφώνα με τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων δηλαδή η δουλειά χωρίς δικαιώματα, με μισθούς και μεροκάματα ψίχουλα, η εργασία χωρίς συμβάσεις, χωρίς δεσμεύσεις για τα αφεντικά. Να πληρώνουν όσο και όποτε θέλουν, να απολύουν χωρίς κόστος, να έχουν τον εργαζόμενο ευέλικτο ανάλογα με τα συμφέροντα και το ύψος της κερδοφορίας τους, χωρίς εμπόδια από την οργάνωση και τη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων.

Να πάρουν απάντηση με μαζικό, μαχητικό αγώνα με όλες τις μορφές και με γενική απεργία.

Όχι άλλες θυσίες για τα κέρδη της πλουτοκρατίας!

Για εμάς κανονικότητα είναι η σταθερή δουλειά με δικαιώματα, η επαναφορά των ΣΣΕ, η κατάργηση των ελαστικών μορφών, οι αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, η μείωση του εργάσιμου χρόνου.

Έχουμε καθαρό πλέον η ανάπτυξή τους δε θα είναι για εμάς και τα παιδιά μας! Το βλέπουμε, το ζούμε. Στήνεται πάνω στα συντρίμμια των δικαιωμάτων μας, πάνω στην πάμφθηνη δουλειά.

Κανένας συμβιβασμός με τη φτώχεια, με τη μίζερη ζωή!

Οργανώνουμε με τόλμη το μεγάλο μέτωπο αγώνα για τη διεκδίκηση των απωλειών που είχαμε σε μισθούς, μεροκάματα, συντάξεις και κυρίως την κατάργηση των αντεργατικών νόμων που περιορίζουν ή καταργούν τις ΣΣΕ!

Απαιτούμε δικαιώματα στην εργασία και τη ζωή με βάση την εποχή μας, τον 21ο αιώνα, τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Να μη ζήσουμε σαν δούλοι!

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ – ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ – ΣΩΜΑΤΕΙΑ

της δύναμης του Π.Α.ΜΕ. ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Read More »
Σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας Σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 12, 2016 Rating: 5

Δωρεά οικοπέδων από τον πρώην Δήμαρχο Ηγουμενίτσας κ. Πέτρο Λιάκο για την ανέγερση νηπιαγωγείου και παιδικού σταθμού

Τετάρτη, Οκτωβρίου 12, 2016Στη δωρεά δύο οικοπέδων που ανήκουν στον ίδιο, προχώρησε ο πρώην Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Πέτρος Λιάκος, με τον όρο να ανεγερθούν νηπιαγωγείο και παιδικός σταθμός.

Τα δύο οικόπεδα βρίσκονται στο κέντρο της Ηγουμενίτσας, πίσω από το κτήριο της πρώην Αγροτικής τράπεζας.

Ο κ. Λιάκος στην επιστολή του προς τον Δήμο Ηγουμενίτσας αναφέρει:
«Είμαι ιδιοκτήτης δυο συνεχόμενων οικοπέδων που βρίσκονται στο Ο.Τ. 83 της πόλεως της Ηγουμενίτσας και έχουν αριθμούς 007 και 008, με εμβαδά 319,59 τ.μ. και 718,16 τ.μ. αντίστοιχα.
Προτίθεμαι να δωρίσω τα παραπάνω οικόπεδα στο Δήμο Ηγουμενίτσας με τον όρο να ανεγερθεί νηπιαγωγείο το οποίο έχει ανάγκη η περιοχή και παιδικός σταθμός εάν από τη μελέτη προκύψει ότι είναι επιτρεπτή η κατασκευή του.
Παρακαλώ να λάβετε υπόψη την επιθυμία μου ως δωρητή να ολοκληρωθεί η κατασκευή του έργου εντός τετραετίας από την πραγματοποίηση της δωρεάς, όρος που θα τεθεί και στο σχετικό συμφωνητικό δωρεάς». 

Συγχαρητήρια στο κ. Λιάκο για αυτή του την πρωτοβουλία και ελπίζουμε η πράξη του να βρει μιμητές. 

Η δωρεά του κ. Λιάκου, έγινε ομόφωνα αποδεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας. 

Read More »
Δωρεά οικοπέδων από τον πρώην Δήμαρχο Ηγουμενίτσας κ. Πέτρο Λιάκο για την ανέγερση νηπιαγωγείου και παιδικού σταθμού Δωρεά οικοπέδων από τον πρώην Δήμαρχο Ηγουμενίτσας κ. Πέτρο Λιάκο για την ανέγερση νηπιαγωγείου και παιδικού σταθμού Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 12, 2016 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Ομάδες γονέων με παιδιά σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία

Τετάρτη, Οκτωβρίου 12, 2016


Το Κέντρο Πρόληψης «ΑΡΙΑΔΝΗ» θα πραγματοποιήσει έναν κύκλο 5 συναντήσεων με γονείς οι οποίοι θα μπορέσουν να ακούσουν και να θέσουν προβληματισμούς που αφορούν το μεγάλωμα των παιδιών τους. 
Η θεματολογία θα αφορά την επικοινωνία, τα συναισθήματα, την εικόνα του εαυτού και τις αλλαγές στον κύκλο ζωής της οικογένειας. Θα γίνουν δύο παράλληλοι κύκλοι ένας πρωινός και ένας απογευματινός κύκλος.

Απογευματινός κύκλος:
Ημερομηνίες συναντήσεων κάθε Τετάρτη στις 19/10, 2/11, 9/11, 16/11, 23/11.
Ώρες συναντήσεων 18.00-19.30


Πρωινός κύκλος:
Ημερομηνίες συναντήσεων κάθε Πέμπτη στις 20/10, 3/11, 10/11, 17/11, 24/11.
΄Ωρες συναντήσεων 11.00-12.30

Συντονίζει η Κωνσταντίνα Ζιάγκου, ψυχολόγος- στέλεχος Κέντρου Πρόληψης.

Read More »
Ηγουμενίτσα: Ομάδες γονέων με παιδιά σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία Ηγουμενίτσα: Ομάδες γονέων με παιδιά σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 12, 2016 Rating: 5

Δήμου Ηγουμενίτσα: Ενημέρωση για το πρόγραμμα "Γυναικά και Άθληση"

Τετάρτη, Οκτωβρίου 12, 2016Το τμήμα Αθλητισμού-Πολιτισμού του Π.Α.Κ.Π.ΠΟ του Δήμου Ηγουμενίτσας ξεκινά το πρόγραμμα: "Γυναίκα και Άθληση" και ενημερώνει το τελικό πρόγραμμα:

· Πρωινό Τμήμα στο Κλειστό Γυμναστήριο “Αλεξάνδρας Τσιάβου”: Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή 9:00-10:00 π.μ.

· Απογευματινά Τμήματα στο γυμναστήριο 1ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ: Δευτέρα -Τετάρτη – Παρασκευή

o Α' Τμήμα: 16:30-17:30

o Β' Τμήμα: 17:30-18:30

o Γ' Τμήμα: 18:30-19:30

Οι γυναίκες που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να προσκομίσουν εκτός από την αίτηση συμμετοχής που θα δοθεί από τον Καθηγητή Φυσικής Αγωγής και την ιατρική βεβαίωση συμμετοχής όπως έχουν ενημερωθεί από τον φορέα μας. Η παράδοση τους θα γίνεται στον Καθηγητή Φυσικής Αγωγής στην προσέλευση του μαθήματος.

Τιμή συμμετοχής 10€ το μήνα.

Πληροφορίες:

Υπεύθυνος προγράμματος Γιαννάκος Αλέξανδρος
Τηλ. 2665360019 & Φαξ: 2665026346
Email: pakppo@1345.syzefxis.gov.gr

 
Read More »
Δήμου Ηγουμενίτσα: Ενημέρωση για το πρόγραμμα "Γυναικά και Άθληση" Δήμου Ηγουμενίτσα: Ενημέρωση για το πρόγραμμα "Γυναικά και Άθληση" Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 12, 2016 Rating: 5

Νέα παρέμβαση της Ελληνικής Κοινότητας Κάρλσφελντ Μονάχου για σχολικό κτίριο

Τετάρτη, Οκτωβρίου 12, 2016


Κύριε Πρωθυπουργέ,

Κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι των Κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Υπουργείο Υποδομών ,Υπουργείο Παιδείας, Κτηματική Υπηρεσία Δημοσίου, Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Μόναχο, κυρίες και κύριοι των ΜΜΕ,


Αγαπητοί Συμπατριώτισσες και Συμπατριώτες,

όλα τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το σχολικό κτίριο το οποίο προοριζότανε για τα ελληνόπουλα το αργότερο στις 19.10.2016 θα αποτελεί οριστικό παρελθόν, είτε καταδαφιστεί είτε συνεχιστεί το χτίσιμο για να γίνει γερμανικό δημόσιο σχολείο.(ακόμα και μετά από μία τυχόν χρόνια δικαστική διαμάχη που θα κοστίσει επιπρόσθετα στο κράτος, σε μια χαμένη (βάση των συμβολαίων που έχουν υπογραφεί) εξ αρχής υπόθεση!)

Προτείνουμε για το λόγο αυτό, άμεσα, να εξεταστούν με βάση το παραπάνω συμπέρασμα νέα ενδεχόμενα που μπορούν να προταθούν στην γερμανική πλευρά ώστε το σχολείο να χτιστεί και να εξασφαλιστεί η στέγαση των ελληνοπαίδων ανεξάρτητα πλέον από το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Τέλος καλούμε για μια ακόμη φορά την Κυβέρνηση να αποκαλύψει και να ξεσκεπάσει όλους αυτούς, που μέχρι σήμερα κοροΐδεψαν, με το αζημίωτο φυσικά, τον ελληνισμό του Μονάχου και ήταν οι υπαίτειοι που χάθηκε τόσο άδικα, το “ Όνειρο της Παρoικίας“, στο Μόναχο της Γερμανίας. Σήμερα δεν είναι ακόμη η στιγμή για τις ευθύνες και το ρόλο του οποιουδήποτε στο ότι χάθηκε τόσο άδικα, το Όνειρο της Παρικοίας, στην περιοχή του Μονάχου. Για το θέμα θα επανέλθουμε αργότερα!

Πιστεύουμε όμως ακράδαντα, ότι είναι μείζοντος σημασία για το μέλλον της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και παιδείας στο εξωτερικό και απαραίτητο για την Ελλάδα, τώρα όσο ποτέ:

Η Ανέγερση ενός Ελληνικού Σχολείου και συνάμα Πολιτιστικού κέντρου στην καρδιά της Ευρώπης, που τόσο ανάγκη σε αυτές τις δύσκολες εποχές έχει ο ελληνισμός της περιοχής και χρειάζεται στρατηγικά η Πατρίδα!


Για το Δ.Σ.
Für den VorstandBalogiannis Panagiotis 

Krikis Athanasios
Vorsitzender Schriftführer
Read More »
Νέα παρέμβαση της Ελληνικής Κοινότητας Κάρλσφελντ Μονάχου για σχολικό κτίριο Νέα παρέμβαση της Ελληνικής Κοινότητας Κάρλσφελντ Μονάχου για σχολικό κτίριο Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 12, 2016 Rating: 5

"Χαρά Δημητρίου: Το κόκκινο ρουμπίνι από τη Θεσπρωτία"

Τετάρτη, Οκτωβρίου 12, 2016


Στο "Ματιες στο Γυναικειο Ποδοσφαιρο" η 26χρονη ακραια αμυντικός Χαρά Δημητριου με καταγωγή από την Ποταμια του Νομου Θεσπρωτιας σε μία λεπτομερή και ευχάριστη συνεντευξη που η ίδια μιλάει για όλους και για όλα μέσα από την ψυχη και την καρδιά της.

Μας μίλησε για τα πρώτα της ποδοσφαιρικά βηματα,ομαδες που αγωνίστηκε,εξιστορησε τις εντυπωσεις και αναμνήσεις φορωντας τη βαριά και ιστορικη φανελα του ΠΑΟΚ,ποια πρόσωπα ευχαριστεί και ποιοι ανθρωποι στέκονται πραγματικα δίπλα της σε όλα,τι θα άλλαζε η ίδια για να να εξαλειφθούν τα "κακώς κειμενα"που δυστυχώς υπάρχουν στο χώρο του γυναικειου ποδοσφαιρου και αποκαλυπτει τα μελλοντικα της σχεδια.Τωρα βρίσκεται στη Γερμανία και αγωνίζεται στη Β'Κατηγορια της Bundesliga για λογαριασμο της Vfl Sindelfingen οπου μας περιγραφει το κλιμα που επικρατει και τις υποδομες που υπαρχουν.Αναλυτικα τα οσα μας εκμυστηρευτηκε η 26χρονη Ακραια Αμυντικος Χαρά Δημητριου:
Σε ποια ηλικία και πώς ξεκινησες τα πρώτα σου ποδοσφαιρικα βηματα;Ομάδες που αγωνιστηκες;
"Ξεκινησα να ασχολουμαι με το ποδοσφαιρο απο την ηλικια των 10 ετων.Επαιζα συνεχως ποδοσφαιρο με τους φιλους μου στο σχολειο και στη γειτονια.Καθε Κυριακή πηγαινα να δω τον πατέρα μου όπου κι αν έπαιζε.Αγωνιζοταν σε ερασιεχνικες ομάδες των Νομων Πρεβεζης και Θεσπρωτιας.Μετα από συνεννόηση με τον πατέρα μου,πηγα σε μία ακαδημία που ήταν προπονητής ένας καλός του φιλος.Αγωνιστηκα με τις ακόλουθες ομάδες:Π.Σ.ΦΑΝΑΡΙ,Α.Σ.ΒΟΛΟΣ 2004 και ΠΑΟΚ."
Πόσα ποδοσφαιρικα έτη αγωνιστηκες με το Δικέφαλο του Βορρά;Εντυπωσεις και Αναμνήσεις που σου έχουν μείνει αποτυπωμενες για παντα στο πίσω μέρος του μυαλου σου με την ασπρομαυρη φανελα της ομαδας της Θεσσαλονικης;
"Φορεσα τη βαριά και ιστορική φανελα του ΠΑΟΚ για 7 ολοκληρες αγωνιστικες σεζον.Ηταν οι χρονιες που ένιωθα τόσο τυχερη που είχα δίπλα μου τόσες πολλές ποιοτικές και εμπειρες συμπαικτριες μου.Μονο καλά και υπέροχα γεγονοτα έχω να θυμάμαι όσον αφορά το αγωνιστικό κομματι.Τοσες κατακτήσεις πρωταθλημάτων,κυπελλων και η προκριση στους "32" του Champions League Γυναικων.Απιστευτα χρόνια,ομορφες αναμνήσεις που όσοι τις ζησαμε μαζί θα μας δένουν για πάντα!!!Όμως είμαι πολύ πικραμένη που δεν υπάρχει καθόλου ενδιαφέρον για το γυναικειο ποδοσφαιρο,ετσι εμείς πάντα μένανε πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας,ελαχιστη προβολή και καμιά προώθηση.Εμεις και εμείς χαιρομασταν τους πανηγυρισμους και τις κατακτήσεις τροπαιων τόσα χρόνια και δυστυχώς αυτή η κατασταση ακόμα συνεχίζεται."

Ακολούθησε ένα μεγάλο άλμα στη Γερμανία.Οι συνθήκες που επικρατούν εκεί;Είσαι ευχαριστημένη από όσα έχεις συναντήσει μέχρι τώρα;
"Αγωνιζομαι στην ομάδα Vfl Sindelfingen που μετέχει στη Β'Κατηγορια της Bundesliga.Επισης,στο σύλλογο μας υπάρχει και ομάδα που αγωνιζεται στην Γ'Κατηγορια του Γερμανικού Πρωταθληματος ενώ διαθέτουμε και U17.Εδω αυτή τη χρονική στιγμή,ειμαι υπερικανοποιημενη,υπαρχει παρά πολύ καλή οργάνωση στην ομάδα,η διοίκηση ειναι κοντα μας σε οτι χρειαζόμαστε και έχουμε πλούσιο προπονητικό team που αποτελείται από 2 Προπονητές,2 Γυμναστές,1 Προπονητή Τερματοφυλακων και 1 Αναλυτή.Διαθετουμε δικές μας γηπεδικες εγκαταστάσεις στις οποίες διεξάγονται οι προπονήσεις μας που είναι σε μεγιστο βαθμό ποιοτικές.Τετοιου είδους συνθήκες δυστυχως δε συναντάς στην Ελλάδα και θα ήθελα να γίνει μία ριζική αλλαγή.Οι Ελληνίδες παικτριες τα αξίζουν όλα αυτά.Πρεπει στην Ελλάδα οι αρμοδιοι να ασχοληθούν πιο πολύ με το γυναικειο ποδοσφαιρο και όχι να μένουν μόνο στα λόγια.Μαλιστα οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι έχουμε Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου Γυναικών,και όταν το ακούνε,ξαφνιαζονται κιόλας."
Ποια πρόσωπα θα ήθελες να ευχαριστησεις και ποιοι ανθρωποι στεκονται πραγματικά δίπλα σου;
"Θέλω να ευχαριστήσω τον πρώτο μου προπονητή τον Δημήτρη Κασκανη που μου έδωσε σε μικρή ηλικία σημαντικά ποδοσφαιρικα ερεθίσματα και τον Αλεξανδρο Κατηκαριδη που ήταν ο τελευταίος μου προπονητής στον ΠΑΟΚ και θεωρω ότι με την υπερπολυτιμη συνεισφορά του,καταφερα να παίξω το ποδοσφαιρο που μου ταίριαζε πιο πολύ.Ακομη τον κύριο Προυσαλη που ασχολειται με τα διοικητικά του ΠΑΟΚ και μου έδωσε τη χρυσή ευκαιρια να γίνω μέλος σε αυτην την ιστορικη ομάδα.Κοντα μου έμειναν λίγοι και είναι λογικό.Η οικογένεια μου είναι κοντά σε όλα,οι δυο καλύτερες μου φιλες στη Θεσσαλονικη και εδώ η οικογένεια της συναθλητριας μου της Μωραιτου που με βοήθησαν να κάνω μία πιο εύκολη αρχή σχετικά με την εγκατάσταση και τον εγκλιματισμο μου στη Στουτγκαρδη της Γερμανίας."
Τι θα αλλαζες αν σου δινοταν η δυνατοτητα για να εξαλειφθούν τα "κακώς κείμενα" στο χωρο του γυναικείου ποδοσφαίρου;
"Αν μου δινοταν η δυνατοτητα και κατείχα μία αρμόδια θεση στις Επιτροπές Γυναικείου Πρωταθληματος,θα βοηθούσα με όλες μου τις δυνάμεις ώστε να εξευρεθουν οικονομικοί πόροι για όλες τις γυναικειες ομάδες της χωρας μας.Γιατι απλουτατα το οικονομικό θεμα είναι ο μεγαλύτερος βραχνας και οι διοικήσεις των ομάδων κάνουν αγώνα δρόμου κυριολεκτικά για να καλύψουν κάθε χρόνο την αγωνιστικη χρονια των ομάδων που εκπροσωπούν.Βεβαια δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα."
Ποια είναι τα όνειρα σου και τα μελλοντικα σου σχέδια για το ποδόσφαιρο και όχι μόνο Χαρά;
"Νομιζω οτι παικτικα δεν μου έχει μείνει πολύς χρόνος,οταν σταματησω θα ασχοληθω περισσότερο με την προπονητικη,στην Ελλάδα αυτο το κομμάτι το υπηρετησα για 3 χρόνια και αισθάνθηκα αρκετά ικανοποιημένη.Στη Γερμανία αποκτω περισσότερα ερεθίσματα,διαθετω το Uefa B και αν κατορθωσω να αποκτησω και το Uefa A,θα εκπληρωσω κάθε μου ποδοσφαιρικο στόχο.Το να γίνω προπονητρια σε μία ομάδα αργότερα είναι ότι ονειρευομουν μία ζωή.Γενικως στη ζωή μου εχω βάλει ένα πρόγραμμα,θελω σιγα σιγά να καταφέρω κάποια πράγματα,γι'αυτο έκανα και την αρχή και τολμησα να φύγω από την Ελλαδα!!!!"


Read More »
"Χαρά Δημητρίου: Το κόκκινο ρουμπίνι από τη Θεσπρωτία" "Χαρά Δημητρίου: Το κόκκινο ρουμπίνι από τη Θεσπρωτία" Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 12, 2016 Rating: 5

Το νέο δε χτίζεται με παλιά και φθαρμένα υλικά - Του Πέτρου Μίντζα

Τετάρτη, Οκτωβρίου 12, 2016Του Πέτρου Μίντζα
Όλοι θυμόμαστε το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ «ξεμπερδεύουμε με το παλιό, χτίζουμε το νέο» που συνόδευε όλα τα ενημερωτικά φυλλάδια των υποψηφίων Βουλευτών του κυβερνόντος κόμματος, στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.

Το ΠΑΣΟΚ εξαιτίας της αντιμνημονιακής στάσης και του φθηνού λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ, κατρακύλησε σε μονοψήφια ποσοστά.

Μάλιστα κινδύνεψε να μην μπει στη Βουλή. Οι ψηφοφόροι της κεντροαριστεράς, όχι μόνο αυτοί, πείστηκαν από τις προεκλογικές ψεύτικες υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα και ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ.

Αλήθεια όμως, τα πολιτικά και τα συνδικαλιστικά στελέχη όλων των βαθμίδων του ΠΑΣΟΚ, του παλιού, που πήγαν; Κάποια παρέμειναν, κάποια αποστρατεύτηκαν, κάποια άλλαξαν κόμμα. Πήγαν στη Νέα Δημοκρατία; Όχι.

Καλά μαντέψατε, προσχώρησαν στο ΣΥΡΙΖΑ.

Όλα τα «ορφανά» του ΠΑΣΟΚ βρήκαν πολιτική στέγη στην Κουμουνδούρου. Μάλιστα δε είναι μόνο απλά στελέχη.

Είναι βουλευτές, υπουργοί, ασκούν εξουσία και έχουν συμβάλει ουσιαστικά στην οργανωτική ανασύνταξη και την εκλογική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η επιλογή από τις κομματικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, πολλών πρώην φθαρμένων –περιθωριοποιημένων μελλών του ΠΑΣΟΚ, ως αντιπρόσωποι για το συνέδριο του κόμματος, επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο, ότι, δεν ξεμπερδεύουμε με το παλιό όπως μας λέει ο κ. Τσίπρας.
Αντιθέτως, αποδεικνύεται περίτρανα για μία ακόμη φορά, ότι, το παλιό διαφθαρμένο και σάπιο σύστημα του δικομματισμού που τόσο κατήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας, ζει και βασιλεύει, απλά άλλαξε τίτλο.

Είναι λυπηρό –απογοητευτικό να στηρίζεται το κόμμα του Τσίπρα, σε στελέχη που προέρχονται από το χειρότερο-φθαρμένο κομμάτι του ΠΑΣΟΚ, τα οποία μετατοπίστηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς γιατί τους έταξαν εγγυημένα ανταλλάγματα.

Είναι αν μη τι άλλο θλιβερό, να επιλέγουν οι τοπικές κομματικές ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ, τα τρίτης διαλογής πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, για να συμμετέχουν στην κορυφαία κομματική διαδικασία (συνέδριο) και να μεταφέρουν τις σκέψεις των μελών του κόμματος, για την πορεία της Αριστεράς, καθώς και τις προτάσεις -απόψεις για τον νέο προγραμματικό λόγο του κόμματος και για μια σειρά άλλων θεμάτων που απασχολούν σήμερα την κοινωνία.

Θα μου πείτε, εύκολο είναι να βρει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, ικανά, αξιόλογα και έμπειρα πολιτικά στελέχη;

Τρεις και ο κούκος μείνανε, στις τοπικές οργανώσεις.

Ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να αντιληφθούν ότι με παλιά, φθαρμένα και σάπια υλικά δε χτίζεται καινούργιο οικοδόμημα.

Επίσης πρέπει να κατανοήσουν, ότι το μέλλον των επόμενων γενεών, δεν χτίζεται με τα υλικά της μετριότητας και της ανεπάρκειας !

Δυστυχώς στο κατ’ επίφαση αριστερό κόμμα του Τσίπρα, ισχύει η, κατά τον Καστοριάδη, «άνοδος της ασημαντότητας».

Όσο λιγότερο ειδικό βάρος διαθέτεις, τόσο ψηλότερα ανεβαίνεις! 

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

ΝΕΑ των ΦΙΛΙΑΤΩΝ: Μπράβο φίλε Πέτρο, πάλι έπιασες το σφυγμό- το γέλιο της αρκούδας πέφτει στο Φιλιάτι με μια τέτοια μετάλλαξη!


Read More »
Το νέο δε χτίζεται με παλιά και φθαρμένα υλικά - Του Πέτρου Μίντζα Το νέο δε χτίζεται με παλιά και φθαρμένα υλικά - Του Πέτρου Μίντζα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 12, 2016 Rating: 5

Διονύσιος Φιλόσοφος. Ο Παραμυθιώτης προάγγελος της εθνικής παλιγγενεσίας (+ΒΙΝΤΕΟ)

Τετάρτη, Οκτωβρίου 12, 2016

 

 
Η Φιλοσοφία καταξιώνει κάθε σκέψη έχοντας το χάρισμα και τη δύναμη να υλοποιεί κάθε όνειρο του ανθρώπου. Ο Διονύσιος ο Φιλόσοφος (Παραμυθιά 1540 - Ιωάννινα 1611), ήταν ο πρώτος που κατέλυσε έστω και λίγο την Τουρκοκρατία, όταν μαζί με αόπλους Χριστιανούς από την ευρύτερη περιοχή της Παραμυθιάς, επιτεθήκαν στους Τούρκους στα Ιωάννινα με αποτέλεσμα την ολιγοήμερη απελευθέρωση της πόλης. Πριν απο ενα μηνα περίπου, συμπληρώθηκαν 404 χρόνια από την ημέρα που βασανίστηκε και θανατώθηκε από τους Τούρκους

Έγινε μοναχός στο Διχούνι από μικρή ηλικία. Σπούδασε Φιλοσοφία, Ιατρική, Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Padua τότε υπό ενετική εποπτεία και προστασία και στην Κωνσταντινούπολη, ποίηση, γραμματική αστρονομία, συνολικά ως τα 39 του. Το προσωνύμιο «Σκυλόσοφος» του το απέδωσαν οι τούρκοι και οι έλληνες συνεργάτες τους τουρκόφιλοι και εχθροί του μεγάλου αυτού εθνεγέρτη. Επιστρέφοντας(1590) από τη Πόλη στην Ελλάδα, χειροτονείται(1591) αρχιδιάκονος από τον πατριάρχη Ιερεμία Β’ τον Τρανό, μέγας αρχιδιάκονος(1592) και Επίσκοπος Λαρίσης(1593).

Μιλούσε 7 ξένες γλώσσες. Η Λάρισα ως κέντρο Επισκοπής δεν αποτελούσε περιβάλλον για συνωμοτική δράση, έτσι μετακινήθηκε στα Τρίκαλα, όπου σήμερα τη πόλη αυτή κοσμεί άγαλμά του. Ως Μητροπολίτης Τρίκκης αποφασίζει να εξεγείρει τους έλληνες κατά του οθωμανικού ζυγού. Κατά τη διαμονή του στη Padua μαθαίνει την αριστοτελική φιλοσοφία και την έννοια της ελευθερίας πού κυριαρχούσε τότε στους ακαδημαϊκούς κύκλους του Πανεπιστημίου της. Επεξεργάζεται τη σκέψη να ελευθερώσει την Ελλάδα είτε με τη διπλωματική μεσολάβηση ευρωπαίων ηγετών είτε με ένοπλη αντίσταση των γηγενών κατοίκων της Ελλάδος κατά των Οθωμανών κατακτητών. Πώς όμως; Με τι μέσα; Με ποιά κεφάλαια θα αγόραζε όπλα; Ποιούς θα όπλιζε; Τούς έλληνες χωρικούς παντελώς άσχετους και ανεκπαίδευτους στη τέχνη του πολέμου; Οι σκέψεις αυτές τον βασάνιζαν αφάνταστα.
Στο περιβάλλον του πανεπιστημίου της Padua, γνώρισε σπουδαστές και καθηγητές με ισχυρές επαφές πού διατηρούσαν με ηγεμόνες της Ευρώπης. Έτσι ταξίδεψε στην Δ Ευρώπη(Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία) και ήλθε σε συνομιλίες και συνεντεύξεις με μεγάλο αριθμό ισχυρών ανθρώπων της εποχής του. Κανένας δεν είχε διάθεση να τον βοηθήσει και εύλογα! Ποιός θα τα έβαζε με την Οθωμανική Αυτοκρατορία για χάρη και λογαριασμό των ελλήνων πού δεν υπολογίζονταν τότε ούτε καν ως έθνος! Μεγάλος γρίφος για τον αισιόδοξο Διονύσιο! Πρωτοστατεί(1601) σε μια γενναία απόπειρα «εκτίμησης της οθωμανικής δυνάμεως» με εξέγερση στη Θεσσαλία ενώ έρχεται(1603) σε επαφή με το Ιπποτικό Τάγμα της Μάλτας(φανατικός εχθρός Οθωμανών)

Λόγω της απόπειρας αυτής-«πρώτη εξέγερση των ελλήνων» το Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλως τον καθαίρεσε από Μητροπολίτη οπότε αναγκάζεται να καταφύγει στη Δ. Εκεί έρχεται σε άμεση επαφή με το γάλλο απόγονο των Παλαιολόγων, Δούκα Κάρολο τον Β’ του Nevers, που ετοίμαζε εκστρατεία για την απελευθέρωση του ελλαδικού χώρου από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο Κάρολος κατείχε δικαιώματα επί του Βυζαντινού Θρόνου και ονειρευόταν διώχνοντας τους τούρκους να γίνει αυτοκράτορας της Νέας Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Έλαβε υποσχέσεις από τον βασιλιά της Γαλλίας Ερρίκο τον Δ’, όμως οι ελπίδες του Διονυσίου στέρεψαν μετά τη δολοφονία του Ερρίκου. Ο Κάρολος έμεινε στις υποσχέσεις και ο καιρός περνούσε. Ο Διονύσιος αγοράζει μεταχειρισμένα παλαιά όπλα από ενετικό οπλουργείο της Βενετίας ξεπερασμένα και με αυτά σκέπτεται να οπλίσει τους αγρότες της Ηπειροθεσσαλίας πού θα προστρέξουν στο κίνημα πού έχει κατά νου να υλοποιήσει.

Οι ενετοί παρόλο πού ήσαν και εξακολουθούν να είναι φιλοχρήματοι και τοκογλύφοι διεθνούς φήμης μισούσαν τους τούρκους περισσότερο από τους έλληνες και ήλθαν σε 7 πολεμικές συρράξεις με αυτούς. Είχαν συνεπώς κάθε λόγο να πωλούν όπλα στους έλληνες, δαλματούς σκλαβούνους, αλβανούς, Βλάχους και σέρβους ώστε αυτοί με τα υποκινούμενα απελευθερωτικά τους κινήματα να προξενούν σοβαρές δολιοφθορές στους οθωμανούς. Ονομαστό ήταν το οπλουργείο της ενετικής οικογενείας Carlo et Figli απ’ όπου οι τουρκοκρατούμενοι έλληνες προμηθεύονταν όπλα πάσης φύσεως (από την επωνυμία της εταιρείας αυτής προέρχεται και η ονομασία του τουφεκιού «καριοφίλι» σε χρήση των προεπαναστατικών οπλαρχηγών της τουρκοκρατούμενης Ελλάδας του 18ου αι..

Έπειτα από συνεννοήσεις με τοπικούς παράγοντες ο Διονύσιος επιστρέφει στην Ήπειρο και οργανώνει το στρατηγείο του στο μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου στο Κεράσοβο. Εκεί πετυχαίνει εξέγερση των χωρικών Παραμυθιάς, Σουλίου και Μαλακασίου και οργανώνει επιδρομές κατά των τουρκικών φρουραρχείων των χωριών Ζαραβούτσι(σημ. ’γιος Νικόλαος) και Τουρκογρανίτσα τα οποία εκμηδενίζει. Ο Τούρκος δεν ήταν αήττητος! Οι επαναστάτες με αρχηγό τον Διονύσιο και άλλα ηγετικά στελέχη όπως ο Ζώτος Τσίριπος και ο Γεώργιος Ντελής, κατευθύνονται (νύχτα 10ης-11η Σεπτεμβρίου 1611) με ένα εξεγερμένο σώμα 800-1000 χωρικών οπλισμένων με πρωτόγονα όπλα όπως ρόπαλα, δρεπάνια, σφενδόνες, μαχαίρια και γιαταγάνια(ο βενετικός παλαιός οπλισμός δεν επαρκούσε για όλους, καθώς μόνον 40 άντρες έφεραν αρκεβούζια παλαιού τύπου) προς τα Γιάννενα. Εισέρχονται στη συνοικία της Καλούτσιανης και επιτίθενται στο τουρκικό διοικητήριο κατατροπώνουν τη τουρκική φρουρά και ο Οσμάν Πασάς μόλις κατορθώνει να διαφύγει λαβωμένος. Οι τούρκοι με τον Οσμάν καταφεύγουν και κλείνονται στο Κάστρο των Ιωαννίνων, το οποίο πολιορκείται από το Διονύσιο. Το κίνημα ήταν καλά οργανωμένο, όμως προδόθηκε και οι τούρκοι αντεπιτίθενται με ιππικό κατά των επαναστατών οι οποίοι αφήνουν νεκρούς στο πεδίο της μάχης περίπου 200 θεσπρωτούς.

Οι υπόλοιποι καταφεύγουν στα βουνά. Ο Διονύσιος κρύβεται σε μια σπηλιά όπου οι τούρκοι τον βρίσκουν μετά από προδοσία και μετά από βασανιστική ανάκριση πού τον υπέβαλε ο Οσμάν Πασάς, ο Διονύσιος απαντά στο ερώτημά του «γιατί προκάλεσε την εξέγερση;» με τη φράση «πολέμησα για να ελευθερώσω το λαό μου από τα βάσανα και τη τυραννία σας»! Έξαλλος ο Οσμάν διατάζει να τον γδάρουν ζωντανό(το γδάρσιμο ή scorticatio-όπως επικράτησε στην ενετική γλώσσα-αποτελούσε θηριώδη οθωμανική τιμωρία κυρίως σε επαναστάτες, στασιαστές, υπόπτους ανταρσίας, ή ανθιστεκόμενους στα τουρκικά συμφέροντα. Π.χ. ο Μουσταφά Λαλά Πασάς εκπορθητής του Ενετικού Κάστρου της Αμμοχώστου(17/08/1591), συνέλαβε τον Μάρκο Αντώνιο Βραγαδίνο-Marcantonio Bragadinο-τον ενετό διοικητή πού αντιστάθηκε υπερασπίζοντας τη Κύπρο-τότε ακόμα ενετική κτήση- και αφού του υποσχέθηκε με όρκο ότι θα σεβαστεί την σωματική ακεραιότητά του, όταν αυτός παραδόθηκε τον υπέβαλε σε εξευτελιστικούς βασανισμούς κόβοντας τη μύτη και τα αυτιά του και αιμόφυρτο καβάλα ανάποδα σε ένα γάιδαρο τον περιέφερε στην Αμμόχωστο(Famagusta την ονόμαζαν οι ενετοί) κατόπιν έβαλε ειδικούς να τον γδάρουν ακριβώς όπως φαίνεται στη διάσημη τοιχογραφία του «γδάρσιμου του Αγίου Βαρθολομαίου».

 Ανάλογη απεικόνιση υπάρχει και στο Παλάτι των Δόγηδων της Βενετίας στο ταβάνι της κυρίως αίθουσας υποδοχών των ξένων διπλωματών, με το γδάρσιμο του Βραγαδίνου. Ακριβώς έτσι γδάρθηκε και ο Διονύσιος ο Φιλόσοφος πού κατόπιν οι τουρκοι, ονόμασαν χλευαστικά «Σκυλόσοφο»… Στη συνέχεια η διαδικασία συνέχιζε με αποκεφαλισμό, αλάτισμα της αποκομμένης κεφαλής για συντήρηση και βάπτισμά της σε κερί μέλισσας ώστε να αποστέλλεται στον Σουλτάνο σαν απόδειξη καταστολής και τιμωρίας του εκάστοτε στασιαστού. Το γδαρμένο δέρμα ακέραιο γεμιζόταν με άχυρο και μαζί με τη κεφαλή απεστέλλετο στον Σουλτάνο.

Αυτό του Βραγαδίνου φυγαδεύτηκε από τον νεαρό ευπατρίδη ελληνοενετό καπετάνιο Ιερώνυμο Πολυδώρη, από τη Κωνσταντινούπολη και μεταφέρθηκε στη Βενετία όπου τοποθετήθηκε στο Ναό των Αγίων Ιωάννου και Παύλου της Βενετίας όπoυ και ανηγέρθη πολυτελές μνημείο του Βραγαδίνου(Αρχικά είχε τοποθετηθεί στο ναό του Αγίου Γρηγορίου της Βενετίας απ’ όπου μεταφέρθηκε κατόπιν στον αναφερόμενο παραπάνω ναό όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα). Την ίδια θηριώδη πρακτική υπέστησαν όλοι οι εχθροί των Οθωμανών(π.χ. ο ενετός βάϊλος Erizzo (διπλωματικός αντιπρόσωπος της γαληνοτάτης Δημοκρατίας) της Χαλκίδας όταν την εκπόρθισε (1470) ο Μεχμέτ ο Β’ ο Καταστροφέας(κατά τους ιστορικούς «Μωάμεθ Β’ Ο Πορθητής»), αφού του υποσχέθηκε ότι θα σεβαστεί το κεφάλι του στους ώμους του μόλις παραδοθεί και κρατώντας την υπόσχεσή του τον πριόνισε ζωντανό από τη μέση), την ίδια τύχη είχαν οι ουκρανοί αταμάνοι των κοζάκων πού έπεφταν στα χέρια των τούρκων, όπως και ο ήρωας μας Διονύσιος ο Φιλόσοφος. Ο τελευταίος δεν αναφέρεται ποτέ ότι ήταν και ιατρός. Τον γνωρίζουν μόνον ως μοναχό, άγιο και επαναστάτη. Η αλήθεια όμως είναι ότι κατείχε πτυχίο ιατρικής από την ιατροφιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου της Padua. Το δράμα του Διονυσίου κράτησε 5 ώρες και κατόπιν χαρούμενοι οι τούρκοι με κραυγές χαράς μετέφεραν το δέρμα του παραγεμισμένο με άχυρα στη πόλη των Ιωαννίνων.

Απεστάλθη στον Σουλτάνο ως απόδειξη καταστολής της ανταρσίας. Η απόπειρα του Διονυσίου είναι η πλέον σημαντική από τις 32 πού υλοποίησε το ελληνικό έθνος κατά των οθωμανών κατακτητών. Αναπτέρωσε το ηθικό των υπόδουλων ελλήνων πού φέρνονταν σαν ραγιάδες από φόβο σε ψυχολογικό καθεστώς πλήρους κατάθλιψης και ηττοπάθειας. Δικαίως λοιπόν πρέπει να χαρακτηρισθεί η ανταρσία του ως εθνεγερσία και ο Ιατροφιλόσοφος Διονύσιος ως Εθνεγέρτης. Πέραν της ιδιότητός του ως μοναχός άσκησε ιατρική ανιδιοτελώς προς τους άπορους της Ηπειροθεσσαλίας.

Θυμηθείτε την εκδήλωση που ειχε πραγματοποιηθεί το 2011 στην Παραμυθιά με αφορμή τα 400 χρόνια απο τον θάνατο του και με τον τίτλο «Διονύσιος ο Φιλόσοφος, ο Παραμυθιώτης προάγγελος της εθνικής παλιγγενεσίας και η εποχή του».


Read More »
Διονύσιος Φιλόσοφος. Ο Παραμυθιώτης προάγγελος της εθνικής παλιγγενεσίας (+ΒΙΝΤΕΟ) Διονύσιος Φιλόσοφος. Ο Παραμυθιώτης προάγγελος της εθνικής παλιγγενεσίας (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 12, 2016 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Σεμινάριο από την "Χαρά της Δημιουργίας"

Τετάρτη, Οκτωβρίου 12, 2016Η χαρά της δημιουργίας διοργανώνει Σεμινάριο την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 11.00 π.μ. με θέματα "Αποτύπωση μοτίβου σε καμβά με μεικτές τεχνικές" και "γυάλινο μπουκάλι με κρακελέ ενός συστατικού"

Το Κόστος συμμετοχής είναι 45 ευρώ το άτομο!!

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο κατάστημα Γρ. Λαμπράκη 28 (στον πεζόδρομο)

Περιορισμένος αριθμός θέσεων. 

Read More »
Ηγουμενίτσα: Σεμινάριο από την "Χαρά της Δημιουργίας" Ηγουμενίτσα: Σεμινάριο από την "Χαρά της Δημιουργίας" Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 12, 2016 Rating: 5

Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας: Εξόρμηση στη Βάλια Κάλντα

Τετάρτη, Οκτωβρίου 12, 2016
Την πιο όμορφη εποχή του χρόνου στην πιο όμορφη περιοχή της Ελλάδας!!

Ο σύλλογος μας το Σαββατοκύριακο 22/23 Οκτωβρίου 2016 θα εξορμήσει στον εθνικό δρυμό Βάλια Κάλντα (Ζεστή Κοιλάδα).
Η διανυκτέρευση θα γίνει στο καταφύγιο/ξενώνα "Βάλια Κάλντα" που βρίσκεται 2χλμ πριν το χωριό Βοβούσα δίπλα στον ποταμό Αώο (http://www.katafigiovaliacalda.com/grrefuge.htm)

Την Κυριακή 23/10 θα πραγματοποιηθούν δύο πορείες:
1η: Καταφύγιο - Πυρήνας Βάλια Κάλντα
Β.Δ. 2
Ώρες πορείας: 7
Απόσταση συνολική: 12χλμ
Υψομετρική: 800μ.

2η: Καταφύγιο - Πυρήνας - Λίμνες Φλέγγας - κορ. Φλέγγα 2157μ.
Β.Δ. 3
Ώρες πορείας: 10
Απόσταση συνολική: 20χλμ
Υψομετρική: 1700μ.

Εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια, πέδιλα για διάσχιση ποταμού, αδιάβροχο αντιανεμικό, νερό 2λίτρα, κολατσιό, μπατόν, σφυρίχτρα, φακός, καπέλο και ρουχισμός κατάλληλος για την εποχή.
Για την διανυκτέρευση θα χρειαστείτε πετσέτες και καλό θα είναι να υπάρχει υπνόσακος.

Δηλώσεις συμμετοχής από Τρίτη 11/10 εως Πέμπτη 14/10 στα γραφεία του συλλόγου (Παλιά μαθητική Εστία, 2ος όροφος από αριστερη σκάλα) και ώρες 19.00-21.00.
Πληροφορίες: 6984133900 Άρης

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για όποιον θέλει να συμμετάσχει στις πορείες χωρίς διανυκτέρευση θα πρέπει την Κυριακή 23/10 να βρίσκεται στο καταφύγιο της Βοβούσας στις 6.30 το πρωί το αργότερο.
Αποστάσεις: Ηγουμενίτσα - Βοβούσα: 135χλμ (2 ώρες περίπου)
Χάρτης διαδρομής: https://www.google.gr/maps/dir/39.5024598,20.2631899/39.9147065,21.0555584/@39.6764588,20.4642282,10.54z/data=!4m2!4m1!3e0

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΜΕ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΠΑΠΟΥΤΣΙ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ.

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΔΕΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ


Η περιοχή της εξόρμησης και η πορεία που θα ακολουθήσουμε στο google earth

Read More »
Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας: Εξόρμηση στη Βάλια Κάλντα Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας: Εξόρμηση στη Βάλια Κάλντα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 12, 2016 Rating: 5
Blog Pop-up

Σελίδες