Στην τελική ευθεία το καταδυτικό πάρκο στα Σύβοτα

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 12, 2022
Στην τελική ευθεία το καταδυτικό πάρκο στα Σύβοτα


Μία προσπάθεια επτά περίπου ετών εισέρχεται στην τελική ευθεία. Πρόκειται για την δημιουργία καταδυτικών πάρκων στην Πάργα και τα Σύβοτα.

Όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης η διαδικασία έχει εισέλθει στην τελική ευθεία καθώς αναμένονται οι αδειοδοτήσεις.

Το καταδυτικό πάρκο στα Σύβοτα έχει οριοθετηθεί στην περιοχή Αγίου Νικολάου - Μπέλα Βράκα.

Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί ο τουρισμός ενώ μπορεί να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος.
Read More »
Στην τελική ευθεία το καταδυτικό πάρκο στα Σύβοτα Στην τελική ευθεία το καταδυτικό πάρκο στα Σύβοτα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 12, 2022 Rating: 5

Μήνυμα Μ. Κάτση για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 12, 2022
Μήνυμα Μ. Κάτση για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς


«Μια νέα σχολική χρονιά ξεκινά γεμάτη προσδοκίες αλλά και προκλήσεις για τους μαθητές, τους γονείς, και τους εκπαιδευτικούς. Το δημιουργικό ταξίδι της γνώσης, παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που καλούνται να διαχειριστούν οι περισσότερες οικογένειες, αποτελεί το όχημα για την οικοδόμηση του αύριο.

Η Πολιτεία έχει χρέος να σκύψει πάνω στα εντεινόμενα προβλήματα που δυσχεραίνουν την ομαλή λειτουργία των σχολείων μας, ώστε να εξασφαλίσει τουλάχιστον τα βασικά. Την επάρκεια δηλαδή σε εκπαιδευτικό προσωπικό, την εύκολη πρόσβαση όλων των μαθητών στα σχολεία, την απρόσκοπτη θέρμανση των κτηριακών υποδομών, την υγειονομική ασφάλεια μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας, και την καθαριότητα των σχολικών μονάδων.

Από την πλευρά μας, παραμένουμε δίπλα στη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα, προτείνοντας λύσεις όπου απαιτούνται, αλλά και σχεδιάζοντας την ισχυρή Δημόσια Παιδεία της επόμενης μέρας, η οποία οφείλει να παρέχει ίσες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά ώστε να έχουν τα εφόδια για μια καλύτερη ζωή.

Εύχομαι από καρδιάς, καλή σχολική χρονιά σε όλες και όλους, με υγεία, δύναμη και χαμόγελα!»
Read More »
Μήνυμα Μ. Κάτση για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς Μήνυμα Μ. Κάτση για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 12, 2022 Rating: 5

Μήνυμα Δημάρχου Ηγουμενίτσας για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 12, 2022
Μήνυμα Δημάρχου Ηγουμενίτσας για την έναρξη της σχολικής χρονιάς


Μια καινούργια σχολική χρονιά ξεκινάει σήμερα, πλούσια σε στόχους και προσδοκίες στον δρόμο προς την κατάκτηση της γνώσης. Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμότερες ευχές μου σε όλους τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς για καλή αρχή, με υγεία, δύναμη και δημιουργικότητα.

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας και οι Σχολικές μας Επιτροπές συμπορεύονται μαζί σας, καθώς προτεραιότητά μας είναι η σωστή συντήρηση και λειτουργία των σχολείων, διατηρώντας τα ασφαλή, καθαρά, λειτουργικά και φιλόξενα.

Η εκπαίδευση αποτελεί αναμφισβήτητα τον θεμέλιο λίθο της κοινωνίας, γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε εντατικά να αναβαθμίζουμε τα σχολεία μας και να εμπλουτίζουμε τις δράσεις μας για την παιδεία, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.

Με τη συμβολή όλων η κάθε μέρα στον Δήμο μας γίνεται και καλύτερη. Συνεργαζόμαστε λοιπόν, όλοι μαζί, για αυριανούς πολίτες με ολοκληρωμένη προσωπικότητα και κοινωνική ευαισθησία, βάζοντας έτσι τα θεμέλια για ένα καλύτερο μέλλον.

Καλή, δημιουργική και ευχάριστη σχολική χρονιά!

Ιωάννης Λώλος
Δήμαρχος Ηγουμενίτσας
Read More »
Μήνυμα Δημάρχου Ηγουμενίτσας για την έναρξη της σχολικής χρονιάς Μήνυμα Δημάρχου Ηγουμενίτσας για την έναρξη της σχολικής χρονιάς Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 12, 2022 Rating: 5

Η επιλεκτική ευαισθησία του Αντιδημάρχου

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 12, 2022
Η επιλεκτική ευαισθησία του Αντιδημάρχου


Τα προηγούμενα χρόνια, κοινή διαπίστωση, πως στο Δήμο Ηγουμενίτσας είχε μπει μια τάξη στην άναρχη αφισοκόλληση.

Η αποφασιστικότητα της Δημοτικής Αρχής να πατάξει το φαινόμενο, ψηφίζοντας μάλιστα και κανονισμό για την υπαίθρια διαφήμιση, η ίση αντιμετώπιση και η μηδενική ανοχή, είχε γίνει σεβαστή από τους επαγγελματίες και από τους Συλλόγους.

Δυστυχώς, τον τελευταίο χρόνο η κατάσταση έχει ξεφύγει και πάλι από κάθε έλεγχο.


Μια βόλτα σήμερα στην πόλη της Ηγουμενίτσας αλλά και στον υπόλοιπο Δήμο, είναι αρκετή για να διαπιστώσετε πως το φαινόμενο τείνει να λάβει και πάλι ανεξέλεγκτες διαστάσεις.Ειδικά αυτές τις ημέρες η Ηγουμενίτσα, είναι γεμάτη από κόκκινες αφίσες, πολιτικού κόμματος (ακόμα και έξω από το κτήριο του δημαρχείου) για εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το βράδυ.

Μια βόλτα λίγο παρά έξω και θα δούμε τις κολώνες οδοφωτισμού, καλυμμένες με αφίσες που διαφημίζουν πανηγύρια και "πολιτιστικές" εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι.

Και όμως, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Γκίκας, ενοχλήθηκε από 6 αφίσες που διαφήμιζαν τις παιδικές ακαδημίες ποδοσφαίρου της ΑΕΝΣ, απαιτώντας πρωί πρωί της Δευτέρας την απομάκρυνσή τους, απειλώντας πως θα μαζευτούν από την υπηρεσία καθαριότητας και πως θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Καταρχήν κ. Αντιδήμαρχε κακώς προειδοποιήσατε την υπάλληλο της ΑΕΝΣ. Έπρεπε, όπως είστε άλλωστε υποχρεωμένος, να απομακρύνετε τις αφίσες και να επιβάλετε το πρόστιμο που προβλέπει ο κανονισμός, που εσείς ψηφίσατε.

Επίσης, περιμένουμε να μας κοινοποιήσετε τα πρόστιμα που έχετε επιβάλει για τις παράνομες αφισοκολλήσεις το τελευταίο χρόνο και να μας απαντήσετε γιατί παραμένουν κρεμασμένες αφίσες για εκδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί πριν από 2 και πλέον μήνες.

Καλή και ζητούμενη η ευαισθησία, αλλά όταν αυτή γίνεται επιλεκτικά, προβληματίζει για τους πραγματικούς σκοπούς της.
Read More »
Η επιλεκτική ευαισθησία του Αντιδημάρχου Η επιλεκτική ευαισθησία του Αντιδημάρχου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 12, 2022 Rating: 5

Ευχές του Θεσπρωτού για καλή σχολική χρονιά

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 12, 2022
Ευχές του Θεσπρωτού για καλή σχολική χρονιά


Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς η ΠΑΕ Θεσπρωτός εύχεται σε όλες τις μαθήτριες, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς η σημερινή πρώτη μέρα στο Σχολείο να σηματοδοτήσει την αρχή μίας νέας πιο αισιόδοξης περιόδου, με ευόδωση στόχων και προσδοκιών.

Καλή και δημιουργική σχολική χρόνια γεμάτη υγεία, γνώση, πρόοδο αλλά και με μία πληθώρα αθλητικών δράσεων, διότι ως γνωστό ‘νους υγιής εν σώματι υγιεί’! Καλή αρχή!
Read More »
Ευχές του Θεσπρωτού για καλή σχολική χρονιά Ευχές του Θεσπρωτού για καλή σχολική χρονιά Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 12, 2022 Rating: 5

Από τον εθελοντισμό ως την απλήρωτη εργασία, ένας μεσαίωνας δρόμος - Γράφει η Θάλεια Θεοδωρίδη

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 12, 2022
Από τον εθελοντισμό ως την απλήρωτη εργασία, ένας μεσαίωνας δρόμος - Γράφει η Θάλεια Θεοδωρίδη


Όταν το κράτος δεν μπορεί, έρχονται οι εθελοντές
Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύς λόγος για την εθελοντική εργασία που ζητείται από τους εκπαιδευτικούς των δημόσιων σχολείων για την υλοποίηση δραστηριοτήτων εκτός υπηρεσιακού ωραρίου, με ανταμοιβή… μόρια. Όλα αυτά στο πλαίσιο μιας υποτιθέμενης αναβάθμισης του δημόσιου σχολείου. Πόσο όμως, απέχει ο εθελοντισμός από την απλήρωτη εργασία και μάλιστα, ήδη, για χαμηλόμισθους εργαζόμενους όπως οι εκπαιδευτικοί;
Ο εθελοντισμός δεν είναι μια έννοια ταυτόσημη με τη φιλανθρωπία. Είναι ωστόσο, μια μορφή κοινωνικής αλληλεγγύης με θετικά και απτά αποτελέσματα αλλά και παράλληλα, μια ανθρώπινη πράξη χωρίς οικονομική ανταμοιβή που μπορεί να έχει εξαιρετική συμβολή σε πολιτικά, κοινωνικά, και περιβαλλοντολογικά θέματα τα οποία δεν δύνανται να αντιμετωπιστούν ή να επιλυθούν από κάποιον δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα. Στο πλαίσιο αυτό λειτουργούν ομάδες, σύλλογοι και ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον εθελοντισμό. Ένα γνωστό πρόγραμμα εθελοντισμού, είναι το Lets do it Greece, που αφορά κυρίως σε ενέργειες για το περιβάλλον: καθαρισμούς ακτών και ποταμών, δεντροφύτευση, βάψιμο χώρων κλπ. Είναι όμως πάντοτε ο εθελοντισμός πράξη ανθρώπινη και αλτρουιστική;

Αθήνα 2004: Live your myth
Στους Ολυμπιακούς του 2004, στη σύγχρονη Ελλάδα, η έννοια «εθελοντισμός» έγινε ευρέως γνωστή. Νέοι από κάθε γωνιά της χώρας έσπευσαν στην Αθήνα, με πατριωτική υπερηφάνεια και δικά τους έξοδα, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε αυτή την υπέρλαμπρη διοργάνωση. Ο εθελοντισμός ξαφνικά απέκτησε μια βαρύνουσα σημασία, εκείνη της αφιλοκερδούς προσφοράς για καλό σκοπό. Το γεγονός ότι μετά από τη δαπάνη των 8,5 δις ευρώ δεν υπήρξε ανταποδοτική επένδυση για τη χώρα, κάνει τον εθελοντισμό πλέον, να φαντάζει σαν κακό αστείο, πέρα βέβαια από την εμπειρία ζωής των εθελοντών, όταν εκ του αποτελέσματος η χώρα δεν αποκόμισε τα οφέλη που θα έπρεπε ενώ τα κόστη για τις μεγαλόπρεπες τελετές ήταν υπέρογκα. Δικαίως, θα αναρωτηθούμε γιατί δεν περίσσεψαν χρήματα για να καλύψουν αμειβόμενες θέσεις εργασίας για τους εθελοντές.

Δημόσια Εκπαίδευση: Live your American myth
Στις ΗΠΑ, είθισται οι τελειόφοιτοι μαθητές Λυκείου να προσφέρουν εθελοντική εργασία σε διάφορες κοινωνικές δομές, πράγμα που αξιολογείται θετικά στο βιογραφικό τους για την εισδοχή τους στα κολέγια ή για την απόκτηση κάποιας υποτροφίας. Σε αυτό το πνεύμα του αμερικανικού ονείρου, κινείται, καθώς φαίνεται και το Υπουργείο Παιδείας, αφού πριν λίγο καιρό εξήγγειλε ότι ο εθελοντισμός θα αποτελεί μέρος του σχολικού υποχρεωτικού προγράμματος (sic). Πώς γίνεται βέβαια, να υποχρεώνεται κάποιος να παρέχει εθελοντικές υπηρεσίες, είναι άγνωστο.
Παράλληλα δημοσίευσε μια σειρά νέων μέτρων για τους εκπαιδευτικούς, όπως τη λειτουργία ομίλων (δραστηριοτήτων εκτός προγράμματος) στα σχολεία, εκτός υπηρεσιακού ωραρίου και την άσκηση καθηκόντων αμισθί πχ σχολικός μέντορας ή ενδοσχολικός συντονιστής. Η αμοιβή για τους εθελοντές εκπαιδευτικούς με τους περίτεχνους τίτλους, θα είναι … μόρια για την αξιολόγησή τους. Μεγάλο το δέλεαρ (ή μήπως απειλή) σε εποχές ρίσκου και ανασφάλειας, όταν η αξιολόγηση, από εργαλείο βελτίωσης και εξέλιξης του εργαζόμενου, παίρνει τη μορφή υπονόμευσης του ίδιου του εργατικού δικαίου, με τις ευλογίες και τις μεθοδεύσεις του ίδιου του κράτους. Γιατί στην ουσία, λειτουργεί ως αρνητική βαθμολογία για όποιον δεν δέχεται να εργαστεί απλήρωτα και μάλιστα όταν υπάρχουν χιλιάδες αδιόριστοι εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων που θα μπορούσαν να εργαστούν.

Εθελοντική ή εξαρτημένη απλήρωτη εργασία;
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας η εθελοντική εργασία, υφίσταται και αναγνωρίζεται σε περιπτώσεις απουσίας στοιχείων εξάρτησης. Συγκεκριμένα, εθελοντική εργασία υπάρχει όταν η εργασία παρέχεται, χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα, με βάση άλλου είδους σχέση όπως λόγω συγγενικού δεσμού, φιλίας, μνηστείας, ηθικού καθήκοντος, για λόγους πολιτικούς, ιδεολογικούς, φιλανθρωπικούς, κτλ. Στις ιδιωτικές επιχειρήσεις γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι ειδικά σε μικρές επιχειρήσεις για να διαπιστωθεί εάν εργάζονται αμισθί συγγενικά πρόσωπα. Μάλιστα, θα πρέπει να αποδείξουν ότι η εργασία τους δεν είναι κρίσιμη για την επιχείρηση. Όλοι γνωρίζουμε βέβαια, ότι πολύ συχνά οι νανο-επιχειρήσεις και δη οι οικογενειακές, στηρίζονται στην δωρεάν προσωπική εργασία συγγενικών προσώπων. Στην Δημόσια Εκπαίδευση ωστόσο, η απλήρωτη εργασία, βαπτίσθηκε εθελοντική και θεωρείται επιβεβλημένη και νόμιμη.

Η αποσύνδεση της αμοιβής από την απόδοση
Είναι τουλάχιστον, απογοητευτικό το γεγονός ότι η ίδια η πολιτεία ενθαρρύνει την απλήρωτη εργασία στον δημόσιο τομέα. Εάν η ίδια η Δημόσια Εκπαίδευση, αγνοεί και καταστρατηγεί τα εργασιακά δικαιώματα, εύλογα θα αναρωτηθούμε για την επόμενη ημέρα στον ιδιωτικό τομέα και την αυθαιρεσία των εργοδοτών. Ποιος τελικά θα θεωρείται ιδανικός εργαζόμενος; Αυτός που είναι αποδοτικός και παραγωγικός στην εργασία του ή αυτός που υπακούει πειθήνια στην αυθαιρεσία; Αλλά και ποια θα είναι η παρακίνηση των εργαζομένων να αποδώσουν; Το σίγουρο είναι πως επιχειρείται η αποσύνδεση της αμοιβής από την απόδοση των εργαζομένων, χωρίς ωστόσο, να αναβαθμίζονται οι συνθήκες εργασίας ή να παρέχονται κίνητρα ικανοποίησης από την εργασία. Παράλληλα καλλιεργείται η κουλτούρα του παθητικού και αμυντικού εργαζόμενου, σαμποτάροντας την επαγγελματική ανάπτυξη των εργαζομένων και τελικά την ίδια την οργανωσιακή κουλτούρα.

Εργασιακός μεσαίωνας
Οι έρευνες δείχνουν ότι οι οικονομικές απολαβές αποτελούν σημαντικό οικονομικό κίνητρο για την αύξηση της απόδοσης των εργαζομένων, γιατί συνδέονται με την κάλυψη των αναγκών καθώς συνδέονται με ένα αίσθημα δικαιοσύνης, επειδή οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να ικανοποιούν τις ανάγκες τους, ειδικά όταν συνοδεύονται και με το αίσθημα της ικανοποίησης και της καινοτομίας. Είναι πράγματι αξιοσημείωτο το γεγονός, ότι επιχειρείται να αφαιρεθεί κάθε είδους κίνητρο που συντελεί στην αύξηση της απόδοσης των εκπαιδευτικών, ανάβοντας το πράσινο φως για όλους τους εργαζόμενους, παρόλο που υποτίθεται ότι ο στόχος είναι η αύξηση της παραγωγικότητας και της απόδοσης. Μήπως τελικά, ο στόχος είναι απλά η επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα;

Θάλεια Θεοδωρίδη είναι Επικοινωνιολόγος Μ.Α., με εμπειρία στο branding εκπαιδευτικών και πολιτιστικών οργανισμών και τουριστικών επιχειρήσεων, εκπαιδευτικός και Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων σε ειδικότητες Δημοσιογραφίας και Τουρισμού, thalia.theodoridi@gmail.com
Read More »
Από τον εθελοντισμό ως την απλήρωτη εργασία, ένας μεσαίωνας δρόμος - Γράφει η Θάλεια Θεοδωρίδη Από τον εθελοντισμό ως την απλήρωτη εργασία, ένας μεσαίωνας δρόμος - Γράφει η Θάλεια Θεοδωρίδη Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 12, 2022 Rating: 5

Διακομιδή 35χρονης και 36χρονης από την Κέρκυρα στην Ηγουμενίτσα

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 12, 2022
Διακομιδή 35χρονης και 36χρονης από την Κέρκυρα στην Ηγουμενίτσα


Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω διακομιδές ασθενών, οι οποίοι έχρηζαν άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης:
-35χρονης, από τον λιμένα ν. Κέρκυρας προς τον λιμένα Ηγουμενίτσας, με περιπολικό σκάφος Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ. και
-36χρονης, από τον λιμένα ν. Κέρκυρας προς τον λιμένα Ηγουμενίτσας, με περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Read More »
Διακομιδή 35χρονης και 36χρονης από την Κέρκυρα στην Ηγουμενίτσα Διακομιδή 35χρονης και 36χρονης από την Κέρκυρα στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 12, 2022 Rating: 5

Πραγματοποιήθηκε στην Ηγουμενίτσα η εκδήλωση της ΚΝΕ

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 12, 2022
Πραγματοποιήθηκε στην Ηγουμενίτσα η εκδήλωση της ΚΝΕ


Με την ορμή της μαθητικής ζωντάνιας και ξεγνοιασιάς να γεμίζει ολούθε το χώρο της μικρής «πολιτείας» που έστησαν τα μέλη της ΚΝΕ στο παραλιακό πάρκο στη θέση Πλατάνια στην Ηγουμενίτσα, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του 48ου φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» στην ακριτική Θεσπρωτία.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό, η Δανάη Δήμου μαθήτρια και μέλος της ΚΝΕ, για να καλέσει τους συμμαθητές της να μην υποκύψουν στις δυσκολίες που ορθώνουν οι κυρίαρχοι της γης στα όνειρά τους. «Στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται, η φωνή των μαθητών να ακουστεί δυνατά» τόνισε χαρακτηριστικά και προειδοποίησε ότι οι μαθητές στην Ηγουμενίτσα και σε όλη την Ελλάδα, μέσα από τα μαθητικά τους συμβούλια θα οργανώσουν την πάλη τους για ένα σχολείο που τους αξίζει, κόντρα στις εφήμερες γνώσεις και τον ατομισμό.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε από τη μαθητική θεατρική ομάδα της ΚΝΕ μονόπρακτο σκετς ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά που κέρδισε τις καλύτερες εντυπώσεις του κοινού με το νεανικό τους αυθορμητισμό.


Ακολούθησε η πολιτική ομιλία από τον Νεκτάριο Τριάντη μέλος της ΚΕ και γραμματέα περιοχής Ηπείρου Κέρκυρας Λευκάδας του ΚΚΕ για να υπογραμμίσει εξ αρχής ότι στα 48 χρόνια ζωής και δράσης του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», χρόνια μαχόμενης τέχνης και πολιτιστικής δημιουργίας, ο κάθε νέος με τη συμμετοχή του σε αυτό, μπορεί να διδαχθεί και να εμπνευστεί από τα αθάνατα έργα του Μίκη Θεοδωράκη και τόσων άλλων σπουδαίων καλλιτεχνών που έχουν εμφανιστεί και έχουν βάλει τη σφραγίδα τους. Να παραδειγματιστούν από την στάση χιλιάδων αγωνιστών που δεν λύγισαν στις φυλακές, τις εξορίες ανέφερε, που δίνουν ακόμη και σήμερα τον καλύτερό τους εαυτό για να γίνουν πράξη τα λόγια του ηρωικού κομμουνιστή Νίκου Μπελογιάννη να ζήσουν «για το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό».

Στη συνέχεια αναφερόμενος στις υποκριτικές παραδοχές των κυβερνητικών επιτελείων ότι ακολουθούν δύσκολες μέρες, κάλεσε τη νεολαία να θέση αυτή το αμείλικτο ερώτημα «γιατί η κάθε νέα γενιά πρέπει να ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη» και να διαψεύσει τους δυνάστες της, ότι παθητικά θα υπομείνει τον μαύρο χειμώνα που έρχεται, αναμένοντας μία κυβερνητική εναλλαγή, «να αλλάξουμε δηλαδή απλά τον δυνάστη, για να συνεχιστεί η δυναστεία της εκμετάλλευσης» υπογράμμισε.

Παράλληλα τόνισε ότι το καθημερινό άγχος για τα στοιχειώδη, όπως το μεροκάματο, το νοίκι, την πληρωμή των λογαριασμών στο ρεύμα, πρέπει να γίνουν οδηγός για δράση και όχι παράγοντες απογοήτευσης, απάθειας και αποστράτευσης.

Σχολιάζοντας τα κυβερνητικά μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στο Δημόσιο ανέφερε ότι αξιοποιούνται για το χτύπημα των λαϊκών αναγκών, πχ για τη μείωση των σχολικών καθαριστριών στα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς, με στόχο για να προστατευτούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Ακολούθως υπογράμμισε ότι τα κυβερνητικά μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης δεν ανταποκρίνονται στις δυνατότητές της εποχής μας. «Η ακρίβεια στην ενέργεια δεν αντιμετωπίζεται αν δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης όλων των εγχώριων πηγών ενέργειας όπως του λιγνίτη με περιβαλλοντικούς όρους, κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ για την «πράσινη» ανάπτυξη και το εμπόριο ρύπων» επισήμανε χαρακτηριστικά, για να ζητήσει αμέσως μετά την κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας, όλων των συμβάσεων που καθορίζουν τις ρήτρες αναπροσαρμογής, την απόσυρση της χώρας από τις κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία, που τελικά τις πληρώνει πάλι ο λαός, ενώ τμήματα του εφοπλιστικού κεφαλαίου θησαυρίζουν από τη μεταφορά του πανακρίβου LNG.

«Από πού κι ως που στον αιώνα της απίστευτης τεχνολογικής προόδου να υπάρχουν λαϊκά νοικοκυριά χωρίς ρεύμα, ο μισθός μας να εξανεμίζεται για να πληρώσουμε μία δόση του ηλεκτρικού» τόνισε για να επισημάνει ότι προοδευτικό και καινούργιο δεν είναι να αποδεχτείς να μείνεις στην παγώνια και το σκοτάδι.

Ο Νεκτάριος Τριάντης αφού ανέδειξε ότι δεν υπάρχουν ατομικές λύσεις υποστήριξε ότι το προοδευτικό και το καινούργιο, οι απαντήσεις στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών δεν βρίσκεται μακριά και έξω από τους αγώνες, αλλά μέσα σε αυτούς και στη συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ πρωτοστάτησε με όλες τους τις δυνάμεις στη στήριξη των λαϊκών κινητοποιήσεων ενάντια στις διακοπές ρεύματος, για αυξήσεις στους μισθούς, για πλαφόν και κατάργηση του ΦΠΑ στις τιμές των ειδών πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Το ΚΚΕ αντιτάχθηκε στα φωτοβολταϊκά και στα εργοστάσια βιοκαυσίμων και στη Θεσπρωτία που καταστρέφουν κρίσιμες παραγωγικές εκτάσεις για τις διατροφικές ανάγκες του λαού και της χώρας, ενώ ειδική αναφορά έκανε στο σχεδιασμό εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη Μουργκάνα στο «μικρό Γράμμο» όπως τον χαρακτήρισε, που θα επιφέρει ανεπανόρθωτες επιπτώσεις στη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.

Ανέδειξε τους κινδύνους από την εγκατάσταση αποθηκών υγροποιημένου φυσικού αερίου στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας δίπλα στο Λαδοχώρι που έχει την σφραγίδα της θετικής γνωμοδότησης επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και στα σχέδια παραχώρησης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας για 60 χρόνια υποστηρίζοντας ότι θα έχει ευρύτερες αρνητικές επιπτώσεις για όλη την Ηπείρου.

Για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά υποστήριξε ότι πίσω από τις δηλώσεις των λεγόμενων «συμμάχων», «να τα βρούμε», κρύβεται η συνεκμετάλλευση και συνδιαχείριση του Αιγαίου, ο κίνδυνος επώδυνων συμβιβασμών με θύμα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Παράλληλα επεσήμανε τους σοβαρούς κινδύνους που απειλούν τον ελληνικό λαού από την γενίκευση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και τον πόλεμο στην Ουκρανία, για να τονίσει ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ,, ΠΑΣΟΚ έχουμε κοινή στρατηγική που βάζει το λαό σε περιπέτειες.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο ομιλητής στην πρωτοπόρα στάση της κομματικής οργάνωσης Ηγουμενίτσας να σταματήσει ΝΑΤΟική φάλαγγα έξω από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, κάνοντας πράξη το αίτημα απεμπλοκής της χώρας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Για την υπόθεση των υποκλοπών σχολίασε ότι πέρα από εργαλείο για την αναμόρφωση των πολιτικών προσώπων, αναδεικνύεται ότι στο στόχαστρο είναι ο εχθρός λαός, αφού «ουδείς εξαιρείται από τις παρακολουθήσεις» όπως κυνικά δήλωσε ο νέος διοικητής της ΕΥΠ.

«Άλλωστε ο οργανωμένος λαός είναι το μόνο που φοβούνται, φτιάχνουν νομοσχέδια, κατασταλτικούς μηχανισμούς, προσπαθούν να μας πείσουν ότι είμαστε αδύναμοι, να περιμένουμε ένα νέο σωτήρα» τόνισε για να αναφερθεί σε σειρά παραδειγμάτων, ανάμεσα σε αυτά στους εργαζόμενους στην Cosco, στην οικοδομή και άλλους χώρους δουλειάς που κέρδισαν πολύ περισσότερα με τους αγώνες τους από ότι από την αναμονή μιας εναλλαγής Κυβέρνησης.

Σε αυτό τον δρόμο κάλεσε το λαό της Ηγουμενίτσας να πορευτεί, υποστηρίζοντας ότι ένα ισχυρό ΚΚΕ «καίει» όλα τα αντιλαϊκά σενάρια, είναι «ασπίδα» για το τώρα και ελπίδα για το αύριο.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ 10/9/2022

ΤΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Read More »
Πραγματοποιήθηκε στην Ηγουμενίτσα η εκδήλωση της ΚΝΕ Πραγματοποιήθηκε στην Ηγουμενίτσα η εκδήλωση της ΚΝΕ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 12, 2022 Rating: 5

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε 86χρονος

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 12, 2022
Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε 86χρονος


Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε, πρωινές ώρες χθες, από την παραλία Καναλιού Πρέβεζας, 86χρονος ημεδαπός.

Ο ανωτέρω ανασύρθηκε από ναυαγοσώστη, ο οποίος του παρείχε τις πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια παρελήφθη από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ και διεκομίσθη στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Πρέβεζας, ενώ η σορός θα μεταφερθεί στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.
Read More »
Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε 86χρονος Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε 86χρονος Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 12, 2022 Rating: 5

Σελίδες